
קניות עם אב”כ בסין | תמונה: NOEL CELIS/AFP via Getty Images
ככל שמופיעים בסין יותר נשאים א-סימפטומטיים (ללא סימפטומים) של וירוס המק”ס (SARS-CoV-2), נשמעים יותר מומחי רפואה המזהירים שהנשאים עלולים להפיץ את הפתוגן ולגרום להתפרצות מחודשת וחמורה.
“הצוות שלי בדק נשאים שלא היו להם סימנים בכלל במשך 3 שבועות אבל הווירוס נמצא בדם שלהם”, אמר ג’אנג וון-הונג, העומד בראש צוות מומחים בשנגחאי שאחראי על טיפול במגפה, בסמינר מחקרי בנושא וירוסים שנערך ב-27 במרץ. “החולים ללא הסימפטומים מהווים את הסיכון הגדול ביותר [להתפרצות מחודשת]”.
ג’אנג אמר שאם השלטונות לא ינקטו בפעולה כדי למנוע התפרצות עתידית, “הרופאים שלנו יהיו עסוקים מאוד למשך תקופה ארוכה בעתיד. נשא א-סימפטומטי עלול להפיץ את הווירוס בקהילה בכל רגע”.
בימים האחרונים דיווחו השלטונות בסין על אפס הידבקויות או על מספר בן ספרה אחת של הידבקות חדשות, וטענו שהווירוס נבלם. ב-29 במרץ הודיעה הוועדה הסינית הלאומית לבריאות (China’s National Health Commission) כי יש נדבקת אחת חדשה במחוז הה-נאן. השלטונות בהה-נאן דיווחו ששם משפחתה של החולה הוא וואנג, היא בת 59 ומתגוררת בעיר לוּאוֹ-הֶה. בערב ה-24 במרץ היה לה כאב ראש וב-26 במרץ התפתח אצלה חום.
השלטונות גילו שוואנג נדבקה בווירוס מחבר בשם ג’אנג העוסק ברפואה. ב-25 במרץ מקום העבודה של ג’אנג ערך בדיקות אבחון לכל הצוות וג’אנג נמצא חיובי למרות שלא הראה סימני מחלה. ג’אנג נדבק משני חברים לעבודה – ליו וג’ואו. ג’ואו ביקר לאחרונה במחוז ווהאן. ג’אנג, ליו וג’ואו נמצאים כעת בבידוד במרכז בידוד.
וואנג אינה הנדבקת הראשונה שדווח כי נדבקה מנשא א-סימפטומטי. ב-24 במרץ, הודיעה ועדת הבריאות העירונית של ווהאן (Wuhan municipal health commission) שרופא בן 29 שעבד במחלקה לגסטרולוגיה בבית החולים הכללי של הוביי נדבק אחרי שבדק נשא א-סימפטומטי ב-18 במרץ. הוא אובחן כחיובי ב-23 במרץ.
מה אומרים המומחים
בתחילה לא התייחסו הרשויות בסין אל הנשאים הא-סימפטומטיים כאל מקרים מאומתים, אלא ביקשו מהם להישאר בבידוד אם נבדקו ונמצאו חיוביים. אבל החל מה-1 באפריל, על פי הודעה של “הוועדה הסינית הלאומית לבריאות”, יחל המשטר הסיני לדווח ולספור מקרים כאלה, כיוון שביכולתם להדביק אחרים ולגרום למחלה להתפרץ שוב.
“במהלך חקירה אפידמיולוגית מצאנו נשאים א-סימפטומטיים הגורמים למקבצים של הידבקויות”, הודיעה הוועדה ב-31 במארס.
ג’ונג נאן-שאן, מומחה סיני לאפידמיולוגיה טען ב-29 במרץ בתוכנית ששודרה ברשת הטלוויזיה CCTV (שהיא שופר התעמולה של המק”ס) כי “אין בסין מספר גדול של נשאים א-סימפטומטיים”. הוא אמר שאינו מאמין שהם ימשיכו להפיץ את הווירוס הלאה.
רופאים סינים אחרים חלקו על דעתו. ג’אנג דא-צ’נג, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ נשימתי בבית החולים נאן-פאנג בעיר הדרומית גואנג-ג’ו, נסע לוו-האן עם צוותו כדי לטפל בחולים בחודשים פברואר ומרץ.
ב-30 במרץ, אמר ג’אנג ל”חדשות בייג’ינג”: “ישנם מקרים של נשאים א-סימפטומטיים המפתחים סימפטומים לאט ונכנסים למצב חמור… במציאות הם מדבקים”. הו גואו-דונג, רופא נוסף בבית החולים נאן-פאנג אמר ל”חדשות בייג’ינג” כי בדיקות סיטי שנערכו למספר נשאים א-סימפטומטיים הראו שנגרם נזק קל לריאות שלהם.
התופעה משכה את תשומת לבו של ראש ממשלת סין לי קה-צ’יאנג, שהתמנה להוביל את תגובת המק”ס למגפה. במהלך פגישה שקיים ב-30 במרץ עם צוותו הוא אמר: “אנחנו חייבים למצוא, להשגיח, לבודד ולטפל בנשאים הא-סימפטומטיים. אנחנו חייבים לבדוק אוכלוסיות ספציפיות יותר כדי למצוא את הנשאים הא-סימפטומטיים”.
לי אמר שהאוכלוסיות האלה כוללות את אלו שבאו במגע ישיר עם חולים מאובחנים ונמצא בבדיקה שהם נשאים א-סימפטומטיים, כמו גם עובדים באזורים שנפגעו הכי קשה על ידי הווירוס.
על פי נתוני “הוועדה הסינית הלאומית לבריאות”, נכון ל-30 במארס היו בסין 1,541 נשאים א-סימפטומטיים. אולם וו טאנג-ג’ון, מומחה לבריאות הציבור מאוניברסיטת הואה-ג’ונג למדעים וטכנולוגיה בווהאן, ערך מחקר חדש (שעדיין לא עבר ביקורת עמיתים) ולפיו “לפחות 59 אחוז מהנדבקים בווהאן [לבדה] – הסתובבו בחוץ מבלי שנבדקו ועלולים היו להדביק אחרים”, אמר וו למגזין Nature.
נקיטת אמצעי זהירות
נראה כי השלטונות נקטו לאחרונה באמצעי זהירות כדי למנוע התפרצות מחודשת. ב-29 וב-30 במרץ אנשים בכל רחבי סין שרכשו כרטיסים למקומות תיירותיים כמו פארקים, אקווריומים, ומקומות בידור קיבלו הודעה כי המקומות שנפתחו לאחרונה, ייסגרו שוב.
לדוגמא, אולם התצפית במגדל ג’ין-מאו F88 שבשנגחאי, שנפתח ב-12 במרץ, הודיע לאנשים שקנו כרטיסים כי הוא ייסגר החל מ-30 במרץ, “בהתאם לצורך במניעת המגפה”.
אתר החדשות “הונג-שינג” (Hongxing News) שבבעלות המק”ס דיווח שבערב של ה-28 במרץ, מספר אורחים ששרו קריוקי בברים בעיר הצפון מערבית צ’נג-דו נאלצו לעזוב באופן פתאומי והברים נסגרו.
ב-29 במרץ הממשל המקומי בשן-יאנג, עיר בדרום מזרח סין, הודיע לציבור שכל הספריות והמוזיאונים שנפתחו ב-17 במרץ ייאלצו מעתה להגביל את מספר המבקרים כדי למנוע את התפשטות הווירוס.