אם אתם חושבים שאתם הם אלה שמנהלים את החיים שלכם, אולי כדאי שתחשבו על כך שוב. בכל יום, דקה-דקה, חברות ותאגידים מסחריים אוספים חלקי פאזל רבים שמרכיבים את החיים שלנו – פירורי מידע על ההתנהגות האישית שלנו, רמזים שהשארנו מאחור על התחביבים, על הרגלי העבודה ועל השימוש שאנחנו עושים באינטרנט. מהמידע שנאסף הם מרכיבים פרופיל מפורט להפליא שלנו וחודרים לכל היבט בחיינו.
כשהדברים נמצאים ביומן שלך יש סיכוי גדול יותר שתבצע אותם. אז איך אנחנו לוקחים את הדברים שאנחנו רוצים לעשות ושמים אותם ביומן? שאלה נוספת היא האם אנשים מבינים מתי יש להם שעות שבהם הם יעילים ושעות שבהם הם לא יעילים, כי לא כל השעות שלנו זהות
כך חברות אשראי שעוקבות בין היתר אחרי צריכת האלכוהול שלנו יכולות להחליט מה יהיו תנאי האשראי שנקבל. תוכנות שמוטמעות במחשבים קובעות מי מאיתנו יוכל לקבל הלוואה, מי ייחשב כאזרח ואיך ננהל את ההשקעות שלנו בבורסה – למעלה מ-70 אחוז מהחלטות ההשקעה בוול-סטריט מתקבלות על ידי אלגוריתמים. כל זה מבלי שיש לנו יכולת לבדוק את הנתונים ולהבין לגמרי את האלגוריתמים שמעבדים אותם, ובטח שלא לאתגר את התוצאות. האם המגמה הזו טובה?
פרופ׳ דן אריאלי, שחולל מהפכה בכלכלה ההתנהגותית והפך ליועץ של ממשלות ותאגידי ענק, רוצה לקחת את כל זה צעד אחד קדימה – וממש לנהל לנו את החיים. או יותר נכון, הוא רוצה שתוכנה או אלגוריתם ינהל לנו את החיים. האלגוריתם לא רק יגיד לכם מתי הפגישה הבאה שלכם, אלא גם מתי תצאו לריצה, מתי תעשו מדיטציה ומתי תבלו עם הילדים. ״אני חושב שבאופן כללי אלגוריתמים טובים יותר מאנשים״, הוא אומר לי כשאני פוגש אותו במלון בשדרה החמישית במנהטן.