Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

איך אתם מריחים היום?

Image may be NSFW.
Clik here to view.

תמונה: Shutterstock

נהוג לחשוב שהרושם הראשוני קובע, ולכן, לפני פגישה חשובה, דייט, ריאיון עבודה, או פגישה עסקית, אנחנו משתדלים לשפר את המראה שלנו, לבחור את הבגדים הנכונים, להתאפר, להסתרק ולפעמים אף לתכנן את המילים שנאמר. אנחנו רוצים להשאיר רושם טוב ובאותו זמן ללמוד על האדם שאיתו אנו נפגשים באמצעות יצירת קשר עין, חיוך ולחיצת יד.

יש אין-ספור תיאוריות לגבי הרושם שמשאירה אחריה לחיצת היד: אם זה משך הלחיצה, הכוח המושקע בה, או תחושת המגע של כפות הידיים. מה שנוטים לשכוח הוא שלחיצת היד גם מותירה ריח. מחקר שנערך במכון וייצמן על ידי פרופ’ נועם סובל ב-2015, גילה שלאחר שהריח של היד שלחצנו נדבק לנו לידיים, אנחנו ממשיכים להריח אותו כשאנחנו מקרבים אחר כך את היד לפנים[1]. כתוצאה מכך, הריח, באופן מודע או בלתי מודע, משפיע עלינו במובן שהוא עוזר לנו לגבש דעה על האדם שזה עתה פגשנו.

המדענית קמיל פרדנזי (Camille Ferdenzi) מה-CNRS בליון שבצרפת מדגימה בניסויה ששפת ריחות הגוף עשירה לעין שיעור יותר מכפי שאנו חושבים. רדנזי טוענת כי ריחו של כל אדם הוא ייחודי ומשתנה בהתאם למאכלים שאכל ולפי מצבו הבריאותי והמנטלי. יש ריחות גוף טובים אבל גם כאלה שנועדו לדחות אותנו, כמו ריחות הקשורים להפרשות ולמחלות. “גם בלי אימון מיוחד, יש אנשים היכולים לזהות ריח זיעה של חולה”, כותב מאטס אולסון (Mats Olsson) ממכון קרולינסקה (Karolinska) בשוודיה[2]. במחקרו גילה אולסון את היכולת שלנו להריח חולשה במערכת החיסון, דבר המאפיין מחלה. הדחיה מריחות כאלו נועדה להרחיק אותנו ולהגן עלינו.

אולי הגילוי המפתיע ביותר היה שאנחנו מסוגלים להריח פחד וחרדה. במשך שנים ידעו מדענים שלבעלי חיים יכולת לזהות פחד אצל בני מינם ואצל מינים אחרים, אך במחקר שהובילה פרופ’ ליליאנה מוהיקה-פרודי (Lilianne R. Mujica-Parodi) מהמחלקה להנדסה ביו-מכנית ומהמחלקה לפסיכיאטריה באוניברסיטת סטוני ברוק שבארה”ב, התגלה שבמצבים מסוימים גם לנו בני האדם יש יכולות שכאלו.

מוהיקה-פרודי וצוותה אספו דגימות זיעה מקבוצה של אנשים רגע לפני שקפצו לראשונה ממטוס בצניחה חופשית. בו בזמן הם אספו דגימות זיעה של רצים על הליכון. את הדגימות הם נתנו ל-144 נסיינים שהיו מחוברים ל-fMRI. להפתעתם שני סוגי הזיעה הדליקו אורות במקומות שונים במוח. בהרחת זיעתם של הצונחים הוארו המקומות במוח המזוהים עם פחד וחרדה. הנסיינים עצמם לא הבחינו בהבדלים בין שני סוגי הריחות.

עד לאחרונה חשבו שאדם יכול להריח עד 10,000 ניחוחות שונים. מחקרים מהשנים האחרונות מעידים שבני אדם יכולים להבדיל בין מיליארד[3] ועד אפילו לשלושה טריליון ריחות שונים, כפי שקבעו חוקרים מאוניברסיטת רוקפלר שבניו יורק[4].

אז קחו בחשבון שיכול להיות שיגיע לפגישה הבאה שלכם אדם בעל חוש ריח מפותח שיכול להריח טריליוני ריחות, ויוכל אולי להריח את ריח הפחד או הלחץ שלכם בניגוד לדימוי הבטוח שתרצו לשדר. אם אתם רוצים להימנע ממבוכה כזאת, תוכלו למצוא דרכים “לעבוד” על עצמכם: אולי להסדיר את הנשימה, להירגע ולעודד את עצמכם. בה בעת, תוכלו לאמן את עצמכם להריח, להיות מודעים יותר לקיומו של ריח ולחשוב ברצינות על מה שהוא משדר לכם.

  1. Frumin, Perl, Endevelt-Shapira, +8, A social chemosignaling function for human handshaking, eLife, 2015
  2. Axelsson, Sandelin, Olsson +4, Identification of acutely sick people and facial cues of sickness, 2018
  3. McGann, “Poor human olfaction is a 19th-century myth”, Science, 2017
  4. Bushdid, Magnasco, Vossall, Keller, “Humans Can Discriminate More than 1 Trillion Olfactory Stimuli”, Science , 2014

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459