מכונית: "כלי רכב יבשתי בעל מנוע וגלגלים, המיועד לשאת נוסעים או מטען" (ויקיפדיה).
הגדרה זו לבדה לא יכולה להסביר מדוע לצד מכונית חדשה שעולה כ-70 אלף שקל, נמצאות מכוניות שעולות 2.5 מיליון שקל. הרי אם היינו מסתפקים בתועלות המופקות ממכונית, כפי שהוגדר לעיל, לא היה קם האדם שמוכן לשלם על רכב אחד פי 35 (!) יותר מאשר על רכב אחר.
מה הוא, אם כן, אותו הפער במוצר שהופך רכב כלשהו לרכב של מיליון שקל? או שני מיליון?
ראשית נגיד מה הוא לא. הפער לא יכול להיות פונקציונאלי בלבד. גם רכב שעולה 200-100 אלף שקל בטיחותי דיו, אמין, ממוזג, עם מערכת שמע לא רעה, ומביא את נוסעיו על מיטלטליהם למחוז חפצם באופן יעיל ובטוח.
הפער שמצדיק מחיר של מיליון שקל, גם לא יכול להתבסס רק על טכנולוגיה יקרה שמניבה ביצועי על; רכב הוא אחד המוצרים היחידים, שלא באמת ניתן וחוקי להשתמש בכל מה שהוא יודע לתת.
אז מה כן, אם כך? מה שגורם ללקוח לרכוש רכב במיליון שקל, הוא שילוב של שני אלמנטים חשובים: תפיסה לגבי המותג, והערך הנתפס של מה שמתקבל כתמורה לכסף.
הלקוח ישלם את המחיר עבור רכב שהינו סמל סטאטוס, ושנתפס בעיניו ככזה במשך זמן רב. לעתים מדובר פשוט בהגשמת חלום ילדות, ללא כל כוונות עסקיות או כוונות הקשורות בנראות.
אדם שחלם מילדות להיות הבעלים של פרארי (ומי לא בעצם?), מוכן לשלם את המחיר הגבוה שלה כדי לקבל את אותה תחושה מופלאה – לשבת מדי בוקר מאחורי הגה שעליו מופיע הסוס הצוהל, להניח את מחזיק המפתחות בישיבה ולהביט על הלוגו, או סתם להגניב מבט חטוף על הפרופיל המצודד של הרכב, שכל כולו שלך, ביום שטוף שמש.
לצד זה, יש אלמנטים מסוימים בפרארי שאין בשום רכב אחר, במונחים של הכוח שלה, רמת ההדר שלה, תנוחת הישיבה הספורטיבית שלה, והסאונד האלוהי, השייך רק לפרארי. ולזה, רבותי, אין תג מחיר. במקרה שכזה, מחיר הרכב הגבוה לא יהווה מכשול בהכרח.
התפיסות בונות אצלנו ערך, ורק עבור הערך הזה נסכים לשלם מחיר גבוה באופן שאינו תמיד פרופורציונאלי ביחס לרכבים אחרים. את המחיר הזה לא ישלם הלקוח רק בגלל מסך הגדול באינטש וחצי ממסך אצל מתחרה, וגם לא עבור תוספת של גג פנוראמי. אלא רק עבור ערך שנבנה מתפיסה.
עם זאת כאמור, רכבים המתומחרים במיליון שקל ומעלה, לא יכולים למכור רק ערך. הם עדיין מציעים אלמנטים שאינם קיימים ברכבים זולים יותר, וזאת כדי להצדיק, או לחזק את הדיסוננס אם תרצו, שברכישת רכב במחיר כזה, אל מול רכב שעולה שליש מהמחיר.
להלן מספר דוגמאות מקומיות ל"רכבי המיליון", שלכולם ערך מותגי רב בעיניי הלקוח הפוטנציאלי: מה הם מציעים וכיצד הצליחו לייצר נחשקות מותגית שכזו, המצדיקה את המחיר.
ריינג' רובר החדש
לריינג' רובר החדש תג מחיר המתחיל ממיליון שקל. ומה עושה אותו לכזה? רשימה חלקית: ראשית, הריינג' הינו הרכב המהודר והיכולתי ביותר בעולם, בקטגוריית רכבי ה-SUV פרימיום.
הרכב הפך עם השנים לסמל נחשק, בעיקר בשל היכולת הפנומנאלית לשלב בין יכולות שטח מדהימות, יוקרה ופאר ללא פשרות, ויכולת בנסיעת כביש מהטובות שקיימות. רב פנים ורב פעלים.
הריינג' החדש עוטה גוף כל-אלומיניום, השומר באדיקות על המראה של אבות אבותיו כבר 40 שנה, בנגיעות עיצוביות ובשיפורים של טכנולוגיה כמובן, ודואג לשמור על רמת זיהום מינימאלית.
אחד המאפיינים של רכב המיליון הינו יכולת הבחירה הרבה, שנשארת בידי בעליו הגאים והחדשים: לרכב לא פחות מ-37 גווני צבע חיצוני, 8 סוגי חישוקים לגלגלים, ומספר סוגים של עץ מובחר ואלומיניום מוברש, בפנים הרכב.
עוד ניתן למצוא ברכב עם תג מחיר המתחיל במיליון שקל: מנועים סופר חזקים, בנזין או דיזל, בעלי טכנולוגיה עילית. בגרסה הבכירה ניתן למצוא לא פחות מ-510 סוסים (!) המאוכלסים יחדיו באורווה; מדרגות צד חשמליות לעליה וירידה נוחה מהרכב (הגבוה); תפירה כפולה של ריפודי העור (עבודת יד), מסאז' למושב; עור ועץ מובחרים בכל פינה; מערכת שמע מהטובות שיש; מסך מפוצל לפי זווית הצפייה; תאורות LED עם גוונים משתנים ברכב (בהתאם למצב הרוח של הנהג); חניה אוטומטית; בלימה אוטומטית במקרה של סכנה; מסך ענק ופינוק רב ליושבים מאחור (לעתים הם בעלי הרכב), הכולל מרווח רגליים עצום וכוונון חשמלי מלא לכל אחד מהמושבים.
מדובר בסלון סופר מפואר (ומהיר), שלוקח אותך בין ערים, הרים או סלעים, והכול באופן המפנק והיוקרתי ביותר שניתן לדמיין.
פורשה 911
עד לפני מספר שנים, מקובל היה לקנות מכוניות סופר ספורטיביות עם יכולות ניהוג מהפנטות, אך עם אבזור דל עד מביך. "תתרכז בנהיגה", שידר היצרן ללקוח שלו, "פינוקים לא תמצא פה".
אך לא עוד. כשלקוח קונה רכב ספורטיבי אייקוני במיליון שקל, כמו ה-911, הוא כבר לא מסתפק ברכב ספורטיבי אך ספרטני. הוא רוצה פינוק. והדור החדש של פורשה מספק אותו במנות גדושות במיוחד.
גם פה מקפיד היצרן על עיצוב שאינו שונה מהותית מאבות אבותיו, לרבות פאנל השליטה מחומש השעונים. עם זאת, לצד זה הוא הכניס טכנולוגיה עילית.
ברכב מתאפשרת, בין היתר, בקרת שליטה ואחיזה מהטובות שיש, על ידי סנסורים המעבירים כוח מהציר האחורי לקדמי וההיפך (בגרסאות כפולות ההנעה), תוך חלקיקי שניה. הדבר מאפשר נהיגה סופר ספורטיבית ובטוחה כאחד.
הרכב מציג ביצועים משופרים לצד חיסכון בדלק בהשוואה לדורות קודמים, הרבה בזכות מנועים המשתמשים בכוח חלקי ובפעולה חלקית בלבד כשאינם מתאמצים, לצד תיבות הילוכים מתקדמות (עם אופציה לשבעה הילוכים ידניים, המופיעה לראשונה ברכב נוסעים).
הרכבים מגיעים כעת גם עם בקרת שיוט אדפטיבית, הבולמת את הרכב כשהתנועה מלפנים מאטה.
אם נהג הפורשה לא ינצל את מערכת השמע המדהימה, שבגרסתה הגבוהה מונה לא פחות מ-12 רמקולים ומגבר ממיטב היצרנים, הוא ישמח לשמוע שבלחיצת כפתור זריזה הוא יכול להכניס את סאונד המנוע המופלא אל תא הנוסעים באופן מוחשי יותר, להגברת חוויית הנהיגה, וזאת על ידי ממברנות ותריסים מיוחדים שמייצרים זאת עבורו, על ידי ויסות גלי הקול. COOL.
הנהג יוכל להאיץ את טיל הקרקע-קרקע החדש שלו בין 4 ל-5 שניות, תלוי בדגם שבחר, וזאת תוך שהוא יושב על מושב בעל 18 מצבי כיוונון, מאוורר ומחומם ועם לפיתה מצוינת.
ברכב פנסים עוקבי פניה, בעלי עוצמה המשתנה בהתאם למהירות הרכב, כיאה ליצירת מופת קינטית שכזו.
מי שיבחר בגרסת הקבריו, יקבל גג הנפתח ונסגר ב-13 שניות, ועשוי ממיטב החומרים וממספר שכבות בד, מה שמעניק שקט ובידוד תרמי ברמה של האחות בעלת הגג הקבוע.
יגואר XKRS
מטרת החברה, מאז היווסדה, הייתה להעניק חוויה של פרקטיות מהירה. "Grace, pace and space".
הסלוגן שמלווה אותה בשנים האחרונות הוא לייצר מכוניות יפות ומהירות "Beautiful fast cars".
אך ה-XKRS שהושקה בשנת 2011, ונמכרת בישראל במחיר הקרוב ל-1.5 מיליון שקל, לוקחת את זה הרבה הרבה יותר רחוק.
בפני מהנדסי ומתכנני רכב הספורט הזה, מהמהירים שנוצרו על ידי יגואר מאז ומתמיד, הוצב יעד ברור: להגיע איתו ל-300 קמ"ש מרביים. וזה צלח.
יגואר היה ידוע מאז ומתמיד כרכב מפנק מאוד, מהודר ויוקרתי. האצילות מחייבת. והדגם הזה הוא בעל אופי "ג'יימס בונדי" יותר מתמיד. נעים הליכות, מנומס ותרבותי בכניסה לקוקטייל (עם מרטיני מנוער אך לא מעורבב ביד) ומאידך מהיר, בוטה ואתלט כשצריך.
רכב שעם הכניסה אליו ניתן להרגיש מיד שזהו אחד המקומות הנעימים והמפוארים לשהות בהם. ובכן, גם ברכב הנדון האווירה והפאר לא נפגעו, להיפך, נוספה טכנולוגיה רבה שפותחה במיוחד עבורו: חלקי אלומיניום קל משקל, אווירודינמיות פורצת גבולות, מערכת ניהוג ובלימה מהטובות שיש ועוד.
בפנים הרכב ניתן למצוא שטחי עור עצומים, גימורי עץ רבים, ידית הילוכים , מעין חוגה נסתרת, העולה עם הנעת הרכב, ואגב, הנעת הרכב מתבצעת על ידי לחיצה על כפתור אדום, המהבהב בקצב של פעימות לב. מעין פרומו למה שצפוי ממנוע V8 אימתני, המפיק לא פחות מ-550 כוחות סוס.
גם כאן, בדגם הייחודי הזה בלבד, ניתן לבחור באדום מרוצים (Italian racing red), או בכחול מרוצים (French racing blue).
ב.מ.וו 760
לא ניתן לדבר על רכבי המיליון, מבלי לציין כמה מרכבי הנוסעים הטובים בעולם, כשאחת מהטוענות לכתר הינה הב.מ.וו 760, לצד מרצדס S Class ואאודי A8.
מדובר ברכב פאר, שגם בו מתפנק הנוסע מאחור לא פחות מהנהג, וגם הוא נמכר בארץ במחיר המתחיל בכמיליון שקלים.
היצרן סימן לעצמו מטרה נעלה עם הרכב הזה, שגרסתו האחרונה הושקה לפני מספר חודשים בלבד, לשמור על מקומו כ"סדאן הכי חדשני בסגמנט היוקרה".
ואכן, לצד מנוע אדיר יכולות, המונה לא פחות מתריסר צילינדרים, נפח של 6.0 ליטרים ו-544 כוחות סוס, ניתן למצוא אפיונים רבים שאינם נחלתם של רכבים זולים יותר: גישה לאינטרנט; מסך בעל תצוגה תלת ממדית לרבות הניווט; תיבת הילוכים בעלת 8 הילוכים וחבילת בידור במושב האחורי, הכוללת מסך ענק.
מנועי היצרן הבווארי זכו בפרסים רבים לאורך השנים, על חדשנות ופריצת דרך טכנולוגית, וגם המנועים בגרסה האחרונה מכוונים לשם, באמצעות המנועים המשווקים בארץ (בנזין) ובעולם (גם דיזל והיברידי).
שלל המאפיינים של הרכב כוללים גם מתלי אויר מיוחדים הנותנים נוחות חסרת תקדים במושב האחורי בנסיעות ארוכות, בידוד רעשים מוחלט, ומערכת שמע המונה 16 רמקולים בהספק כולל של 1200 ואט.
בצד הבטיחות האקטיבית, הרכב מגיע עם מצלמת אינפרה אדום לראייה לילית, המזהה הולכי רגל או רוכבי אופניים בלילה על ידי חום, הרבה לפני שזוהו באלומת האור של הרכב. הדבר מתריע ומאפשר תגובה טובה בזמן אמת, תוך כדי שאלומת האור מופנית אל גורם הסכנה. גאוני.
ואם חלילה נקלעת למצב חירום, לרכב ישנו חיוג אוטומטי המזעיק עזרה ואף מסמן על המפה את מיקומו המדויק של הרכב.
רוכש פוטנציאלי של רכבי המיליון, יעשה זאת קודם כל בהתאם לתפיסתו את המותג.
השושלת המפוארת של המותג, שיצרה במוחו תדמית של רכב ספורטיבי, רכב שטח או רכב נוסעים מהטובים והנחשקים בעולם, היא זו שתכניס אותו לאולם התצוגה כדי לפגוש ברכב.
מהשלב הזה, כל שנותר ליצרן הוא "לספק את הסחורה" ולהסביר באמצעות המוצר, מדוע כדאי לרכוש רכב במיליון שקל.
- הכותב הוא מנהל לשעבר של מותגי היוקרה יגואר ואלפא רומיאו, והינו הבעלים של
Even Better, ייעוץ וקניינות פרימיום. www.evenbetter.co.il