Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

24 שנים אחרי הטבח בטיאננמן, בסין עדיין הנושא מצונזר

$
0
0
Tiananmen

מפגינים נושאים כרזה האומרת:"טהרו את אירוע ה-4 ביוני, אל תוותרו לעולם" – צילום: Song Xianglong/The Epoch Times

גולשים באינטרנט בסין עדיין יקבלו מסך "מושלג" אם ינסו לחפש את המילה "טיאננמן" או "4 ביוני". במיוחד מסביב ליום השנה לטבח, 4 ביוני, כל כלי התקשורת בסין נתונים לפיקוח הדוק. המשטר אוסר בחומרה כל דיווח על הנושא וטוען שכתוצאה מעמדות אנטי סיניות נוצרה ברחבי העולם הגזמה גסה בפרטי הטבח. אולם דיווחים של עדי ראיה ועדויות אישיות של קרבנות מפריכות טענות אלה.

ואילו בהונג קונג, אזור מנהלי מיוחד של סין שבו נשמרים באופן חלקי עקרונות דמוקרטיים, נערכים מדי שנה אירועים לזכר קרבנות הטבח.

מצעד הזיכרון בהונג קונג

השנה קרוב ל-1,600 איש התאספו ב-26 במאי בהונג קונג למצעד השנתי לזכר קרבנות הטבח בכיכר טיאננמן. האירוע מאורגן מדי שנה על ידי קבוצת הסטודנטים האקטיביסטית Scholarism ועל ידי ארגון "ברית הונג קונג לתמיכה בתנועות דמוקרטיות פטריוטיות בסין".

משתתפי האירוע התאספו בפארק ויקטוריה וצעדו במשך כשעתיים. חברי Scholarism צעדו לכיוון משרד הקישור של המשטר הסיני בהונג קונג ואילו הקבוצה השנייה עשתה את דרכה לכיוון משרד הממשל המרכזי.

תיירים רבים מסין צלמו את המצעד. אחד מהם, שהיה חבר בתנועת הסטודנטים לפני שדוכאה ב-4 ביוני 1989, הביע את הוקרתו: "תודה לכולם בהונג קונג. תמיד הנציחו כאן את האירוע הזה. אני מקווה שבסופו של דבר ייעשה צדק [עם הקרבנות]".

מר יאנג, המתגורר בסין, הגיע מוקדם לאירוע. הוא סיפר לאפוק טיימס כי הוא "נרגש מאוד" מההתכנסות. "הלוואי והיו כאן יותר מתושבי סין, לא בהכרח כדי להשתתף, אלא לפחות כדי לקבל הבנה כלשהי בנושא", אמר. "זה יכול להיות לאחת מאבני הבניין לדמוקרטיה עתידית בסין".

Tiananmen

מפגינים נושאים כרזה האומרת: "שימרו על החופש שלנו" – צילום:Song Xianglong/The Epoch Times

"בסין של היום, כל הצעירים רודפים בשקיקה אחר עושר, אוכל ובידור. חסרים להם מוסר ואידיאלים ואין להם כל מטרה המובילה אותם בחייהם", אמר. "אני מקווה שהאירוע הזה באמת יעורר בהם השראה לוותר על אורח החיים הנהנתני שלהם ולעשות משהו למען עתידה של סין".

צאי שו-פאנג, שסיקר כעיתונאי את האירועים בכיכר טיאננמן כאשר הצבא פתח באש לעבר הסטודנטים, עודד את משתתפי המצעד להדוף את המשטר הקומוניסטי. "אני מצר על כך שאנשים כמונו הושתקו ונרצחו באופן שיטתי וממושך, עד שלבסוף לא נותר אף אחד מהם", אמר. "אז למען עתידנו ולמען הדור הבא, על כולנו לצאת ולהחזיק בנר דולק".

אלן לאונג , מנהיג "המפלגה האזרחית" בהונג קונג אמר שהערכים הסיניים ימשיכו להיפגע כל עוד לא יזוכו כל קרבנות הטבח. "רצח הסטודנטים הפך ללגיטימי. מה שנחשב למרושע ושגוי כבר "הולבן" כנכון וכצודק וזה משפיע על סין כולה".

הטבח בכיכר טיאננמן

ביוני 1989 נערכה בכיכר טיאננמן בבייג'ינג הפגנת ענק של סטודנטים שאליה הצטרפו אזרחים מכל אורחות החיים, וקראו יחד לרפורמות דמוקרטיות בסין. למרות שההפגנה היתה שקטה, היא משכה עוד ועוד מפגינים וההפגנות התפשטו לערים נוספות בסין.

ב-4 ביוני נכנסו חיילים וטנקים של הצבא הסיני לכיכר טיאננמן והחלו לירות על המפגינים ולדרוס אותם עם הטנקים. צילומים מראים שמפגינים נורו בגבם בעודם בורחים מהכיכר. עדויות מספרות על החשכת הכיכר עם כניסת הטנקים וקולות מעיכה שהחרידו את המקום.

אחד העיתונאים הזרים סיפר בריאיון כיצד התפרצו לחדרו במלון חיילים לאחר שתיעד את ההפגנה וכיצד הצליח להסתיר את התמונות שצילם.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459