Image may be NSFW.
Clik here to view.ישנן המון אקסיומות, משפטים שכל אחד מכיר ובטוח שהם לפחות חלק מחוקי היקום. למשל, ידע זה כוח. מה דעתכם? נכון או לא? אז האמת, שזה נכון ולא נכון. ידע תיאורטי בהחלט חשוב מאוד, הוא כלי להצלחה, הגשר לפרוץ את הגבולות שלנו לגרסה היותר גדולה של עצמנו. אבל השאלה שצריכה להישאל היא איזה ידע?
אני סיימתי בהצטיינות תואר ראשון בכלכלה ותואר שני במנהל עסקים. הלכתי ללמוד את המקצועות הללו כדי לדעת לעשות כסף. לא גדלתי בבית עם כסף, לא ידעתי איך לייצר כסף ובטח שלא איך לנהל אותו. אבל רק בגיל 43 נחשפתי בהרצאה ששמעתי בחו"ל לידע שגרם לי לבכות. בכי של צער מפני שעד היום לא ידעתי את זה, ובכי של התרגשות ממה שאני עומד לעשות עם זה. הבנתי שבמנהל עסקים לא היה לי שיעור אחד על איך עושים כסף. למעשה, רק כאשר התחלתי להבין שאני כנראה לא יודע הכול, כמו שחשבתי עד אותו זמן, התחלתי לדעת באמת.
אנשים לא נכשלים או מצליחים כי הם לא יודעים מספיק ידע תיאורטי. ההבדל בין אנשים מצליחים לאלו שלא קשור בציר ההוויה שלהם. ישנם חוקים חיצוניים וחוקים פנימיים והבעיה שבאוניברסיטאות מלמדים רק את התאוריה, את החוקים חיצוניים, את הידע התיאורטי. אנשים לא מכירים את החוקים הפנימיים. הרי אם הכול היה שאלה של ידע תיאורטי בלבד: כל הבנקאים היו מיליונרים; לכל המורות היו ילדים מחונכים ותלמידים מצטיינים; כל הדיאטניות היו רזות; כל יועצות הנישואין היו נשואות באושר ולכל הסקסולוגיות היו… (זה הראש שלכם. לא אמרתי כלום). אנו למדים, שכנראה יש עוד משהו, מעבר לידע התיאורטי.
10 ס"מ של למידה על עצמך שווים יותר מ-100 קילומטר של תאוריה. זה נכון שידע זה כוח, אבל, מתי אדם באמת יודע? אני שואל אנשים אם הם היו רוצים להיות עשירים. אבל מה רובם עונים? "תעזוב, אני יודע מה צריך, תאמין לי לא רוצה". על בסיס מה הם עונים ככה? הרי אם ידעו איך להיות עשירים כנראה היו כאלה.
זהו אחד המכשולים הכי גדולים של אדם לצמוח ולהתפתח, ברמת התודעה, ברמות הגבוהות ביותר. אדם שמאמין שהוא יודע הכול לא מקשיב, לא פנוי ללמוד ולכן גם לא ישתנה.
יש הבדל גדול בין ידע לתודעה. איך אתה יודע אם אתה יודע באמת? רק אם עשית את זה שוב ושוב. אדם יודע להיות איירון מן אם עשה זאת ויותר מפעם אחת. הרי לפני שעשיתי את תחרות איש הברזל הראשונה זה אפילו לא חדר לי את הסקופ, את התודעה, לא הבנתי מה זה אומר, מה זה דורש, האם אני באמת יכול לצלוח את זה.
אני נוהג להדגים את היכולת של אדם באמת לדעת במבחן הבהירות. אם אתה יודע להסביר משהו בצורה שילד בן 7 יבין, כנראה שאתה מבין את זה, אחרת זה לא הילד שלא מבין, אלא אתה.
נפוליאון היל, אחד הסופרים והחוקרים היותר חשובים של העת החדשה בתחום המודעות, מי שחיבר את רב המכר "חשוב והתעשר" – הספר החשוב ביותר שנכתב מאז ועד היום על התעשרות וכסף, אמר: "העולם לא מעניק לך מדליות בזכות הידע שצברת, אבל הוא יכתיר אותך בתהילה ועושר על המעשים שלך". לא מספיק לדעת, לא מספיק ללמוד, הדבר החשוב באמת הוא מה אנחנו בוחרים לעשות עם הידע. ביל גייטס הפך להיות מה שהוא לא בגלל שהיה חכם, אלא בגלל ידע מעשי רב שצבר, אולי הרב ביותר בתקופתו בתכנות של מחשבים אישיים, עם אלפי שעות מחשב שצבר עוד מתקופת היותו ילד בבית הספר, כאשר היה מתגנב למעבדת המחשבים, המקום היחידי אז, בשנות השבעים, שיכול היה להרגיש, להתעסק, לתקן מחשבים.
בעולם יש 7 רמות של תודעה. הרמה הראשונה והבסיסית ביותר היא רמת ההישרדות, יש אנשים שנמצאים שם. חיים בשביל לגמור את החודש, להעביר את היום. הרמה השנייה היא תודעת העדר. להיות כמו כולם, לעשות דומה למה שעושים סביבי. הרמה הגבוהה ביותר, הרמה השביעית היא רמת הידע. לדעת בציר התאוריה ובציר ההוויה גם יחד. זו רמה שמאפשרת את מנוע הצמיחה החזק ביותר, נתינה. אלה אנשים שמסוגלים לייצר ערך לאנשים אחרים, לעצמם, לסובבים אותם.
בסדנאות שלי אני מלמד אנשים כלל חשוב לחיים: "עשה או אל תעשה. אל תנסה". אתם רוצים להצליח? תלמדו את הדבר עד תום, תכירו אותו הכי טוב שניתן, תלמדו לבצע אותו באופן מושלם. תשאפו להיות הכי טובים בו. צמיחה והתפתחות מגיעות על ידי רכישת ידע חדש והרחבת התודעה בד בבד. השילוב של השניים מביא אנשים רגילים לייצר תוצאות בלתי רגילות.
אלון אולמן מרצה מבוקש, מאסטר בהצלחה מעשית ופריצת גבולות,
מוביל אנשים וארגונים ליעדים נועזים, מייסד ובעלים של החברות "קוד המנצח"
בע"מ ו"פריצת גבולות" בע"מ.
ניתן להתכתב איתו במייל:
info@alonulman.com
או דרך הפייסבוק:
www.facebook/alonulman