
בחורה צעירה נבדקת מחוץ לטהראן, צולם ב-26 במארס | תמונה:AFP\Getty images
גורמים במשרד הבריאות של איראן מטילים ספק בדיווחים הרשמיים של סין בנוגע למספר הקורבנות מנגיף המק”ס (המוכר בשם נגיף הקורונה החדש). “לאחר התפשטות הנגיף התברר שזה לא כפי שסין דיווחה”, אמרה מינו מוחראז, בכירה במשרד הבריאות וחברה בכוח המשימה האיראני לנושא COVID-19.
“כרגע הם מושכים את ידיהם מרבים מהמאמרים שהם פרסמו, והנתונים והמחקרים שלהם עד כה לא היו כל כך נכונים”, אמרה. עוד הוסיפה כי “ממה שאנחנו יודעים על המחקרים המדעיים שלהם – הנתונים שלהם אינם אמינים”.
גורם נוסף בכוח המשימה האיראני, אפידמיולוג בשם חאמיד סאורי, אמר כי הנתונים של סין “רחוקים מהאמת”. סאורי ביסס את דבריו על ההערכות של איראן לגבי התפשטות הנגיף בארצה ועל מספר הקרבנות הגבוה שהנגיף גבה ברחבי העולם.
הדברים מתפרסמים ימים ספורים לאחר שדובר משרד הבריאות של איראן, קיאנוש ג’הנפור, הותקף כשקרא לחקור את הנתונים שסין מפרסמת. ג’הנפור, רופא במקצועו, אמר כי סין יצרה במכוון את הרושם שנגיף המק”ס דומה לשפעת, אך פחות קטלני, כפי שפורסם בעיתון “הגרדיאן“. הוא כינה את הנתונים שסין הציגה כ”בדיחה מרה”, כיוון שבכך היא גרמה לממשלות להמעיט באיום של הנגיף.
“אם בסין אומרים שהם הצליחו להשתלט על המגיפה בתוך חודשיים, כדאי באמת לחשוב על זה”, כתב ג’הנפור. “על סמך המידע והדיווחים האפידמיולוגיים שנמסרו על ידי חוקרים סינים, 11 מרכזים אקדמיים בעולם החשיבו [בהתחלה] את נגיף הקורונה החדש כפחות מסוכן משפעת מסוג A. הממצאים כיום מוכיחים שזה לא נכון. ואנחנו סומכים על הממצאים שלנו יותר”.
עקב דבריו הוא הותקף בטוויטר על ידי שגריר סין בטהרן, צ’אנג חואה, שקרא לו “לכבד את המציאויות” ואת המאמצים הגדולים של תושבי סין. “אני מציע שתקרא את החדשות שלהם בקפידה לפני שאתה מסיק מסקנות”, אמר חואה.
גם הדיווחים באיראן מטעים
על פי אתר Worldometer, המסתמך על מקורות איראניים רשמיים, הנגיף גרם למותם של יותר מ-4,000 בני אדם באיראן והדביק מעל 67 אלף, מתוכם כ-27,000 החלימו.
על פי רדיו אירופה החופשית (Radio Free Europe/Radio Liberty), חברי פרלמנט ובכירי ממשל מקומיים בכמה ממוקדי ההתפרצות באיראן אמרו כי מספר מקרי המוות וההדבקויות שהוכרזו באופן רשמי על ידי ממשלת איראן אינם משקפים את המצב האמיתי, וכי המצב חמור בהרבה מכפי שדווח.
קמיאר עלאי, מומחה איראני ידוע לבריאות הציבור ומייסד “המכון הבין-לאומי לבריאות ולחינוך” בניו יורק, אמר באמצע חודש מארס כי מספר מקרי ההידבקות האמיתי בנגיף המק”ס באיראן עשוי להיות גבוה פי חמישה מהמספרים הרשמיים שדווחו באותה עת, דווח ברדיו אירופה החופשית.
מומחים אחרים אומרים כי לא זאת בלבד שהנתונים האמיתיים ככל הנראה גבוהים יותר, אלא חוסר השקיפות של המשטר האיראני והניהול הכושל של ההתפרצות באיראן רק ליבו את המגפה. פייסל אל-רפוא, פרופסור למדעי המדינה ויחסים בין-לאומיים באוניברסיטת ירדן, כינה זאת “מעשה בגידה”. “אני מאמין שממשלת איראן בגדה בעם שלה, ולכן היא לא הכריזה על היקף התפשטות הנגיף ולא נקטה בצעדים הדרושים כדי להגביל או למזער את היקף התפשטותו במזרח התיכון”, מסר אל-רפוא לאפוק טיימס.
מנתוני המכון האמריקני לשלום (U.S. Institute of Peace), איראן הפיצה את הנגיף ל-23 מדינות. הידבקויות שמקורן באיראן הופיעו בצפון אמריקה, אירופה וניו זילנד. אפילו סין, המוקד הראשוני של המגיפה, דיווחה ב-5 במארס על 11 מקרי הדבקויות שמקורם באיראן.