
ויטאליק בוטרין. בונה תשתית מבוזרת שאף אחד לא יוכל לשלוט בה | תמונות: Jack Guez/AFP/Getty Images, אלכס גורביץ׳, Mitch Altman/Wikimedia Commons
בלונדון, בבניין נטוש, מעופש וחסר ריהוט, יושבת על הרצפה קבוצה של אנרכיסטים, עם מחשבים ניידים על הברכיים וכותבת קוד. באמצעות אנטנה מאולתרת הם ״גונבים״ אינטרנט אלחוטי מאחד העסקים השכנים. חלקם מבריקים, מהסוג שיכול היה בקלות לעבוד במשרדים המטופחים של גוגל או בחברות אבטחת מידע שונות, ולהרוויח משכורות הייטק שמנות. אבל זה לא מה שמעניין אותם. הם מנסים ליצור עולם חדש. עולם שבו לממשלות ולרשויות אין עוד כוח על האזרח הפשוט. והם עושים את זה באמצעות טכנולוגיה.
אחד מהם הוא אמיר טאקי, צעיר לונדוני בן 27, ששיערו השחור מגולח בצדי הראש, ועיניו הכהות בוהקות בלהט מהפכני. אולי הכרתם אותו בתקופה שבה נהג להתראיין לכלי תקשורת רבים ושדיבר בפאתוס על כיצד ה״ביטקוין״, אותו מטבע וירטואלי, הולך לשנות את העולם. טאקי נחשב לאחד המפתחים הבולטים בקהילת הביטקוין, אם כי רבים בה מסתייגים מהסגנון שלו ומהאידיאלים הקיצוניים שבהם הוא מאמין. טאקי דווקא לא אוהב לקרוא לעצמו אנרכיסט. הוא מעדיף את הכינוי ״אנטי-פאשיסט״.
״אנחנו מייצרים כלים שיאפשרו לנו לקחת בחזרה את הריבונות שלנו״, הוא קרא ברגש מול המצלמה בסרט התיעודי Deep Web שמציג כעת בפסטיבלים ברחבי העולם. אחד מהכלים האלה הוא כמובן הביטקוין, שמאפשר ליצור כלכלה המבוססת על מסחר במטבע שאינו נשלט על ידי אף גוף או ממשלה. אבל ביטקוין מבחינתו הוא רק ההתחלה. טאקי ומפתחים אחרים עובדים כעת על פיתוחים חדשים שיאפשרו לשחרר מידי ממשלות לא רק את הכסף שלנו, אלא בעצם הכול.
מוחות מבריקים ברחבי העולם פועלים בימים אלה ליצור אינטרנט אחר. זה יהיה אינטרנט שאף אחד לא יוכל לשלוט בו, אף אחד לא יוכל להפיל אותו או את האתרים והשרתים השונים בו, ואף אחד לא יוכל לעקוב בו אחרי אינדיבידואלים.
ויטאליק בוטרין, האקר גאון בן 20, הוא אחד מהם. באוקטובר 2014 הוא הצליח לגייס מהציבור סכום ביטקוין שהיה שווה אז ל-18 מיליון דולר למיזם שלו: תשתית אינטרנטית הנקראת ״אית׳ריום״, המבוססת על אותם עקרונות קריפטוגרפיים של הביטקוין, או במילים פשוטות: אינטרנט שלא יושב על שרתים, אלא על כל המחשבים החברים ברשת, באופן מבוזר, מוצפן ומאובטח לחלוטין, והכי חשוב – לא יכול להישלט על ידי אף תאגיד או ממשלה.
בוטרין הסביר לי בראיון את החזון שלו: ״אני מקווה שבתוך 20 שנה מהיום הילדים שלנו ישאלו אותנו: ׳מה? אם רצית ליצור חנות אינטרנטית היית צריך לסמוך על קוד שיושב על שרת? זה נורא! מה אם השרת היה נעלם?׳״. על התשתית שבונה בוטרין, ״אית׳ריום״, עמלים בימים אלה קבוצות של מפתחים על הקמת מגוון רחב של פרויקטים, כמו שירותי ביטוח מבוזרים ללא חברות ביטוח, שירותי בנקאות ללא בנקים, ארגונים ללא מנהלים, ופלטפורמות לחוזים שייחתמו ללא עורכי דין. בוטרין ציין פעם בכנס, ספק בצחוק, שעל רשת כזאת תוכל לקום גם מערכת בינה מלאכותית שלא ניתן יהיה לעצור, כמו Skynet בסרטי ״שליחות קטלנית״ שמפתחת מודעות ומחליטה לחסל את האנושות.
הדרך הטובה ביותר לשנות ממשלות, היא לשנות את מחשבתם של אלה שהן מושלות בהם. לצורך כך, אני יוצר סימולציה כלכלית כדי לתת לאנשים התנסות אישית בכיצד יהיה לחיות בעולם ללא שימוש מערכתי בכוח״
האם אינטרנט שאף גורם לא יכול לפקח עליו או לשלוט בו יעשה את העולם שלנו מקום טוב יותר, שבו לא יהיה עוד מקום למשטרים מדכאים, לפוליטיקאים מושחתים ולמעקב שרירותי של רשויות אחר אזרחים? מקום שבו חושפי שחיתויות ועוולות יוכלו להילחם על הצדק מבלי שייחשפו? או לחילופין למקום מסוכן, שבו יכולים לצמוח בעין מפריע ארגוני טרור ופשע מאורגן?
הפוסט הטכנולוגיה שמנסה להחליף ממשלות הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל