פניני המוסיקה בעזריאלי
שעת בין ערביים, הנשים בוחרות את השמלה הכי יפה שלהן, הגברים מכפתרים חולצה, מתכוננים לקונצרט שילכו לראות הערב. לא, הפעם הם לא ייסעו להיכל התרבות אלא יחנו דווקא בחנייה של מגדלי עזריאלי.
שם, על קומת הגג, כשהנוף העירוני מרשים במהירותו ובפרטיו, הם יוכלו לעצור לרגע, להתכנס בתוך עצמם ולהקשיב. "ארבע העונות" של ויוואלדי, מוסיקה אירית ומוסיקה לטינית הם רק חלק מהקונצרטים בניצוחם של אמנים מוכשרים מהארץ.
"אנחנו לא עושים קונצרטים בהיכל התרבות אלא במקומות רומנטיים ומיוחדים", אומרת ילנה באידק, מנהלת "פניני המוסיקה", האישה מאחורי המופעים. "אנחנו מארגנים קונצרטים במקומות לא שגרתיים: כנסיות, מוזיאונים, מקומות היסטוריים, בטבע ומול הים". באיידק מסבירה שמקום כמו עזריאלי מאפשר לקהל צעיר יותר להגיע – אלו שאולי אוהבים מוסיקה אבל לא תמיד מוכנים ללכת למקומות רציניים.
הקונצרטים: ימי שישי בשעה 20:30
26.7: "ארבע עונות" של ויוואלדי; 9.8: קרנבל המסכות של ונציה – מנגינות של ויוואלדי, רוסיני, ורדי ופגניני; 16.8: Magic of Ireland (מוסיקה אירית); 23.8: סניה קרויטר – טיהור האש (מוסיקת עולם)
מחיר כניסה: 480 ש"ח. אפשר לקבל הנחה של 25 אחוז אם עושים מנוי לארבעה קונצרטים (384 ש"ח)
אגדות חול 2
הנסיך הקטן, טרזן, פטר והזאב, שלושת המוסקטרים, שמשון הגיבור, שלמה המלך ומלכת שבא, הענק הירוק, איירון-מן, ספיידרמן וקפטן אמריקה הם רק חלק מהדמויות שיככבו בתערוכה ייחודית של פסלי ענק מחול במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב.
14 פסלים מהאקדמיה העולמית לפיסול בחול שבהולנד, מגיעים לכאן כדי לפסל באמצעות חול מיוחד את הדמויות המפורסמות. התערוכה תישאר פתוחה בשעות הערב בחודשי יולי ואוגוסט והפסלים יוארו בתאורה מיוחדת. בין האמנים הגיע גם מנהל האקדמיה לפיסול, מרסל אליאן אוף ווייפר (Marcel Elsjan of Wipper) אמן חול בעצמו.
"יש יותר בפיסול חול מאשר יצירה מחול ומים", הוא אומר. "זאת אומנות שיכולה להשפיע על חייהם של אנשים, לא משנה מה גילם או מוצאם. כל האנשים בעולם שיחקו בחול ובמים כשהיו קטנים ולכן לאמנות הזו אין גבולות תרבותיים – היא מאוד מוכרת ונגישה לכולם. יש לנו קבוצה של 600 פסלי חול שבאים מ-30 מדינות ומכל היבשות. בכל מקום שהם נפגשים ויוצרים פסלים יחד, הם עובדים כקבוצה, לומדים על הרקע התרבותי של האחר, ובו-זמנית מעבירים את זה לקהל שלהם".
תאריכים: 1 ביולי עד 26 באוגוסט, בין השעות 23:00-19:00
מחיר כרטיס: 99 ש"ח, לחיילים: 65 ש"ח
אתר: http://www.eretzmuseum.org.il
נקודת מגע 2013
אגף הארכיאולוגיה השקט של מוזיאון ישראל בירושלים יתעורר לחיים לערב אחד כאשר האומנית נונה אורבך תגיע ותיצור בתוכו סדרה ארכיאולוגית פיקטיבית מחפצים זעירים. החפצים שתשתמש בהם כדי ליצור את ההתערבות האמנותית שלה באגף, ייתרמו על ידי הקהל הרחב שיגיע במיוחד למקום לערב של גילויים, התנסות, יצירה ודיאלוג במוזיאון.
ב-25 ביולי, מוזיאון ישראל יהפוך לשדה של אמנות חיה בו אמנים, שחקנים, מוסיקאים, הוגי דעות, "יבואו במגע" ויגיבו ליצירות אמנות קבועות במקום.
בשנה שעברה הקהל יכול היה להלך בתערוכות המוזיאון, מצויד במדריך קולי שהסביר על עבודות האמנות. הייחוד בזה היה שבמקום פס הקול שאנחנו רגילים לשמוע היה זה קולם של ילדים שפירשו את היצירות לפי דמיונם ורוחם, מהמקום הנאיבי, הישיר והמקסים שלהם.
הרעיון של הערב הזה הוא לקחת אומנות שנתפסת כמשהו סטטי, ולהפוך אותה למשהו חי ורלוונטי, שמערב אנשים. "השנה זה יקרה יותר מתמיד כאשר הרבה מהנקודות שבחרנו דורשות מעורבות של קהל", אומרת רננה רז, המנהלת האומנותית של האירוע. "אנחנו רוצים לבחון איך מוזיאון יכול להיות מקום שבו נוצרת תחושה של חברותא ולא של משהו מנוכר".
תאריך: 25 ביולי
סרטים מתחת לשמים
אם יש משהו נחמד יותר מללכת לראות סרט בקולנוע זה ללכת לראות סרט קולנוע תחת כיפת השמיים. מי שהיה באתונה בתקופת הקיץ ככל הנראה ביקר בבתי הקולנוע הפתוחים המפוזרים בין הבתים בעיר, כשאפשר ממש לראות את השכנים מציצים מבעד לחלון. בפריז הסרטים מוקרנים בתקופת הקיץ בפארק בצפון העיר והתושבים מגיעים כשעה לפני הזמן, פורסים שמיכה על הדשא, מוציאים בקבוק יין, באגט וגבינה ומחכים שהסרט יתחיל.
אצלנו זה מתרחש השנה בחודש יולי בנוף הרומנטי של נמל קיסריה על רחבת הדשא המרכזי. הסרטים אמנם ישנים ולא מקוריים במיוחד, אבל האווירה משפחתית, קיצית ונחמדה.
נדמה כי בתי הקולנוע הפתוחים צמחו ממש רק לאחרונה אבל למעשה ההיסטוריה שלהם ארוכה מזאת. הקולנוע הפתוח הישן ביותר (1916) נמצא באוסטרליה. ב-1933 הוקם הדרייב אין הראשון בארה"ב והיה לאטרקציה: מצד אחד הצופים ישבו בפרטיות ברכביהם ומצד שני, זה היה סוג של מפגש חברתי והיה כמובן זול יותר. הדרייב אין התפשט לאירופה אם כי נשאר על אש נמוכה. בשנות ה-80 החלה תחייה מחדש של הקולנוע הפתוח והיום אין כמעט מדינה שאין לה פסטיבלי קולנוע פתוחים בעונת הקיץ.
מחיר כניסה: 15 ש"ח למבוגר, 10 ש"ח לילד
מוסיקה על המים
אני זוכרת כמה התרגשתי לפני שהגעתי לראות את בוב דילן בהופעה. אני זוכרת כמה דקות נסעתי ברכבת, אני זוכרת כמה עלה הכרטיס ואני זוכרת מה לבשתי. בקיץ הזה יתקיימו מספר פסטיבלי מוסיקה במרינה בהרצליה וביניהם "מוסיקה על המים". בוב דילן אמנם לא יגיע לשם, אבל בערבי שלישי יתקיימו מופעים המשלבים מוסיקה אותנטית מתרבויות שונות כמו אירית ולטינית מצד אחד, ומופעים של קלאסיקות ישראליות של זמרים כמו נורית גלרון וקורין אלאל. הכניסה למופעים היא חופשית והחשמל הזה שמרגישים כשהולכים לראות הופעה אולי אפילו יהיה שם.
"החלטנו שאנחנו הולכים על אווירת הבוטיק והיוקרה שקיימת בעיר והמופעים הם חלק בלתי נפרד מזה", אומר יריב פישר, יו"ר החברה העירונית לפיתוח התיירות בעיר הרצליה. לצד פסטיבל "מוסיקה על המים", יתקיים השנה גם פסטיבל ג'אז עם טובי נגני הג'אז בארץ, בערבי חמישי בערב.
קונצרטים: "מוסיקה על המים" – ימי שלישי החל משעה 20:00
30.7 "הגמל הקלטי" – מוסיקה אירית וסקוטית; 6.8: אסף אמדורסקי; 13.8: מחווה לקלאסיקות לטיניות עם ליילה מלקוס; 20.8: חמי רודנר; 27.8: נורית גלרון
מחיר כניסה: בחינם