לא מזמן ראיתי הרצאה ב- Ted עם הכותרת הבומבסטית: "The single biggest reason why startups succeed" (זהירות ספוילר). הסיבה להצלחה, טען המרצה, היא לא רעיון, לא צוות ולא מימון, אלא תזמון, כלומר האם המיזם יצא לעולם ברגע הנכון. אומנם דעה אחת, ומחקר אחד, אבל זה עשה לי משהו, וגרם לי לחשוב ולשאול איך יזמים מסוימים מצליחים לצאת עם המיזם שלהם בדיוק בזמן הנכון?
נזכרתי בשיחה שלי עם יזם סדרתי שסיפר לי שהמיזם הבא שלו הולך לפתור בעיה שעדיין לא קיימת. אני התפלאתי אבל כמה שנים מאוחר יותר הסטארט-אפ שלו הציע את הפתרון הנכון בזמן הנכון, ונמכר במעל מאה מיליון דולר לחברה גדולה. למדתי משהו על איך יזמים חושבים, על היכולת שלהם לזהות בעיות שדורשות פתרון (וסטארט-אפ) עוד לפני שכולם רואים שיש בכלל בעיה.
לכבוד שבוע היזמות העולמי שיתקיים השבוע (15- 22 בנובמבר) ברחבי העולם, יתקיים מרתון אירועים של "יזמות על הבר", פרויקט בן 6 שנים, שאני אחת מהיזמים שלו.
ניצלתי את ההזדמנות כדי לשאול את היזמים שירצו ביזמות על הבר האם הם מזהים בעיה שדורשת פתרון שיכול להפוך לסטארט-אפ מוצלח?
הנה התשובות שלהם:
יהודה דורון
(משקיע אנג'ל סדרתי, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
אחד העולמות שאני מזהה שיש בו הזדמנות הוא עולם הביטוח, מי שיעשה דברים שדומים למה שעשתה לדוגמא אובר שהם חברת מוניות שאין לה מונית אחת, או AirBnB שהם רשת המלונות הגדולה בעולם ואין לה מלון אחד, בעולם הביטוח, יצליח מאוד. עולם אחר שדורש פתרונות הוא האוכלוסייה המבוגרת, יש כל מיני כפתורי מצוקה אבל לא פתרונות עמוקים לאוכלוסייה הזו. הדרך למצוא הזדמנויות היא לחפש עולמות שקרן הון סיכון ( VC ) קלאסית לא רוצה להשקיע בהם (כי השוק לא צומח, כי הם נכשלו בעבר או כי יותר קל להשקיע באיזה אפליקציית הודעות שכולם מבינים), ולהשקיע בהם, לדוגמא עולם המוליכים למחצה, המכשור הרפואי וכו'.
יהודה ירצה על הבר ביום ראשון, ה-15.11, בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזנגוף 121, תל אביב.
דני לשם
( Open Rest שנרכשה ע"י WIX, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
השאלה כללית מדי לטעמי, כי נדרשת הגדרה של מה זה "מיזם מצליח". למשל, הקרן של ביל ומלינדה גייטס עושה עבודה מדהימה באפריקה, ויש שם הזדמנות אדירה לשפר בצורה דרמטית חיים של מיליוני אנשים. בעולם המערבי, יש מיזמים נהדרים לקידום לימודי STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics.) בקרב נשים. אפילו אם השאלה מכוונת רק למיזמים שמטרתם להעשיר את היזם – השאלה היא אם עדיף ליזם לפתור בעיות שיניבו במקרה הטוב מיליונים (אבל בסיכוי גבוה), או מיליארדים (אבל בסיכוי נמוך). ההימור שלי הוא שהתחום הפיננסי הולך לעבור disruption משמעותי בעשור הקרוב. אם המטרה היא להקים את הגוגל או הפייסבוק הבאים, הייתי מכוון לשם.
דני ירצה ביום ראשון, ה-15.11, בשעה 19:30, בטנג'יר, יהודה הלוי 93, תל אביב.
גיגי לוי
(משקיע אנג'ל, חבר הועד הוועד המייעץ לתכנית היזמות לMBA של אוניברסיטת תל אביב)
תחום שבו אני מאמין מאד (אף אם בטווח של מספר שנים) הוא תחום הVR (מציאות מדומה). אני מאמין שמעבר למשחקים, נשתמש ב VR כדי לראות הופעות, לבקר במקומות רחוקים ולנהל פגישות מרחוק. בשנים הקרובות ימכרו מיליוני יחידות VR וזה הזמן להתחיל לעבוד על אפליקציית בתחום.
גיגי ירצה ביום שני, ה- 16.11 בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזינגוף 121, תל אביב.
פרופ' אילנה גוזס
(מופקדת הקתדרה לחקר גורמי גידול ומנהלת המעבדה לנוירואנדוקרינולוגיה מולקולרית באוניברסיטת תל-אביב)
למרות מחקרים רבים והרבה הבטחות – עדיין אין תרופות מובילות בשוק שדוחות את תחילת מחלת האלצהיימר או שמשנות את מהלך המחלה. אין גם תרופות שנותנות מענה ראוי לבעיות קוגניטיביות בסכיזופרניה. ומהצד שני של המתרס, אנחנו עדיין לא לגמרי מבינים את פשר סינדרום האוטיזם על כל גווניו. על כל אלה יש לשקוד ולעבוד, להבין ולמצוא פתרונות.
פרופ' גוזס תרצה ביום שני, ה-16.11, בשעה 19:30, במזג בר, אבן גבירול 151, תל אביב.
ד"ר איריס גינזבורג
(Demaya, מנהלת תכנית ה-MBA עם התמחות בטכנולוגיה, יזמות וחדשנות, וכן תכנית ה-MBA הבינלאומית ע"ש סופר, בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת תל-אביב)
כל מה שקשור לשירותים לאוכלוסייה המתבגרת, שירותים שיעזרו להם להמשיך ולתפקד בצורה מיטבית, מבלי לעזוב את הבית שלהם, חשוב ובעל פוטנציאל עסקי וחברתי עצום. האפשרות להשאיר אנשים בסביבתם הטבעית ובתוך הקהילה שלהם בעלת ערך רב גם למרקם הקהילתי, גם לאיכות החיים ולהארכתם. הפתרונות צריכים להיות מבוססי קהילה עם שימוש בטכנולוגיות חדשות. מצד שני מדובר בשירותים חדשים, כך שנדרשת תשומת לב רבה לפרטים, לחשיבה היצירתית ולהפעלת משאבים מסוגים שונים, לדוגמא – שעות פנאי של חברים מסוימים בקהילה, צרכים מקומיים היכולים להיפתר על ידי הנגשה של מידע וחיבור לחברים אחרים בקהילה, ועוד.
איריס תרצה ביום שלישי, ה-17.11, בשעה 19:30, בטנג'יר, יהודה הלוי 93, תל אביב.
ינון ברכה
(PrimeSense, שנרכשה ע"י Apple, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
הדבר הבא הוא מה שיבוא אחרי מהפיכת הסמארטפון. יש החושבים שזה יהיה המחשוב הלביש בצורותיו השונות, החל מצמידים כמו פיטביט, מיקרוסופט, השעון של סמסונג ואפל או דרך מציאות רבודה (גוגל [גלס או דרך מג'יק ליפ], מיקרוסופט) ומציאות מדומה ( פייסבוק עם אוקולוס). הגביע הקדוש בכולם הוא החוויה – מה הפלטפורמה מביאה שיש בו ערך ממשי כך שהמוצרים יהפכו להמוניים כמו הטלפון החכם. מי שיפתור זאת יצליח, ובגדול.
ינון ירצה ביום שלישי, ה-17.11, בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזנגוף 121, תל אביב.
ינון אקסל
(Kasamba שנמכרה ל LivePerson, משקיע אנג'ל, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
לשאלתך, אחת הבעיות שאני רואה היא בתחום הנסיעות. יש חברות רבות שמאפשרות להזמין טיסות, בתי מלון וכו', וכן ואפליקציות ואתרים שמציעים מידע, דירוגים ועוד. מה שחסר הוא כלים לתכנון אוטומטי או חצי אוטומטי של הטיול, כולל מסלול מלא וכולל הזמנה של כל בתי המלון, הטיסות וכל השאר, במקום אחד ובקלות תוך התחשבות בצרכים והרצונות של הלקוח ואפשרות להתאמה אישית. אנחנו (קרן סיירוס) השקענו בחברת RoutePerfect שעושה את זה. עדיין לא הכל – לפנינו עוד דרך ארוכה, אבל זה החזון, וכרגע לפי הביקוש ותגובות הלקוחות, אין ספק שזה תחום שיש בו עוד הרבה פוטנציאל.
ינון ירצה ביום רביעי, ה-18.11, בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזנגוף 121, תל אביב.
יגאל רותם
(CredoRax, PowerDsine, Butterfly Communication, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
בתחום הפינטק (שבו אני נמצא כיום) השאיפה הינה להגיע למצב שבו ביצוע תשלום עבור מוצר או שירות יעשה באופן פשוט ואינטואיטיבי כמו לשלוח סמס, או מייל. הפשטות חייבת להיות חלק אינטגראלי מחוויית הקניה, ולא משנה אם אתה קונה מספק מקומי או בינלאומי. המצב כיום רחוק מאד מכך, התשלום לרוב מסובך, דורש פרטים רבים, ובהרבה מקרים אינו מגיע לכלל סיום עקב חסימות רגולטוריות / בנקאיות כאלה או אחרות.
קרדורקס מנסה לפתור חלק מהבעיות, וזו משימה מאד מורכבת מכיוון שיש לה צדדים טכנולוגים רבים, אך בעיקר מורכבות רגולטורית קשה, בגלל שהעברה של כסף מחייבת שימוש במוסד בנקאי כזה או אחר בדרך. קרדורקס הינה כזו חברה, היא מוסד פיננסי רגולטורי, וכן היא חברה טכנולוגית.
יגאל ירצה ביום חמישי, ה-19.11, בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזנגוף 121, תל אביב.
סמדר לנדאו
(Feelter, בעברה הקימה את לימודי הפרסום בלה"ב רקנאטי, אוניברסיטת תל-אביב)
בעבר נהגנו לשוחח על User Experience – UX, על חווית הלקוח. אבל החיים שלנו השתנו מאד בחמש השנים האחרונות, עם המעבר מ-UX לדגש ברור וחד, המתמקד ב-CX שהוא Customer Experience. להבנתי כל מי שמבין את המגמות ואת השינוי שעובר השוק, יכול לזהות את ההזדמנות ביצירת כלים לעסקים שיתמכו ויתנו מענה לצרכי השוק. לא מדובר בשינוי סמנטי. מדובר במהפכה, מהפכה בהתהוות! וכאן רובץ פוטנציאל עצום.
סמדר תרצה ביום חמישי ה-19.11, בשעה 19:30, בטנג'יר, יהודה הלוי 93, תל אביב.
רויטל הנדלר
(AllJobs, יזמת חברתית סדרתית, בוגרת אוניברסיטת תל-אביב)
אני בעיקר מלאת מוטיבציה ונחישות לפתור בעיות חברתיות שונות בעזרת טכנולוגיה. הרבה מאוד בעיות חברתיות כמו העובדה שאחד מכל שלושה ילדים הוא עני, או העובדה שאחוזי הסרטן הולכים וגדלים למרות עשרות שנות מחקר, כמו גם יוקר המחייה והעובדה שיש לנו מעט מאוד חיבור אחד עם השני, חיבור שנחוץ לנו כדי לעזור ולהתאגד למציאת פתרון. כל אלה הם דברים שמאוד מעניין אותי למצוא את הדרך לפתור. אני מאמינה שפתרון בעיות חברתיות אמתיות יכול לא רק להפוך את העולם שלנו למקום הרבה יותר טוב, אלא גם לעשות הרבה כסף למי שימצא את הפתרון, ולכן מתמקדת בלעזור לאלה שעושים את זה.
רויטל תרצה ביום חמישי, ה-19.11, בשעה 19:30, בבילי ג'ין, שדרות רוטשילד 10, תל אביב.
ד"ר דליה מגידו
(Bioblast, Alcobra הנסחרות בנאסד"ק, בוגרת אוניברסיטת תל-אביב)
בתחום מדעי החיים אנחנו מתכווננים קודם כל ל"צורך רפואי ללא מענה" unmet medical need.
במאה העשרים ואחת הצרכים הרפואיים הגדולים ביותר נובעים מהארכת תוחלת החיים בעולם המערבי: ביחוד מחלות ניווניות של המוח, המאפיינות את הגיל המבוגר; מחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, דמנציה מסיבות שונות.
יחד עם זאת נותרות כמובן קבוצות גדולות של מחלות ללא טיפול כמו מחלות ממאירות, מחלות מולדות המערבות פגמים גנטיים ועוד.
פתרון מתקבל על הדעת צריך להיות קודם כל בטוח, ושנית, מידת האגרסיביות של הטיפול צריכה להיות מידתית למידת האגרסיביות של המחלה. עלות הטיפול אף היא גורם משמעותי שיש להביא בחשבון כמו גם הנגישות של הצוות הרפואי והחולים לטיפול.
ד"ר מגידו תרצה במוצאי שבת, ה-21.11, בשעה 19:30, בטנג'יר, יהודה הלוי 93, תל אביב.
יובל טל
(Payoneer, Borderfree, בוגר אוניברסיטת תל-אביב)
אין סיבה שתשלומים בין אנשים, בין חברות ובין אנשים לחברות יעלו כל כך הרבה, וידרשו אחוזי תשלום כל כך גבוהים, אין סיבה שתשלומים בין מדינות ובין מטבעות שונים לא יהיו כמעט בחינם.
יובל ירצה ביום ראשון, ה-22.11, בשעה 19:30, בדיזיפרישדון, דיזנגוף 121, תל אביב.
את פרויקט יזמות על הבר מפעיל שבוע היזמות הגלובלי יחד עם פורום MIT ליזמות בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב.
מפגשי "יזמות על הבר" בשיתוף אוניברסיטת תל אביב יארחו במהלך שבוע היזמות 20 יזמים, ביניהם חוקרים של אוניברסיטת תל-אביב, והשאר בוגרי האוניברסיטה, במיטב הברים ברחבי העיר תל אביב.
לכל האירועים חפשו "יזמות על הבר" בפייסבוק, הכניסה חופשית.
מאת: לירון גרוסמן הוא מהמקימים של "יזמות על הבר" והיזם של Un4gettable.
הפוסט מי מרים את הכפפה? הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל