בעולם הספורט מכירים את התופעה של שבירת שיאים והצלחה זמנית יוצאת דופן. השחיין האמריקני מייקל פלפס, למשל, זכה בארבע אולימפיאדות ברציפות ובסך הכול ב-23 מדליות זהב (בשנים 2016-2004). דבר דומה קורה עם שחקני כדורגל וכדורסל. בעגה המקצועית מכנים תקופה כזאת Hot Streak.
האם גם בתחומים אחרים אפשר לראות תקופות כאלה של הצלחה יוצאת דופן? באיזה שלב בקריירה הן קורות, ומה קורה לאחר תקופת ההצלחה?
על כל השאלות האלה ניסתה לענות קבוצה בין-לאומית של חוקרים (Liu, Wang, Sinatra, +3, 2018), שבחרה לנתח קריירות של אמנים, במאי קולנוע ומדענים.
לשם כך הם אספו נתונים על מכירות פומביות של 3,480 אמנים, ביקורות על 6,233 במאי קולנוע וציטוטים של 20,040 מחקרים של מדענים. נתונים אלה שימשו כמדדים למדידת ההצלחה של העבודות של כל אחד מהנבדקים. לפי תוצאות המחקר, רוב האמנים (91 אחוז), במאי הקולנוע (82 אחוז) והמדענים (90 אחוז) חוו לפחות תקופה אחת של הצלחה יוצאת דופן בקריירה שלהם. פחות ממחצית מהם חוו תקופה שנייה של הצלחה יוצאת דופן. יותר משתי תקופות כאלה היו נדירות מאוד.
תקופות של הצלחה יוצאת דופן, גם הראשונה וגם השנייה, מתרחשות מתישהו לאורך הקריירה באופן מקרי, כלומר אין להן תיזמון שניתן לניבוי. אבל אם יש יותר מתקופה אחת, הן יהיו סמוכות מאוד אחת לשנייה.
לפי המחקר, משך תקופת ההצלחה יוצאת הדופן קצר יחסית לעומת משך כל הקריירה, ונמשך אצל אמנים בממוצע 5.7 שנים, אצל במאי קולנוע 5.2 שנים ואצל מדענים 3.7 שנים. באופן מפתיע, לפי החוקרים, בתקופות ההצלחה יוצאת הדופן, הנבדקים לא יצרו יותר עבודות לעומת תקופות אחרות בקריירה שלהם, וההצלחה נבעה משינוי מהותי פנימי באופן העבודה שלהם.
ממצאי המחקר עומדים בניגוד להשקפה הרווחת ששיא הקריירה בתחומים יצירתיים שונים הוא בגילאי 40-30, כאשר יש בסיס מוצק של ניסיון והתלהבות ואנרגיה ליצירה, ואחרי שעוברים את שלב אמצע הקריירה, הסיכויים לפריצת דרך מיוחדת קלושים. לפי המחקר הנוכחי, לכל אחת מהיצירות או המחקרים, בכל גיל שהוא, יש סיכוי לעשות פריצת דרך שתסמן את תחילת תקופת ההצלחה. אפשר לחשוב על מקצועות רבים בתחומים אחרים, שדורשים חשיבה יצירתית, שהממצאים של מחקר זה רלוונטיים גם להם.