Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

בית הלגו של לארי סאס

$
0
0
 
התלמידים של לארי סאס מרכיבים את יסודות הבית שהוצג במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק  |  Larry_Sass

התלמידים של לארי סאס מרכיבים את יסודות הבית שהוצג במוזיאון לאמנות מודרנית בניו-יורק | Larry_Sass

פרופ׳ לארי סאס זוכר שכשהיה ילד, היה נוסע עם הוריו מידי פעם לאזורים הכפריים שמחוץ לעיר ניו יורק ולשכונת הארלם שבה גרו. הוא זוכר את הנופים, את האנשים, אבל בעיקר את הרושם שהשאירו עליו הבתים העניים שהיו רעועים ובנויים בצורה פשוטה, מרובעת ולא יפה במיוחד. ההתעניינות שלו בארכיטקטורה התחילה מרצון עז שהיה לו לעצב בתים עבור אוכלוסיות עניות ברחבי העולם.

״כשאני אומר ׳לעצב׳ אני מתכוון להעלות את איכות המוצר שהם מקבלים״, מסביר סאס בראיון טלפוני שנערך ממשרדו באוניברסיטת MIT. ״אם נחשוב לחילופין על בית יפהפה שיש לו כניסה יפה, חלל וחלונות מעוטרים, דלתות סולידיות וריצפה נאה, שיש בו חימום וקירור – אלו דברים שגם עניים צריכים לקבל. זה יתאפשר רק אם נשנה את הדרך שבה בתים נבנים״.

למה הבנייה היום לא טובה? 

״הבנייה היום, שנעשית באמצעות ידיים עובדות, מצריכה אנרגיה וכסף רב. העלות הנדרשת לבניית מבנה שנוטה אל השמש, או מבנה גאומטרי מורכב יותר מריבוע או קופסה, גבוהה מאוד. ישנן שלוש איכויות שצריכות להיות בבניין: יציבות, נוחות ועונג. היציבות משמעה שבית צריך שיהיה לו בסיס חזק. היום הבסיס נבנה בעבודת כפיים ועולה כסף רב. כדי לבנות מבנה שנעים להיות בו, שיש לו כניסה יפה או מטבח יפה, צריך להוסיף עלויות יקרות נוספות. על נוחות אנחנו אפילו לא חושבים כי זה גם יקר מאוד.

״ב-20 שנים האחרונות, הטכנולוגיה שפותחה הייתה בתחום העיצוב והתמקדה ביצירת כלים ודרכים לעיצוב, אבל בתעשיית הבנייה לא פותחה טכנולוגיה חדשה. וכך מעצבים מציעים בניינים שצורכים פחות אנרגיה, שיש בהם מכניקה מיוחדת כמו דלתות או חלונות אוטומטיים, אבל הבנייה של הדברים האלה לא השתנתה״.

ומה ישנה את הבנייה? 

״הדפסת תלת ממד. בזה אני עוסק היום. אני רוצה לשנות את הדרך שבה אנחנו בונים את המבנים שלנו כדי לשנות את איכות הבנייה עבור כולם, לא רק עבור אנשים עניים״.

בית שנבנה בסגנון ניו אורלינס תוך 20 יום ללא דבק  |  Suzi_Camarata

בית שנבנה בסגנון ניו אורלינס תוך 20 יום ללא דבק | Suzi_Camarata

להדפיס בניין במדפסת

שנת 2014 הייתה שנה של פריצת דרך בתחום הדפסת תלת ממד בתחום הבנייה. בחודש אפריל נבנה הבית הראשון בהולנד על הקאנל. ובספטמבר האחרון נבנו עשרה בתים בסיסיים בסין באותה שיטה.

״הבית בסין הודפס במדפסת תלת ממד שפועלת דרך יצירת שכבות של חומר. במקרה הזה בנו מכונה שפועלת עם בטון. זאת שיטה שהומצאה ב-2002 על ידי ברהוק קונביס ונקראת Contour Crafting. יש מגבלות רבות לסוג כזה של הדפסה.

״המגבלה הראשונה היא שלמכונה יש גבולות: אם ניקח את מדפסת התלת ממד כמודל, אז את מכינה קובץ דיגיטלי של אובייקט, שולחת אותו למכונה והמכונה מדפיסה שכבה אחר שכבה כדי ליצור את האובייקט. זה יכול ליצור פסל או כוס… כל דבר בעצם. כדי להדפיס בתלת ממד בית אתה צריך מכונה בגודל של מפעל. אם תרצה להדפיס מפעל, תצטרך לבנות מכונה גדולה יותר וכו׳. אז כל דבר שגדול יותר ממטר צריך לחשוב עליו בהתאם״.

מה האלטרנטיבה שאתה מציע? 

״השיטה שלי נקראת ׳בניית מישורים׳ והיא מדפיסה


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459