
תמונה: fotolia.com
דמיינו שבתוך הגוף שלנו יש מערכת שלמה שתפקידה להסדיר את תהליכי הריפוי של הגוף. לחדש רקמות פצועות ולהחיות אזורים פגועים. בשנים האחרונות, חוקרים רבים, בעיקר מהמזרח הרחוק טוענים שהצליחו לאתר מערכת כזאת, המורכבת מרשת צינוריות דקיקות שלא היו מוכרות למדע עד כה. הם מספרים שבין היתר זורמים בה תאי גזע רבים שהגוף מייצר בעצמו, אותם תאים שיודעים להתמיין לכל סוג של תא שנדרש.
נשמע מהפכני? החוקרים טוענים גם שרשת הצינוריות הזו תואמת לרשת המרידאנים ולנקודות האקופונקטורה שמופיעות בספרי הרפואה הסינית המסורתית – שהמדע הקונבנציונאלי מעולם לא הצליח להוכיח את קיומה.
אמנם התעלות הדקיקות נצפו לראשונה כבר לפני יותר מ-50 שנה, אבל רק בעשור האחרון פותחו הכלים שמאשפרים לזהות אותן ולחקור את תכולתן. ״מערכת התעלות הזו היא האיבר החיוני ביותר ברפואה, במיוחד ברפואה המחדשת״ (המתמקדת בחידוש תאים ורקמות, ר״ת), מסביר בריאיון לאפוק טיימס אחד החוקרים המובילים בתחום, פרופ׳ קוואנג-סופ סו (Kwang‐Sup Soh) מהאוניברסיטה הלאומית של סיאול.
רוחבן של התעלות כ-50-20 מיקרון – מיליוניות המטר, ולאורכן מופיעות נקודות רחבות יותר, ״צמתים״, שגודלם נע בין עשירית המילימטר למילימטר. בינתיים מרבית המחקר בתחום נערך בגופם של מגוון יונקים כמו ארנבים, עכברים וחולדות, ומתברר שהתעלות האלו זורמות ברקמות שונות ומגוונות בגופם: על העור, במוח, בחיבורים לאיברים הפנימיים ועוד.
מערכת התעלות קיבלה בשנים האחרונות את השם Primo Vascular system, כשב-primo הכוונה ל-primordial – ״קדמוני״. בעזרתה, ובעזרת תאי הגזע הרבים שלטענת פרופ׳ סו מיוצרים בצמתים שלה, הוא ועמיתיו מציעים שבעתיד הקרוב ניתן יהיה לפתח שיטות חדשות לטיפול בסרטן, באלצהיימר ובמחלות נוספות. הם גם מקווים שבשנים הקרובות התעלות האלו יצליחו לגשר על הפער שקיים כבר שנים רבות בין המדע המערבי לבין הידע הקדום הצפון ברפואה הסינית המסורתית.

תמונה: fotolia.com
החוקר שנעלם במפתיע
התעלות הדקיקות התגלו לראשונה במדינה שרק מדענים מעטים מורשים או מעוניינים להגיע אליה, אם בכלל – צפון קוריאה. ב-1962 פרופ׳ קים בונג-האן (Kim Bong-Han) הצפון קוריאני טען שהצליח לראות אותן במיקרוסקופ, אבל רק לאחר שצבע אותן בצבע מיוחד. בשנים הבאות הוא פרסם חמישה מאמרים בנושא, בהם טען שלמעשה גילה מערכת צינורות שלישית בגוף שלא ידעו עליה עד כה, מעבר למערכת כלי הדם ולמערכת הלימפה המקשרת בין רקמות שונות בגוף למערכת כלי הדם.
שני המאמרים האחרונים שהספיק לפרסם, בשפה הקוריאנית בלבד, התמקדו בחומרים ובתאים שזורמים בתוך התעלות הדקיקות, להן קרא על שמו Bong-Han Vessels. כשניתח כימית את תכולת התעלות, וכשצפה בהן במיקרוסקופ הוא זיהה בהן תאים זעירים, המכילים מידע גנטי רב וקרא להם Sanals. בהמשך הוא גם גילה שהתאים האלו מסוגלים, בדומה לתאי הגזע שאנחנו מכירים כיום, להתפתח למגוון רחב של סוגי תאים שונים. כך הוא הציע רעיון – שהגוף הבוגר שלנו מייצר בעצמו תאי גזע דמוי עובריים, כלומר תאים המסוגלים להתפתח לכל סוג של תא בגוף, בדומה לתאים הראשוניים של העובר.
אבל כל זה נגמר לפתע, כשהמשטר הצפון קוריאני החליט לעצור את זה. ״בשנת 1966, קים בונג-האן וצוותי המחקר שלו טוהרו פוליטית ונעלמו. מאז אף אחד לא יודע מה עלה בגורלם״, מספר פרופ׳ סו בריאיון.
דבר חשוב שפרופ׳ בונג-האן לא הספיק לעשות לפני שנעלם, זה לפרט לגבי סוג הצבע שעזר לו לראות את התעלות, והפרט הקטן הזה חסר מאוד לבאים אחריו. הם פשוט לא הצליחו לשחזר את ממצאיו ולזהות את אותן תעלות דקיקות ושקופות. כך כל המחקר בתחום נעצר לחלוטין למשך כמעט 40 שנה.
כאן נכנס לתמונה פרופ׳ סו. ב-2002 הוא הקים מעבדה עם שותפיו והחל לחקור את התעלות המסתוריות. המשימה הראשונה שלו הייתה לפתח שיטות שיאפשרו לאתר את התעלות הדקיקות והשקופות ולצפות בהן באמצעות מיקרוסקופ.

פרופ׳ קוואנג-סופ סו, מהאוניברסיטה הלאומית של סיאול
ב-2008 הוא התגבר על המשוכה הזו כשזוהתה השפעתו של הצבע ״טריפן כחול״. מתברר שאם שוטפים במהרה את האזור הצבוע, רק התעלות הדקיקות נצבעות בכחול, בגלל המבנה הנקבובי שלהן. כלי הדם ורקמות אחרות אינם מושפעים מהצבע, כך שהשיטה הזו עוזרת להבחין במדויק בתעלות האלו ולצפות בהן במיקרוסקופ. מאז נמצאו חומרים נוספים שצובעים רק את התעלות, ולדברי פרופ׳ סו, השיטות לצפות בתעלות האלו ״עדיין בתהליכי פיתוח״.
בשנים האחרונות כבר ניתן לבחון ישירות את התעלות האלו ואת התכולה שלהן. ויטלי וודוינוב למשל, פרופסור לפיזיולוגיה מאוניברסיטת אובורן שבארה״ב פרסם ב-2011 שאימת את ממצאיו של פרופ׳ בונג-האן הצפון קוריאני כשצפה בתעלות הקדמוניות בפירוט רב באמצעות מיקרוסקופ אור ברזולוציה גבוהה.
מערכת הריפוי העצמי של הגוף
החדשות הגדולות שמערכת התעלות הקדמוניות יכולות להביא למחקר הרפואי קשורות למה שזורם בהן…