Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

איך לקום בבוקר ולדעת קונג-פו 


$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

מה אם היינו יכולים ללמוד משהו במהירות הבזק, כמו נאו (קיאנו ריבס) בסרט ״המטריקס״ שלומד קונג-פו בתוך כמה דקות? פרופ׳ טקאו וואטאנאבה (Takeo Watanabe) מאוניברסיטת בוסטון גילה משהו מעניין שקשור בכך: אנחנו יכולים לגרום למוחנו לפתח כישורים מסוימים בזמן שאנחנו עושים משהו אחר. הוא יכול לעשות את זה אפילו בלי שאנחנו מודעים לכך.

מה שמשותף ללמידה בסגנון מטריקס ולטכנולוגיה שלי הוא שאנשים יוכלו ללמוד בלי מאמץ

לפרופ׳ וואטאנאבה היה רעיון לניסוי מוזר. אף אחד עוד לא ניסה דבר כזה, והניסוי דרש תקציב גדול, כדי להשתמש במכונות fMRI יקרות המקליטות את פעילות המוח. הוא טס ליפן, למכון מחקר עתיר תקציבים, ואסף קבוצה של נבדקים. בכל יום הוא הכניס אותם לתוך מכונת fMRI והקליט את פעילות מוחם בזמן שהם צפו במסך מחשב והתבקשו לבצע משימה.

ביום הראשון הם קיבלו משימה פשוטה יחסית: על המסך הוצגו כמה קווים אלכסוניים והנבדקים נדרשו להבחין אם הקווים מסודרים בכיוונים אחידים או לא. המשימה הפשוטה הזו יצרה במוחם תבנית חשיבה ספציפית שהוקלטה ונשמרה במכשיר ה-fMRI.

החל מהיום השני, הוא נתן לנבדקים משימה שונה לחלוטין: במקום הקווים האלכסוניים, הופיע מולם על מסך המחשב עיגול קטן. המשימה שקיבלו הייתה להגדיל את העיגול באמצעות כוח המחשבה (באופן מנטלי). אבל לא נאמר להם איך.

בהתחלה הנבדקים הרגישו מבולבלים. איך פותרים בעיה שאין לה פתרון? מסתבר שמוחם החל לחפש אוטומטית תבניות קודמות שלמד, ולהריץ אותן. אחת התבניות הייתה זו שלמד במשימה הראשונה.

פרופ׳ טקאו וואטאנאבה  |  Michael Cohea/Brown University

פרופ׳ טקאו וואטאנאבה | Michael Cohea/Brown University

בכל פעם שמוחם שחזר את התבנית מהמשימה הראשונה, תוכנה שהתקין וואטאנאבה זיהתה אותה, והעיגול גדל. ככל שהם שחזרו תבנית דומה יותר, העיגול גדל יותר.

כאן הדברים הופכים למעניינים: התבנית במשימה הראשונה שנוצרה מהתבוננות בכמה קווים אלכסוניים, קשורה ללמידה של מיומנות פשוטה, חסרת משמעות. אבל מה יקרה אם התבנית הראשונה תהיה של פעילות מוח בזמן לימוד מיומנות, קונג-פו למשל. תיאורטית, הנבדק יחזור להריץ את התבנית במוחו ולהתאמן עליה בכל פעם שהוא ינסה להגדיל את העיגול, וכך ירכוש מיומנויות אמיתיות בקונג-פו. הוא ירכוש אותן מבלי לבצע ממש תנועות קונג-פו. הוא אפילו לא בהכרח ידע שהוא מתאמן כרגע.

אתה באמת חושב שנוכל ללמוד באמצעות הטכניקה הזאת כישורים חדשים?


״זה יהיה אפשרי בעתיד. אני חושב שצריך לשפר עוד את הטכנולוגיה כדי להגיע לרמת התחכום הזאת. בינתיים לקח כמה ימים ללמוד משימה פשוטה מאוד״.

וואטאנאבה מכנה את הטכניקה Decoded Neurofeedback. שיטות נוירו-פידבק משמשות אנשים כדי לשפר את רמת הריכוז, להירגע או לשפר את מצב הרוח. אבל וואטאנאבה לא משתמש בנוירו-פידבק פשוט שבו אנחנו רק מתאמנים להגיע למצב נפשי מסוים, אלא בכזה שמביא אותנו למצב שבו המוח מאמן את עצמו בתבניות פעילות שמסייעות לנו לשפר כישורים שונים או לשנות הרגלים, ואפילו העדפות.

כשאנחנו מתמקדים באזור אחד במוח ומתעלמים מאזור אחר, אנחנו עלולים בטעות ליצור תבנית טובה בחלק אחד ותבנית רעה בחלק אחר

וואטאנאבה סיפר לי על מחקר חדש שערך לאחרונה, שעוד לא פורסם. הוא הראה לנבדקים פנים של אנשים שהנבדקים דירגו בציון יופי 5 (בסולם של בין 1 ל-10), כלומר פנים שזכו לציון ״ניטרלי״.

הפוסט איך לקום בבוקר ולדעת קונג-פו 
 הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459