Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

רכב "הכול כלול"

$
0
0

אינפיניטי Q50. נהיגה סמי אוטונומית תיתן לנהג לשבת בו שניות ארוכות מבלי שיצטרך להתערב בנהיגה
צילום: PFA – indranil mukherjee, raveendran ,Stanhonda

מרצדס ML500 הוא אחד מרכבי השטח-פאר הטובים בעולם. הדגם האחרון, בו הותקן מנוע V8 אימתני, מייצר לא פחות מ-408 כוחות סוס, ונעזר במגדש טורבו. הרכב מגיע מאובזר מ"פגוש לפגוש", ומתומחר ב-655,000 שקל.

אולם, אם חשקה נפשכם באבזור נוסף כמו מערכות סיוע בנהיגה (driving assistance); מערכת COMAND המשדרגת את המסך, המולטימדיה, התקשורת והשמע אף יותר (harman kardon); עור מיוחד (designo); כסאות מאווררים ומחוממים בעלי זיכרון; גימור עור מיוחד ללוח המכוונים; הגה משולב עור ועץ; מחזיק כוסות מאוורר ומחומם (!) ועוד כמה פיצ'רים קטנים שיהפכו כל נסיעה לחוויה, תאלצו להיפרד מעוד כ-300,000 שקל.

כן, כמעט מחצית מעלות הרכב ה"סטנדרטי", שגם בו רמת הפאר גבוהה עד מאוד. כדי לקבל אומדן, במחיר התוספות לבדן ניתן לקנות מרצדס CLA חדש, רכב מנהלים יוקרתי שזה עתה הושק בעולם, בגרסת המנוע החזק וברמת האבזור הגבוהה.

מוצר יוקרה מתאפיין בשלושה אלמנטים עיקריים: איכות בלתי מתפשרת, טכנולוגיה עילית וחדשנית, ושפע אפשרויות ותוספות אופציונאליות. אבל רק אחד מהאלמנטים, טכנולוגיה, עובר בשלב מסוים מעולם היוקרה לעולם המוצרים שאינם משתייכים אליו. דוגמאות לכך ניתן למצוא בשתי קטגוריות האבזור העיקריות, אביזרי נוחות (גירים אוטומטיים, מזגן, הגה כוח וכיום גם מסכים צבעוניים, מערכות מולטימדיה, GPS ומצלמות רוורס) ואביזרי בטיחות (ABS, ריבוי כריות אוויר, בטיחות פסיבית של המרכב).

במילים אחרות, איכות, או חומרים מעולים ליתר דיוק, לעולם לא יוכלו למצוא דרכם לרכבים עממיים ללא שיגבו פרמיית מחיר נדיבה. עור רך שעוטה את מושבי הרכב, לעולם יהיה יקר מבד סינטטי שמיוצר בקווי ייצור תעשייתיים; עץ אמיתי ומתכות מרוכבות לעולם יעלו יותר ממשטחים עצומים של פלסטיק קשיח.

רולס רויס. המותג הבריטי האצילי שמקפיד כבר עשורים רבים להפוך את חיי בעליו לנוחים ביותר
צילום: PFA – indranil mukherjee, raveendran ,Stanhonda

להלן תשע מערכות ואביזרים נבחרים, שהם כיום, עדיין, נחלתם של רכבי היוקרה, ואולי בעתיד יגיעו גם לרכבים יקרים פחות.

1. מערכת נהיגה עצמית של הרכב

ממש כמו טייס אוטומטי, ברכבי עילית ניתן למצוא מערכות מונחות רדאר, מצלמות, סונר, וחיישני אינפרה אדום, שיחליפו אותך כנהג. הן תדענה לזהות תמרורים, עוברי אורח, מכוניות מלפנים ומאחור, ותדענה להתאים את המהירות ולבלום את הרכב בעת סכנה. חנייה אוטומטית היא עניין שבשגרה, וכניסה לצמתים תעשה בזהירות רבה. אולם, נכון להיום, יצרני הרכבים העצמאיים מדברים על "עצמאות חלקית" בלבד.

אינפיניטי Q50 החדשה, שמושקת בתחילת 2014, יכולה להתמודד עם "הישארות בנתיב" ופניות בכבישים מהירים, אך עדיין לא עם פניות עירוניות חדות. כך גם במרצדס E ו-S החדשות (2014), באקורה (מותג הפרימיום של הונדה) RLX ו-MDX 2014, ובחלק מדגמי לקסוס.

אמנם הנהג יכול להסיר את ידיו מההגה לשניות ארוכות, והרכב יודע לשמור עצמו בנתיב, לפנות פניות ארוכות בכבישים מהירים ולהתריע על סכנות, אך עדיין, היצרנים טוענים שנוכחותו של הנהג מאחורי ההגה נדרשת.

זהו צעד קטן לכיוון נהיגה אוטונומית לחלוטין של הרכב, דבר שייקח עוד זמן, אם כי לא רב מדי, אם להסתמך על היעד שהציב לעצמו קרלוס גוהסן, מנכ"ל ניסאן, שיצליח לייצר מכונית ללא נהג עד שנת 2020.

2. משחק הכיסאות

כיוונונים חשמליים לכיסאות הרכב אינם דבר חדש, אך רכבי הפרימיום נותנים, לרוב כאופציה יקרה, אפשרויות להתזת הבושם המועדף עליך (!) מגוף הכיסא. כל זאת במושב עטוף העור המועדף עליך, פרה או טלה רך, ובסוג וצבע התפירה הרצויים.

רכבי פרימיום מעניקים כיום גם מסאז' בגב ובישבן (לפי אזורים שונים בגוף), מערכות רמקולים מובנים במושבים, מסכים דקים עם אינטרנט ליושבים מאחור ומושבים אחוריים עם אפשרות למסאז' ולהטיית מצב לשכיבה.

3. מתלי אוויר

כאן הרעיון הוא להפוך את הנסיעה לחלקה ו"מגהצת מהמורות". מתלי אוויר נעזרים במשאבות אוויר או קומפרסורים קטנים מופעלי מנועים. דחיסת אוויר לתוך "כריות גומי" מנפחת אותן ומרימה את מרכב הרכב מהסרנים. כריות אלו מחליפות את קפיצי הפלדה הסטנדרטיים ומאפשרות נסיעה חלקה יותר.

רוב יצרני הפרימיום משתמשים במתלי אויר, אף שמדובר באופציה יקרה. בכל זאת, הדבר משפר משמעותית את התנהגות הרכב, ואת התחושה שהוא נותן על הכביש ומחוצה לו.

מערכת רב מצבית של לנד רובר, "תגובת שטח" (Terrain Response), מאפשר לנהג ליצור נהיגה אופטימלית בכל מצב שטח, באמצעות שליטה מלאה בגיר, בגובה הרכב, בבקרת הגלישה במורד ועוד. הכול מתבצע דרך חוגה עם חמישה מצבים בקונסולה המרכזית; כך מגיב הרכב שונה לחלוטין כשהוא נתקל בבוץ, דשא, חצץ, שלג סלעים או כל תוואי שטח שרק ניתן לדמיין.

4. מערכות שמע

כשאתם "מבלים" זמן רב בפקקים, כדאי לפחות ליהנות מכך עד כמה שניתן. הנאה כזו אפשר להשיג למשל ממערכת השמע המופלאה המותקנת בלקסוס LS600H. מדובר במערכת מבית מארק לוינסון, 19 רמקולים ו-19 ערוצי אודיו, בת 450 וואט, מערכת סראונד 5.1, ולא פחות מ-8 ג'יגה בייט לאכסון כל השירים שרק ניתן לחשוב עליהם. לא חשוב אם מדובר בהופעה חיה של קווין או בתשיעית של בטהובן, פתאום לא בטוח שהפקק מטריד במיוחד.

דוגמה נוספת היא אאודי, מותג המשתמש מזה שנים במערכות שמע איכותיות מבית B&O (Bang & Olufsen) . בספינות הדגל של המותג, ה-A8 וה-S8, ישנה האופציה להתקנת מערכת בת 14 רמקולים, כאשר לכל רמקול מגבר משלו. אם לא די בכך, ישנם 2 טוויטרים המותקנים על הדש-בורד, שעם הפעלת המערכת עולים במקומם כאנטנה, כדי לתת אפקט של 180 מעלות, לכיסוי קדמי מלא של חלל הרכב.

5. מטריות צצות החוצה מהדלתות

לאצילי הארצות הקרות והגשומות נמצא פתרון נוח כיצד להישאר יבש גם בעונת החורף. תאי אכסון מיוחדים למטריות הנמצאים בתוך הדלתות, יאפשרו לנהג או לבל-בוי למצוא פתרון יעיל ומהיר ללוות אותך לתוך אירוע הקוקטייל או מירוץ הסוסים, יבש ורענן.

הדבר נמצא איך לא, בדפנות הדלתות האחוריות ברולס רויס Ghost, שהמציאו את הפטנט הזה, שנסגרות בלחיצת כפתור.

6. מסכי ענק והקרנת אינפורמציה על השמשה הקדמית

בקדילאק ATS החדשה, מוקרן על חלקה התחתון של השמשה הקדמית כל המידע הנחוץ לנהג, כמו מהירות הרכב, מצב בקרת השיוט, אפשרות מערכת השמע, התראות בטיחות ועוד. זה למעשה המשך של לוח השעונים עצמו. קדילאק אף הגדילו לעשות, ופסים אדומים בוהקים ומהבהבים מוקרנים על השמשה בעת מצב מסוכן. אם לא די בכך כדי להזהיר את הנהג, הדבר מלווה בהרעדת הישבן במושב.

עכשיו תדמיינו שנוסף על כך הרכב שלכם ייהפך לסוג של ראוטר WiFi, ויקרין אינפורמציה מפוצלת על מסכי ענק שיותקנו ברכב (לעתים מעל 12 אינטש), כך שהשימוש בסמארטפון שלכם יהיה מיותר לחלוטין. על המסכים תוכלו לראות את מפת הג'י פי אס שמנחה את הנהג כיצד להגיע לבית הקייט שלצד האגם, בזמן שאשתו תוכל ליהנות מתצוגה מלאה של מערכת השמע המשוכללות, או לגלוש באתרי אינטרנט. בעת עצירת הרכב, תוכלו לצפות דרך ה-DVD בסוף האופרה עם אנדריאה בוצ'לי, בה אירח את שרה ברייטמן.

מרצדס SLK. גג שקוף או עכור בלחיצת כפתור. טכנולוגיה מבוססת שינוי חומר על ידי חשמל
צילום: PFA – Bernd Weissbrod

7. הי נהג, התעורר!

אחת הסיבות המרכזיות לתאונות היא עייפות, הירדמות וחוסר ריכוז. לקסוס העמיקה בנושא וייצרה אביזר אופציונאלי ב-LS החדשה, המותקן על עמוד ההגה. זה נקרא APCS (Advanced Pre- Collision System), מעין מצלמה קטנה המכוונת לעיני הנהג.

המצלמה מנטרת את משך המצמוץ או סגירת העין, לצד הבעות פנים המאפיינות אדם שמפהק או נמצא בשלבי הירדמות. ברגע שהמערכת מזהה מצב שכזה, למשל שעיניי הנהג לא מופנות קדימה במשך כמה שניות ברציפות, היא מפעילה התרעות קולית חזקות ומעוררות, ולפי הצורך והתקרבות למכשול, מפעילה את בלמי הרכב. במקרים פחות טובים, מערכת הקדם תאונה מופעלת,להפעלה מיידית של כריות האוויר.

8. נא להדליק את האור

כשבבעלותך רכב עם גג נפתח, לא תמיד נוח לפתוח אותו לרווחה. השמש יוקדת, רוח ורעש חודרים לתא, וציפור אקראית יכולה לעבור מעליך ולהשאיר לך מזכרת קטנה.

מרצדס מצאו פתרון ב-SLK וב-SL, בדמות מערכת המשנה את גג הזכוכית מעכור לשקוף במחי לחיצת כפתור, תולדה של טכנולוגיה מיוחדת של הנעת שכבת חלקיקים בתוך הזכוכית, על ידי חשמל. הנעת האלקטרונים בשכבה הפנימית שבין שתי מחיצות הזכוכית גורמת לשינוי הכימי של החומר, וכך לעכירותו או מראהו השקוף. הדבר מאפשר נסיעה של "להיות עם" (גג) ו"להרגיש בלי".

9. החלטת שאתה נוהג? בוא נספר לך מה עתיד לקרות

חיישנים, רדאר ומצלמות אמנם יאפשרו לך לנהוג, אם תתעקש, אך ימשיכו לספר לך מה נמצא בשטח המת של הרכב (Blind Spot). הם ימנעו ממך לצאת לעקיפה מסוכנת באותה העת שאתה נעקף על ידי רכב אחר, יבלמו את הרכב בשעת חרום אם יחושו שאתה מתקרב לרכב מלפנים או למכשול, ידאגו לשמור על מרחק בטיחותי מהרכב שלפניך, ירעידו את המושב בעת סטייה מנתיב (קדילאק ATS) כדי לבדוק את ערנותך, ויזהירו אותך מה עלול להתרחש מעבר לפנייה הבאה, או בחושך, מעבר לאלומת האור של הרכב (ב.מ.וו סידרה 7), למשל אם רכב עומד בשולי הכביש מעבר לפניה הבאה.

אם הולך רגל לא אחראי קופץ במפתיע לכיוון הרכב, הרכב שלכם יידע לבלום עצמו, במהירויות עירוניות, עד כדי עצירה (כל דגמי וולוו).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459