Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

להחליף את ההיסטוריה

$
0
0

מי מאתנו לא היה רוצה לשנות בחירות שעשה בעבר? רגעים שבהם פגענו במישהו כי דיברנו בלי לחשוב, או מצבים שבהם לא אמרנו דבר כשהיה צריך. הצרות שאנו חווים בהווה גורמות לנו לחשוב מה היה קורה אם היינו בוחרים אחרת. "מה היה קורה אם הייתי בוחר שלא לצאת לטיול הזה שבו הותקפנו ונשדדנו", "מה היה קורה אילו הייתי בוחר להתחתן איתה". קל לחשוב שאם היינו בוחרים אחרת, המצב היה שונה והחיים שלנו היו טובים יותר.

הדילמה לגבי הבחירות שעשינו בעבר אינה נעצרת בבחירות האישיות של כל אחד מאיתנו, אלא נוגעת גם בבחירות הרות גורל שעשו דמויות מפתח בהיסטוריה האנושית. בפורומים באינטרנט, ניתן למצוא דיונים ארוכים על בחירות חשובות שבוצעו, ובספרות העכשווית, סיפורים המנסים לחזות את אשר היה מתרחש, אם הבחירה או הנסיבות היו שונות. כך נולד ז'אנר ספרותי המכונה "היסטוריה חלופית".

"מה היה קורה אילו הנאצים היו מנצחים במלחמת העולם השנייה?", או "מה היה קורה אילו הביטלס לא היו נפרדים" וכדומה, הן רק חלק מהשאלות שעליהן מנסה לענות ז'אנר ההיסטוריה החלופית.

אספנו עבורכם כמה מסיפורי הז'אנר הקשורים לבחירות ששינו את ההיסטוריה. מרתק לראות שלמרות שהסופרים בחרו לכתוב על היסטוריה חלופית, נראה שבסופו של דבר היא לא בהכרח אופטימית יותר או טובה יותר מהגרסה האמיתית.

לאונרדו דה-וינצ'י מתחיל את המהפכה התעשייתית

אמן הרנסנס אנדראה דל ורוקיו הוזמן ב-1470 לצייר את סצנת הטבילה של ישו והורה לכל אחד מתלמדיו לצייר את הדמויות המשניות בציור. המלאך בסצנה יועד לתלמיד יוצא דופן בסקרנותו ובכשרונו – לאונרדו דה-וינצ'י. בעוד הציירים האחרים השתמשו בביצה ובפיגמנטים כדי להכין את פלטת הצבעים שלהם וליצור צבע טמפרה כמו שלמדו, דה-וינצ'י החליט להעז ולנסות בסתר המצאה שפותחה רק כמה שנים לפני כן – צבעי שמן.

בתום העבודה, המלאך של דה-וינצ'י בלט ביופיו בשל החיות והעומק שהשמן העניק לצבע, וגם בזכות יכולתו של הצייר לתאר את תווי פניו של המלאך ברגישות יוצאת דופן. המקרה היה פריצת דרך עבור דה-וינצ'י ולאחריו הוא צייר יצירות מופת שבלעדיהן סיור בלובר לא יהיה מספק.

אך דה-וינצ'י לא היה צייר טיפוסי. במקביל לציור, הוא גם תכנן והכין סקיצות של מכונות מלחמה למיניהן, מערכות מים, תכנוני עיר ומפות. הוא גם המציא רעיונות מהפכניים לאותה תקופה: הוא יצר סקיצות למכונות תעופה, לחליפת צלילה כמאה שנה לפני שהומצאה, הגה רעיון לסוג של טנק שפיתחו כמוהו רק במלחמת העולם הראשונה, והגיע לתגליות חשובות בתחומי הרפואה והאסטרונומיה. אך כל אלה לא התממשו בתקופתו. מה היה קורה אילו היה מוותר על הציור ומקדיש את חייו לקידום רעיונותיו המדעיים, לניסיונות התעופה שלו או לחקר האור והאוויר ומוציא את הרעיונות לפועל?

היסטוריה חלופית

בהיסטוריה החלופית המתוארת בספר "המלאך של פסקואלה" שכתב פול מק'אולי, מוותר דה-וינצ'י על קריירת האמן, וזוכה לכינוי "המהנדס הגדול", לאחר שמצליח להמציא מכונה שיכולה ליצור ולהנציח רגע בתמונה מבלי שיציירו אותו.

על רקע עלילה ממש בלשית, אנחנו חווים את תקופת הרנסנס באופן שונה ממה שאנחנו מכירים אותה. בעקבות המצאותיו של "המהנדס הגדול", אנחנו עדים למהפכה תעשייתית שקורית לפני זמנה: מנוע אדים שיכול להניע ספינות ומשאיות, אמצעי טיסה וצילום. מהפכה שגורמת לאמנות להשתנות ויוצרת שתי גישות שונות: האחת היא של "המכונאים", אשר משתמשים בעדשות ובאורות, והציירים, המשתמשים בטכניקות ישנות. קונפליקט מתעורר בין הדת להתפתחות התעשייתית השואלת שאלות מהותיות על מקומו ותפקידו של האדם ביקום ועל האמונה באלוהים.

בסרט של ה-BBC רצו לבדוק מה היה קורה אם היו באמת בונים את אשר דה-וינצ'י תכנן בהיסטוריה המקורית. הם פנו לאנשי מקצוע שהסתמכו על שרטוטיו של דה-וינצ'י וגילו שדברים כמו חליפת הצלילה, הטנק ואפילו מכונת התעופה היו מצליחים במידה מסוימת ואולי גם היו משנים את ההיסטוריה. כנראה העולם עוד לא היה בשל לתת לדה-וינצ'י להגשים את הפנטזיות שלו.

היזם בונפרטה

ימים לפני המהפכה הצרפתית, חייל צעיר בדרגת סגן, נפוליאון בונפרטה, ישב בחדרו וכתב מאמרים התומכים בשחרור מולדתו, קורסיקה, אי בדרום צרפת, ומתנגדים לאצולה הצרפתית הבכירה. ליבו של בונפרטה היה חצוי: מצד אחד הוא היה הקורסיקאי הראשון שסיים את לימודיו בהצטיינות בגיל 16 ב"אקול מיליטר" ועלה בדרגות במהירות; מצד שני, הוא שאף מגיל צעיר לראות את קורסיקה חופשייה.

הפתרון לקונפליקט הפנימי של בונפרטה לא איחר לבוא. בזמן שהמלך לואי ה-16 הוצא להורג ברחובות פריז, בונפרטה הנהיג קרב חשוב בעיר טולון וניצח. בעקבות הניצחון הוצע לבונפרטה להתקדם לתפקיד גנרל, והוא עמד מול בחירה שתשנה את חייו ואולי את פני ההיסטוריה: האם להתקדם בצבא ולהיות צרפתי לכל דבר, או אולי לפרוש מהשירות הצבאי ולחזור לקורסיקה, למשל.

נפוליאון מחליט להישאר בצבא. מדרגת גנרל הוא מקודם למפקד הצבא הצרפתי וכובש חלקים מאיטליה, אוסטריה, מצרים ואף ישראל, אך נסוג לאחור לאחר שנתקל בבריטים. כשהוא חוזר לצרפת הוא מבצע הפיכה ומגבש שלטון יחיד חזק. הוא מקים מוסדות ממשלתיים ומנסח קוד חוקים אזרחי שקיימים בחברה הצרפתית עד היום.

היסטוריה חלופית

מה היה קורה אילו נפוליאון היה בוחר לסרב לקידום שהוצע לו ועוזב את הצבא? תשאלו את חוזה מדינתנו, תאודור הרצל, שכתב סיפור ששמו "היזם בונפרטה". הרצל, שהיה חובב גדול של ז'אנר ההיסטוריה החלופית, כותב בסיפורו שנקודת המפנה בהיסטוריה מתרחשת לאחר הניצחון בעיר טולון, כאשר בונפרטה מקבל יחס צונן ממנהיגיו ובוחר לפרוש מחיי הצבא ולהפוך ליזם ואיש עסקים.

עם פרישתו, מתלווים אליו נאמניו ומעריציו מהצבא, הלא הם החיילים שהיו תחתיו. הפרישה מחיי הצבא מביאה לבונפרטה הצלחות רבות ולאחר מכן גם כישלונות. אבל חשוב מכך, לפי הרצל, הבחירה של נפוליאון שינתה את עתידה של צרפת כולה. בהיעדר דמות כמו נפוליאון שייקח על עצמו את השלטון, שררה אי יציבות במדינה והמלוכנים תפסו את מקומם בחזרה.

משעשע לחשוב, שדווקא הרצל, שחזונו וספרו "מדינת היהודים" השפיעו כה רבות על קיומה של מדינתנו, התעסק בסיפורו בשאלה כיצד אדם יודע מתי הוא צריך להמשיך בענייניו האישיים והעסקיים, ומתי עליו לשחק תפקיד מוביל שישפיע על גלגולה של ההיסטוריה.

מדינת היהודים באוגנדה

כשהגיע ג'וזף צ'מברליין, שר המושבות הבריטי, לביקור פיוס בין הבריטים לבורים בדרום אפריקה בשנת 1902, צצה בראשו מחשבה: מזרח אפריקה תהיה אדמה מתאימה להתיישבות העם היהודי, תוכנית שהגה אותה שנים קודם לכן, תאודור הרצל. כשחזר לאנגליה, נפגש צ'מברליין עם הרצל ושוחח עמו על האופציה להקים מדינה ליהודים בחבל ארץ באפריקה המזרחית.

לאחר דיונים רבים בקונגרס הציוני העולמי, התקבלה החלטה לשלוח משלחת לאזור. קצין אנגלי, פרופסור שוויצרי ומהנדס יהודי יצאו כשנתיים לאחר מכן וכשלושה חודשים לאחר פטירתו של הרצל, לחבל ארץ במערב קניה. בעקבות מסקנות שליליות של המשלחת, הקונגרס הציוני בחר לדחות את תוכנית אוגנדה, בחירה שאולי השפיעה על עתיד היהודים באירופה, ובטח על עתידנו כאן בארץ ישראל.

תמונה: fotolia.com

היסטוריה חלופית

כפיר וארי מתכננים זה זמן רב, בין שמירה לשמירה, ולצד חיות פרא המסתובבות בסמוך לעמדה שלהם, איך יראה הטיול הנכסף שלהם אחרי הצבא. ארי רצה לנסוע לקו המשווה כמו כולם, אבל כפיר התעקש: "רק פלסטין" – כי למה לעשות כמו כולם?

את השמירות הם עושים במחסומים בערבות אפריקה, כמו בפעם הזאת ששמרו במחסום כיסופים, מגנים בחירוף נפש על המדינה מפני מסתננים, שומרים על המתנחלים ומתכוננים לתוכנית מיוחדת שרקח אדם בשם אריאל שרון – תוכנית ההתנתקות.

מי שלא חי במזרח אפריקה לא יכול להבין כמה אנשי המסאי יכולים להיות מסוכנים. "יש ביניהם מחבלים ששולחים עזים ממולכדות ומתחבאים מאחורי ילדים", "הממבו-ג'מבואים" קורא להם יואב אבני בספרו "הרצל אמר", שבו הוא מציע היסטוריה אלטרנטיבית בה תוכנית אוגנדה התקבלה בקונגרס הציוני כתוצאה ממצבם הנואש של היהודים.

"אל תוותרו על אל קודס", אומר המח"ט לארי וכפיר לפני השחרור והטיול לפלסטין. בטיול הם מגלים את ארץ החומוס (זה דומה למטוקיה, פיתה אפריקאית, ואוכלים אותו עם לחם עגול), ארץ צבעונית שגרים בה ערבים, מושבות טמפלרים ומובלעות של יהודים שבהן הערבית והיידיש מתערבבות.

יוסף, כְּתֹנֶת הפסים והכלב שהחריב את העולם

יוסף ישב בתחתית הבור וחיכה לגורלו המר. תחילה מכרו אותו עשרת אחיו לישמעאלים ואז הוא כנראה נקנה או נחטף על ידי המדיינים. כשהמדיינים מכרו אותו לפוטיפר, סריס פרעה ושר הטבחים, עתידו של יוסף ואולי גם של ההיסטוריה קיבלו תפנית חשובה.

מכאן הסיפור המוכר: בעת שיוסף שהה בכלא בגלל התקף הקנאה של אשת פוטיפר, הוא פגש שני סריסים שישבו איתו, פירש את חלומותיהם וניבא את גורלם נכונה: שר המשקים ישוחרר ואילו שר האופים נידון לסוף טראגי. בוקר אחד, לאחר שפרעה התעורר בסערה משני חלומות מדאיגים שהחרטומים לא הצליחו לפתור, קורא שר המשקים ליוסף והוא חוזה בעזרת החלומות על הפרות והשיבולים ששבע שנות שובע יבואו על מצרים ולאחר מכן שבע שנות רעב. פרעה ממנה את יוסף למשנה למלך לאחר שיוסף מציע פתרון: לאגור מזון בתקופת השובע כדי שיספיק לשנים הקשות שתבואנה.

בזכות פתרון החלום והצעתו של יוסף, מצרים ניצלה ובשנות הרעב, הגיעו כל יושבי ארץ ישראל אל מצרים, ביניהם גם אחיו של יוסף.

היסטוריה חלופית

מה היה קורה אילו יוסף היה מחליט לברוח בעת ששהה אצל המדיינים, רגע לפני שנמכר לפוטיפר? בהיסטוריה החלופית, שנכתבה בספר "Hands off" על ידי אדוארד אלברט האל, יוסף יושב במאהל המדייני ומתכנן לברוח. הוא מחליט שלא יישאר עבד גם אם זה יעלה לו בחייו. כשהוא רואה שאיש אינו מסתכל, הוא יצא מן האוהל ונתקל בשני כלבים צהובים שנבחו לכיוונו. את אחד מהם הוא מצליח להרוג, ואילו השני נרצח על ידי כותב הסיפור החלופי, שהכניס את עצמו לתוך הסיפור כמספר עד וכמי שעזר ליוסף להוציא לפועל את בחירתו.

לאחר שעות של בריחה, כשיוסף בטוח שאיש אינו רודף אחריו, תוהה כותב הסיפור האם עשה נכון כשריחם על יוסף ועזר לו לברוח – הוא מבין שמעכשיו ההיסטוריה תהיה שונה לחלוטין. האם טובה יותר? האם רעה?

לתדהמת אביו ואחיו, יוסף חוזר בשלום לביתו וחי בחיק משפחתו בצניעות גדולה, מבלי לספר לאביו את שביצעו אחיו. עוברות כמה שנים ורעב גדול נופל על מצרים ועל הארץ. כיוון שמצרים לא התכוננה כלל לבצורת, היא נמצאת במצוקה רבה ואנשיה גוועים ברעב.

כשראו הכנענים שמצרים גוועת, הם ניצלו את ההזדמנות, עזבו את המצודות הרמות שלהם וירדו בספינות לארץ הנילוס. הכנענים נחשבו על ידי הסופר אלברט האל ובמקרא כחוטאים, עובדי אלילים שמעלים קורבנות אנושיים לעולה ומבצעים דברים לא מוסריים. בהיסטוריה החלופית מסופר שלאחר שהכנענים כבשו את מצרים והרגו אנשים רבים, הם המשיכו במסע הכיבושים שלהם ליוון, ואחר כך לרומא, ישראל וכו'.

כך, לאחר שנים רבות, חדלו להתקיים ישראל, מצרים, איראן, יוון ורומא. כשהכנענים הרגו את כולם, הם החלו להילחם אחד בשני. לפי הסיפור, לאחר שתי מאות הם רצחו את כולם, עד שנשארו ארבעה נגד תשעה אנשים, "כאילו העולם אינו גדול מספיק", כותב המחבר. בסוף הסיפור, אף אדם לא נשאר בעולם.


הבחירה בפשטות

$
0
0

שביל הכניסה לבית הבנוי מלבנים ("בריקים") מוביל לדלת גדולה מעץ מאיה ("יוקרה"). כשנכנסים פנימה מבחינים בשני מתחמים בעלי אופי שונה. מצד ימין החלק האינטימי יותר של הבית, המטבח ופינת המשפחה: פינה תחומה וחמימה הכוללת ספה נוחה, טלוויזיה וספריה נחמדה כמו של פעם שבחרה בעלת הבית. החלק השמאלי מיועד לאירוח. הוא מכיל סלון, שולחן אוכל ויציאה לגינה. במרכז עומד קמין ("ברפמן") שכמו מחבר בחום את החלקים השונים בקומה הראשונה ומגיע עד הקומה השנייה.

נכנסים לבית…

צילום הבית: עוזי פור

השולחן של הסלון, הספות, הכורסאות ושולחן האוכל הנמצא ליד נבנו על ידי נגר ("גרפיטי"). החומרים בחלל משקפים רוגע: כל הצבעים בהירים, הריהוט בלבן אוף ווייט ואפרפר, כולל הריצוף ("אבן השוהם"). את הטעם הרומנטי של בעלת הבית אפשר לחוש במנורות שהיא בחרה: הן עשויות מבד, מעל שולחן האוכל תלויה מנורת שנדליר ואפשר לראות שילוב מסוים של וינטאז' בבית. החלונות הגדולים ("פ.א. כוכב") מכניסים הרבה אור לבית ומעצימים את
ההרגשה של "החוץ" יחד עם ההרגשה של הפרטיות וההגנה שמעניק הבית.

במטבח ("סמל") יש דלת שמובילה לחניה של הבית. הרעיון הוא לאפשר למשפחה להגיע עם ערמת קניות מהחניה ישר למטבח. במטבח יש משחק בין שני סוגי תאורה: תאורה טכנית שמקרינה אור ישיר שמיועד לעבודה במטבח; ותאורה רכה שמקרינה אור נעים יותר באזור הישיבה. בין ארונות המטבח נמצאת נישה קטנה שמיועדת לספרים וטלוויזיה. מכשירי החשמל מוסתרים כדי לשמור על תחושת הנקי והלבן.

הגינה ממשיכה את הקו הרומנטי – המוטו של כל הבית, כאשר הבניה עצמה היא מאוד פשוטה ובסיסית. אבל אז באים המעקות ("ארט") ועושים את היופי של חזית הבית. במעקות שילבה המעצבת מוטיב שמזכיר את המרפסות האירופיות – זה מכניס טעם של פעם ובלעדי זה הבית היה נראה פשוט מידי.

עולים לקומה השנייה

גרם המדרגות שיוצא מהסלון מוביל אל קומת המרתף שהיא חדר משפחה, שבו הם רואים יחד קולנוע ומבלים. הוא משמש גם כחדר לאורחים וגם כחדר עבודה.


אם עולים במדרגות מגיעים אל הקומה השנייה, בה רואים מיד את המשך צינור הקמין מלמטה, מהלכים על פרקט ("מטרופרק") ונתקלים בספריה קטנה המשמשת כתחליף למעקה ותורמת שוב לאווירה המשפחתית. הספריה היא נקודת מרכז בחלל שגם כאן מתפצל לשניים: מסדרון ימני – חדר ההורים. ומסדרון שמאלי: חדרי השינה של הילדים. בסופם של המסדרונות ממוקם חלון כדי להכניס אור טבעי וליצור תחושה של עומק.

בחדר ההורים, כולו בצבע לבן, עומדת מיטה ("רוש דובואה") שממוקמת במרכז החדר, יש יציאה למרפסת המשקיפה אל הגינה וחדר אמבטיה צמוד. לבת הגדולה יש סוויטה משלה עם חדר אמבטיה צמוד, גם פה החדר בצבע לבן ומראה רומנטי. שתי הבנות האחרות חולקות חדר ואמבטיה משותפת.

 

הבחירה הנסתרת

$
0
0

האם אסטרטגיות שחמט יכולות לעזור לנו לפתור קונפליקט המתרחש בחיינו? מתברר שכן.

שחמט הוא עולם שמספר האפשרויות הקיימות בו הן בלתי סופיות עבור המוח האנושי. יש הטוענים שמספר המהלכים האפשריים בו גדול ממספר האטומים שיש ביקום. למשל, לאחר ארבעה מהלכים בלבד ישנן 318,000,000,000 אפשרויות שונות למשחק.

במהלך השנים, הוכח שמהלכים מסוימים הנבחרים בסיטואציות מסוימות, טובים יותר ממהלכים אחרים. שחקני שחמט מיומנים נוהגים להשתמש בהם במהלך המשחק, ואחרים משתמשים בהם ומיישמים אותם גם בחייהם האישיים.

דוגמה אחת מתוך רבות שבהן יישמתי תובנות ממשחק השחמט בחיי התרחשה לפני מספר שנים כשאשתי ואני החלטנו שהגיע הזמן לצאת לחופשה משפחתית. היה חשוב לנו למצוא משהו יוקרתי, שייקח אותנו הרחק מהביצה המקומית וייתן לנו קצת שקט. אבל, לא מצאנו משהו מתאים. אז נסענו לקלאב "הכול כלול" בטורקיה. היה זה עוד לפני התקופה שארדואן עשה עם ישראל ברוגז, כך מצאנו עצמנו בבוקר יום שלישי באוטובוס גדוש ישראלים בדרכנו למלון טורקי.

לקחנו את המפתח מפקיד הקבלה והלכנו לכיוון החדר רק כדי לגלות שבמלון הזה יש שני סוגי נופים. הראשון הוא נוף מרהיב המשקיף על הים והשני משקיף על הצד האחורי, לביוב.

המזל לא האיר לנו פנים וקיבלנו את הצד הלא מוצלח של הנוף. מבט אחד על פניה של אשתי הספיק לי כדי להבין את העתיד לבוא: "בחדר הזה אנחנו לא נשארים!"

ניגשנו אל פקיד הקבלה של המלון ובנימוס אנגלי הסברנו את המצב: "שלום, הגענו לפני מספר דקות ואנחנו לא מרוצים מהחדר שקיבלנו. האם יש אפשרות להחליף אותו לחדר עם נוף הפונה לצד השני?" במבט אטום ובטון מזלזל השיב הפקיד: "לא, אי אפשר". רק לאחר מספר שכנועים זרק אלינו משפט נפנוף ואמר: "תבואו בערב עם המזוודות ארוזות, תעמדו בצד ואז נראה – אולי".

בעודנו הולכים מאוכזבים החלטנו לבחון את אפשרויות התגובה השונות למצב:

1 – לבחור בהתקפה כוללת

אנחנו תוקפים בכעס את פקיד הקבלה. ממטירים עליו מכל כיוון את מגוון אוצר המילים הישראלי, באנגלית כמובן. המטרה: לגרום לו להישבר ולתת לנו חדר ראוי לחופשה. סיכויי ההצלחה: נמוכים. הפקיד מיומן היטב בלקוחות כועסים, אסטרטגיה כזו תשחק בדיוק לידיו במגרש הביתי שלו. גישה כזו תהיה בניגוד לעיקרון "ליזום ולשחק את המשחק שלך ולא את המשחק של היריב שלך". השלכות לעתיד: אפילו אם גישה כזו תצליח, היא תותיר אותנו כעוסים לשארית החופשה. "בוא נחשוב על אפשרות אחרת", מציעה אשתי בעדינות.

2 – לבחור בנסיגה חד צדדית

אנחנו מקבלים את הדין. סמכות זו סמכות והפקיד אמר את דברו. המטרה: להימנע ממצב של עימות מול פקיד הקבלה. סיכויי ההצלחה: מושלמים. זו הסיטואציה הקיימת. השלכות לעתיד: בת זוג לא מרוצה במשך כל החופשה. "נראה לי שנמשיך לחפש", אני מודיע בהחלטיות.

3 – לבחור באסטרטגיה יצירתית

המהות של אסטרטגיה היא לקחת צעד אחורה ולנסות לבחון את המצב מחדש. המטרה: להכניס את פקיד הקבלה לזירה לא מוכרת עבורו. סיכויי ההצלחה: די טובים. בזירה שהוא אינו מכיר חסרה לו המיומנות הנדרשת להתמודדות עם המצב. השלכות לעתיד: הזדמנות להשיג את המטרה בתוספת מצב רוח טוב. "מצוין!" אנחנו מסכימים בחיוך, "זה מה שנעשה".

אנחנו חוזרים לפקיד הקבלה ומתנהגים כאילו לא פגשנו אותו מעולם. "שלום", אני אומר בחיוך, "הגענו לפני מספר דקות ואנחנו לא מרוצים מהחדר שקיבלנו. האם יש אפשרות להחליף אותו לחדר עם נוף הפונה לצד השני?" הפקיד מתבונן בנו, מנסה להבין מדוע השאלה כבר נשמעת לו מוכרת. "אין חדרים", הוא מודיע בביטול. אנחנו מודים לו והולכים לדרכנו.

לאחר עשר דקות אנחנו חוזרים לפקיד הקבלה ומתנהגים כאילו לא פגשנו אותו מעולם. "שלום" אני אומר בחיוך, "הגענו לפני מספר דקות ואנחנו לא מרוצים מהחדר שקיבלנו. האם יש אפשרות להחליף אותו לחדר עם נוף הפונה לצד השני?" כעת כבר ברור שגלגלי החשיבה שלו תקועים. הוא מביט בנו במבט המום, מגרד בראשו, מנסה להבין מה לא בסדר איתנו. "אין לי חדרים", הוא משיב בהיסוס. אנחנו מודים לו והולכים לדרכנו.

לאחר עשר דקות אנחנו חוזרים לפקיד הקבלה ומתנהגים כאילו לא פגשנו אותו מעולם. "שלום, הגענו לפני מספר דקות…" הפקיד מחייך: עברנו לזירה אחרת של תקשורת. בפעם הנוספת והאחרונה שהגענו אליו, הוא כבר חיכה לנו עם המפתח לחדר אחר בעל נוף מרהיב המשקיף לים.


יניב ניצן – מאמן שחמט ומרצה על קבלת החלטות וחשיבה אסטרטגית דרך משחק השחמט.
yaniv509@walla.co.il

10 שאלות עם ד"ר חיים שפירא

$
0
0

צילום: תקווה מהבד

אתה עובד על ספר חדש בנושא אהבה. למה דווקא אהבה?

החלטתי שאין מספיק ספרים בנושא.

אני מבין. וברצינות?

האמת היא שהנושא בחר אותי ולא אני אותו. כנראה שהגעתי לגיל שחייבים להתרכז במה שחשוב באמת. הספר יכלול הגות, פסיכולוגיה ומספר סיפורים קצרים שתרגמתי. הוא ידון בשאלות כגון: האם קיימת אהבה או שכל העסק זוהי תשוקה בליווי קנאה מינית? מה זאת אהבה? כיצד אנשים מתאהבים? האם ישנה אהבה בלתי תלויה בדבר? כיצד ממציאים אהבה מחדש בעידן של אתרי הכרויות, מין זמין ובורגנות בלתי מרוסנת?

אדבר גם על קנאה רומנטית כפי שהיא משתקפת מתובנותיהם של שפינוזה, טולסטוי ועגנון; צ'כוב וטולסטוי נפגשים אצלי לוויכוח גדול על אהבה וביטול עצמי. יחד עם פרוסט אני יוצא למסע בעקבות אהבה אבודה… ומי יודע מה עוד. אני כותב בסגנון ג'אז, לא ניתן לדעת לאן הספר ייקח אותי.

בעבר אמרת שאתה מעדיף להשאיר שאלות פתוחות, במקום לתת תשובות מוחלטות. מה, אם כן, יוכלו ללמוד מהספר אנשים המחפשים אהבה?

אני מאמין שברגע שהנושא מורכב, כמו במקרה של אהבה או אושר או משמעות החיים, כל מי שמגיע עם פתרונות מרמה את קהל מאזיניו או את קהל קוראיו. אני מאוד מכבד את האנשים שקוראים את ספריי או באים להרצאותיי ואין לי שום כוונה לרמות אותם במכוון. הספרים שלי [כולל החדש] מפזרים נקודות ציון בשטח, אך את המסע הקורא יעשה בעצמו ובסיומו ימצא את אשר ימצא.

מה זה בעינייך סיפור טוב? איך אתה מחליט על מבנה הספר או ההרצאה שאתה מעביר?

ספרים אני כותב רק בלילות, ואיני ממש מודע לאופן בו נעשית מלאכת הכתיבה. משום כך גם קראתי לספרי האחרון "מחשבות לעת לילה". בהרצאות אני משתדל לעניין את עצמי. במרוצת השנים גם הבנתי שזו הדרך הטובה ביותר לעניין את הקהל.

בספריך אתה מצטט אנשים רבים, החל מבודהא ועד ז'אק דרידה. נראה שאתה חסיד גדול של ציטוטים…

האמת הפוכה לגמרי. אני שונא כאשר אנשים מצטטים אחרים במקום לומר את דעתם או מצטטים כדי להרשים. מישל מונטן אמר פעם כי הוא מצטט אחרים רק כדי לבטא את מחשבותיו בצורה טובה יותר. כך המצב גם אצלי; אם ישנה מחשבה שחשבתי ומישהו חשב אותה לפניי וניסח אותה באופן יפה ורהוט, אז הנה מצאנו סיבה מצוינת לציטוט.

 מה יש בפו הדוב שגורם לך להעריץ אותו?

אחת הסיבות היא האופטימיות האינסופית שלו. פעם פו אכל יותר מדי דבש ונתקע בפתח המערה של הארנב. לו אני הייתי אוכל יותר מדי ולא מצליח לעבור בדלת, הייתי מאשים את עצמי בגרגרנות ואופי חלש. פו קורא לארנב ושואל אותו: "מי בונה את הבית כך שהפתח הופך לצר יותר עם הזמן?" אתה מבין? זה לא פו שהשמין, זה הפתח שרזה. גאון הדוב השמנמן הזה, לא?

מאיזו סיבה אתה מרגיש צורך לנגן מוזיקה קלאסית בהרצאותיך?

פעם הסיבה העיקרית הייתה… מנוחה למיתרי הקול. אולם עם הזמן הבנתי שאנשים רבים אוהבים את נגינתי, אז התחלתי לבקש שיארגנו עבורי פסנתר באופן קבוע. כמו כן הבנתי כי מוזיקה יכולה לבטא דברים שלא ניתן לבטא במילים. לדעתי, מוזיקה היא האמנות הנעלה ביותר. לא במקרה טען ניטשה כי אילולא המוזיקה החיים היו בגדר טעות. הנה אני שוב מצטט והסיבה היא אותה הסיבה שציינתי קודם; ניטשה ביטא מחשבה שלי לפניי ובצורה טובה ממני.

 מיהו הפילוסוף האהוב עליך?

מבין הפילוסופים אני מעריך את שפינוזה, אך ההעדפה שלי הולכת לגיבורי ספרי "מחשבות לעת לילה" – ניטשה, קירקגור ושופנהאואר ולמחבר מגילת קֹהֶלֶת, שהיה הגדול מכולם.

 אנשים רבים כותבים הגיגים שעלו בדעתם, ואילו אתה מרבה להישען על הפילוסופים הגדולים ולגזור מכך את תובנותיך האישיות. מה אתה חושב על זה?

אני לא מכיר אפילו פילוסוף חשוב אחד שלא נשען על הוגים שחיו לפניו, ויהיה זה ההוגה המקורי ביותר. אתן דוגמא דווקא מתחום המוזיקה. מוצרט כתב כי אין תו אחד ביצירותיהם של מלחינים חשובים שחיו לפניו שהוא אינו מכיר. וכה אמר מוצרט, אולי גדול הרוח האנושית. אי אפשר לכתוב עברית בלי לקרוא את עגנון, אי אפשר לכתוב פילוסופיה בלי להתעמק בשפינוזה ואפלטון… דווקא הקריאה הרבה מאפשרת לי לגבש את דעותיי.

מה תאחל לעצמך לעוד שנה?

כמרצה לסטטיסטיקה מזה כמעט 30 שנה אני מאחל לעצמי שנה ממוצעת, כלומר שנה שתהיה טובה יותר משנה שעברה וטובה פחות מזו שתבוא אחריה. ובנימה רצינית יותר, אני מסתפק ממש במה שיש לי ופשוט רוצה להמשיך בכל אשר אני עושה היום: בילוי עם המשפחה, קריאת ספרים וכתיבת ספרים, מתן הרצאות, טיולים ונגינה בפסנתר.

אבי לוי |ת.ז שף "המוציא"

$
0
0

משפחה

מגיל מאוד צעיר ספגתי את כל הריחות, התמונות והמאכלים מבית סבתא. הפעם הראשונה שבאמת בישלתי הייתה בגיל 12 או 13. ההורים שלי טסו לטיול בחו"ל והמשפחה שלי נשארה לבד בשבת. אמא שלי ביקשה ממני לבשל להם לשבת וזאת הייתה הפעם הראשונה שבה נכנסתי לנעליים האלה והתחלתי לבשל. כמובן שזה היה בסדר, אבל מאז היו הרבה דברים שלמדתי והחשוב שבהם הוא שאני מאוד רוצה לעשות את זה ושהמטבח מאוד מעניין ומעסיק אותי.

מאז ועד היום

מתכון שעשיתי בגיל 12 ואני ממשיך לעשות גם היום, זה הדג של ערב שבת, שהוא דג בלי תחכום. הוא פשוט מאוד, וטעים מאוד. הדג הוא טונה לבנה משובחת, והרוטב פשוט לכאורה. מבשלים את הרוטב עם עגבניות הרבה זמן ונותנים לו להיות מאוד סמיך ולמרכיבים להתחבר אחד לשני. נותנים לטעם של השום והכוסברה והלימונים לבוא. לא מצאתי שום הצדקה לעשות שינוי.

עקרונות במטבח

אני לא מאמין בבישול במים. אני חושב שמים לא עושים טוב לבישול, הרי מים אין להם טעם בבישול והם נשארים חסרי טעם. אני אוהב לבשל את המאכל בתוך עגבניות מגורדות או בתוך הרוטב שלו עצמו. ברוטב שאני רוצה לעשות מתוק אני אוהב להוסיף בטטות וכך אני גם מעבה את הרוטב.

השראה

אני בדעה שכל שנה אני צריך לטייל קצת בעולם. בשנה שעברה הייתי במרוקו. השנה אני אסע לצרפת וגם למרוקו כדי לספוג מהאותנטיות ומהמקום ממנו באתי. לפני שנה הצלחתי להמציא מנה של סיגר שקדי עגל, שכיום היא חזקה מאוד במסעדה. השנה אני ארצה להביא עוד כמה רעיונות ולהכניס אותם ל"המוציא".

גורל

אחותי רשמה אותי לתוכנית מאסטר שף והיא ממש לחצה עליי ללכת לתוכנית. כשהחלטתי כן ללכת, זה לא היה במטרה לפתוח מסעדה, אלא לבדוק אם זה מה שאני רוצה לעשות בחיים. כשהתחלתי לעבור שלבים בתוכנית הבנתי שזה הייעוד שלי ושזה מה שאני אוהב לעשות.

הבישול שלי

אני מאוד מתחבר למטבח האלג'יראי. זה אוכל שהוא חד מאוד, שהטעמים שלו בולטים מאוד. אוכל שהוא מאוד מדויק ולא מתוק.

המוציא

אחרי הזכייה בגמר "מאסטר שף" לקחתי ברצינות את העניין של לפתוח מסעדה ולהתחיל להתחבר לכל העולם הקולינרי. פתחתי את המסעדה אחרי שהבנתי שמה שאני רוצה הוא מסעדה ביתית, מקום קטן, לא מתיימר, לא פלצני, לא גדול, בירושלים. וזה מה שעשיתי. אני משלב בין המטבח האלג'יראי, המטבח המרוקאי, ובתוך כל המכלול הזה אני מכניס כל מיני רעיונות שיש לי בראש ואני מתחיל לשחק איתם. בכל מנה אני נותן את הטאץ' שלי, כדי שגם תהיה בה החותמת שלי.

עוד משהו

אני חושב שבית הספר הכי טוב בעולם לבישול, הוא ההתנסות במטבח. הייתי נוהג להיסגר במסעדה במשך שעות, עם דלת נעולה, לבשל, לנסות דברים. הייתי נכשל ואז לומד בעצמי איך לעשות את זה נכון.

דגים בשרמולה

 

זמן הכנה: מצרכים להכנת הדג מצרכים לרוטב שרמולה
כשעה ל-4 מנות 2 פילטים (200 גרם כ"א) של מוסר ים
2 פילטים (200 גרם כ"א) של דניס
מיץ מלימון סחוט טרי
1 כף מלח גס
קמח לקימוח הדגים
1 כוס שמן לטיגון
2 כפות פפריקה
2 כפות כמון
1/2 כף מלח
1/2 כף פלפל שאטה
1-2 כפות שום כתוש
1 כוס מיץ לימון סחוט טרי
1 כוס שמן זית

רפורמות ריקות מתוכן

$
0
0

צילום: Mark Ralston/Getty Images

סין צועדת לקראת רפורמות גדולות, קראו כותרות העיתונים המובילים, רפורמות שלא זכורות מאז הרפורמות הכלכליות של סוף שנות ה-70. הכותרות דיברו בעיקר על סגירת מחנות העבודה בכפייה הידועים לשמצה ועל ביטול מדיניות הילד האחד.

מחנות העבודה בכפייה כמובן לא נסגרים לחלוטין, נושא שנחזור אליו בהמשך, ומדיניות הילד האחד לא בוטלה. אך חשוב מכך, כותרות העיתונים הרבו לעסוק ברפורמות המשניות, החלקיות והארעיות. הם התעלמו לחלוטין מרפורמה אחת מרכזית, רפורמה מבנית, שיישומה עשוי לשנות את מערך הכוחות בצמרת ההנהגה הסינית. מערך כוחות שבמתכונתו הנוכחית מונע מאותה הנהגה להוציא לפועל אפילו רפורמות פשוטות וזוטרות.

כדי להבין את הכיוון שאליו תצעד סין בשנים הקרובות, צריך להבין את מבנה הכוחות ואת המאבקים המתנהלים מאחורי הקלעים. נקודה טובה להתחיל בה היא סוף שנות ה-90.

היום שבו הכול השתנה

קצת לאחר השעה שש בבוקר לפי שעון בייג'ינג, יצאה מביתה אישה צעירה בשנות ה-20 לחייה. ג'ניפר דזאנג שמה. היא רכבה על אופניה לכיוון משרד העתירות הלאומי בבייג'ינג, מקום המיועד לאפשר לכל אדם בסין להגיש תלונה על אי צדק שנעשה לו. משרד העתירות שאליו רכבה דזאנג נמצא מחוץ לג’ונג-נאן-האי, מתחם הנהגת המפלגה הקומוניסטית הסינית, משכן אפוף מסתורין המוקף בחומה גבוהה המסתירה אותו.

אותו יום היה ה-25 באפריל 1999, תאריך שייזכר עוד שנים רבות מאוחר יותר כיום שסימל שינוי במערך הכוחות בהנהגה הסינית ובהיסטוריה של סין המודרנית. בימים אלה ממש מתברר ששורש המאבקים המתרחשים מאחורי הקלעים של ההנהגה היושבת בבייג'ינג, הקובעים את הכיוון שאליו פונה מדיניות הפנים של המדינה המאוכלסת בעולם, נוצר באירועים שהתרחשו באותו יום גורלי.

דזאנג תרגלה בביתה בזמנה החופשי "פאלון גונג", שיטה המשלבת תרגול מדיטציה לצד שיפור מוסרי, שבאותם שנים הפכה לנפוצה מאוד בסין. לפי דו"ח שפרסמה באותה שנה סוכנות ממשלתית בסין, בין 70 ל-100 מיליון איש תרגלו פאלון גונג בסין.

כשנה קודם לכן, במאי 1998, החליט משרד הספורט הסיני הלאומי לערוך מחקר בנושא השפעות הפאלון גונג על הציבור. 100 אלף מתרגלי פאלון גונג נבדקו. לאחר חמישה חודשי מחקר הודיע ראש צוות המחקר בעיר צ'אנג-צ'ון שבצפון-מזרח סין: "אנו מאמינים כי השפעת הפאלון גונג טובה מאוד, וכי יש לשיטה השפעה ברורה על היציבות החברתית ועל הבניית המוסר בחברה. עלינו להודות בכך לחלוטין".

דזאנג רכבה למשרד העתירות כדי לבקש מהשלטונות לשחרר מתרגלי פאלון גונג שנעצרו והוכו יום קודם לכן. המשטרה עצרה את המתרגלים לאחר שביקשו מעיתון מפלגתי לתקן כתבה שהשמיצה את השיטה הרוחנית שתרגלו.

כשהמתינה על אחד השבילים הסמוך למשרד העתירות, היא הבחינה שלמקום מגיעים מתרגלי פאלון גונג נוספים ששמעו גם הם על המקרה. בשעתיים הראשונות הם התיישבו בשקט על השביל וחיכו. אך כשעוד אלפי אנשים הגיעו הם נאלצו לעמוד ולהצטופף על השבילים הסמוכים למתחם הנהגת המפלגה הקומוניסטית. "כולם דיברו בשקט ונראו שלווים מאוד", היא נזכרה. אף אחד לא החזיק שלטים או צעק. "מישהו הציע שנשב. אבל מישהו אחר אמר שזה ייראה כאילו אנחנו עושים מדיטציה בתור מחאה, ועדיף שנעמוד".

בינתיים, מעבר לחומות, בתוך מתחם הנהגת המפלגה הקומוניסטית, באחד האולמות המעוטרים בשטיחים ובציורים סיניים, שקל ראש ממשלת סין ג'וּ רונג-ג'י כיצד להגיב למחאה השקטה של אלפי האנשים שהתאספו מחוץ למתחם. כנראה מתוך היכרות חיובית עם שיטת הפאלון גונג, הוא החליט לנקוט בגישה פייסנית. הוא הקיף את עצמו ב-8 מאבטחים, הורה לשומרים לפתוח את הדלתות הגדולות בכניסה למתחם, ויצא לשוחח עם האנשים שבחוץ. לאחר שיחה קצרה הוא שב בחזרה למתחם, מלווה בנציגי המחאה, על פי מספר עדים שהיו במקום.

באותו זמן ישב באחד הבניינים בתוך מתחם המפלגה נשיא סין ג'יאנג דזה-מין, ושקל אף הוא כיצד להגיב. רק עשור לפני כן הוא קודם לתפקיד הרם ביותר בסין לאחר שתמך בטבח של אלפי סטודנטים שהגיעו למחות בכיכר טיאננמן. בביוגרפיות שנכתבו עליו נודע ג'יאנג כמנהיג שלא חושב פעמיים לפני שמחליט לדכא בכוח, בשם "יציבות המפלגה", אנשים החולקים על מדיניות המפלגה או קבוצות המחזיקות באמונות עצמאיות שאינן לפי רוח המפלגה האתיאיסטית.

"מאוחר יותר גיליתי שחלק מהאנשים שהגיעו למחות השאירו אחריהם מכתבים למקרה שמשהו יקרה להם", נזכרה דזאנג. "בהתחשב בברוטליות של המשטר הסיני, וביריות שהיו בטבח בכיכר טיאננמן עשור קודם לכן, אף אחד לא יכול היה לנחש מה יקרה הפעם לקבוצה גדולה כל כך של אנשים".

באותן שעות גורליות ישב ג'יאנג לצד שולחנו וכתב מכתב שהועבר ישירות לוועדה המתמדת של הפוליטבירו – צוות של שבעה מנהיגים בכירים המנהל בפועל את סין, שהוא אחד מהם. בהמשך הועבר המכתב גם לדרגים השונים של המפלגה ותוכנו הודלף החוצה.

"האם המרקסיזם, המטריאליזם והאתיאיזם שבהם חברי המפלגה הקומוניסטית תומכים, אינם מסוגלים לנצח בקרב נגד אותם ערכים שהפאלון גונג מקדם? (אמת, חמלה וסובלנות, א"ל)" כתב ג'יאנג. "זה יהיה אבסורד לגמרי אם המפלגה הקומוניסטית לא תוכל לנצח את הפאלון גונג".

המכתב של ג'יאנג ב-25 באפריל 1999 וההוראות המפורשות שהעביר מיד לאחר מכן היו נקודת מפנה קריטית בפוליטיקה הסינית. ג׳יאנג הורה לכוחות הביטחון לעקוב אחר מתרגלי פאלון, ולכלי התקשורת לדווח שהיה "מצור" על מתחם ההנהגה – "הוכחה ברורה" לכך שהפאלון גונג הוא איום על הממשל.

"אני חושב שזה לא הגיוני לטעון שלאנשים האלה יש שאיפות פוליטיות", טען מנגד ראש ממשלת סין בישיבת הוועדה המתמדת שנערכה כחודש וחצי לאחר מכן, ב-7 ביוני, כפי שדיווחו מספר מקורות ל"אפוק טיימס". יתר חברי הוועדה הסכימו עם עמדתו. אבל ג'יאנג רתח על כך, הצביע לעבר ראש הממשלה וצעק: "טיפש! המפלגה והמדינה ימותו!"

עניין אישי של ג'יאנג

שנה מאוחר יותר, עצמה דזאנג את עיניה, נשכבה על מיטתה ונזכרה בבעלה ובבתה הקטנה. אבל שניות ספורות לפני שנרדמה, נכנסו השומרות לתא שבו שהתה במחנה העבודה בכפיה והכו אותה בכוח באלה.

בסיוטים הגרועים ביותר שלה, לא דמיינה דזאנג שתיחטף מביתה מול עיניהם המבועתות של בעלה ובתה, תישלח ללא משפט למחנה עבודה בכפייה, ותסבול במשך חודשים ממכות חשמל, עבודות פרך במשך 20 שעות ביום, הרעבה ומניעת שינה.

לאחר שהסוהרות שברו את גופה במחנה העבודה בכפייה, הן אף היו מושיבות אותה מול שולחן, נותנות לה דף ועיפרון, ודוחקות בה לכתוב שהיא מוקיעה את כל האמונות שלה. הן ניסו "לחנך אותה". "ראיתי אנשים מאבדים את שפיותם בזה אחר זה, ראיתי אנשים מתים", סיפרה דזאנג ל"אפוק טיימס" אחרי שהצליחה לבסוף לברוח מסין ולכתוב ספר המתאר את מה שעברה.

בתמונה: הדמיה של אסירי מצפון במחנה עבודה בכפיה בסין
צילום: Shaun Curry/AFP

כידוע, כבר כמה עשורים נשמעות ביקורות בין-לאומית נגד סין בשל רדיפתן של קבוצות שונות – מבני העם הטיבטי, ועד פעילי זכויות אדם כמו לי שיאו-בו, זוכה פרס נובל לשלום, או המקרה האחרון של עורך הדין העיוור צ'ן גואנג-צ'נג שברח לארה"ב.

אולם החל מיולי 1999, הקבוצה הנרדפת ביותר בסין היא מתרגלי הפאלון גונג. לפי הערכות משקיפים זרים שעליהם נסמכת מחלקת המדינה האמריקנית – לפחות חצי מהאסירים המוחזקים כיום במחנות העבודה בכפייה בסין הם מתרגלי השיטה. ב-2006 אף נחשפה פרקטיקה של קצירת איברים בכפייה ממתרגלי השיטה וסחר בהם, שתועדה בדו"חות בין-לאומיים. במסמכים מפלגתיים שהודלפו נחשף גוף מיוחד שהקים ג'יאנג דזה-מין שמטרתו היחידה היא להוציא לפועל את הרדיפה ואת העינויים – "משרד 610". יש המכנים אותו "הגרסה הסינית לגסטאפו".

וילי לאם, אנליסט בכיר ב-CNN, ציטט בכירים במפלגה הקומוניסטית שטענו כי הרדיפה נגד הפאלון גונג הייתה עניין "אישי" מאוד עבור ג’יאנג דזה-מין.

בחיפוש אחר שותפים לרדיפה

הבעיה של ג'יאנג, שהורה בכתב "לחסל את הפאלון גונג" ב-1999, הייתה שהוא לא זכה לתמיכה מיתר חברי הוועדה המתמדת של הפוליטבירו. לכן הוא החליט לגייס לשורות המפלגה פוליטיקאים שהסכימו להוציא לפועל את הוראותיו. בתמורה, הוא הבטיח לפוליטיקאים שיקדם אותם בתוך המפלגה, בשיטת יד רוחצת יד.

אחד הפוליטיקאים האלה הוא בו שי-לאי, שבעשור האחרון נחשב ל"כוכב עולה" בחוגי המפלגה. אחרי שהתחייב לשמור אמונים לג'יאנג, הוא קודם בתוך ארבע שנים בלבד לתפקיד ראש עיר, מושל פרובינציה, ושר המסחר.

בו מעולם לא הסתיר את נאמנותו לג'יאנג. בתקופה שהיה מושל פרובינצית ליאו-נינג, הוא השקיע כסף רב בבנייה של מחנה העבודה מא-סאן-ג'יא, שכיום מתואר מפי אנשים שהיו שם כ"עיר הכלא הראשונה בסין". המחנה הזה היה לגיהנום עלי אדמות עבור האסירים, רבים מהם מתרגלי פאלון גונג.

מחנה סודי אחר באותה פרובינציה, שקיומו נחשף על ידי "אפוק טיימס" ב-2006, נבנה בבית החולים סו-ג’יא-טון בקדנציה של בו שי-לאי, בו הוחזקו למעלה מ-6,000 אסירים ששימשו כבנק איברים חי. עשרות עדויות וראיות שהגיעו בהמשך, וזכו אף לגיבוי בדוחות בין-לאומיים בלתי תלויים, לימדו כי המשטר הסיני עסק במקום זה בקצירת איבריהם הפנימיים של האסירים, בעודם חיים, לצורך מכירתם לתעשיית ההשתלות.

בו הוא רק פוליטיקאי אחד בפאזל הגדול שהרכיב ג'יאנג בעשור הקודם, פאזל שאיפשר לו להוציא לפועל את מדיניות הרדיפה. כפי שנראה בהמשך, ג'יאנג דאג לכך שאנשים שתומכים בו יוצבו בכל עמדת מפתח בסין, החל משירותי הביטחון, דרך בתי המשפט ועד תאגידי נפט ובנקים.

הפשעים שביצעו מאז אנשים אלו כשרדפו מיליוני מתרגלי פאלון גונג, רבים מהם עד מוות, מקנים להם את התואר "מחנה הדמים".

נפילת אנשי מחנה הדמים

בסין יש כידוע רק מפלגה אחת, המנוהלת על ידי הפוליטבירו, אולם בעקבות האירועים שהתרחשו ניתן למפות בתוכה שני מחנות פוליטיים יריבים: בראש המחנה הראשון, "מחנה הדמים", עומד ג'יאנג דזה-מין, שאמנם פרש לגמלאות לפני כעשור, אך עדיין מחזיק בכוח רב מאחורי הקלעים; בראש המחנה השני עמד עד לאחרונה הו ג'ין-טאו, שהיה מנהיג סין, לפני שהוחלף לפני שנה על ידי שי ג'ין-פינג שנחשב עד אז כגורם נייטרלי שהיה מקובל על שני המחנות. מאז שמחנה זה תפס את השלטון לפני כעשור, הוא ספג התנגדות מאנשי "מחנה הדמים" שמנסים לתפוס בחזרה, בכוח, עמדות מפתח בשלטון, כאלה שבבוא היום יאפשרו למנהיגי "מחנה הדמים" לשלוט שוב.

מאז פברואר 2012 קיבלו מאבקי הכוחות בין המחנות תפנית חדה. בתחילת אותו חודש נעלם מביתו בכיר במפלגה. זה היה וואנג לי-ג'וּן, סגן ראש העיר צ'ונג-צ'ינג ומפקד המשטרה בעיר. כלי תקשורת בסין ובלוגרים ניסו לשער לאן נעלם. בבלוגים נכתב כי הוא נמלט לאחר שהמשטרה הטילה עוצר על ביתו; בדיווחי התקשורת נכתב כי הוא יצא לחופשה בעקבות עומס עבודה כבד. אבל מאוחר יותר באותו היום התגלתה כבר תמונה שונה: וואנג עלה על רכב אזרחי והחל בנהיגה בת ארבע שעות מערבה, לכיוון הקונסוליה האמריקנית בעיר צ'נג-דו, בה ביקש מקלט מדיני. וואנג העביר לפקידי הקונסוליה מסמכים שחלקם, על פי מקורות של האפוק טיימס, חושפים פשעים נגד האנושות שביצעו בכירים במפלגה הקומוניסטית, ואחרים חושפים מזימה של אנשי "מחנה הדמים" לתפוס את השלטון בכוח.

וואנג, שלא זכה למקלט, הצליח להפיל את אבן הדומינו הראשונה במחנה הדמים – את ה"בוס" שלו, בו שי-לאי, אותו "כוכב עולה" במפלגה שקודם על ידי ג'יאנג.

ברחבי העולם תלויות נגד בו שי-לאי למעלה מעשר תביעות על פשעים נגד האנושות בגין רדיפת מתרגלי פאלון גונג. באחת מהן, באוסטרליה, הוא אף הורשע ב-2007. שבועות ספורים לאחר התקרית בקונסוליה, הודח בו מתפקידו ונפתחה נגדו חקירה שבסופה נידון למאסר עולם בגין עבירות שחיתות ומעילה בכספים, ולא בגין העבירות הקשות המיוחסות לו. עונשים דומים קיבלו יתר אבני הדומינו שהמשיכו ליפול במחנה הדמים, תופעה שנסביר אותה בהמשך.

כחודשיים וחצי מאוחר יותר, בסוף חודש אפריל, נכנס במפתיע לשגרירות ארה"ב בבייג'ינג עורך הדין העיוור צ'ן גואנג-צ'נג, ועורר תהודה רבה ברחבי העולם. קולו של צ'ן נשמע בפעם האחרונה בפומבי ב-2005, בראיון שנתן למגזין "טיים", שבו חשף פרשה של הפלות כפויות בסין, בהוראת המשטר. "מישהו צריך לדבר בשמם של חסרי הקול. אני מניח שהמישהו הזה הוא אני", אמר באותו ראיון.

צ'ן הצליח להימלט בדרך מסתורית ממעצר בית בעיר המרוחקת מאות קילומטרים מבייג'ינג, שם הוחזק לצד אשתו ובתם בת השש. בעת ששהה בשגרירות ארה"ב, הוא הקליט את עצמו בסרטון וידיאו, שבו הפציר בראש ממשלת סין להביא לדין את האחראים להפרות זכויות האדם הקשות מהן סבל. צ'ן כנראה לא ידע שפעולתו תזרז את נפילתה של אבן הדומינו הבאה במחנה הדמים, אבן שהיא כבר סלע של ממש.

זמן קצר לאחר ששוחרר הסרטון, הגיע מידע ממקור בבייג'ינג לידי ה"אפוק טיימס", לפיו הוחלט לחקור את אותו סלע – אחד האנשים החזקים בסין – חבר הפוליטבירו ג'ואו יונג-קאנג. כדי להבין מה כוחו של אדם זה, דמיינו אדם ששולט על המוסד, השב"כ, המשטרה, פרקליטות המדינה ובתי המשפט גם יחד.

ממסמכים שדלפו, נודע כי במשך קרוב לעשור הוא יישם באמצעות כוחו את הוראותיו של ג'יאנג לפגוע בקבוצות שונות בסין, החל מבני המיעוט הטיבטי ועד פעילי זכויות אדם כדוגמת צ'ן גואנג-צ'נג, ובעיקר במתרגלי פאלון גונג. בימים אלה הוא נחקר ועדיין לא ברור באילו סעיפים יואשם לבסוף. קרוב לוודאי שגם הוא יואשם בפלילים ולא בחטיפה, עינויים ורצח.

תופסים את הטייקונים

בנובמבר 2012 מונתה הנהגה חדשה לסין. שי ג'ין-פינג החליף את הנשיא וראש המפלגה הו ג'ין-טאו, ולמעשה המשיך בתהליך סילוק "מחנה הדמים" שהתחיל קודמו בתפקיד.

אבל שי לא רצה לחשוף בפומבי את כל אותם פשעים חמורים שבהם מעורבים אנשי "מחנה הדמים", כדי לא לכבס בחוץ את הכביסה המלוכלכת של המאבקים הפנים-מפלגתיים. הוא גם בוודאי לא רצה להאשים אף אחד בקצירת איברים. הודאה בקיומה עלולה לסכן את יציבות שלטון המפלגה עצמה.

הפתרון שיזם שי היה קמפיין למלחמה בשחיתות, מעין כותרת גג שאיפשרה לו להיפטר מיריביו הפוליטיים ב"מחנה הדמים", בכסות של מאבק באחת המגפות החמורות שסין סובלת ממנה בעשורים האחרונים – השחיתות.

מסיבה זו אנשי "מחנה הדמים" שנפלו הואשמו עד היום ב"שחיתות" בלבד – בדרך כלל בפעילות פלילית הקשורה במעילה בכספים.

לפי דיווח של סוכנות הידיעות “שין-חואה”, המשמשת שופר של המפלגה הקומוניסטית, בתוך שנה אחת בלבד מאז שנכנס לתפקיד, הספיק שי לחקור 11 פקידי מפלגה בכירים, באשמת שחיתות כמובן. המספר הכפיל את הממוצע שעמד על 5.8 פקידים בשנה במהלך חמש השנים הקודמות. באופן לא מפתיע, לרובם יש קשרים קרובים לג'יאנג דזה-מין, כלומר הם משתייכים ל"מחנה הדמים".

כאן לא נגמר הסיפור. קמפיין המלחמה בשחיתות איפשר לשי להיפטר ביתר שאת גם מטייקונים ומבכירים במערכת המשפט שהיו מזוהים עם "מחנה הדמים". למשל, באפריל השנה הוא עצר את וואנג יונג-צ'וּן, מספר שתיים בתאגיד הנפט הלאומי של סין (CNPC), ומאוחר יותר גם את מספר אחת באותו תאגיד, כמו גם ארבעה בכירים בפרקליטות המדינה המזוהים עם בו שי-לאי שנפל. ברשימת הנחקרים אפשר למצוא גם את ראש משרד 610 ("הגסטפו הסיני") לי דונג-שֶנְג, ואת איל ההון המיליארדר הוּאָה בָּאנְג-סונג, שעסקיו מזוהים עם תאגיד הנפט PetroChina.

אולם מאמציו של שי לנקות את "מחנה הדמים" הניבו פירות מעטים יחסית עד עתה. אנשיו של ג'יאנג דזה-מין עדיין שולטים בתעשיות הרווחיות ביותר בסין, כמו תעשיית הנפט והתקשורת, הרכבות והכספים. אפילו בוועדה המתמדת של הפוליטבירו יש שלושה נציגים של "מחנה הדמים". לאף אחד מהם אין אינטרס לעזור לשי ג’ין-פינג. הם ינצלו כל הזדמנות כדי לשים לו מקלות בגלגלים ולשמור על האינטרסים שלהם.

הרפורמות שהזכירו בעיתונות האם בוצע? מה הוחלט באמת?
ביטול מדיניות הילד האחד x מספיק שבמשפחה יהיה הורה אחד שהוא בן יחיד כדי שיותר להביא ילד נוסף. אין זה מבטל את מדיניות הילד האחד
ביטול מחנות העבודה בכפייה לחינוך מחדש x בחלק מהמחנות הוחלף השם; מחנות אחרים נסגרו אבל האנשים הועברו לבתי כלא ומרכזים לשטיפת מוח. לכן לא ניתן לומר שהוחלט על ביטול מחנות העבודה בכפייה
הענקת זכויות לחקלאים על אדמתם (עד היום הרשויות המקומיות החרימו אדמות בכוח לשימוש מסחרי) x עדיין לא נפתרו בעיות הקשורות לפרטים ספציפיים
השוק יקבע את מחירי המים, הנפט, החשמל, התחבורה והטלקומוניקציה x עדיין לא נפתרו בעיות הקשורות לפרטים ספציפיים

הרפורמה הגדולה באמת

בחודש נובמבר הסתיימו שלושה ימי דיונים של "המליאה השלישית" של המפלגה – כינוס סגור שבו השתתף שי ג'ין-פינג ביחד עם 205 חברי הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית. בסופו יצא שי ברפורמות "מרחיקות לכת", כפי שנכתב בכמה כלי תקשורת מערביים. "יבוטלו מחנות העבודה בכפיה ומדיניות הילד האחד", נכתב בטעות גם באחד העיתונים הגדולים בישראל.

מה שקיבל את מירב תשומת הלב בכלי התקשורת הן הרפורמות המשניות, החלקיות והבלתי גמורות. מה שפוספס הן הרפורמות העיקריות ששי העביר שמטרתן לחסל את בסיס כוחו של "מחנה הדמים".

עשור קודם לכן, לפני שג'יאנג דזה-מין פרש לגמלאות, הוא שינה את תהליך קבלת ההחלטות בתוך הוועדה המתמדת של הפוליטבירו והוסיף אליה שניים מאנשי שלומו. כך הוא הקשה מאוד על יורשיו מהמחנה הנגדי להעביר החלטות.

בנוסף, הוא מינה את אנשיו לעמוד בראש גוף הנקרא "הוועדה לענייני פוליטיקה וחוק" – החולשת על כוחות הביטחון, בתי המשפט ופרקליטות המדינה. כך הצליחו אנשיו לשלוח אנשים חפים מפשע לתקופות ארוכות במחנות עבודה בכפייה, ללא כל הליך משפטי.

הבשורה שהביא שי בסיום המליאה השלישית היא רפורמה מרחיקת לכת, שאם תבשיל, תיצור שני גופים חדשים בסין, בעלי כוח בלתי מוגבל.

גוף אחד ייקרא "הוועדה לביטחון המדינה", שבראשה יעמוד שי ג'ין-פינג. זה יהיה הגוף העליון והחזק ביותר בסין, שיעמוד מעל כל יתר הגופים, גם מעל הוועדה המתמדת של הפוליטבירו. הוא יהיה אחראי על כל דבר מלבד התחום הכלכלי. הגוף השני שייקרא "צוות רפורמה מוביל", שבראשו יעמוד ראש הממשלה לי קה-צ'יאנג, יהיה אחראי על כלכלת סין.

שני גופים אלה ביחד יבטלו את המגבלות שהטיל ג'יאנג דזה-מין על יכולת קבלת ההחלטות של המחנה המכהן, ויעניקו למנהיגים המכהנים "יכולות על" שאינן מגבילות אותם, מעל כל יתר הוועדות למיניהן והגופים בסין.

לצד אלה הוכרזו מספר רפורמות משניות שמשכו את הכותרות בכלי התקשורת. הבולטת שבהן היא הרפורמה במחנות העבודה בכפייה שייושמה החל כבר בפברואר השנה.

אולם מבדיקה של הנושא עולה כי בחלק מהמקרים הוחלף שמו של מחנה העבודה בכפייה – ל"בית כלא" ול"מרכז לטיפול בהתמכרות", בעוד שהוא המשיך לנקוט בעבודה כפויה.

דוגמה לכך היא מחנה העבודה בכפייה לנשים במחוז צ'ונג צ'ינג. לאחר ששינה את שמו ל"מרכז לשיקום בכפיה מבודדת מסמים", אותם שומרים בדיוק המשיכו לענות את אותן מתרגלות פאלון גונג בדיוק, על פי האתר Minghui המופעל על ידי מתרגלי פאלון גונג ואוסף עדויות על הרדיפה.

במקרים אחרים נודע לאפוק טיימס כי מחנות העבודה אכן נסגרים, אבל האסירים אינם משוחררים, אלא מועברים למקום אחר. ליו יונג-פינג, מתרגל פאלון גונג מבייג'ינג, הועבר ממחנה העבודה שי-נאן בבייג'ינג ל"מרכז שטיפת מוח" ששמו שי-צ'נג בפרברי בייג'ינג.

מסמכים רשמיים של המפלגה הקומוניסטית שהגיעו לידי "אפוק טיימס” מגלים מדיניות מפתיעה עוד יותר: במקביל ל"רפורמות מרחיקות הלכת", משטרו של שי ג'ין-פינג השיק קמפיין חדש תלת-שנתי שמטרתו "לשנות" מתרגלי פאלון גונג – כלומר "לחנך" אותם ולהכריח אותם לוותר על אמונתם.

במילים אחרות, אף על פי ששי ג'ין-פינג מנקה את אנשי "מחנה הדמים", צעד שנראה חיובי, הוא אינו מוכן עדיין לפתור את הבעיה המהותית – להודות בפומבי בפשעים שנעשו. למדיניות הזו קוראים בחוגי המפלגה הקומוניסטית "שני ה׳אל-תעשה׳”: אל תתקן את הטעויות שנעשו ב-30 השנים הראשונות לקיומה של המפלגה (1979-1949), ואל תודה בטעויות שנעשו ב-30 השנים הבאות (2009-1979). כל עוד מצב זה נשאר על קנו, כל רפורמה שלא תיעשה תטפל רק בהתבטאות החיצונית של הבעיה, ולא במהותה הפנימית, וכך תהיה תמיד ריקה מתוכן אמיתי.

עלייתם של החובבנים

$
0
0

ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה
צילום: Beatrice Murch

היה זה סוף שבוע חמים בספטמבר 2004 בעיירה החקלאית סבסטופול שבקליפורניה, כ-130 ק"מ צפונית לעמק הסיליקון. אוהלים מפוזרים, המנגל בוער, והחבר'ה צלו מרשמלו. אבל זה בהחלט לא היה קמפינג רגיל. המוזמנים היו מענקי עמק הסיליקון – יזמים מצליחים, תוכניתנים מוכשרים, מחברים של ספרים מכוננים. עבור אנדרו קין, יזם מעמק הסיליקון, היה זה אירוע מכונן. הרגע שבו הוא הפך למבקר חריף של התרבות הדיגיטלית.

"רק חוק אחד היה שם", מתאר קין: "אין צופים, רק משתתפים".

"המחנה נוהל על ידי קוד-פתוח", הוא כותב, "עקרונות השתתפות בסגנון ויקיפדיה – מה שאומר שכולם דיברו הרבה, ולא היה אף אחד שהיה ממונה".

הייתה זו השנה השנייה שבה קיים טים אוריילי את FOO Camp, שמשמעו Friends of O'Reily. אוריילי, מייסד אוריילי מדיה ומהקולות הבולטים בתעשיית האינטרנט, ייסד את המסורת ב-2003. מאז הוא מזמין בכל שנה את משפיעני עמק הסיליקון למדשאות הקמפוס של אוריילי מדיה למפגש בלתי פורמלי, ללא כללים, המאורגן באופן בלתי-מאורגן.

עבור רבים מהמשתתפים היה זה אירוע בלתי נשכח. "נפגשנו, דיברנו, עשינו סיעור מוחות, חשבנו מחשבות גדולות, שיחקנו פינג-פונג ופוקר, ו… ובכן, כל דבר אחר שגיקים חושבים לעשות כששמים אותם ביחד לסוף שבוע", מספר בבלוג שלו תוכניתן שהגיע למחנה. "זאת הייתה הנאה אמיתית להיות עם כל כך הרבה אנשים שכולם מדברים את אותה השפה לשם שינוי".

אבל עבור קין הייתה זו נקודת מפנה בחיים. "עם שק שינה מתחת לזרוע ותרמיל גב, צעדתי לתוך המחנה בתור אחד החברים בכת; שני ימים לאחר מכן, בתחושת בחילה, עזבתי ככופר", הוא כותב.

תעשיית ההיי-טק התחילה להתאושש מהתפוצצות בועת האינטרנט באותן שנים ולצמוח בחזרה, ובכנס הייתה תחושה של התרגשות והתחדשות. כולם דיברו על הגרסה החדשה של האינטרנט, שטים אוריילי היה מהראשונים שכינו אותה "ווב 2.0". כשאמריקה הייתה כבר מחוברת ברובה לאינטרנט בפס רחב, אפשר היה להגשים את החלום של חברה המחוברת ברשת.

"הייתה מילה אחת שכל משתתף ב-FOO Camp דיבר עליה בספטמבר 2004. המילה הזאת הייתה 'דמוקרטיזציה", מתאר קין.

ביום השני, קין החל לחוש את הבחילה. "בהתחלה חשבתי שזה האוכל השמנוני של המחנה, או אולי מזג האוויר החם של צפון קליפורניה. אבל במהרה הבנתי שאפילו הבטן שלי מגיבה לריקנות שבלב השיח שלנו".

האירוע הזה, הוא מתאר, היה פיילוט למהפכת הווב 2.0. קין מתאר שכמו ביוטיוב או ברשתות החברתיות ובבלוגים, "כולם ביטאו את עצמם באותו הזמן, אבל אף אחד לא הקשיב".

קין חש שבתוך האנרכיה הזאת, הדבר האחד ששלט היה "דארוויניזם דיגיטלי" – הישרדותו של מי שמדבר הכי חזק, הישרדותו של הדעתן ביותר.

"הפרתי את החוק האחד של המחנה", מספר קין, "הפסקתי להשתתף, והתחלתי לצפות". ומאז, קין ממשיך לצפות במהפכת הווב 2.0, בבלוגים שמספרם הולך וגדל, באינספור סרטוני הווידאו שעולים ליוטיוב, בצמיחה האסטרונומית של ויקיפדיה, ובצורת התקשורת הבין-אישית החדשה שמתבססת בפייסבוק. וזה מדאיג אותו מאוד.

ב-2007 פרסם קין את ספרו "The Cult of the Amateur" שבו הוא טוען שהרשתות החברתיות, יוטיוב וויקיפדיה הורסים את הכלכלה שלנו, את התרבות שלנו ואת הערכים שלנו. אבל נחזור לזה בהמשך.

כוח להמונים

בסתיו 1999, נלהב מהפוטנציאל העצום הבלתי מנוצל של הווב, חשב מייסד ויקיפדיה ג'ימי ויילס על רעיון: ליצור אינציקלופדיה פתוחה מקוונת ללא תשלום, שתאפשר לכל אחד בכל פינה של העולם להשיג ידע. כמה חודשים לאחר מכן עלתה לאוויר האנציקלופדיה האינטרנטית החופשית "נופדיה", שתוחזקה על ידי מתנדבים.

בניגוד לוויקיפדיה, המתנדבים שכתבו ערכים בנופדיה היו צריכים להיות מומחים, והערכים נדרשו לעבור תהליך קפדני של ביקורת עמיתים כדי לקבל אישור ולהתפרסם. הבעיה הייתה שמעט מאוד התנדבו לתרום לפרויקט. היו אמנם אקדמאים שרצו לכתוב על תחומי המחקר שלהם, אבל לארי סנגר, שהיה העורך הראשי של וויקיפדיה התנגד לכך, מסביר סימסון ל' גרפינקל, פרופסור למדעי המחשב מקליפורניה. הוא לא רצה שנופדיה תהפוך לאתר המציג את חזית המחקר האקדמי. היא הייתה אמורה להיות אנציקלופדיה.

המוטיבציה הנמוכה של מומחים לכתוב ערכים בהתנדבות נפגעה עוד יותר בעקבות תהליך ביקורת העמיתים הקפדני. נופדיה לא הצליחה להתרומם. רק 24 מאמרים הצליחו להתפרסם לאחר שעברו את האישור. ב-2001  החליטו המייסדים ויילס וסנגר לנסות טכנולוגיה חדשה, טכנולוגיית ה"ויקי". הרעיון היה שקבוצה גדולה של אנשים יכולים לערוך באופן משותף מאגר מידע דרך הווב. כך נולדה "ויקיפדיה".

בניגוד לנופדיה, ויקיפדיה גדלה בקצב מסחרר. היום, כמעט 13 שנה אחרי השקתה של ויקיפדיה, אפשר למצוא בה 4.4 מיליון ערכים באנגלית ועוד כ-25 מיליון ערכים ב-232 שפות נוספות, ביניהם כ-153 אלף בעברית.

ויקיפדיה מאפשר היום לעולם גישה חסרת תקדים לידע. גם תחומים מורכבים שהיו שמורים למומחים בעבר נעשו לנגישים בלחיצת כפתור מכל פינה בעולם. אפילו בכפרים נידחים באפריקה, שאליהם האינטרנט אפילו לא הגיע, יש גישה לוויקיפדיה. מתנדבים מסורים מגיעים לאותם כפרים עם מחשבים ישנים, ועם עותקים אוף-ליין של ויקיפדיה על גבי דיסקים וכוננים קשיחים, ומאפשרים גישה לידע לאותם אנשים שאפילו לספריה קטנה אין להם כל דרך להגיע.

אבל ויקיפדיה היא יותר מאנציקלופדיה חופשית. ויקיפדיה היא הדגמה מוחשית של מה שיכול אדם לייצר אם נותנים לו את הכלים לכך. כדי לערוך ערך בוויקיפדיה לא צריך להיות מומחה, לא צריך תואר אקדמי, ואפילו לא צריך לסיים השכלה יסודית. צריך רק מחשב, חיבור לאינטרנט, והבנה של התקנות של ויקיפדיה. תנועת הווב 2.0 המקדשת את תוכן הגולשים מאפשרת לכל אחד, בכל מקום, להשתתף גם ביצירת הידע וגם בצריכה שלו, וההשפעות על העולם שלנו הן אדירות.

דון טפסקוט ואנתוני ד' וויליאמס זכו לתשבוחות על ספרם שהגדיר מושג חדש: Wikinomics, הספר הגדיר את התופעה לפיה עסקים יכולים לשגשג בזכות גישה כלכלית חדשה, גישה של "ויקי", המבוססת על גישה פתוחה של קוד פתוח, שיתוף חסר היררכיה וחוכמת ההמונים.

"שיתוף פעולה המוני הוא לא רק המנוע המשמעותי ביותר להצלחה בשווקים של היום", כותבים המחברים, "הוא עוזר לשנות את הדרך שבה אנחנו מנהלים את המדע, יוצרים תרבות, מעבירים ידע ומחנכים את עצמנו, ושולטים בקהילות שלנו ובמדינות שלנו". המודל החדש הזה, הם מסבירים, יכול לשחרר את הפוטנציאל האנושי החבוי שלנו.

וויליאמס וטפסקוס גם מזכירים באותה הזדמנות מאמר שהתפרסם בכתב העת Nature ב-2005, שגילה משהו שזעזע את הקהילה האקדמית: רמת הדיוק של ויקיפדיה לא יורדת באופן משמעותי מזו של אנציקלופדיה בריטניקה הנכתבת ונערכת על ידי מומחים בעלי שם. מאמר ממוצע בוויקיפדיה הכיל ארבעה אי-דיוקים, ואילו בבריטניקה שלושה אי-דיוקים. "ההבדל המהותי", מעירים וויליאמס וטפסקוט על המחקר, "הוא שמנגנוני היצירה הגמישים של ויקיפדיה והקהילה הגדולה של המתנדבים מבטיחים שהטעויות האלה יתוקנו במהרה".

המונולוג החד-כיווני, הם מסבירים, מתחלף ברב-שיח עשיר ומגוון שבו מיליארד קולות יכולים להישמע.

זה לא רק ויקיפדיה. גישת השיתוף והיצירה הקהילתית שינתה וממשיכה לשנות את העולם שלנו. אלפי תוכניתנים מרחבי העולם יצרו וממשיכים לשפר את מערכת ההפעלה בקוד-פתוח לינוקס, מערכת הפעלה שמשמשת היום בסיס לרבים מהמכשירים הטכנולוגיים שאנחנו משתמשים בהם – לא רק הראוטרים שאנחנו משתמשים בהם כדי לגלוש באינטרנט ומכשירי האנדרואיד שבכיס שלנו – אפילו מכשירים בטכנולוגיות סגורות במיוחד כמו מקינטוש ואייפון בנויים על תשתית של מערכת הפעלה בקוד-פתוח בסגנון לינוקס.

שיתוף מציל חיים

לאחר הצלחת הספר הראשון שלהם, וויליאמס וטפסקוט פרסמו ספר נוסף – Macrowikinomics – שמציע כיצד כל העולם צריך לגבש מחדש את תפיסתו הכלכלית בהתאם לכלכלת ה"ויקי". גישת ה"ויקי" השיתופית לא יכולה רק לגרום לפריחה כלכלית של חברות רבות, אלא גם ממש להציל חיים, הם מציגים בפתיח הספר.

"אושאהידי", פרויקט בקוד פתוח, פותח בקנייה ואיפשר לתושבי קניה לדווח בזמן אמת על אירועי אלימות. בעקבות רעידת האדמה בהאיטי הוא שימש שוב להצלת חיים. בתמונות: תוכניתנים נפגשים כדי לשפר ביחד את הקוד
צילום: Erik Hersman ,Juliana Rotich

מיליון וחצי אנשים מצאו את עצמם מחוסרי בית בינואר 2010, בעקבות רעידת האדמה הטראגית בהאיטי. עשרות אלפים נהרגו, ומאות אלפים נפצעו.

כשנתיים לפני כן החל ארגון קטן בקניה לפתח תוכנה למיפוי משברים. התוכנה מאפשרת למשתמשים להעביר מידע על אירועים ומקרים שהם היו עדים להם, ולתעד אותם בתוך מפה שיתופית, הנוצרת על ידי הקהילה. הייתה זו תקופה של אלימות בקניה – אונס, ביזה ורצח – ומייסדי הארגון חששו שהממשלה מנסה להסתיר את מספרם האמיתי של המקרים הקשים. ואכן כך היה המקרה, כפי שגילו בעקבות הכמות העצומה של הדיווחים שהגיעו למערכת השיתופית באמצעות דואר אלקטרוני, הודעות טקסט או טוויטר.

עכשיו, בהאיטי, הגיע הזמן לשלוף שוב את התוכנה. "הפרדיגמה החדשה הזאת למאמצים הומניטריים הפכה את החוכמה הקונבנציונלית על פיה", מסבירים וויליאמס וטופסקוט. "במקום לשבת ולחכות לסיוע, הקורבנות סיפקו מידע מהשטח באמצעות הטלפונים הסלולריים שלהם או כל ערוץ תקשורת שהיה זמין עבורם. במקום רק לתרום כסף, רשת מתנדבים ארגנה את המידע, תרגמה, ואישרה את ההודעות על מפות אינטראקטיביות שאפשרו לעובדי הסיוע לכוון את תגובתם".

חוכמת ההמונים, הם מסבירים, מספקת הזדמנות עצומה שיכולה לשנות את פני החברה והכלכלה שלנו.

האמת של ויקיפדיה

אבל לא כולם מסכימים לנקודת המבט האופטימית הזאת. לגישת הקוד הפתוח, השיתופיות, וחכמת ההמונים יש גם לא מעט מבקרים שמבקשים להזהיר אותנו מפני ההשלכות המסוכנות שלה על החברה שלנו.

ג'רון לנייר, מי שנחשב לאבי ה-Virtual Reality, הוא אחד מהם. לנייר הוא מדען מחשב, מלחין, אפשר לומר גם הוגה. אבל הוא לא במאי. באמת שלא. הוא אמנם ניסה ליצור סרט אחד לפני שנים רבות, אבל התוצאה הייתה סרט שלנייר מעדיף ש"אף אחד לא יראה עוד לעולם".

לכן, כשהוא גילה שהוא מופיע כ"במאי קולנוע" בוויקיפדיה, הוא די הופתע. מה אתם הייתם עושים אם הייתם מגלים ב"אנציקלופדיה החופשית" שהשתתפות בהצגת הסיום בתיכון זיכתה אתכם בתואר "שחקן תיאטרון"? אנציקלופדיה חופשית היא חופשית, אז לנייר עשה את מה שכל אדם בעל אוריינות מחשב בסיסית היה עושה – לחץ על כפתור ה"ערוך", ותיקן את המעוות.

אבל התיקון של לנייר לא אושר. הוא לא סיפק סימוכין לתיקון שלו, ולכן וויקיפד קפדן החליט לבטל את התיקון.

לנייר מעיד על עצמו שאינו במאי סרטים, אבל זה לא מספיק. לפי התקנות של ויקיפדיה, ידע אישי אינו מקור מוסמך. כדי לבסס את הטיעון, צריך להביא מראה מקום לספר, מאמר או כתבה שבהם הוצג הטיעון. אבל אף אחד לא כתב מעולם על לנייר שהוא אינו במאי. אולי מאותה סיבה שאף אחד לא כתב על אביגדור ליברמן שהוא אינו זמר. לכן, תיקונים חוזרים ועיקשים של הערך נתקלו בביטולים עיקשים עוד יותר של הוויקיפדים, בליווי נימוקים בנוסח מזכירת קיבוץ מהסוג שרוחש כבוד רב מדי לתקנות.

לנייר המתוסכל התחיל להישאל על ידי עיתונאים על הקריירה הקולנועית שלו. הוא חשב לעצמו שהעונש הראוי ביותר עבור הוויקיפדים העיקשים יהיה להכריח אותם לצפות בסרט האחד שהוא עשה.

לנייר החליט לפרסם מאמר חריף במגזין Edge שבו העביר ביקורת חריפה לא רק על ויקיפדיה, אלא על כל התרבות שיוצר הווב 2.0. "מאואיזם דיגיטלי", הוא קורא לזה, או "שלטון האספסוף". ההמון יכול להכתיב את דעתו ולרמוס את המיעוט. קולות מעמיקים, שקולים ומבוססי מחשבה מושתקים על ידי צעקות של טענות פופוליסטיות קלות לעיכול.

"זה קולקטיביזם מקוון חדש המציג מחדש את הרעיון שההמון הוא החכם ביותר", הוא מסביר. "זה רעיון שהיו לו השלכות נוראיות כשהוא הוצג על ידי הימין הקיצוני או השמאל הקיצוני בתקופות היסטוריות שונות. העובדה שהוא מוצג עכשיו מחדש על ידי טכנולוגיסטים ועתידנים בולטים, אנשים שבמקרים רבים אני מכיר ואוהב, לא הופכת אותו למסוכן פחות".

למרבה האירוניה, דווקא המאמר הזה איפשר ללנייר לבטל את אישום ה"במאי" בערך הוויקיפדיה שלו. Edge הוא הרי כתב עת, מקור משני, כך שעתה ניתן היה להציג סימוכין לטענה שלנייר אינו במאי, שעד כה לא הייתה ניתנת לאימות.

להיסטוריון, פרופ' טימותי מסר-קרוז מאוהיו, היה פחות מזל. במשך עשר שנים הוא חקר את אחד מהאירועים המכוננים בהיסטוריה האמריקנית – המהומות בהיימרקט במאי 1886. הוא כתב שני ספרים וכמה מאמרים על הנושא. "בכמה מעגלים זה מעניק לי מעמד של מומחה בנושא. אבל לא בוויקיפדיה", הוא כתב.

הערך בוויקיפדיה מכיל מידע מעמיק ועשיר על התקרית, אבל פרופ' מסר-קרוז מצא בו טענה מרכזית שגויה שאין לה שום ביסוס במציאות. לכן הוא ניסה להסיר את הטיעון השגוי מוויקיפדיה. בתוך דקות, התיקון בוטל. גם הפניות למאמרים אקדמיים שפרסם לא עזרו. הוויקיפדים התעקשו, וציטטו את התקנה של ויקיפדיה לפיה אסור למחוק אינפורמציה שנתמכת על ידי מרבית המקורות ולהחליף אותה בדעת מיעוט.

"ויקיפדיה זה לא 'אמת'", כתב לו אחד מהעורכים בוויקיפדיה, "ויקיפדיה זה 'היכולת לאמת' על פי מקורות מהימנים. לכן, אם רוב המקורות המשניים שנחשבים למהימנים חוזרים על תיאור שגוי של משהו, ויקיפדיה יציג את אותו טיעון שגוי".

שנתיים לאחר מכן מסר-קרוז פרסם את ספרו על המשפט של תקרית היימרקט. "עכשיו יש לי יסודות ויקיפדיים מוצקים להתבסס עליהם", הוא חשב לעצמו. הוא ניגש שנית לתקן את הערך, והוסיף הפנייה לספרו החדש. "התיקון שלי שרד חמש דקות לפני ששוטר-ויקי גער בי: 'אני מקווה שתלמד כמה מעקרונות המדיניות של ויקיפדיה", הוא כתב לו.

"אם כל ההיסטוריונים למעט אחד אומרים שהשמים היו ירוקים ב-1888", הסביר הוויקיפד, "המדיניות שלנו דורשת שנכתוב 'רוב ההיסטוריונים כותבים שהשמים היו ירוקים, אבל אחד אומר שהם היו כחולים' [...] כעורכים אינדיבידואלים אנחנו לא מתעסקים בשיפוט של הטענות, אנחנו רק מדווחים על מה שהמקורות המהימנים כותבים".

פולחן החובבנות

"האמת משתטחת", כותב קין בספרו. "בוויקיפדיה כל אחד עם אג'נדה יכול לשכתב ערך לפי רצונו".

"ילדים לא יכולים להבחין בימינו בין מקורות חדשות אמינים שנכתבו על ידי עיתונאים אובייקטיביים ומקצועיים לבין מה שהם קראו באיזה בלוג", הוא כותב. בתרבות האנונימיות, הוא מסביר, כל אחד יכול לטעון כל טענה, מבלי לקחת עליה אחריות. במסווה של בלוגרים או של משתמשי יוטיוב, בעלי אינטרסים שונים מקדמים את האינטרסים שלהם, הוא מסביר.

אנדרו קין, יזם מעמק הסיליקון, חושש מ"השחתה מוחלטת, של השיח האזרחי שלנו".
צילום: The Next Web ,Jonathan Sprague

חברות כמו מקדונלדס או וולמארט נעזרות בעובדיהם כדי לערוך את ערכי הוויקיפדיה שלהם ולהסיר משם קטעים שאינם מוצאים חן בעיניהם, מציג קין כדוגמה. סרטון ויראלי ששם ללעג את ההתחממות הגלובלית התגלה כיצירה שמומנה על ידי תאגידי דלק. חברות אחרות שוכרות בלוגרים אנונימיים שיכתבו באופן שישרת את האינטרסים שלהן.

קין לא רק מודאג מאובדן האמת. הוא מודאג גם מאובדן התרבות והערכים של החברה שלנו, או "השתטחות התרבות" כפי שהוא מכנה זאת. ה"דמוקרטיזציה" שכולם שיבחו ב-FOO Camp ב-2004, הוא מסביר, לא באה בלי מחיר.

"פולחן החובבנות גורם לכך שיהיה קשה יותר ויותר להבחין בין הקורא לבין הכותב, בין האמן לבין אמן הספין, בין אמנות לבין פרסומת, בין החובבן לבין המומחה", הוא כותב. "והתוצאה? התדרדרות האיכות והאמינות של המידע שאנחנו מקבלים, וכתוצאה מכך עיוות, אם לא השחתה מוחלטת, של השיח האזרחי שלנו".

"היום, בווב, שבו לכולם יש קול שווה, מילותיו של החכם לא שווים יותר ממלמולו של השוטה. בטח, לכולנו יש דעות […] אבל רק למעטים מאתנו יש הכשרה מיוחדת, ידע, ניסיון מעשי כדי ליצור איזושהי פרספקטיבה אמיתית". עיתונאים מוערכים כמו תומס פרידמן, קין מסביר, השקיעו שנים של מחקר מעמיק במזרח התיכון כדי להגיע למעמדם, ומגיע להם לקבל על כך תגמול.

"כישרון, כמו תמיד, הוא משאב מוגבל. לא תמצאו  אדם מוכשר ומנוסה צפון בביתו בפיג'מה שלו מאחורי מחשב, מקשקש איזה פוסט אווילי בבלוג או ביקורת סרטים אנונימית. טיפוח כישרון דורש עבודה, כסף, מומחיות והשקעה".

כמו בכל מהפכה, מסביר קין, צריך להלל איזשהו מישהו "אציל". במהפכת הווב 2.0 זה "החובבן האציל". אז ב-2004, במחנה, קין פגש את אוריילי, שמאז המשיך להפיץ את האידיאליזם של הווב 2.0. "החובבנים האצילים", הסביר לו אוריילי, יעשו דמוקרטיזציה ל"דיקטטורה של המומחים".

"במקום דיקטטורה של מומחים, נקבל דיקטטורה של אידיוטים", הייתה התשובה המתאימה, חשב קין מאוחר יותר.

ג'רון לנייר סיכם את הדאגות שלו מהשלכות הווב 2.0 בספרו You Are Not a Gadget. "תרבות חוכמת ההמונים לא מצליחה לייצר את סוג היצירתיות שבני אנוש אינדיבידואליים מסוגלים לייצר", הוא כותב. "היא מסוגלת רק לקבץ ולסכם ידע, לשפר דברים קיימים, אבל לא ליצור דברים מעניינים חדשים".

לנייר מאמין שהשבח וההלל לחוכמת ההמונים הופכים לאידיאולוגיה בקרב אלה המעצבים את הטכנולוגיה שלנו, והוא חושש שהתוצאה היא שנאבד את האנושיות שלו. "אם תחשבו בהתאם לזה, אולי תחשבו שהאינטרנט מקבל חיים, הופך לייצור גדול – אחד מהמייסדים של גוגל אומר את זה כל הזמן", הוא אמר בהרצאה שנתן לרגל צאת הספר. "אם האינטרנט מקבל חיים, אז אנחנו רק מחשבות שבתוכו. אנחנו הופכים לנוירונים. אנחנו הופכים לחשובים פחות".

"לשים את המידע מעל האנשים זו למעשה הטעות שאני מבקר, והספר הוא למעשה על זה", הוא אמר.

אבל האינטרנט לא חייב היה להיות כך. גם קין וגם לנייר מסכימים שאפשר ליצור מודל חלופי.

מחפשים אינטרנט אחר

פרופ' צ'ארלס מולר מאוניברסיטת טוקיו הוא עוד אחד ממתוסכלי ויקיפדיה. אבל הוא לא אחד מאלה שישב ויתלונן – הוא החליט לנסות ליצור מודל חדש.

כחובב טכנולוגיה ותיק, מולר לא רק היה תומך נלהב של ויקיפדיה, אלא גם ניסה לתרום לפרויקט השיתופי. מולר חוקר את הבודהיזם הטיבטי במשך שנים ארוכות, ורצה לנצל את המומחיות שלו כדי לתרום לעולם. "בכל פעם שרציתי לכתוב משהו, מה שכתבתי נמחק על ידי קבוצה של חסידים של זרם מסוים", הוא אמר לי כשנפגשנו בישראל. "מנטליות ה'כוורת' בוויקיפדיה זה שקבוצה של אנשים מתאספת ביחד בביריונות ומונעת אוטוריטה להשמיע את קולה רק בעזרת הכוח של מספרם הרב של האנשים", הוא אומר. אם זה לא הספיק כדי להמאיס עליו את ויקיפדיה, אז מאוחר יותר הוא גילה שוויקיפדים מעתיקים ללא רשות חומרים שהוא יצר לוויקיפדיה, מבלי שיש לו היכולת להיאבק בכך.

חוץ מהמחקר האקדמי השגרתי, מולר עובד כבר שנים רבות על פרויקט נוסף – מילון אקדמי מעמיק לסינית קלאסית ומילון למונחים בודהיסטיים בסינית קלאסית. בשלב מסוים החליט מולר להעלות את המילון שלו לווב, כדי שיהיה זמין לחוקרים ברחבי העולם. אבל הוא נתקל בבעיה: האקרים שלחו רובוטי-ווב שיסרקו את האתר שלו ויעתיקו את כל המילון. מולר לא רק חשש מהפרות זכויות היוצרים – הרובוטים החמדנים דפדפו באתר באינטנסיביות גדולה כל כך, שקצב הגלישה של הגולשים האנושיים נפגע משמעותית.

מולר החליט להגביל את הגישה, כך שכל משתמש יוכל לצפות ב-50 ערכים בלבד בכל יום. אבל אז הוא חשב על רעיון נוסף: חוץ מלעצור את הרובוטים, הוא יוכל גם לעודד את עמיתיו לתרום לפרויקט. בתחילתו של הפרויקט היו כמה חוקרים אדיבים שתרמו מעבודתם, אבל לאחר מכן אף אחד לא תרם עוד, ומולר התאכזב.

ג'רון לנייר: "לשים את המידע מעל האנשים זו למעשה הטעות שאני מבקר".

"כולם היו די מרוצים עם 50 ערכים ביום, אז הייתי צריך להוריד את זה. כשהורדתי ל-40, לא היו תלונות. ל-30 – לא היו תלונות. ל-20, היו כמה תלונות, אבל ב-10 – כולם צרחו. ואז ידענו שעלינו על זה. 10 זה המספר", מספר מולר.

מולר התחיל להגיב לתלונות שהגיעו אליו למייל. "תראו, אני משקיע את החיים שלי בזה, ו-97 אחוז מזה נעשה על ידי. למה שלא תתרמו משהו?" הוא כתב להם. "לעתים קרובות הם נעשו נבוכים, ואמרו: 'כן, לא חשבתי על זה'". כך, כל מי שתרם עבודה לפרויקט זכה בגישה בלתי מוגבלת.

מולר מאמין שפרויקט קהילתי צריך להיבנות על הבסיס של ערך ההדדיות. לאט לאט חוקרים מרחבי העולם התחילו לתרום לפרויקט ולהרחיב אותו. מולר, בתפקיד העורך הראשי, המשיך לבדוק את התרומות, לתקן אותן, לשפר אותן, ולהכניס אותן לאתר.

מולר הבין שאם מישהו צריך לגשת ליותר מ-10 ערכים ביום, ייתכן מאוד שהוא חוקר. אם הוא חוקר, בוודאי יש לו מה לתרום מתחומו למילון, כך שתוכל להיווצר קהילה שממשיכה לתחזק את המילון. אם למישהו אין יכולת לתרום, הוא יכול לשלם סכום סמלי של 30 דולר בשנה, ולקבל גם כן גישה חופשית.

כך, כמו בפרויקטי "ויקי", המילון השיתופי של מולר נבנה על ידי קהילה, ומתוחזק על ידי קהילה, אבל בניגוד למודל ה"ויקי", זוהי קהילה של מומחים, המזוהים בשמם האמיתי, שיוצרים ועורכים את הערכים על בסיס מחקר מעמיק שלהם. מולר מאמין שמודל שכזה, בניגוד למודל שמבוסס על חובבנים ועל היעדר הדדיות, יכול להיות בר-קיימא הרבה יותר.

גם לנייר מציג בספרו מודל אלטרנטיבי לאיך שהאינטרנט היה צריך להתפתח – המודל של אתר ThinkQuest – אתר שהציע לתלמידים לעצב אתרים שינסו להסביר תחומי לימוד שונים בדרכים יצירתיות ומקוריות. בין האתרים נערכה תחרות ומקימי האתרים המוצלחים ביותר זכו במלגה. האתר הזה זכה בזמנו למספר עצום של מבקרים, והיה זוכה למקום של כבוד בתוצאות החיפוש. אבל לנייר מסביר שהתוכן ב-ThinkQuest שתרמו המשתתפים היה בעל ערך רב הרבה יותר מזה של ויקיפדיה.

"המתחרים היו צריכים ללמוד איך להציג רעיונות כמכלול, וגם להבין איך להשתמש במדיום המקוון החדש כדי לעשות זאת. העבודה שלהם כללה סימולציות, משחקים אינטראקטיבים ואלמנטים אחרים שהיו חדשים לעולם", כותב לנייר. "הם לא רק העבירו חומר שכבר היה קיים לצורה יותר מוסדרת ואנונימית".

בנוסף, מנגנון השיפוט של ThinkQuest לא התבסס על פופולריות כמו ביוטיוב למשל, אלא על שופטים מומחים, אבל בכל זאת היה זול לתחזוקה. "הווב היה צריך להתפתח לפי המודל של ThinkQuest במקום המודל של ויקי – והוא גם אכן היה מתפתח כך אם לא הייתה אידיאולוגיית ה'כוורת'".

בכל מקרה, כל עוד האינטרנט נשאר במתכונתו הנוכחית, לנייר מציע כמה דרכים לשמור על האנושיות והאינדיבידואל שלנו. הוא מציע למשל לא לפרסם שום דבר באופן אנונימי, אלא אם פרסום כזה עלול לסכן את ביטחוננו. הוא מציע לנו "ליצור אתר אינטרנט שישקף עלינו משהו שלא ניתן לבטא ברשתות חברתיות". הוא מציע "לפרסם מדי פעם וידאו שלקח לנו לייצר פי מאה זמן יותר ממה שלוקח לצפות בו", ו"לפרסם פוסטים שלקח לנו כמה שבועות של מחשבה עליהם לפני ששמענו את הקול הפנימי שצריך לצאת החוצה".

"אלה כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי להיות בני אנוש, במקום מקור למקטעים שינוצל על ידי אחרים".

הוא החולם ואני עושה את התכל'ס

$
0
0

 

צילום: יאירה יסמין

"את זוכרת את הסרט של ג'ורג' קלוני שמפטר אנשים? איך הוא אורז את המזוודה שלו ונוסע ברחבי ארה"ב? ככה אנחנו. מרוב נסיעות אני כבר לא יודע איפה אני נמצא", מספר לי אלון ברנוביץ המנהל יחד עם אשתו, אירנה קרוננברג את משרד האדריכלים BK Architecture.

"פעם, כשהיינו באמסטרדם, אחד משנינו היה צריך לנסוע לפרנקפורט במפתיע. אירנה ישנה. אני מגיע לשדה התעופה ופתאום אני נזכר שלא הבאתי אתי את הדרכון. אני בחרדות איומות מה יהיה, אבל אני משחק אותה 'ישראלי דביל' ומגיע עד הדיילת ועובר חופשי ומגיע לפגישה.

"כשהתכוננתי לחזור אני אומר לעצמי 'אין צ'אנס שהגרמנים האלה יתנו לי לעבור בלי דרכון'. כל הדרך לשדה התעופה אני חושב מה לעשות. בודק תכניות חזרה אלטרנטיביות ברכבת, השכרת רכב. אני מגיע לשער והדיילת מסתכלת על הברקוד, נותנת לי לעבור והכול מסתדר. זה רק מראה לך שמרוב טיסות אני כבר לא יודע לאן אני נוסע ואיפה אני צריך להיות, אבל אני נהנה מכל רגע. תני לי להיות באוויר ובנמלי תעופה ולשבת ליד החלון. אלו רגעים ייחודיים של התנתקות מוחלטת. מי שמוריד אותי לקרקע זו אירנה. היא מחברת אותי למציאות".

מסעדת מלון סר אלברט באמסטרדם
צילום: עמית גירון, Ewout Huibers

אירנה קרוננברג ואלון ברנוביץ נחשבים למעצבים של האלפיון העליון. מאחוריהם רקורד מרשים של תכנון בתי מגורים של מפורסמים ועשירים, משרדי פאר, בתי מלון ומסעדות יוקרתיות בארץ ובעולם. בכל זאת כשאני יושבת איתם במשרדם הנעים שבמרכז תל אביב, אין בהם שמץ של התפארות. להפך, בני הזוג המוכשרים האלה הם אנשים צנועים.

המשרד ממוקם בקומה השנייה של בניין אקלקטי במרכז תל אביב. בכניסה למשרד מקדמת את הנכנסים ספריה ענקית עמוסת ספרים ומגזינים. המשרד מעוצב בקו נקי מאוד: רצפת עץ אלון שחורה, קירות לבנים, וילונות לבנים ביתיים. החדרים של אלון ואירנה צנועים מאוד וקטנים מאוד. עשרת העובדים יושבים בחלל פתוח המחולק לשניים ולידם פזורים שולחנות רבים עם מודלים פיזיים מקרטון. למרבית ההפתעה אין בשום מקום תמונות של פרויקטים של המשרד. הסיבה לכך, לדבריהם, היא שהם אינם רוצים להיות מושפעים מהעבודות שלהם עצמם.

תוך כדי הראיון, אלון הולך לספרייה ומוציא את הספר החדש שזה עתה פרסמו בשם "The Practice". "הספר עוסק בדרך העבודה שלנו", מסביר אלון. "הדרך היא מעניינת לא פחות מהתוצאה הסופית, מה שאומר שאנחנו מדברים על עבודה. אנחנו לא כוכבים, לא דיוות, לא סופר-סטארים. אנחנו אנשי יצירה שמאחוריה יש המון שעות משרד, עם המון אנשים מוכשרים שעובדים אתנו ביחד ומביאים אותנו למקומות האלה".

בספר מוצגים שבעה פרויקטים בתחום האדריכלות ועיצוב הפנים שעשו השניים בשנים האחרונות.

ובאמת אירנה קרוננברג ואלון ברנוביץ חתומים על כמה מהמקומות היותר ידועים בישראל ובעולם בשנים האחרונות, ביניהם אפשר להזכיר את המסעדות הישראליות "הרברט סמואל", "צפרה", " יפו תל אביב", "זוזוברה" ועוד. וגם את "מומו", "דה בוטצ'ר" ו"איקאיה" באמסטרדם, ו"ברסרי פרנקה" בברלין. בתכנון נמצא בניין בשטחי קיבוץ ניר אליהו שיהיה מרכז אירועים גדול; בית מלון על המזח בנמל יפו; מלון בבנין לשימור בנווה צדק ובניין לשימור ב"דאם סקוור" באמסטרדם.

הספרייה במלון סר אלברט
צילום: עמית גירון, Ewout Huibers

בונים נופים רגשיים

מי עובד על הפרויקטים בחו"ל?

אירנה: "בפרויקטים בחו"ל אנחנו תמיד עובדים עם הצוות הישראלי שלנו שאחראי על עיצוב הפנים, בשיתוף פעולה עם משרד אדריכלות מקומי בחו"ל שאחראי על החלק של השימור".

מדוע מזהים אתכם דווקא עם מסעדות?

אלון: "אנשים מזהים אותנו עם מסעדות, כי מסעדות הן מקומות מאוד פופולריים. במסעדות שלנו עוברים 300-800 איש ביום. תעשי מכפלה לחודש ואת מקבלת ציבור רב שבעצם מתוודע לעבודות שלנו. לעומת זאת כשאת עושה בית פרטי, מי שרואה אותו הם הבעלים והחברים שלהם ובזה נגמר הסיפור.

"בתים פרטיים אנחנו עושים אולי אחד בשנה. כיוון שבתים פרטיים זה דבר מאוד אינטימי, אנחנו מתחברים לפרויקטים כאלה רק כשאנחנו מרגישים שאנחנו מחוברים אליהם בלב ובנפש, שזה מדבר אל לבנו".

אחד הבתים הפרטיים המיוחדים שעיצבו הוא וילה בארסוף. "מה זה בעצם לתכנן בית שתפור למידותיו של אדם ספציפי?" שואלת אירנה ועונה: "הבנו שבמקרה הזה הבעלים הוא גולש כרוני שחשוב לו מאוד הקשר עם הים. לכן תכננו לו בית מזכוכית שמכל מקום יוכל לחוות את הים. הבית הוא צר וארוך כדי לאפשר כמה שיותר חשיפה לים. אבל בית מזכוכית במדינת ישראל, עם השמש היוקדת מהווה בעיה. היינו צריכים למצוא לזה פתרונות אדריכליים. תפרנו מערכת של תריסים עם שלבי אלומיניום חיצוניים שנמצאים במרחק של 30 סנטימטר מהחזית, כדי שקרני השמש לא יוכלו לגעת בזכוכית ולהפוך אותה לחממה".

פרויקט אחר שהזוג מתכנן בימים אלה הוא מלוןW אמסטרדם, המשתייך לרשת בתי המלון הבין-לאומית W. "הרשת", מסבירה אירנה, "מחוברת מאוד לנושא האופנה, האמנות והעיצוב ונותנת במה לאמנים בתחום המוסיקה והאמנות. הקונספט שהם מוכרים לקהל הרחב הוא חוויה שהיא מקום בילוי לאוכל, להאזנה למוסיקה ולאירועים שונים. בעבודה איתם אנחנו מתחברים עם אנשי יצירה מתחומים שונים. למשל באמסטרדם אנחנו עובדים עם אמני גרפיטי ומעצבי טקסטיל ומגיעים עד הפרט הקטן ביותר שצריך במלון".

 

הישיבה סביב חיים כהן במסעדת יפו-תל אביב
צילום:צילום: עמית גירון, Ewout Huibers

איך אתם עובדים על פרויקט כזה?

מסעדת פסטל באגף החדש של מוזיאון תל אביב
צילום: צילום: עמית גירון, Ewout Huibers

אירנה: "החלק הקונספטואלי מאוד חשוב להם. אתה לא יכול לעבוד על תכנון מפורט עד שהכול לא תפור עד לרמה של התמונה שהולכת להיות תלויה על הקיר. אנחנו עובדים איתם בפגישות סקייפ פעם בשבועיים ופעם בחודש אנחנו נוסעים לפגישה באמסטרדם".

יותר הם אינם יכולים לספר על העבודה בגלל הסכם הסודיות שחתמו עם החברה. אבל הם מספרים שכשהם מתחילים לעבוד על פרויקט כל הצוות יושב ומתחיל להעלות אסוציאציות. מדברים על צבעים, מוסיקה, תחושות, מנסים להבין איך הפרויקט ייגע בצורה הנכונה ביותר באנשים.

אלון: "יש משפט שמגדיר יפה את מה שאנחנו עושים – אנחנו בונים נופים רגשיים. כשחמישה אנשים מסתכלים על אותו נוף, כל אחד רואה משהו אחר כי כל אדם הוא תבנית נוף מולדתו.

"קחי את מסעדת 'יפו תל אביב', למשל. כשתכננו אותה, ישבנו עם הצוות והעלינו אסוציאציות שקשורות ליפו: הסמטאות, האור והצל, איך השמש פוגעת בקיר המתקלף, התריסים המוגפים, הניחוח שקיים רק ביפו. זה הזיכרון הקולקטיבי של כולנו. האתגר הוא איך להביא את החוויה הזאת לתוך חלל שהוא מסעדה בבניין משרדים".

מסעדת "יפו תל אביב" ממוקמת בבניין "אלקטרה" על ציר התנועה של יגאל אלון במקום שבו כל החזיתות הן מזכוכית. "החלטנו לכסות חלקית את החזיתות של המסעדה הפונות לרחוב בתריסים, מה שאיפשר לנו ליצור סיטואציה של אינטימיות", מספרת אירנה. "חקרנו איך קרני השמש עומדות להיכנס דרך התריסים של המסעדה. ראינו שהן מציירות תמונה על גבי הקיר. מכאן היה ברור שהשמש היא השחקן המרכזי בכל החוויה הזו, כי היא זו שמייצרת את הצבעים, מחממת, נעלמת. התחלנו לחקור איך השמש נכנסת לבניין המשרדים במהלך היום, איך היא מציירת צורות על הקירות, על הרצפה, ואיך אפשר לחזק את כל זה. ישבנו ב'יפו תל אביב' וראינו אנשים נכנסים ויושבים ולא עושים 'וואו', אבל מחייכים מן חיוך של 'נעים לי'. זה היה מדהים לראות את זה".

עכשיו סיימו במשרד לעבוד על מלון "סר אלברט הוטל" באמסטרדם, שזכה בתואר מלון הבוטיק המוביל בהולנד לשנת 2013. "סר אלברט הוטל" התחיל מרעיון לפתח רשת של בתי מלון שתיקרא "סר", כאשר בכל עיר תהיה דמות "סר" אחר ולכל אחד מהמלונות צריך היה לפתח את האישיות של ה"סר" שעליו יחשבו המעצבים.

אירנה: "סר הוא בעצם אריסטוקרט. זהו תואר אצולה המוענק לך בלידה או שאתה מקבל אותו, כמו שקיבלו אותו אלטון ג'ון או מיק ג'אגר".

אלון: "פיתחנו דמות פיקטיבית לחלוטין. זה היה ממש כמו לכתוב סיפור על אדם ששמו 'סר אלברט' ולפתח לו אישיות. עבדנו אפילו על תרבות השירות במלון ואיך יהיו אנשי השירות לבושים. הכול צריך היה להיות תפור ומתאים לדמות הזו".

אירנה: "סר אלברט שלנו הוא כמו כל ה'סרים' המודרניים שבעצם יש להם טעם משובח. הם יודעים להעריך את תרבות העבר ויחד עם זה הם הולכים קדימה. יש להם קריצות וחוש הומור מחודד ומיוחד. לכן העיצוב הוא אקלקטי. הוא לוקח דברים מן העבר ברמה של קולקציות רבות שהאיש אסף, אבל יש גם חפצים מן ההווה. למשל, לקחנו אוספים של ספרים. יש גם אוספים של מעצבים ישראלים, כמו פסלון של המעצב הישראלי דור כרמון שנראה כמו ראש של היפופוטם. פרשנו כשלושים ראשים כאלה על קיר אחד שנותנים תחושה של אוסף, אבל מזוויות מסוימות זה נראה אחרת".

וילה בארסוף
צילום: אסף פינצ'וק

ביחד ולחוד

צילום: אסף פינצ'וק

הם הכירו לפני עשרים שנה כשאירנה, שעסקה אז בעיצוב פנים, שכרה משרד בפלורנטין מעל המשרד של אלון שעסק אז באדריכלות. אלון קיבל לעבודה את פרויקט מסעדת בירנבוים ומנדלבאום והחל לעלות לאירנה להתייעצויות. זמן קצר אחר כך הוא החל לעבוד על פרויקט אחר של משרדים יוקרתיים והציע לאירנה לעבוד אתו. "וככה זה התגלגל הלאה", מספרת אירנה, "אבל עוד לפני שהיינו זוג עבדנו הרבה זמן בשיתוף פעולה כשכל אחד החזיק משרדים נפרדים. גם אחרי שהפכנו לזוג המשכנו להחזיק במשרדים הנפרדים עד שהבנו שזה מגוחך וצריך לעבור למשרד אחד".

איך חלוקת העבודה ביניכם?

אירנה: "אני אחראית לחבר את הפרויקט למציאות, גם ברמה של התקציבים וגם ברמה של החומרים ואלון אחראי לעבודה מול הצוות. הוא זה שמחליט סופית על כל פרטי העיצוב. אם צריך להגדיר את זה במשפט אחד – אלון אמר פעם: 'אני חולם והיא גורמת לזה לקרות'.

 

 


לקראת הסאקורה

$
0
0

צילום: Fotolia

עננים צחורים ורדרדים מכסים את השמים ואת האדמה במרבד מרהיב לימים ספורים בלבד. זוהי פריחת עצי הדובדבן – הסאקורה – הפרח הלאומי הבלתי רשמי של יפן. היא מוציאה מיליוני יפנים לפארקים לטירות ולמקדשים, כבר כמה מאות שנים, לצפות בה ולהנות ממנה.

רבבות פואמות וציורי מופת ביפן מתארים עד כמה ענוגה היא פריחת הדובדבן. ביפן פרחי הדובדבן מקשטים קימונו מסורתי, כלי אכילה, דפי כתיבה, מחברות בית ספר ואפילו עכבר של מחשב.

נעימת השיר הידוע סאקורה מאפיינת את יפן כמעט כמו ההמנון הלאומי שלה. באירועים בין-לאומיים ישמיעו את סאקורה לכבוד יפנים כמו שישמיעו "הבה נגילה" לכבוד הישראלים שבקהל.

גם במטבח היפני יש לדובדבן מקום של כבוד. הסקורה-צ'ה הוא משקה מרענן של חליטת עלי דובדבן. הסאקורה-מאצ'י היא כופתה מבצק שממולאת במחית ממותקת ומסביב לה עלה רחב של דובדבן.

פריחת הדובדבן מסמלת בתרבות היפנית את בוא האביב וגם באופן כללי זמן של התחלה חדשה. שנת הלימודים היפנית מתחילה באפריל וזו גם תקופה של קביעת מטרות בעסקים ובחיים בכלל.

במובן עמוק יותר מסמלת פריחת הדובדבן את ארעיותם של החיים בגלל התקופה הקצרה של לבלוב הפרחים, יופי מרהיב שנמוג תוך זמן קצר. הלבלוב מסמל גם את הפן הנשי שבטבע.

המועד המדויק של פריחת הדובדבן ביפן משתנה מאזור לאזור והוא תלוי במזג האוויר. ההתחלה היא בסוף ינואר באוקינאווה שבדרום, דרך טוקיו וקיוטו לקראת אמצע מארס ובאי הצפוני הוקאידו באפריל. כל שנה היפנים עוקבים אחרי מהדורות החדשות שמדווחות באופן שוטף על קצב התקדמות הפריחה, ויוצאים בהמוניהם לצפות בה. מקומות טובים בגנים השונים בערים ובפאתי הערים נתפסים לעתים עוד לפנות בוקר על ידי "חלוצי המשפחות", ורק אחר כך יגיעו כולם. ההתבוננות בפריחת הדובדבן מכונה ביפנית "הנאמי" והיא מתייחסת רק לפריחת הדובדבן.

מרחוק נראים העצים הפורחים כעננים יפיפיים חולפים, במבט מקרוב ניתן ליהנות מיופיו של פרח בודד. ה"הנאמי" המסורתי כולל פיקניק, שתיית סאקה (יין אורז) ושיפוד כופתאות מתוק בשם קושי-דאנגו העשוי מקמח אורז ונראה כמו סוכריה על מקל. תחת עצי הדובדבן עמוסי הפריחה אף נערכים לעתים טקסי תה בגנים.

הכוונה העמוקה יותר של ה"הנאמי" היא להתחבר לטבע, פשוט להסתובב בפארק ולהתבונן בעצים המלבלבים. כאשר הרוח נושבת, אלפי עלעלי פרחים עדינים מסתחררים באוויר ויוצרים מראה קסום שמכונה ביפנית "האנאפובוקי".

איפה חוגגים

לא צריך לנסוע הרחק מחוץ לערים הגדולות כדי ליהנות ולחגוג "הנאמי" מושלם תחת עצי דובדבן עמוסי פריחה. הערים היפניות מתברכות בפארקים רחבי ידיים, בטירות עתיקות שסביבן גנים מרשימים ובמקדשים רבים שגם להם יש גנים מעוצבים עם עצי דובדבן. כל אלה מהווים מקומות מושלמים ל"הנאמי". אפשר לפרוש שם מחצלת על הקרקע ולהתענג על כל היופי הזה. פריחת הדובדבן בקיוטו, שנמצאת במרכז יפן. היא שיאו של החג. מקדש ריאואנג'י בקיוטו שמעוטר כולו בעצי דובדבן הוא אחד המקומות הפופולריים ביותר ל"הנאמי". "פביליון הזהב" שהיה בעבר מעון קיסרי שהפך למקדש, ממוקם בלב גן מקסים על שפת אגם מלאכותי, אף הוא אתר פופולרי מאוד לצפייה בפריחת הדובדבן.

מי שיחפש מקום שקט לצפייה בפריחה בטוקיו, יוכל למצוא אותו בפארק שינג'וקו גיואן. זהו פארק בסגנון מערבי ויפני עם 1000 עצי דובדבן מזנים שונים. האווירה שם שלווה ורגועה למרות מקומו המרכזי של הפארק בלב טוקיו.

מקום אחר בטוקיו הוא פארק קיטאנומרו. מאות עצי הדובדבן המקשטים את גדות תעלת המים של טירה מהמאה ה-17 יוצרים את אחד המקומות המרשימים ביותר לצפייה בפריחת הדובדבן. ניתן לשכור סירות משוטים ופדלים. בערב העצים הפורחים מוארים ויוצרים מראה מרשים. ממש בקרבת מקום מצויים דוכני אוכל רבים.

המהדרין נוסעים אל העיירה האקונה, כ-30 קילומטר מערבית לטוקיו, למרגלות הר פוג'י וכאן מתפזרים ביערות לצפות בפריחה על שיפולי הגבעות שממול.

צילום: Fotolia

פריחת הדובדבן בעולם

בדרום קוריאה הדובדבן אינו סמל לאומי כמו ביפן, אבל גם שם הוא אהוב מאוד ואנשים יוצאים בהמוניהם לפארקים ליהנות מהפריחה בחודש אפריל. אחד הפסטיבלים הפופולריים ביותר של פריחת הדובדבן הוא בסיאול, בירת דרום קוריאה, על האי יואי הנמצא בלב העיר ומשמש כמרכז למשרדי הממשלה, התקשורת והפיננסים. האי מוקף בנהר האן והכביש שמקיף אותו משובץ כולו בעצי דובדבן. חלקים מהכביש נסגרים לתנועה בתקופת הפסטיבל.

בוושינגטון, בפארק הפוטומק המערבי, פורחים אלפי עצי דובדבן שארה"ב קיבלה במתנה מיפן. את מועד הפריחה, בין מארס לאפריל, תלוי במזג האוויר, חוגגים במצעד ענק, זיקוקים, חגיגות רחוב וקונצרטים.

בטורונטו אפשר לראות את פריחת הדובדבן בהיי פארק מסוף אפריל עד תחילת מאי.

בארץ אפשר לראות את פריחת הדובדבן בגן הבוטני בירושלים. כ-20 עצי דובדבן נמצאים סמוך לכניסה, ליד מרכז המבקרים. העצים פורחים בדרך כלל בסוף פברואר, תלוי במזג האוויר. בתקופת הפריחה הקהל הרחב מוזמן לסיור והדרכה על סוגי העצים ומשמעותם בתרבות היפנית. בימים אלה מתקיימות גם סדנאות יצירה וטקסים יפנים מסורתיים.

 

ידע בעידן חוכמת ההמונים של הרשתות החברתיות

$
0
0

לאורך המאה ה-20 נחשב הידע לתחומו של המדע. מדענים היו יוצרי הידע. אולם עם מהפכת האינטרנט בסוף המאה ה-20, ובמיוחד עם מהפכת הרשתות החברתיות בתילת המאה ה-21, כלים כמו ויקיפדיה, בלוגים, פייסבוק, טוויטר ויוטיוב, הידע והגידול בידע עברו לידי ההמון. זוהי התרומה הגדולה של המאה ה-21 לחידוש פני הידע – דמוקרטיזציה כמעט מוחלטת שלו.

אך רבים טוענים שזה לא ידע ששההמון יוצר, אלא זבל. לכן עלינו לבחון: מהו ידע? מהו מידע? ומה הקשרים בין נתונים, מידע וידע. אז נוכל לבדוק אם ידע ההמון הוא זבל.

נסתכל בשתי השורות הבאות: 90, 70, 40, שנה א', 50, יוסי, שנה ב', 100, 80, רינה, 60, שנה ג', 50, 80, 70, דינה. יש לנו כאן נתונים חסרי משמעות, כי הם חסרי קשר וחסרי מבנה.

נסתכל עכשיו בטבלה הבאה שקושרת בין הנתונים, מעניקה להם מבנה, ולכן גם מעניקה להם משמעות:

שנה א שנה ב שנה ג
יוסי 70 70 60
דינה 50 80 100
רינה 90 80 70

אוסף הנתונים חסר הקשרים והמשמעות קיבל עכשיו מבנה, ואנו יודעים שיש לפנינו בטבלה מידע אודות שלושה סטודנטים בשלוש שנות התואר הראשון.

אם כך, נתונים הם כמו חומרי גלם מפוזרים בחנות. מידע הוא חומרים מאורגנים לפי סוגים. עכשיו נראה כי ידע הוא כמו אפייה של עוגה מתוך חומרי הגלם.

בקלות נסיק כי יוסי הוא סטודנט יציב, דינה היא סטודנטית שמשתפרת עם השנים, ורינה נחלשת עם השנים. הידע הוא השלב הגבוה ביותר. הוא זה שמאפשר תובנות, למשל לגבי אופן הטיפול הנדרש בשלושת הסטודנטים בלימודיהם לתואר השני. יוסי יקבל תמיכה לאורך כל הדרך, כי הוא בינוני-יציב. דינה תקבל רק בהתחלה, ורינה תקבל תמיכה רק בסוף.

במשך המאות ה-15 עד ה-19, הידע המופק מנתונים וממידע שימש כיסוד התגלית המדעית והגידול בידע, כמו כשקופרניקוס גילה שהשמש היא במרכז ולא כדור הארץ, כשניוטון גילה את הגרביטציה, כשמנדלייב גילה את הטבלה המחזורית, כשדארווין גילה את עקרונות האבלוציה, וכשמנדל גילה את חוקי התורשה.

במחצית השנייה של המאה ה-20, מהפכת המחשוב התחילה להרחיב את תהליך ייצור היידע גם לאנשי מחשבים ולאנשי מערכות מידע ארגוניות. הפעם נוספו גם כלים אוטומטיים שסייעו בהפקת הידע מתוך הנתונים. ראשית האוטומציה של הפקת הידע נעוצה באלגוריתם (מעין מתכון תוכנה) מסוג "רשת נוירונים".

המוח בנוי מרשתות נוירונים הדומות לרשתות מחשבים ולרשתות חברתיות, כמו פייסבוק או ואטסאפ. כל נוירון הוא מעין עץ, עם ענפים הנקראים דנדריטים, ושורשים הנקראים אקסונים. יש במוח כ-100 מיליארד נוירונים (יותר מפי 10 מכל תושבי כדור הארץ), כשלכל נוירון יש בממוצע 10,000 קשרים (לכל חבר פייסבוק יש בממוצע כ-200 חברים).

בשנים האחרונות מסתבר שהידע הנוצר במוח הינו מסוג חדש, הסוג הרשתי. כל נוירון הוא טיפש. אבל החוכמה "מופיעה" (emerge) מתוך הרבה נוירונים טיפשים. כמו ששרים בחנוכה "כל אחד הוא אור קטן, וכולנו אור איתן". כך גם בקן נמלים. כל נמלה היא טיפשה, אבל הקן כולו חכם, ויכול לפתור בעיות אופטימיזציה שבהן משתמשות כיום חברות התקשורת (תעבורת נתונים) וחברות התחבורה (תעבורת חפצים) המתקדמות בעולם.

כך גם ברשתות חברתיות: גם אם כל אחד מההמון הוא טיפש, השלם גדול מסכום חלקיו, והרשת חכמה יותר מחוכמת מרכיביה. התברר שברשתות נוירונים טבעיות במוח, כמו גם ברשתות נוירונים מלאכותיות ממוחשבות, החוכמה לא מרוכזת בזיכרון אחד מרכזי. היא לא מעובדת במעבד אחד מרכזי. במקום זאת, הזיכרון מבוזר והעיבוד מבוזר. הקשרים בין הנוירונים במוח ובגוף הם שמאחסנים את הזיכרון והם שמבצעים את העיבוד.

בדיוק לפי אותו היגיון פועלות הרשתות החברתיות. הפקת הידע ואחסון הידע לא נעשים אצל ממשלה מסוימת, עיתון מסוים, אוניברסיטה מסוימת או ספרייה מסוימת. הפקת הידע ואחסונו עוברים לידי ההמון.

ההמון יצר את מערכת ההפעלה לינוקס המתחרה בחלונות של מיקרוסופט, והמשמשת בסיס לאנדרואיד של גוגל. ההמון יצר את ויקיפדיה, ההמון יצר את ספריית הוידאו הענקית יוטיוב.

הידע היום עובר שני תהליכים: מצד אחד, אינטליגנציה מלאכותית – האלגוריתמים משתלטים על הידע ומתחילים לייצר ידע עבורנו. מצד שני, אינטליגנציה קולקטיבית – הפקת הידע עוברת להמון. אלגוריתמים וחוכמת ההמונים הם שישתלטו על הידע בשנים הקרובות. היוצר והאמן יהיו שוליים.


ד"ר אשר עידן, מומחה לרשתות חברתיות, לחדשנות ולחיזוי, ומרצה באוניברסיטת בר אילן.

מעביר גם הרצאות דרך מרכז המרצים לישראל

מהפכת הדפוס החדשה

$
0
0

תמונת אילוסטרציה
צילום: Boris Horvat – AFP

עד לאחרונה היה צריך הרבה כסף והרבה כישרון כדי להתקבל ללימודים ב-MIT. אבל לפני כשנה החליט המוסד היוקרתי בעולם ללימודי הנדסה וטכנולוגיה להעלות את אחד הקורסים המבוקשים שלו, "אלקטרוניקה ומעגלים חשמליים", חינם לרשת. הם ציפו לכמה מאות נרשמים, אולי אלף. מספר שעות לאחר שההרשמה נפתחה היו עשרת אלפים נרשמים. בתום ההרשמה היו 150 אלף סטודנטים שנרשמו לקורס.

ביניהם היה נער בן 15 מאולאן באטור, בירת מונגוליה, בשם באטושיג מיאנגן-באיאר, שאת סיפורו הביא הניו יורק טיימס. מגיל צעיר הראה באטושיג חיבה יתרה לפירוק והרכבה של מכשירים אלקטרוניים. אבל כמי שחי באחת המדינות העניות בעולם שכשליש מאוכלוסייתה הם נוודים, הוא נאלץ למצוא פתרונות יצירתיים למחסור ברכיבים אלקטרוניים שהיו נדירים בארצו. אחד מהם היה פירוק של מעליות ישנות כדי להשתמש ברכיבים שלהן לפרוייקטים שלו. לקורס החינמי של MIT הוא נרשם בעידוד המורה שלו, הראשון והיחיד ממונגוליה שסיים לימודים ב-MIT. בבחינה הסופית הוא היה בין קומץ הבודדים שסיימו אותה בציון 100. שנה לאחר מכן, בגיל 16, שתי אוניברסיטאות, ברקלי ו-MIT פתחו בפניו את שעריהן. הוא החליט להמשיך בלימודים מלאים ב-MIT.

הקורס החינמי הזה הוא אחד מבין עשרות קורסים שמציע מיזם השכלה בשם אד-אקס (EDx), קואליציה של 12 אוניברסיטאות יוקרתיות בהובלת הרווארד ו-MIT, שהחל ב-2012 להציע קורסים מקוונים חינם בכל התחומים. היום יש להם כבר 700,000 משתמשים.

אד-אקס הוא לא המיזם היחיד ולא הראשון. כבר ב-2006 נוסד מיזם פרטי בשם "אקדמיית קהאן" שהתחיל להציע קורסים חינם בכל הרמות, תחילה במתמטיקה ובהמשך גם במדעים כמו פיסיקה וביולוגיה, וגם בפיננסים ובתולדות האמנות. אקדמיית קהאן זכתה לפופולריות עצומה וכיום יש לה, לפי האתר שלה, יותר מ-8 מיליון צפיות בחודש של אנשים בכל העולם המערבי, וגם ממקומות נידחים בעולם שאנשים שם אפילו לא העזו לחלום על השכלה מעבר לבסיסית ביותר. ההצלחה העצומה של אקדמיית קהאן הפתיעה את כולם, כולל את המייסד שלה סאלמן קהאן, אמריקני ממוצא הודי. היא גם העידה על כך שיש מיליוני מיליונים של אנשים בעולם שצמאים להשכלה שכרגע אינה נגישה להם. ההצלחה הזאת גם שלחה גלי הלם למוסדות הרשמיים להשכלה גבוהה שלא ידעו כיצד להתייחס לתופעה הזאת. ב-2012 התחילו יזמים פרטיים נוספים וגם מוסדות להשכלה גבוהה להעלות קורסים שלהם חינם לרשת. המגמה הזאת שקיבלה את הכינוי "מוקס", ראשי תיבות של Massive Open Online Course, הולכת וצוברת תאוצה בקצב מסחרר.

המיזם הגדול ביותר הוא של "קורסרה" שמאגד 62 אוניברסיאות יוקרתיות בהובלת סטנפורד, עם יותר מ-300 קורסים וקרוב ל-3 מיליון משתמשים. לאחרונה גם אוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה העברית הצטרפו לקורסרה. מיזמים ידועים נוספים הם יודסיטי שהמייסד שלה היה מהמרצים הבכירים בסטנפורד, ומינרווה מעמק הסיליקון. הרעיון הבסיסי במיזמים האלה הוא להפוך את מיטב המרצים מהאוניברסיטאות היוקרתיות ביותר לנגישים לכל אחד בעולם שיש לו חיבור לאינטרנט וחשק ללמוד.

יש המשווים את התפשטות החינוך הגבוה חינם לכל דורש למהפכת הדפוס שנחשבת למהפכה החשובה ביותר באלף הקודם: היא הפיצה חינוך והשכלה לכל שכבות האוכלוסיה והביאה לירידה בכוחה של הכנסייה שעד אז היה לה מונופול על הנגישות לידע. אחרים חוששים שהמגמה הזאת עלולה לפגוע בצורה חמורה באוניברסיטאות ובמכללות שעד עתה היה להן מונופול על הנגישות ועל ההפצה של הידע במחיר שיותר ויותר אנשים אינם יכולים לשלם.

ללמוד בסטנפורד מירושלים

בואו נעשה קפיצת ביניים קצרה להודו כדי להביא את סיפורו של אנאנט אגארוול שדרכו לפסגת ההצלחה המדעית היתה ריצת משוכות קשה. כבחור צעיר בהודו הוא ניגש לאחת מבחינות הכניסה הקשות והתחרותיות ביותר בעולם , שבה כל שנה כחצי מיליון אנשים מתחרים על עשרת אלפים מקומות למוסד היוקרתי ה"מכון הטכנולוגי של הודו". הוא היה אחד מאילו שהצליחו להתקבל. לאחר מספר שנים נוספות של לימודים קשים הוא קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת סטנפורד ולבסוף התמנה לראש המעבדה ללימודי מחשב ואינטלגנציה מלאכותית ב-MIT. הדרך שהוא עבר הייתה המסלול המקובל להגיע לראש הפירמידה המקצועית. היום הוא רוצה לקצר את המסלול הזה ולהפוך אותו לקל ולנגיש יותר, להרבה יותר אנשים. כדי לממש את החזון הזה הוא החליט לעמוד בראש המיזם של לימוד מקוון של MIT והרווארד, אד-אקס, וגם ללמד בו את הקורס הראשון, אותו קורס בו זכה הנער המונגולי בציון 100.

תמונה: fotolia

האתגר שהוא עמד בפניו היה כיצד ללמד 150,000 סטודנטים שנרשמו לקורס המקוון כאשר צוות ההוראה בקמפוס מותאם למאה סטודנטים בלבד.

בראיון מצולם לניו יורק טיימס הוא מספר שכאשר ראה את מספר הנרשמים הוא לא ישן שלושה לילות מרוב חרדה. ביום השני, בשתיים לפנות בוקר הוא ישב והתחיל לענות לשאלה שאחד הסטודנטים שלח לפורום, ופתאום סטודנט מפקיסטן שלח תשובה לשאלה. אגארוול חשב שזו לא בדיוק התשובה הנכונה והתחיל לתקן אותה ופתאום, לפני שסיים לענות, סטודנט אחר שלח תשובה ועוד אחד ועוד אחד ועוד אחד. כך התפתח דיון שלם עד שלבסוף הגיעו לתשובה שהוא, כמורה של הקורס, סימן אותה כתשובה הנכונה.

"כל התהליך הזה היה בשבילי תגלית, משהו שהפתיע אותנו, הכוח של הרשת החברתית והיכולת של הסטודנטים ללמוד אחד מהשני וללמד אחד את השני". את המודל הזה של למידה שיתופית בפורומים יותר גדולים ויותר קטנים הם יישמו בהמשך גם לקורסים הבאים שהציעו במגוון של נושאים.

כיום המוסדות הגבוהים שמשתתפים באד-אקס כוללים אוניברסיטאות יוקרתיות בארה"ב כמו ברקלי, וושינגטון, ובוסטון, ואוניברסיטאות מרחבי העולם כולל קנדה, אירופה ואסיה.

המיזם המקיף ביותר ברשת, קורסרה, הוקם על ידי שני מרצים מסטנפורד: אנדרו נג ודפנה קולר וכוללת אוניברסיטאות יוקרתיות כמו פרינסטון ודיוק, וגם את האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב. הלימודים עצמם בקורסים המקוונים שמציעות האוניברסיטאות היוקרתיות אינם קלים יותר מהקורס בקמפוס עצמו. הם כוללים הרצאה עם משימה שבועית, דד-ליינים, בחינות וציונים, אבל אפשר ללמוד אותם בשעות ובמקומות לא שגרתיים כמו על הדשא בפארק או מהטאבלט ברכבת. עם זאת, צריך לא מעט משמעת עצמית ונחישות. לפי האקונומיסט, מספר הנושרים מהקורס לפני הבחינה הסופית בקורסרה ויודסיטי הגיע במקרים מסויימים עד 90 אחוז. המיזמים טוענים כנגד, שכאשר בודקים את הציפיות והכוונות של הנרשמים, רוב אלה שהתכוונו לסיים אכן באמת סיימו.

ההרצאה עצמה יכולה להימשך שעה או יותר אבל בדרך כלל היא מחולקת לקטעים קצרים יותר בהם הסטודנטים מתבקשים לענות על שאלה מסוימת ורק אחר כך להמשיך בצפייה. הקורס יכול להימשך מספר שבועות או מספר חודשים שבסופו חלק מהאוניברסיטאות נותנות אישור אישי של המרצה על סיום הקורס.

רוב האוניברסיטאות לא מכירות בינתיים בקורסים המקוונים שלהן כלימודים לקראת תואר, אבל סטודנטים מדווחים שאישורים של המרצים על סיום קורס עזרו להם להתקבל למקומות עבודה.

אקדמיית קהאן שונה בכך שרוב ההרצאות בה, ממתמטיקה דרך פיסיקה, ביולוגיה ופיננסים ועד להיסטוריה של האמנות, ניתנות על ידי המייסד שלה סאלמן קהאן, בוגר הרוואד ו-MIT. לסאל, כפי שהוא מכונה, יש יכולת נדירה לפשט נושאים מסובכים, ולכן ההרצאות שם שאורכות 15 דקות בלבד מתאימות מאוד לרכישת מושגים בסיסיים בנושאים שונים. מי שממשיך להסתקרן יכול לקחת שעורים נוספים באותו נושא שחלקם מגיעים לבסוף לרמה אוניברסיטאית. ההרצאות שלו שחלקן מתורגמות כיום כבר ליותר מ-28 שפות, כולל עברית, זכו עד כה לכמעט שני מיליון צפיות במצטבר. סלמאן עצמו זכה ב-2012 להכלל ברשימת האנשים המשפיעים ביותר בעולם על ידי טיים מגזין.

לאן זה הולך

שוב קפיצת ביניים קצרה, והפעם לבית הוריו של קלייטון כריסטנסן בסולט לייק סיטי, בירת מדינת יוטה בארה"ב. הרהיט הכי חשוב בבית ההורים היה רדיו ענקי שהיה מוצב בחדר המגורים. הרדיו שידר ללא הפסקה חדשות, תסכיתי מתח, סיפורי כוכבים ומוסיקה כמו בסרט "ימי הרדיו" של וודי אלן. דבר אחד נאסר על שמונת ילדי משפחת כריסטנסן להאזין: מוזיקת רוק, ההורים לא יכלו לסבול אותה. קלייטון ואחיו קנו בסכום פעוט רדיו טרנזיסטור זעיר שאותו סחבו איתם לכל מקום. איכות הצליל של הטרנזיסטור היתה ירודה יחסית לרדיו וההורים בוודאי לא חשבו לקנות אותו במקום המכשיר היקר והאיכותי שלהם, אבל בשביל הילדים שרצו לשמוע את המוסיקה שהם אהבו ובקולי קולות, זה היה תחליף מצויין. כעבור מספר שנים, התפתחויות טכנולוגיות שונות איפשרו לשפר עוד ועוד את האיכות של הטרנזיסטור עד שאפילו הוריו אניני הטעם של כריסטנסן ועוד רבים אחרים בעלי אמצעים ודורשי איכות היו מוכנים להחליף אותו בטרנזיסטור שהיה קל יותר ונוח יותר, וכך הרדיו היקר והמסורבל נעלם מהשוק.

מי שהיה הילד קלייטון כריסטנסן הוא היום פרופסור מפורסם בהארווארד ביזנס סקול. הוא סיפר את הסיפור הזה בהרצאה שנשא ב-2012 בכנס בנושא "חדשנות מערערת במערכת ההשכלה הגבוהה".

כריסטנסן מאמין שכפי שהלקוחות הראשונים של הטרנזיסטור היו אלה שלא יכלו להרשות לעצמם לקנות את הרדיו היקר והמסורבל, כך לרבים מאלה שנרשמים כיום לקורסים המקוונים החינמיים אין האמצעים או הנגישות ללמוד אותם בתוך הקמפוסים של האוניברסיטאות היוקרתיות. אולי בינתיים הקורסים המקוונים הם באיכות נמוכה יותר מאלה שבקמפוסים, אבל הם בהחלט אופציה טובה למי שלא יכול בכלל להגיע לאוניברסיטה. כאשר הקורסים המקוונים ישתפרו בעזרת טכנולוגיות חדשות שמתפתחות במהירות, אולי סטודנטים שמשלמים היום 1000 דולר כדי ללמוד קורס בסטנפורד, יעדיפו ללמוד אותו חינם ברשת. וכך כמו שהטרנזיסטור גרם לרדיו המסורבל והיקר להעלם מהשוק, כריסטנסן מאמין שהלימודים המקוונים שמוצעים חינם מאיימים על האוניברסיטאות ועל המכללות.

כריסטנסן מסביר בספרו "האוניברסיטה המחדשת" (2011) שזו דוגמה קלאסית למה שהוא מכנה "חדשנות מערערת". אוניברסיטאות שרוצות לשרוד יהיו חייבות לשנות באופן בסיסי את האופן בו הן התנהלו לאורך השנים שהיה להן מונופול על הנגישות להשכלה הגבוהה, "הן יצטרכו לשנות את הדנ"א שלהן".

אפשרות אחת של שינוי כזה היא לשלב את היתרונות של המוצר הזול, הקורסים המקוונים, לתוך החוזקות של האוניברסיטאות, שהקורסים המקוונים יתקשו להתחרות בהן.

אחת מהחוזקות האלה היא אינטראקציה אישית והמשכית עם הפרופסור ועם סטודנטים אחרים שהיא שונה מהאינטראקציה בפורומים של הקורסים המקוונים. כפי שאומר אנדרו נג ממייסדי קורסרה לניו יורק טיימס בראיון מצולם: "הלימוד בקמפוס באוניברסיטה הוא לא רק העניין של רכישת ידע, אלא האינטראקציה האישית עם הפרופסור ועם סטודנטים אחרים. זה נכון לגבי אוניברסיטאות עלית וגם לגבי קולג'ים קהילתיים". אנאנט אגארוול נשיא אד-אקס שהשתתף באותו ראיון חושב שאוניברסיטאות שישכילו להשתמש בטכנולוגיות החדשות שמשמשות את הקורסים המקוונים יוכלו לשפר בהרבה את ההוראה בקמפוסים ויחד עם החוזקות שלהן ימשכו בעתיד אפילו יותר סטודנטים. "כשהשתמשנו בטכנולוגיות החדשות בהוראה בקמפוסים עצמם, אחוז הנכשלים ירד מ-40 אחוז לתשעה אחוזים".

העתידן פרופ' דוד פסיג מזכיר בראיון לאפוק טיימס חוזקה נוספת של האוניברסיטאות שהמוקס, הקורסים המקוונים, לא יכולים להתחרות בה וזו העובדה שהן עוסקות גם במחקר. "המגמה הזו של הלימודים המקוונים לא תפגע באותו חלק של האוניברסיטה שעוסק במחקר, אבל היא יכולה לזעזע את אותם מוסדות לחינוך גבוה שנותנים רק לימודים בסיסיים, תואר ראשון ושני".

בהמשך, פרופ' פסיג נותן לדמיון שלו להשתולל ומשרטט עתיד פרוע. יש לו סבירות של 30-20 אחוז בלבד, אבל אם יתרחש הוא יכול לחולל מהפכה במערכת הקיימת. אם למשל בארץ המועצה להשכלה גבוהה תאשר למוסד מסוים להכיר בקורסים מקוונים של סטנפורד או פרינסטון זה באמת יזעזע את אמות הסיפים של חלק מהמוסדות המקומיים להשכלה גבוהה. כך סטודנט יוכל לבנות לעצמו תפריט לימודים אישי חינם ברמה של תואר ראשון ואולי אפילו קצת תואר שני בתחומים שלא דורשים מעבדות. כך הוא יוכל לקחת קורס אחד מסן פרנציסקו ואחד מתל אביב ואחד מברלין. "זה יקח עוד זמן והאוניברסיטאות בוודאי ילחמו בזה בחירוף נפש, אבל זה בהחלט יכול לקרות כי אפשר יהיה להוכיח שהקורסים המקוונים מאיזושהי אוניברסיטה יוקרתית בעולם הם טובים יותר מאלה שניתנים במוסד המקומי".

חוזקה אחרת שהאוניברסיטאות יכולות לפתח היא להקנות כלים שיאפשרו לסטודנטים להפוך את המידע שרכשו לידע, מסביר פרופ' פסיג. כלומר שיוכלו ליישם את הידע שרכשו בסיטואציות חדשות שדורשות פתרון מיידי. זה מה שתעשיות ישראליות עשו. הן לקחו טכנולוגיה מטנקים והשביחו בעזרתה מטוסים. "מוסדות להשכלה שישכילו להבין שזה מה שמצופה מהם, הם יהיו אלה שיהיו מבוקשים בעתיד. הם יקחו את הפרנסה מאלו שימשיכו רק לספק מידע ולבחון על מידע בלבד".

התאוצה של מגמת המוקס היא חדשה יחסית והפתיעה בעוצמתה גם את יוצריה וגם את המוסדות להשכלה גבוהה בעולם. חוקרים מתקשים לנבא מה יהיו כל ההשלכות שלה ולכן יש להמתין ולראות לאן זה יתפתח. כפי שאמר אגארוול, נשיא אד-אקס: "מה שקורה עכשיו הוא החידוש הגדול ביותר מאז המצאת הדפוס. כמובן שיהיה ערעור של המוסדות הקיימים להשכלה גבוהה, אבל מי יכול לומר מה יהיה בעוד עשר שנים? זה יהיה שונה. אני מאמין שזה ישפר את האוניברסיטאות".

מחקים ומתחדשים באופנה

$
0
0

צילום: MIGUEL MEDINA/AFP

צילום: PATRICK KOVARIK/AFP

יום אחד מיוצ'ה פראדה נכנסה לחנות, רפרפה בין הקולבים ומצאה ז'קט יפהפה של המעצב הספרדי בלנגסיאה. הז'קט כל כך מצא חן בעיניה שהיא רכשה אותו מיד וגם בחרה להעתיק אותו לקולקציה שלה. האם מה שהיא עשתה אינו חוקי? האמת שבדרך כלל ניתן להגן על יצירה מקורית על ידי סימן מסחרי, רישום של פטנט או של מדגם, אבל זה לא פרקטי בתחום שמתחדש מהר כל כך כמו עולם האופנה, ובמילא הרישום תקף רק לאותה מדינה. כך שבתעשיית האופנה כל אחד יכול להעתיק כל בגד של כל אחד ולמכור אותו כאילו הוא עצמו עיצב אותו.

הטענה הרווחת בעד זכויות יוצרים היא שללא הגנה על קניין רוחני לא תהיה חדשנות. אולם דווקא בעולם האופנה שבו תעשיית החיקויים משתוללת, החדשנות באופן

פרדוקסלי פורחת. החיקויים פשוט מחייבים את המעצבים לחשוב רחוק יותר, מקורי יותר ומחוץ לקופסה. למשל קולקציית החורף של המעצב האמריקני ריק אוונס סיפקה השראה והועתקה במלואה על ידי מעצבים רבים. כשהוא נשאל האם זה מטריד אותו הוא השיב כי החיקויים לא מטרידים אותו אלא דווקא נותנים לו מוטיבציה להמשיך לחדש.

צילום: MIGUEL MEDINA/AFP

למעשה אחד מסיפורי האהבה המעניינים באופנה העילית התחיל מחיקוי. בוקר אחד בשנת 1977 יצאה פראדה בכעס מחנות המשפחה במילאנו. פניה היו מועדות לשוק המקומי לאחר שהגיעה לאוזניה שמועה מטרידה – סוחר טוסקני חצוף החל למכור חיקויים לתיקי היוקרה שייצרה משפחתה. כשבאה למקום ראתה פראדה את פטריציו ברטלי, צעיר חם מזג ונלהב. לא רק שהוא לא הכחיש שמכר תיקים דומים, הוא אף הסביר לה מדוע השינויים שהכניס בעיצוב שיפרו לאין ערוך את המוצר הסופי. המריבה בין השניים הובילה לעבודה משותפת ולנישואין.

היום כשהעיצובים של פראדה זוכים לשלל של חיקויים זולים היא עדיין קצת מוטרדת. "חיקויים מחייבים אותך ליצור משהו חדש. אתה לא יכול ליהנות משום דבר, כי זה תמיד בכל מקום ואז בן רגע זה נגמר".

מעצבי העל יודעים כי כוחם וכישרונם טמונים ביכולתם לנבור באוצרות האופנה לאורך ההיסטוריה ולהרים דווקא את אותו הז'קט שאינו דורש שום שינוי, ועדיין יישאר מעודכן ועכשווי. הם יכולים לקחת אלמנטים מכל בגד בתולדות האופנה ולשלבו בעיצוב שלהם.

צילום: PATRICK KOVARIK/AFP

בעונה הקודמת למשל ראינו על המסלולים שלל גלביות. למי במקרה זה חייבים המעצבים את זכויות היוצרים? או המעצב הספרדי מריאנו פורטוני שהמציא את שמלת הקפלים הקלה והנשפכת בהשראת הפסל המפורסם "הרכב מדלפוי", מתקופת יוון הקלאסית, או העיצובים של ז'יבנשי לקיץ 2014 שכוללים מראה של סמוראי יפני ולבוש אפריקני מסורתי, כמה מקורי היה המקור? לכן מקובל בעולם האופנה שכל מעצב שואב רעיונות מן העבר וגם ממעצבים אחרים.

דוגמה לחדשנות ודרך מקורית להתמודדות עם החיקויים נתן מעצב הנעליים סטויארט וייצמן. בזכות תרבות החיקויים הוא המציא את עקב המשולש, "משולש באודן" שחייב להיות עשוי מפלדה או טיטניום. אם מייצרים אותו מחומר זול יותר, הוא פשוט נסדק לשניים.

יש הטוענים שהחיקויים הם באופן פרדוקסלי הדלק והמנוע של תעשיית האופנה. במאמר "פרדוקס הפיראטיות: חדשנות וקניין רוחני בענף האופנה" כותבים המשפטנים קאל ראוסטילה וכריס ספרינגמן כי החיקויים תורמים לתעשייה משום שהם מאפשרים ליצור טרנדים באופנה. יכולתה של תעשיית האופנה לייצר מגמות מתבססת לדעתם על החירות היחסית של המעצבים להעתיק. אם החוק יאסור העתקה כזו, לתעשיית האופנה יהיה קשה הרבה יותר ליצור מגמות ולהגיב להן.

איך הידע מתגלגל לו

$
0
0

תמונה: fotolia

יום אחד מסביב לשולחן ארוחת הערב, הושיט נ' בן הארבע את ידו ואמר בלשון צחה: "pass me the salt please". הוריו ההמומים הביטו אחד בשני ואחר כך בבנם. נ' הוא הילד השלישי במשפחת עאמר בכפר הדרוזי ג'וליס. להוריו יש ידע מינימלי באנגלית והוא לא ראה תוכניות טלוויזיה או סרטים באנגלית. בגיל שנתיים הוא החל להצביע על דברים, כמו שילדים קטנים עושים, ולהגיד באופן ספונטני: pigeon, או house. בגיל ארבע הוא התחיל לדבר אנגלית באופן שוטף, מספרים במשפחה.

אני יושבת מול נ', כעת בן 18 כמעט, תלמיד בפנימיה צבאית, בביתם המטופח בג'וליס. על הקירות מסביב תלויות תמונות של בכירים מהצבא ומהפוליטיקה שביקרו בביתם. אנחנו מדלגים בין שתי שפות תוך כדי לגימת קפה שחור מספלים קטנים. באנגלית שוטפת הוא ממשיך לספר לי איך האנגלית הייתה פשוט טבעית לו, והוא לא יודע כיצד ומדוע. להוריו היתה הפתעה נוספת, מספר לי נ',  כאשר בגיל שש הוא דרש שיקנו לו רק צעצועי מלחמה: רובים, אקדחים וג'יפים צבאיים. ועוד משהו הוא ביקש: דגמ"ח אמריקני. הדגמ"ח שהצליחו למצוא היה גדול בהרבה ממידותיו והוא קשר את המכנסיים למותניו בחבל. בגיל שמונה הוא החל להפגין ידע נרחב בפרטי פרטים של סוגי נשק שונים, באיזו מדינה הם יוצרו, באיזו שנה, מתי השתמשו בהם, מידת הדחיסות של אבק שריפה בכדורים, לאיזה טווח כלי הנשק יורים, באילו קרבות השתמשו בהם, פרטים על יחידות מיוחדות בצבא ארה"ב, סמלים שלהן ומילות קוד, וכל זה באנגלית.

אביו, שמצטרף מידי פעם לשיחה, מספר על אנשי צבא מישראל ומארה"ב שהתארחו בביתם והיו המומים מהידע שהפגין.

"אני לא יודע מאין היה לי כל הידע הזה", אומר נ'. "זה היה לי טבעי כמו למזוג לעצמי חלב על קורנפלקס. וגם האנגלית היתה תמיד יותר נוחה לי, כמו יד ימין".

המומחיות שנ' הפגין בענייני צבא והידע שלו באנגלית משכו תשומת לב רבה בכפר, ואנשים התחילו לדבר על כך שהוא גלגול של טייס אמריקני. בגיל 14 נ' החליט לבדוק את הנושא לעומק וחיפש האם היה טייס שנפל ב-20 בדצמבר 1995, היום שבו הוא עצמו נולד. לפי האמונה הדרוזית, ביום שאדם נפטר נשמתו מתגלגלת לתינוק מסויים שנולד באותו יום. נ' באמת מצא טייס שנפל באותו יום אבל מעדיף לשמור את פרטיו האישיים לעצמו.

הוא רק מוכן לספר שהטייס היה בן למשפחה דרוזית מלבנון שהיגרה לארה"ב. הטייס שנפל היה חייל בצבא ארה"ב, השתתף במלחמת וייטנאם ובקרבות במקומות נוספים בעולם, וזכה לעיטורים ולציוני שבח. "אני לא יודע האם זה גלגול נשמות או לא", אומר נ'. "אני גם לא רוצה להתעמק בזה יותר מידי, כי אי אפשר לחיות שתי דמויות בעת ובעונה אחת".

אמו של נ' מבקשת לעשות הפסקה בראיון ומזמינה אותנו לשולחן עמוס מטעמים מעשה ידיה. ידיד של המשפחה שבקי ברזי הדת הדרוזית, ומעדיף שלא לפרסם את שמו, הוזמן במיוחד לכבודי להצטרף לסעודה."האמונה בגלגול נשמות היא מרכיב מרכזי בדת הדרוזית והיא זו שעזרה לנו לשרוד לאורך הדורות", הוא מסביר לי.

הסיפור של נ', הם מספרים לי תוך כדי הארוחה, הוא לא כל כך יוצא דופן. הם מספרים על אישה בכפר שהתחילה לדבר לפתע יפנית באופן שוטף. הכינוי שלה בכפר היה "היפנית". ילדה אחרת התחילה בגיל צעיר מאוד לדבר ערבית ספרותית. הוריה נאלצו להשתמש במילון כדי להבין מה היא אומרת.

הפסיכיאטר ד"ר איאן סטיבנסון תיאר בספריו כמה מקרים של אנשים שהתחילו לדבר בשפה שלא למדו ולא ידעו קודם לכן. זה קרה באופן ספונטני או במצב של היפנוזה עמוקה. דוגמה אחת כזאת היא עקרת בית אמריקנית בת 37.  בשמונה מפגשים של היפנוזה עמוקה היא תיארה את עצמה כאיכר שוודי בשם ינסן יקובי, ודיברה שוודית, אם כי באוצר מילים מצומצם, כמאה מילים.

במקרים אחרים שתיארו ד"ר סטיבנסון ופסיכיאטרים אחרים, אנשים ידעו במצב ערות או היפנוזה לזהות בני משפחה וחברים מכביכול גלגולים קודמים, זיהו בפירוט מקומות גיאוגרפים שלא הכירו, בתים שלא ביקרו בהם, חדרים ספציפיים בבית וחפצים שלהם או של בני משפחה אחרים מגלגול קודם לכאורה. במקרים אחרים אנשים תיארו בפירוט רב פעולות שבמצב עירות לא ידעו לחזור עליהן כמו משיחת גופות לפני הקבורה, חביצת חמאה מחלב, והכנת שיקויי בריאות מצמחים ספציפיים.

במדינות ובתרבויות המזרח שבהן האמונה בגלגול נשמות נפוצה, המקרים האלה אינם נחשבים כיוצאי דופן, אבל במערב פסיכיאטרים ופסיכולוגים רבים לא מקבלים אותם כעובדות מוצקות וכהוכחה לכך שאכן קיימת תופעה של גלגול נשמות. חלקם מוכנים להתייחס אליהם כדמיונות שאפשר להעזר בהם בטיפול פסיכולוגי, ואחרים רואים בהם אמונות טפלות. בנוסף, מדענים מתחום הביולוגיה וחקר המוח פוסלים את האפשרות של "נשמה" או "נפש" כישות נפרדת מהמוח הפיזי, ולכן מבחינתם גם לא קיימת האפשרות של גלגול נשמות.

את לא אמא שלי

ד"ר איאן סטיבנסון חש לעתים שחייו נעו בשני מסלולים מקבילים. במסלול האחד הוא סיים בהצלחה רבה לימודי רפואה והתמחות בפסיכיאטריה, כיהן כראש המחלקה הפסיכיאטרית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת וירג'יניה, והשתתף במחקרים מדעיים רבים.

במסלול השני הוא התעניין במופלא ממנו. בספריה הענפה של אמו שעסקה בחקר דתות הוא נחשף מגיל צעיר לדתות המזרח, וגמע בצמא ובעניין עמוק תיאורים של תופעות על טבעיות. מחלת הברונכיט שריתקה אותו למיטה לתקופות ממושכות גרמה לו להרהר במגבלות של הרפואה הקונבנציונלית וגם  בשאלה מדוע הוא סובל דווקא מברונכיט ולא ממחלה אחרת. בגיל מאוחר יותר, כחוקר בעל שם, הוא הגיע למסקנה שלעיתים מחלות (כמו שלו עצמו),  פוביות, כישורים מיוחדים או תחושה מיוחדת של קרבה אי אפשר להסביר רק על ידי תורשה מההורים או על ידי גורמים שנמצאים בסביבה. תיאורי המקרים הרבים שקרא והמקרים שהוא עצמו חקר הובילו אותו למסקנה שלעתים ההסבר הטוב ביותר הוא גלגול של הנשמה.

בהמשך הוא הקדיש את כל הקריירה המקצועית שלו לנושא הזה. במשך כארבעים שנה הוא חקר אלפי מקרים של ילדים ברחבי העולם שהעלו באופן ספונטני זכרונות מחיים קודמים ותיעד אותם ואת הבנותיו בנושא  ב-300 מאמרים ו-14 ספרים, כולל  Twenty Cases Suggestive of Reincarnation (1996), שמציגים מקרים של ילדים מבורמה, מהודו ומברזיל. לאורך השנים הוא שמע סיפורים של ילדים, של בני המשפחה ושל קרובים, השווה בין גרסאות שונות וחיפש עדויות שיחזקו או יפריכו את הסיפורים.

בהרצאה שנשא באוניברסיטת וירג'יניה ב-2002  הוא סיפר שהזכרונות הראשונים שעולים הם בדרך כלל בגיל שנתיים-שלוש. ילדים בגיל כזה יכולים פתאם להגיד: "את לא אמא שלי, אני רוצה ללכת לאמא האמיתית שלי", או "לפני שבאתי אליכם, גרתי ליד הים", או, "הבית הזה קטן מידי. הבית שלי הרבה יותר גדול". כך היה המקרה של שני הילדים ההודים, נירמאל ופראקאש, אותו מתאר סטיבנסון בספרו.

נירמאל נולד בעיר מסחר קטנה, קוסי קאלאן, לצד הכביש הראשי לדלהי. לאביו היו מספר חנויות והם חיו בבית עשוי לבנים ברווחה יחסית. בגיל עשר חלה נירמאל באבעבועות רוח ומת. כשנה לאחר מכן, ב-1951, נולד ילד בעיר צ'אטה המרוחקת כעשרים קילומטר משם, פראקש שמו, למשפחה ענייה יותר שחיה בבית עשו בוץ. בגיל ארבע וחצי התחיל פראקאש להתעורר בלילות ולרוץ החוצה כשהוא ממרר בבכי. כששאלו אותו מה קרה הוא אמר: "קוראים לי נירמאל ואני רוצה לחזור לבית הקודם היפה שלי בקוסי קלאן". לאחר חודש של בכי תמרורים והימלטויות חוזרות מהבית הוריו כאילו הסכימו לקחת אותו לביתו הקודם, אבל עלו איתו במתכוון לאוטובוס שנסע בכיוון ההפוך. פראקאש הבחין בכך מיד, פרץ בבכי וביקש שיקחו אותו לעיר הנכונה. הוריו התרצו ולקחו אותו לקוסי קלאן.

כשהגיעו לבית שאותו זיהה פראקאש כבית הנכון התאספו שם כל בני המשפחה, שכנים וחברים לפגוש אותו. פראקאש היה נרגש מאוד. הוא ישב על ברכי אחותו הגדולה של נירמאל ומירר בבכי, הצביע לעבר אימו של נירמאל ואמר: "זאת אמא שלי". כאשר הראו לו שרשרת יהלומים הוא אמר: "זה של סבתא". אביו של נירמאל הצביע לעבר אחד האנשים ושאל: "מי זה?" פראקאש ענה מיד: "זה ראמש". אביו של נירמאל המשיך לשאול: "איפה החנות שלו?" ופראקאש ענה מיד: "מול החנות שלנו". אחר כך הם הסתובבו בבית ופראקאש זיהה את החדר שלו, את החדר שבו הוא מת ואת המגירה שלו בכספת המשפחתית. הוריו של נירמאל שמחו מאוד לפגוש את מי שטען שהוא בנם ואילו הוריו של פארקאש חשו מאוד לא נוח וחששו במשך זמן רב שבני משפחתו של נירמאל רוצים לקחת את בנם ולאמץ אותו.

למחקרים של סטיבנסון היו תומכים נלהבים כמו הפסיכיאטר ג'ים טאקר, שממשיך במחקרים דומים עד היום באוניברסיטת וירג'יניה. היו אחרים שביקרו אותו וטענו שהמחקרים שלו התייחסו רק למדינות ולתרבויות שבהן קיימת האמונה בגלגול נשמות. בתשובה לכך הוא פרסם את European Cases of the Reincarnation Type (2003). היו גם מבקרים שטענו שהורי הילדים הונו אותו, שהיו לו משאלות לב, שהוא לא דיווח על מקרים שבהם ההשערות שלו לא הוכחו ושהמתורגמנים במקרים רבים לא היו אמינים.

מה קורה אחרי שמתים

מה זה בכלל נשמה או תודעה, האם היא נפרדת מהמוח הפיזי, ומה קורה לה אחרי שהגוף הפיזי מת?

חוקר המוח פרופ' עידן שגב עונה בעקיפין על השאלה מה זה נפש או תודעה. בהרצאה שנשא במוזיאון המדע בירושלים הוא הציג שקף עם הציטוט של פרנסיס קריק, אבי הדנ"א שזכה בפרס נובל: "השמחות והעצב, הזכרונות, השאיפות, תחושת הזהות האישית, הרצון החופשי הם כולם לא יותר מאשר אוסף עצום של תאי עצב ושל המולקולות הקשורות אליהם". פרופ' שגב ביקש מהקהל להסכים לציטוט הזה ולקבל את העובדה שאנחנו בעצם פשוט מכונה פיזיקלית. "קשה לנו לחשוב על עצמנו בתור מכונה פיזיקלית. אבל אי אפשר להתקדם במחקר בלי להניח את זה, ונוסף לכול, זה גם נכון".

תמונה: fotolia

כאשר שאלתי אותו מאוחר יותר באימייל מה קורה לתודעה שלנו לאחר המוות הוא ענה שמושג התודעה הוא עמום, ולכן זהו תחום שאינו מדעי. חוקרי מוח נוספים שפניתי אליהם העדיפו שלא להתייחס לנושא בטענה שאי אפשר לחקור אותו בכלים המדעיים המקובלים.

בין הפסיכיאטרים הדעות חלוקות כיצד להתייחס לידע, לזכרונות ולחוויות שעולות שהמטופל מתייחס אליהם כשייכים לגלגולים קודמים.

"גלגול נשמות ואמונה בחיים אחרי המוות מבוסס על הפחד שלנו מהמוות", אומר בראיון ד"ר סטפן כץ, פסיכיאטר מומחה במחלקה לטיפול יום בנתניה.הוא מוסיף שלפעמים הפחד הוא  ברמה מודעת ולפעמים לא מודעת. "לכן מפתחים כל מיני דרכים להתמודד עם הפחד הזה".

 ד"ר סמואל אליהו פסיכיאטר ילדים ונוער בבית חולים וולפסון  דווקא מוכן להתייחס לכל החוויות שעולות כאמצעי עזר לטיפול. לדעתו אין חשיבות לכך האם מה שעולה הוא אמיתי או לא. אם הוא מועיל ועוזר לטיפול, הוא מוכן להשתמש בו. מבחינה אישית הוא ספקן לגבי האפשרות של גלגולים קודמים, למרות שהוא מודה שאין לנו מספיק ידע על כך.

"יש דברים שבאמת אנחנו לא יודעים. כשהייתי צעיר חשבתי שאני יודע הכול. עם השנים הבנתי שיש דברים שאתה לא יודע ולא תדע, וכנראה גם בדורות הבאים לא ידעו".

מהפך בחשיבה

ד"ר בריאן וייס, ראש המחלקה הפסיכיאטרית בבית חולים היוקרתי "מאונט סיני" במיאמי היה גם הוא ספקן, וגילה חוסר עניין בתופעות על טבעיות, עד שהגיעה אליו קתרין והפכה את עולמו.

קתרין סבלה כל חייה מפחדים ופוביות. היא פחדה ממים, מחנק, מחושך, ממטוסים ומעוד דברים רבים אחרים. בגיל 27 הפחדים האלה שיתקו אותה. היא סבלה מסיוטים, מנדודי שינה והדיכאון שלה הלך וגבר.

היא עבדה כלבורנטית בבית החולים "מאונט סיני" היוקרתי במיאמי. ב-1980 הציע לה רופא ידיד שסיפרה לו על המצוקה שלה לפנות לד"ר בריאן וייס שהיה הפסיכיאטר הראשי בבית החולים. וייס היה רגיל לטפל במקרים כאלה בשיטות התרפיה המקובלות, וכך גם התחיל לעבוד עם קתרין. לאחר 18 חודשים ששיטות אלה לא הצליחו, ניסה וייס להחזיר אותה לשנים מוקדמות בחייה בעזרת היפנוזה, כדי לגלות את השורש של פחדיה. אבל מה שקרה בהמשך פגישות ההיפנוזה איתה הפך את עולמו, את העולם של "אקדמאי סקפטי בעל החינוך היוקרתי מ[האוניברסיטאות] ייל וקולומביה", כפי שהגדיר זאת.

לאחר שהחזיר אותה בהיפנוזה לגיל שנתיים היא החלה לפתע לתאר את עצמה כנערה צעירה בת 18, לבושה בשמלת שק ארוכה. היא אמרה ששמה הוא ארונדה, ושהשנה היא 1863 לפני הספירה. וייס, המום ומבולבל מהתיאור ששמע החליט להישאר עם ראש פתוח, והורה לה בתוך ההיפנוזה להתקדם בשנים לקראת מותה. היא נשמעה לו ותיארה כיצד היא נסחפת לתוך הנחשול, המים קרים, חונקים אותה, היא לא יכולה לנשום, התינוקת שלה נתלשת מזרועותיה והיא טובעת.

בראיון לאופרה ווינפרי הוא מספר: "לא ידעתי מה זה, אבל זה היה מאוד עוצמתי ומאוד רגשי. הייתי כל כך סקפטי, כל כך אקדמי, וכבר התחלתי לנסות להסביר את זה: אולי היא ראתה סרטים או קראה על זה, או אולי זו השתקפות של הכרה קולקטיבית שהפסיכולוג יונג כתב עליה. אבל כשבאה שבוע לאחר מכן, הסימפטומים שלה החלו להיעלם. זה בשבילי, כפסיכיאטר, היה מוזר. איך דמיון יכול לרפא פוביה שהיא סבלה ממנה מגיל צעיר. זה לא התקבל על דעתי וחשבתי שחייב להיות הסבר אחר".

בפגישות בהמשך היא תיארה באופן מפורט פרטי חיים מכביכול חיים קודמים במקומות שונים בעולם ובתקופות שונות לפני ואחרי הספירה, ואת האירועים הטראומטיים שהביאו למותה בכל תקופת חיים. יחד עם זה, לתמהונו של וייס, הסימפטומים שלה של חרדה ופחדים החלו להיעלם בהדרגה.

אבל המהפך האמיתי בשביל ד"ר וייס היה בפגישה החמישית. קתרין הייתה שרויה בהיפנוזה עמוקה, וסיפרה לד"ר וייס שהיא רואה שאביו ובנו הקטן שנפטרו באו כעת לבקרו. היא ציינה את שמו העברי של אביו, סיפרה כיצד נפטר לפני כשנה ממחלת לב, וציינה את כל הפרטים הרפואיים הקשורים לכך. אחר כך סיפרה על בנו שנפטר לפני עשר שנים, עשרים ושלושה ימים לאחר שנולד, מסיבוך נדיר בלב.

"קתרין לא ידעה שום דבר על חיי האישיים", אמר וייס באותו ראיון. "זה היה לפני עידן האינטרנט. מבחינתי זה היה רגע ההתגלות" .

ארבע שנים לאחר העבודה עם קתרין העז ד"ר וייס לקחת את הסיכון המקצועי ולפרסם את המידע שהתגלה לו בספר "שורשים ושיעורים בזמן" (באנגלית Many Lives, Many Masters, 1988).

בראיון לניו יורק טיימס ב-2010 הוא מספר שבתחילה ספרו ספג ביקורת מהממסד הרפואי, אבל כיום רופאים כבר מדברים על הנושא הזה באופן פתוח, "לא רק פסיכיאטרים, גם מנתחים וגם אדריכלים". הקליניקה שלו במיאמי פורחת והוא מוזמן להרצאות וכינוסים בכל העולם.

אל תדע, תעשה

$
0
0

 ישנן המון אקסיומות, משפטים שכל אחד מכיר ובטוח שהם לפחות חלק מחוקי היקום. למשל, ידע זה כוח. מה דעתכם? נכון או לא? אז האמת, שזה נכון ולא נכון. ידע תיאורטי בהחלט חשוב מאוד, הוא כלי להצלחה, הגשר לפרוץ את הגבולות שלנו לגרסה היותר גדולה של עצמנו. אבל השאלה שצריכה להישאל היא איזה ידע?

אני סיימתי בהצטיינות תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים. הלכתי ללמוד את המקצועות הללו כדי לדעת לעשות כסף. לא גדלתי בבית עם כסף, לא ידעתי איך לייצר כסף ובטח שלא איך לנהל אותו. אבל רק בגיל 43 נחשפתי בהרצאה ששמעתי בחו"ל לידע שגרם לי לבכות. בכי של צער מפני שעד היום לא ידעתי את זה, ובכי של התרגשות ממה שאני עומד לעשות עם זה. הבנתי שבמנהל עסקים לא היה לי שיעור אחד על איך עושים כסף. למעשה, רק כאשר התחלתי להבין שאני כנראה לא יודע הכול, כמו שחשבתי עד אותו זמן, התחלתי לדעת באמת.

אנשים לא נכשלים או מצליחים כי הם לא יודעים מספיק ידע תיאורטי. ההבדל בין אנשים מצליחים לאלו שלא קשור בציר ההוויה שלהם. ישנם חוקים חיצוניים וחוקים פנימיים והבעיה שבאוניברסיטאות מלמדים רק את התאוריה, את החוקים חיצוניים, את הידע התיאורטי. אנשים לא מכירים את החוקים הפנימיים. הרי אם הכול היה שאלה של ידע תיאורטי בלבד: כל הבנקאים היו מיליונרים; לכל המורות היו ילדים מחונכים ותלמידים מצטיינים; כל הדיאטניות היו רזות; כל יועצות הנישואין היו נשואות באושר ולכל הסקסולוגיות היו… (זה הראש שלכם. לא אמרתי כלום). אנו למדים, שכנראה יש עוד משהו, מעבר לידע התיאורטי.

10 ס"מ של למידה על עצמך שווים יותר מ-100 קילומטר של תאוריה. זה נכון שידע זה כוח, אבל, מתי אדם באמת יודע? אני שואל אנשים אם הם היו רוצים להיות עשירים. אבל מה רובם עונים? "תעזוב, אני יודע מה צריך, תאמין לי לא רוצה". על בסיס מה הם עונים ככה? הרי אם ידעו איך להיות עשירים כנראה היו כאלה.

זהו אחד המכשולים הכי גדולים של אדם לצמוח ולהתפתח, ברמת התודעה, ברמות הגבוהות ביותר. אדם שמאמין שהוא יודע הכול לא מקשיב, לא פנוי ללמוד ולכן גם לא ישתנה.

יש הבדל גדול בין ידע לתודעה. איך אתה יודע אם אתה יודע באמת? רק אם עשית את זה שוב ושוב. אדם יודע להיות איירון מן אם עשה זאת ויותר מפעם אחת. הרי לפני שעשיתי את תחרות איש הברזל הראשונה זה אפילו לא חדר לי את הסקופ, את התודעה, לא הבנתי מה זה אומר, מה זה דורש, האם אני באמת יכול לצלוח את זה.

אני נוהג להדגים את היכולת של אדם באמת לדעת במבחן הבהירות. אם אתה יודע להסביר משהו בצורה שילד בן 7 יבין, כנראה שאתה מבין את זה, אחרת זה לא הילד שלא מבין, אלא אתה.

נפוליאון היל, אחד הסופרים והחוקרים היותר חשובים של העת החדשה בתחום המודעות, מי שחיבר את רב המכר "חשוב והתעשר" – הספר החשוב ביותר שנכתב מאז ועד היום על התעשרות וכסף, אמר: "העולם לא מעניק לך מדליות בזכות הידע שצברת, אבל הוא יכתיר אותך בתהילה ועושר על המעשים שלך". לא מספיק לדעת, לא מספיק ללמוד, הדבר החשוב באמת הוא מה אנחנו בוחרים לעשות עם הידע. ביל גייטס הפך להיות מה שהוא לא בגלל שהיה חכם, אלא בגלל ידע מעשי רב שצבר, אולי הרב ביותר בתקופתו בתכנות של מחשבים אישיים, עם אלפי שעות מחשב שצבר עוד מתקופת היותו ילד בבית הספר, כאשר היה מתגנב למעבדת המחשבים, המקום היחידי אז, בשנות השבעים, שיכול היה להרגיש, להתעסק, לתקן מחשבים.

בעולם יש 7 רמות של תודעה. הרמה הראשונה והבסיסית ביותר היא רמת ההישרדות, יש אנשים שנמצאים שם. חיים בשביל לגמור את החודש, להעביר את היום. הרמה השנייה היא תודעת העדר. להיות כמו כולם, לעשות דומה למה שעושים סביבי. הרמה הגבוהה ביותר, הרמה השביעית היא רמת הידע. לדעת בציר התאוריה ובציר ההוויה גם יחד. זו רמה שמאפשרת את מנוע הצמיחה החזק ביותר, נתינה. אלה אנשים שמסוגלים לייצר ערך לאנשים אחרים, לעצמם, לסובבים אותם.

בסדנאות שלי אני מלמד אנשים כלל חשוב לחיים: "עשה או אל תעשה. אל תנסה". אתם רוצים להצליח? תלמדו את הדבר עד תום, תכירו אותו הכי טוב שניתן, תלמדו לבצע אותו באופן מושלם. תשאפו להיות הכי טובים בו. צמיחה והתפתחות מגיעות על ידי רכישת ידע חדש והרחבת התודעה בד בבד. השילוב של השניים מביא אנשים רגילים לייצר תוצאות בלתי רגילות.


אלון אולמן מרצה מבוקש, מאסטר בהצלחה מעשית ופריצת גבולות,
מוביל אנשים וארגונים ליעדים נועזים, מייסד ובעלים של החברות "קוד המנצח"
בע"מ ו"פריצת גבולות" בע"מ.

ניתן להתכתב איתו במייל:
info@alonulman.com

או דרך הפייסבוק:
www.facebook/alonulman

אמיר שולר |ת.ז.

$
0
0

צילום: תקווה מהבד

המטבח האיטלקי

זה מטבח שמנצל את חומרי הגלם כמו שהם ולא מנסה להפוך אותם למשהו שהם לא. הוא נותן להם את הבמה. אם תשתמש בפטריות אז תרגיש פטריות עד הסוף; אם תשתמש בלימון אז תרגיש את הלימון. אם זה ציר בקר, אז תרגיש את הציר בכל רמך איבריך. זה הקו המנחה.

לאנשים יש תפיסה שאיטליה זה פסטה. הם שוכחים מכל נושא הריזוטו והמנות הראשונות המדהימות, שבעזרתן אפשר לייצר חומרי גלם עיקריים כמו אנשובי, מוצרלה, עגבנייה ובזיליקום. יש באיטליה גם המון התעסקות עם נקניקים, בשרים ופירות ים. אני משתמש המון בלימון, פירות ים ויין מרסלה.

טעם חזק 

הטעם הכי מורגש אצלי הוא בעיקר החמוץ מתוק. החמוץ של הלימון והמתוק של היין.

תפנית בחיים

למדתי עיצוב תעשייתי בשנקר והיה לי סטודיו במשך שנה. במהלך אותה תקופה עבדתי במסעדות. פרויקט הגמר שלי בלימודים היה קרש חיתוך. שם הבנתי שהדרך שלי היא כנראה במטבח ולא בעיצוב.

לא לשכוח

שף הוא קודם כל מורה, אך גם תלמיד בו-זמנית.

טיפ

כשמבצעים מתכון, צריך להקפיד על איכות חומרי הגלם שלו. לקחת את המתכון ולתת לו את היצירתיות הקטנה שלך. לא לפחד לטעות.

"בליני"

בליני קיימת 20 שנה ואני במסעדה כבר שמונה שנים ושנתיים וחצי בתור שף. זאת מסעדה שחיזקה את דרך איטליה בארץ. במסעדה יש לך תחושה שאתה נמצא בחו"ל.

יש אנשים שמזמינים בבליני את אותה מנה שהזמינו כשאכלו בבליני כשהיו ילדים. ממש כמו באיטליה, שם יש מסעדות שקיימות כבר 100 שנה ומגישות את אותה מנה שהגישו שם בשנות ה-40.

מנה פופולארית

אחת ממנות הדגל של היא "סלטינבוקה" שפירושה "קופץ בפה". זאת מנה איטלקית קלאסית. יש בה רולדה של עגל, עם מוצרלה ופרושוטו בפנים, חתוך למעין סושי קטנים שמוקפצים בחמאה, ומשם מעבירים את זה לרוטב של בלסמי, דבש ויין גרפה. יש למנה טעמים של חמיצות ומתיקות. כשכולם מתערבבים החך שלך מתפוצץ.

אין ערב שהמנה הזאת לא נמכרת אצלי. יש אנשים שמתקשרים במיוחד כדי שנשמור להם מנה כזאת. אני גדלתי בבית על המנה הזאת, ברוטב קצת אחר של מרווה ולימון. יש לה טעמים חזקים מאוד, ומעודנים בו-זמנית.

חדשנות

אני עובד על תפריט חדש בנושא פטריות. בתפריט הזה אני מפרק ומרכיב כל מיני דברים מפטריות. יש בו מנה חדשה שהיא ניוקי פריזאי שעשוי מפטריית פורצ'יני בפנים. הרוטב הוא על בסיס ציר משלושה סוגים של פטריות וכך האופי הפטרייתי שנוצר פה חזק מאוד. אתה אוכל ואתה מרגיש שנתת ביס בתוך יער אחרי הגשם. אני משתמש במנה בפטריות טריות ולא מיובשות והבנאדם מרגיש שהביאו לו לצלחת חתיכת אדמה מאיזה יער בטוסקנה.

הפשלה

לפני שהייתי השף של המסעדה, היה לנו ערב סילבסטר במסעדה. היינו שחצנים ויהירים. באמצע הערב נגמרו לנו כל המנות ומצאנו את עצמנו מאלתרים מנות תוך כדי הסרוויס. זה היה תפריט סגור שאנשים שילמו עליו מראש. נוצר כאוס נוראי. יצאנו בטראומה מהערב הזה. זה היה הבופור של המטבחים.

מרק עגבניות עם כדורי ארנצ'יני

צילום: תקווה מהבד

הכנת המרק

על להבה נמוכה מבשלים בסיר את העגבניות, הגזרים הקצוצים, המים והמלח עד שהעגבניות מתפרקות. מוסיפים חופן בזיליקום, טוחנים בבלנדר, מסננים ומחזירים לסיר.

מוסיפים סלרי קצוץ, יין ומים – מערבבים היטב ומבשלים למשך כ-5 דקות על להבה נמוכה

הכנת הכדורים

מבשלים ריזוטו על פי הוראות יצרן ומביאים לצינון. נוטלים חופן ריזוטו (כ-30 גרם), משטחים, מניחים קוביית מוצרלה ומגלגלים לכדור. מגלגלים בביצה וטובלים בפירורי הלחם. מטגנים בשמן עמוק לכדי הזהבה, מניחים 3-2 כדורי ארנצ'יני במרק, מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם

למרק:
10 עגבניות תמר בשלות

2 גזרים קצוצים

כוס מים

1 כף מלח גס

חופן בזיליקום

2 גבעולי סלרי קצוצים

חצי כוס יין לבן

כוס מים

לכדורי הארנצ'יני:
1/2 ק"ג ריזוטו מבושל על פי הוראות יצרן

12 קוביות מוצרלה 1X1 ס"מ

1/2 כוס פירורי לחם

1 ביצה


ידע של מומחה

$
0
0

כריסטיאנו רונאלדו, אחד משחקני הכדורגל הגדולים בעולם, ידע שהוא חייב להבקיע את הגול הזה. הוא הכין את עצמו לקראת הרמת הכדור מהקרן. הכדור הורם לעברו ואז האור כבה. בחושך מוחלט בעט רונאלדו את הכדור לשער והבקיע גול.

זה היה הניסוי הראשון שערכו פסיכולוגים של ספורט עם רונאלדו. הם רצו להבין מה הופך ספורטאים למצוינים. בניסוי השני הכדור הורם שוב מן הקרן לכיוון רונאלדו ולאחר מספר שניות כיבו את האור. הפעם רונאלדו הבקיע גול בנגיחה.

הסיבה שרונאלדו יכול היה לבצע משימה כמעט בלתי אפשרית כזו היא שילוב נדיר של ידע מקצועי עמוק ואלפי שעות של אימון. השילוב הזה איפשר לו ליישם במהירות את הידע והניסיון שצבר לתוך מצב בלתי מוכר ושונה לחלוטין.

מבחינה זו אין הבדל בין כדורגל לשחמט. בדומה לרונאלדו גם שחקני שחמט גדולים יכולים לקבל החלטות מצוינות במשחק מבלי לראות את הלוח. בשחמט קוראים לכך "שחמט עיוור". השחקן רק שומע מהם המהלכים שמשחק יריבו ועונה במילים. שחקן הענק הצרפתי פילידור שיחק בשנת 1783 "שחמט עיוור" מול שני שחקנים במקביל והוכרז כגאון. כיום חלק מגדולי שחקני השחמט בעולם יכולים לשחק מול יריבים רבים במקביל מבלי לראות את הלוח.

שחקני שחמט מקצוענים מקדישים שעות רבות ללימוד משחקים של שחקנים אחרים. המטרה אינה להגדיל את הידע על ידי שינון, כיוון שידע רב אינו מבטיח תוצאות כשיש לקבל החלטות במצבים של אי ודאות. המטרה היא לגזור תובנות ו"לחוש" טוב יותר את הדקויות שבמשחק. פעמים רבות השחקן עומד מול בעיה שאין לו פיתרון חד משמעי עבורה. במקרה כזה הוא מחפש במודע או שלא במודע תבנית קודמת להישען עליה שתעזור לו לקבל את ההחלטה הנכונה.

מיומנות כזו של קבלת החלטות יכולה להיות ההבדל בין חיים למוות. כך קרה במהלך הפעולות המבצעיות של בעלות הברית בכווית מול עיראק ב-1991. הספינה הבריטית "גלוסטר" הייתה אחראית על הגנת צי האוניות של בעלות הברית ועל שמירת המרחב האווירי סביב כלי השיט. ב-25 בפברואר, בשעה 5:01 לפנות בוקר, זיהה רב סרן מייקל ריילי נקודה חשודה על מסך המכ"ם. תנועת הנקודה הייתה לכיוון הצי והיא התבייתה על אוניית הקרב האמריקנית "מיזורי". הנקודה על המכ"ם יכלה להיות אחת משתי אפשרויות: מטוס החוזר לבסיס שעל הספינה, או טיל שנורה אל הספינה. למרות שריילי ראה נקודות כאלו במשך כל הלילה, משהו בנקודה הזו עורר את חשדו.

הזמן התקצר במהירות. לאחר דקה שלמה זהותה של הנקודה נותרה לא ידועה וריילי היה צריך לקבל החלטה מהירה. הוא נתן פקודת ירי. שני טילי קרקע-אוויר כוונו אל הנקודה ובפיצוץ חזק היא נעלמה ממסך המכ"ם 600 מטרים בלבד לפני שהגיעה לספינת הקרב האמריקנית.

מפקדו של ריילי שאל מי נתן את פקודת הירי וריילי לקח את האחריות. לשאלה איך הוא יודע להבדיל בין טיל עיראקי למטוס קרב אמריקני הוא השיב: "אני פשוט יודע".

במשך ארבע שעות ארוכות ריחף סימן שאלה לגבי זהות העצם שנצפה על המכ"ם. לבסוף התגלו הנתונים. הנקודה הייתה טיל עיראקי. ריילי הציל את חיי החיילים על אניית הקרב.

בסוף המלחמה התנהלה חקירה על שרשרת האירועים שהובילה להחלטתו של ריילי. תוצאות החקירה היו שלא ניתן היה לדעת אם זה מטוס או טיל ושלריילי היה "מזל".

רק שנתיים מאוחר יותר, בשנת 1993 פתר הפסיכולוג גארי קליין את החידה. הוא חקר בקפידה את הנתונים שהופיעו על המכ"ם ומצא הבדל דק. כל המטוסים שחזרו ממשימות ההפצצה הופיעו בסריקה הראשונה של המכ"ם. הטיל שטס בתחילה בגובה נמוך הופיע רק בסריקה השלישית. ריילי, שהתרגל לראות דפוס נקודות עקבי על המסך, העריך ברגע האמת שמשהו לא בסדר ויכול היה לקחת את ההחלטה שהצילה את חיי חבריו.


יניב ניצן – מאמן שחמט ומרצה על קבלת החלטות וחשיבה אסטרטגית דרך משחק השחמט

yaniv509@walla.co.il

על השפיץ של העולם

$
0
0

צילום תמונות של הכתבה: רועי גליץ

שפיצברגן, האי הראשי של הארכיפלג סְבָאלְבָּרְד, נמצא בקו רוחב °80 צפון. בסמוך לצפון גרינלנד וכאלף קילומטרים מהקוטב הצפוני. זהו גן עדן ארקטי חבוי, אשר מעטים מאוד מגיעים אליו מדי שנה, ופחות מאלפיים תושבים מאכלסים אותו. האדמה קפואה לנצח והשלג, כמו גם הקרח, אינם מרפים מאחיזתם במשך כל השנה. בקווי רוחב כה צפוניים, במשך ארבעה חודשים בשנה השמש אינה שוקעת, ויוצרת יום ארקטי מתמשך. במשך פרק זמן זהה של לילה ארקטי עמוק השמש אינה זורחת. תופעה זו יוצרת מציאות מיוחדת בה האי נהנה מחגיגת חיים אינטנסיבית בקיץ ומתרדמה עמוקה בחורף האפל.

זוג פאפינים על מצוק במזרח שפיצברגן

בעלי חיים מרתקים ומיוחדים קוראים לשרשרת האיים הזו בית, החל מהטורף היבשתי הגדול ביותר בכדור הארץ, זהו דב הקוטב כמובן, דרך נבתנים חדי ניבים הרובצים על החופים, ועד לשועלים הארקטיים המשוטטים בחיפוש אחר הזדמנויות טעימות. מיליוני עופות נודדים מבלים את חודשי הקיץ, בהם השמש אינה שוקעת כלל, בטיפול בגוזליהם הרכים לקראת הנדידה הארוכה דרומה.

נבתן (Walrus) רובץ על החוף ומתחמם בשמש הארקטית

דובי הקוטב הם המלכים הבלתי מעורערים של הקוטב הצפוני, מותאמים לחלוטין לתנאים הקשים של הקור והרוח, עם פרווה לבנה ועבה להסוואה ולבידוד מוחלט. הם מסוגלים לשחות קילומטרים רבים במים הקפואים ותזונתם מבוססת בעיקר על כלבי ים חמקמקים. חוש הריח המפותח שלהם מסוגל לאתר טרף ממרחק עצום. למרות המוניטין המפחיד שנוצר להם, דובי הקוטב נמצאים בסכנת הכחדה חמורה, כקורבנות להתחממות הגלובלית שגרמה לאובדן שטחי קרח. עתיד היצורים המופלאים האלו נמצא בידינו, בני האדם.

שועלים ארקטיים אחים משחקים על הטונדרה הקפואה

מיליוני העופות המקננים בשטח האיים העצום, מגיעים ממרחקים עצומים, אך אין ספק כי אלופת הנדידה היא השחפית הארקטית שמאכילה כאן בתמונה את גוזלה בחסילון. השחפית הארקטית נודדת מדי שנה מהקוטב הצפוני לקוטב הדרומי וחזרה. עובדה זו הופכת אותה לבעל החיים אשר חווה יותר שעות שמש מכל בעל חיים אחר בכדור הארץ, מאחר שהשמש אינה שוקעת בקוטב הצפוני בתקופה שהיא מתגוררת שם, וכך גם בקוטב הדרומי כשהיא מגיעה אליו. השחפית מגנה על צאצאיה תוך חירוף נפש כנגד שועלים, שחפים ומחפשי הזדמנויות נוספים, ואף תקפה אותי קשות כשהתקרבתי לצלם יתר על המידה.

שחפית ארקטית מאכילה את הגוזל שלה

לשפיצברגן מגיעים אחרי ארבע שעות טיסות מישראל: מתל אביב לווינה, משם לאוסלו, ואז עולים על טיסה לטרומסו ולבסוף מגיעים ללונגיירביאן, עיר הבירה של שפיצברגן המונה כ-1,300 תושבים בזמן הקיץ ופחות מכך בחורף הקשה. ההתניידות בשטח הטרשי והפתוח היא קשה ביותר ואנחנו בעיקר נמצאים על אוניה שוברת קרח שמקיפה את הארכיפלג, ובאמצעות סירות זודיאק יורדים לגיחות קצרות אל פני השטח. אלו נראים כפני כוכב אחר ואינם דומים לאף מקום אחר בו ביקרתי – שיחים ועצים אינם יכולים לצמוח על האדמה הקפואה והאזובים והפרחים הקטנטנים הרבים מצליחים לשגשג בשטח שנראה בלתי אפשרי.

זהו שפיצברגן, מקום קסום בו הטבע מראה את פרצופו המיוחד ביותר, כזה שמעט מאוד רואים.

רועי גליץ:
www.roiegalitz.com
www.facebook.com/roiegalitz

פשוט תייצר את זה

$
0
0

כריס אנדרסון (במרכז) ראה את המגמה וייסד חברה למזל"טים המבוססת על תרבות עשה-זאת-בעצמך.
צילום: טל דואק, Ville Hyvönen ,3DRobotics

בגיל 12 סילביה טוד כבר הספיקה לפגוש את הנשיא אובמה, להרצות בכנס TEDx ולהשיג עדת מעריצים לתוכנית האינטרנטית שלה. זה לא שסילביה שרה יפה, או שהיא קולעת למה שפופולרי בקרב ילדים בגילה. סילביה עושה דברים. היא "מֵייקרית". והיא מראה לכל העולם איך אפשר גם בגיל 12 לבנות רובוט המצייר בצבעי מים, שעון דיגיטלי המציג שלל אנימציות, ורקטה מנייר.

צילום: טל דואק, Ville Hyvönen ,3DRobotics

בתוכניות שלה היא מלמדת באמצעות בובות וציורים איך ליצור כל מיני דברים מגניבים, וגם עקרונות של אלקטרוניקה ומכניקה כדי להבין איך הם עובדים. "אני ממש רוצה לתת השראה לילדים ברחבי העולם שילכו וייצרו משהו", היא אומרת.

סילביה היא רק דוגמה אחת לתופעה עצומה המתרחשת בעולם. הידע זמין בלחיצת כפתור; כלי העבודה זולים ונגישים; וקהילות שלמות משתפות פעולה דרך האינטרנט ומשתפות את הפיתוחים שלהן. יכולות שהיו שמורות בעבר למפעלים מורכבים ולחברות גדולות מגיעות לשולחן העבודה הביתי שלנו.

באמצעות מדפסות תלת ממד ביתיות, רכיבים אלקטרוניים זולים והוראות שהורדו מהאינטרנט, חובבנים מצליחים לבנות בעצמם בבית צעצועים מתוחכמים, רובוטים, מזל"טים, מדפסות תלת ממדיות ואפילו לוויינים. המהפכה התעשייתית השלישית, מסבירים המומחים, כבר בפתח.

התופעה הזאת זכתה לשם "תרבות ה'מייקר" (Maker Culture), וסביבה הולכת וגדלה ברחבי העולם קהילה של "מייקרים". "מייקרים הם אנשים שעושים דברים", מסביר ארנון זמיר, שעבד במשך שנים רבות בהייטק, עד שהחליט לעזוב ולהצטרף להקמה של רשת מועדוני מייקרים במכון ראות.

"אנחנו נמצאים בעולם שבו מאוד פשוט לאנשים לעשות בעצמם דברים מסובכים מאוד", הוא מסביר. "מייקר הוא בן אדם שיודע שכשיש לו מחשב מול העיניים, וכמה שעות פנויות, הוא יכול לעשות הכול".

למכון ראות ולזמיר יש ציפיות גדולות מרשת מועדוני המייקרים החדשה שלהם, XLN. היא חלק מתוכנית שאפתנית להפוך את מדינת ישראל לאחת המדינות המובילות בעולם באיכות החיים, ולמדינה מובילה ב"מהפכה התעשייתית השלישית". אבל לזה עוד נחזור בהמשך.

נהנים מ"האזור לפירוק דברים" בכנס מייקרים בארה"ב.
צילום: טל דואק, Gregory Hayes, Mitch Altman, Michelle Thorne, Maker Media

חדר הצעצועים של העתיד

בדרום תל אביב, באזור תעשייתי מוזנח, בין מפעלים וסדנאות וכמה חנויות מקצועיות, עומד לו בניין מפלצתי בגודלו. מוזנח ומפוייח כמו רוב הבניינים בסביבתו, וקירותיו המתפוררים גדושים בכיתובי גראפיטי. עולים שתי קומות במדרגות החשוכות והמטונפות, פונים ימינה, והנה דלת לבנה בוהקת.

אני דופק על הדלת. תוך רגע היא נפתחת על ידי אחד הנוכחים, שנראה קצת מופתע. הוא לא רגיל שדופקים על הדלת הזאת. היא תמיד פתוחה, הוא מסביר בנימוס, ואפשר פשוט להיכנס.

עם תקרה גבוהה של כארבעה מטרים, על פני שטח של יותר מ-120 מ"ר, נגלה לפניי מרחב ענק של לונה-פארק ל"מייקרים". על מדפים גבוהים המגיעים עד לתקרה מסודרים רכיבי אלקטרוניקה, מכשירים ישנים שאפשר לפרק, מחשבים ומסכים, וכלי עבודה. קרשים ממתינים בצד למישהו יצירתי שיעשה מהם משהו מעניין, וסלילים של חומר גלם למדפסות תלת ממד מונחים על המדפים.

שולחנות עבודה מסודרים בכמה נקודות – לצד חלק מהקירות, ועל דלפק גבוה שבמרכז החדר. סביב שולחן אחר מקובצים אנשי המקלדות והמסכים – חלקם מתכנתים משהו, אחרים בוחנים איזה מודל תלת ממדי, או מחפשים פתרונות באינטרנט לפרויקט שלהם.

לאחד מהם מחובר מכשיר קטן למחשב, ממיר דיגיטלי עם חיבור USB שעלה לו בערך 10 דולר, וממנו יוצא כבל המחובר לאנטנה פשוטה. על מסך המחשב שלו מופיעה מפה, ועליה מוצגים כל המקומות בטווח כמה עשרות קילומטרים שבהם נמצאים כרגע מטוסי נוסעים, כולל מספר הטיסה, הגובה, והמהירות של כל אחד מהם. זה חלק מפרויקט קוד פתוח, הוא מסביר לי, שפיתחה קבוצה ברחבי העולם. הפרויקט שם לעצמו למטרה לעקוף את הפונקציונאליות הרגילה של הממיר, ולהשתמש באחד הרכיבים שלו כדי לעשות כל מיני דברים מעניינים.

מחדר עבודת העץ נשמעים מדי פעם קצת ניסורים. גם הוא עמוס במכונות ובכלי עבודה. בחדר נוסף מונחות מכונות שונות לעבודה במתכת ובפלסטיק.

על שולחן אחר בחדר המרכזי מתעסקים שניים ברכיבי אלקטרוניקה, מנסים לבנות מכשור רפואי חדשני. מדפסת תלת ממד אחת עומלת על הדפסה של משהו מוזר שלא הצלחתי להבין את פשרו. המדפסת השנייה, שכמו הראשונה נבנתה גם היא ב"עשה-זאת-בעצמך" על ידי חברי הקהילה, מחכה למייקר שינצל את הפוטנציאל שלה.

את המקום הזה הקימו לפני כשנתיים כמה מייקרים שרצו להביא לארץ את תופעת המרחבים השיתופיים, המכונים בקהילת המייקרים "האקר-ספייס" או "מייקר-ספייס". הם קראו לו TAMI, או Tel Aviv Makers International, והם עומדים על כך שהוא יישאר בלתי תלוי. כל אחד שרוצה לייצר משהו יכול להגיע לעבוד בספייס, ללא תשלום. החברים הקבועים, אלה שמשלמים דמי מנוי (בדרך כלל 100 ש"ח), מקבלים מפתח, ויכולים להגיע בכל שעה. האחרים יכולים לבדוק את מצלמת הווב המשדרת כל הזמן מהמקום. אם מישהו עובד בספייס, זה אומר שהדלת פתוחה, והם יכולים להצטרף.

לפתח מערכת בית חכם בכמה עשרות דולרים

אני, באופן טבעי, נמשך לשולחן האלקטרוניקה, ומתיישב לי לצד המלחמים, האוסילוסקופים והמולטימטרים. אני נזכר כיצד בתור ילד הייתי מרכיב קיטים אלקטרוניים מוכנים – משדר רדיו, מערכת אזעקה פשוטה או אורגן אורות. אבל הקיטים היו מוכנים, הגיעו עם הוראות מפורטות ועם כל הרכיבים הנדרשים, והיו יקרים יחסית, כך שלא יכולתי להרשות לעצמי הרבה מהם.

בעידן המייקרים של היום, הפוטנציאל של ילד גיק שכמוני הוא בלתי מוגבל. כשהידע כיצד ליצור כמעט כל דבר נמצא במרחק של חיפוש בגוגל, השמים הם הגבול. למעשה, גם הם לא – מייקרים ברחבים העולם משתפים בבלוגים שלהם את הידע שאיפשר להם לבנות לא רק מזל"טים אוטונומיים, אלא אפילו לוויינים שאותם הם שולחים לחלל.

סדנת אלקטרוניקה ביריד מייקרים.
צילום: טל דואק, Gregory Hayes, Mitch Altman, Michelle Thorne, Maker Media

איסְטוֹן לָשָפֵּל, למשל, היה רק בן 16 כשהתחיל לפתח בחדר השנה שלו בעיירה קטנה בקולורדו יד רובוטית שנשלטה באופן מלאכותי על ידי כפפה, כשכל תזוזה של אצבע בכפפה מזיזה את אותה האצבע בכף היד הרובוטית. לאחר שהוא פגש ילדה עם זרוע מלאכותית והבין שהוריה נאלצו לשלם 80 אלף דולר עבורה, הוא ידע שהוא רוצה לעשות שינוי, והתחיל להתאים את הזרוע שפיתח לשימוש כתותבת. את הכפפה הוא החליף במכשיר זול יחסית לחישת גלי מוח, שגם מונע את הצורך בניתוחי עמוד שידרה מסוכנים.

באמצעות האינטרנט הוא לימד את עצמו את כל מה שהיה צריך – תכנות, אלקטרוניקה, ושימוש במדפסות תלת ממד, שבאמצעותן הדפיס את החלקים השונים של הזרוע בהתאם לגודל הנדרש. ילד שיכול להרשות לעצמו זרוע מלאכותית מסורתית בעשרות אלפי דולרים, יצטרך גם להיות מסוגל להרשות לעצמו אחת נוספת אחרי שיגדל גופו לאחר כמה זמן. אבל בזרוע של לשפל, שהוא הצליח לייצר בעלות של 400 דולר בלבד, כל מה שצריך הוא להיכנס לתוכנת ה-CAD, להגדיל את הרכיבים, ולהדפיס. עלות החומרים מזערית.

כמו לשפל, וכמו מייקרים רבים אחרים, אני מתחיל להתנסות בעצמי בלי שום רקע מיוחד באלקטרוניקה. אני לוקח לעצמי לוח "ארדואינו" אחד, עוד אחד מאותם כלים שהפכו לסמל של קהילת המייקרים העולמית.

ה"ארדואינו" הוא סוג של מיקרו-בקר, מעין מוח לפרויקטים אלקטרוניים, או מחשב מזערי בעל יכולות מוגבלות. מיקרו-בקרים משמשים כמוח עבור רוב המכשירים האלקטרונים שנמצאים מסביבנו – מכונת הכביסה, שלט המזגן, ומערכות שונות במכונית שלנו.

בלוח אלקטרוני שלא עולה בהרבה בגודלו על כרטיס אשראי יושב שבב, ומסביבו חיבורים שאליהם ניתן לחבר רכיבים אלקטרוניים. בקצהו נמצא חיבור USB.

הארדואינו הפך לסמל של המייקרים לא רק בזכות המחיר הזול שלו – אפשר להשיג אחד בכ-100 ש"ח ואפילו פחות – אלא גם בזכות קלות השימוש בו. דרך חיבור ה-USB אפשר לחבר אותו למחשב, וללא צורך בידע מורכב, "להגיד" לו מה רוצים שהוא יעשה. מיקרו-בקרים מסורתיים היו דורשים תהליך מורכב יחסית של למידה, ומכשיר שבאמצעותו ניתן לתכנת אותם.

את הארדואינו ניתן לתכנת באופן פשוט ביותר באמצעות תוכנה ללא עלות שמורידים מהאינטרנט בשפת התכנות הנפוצה C או C++. גם לתכנת לא מוכרחים לדעת כדי להצליח להשלים פרויקט באמצעות הארדואינו. מסביב לארדואינו יש קהילה שלמה של קוד פתוח שמשתפת קודים והוראות לאינספור פרויקטים. רק צריך לחבר את הארדואינו, "העתק", "הדבק", "העלה", ויצאנו לדרך. עכשיו, אם אנחנו גם רוצים להבין איך זה עובד, אפשר להיכנס לקוד ולהתחיל לקרוא.

קהילה משתפת

התחלתי לחשוב איך אני רוצה לנצל את הפוטנציאל חסר הגבולות של הלוח הקטן הזה. מערכות בית חכם יכולות לעלות אלפי דולרים. מה אם יכולתי לבנות בעצמי מערכת לשליטה במזגנים ובדוד החשמל דרך האינטרנט בעלות של כמה עשרות דולרים בלבד? שיטוט קצר בין אתרים של קהילת המייקרים, ואיתרתי את הקודים הדרושים.

משמאלי, אחד מבאי המקום הקבועים, עסוק בחיפוש מידע על משהו באינטרנט. הוא עוצר לרגע, ומסתכל על הקוד שמופיע על מסך המחשב שלי. "מה אתה עושה?" הוא שואל, ואני עונה לו. "אה", הוא אומר, "עשיתי פעם משהו דומה. צריך עזרה?"

מאוחר יותר, תוך כדי ניסיונות להבין כיצד עובדת הפונקציה לשידור פקודת שלט רחוק באמצעות הארדואינו, אני מנסה להבין את אחת משורות הקוד. אני ניגש למייקר אחר, שבאותו הזמן עמל בדיוק על פירוק נורת הלייזר מצורב DVD ישן עבור פרויקט שהוא עובד עליו. הוא מתיישב איתי מול הקוד, וביחד אנחנו אנחנו מנסים להבין.

כזו היא האווירה ב-TAMI, ובהאקר-ספייסים רבים אחרים בעולם. עובדים ביחד, משתפים ידע, ועוזרים זה לזה. מדי פעם עוצר אחד מהנוכחים את עבודתו, ומסתכל קצת מסביב, בודק על אילו פרויקטים עובדים כרגע, ואם יש משהו או מישהו שהוא יכול לתרום לו או להיתרם ממנו. השיתוף וההתייעצות נמשכים גם מחוץ לספייס בקבוצת הדיון במיילים.

בחוץ כבר החשיך, ואל הספייס נכנסת לוסי-איימה קפה, סטודנטית בת 22 למדעי המחשב מגרמניה, שהגיעה לבקר חברה שנמצאת בארץ. חברים בגרמניה חשפו אותה לסצנת ההאקר-ספייסים, והיא החליטה מאז שלכל מקום שאליו תגיע בעולם, היא תבקר בהאקר-ספייס המקומי בו. בינתיים היא הייתה בהאקר-ספייסים בגרמניה, בטורקיה, ועכשיו גם בישראל.

"בדרך כלל אני פשוט מסתובבת, ורואה מה אחרים עושים, ומבקשת מהם להסביר לי דברים. הם בדרך כלל עוזרים מאוד", היא מספרת. הגישה כל כך פתוחה, היא מסבירה, שהיא אף פעם לא מתביישת בחוסר הניסיון או ברמה הנמוכה יחסית של הידע שלה. לפעמים היא מצטרפת לפרויקטים כדי לעזור ובאותו הזמן לצבור ידע וניסיון.

קפה מספרת שלפני שהחליטה ללמוד מדעי המחשב לא היה לה שום ידע. "התחלתי מאפס. ידעתי איך לכבות את המחשב שלי, וזה בערך הכול", היא מספרת.

עכשיו, כשהיא התחילה ללמוד לתכנת, היא נהנית מהתמיכה של קהילת הקוד הפתוח. "הסצנה שמאחורי זה – אנשים רוצים לעזור לך, ומתקשרים איתך. כל קוד פתוח שאתה יכול להשתמש בו מהאינטרנט, אתה תמיד יכול ללכת לצ'אט ולדבר ישירות עם האדם שתכנת אותו, או פשוט לצאת החוצה להאקר-ספייס ולהגיד 'אני לא יודע מה לעשות עם זה'. אפילו אם הם לא בטוחים, הם יעזרו לך לעבור על ההוראות ולעזור לך איכשהו. זה מאוד נחמד".

מרתון לגיקים בלבד

קפה לא רק מבקרת בהאקר-ספייסים. היא גם משתתפת בכל מיני אירועים של מייקרים ושל תוכניתנים. "האקת'ון", או מרתון של האקרים, היה בעבר מיועד בעיקר לתוכניתנים, ונשאר בדרך כלל בתוך גבולות המחשב והרשת, בתחום של הביטים. קפה השתתפה למשל בהאקת'ון כזה שבו נפגשו תוכניתנים ל-24 שעות של תכנות. הפרויקט המוצלח ביותר, זכה בפרס. אבל קפה מספרת שהתחרותיות לא הפריעה לכולם לעזור זה לזה וללמד זה את זה כשהיה צורך בכך.

אבל יותר ויותר "האקת'ונים" היום לא מוגבלים לביטים בלבד. בעשרות אם לא מאות אירועים ברחבי העולם מייקרים נפגשים כדי ליצור פרויקטים באופן מרוכז.

גם לנו בישראל יש אירועים שכאלה. בתחילת אוקטובר התקיים בקיסריה ה-Geekcon התשיעי. במשך 52 שעות עבדו 180 משתתפים על 42 פרויקטים שונים ומשונים. המכנה המשותף? הפרויקטים צריכים להיות חסרי תועלת.

אחד מהצוותים, למשל, פיתח מדפסת להדפסת קינמון על קפה הפוך. הם הצליחו לבנות את המדפסת החביבה באמצעות רכיבים ממכשירים ישנים – סורק ישן, וכונן CD ישן. אל המדפסת מדפיסים מהמחשב ציור פשוט, והיא מזיזה את ראש ההדפסה ופולטת קינמון על החלב המוקצף לפי הצורה הרצויה.

פרויקט חסר תועלת אפילו יותר היה רכבת הרים לטלפונים סלולריים שבנה אחד הצוותים מצינורות. הפיתוח לווה באפליקציית אנדואיד שגרמה לטלפון לחוש בנפילה באמצעות האקסלרומטר של הטלפון, ולצרוח בהתאם.

ב-Geekcon אין תחרות, ואף אחד לא זוכה בפרס. מארגני האירוע מסבירים לי שהרעיון הוא ליצור פרויקטים חסרי תועלת כדי לעודד יצירתיות, כיף, ולשמור על אווירה חסרת תחרותיות. אין פרסים בגיקון, ופרויקטים שנכשלו לחלוטין זוכים לאותה מידה של תהילה כמו אלה שהצליחו.

המהפכה התעשייתית השלישית כבר כאן

"פעם היה קשה להיות יזם", כותב כריס אנדרסון, לשעבר העורך של המגזין Wired בספרו Makers שהתפרסם ב-2012. אבל אז הגיע הווב. "כל ילד עם רעיון ולפ-טופ יכול היה לזרוע את הזרעים לחברה שתשנה את העולם – רק תסתכלו על מארק צוקרברג ועל פייסבוק, או על כל אחד מאלפי הסטארטאפים שמנסים ללכת בדרכו".

"היופי של הווב הוא שהוא עשה דמוקרטיזציה גם לכלים שבאמצעותם ממציאים, וגם לכלי הייצור. כל אחד עם רעיון לשירות יכול היה להפוך אותו למוצר באמצעות קצת קוד", הוא מסביר.

אבל עכשיו, את מה שעשה הווב לעולם של הביטים, הוא מתחיל לעשות גם לעולם האמיתי, זה שמורכב מאטומים. עם המדפסות התלת-ממדיות שמאפשרות לכל אחד לייצר בקנה מידה קטן בביתו, בשילוב עם תוכנות לתכנון תלת ממד חינמיות, מיקרו-בקרים בקוד פתוח, וקהילות המשתפות ידע על גבי האינטרנט, המרחק בין "ממציא" ל"יזם" התקצר כל כך, לפי אנדרסון, שהוא כמעט כבר לא קיים בכלל.

אנדרסון מתאר את שיתוף הפעולה של קהילות דרך האינטרנט שמאפשר להפוך רעיונות לגדולים יותר. "פרויקטים משותפים הופכים לפרויקטים קבוצתיים, ואמביציוזיים יותר ממה שכל אדם יכול היה לעשות בעצמו. הפרויקטים נהיים לזרעים של מוצרים, של תנועות ואפילו של תעשיות".

תנועת ה"מייקר" תוססת וגדלה. אנדרסון מתאר קרוב לאלף מייקר-ספייסים ברחבי העולם, ואיך מייקרים משתמשים באתרי אינטרנט כמו Etsy שמאפשר למאות אלפים למכור את המוצרים שהם מייצרים. הוא מתאר את  100 אלף האנשים שמגיעים  ליריד המייקרים בסאן מטאו בכל שנה כדי לחלוק את העבודות שלהם וללמוד ממייקרים אחרים, וכיצד מייקרים רבים מגייסים כספים בעזרת אתרי גיוס המונים כמו קיקסטארטר.

"התנועה הצעירה הזאת היא בת פחות משבע שנים, אבל היא כבר מאיצה בקצב גבוה כמו זה של ימי ה-PC הראשונים", כותב אנדרסון.

אנדרסון מסביר שהכוח הפוטנציאלי המשותף של מיליוני אנשים המפתחים דברים בגראז' עומד להשתחרר אל השווקים הגלובלים, כשהרעיונות שלהם מגיעים ישירות לייצור, בלי צורך בגיוס כספים וברכישת ציוד יקר. "'שלושה חבר'ה עם לפטופים' התייחס פעם לסטארט-אפ בתחום הווב. היום הוא מתייחס גם לחברות חומרה", הוא כותב. "ברוכים הבאים למהפכה התעשייתית החדשה".

"המהפכה התעשייתית השלישית, שהיא מה שאנחנו רואים כרגע, לוקחת את היכולת מכל מה שהיה קיים קודם, ומביאה אותה בחזרה לבן אדם האחד, הקטן, לבן אדם הבלתי מקצועי", מסביר ארנון זמיר, המשמש כמנהל התפעולי הראשי של מרכזי המייקרים הקהילתיים של מכון ראות, מרכזי ה-XLN.

מכון ראות הוא מוסד ללא מטרות רווח ששם לעצמו למטרה לקדם חשיבה אסטרטגית בממשלה ולהוביל שינויים בישראל בתחומים שונים. טכנולוגיה היא אחד מאותם תחומים. הצוות הבוחן את העולם הטכנולוגי במכון ראות זיהה הזדמנות אסטרטגית במה שמכונה המהפכה התעשייתית השלישית, ובמהפכת התלת ממד בפרט.

"ישראל זו ארץ של מייקרים", אומר זמיר, "מה שאנחנו מנסים לעשות פה זה לקחת את התכונה הזאת, ולהפוך אותה לכוח מניע קהילתי. להביא אותה לכמה שיותר אנשים, ולתת להם את הידע ואת הכוח".

המרכזים מציעים סביבה פתוחה לכל אחד שרוצה להתנסות בתכנון ובהדפסת תלת ממד, ובבניה של כל סוג של פרויקט, ושואפים ליצור קהילה תומכת. "כדי להיות חלק מהקבוצה פה לא צריך ידע באלקטרוניקה או תואר בהנדסה. אפילו לא צריך לדעת בדיוק מה אתה רוצה לעשות – צריך רק להיות חלק מהחבורה", הוא אומר.

מרכזי XLN כבר נפתחו בתל אביב, בירושלים, בחיפה ובקרוב בבת ים. המטרה היא להביא מרכזים כאלה לפריפריה, כדי לפתח את אותה אוכלוסיה שבדרך כלל יש לה פחות נגישות לידע.

הם מציעים גם מאגר של ידע, קורסים, וסדנאות במחירים סמליים. הם גם מגיעים למערכת החינוך, ומציעים שיעורים בבתי ספר.

זה אחד המרכיבים בחזון של מכון ראות להביא את ישראל להיות אחת מ-15 המדינות המובילות ברמת איכות החיים בעולם עד 2020. "מדינות שלקחו את ההובלה במהפכות התעשייתיות הקודמות הפכו למעצמות", אומר זמיר.

משהו בחיבור עובד

$
0
0

צילום התמונות בכתבה: אסף פינצ'וק

מי שמגיע לשער הבית של משפחת הלוי, מוצא את עצמו במבואה קטנה, כשמולו עץ אלון מצל. מימינו, בריכה קטנה עם מפל. השביל המוביל מהשער אל דלת הכניסה (נגריית "שורש", בעיצוב של ענת הלוי) אינו קצר בכוונה – הוא פורס את מבטו של האורח לכיוונים שונים: לכיוון הגינה והבריכה וכמובן אל פתח הבית.

הבית נבנה בסגנון קולוניאלי: שתי מרפסות גדולות בחזית הקדמית. המעצבת שאבה השראתה מתקופת ילדותה כשחיה עם הוריה בשליחות באפריקה.

איך שנכנסים פנימה מגיעים למן חלל מעבר רחב שמחבר בין חדר הטלוויזיה והמטבח. זהו חלל שאין לו שימוש מיוחד והוא כביכול "מבוזבז", אבל עבור המעצבת שיצרה אותו הוא הכרחי ליצירת מרחב והרגשה של תנועה.

המטבח הגדול (נגריית "שורש" בעיצוב של ענת הלוי) מאפשר לכל בני המשפחה לבשל בו יחד בו זמנית ולחלוק זמן איכות שכולם נהנים ממנו. כמו כן, ישנה עמדת מחשב קרובה בה אפשר לעבוד או לעשות שיעורי בית. מהמטבח ישנה יציאה לגינה ולמרפסת הפנימית – ישנו דיאלוג בין החוץ והפנים שמשקף את שיתוף הפעולה בין בני הזוג בתכנון הבית והחשיבה על כל פרט ואיך הוא מתקשר לסביבה שלו.

בין המטבח לפינת האוכל (נגריית "שורש" בעיצוב של ענת הלוי) עומד ארון שבתוכו המשפחה מאכסנת חפצים לאירוח: כמו כיסאות מתקפלים, כלים וכו'. הוא משמש מצד אחד להסתיר את המטבח ומצד שני הוא מאוד קרוב אליו ומאפשר חוויית אירוח טובה יותר. גופי התאורה בפינת האוכל, בסלון ובכל הבית הם בעיצובם של בני הזוג.

החלונות המקשרים בין פינת האוכל לסלון ובין החוץ לפנים, יוצרים צורה של האות 'ר' ותחושה של מיזוג של הפנים עם החוץ שהזוג מחפש. הספריה שבסלון חופנת בתוכה כמה סודות. אף על פי שהיא נראית מעץ, היא עשויה מגבס שנצבע בשחור. במרכז הספריה תלויה תמונה שבעלת הבית ציירה שיש מאחוריה מנגנון מיוחד. במקרה שהמשפחה רוצה לראות סרט בסלון בעלי הבית יכולים להעלים באורח מיסתורי את התמונה ולחשוף מאחוריה מסך פלזמה שנוטה לגנוב את תשומת ליבם של הנוכחים.

הספות בסלון, גם הן בצורה של 'ר', פונות לכיוון החלונות ולכיוון אח ביתית שעובדת על עצים וממוקמת בכוונה על קיר חיצוני. באופן זה הדיירים יכולים להכניס עצים לאח גם מבפנים וגם מבחוץ.

יוצאים אל הבריכה (שתוכננה גם היא בצורת 'ר') משלימה ל-'ר' של הבית. בחלק אחד שלה יש מדרגות רחבות שמשמשות כספסלי ישיבה למי שרוצה לרבוץ וחלק אחר הוא אזור המשחקים של הילדים. את עמודי העץ העגולים שניצבים על שפת הבריכה, בעל הבית היה נלהב לרכוש עוד לפני שהתחילו לעבוד על השטח: העמודים מזכירים את אלו שבמקדשים האסייתיים וכל הסצנה גורמת לחשוב על המבנים העתיקים בהודו, שנבנו בקו אחד ובהרמוניה עם הבריכה והעמודים, כמו הטאג' מהאל לדוגמה.

כשנכנסים פנימה וחוצים את הסלון, עולים במדרגות שמשמאל אל הקומה השניה. המעקה במדרגות מזכיר את המעקות בבתים של "תל אביב הקטנה" בעוד שבדרך למעלה פוגשים בהשפעה תרבותית אחרת – הרוזטה על הקיר שמשמשת כחלון ומקור אור ומזכירה את הכנסיות אליהן המעצבת נמשכת מסיבה שהיא אינה יכולה להסביר. הרוזטה ממוקמת במרכז הבית ותפקידה לרכך בתנועות עגולות את הזוויתיות שבחדרים.

כשעולים לקומה השנייה מגיעים לחדרי השינה. האווירה יותר כהה ואינטימית. את רצפת הקומה מכסה פרקט; כל אחד מהילדים מעצב לעצמו את החדר שלו כאשר לכל אחד מהם יש שירותים ומקלחת צמודים. את חדר השינה של ההורים אי אפשר לפספס בזכות דלת הכניסה הרחבה במיוחד. מאפיין בולט בחדר הוא ארון בגדים דו-כיווני הנמצא במרכז. המיטה (אין אנד אאוט) נרכשה לפני שנים רבות וגם השטיחים נאספו לאורך השנים בטיולים בעולם או הגיעו בירושה מהסבתא של המשפחה.

הקומה השנייה מובילה לקומת גג יוצאת דופן. בגלל חוקים של העירייה ורצון לנצל את השטח בצורה מקסימלית, הגג נבנה בצורה של X: ארבע חדרים שמחוברים זה לזה בחלל משותף, כשלכל אחד מהחדרים גג משלו. בחלל המשותף יש מטבחון המשמש כפינת קפה. הוא מורכב משידה משנות ה-40 שנזרקה ונשלחה לשיפוץ על ידי המעצבת שהוסיפה לה גם כיור. הפינה המיוחדת מחברת בין חדר עבודה, חדר אורחים, חדר ג'אקוזי וחדר מדרגות.  "יש לי העדפה לשלמות. יש המון דברים שנראים לא קשורים אחד לשני, אבל משהו בחיבור בינהם מאוד עובד", אומרת ענת כהן הלוי.

משחקי השליטה של סין

$
0
0

תמונת אילוסטרציה
צילומים: Fotolia, AFP

פול מוני (63), עיתונאי ותיק שסיקר את סין מתוך סין במשך 18 שנה, בין השאר עבור סוכנות הידיעות "רויטרס", מרגיש מתוסכל יותר מאי פעם. פגשנו אותו בברקלי, עיר השוכנת לחופה המזרחי של מפרץ סן פרנסיסקו, אחרי שהמקרה האישי שלו הגיע לכותרות העיתונים הגדולים בארה"ב.

פול מוני, עיתונאי ותיק שסיקר במשך 18 שנה את סין, לא קיבל ויזה לסין וסיים את עבודתו שם. לדבריו, זו נקמה מצד המשטר הסיני על כתבות שפרסם והם לא אהבו

מוני מגדיר את עצמו עיתונאי מהאסכולה הישנה, כזה שמתמקד באנשים ובסיפורים שלהם. הוא החל להתעניין בסין בשנות ה-70 כשהתגורר בארה"ב והוקסם מהקומוניזם הסיני, אבל שינה לחלוטין את גישתו שני עשורים לאחר מכן, כשהחל לדווח מתוך סין. בין דיווחיו הרבים אפשר למצוא כתבות על מגפת האיידס המתפשטת בסין, על טיבט ועל צדק חברתי.

אחד מסיפוריו הבולטים היה על קבוצת ילדים שנחטפה והוחזקה בעבדות. "לפני כמה שנים בני נוער רבים החלו להיעלם בפרובינציה במזרח סין לאחר שחיפשו עבודה", הוא נזכר. "אז הצטרפתי לקבוצה של תשעה הורים שחיפשה את הילדים במשך שבוע. זה היה עצוב, ההורים בכו כל הזמן. אחד ההורים סיפר לי שהמשטרה לא עשתה דבר כדי לעזור להם למצוא את הילדים". אחד הילדים הצליח להימלט, פנה לבקש עזרה בלשכת העבודה, אבל נמכר בחזרה לעבדות על ידי אחד הפקידים תמורת 600 יואן (98 דולר).

סיפור גדול אחר שמוני כתב עסק בכפרים שיש בהם אחוז גבוה של חולי סרטן. "הגעתי לכפר כזה, בפרובינציה במזרח סין, שבו פעל מפעל לייצור סוללות. אנשים רבים החלו לחלות בכפר והממשלה שלחה רופאים. אבל כשהרופאים גילו ש-1000 איש הורעלו, הם הפסיקו את הבדיקות. התברר שמנהלי המפעל שיחדו את פקידי הממשל המקומי ושפכו את המים הרעילים של המפעל, לנהר שממנו שאב הכפר מים לשתייה. עקב כך, המים, האורז וכל יתר המוצרים בכפר זוהמו. יש היום כ-400 כפרים כאלה בדרום סין, והמפלגה הקומוניסטית לא עושה כלום בקשר לזה.

הפגנה למען שחרור טיבט – נושא הנחשב לרגיש בסין
צילומים:
AFP – Karen Bleier, Justin Tallis

 

"אני זוכר ילדה אחת שחלתה בסרטן. סבתא שלה ואימה נפלו על הברכיים ובכו. כשהן הסתכלו לעברי וראו שגם אני בוכה הן היו בשוק לרגע, ואז המשיכו לבכות חזק יותר. זה היה רגע של שברון לב. אב המשפחה בזבז 90 אלף יואן (כ-15 אלף דולר) בניסיון להציל את ביתו".

מוני אומר שכתב חלק מהסיפורים האלה שעסקו בזכויות אדם ובצדק חברתי כי קיווה שהם יעזרו לעם הסיני, ותיווצר לו תדמית של פרו-סיני. אבל בסופו של דבר "הכתיבה על הדברים האלה סיבכה אותי בצרות", הוא אומר.

בשמונת החודשים האחרונים הוא המתין שתחודש לו הוויזה לסין. כחלק מהפרוצדורה לחידוש הוויזה, הוא זומן לראיון בקונסוליה הסינית בסן-פרנסיסקו,

הפגנה להפסקת הרדיפה נגד הפאלון גונג – נושא שכמעט לא מדווח מסין
צילומים: AFP – Karen Bleier, Justin Tallis

ונשאל לגבי דעותיו על טיבט, על הדלאי-למה ועל עורכי דין מפורסמים לזכויות אדם. בתמימותו השיב שאינו חושב שהאנשים האלה מהווים איום על סין. אולם בתגובה, הזהיר אותו המראיין שאם הוא רוצה שיחדשו לו את הוויזה לסין, הוא צריך לדווח על סין בצורה יותר "אובייקטיבית".

"זה ללא ספק היה איום", אומר מוני. "אין זה משנה אם אני בעד סין או נגד סין, כעיתונאי תמיד דיווחתי בצורה אובייקטיבית ולא הכנסתי את דעותיי פנימה. כמו שדיווחתי מחוץ לסין, כך גם דיווחתי בתוך סין. אבל זה משהו שהמפלגה הקומוניסטית לא מסוגלת להבין".

מאוחר יותר הבין מוני שסיפור האהבה שלו עם סין עומד להסתיים, ולתמיד. בצעד שנתפס לטענתו כנקמה מצד סין על דיווחים שפרסם שהמשטר לא אהב, נדחתה בקשתו לחידוש הוויזה לסין, וכך הסתיים הפרק הארוך שלו במדינה המאוכלסת בעולם.

מוני כמובן אינו לבד בסיפור הזה. הדברים שתיאר מאפיינים תופעה שהסלימה בשנה האחרונה, במסגרתה עשרות כתבים שסיקרו את סין עבור כלי תקשורת שונים בעולם עשויים להיבעט מסין לאחר שלא תאושר להם ויזה – צעד שנתפס בעיניהם כניסיון סיני לצנזר אותם.

אבל הוויזה לסין היא רק חלק אחד במלחמת הצנזורה שמנהלת המפלגה הקומוניסטית נגד כלי תקשורת זרים, הכוללת בין השאר מתקפות האקרים על מחשבי העיתונים ואיומים לפגוע בעסקי כלי התקשורת הזרים.

מחקר חדש שפרסם המרכז לסיוע בין-לאומי לאמצעי תקשורת (CIMA) מצא כי בחמש השנים האחרונות, המשטר הסיני אף ניסה ממש לשלוט בכלי תקשורת הפועלים מחוץ לסין – מהלך שיש לו השלכות מרחיקות לכת על חופש הביטוי ועל היכולת להבין מה באמת מתרחש בסין.

משחקי שליטה

לפני שנצלול לשאלה כיצד סין משפיעה על כלי תקשורת מערביים, חלקם ישראלים, כדאי לחזור כמה עשורים אחורה, לתחילתו של הסיפור, אז החליטה המפלגה הקומוניסטית השולטת בסין להביא תחת זרועה האדומה את כל אמצעי התקשורת הסינים (המדווחים בשפה הסינית) הפועלים בעולם: עיתונות, טלוויזיה ורדיו. הרעיון היה לשלוט על המסר שהם משדרים לעולם, וכך לייצר בעיניי הציבור תדמית שבה שלטון המפלגה הקומוניסטית נראה לגיטימי, יציב, ושצדדיו האפלים אולי אינם אפלים כל כך.

בניין טלוויזיית CCTV בסין. ערוץ 10 חתם על הסכם שת"פ עם הטלוויזיה, המשמשת כפה הרשמי של המפלגה הקומוניסטית
צילום: AFP/Goh Chai Hin

הצעד הראשון היה זיהוי מטרות ויצירת קשרים. בשלב השני הפכו הקשרים לקשרי עסקים, ולאחר מכן המפלגה הקומוניסטית החלה להזרים כספים לכלי התקשורת. בהמשך היא אף רכשה אותם.

דוגמה אופיינית לכך היא קבוצת התקשורת Sing Tao Newspaper Group – STNG. הקבוצה הוקמה בהונג קונג ב-1938 ובשנות ה-60 פתחה משרדים בניו יורק, סן פרנסיסקו, לוס אנג'לס וערים נוספות בארה"ב במטרה להוציא עיתון יומי בצפון אמריקה, בשפה הסינית. אבל בשנות ה-80 המאוחרות, המפלגה הקומוניסטית רכשה חלק ממניות העיתון. כך הפך העיתון לפרו-קומוניסטי והפסיק לדווח בצורה קבועה על נושאים הנחשבים רגישים בעיניי המפלגה הקומוניסטית, כמו טיבט, הפאלון גונג או עצמאותה של טייוואן.

ברגע שהמפלגה הקומוניסטית השתלטה על כלי התקשורת האלה, היא דרשה מהם לעקוב אחר הנחיות הצנזורה הסינית. לדוגמה, נאסר עליהם לדווח על החדשות שג'יאנג דזה-מין, לשעבר נשיא סין, כמו גם פקידי ממשל אחרים בסין, נתבעו בארה"ב ובמדינות אחרות בגלל השתתפותם ברדיפת הפאלון גונג; עיתונאים ופרשנים שביקרו בעבר בחריפות את המפלגה הקומוניסטית, פוטרו לאלתר; ובכלי תקשורת קטנים אף הורגשה ידה של המפלגה בעריכה, בכתיבה ובבחירת הכתבות.

נכון להיום, המפלגה הקומוניסטית השיגה שליטה על כמעט כל כלי התקשורת הסינים מחוץ לסין. ב"פורום העולמי למדיה סינית" שנערך בספטמבר 2011 בסין, השתתפו קרוב ל-400 כלי תקשורת סיניים מ-50 מדינות שונות ו-5 יבשות. בנאום הפתיחה, אמר מנהל הפורום, לי הָאי-פנג, כי כלי התקשורת הסינים מחוץ לסין מהווים כוח משמעותי עבור המפלגה הקומוניסטית בהפצת תעמולה לעולם על טיבט ועל נושאים רגישים אחרים בסין.

"כשמופץ לעולם מידע על פעולותיה של סין, כלי התקשורת הסינים בעולם הצליחו לשבור את המסר שהעבירו לעולם כלי התקשורת המערביים, אשר גרם לאי הבנה לגבי סין", אמר לי, כפי שדווח במגזין הסיני Shandong Qiaobao.

השלב הבא בתוכנית

זה היה החלק הקל יחסית בתכנית של המפלגה הקומוניסטית. חלק קשה יותר היה הניסיון לנטרל את כלי התקשורת הסינים הבודדים שנשארו, שלא הסכימו להיכנע להשתלטות המפלגה עליהם ולדרישות הצנזורה שלה. וכאן כל האמצעים היו כשרים.

אחד מכלי התקשורת האלה, אותם ניתן לספור על יד אחת, הוא טלוויזיית NTDTV שמשדרת בשפה הסינית ובשפות נוספות מניו יורק ומפעילה מאות כתבים בארצות שונות בעולם. מנהלי הטלוויזיה גילו שאחד האתגרים הגדולים ביותר עבורם היה למצוא חברת לוויין שתסכים לחתום איתם על חוזה ותאפשר להם לשדר לסין דרך לוויין.

ב-2004 הם חתמו על הסכם עם חברת הלוויין הצרפתית "יוטלסאט", כשלחברה עוד לא היו עסקים עם סין. אבל ארבע שנים מאוחר יותר השתנה המצב: ביוני 2008, זמן קצר לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג, נותקו לפתע שידורי הטלוויזיה של NTDTV לסין. חברת הלוויין יוטלסאט טענה שהניתוק נבע מבעיות טכניות.

אולם תעתיק שיחה שפרסם חודש לאחר מכן ארגון "כתבים ללא גבולות", הוכיח אחרת: "זה היה מנכ"ל החברה שלנו בצרפת שהחליט לעצור את שידורי NTDTV [לסין]", אמר אחד מעובדי יוטלסאט בשיחת טלפון. "זה נגרם כי קיבלנו תלונות חוזרות ונשנות ותזכורות מהממשלה הסינית [...] שאמרה לנו… תפסיקו את שידורי רשת הטלוויזיה ואז נוכל לדבר [על עסקים בינינו]".

מאז השיחה חתמה חברת הלוויין יוטלסאט על שתי עסקאות עם חברות שבבעלות ממשלת סין. עסקה אחת בדצמבר 2010 עם סוכנות החדשות "שינחואה" – הפה הרשמי של המפלגה הקומוניסטית – לשידור תכניותיה בלוויין למספר יבשות; ועסקה נוספת באוקטובר 2011 שהפכה את יוטלסאט לחברה המערבית הראשונה ששולחת לוויין תקשורת לחלל ביחד עם סין. לצד אלה, ביוני 2012 רכשה קרן ההשקעות הסינית CIC שבעה אחוזים ממניות יוטלסאט.

מקרה קיצוני אף יותר התרחש בתחילת 2007, כאשר מנהלי בורסת נאסד"ק בניו יורק אסרו בפתאומיות על כתב של NTDTV לדווח מבניין הבורסה, לאחר שדיווח משם בקביעות במשך קרוב לשנה.

בתחנת הטלוויזיה חשדו שזה נגרם בגלל לחצים שהפעילה המפלגה הקומוניסטית על מנהלי נאסד"ק, אך לא ידעו בדיוק מה קרה שם מאחורי הקלעים. עד שבוויקיליקס נחשף, חמש שנים מאוחר יותר, מברק שהראה כי נציג של נאסד"ק שנעצר בסין, הבטיח בחקירתו לרשויות הסיניות שלא יאפשר לכתב NTDTV לדווח מבניין הבורסה בניו יורק.

זמן קצר לאחר שהכתב הורחק מבניין הבורסה, נאסד"ק קיבלה את אישור הרגולטור הסיני לפתוח את הסניף הראשון שלה בסין.

"אם נפרסם את זה יעיפו אותנו מסין"

מהלכי השתקה דומים הופעלו גם נגד גופי תקשורת שאין להם אוריינטציה סינית, והגיעו אפילו עד ישראל. כך היה באוקטובר 2002, כאשר אסף חיים, כתב אתר nrg, רצה לפרסם את סיפורה של ג'יין דאי, אישה סינית ששכלה את בעלה לאחר שנחטף מביתם בסין כי תרגל פאלון גונג, ונמצא ללא רוח חיים בצריף נטוש בפרברי העיר שבה גרו.

"אל תפרסם את הסיפור הזה", פקד עליו לו קון, מי שהיה קונסול סין בתל אביב. "זה נושא רגיש מאוד וחייבים להיות זהירים כי זה עלול לפגוע ביחסי ישראל סין, וגם לך עלולות להיגרם בעיות קשות. אני מציע לך להיות זהיר", נכתב באתר nrg לצד פרסום הכתבה.

מקרה בולט אחר התגלה באחד מערבי חודש אוקטובר האחרון, בעת שיחת ועידה פנימית בין ארבעת כתבי בלומברג ששהו בהונג-קונג, לבין הבוס שלהם, העורך הראשי של חדשות בלומברג, מת'יו ווינקלר שהביא להם בשורה קשה: התחקיר שערכו על הקשרים הכלכליים הסמויים בין טייקון סיני לבין משפחתו של אחד המנהיגים הבכירים בסין, לא יפורסם.

כפי שנחשף בניו יורק טיימס, ווינקלר הגן על החלטתו לגנוז את התחקיר. הוא השווה את ההחלטה לצנזורה העצמית שהפעילו על עצמן סוכנויות חדשות זרות כשניסו לשמר את יכולתן לדווח מתוך גרמניה הנאצית. "אם נפרסם את הסיפור הזה, יעיפו אותנו מסין", אמר ווינקלר.

כשנה קודם לכן, בחודש יוני 2012, החל הלחץ הסיני על רשת בלומברג, לאחר שהרשת פרסמה סדרת כתבות על עושרם הפרטי של מנהיגי סין, ביניהם המנהיג המכהן שי ג'ין-פינג. אתר בלומברג נחסם לצפייה בסין וסוכני ביטחון של ממשלת סין עקבו אחר חלק מעובדי בלומברג. נודע גם כי בנקאים סינים ביטלו פגישות שנקבעו מראש עם ווינקלר, כפי שדווח בפייננשל טיימס.

בהמשך התברר כי בעקבות הפרשה סבלה בלומברג מצניחה במכירת מסופי המידע הפיננסי שלה בסין, שעלותם כ-20 אלף דולר למסוף, המהווים מקור הכנסות עיקרי עבורה, לפי מועדון הכתבים הזרים של סין (FCCC), ארגון המאגד תחתיו את הכתבים הזרים בסין.

גם אתר הניו יורק טיימס נחסם לצפייה בסין לאחר שפרסם כתבה על ראש ממשלת סין לשעבר, וון ג'יא-באו, באוקטובר 2012. "עבור הניו יורק טיימס", נכתב בדו"ח של המרכז לסיוע בין-לאומי לאמצעי תקשורת (CIMA), "החסימה של אתר האינטרנט בשפה הסינית גרמה להפסדים כלכליים ברורים. בן לילה, מניית החברה הפסידה 20 אחוז מערכה. הניו יורק טיימס גם נאלץ לנהל משא ומתן מחודש על הסכמים שכבר נחתמו עם כמה מפרסמים, דבר שגרם לו הפסד כספי".

לא רק כתבות עומק על מנהיגי סין, חשיפת שחיתויות או דיווחים מאזורים רגישים בסין זכו לתגובה תוקפנית מצידה של סין. לפני כחצי שנה, תחנת הטלוויזיה France 24, דיווחה כי אנשים משגרירות סין הגיעו למשרדי תחנת הטלוויזיה בצרפת ונפגשו עם המנכ"ל, לאחר שהתחנה שידרה תקציר של תוכנית דוקומנטרית שכותרתה "שבעה ימים בטיבט".

לפי ארגון "כתבים ללא גבולות", אנשי השגרירות גינו את הקטע ודרשו להוריד אותו מאתר האינטרנט של התחנה, אולם התחנה סירבה לכך. מועדון הכתבים הזרים של סין דיווח כי תקריות דומות אירעו בלונדון בדיווחי הפייננשל טיימס ובברלין אצל טלוויזיית ARD TV.

"אני שותפה למשחקי השליטה של סין"

נכון למועד כתיבת שורות אלה, כ-20 כתבים של רשת בלומברג והניו יורק טיימס עשויים להיבעט החוצה מסין, אלא אם תחודש להם הוויזה עד תחילת השנה. אולם הבעיה אינה נעוצה בהרחקתם של העיתונאים מסין, כמו בפחד שנוצר אצלם, פחם שמניא אותם מלבצע את תפקידם כיאות – לדווח את האמת מסין.

"אני מתביישת להודות שאני באופן אישי חששתי מהסיכון שאקח אם אדווח על נושאים רגישים, כמו [הנושא של] עורכי דין לזכויות אדם", כתבה באתר ChinaFile דורינדה אליוט, שדיווחה שנים ארוכות מסין ואף ניהלה מבייג'ינג את סניף רשת החדשות ניוזוויק בסוף שנות ה-80. "מה אם הם לא יתנו לי לחזור לשם? ההחלטה שקיבלתי לא לכתוב את הסיפור הזה – לפחות עדיין לא לכתוב – מוכיחה שאני שותפה למשחקי השליטה של סין".

"נושאים כמו [תסיסה פוליטית ואתנית בפרובינציה המרוחקת של] שין-ג'יאנג, טיבט והפאלון גונג הם סיפורים שמופיעים בתדירות נמוכה מאוד בדיווחים של הכתבים הזרים", אמר בעילום שם למגזין New Republic כתב שמדווח מבייג'ינג עבור אחד העיתונים הגדולים בארה"ב. "אתה עשוי לכתוב סיפור נהדר [על אחד הנושאים האלה], אבל אז להיות מסולק מסין או לסבול כשמשרד החוץ של סין מחליט לדחות את אישור הוויזה שלך עד היום האחרון של השנה".

פול מוני לא מאמין שהמצב הזה עומד להשתנות. לדעתו על ממשלת ארה"ב לנקוט בפעולת תגמול נגד הכתבים הסינים הפועלים בשטחה. "יש יותר מ-700 כתבים סינים בארה"ב. חלקם אפילו מרגלים. אבל אנחנו לא עוקבים אחריהם או מסרבים להם. אני בטוח שאם נתחיל למנוע מהם לקבל ויזה, בתוך שבועיים הסינים יתחילו לאשר ויזות לכתבים אמריקנים בסין".

בינתיים בישראל

בעוד כלי תקשורת שונים מתמודדים מול התקפות חוזרות ונשנות מצד סין, יש מי שמחליט בישראל דווקא לשתף איתה פעולה. הדוגמה הבולטת ביותר מופיעה בעיתון "ישראל היום" שמאפשר לשגרירת סין בישראל לכתוב לסירוגין מאמרי דעה בעיתונו, וכך מחזק את התדמית שהמפלגה הקומוניסטית מעוניינת לחזק ולהראות לעולם.

מקרה מעניין אחר בארץ הוא הסכם שיתוף הפעולה שנחתם בסוף חודש דצמבר האחרון בין ערוץ 10 לבין תחנת הטלוויזיה הסינית CCTV. מי היא CCTV ומה האינטרסים הסמויים שלה? כדי להבין את זה צריך לעשות קפיצה קצרה ל-2011, אז פורסם בוול סטריט ג'ורנל מאמר דעה שעליו היה חתום אדם ששמו לי צוֹנְג-ג'ון. מר לי טען שיש לבצע סדר חדש בכלי התקשורת בעולם. השאלה המעניינת אינה מה טען, אלא מיהו מר לי? כפי שנכתב בסוף המאמר, מר לי הוא נשיא סוכנות הידיעות "שין-חואה" – שנהוג לכנותה בחוגים יודעי דבר "הפה הרשמי של המפלגה הקומוניסטית". לא משנה מה דעותיו של לי, הן אינן דעותיו האישיות, ומאחוריהן אינטרס ברור – לקדם את מטרות המפלגה.

אתר האינטרנט של שין-חואה אף מתגאה בכך שמאו דזה-דונג המנוח כתב יותר מ-100 כתבות לסוכנות החדשות, ושמנהיגים בכירים אחרים במפלגה הקומוניסטית כתבו מאמרים וערכו ידיעות.

למרות זאת, אחת ממטרותיה של הסוכנות היא להסוות את היותה סוכנות התעמולה שהיא. למשל, באמצעות פרסום מאמר בוול סטריט ג'ורנל. מאמר כזה גורם למר לי להיראות כבעל דעה שהוזמן לכתוב את דעתו באחד העיתונים הגדולים במערב; מאפשר לסוכנות החדשות להיראות כמקור חדשות אמין, כמו הוול סטריט ג'ורנל; וכמובן גם להפיץ את התעמולה שהיא רוצה. טקטיקה דומה כוללת יצירת שיתופי פעולה ומכירת תכנים לגופי תקשורת שונים.

אין זה סוד ש-CCTV, רשת הטלוויזיה שחתמה על הסכם עם ערוץ 10, היא השכפול המדויק של סוכנות שין-חואה, רק בגרסה הטלוויזיונית.

שלום לדובר ערוץ 10, האם אתה מודע לכך ש-CCTV היא הפה הרשמי של המפלגה הקומוניסטית הסינית? 

"CCTV היא הטלוויזיה הממלכתית של סין. כמו רשות השידור אצלנו".

רק שיש הבדל קטן, רשות השידור אינה משרתת את האינטרסים הישירים של ראש ממשלת ישראל, ואינה מציגה את דעותיה של מפלגה אחת בלבד, בטח לא של מפלגה דיקטטורית

"אני יודע ש-CCTV, כמו רשות השידור, היא חברה עסקית ששייכת למדינה".

נותר רק לקוות כי ערוץ 10, בדומה לכלי תקשורת רבים אחרים בעולם, אינו חושש שבטעות יקדם את התעמולה של המפלגה הקומוניסטית, כיוון שאינו מבין שהפרטנר שאיתו חתם על הסכם שיתוף פעולה הוא זרוע התעמולה של המפלגה הקומוניסטית.

לגבי האפשרות שהמפלגה הקומוניסטית תוכל להשפיע על אופן הסיקור של סין בערוץ 10, למשל באמצעות לחיצה על אינטרסים כלכליים של מוקדי כוח בערוץ, השיב דובר ערוץ 10: "היות ול-CCTV יש כבר עשרות שיתופי פעולה עם גופים בעולם, אני מניח שאנחנו נהיה אחד מהם".

—–
גילוי נאות: אפוק טיימס הוא אחד מכלי התקשורת שלא נכנעו לצנזורה של סין, והוא מנהל שיתופי פעולה עם תחנת הטלוויזיה NTDTV

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live


Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.