דרקונים עוזרים להפנים את השיעור

תמונה: Fotolia
איך לעזור לילדי גן ללמוד מילים חדשות? מתברר שדרקונים ויצורים קסומים עושים את העבודה הזאת לא רע בכלל.
במשך שבועיים, כ-150 ילדי גנים למדו כ-30 מילים חדשות באמצעות סיפור ומשחק. הם חולקו לקבוצות קטנות, כשבתחילת כל מפגש הקריאו להם סיפור. בחצי מהקבוצות הסיפורים תיארו הרפתקאות מעולם הפנטזיה, על דרקונים ומלכים. ובחצי השני הילדים שמעו סיפורים ריאליסטיים יותר, מהרפתקאות החווה החקלאית.
אחרי הסיפור הילדים גם שיחקו קצת בהשראת הסיפור. להשלמת החוויה אפילו סיפקו להם סביבה מתאימה – הילדים ששמעו על חיות החווה שיחקו בדגם קטן של בית חווה והילדים ששמעו על דרקונים ומלכים שיחקו בטירה קטנה.
כשהחוקרים השוו באילו מהקבוצות הצליחו ללמוד יותר מילים, ההבדל היה ברור מאוד. בעולם הפנטזיה הילדים למדו יותר. ד״ר דיאנה שקולניק וויסברג מאוניברסיטת פן סטייט שבארה״ב, שנמנתה על צוות החוקרים, מציעה שלא רק הסקרנות המוגברת עזרה לילדים להפנים את השיעור. גם הפער בין המציאות לפנטזיה, שאילץ את הילדים לבחון טוב יותר את מידת הסבירות של פרטי העלילה, גרם להם להעמיק יותר בתהליכי העיבוד וההפנמה של הסיפור. על הדרך זה גם עזר להם להכיר טוב יותר את המילים החדשות.
דרך במיני – שובר גלים פרה-היסטורי

תמונה: Fotolia
בחופי הבהאמה, בעומק של כשישה מטרים, משתרעת ״דרך במיני״ שמעוררת מחלוקת גדולה מאז שהתגלתה ב-1968. היא מורכבת מאבנים ענקיות שרוחבן הממוצע כשלושה מטרים, אורכה כ-800 מטר, ולצידה משתרעות שתי דרכים נוספות, דומות.
אומרים שהשם שקיבלה – ״דרך״ במיני – דווקא מטעה. האבנים מגיעות עמוק יותר, כך שייתכן שבכלל מדובר בחומה גדולה. הארכיאולוג האמריקני וויליאם דונטו טוען שמדובר בשובר גלים קדום שנועד להגן על התושבים הפרה-היסטוריים של האי במיני ממפלס הים ההולך ועולה. דונטו גם טוען שמצא על חלק מהאבנים סימני סיתות.
* * *
גיאולוגים לעומת זאת טוענים שמדובר בכלל בתופעה טבעית – שחיקה מהירה של סלע הכורכר לצורות סלעיות מלבניות.
אנטיביוטיקה חדשה בתוך האף שלנו

תמונה: NIAID/Flickr
אחד מהחיידקים המסוכנים ביותר שמאכלסים כיום את בתי החולים נקרא MRSA. הוא נפוץ ביותר ומעט מאוד סוגים של אנטיביוטיקה מצליחים להשפיע עליו, כך שהוא מסכן מאושפזים בריאים רבים.
חוקרים מאוניברסיטת טיבינגן שבגרמניה הצליחו לאחרונה למצוא חומר אנטיביוטי חדש שכפי הנראה יוכל להתמודד איתו, לפחות לתקופה מסוימת. הדבר המפתיע היה שהם לא היו צריכים לחפש רחוק – הם מצאו אותו בחיידקים שפעמים רבות מאכלסים את האף שלנו. בינתיים על עכברים זה כבר עובד אבל עד שתפותח תרופה לבני אדם יעברו עוד שנים רבות.
ראשן שיודע להגן על עצמו

תמונה: Fotolia
לראשנים של הצפרדע האילנית אדומת העין יש דרך מעניינת להגן על עצמם, אפילו כשהם עדיין בתוך הביצה. אם למשל צרעה מתחילה להתעסק בביצה ולאיים עליה, בעיקר כשהראשן כבר כמעט בשל, הוא מסוגל פשוט לברוח. כשהראשנים מזהים את הסכנה, הם בוקעים מהביצה תוך פחות מדקה וקופצים לבריכה הסמוכה, והזריזים מביניהם מצליחים לבקוע אפילו תוך פחות מעשר שניות.