
להקת Shen Yun Performing Arts באולם על שם דיוויד ה. קוך במרכז לינקולן, ניו יורק, ה-7 בינואר 2011. מופעי הריקוד הסיני הקלאסי הפופולריים של הלהקה תפסו את תשומת ליבם של אנשי תעמולה בבייג'ינג, המנסים כעת לחקות אותה – צילום: Dai Bing/The Epoch Times
אומרים שחיקוי הוא הצורה הכנה ביותר של חנופה. אולם כאשר המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק"ס) מתחילה לחקות את להקת אמנויות הבמה Shen Yun Performing Arts שבסיסה בניו יורק, לא מדובר בכנות או בחנופה.
מאז שלהקת Shen Yun העלתה לראשונה את מופע הריקוד הסיני הקלאסי בשנת 2006 בניו יורק, ניסו פקידי הממשל בסין לחבל בהופעותיה.
לחץ דיפלומטי, סחיטה באמצעים כלכליים ואיומים נגד בעלי אולמות מופעים – אלו הטקטיקות העיקריות שבהן השתמשו אנשי הקונסוליות של סין בניסיונותיהם לבטל את המופע.
מאחורי הקלעים, מסע התעמולה של המק"ס כלל בין השאר התקשרות אינטנסיבית לקווי חירום טלפוניים, שיסוע צמיגי האוטובוס של הלהקה בסכינים, הגשת תלונות שווא לבעלי אולמות מופעים ושליחת מכתבי נאצה מזויפים במטרה לפגוע בשמם הטוב של מגישי המופע.
המק"ס נקטה בצורה עיקשת בדרך זו במשך שמונה שנים, אך השיגה השפעה מועטה ביותר.
כרטיסי המופע נמכרים ומושכים את הקהל יותר מתמיד. במשך ארבעת החודשים בהם מסייר המופע הנוכחי בארה"ב, קנדה, דרום אמריקה, אירופה ואסיה, 90 אחוז מהכרטיסים כבר נמכרו. בטייוואן – ממש מול חופי סין – כל הכרטיסים נמכרו ב-44 מתוך 46 המופעים. בשני המופעים הנותרים לא נותרו מקומות ישיבה ונמכרו כרטיסים "לעמידה בלבד".
עתה, כאשר המק"ס כנראה מבינה שאינה יכולה להביס את ה-Shen Yun, היא נוקטת בטקטיקה חדשה. לפי מקורות המתמצאים בדיונים המתקיימים בצמרת המפלגה, מתכננת המק"ס כעת "ללמוד" מה- Shen Yun.
מובן שהמק"ס אינה מתכננת ללמוד מה- Shen Yun באופן גלוי ופתוח, כפי שתזמורת סימפונית מקצועית עשויה להזמין אמן וירטואוז לנגן עמה ולהעניק שיעורי כיתת-אמן לנגנים. להקת ה- Shen Yun לא קיבלה עד כה כל הזמנה לבוא ולהופיע בסין.
במקום זאת, המק"ס מתכוונת ללמוד מה- Shen Yun כפי שההאקרים שלה "לומדים" כיצד מתנהלים עסקים וממשלות במערב – באמצעות גניבה.
ייתכן שזו הסיבה לכך שההודעה הבאה הופיעה ב-9 באפריל באתר הרשמי של להקת ה- Shen Yun בשפה הסינית: "הטכניקות, התוכן, העיצוב והיצירה של הופעות ה- Shen Yunמוגנים בפטנטים ובזכויות יוצרים. הללו כוללים את הסנכרון והתיאום בין תפאורת-הרקע הדיגיטלית והרקדנים, וכמו כן את כל סוגי מעברי הסצנות והאינטראקציות בין תפאורת-הרקע והרקדנים, התזמורת, הזמרים וכו'. להקות אחרות, אנשים פרטיים או ארגונים אינם רשאים להעתיק או לחקות את הנ"ל או כל היבט אחר של מופעי Shen Yun. המפירים יועמדו לדין כחוק".
המק"ס והשן יון – שני ניגודים מוחלטים
באתר של ה- Shen Yun נכתב כי משימת הלהקה להחיות את התרבות הסינית המסורתית.
במהלך סדרה של מסעות תעמולה פוליטיים, ובמיוחד במהלך "מהפיכת התרבות", שאפה המק"ס להרוס את התרבות הסינית המסורתית – מהמסד עד הטפחות. מיליוני מגילות עתיקות הועלו באש, מקדשים נופצו, נזירים עונו ונרצחו.
בעקבות הטירוף של מהפיכת התרבות, ביקשה המק"ס להחליף את התרבות המסורתית הסינית בתשוקה לעושר נטול ערכים ובאתיאיזם.
ב-17 בדצמבר 2011, פרסמה סוכנות הידיעות הרשמית של המק"ס, שין-חואה, מאמר ובו הצהרה מחודשת על עמדת המק"ס. המאמר שכותרתו "אסור לחברי המפלגה הקומוניסטית הסינית להאמין בדת כלשהי" מסביר כי חוסר אמונה בדת הייתה תמיד עקרון יסוד של המק"ס. המאמר מטיף לחברי המפלגה להפיץ את האתאיזם ומזהיר כי אמונה דתית עלולה "לשחוק ולהחליש את המפלגה".
הצופים של מופעי ה- Shen Yunמספרים כי המופעים הללו מאפשרים להתגלות של האלוהי, ומוציאים מהאנשים את הטוב ביותר הטמון בהם.
דניאל ברלאז, ראש העיר לוזאן בשווייץ, הגיב על מופע ה- Shen Yun לאחר שצפה בו בחודש מארס: "קשר נצחי עם גן העדן ועם השמיימי".
בלואט פאשה (Bluette Pache), גמלאית המתגוררת בלוזאן, אמרה לאחר הצפייה במופע: "הרגשתי כאילו שאני נמצאת בעולם שמיימי, מופלא, כמעט לא ממשי".
לואיס פיירביין מהעיר מונטריאול, קנדה, צפה במופע בחודש ינואר. לדבריו, המופע גרם לו "להיות נחמד לאנשים אחרים, לעזור לכל מי שאפשר, ופשוט לנסות לעשות טוב לכולם".
מר שו ג'ן-ג'י כיהן בעבר כנשיא מרכז התרבות של העיר אולסאן (Ulsan) בדרום קוריאה. לאחר שצפה במופע בעיר דא-גו (Daegu) באפריל, אמר: "כל מי שייצפה במופע [Shen Yun] יהלל אותו על היותו מלא בכנות טהורה, חמלה שופעת ויופי אבסולוטי".
"דברים טהורים הם בלתי נראים, אך הם קיימים בלבבות האנשים, וקשים לביטוי", אמר מר שי. "אך יחד עם זאת, ה- Shen Yunמגיש אותם בצורה של מופע בימתי חי".
ת'יאה בות', תרפיסטית במוסיקה החיה בעיר בריזביין שבאוסטרליה, סיפרה לאחר שצפתה במופע בחודש פברואר, כי תחושת החסד השמיימי נוכחת תמיד במופעי ה-Shen Yun.
רצון העם
לפי אימרה סינית עתיקה, המורשת התרבותית נמצאת במקום אליו נוטה לב העם. מי שיצליח באמת לפרש את התרבות הסינית המקורית יזכה לייצג את מורשתה האמיתית של האומה הסינית.
לאחר שצפה במופע בחודש פברואר בוושינגטון די.סי, אמר הדיסידנט הסיני ווי ג'ינג-שנג, "ה- Shen Yun הציב בפני המק"ס את האתגר הגדול ביותר: העם הסיני התעורר אל יופיה האמיתי של תרבותו המסורתית".
"בני העם הסיני מבינים שה- Shen Yunמייצג את תרבותם האמיתית, וכי התרבות שהמק"ס מייצגת היא תרבות כוזבת. במובן זה, ה- Shen Yunחשוב מאוד לבני העם הסיני", אמר ווי.
נוסף על האתגר שווי ג'ינג-שן מתאר, עומדת המק"ס בפני שורה של משברים חמורים. בחודש פברואר האחרון פרסמה סוכנות הידיעות שין-חואה מאמר המעריך כי ישנם 1.18 מיליון "פקידים עירומים" בסין – פקידי ממשל שהעתיקו את משפחותיהם ואת נכסיהם אל מחוץ לסין מתוך ציפייה כי המפלגה תקרוס בקרוב.
המק"ס, הניצבת בפני איומים אלו על עצם קיומה, מתייחסת כעת לתרבות הסינית המסורתית כאל תחפושת שהיא יכולה לעטות על עצמה. המק"ס מאמינה, כך מסתבר, שבעזרת מעט איפור ותאורה נכונה תוכל לשטות בבני העם הסיני.
מופעי Shen Yun מזויפים הועלו כבר בעיר העתיקה שי-אן שבצפון-מערב סין, ובעיר ג'י-לין שבצפון-מזרח סין.
אנשים שצפו במופעים אלו אמרו, "הם [הרקדנים מטעם המק"ס] מתקשים להבין את התמצית האמיתית של התרבות הסינית המסורתית. זה לא משהו שאפשר ללמוד סתם כך".
כיצד ייתכן שאנשים המסורים לתרבות אתאיסטית כלשהי יהיו מסוגלים ללמוד את מהותה של תרבות שמיימית? למק"ס לא תהיה ברירה אלא לנטוש את המהות האתיסטית שלה, או שתיאלץ לבדות גרסה מזויפת של התרבות המסורתית הסינית, אשר אותה תציג בפני העם הסיני.
אילו המק"ס הייתה מסוגלת להעלות מופע אותנטי המייצג את התרבות הסינית המסורתית, הדבר היה מסמן את קיצה.
מר צ'נג (שם בדוי) נסע יחד עם משפחתו מסין לדרום קוריאה, כדי לצפות במופע ב-6 באפריל. "לא ניתן לראות מופע כזה בסין. למעשה, אפשר לומר שזה פשוט בלתי מתקבל על הדעת".
"המופע מעודד אנשים להאמין באלוהויות… אם לאנשים בסין אין כל אמונה, הם מסוגלים לבצע כל סוג של רוע, אפילו רצח. מה שסין באמת זקוקה לו זו אמונה שתעורר את האנשים", אמר צ'נג.
ג'אנג טיאן-ליאנג, פרשן בנושאי פוליטיקה של סין, פרסם מאמר על ה- Shen Yunבאפוק טיימס ב-2008, בו כתב: "כאשר האמונות בתרבות המסורתית ובערכי המוסר ישובו להתקיים, המצפון של העם גם יתעורר. ההתפוררות של תרבות המפלגה בלתי נמנעת. כאשר הדבר יתרחש, המק"ס, מערכת פוליטית זדונית, תאבד את הסביבה שעליה היא מסתמכת לצורך הישרדותה".
קרל מרקס, האב המייסד הרוחני של המק"ס, העיר את הערתו הידועה שההיסטוריה חוזרת על עצמה פעמיים: קודם כטרגדיה ואחר-כך כפארסה.
בני העם הסיני כבר עברו וחוו על בשרם את הטרגדיה שכפתה עליהם המק"ס. כעת הם זוכים לראות כיצד המפלגה שמה את עצמה ללעג ולקלס.
מאמציה של המק"ס לחקות את מופעי ה- Shen Yunרק חושפים את פרצופה האמיתי כחסרת כל בושה וכאחוזת תאווה לשלטון ושררה.
כל מופע Shen Yun מזויף העולה בסין רק מדגיש עוד יותר את יופיו של המקור. חרף כל נסיונותיה, המק"ס רק מחזקת את ערגתם של בני העם הסיני לשוב אל מורשתם האמיתית.