מגוון אתרי אינטרנט מציעים לנו כיום לדרג מסעדות, סרטים ובתי מלון. אבל מה אם הייתם יכולים לדרג אנשים? 4.5 כוכבים לקולגה המוכשר שלכם, שתמיד עוזר לפתור משימות קשות; 3 כוכבים לשכנה ממול, שמשלמת בזמן ועד בית אבל אף פעם לא מחייכת במעלית; ו-2 כוכבים לבת הזוג לשעבר שעזבה אותך בשבוע שעבר.
זה בדיוק מה שהתכוונה לעשות היזמית ג׳וליה קורדריי. בספטמבר היא התראיינה לעיתון קנדי, וסיפרה שבקרוב תשיק את השירות הנועז החדש שלה, Peeple, שבו אדם יוכל לדרג כל אדם שהוא מכיר, מבלי שהוא ביקש זאת, ומבלי שיוכל להשפיע על כך. כן, שמעתם נכון, כל אחד יוכל לדרג אתכם מבלי שתרצו, בשלוש קטגוריות: מקצועית, אישית ורומנטית. מה שקרה בעקבות הראיון הזה, תפס את קורדריי לא מוכנה.
סערה תקשורתית הייתה רק ההתחלה. עיתונאים, בלוגרים ומשתמשי רשתות חברתיות ביקרו בחריפות את האפליקציה ותקפו את הרעיון ואת היזמית. אנשים מודאגים אפילו הקימו אתרי אינטרנט שנועדו להשמיץ את Peeple, או העלו סרטונים ליו-טיוב שתקפו את האפליקציה הנועזת.
אפשר להבין אותם. הם היו מבועתים מכל מיני תסריטים אפשריים: דמיינו לעצמכם שכל אינטראקציה שהייתה לכם אי פעם תהיה גלויה לפתע לציבור ולביקורת שלו, מבלי שתהיה לכם יכולת למנוע זאת. מה למשל יקרה אם נקלעתם לעימות עם השכן, והוא מחליט לתת לכם כוכב אחד ולכתוב ביקורת שלילית, שתופיע ליד התמונה שלכם? או שלא עמדתם במשימה שהבוס נתן, וכל העולם ידע על כך, והדירוג שלכם ירד. המבקרים חששו שנהפוך בהדרגה לאובייקט בתוך אפליקציה, לאייטם שהתנהגותו נמדדת באמצעות מספר.
מה אם מישהו באמת היה רוצח אותי בגלל זה, אבל היה מגלה לאחר מכן שהאפליקציה אינה רעה כל כך? לאף אחד לא מגיע למות בגלל דעותיו
אבל ביקורות קשות לא היו הדבר היחיד שקורדריי נאלצה להתמודד איתו בעקבות הסערה התקשורתית. “קבוצת ההאקרים ‘אנונימוס׳ הפילה את האתר שלי וניסתה לפרוץ לחשבון הפייסבוק שלי״, אומרת קורדריי בקול שבור בראיון לאפוק טיימס. “הם חשבו שהחברה שלי רעה, בלי לראות אפילו את המוצר ובלי לדבר איתי. רק לאחרונה הם התחילו להילחם בדאע״ש, ועכשיו הם מנסים לחסל את החברה שלי? הם פרסמו את המידע האישי שלי כדי שאנשים יוכלו לבוא להרוג אותי. מה עשינו? אפילו לא השקנו את המוצר עדיין.
“מה אם מישהו באמת היה רוצח אותי בגלל ‘אנונימוס׳, וכמה חודשים לאחר מכן האפליקציה הייתה מושקת והוא היה מגלה שטעה לחלוטין והיא לא רעה כל כך? אתם יכולים לדמיין כמה נורא זה היה? לאף אחד לא מגיע שיהרגו אותו בגלל דעותיו השונות״.
ממש קיבלת איומים אמיתיים על חייך?
“כן, כל הזמן. באימיילים, בפייסבוק, במסרונים ובשיחות טלפון. אני מבינה את הציבור – עם שינוי מגיע פחד, ועם פחד מגיע כעס. יש לי אמפתיה לזה. אבל אנחנו בהחלט ראויים לאפליקציה הזאת, ואנחנו נעשה את זה, אנחנו נניע את זה קדימה, לא משנה כמה אנשים מפחדים מזה. זה הכרחי בעידן הדיגיטלי הזה״.
קורדריי עומדת על שלה, ומתכוונת להשיק את האפליקציה לנסייני בטא כבר בחודש דצמבר ולהשיק אותה לציבור הרחב בינואר. למרבה המזל, הסערה סביב קורדריי גרמה לה לבצע כמה שינויים באפליקציה, שינויים שיאפשרו לנו להתגונן מפניה אם נרצה.
48 השעות הגורליות
קורדריי מתגלה במהלך הראיון כאישה חיובית ואופטימית, לא ממש הטכנולוגית קרת הלב שמסכמת אנשים במספרים, כפי שהיה אפשר לדמיין מהסיקור התקשורתי.
היא אישה תוססת עם חיוך רחב, שמנהלת שתי חברות בתחום גיוס כוח אדם. בהחלט אפשר לא להסכים איתה, אבל תוך כדי שיחה עולה ממנה תפיסת עולם שמנסה לעשות טוב יותר לאנשים ולתקן עוולות – לא למצוא עוד שימוש ציני לטכנולוגיה בעידן הדיגיטלי.
הסיפור של Peeple התחיל באפריל 2014, דווקא כרעיון במוחה של חברתה הטובה ניקול מק׳קולוג, אמא לשניים שתיהפך בהמשך לשותפה בפיתוח האפליקציה. ניקול ניסתה להבין איך קורדריי מצליחה למצוא מידע על אנשים שהיא מגייסת לעבודה דרך החברות שלה. היא רצתה להשתמש בטכניקה דומה לדעת יותר על השכנים שלה, כדי להבין אם היא יכולה לסמוך עליהם ולתת להם לשמור על ילדיה. אבל אז עלה במוחה רעיון נוסף: ליצור פלטפורמה שמצד אחד תאפשר לגלות מידע אמין על אנשים אחרים, ומצד שני תייצר אפשרות להמליץ על אנשים שמגיע להם קרדיט, “אנשים שעובדים קשה ומגיע להם למצוא עבודה טובה יותר״, אומרת קורדריי.
קורדריי התחילה לפתח את הרעיון. היא נפגשה עם עורכי דין, עם מפתחי אפליקציות, ופנתה למשקיעים כדי לגייס כסף.
איך הצגת את האפליקציה למשקיעים? מה היה הפיץ׳ שלך?
“הסברתי שכשאנחנו עושים עסקים עם מישהו, מביאים שותף לדירה, בוחרים רופא לילדים, מעסיקים בייביסיטר וכו׳, אנחנו רוצים לדעת מי הם האנשים האלה. אנחנו רוצים שלכל אדם יהיה מקום בטוח שיאפשר לו לקבל החלטות על האנשים שמסביבו, וגם לנהל את המוניטין שלו עצמו״.
באפליקציה אנחנו מנסים להעלים את האנונימיות. זה יגרום לאנשים לקחת אחריות על מה שהם אומרים ועושים
המקום הבטוח, לפי קורדריי, היא סביבה שאין בה אנונימיות. “היום אפשר להכפיש כל מי שרוצים באינטרנט וברשתות החברתיות באופן אנונימי ולפגוע במוניטין שלו. באפליקציה אנחנו מנסים לשנות את זה – להעלים את האנונימיות. זה יגרום לאנשים לקחת אחריות על מה שהם אומרים ועושים״.
בעידן שבו האנונימיות משתלטת על הרשת, ובחסותה בריונים תוקפים אנשים, וגם גורמים להתאבדות לפעמים, היא מנסה להחזיר את הפנים מאחורי האנשים, ולגרום להם לקחת אחריות. אף אחד לא יוכל להיות אנונימי ברשת שלה.
בספטמבר 2015, כשקורדריי יצאה לתקשורת, האפליקציה הכילה מערכת דירוג של חמישה כוכבים, בשלוש קטגוריות – מקצועי, אישי ורומנטי. משתמש היה יכול לכתוב בשורת החיפוש של האפליקציה “ג׳וליה קורדריי״ למשל, ולראות מיד את כל הנשים עם השם הזה ברחבי העולם. כל שנותר לו היה לדרג את הג׳וליה שהוא רוצה לדרג, וכך לצרף אותה לאפליקציה מבלי שביקשה. כלי תקשורת שסיקרו את האפליקציה הסבירו שמי שהוסיפו אותו לאפליקציה ודירגו אותו לעולם לא יוכל למחוק את הדירוג.
“הציגו אותנו כך בוושינגטון פוסט. זו הצגה לא נכונה. זה גרם לאנשים לפספס את המטרה של האפליקציה, והם ביקרו אותנו. הם חשבו שהיא תאפשר בריונות רשת. אבל זאת אף פעם לא הייתה אופציה באפליקציה״.
איך זו לא הייתה אופציה? אפשר היה לצרף אנשים בלי שהם ירצו ולדרג אותם. היינו יכולים לדרג מישהו שאנחנו לא אוהבים עם כוכב אחד ולכתוב עליו ביקורת קשה בפרופיל שלו.
“היית יכול, אבל הדירוג הזה אף פעם לא היה מתפרסם עד שאותו אדם היה פותח את הפרופיל שלו באפליקציה, ולאחר מכן היו לו 48 שעות להגיע להסכמה אתכם על הדירוג ועל הביקורת שנתתם לו. אם לא הצלחתם ליישב את זה ביניכם, ההמלצה השלילית הייתה עולה, כל עוד לא הייתה מפרה את התנאים שלנו״.
מהסערה התקשורתית שליוותה את קורדריי, שהובילה לאיומים על חייה ולהכפשתה בכל פינה באינטרנט, דווקא יצא משהו טוב אחד מבחינתה: קצב הרישום לגרסת הבטא קפץ מעלה. כ-10 אלף איש כבר נרשמו לגרסת הבטא שתושק החודש, אם לא יהיו עיכובים נוספים. אבל היו לסערה גם השלכות שליליות על קורדריי: היא כמעט נשברה מנטלית, ובצעד נואש החליטה לבצע כמה שינויים באפליקציה.
מתכננת לחזור לרעיון המקורי
“במקור הייתה אפשרות שיוסיפו אותך גם אם אתה לא רשום לשירות. היית מקבל הודעת טקסט שבה היה כתוב: ג׳וליה דירגה אותה באפליקציה Peeple. כדי לראות את הדירוג, תוריד את האפליקציה״.
איזה שינוי עשית?
“עכשיו אתה צריך להוסיף את עצמך ואף אחד אחר לא יכול. יש לך שליטה מלאה על מה שקורה בפרופיל. אתה יכול לבחור מה יתפרסם. שיניתי גם את מערכת הדירוג עם הכוכבים. אין אותה יותר. עכשיו אתה לא מדרג, אלא ממליץ. הדירוג או הציון שלך ייקבע לפי הפעילות שלך באפליקציה. יש שם אלגוריתם מורכב שאני לא יכולה לחשוף אותו. בסופו של דבר כל אדם יקבל מספר משוקלל, שיופיע ליד התמונה שלו, ציון בין 0 ל-100״.
אז עכשיו כל משתמש יוכל לוודא שהפרופיל שלו יראה ממש טוב, לא? אף אחד לא ירצה לאשר פרסום של המלצות שליליות.
“לא. למערכת הניקוד יש אלגוריתם מורכב. אם תפרסם המלצה שלילית, הניקוד שלך יעלה מכיוון שאתה שקוף וכנה יותר. תקבל גמול על כנות, על יושרה, על האופן שבו אתה משתמש באפליקציה, ועל כל כך הרבה פרמטרים שונים נוספים״.
מה אם לא נאשר לך לפרסם עוד המלצות חיוביות, עד שתפרסם בפרופיל שלך לפחות המלצה אחת ניטרלית או שלילית?
את עדיין חושבת שהרעיון המקורי היה טוב יותר?
“אני חושבת שלרעיון המקורי יש עדיין הרבה יתרונות, ואני מתכוונת לעודד את המשתמשים לנסות להתקרב למערכת שקופה מאוד [כזו]. יכול להיות שבעתיד תהיה לנו יכולת למשל לתגמל אותך אם תבחר לפרסם באופן אוטומטי את כל הדירוגים שתקבל, כולל השליליים. ויש עוד אופציה – מה אם לא נאשר לך לפרסם עוד המלצות חיוביות, עד שתפרסם בפרופיל שלך לפחות המלצה אחת ניטרלית או שלילית?
“זה לא משנה אם אזוז שמאלה או ימינה – עדיין יהיו אנשים לא מרוצים. אנשים שאהבו את הקונספט המקורי לא מרוצים ששינינו אותו ואפשרנו למשתמשים יותר שליטה על הפרופיל שלהם. ואנשים ששנאו את הקונספט המקורי מתלוננים עכשיו שזה חסר תועלת״.

גבר שיתעניין להכיר אישה מסוימת, יוכל לקרוא את ההמלצות עליה ולהבין למה קיבלה ציון נמוך בקטגוריית “רומנטיקה״ | תמונה: Fotolia
באמת עולה עכשיו השאלה – למה שמישהו יצטרף?
“אם אתה יודע שאתה אדם טוב, שעושה עבודה טובה ומגיעה לך קריירה נהדרת, או הזדמנויות לעשות נטוורקינג טוב, עם האפליקציה שלנו, כל פעם שמישהו יכתוב המלצה טובה עליך, תוכל לשתף אותה דרך הרשתות החברתיות. תוכל לשתף את הפרופיל המקצועי שלך, או שתוכל לשתף על ההיבטים הרומנטיים שלך אם חבר ירצה להכיר לך מישהי.
“כמגייסת כוח אדם, כשאני רוצה לגייס מישהו, אני יכולה לחפש עליו מידע בכל הרשתות החברתיות, ולמצוא דברים שהוא לא אוהב. מנהלי כוח אדם יחפשו בגוגל את השם שלו, ואם הם יראו משהו שהם לא אוהבים, הם לא יקבלו אותו לעבודה, או אפילו לא יזמינו אותו לראיון. אבל אם הם היו רואים את הפרופיל שלו ב-Peeple, המצב היה משתנה״.
אבל אנשים הם דינמיים, הם משתנים כל הזמן. מערכת כזאת קובעת את המוניטין של אדם מסוים, בנקודת זמן מסוימת, ובסופו של דבר מסכמת את ההתנהגות שלו במספר.
“אתה יכול להשתפר בכל נקודה ולהשתנות בכל נקודה. זה מה שנהדר במערכת הניקוד שלנו שמבוססת על המלצות. היא נותנת תמונת מצב בזמן אמת. מכיוון שאתה משתנה, גם הניקוד שלך משתנה ככל שאנשים ממשיכים לדרג אותך״.
בכל זאת, אנשים הם יצורים מורכבים ומגוונים יותר ממה שמספר יכול לבטא. קחי למשל את הדוגמה הפשוטה ביותר: מישהו יכול להיות גרוע בסדר ובארגון, אבל להיות חזק מאוד בעבודה שדורשת יצירתיות. ובכל זאת, הוא יקבל ציון גרוע והמלצות גרועות מכיוון שהוא עובד כרגע בעבודה שלא מתאימה לכישוריו. והציון הנמוך ישפיע על הסיכוי שלו להתקבל בעתיד לעבודה שבאמת מתאימה ליכולותיו היצירתיות.
“לא בהכרח. אני מעריכה שהניקוד יגיע בעיקר מהקולגות שלך. הם יתייחסו פחות למה שאתה טוב בו, ויעניין אותם יותר איך אתה מתנהל. האם אתה אדם שעוזר לאחרים? האם אתה אדם טוב? האם אתה מתחשב? האם אתה עושה את מה שאמרת שתעשה? הכישורים האלה הרבה יותר חשובים לקולגות שלך מאשר אם אתה מאורגן או יצירתי.
“אם אתה מישהו שכל הזמן מפר את המחויבויות שלו בעבודה לקולגות שלו, וזה משפיע על העבודה שלהם, אני די בטוחה שהם לא יהיו מרוצים מזה. אבל צריך לזכור שהבוס והקולגות מחפשים שני דברים שונים לחלוטין. אם אדם באמת טוב ביצירתיות אבל לא בארגון – מי שזה באמת מטריד אותו זה הבוס. את יתר האנשים מעניין איך אתה מתנהג מולם, איך אתה הופך את החיים שלהם לטובים יותר, האם אכפת לך מהם ואיך אתה עוזר להם להצליח. אם אתה האדם הזה, תוכל להתקבל לכל עבודה שתרצה. ויוקירו ויעריכו אותך״.
איך זה יעבוד בנושאי רומנטיקה? בואי נניח שמישהו די גרוע בדייטינג, מה שיוביל לכך שהציון שיקבל בקטגוריית “רומנטיקה״ יהיה לא טוב, דבר שאולי יפגע בהזדמנות שלו למצוא את אהבת חייו.
“אני מאמינה ששום דבר לא ימנע מגבר להיות עם האישה שהוא רוצה להיות איתה. גבר שיתעניין להכיר אישה מסוימת, יוכל לקרוא את ההמלצות עליה ולהבין למה היא קיבלה ציון נמוך בקטגוריית ‘רומנטיקה׳. אולי היא לא קיבלה שום המלצה חיובית בקטגוריה הזו, אבל בכך שהיא קיבלה את ההמלצות הפחות טובות, אולי היא צמחה והשתפרה בהתבסס על הפידבק. אני באמת לא מאמינה שאם שני אנשים אמורים להיות ביחד, הציון ב-Peeple יפריד ביניהם״.
אני רוצה שכל האנשים הצנועים בעולם, שלא מוערכים מספיק – יקבלו את מה שמגיע להם
אחד החששות הוא שהאפליקציה תאפשר לסחוט או להפעיל לחץ על אנשים. אם למשל כתבת המלצה שלילית על מישהו, הוא יכול לומר: יודעת מה, אני הולך לעשות לך חיים קשים, אכתוב עליך דברים רעים. כך אפשר ״לשכנע״ אותך לשנות את דעתך.
“אפשר לעשות את זה בכל מקרה. אני יכולה להיכנס עכשיו לאתרים כמו redit.com, או לינקד-אין ופייסבוק, ולכתוב מה שאני רוצה, ואף אחד לא יוכל לעשות שום דבר לגבי זה. אני יכולה ללכת לטוויטר ולהכפיש מי שבא לי, אני יכולה ללכת לגוגל פלוס ולפתוח דפים מזויפים על מישהו. וזה בהחלט מה שקורה, זה יכול לקרות לכל אחד ממש עכשיו.
“המוניטין האינטרנטי שלי למשל נפגע בסקאלה גלובלית. אבל אני מצפה לרגע שבו כל האנשים שאכפת להם ממני, וכל האנשים שבאמת מכירים אותי, וכל האנשים שאי פעם קנו ממני מוצרים ושירותים, יוכלו להראות לכל האחרים איזה יזמית נהדרת אני, איזו אשת שיווק יצירתית אני, ואיזה אדם מתחשב וטוב לב אני.
“באופן דומה, אני רוצה שכל האנשים הצנועים בעולם שלא מכירים בהם, שלא מעריכים אותם מספיק, שלא משלמים להם מספיק, ושלא מוצאים תעסוקה – שהאנשים האלה יקבלו בדיוק את מה שהם רוצים ואת מה שמגיע להם, בזכות כמה שהם נפלאים.
“בכל מקרה, לא משנה מה אעשה, תמיד תהיה ביקורת, והקריטריון היחיד שמשנה מבחינתי הוא מה חושבים משתמשי האפליקציה. אקשיב להם, למה שהם אוהבים ולמה שלא, מה הם רוצים לראות, איזה פיצ׳רים הם רוצים, וכל הזמן אשנה את האפליקציה״.