אמיר שוצמן, מנכ'ל תמ"מ, המספקת מנות למטוסים
ספר לי איך אתה מיישם את גישת הקפיטליזם הקשוב בתמ"מ?
הקפיטליזם הקשוב מתאים לסגנון הניהול שמלווה אותי שנים רבות – לתת יחס לכל עובד, לדבר בגובה העיניים ולהקשיב לכל אחד באשר הוא, לא משנה אם הוא העובד הזוטר ביותר או המנהל הוותיק ביותר. זה משהו שהבאתי איתי מהצבא לאחר 28 שנות שירות. אני מנהל כיום מפעל של כ-550 עובדים. 90 אחוז מהעבודה היא עבודת ידיים".
אתה בעצם מפקד כיום על גדוד?
"אני מפקד על גדוד של מפעל מזון שעושה את האוכל המסופק במטוסים. רוב האנשים כאן עושים את אותו הדבר ועובדים בשכר מינימום. הניסיון שלי מראה שכשאתה פתוח לאנשים, ויוצר איתם תקשורת בין אישית בצורה נעימה וקשובה, הם יעשו עבורך מעל ומעבר לכל עובד ממוצע אחר".
אבל מה אתה עושה בתכל'ס כדי ליצור את התקשורת הזו עם העובדים?
"אני מסתובב הרבה ברצפת הייצור, אני 'נוגע' באנשים. כשלמישהו יש בעיה אני מקשיב ומסייע. זה יכול להגיע לרמה של לטפל לאנשים בשיניים, או לקנות ילקוטים לילדי עובדים שעולים לכיתה א', או לשלוח לחו"ל מישהו שלא ראה את אימא שלו 20 שנה. זה גורם לעובדים לחוש שאין דבר שההנהלה לא תוכל לעשות בשבילם או בשביל בני משפחותיהם. וזה יוצר בסופו של דבר באז כזה, שהעובדים אומרים לעצמם: 'הם עושים עבורי מעל ומעבר, אז אם היום אני קצת לא מרגיש טוב, אני בכל זאת אבוא לעבודה'".
אתה מתייחס אליהם כמו למשפחה?
"אנחנו קוראים לזה משפחה. אנחנו גם מייצרים כאן שוויון חברתי מלא בין כולם. כיוון שאנחנו מפעל שקלט עולים חדשים, אנחנו לא רוצים שמישהו ירגיש נחות. אנחנו גם מאפשרים לאנשים להתקדם ברמה האישית. אנחנו משקיעים למשל בקורסים ניהוליים שמכשירים עתודה ניהולית. ואני גם נותן מלגות לימודים לילדי העובדים שלי, כי את הכסף ללימודים הם לא יוכלו לקבל מהבית".
אני מבין שאתם סובלים מעונתיות, יש חודשים שבהם המכירות צונחות ב-40%, וחודשים שבהם יש כוח אדם עודף. אתה לא מפטר?
"לא. אני משמר את העובדים. בתקופות העומס, שהן חודשי הקיץ, אנחנו מעסיקים את ילדי העובדים במפעל, כדי שהם לא יהיו נטל כלכלי על הוריהם וכדי שלא יסתובבו ברחובות. זה מאפשר לילדים להתפרנס, ההורים מרוצים מזה וגם כך פתרתי לעצמי בעיה כי אני מחפש עובדים בקיץ. בתקופות השפל אנחנו מעבירים אנשים בין מחלקות".
למה אתה לא מפטר?
"כי אני רוצה לייצר אמון ביני ובין העובד. לגרום לו להבין שהוא לא בא לפה לתקופה קצרה. איזו מוטיבציה תהיה לו להמשיך לעבוד אם הוא יודע שבחורף יפטרו אותו? בתקופות השפל אנחנו גם מוציאים אותם לחופשות, לוקחים אותם לנופשים שאנחנו מארגנים. אנחנו עושים את כל המאמצים כדי לשמור על האנשים".