אנקדוטה שרצה באינטרנט מספרת על איש עשיר שרצה ללמד את בנו על היתרונות בלהיות עשיר. הוא לקח את ילדו לכפר של עניים כדי לבלות יום שלם עם משפחה ענייה. כשהם חזרו לביתם, בבוקר המחרת, שאל האב את בנו: "מה למדת?" והבן ענה: "לנו יש כלב אחד ולהם יש ארבעה. לנו יש בריכה ולהם יש נהרות. לנו יש עמודי תאורה ולהם – הירח והכוכבים. אנחנו קונים אוכל והם מגדלים את שלהם. לנו יש קירות שיגנו עלינו ולהם יש חברים". הילד סיכם ואמר: "תודה אבא שהראית לי כמה אנחנו עניים".
הסיפור הפך לפופולרי בקרב קבוצות דתיות שונות ובקרב קואוצ'רים להתפתחות אישית שמספרים אותו בסדנאות שלהם. המסר שלו ברור – עושר לא הופך אדם ל"עשיר רוחנית" או למאושר. עם זאת, הסיפור מעביר גם כמה מסרים מסוג אחר: הוא מלמד שאנשים עשירים מסתכלים בהתנשאות על העניים – הם באים לראות איך הם חיים כדי לחנך את ילדיהם כיצד לא צריך לחיות. הם גרים מאחורי חומות, אינם מעריכים את הירח והכוכבים ואין להם חברים. הם לא הולכים לטייל בטבע, ובמקום זאת נשארים בבית ושוחים בבריכה הפרטית שלהם. הילד מסכם היטב את החוויה – להיות עשיר זה בעצם להיות עני.
העשירים שהפכו לכך בזכות עצמם מלמדים את הילדים שלהם לצפות להצלחה, שזה משהו שהולך לקרות וזה רק עניין של זמן
"ממה שלמדתי וחקרתי לאורך השנים, הורים רבים מלמדים את ילדיהם שאנשים עשירים הם בדרך כלל נלוזים. הם אומרים להם הרבה דברים שליליים שמסתכמים בכך שהילד חושב שלהיות עשיר זה דבר שלילי. כשילד חושב שמישהו שהוא עשיר הוא מוכתם, תהיה לכך השפעה על היכולת שלו להצליח בחיים. ייתכן שהוא בכלל לא ינסה", אומר סטיב סיבולד, סופר, מרצה ומאמן מנהלים בחברות גדולות בארה"ב, בראיון לאפוק טיימס.
סיבולד הגיע למסקנה הזאת לאחר שראיין כ-1,400 מיליונרים שהפכו לכאלה בזכות עצמם, ולמד לעומק כיצד הם חושבים וגם כיצד הם מחנכים את ילדיהם בהשוואה לרוב האנשים. הוא פרסם כמה ספרים בנושא ולאחרונה הוציא ספר חדש: "Secrets self made Millionaires teach their Kids" (2018).
"העשירים שהפכו לכך בזכות עצמם מלמדים את ילדיהם לצפות להצלחה, לחשוב בגדול", מסביר סיבולד. "זה סוג של 'תכנות' של הילדים להצלחה. בדיוק כמו שמלמדים את הילד רעיונות דתיים. זה הלך מחשבה. רוב האנשים לא מלמדים את זה את ילדיהם, והדרך שבה הילדים חושבים תקבע את ההתנהגות שלהם, את כל מה שיעשו או לא יעשו".
זה נשמע מוזר כי רוב האנשים רוצים שיהיה להם מספיק כסף ואפילו להתעשר. האם זה לא החלום האמריקני?
"נכון. אבל הם לא מלמדים את הילדים שלהם את זה. במקום זה, הם מחנכים אותם לסוציאליזם ואומרים להם שמי שמתעשר הוא אדם רע. לא בכל המקרים זה ככה, אבל בהרבה מאוד כן. בבתי הספר מלמדים את הילדים שאנשים הם שווים. אני חושב שזאת אשליה. אנשים הם לא שווים. זה רעיון נחמד שכולנו נוצרנו שווים אבל אנחנו לא שווים בכלל. יש אנשים שטובים בדברים מסוימים יותר מאחרים וזה כולל עשיית כסף. סוציאליזם הוא פשוט כישלון. תסתכלי על ונצואלה, זה לא עובד. הקונספט שכולנו יכולים לחלוק את העושר הוא נחמד, אבל הבעיה היא שיש אנשים בעלי אמביציה שיוצרים ויוזמים, ויש אנשים שרק רוצים להפיל את היוצרים. אז אולי לילד יש חלומות להתעשר, וזה אולי החלום האמריקני, אבל הוא מתוכנת לכישלון במובנים של כסף. בכנסיות, בבתי הספר, בכל המוסדות – הילדים גדלים בתוך זה".
לחשוב בגדול
"הכול התחיל כשהייתי סטודנט מרושש שרצה להצליח. התחלתי לשאול אנשים שהכרתי האם הם מכירים מיליונרים, מתוך אמונה שאוכל ללמוד מהם על הצלחה. חבר הכיר לי את דוד שלו, שהכיר מישהו עשיר. ראיינתי אותו, ובסיום הראיון שאלתי אם יש לו חברים עשירים אחרים שאני יכול לראיין. כך מ-1984 אני מראיין עוד ועוד עשירים.
"אבל כשסיפרתי על כך לאנשים, הם חשבו שזה דבר שלילי מאוד. הם ביקרו אותי. גם כשראיינתי את העשירים הם אמרו לי, 'אנשים הולכים להיות שליליים לגבי זה'. יש איזה ילד בתיכון שהתקשר לראיין אותי אתמול בשביל פרויקט שהוא עושה בעקבות הספר שלי וכל השאלות שהוא שאל אותי היו שליליות לגבי כסף. הוא באמת ניסה שאגיד לו שלהיות עשיר זה לא דבר טוב".
למה אתה חושב שזה המצב?
"אני חושב שזה קורה כי רוב האנשים לא היו מעולם עשירים, ולכן לא מבינים את תרבות העשירים. בכל מהלך חיי הבוגרים נפגשתי עם אנשים עשירים, ואנשים לא מכירים אותם, וגם מקנאים בהם. אז הם מלמדים את ילדיהם דברים שליליים, כאשר בחשאי הם מקווים להיות אחד מהם".
אולי זאת דרך להגן על הילדים מכישלון, כי לא כולם יכולים להיות עשירים. בעבר האמינו שמישהו נהייה עשיר כי זה בגורל שלו להיות עשיר או שיש לו מזל. היום לאנשים יש נטייה לחשוב שאתה לא עשיר בגלל שלא התאמצת מספיק.
"אני חושב שאת צודקת במובן שהם חושבים שהם מגִנים על הילדים. אך מה שהם בעצם עושים זה לעצור אותם. מרבית המיליונרים באמריקה התחילו מכלום ובנו את עצמם, רק שליש מהם הם כאלו שירשו. את יכולה לומר שהיורשים הם בני מזל, אבל אם תפגשי רבים מהם לא תחשבי כך. הם כמה מהאנשים הכי אומללים שפגשתי.
העשירים מלמדים את הילדים שלהם איך לעשות כסף באמצעות פתרון בעיות ושיפור החיים של האנשים האחרים ובאופן זה הילדים רואים בכסף כוח חיובי ולא נשק של מעטים מול רבים
"בכלכלה החופשית לרוב האנשים יש הזדמנויות להיות עשירים, הם רק לא מרוכזים בזה. הם דואגים לדברים אחרים, בידוריים. מה כוכבי הקולנוע שלהם עושים או מי ינצח במשחקי הספורט, במקום להתמקד בבניית ההצלחה הכספית שלהם".
ובכל זאת, יש הבדל בין ילדי עשירים לילדים אחרים. לילדי עשירים יש "התחלה טובה" לעומת הילד הממוצע.
"נכון. זה יכול להיות יתרון, אבל זה יכול להיות גם גורם לסבל. ראיינתי במשך השנים משפחות שבהן הילדים היו מפונקים ולא הייתה להם אמביציה כי הם גדלו עם כל הכסף הזה. זה דווקא פגע בהם כשהם יצאו לעולם הגדול, כיוון שלא לימדו אותם בדרך נכונה איך להרוויח כסף בעצמם.
"הכרתי למשל אדם שירש את הבעלות על 'ג'ונסון אנד ג'ונסון' (חברה למוצרי רפואה וקוסמטיקה, מ"מ). הוא היה אחד הילדים האומללים שהכרתי בחיי והוא היה שווה מיליארדי דולרים ולא עבד יום בחייו. הוא לא ידע איך לדבר עם אנשים ונראה לי אובדני. אחר כך ראיתי את זה שוב ושוב אצל ילדים אחרים. אחד הדברים הכי גרועים שאתה יכול לעשות עם ילדים זה לתת להם כסף. במקום לתת להם כסף, למד אותם איך לחשוב על כסף, איך להסתדר בעצמם אבל אל תיתן להם אותו. זה הדבר הכי גרוע שאתה יכול לעשות לילד".
סיבולד מדמה בספריו את הגישה של העשירים לחיים כמשחק שבו הם משחקים בנועזות ובלא פחד, לעומת אנשים אחרים שיבחרו במשחק בטוח, בנוחות ויעשו הכול כדי למנוע מעצמם כאב. הדרך בה אתה "משחק", טוען סיבולד, תשפיע באופן טבעי על הקטנטנים שצופים בכל צעד וצעד שאתה עושה.
כך, כשהילדים רואים את ההורים שלהם עושים עסקים הם לומדים ממקור ראשון איך להתנהל, איך לדבר אל אנשים ולנהל משא ומתן. בנוסף, העשירים מלמדים את ילדיהם שיעורים פרקטיים על כסף – איך כסף עובד. איך מנהלים אותו ואיך עושים ממנו יותר.
"העשירים מלמדים את ילדיהם איך לעשות כסף באמצעות פתרון בעיות גדולות, ואיך להשתמש בכסף כדי לשפר את החיים של אנשים אחרים. באופן זה, הילדים רואים בכסף כוח חיובי ולא נשק של מעטים מול רבים", מסביר סיבולד. בהיבט הפרקטי, דרך החשיבה באמצעות פתרון בעיות היא גם מה שיעזור לילדים להתעשר בעתיד.
"אנשים אומרים שאם אתה עובד קשה תצליח כלכלית, אבל אם אתה בעבודה או בקריירה הלא נכונה זה לא משנה כמה קשה תעבוד, אתה לא תהיה עשיר", מסביר סיבולד. "אם, לעומת זאת, אתה מתמקד בלפתור בעיות שאנשים מוכנים לשלם עליהן, ככל שהבעיה שתפתור תהיה גדולה יותר כך תהיה עשיר יותר. לעבוד קשה ולפתור בעיות גדולות הופך אנשים לעשירים, אבל אתה כמובן צריך להיות מסוגל באמת לפתור בעיות גדולות".
למרות זאת, חוזר סיבולד ומדגיש, בראיון איתו, השורה התחתונה והחשובה ביותר היא שלא חשוב איך הילדים לומדים לנהל את הכסף, חשובה יותר המחשבה שלהם והאמונה שהם יכולים להתעשר, ושלהיות עשיר זה בסדר. ואם בסופו של דבר זה לא קורה, אז זה לא קורה.