Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

מה אפשר ללמוד מהמנהרות של צפון קוריאה על סיבוב הלחימה הבא בצפון?

$
0
0

תמונה: Morning Calm Weekly Newspaper Installation Management Command, U.S. Army - Flickr

תמונה: Morning Calm Weekly Newspaper Installation Management Command, U.S. Army – Flickr

בתחילת שנות ה-70 חשפו עריקים צפון קוריאנים כי מנהיג צפון קוריאה דאז, קים איל-סונג, הורה לכל חטיבת צבא המוצבת לאורך הגבול עם דרום קוריאה, לחפור לפחות שתי מנהרות תקיפה מתחת לאדמה. האנקדוטה הזו, שנכתבה בכמה כלי תקשורת במערב, הייתה נותרת לא יותר מאשר אגדה אורבנית נחמדה, אלמלא יחידה של צבא דרום קוריאה שפטרלה על הגבול הבחינה, בבוקר ה-15 בנובמבר 1974, באדים העולים מהאדמה. כשהתקרבו למקום, גילו שלא מדובר במעיין מים חמים שבקע, אלא במנהרה שנבנתה חצי מטר מתחת לפני הקרקע ואורכה כקילומטר. כשהחלו לחקור את התעלה, נפתחה עליהם אש מכיוון צפון קוריאה.

בדיקה שנעשתה מאוחר יותר גילתה שהמנהרה חוזקה בבטון, הותקנו בה תשתיות חשמל ותאורה, אוכסן בה נשק ונבנו לאורכה מסילות שעליהן הוסעו עגלות משא. למעשה היא הייתה גדולה מספיק כדי להסתיר בתוכה בריגדת לוחמים או להעביר אלפי טרוריסטים צפון קוריאנים לתוך דרום קוריאה בתוך שעה.

עברו כמה חודשים, ובמארס 1975 התגלה בור שהוביל למנהרה התקפית נוספת. גובהה 2 מטרים, רוחבה קצת פחות מ-2 מטרים ואורכה כ-2.3 קילומטרים, שמתוכם כ-900 מטר כבר נבנו מתחת לאזור המפורז, לעומק דרום קוריאה. טנקים אמנם לא יכלו לעבור במנהרה, אבל תותחים נגררים כן.

תמונה: Morning Calm Weekly Newspaper Installation Management Command, U.S. Army - Flickr

תמונה: Morning Calm Weekly Newspaper Installation Management Command, U.S. Army – Flickr

באוקטובר 1978 נחשפה מנהרה שלישית שנבנתה ממש בכיוון סיאול, בירת דרום קוריאה, ומנהרה רביעית במארס 1990, שכבר נחפרה בעומק שלא נראה קודם לכן. לאחר שהחלו לחפור, הצפון קוריאנים ירדו בשיפוע לעומק של כ-150 מטר מתחת לפני השטח, ואז סללו נתיב לתוך דרום קוריאה. החשש הוא שהצפון קוריאנים בנו באופן דומה עשרות מנהרות נוספות, במה שנראה כמו רשת תת-קרקעית שטרם התגלתה.

מדוע זה רלוונטי עבורנו? כיוון שהנחת העבודה המקובלת היא שאם לצפון קוריאה הייתה היכולת לבנות מנהרות מתקדמות כבר לפני עשרות שנים, גם לחיזבאללה יש היכולת הזו, כיוון שחיזבאללה וצפון קוריאה משתפות פעולה במשך שנים. "אנשי חיזבאללה החלו להגיע לצפון קוריאה כדי לקבל סיוע ממומחים כבר בסוף שנות ה-80. מזכ"ל החיזבאללה חסן נסראללה בעצמו ביקר בצפון קוריאה כדי לקבל הכשרה במהלך השנים האלה", אמר ב-2014 השופט הפדרלי רויס למברת, שדן בתביעה שהוגשה בארה"ב נגד החיזבאללה. גם מוסטפא בדר א-דין, שהיה אחראי על מנגנון החוץ של החיזבאללה, עבר אימונים בצפון קוריאה. בנוסף, החיזבאללה קיבל מצפון קוריאה סיוע בבניית בונקרים, מנהרות ומתקני אכסון מתחת לאדמת דרום-לבנון – אזור שיש בו סלעי גיר ודולומיט שקל יותר לחצוב בהם מאשר בסלעי הגרניט הקשים שבצפון קוריאה.

הגיאולוג אל"מ (מיל') יוסי לנגוצקי, שייעץ לרמטכ"ל לשעבר משה יעלון בנושא איום המנהרות, ממשיך להתריע עד היום ממה שעלול להתגלות יום אחד בצפון. כל מי שהשתתף במלחמת לבנון השנייה ראה שחיזבאללה חפר רשת של מנהרות באזור דרום לבנון, שבהן אכסן נשק, טילים והתבצר בעת הלחימה. יותר מעשור עבר מאז מלחמת לבנות השנייה, וניתן להניח שחיזבאללה שיפר את תשתית המנהרות שלו. בצה"ל העריכו שבמלחמת לבנון הבאה חיזבאללה ינסה להעביר חלק מהלחימה לשטח ישראל – לכבוש ישובים ולחטוף אזרחים, ובצפון הארץ נערכו תרגילים לפינוי ישובים. למעשה נסראללה כבר דיבר על "כיבוש הגליל". תדמיינו לרגע את התמונה הקשה הבאה: לוחמי חיזבאללה מניפים את דגל הארגון בתוך ישוב בשטח ישראל. תמונה כזו תספיק לנסראללה כדי להכריז ניצחון במלחמה הבאה.

בשנתיים האחרונות, תושבים המתגוררים בגבול הצפון התלוננו על רעשי חפירה שהם שומעים באמצע הלילה, כאילו מישהו חופר מנהרה מתחת ליישוב. תושבים במושב זרעית שעל גבול לבנון סיפרו גם על מבנים חשודים שהוקמו במרחק כמה מאות מטרים מהגבול, היכולים לשמש כנקודות כניסה למנהרות שנבנות לתוך שטח ישראל. אבל בבדיקות שביצע צה"ל במושב זרעית, לאור התלונות, לא נמצא דבר. תלונות דומות נשמעו גם בקריית שמונה ובאזור הגליל המערבי. היו גם דיווחים על משאיות שמעבירות עפר בסמוך לגבול, ודיווח על עשן שיוצא מהאדמה.

במאי 2016, פרסם היומון הלבנוני "אל־ספיר" מאמר בעמוד הראשי שלו הטוען שפעילי חיזבאללה חופרים מנהרות לאורך הגבול עם ישראל. יומון לבנוני אחר, בשם "אל־מוסתקבל", פרסם בפברואר 2017 כי לחיזבאללה מנהרות נסתרות בדרום לבנון, בסמוך לגבול, במיוחד באזור ראש הנקרה.

נותר לקוות שהטכנולוגיה החדשה של צה"ל לגילוי מנהרות בדרום תוכל לחשוף גם מנהרות בצפון, או שבסיבוב המלחמה הבא, שכיום נערכים אליו בצה"ל, יתברר שכל סיפורי המנהרות בצפון הם לא יותר מאגדות אורבניות נחמדות.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459