לפי המלצות ארגון השינה העולמי, מבוגרים בגילאי 18-64 צריכים לישון 7-9 שעות בלילה ונחשבים בטווח הנורמה התקינה גם עם 6-10 שעות. לשם השוואה, בגילאי 65 ומעלה ההמלצה היא ל-7-8 שעות ואצל ילדים בגילאי 6-13 מדובר על 9-12 שעות. באופן כללי, אדם ממוצע מבלה מעל שליש מחייו בשינה וזקוק לה כדי לתפקד, להתפתח ולשמור על הבריאות.
אנשים בעולם המערבי מבלים את שעות השינה שלהם על מזרונים. היתרון הוא שמזרון נוח ואיכותי מבטיח שינה רצופה ומקצר את משך הזמן שעובר מהרגע שבו נכנסים למיטה ועד שנרדמים, בעוד החיסרון הוא בלאי גבוה ומואץ. ברוב המקרים, מזרון יסיים את תפקידו תוך 10-15 שנה ואז גם מגיע הזמן להחליף אותו.
הבעיה היא שרכישת מזרון היא עניין הרבה יותר מורכב ורגיש משאר הריהוט בבית. בעוד רהיטים אנחנו בוחרים לפי עיצוב ומחיר, המזרון דורש מאתנו לבדוק אותו מכל הכיוונים: החל משכיבה עליו בכל התנוחות, דרך בדיקת החומרים שבהם השתמשו כדי לבנות אותו ועד המלצות מרופאים ואנשי מקצוע.
שלב ראשון: מי מייצר את המזרון?
הדבר הראשון שצריך לדעת בעת בחירת מזרון איכותי הוא שמה שזול עולה ביוקר. לכן, בודקים מי מייצר את המזרון עוד לפני שמחליטים האם לקחת אותו לתקופת ניסיון. במידה והמזרון נרכש מחברה אמינה ומוכרת, המשמעות היא גם שיהיה לכם למי לפנות בעתיד ולאורך תקופת האחריות.
למזלכם, יצרני המזרונים המובילים מפרסמים את המפרט המלא של כל מוצר וחתך מדויק של כל המרכיבים שלו. באמצעות החתך ניתן לראות מאיזה חומרים מיוצרות השכבות העליונות והתחתונות, מה מאפיין את ליבת המזרון וכמובן מה המידות שלו מבחינת גובה ועובי.
עוד המלצה חשובה לחלק הראשון של בחירת המזרון היא לבדוק את סוג הבד שבא במגע עם הגוף. כאן, ההבדל הוא בין מזרון עם בד נושם או בעל פתחי אוורור, לבין בד אטום. עקרונית, ההמלצה היא לתת עדיפות לבד עם פתחי אוורור כך שלא יצטברו במזרון לחות, עובש וריחות לא נעימים.
שלב שני: בדיקת חומרי ליבת המזרון
אי אפשר לבחור מזרון בלי להכיר את ההבדלים בין סוגי החומרים שבהם משתמשים כדי לייצר אותו. בשלב השני, מפרידים בין החומרים של ליבת המזרון לבין השכבות הנוספות מעליה ומשתמשים במידע כדי להבטיח התאמה אישית אופטימאלית.
ליבת המזרון יכולה להיות מיוצרת מקפיצים או מספוג. במזרני קפיצים, חומר הגלם העיקרי הוא חוטי מתכת והתוצאה היא תמיכה מרחבית חלקית. כמו כן, במזרוני קפיצים משיגים את הנוחות רק על ידי שכבות הריפוד העליונות והבלאי גבוה כי הטכנולוגיה נחשבת מיושנת.
גם מזרני ספוג מיוצרים בטכנולוגיה מיושנת, אבל היתרון הוא מחיר נמוך שיכול לסייע להשתמש בהם כמזרון לאורחים. בפועל, מדובר על מזרנים שמיוצרים מפוליאוריטן מוקצף ועל יציבות טובה בזכות תמיכה בעמוד שדרה יציב – עד שמתחילים להרגיש את פגעי הזמן והבלאי.
שלב שלישי: השכבות הנוספות והרכב החומר שלהן
השכבות הנוספות שיש מעל ליבת המזרן יכולות להיות מיוצרות מויסקו או לטקס. למרות שיש דגמי מזרונים שבהם אין כלל שכבה נוספת, לרוב הבחירה היא בין ויסקו ולטקס כי עם חומרים כאלה אפשר להשיג שורה ארוכה של יתרונות.
מזרני לטקס מיוצרים מתחליב גומי אורגני ומעניקים תמיכה נקודתית טובה מאוד. הם מתאימים לאנשים שמחפשים בלאי נמוך במיוחד ומזרון אנטי בקטריאלי בטכנולוגיה מתקדמת, גם אם המשמעות היא מחיר קצת גבוה יותר.
לעומתם, מזרני ויסקו מיוצרים מפוליאוריטן בטכנולוגיה מיוחדת שאחראית על התאמת תמיכה מדויקת על פי קימורי הגוף של כל משתמש. בנוסף, במזרני ויסקו יש התנגדות נמוכה במיוחד שמאפשרת מעבר נוזלים תקין ללא הפרעות וחומר אלסטי דמוי ג’ל שמעניק תחושת ריחוף.
שלב רביעי: מחיר ואחריות
השקעה של כמה אלפי שקלים אמורה להספיק על מנת להשיג מזרון איכותי, עמיד וחזק עם תקופת אחריות ארוכה. מצד שני, כאן צריך לבחון כל מקרה לגופו כי התקציב הוא סובייקטיבי לחלוטין. חוץ מזה, יש הבדל בין רכישת מזרון יחיד וזוגי ולרוב צריך לחשב בהצעת המחיר גם את המיטה ותוספות כגון ארגז מצעים, ראש מיטה וכן הלאה.
לפני שמחליטים סופית על מזרון, מומלץ לבדוק האם הוא דו-צדדי וניתן להפוך אותו לעיכוב הבלאי. כמו כן, כדאי לברר האם ניתן לייצר לשני בני זוג שתי דרגות קושי שונות והאם אפשר לקבל את המזרון לתקופת אחריות. במידה והחברה מסכימה לתקופת אחריות, צריך לוודא שבמהלכה מותר ללקוח להסיר את הניילון.
לסיכום, מזרון בוחרים לפי המוניטין של היצרן ובהתאמה אישית לצרכים רפואיים וכלכליים. אם רוצים ליהנות מהמזרון לאורך זמן, שווה להשקיע כמה ימים בהשוואה בין הדגמים ובדיקה שלהם לעומק ובכל התנוחות האפשריות.