
תמונה: Andrew Burton/Getty Images
בראבו! אי אפשר היה לצפות מטים קוק, מנכ"ל "אפל", לנקוט בקו מוסרי ברור יותר, מול דרישות הצנזורה הדרקוניות שהמשטר הסיני הציב בפניו. אחרי הכול, קוק זכה לפני כמה חודשים בפרס חופש הדיבור מטעם מוזיאון Newseum שבוושינגטון. את הקרדיט יש לזקוף לא רק לקוק, אלא גם ל"אפל", שתחת הנחייתו הרחיקה לכת למען קידום זכותו של האדם להביע את דעותיו ברבים, למשל כששימשה ספונסר ראשי ללא אחר מאשר "אירוע חופש הדיבור" של מוזיאון Newseum, שכפי אפשר להבין, במקרה לגמרי, בחר להעניק את הפרס לקוק.
קוק החליט בצעד אמיץ להסיר את האפליקציות מה-AppStore
כעת עשתה החברה צעד משמעותי נוסף עבור הזכות הבסיסית הזו שניתנה לכל בני האדם. כאשר המפלגה הקומוניסטית הסינית דרשה ממנה, בחודש יולי, להסיר מה-AppStore חלק מהאפליקציות המאפשרות למשתמשים סינים לעקוף את הצנזורה של סין על האינטרנט (באמצעות חיבור לשירותי וי-פי-אן), החליט טים קוק בצעד אמיץ… להסיר את האפליקציות, בדיוק כפי שרצתה המפלגה הקומוניסטית.
זה היה צעד אמיץ. אמיץ כמו ה"דאטה סנטר" החדש שהקימה "אפל" בסין באותו חודש. מדובר במרכז אחסון שרתים ומידע, שמצד אחד יאיץ את מהירות השירות שנותנת "אפל" למשתמשים בסין, אבל מצד שני ילחיץ את המשתמשים. לפי חוק הסייבר החדש של סין, שהמרכז יפעל על פיו, כפי שדווח, לרשויות הסיניות תינתן גישה למחשבי "אפל", ומכאן גם גישה למידע של הגולשים הסינים.
כמעט 20 אחוז מהכנסותיה של "אפל" מגיעות מסין, ולכן בשנים האחרונות החברה מנסה לרצות את המפלגה הקומוניסטית, אף על פי שאותה מפלגה מנסה להרע לה: החל מקנסות מוזרים בסך מיליוני דולרים שהיא מטילה על "אפל", ועד לקמפיינים משמיצים שהמפלגה מנהלת נגד החברה באמצעות כלי התקשורת שבשליטתה. לא הולך לה, ל"אפל", עם המפלגה הקומוניסטית – הכנסותיה ממשיכות ליפול בסין, כבר רבעון חמישי ברציפות. ברוב המקרים לטובת מתחרים סיניים מקומיים, הזוכים לתמיכת המפלגה, בהם חברות כמו "חואה-ווי" שככל הנראה העתיקו מ"אפל" עיצובים וטכנולוגיה, לפי דיווח במגזין Wired מיוני 2016. "חואה ווי", אגב, רמזה בסוף יולי שבכוונתה לעקוף את "אפל" ואת סמסונג ולהפוך ליצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם, לפי דיווח באתר החדשות הסיני Sina.
האם זו המורשת שהותיר אחריו סטיב ג'ובס כשאמר: Stay Hungry, Stay Foolish"" ? ככל הנראה שלא.