בגדים לרכיבה על אופניים
בשוק האפניים יש מתחרים רבים, אבל אפשר להבחין בכמה משתנים כלליים שאופייניים לכולם. אמיר פרזנטי, סמנכ"ל של חברת סי טי סי עוזר לנו לעשות סדר: "באופן כללי אפשר להבחין היום בשתי קטגוריות כלליות. האחת היא ביגוד רכיבה ספורטיבי קלאסי, והשנייה היא רכיבה חווייתית שבה הדגש הוא יותר על טיול".
לדבריו, הביגוד הספורטיבי הקלאסי צמוד לגוף, המכנסיים הם מלייקרה והחולצות שגם הן צמודות עשויות בטכנולוגיה מיוחדת שמנדפת את הזיעה מגוף הרוכב ומשאירה אותו יבש.
בחולצה הקלאסית החלק האחורי ארוך יותר, כך שכאשר מתכופפים קדימה בזמן הרכיבה החלק האחורי מכסה את הישבן ולא עולה למעלה. בחולצה הקלאסית יש שלושה כיסים מאחור שאפשר לשים בהם בקבוק שתיה או אוכל או טלפון. לפעמים יש כיס רביעי מאחור עם רוכסן, שהוא מבודד נגד מים, למשל עבור טלפון.
מלפנים יש רוכסנים באורכים שונים המאפשרים ויסות של איוורור כמו במזגן. "ככל שאת פותחת את הרוכסן את יכולה לאוורר את עצמך יותר. לכן חולצה עם רוכסן מלא תהיה יקרה יותר ואיכותית יותר מאשר זו עם רוכסן קצר יותר.
"ההיקף התחתון של החולצה בדרך כלל עשוי מגומי כדי שיישב צמוד ולא יתנפנף ברוח. בדגמים היותר איכותיים יש בחלק הפנימי גם פסי סיליקון. גם בקצות השרוולים יש גומי. המטרה היא שהבגד יהפוך להיות כמו חלק מהגוף ולא יתחכך ולא יפריע".
בעשור האחרון התפתחה הרכיבה החווייתית יותר שבה הדגש הוא יותר על טיול, וכך החל להיראות סגנון חדש של ביגוד. "מכנסי באגי, חולצות יותר רפויות, בדרך כלל בלי כיסים, או כיס אחד יחסית גדול. ברוב המקרים אין רוכסנים מקדימה כי רוצים מראה יותר קז'ואל, יותר עירוני ולא של רוכב אופניים", אומר פרזנטי.
פרזנטי מסביר שגם בביגוד מהסוג הזה הבדים עדיין עושים אותה עבודה, אבל באופן קצת שונה שדומה באופי לחולצות ריצה למשל, בהן הבגד פחות צמוד לגוף. "גזרות הבגדים שונות גם בגלל סוג הרוכבים. מישהו יותר שמן עם קצת כרס לא ירגיש נוח עם בגד צמוד".
סי טי סי עצמה מציעה שני מותגים עיקריים: חברה אמריקנית בשם Bontrager המציעה ביגוד רכיבה מרמה בינונית ועד גבוהה במחירים של 900-200 ש"ח, כאשר ההבדלים במחיר נובעים מאיכות התפירה, סוגי הבדים, עיצוב, ומשקל הבד. ככל שהחולצה יותר חלולה היא יותר קלה, יותר מאווררת, יותר נעימה על הגוף, והיא גם יקרה יותר, כי מושקעת בה יותר טכנולוגיה.
המותג השני שהם מייבאים הוא מקנדה – Louis Garneauבמחירים של 700-100 ש"ח וגם אצלם הבדלי המחירים נובעים מהבדלים בסוגי הבדים, באיכויות התפירה, במשקל, ובסוגי הרוכסנים. אותם הבדלים קיימים גם במכנסי הלייקרה וסוגי הבאגי. בלייקרה יש רמות שונות של איכויות הנבדלות בסוג הבדים, בתפירה, ובגמישות – כמה כיווני מתיחה יש לבד: ככל שאפשר למתוח ליותר כיוונים הוא יישב יותר טוב על הגוף, ולא יגביל את הרגל בתנועה.
גורם נוסף בבחירת מכנסיים הוא סוגים שונים של פדים שמבודדים בין הישבן לאוכף. "יש הבדלים גדולים מאוד בין פד בסיסי לבין פד איכותי. פדים זה תורה בפני עצמה".
יש סוג נוסף של מכנסי לייקרה הנקרא "ביב". אלה מכנסי רכיבה רגילים, אבל עם כתפיות. "זה יחסית יותר נוח, כי אין צורך בגומי, זה כמו שלייקעס, לא עולה ויורד עם תנועות הגוף. עם הכתפיות, משמעותית הרבה יותר נוח".
דן תורג'מן, איש פרסום ותוכן מחברת רוזן ומינץ מספר שהם מציעים שני קווי מוצרים: מותגים כמו מרידה וג'ירו מתאפיינים באיכות הבד, בתפירה, ברוכסנים השונים ובפסי סיליקון בחלק התחתון של החולצה ובשרוולים. בנוסף, הם מציעים את מותג הבית שלהם הנקרא "בולט" שהוא עממי יותר.
בגדי סטודיו
הסטודיו, על כל מגוון הפעילויות שבו, הוא בדרך כלל טריטוריה של נשים. לכן בביגוד לפעילויות כמו פילאטיס, מדרגה ויוגה מדגישים נוחות בתנועה, נידוף זיעה, חיטוב וכמובן עיצוב אפנתי ומבחר של צבעים.
נוסף על החברות הוותיקות והמוכרות בענף כמו נייק, אדידס וריבוק, יש גם ביקוש רב לבגדי ספורט של מותגים כמו גראבה, רייבן ומרגריטה.
יעקב גרייס, הבעלים של החברה הישראלית "גראבה", מספר שהדגש של החברה הוא על נוחות הבגד והתאמה לסוג הפעילות, כמו סטודיו, ריצה או רכיבה על אופניים, וגם התאמה לאופי ומבנה הגוף של המשתמש. מלבד האיכות של הבדים שאותם הם מייבאים מאיטליה, בגדי הספורט שלהם מותאמים לאפנה. "אם האפנה היא מכנסיים רחבים, או בד מנומר או פסים, אנחנו מתרגמים את זה לבדים ולבגדים שלנו. לכן האופנתיות של הבגד והנוחות שלו, הופכת אותו למתאים לכל שעות היום".
גם הבגדים הנוחים והאיכותיים של S.Weare מככבים בסטודיו וגם כבגד ליומיום.
לאחרונה יש גם שימוש רב בבגדים דקים יחסית, אלסטיים ונושמים של אנדר ארמור. מי שרוצה להיראות חטובה במיוחד תבחר אולי בחברה הברזילאית ריו-ג'ים המתאפיינת בבגדים עבים יחסית שאוספים את הגוף ומחטבים אותו. באתר של החברה מספרים שהבד שלהם הנקרא סופלקס, עשוי בטכנולוגיה מיוחדת המשלבת את התחושה הנעימה של כותנה ואת היתרונות של בד סינטטי. סואלי סידלר, יבואנית של ריו ג'ים מספרת: "אנחנו עובדים רק עם בד סופלקס, שהוא הבד הכי איכותי לאימונים: בד נושם, מנדף זיעה, מחטב ואוסף את הגוף, הצבע לא דוהה, לא חם ולא לוחץ. בגלל שהחברה יושבת בברזיל, הבגדים מגיעים במבחר גדול מאוד של צבעים. הטרנד הכי חם היום הם בגדים מקושקשים".
בגדי ריצה
בגדי הריצה כוללים מגוון גופיות, חולצות, מכנסי טייץ ושורטים. ההבדלים בין חברות הביגוד בסקטור הזה נובעים מהדגש שהן נותנות לפרמטרים השונים, כמו משקל הבגד, בדים נושמים, נידוף זיעה ומסנני קרינה.
קרן איגלניק, אשת השיווק של המותג האמריקני אנדר ארמור מספרת שהביגוד שלהם, שנוסד על ידי שחקן פוטבול אמריקני, צמח מתוך צרכים אמיתיים של ספורטאים. הוא מתחיל מ"בייס לייר" – ביגוד שצמוד לעור ומשמש כשכבת עור שנייה, ועד לביגוד לענפי ספורט שונים. כל הביגוד שלהם, לדבריה, מצטיין בנידוף לחות ברמה הגבוהה ביותר, יכולת מתיחה של הבד לארבעה כיוונים, סינון קרינה ומינימום תפרים, כך שיש מינימום של חיכוך עם העור. בנוסף, יש בבד טכנולוגיה המונעת התפתחות של חיידקים ולכן מונעת ריח רע מהבד. לחברה יש גם ביגוד המותאם במיוחד לטמפרטורות גבוהות, או לטמפרטורות של קור קיצוני.
בחברת קולומביה טוענים שיש להם טכנולוגיה חדישה וייחודית של קירור הגוף בעזרת נקבוביות שקיימות בבד, טכנולוגיה נוספת של נידוף זיעה ופיזור זיעה במהירות, וכן טכנולוגיה של סינון קרינה בדרגה גבוהה מאוד בעת החשיפה לשמש.
עפרה צ'רנר, אשת השיווק של נורת' פייס, מספרת שהבגדים שלהם קלים במיוחד עם ליין בשם "better than naked". נוסף על הנוחות, נידוף זיעה ולחות, יש להם טכנולוגיות שונות של תפרים שטוחים, תפרים עוטפים וללא תפרים בכלל, והבדים החדשים שלהם כוללים טכנולוגיה של קירור הגוף.
גרביים: לחברת נורת' פייס יש גרביים מיוחדות. כל גרב מותאמת לרגל ימין או שמאל, כמו בנעליים, וגרביים ללא הבדל בין ימין לשמאל. שני הסוגים הם ללא תפרים, כך שאין חיכוך נוסף בכף הרגל.