Clik here to view.

תמונה: Fotolia
כשדיוויד רצה להזמין את אחיו לביקור בביתו שבהוואי, הוא שלח לו הזמנה מקורית ומיוחדת – למכתב הוא צירף פחית קטנה עם קצת חול מקומי, מחופי האי מאווי. ד״ר גארי גרינברג, שהתגורר באותם ימים בפילדלפיה ועסק בפיתוח ובייצור מיקרוסקופים, לא ממש התעניין בפחית הזאת בהתחלה, אז הוא פשוט הניח אותה על המדף. רק כעבור חצי שנה, הוא שוב שם לב לפחית, ותהה איך ייראה החול הזה מתחת למיקרוסקופ?
Clik here to view.

קונכיות זעירות שגודלן כשל גרגיר חול | תמונה: www.sandgrains.com
״נדהמתי לחלוטין ממה שראיתי. תמיד חשבתי שחול זה רק גושים חומים. אבל כשהסתכלתי מבעד למיקרוסקופ והגדלתי, גיליתי שהחול מורכב מכל כך הרבה צבעים וצורות. כל גרגיר חול הוא עולם ומלואו, כמו שכתב המשורר, יש עולם שלם בכל גרגיר חול״, מספר ד״ר גרינברג לאפוק טיימס.
״זה היה כל כך מדהים אז כתבתי לחבר שלי המתגורר באיי הבתולה, וביקשתי ממנו שגם הוא ישלח לי חול מהחופים שלו, וזה היה אפילו עוד יותר מדהים, היו צבעים וצורות שונים לגמרי מהחול של מאווי. לכן התחלתי לבקש מאנשים שישלחו לי חול מכל מיני מקומות ואחר כך גם התחלתי לצלם חול ושמרתי את הדברים היפים ביותר וצילמתי במיקרוסקופ״.
וגילית הבדלים בחול שמגיע ממקומות שונים?
Clik here to view.

שלושה גרגירי חול שחוקים שנאספו מחופי מאווי חושפים את יופיים הפנימי | www.sandgrains.com
״אני יודע שזה נשמע מדהים, אבל כמעט לכל חוף יש את החול הייחודי שלו, כי החול משקף את האקולוגיה, הגיאולוגיה והביולוגיה של הסביבה המקומית: מינרלים שונים, חלקי הסלעים השחוקים שנסחפים בערוצים וגם החיות והצמחים השונים שחיים ליד החוף, כך שזה שונה מאוד בין חוף לחוף. כאן לדוגמה, באי הקטן מאווי שבו אני מתגורר כיום, יש 100 חופים שונים והחול בכל אחד מהם נראה אחרת, זה גיוון עצום.
חוץ מחול, אתה בוחן גם דברים אחרים מבעד למיקרוסקופ?
״אני מסתכל גם על דברים רגילים יותר, למשל פרחים או חרקים. בדוקטורט שלי חקרתי תאים חיים, ובעיקר את קשרי הגומלין ביניהם. ראיתי שאפשר לתאר כל אחד מהם כיקום מדהים ועצמאי. כל תא הוא עולם עצמאי ויש לו גם אינטראקציות עם התאים האחרים״.
Clik here to view.

גרגיר חול ספירלי ושלד של ספוג עשוי צורן דו חמצני | www.sandgrains.com
לתחום המיקרוסקופים גרינברג נחשף במסגרת לימודי הדוקטורט שלו, בתחום הביו-רפואה בקולג' האוניברסיטאי של לונדון. בהמשך הוא עבר לתחום המיקרוסקופיה. כשפיתח את המיקרוסקופ התלת ממדי שלו הספיק לרשום כ-17 פטנטים בתחום.
עולם בתוך גרגיר
גרינברג מציע הסתכלות חדשה על הכוכבים שאנחנו רואים: ״יש חול גם במרחבים אחרים. אנחנו רואים כוכבים בלילה ובחלק מהמקרים גם הם בעצם גרגירים קטנים של חול. הם נעים כל כך מהר, כך שכשהגרגירים האלו פוגעים באטמוספירה הם גורמים לאוויר שמסביבם לזהור ואנחנו בעצם רואים את האוויר הזוהר הזה״.
Clik here to view.

אי נמוך וקטן שעשוי מחול וחתיכות אלמוגים | תמונה: Chopperxs Wikipedia
האסטרונום האמריקני קארל סייגן ציין בסדרת הטלוויזיה שלו ״קוסמוס״: ״מספרם הכולל של הכוכבים ביקום גדול יותר ממספר גרגירי החול שבכל חופי כדור הארץ״. בינתיים נוכל לבדוק את הטענה הזו רק באמצעות אומדנים גסים. כנראה שאם ניקח בחשבון גם את חלקי היקום המרוחקים ביותר, אלו שמעבר לגבולות היקום הנראה, נגלה שהמספרים העצומים אכן תואמים להשוואה שלו.
Clik here to view.

תמונה: Fotolia
המשורר הבריטי וויליאם בלייק כתב בשירו מתחילת המאה ה-19, ״לראות עולם בגרגיר חול״. הצילומים המיקרוסקופיים עוזרים במידת מה לתפוס היבט מסוים של המשפט הזה. אם גרגיר חול הוא עולם ומלואו, אולי גם בתוכו נוכל לגלות עולמות חדשים שמעולם לא הכרנו? אולי גם בעולמות האלו מסתתרים נהרות וחופים זעירים, עם גרגירי חול קטנים הרבה יותר? אם כך, אולי בעצם מספרם של גרגירי החול גדול יותר מאלו של הכוכבים שבשמים?