Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

זהירות! איש לטאה לפניך

$
0
0
12 מיליון מאמינים שאנשי לטאה שולטים בעולם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח | תמונה:Fotolia

12 מיליון
מאמינים שאנשי לטאה שולטים בעולם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח | תמונה:Fotolia

  12  מיליון איש בארה״ב מאמינים שאנשי לטאה שולטים במדינה שלהם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח; 51 אחוז מהאמריקנים, כ-160 מיליון איש, מאמינים שהנשיא קנדי נרצח בעקבות קונספירציה; ו-37 אחוז, כ-116 מיליון אמריקנים מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית, על פי סקר של ארגון הסקרים האמריקני PPP.

בעידן של רשתות חברתיות ובלוגים, בהם כל אחד כותב כל מה שעולו על רוחו, תיאוריות כמו אלה מופיעות כפטריות אחרי הגשם, ומעצבות את השקפת העולם שלנו.

18 מיליון מאמינים שאוסאמה בן-לאדן עדיין חי | תמונה: Getty Images

18 מיליון
מאמינים שאוסאמה בן-לאדן עדיין חי | תמונה: Getty Images

פוסטים שטוענים כי הם יודעים מה תוכניתו האמיתית של נתניהו צוברים מאות אלפי צפיות, וידיעות על היחסים האמיתיים של ישראל עם איראן או על הרוצח האמיתי של תאיר ראדה, הופכים את ״הניוז פיד״ הפייסבוקי שלנו לתוסס במיוחד. בין דיווחי עיתונות, דעות אישיות ומסרים שיווקיים, אנחנו מתקשים להבחין בין מה שנכון לכוזב.

אבל אל דאגה, אם אתם חושבים שכל זה רק הולך ומתגבר, אז כנראה, שאתם – צודקים. פייסבוק למשל, בונה על כך שתסתפקו בחדשות המוגשות לכם בניוז פיד, במקום דרך אתרי חדשות מסורתיים. היא אף תדאג לסנן עבורכם מה שמתאים רק לתחומי העניין שלכם, לנושאים שאתם מחפשים בגוגל ולאנשים שאתם בקשר איתם בפייסבוק. אם את אישה שמתעניינת בהיריון ובתינוקות, יופיעו לך פרסומות וכתבות רבות בנושא, ואם אתה גבר שתומך בממשלת שמאל למשל, תקבל יותר ידיעות שמתאימות לנטייה הפוליטית שלך. ביניהן גם כמה וכמה חצאי אמיתות שמהן נוצרות תיאוריות קונספירציה.

״מאז שנות ה-60 אנשים טוענים שמעולם לא היו כל כך הרבה תיאוריות קונספירציה כמו היום״, אומר בראיון לאפוק טיימס הפסיכולוג רוב ברודרטון שהתמחה בעבודת הדוקטורט שלו בתיאוריות קונספירציה וחיבר ספר בנושא. ״אבל שני חוקרים מאוניברסיטת מיאמי הפריכו את זה. בספר שנקרא 'תיאוריות קונספירציה אמריקניות', ג'וזף יוצינסקי וג'וזף פרנט מצאו שבמשך תקופה של יותר ממאה שנה, למשל מסוף המאה ה-19 עד שנות ה-2000, לא הייתה בכלל עלייה בכמות תיאוריות הקונספירציה שדיברו עליהן. אפילו הייתה ירידה קטנה. כך שלא נראה שתיאוריות הקונספירציה מתרבות בעקבות שינויים בכלכלה, בתקשורת, ואפילו באינטרנט״.

116 מיליון מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית | תמונה: Fotolia

116 מיליון
מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית | תמונה: Fotolia

אתה אומר שהטענה שלי – שבגלל הרשתות החברתיות והבלוגים יש יותר תיאוריות קונספירציה – היא קונספירציה בעצמה? זה נשמע מוזר.


״זה נשמע מוזר, אבל זה דווקא הגיוני מבחינה פסיכולוגית אם מסתכלים על התיאוריות האלה כמשהו הקשור בחשיבה האנושית. אנשים ממציאים תיאוריות קונספירציה מאז שהחלו לתעד את ההיסטוריה״.

מדוע אנחנו מאמינים

במאה הראשונה, ב-18 ביולי שנת 64 לספירה, פרצה ברומא שריפה גדולה שהחריבה עד היסוד שלושה רובעים בעיר. היא שרפה לחלוטין את ארמונו של הקיסר נירון ואת מקדש וסטה. לאחר שהקיסר בנה את העיר מחדש באבן במקום בעץ, בנה לעצמו ארמון ודאג להאשים את הנוצרים בשריפה, התפשטה בציבור תיאוריית קונספירציה שלפיה הוא זה שיזם את השריפה מלכתחילה.

״כשחושבים על זה, זה דומה מאוד לתיאוריית הקונספירציה של ה-11 בספטמבר שמאשימה את הממשל האמריקני במזימה״, אומר ברודרטון.

ברודרטון פרסם בשנה שעברה את ספרו Suspicious Minds המאגד שנים של מחקר אודות תיאוריות קונספירציה ולמה אנחנו נוטים כבני אדם להאמין להן. אחת הסיבות לדבריו היא הנטייה שלנו לחשוב שלאירועים גדולים שקרו היו לבטח סיבות גדולות, כמו במקרה של רצח קנדי או רצח רבין.

44% מהציבור האמריקני מאמין שהנשיא בוש שיקר לגבי הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק, במטרה להצדיק את המלחמה | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images

44% מהציבור האמריקני
מאמין שהנשיא בוש שיקר לגבי הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק, במטרה להצדיק את המלחמה | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images

״סיבה נוספת היא שאנחנו רואים חדשות וחושבים שאנחנו מבינים מה הממשל מתכנן באמת. זה משקף הטיה נוספת שלנו – אנחנו נוטים להעריך שאנחנו מבינים היטב את העולם. תחשבי לדוגמה כמה אנשים באמת מבינים איך אופניים עובדות. אם תשאלי אותם, הם יגידו לך שהם נוטים לחשוב שהם מבינים את זה די טוב. אבל אז, באחד מהמחקרים האהובים עלי מציגים לאנשים דיאגרמה לא מושלמת של אופניים ומבקשים מהם להשלים אותה״.

הצורך להבין איך משהו קורה מחפה על הרגשה של חוסר שליטה, לא? 


״כן, מחקרים הראו שאנשים שמרגישים שאין להם שליטה מאמינים יותר לתיאוריות קונספירציה. כשאתה חושב למשל שזוממים נגדך משהו, זה באופן פרדוקסלי נותן לך ביטחון, כי יש בזה אמת חלקית מסוימת, וזה משמש עבורך כמו מרשם לפעולה: הנה מה שאנחנו יכולים לעשות כדי להבין ולנצח את הקונספירציה נגדנו.

״קחי לדוגמה את טימות'י מקווי, שפוצץ ב-1995 בניין ממשל פדרלי וגרם למותם של 168 איש. מדובר באדם שהיה משוכנע שהממשלה האמריקנית עושה קונספירציה נגד העם האמריקני, כדי להנחיל סוג של דיקטטורה. הוא חשב שהוא עושה דבר טוב, כשהוא פועל נגד הקונספירציה הזאת. הוא האמין שמה שהוא עושה היה דבר לגיטימי של הגנה עצמית מטעם העם האמריקני.

רוב התיאוריות לא מזיקות, אך יש כמה מסוכנות וצריך להתייחס אליהן

״אמנם רוב התיאוריות לא מזיקות ואף משעשעות, אבל יש כמה מסוכנות שצריך להתייחס אליהן. קחי לדוגמה את האמונה ששינויי האקלים הם קונספירציה – זה יכול להפוך אותנו לפאסיביים ולעצב את עתידנו.

״הבעיה היא שבתוך בליל התיאוריות, יש גם כאלה שהתבררו כנכונות, למשל לגבי ממשלות ונשיאים. פרשת ווטרגייט היא המפורסמת שבהן. היו עלילות ציניות נגד אזרחים, כמו לדוגמה פרויקט ה-MK ULTRA שערך ניסויים בבני אדם ונתן לאנשים LSD בלי ידיעתם כדי לחקור אותם ולראות מה קורה להם, וזה התברר כנכון. זה נשמע כמו משהו שמישהו המציא וזה היה נכון.

הפסיכולוג רוב ברודרטון, מחבר הספר "suspicious minds"

הפסיכולוג רוב ברודרטון, מחבר הספר "suspicious minds"

״יש דוגמאות אחרות כמו ניסוי העגבת בטסקיגי, שערך שירות הבריאות הציבורי של ארצות הברית משנות ה-30 עד שנות ה-70. הם רצו לראות מה קורה כשלא מטפלים במחלת העגבת (מחלת מין), ומנעו ממטופלים טיפול, למרות שנמצאה תרופה כבר בשנות ה-40. הם למדו כמה מאות אנשים לאורך עשורים ולא אמרו להם אם הם נגועים במחלה או לא.

״כששומעים שסיפורים כאלה התבררו כאמיתיים, קל יותר להבין למה אנשים נמשכים לתיאוריות קונספירציה כמו זו שהאיידס נוצר באיזושהי מעבדה ממשלתית כדי להזיק לקהילה האפרו-אמריקנית. אין ראיות שזה נכון, אני לא מאמין שזה נכון, אבל לאור הפרשות שהתגלו כנכונות, כמו ניסוי הטסקיגי, אני חושב שקל להבין למה יש אנשים שעלולים למצוא את זה סביר. במיוחד לאור העובדה שהנסיינים בניסוי טסקיגי היו אנשים אפרו אמריקניים, שהיו חקלאים וכולם היו שחורים״.

אז בעצם חשוב שתיאוריות קונספירציה יהיו קיימות בחברה, לכל מקרה שלא יהיה.


״יש טענה הגורסת שחשד הוא דבר טוב עבורנו, כי בעולם הזה יש לא מעט אנשים שלא חושבים על טובתנו ורוצים להזיק לנו, אז כדאי שנתכונן. העניין הוא באזור האפור שבו קשה לדעת מה נכון ומה לא״.

הספקנים טוענים שהחברה שלנו צריכה לפקח על הקונספירציות שברובן אינן נכונות ואפילו למנות בעלי תפקידים חדשים – פקידי אנטי קונספירציות שמטפלים בהן. האם אתה חושב שזה נחוץ? 


״אני חושד שרעיון כזה יהפוך ללגיטימיות כמה מתיאוריות הקונספירציות שקיימות בחברה. לוגיקת הקונספירטור תגיד: למה הם משקיעים כל כך הרבה מאמצים כדי לשלם למישהו שידחה את כל הרעיונות האלו – הם בטח מנסים להחביא משהו, אחרי הכול. בנוסף, להגיד למישהו לא לחשוב על משהו זאת דרך טובה לגרום לו לחשוב על זה״.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459