Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

בנק האיברים של סין

$
0
0

יום אחד, במאי 2008 , ביקר באוניברסיטת תל אביב נספח התרבות בשגרירות סין. לא ידוע האם הוא שוחח עם בכירים באוניברסיטה על מכון קונפוציוס שבו לומדים סינית במימון סיני, או על מלגות לסטודנטים ישראלים ללימודים בסין. אבל למחרת אותה פגישה התקבלה הוראה להוריד תערוכת ציורים שהתקיימה באותם ימים באוניברסיטה. התערוכה בשם "אמת, חמלה, סובלנות", הציגה את השיטה הרוחנית פאלון גונג וחלק מהציורים חשפו את הרדיפה, העינויים והרצח של מתרגלי השיטה בסין.

KillingRoom

נ', שהיה באותם ימים סטודנט באוניברסיטה, החליט ביחד עם עמיתו לפנות לבית המשפט כדי לתבוע מאוניברסיטת תל אביב להשיב את התערוכה ליתרת הזמן, בהתאם למה שסוכם מראש. כשנה וחצי מאוחר יותר במאי 2009, קבע בית המשפט כי התערוכה הוסרה משיקולים פסולים. "שוכנעתי כי הסיבה האמיתית להפסקת התערוכה היא התערבותה של השגרירות הסינית בנושא", כתב השופט בפסק הדין והורה להחזיר את התערוכה.

לפני מספר חודשים נ' נתקל שוב בשגרירות סין בישראל. הפעם זה קרה כאשר הוא התדפק על דלתות משרדיהם של ח"כים כדי להציע להם לחתום על עצומה שיזם הארגון הבין לאומי "רופאים נגד קצירת איברים בכפיה" שאחד מחבריו הוא פרופסור יעקב (ג'יי) לביא, לשעבר נשיא החברה הישראלית להשתלות.

העצומה קראה לאו"ם לשגר משלחת לסין כדי לחקור עדויות מצטברות על קצירת איברים שיטתית ממתרגלי פאלון גונג בסין ומכירתם בשוק השתלות האיברים בסין. עשרה ח"כים חתמו על העצומה, אך שניים חזרו בהם מחתימתם לאחר שהופעל עליהם לחץ מצד שגרירות סין, באמצעות משרד החוץ הישראלי, שאם לא ימשכו בחזרה את חתימתם הם יפגעו ביחסי ישראל-סין.

נ', שכבר הכיר היטב את מסדרונות הכנסת, ערך בחודש שעבר סיבוב נוסף בין משרדי הח"כים. הפעם הוא סיפר להם על יום עיון שתערוך השדולה הליברלית בכנסת בראשות ח"כ משה פייגלין, שידון באותו נושא של קצירת איברים בכפייה ממתרגלי פאלון גונג בסין, והזמין אותם להשתתף בו. הפעם הוא כבר לא הופתע כששמע שוב על הלחצים שמפעילה שגרירות סין על חברי הכנסת כדי שלא ישתתפו ביום העיון בנושא.

בריאיון שנערך בגלי צה"ל, נשאל ח"כ פייגלין "האם הופעלו לחצים על ידי שגרירות סין בישראל נגד ח"כים ונגד שרים?" ותשובתו הייתה: "בהחלט הופעלו לחצים וממשיכים להיות מופעלים לחצים. מסתבר, עד כמה שזה נשמע מפתיע, המשטר הסיני מאוד לחוץ מהכינוס הזה וטוב שכך".

בסופו של דבר יום העיון התקיים למרות הלחצים, נשמעה בו עדות חיה של ניצול ממחנה עבודה בכפייה בסין ויצאה ממנו קריאה למדינת ישראל לנקוט בעמדה מוסרית, ועל כך נרחיב בהמשך.

ממשלת ישראל אינה הראשונה שנדרשה לנקוט עמדה מוסרית בנושא. הקדימו אותה מספר פרלמנטים בעולם שכבר יצאו בדרישה גלויה להפסיק את קצירת האיברים ממתרגלי הפאלון גונג בסין, ביניהם האיחוד האירופי, קנדה ואוסטרליה.

הסיפור שלא יאמן

באוקטובר של השנה שעברה, 106 חברי קונגרס אמריקנים חתמו על מסמך שקרא להילרי קלינטון, אז שרת החוץ של ארה"ב, לחשוף מידע על קצירת איברים המתרחשת בסין. לטענתם, מידע כזה הגיע למשרד החוץ האמריקני בעת שהתפוצצה הפרשה הפוליטית הגדולה ביותר בסין בשנים האחרונות.

בתחילת 2012 נמלט לקונסוליה האמריקנית בדרום מערב סין, וואנג לי-ג'ון, מי שהיה באותה תקופה מפקד משטרה בכיר בסין, וניסה לקבל מקלט מדיני. לפי החשד, בתמורה לקבלת מקלט, הוא העביר לאמריקנים צרור מסמכים עם מידע סודי על תופעת קצירת האיברים בסין.

כיצד וואנג קשור לתופעה? מתברר שהוא לא היה רק מפקד משטרה בכיר, אלא גם היה מעורב במזימה אפלה ששורשיה מגיעים עד לדרגים הגבוהים ביותר במפלגה הקומוניסטית הסינית: הוא פיקח על קצירת איברים מגופם של אסירי מצפון בעודם חיים, ואף זכה בפרס על מחקר שביצע בתחום.

במשך שנים, וואנג ניהל מעבדת מחקר שפעלה מאותו בניין שבו הוא גם ניהל את המשרד לביטחון הציבור בעיר ג'ין-ג'ו בצפון מזרח סין. במעבדה זו, הוא וצוותו יזמו מחקר חלוצי שבחן את הדרך הטובה ביותר להשתיל איברים שנקצרו מגופם של אסירי מצפון.

צוות הרופאים שעבד תחת פיקוחו פיתח ושיכלל טכניקה חדשה להשתלת איברים לאחר שערך אלפי ניסויים חיים בשטח. ב-2006 וואנג זכה בפרס על מחקרו, ובטקס קבלת הפרס אמר: "כפי שכולנו יודעים, מה שנקרא 'מחקר שטח', הוא תוצאה של אלפי השתלות אינטנסיביות שבוצעו בשטח". כאשר סיפר על המחקר שערך, אמר: "עבור איש משטרה בדימוס זה היה מרגש ביותר לחזות בהוצאה להורג של אדם ולראות כיצד איבריו מושתלים בגופם של מספר אנשים".

china-organ

האלפים שנרצחו במעבדת הניסויים של וואנג הם רק קצה הקרחון של עוד רבבות ואולי מיליונים שכלואים במחנות עבודה בכפייה, בתי סוהר ובתי חולים פסיכיאטרים בסין, עוברים עינויים קשים ומחכים, מבלי שהם יודעים על כך, שירצחו אותם תוך כדי עקירת איבריהם. יותר מ-90 אחוז מהאסירים האלה הם מתרגלי פאלון גונג.

עובדה זו התבררה כאשר ביולי 2006 התפרסם דו"ח מחקר ראשון שבדק את הטענות על קצירת איברים ממתרגלי פאלון גונג בסין. מחברי הדו"ח היו דיוויד קילגור, חבר הפרלמנט הקנדי ולשעבר מזכיר המדינה לענייני אסיה-פסיפיק, ודיוויד מטאס, עורך דין קנדי ידוע לענייני זכויות אדם בקנדה שהתפרסם בשל מאבקו באנטישמיות ובהבאת פושעי מלחמה נאציים לדין בקנדה.

הדו"ח עודכן בשנים הבאות עם עובדות נוספות שנחשפו ויצא לבסוף כספר בשם "קציר דמים: רצח מתרגלי הפאלון גונג עבור איבריהם". המחברים הציגו בדו"ח עשרות ראיות, כולל שיחות טלפון לבתי חולים בסין בהן אנשים התחזו לחולים הזקוקים להשתלות; אתרי אינטרנט בסין שהציעו השתלות תוך שבוע; העליה החדה במספר ההשתלות ללא הסבר על מקור האיברים; עליה חדה במספר מרכזי ההשתלה; והעדר של מערכת לתרומת איברים בסין מטעמים של מוסכמות תרבותיות. צירופן של כל הראיות יחד הביא אותם למסקנה החד משמעית: "בסין התרחשה ומתרחשת עד היום קצירת איברים בכפייה בקנה מידה גדול ממתרגלי פאלון גונג", ורובה מתרחשת בבתי חולים צבאיים.

"הצבא עושה מזה כסף, בתי החולים עושים מזה כסף, המתווכים עושים מזה כסף. אנחנו מדברים על כסף, אנחנו מדברים על פעילות המערבת מיליונים רבים", אמר עו"ד מטאס.

הסופר והעיתונאי איתן גוטמן שערך חקירה משלו בנושא באותה תקופה, הוסיף: "היו לנו עדים להיעלמויות של אנשים [...] אוטובוסים מלאים, אגפים שלמים בבתי סוהר שהתרוקנו מאנשים".

מה קרה לאלה שנעלמו?" שאל מטאס וענה בעצמו: "ככל הידוע לנו הם עדיין שם במחנות ורבים מהם נרצחו תוך קצירת איבריהם אבל השאר עדיין שם. הם מהווים את בנק האיברים של סין". וגוטמן הוסיף: "בתי חולים צבאיים הם תחת פיקוח בסין. הם אינם יכולים לעשות דבר מבלי שמרכז המפלגה יבחין במה שהם עושים. האם זה נוהל על ידי ארגון פשע? לא, זה נוהל על ידי המדינה. זה היה רצח והוא בוצע מטעם המדינה".

עדות חיה

נחזור ל-נ' וליום העיון בכנסת. באולם שבו התקיים יום העיון הוקרן הסרט התיעודי "לשחרר את סין: האומץ להאמין", המתאר את רדיפת מתרגלי הפאלון גונג דרך סיפוריהם האישיים של שני מתרגלי השיטה שהיו כלואים במחנה עבודה בכפייה בסין, והצליחו להיחלץ לפני שנרצחו על ידי עקירת איבריהם.

בדממה הכבדה שהשתררה לאחר הסרט, נשמע דיבורו הרך והעדין של לי-ג'ה הה (50), ניצול ממחנה עבודה בסין, כמו מפלנטה אחרת: "במשך שבעת החודשים הראשונים שלי במעצר הכריחו אותי לשבת ללא תנועה על לוח עץ קשה, וכל תנועה קלה נענשה במכות. כל גופי התכסה בפצעי לחץ מוגלתיים והבגדים נדבקו לעורי [...] בחורף הפשיטו אותי בקור העז ושפכו עלי מים קפואים [...] למרות מצבי הבריאותי הרעוע העבירו אותי לבית סוהר אחר לעינויים נוספים, שם ארבעה שוטרים, כולם יחד, הכו אותי באלות חשמליות במתח גבוה [...] אחד השוטרים אמר לי: 'למתרגלי פאלון גונג לא יתייחסו אף פעם כבני אדם, אלא אם כן הם יוותרו על אמונתם'".

לפני שנעצר היה לי-ג'י מהנדס אזרחי עטור פרסים בבייג'ינג שהחל לתרגל פאלון גונג יחד עם אשתו ב-1995. לאחר שהחלה הרדיפה נגד מתרגלי השיטה, ארבע שנים מאוחר יותר, הזוג ניסה להגר לקנדה. אשתו הצליחה לחמוק לשם ואילו הוא נחטף ממשרדו על ידי אנשי ביטחון ונידון ללא משפט לשלוש וחצי שנות מאסר. כאשר שאל את השופט: "על מה קיבלתי שלוש שנים וחצי? לא עשיתי דבר רע", השופט ענה לו: "מה אתה רוצה ממני? גזר הדין שלך נקבע הרבה לפני המשפט".

כאשר היה על סף מוות בעקבות העינויים הקשים, נשלח לי-ג'י לבית חולים. כשמצבו השתפר מעט הוא נשלח מבית החולים בחזרה לכלא לעבודת פרך שכללה שעות ארוכות של חפירת תעלות ונשיאת אבנים כבדות, ייצור כדורי רגל ופריטים אחרים לייצוא, עד תום תקופת מאסרו ב-2004.

לאחר ששוחרר המשיכו לעקוב אחריו 24 שעות ביממה עד שהצליח להשיג ויזת הגירה לקנדה והתאחד עם אשתו. כיום הם מתגוררים בטורונטו.

"כאשר אני מתבונן לאחור על תקופת המאסר שלי", אמר לי-ג'ה בסיום דבריו, "זה נראה כמו חלום בלהות. עצוב לומר שהסיפור שלי הוא רק אחד ממאות אלפי סיפורים של מתרגלי פאלון גונג סינים חפים מפשע. טרגדיות כאלה עדיין מתרחשות בסין בשם החוק [...] הקריאה הגלויה שלכם לעצור את הרדיפה ואת קצירת האיברים היא פעולה של הצלת חיים. הפעולה שלכם מבורכת על ידי אלוהים. תודה לכם".

משה פייגלין

ח"כ משה פייגלין ולי-ג'ה הה, ניצול ממחנה עבודה בסין, ביום עיון שהתקיים בכנסת בנושא של קצירת איברים בכפייה ממתרגלי פאלון גונג בסין – צילום: תקווה מהבד/אפוק טיימס

לשאלה הכול כך מתבקשת, למה מתרגלי הפאלון גונג שמתרגלים את השיטה באופן חופשי בכל העולם, נרדפים בסין, השיב ביום העיון רועי בר אילן, דובר מרכז המידע של הפאלון גונג בישראל: "השיטה הוצגה לציבור בסין ב-1992 על ידי המאסטר לי הונג-ג'י והתפשטה במהירות רבה עד שב-1999 מנהל הספורט הסיני העריך ש-100 מיליון אנשים בסין אימצו אותה כדרך חיים. המשטר בסין דורש נאמנות למפלגה מעל הכול, וכשמיליוני אנשים אומרים שהם נאמנים לערכים של אמת-חמלה-סובלנות, המפלגה פירשה זאת כאיום על ההגמוניה שלה. ג'יאנג דזה-מין, שהיה מנהיג סין באותו זמן, הוציא את הפאלון גונג מחוץ לחוק וכך החלה הרדיפה נגד המתרגלים".

מעניין לציין שלמרות הלחץ של שגרירות סין, ח"כים מכל הקשת הפוליטית השתתפו ביום העיון: רובי ריבלין (הליכוד), תמר זנדברג (מרץ), איילת שקד (הבית היהודי), רות קלדרון (יש עתיד), דב ליפמן (יש עתיד), חיליק בר )העבודה), ניסים זאב (ש"ס) ויצחק וקנין (ש"ס), כמו גם רבנים ומוזמנים אחרים.

יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי שהשתתף בדיון שנערך לאחר דברי העדות, אמר לאפוק טיימס כי כשהיה אסיר ציון בברית המועצות, היו אלה שהאמינו שיש לשלב את נושאי זכויות האדם ביחסי החוץ, וזה מה שאיפשר בסופו של דבר את שיחרורו. "זו תהיה טעות לשתוק בנושאים כמו הנושא הנורא של הפרת זכויות אסירים בסין בצורה האכזרית ביותר שיכולה להיות, מפחד שזה יכול להשפיע על המעמד של מדינת ישראל. זה יכול רק לחזק את המעמד של מדינת ישראל ולהחליש אויבים שלנו, שמנסים להשתמש בדגל של זכויות האדם נגדנו, אם נדבר בגובה העיניים על הערכים שלנו לא רק בישראל, אלא בכל העולם", אמר שרנסקי לאפוק טיימס.

הרב אליקים לבנון גם הוא נשא דברים בדיון. "ישראל צריכה לקחת חלק ראשי במניעת התופעה", הוא אמר. "העוצמה של הסרט והדברים הנלווים של לי-ג'י הה השלימו תמונה מצמררת שמחייבת אותנו לפעולה", אמר לאפוק טיימס. "אני חושב שמדינת ישראל צריכה להיות לוחמת מרכזית בשחיתות הנוראית הזאת. יש לנו איסור – לא תעמוד על דם רעך", אמר לבנון. "כאן אנחנו רואים אנשים מעונים בצורה נוראית וברוטאלית כזאת עד כדי מוות – איך לא נקום ונזעק ונמנע את הדבר הזה?"

בסוף אותו יום אמר נ' לאפוק טיימס שהקריאה שיצאה מיום העיון הייתה פריצת דרך חשובה מבחינתו. אבל, הוא מתכוון להמשיך ולפעול בנחישות ובמרץ עד שתצא קריאה דומה מכנסת ישראל.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459