Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

דני קרוון: "מצאתי את הסוד איך לא להתנפח"

$
0
0
Dani-Karavan

בגיל 82 הפסל דני קרוון עדיין עובד ללא הפוגה ומלא תכניות לעתיד. הוא אומר: "אני חושב שאגו מנופח זה דבר מסוכן לאמן, כי הוא הופך להיות יותר מדי בטוח בעצמו ואז יש סכנה גדולה לעשייה שלו" – צילום: יאירה יסמין/אפוק טיימס

"ראשית, כל עבודה שלי עשויה לבני אדם", אומר דני קרוון, "בני אדם יכולים להיות בה. הם חופשיים לראות בה מה שהם רוצים, והיא פתוחה לכל פירוש שמישהו מוצא בה וזו זכותו. למעשה היא עשויה כך שהיא תגרה את האנשים לפרש אותה בפירושים שנראים להם, כפי שהם מרגישים כלפיה".

דני קרוון הוא אחד מחלוצי הפיסול הסביבתי בארץ ובעולם ואחד האמנים הגדולים שצמחו בישראל. עבודותיו משדרות אופטימיות ולדבריו הסיבה לכך היא שהוא עובד תמיד עם הטבע ולא נגדו. הוא רואה את הטבע שותף מלא לעבודתו ומסביר כי אם עובדים איתו נכון, כלומר "מקשיבים" לטבע, הוא משתף פעולה. "הטבע הוא לא רק שותף, הוא מזין העבודה ומנהל העבודה, אני רק מבצע את מה שהוא אומר שמותר".

"כיכר לבנה" של קרוון היא דוגמא נפלאה לכך. היצירה נמצאת בפארק אדית וולפסון שבדרום מזרח תל אביב, בין דרך השלום, כביש הטייסים ורחוב לה גוארדיה. זהו פיסול סביבתי של ההיסטוריה והנוף של העיר תל אביב, ובו צורות גאומטריות גדולות בצבע לבן על רקע הפארק הירוק. המינימליסטיות, גודל הצורות והיחסים ביניהן ובין הפארק המשולב לחלוטין בתוך הפיסול, משדרים עוצמה ויחד עם זאת עדינות ובהירות מחשבה.

במרכז האתר ניצב מגדל מלט לבן בגובה 20 מטר המסמל את מגדל הסירנה שבמשך שנים ניצב באותו המקום. הצורות הגאומטריות תואמות למידות של שכונת אחוזת בית, ומבנה דמוי פירמידה מסמל את אוהלי החלוצים שבנו את העיר תל אביב. אמפיתיאטרון קטן ממוקם ליד הפירמידה ולידו מבנה דמוי כיפה שבמרכזו נטוע עץ זית, אחד האלמנטים הדומיננטיים בעבודותיו. חצי עיגול גדול משמש כשעון שמש ומשטח לגולשי סקייטבורד.

תל אביבי עם מורשת

קרוון אוהב לדבר. אם לא עוצרים אותו זה יכול לקחת שעות, אבל זה כל כך מרתק שהייתי מוכנה לשמוע עוד ועוד. יש האומרים שהוא אדם לא קל אבל אני חושבת שמותר לו, כי כשהוא מתעקש לעשות פרויקט מסוים בדרך שלו, זה פשוט מפני שהוא רואה את התמונה הרחבה. פעמים רבות הוא רואה בגדול דברים שאדם מן השורה לא ירד לעומקם, ובדרך כלל הוא גם צודק.

Kikar_Levana

כיכר לבנה, תל אביב

"נולדתי בתל אביב ב-1930", מספר קרוון. "גדלתי יחף בנופים האלה שהיו כל כך פתוחים, מלאי טבע ובעלי חיים. אנשים נפלאים הסתובבו פה והייתה צניעות גדולה. זה הבסיס שלי, הגרעין שממנו יצאו כל השאיפות, האהבות והשנאות שלי. תורם נוסף לחיבור הגדול שלי לטבע הוא אבי זיכרונו לברכה שהיה גנן ואחר כך אדריכל הנוף של תל אביב. בבית דיברו הרבה על נוף. ליוויתי אותו כשהוא עשה את גן מאיר ואת גן העצמאות, לא מתוך רצון לעסוק במה שהוא עוסק, אבל היום חשוב לי מאוד שאני הולך ממש בעקבותיו. ממנו קיבלתי את הגישה לנוף, לפרופורציות".

קרוון הפיח חיים ב"כיכר התרבות" בתל אביב כשיצר מיצג אמנותי של פסל גן אורבני בכיכר המשתרעת בין היכל התרבות לתיאטרון הבימה. הרעיון המוביל היה להקים במקום מרחב ציבורי מזמין בסגנון "כיכר לבנה". במרכז הכיכר הוקם גן שקוע עם פינות ישיבה וצמחי חולות בסגנון אלו שהיו פעם באזור, עצים נשירים ופרחים עונתיים. בחלק הצפוני של הכיכר הוקמה בריכת מים שחורה ושקופה ובחלקה הדרום מזרחי של הכיכר הוקמה גבעת דשא עגולה ובמרכזה עץ שיקמה, לזכר שלושת השקמים מגן יעקב הסמוך אותו תכנן האדריכל יעקב רכטר עם אדריכל הנוף אברהם קרוון, אביו של דני. הכיכר על גנה הפורח שוקקת חיים היום וילדים עם הוריהם, זוגות נאהבים ותיירים למיניהם נהנים ממנה.

יודע איפה נמצא הוונטיל

על אף שלל הפרסים היוקרתיים בהם זכה וביניהם חתן פרס ישראל לפיסול לשנת 1977, פרס פיקאסו של אונסקו, פרס טבעת הקיסר בגרמניה, פרס הקיסר של יפן ופרס ברלין לפיסול, ועל אף שעבודותיו מוצגות בכל רחבי הגלובוס, קרוון נשאר אדם צנוע מאוד.

אנחנו יושבים בחדר העבודה הצנוע שלו שחלונו הגדול משקיף על גינה קטנה, "גינת אברהם קרוון" על שם אביו. הקומה הראשונה בדירתו שבמרכז תל אביב משמשת משרד ומטבח קטן. שולחן העבודה שלו מסודר וסביבו מדפים עם ספרי אמנות וחלקי עבודות. על הרצפה מונחים מודלים ודוגמאות של עבודות שהוא מבצע כרגע. בקומה השנייה של הדירה נמצאים חדר השינה והמשרד של העוזרת האישית שלו המשקיף אל חדר העבודה. אנו משוחחים ומידי פעם הוא מתנצל ומבקש ממנה דברים שונים.

איך, עם רקע כמו שלך, אין לך אגו מנופח?

"אני אף פעם לא חושב על האגו. בטוח יש אגו כלשהו שאני לא מזהה אותו ולא מתגאה בו, אבל אני שייך לאגודה בין-לאומית שנוסדה בפירנצה, 'האגודה של הצנועים הידועים' שאני אחד ממייסדיה. אגב, בשלב מסוים התחלתי לקבל מכתבים עם הצעות שאהיה נשיא האגודה, אבל הרי ברור שברגע שאהיה הנשיא כבר לא אשתייך לאגודה ולכן שלחתי את כל המכתבים בחזרה.

Sapporo_airview

"הדרך אל הגן הנסתר" בגן פסלים בעיר היפנית ספורו

"אני חושב גם שמצאתי את הסוד איך לא להתנפח. אני יודע איפה נמצא הוונטיל. ברגע שאני מתחיל להתנפח, אני מיד פותח את הוונטיל וחוזר למידות הנכונות. אני חושב שהבעיה העיקרית היא תמיד אצל אלה שאין להם פרס, כמו למשל פרס ישראל, אבל אני לא חושב שמי שמקבל את הפרס בא ומנפנף בו. אני עצמי משתמש בו רק לעתים רחוקות – כשלא מתייחסים בכלל למכתבים שלי – ואז אני כותב שוב מכתב ומציין 'חתן פרס ישראל'. אני חושב שאגו מנופח זה דבר מסוכן לאמן, כי הוא הופך להיות יותר מדי בטוח בעצמו ואז יש סכנה גדולה לעשייה שלו. אני לא חושב שזו הסיבה שבגללה אני עוצר את האגו שלי, אבל מצד שני אף פעם גם לא חשבתי שאני יותר ממישהו אחר בגלל הדברים שעשיתי או הפרסים שקיבלתי".

מהו התהליך שאתה עובר מהרגע שאתה מקבל לידיך פרויקט?

"פעם הייתי עובד עם סקיצות ואחר כך עם מודלים, אבל עכשיו שלב הסקיצות נעלם לחלוטין, כי ראיתי שאין לזה שום ערך לעבודה עצמה. בהתחלה עם כל עבודה שקיבלתי הייתי ראשית מבקש נתונים על השטח ובונה מודל מפלסטלינה, ובתוכו בונה את האלמנטים שאני חושב שהם נכונים למקום הזה. מאוחר יותר הייתי הולך לראות את המקום וחוזר לעבוד עם המודלים ושוב חוזר אל המקום ובודק איך זה ייראה. גם עשיתי מודל מחומרים פשוטים מאוד במקום עצמו והייתי בונה ומסמן לעצמי את הגבהים הנכונים ואת הנפחים.

דני קרוון

אתר הזיכרון לצוענים, ברלין, 2012

"היום, ברגע שאני מקבל הזמנה אני הולך למקום שבו מבוקשת העבודה ומנסה להבין אותו. מאוחר יותר הבנתי שלמקום יש דרישות, יש לו רציונל, יש דברים שהוא מוכן לקבל או לא, ואני שואל את השאלה ומנסה להבין מה בעצם הוא מוכן לקבל, לאיזה כיוונים הוא מושך אותי, מה אנשים יעשו שם, מה יקרה איתם, לאן הם באים, איפה השמש זורחת, איפה היא שוקעת, האם יש שם עצים, ואם אין – אולי המקום מבקש עצים, האם יש שם מעיין? כל הדברים האלה מכוונים אותי. אחר כך, בכל מקום יש זיכרונות. או שהמקום מזמין אותי מראש לעסוק בזיכרונות שהוא מייצג או רוצה לשמר, או שהוא לא מבקש את זה והזיכרונות של המקום צצים מעצמם ואני רגיש מאוד אליהם ולעבודה אתם. אמנון ברזל (אוצר ומבקר אמנות – י.י.) הגדיר בזמנו את העבודה שלי ואמר שהעבודות שלי בנויות מחומרים של טבע וזיכרונות, אני חושב שהוא צדק".

בעבודות שלך יש הרבה אופטימיות, הרבה הומניות וקשר לסביבה

"אני משתדל מאוד לא לפגוע בטבע, אבל פעם כן פגעתי בטבע, הרמתי את האדמה ויצרתי משהו חדש, אבל ברגע שאני משנה את הטבע אני משתדל לתת לו בצורה חדשה את הערכים שנלקחו ממנו ולא לגזול מבלי לתת לו תמורה".

הגן הנעלם

קיימת אמירה חזקה מאחורי יצירותיו ואידיאולוגיה המהולה במחאה מעודנת ובהרבה רגש. כשהוא בוחן את העשייה שלו, יש דבר אחד שטרם הספיק לעשות שהוא מצר עליו: "עבדתי הרבה בבית יציקה בבולוניה, איטליה, והייתה לי חולשה לעיר בשם פררה, עליה נכתב הספר 'הגן של פינצ'י קונטיני'. כשביקרתי שם כמה מידידיי חיפשתי את הגן הזה אבל הוא נמצא רק בספר. אז היה לי רצון לעשות קיר גדול של לבני חמר שרופות, מהן בנויה כל העיר, שמאחוריו צריך להיות הגן של פינצ'י קונטיני, אבל כשמציצים רואים שזה ריק. זה הדבר היחידי בחיים שלי שרציתי לעשות, אבל עוד לא הזמינו אותי ואולי זה יישאר רק בגדר חלום".

קרוון אוהב את ארץ ישראל. בין עבודותיו החשובות בארץ נמנות אנדרטת חטיבת הנגב ליד באר שבע, הקיר הדרומי של אולם מליאת הכנסת, "כיכר לבנה" בתל אביב, מגדל יד לשריון, אנדרטה בלטרון, "גן המייסדים" בחדרה ו"נתיב השלום" בניצנה.

Kikar_Levana_airview

כיכר לבנה, תל אביב

ב-1977, בזמן הקונפליקט שהתעורר במדינה לאחר הקמת שכונת הר חומה בירושלים, הוא תלש עץ זית והציג אותו במוזיאון לאמנות ישראל ברמת גן כששורשיו כלפי מעלה. אני שואלת אותו אם במחאה האמנותית הזו הוא לא פגע למעשה בסביבה, והוא עונה: "זו הייתה תערוכה שנמשכה חודשיים. עץ הזית קיבל מים לשורשים ובנוסף, לאחר מכן שתלו אותו והוא חי. לעתים באמת יש בלבול בין תערוכה לבין פיסול סביבתי. בפירנצה לא הבינו מה ההבדל והציעו לי להשאיר משהו בסביבה אחרי התערוכה. אמרתי להם שלא אשאיר, כי אחרי יבוא אמן אחר וזה יפריע לו. הנרי מור לא השאיר שום דבר, הוא היה לפני ואפשר לי לעבוד חופשי".

מורשת תרבות עולמית

אחד הדברים המתסכלים את קרוון הוא החשש שעבודתו על הפסל הסביבתי הענק שהחל לבנות בשנות ה-70 בעיירה הצרפתית סרג'י-פונטואז שבצרפת לא תסתיים. מדובר באחד הפסלים הסביבתיים הגדולים ביותר בעולם והוא מורכב מאגם, מגשר ומאמפיתיאטרון. "זו עבודה אמנותית שקשורה בחיים הפוליטיים-כלכליים של מקום ושל מדינה", הוא מסביר, "וזה נמשך כבר 32 שנה. בכל פעם התקציב נתקע, ובכל פעם שהיה שוב תקציב המשיכו לבצע את זה. אני לא יודע מה יהיה בגורל העבודה הזו".

אבל בינתיים הוא לא טומן ידו בצלחת ושקוע בעבודה על "גן הראל", אתר זיכרון לחטיבת הראל של הפלמ"ח שיכלול בין השאר חומת אבן עגולה המתחילה בגובה הקרקע וצומחת לגובה של 50 מטר. אפשר ללכת בתוכה ועל הקיר מבפנים כתובים שמותיהם של למעלה מ-400 חללי חטיבת הראל במלחמת העצמאות. "עמדתי על כך שיכתבו את גילם", אומר קרוון, "כי השם לא אומר תמיד הרבה וכשרואים את הגיל מבינים את גודל ההקרבה".

האם אתה עושה משהו כדי שהיצירות שלך ישתמרו בעתיד?

"לא עשיתי שום דבר, אבל לבנות שלי ולאשתי, כמובן שתחיה עד 120 ולנכדים שלי, יש זכויות יוצרים באופן אוטומטי על יצירותיי ואני מאמין שהם יגנו על העבודות שלי. אנחנו רוצים שתהיה הגנה ציבורית מובנת מאליה ומנסים להקים גוף בין-לאומי שיעסוק בשימור ושחלק מהעבודות החשובות של האמנים יוכרו כמורשת תרבות בין-לאומית. התארגנו יחד קבוצה קטנה של אמנים עם עורך דין ממולח מאוד, מתוך רצון שאונסקו תכריז על יצירות אמנות בנות זמננו כמורשת תרבות עולמית. ולא מדובר רק באתרי בנייה או גנים אלא גם ביצירות אמנות במרחב הציבורי".

קראוון בן ה-82 עדיין עסוק ותוסס. הוא מתעורר כל בוקר בשעה שש, נשאר עוד קצת במיטה, שומע חדשות ועושה מעט התעמלות בסגנון פלדנקרייז ותרבות הגוף. אחר כך הוא מכין לעצמו את ארוחת הבוקר, בדרך כלל דייסת קוואקר עם כוס תה וחלב עזים וחתיכת פרי. ואז הוא נכנס אל הסטודיו, עובר על מיילים, עורך שיחות טלפון ולעתים פגישות עבודה.

הוא מחלק את זמנו בין ישראל לפריז, שם הוא מתגורר בסמוך לסטודיו שלו ועובד על פרויקטים יחד עם מודליסטית שאיתה הוא עובד כבר למעלה מ-20 שנה. גם שם הוא טרוד בפגישות עבודה רבות ומתזז לעתים בין פריס למקומות אחרים בעולם המבקשים שיציג בהם. הוא מוצא גם זמן רב ללכת לתערוכות, לקונצרטים ולתיאטרון.

את מי אתה מעריך בדור החדש של האמנים בארץ?

"אני מודה באשמה, אינני עוקב אחרי הדור הצעיר, יש כל כך הרבה אמנים, כזה שפע. אני משתדל ללכת לתערוכות בשבתות ורואה הרבה כשרון ורואה כיצד אמנים ישראלים צעירים פורצים לעולם שהוא הרבה יותר פתוח היום מאשר כשאני הייתי צעיר, ואני מאושר".


בועה באדיבות העירייה

$
0
0
עיריית תל אביב

עיריית תל אביב. "כולם אומרים שהבעיה היא במנהל מקרקעי ישראל, אבל זה לא בדיוק המצב. למשל, אם עיריית תל אביב תחליט לדחוף את הפיתוח של אזור דרום תל אביב, אז מנהל מקרקעי ישראל ישחרר שם קרקעות" – צילום: יאירה יסמין/אפוק טיימס

ג' הוא מנהל פרויקטים מסחריים בענף הנדל"ן הסובל מבעיה מתמשכת. יש הטוענים שבעייתו של ג' היא הגורם לעליית מחירי הדיור בישראל, ולחשש מהתפוצצותה של בועה.

ג' ניהל משא ומתן ארוך מול קבוצת יזמים, ובסופו קיבל לידיו ניהול של מספר פרויקטים ומגה פרויקטים באזור צפון הארץ. כשסיים להכין את תכניות הפרויקט הוא יצא לסבב אישורים ראשוני ברשויות השונות: מפיקוד העורף, דרך משרד הבריאות ועד הרשות המקומית (העירייה או המועצה המקומית).

כשכל האישורים הראשוניים בידיו, הוא החל בסבב אישורים שני – מול העירייה, במטרה לקבל היתר בניה, שהוא השלב הסופי בכל הליך תכנוני, בטרם מתחילה הבנייה בפועל בשטח. כאן החלה סחבת ארוכה ומייגעת שנמשכה חודשים עד שנים, שבמהלכה הוא שוחח עם בעלי תפקידים רבים בעירייה, מרמת הפקידים ועד מהנדס העיר כדי לקבל את חותמת הגומי שלהם שתאשר לפרויקט לצאת לדרך.

תהליך האישורים הארוך היה רק חלק מהבעיה של ג'. בכל אחד מהפרויקטים שניסה לאשר, העירייה דרשה ממנו להוסיף סכומים בהיקפים של מאות אלפי שקלים, כדי לממן את עלויות הפיתוח של הפרויקט. אלה עלויות שהעירייה דורשת כדי להתאים את הסביבה למגורים או לאזור המסחרי, כמו לבנות כביש בסמוך לאותו פרויקט, מדרכות, גנים ציבוריים ועוד, כמקובל על פי חוק.

ג' מספר מניסיונו, שתוספת העלויות ייקרה את הפרויקטים שניהל בעד עשרה אחוזים, תלוי בגודלם. "לפעמים מחיר הפרויקט עלה לרמה שגרמה ליזמים לשקול לוותר על הפרויקט, בגלל הרווחיות הנמוכה שלו", אמר.

כיצד סיפורו של ג' קשור לעליית המחירים בשוק הדיור במדינה? לאחר שנים שבהן טענו כי מחירי הדיור עולים בגלל מנהל מקרקעי ישראל שאינו משחרר מספיק קרקעות ויוצר בעיה של היצע נמוך, כעת נשמעות יותר ויותר טענות שלפיהן שורש הבעיה הוא ברשויות המקומיות. רק בתחילת החודש, בנק ישראל פרסם דו"ח שבו טען כי הרשויות המקומיות הן האשמות החדשות בבעיית ההיצע הנמוך. לפי הדו"ח, הזמן הממוצע שנדרש כדי לאשר תכנית ברשויות המקומיות הוא לא פחות מ-3 שנים.

בפועל, הבעיה מורכבת יותר, וכדי להבין כיצד אנו מושפעים ממנה צריך לצלול לעומקה. לכן נפגשתי עם ד"ר אפרת טולקובסקי, מנהלת כללית ב"מכון גזית גלוב לחקר הנדל"ן" במרכז הבינתחומי הרצליה, שפרסם מסמך מדיניות מעניין בנושא.

"הממצא שלנו הוא שראשי ערים לא מייצרים מספיק יחידות דיור בקצב שהמדינה דורשת, וזה אחד הגורמים העיקריים לעליית מחירי הדיור", היא טוענת כבר בתחילת השיחה.

את טוענת שהבעיה היא לא במנהל מקרקעי ישראל, אלא בעיריות?

"כן. כולם אומרים שהבעיה היא במנהל מקרקעי ישראל, אבל זה לא בדיוק המצב. למשל, אם עיריית תל אביב תחליט לדחוף את הפיתוח של אזור דרום תל אביב, אז מנהל מקרקעי ישראל ישחרר שם קרקעות. הדוגמה הכי טובה הם בסיסי הצבא שמפונים ליד ראשון לציון. מדברים עליהם כעתודות הקרקע הכי טובות. אבל מה שרואים בשטח זו מלחמה בין בעלי הקרקע שרוצים לקדם שם הקמת יחידות דיור, ובין העיריות שרוצות פחות יחידות דיור באזור ההוא".

מה טוענות העיריות?

"הן רוצות להקים אזורים מסחריים ולא יחידות דיור. כי אזורים מסחריים יוצרים להן הכנסה גבוהה יותר מאשר אזורים שבהם יש יחידות דיור. העיריות מפסידות כסף על כל יחידת דיור שקמה, ומרוויחות מאזורים מסחריים".

אילו הוצאות יש לעיריות על כל יחידת דיור חדשה?

"יש את ההוצאות הרגילות של העירייה, כמו חינוך, תברואה, וכד', ויש גם עלויות פיתוח שהעירייה דורשת. למשל, חניה. יש היום לא מעט משפחות שנכנסות לבניין חדש ולא רוצות להחזיק רכב. אבל העירייה מחייבת לבנות חניון תת קרקעי, כמו למשל בבניינים בראשל"צ מערב. זה מעלה את מחיר הדירה. ההכנסות של העיריות מגיעות בעיקר מארנונה. השורה התחתונה היא שההכנסות קטנות מההוצאות.

"העלויות האלה הובילו למצב שנשאלת השאלה האם העיריות בכלל רוצות לבנות יחידות דיור, ואם כן, אז הן מעדיפות אוכלוסיות חזקות. יש עיריות שיש להן מספיק יחידות דיור ולא רוצות לבנות עוד. אם הם לא רוצים עוד יחידות דיור אז לא יהיו. כבר כמעט עשור לא מייצרים יחידות דיור קטנות, של 3 חדרים ומטה. בצפון תל אביב למשל, כבר שנים לא מייצרים יחידות דיור קטנות. אלה שכן נמצאות שם הן יחידות דיור שנבנו בתקופה שרמת אביב הייתה שיכון".

כמה כסף ראש עיר מפסיד על כל יחידת דיור?

"אנחנו עדיין לא יודעים בוודאות. בפאנלים שונים שהתקיימו, ראשי ערים אמרו שיחידת דיור עולה להם בין 8000-3000 שקל בשנה, שזה הפער בין ההכנסות להוצאות.

"העיריות רוצות שעל כל מ"ר לדיור, יהיה 1.3 מ"ר מסחרי, כדי שיוכלו להישאר רווחיים. כך נוצרים יותר אזורים מסחריים בארץ, על חשבון דיור.

מחירי דירות

"רואים את זה טוב בעלויות למ"ר. ההפרש בין עלות מ"ר מסחרי בתל אביב, לבין מ"ר מסחרי בבאר שבע, לא צמח בשנים 2011-2000. לעומת זאת ההפרש בין מ"ר בדיור צמח מאוד. כלומר, ההיצע בדיור לא התאים את עצמו לביקוש, אבל במסחרי הוא כן התאים את עצמו. במילים פשוטות, מישהו במדינה מעדיף פיתוח של אזורים מסחריים על פני דיור".

איך העיריות יכולות לגשר על הפער שנוצר בין האזורים לדיור לבין האזורים המסחריים?

"יש ספקטרום של אפשרויות. למשל באנגליה, ארנונה מסחרית עוברת למדינה, ולא לעירייה, והמדינה מחלקת את זה בין העיריות לפי הצרכים. דרך אחרת היא לדרוש מהעירייה לייצר כמות מסוימת של יחידות דיור בשנה, ואם היא לא מייצרת אותן היא מקבלת קנס".

השורה התחתונה היא שאם העיריות יצליחו לפתור את הנושא הזה ולהגדיל את היצע יחידות הדיור, המחירים ירדו

"זה עשוי להוריד את המחירים".

לא חסרות דוגמאות המראות שזה לא תמיד עובד. למשל, בצפון תל אביב העירייה מתכננת לבנות 13.5 אלף יחידות דיור ליד הים, במהלך השנים הקרובות. אנשי שטח טוענים שהגדלת ההיצע שם תגרום דווקא לעליית מחירים באותו אזור

"אני לא שוללת את האפשרות שהאזור הספציפי הזה ישמור על המחירים שלו. השוק יכול לספוג את כמות יחידות הדיור האלה שיתווספו, וחשוב לזכור שהן הולכות להיבנות בצפון תל אביב על פני עשור. לא רק הגדלת ההיצע חשובה אלא גם קצב הגדלת ההיצע. כמות כזו של יחידות דיור על פני עשור היא לא משמעותית. אבל אם היו בונים את כולן בשנה הבאה, הייתה קריסת מחירים חדה. הבנייה בצפון תל אביב היא התרחבות לפי הקצב הנוכחי. אם תסתכל על כל הגוש האורבני, ברמת המאקרו, לא יכול להיות שהיצע נוסף לא ימתן את המחירים".

יואב גולדרינג, חבר מועצת העיר תל אביב מטעם התנועה "עיר לכולנו", אומר שבהחלט "יש דבר אחד או שניים" מאחורי הטענות שהועלו. "לעיריות יש תמריץ לייצר אזורים למסחר, והן עושות זאת תחת התירוץ של הגדלת קופת העירייה. מנגד, בעיריית תל אביב לפחות, רואים שהעירייה לא חושבת שמחובתה לספק יחידות דיור קטנות, דבר הפוגע במרקם הצעיר והייחודי באזור".

במקום לבנות יחידות דיור לתושבים, הוא מוסיף, העירייה בונה פרויקטים גרנדיוזיים או משפצת, כמו הבנייה הנוכחית בטיילת תל אביב בהשקעה של 150 מיליון שקל. "זה חלק מאובססיית השיפוצים האדירה של העירייה. חלק מהכספים שבאמצעותם מממנים את זה מגיעים מהיטלי הפיתוח שהעיריות גובות מהיזמים".

ארנונה

מקור: משרד הפנים

"המצב אצלנו הפוך"

הגדלת היצע הדיור ברשויות המקומיות וצמצום הזמן לקבלת היתר בניה, עשוי להיות פיתרון שימתן את עליית מחירי הדיור. אולם כאשר הוא נעשה בפרופורציות שאינן מתאימות, ועל ידי רשויות מקומיות שבהן התכנון העירוני לכאורה לקוי, הוא עשוי לגרום דווקא לתוצאות הפוכות. דוגמה לכך היא המצב שקרה בשנים האחרונות בהוד השרון.

"המצב אצלנו הוא הפוך", אומר נוה גור, מתמודד לראשות העיר הוד השרון, מטעם תנועת "דרך העיר". "הבניינים לגובה הם אלה שתופסים תאוצה בהוד השרון בעשור האחרון. דווקא אזור המסחר והתעשייה שכל רשות מקומית מפתחת ויודעת שזה גם המקור הכספי החשוב ביותר עבורה, אינו קיים כלל בהוד השרון".

איך נוצר מצב הפוך בהוד השרון, שבו העירייה מעדיפה מגדלי מגורים על פני פיתוח אזורי מסחר?

"המצב הזה נגרם מניהול עירוני לא נכון. בהוד השרון אין תכנית מתאר מאושרת, כלומר יש בעיה גדולה מאוד מבחינה תכנונית. כך נוצר מצב שבעשור האחרון נבנו מגדלים שקלטו מעל 11 אלף תושבים, אבל מנגד לא ניתן מענה תחבורתי ובכל יום נוצרים פקקי תנועה אדירים. בנוסף, תשתיות שאמורות היו להתפתח לרווחת התושבים, כמו בתי ספר, גנים או אפילו היכל תרבות, לא פותחו. במקום זה נבנית עיר של מגדלים".

אם העירייה משקיעה רק בבנייני מגורים ולא באזורי מסחר שמהן מגיעות מרבית הכנסותיה, איך היא מצליחה להישאר רווחית לאורך זמן?

"לעיריית הוד השרון יש גירעון גדול מאוד. עם זאת, אין לטעות, העירייה מקבלת כספים אדירים מהיטלי פיתוח שהיא גובה ומהיטלי דיור. הבעיה היא שבכספים האלה היא עושה שימוש שגוי. הכספים אמורים לעבור לפיתוח ולקידום של שכונות. בפועל, אפילו בשכונות שסיימו לבנות לפני שלוש וארבע שנים, לא משקיעים בפיתוח התשתיות. הכסף גם לא מועבר לפיתוח של אזורי תעשייה ומסחר, ואז העיר נמצאת במצוקה".

אז לאן הולך הכסף שהעירייה גובה מהיזמים כדי לפתח את כל זה?

"הכסף הזה הולך למקומות שמדאיגים אותי. יש פה הון עתק שהולך לכל מיני הוצאות בלתי ראויות שמבוזבזות על פרסום; זה הולך לפיתוח פרויקט מגלומני של נחל, ועוד. זה ניהול לא נכון".

למעשה האתגר של כל רשות מקומית הוא מצד אחד להתאים את עצמה לדרישה של המדינה להגדיל את היצע המגורים, אבל מצד שני ליצור את האיזון הנכון עם אזורי המסחר שמהם היא מתפרנסת

זה ניסוח מדויק. אבל בשונה מהטיפול הנדרש ברשויות אחרות, בהוד השרון האיזון המדויק ייווצר אם יעצרו את הבניה לגובה".

עו"ד שהגן על מתרגל פאלון גונג נעצר ושוחרר בעקבות מחאה ציבורית

$
0
0
Chinese-lawyers

כחמישים עורכי דין ואזרחים הפגינו בדרישה לשחרר את עורך הדין לזכויות אדם וואנג קואן-ג'אנג. הוא שוחרר זמן קצר לאחר מכן – צילום: באדיבות מקור הידיעה

וואנג קואן-ג'אנג, עו"ד לזכויות אדם מבייג'ינג הגיע לבית המשפט בתפקיד של סניגור, אך הושלך בעצמו לכלא. ב-3 באפריל הוא נידון לעשרה ימי מעצר בעיר ג'ינג-ג'יאנג שבמזרח סין, משום שניסה להגן על ג'ו יאניאן, 68, מתרגל פאלון גונג, שיטה הנרדפת על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) מזה 13 שנה. הטלפון הנייד של וואנג הוחרם כאשר ניסה לצלם באמצעותו את הראיות שהגיש.

עו"ד וואנג טען, לדברי עוזרו, שבית המשפט הפר בצורה חמורה את החוק הפלילי משום שקבע כי אמונתו של הנאשם היא עבירה על החוק, ועל בסיס זה המשרד לביטחון הפנים עצר וכלא את הנאשם, בזז את ביתו ועינה אותו במהלך החקירה.

מעצרו של עו"ד וואנג קוצר לבסוף, לאחר שעורכי דין ואזרחים סינים הפגינו למענו מחוץ לבית המשפט ומחוץ לבית המעצר. בנוסף, באותו ערב יצאה קבוצה של 35 עורכי דין מבייג'ינג לעיר ג'ינג-ג'יאנג והגישה לרשויות המקומיות מכתב מחאה הקורא לשחרורו.

וואנג ידוע בתמיכתו העיקשת בקבוצות פגיעות בסין, ועל שהעז לטפל בתיקים רגישים. בשנה שעברה הוא נגרר החוצה מבית משפט בצפון מזרח סין, לאחר שניסה להגן על מתרגל פאלון גונג.

פרשנים באתרים של דיסידנטים סיניים אומרים שזהו מקרה ראשון מסוגו בו שופט במשפט בדלתיים פתוחות הורה לשלוח למעצר עורך דין במהלך מילוי תפקידו. הדבר עורר ביקורת רבה מצדם של עורכי דין בסין הפועלים למען זכויות אדם.

עורך הדין צ'נג האי מבייג'ינג אמר לאתר Botanwang, אתר אינטרנט בשפה הסינית שבסיסו בארה"ב, כי מעצרו של וואנג כנראה נבע מכך שהציג בבית המשפט טיעונים חזקים, "והדאיג את אלה שהפרו את החוק".

"גיהינום עלי אדמות"במחנה עבודה בסין

$
0
0
cao-baoyin

צאו באו-ין מחזיק לוח המפרט את שמות שיטות העינויים בהן משתמשים במחנה העבודה מא-סאן-ג'יה. הפרשן הטלוויזיוני היה אמור לדבר על פורום כלכלי, אבל שפך את לבו כשדיווח על עינויים קיצוניים – צילום: צילום מסך

במקור הוא היה אמור לדבר רק חמש דקות על הפורום הכלכלי האסייתי בבואה שננעל לאחרונה. אבל כשפרשן הטלוויזיה המפורסם צאו באו-ין נזכר בעינויים המתרחשים במחנה העבודה בכפייה מא-סאן-ג'יה, אשר נחשפו לאחרונה במגזין סיני, הוא שינה את תכניותיו ופירט את שיטות העינויים במשך 20 דקות. צאו הוא אישיות טלוויזיונית מוכרת ובעל טור ב-"חדשות בייג'ינג" – עיתון מרכזי בבירה הסינית.

"לעזאזל פורום בואה!" פתח צאו את השידור ב-9 באפריל, כשהוא משתמש במילות קללה סיניות. במשך מספר קטעים לאורך השידור נראה היה שצאו מתאמץ לעצור את דמעותיו. בשלב מסוים הוא הרים לוח ועליו רשם את שמותיהן של מספר שיטות עינויים.

צאו כינה את מחנה העבודה "גיהינום עליי אדמות" והקריא את שמות שיטות העינויים בזו אחר זו: "חדר קטן", "פיקוח על ידי אסיר", "שוק חשמלי", "מיטת מוות", "ספסל נמר".

"מאחורי כל אחת מהמילים מסתתרים דם, אכזריות, הפרות חוק, חוסר מוסר וברבריות לשמה", אמר לפני שתיאר בפירוט כיצד סוהרי בתי הכלא הקומוניסטים מיישמים את שיטת העינוי "תליית מטוס" על אסירות מחנה העבודה לנשים מא-סאן-ג'יה.

צאו הוא אחד ממאות אלפי סינים שקראו והגיבו למאמר המספר על מחנה העבודה. המאמר פורסם לאחרונה במגזין "עדשה", המוכר בזכות צילומיו.

המאמר פירט את שיטות העינויים האכזריות המופעלות על אסירות המחנה, מרביתן מתרגלות פאלון גונג – שיטה רוחנית הנרדפת על ידי המשטר הסיני מאז 1999. המאמר במגזין אינו מציין את הפאלון גונג, שרדיפתו תמיד הייתה "מחוץ לתחום" הסיקור של התקשורת הסינית.

עצם פרסום המאמר הדהים רבים. מחנה העבודה מא-סאן-ג'יה ידוע בכך ש"פיתח" רבות משיטות העינויים הקיצוניות שנועדו לשבור את רוחם של מתרגלי הפאלון גונג. שיטות העינויים האלו הועברו מאוחר יותר גם למחנות עבודה נוספים.

צאו גם סיפר כיצד נוהגים עם אסירות ששובתות רעב. "קושרים אותן 'למיטת מוות' ומשתמשים בצבתות מתכת כדי לאלץ אותן לפתוח את פיהן. לחלק מהקרבנות נשברו השיניים".

צאו היה נסער והתמקד במבטו בעדשת המצלמה: "'מיטת המוות' באמת הורגת אנשים, אבל במחנה העבודה הזה לא ממש משנה להם אם את מתה. הם חושבים שחיי האסירות שווים פחות מחיי הזבובים. נשים עושות את כל זה לנשים אחרות. רק בגלל שהן לובשות מדים הן יכולות להתנהג כמו חיות ולממש את העינוי המטורף הזה".

"האם הן עדיין בנות אדם? אפילו חיות לא עושות דברים כאלו. כשאתה שומע את הדברים האלה, האם תוכל לומר שזה לא "גיהינום עלי אדמות"?!

מצפונו של חיל

$
0
0

זאביק אילון"די היה להסתכל לתוך עיניו של זאביק המישירות מבטן כלפיך, כדי לדעת שמולך ניצב מפקד הנושא בחובו ערכים רבים", כתב חיים לסקוב על סא"ל במיל' זאב אילון, בחוברת ההנצחה לזכרו. זאביק היה אבא שלי, ונפל ב-1968 בעת מילוי תפקידו.

לאחר מבצע קדש פשטה מבוכה בנוער בקשר לתופעות שונות שבשולי הלחימה. צעירים רבים שאלו עצמם מחדש לטיבו וייחודו של הלוחם העברי. נתבקשה תשובה הולמת, אשר תעמיד את הדברים על מכונם. ברור היה כי היא יכולה לבוא רק מפי אדם שעמד בעצמו בניסיון – ויכול לו. תנועות הנוער פנו אל זאביק, אשר נאות וכתב את דבריו בצורה של תשובה למכתבו של לוחם.

את מכתבו של זאביק הזכיר יגאל אלון ביום השלושים למותו: "בדברים האלה שנכתבו, לא לתפארת המליצה, אפשר לראות את דמותו האמתית. החיל ההומני. שונא מלחמות ופורץ אלי קרב כאשר המלחמה נכפית על עמו. לוחם בעוז נפש, בחשבון, במחשבה, מבלי לשנוא את האויב. הוכחה בהתגלמותה שאין יסוד השנאה דרוש לנו כדי לגבור על האויב. אין צורך לשנוא את האויב כדי להיות חיל טוב.. די לאהוב את הארץ, די לאהוב את העם. אין משפט קולע יותר על זאביק מן המשפט שהוא בעצמו כתב: 'יש זהות מוחלטת בין חיל טוב לבין חיל מוסרי'. זאביק הוכיח בחייו כי כן הוא".

המכתב של זאביק: "יש זהות מוחלטת בין חיל טוב לחיל מוסרי"

אכן, הפעם הדהימני מכתבך, הדהימני והמם אותי. אין בליבי טינה עליך, כי מבין אני את שהביאך עד לכך. הרגשת הנקם היא זו, למראה חבריך הטובים, שכתבת עליהם כמה יקרים וגדולים היו.

זאביק אילון

זאביק וגבע אילון ביום חתונתו

אין ברצוני להטיף לך מוסר. אינך זקוק להטפת מוסר: זקוק אתה להסבר, להסבר יסודי, ומאמין אני בך, כי לאחר שתהרהר בדברי תגיע לכך, כי בעצמך תתמה על כי העלית רעיון כמו חיסול שבויים. כותב אתה כי חייל שלחם ואינו מת הוא לוחם – על אף היותו שבוי. אתה מתכוון לתקופה שלאחר שחרורו ומסיק מסקנה כי כדי שלא יהיה סיבוב שלישי ורביעי צריך להרוג מהם במאות… ומדוע לא הוספת באלפים וברבבות ואת כולם ואת עמם? הזוכר אתה בהיותך עול ימים הייתה מפלצת בדמות אנוש אשר השמידה בנו? האם גם אנו נגיע לרעיונות ולשיטות לחימתו של היטלר? בטוחני שלא התכוונת לכך.

אותו מקלען מצרי שלחם בגבורה, מעולם לא ראיתיו, אך מתאר אני לי אותו בדמיוני (דרך אגב – לא רבים היו כמותו), כל זמן שלחם הריהו אויב, אולם כשנשבה והחליט להיכנע זרק את נשקו ויצא אליכם כשידיו מורמות, האם הוגן להמיתו? סלח נא לי על הביטוי, אולם איני מוצא מילה מתאימה אחרת להמתה בנסיבות אלה מאשר – רצח. ואמנם רצח בדם חם, אבל רצח. ולדעתי רב ההבדל בין רצח כזה לבין פגיעה באויב תוך כדי לחימה. האם מזלזל אתה בכבוד הדדי בין חיילים? ואם נמצא מצרי שנלחם באומץ, האין הוא כחייל או כקצין, ראוי לכבוד? לא כל שכן לוחם אנושי. "כשאני מהסס מעט ללחוץ על ההדק; כשעוצר אותי היחס האנושי…" – כך אתה כותב.

בטוחני, כי אינך הססן בשעת הקרב, מכוון היטב ולוחץ ללא היסוס. אולם כשיריבך נכנע ונותן בך אמון, זורק את נשקו ונע אליך כשידיו מורמות – האם הנך מהסס, האם היחס האנושי אל ילוד אישה עוצר אותך למרות זאת אתה לוחץ? אכן, מופתע אני. אל נא תכנני בשם פציפיסט, אינני כזה. הייתי במיתלה, זמן קצר אחריך. בשעת הקרב לחמתי בגזרה אחרת של סיני. רבים-רבים מחברי נפגעו ונהרגו בגבורה. אלפי שבויים מצריים נכנעו לנו ונשבו על ידינו. שמת לבך?

אלפים! הללו לא רצו ללחום. אילו רצו – היו נלחמים. הם לא רצו ללחום, הם רצו לחיות, ולו כשבויים. בדרכי לתעלה ראיתים מקרוב. הם נעו ברגל משך ימים רבים,מובסים, רעבים וצמאים, ללא נשק.אחדים הם העיזו, עלו לכביש וביקשו מים ואוכל, ואני הגשתי להם – בפירוש עזרתי. האם בגדתי בך ובחבריך? היו גם רבים מהם שנשאו את אות מלחמת 48. חזו במלחמה. לקחו בה חלק וראו את תבוסתם ומפלתם. חלקם חזר הביתה וסיפר.

יודע אתה, חיילים בינם לבין עצמם מספרים בדרך כלל את האמת. ומה סיפרו? היו כאלה שסיפרו עלי, שלחם בהם עד היכנעם אבל אחר כך חבש את פצעיהם, הגיש להם מים ומזון וגילה יחס אנושי כלפיהם. והיו שסיפרו איך חברם יצא ממחבואו וידיו מורמות, והוא נרצח. לעיתים נרצח כשידיו ועיניו קשורות. סיפורו של מי יתרום להפגת השנאה? ובעתיד, בטוחני שזה ברור לך,נצטרך להפיג את השנאה ונהיה מעוניינים כשם שאנו מעוניינים עתה, בהבנה, בשלום.

זאביק אילון

זאביק אילון עם משפחתו

זוכר אני כשחקרתי שבוי מצרי תוך כדי תנועה מצרימה. מראהו עלוב לאין שיעור. מוכה ורעב שפתיו סדוקות מצמא. לא ביקש ממני דבר אלא הוציא את תמונת ילדו ומלמל באנגלית – "ילד קטן, ילד קטן ". הוא ביקש את חייו, ואני, שלא ממני באו לו, לא יכולתי, לא הייתה לי שום זכות לקחתם.

"ברור שיש עוד רגשות הומניים; לא נמחק מאומה. אבל יש לכסותם בשעת הצורך" – כך אתה כותב, מטיל אני ספק, אם לא נמחק מאומה ולדעתי – גם אין לכסותם 'בשעת צורך' ההיפך מזה. יש זהות מוחלטת בין חייל טוב לחייל מוסרי, ועל כולנו לשמור על טוהר נשקנו. אין זו מליצה. אלמלא כן – יגדלו לנו רוצחים, שודדים ואנסים, ואין אתה רוצה בכאלה בתוכנו. הייתי יכול לספר לך גם עד כמה לא כדאית אותה התנהגות, בה לקו הפעם חלק מחברי וחבריך, ודווקא מסיבות צבאיות. סיפר לי זאת ישירות אחד המפקדים שלחם אתך באותה מיתלה. מסיבות ביטחוניות אינני מוכן להעלות את הדבר על הכתוב, וכשנפגש מוכן אני להוסיף בעל פה. מאוד הייתי רוצה לשמוע ממך שהרהרת בדברי בכובד ראש, ששוחחת עם חבריך ועם מפקדיך ושחזרת בך מן הדעות שהבעת. איני יודע מה ילד יום. יתכן ובקרוב ניקרא שנית לקרב. יתכן ויהיה זה קרב יותר קשה מאשר קרבות העבר. בטוחני כי נילחם בעוז בגבורה ומשוכנע אני בניצחוננו. אך מה רוצה הייתי כי לא יהיה פתחון פה למאן דהו לומר, כי היהודים רוצחים הם, בוזזים הם וכיו"ב. חוזר אני שנית – הפוך וחטט בחוויותיך ושקול שוב את דבריך. מובטחני, כי תגיע לקו הנכון. ואני מסיים בלחיצת יד חיילית.

57 שנים אחרי, ומילים אלו עדיין רלוונטיות, חסרות כל כך בשיח היומי על צדק, מוסר וכבודו של האדם. זאביק אילון, מפקד, חלוץ, חקלאי, איש רוח וחזון ואבא שלי, נהרג בעת מילוי תפקידו בסיני בשנת 1968. כל כך הרבה נאמר וסופר עליו, אך מילותיו שלו מגלות את גדלות רוחו ויפי נפשו, מי ייתן וימשיכו להדהד ולתת השראה גם בימים אלו.

מיליון בדרך

$
0
0

מכוניותמכונית: "כלי רכב יבשתי בעל מנוע וגלגלים, המיועד לשאת נוסעים או מטען" (ויקיפדיה).

הגדרה זו לבדה לא יכולה להסביר מדוע לצד מכונית חדשה שעולה כ-70 אלף שקל, נמצאות מכוניות שעולות 2.5 מיליון שקל. הרי אם היינו מסתפקים בתועלות המופקות ממכונית, כפי שהוגדר לעיל, לא היה קם האדם שמוכן לשלם על רכב אחד פי 35 (!) יותר מאשר על רכב אחר.

מה הוא, אם כן, אותו הפער במוצר שהופך רכב כלשהו לרכב של מיליון שקל? או שני מיליון?

ראשית נגיד מה הוא לא. הפער לא יכול להיות פונקציונאלי בלבד. גם רכב שעולה 200-100 אלף שקל בטיחותי דיו, אמין, ממוזג, עם מערכת שמע לא רעה, ומביא את נוסעיו על מיטלטליהם למחוז חפצם באופן יעיל ובטוח.

הפער שמצדיק מחיר של מיליון שקל, גם לא יכול להתבסס רק על טכנולוגיה יקרה שמניבה ביצועי על; רכב הוא אחד המוצרים היחידים, שלא באמת ניתן וחוקי להשתמש בכל מה שהוא יודע לתת.

אז מה כן, אם כך? מה שגורם ללקוח לרכוש רכב במיליון שקל, הוא שילוב של שני אלמנטים חשובים: תפיסה לגבי המותג, והערך הנתפס של מה שמתקבל כתמורה לכסף.

הלקוח ישלם את המחיר עבור רכב שהינו סמל סטאטוס, ושנתפס בעיניו ככזה במשך זמן רב. לעתים מדובר פשוט בהגשמת חלום ילדות, ללא כל כוונות עסקיות או כוונות הקשורות בנראות.

אדם שחלם מילדות להיות הבעלים של פרארי (ומי לא בעצם?), מוכן לשלם את המחיר הגבוה שלה כדי לקבל את אותה תחושה מופלאה – לשבת מדי בוקר מאחורי הגה שעליו מופיע הסוס הצוהל, להניח את מחזיק המפתחות בישיבה ולהביט על הלוגו, או סתם להגניב מבט חטוף על הפרופיל המצודד של הרכב, שכל כולו שלך, ביום שטוף שמש.

לצד זה, יש אלמנטים מסוימים בפרארי שאין בשום רכב אחר, במונחים של הכוח שלה, רמת ההדר שלה, תנוחת הישיבה הספורטיבית שלה, והסאונד האלוהי, השייך רק לפרארי. ולזה, רבותי, אין תג מחיר. במקרה שכזה, מחיר הרכב הגבוה לא יהווה מכשול בהכרח.

התפיסות בונות אצלנו ערך, ורק עבור הערך הזה נסכים לשלם מחיר גבוה באופן שאינו תמיד פרופורציונאלי ביחס לרכבים אחרים. את המחיר הזה לא ישלם הלקוח רק בגלל מסך הגדול באינטש וחצי ממסך אצל מתחרה, וגם לא עבור תוספת של גג פנוראמי. אלא רק עבור ערך שנבנה מתפיסה.

עם זאת כאמור, רכבים המתומחרים במיליון שקל ומעלה, לא יכולים למכור רק ערך. הם עדיין מציעים אלמנטים שאינם קיימים ברכבים זולים יותר, וזאת כדי להצדיק, או לחזק את הדיסוננס אם תרצו, שברכישת רכב במחיר כזה, אל מול רכב שעולה שליש מהמחיר.

להלן מספר דוגמאות מקומיות ל"רכבי המיליון", שלכולם ערך מותגי רב בעיניי הלקוח הפוטנציאלי: מה הם מציעים וכיצד הצליחו לייצר נחשקות מותגית שכזו, המצדיקה את המחיר.

ריינג' רובר החדש

לריינג' רובר החדש תג מחיר המתחיל ממיליון שקל. ומה עושה אותו לכזה? רשימה חלקית: ראשית, הריינג' הינו הרכב המהודר והיכולתי ביותר בעולם, בקטגוריית רכבי ה-SUV פרימיום.

ריינג' רובר

ריינג' רובר החדש. מעולם לא התפנקתם כל כך בין סלעים

הרכב הפך עם השנים לסמל נחשק, בעיקר בשל היכולת הפנומנאלית לשלב בין יכולות שטח מדהימות, יוקרה ופאר ללא פשרות, ויכולת בנסיעת כביש מהטובות שקיימות. רב פנים ורב פעלים.

הריינג' החדש עוטה גוף כל-אלומיניום, השומר באדיקות על המראה של אבות אבותיו כבר 40 שנה, בנגיעות עיצוביות ובשיפורים של טכנולוגיה כמובן, ודואג לשמור על רמת זיהום מינימאלית.

אחד המאפיינים של רכב המיליון הינו יכולת הבחירה הרבה, שנשארת בידי בעליו הגאים והחדשים: לרכב לא פחות מ-37 גווני צבע חיצוני, 8 סוגי חישוקים לגלגלים, ומספר סוגים של עץ מובחר ואלומיניום מוברש, בפנים הרכב.

עוד ניתן למצוא ברכב עם תג מחיר המתחיל במיליון שקל: מנועים סופר חזקים, בנזין או דיזל, בעלי טכנולוגיה עילית. בגרסה הבכירה ניתן למצוא לא פחות מ-510 סוסים (!) המאוכלסים יחדיו באורווה; מדרגות צד חשמליות לעליה וירידה נוחה מהרכב (הגבוה); תפירה כפולה של ריפודי העור (עבודת יד), מסאז' למושב; עור ועץ מובחרים בכל פינה; מערכת שמע מהטובות שיש; מסך מפוצל לפי זווית הצפייה; תאורות LED עם גוונים משתנים ברכב (בהתאם למצב הרוח של הנהג); חניה אוטומטית; בלימה אוטומטית במקרה של סכנה; מסך ענק ופינוק רב ליושבים מאחור (לעתים הם בעלי הרכב), הכולל מרווח רגליים עצום וכוונון חשמלי מלא לכל אחד מהמושבים.

מדובר בסלון סופר מפואר (ומהיר), שלוקח אותך בין ערים, הרים או סלעים, והכול באופן המפנק והיוקרתי ביותר שניתן לדמיין.

פורשה 911

עד לפני מספר שנים, מקובל היה לקנות מכוניות סופר ספורטיביות עם יכולות ניהוג מהפנטות, אך עם אבזור דל עד מביך. "תתרכז בנהיגה", שידר היצרן ללקוח שלו, "פינוקים לא תמצא פה".

אך לא עוד. כשלקוח קונה רכב ספורטיבי אייקוני במיליון שקל, כמו ה-911, הוא כבר לא מסתפק ברכב ספורטיבי אך ספרטני. הוא רוצה פינוק. והדור החדש של פורשה מספק אותו במנות גדושות במיוחד.

פורשה 911

פורשה 911. ספורט ויקרה באקסטרים

גם פה מקפיד היצרן על עיצוב שאינו שונה מהותית מאבות אבותיו, לרבות פאנל השליטה מחומש השעונים. עם זאת, לצד זה הוא הכניס טכנולוגיה עילית.

ברכב מתאפשרת, בין היתר, בקרת שליטה ואחיזה מהטובות שיש, על ידי סנסורים המעבירים כוח מהציר האחורי לקדמי וההיפך (בגרסאות כפולות ההנעה), תוך חלקיקי שניה. הדבר מאפשר נהיגה סופר ספורטיבית ובטוחה כאחד.

הרכב מציג ביצועים משופרים לצד חיסכון בדלק בהשוואה לדורות קודמים, הרבה בזכות מנועים המשתמשים בכוח חלקי ובפעולה חלקית בלבד כשאינם מתאמצים, לצד תיבות הילוכים מתקדמות (עם אופציה לשבעה הילוכים ידניים, המופיעה לראשונה ברכב נוסעים).

הרכבים מגיעים כעת גם עם בקרת שיוט אדפטיבית, הבולמת את הרכב כשהתנועה מלפנים מאטה.

אם נהג הפורשה לא ינצל את מערכת השמע המדהימה, שבגרסתה הגבוהה מונה לא פחות מ-12 רמקולים ומגבר ממיטב היצרנים, הוא ישמח לשמוע שבלחיצת כפתור זריזה הוא יכול להכניס את סאונד המנוע המופלא אל תא הנוסעים באופן מוחשי יותר, להגברת חוויית הנהיגה, וזאת על ידי ממברנות ותריסים מיוחדים שמייצרים זאת עבורו, על ידי ויסות גלי הקול. COOL.

הנהג יוכל להאיץ את טיל הקרקע-קרקע החדש שלו בין 4 ל-5 שניות, תלוי בדגם שבחר, וזאת תוך שהוא יושב על מושב בעל 18 מצבי כיוונון, מאוורר ומחומם ועם לפיתה מצוינת.

ברכב פנסים עוקבי פניה, בעלי עוצמה המשתנה בהתאם למהירות הרכב, כיאה ליצירת מופת קינטית שכזו.

מי שיבחר בגרסת הקבריו, יקבל גג הנפתח ונסגר ב-13 שניות, ועשוי ממיטב החומרים וממספר שכבות בד, מה שמעניק שקט ובידוד תרמי ברמה של האחות בעלת הגג הקבוע.

יגואר XKRS

מטרת החברה, מאז היווסדה, הייתה להעניק חוויה של פרקטיות מהירה. "Grace, pace and space".

הסלוגן שמלווה אותה בשנים האחרונות הוא לייצר מכוניות יפות ומהירות "Beautiful fast cars".

יגואר

יגואר XKRS. יוקרה ג'יימס בונדית

אך ה-XKRS שהושקה בשנת 2011, ונמכרת בישראל במחיר הקרוב ל-1.5 מיליון שקל, לוקחת את זה הרבה הרבה יותר רחוק.

בפני מהנדסי ומתכנני רכב הספורט הזה, מהמהירים שנוצרו על ידי יגואר מאז ומתמיד, הוצב יעד ברור: להגיע איתו ל-300 קמ"ש מרביים. וזה צלח.

יגואר היה ידוע מאז ומתמיד כרכב מפנק מאוד, מהודר ויוקרתי. האצילות מחייבת. והדגם הזה הוא בעל אופי "ג'יימס בונדי" יותר מתמיד. נעים הליכות, מנומס ותרבותי בכניסה לקוקטייל (עם מרטיני מנוער אך לא מעורבב ביד) ומאידך מהיר, בוטה ואתלט כשצריך.

רכב שעם הכניסה אליו ניתן להרגיש מיד שזהו אחד המקומות הנעימים והמפוארים לשהות בהם. ובכן, גם ברכב הנדון האווירה והפאר לא נפגעו, להיפך, נוספה טכנולוגיה רבה שפותחה במיוחד עבורו: חלקי אלומיניום קל משקל, אווירודינמיות פורצת גבולות, מערכת ניהוג ובלימה מהטובות שיש ועוד.

בפנים הרכב ניתן למצוא שטחי עור עצומים, גימורי עץ רבים, ידית הילוכים , מעין חוגה נסתרת, העולה עם הנעת הרכב, ואגב, הנעת הרכב מתבצעת על ידי לחיצה על כפתור אדום, המהבהב בקצב של פעימות לב. מעין פרומו למה שצפוי ממנוע V8 אימתני, המפיק לא פחות מ-550 כוחות סוס.

גם כאן, בדגם הייחודי הזה בלבד, ניתן לבחור באדום מרוצים (Italian racing red), או בכחול מרוצים (French racing blue).

ב.מ.וו 760

לא ניתן לדבר על רכבי המיליון, מבלי לציין כמה מרכבי הנוסעים הטובים בעולם, כשאחת מהטוענות לכתר הינה הב.מ.וו 760, לצד מרצדס S Class ואאודי A8.

מדובר ברכב פאר, שגם בו מתפנק הנוסע מאחור לא פחות מהנהג, וגם הוא נמכר בארץ במחיר המתחיל בכמיליון שקלים.

ב.מ.וו 760

ב.מ.וו 760. סלון שלא רוצים לצאת ממנו

היצרן סימן לעצמו מטרה נעלה עם הרכב הזה, שגרסתו האחרונה הושקה לפני מספר חודשים בלבד, לשמור על מקומו כ"סדאן הכי חדשני בסגמנט היוקרה".

ואכן, לצד מנוע אדיר יכולות, המונה לא פחות מתריסר צילינדרים, נפח של 6.0 ליטרים ו-544 כוחות סוס, ניתן למצוא אפיונים רבים שאינם נחלתם של רכבים זולים יותר: גישה לאינטרנט; מסך בעל תצוגה תלת ממדית לרבות הניווט; תיבת הילוכים בעלת 8 הילוכים וחבילת בידור במושב האחורי, הכוללת מסך ענק.

מנועי היצרן הבווארי זכו בפרסים רבים לאורך השנים, על חדשנות ופריצת דרך טכנולוגית, וגם המנועים בגרסה האחרונה מכוונים לשם, באמצעות המנועים המשווקים בארץ (בנזין) ובעולם (גם דיזל והיברידי).

שלל המאפיינים של הרכב כוללים גם מתלי אויר מיוחדים הנותנים נוחות חסרת תקדים במושב האחורי בנסיעות ארוכות, בידוד רעשים מוחלט, ומערכת שמע המונה 16 רמקולים בהספק כולל של 1200 ואט.

בצד הבטיחות האקטיבית, הרכב מגיע עם מצלמת אינפרה אדום לראייה לילית, המזהה הולכי רגל או רוכבי אופניים בלילה על ידי חום, הרבה לפני שזוהו באלומת האור של הרכב. הדבר מתריע ומאפשר תגובה טובה בזמן אמת, תוך כדי שאלומת האור מופנית אל גורם הסכנה. גאוני.

ואם חלילה נקלעת למצב חירום, לרכב ישנו חיוג אוטומטי המזעיק עזרה ואף מסמן על המפה את מיקומו המדויק של הרכב.

רוכש פוטנציאלי של רכבי המיליון, יעשה זאת קודם כל בהתאם לתפיסתו את המותג.

השושלת המפוארת של המותג, שיצרה במוחו תדמית של רכב ספורטיבי, רכב שטח או רכב נוסעים מהטובים והנחשקים בעולם, היא זו שתכניס אותו לאולם התצוגה כדי לפגוש ברכב.

מהשלב הזה, כל שנותר ליצרן הוא "לספק את הסחורה" ולהסביר באמצעות המוצר, מדוע כדאי לרכוש רכב במיליון שקל.


  • הכותב הוא מנהל לשעבר של מותגי היוקרה יגואר ואלפא רומיאו, והינו הבעלים של

Even Better, ייעוץ וקניינות פרימיום. www.evenbetter.co.il

לייקים או כסף?

$
0
0
פייסבוק

צילום: KIMIHIRO HOSHINO/AFP

אומרים ש"איכות החיים שלנו נקבעת על ידי השאלות שאנחנו שואלים את עצמנו". אם אדם לא מרוצה מהמשקל שלו, השאלה הנכונה אינה "למה אני כל כך שמן?" השאלה הנכונה יכולה להיות למשל "באיזה תקופה בחיים שלי הייתי במשקל הרצוי, ומה אפיין את חיי אז?" אז אולי אנו ניזכר שבתקופה שבה היינו במשקל הנכון היה לנו אורח חיים קבוע ופעילות ספורטיבית מספר פעמים בשבוע, ונחזור לאורח החיים הזה.

במילים אחרות, שאלות נכונות הן המפתח.וזה נכון גם כשניגשים לעולם המדיה החברתית.

השאלה הראשונה שקופצת לראש היא "למה אני צריך פייסבוק? במה יעזרו לייקים להגדיל את המכירות?"

אבל זו לא השאלה הנכונה. מדיה חברתית זה עולם שמאפשר לנו להבין איך אנשים חושבים ולא רק איך להפיץ את המסרים שלנו.

לא כל עסק חייב "לעשות פייסבוק", ואפשר להפנות את המשאבים האלו לכלים יעילים הרבה יותר.

המטרה שלנו היום היא להזכיר שבמדיה חברתית יש כל מיני כלים ויכולות חדשניות המאפשרים לנו להביא מסרים או לייצר מכירות בצורה שטרם ביצענו בעבר.

רוצים דוגמאות? בבקשה. תחשבו למשל על הד סטרט (www.headstart.co.il) – אתר שעוסק בגיוס הון חברתי. רוצים לגייס 20 אלף שקל לפרויקט כלשהו? תייצרו וידאו, הסבר קצר, ותתחילו להפיץ את הפרויקט. יעניין? אנשים יתנו לכם את הכסף, ואתם תצטרכו לתת תשורות (צ'ופרים) בתמורה. דוגמא: אם אתם זמרים, תוכלו לשלב את שם האנשים שיתרמו את הכסף לתקליט במילות השירים שאתם מקליטים לתקליט, למשל.

איך מקבלים 500 אלף שקל "בחינם"?

אוקיי, אבל אתם כנראה לא זמרים, אז למה זה צריך לעניין? נניח שאתם רשת בתי מלון ידועה. מה האתגר העסקי הכי מורכב שלכם? להיפטר ממלאי מת. רוב השנה, הרבה מחדרי המלון נותרים ריקים. תחשבו על זה שאם יש תפוסה של 60% בבית המלון, זה קצת כמו ירקן ש-40% מהירקות במלאי שלו לא נמכרים, נרקבים ומושלכים לפח.

מה שהירקן יכול לעשות – והמלונאי לא – זה להוריד מחירים. המלונאי יודע שברגע שהוא יוריד מחיר הוא פוגע במותג, פוגע בלקוחות ששילמו מחיר מלא, פוגע בהרגל של אנשים לשלם מחיר מלא, ומביא אוכלוסייה פחות טובה לבית המלון. אז מה הוא יעשה? כאן בדיוק הד סטרט נכנסת לתמונה. בית המלון יכול להכריז על פרויקט איכות סביבה וניקיון חופים, למשל, בשווי של 500 אלף שקל. וכל מי שיתמוך בפרויקט ב-500 שקל, יקבל חדר ללילה באמצע השבוע – חינם!

מה שיווקנו לציבור: מסר פשוט. אתם תתמכו, אנחנו ניתן לכם צ'ופר. המלון דואג לאיכות הסביבה עד כדי כך שהוא מוכן לתת חדרים בתמורה. מה קרה בפועל: המלון מקבל 500 אלף שקל במזומן ומראש. את המלאי "המת" של החדרים, הוא משחרר על פי שיקול דעתו (המלונאי מזמין את האורחים בתקופות חלשות, באופן טבעי) וחלק מהסכום, כמובן, הולך לניקיון החופים ואיכות הסביבה, כמובטח.

ומה יעשו אלו שקיבלו חדר "בחינם" במלון? יצלמו ויעלו תמונות וישתפו את כולם בחוויה שזכו בה בגלל שהם היו אנשים טובים שתורמים לקהילה. אז לא רק מכרנו מלאי מת למלון, אלא קיבלנו גם הרבה יחסי ציבור טובים.

מישהו שמע על המוצר שלי?

אתגר נוסף שיש למותגים הוא לגרום לציבור הצרכנים הרלוונטי לשים לב למוצר שלהם.

השאלה הנכונה כאן היא לא "איזו סיבה יש למוצר הזה להיכשל?", אלא "איך אני יכול לעודד את השיח הציבורי/האמון במוצר שלי?"

אחת הבעיות הגדולות של מפרסמים היא שקשה לאנשים לשים לב לפרסומות. זה קשור לעובדה שהמוח האנושי מסנן הרבה מאוד רעשים והפרעות, וממקד אותנו "בעולם שלנו". ולכן, מפרסם שרוצה להפוך להיות חלק מהעולם הזה, צריך למצוא דרך להיכנס אליו.

ישנה קהילת אינטרנט שנקראת like and share. אפשר למצוא אותה בפייסבוק ב-www.facebook.com/like.and.share.il

מה מיוחד בה? מכירים את זה שבכל קבוצת חברות תמיד יש את ההיא שמעודכנת בכל, יודעת איפה יש מבצעים והנחות, היכן נפתחה מסעדה חדשה ומה מומלץ להזמין שם – בקיצור, אחת שיודעת. וזה חלק מהזהות שלה – וזה אומר שהיא מוכנה לעבוד כדי לשמר את רמת המעודכנות הזאת.

בקהילת like and share יש 8,000 נשים כאלו. מה שקוסם להן זה להתנסות במשהו לפני כולן. להיות הראשונה לדעת, כמו שהן רואות את עצמן.

וכך במקרה של פרסום מוצר בטלוויזיה, הסיכוי שאני אבחין ואתייחס לפרסומת עולה משמעותית כאשר אני חושב לעצמי "אה, זה ממרח השוקולד החדש שראיתי את מיכל ושירה מדברות עליו… אוקי". השיח בין אנשים שנמצאים במעגלי המדיה החברתית שלי, הופך את המוצר (ואת הפרסומת) לחלק מהעולם שלי.

אבל אחת המגרעות של המדיה החברתית היא, שרק מוצר עם "קטע", עם סיפור חדש, עם מסר שיש לו משמעות לציבור, יכול להיות ראוי לשיח.

מותג שוקולד מוביל, שהשיק ממרח בטעם שוקולד אגוזים, הצליח ליצור הרבה שיח ועניין בשיטה זו. קמפיין ה-like and share שלו עסק בכל מה שאפשר לעשות עם המוצר החדש – חוץ מלמרוח אותו על פרוסת הלחם של הילד. כל 200 האימהות שקיבלו את המוצר פרסמו תמונות של עוגה או מאפה שהן הכינו עם הממרח החדש, ולמעלה מ-100 אימהות אפילו טרחו ופרסמו מתכונים.

הכלים האלו חשובים במיוחד לחברות שמתקשות לייצר פרסום אפקטיבי במדיה החברתית, למשל חברות בתחום הרפואה והפרמצבטיקה, חברות פיננסים וביטוח, בנקים, וגם למשל לחברות הייטק ותעשייה שמחפשות דרכים חדשות למתג את עצמן כמעסיק (employer branding).

מנהלים לא צריכים לשבת בישיבות ולשאול "איך אני יכול למכור יותר מהמוצר שלי?" השאלה הנכונה היא "באילו צורות שיווק חדשות אני יכול להגיע ללקוחות מתאימים עם המסר שלי ולשכנע אותם לרכוש את המוצר?"

הכלים שמוצגים כאן הם כלי מדיה חברתית שעושים בדיוק את זה. המלצה שלי: תשאירו את תחרויות הלייקים למתחרים, ותתקדמו לשלב הבא בעולם השיווק במדיה החברתית.


אליאב אללוף הוא מנטור מדיה חברתית ויעץ שיווקי המצוי בקשרים עסקיים עם חברות המוזכרות בכתבה. ניתן ליצור עמו קשרeliavalaluf@gmail.com

הכינו את המרפסות לקיץ

$
0
0
מערכת ישיבה במבוק

מערכת ישיבה במבוק קו דה טה

הקיץ מתקרב וזה הזמן לבחון אם ריהוט הגינה או הפנטהאוז שלכם זקוקים לריענון או שכדאי לרכוש משהו חדש.

סקירה חטופה בחנויות המובילות מגלה כי כסאות ושולחנות הפלסטיק הפשוטים שהיו להיט בשנות ה-80 וה-90הם כבר מזמן לא "אין". את מקומם תופס ריהוט ממשי. לא רק כיסאות ושולחנות אלא מערכות ישיבה של ממש כמו בסלון: ספות, כורסאות, כריות, פופים ואפילו שטיחים, והכל מחומרים עמידים בפני פגעי מזג האוויר הישראלי.

לכך נוספו חומרי גלם חדשים וגם חידושים טכנולוגיים בתחום הפולימרים והאריגים החכמים שפורשים בפני הלקוחות עידן חדש, נועז יותר, טכנולוגי יותר וצבעוני יותר.

חושבים לטווח רחוק

מזג האוויר הישראלי אינו מיטיב, בלשון המעטה, עם רהיטי הגן. לכן כדאי לבחור בחומרים עמידים שישרדו וימשיכו גם לעונה הבאה. אחד מהם הוא הבטון, אותו אפור פשוט שזכה בשנים האחרונות לעדנה והיום ניתן למצוא בו שימושים מפתיעים כמו בבטון שקוף, מכשירי חשמל מבטון ואפילו תכשיטים.

Royal Botania

רהיטי גן ROYAL BOTANIA של חברת פנטהאוז

יולי וולמן, אדריכלית ומעצבת פנים המתמחה בבתי יוקרה, מספרת ש"עם בטון אפשר היום ליצור הכול, גם שולחנות וגם ספסלים. הוא מאוד יפה ופרקטי ונשאר עמיד בחורף ובקיץ. אפשר למצוא היום שולחנות בטון שהפלטה העליונה שלהם מבטון והרגלים מברזל או מאלומיניום חזק ואז הם עמידים מאוד בפני מזג האוויר. זה מודרני מאוד והולך נפלא עם כיסאות אלומיניום המשווים לזה מראה אוורירי וקל".

פיליפ סטארק

שולחן וכיסאות בעיצוב פיליפ סטארק של הביטאט

חומר עמיד אחר הבולט גם השנה בעיצוב הגינה, הוא הברזל. "יתרונו הגדול של ריהוט הברזל הוא עמידותו בתנאי מזג האוויר והזמן", אומר אורי שני, מבעלי מתחם 'טורקיז בית יצחק'. מבחינה עיצובית מדובר בחומר שיכול לשנות פניו מהקצה אל הקצה. הוא יכול להופיע כרהיט במראה אוריינטלי מסולסל, כמו גם במראה אירופי – כפרי של פרובנס". החידוש השנה הוא בקשת הגוונים של פרטי הריהוט: לצד השחור והלבן נוספו צבעים עליזים, ביניהם כחולים וירוקים המשתלבים בהרמוניה עם הצמחייה המשתרגת ועם שולחנות מחופי פסיפס קרמיקה צבעוני, היוצרים אוירה אופטימית ומזמינה בגינה.

מראה קליל יותר של הברזל אפשר לראות בריהוט גן מרשת מתכתית מגלוונתשל חברת "טרופיקאזה ריהוט גן" שממוקמת במושב רשפון. הריהוט המרושת אוורירי מאד וקליל למראה. אנשי המכירות אומרים שזהו הטרנד האחרון בתחום.

ריקי פורסט

כיסא נדנדה של המעצבת ריקי פורסט אצל חברת טרופיקאזה

גם רהיטי אלומיניום ונירוסטה יכולים להפוך לעמידים. יוסי עזר, סמנכ"ל "פנטהאוז רהיטים" מספר שמעצבי על קיבלו השראה מעולם היאכטות, דוגמת מותג העל royal botania. כך רהיטי אלומיניום ונירוסטה עוברים היום, תהליכים מיוחדים בדומה ליאכטות שהופכים אותם לעמידים להפליא מול פגעי מזג האוויר.

בסגנון הפיוז'ן

לעיצוב ססגוני ונועז יותר משלבים חומרים וטקסטורות שונים היוצרים יחד מראה דרמטי. כך למשל פרטי הריהוט, התאורה והאקססוריז בעיצוב פרנק לפברה שמציעה "פנטהאוז רהיטים". הרהיטים מתבססים על גזעי עץ שנסחפו לנהר הסיין ונאספו מגדותיו, בשילובים של בדים, מתכת, זכוכית אקרילית וצבע אשר מעצימים את הניגודיות בין העץ הפראי המוחלק ובין חומרים קרים, אטומים ודרמתיים. לפברה משלב ביצירותיו בין הפראי למלוטש, בין הקדמון למינימליסטי.

בקולקציית קיץ 2013 של חברת "גנים ושושנים" שמים דגש דווקא על שילוב של אלומיניום עם חומרים עמידים כגון בדי טקסטלין, זכוכיות וראטן סינטטי. הקו העיצובי שלהם הוא בסגנון הייטק קר, קו המשתלב עם אופי הבנייה המודרני של העשור האחרון.

ריהוט גן

ריהוט הגן של הארטמן בחנויות כרמל דירקט

פיוז'ן בסגנון אחר מציגה חברת הרטמן שמציעה שפע רב עם אפשרויות "לשלב ולערבב". בין הפריטים שמציעה הקולקציה: מערכת ישיבה series – מערכת ישיבה פינתית עשויה נירוסטה וסיבי ראטן בעובי 2 מ"מ. המערכת עמידה בפני מים וקרני UV. כריות המושבים מצופות בבד אורגני אנטי-בקטריאלי ומשלבות ספוג מוקצף המתייבש במהירות בעת מגע עם מים. מילוי הכריות והמושבים מבטיח עמידות למים, כתמים, כלור ומי ים.

סוככים ופרגולות

גם בתחום הסוככים והפרגולות רבים החידושים. חומרים מודרניים בעיצובים מרהיבים תופסים את מקומן של הפרגולות הסטנדרטיות מעץ והכל בעיצוב מושקע ובעמידות גבוהה.

אייר גולה

הצללת "אייר גולה" של חברת בול עץ

השוני הוא בעיקר במעבר מעץ קלאסי לברזל ואלומיניום. "יש היום פרגולות עם תריסי אלומיניום חשמליים שניתן לכוונן אותם לפי השמש, מספרת האדריכלית אירית אקסלרוד המתמחה בין השאר בעיצוב בתים פרטיים ברמה גבוהה. "יש מפרשי בד שהם קלים ונחמדים, או פרגולות עם מסגרת ברזל ענקית שמסביבה אפשר לשים פסי עץ או במבוק או זכוכית או מפרש, כך לפחות בבתים המודרניים. בבתים הכפריים נשארים עם מסגרת העץ. היום לא עושים כל כך מסגרות בטון אלא אם עושים קרניז של בטון שבתוכו אפשר לשים פרופילים של עץ שניתנים להזזה, אבל זה מאוד יוקרתי ומיוחד ורק מעטים יודעים לעשות את זה בארץ. במרכיב הפרגולות נכנס גם אבזור של נירוסטה במקום ברגים. מחברי הנירוסטה הם עמידים לאורך זמן ואנשים מעדיפים אותם היום בגלל הפרקטיות".

"תחום הפרגולות מושפע מטרנדים, וכיום יש ביקוש גבוה לפרגולות קלילות, מינימליסטיות, מוסיף שי אדר, מבעלי חברת PARQUETEAM. "בנוסף, נעשה שימוש גובר בצבעים בהירים, וכן במתכת או בעמודי ברזל לקונסטרוקציה. מבחינת החומרים להצללה, יש ביקוש לסרגלי עץ, אך גם לקש, במבוק ובד".

קניית סוכך היא השקעה לטווח ארוך, עלותו אינה זולה והשוק מציע מגוון רחב של סוככים באיכויות שונות. שאלתי את תקווה עטיה מנכ"לית חברת "סולריס" על מה צריך להקפיד בבואנו לקנות סוכך.

עטייה מדגישה את החשיבות של החומר ממנו עשויה הפרגולה, ואת השליטה על כמות האור.

סוכך גולד

סוכך גולד מבית סלוריס

חברת "סולריס" משווקת פרגולות חשמליות מאלומיניום אל חלד. חוזקו ועמידותו של האלומיניום, היא אומרת, הופכים אותו לחומר מועדף. בניגוד לעץ, שומר האלומיניום על תכונותיו לאורך שנים רבות. הוא אינו נדלק, אינו נסדק, מתקלף, או נרקב, ונראה כחדש לאורך זמן. פרגולות האלומיניום מתאימות במיוחד לגינות ולכיסוי שטחים גדולים. הן אינן מצריכות תחזוקה שוטפת, ומשווקות במגוון סיגנונות ודגמים.

על גבי הפרגולות מותקנים שלבי האלומיניום, שנפתחים ונסגרים על פי רצוננו ובאופן חשמלי. כך יש לנו שליטה מלאה בכמות האור וברמת ההצללה מתחת לפרגולה. הם נפתחים למחצה או לגמרי ומאפשרים לאוורר את החלל ולקבל בריזה נעימה בימי הקיץ. כשהם סגורים הם מאפשרים אטימה לגשם. שלבי האלומיניום של "סולריס" ניתנים להתקנה על כל


סיפורים מתקופת המדינות הלוחמות

$
0
0

Yue Yi

בתקופת המדינות הלוחמות, במאות החמישית עד השלישית לפני הספירה, הייתה סין מחולקת למדינות שלחמו זו בזו. שליטים שאפו להרחיב את הטריטוריות שלהם במטרה לאחד בחזרה, תחת שלטונם, את האימפריה שהתפרקה. הייתה זו תקופה אכזרית, ועם זאת, דמויות בולטות בכישרונותיהן או במוסריותן הופיעו באותה תקופה בסין, דמויות שעיצבו את התרבות הסינית והשפיעו עליה רבות.

בתוך הכאוס, השחיתות ושפיכות הדמים, אלה שלא ניסו להשיג לעצמם תהילה או כוח בלטו במיוחד. אלה שהקדישו את לבם לטובת המדינה והעם הפכו לגיבורים שסיפוריהם ממשיכים להיות מסופרים עד היום.

יואה יי חי באותה תקופה, לא ידוע בדיוק באילו שנים. הוא שירת כגנרל במדינת ין. יואה יי לא רק בלט בכישרונו הצבאי, אלא גם בכישרונו הספרותי.

באותה זמן מדינת צ'י שבמערב הייתה מדינה חזקה ועוצמתית. הדוכס של צ'י היה ידוע בתוקפנותו ונהג לצאת למסעות כיבוש נגד מדינות אחרות. כישוריו הדיפלומטיים של יואה יי עזרו לו ליצור בריתות בין מדינת ין לבין מדינות אחרות, והוא הפך למפקד העליון של הצבא המאוחד של שש מדינות במתקפה שערכו נגד צ'י.

המבצע היה מוצלח מאוד. בתוך חצי שנה נכבשו שבעים מעריה של צ'י. הדוכס, שריו ויועציו ברחו למדינות אחרות, וצ'י עמדה ליפול לידיה של ין.

ששת הצבאות חזרו למדינותיהם, פרט לצבאו של ין, שהמשיך להילחם בפיקודו של יואה יי נגד שתי ערים מבוצרות שעוד לא נפלו.

לאחר שלוש שנות לחימה, יואה יי עדיין לא הצליח לכבוש את שתי הערים. בינתיים, במדינת ין, הופצה שמועה שיואה יי רוצה להפוך בעצמו לדוכס של צ'י, ולכן הוא מאריך את שהותו במדינה כדי לצבור תמיכה בקרב אנשי צ'י.

הדוכס של ין שמע את הדברים, ואמר: "למעשה, בזכות הישגיו המרשימים ותרומתו העצומה, ליואה יי אכן מגיע להיות דוכס". אז והחליט הדוכס להעניק ליואה יי את התואר "הדוכס של צ'י". יואה יי בצניעותו הודה על הכבוד, אבל סירב לקבל את התואר.

כשמת הדוכס של ין, עלה בנו לשלטון. המפקד טיאן דאן מהצבא של צ'י ידע על המתיחות ששררה בין יואה יי לבין הדוכס הצעיר, והחליט לנצל את ההזדמנות. הוא דאג להפיץ שוב את השמועה על יואה יי באמצעות מרגלים ששלח. הדוכס החדש של ין, שחשד ביואה יי מלכתחילה, האמין לשמועה והחליף את יואה יי בגנרל אחר. יואה יי צווה לשוב בחזרה למדינת ין.

אבל יואה יי ידע שאם ישוב אל הדוכס העוין, חייו יהיו בסכנה. לכן החליט לברוח למדינת ג'או, אחת ממדינות הברית, וביקש שם מקלט.

טיאן דאן משקם את צ'י באמצעות כיבוש של עיר אחת

הגנרל החדש שהגיע לפקד על הצבא של ין לא היה מוכשר כמו יואה יי, והמפקד טיאן דאן ניצל את ההזדמנות להציל את מדינת צ'י מנפילה, ולשחזר את כוחה. טיאן דאן היה דמות מבריקה ומעוררת השראה.

לפני שהפך למפקד היה טיאן דאן פקיד בממשל של צ'י. כשנהרג מפקד אחד החילות, מונה טיאן דאן כמפקד החיל במקומו. ברגע שמונה לתפקיד, אסף טיאן דאן אנשים מקרב בני משפחתו ומקרב משפחתו הרחוקה יותר וגייס אותם לצבא כדי להילחם בחזית. הוא גם הצטרף באופן אישי לחיילים בעבודות הקשות שהיו צריכים לעשות ומורל הצבא השתפר מאוד תחת פיקודו.

נראה שטיאן דאן הבין היטב את האסטרטגיות והטקטיקות שהציע סון דזה בספרו "אמנות המלחמה", שעליו סיפרנו בפעם הקודמת. לאחר שהצליח ליצור פילוג בצבא האויב, הוא הסתיר את חייליו הטובים ביותר, ושלח נשים וקשישים להגן על חומות העיר. לאחר מכן הוא שלח שליח כדי לדון עם ין על תנאים לכניעה. הוא גם דאג שעשירי העיר ישחדו בחשאי את צבא ין כדי שידאגו לביטחונם לאחר שהעיר תיכבש. הצבא של ין נעשה זחוח, והאמין שהניצחון ממש בהישג יד.

בינתיים הכין טיאן דאן 1,000 פרים שאותם כיסה בבדים צבעוניים. לכל פר חוברו פגיונות חדים לקרניו, ולזנבו חוברו זרדים טבולים בשמן.

בחצות הליל, כשצבא ין היה שקוע בשינה עמוקה, צבאו של טיאן דאן הוביל את הפרים אל מחוץ לעיר, והבעיר את זנבותיהם. השוורים החלו לדהור אל עבר מחנהו של צבא ין, אחריהם התקדמו 5,000 מחיילי העילית של צ'י. אזרחי צ'י נעמדו על חומות העיר והרעישו בחוזקה באמצעות כלים שהיו בבתיהם.

חיילי ין התעוררו מהרעש, וראו להפתעתם אלפי מפלצות בעלות להבים רצות לעבריהם. החיילים המבוהלים והמפוחדים מיהרו לברוח. רבים מהם נהרגו באותו הקרב.

בזכות ההישג בקרב התעודדו אנשי צ'י. אלה שגרו בערים הכבושות גם הם יצאו להגנת צ'י נגד ין. יותר מ-70 ערים נכבשו בחזרה בתוך כמה חודשים, וטיאן דאן הפך בהיסטוריה הסינית לדמות של מפקד אגדי שהצליח לשקם מדינה שלמה בזכות כיבוש של עיר אחת.

יואה יי לא מעוניין לטהר את שמו

בינתיים, במדינת ין, הדוכס התחרט מאוד על היחס שלו ליואה יי. הוא גם חשש שהדוכס של ג'או ינצל את המצב וייעזר ביואה יי ובידע הפנימי שלו כדי לתקוף את ין. הדוכס של ין כתב ליואה יי מכתב ובו האשים אותו על כך שהוא לא מעריך את החסד והאמון של אבי הדוכס.

יואה יי השיב לו במכתב: "אני כותב את המכתב להוד מעלתו בתקווה לנקות כמה סיפורים שגויים שמקורביך סיפרו לך עליי". הוא המשיך וכתב שרק באמצעות התמיכה של הדוכס יכולים האנשים המוכשרים לתרום באופן משמעותי למדינה. הוא הביע את נאמנותו לדוכס הקודם, וכתב על האמון שהיה ביניהם, ועל התסכול והחרטה בעקבות המבצע הצבאי שלא צלח בגלל התערבותו של הדוכס החדש. הוא ציין שלא רצה למות בשל האשמות שווא.

בהמשך המכתב יואה יי ביטא את אמונתו בערך הסובלנות והאיפוק. הוא כתב שאף על פי שנעשה לו עוול, הוא לא רצה לפרסם סיפורים שיביכו את מדינת ין ואת הדוכס בניסיון לטהר את שמו, וגם כתב שאינו מאשים את הדוכס או נוטר טינה כלשהי.

למשך שארית חייו מילא יואה יי את את הבטחתו שבמכתב, ופעל לבסס יחסים דיפלומטיים בין ג'או לבין ין. יואה יי נחשב לאחד מהגנרלים הגדולים בהיסטוריה הסינית בזכות האנושיות שהפגין לכל אדם – כולל מי שעשה לו עוול, בזכות חוכמתו, ובזכות כישוריו הדיפלומטיים. הוא נזכר גם בזכות הידע המקיף שלו באסטרונומיה, גיאוגרפיה ופילוסופיה.

סרט המדע בדיוני הטוב של השנה: אבדון

$
0
0

טום קרוז ואולגה קורליאנקו ברגע האמת

"אבדון" (באנגלית: Oblivion במשמעות נשייה, שכחה) הוא אחד מסרטי המדע הבדיוני הטובים בשנים האחרונות, מה גם שמדובר ביצירה של ג'וזף קוסינסקי, במאי כמעט ללא ניסיון, שהסרט המשמעותי היחיד שעשה בעבר היה "טרון- המורשת", שגרף יותר מ–400 מיליון דולר ברחבי העולם והיה מועמד למספר פרסים כולל הגראמי ופרס האוסקר היוקרתי.

הסרט הנוכחי מבוסס על רומן גרפי באותו שם של ג'וזף קוסינסקי. קוסינסקי שואב את ההשראה שלו מהרקע הנרחב שלו באדריכלות, עיצוב ומוסיקה. הוא קיבל את התואר הראשון שלו בהנדסת מכונות באוניברסיטת סטנפורד, לפני שסיים את הלימודים באוניברסיטת קולומביה עם תואר שני באדריכלות. הוא הושפע רבות מן הארכיטקט הגרמני לודוויג מיס ון דר רוהה וזה ניכר בסרט המאופיין בצילומי תלת ממד מרהיבים ברזולוציה דיגיטלית של כדור הארץ השומם שהוחרב על ידי פולשים ומורכב ממדבריות צהובים, ושדות שלג עצומים עם קטעי צמחיה ירוקה, שרכבי חלל חולפים מעליהם. הצילומים התרחשו בארה"ב ובאיסלנד תחת שרביטו של קלאודיו מירנדה (חיי פיי).

גם ההשפעות על הבמאי מעניינות. באחד הראיונות עמו למגזין wonderlandmagazine מספר קוסינסקי שהוא הושפע רבות מהסרט "לורנס איש ערב", אבל גם מסרטים אחרים: "גדלתי בשנות ה-70 וה-80 וסרטי ילדותי היו בלייד ראנר, בחזרה לעתיד ומלחמת הכוכבים, אבל 2001 אודיסאה בחלל של סטנלי קובריק היה אחד המשפיעים ביותר עלי כי המדע הבדיוני שלו מתבסס על רעיונות גדולים שאותם רציתי גם ליישם בסרט הנוכחי. חלק מהשאלות הגדולות שאתה יכול לשאול הן מה עושה אותנו את מה שאנחנו, מי יישאר אחרי שאנחנו נלך".

העלילה מוכרת למדי ולא בשבילה כדאי להגיע לסרט הזה, אלא יותר בשביל האפקטים, והלוקיישנים המרהיבים (עם תקציב של 130 מיליון דולר הצליחו היוצרים בכל זאת להרשים) והשחקנים (טום קרוז השרמנטי, מורגן פרימן שרק משתבח עם השנים, אולגה קורילאנקו, שיותר משהיא יודעת לשחק היא פשוט יפיפייה, והכוכבת העולה של בריטניה, אנדראה רייסבורואו, שמביאה לסרט משב רוח בריטי קריר).

השנה היא 2077. ג'ק הארפר (קרוז) הוא מפקד נחתים וגם אחד מאחרוני השורדים על פני כדור הארץ שנחרב על ידי כובשים זרים. רוב תושבי כדור הארץ נמלטו אל הירח טיטאן. קרוז מוצב בתחנה עתידנית הנמצאת במרומי מגדל זכוכית הניצב גבוה מעל פני כדור הארץ והגישה אליו וממנו היא באמצעות רכב חלל מתקדם. הוא חולק את עבודתו עם בת זוגו אדומת השיער ויקטוריה (אנדראה רייסבורואו). תפקידו הוא לתחזק את המזל"טים האוספים את משאבי כדור הארץ ובמיוחד את תחנת השאיבה של מי כדור הארץ לפני שהוא ואנשי תחנת האם יעזבו את המקום כדי לעבור לגור גם הם בטיטאן.

תוך כדי ביצוע תפקידו עליו להימלט מאויבים הבאים להתקיפו בתוך כדורים מעופפים המשמיעים קולות נביחה מוזרים.

אבל הארפר אוהב את כדור הארץ ובמיוחד פינת חמד אחת אליה הוא בורח לעתים כדי להתבודד. שם יש לו בקתה קטנה, כדור בייסבול, כובע קסקט, ספרים וגינה ובה גידולים שהוא מטפח על שפת אגם קטן. מידי פעם הוא גם חולם על אישה יפייפייה (אולגה קורילאנקו) שאותה הוא רואה ברחובות ניו יורק שלפני המלחמה, או משקיף יחד אתה במשקפת במגדל תצפית המוצב מעל העיר.

אולגה קורליאנקו

אולגה קורליאנקו מתוך אובליביון

באחת המשימות שלו מגלה הארפר כלי טיס שנפל ובתוכו צעירה מקסימה (קורילאנקו) שהוא יודע שהוא מכיר אותה וכבר ראה אותה בעבר, אבל הוא מתקשה לזכור מאיפה, כי זכרונו נמחק על ידי המפקדים שלו.

מכאן ואילך מתערער עולמו של הארפר. הוא כבר אינו  בטוח כי המשימה שאליה הוא מיועד היא נכונה, מה גם שהוא פוגש את "התוקפים" של כדור הארץ ובראשם מורגן פרימן, שמציבים בפניו שאלות מהותיות ומוסריות לגבי המשימה שלו והעולם שבו הוא מאמין.

את פסקול הסרט הלחין אנתוני גונזלס, ממקימי הרכב האינדי רוק והמוסיקה האלקטרונית מהמצליחים בעולם – M83. בשיר הנושא של האלבום מתארחת הזמרת הנורבגית סוזן סנדפור.

טום קרוז כבר בן 50 ועדיין הוא מצליח לספק את הסחורה באופן מרשים. הוא נראה טוב, עיניו בורקות והגוף שלו שמור באופן לא רע לחלוטין. הוא מביא לנו את כל הפרצופים המוכרים שלו, זה של הגיבור המתמודד נגד האנשים הרעים, הטייס הנמלט ממכונות הירייה של התוקפים, הלוחם שמדלג על פני מכשולים ויורד בחבל אל פי תהום (במקרה זה הספרייה הלאומית בניו יורק) והגבר המאוהב (לטעמי בלי יותר מידי רגש או אישיות).

בתסריט עצמו ישנם כמה חורים תמוהים, אבל אני, כצופה, החלקתי את זה, והעדפתי לזרום עם הצילומים הפנטסטיים על רקע הנופים המקסימים ולהאמין לקרוז שהנה הוא הולך להציל את האנושות.

מרגל בכל כיס

$
0
0
התקפה סלולרית

הדגמה של הודעה על תקיפה שמציגה מערכת אבטחת המובייל של Zimperium על מכשיר אנדרואיד

יום אחד הגיע מנכ"ל הסטארטאפ Skycure עדי שהרבני לחברה מוכרת כדי להדגים למקבלי ההחלטות מדוע כדאי להם לשים לב לאבטחת מידע בטלפונים הסלולריים. תוך כמה רגעים, מספר שהרבני, הציג המקרן שבחדר את הודאות הדואר האלקטרוני של מנכ"ל החברה. המנכ"ל המופתע נפל מהכיסא. מילולית.

לכל אחד מאתנו יש כזה בכיס. אנחנו קוראים בו את המיילים שלנו, מפטפטים בפייסבוק, מצייצים בטוויטר ובודקים את מצב חשבון הבנק שלנו. אנחנו גם משוחחים דרכו מדי פעם. כל כך הרבה מידע רגיש עובר דרך המכשיר הקטן הזה שמלווה אותנו לכל מקום. גם כשאנחנו לא מתכוונים להעביר דרכו מידע רגיש, מיקרופון ושתי מצלמות נמצאים בהיכון, רק מחכים לפקודה.

במעבדות של קספרסקי מספרים על 35 אלף אפליקציות זדוניות לאנדרואיד שאותרו בשנת 2012, והקצב ממשיך לעלות. "אנחנו מצפים ש-2013 תהיה מלאה בהתקפות נגד משתמשי אנדרואיד, בפגיעויות חדשות שטרם זוהו ובדליפת מידע", הם כותבים בדו"ח לסיכום 2012.

לאחרונה התפרסם ש-35 אחוז מיישומי האנדרואיד בסין אוספים מידע על המשתמש, מבלי שיהיה נחוץ לפעולתן. גם ביפן מספרים על פיצוץ של אפליקציות זדוניות. ממש לאחרונה התפרסמו ידיעות על תוכנת ריגול המפיצה את עצמה בקרב פעילים פוליטיים המתנגדים למשטר הסיני המשתמשים במכשירי אנדרואיד.

גם משתמשי האייפון צריכים להיזהר, ולא רק אלה שעשו למכשיר Jailbreak. כמה אפליקציות בודדות הצליחו לחדור לחנות האפליקציות של אפל כשהן מסתירות קוד לא לגיטימי, ואפילו להישאר שם לזמן מה. הן יכולות, למשל, לאסוף את פרטי אנשי הקשר שלכם ואת נתוני היומן שלכם. בחודש שעבר חשף שהרבני בכנס הרצליה גישה שבה יכולים תוקפים להשתלט על מכשירי אייפון (לקריאה נוספת: bit.ly/hetihack).

יצחק (צוק) אברהם, מנכ"ל הסטארטאפ הישראלי Zimperium, מסביר שלמרות הדעה הרווחת, מבחינתו מכשירי האייפון חשופים למתקפות חיצוניות, שלא דרך חנות האפליקציות, באותה מידה כמו מכשירי אנדרואיד. "המצב הנוכחי של הסמארטפונים הם כמו Windows XP לפני 10 שנים. חשבו שהוא בטוח בזמנו, אבל היום מבינים שהוא לא היה", הוא אומר.

בעיות האבטחה לא מוגבלות רק לאפליקציות זדוניות. רק לאחרונה דווח על פירצת אבטחה בשרת של אפל, שאפשרה להחליף סיסמה למישהו אחר באמצעות כתובת מייל ותאריך לידה בלבד. תוקף פוטנציאלי יכול היה לנצל זאת כדי לאתר את המיקום של הקורבן, להשיג את רשימת אנשי הקשר שלו, להיכנס לחשבונות המייל שלו, או למחוק את כל המידע מהמכשיר.

בנוסף, לא משנה כמה מערכת ההפעלה חסינה לתוכנות זדוניות, אם הרשת שדרכה אנחנו מחוברים לאינטרנט נמצאת תחת מתקפה, גם משתמשים זהירים ומודעים עלולים להיפגע, כמו במקרה הבא.

קונסולה לשליטה באבטחת מובייל

הדגמה של הקוננסולה של Zimperium שמציגה את מצב אבטחת המובייל של הארגון, ומראה על גבי מפה את כל המקומות שבהם התרחשו תקיפות נגד מכשירי הסלולר של העובדים

יהודה לוי, אתה תחת מתקפה

שלט גדול מקדם את פניהם של הנכנסים למשרדו הלב-תל אביבי של הסטארטאפ Zimperium. השלט מכריז בגאווה שההאקר האמריקני האגדי קווין מיטניק הצטרף לצוות. מיטניק, למי שלא זוכר, ריצה חמש שנות מאסר בארה"ב אחרי שהגזים קצת עם הפעלולים שלו. כשערכו אחריו מצוד סוכני ה-FBI, מיטניק מספר שהוא הצליח לחמוק מהם על ידי כך שאיתר את מיקומי מכשירי הטלפונים הסלולריים שלהם. בכל פעם שהתקרבו אליו, מיטניק דאג להתרחק, עד שבסופו של דבר הם הצליחו לשים עליו את ידיהם.

צוק אברהם

צוק אברהם, מיסד ומנכ"ל Zimperium

בחדר המנכ"ל הפונה לנוף התל אביבי יושב יצחק "צוק" אברהם, יוצא יחידת צבאית לאבטחת מידע, שחגג בחודש שעבר 25. לכבוד יום ההולדת שלו שקד אברהם על חיפוש פגיעויות בקבצי PDF, פגיעויות שמאפשרות לפרוץ למכשיר של כל מי שפותח את הקובץ. תוך פחות מ-12 שעות הוא מצא.

באמצע יום עבודה עמוס אחד ירד אברהם לבית הקפה הסמוך למשרד לפגישה עם חבר. החבר, שהמתין לו שם, היה מחובר בינתיים לרשת האלחוטית של בית הקפה. אברהם הגיע, התיישב לשולחן, שלף את המכשיר הסלולרי שלו והתחבר לרשת האלחוטית.

הסמארטפון של אברהם התריע מיד על תקיפה ברשת האלחוטית, הוא מספר. הוא הסתכל מסביב, ולפתע הבחין בשחקן יהודה לוי יושב באחד השולחנות הסמוכים. "כנראה שמישהו ניסה להוציא ממנו תמונות", משער אברהם. הוא הזהיר את כל הסובבים שהרשת נמצאת תחת תקיפה. כולם הזדרזו להתנתק מהרשת האלחוטית. לוי ארז את חפציו והסתלק.

גם אברהם וגם שהרבני מספרים שהצליחו לאתר ניסיונות תקיפה. שהרבני מספר לדוגמה על בדיקות שערך במקומות שונים. "ראיתי מספר מקרים שמישהו בפירוש עשה פתיחה וסגירה של מידע, וחתם עליו באמצעות חתימה לא מקורית", הוא מספר. המשמעות היא שהתוקף יכול היה לראות מידע מגוון מהמכשיר, כולל מידע מוצפן כגון סיסמת האימייל או פרטי חשבון הבנק.

מומחי אבטחה מעריכים שתקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חברות כבר התרחשו ברחבי העולם. אבל חלק מהחברות אינן יודעות על כך בעצמן. אלה שיודעות, אינן מעוניינות להיחשף.

עשרת אלפים פרצות בארגון קוראות לגנב

יותר ויותר עסקים מאפשרים לעובדים שלהם להשתמש במכשירים הפרטיים שלהם לצורכי עבודה. הטרנד הזה, שזכה לכינוי Bring Your Own Device, או BYOD, צפוי רק ללכת ולגדול בשנים הקרובות. העובדים זוכים להשתמש במכשיר שהם אוהבים ורגילים אליו, ואילו המעסיקים לא נדרשים לעלויות של רכישת מכשירים נוספים. אבל אל הנוחות מתלווים אתגרים לא פשוטים.

"אם אתה מכניס עשרת אלפים מכשירים לארגון, אלה עשרת אלפים נקודות כניסה לארגון", אומר אברהם.

גם אם אף אחד לא באמת מעוניין לתקוף את הארגון שלך, עובדי הארגון עדיין עלולים להיות קורבנות למתקפה כללית שלא מכוונת ליעדים ספציפיים. ברגע שאנחנו מתחברים לרשת אלחוטית ציבורית, יכול להיות שבאותה רשת נמצא תוקף שמעביר את תעבורת הרשת שלנו דרכו, ואוסף עלינו מידע. זה יכול להיות סיסמאות רגישות של הארגון, רשימת הלקוחות שבאנשי הקשר שבמכשיר, או פרטי הכניסה לחשבון הבנק.

התוקף אפילו לא חייב להיות נוכח במקום. "תולעים" המבצעות תקיפות שכאלה יכולות להסתתר בתוך מחשבים או במכשירים סלולריים של משתמשים תמימים, ולהפיץ את עצמן ממכשיר למכשיר.

"המובייל הפך לערוץ התקיפה הפשוט ביותר", אומר אברהם. לכן, אין לו ספק שתקיפות מובייל נגד ארגונים כבר מתקיימות, וימשיכו להתרבות.

הפתרון ש-Zimperium מפתחים לארגונים מכוון לפתור בדיוק את הבעיה הזאת. הם כבר גייסו 1.3 מיליון דולר, ונמצאים כרגע בסבב גיוס נוסף, וכבר יש להם כמה לקוחות גדולים ומעניינים שלא ניתן לחשוף כרגע את שמם שמריצים כבר את גרסת הבטא של פתרון אבטחת המובייל הארגוני שלהם. אבל קודם כל, בואו נבין אילו פתרונות אבטחת מובייל קיימים היום.

מעט הגנה במעט כסף

למשתמש הפרטי יש היום מעט מאוד פתרונות אבטחה מספקים לסמארטפון שלו.

יש מגוון רחב של תוכנות אנטי וירוס, בעיקר לאנדרואיד, וגם קצת לאייפון. רובם לא עולים כסף, או עולים מעט מאוד. Lookout, Sophos ו-Kaspersky הם רק כמה מהשמות. אבל כדאי לזכור שתוכנות אנטי וירוס יודעות להגן בעיקר בפני וירוסים ידועים. כלומר, אם יש וירוס שעדיין לא אותר ואובחן במעבדות החברה, לא תהיה לתוכנה אפשרות לגלות אותו או להתמודד איתו. עוד פחות מכך תהיה להם האפשרות להתמודד עם תקיפות המכוונות באופן ספציפי לאדם מסוים או לארגון מסוים.

נוסף על כך, אם אתם מקפידים להתקין תוכנות רק מחנויות האפליקציות הרשמיות של אפל ושל גוגל, תוספת האבטחה של אנטי וירוסים כאלה תהיה, סביר להניח, מזערית. זה לא שלא יכולות לעלות לחנויות האפליקציות הרשמיות תוכנות מזיקות למיניהן, אלא שהסיכוי שחברת האנטי וירוס הספציפית שאת התוכנה שלה התקנתם על המכשיר תזהה את הווירוס לפני שגוגל ואפל יזהו אותו הוא מוגבל. ההגנה שתוסיפו לכם מוגבלת לפער הזה שבין הזמן שבו חברת האנטי וירוס גילתה את הווירוס לבין זה שאפל או גוגל הסירו את האפליקציה הזדונית מהחנות, אם בכלל יהיה כזה.

שירותי VPN למיניהם מאפשרים להבטיח גלישה מוצפנת ואמינה כשנמצאים ברשתות ציבוריות. כך אתם יכולים לוודא שתעבורת האינטרנט שלכם לא עוברת דרך גורם עוין. Hotspot Shield למשל מציע שירות שכזה עבור 3.90 ש"ח בחודש. אבל מכיוון שכל התעבורה צריכה לעבור דרך שרת ה-VPN הגלישה נעשית איטית יותר. השירותים האלה גם אינם מסוגלים להגן על המכשיר שלכם מפני אתרים המריצים קוד זדוני או בפני וירוסים, תולעים וסוסים טרויאנים.

לבסוף, קיימות כמה תוכנות Firewall לאנדרואיד המסננות השימוש באינטרנט לפי רצונכם. לא בדקתי אף אחת מהן, כי הן דורשות להעביר את המכשיר תהליך של Root, תהליך שפותח בפניהן את האפשרויות הנחוצות להן, אבל באותו הזמן הופך את הטלפון לפגיע יותר. ראיתי תוכנת Firewall אחת שלא דורשת Root, אבל נראה שהשימוש שלה מוגבל מאוד ומאפשר למשתמש בעיקר לאפשר או לחסום גישה לאינטרנט של אפליקציות שונות.

פתרונות לארגונים

מייסדי Zimperium, עדי שהרבני (מימין) ויאיר עמית

מייסדי Zimperium, עדי שהרבני (מימין) ויאיר עמית

עדי שהרבני, 34, עבד בתפקידי אבטחת מידע בכירים ב-IBM, עד שפרש והקים יחד עם יאיר עמית את הסטארטאפ Skycure המפתח פתרון אבטחת מובייל לארגונים. בין חדרם של שני המייסדים מפרידים חלון זכוכית גדול, ודלת שנשארת פתוחה כדי להקל על התקשורת. בחדר הצמוד להם עובדים במרץ אנשי הפיתוח, ומדי פעם צועקים לעבר חדרי המייסדים "זה מוכן!"

לפני שעדי שהרבני מסביר לי על הפתרון הייחודי של Skycure, הוא סוקר בפני את מגוון הפתרונות הארגוניים הקיימים כיום, ואת המגבלות של כל אחד מהם. ראשית, קיימים פתרונות לניהול הטלפונים הסלולריים שבארגון, Mobile Device Management. הם מאפשרים לאיש המחשבים של הארגון לעקוב אחר המכשירים המשויכים לארגון, ולאכוף הגדרות שונות מרחוק. הוא יכול להגדיר למשל שהמשתמש יהיה מחוייב לנעול את המכשיר שלו בסיסמה, ושהטלפון יינעל אוטומטית תוך שתי דקות, וכך להגביר את רמת האבטחה.

שנית, קיימים יישומים מאובטחים למטרות ארגוניות, כמו יישום מייל מאובטח, או יישום לוח שנה מאובטח. הם אכן יכולים להיות מאובטחים יותר מיישומים אחרים, אבל אם מערכת ההפעלה עצמה נפרצה, או שהרשת שאליה אנחנו מחוברים נמצאת תחת מתקפה, הם לא יוכלו למנוע את הנזק.

כדי למנוע התקפות ברמת המערכת, נדרשים פתרונות מורכבים יותר. אחד מהם הוא וירטואליזציה. הפתרון הזה מוגבל למכשירי אנדרואיד בעיקר. המשמעות היא שמכשיר סלולרי אחר יריץ שתי מערכות הפעלה במקביל – אחת לשימוש פרטי, ואחת לשימוש הארגוני. הניתוק מהמערכת הפרטית מאפשר להגביר את רמת האבטחה של המערכת הארגונית. גם אם הותקנה אפליקציה זדונית על המערכת הפרטית, או או שחדר אליה וירוס, המערכת הארגונית אמורה עדיין להישאר מוגנת. לפני שנעבור לפתרון הרביעי, שאותו מציע שהרבני, נתעכב רגע אחד על הרעיון של וירטואליזציה. גם כאן יש לסטארטאפ ישראלי תרומה מעניינת לעולם.

שני טלפונים במכשיר אחד

וירטואליזציה מגיעה בדרך כלל באחת משתי צורות. אחת מתפשרת על נוחות השימוש לטובת אבטחה גבוהה יותר. השנייה מתפשרת על רמת האבטחה לטובת נוחות שימוש גבוהה יותר. בסטארטאפ הישראלי Cellrox מסבירים שהם הצליחו למצוא את הנוסחה המנצחת שלא תתפשר על אף אחד מההיבטים.

הסטארטאפ מתבסס על טכנולוגיה שפיתח ד"ר אורן לעדן במסגרת הדוקטורט שלו באוניברסיטת קולומביה. הוא הקים ביחד עם אומר איפרמן ורנית פינק את החברה, והיום עובדים בה עוד 15 עובדי פיתוח.

כמה חברות עובדות היום בעולם על פתרונות וירטואליזציה לאנדרואיד. חלקן בעלות אלפי עובדים וניסיון ארוך שנים בווירטואליזציה. אולי זאת אחת הסיבות שהופתעתי כל כך לראות את הפתרון החדשני של החברה הישראלית הצעירה והרזה.

"אנחנו יודעים להריץ שני טלפונים וירטואליים, או יותר, על טלפון פיזי אחד", הסבירה לי רנית פינק, מנהלת הפיתוח העסקי. "החוזק שלנו הוא שאין שום פגיעה בביצועים של הטלפון, וגם לא בזמן הסוללה". וזה בהחלט מפתיע. פתרונות וירטואליזציה שמוכרים לי עד היום צורכים משאבים משמעותיים מאוד. ייחודיות נוספת של Cellrox היא שבעזרת שיתוף פעולה עם השירות של Movius, כל אחד מהטלפונים הווירטואלים יכול לפעול על מספר טלפון אחר.

חוויית השימוש גם היא מפתיעה בנוחיותה: מחליקים את האצבע מלמטה למעלה, והטלפון עובר מיד, ללא זמן טעינה, למצב עבודה. החלקה נוספת, והטלפון חוזר למצב פרטי. בסביבה הפרטית אנחנו יכולים להתקין כל אפליקציה שנרצה. הסביבה הארגונית נשלטת על ידי איש ה-IT של החברה.

פינק עצמה מריצה על המכשיר שלה שלוש פרסונות שונות. אחת פרטית, אחת בשביל העבודה, ועוד אחת בשביל הילדים, כדי שיוכלו להתקין משחקים שונים מבלי שתצטרך לחשוש.

Cellrox כבר גייסה יותר מ-6.2 מיליון דולר, וכבר מריצה פיילוט עם כמה לקוחות.

שומר ראש אישי במכשיר שלכם

לפתרונות הווירטואליזציה יש שני חסרונות עיקריים. אחד הוא הצורך לתחזק שתי סביבות נפרדות, ולעבור בכל פעם מאחת לשנייה. השני הוא שהם עדיין לא מספקים פתרון למקרה שבו יש מתקפה על הרשת עצמה, או מתקפה מכוונת שיכולה לפגוע גם בסביבת העבודה המוגנת.

לכן שהרבני מאמין שהפתרון הטוב ביותר הוא הפתרון מהסוג שהוא וחבריו מפתחים ב-Skycure: מעין Firewall מתוחכם שנמצא בתוך הסמארטפון, ושומר עליו מהמגוון הרחב של האיומים.

פרופיל זדוני באייפון

הדגמה של תקיפת אייפון באמצעות פרופיל זדוני המאפשר לתוקף להשתלט על המכשיר, כפי ששהרבני חשף בכנס הרצליה

הפתרון שמפתחים ב-Skycure פועל בשקט ברקע במכשיר, מבלי להפריע, והוא כמעט ולא גוזל משאבים וסוללה. משם הוא משגיח על כל העברות המידע ברשת. אם הוא מזהה תקיפה על הרשת או קוד זדוני שמנסה לפעול, גם אם מדובר בתקיפה שאינה מוכרת עדיין לתוכנות אנטי וירוס, הוא מונע אותה ומציג התרעה. באותו זמן הוא מעביר דיווח לאיש ה-IT של החברה.

המערכת יודעת גם להבחין כשישומים שולחים החוצה מידע פרטי על המשתמש. פעילות שכזאת יכולה להיות לגיטימית, כמו למשל ביישום WhatsApp לשליחת מסרונים בחינם, שצריך לדעת מי מאנשי הקשר שבטלפון שלנו מנויים לשירות. אבל היא גם יכולה להיות לא לגיטימית, כמו למשל במקרה המפורסם של האפליקציה Find and Call שאספה את נתוני אנשי הקשר של המשתמש כדי לשלוח להם הודעות ספאם. המערכת של Skycure נותנת לנו שליטה בנושא הזה.

שהרבני מסביר שאחד ההיבטים הייחודיים בפתרון של Skycure, שעליו הם גם רשמו פטנט, הוא היכולת של המערכת שלהם לשבת בתור הרחבה של מערכת ההפעלה, אפילו במכשירים שלא עברו Jailbreak. באופן זה המערכת גם יכולה לוודא שכל פעילות נמצאת תחת בקרה, ושלא ניתן יהיה לסגור את המערכת. כשיש צורך לבצע ניתוחים מורכבים יותר, המערכת יודעת לשלוח את העבודה לשרת של Skycure כדי לחסוך במשאבים ובבטריה.

Skycure כבר גייסה 3 מיליון דולר, ומריצה פיילוטים בכמה חברות.

מנוע שמבדיל בין טוב לרע

פתרון מרתק נוסף לאבטחת מובייל הוא הפתרון של Zimperium. הוא כבר נמצא בפיילוט במספר חברות.

"בנינו מנוע שיודע להפריד בין רע לטוב", מסביר אנטוני גווידה, מנהל הפיתוח העסקי. "באמצעות המחקר שלנו והמידע שאספנו, אנחנו מבינים איך נראית התנהגות רעה, ואיך נראית התנהגות טובה".

צוק אברהם, המנכ"ל, מסביר שמדובר במערכת שלמה ומקיפה למניעת תקיפות מכל סוג. מכיוון שהיא מבוססת על זיהוי התנהגויות, היא לא מסתפקת בטיפול בווירוסים ובבעיות שכבר התגלו. המערכת יודעת למשל לזהות שקובץ שקיבלתם במייל מכיל למעשה קוד זדוני, ולמנוע את ההפעלה שלו. היא גם יודעת לזהות אם הרשת האלחוטית שהתחברתם אליה נמצאת תחת מתקפה, או אם האפליקציה שהתקנתם מבצעת פעילות שהיא לא אמורה לבצע.

באותו זמן, איש ה-IT של החברה יכול לגשת מהמחשב שלו לקונסולה שמאפשרת לו לראות את כל תקיפות המובייל שהתבצעו על עובדי החברה, באיזה מקום התבצעה כל תקיפה, ואיזה סוג של תקיפה התבצע.

המערכת יודעת להבחין אם יש עובד מסוים בארגון שאליו מכוונים התוקפים. לדוגמה, אם המערכת מבחינה בסוגים שונים של תקיפות על אותו עובד, למשל, היא מתריעה על כך, ומאפשרת לאיש ה-IT לחזק את רמת ההגנה על העובד שהפך ליעד.

שלושת הפתרונות שהצגתי כאן מיועדים למשתמשים ארגוניים בשלב הזה, ונמצאים עדיין בפיתוח. אם מעניין אתכם לנסות את הפתרונות האלה בארגון שלכם, אתם יכולים לנסות את מזלכם ולהציע להצטרף לפיילוט

החובות התאגידיים הגבוהים בסין מאותתים על משבר קרוב

$
0
0
china-economy

מומחים ומוסדות כלכליים גילו שיחס החובות התאגידיים-תמ"ג בסין הוא הגבוה בעולם. שיעור שכזה נחשב גבוה באופן חריג ומחקרים מציעים ששלושת הסימנים המרמזים על משבר פיננסי כבר הופיעו בסין – צילום: STR/AFP/GettyImages

היחס בין החוב התאגידי בסין לבין התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) שלה הוא כיום הגבוה בעולם ומומחים טוענים שכל שלושת הסימנים המבשרים משבר פיננסי כבר מופיעים בסין.

פרשנים טוענים שבסין התפתחה בועת האשראי הגדולה בעולם והיא קיימת בצורה של איגרות חוב המוחזקות על ידי תאגידים והלוואות קצרות טווח. המגזין הכלכלי Caijing המתפרסם בבייג'ינג ציטט מחקר של חברתZero Hedge analysts המציין כי יחס החוב-תמ"ג של סין מגיע ל-151 אחוז.

יש המטילים בכך ספק, אולם פרשנים אחרים מציגים מסקנה דומה. החוב התאגידי של סין, שב-2011 הסתכם ב-108 אחוז מהתמ"ג, עלה ב-2012 ל-122 אחוז – יחס החוב-תמ"ג הגבוה ביותר מזה 15 שנה, כך לפי דו"ח כלכלי של חברת GK Dragonomics שהתפרסם במגזין Bloomberg Business Week.

גם מחקרים שנערכו על ידי מומחים סינים הגיעו למסקנות דומות. ליו יו-הווי, מומחה למימון באקדמיה הסינית למדעי החברה מצביע על כך שהמגזרים הלא פיננסיים במשק הסיני, הכוללים את המגזר הממשלתי ואת מגזר הנדל"ן, אחראים לחובות בסך 114.8 טריליון יואן (18.54 טריליון דולר). חובות אלה משתווים ל-221 אחוז מהתמ"ג הסיני שעמד ב-2012 על 51 טריליון יואן (8.38 טריליון דולר), כך לפי דיווח כתב העת First Financial Daily מה-8 אפריל.

יש גם מומחים המאמינים כי "יחס החוב של מגזר הלא פיננסי" מרמז טוב יותר על התרחבותם המופרזת של החובות בסין. אם מפחיתים מהחוב 18 טריליון יואן (2.91 טריליון דולר) שהם החוב במגזר הנדל"ן המהווה 34.7 אחוז מהתמ"ג, וגם כ-32.9 טריליון יואן (5.33 טריליון דולר) שהם החוב של המגזר הציבורי המשתווה לבין לכ-60 אחוז מהתמ"ג, נותרים 68 טריליון יואן (10.98 טריליון דולר) של חוב בסוף 2012 אותם ניתן ליחס למגזרים התאגידיים הלא פיננסיים. זה משתווה לכ-125 אחוזים מהתמ"ג, שיעור העולה בקנה אחד עם הנתונים שצוינו על ידי המחקרים של Zero Hedge ושל Dragonomics GK.

בין אם יחס החוב-תמ"ג האמיתי עומד על 151 אחוז או על 122 אחוז, כלכלנים מסכימים שאחוז כה גבוה אינו בר קיימא. היחס בין החוב התאגידי לבין התמ"ג בסין חרג בהרבה מהמקובל בכל מערכת כלכלית מתקדמת – העומד על 50 עד 70 אחוז. מנקודת מבט כלכלית, יחס מינוף גבוה (היחס בין סך החובות של החברה להון העצמי שלה) גורם לבעיות כלכליות חמורות.

יהיו הנתונים מדאיגים ככל שיהיו, הם עדיין אינם מגלים את הסיפור בכללותו. לפי  דיווח של כתב העת הטייוואני China Times מה-9 באפריל, ליו יו-הווי גם אמר שהרווחיות של מייזמי התעשייה הסיניים (הרווח הנקי מסך ההכנסות) היא רק כ-5 עד 6 אחוזים, כמחצית מהממוצע העולמי, בעוד שהחוב התאגידי הממוצע בסין גדול פי שלושה עד ארבעה מהמקובל בעולם.

"חברות חוו האטה וההכנסות היו נמוכות מהציפיות. הן גישרו על הפער באמצעות הגדלה נוספת של החוב", מסביר אנדרו בטסון, מנהל המחקר ב-GK Dragonomics, על פי דיווח ה-Bloomberg Business Week.

שלושת סימני המשבר

יחס מינוף גבוה הוא אחד הסימנים המוכרים למשבר כלכלי. ג'אנג ג'י-ווי, כלכלן ראשי בחברת ההחזקות היפנית Nomura Holdings מונה במאמרו "סין – גוברת הסכנה של משבר כלכלי", שלושה סימנים של משבר כלכלי – יחס מינוף גבוה, גידול מהיר בנכסים וירידה בפוטנציאל הצמיחה של המשק. לדבריו, סין סובלת כעת משלושתם.

כדי להסתיר את הסימנים האלו, המשטר הסיני הרחיב את שוק האשראי במטרה להמריץ את הכלכלה.

כתוצאה מכך, כמות הכסף במחזור (המוגדר כ-M2 – מזומנים ושווי מזומנים) עלתה מ-16 טריליון יואן (2.58 טריליון דולר) ב-2002, ל-100 טריליון יואן (16.15 טריליון דולר) ב-2013. תוך מעט יותר מעשור היצע הכסף בסין גדל פי חמישה. הדפסה מופרזת של כסף נחשבת לגורם העיקרי לאינפלציה.

נוסף על כך, ההסתמכות על יצוא ועל השקעות בלתי סדירות (כדוגמת פיתוח נדל"ן) להנעת הצמיחה הכלכלית, הובילה להתפתחותו של מבנה כלכלי מעוות. דבריו של וון ג'יא-באו, לשעבר ראש ממשלת סין, על כך שהצמיחה של סין "אינה מאוזנת, אינה מתואמת, ואינה בת קיימא" זכו לתהודה רבה.

חובות הממשל המקומי

על פי דיווח של כתב העת China News מה-7 באפריל, שיאנג הואי-צ'נג, לשעבר שר האוצר של סין אמר שסך חובות הממשל המקומי בסין הגיע ל-20 טריליון יואן (3.23 טריליון דולר). הדברים נאמרו בדיוני ההנהגה הכלכלית הבכירה בפורום בואו 2013.

אף על פי ששיאנג לא הודה בכך, הו זו-ליו, כלכלן סיני נוסף ציין במהלך פורום בואו שסין תהיה המקום שבו ייפתח משבר החוב העולמי, זאת על פי דיווח העיתון הכלכלי הסיני 21st Century Business Herald.

הכלכלן הסיני המפורסם לארי לאנג מאמין שהמשבר הפיננסי והמשבר הבנקאי כבר החלו בסין. באוגוסט 2012 פירט לאנג שמונה מצבי משבר גדולים שעומדים להתרחש. משברים אלה כוללים לדבריו שימוש מופרז במשאבים, כושר ייצור מופרז, משבר חובות, אינפלציה ומשבר בנקאות.

נשיא הפרלמנט האירופי: אנחנו רוצים לראות דמוקרטיה בסין

$
0
0
martin-schulz

נשיא הפרלמנט האירופי, מרטין שולץ במסיבת עיתונאים ב-7 בפברואר במטה האיחוד האירופי בבריסל. שולץ התראיין לאחרונה לעיתון האפוק טיימס בנושא זכויות אדם ובנושאים נוספים הקשורים לסין העכשווית – צילום: Thierry Charlier/AFP/Getty Images

מרטין שולץ, נשיא הפרלמנט האירופי ענה בסוף חודש מארס על סדרת שאלות של כתב האפוק טיימס בנוגע לנושאים אקטואליים בסין. שולץ הציג את מחשבותיו במגוון נושאים, החל מההנהגה החדשה של סין ועד לגל תקיפות הסייבר של צבא סין באתרי האינטרנט של הממשל האמריקני.

שולץ מכהן כנשיא הפרלמנט האירופי, הבית התחתון ברשות המחוקקת של האיחוד, מאז תחילת 2012.

הוא עקב בעניין רב אחר חילופי הגברי בהנהגת המפלגה הקומוניסטית הסינית, במיוחד אחר נאום ההשבעה של שי ג'ין-פינג, המנהיג החדש, ברטוריקה שלו בנושא דמוקרטיה פנים מפלגתית ואחר מאבקו בשחיתות בקרב פקידי המפלגה.

"רפורמות, כדוגמת חיזוק שלטון החוק, לעולם אינן פשוטות ואינטרסים מבוצרים מהווים כוח רב עצמה נגד השינוי", ציין שולץ בראיון. "אבל רפורמות סוללות את הדרך לשגשוג ולהרמוניה חברתית נרחבים יותר. קיפאון בסופו של דבר מוביל לשיבושים".

על שולחן הדיונים עומד גם נושא החינוך מחדש באמצעות עבודה בכפייה – מערכת מחנות ה-"לאו-גאי". ראש הממשלה החדש, לי קה-צ'יאנג הכריז בחודש שעבר על תכנית חדשה לרפורמה ברשת מחנות העבודה בכפייה השנויים במחלוקת.

שולץ מקווה לראות "התקדמות ממשית" בנושא. הוא אמר שהפרלמנט האירופי גינה את מערכת מחנות העבודה בכפייה – נושא זכויות האדם שחוזר ועולה בקביעות בדיונים עם נציגי המשטר הסיני.

"מערכת ה-'לאו-גאי' מפרה מספר סעיפים באמנה הבין-לאומית בדבר זכויות אזרחיות ומדיניות, במיוחד את הסעיפים האוסרים עבודה בכפייה ואת אלו הקובעים שאין לכלוא אדם ללא משפט הוגן".

שולץ גם התייחס לנושא אבטחת הסייבר ולשטף ההתקפות האחרון על אתרים אזרחיים ועל אתרים של הממשל האמריקני, התקפות שהתברר שמקורן ביחידה של צבא סין. הוא סיפר שהנציבות האירופית מפתחת אסטרטגיה חדשה להתמודדות עם הבעיה, המהווה לדבריו, "דאגה עולמית" שהאיחוד האירופי מתייחס אליה "בחומרה רבה".

"מטרת האיחוד האירופי היא לערב את השותפים ואת הארגונים הבין-לאומיים, כמו גם את המגזר הפרטי ואת החברה האזרחית כדי לקדם שיתוף פעולה בין-לאומי בתחום הסייבר. המטרה שלנו היא למצוא את האיזון הנכון בין חופש ופתיחות מצד אחד, להגנה מפני איומי סייבר מהצד השני".

שולץ מקווה שההנהגה החדשה של המשטר תמקם את העם הסיני בעדיפות ראשונה ותבצע שינויים ממשיים ולא רק תדבר עליהם.

"אני מאמין שהמפלגה הקומוניסטית הסינית צריכה לבחור", כתב שולץ, "בין להתיישב במושב הנהג של השינוי הפוליטי או לעמוד בפני התמודדות עם דרישה הולכת וגוברת להסדרת הדרישות והצרכים השונים של העם הסיני".

הוא גם כתב: "אנחנו באירופה שואפים שהדמוקרטיה בסין תתרחב לא רק בתוך המפלגה אלא גם מעבר למוסדותיה".

דעה: גורלם של מחזרים

$
0
0
chubuntu

אילסטרציה. מה עומד מאחורי עסקת אבונטו עם המשטר בסין?

הרומן שלי עם מערכת ההפעלה אובונטו התחיל ב-2009. זו הייתה הפעם הראשונה שהפסקתי להשתמש ב"ווינדוז" לתקופה ארוכה, והפעם הראשונה שהתאהבתי במערכת הפעלה. חוץ מעיצוב נקי ונוח לשימוש, התקנה והסרה של יישומים בקליק, בטיחות גבוהה, חווית משתמש נהדרת, נהניתי מאוד מהקהילה הגדולה והתומכת. לא רק שתוכניתנים ברחבי העולם תורמים מזמנם לשיפור מערכת ההפעלה, אלא שעל כל בעיה או שאלה שהייתה לי מצאתי מיד ללא מאמץ מגוון של תשובות מפורטות בפורומים של הקהילה.

אובנטו היא מערכת הפעלה חינמית בקוד פתוח, המבוססת על מערכת ההפעלה לינוקס, שבדרך כלל נחשבה לכזו המיועדת למשתמשים מתקדמים. אבל הניסוי שלי להתקין את אובונטו אצל חבר עיתונאי ואצל מוסיקאית בשנות השבעים לחייה הסתיים בהצלחה. הם נהנו ממערכת ההפעלה, ואני נוכחתי בעצמי: לינוקס כבר לא רק לגיקים. אהבתי לאובונטו רק התעצמה.

לכן, כשקראתי על הרומן של קנוניקל, החברה האחראית על פיתוח אובונטו, עם הממשל הסיני, הרגשתי קצת נבגד. קנוניקל חתמה  בסוף מארס על הסכם לפיו תפתח מערכת הפעלה סינית לאומית בשיתוף עם המשטר הסיני. עד היום אובונטו סימלה עבורי עולם חופשי יותר, קהילתי יותר, תומך יותר. עכשיו היא לוחצת יד עם המשטר שמפעיל את הצנזורה המתוחכמת ביותר על האינטרנט, ומשתמש במחשבים ככלי ליישום רדיפות פוליטיות. "עזוב אותך", אני קורא בין השורות בפוסטים אופטימיים בבלוגים טכנולוגיים, "זה טוב לקנוניקל לעשות כסף כדי להמשיך לפתח את אובונטו, וזה טוב לסינים שתהיה להם מערכת בקוד פתוח". האמנם?

טענה נפוצה היא ששיתופי פעולה של חברות טכנולוגיה מערביות עם סין יביאו בהדרגה להיפתחות של סין. אבל אני חושב שבמקום שסין תתאים את עצמה לסטנדרטים של העולם החופשי, החברות הטכנולוגיות נאלצות להתאים את עצמן לסטנדרטים של המפלגה הקומוניסטית הסינית. זהו גורלם של המחזרים אחר המשטר הסיני. הדוגמאות רבות מדי.

סקייפ היא דוגמה מצוינת ואקטואלית. החל מ-2007, משתמשים בסין שניסו להוריד את תוכנת התקשורת הפופולרית הועברו לאתר של חברת TOM Online, חברת אינטרנט סינית. משם הם יכולים להוריד גרסה סינית של סקייפ.

ממש בחודש שעבר פרסם סטודנט למדעי המחשב מאוניברסיטת ניו מקסיקו את תוצאותיו של מחקר שערך על גרסת הסקייפ המיוחדת הזאת שבה משתמשים הסינים. התוכנה עוקבת אחר השימוש בה, ואם המשתמש כותב מילות מפתח "רגישות", כמו למשל שמות של פעילי זכויות אדם, התוכנה דואגת לעביר את תוכן השיחה לשרתים הנמצאים בסין.

בואו נחזור רגע לאובונטו. מדוע שסין תרצה לפתח מערכת הפעלה לאומית? יש השערות רבות. אחת ההשערות היא שהממשל הסיני רוצה להקטין את הדומיננטיות של חברות אמריקניות כמו מיקרוסופט, לטובת פיתוחים מקוריים. אני חושב שזה הגיוני מאוד. אבל זה לא הכול.

טוקבקיסט אחד בבלוג טכנולוגי הגדיר את זה כך: "קשה יותר לשלב סוסים טרויאנים בתוך מערכת ההפעלה ווינדוז, ולא קשה לנקות אותם ולשחזר את המערכת. קל הרבה יותר לשתול באופן בלתי מובחן סוסים טרויאנים בתוך ליבת מערכת ההפעלה של לינוקס. אני חושב שזאת הסיבה העיקרית [למניעים של המשטר בעסקה]".

מבחינה טכנולוגית יש היגיון לטענה הזאת. בכל מקרה, נראה שלא תהיה בעיה לעשרות אלפי ההאקרים שמעסיק המשטר הסיני למצוא בקלות דרכים לפרוץ או לרגל אחר מחשבים שעליהם מותנקת מערכת הפעלה שפותחה בשיתוף עם המשטר עצמו. האם זוהי באמת המזימה של המשטר הסיני? אינני יודע. אבל אני יכול לשער כשאני נזכר בסיפור הבא.

ב-2009 הודיע המשטר הסיני שכל המחשבים הנמכרים בסין, כולל מחשבים מיובאים, יידרשו להגיע עם תוכנת סינון התכנים Green Dam Youth Escort. באופן מוצהר, התוכנה מתמקדת בסינון תכנים פורנוגרפיים. אבל זה לא כל מה שהיא עושה.

דווח שלתוכנה יש יכולות לשלוח מידע על שימושי האינטרנט של המשתמש לשרתים מרוחקים. גם אם נטיל ספק באמינות הדיווחים האלה, המחקר הבא בהחלט עוזר לשפוך אור על המניעים האמיתיים ליצירת התוכנה.

צוות מדעני מחשב באוניברסיטת מישיגן בחן לעומק את Green Dam ביולי 2009. החוקרים הצליחו לפענח את ההצפנה של הקבצים שהכילו את רשימת מילות המפתח לסינון. מספר עצום של מילות מפתח נחשפו לעיניהם. חלקן באמת היו קשורות לפורנוגרפיה. אבל רובן הגדול היה קשור לשיטה הרוחנית פאלון גונג שהמשטר הסיני רודף.

החוקרים הסבירו שברגע שהתוכנה מזהה שימוש במילות המפתח ה"רגישות", התוכנה שבה הופיעו מילות המפתח נסגרת, ולמשתמש מוצגת הודעה שמסבירה לו שהוא עמד להגיע לתוכן פוגעני. החוקרים גם גילו בתוכנה פרצות אבטחה שאפשרו לכל אתר אינטרנט לנצל אותן ולהשתלט על המחשב של המשתמש. זמן לא רב לאחר פרסום הדו"ח הודיע המשטר הסיני שלא יחייב את התקנת התוכנה על כל מחשב, ובשלב מאוחר יותר הפסיק לממן את הפרויקט.

ההשפעה של מערכת הצנזורה הסינית לא בהכרח נשארת רק בתוך סין. האפוק טיימס דיווח בתחילת החודש על מקרה שבו רכש אמריקני מחשב של אפל דרך החנות האינטרנטית של אפל. בכל פעם שניסה להיכנס לאתרים המדווחים על הרדיפה נגד הפאלון גונג, האתרים נפתחו לרגע ומיד נסגרו. לא הייתה כל בעיה להיכנס לאתרים אחרים.

מה כל זה אומר על עסקת האובונטו הנוכחית? אינני יודע להגיד בוודאות. עם זאת, מעניין להיזכר שזו לא הפעם הראשונה שהממשל הסיני משקיע בלינוקס ובקוד פתוח. Red Flag Linux הייתה מערכת הלינוקס הסינית הקודמת שהמשטר הסיני ניסה לדחוף.

ב-2008 דווח שהמשטר הסיני מחייב בעלים של אינטרנט-קפה להתקין את מערכת ההפעלה האדומה על המחשבים שלהם. הטענה הרשמית הייתה שהמטרה היא למנוע שימוש פיראטי במערכת ההפעלה ווינדוז. אבל Radio Free Asia פרסם שגם במקרה שבו היו מותקנות גרסאות חוקיות של ווינדוז עם רישיונות, חויבו הבעלים להתקין את מערכת ההפעלה שקידמה הממשלה. מדוע היה חשוב כל כך לרשויות בסין לדאוג להפיץ את מערכת ההפעלה הזאת? "הרשויות מנסות להשיג יותר שליטה", שיער אחד מבעלי האינטרנט-קפה באותו דיווח.

אז מה באמת המניעים של המשטר הסיני מאחורי שיתוף הפעולה עם קנוניקל? מהיכרותי עם המשטר הזה, אני יכול להניח שהמניעים אינם לשפר את החיים הדיגיטליים של הסינים, להוזיל את עלויות מערכות ההפעלה או לתרום לקהילת הקוד הפתוח.

דעה: היכונו למפץ הפנסיוני

$
0
0
pension

צילום: Photos.com

פעם בשנה מגיע היום הזה. אתה מגיע אל תיבת הדואר שלך, בין עלוני הפרסום לחשבונות אתה מוצא את המעטפה של חברת הביטוח/קרן הפנסיה/קופ"ג שלך. העיצוב מושקע, בפנים יש הרבה דברים. חוברת הסבר, מכתב אישי מהמנכ"ל, מידע שיווקי על מוצרים חדשים וכן, כל מיני מספרים שמדווחם על מצב החסכונות שלך.

בשלב הזה רוב האנשים יעבירו את חבילת הניירות למקום מיוחד שהם שומרים רק לניירות שאינם רוצים לראות עוד לעולם – מגירת התיוקים.

האמיצים שבינינו עושים נסיון כנה וישר להבין מה כתוב שם. ההתחלה קשה, המונחים מסובכים ומהר מאוד אנחנו מתייאשים ומגיעים למסקנה הידועה – לעולם לא נבין זאת. משם הדרך המבוישת למגירת התיוקים קצרה מאוד.

אף שהחיסכון הפנסיוני שלנו הוא אחד הנכסים בעלי הערך הגדולים ביותר שלנו, ועשוי להכיל מאות אלפי שקלים ואף הרבה יותר מכך, הרוב המכריע של הציבור אינו יודע באמת מה מצב הפנסיה שלו והאם התוכנית שלו מתאימה לצרכיו. עובדה זו הוכחה כבר בכמה וכמה מחקרים ואף זכתה לטיפול רחב בעיתונות הישראלית. אולם מה שהציבור הרחב לא יודע, זה כמה קשה גם לאנשי המקצוע בתחום – סוכני ביטוח ויועצים לקבל מידע עדכני על מצבם הפנסיוני של החוסכים.

למעשה כיום, אם חוסך רוצה לקבל חוות דעת מקצועית מסוכן או מיועץ בתחום הפנסיוני, אין זה דבר של מה בכך, אלא משימה שהופכת למורכבת ככל שלחוסך יש כמה תוכניות שונות, מתקופות שונות בחברות שונות. למעשה לקבל תשובות לשאלות שאמורות להיות פשוטות: כמה כסף אני צפוי לקבל בגיל הפרישה? כמה אני יכול למשוך כסכום חד פעמי וכמה כקצבה? כמה אני משלם על החיסכון שלי? איפה הכסף שלי מושקע? מה גובה הכיסוי הביטוחי שלי? ועוד,זו משימה קשה מאוד.

כדי שסוכן או יועץ טוב יוכל לתת לכם תשובות רציניות לשאלות האלו הוא זקוק לקבל מידע על התוכניות שלכם, אבל כיום אין מערכת אחת שיכולה בצורה מהירה ויעילה לספק מידע כזה. כדי לאסוף את המידע, צריך הסוכן או היועץ שלכם לפנות לכל חברה ולבקש את המידע. כל חברה תספק לו מידע בפרומט שונה ועם מושגים שונים ומורכבים. תהליך איסוף המידע עשוי לקחת לא מעט זמן והוא כולל בתוכו הרבה כאב ראש, מה שאומר שהוא די יקר ואלה שיכולים להרשות אותו לעצמם הם אנשים שהחיסכון הפנסיוני שלהם מספיק גדול.

כך שכרגע לא רק שאנחנו לא באמת יודעים מה יש לנו בחיסכון הפנסיוני שלנו, גם קשה לנו למצוא מישהו שיוכל באמת לתת לנו ייעוץ פנסיוני מספיק טוב. כשל השוק הזה לא נעלם מעיני משרד האוצר ומהמפקח על שוק ההון ומזה כ-4 שנים הם עובדים במרץ על הקמת מסלקה פנסיונית. מסלקה פנסיונית היא גוף אשר אמור לייצר שפה טכנולוגית אחת בין כל השחקנים בשוק הפנסיוני בישראל. כך אנחנו אמורים להגיע למצב שבו נוכל בפעולה פשוטה יחסית לקבל מידע עדכני ומדויק על כל תכניות החיסכון הפנסיוני שלנו ולקבל ייעוץ פנסיוני מכל סוכן/יועץ שנבחר.

הקמת המסלקה היא לא דבר פשוט בכלל. בתחילת הדרך העריכו באוצר שהיא תהיה פעילה כבר במהלך שנת 2011, אולם לא כך הדבר. בתחילה ניסו באוצר להביא לכך שהבעלות על המסלקה תהיה של כל השחקנים בשוק במשותף, אולם השחקנים האלו, שלא כל כך שמחים להיכנס לעידן השקיפות והתחרות, די גררו רגליים. האוצר לא התייאש והוציא מכרז לספק חיצוני. חברת נס טכנולוגיות זכתה במכרז והנה, בחודש יולי הקרוב אמורה המסלקה להתחיל לספק שירותים ראשוניים.

בתחילה רק לסוכנים ויועצים, אולם לאט לאט ובאופן הדרגתי אמורים לקבל גישה עליה גם חוסכים פרטיים (יולי 2014) ובהמשך אף לספק שירותי סליקת כספים למעסיקים.

האם הדבר אכן יקרה? קשה לומר כרגע, האתגרים הטכנולוגיים והמקצועיים אדירים. התחום הפנסיוני מרוכב בצורה בלתי רגילה ומכיל בתוכו קשת רחבה של תחומים: היבטים פיננסיים, חוזי ביטוח מורכבים, היבטי מיסוי סבוכים ומערכת יחסים בין עובד למעסיק. קשה לראות את כל אלו נכנסים למערכת המוגדרת של שפת התכנות.

באופן אישי אני מאמין שגם אם ביולי 2013 המערכת עדיין לא תהיה מושלמת ויהיו כשלים רבים, בסופו של דבר זה יעבוד ויוביל למהפכה שקשה להבין אותה כיום. שוק הפנסיה ישתנה ללא היכר, ויהיו לכך יתרונות: העלויות יוזלו, התחרות תגדל, יפותחו מוצרים יותר יצירתיים; אולם מצד שני, לא יהיה יותר מקום לגמישות, לא יהיה מקום למשא ומתן על תנאים, והתנאים היחידים שנוכל לקבל יהיו התנאים שיהיה להם קוד במסלקה.


דעה: המסך עולה מעל המופע הסיני המזויף

$
0
0
Shen Yun Performing Arts

להקת Shen Yun Performing Arts באולם על שם דיוויד ה. קוך במרכז לינקולן, ניו יורק, ה-7 בינואר 2011. מופעי הריקוד הסיני הקלאסי הפופולריים של הלהקה תפסו את תשומת ליבם של אנשי תעמולה בבייג'ינג, המנסים כעת לחקות אותה – צילום: Dai Bing/The Epoch Times

אומרים שחיקוי הוא הצורה הכנה ביותר של חנופה. אולם כאשר המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) מתחילה לחקות את להקת אמנויות הבמה Shen Yun Performing Arts שבסיסה בניו יורק, לא מדובר בכנות או בחנופה.

מאז שלהקת Shen Yun העלתה לראשונה את מופע הריקוד הסיני הקלאסי בשנת 2006 בניו יורק, ניסו פקידי הממשל בסין לחבל בהופעותיה.

לחץ דיפלומטי, סחיטה באמצעים כלכליים ואיומים נגד בעלי אולמות מופעים – אלו הטקטיקות העיקריות שבהן השתמשו אנשי הקונסוליות של סין בניסיונותיהם לבטל את המופע.

מאחורי הקלעים, מסע התעמולה של המק"ס כלל בין השאר התקשרות אינטנסיבית לקווי חירום טלפוניים, שיסוע צמיגי האוטובוס של הלהקה בסכינים, הגשת תלונות שווא לבעלי אולמות מופעים ושליחת מכתבי נאצה מזויפים במטרה לפגוע בשמם הטוב של מגישי המופע.

המק"ס נקטה בצורה עיקשת בדרך זו במשך שמונה שנים, אך השיגה השפעה מועטה ביותר.

כרטיסי המופע נמכרים ומושכים את הקהל יותר מתמיד. במשך ארבעת החודשים בהם מסייר המופע הנוכחי בארה"ב, קנדה, דרום אמריקה, אירופה ואסיה, 90 אחוז מהכרטיסים כבר נמכרו. בטייוואן – ממש מול חופי סין – כל הכרטיסים נמכרו ב-44 מתוך 46 המופעים. בשני המופעים הנותרים לא נותרו מקומות ישיבה ונמכרו כרטיסים "לעמידה בלבד".

עתה, כאשר המק"ס כנראה מבינה שאינה יכולה להביס את ה-Shen Yun, היא נוקטת בטקטיקה חדשה. לפי מקורות המתמצאים בדיונים המתקיימים בצמרת המפלגה, מתכננת המק"ס כעת "ללמוד" מה- Shen Yun.

מובן שהמק"ס אינה מתכננת ללמוד מה- Shen Yun באופן גלוי ופתוח, כפי שתזמורת סימפונית מקצועית עשויה להזמין אמן וירטואוז לנגן עמה ולהעניק שיעורי כיתת-אמן לנגנים. להקת ה- Shen Yun לא קיבלה עד כה כל הזמנה לבוא ולהופיע בסין.

במקום זאת, המק"ס מתכוונת ללמוד מה- Shen Yun כפי שההאקרים שלה "לומדים" כיצד מתנהלים עסקים וממשלות במערב – באמצעות גניבה.

ייתכן שזו הסיבה לכך שההודעה הבאה הופיעה ב-9 באפריל באתר הרשמי של להקת ה- Shen Yun בשפה הסינית: "הטכניקות, התוכן, העיצוב והיצירה של הופעות ה- Shen Yunמוגנים בפטנטים ובזכויות יוצרים. הללו כוללים את הסנכרון והתיאום בין תפאורת-הרקע הדיגיטלית והרקדנים, וכמו כן את כל סוגי מעברי הסצנות והאינטראקציות בין תפאורת-הרקע והרקדנים, התזמורת, הזמרים וכו'. להקות אחרות, אנשים פרטיים או ארגונים אינם רשאים להעתיק או לחקות את הנ"ל או כל היבט אחר של מופעי Shen Yun. המפירים יועמדו לדין כחוק".

המק"ס והשן יון – שני ניגודים מוחלטים

באתר של ה- Shen Yun נכתב כי משימת הלהקה להחיות את התרבות הסינית המסורתית.

במהלך סדרה של מסעות תעמולה פוליטיים, ובמיוחד במהלך "מהפיכת התרבות", שאפה המק"ס להרוס את התרבות הסינית המסורתית – מהמסד עד הטפחות. מיליוני מגילות עתיקות הועלו באש, מקדשים נופצו, נזירים עונו ונרצחו.

בעקבות הטירוף של מהפיכת התרבות, ביקשה המק"ס להחליף את התרבות המסורתית הסינית בתשוקה לעושר נטול ערכים ובאתיאיזם.

ב-17 בדצמבר 2011, פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של המק"ס, שין-חואה, מאמר ובו הצהרה מחודשת על עמדת המק"ס. המאמר שכותרתו "אסור לחברי המפלגה הקומוניסטית הסינית להאמין בדת כלשהי" מסביר כי חוסר אמונה בדת הייתה תמיד עקרון יסוד של המק"ס. המאמר מטיף לחברי המפלגה להפיץ את האתאיזם ומזהיר כי אמונה דתית עלולה "לשחוק ולהחליש את המפלגה".

הצופים של מופעי ה- Shen Yunמספרים כי המופעים הללו מאפשרים להתגלות של האלוהי, ומוציאים מהאנשים את הטוב ביותר הטמון בהם.

דניאל ברלאז, ראש העיר לוזאן בשווייץ, הגיב על מופע ה- Shen Yun לאחר שצפה בו בחודש מארס: "קשר נצחי עם גן העדן ועם השמיימי".

בלואט פאשה (Bluette Pache), גמלאית המתגוררת בלוזאן, אמרה לאחר הצפייה במופע: "הרגשתי כאילו שאני נמצאת בעולם שמיימי, מופלא, כמעט לא ממשי".

לואיס פיירביין מהעיר מונטריאול, קנדה, צפה במופע בחודש ינואר. לדבריו, המופע גרם לו "להיות נחמד לאנשים אחרים, לעזור לכל מי שאפשר, ופשוט לנסות לעשות טוב לכולם".

מר שו ג'ן-ג'י כיהן בעבר כנשיא מרכז התרבות של העיר אולסאן (Ulsan) בדרום קוריאה. לאחר שצפה במופע בעיר דא-גו (Daegu) באפריל, אמר: "כל מי שייצפה במופע [Shen Yun] יהלל אותו על היותו מלא בכנות טהורה, חמלה שופעת ויופי אבסולוטי".

"דברים טהורים הם בלתי נראים, אך הם קיימים בלבבות האנשים, וקשים לביטוי", אמר מר שי. "אך יחד עם זאת, ה- Shen Yunמגיש אותם בצורה של מופע בימתי חי".

ת'יאה בות', תרפיסטית במוסיקה החיה בעיר בריזביין שבאוסטרליה, סיפרה לאחר שצפתה במופע בחודש פברואר, כי תחושת החסד השמיימי נוכחת תמיד במופעי ה-Shen Yun.

רצון העם

לפי אימרה סינית עתיקה, המורשת התרבותית נמצאת במקום אליו נוטה לב העם. מי שיצליח באמת לפרש את התרבות הסינית המקורית יזכה לייצג את מורשתה האמיתית של האומה הסינית.

לאחר שצפה במופע בחודש פברואר בוושינגטון די.סי, אמר הדיסידנט הסיני ווי ג'ינג-שנג, "ה- Shen Yun הציב בפני המק"ס את האתגר הגדול ביותר: העם הסיני התעורר אל יופיה האמיתי של תרבותו המסורתית".

"בני העם הסיני מבינים שה- Shen Yunמייצג את תרבותם האמיתית, וכי התרבות שהמק"ס מייצגת היא תרבות כוזבת. במובן זה, ה- Shen Yunחשוב מאוד לבני העם הסיני", אמר ווי.

נוסף על האתגר שווי ג'ינג-שן מתאר, עומדת המק"ס בפני שורה של משברים חמורים. בחודש פברואר האחרון פרסמה סוכנות הידיעות שין-חואה מאמר המעריך כי ישנם 1.18 מיליון "פקידים עירומים" בסין – פקידי ממשל שהעתיקו את משפחותיהם ואת נכסיהם אל מחוץ לסין מתוך ציפייה כי המפלגה תקרוס בקרוב.

המק"ס, הניצבת בפני איומים אלו על עצם קיומה, מתייחסת כעת לתרבות הסינית המסורתית כאל תחפושת שהיא יכולה לעטות על עצמה. המק"ס מאמינה, כך מסתבר, שבעזרת מעט איפור ותאורה נכונה תוכל לשטות בבני העם הסיני.

מופעי Shen Yun מזויפים הועלו כבר בעיר העתיקה שי-אן שבצפון-מערב סין, ובעיר ג'י-לין שבצפון-מזרח סין.

אנשים שצפו במופעים אלו אמרו, "הם [הרקדנים מטעם המק"ס] מתקשים להבין את התמצית האמיתית של התרבות הסינית המסורתית. זה לא משהו שאפשר ללמוד סתם כך".

כיצד ייתכן שאנשים המסורים לתרבות אתאיסטית כלשהי יהיו מסוגלים ללמוד את מהותה של תרבות שמיימית? למק"ס לא תהיה ברירה אלא לנטוש את המהות האתיסטית שלה, או שתיאלץ לבדות גרסה מזויפת של התרבות המסורתית הסינית, אשר אותה תציג בפני העם הסיני.

אילו המק"ס הייתה מסוגלת להעלות מופע אותנטי המייצג את התרבות הסינית המסורתית, הדבר היה מסמן את קיצה.

מר צ'נג (שם בדוי) נסע יחד עם משפחתו מסין לדרום קוריאה, כדי לצפות במופע ב-6 באפריל. "לא ניתן לראות מופע כזה בסין. למעשה, אפשר לומר שזה פשוט בלתי מתקבל על הדעת".

"המופע מעודד אנשים להאמין באלוהויות… אם לאנשים בסין אין כל אמונה, הם מסוגלים לבצע כל סוג של רוע, אפילו רצח. מה שסין באמת זקוקה לו זו אמונה שתעורר את האנשים", אמר צ'נג.

ג'אנג טיאן-ליאנג, פרשן בנושאי פוליטיקה של סין, פרסם מאמר על ה- Shen Yunבאפוק טיימס ב-2008, בו כתב: "כאשר האמונות בתרבות המסורתית ובערכי המוסר ישובו להתקיים, המצפון של העם גם יתעורר. ההתפוררות של תרבות המפלגה בלתי נמנעת. כאשר הדבר יתרחש, המק"ס, מערכת פוליטית זדונית, תאבד את הסביבה שעליה היא מסתמכת לצורך הישרדותה".

קרל מרקס, האב המייסד הרוחני של המק"ס, העיר את הערתו הידועה שההיסטוריה חוזרת על עצמה פעמיים: קודם כטרגדיה ואחר-כך כפארסה.

בני העם הסיני כבר עברו וחוו על בשרם את הטרגדיה שכפתה עליהם המק"ס. כעת הם זוכים לראות כיצד המפלגה שמה את עצמה ללעג ולקלס.

מאמציה של המק"ס לחקות את מופעי ה- Shen Yunרק חושפים את פרצופה האמיתי כחסרת כל בושה וכאחוזת תאווה לשלטון ושררה.

כל מופע Shen Yun מזויף העולה בסין רק מדגיש עוד יותר את יופיו של המקור. חרף כל נסיונותיה, המק"ס רק מחזקת את ערגתם של בני העם הסיני לשוב אל מורשתם האמיתית.

פקידי הקונסוליה הסינית דרשו מיפנים לסגת מתמיכתם במופע ה- Shen Yun

$
0
0
 Japan letter

מכתב של הקונסוליה הסינית בפוקואוקה שנשלח לאחרונה לפקידי ממשל ולאנשי עסקים יפנים. במכתב הם נדרשים לא לתמוך בשום צורה שהיא ב-Shen Yun Performing Art, להקת מחול סיני קלאסי הנמצאת כעת בסיבוב הופעות ביפן – צילום: The Epoch Times

הקונסוליה הסינית בעיר פוקואוקה שבדרום יפן שלחה לאחרונה מכתבים לאנשי עסקים ולפקידי ממשל יפנים ודרשה מהם לסגת מתמיכתם ב-Shen Yun Performing Arts, להקת מחול סיני קלאסי שהגיעה כעת ליפן במסגרת סיבוב הופעות ברחבי העולם.

בשנה שעברה ובזו שקדמה לה נשלחו מהקונסוליה הסינית מכתבים דומים.

במכתב שנשלח השנה לאחד מנותני החסות למופע והגיע לידי האפוק טיימס, התבקש איש העסקים לבטל את הענקת החסות לגופים המקומיים המקדמים את מופע ה- Shen Yunבפוקואוקה, שבה צפויה הלהקה להופיע ב-1 במאי. נוסף על כך, איש העסקים גם התבקש לסגת מכל פעילות הקשורה ליחסי הציבור של הלהקה ומכל "מעורבות" או תמיכה אחרת בלהקה.

גם פקידי ממשל מקומיים קיבלו מכתבים דומים. כך גם תיאטראות, ערוצי טלוויזיה, כתבי עת מקומיים ושלושה מהעיתונים הגדולים ביפן.

במכתב שהגיע לידי האפוק טיימס מסבירים פקידי הקונסוליה שמילוי דרישותיהם יסייע "ליחסי סין-יפן".

הלהקה הגיעה ליפן ב-19 באפריל והיא תופיע שם עד ה-1 במאי. בביקורה היא תציג 11 מופעים בחמש ערים שונות והראשונה מביניהן הייתה טוקיו. באתר האינטרנט של האפוק טיימס יש מדור מיוחד המציג את תגובות הקהל שצפה במופע ה- Shen Yun.

הרשויות הסיניות מנסות כבר זמן רב להביא לביטול מופעי ה- Shen Yunברחבי העולם. מופעי הלהקה מוצגים לעתים קרובות בחסות אגודות הפאלון דאפא המקומיות. פאלון דאפא היא שיטה רוחנית הנרדפת באכזריות על ידי המפלגה הקומוניסטית הסינית.

נוסף על כך, פרשנים טוענים שהמשטר בסין חושש שקהל ממוצא סיני יימשך לתרבות הסינית המסורתית שמציגה להקת ה- Shen Yun. המפלגה הקומוניסטית הסינית מנסה בשישים השנים האחרונות לשרש את התרבות הסינית המסורתית.

מכתבי הבקשה נשלחו על רקע המחלוקת הימית המתמשכת בין סין ליפן לגבי ים סין הדרומי, כשיפנים רבים מרגישים שסין נוהגת בה כבריון.

אין זה סביר שסבב המכתבים נגד מופע ה- Shen Yun נועד להרגיע את היפנים ולאותת להם שהמעורבות הסינית מטיבה עמם, אמר קוֹיוּ נישימוּרה, עיתונאי יפני שקרא את המכתב ששלחה הקונסוליה לפקידי הממשל. "יש לנו החופש לחשוב, החופש לדבר והחופש להאמין. מאלו המפלגה הקומוניסטית מפחדת יותר מכל", הוא אמר בריאיון לאפוק טיימס. "העולם מתעורר לטבעה האמיתי של המפלגה הקומוניסטית".

נישימורה הוסיף: "אם זה קורה בכל פעם שהמופע מגיע ליפן, אנחנו לא יכולים לעבור על זה לסדר היום. אנחנו חייבים לפעול… אנחנו לא צריכים לסלוח על מעשים כאלה".

מה ספורטאים אוכלים

$
0
0
TENNIS-ATP-CHN

שחקן הטניס הפולני לוקאס קובוט בתחרות בשנחאי ב-2012 – צילום: AFP PHOTO / Peter PARKS

אם החלטתם לקיים מה שהבטחתם לעצמכם בראש השנה האחרון והתחלתם לרוץ, לשחות או להתאמן בחדר כושר 6-4 פעמים בשבוע, מצוין. מילאתם מה שארגון הבריאות העולמי ממליץ כחלק מאורח חיים בריא. אם בגלל זה התחלתם לאכול שמונה חביתות לארוחת הבוקר, כמו שמספרים על השחיין-השיאן האולימפי מייקל פלפס, או 16 בננות ביום כמו שמספרים על האצן-האלוף העולמי יוהאן בלייק, חכו רגע, אתם עדיין לא שם. מומחים לתזונת ספורט אומרים שאם מאמצים תזונה מאוזנת ובריאה שמשלבת נכון את כל אבות המזון, אין צורך לעשות שום שינויים או להוסיף כמויות בגלל פעילות גופנית מתונה, אבל חשוב לשים לב לתזמון ועל כך נרחיב בהמשך.

אם החלטתם לעלות שלב וממש להצטרף לציבור הספורטאים, כלומר אתם עוסקים בפעילות גופנית 24-8 שעות בשבוע, אז כבר אפשר להתחיל לדבר על תזונת ספורט, שיש לה כללים מיוחדים וכדאי לדעת אותם אם רוצים להפיק את התועלת המרבית מהפעילות ולא לפגוע בעצמנו.

בונים את הבסיס

יש הרבה אסכולות של תזונה נכונה, אז איזו מהן מתאימה לספורטאים? בין אלופי הספורט יש כאלה שהם צמחונים או טבעונים, ויש ביניהם כאלה שאוכלים בשר פעמיים ביום, מספרת איילת ויינשטיין, ראש מדור תזונה במרכז לרפואת ספורט ומחקר במכון וינגייט. אין שיטה שהוכחה כטובה הרבה יותר מהאחרות, היא מוסיפה, אבל יש כמה עקרונות בסיסיים שכולם מסכימים עליהם. לכן מי שעושה פעילות גופנית רציפה, קבועה ואינטנסיבית צריך להקפיד עליהם.

העיקרון הראשון, מסבירה ויינשטיין, הוא שחשוב שיהיה בתפריט לפחות 40 אחוז פחמימות, לדוגמה; תפוחי אדמה, אורז, פסטות, מיני מאפה, קטניות, פירות, ירקות ועוד. לכן שיטת אטקינס למשל, שמבוססת על חלבונים ושומנים והפחתה מוחלטת של הפחמימות, אינה מתאימה לאדם שעוסק בפעילות גופנית. הסיבה לכך היא שהגוף מפיק מהפחמימות את מקור האנרגיה בשריר בצורה של חומר הנקרא גליקוגן. אם לא אוכלים פחמימות לא מאפשרים בנייה מחודשת של הגליקוגן שנוצל במהלך האימון ועלולים להגיע למצב של פירוק השריר, לירידה באיכות וביעילות פעילות הספורט ולעייפות כללית. היום יש הסכמה מוחלטת בין העוסקים בתזונת ספורט ש"אי אפשר לעשות פעילות גופנית רציפה, קבועה ואינטנסיבית בלי לפחות 40 אחוז פחמימות בתפריט".

"העיקרון השני מתייחס למשק הנוזלים", מוסיפה וינשטיין. ספורטאים חובבנים שותים במשך האימון ופחות מודעים לכך ש"חשוב לשתות הרבה בין האימונים. כי בתהליך האימון הגוף משתמש ברכיבים שמצויים בתוך השריר, כלומר מפרק חלבון ומפרק נוזלים. לכן, כדי לאפשר בניה מחודשת של השריר, כדאי לקחת תמיד בקבוק מים לכל מקום, להקפיד לשתות הרבה במשך כל היום ולשתות מעט באימון עצמו".

העיקרון השלישי, לדברי ויינשטיין, מתייחס לאנשים שעושים ספורט בעצימויות גבוהות מאוד, למשל רכיבות ממושכות או פעילות אינטנסיבית אחרת של מספר שעות שגורמת לכך שמזיעים ומוציאים הרבה אנרגיה. במקרים אלה יש לשים לב למצב המינרלים בגוף, בעיקר לברזל ולמגנזיום. לגבי ברזל, אפשר לעקוב אחרי מצבו בגוף באמצעות בדיקת דם שגרתית או להוסיף באופן קבוע לתפריט רכיבים שמכילים יותר ברזל, כמו למשל בשר בקר ונתחים אדומים יותר של עוף כמו כרעיים ושוקיים. אם מעדיפים מקורות צמחיים כדאי להוסיף קטניות, טחינה משומשום מלא וקמח טף של האתיופים שהוא עשיר יותר בברזל, וגם עדשים, אפונה, קינואה, חומוס, סויה ושעועית.

לגבי מגנזיום, מסבירה ויינשטיין, גם בקרב האוכלוסייה הכללית כמות המגנזיום בתפריט יורדת ככל שאוכלים יותר מזון מתועש, כי החומרים המשמרים משפיעים באופן משמעותי על יכולת הגוף לספוג מינרלים, כולל ברזל ומגנזיום. לכן זו בעיה הקיימת בכלל האוכלוסייה ועוד יותר מכך בקרב העוסקים בפעילות גופנית. כיוון שקשה לבדוק את מצב המגנזיום בגוף, "קיימת המלצה גורפת להעשיר את התפריט במגנזיום. איך להעשיר? להפחית למינימום אכילה של בשרים, דגים ועופות שעברו עיבוד תעשייתי המחייב שימור, להעדיף לשתות מי ברז ולא מים מינרלים שיש בהם כמות קטנה יותר של מגנזיום, לאכול לפחות פעם ביום סלט ירוק גדול, או ירק מבושל או אצות, ואפשר להוסיף טחינה משומשום מלא, אגוזים ושקדים".

לא לחקות את רוקי

יש הרבה מאוד דעות קדומות והתעסקות עודפת של ספורטאים סביב הנושא של אכילת חלבונים, אומרת ויינשטיין. אחת הסיבות לכך היא ש"אנשים שעוסקים ב'בניית גוף' משתמשים בסטרואידים אנבולים (בוני שריר), ולכן הגוף שלהם מסוגל לנצל כמות חלבון גדולה הרבה יותר מאשר גופו של אדם שלא משתמש בחומרים כאלה. אנשים שראו מה אוכל אדם שהוא 'מר עולם' ומה עושה רוקי בסרטי הסדרה הידועה, נדחפו להתעסקות גדולה מאוד בנושא".

לגבי אנשים שעוסקים בפעילות מתונה, היא מוסיפה, מספיק 1.2-1 גרם חלבון יחסית למשקל הגוף. לכן אדם ששוקל 70 ק"ג צריך 70 גרם חלבון. אפשר למשל לאכול בבוקר לחם או קרקר עם גבינה, בצהרים גבינה וביצה, בערב עוף ולארוחת ביניים יוגורט. כך מגיעים בקלות לכמות הרצויה.

אבל חשוב, מציינת ויינשטיין, לפזר את החלבון לאורך כל היום. "אם בארוחה אחת אוכלים מנה ענקית של בשר, למשל 300 גרם, הגוף ינצל אולי 200 גרם לצרכיו, והשאר יהפוך לשומן. ואז גם אם לא אכלת חלבון כל היום, הגוף לא יוכל לנצל את העודף".

חלון ההזדמנויות

חשוב מאוד מה אוכלים, וגם חשוב מאוד מתי אוכלים, אומרת בריאיון יעל דרור, דיאטנית בעלת תואר שני בפיזיולוגיה ומנהלת תחום התזונה במרכז הרפואי "מדיקס". גם כאשר עוסקים בפעילות מתונה, היא מסבירה, אף על פי שאין צורך להוסיף כמויות, צריך להקפיד לאכול משהו לפני האימון, שייתן כוח לאימון, כאשר הדגש הוא על פחמימות. אחרי האימון צריך לאכול חלבון בשילוב עם פחמימה. אם מתכננים ארוחה אחרי האימון, ארוחת צהרים או ערב שממילא הייתה חלק מהתפריט היומי,  תספיק, ואין צורך להוסיף כמויות.

Sylvester Szmyd

סילבסטר סמיד מפולין, בטור דה פארנס ביולי 2012 – צילום: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

כאשר מגבירים את משך הפעילות הגופנית ל-8 עד 24 שעות בשבוע, מרחיבה דרור באתר שלה, "הארוחה שלאחר האימון נחשבת לארוחה החשובה ביותר לעידוד בניית השרירים", שהמרכיבים שלהם התדלדלו במהלך האימון. לארוחה הזאת יש מה שנקרא "חלון הזדמנויות" קריטי וקצר מאוד שהוא תוך 30 דקות מסיום האימון. אם אוכלים בדיוק את אותה ארוחה מאוחר יותר, קצב התאוששות השריר ובנייתו יהיה איטי הרבה יותר.

בזמן הקצר הזה, מסבירה דרור, השילוב האידיאלי הוא חלבון ופחמימה ביחס של 1:4-3. כלומר פי 4-3 יותר גרמים של פחמימות על כל גרם של חלבון באותה ארוחה. סוג הפחמימות המומלץ הוא פחמימות מורכבות הנספגות לאט יותר ומאפשרות מילוי טוב יותר של מאגרי הגליקוגן – חומר הדלק של השריר. דוגמה לפחמימות מורכבות: שיבולת שועל, מאפים מקמח מלא, חומוס, עדשים, פירות וירקות (בעיקר בקליפות ובגבעולים).

נוסף על כך, אם האימון היה ממושך יש לאכול כל שעתיים במשך שש שעות לאחר הפעילות, בנוסף ל"ארוחת חלון ההזדמנויות", כי לא ניתן לספק בארוחה אחת את כל המרכיבים שהשריר זקוק להם לבנייתו. ניתן לשלב חלבון עם פחמימות בארוחות אלו ואף ירקות ושומן בריא אם רוצים לגוון.

חשוב להקפיד איך מיישמים את העיקרון של "חלון ההזדמנויות" כשעושים "אימון כפול", מסבירה דרור באתר. אימון כפול הוא כל פעילות שנמשכת מעל שעה וחצי בווריאציות שונות. למשל אימון אירובי ואחריו ספינינג, או רכיבה ואחריה ריצה. במקרה כזה, במעבר בין שתי יחידות האימון צריך לאכול פחמימות. למשל פרי טרי (תפוח, בננה, אגס) או 3-2 פירות יבשים (תמר, תאנה, משמש), כוס מיץ או 3-2 ביסקוויטים של פתיבר. את ארוחת "חלון ההזדמנויות" שמשלבת פחמימות וחלבון יש לאכול לאחר השלמת האימון כולו, תוך 30 דקות מסיום האימון.

ומה לגבי הכמויות? הכמות תלויה במשך ובסוג הספורט שעושים והיא גם יחסית למשקל הגוף, מסבירה דרור. הכמות תהיה שונה אם עושים פילאטיס או ספינינג, או אם מתאמנים שעה או שעתיים. לכן, לגבי הכמויות, אי אפשר לתת הנחיות גורפות שיתאימו לכולם.

הכוח העולה

ומה לגבי נשים שמתאמנות במכוני כושר? האם הן צריכות תזונה שונה? איילת נדיב-יריחימוביץ, דיאטנית בסטודיו C, אומרת שברמת העיקרון, לא. "בדרך כלל הנחיות לתזונת ספורט מתייחסות לאדם, גבר או אישה, שעושה פעילות גופנית במשך למעלה משעה רציפה ואצלנו בדרך כלל מתאמנים 45 דקות. יש כאלו שמצמידות שני שיעורים ברציפות, למשל שעור דינמי (אירובי) ושעור חיטוב, ואז רצוי להקפיד לאכול כחצי שעה לפני האימון, במיוחד אם זה לפני ארוחת הבוקר, לאכול תמר או פרי או חצי כוס מיץ פירות סחוט. אם האימון נמשך יותר משעה כדאי לאכול אחריו ארוחה שתשלב פחמימה וחלבון. למשל כריך עם גבינה או טונה, או יוגורט עם דגנים". ומה לגבי נערות בגיל העשרה? "שלא יעשו ספורט בצורה קיצונית", אומרת נדיב-יריחימוביץ, "ושיאכלו בצורה נכונה".

השדולה הליברלית בכנסת קוראת לעצור את קצירת האיברים ממתרגלי הפאלון גונג בסין

$
0
0

משמאל לימין: לי-ג'ה הה, מתרגל פאלון גונג שעבר עינויים בסין; ח"כ משה פייגלין; ורועי בר-אילן, דובר מרכז המידע של הפאלון דאפא – צילום: תקווה מהבד, אפוק טיימס

השדולה הליברלית בכנסת בראשות ח"כ משה פייגלין קיימה היום את פגישתה הראשונה. במהלך הפגישה הוקרן הסרט התיעודי "לשחרר את סין: האומץ להאמין", סרט תיעודי המתאר את סיפוריהם של שני מתרגלי פאלון גונג שהיו כלואים בסין, ונשמעה עדותו של לי-ג'ה הה, מתרגל פאלון גונג שהיה כלוא ועבר עינויים במשך שלוש שנים וחצי במחנה עבודה בכפייה בסין, והיום מתגורר בקנדה.

"אנו משתתפי הכנס, דורשים מממשלת סין להפסיק את קצירת האיברים, לכבד את צלם האלוהים המשותף לכולנו, ולהפסיק את הרדיפה והפגיעה בבני אדם רק בשל אמונתם", הצהיר פייגלין בסיכום הדיון.

"ידוע לנו שמופעלים לחצים כבדים על חברי הכנסת", אמר פייגלין בפתיחת הדיון. "ברצוני לברך את חברי הכנסת שלא נתנו לאותם גלי כפייה וגלי פחד שזורמים מסין, מסתבר, לא רק אל אוכלוסייתה פנימה, אלא מחלחלים גם לכאן לכנסת ישראל, ורבים פשוט פחדו להיות כאן".

בדיון השתתפו חברי הכנסת רובי ריבלין (הליכוד), תמר זנדברג (מרץ), איילת שקד (הבית היהודי), רות קלדרון (יש עתיד), דב ליפמן (יש עתיד), חיליק בר (העבודה), ניסים זאב (ש"ס) ויצחק וקנין (ש"ס).

יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי: זו תהיה טעות לשתוק בנושאים כמו הנושא הנורא של הפרת זכויות אסירים בסין – צילום: תקווה מהבד, אפוק טיימס

גם יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי השתתף בדיון. שרנסקי אמר לאפוק טיימס כי כשהיה אסיר ציון בברית המועצות היו אלה שהאמינו שיש לשלב את נושאי זכויות האדם ביחסי החוץ שאיפשרו בסופו של דבר את שיחרורו. "אני חושב שהקמה של לובי שדן בנושאי זכויות אדם בכל העולם, ובקשר שבין הנושא הזה לבין המדיניות שלנו, זה אירוע חשוב ממדרגה ראשונה", הוא אמר בדיון.

"זו תהיה טעות לשתוק בנושאים כמו הנושא הנורא של הפרת זכויות אסירים בסין בצורה האכזרית ביותר שיכולה להיות, מפחד שזה יכול להשפיע על המעמד של מדינת ישראל. זה יכול רק לחזק את המעמד של מדינת ישראל ולהחליש אויבים שלנו, שמנסים להשתמש בדגל של זכויות האדם נגדנו, אם נדבר בגובה העיניים על הערכים שלנו לא רק בישראל, אלא בכל העולם", אמר שרנסקי לאפוק טיימס.

מספר פרלמנטים בעולם כבר הקדימו את כנסת ישראל ויצאו בדרישה להפסיק את קצירת האיברים ממתרגלי הפאלון גונג, ביניהם הקונגרס האמריקני, הפרלמנט האירופי, והפרלמנט באוסטרליה.

רועי בר-אילן, דובר מרכז המידע של הפאלון גונג בישראל אמר שכיום כבר אין ספק לגבי קיומה של הרדיפה נגד הפאלון גונג וקצירת האיברים הכפויה בסין. הוא הזכיר את הדו"ח של דייוויד מטאס, עורך דין יהודי קנדי ופעיל נגד אנטישמיות ופושעים נאצים, ודייוויד קילגור, לשעבר סגן שר החוץ הקנדי, כמו גם דו"חות של ארגוני זכויות אדם בעולם.בעדותו סיפר לי-ג'י הה על עינויים קשים שעבר בתקופת המאסר שלו. "בשבעת החודשים הראשונים של המאסר הכריחו אותי לשבת ללא תנועה בכל יום על לוח קשה בתא שלי. כל תנועה גררה הכאות. בגלל הלחץ של הישיבה העור שלי פיתח מוגלה ונדבק לבגדים התחתונים שלי. באותו חורף הפשיטו אותי ושפכו עלי מים קפואים לתקופות זמן ארוכות. היה לי קשה לנשום, וקשה לחיות", הוא סיפר למשתתפי הדיון.במהלך הדיון הגיבו המשתתפים לסרט ולעדותו של הה. "אנחנו לא רק עם ככל העמים, יש לנו מסר ערכי ואפילו רוחני", אמר הרב אורי שרקי בדיון. "אנחנו העם שהביא לעולם את הבשורה שמוסר יכול להוביל גם את הפוליטיקה. אנחנו העם הראשון שחקק בספר החוקים שלו שפקודה בלתי חוקית, אם היא סותרת את המוסר הבסיסי, היא בלתי חוקית. הדבר הזה צריך להדריך אותנו לא רק במערכת הפנימית של המדינה שלנו, אלא גם ביחסים הבין-לאומיים".

"עוצמתה של מדינה היא קודם כל בערכיות שלה", הוסיף שרקי. "אם אין לה ערכיות, היא יכולה זמנית להיות חזקה, אבל בסופו של דבר היא תיחלש, מכיוון שהיא תאבד את הלגיטימיות שלה".

"אני קורא לפעול לשינוי המצב, כמדיניות", הוא קרא. "לא ייתכן שבנקודה של מדיניות בין-לאומית בעלת אופי ערכי נפגר אחרי קנדה ואחרי ארצות הברית".

ח"כ דב ליפמן (יש עתיד) אמר לאפוק טיימס כשיצא מהדיון: "החלטתי שאחד מהנושאים שאני רוצה לטפל בהם בכנסת, או אפילו הנושא היחיד, הוא אחדות עם ישראל מסביב לערכי היהדות… יש לנו ערכים בסיסיים של נגד אפליה, נגד גזענות, זכויות האדם, ואנחנו חייבים להיות המדינה שמביאה את זה לעולם".

הרב אליקים לבנון גם הוא נשא דברים בדיון. "ישראל צריכה לקחת חלק ראשי במניעת התופעה", הוא אמר. "העוצמה של הסרט והדברים הנלווים של לי-ג'י הה השלימו תמונה מצמררת שמחייבת אותנו לפעולה", אמר לאפוק טיימס. "אני חושב שמדינת ישראל צריכה להיות לוחמת מרכזית בשחיתות הנוראית הזאת".

"יש לנו איסור – לא תעמוד על דם רעך", אמר לבנון. "כאן אנחנו רואים אנשים מעונים בצורה נוראית וברוטאלית כזאת עד כדי מוות – איך לא נקום ונזעק ונמנע את הדבר הזה?"

פייגלין ציין שהנושא הבא שתעסוק בו השדולה הליברלית בעוד כחודש הוא החוק הביומטרי. "בעינינו, יוזמי השדולה, זה חוק עם משמעויות חמורות ביותר מבחינת זכויות האדם בישראל", הוא אמר.

יצירה טבעית

$
0
0

צמידאם קמתם בבוקר וחיפשתם תכשיט עם עיצוב גיאומטרי או מלכותי, כדאי שתמתינו לכתבות הבאות שלנו. אבל, אם היום בא לכם דווקא תכשיט המשרה תחושה של משהו חי וזורם, כדאי שתדעו מה הופך את התכשיט הנכסף שלכם לכזה, ואיך הוא אמור להיראות.

נניח שבחלון הראווה שלפניכם נפרש מבחר עצום של תכשיטים. איך נבחר את המתאים? יש תכשיטים הבנויים מצורה אחת דומיננטית ומאוד ברורה כמו למשל תליון בצורת פרח, כוכב או ריבוע; יש מורכבים יותר הבנויים משתיים או שלוש צורות המחוברות אחת לשנייה; ויש גם מורכבים עוד יותר העשויים מחיבור וריבוי של צורות, או שכפול של אותה צורה למספר רב של פעמים. ריבוי הצורות בסוג האחרון שהוזכר יוצר טקסטורה חדשה ונותן לתכשיט מראה של זרימה והמשכיות, ולעתים אף של משהו מסקרן ולא מוגדר.

אחת השאלות המעניינות היא מדוע ריבוי הצורות יוצר אצלנו תחושה של זרימה והמשכיות? כמעט כל הדברים בטבע בנויים כך, החל מהקשקשים שעל עור הדג, הטבעות שבגזע העץ והתאים והמולקולות שבתוך הגוף – כולם בנויים מצורה אחת החוזרת על עצמה, והריבוי של הצורה הבודדת הזאת יוצר את הקסם והיופי.

דרך נוספת לשדרוג המראה החי בתכשיט היא בעזרת "תנועתיות". מעצבים משתמשים בחיבורים ובצירים עדינים המניעים את התכשיט לתנועה, למשל בזמן הליכה, כמו עגילים המתנועעים ברוח, צמידים הזזים על פרק היד, או שרשרת עם פרנזים מתנדנדים. שילוב נכון בין תנועה לצליל המתאים מקנה לתכשיט חיים משלו.

מאפיין נוסף שמשדר חיות ואורגניות הוא "עיגוליות". בטבע הזוויות לא ישרות או חדות – הכול מעוגל וכל פינה מטופלת. ברוב הפעמים זאת עיגוליות א-סימטרית, כזו שאינה מושלמת. לכן תכשיט עגול או בעל צורה מעוגלת וא-סימטרית יעזור לתת מראה הרמוני המשתלב היטב עם הגוף והטבע.

הצצה לקולקציות התכשיטים של המעצבים המובילים מאפשרת לזהות את מקור ההשראה לתכשיט, או לפחות לנסות לנחש אותו.

תכשיטים

1. ענק וצמיד זר של פדני, בזהב לבן 18 קראט משובצים ביהלומים

2. צמיד העוצב ע"י מאיה מור לחברת רביד. עשוי מכסף עם שיבוץ אבני טורמלין

3. צמיד של YAVEL. עשוי מזהב 18 קראט ושילוב של פנינים ויהלומים

4. עגילים וטבעת של de GRISOGONO, עשויים מזהב ורוד ומשובצים ביהלומים, אבני ספיר ואבני רובי. להשיג ב-JB תכשיטנים

5. עגילים וטבעת של YAVEL. עשויים זהב לבן 18 קראט בשילוב פניני keshi ויהלומים

6. עגילים של YAVEL. פנינת מים מתוקים בשילוב זהב לבן 18 קראט ויהלומים

7. צמיד ושרשרת של בוטיק MONTBLANC משובצים באבני ספיר ורודות ויהלומים

8. עגילים וטבעת מקולקציית IRIS של ה.שטרן. עגילים מצדפי זהב קטנים וטבעת מכדורי זהב בורוד מט

9. טבעות של רדליון. עשויות זהב 18 קראט ומשלבות פנינים ויהלומים. ניתן להשיג בחנויות הדגל של ROLEX SHOW

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live