כשלוּ מנג היה צעיר, הוא לא אהב לקרוא. הוא אהב להתאמן באמנויות לחימה. כשהוא נהיה גנרל, הוא עדיין סירב לקרוא ספרים ולרכוש השכלה, ולכן היו נוהגים להתייחס אליו כאל לוחם פשוט.
הייתה זו תקופת שלוש הממלכות בסין (280-220 לספירה). סין הייתה מחולקת לשלוש ממלכות שנלחמו זו בזו בניסיון להשתלט על הטריטוריה שהתחלקה לאחר שנפלה שושלת האן המפוארת (206 לפני הספירה עד 220 לספירה). לו מנג היה גנרל בממלכת וו.
יום אחד פנה אליו המלך ואמר לו: ״כגנרל, עליך להעשיר ללא הרף את הידע שלך״. לו מנג ענה: ״אני עסוק מדי בעניינים צבאיים. אין לי זמן לקרוא״.
״אני לא מבקש ממך להפוך לאקדמאי״, אמר לו המלך. ״אם תקרא יותר, תוכל להרחיב את דעתך ולהעשיר את חוכמתך. אתה אומר שאתה עסוק מכדי לקרוא. כמלך יש לי הרבה יותר עניינים לטפל בהם בהשוואה אליך. אבל בכל זאת אני יכול למצוא זמן כדי לקרוא ולשפר את עצמי״.
דבריו של המלך עודדו את לו מנג לרכוש השכלה, ומאותו רגע ואילך הוא התחיל לקרוא. לאט לאט התרחבה דעתו, והוא גם הפך לאסטרטג מצוין.
יום אחד עבר באזור המפקד העליון של הצבא, אבל הוא לא היה מעוניין לבקר אצל לו מנג. הוא חשב שלו מנג איננו בן שיח ראוי לעניינים צבאיים מכיוון שהידע שלו דל. אבל עוזרו של המפקד יעץ לו לבקר אותו בכל זאת. ״לו מנג כבר הפך לאדם מלומד״, הוא אמר לו.
המפקד שמע בעצתו, והגיע לבקר אצל לו מנג. הם שתו יין ביחד, והחלו לדון על קרב שתכננו נגד מדינת שוּ. לו מנג העלה כמה הצעות והציע כמה אסטרטגיות שיעזרו לנצח במלחמה.
המפקד העליון היה מופתע מאוד מהשיפור העצום שעשה לו מנג. ״חשבתי שאתה אדם שאינו יודע דבר מעבר ללחימה בשדה הקרב״, אמר המפקד, ״אבל עכשיו אני רואה שאתה גם משכיל וגם חכם. אני חייב לומר שאינך האדם שהכרתי עוד״.
לו מנג השיב לו: ״עבור אדם עם נחישות, אם לא פגשת אותו למשך שלושה ימים, עלייך להסתכל עליו בעיניים חדשות״.
המושג ״להסתכל על אדם בעיניים חדשות״ הפך לניב בשפה הסינית, המסמל התפעלות מהשתפרות מרשימה של מישהו.
הניב הזה גם מרמז לנו שעלינו להיות מסוגלים לבחון אנשים מסוימים ללא דעות קדומות שנוצרו מהתרשמויות מהעבר.
התרבות המסורתית הסינית עשירה בסיפורים על דמויות היסטוריות שהחליטו בנחישות לעשות שינוי גדול בחיים שלהם ולהתחיל מחדש, דמויות שהיו ראויות ש״יסתכלו עליהן בעיניים חדשות״. לא משנה כמה הם טעו בעבר, הם החליטו לעשות טוב מאותו רגע ואילך.
הוגים סינים רבים דיברו על כך שמה שחשוב זה לא להימנע מטעויות. מה שחשוב זה להשתנות ולהשתפר אחרי שאנחנו מגלים שטעינו. יש אמרה סינית עתיקה מאחד הספרים החשובים בתרבות הסינית, ״דזואו ג׳ואן״: ״מי חף מטעויות? מי שטועה אבל מתקן את דרכו, הוא נפלא עד בלי די!״
מא ג׳ואו חי בתקופת שושלת טאנג (907-618 לספירה). הוא איבד את שני הוריו כשהיה קטן, וחי בעוני רב. אבל הוא אהב מאוד ללמוד, והתמחה בין היתר בספר ״דזואו ג׳ואן״. כשהוא עבד כעוזר הוראה הוא שתה לעתים קרובות ולא התייחס לעבודתו ברצינות. מא ג׳ואו ספג ביקורת על כך, והחליט לעזוב את עבודתו. מאותו רגע החמירו הרגלי השתייה של מא ג׳ואו, והוא התדרדר לשכרות ונהיה לשוטה. חייו המשיכו להתדרדר, והסביבה שמרה ממנו מרחק.
מסופר שיום אחד שמע מא ג׳ואו על מגיד עתידות מוכשר. מא הסקרן הלך לפגוש את מגיד העתידות. ״חמש הרוחות שלך כבר עזבו את גופך ואתה בסכנה גדולה. לא נשאר עתיד לגלות לך!״ מא המזועזע ביקש ממנו עזרה. מגיד העתידות הצביע על איש זקן רכוב על שור. ״לך אחריו״, הוא אמר לו, ״ אולי הוא יוכל לעזור לך״.
כשהזקן ראה את מא, הוא אמר לו: ״הגעת לעולם הזה כדי לסייע למלכים חכמים. אבל שכחת לחלוטין את המשימה שהעניקו לך השמים, והתמכרת לשתייה. נפלת למצב אומלל. האם אינך רוצה למהר ולתקן את דרכיך?״
מא המופתע עקב אחרי הזקן אל ההר, שם הוא עבר חוויה מיסטית משונה. הוא חזה בפקיד ממשל שקרא לפניו צו קיסרי המבקר אותו על כך שנכשל במילוי המשימה שלו. לאחר מכן, הוא פגש בחמש הרוחות שלו, שאמרו לו: ״התמכרת לשכרות ובזבזת את זמנך. זיהמת את גופך, ולכן עזבנו אותך והלכנו לממלכה שמימית. סגור את עיניך, ונוכל לחזור״.
מא ג׳ואו סגר את עיניו, ומיד הוא חש רעננות וצלילות, ונזכר במשימה שלשמה הגיע לעולם. לאחר שירד מההר הוא הלך לעיר הבירה, שבאותו זמן סבלה מבצורת קשה. הקיסר, טאי-דזונג, היה מודאג מאוד, וביקש משריו למצוא דרכים להצביע על ההחסרות והטעויות של הממשל שלו כדי לתקן את המצב.
מא שלח יותר מ-20 הצעות לקיסר. הקיסר היה מרוצה מאוד מהצעותיו, וזימן אותו לפגישה. הם דנו על העניינים הבוערים ועל דרכי ממשל. הפגישה ביניהם הייתה נעימה כל כך, שהם הרגישו כאילו הם חברים ותיקים. כך הפך מא ג׳ואו לראש הממשלה של הקיסר טאי דזונג, ושירת אותו בנאמנות מאותו יום ואילך. הוא תרם רבות לשגשוג ולפריחה שהביא לסין ממשלו של טאי-דזונג.