Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

הקשר האדום של האיש שעיצב את תפיסות החינוך

$
0
0
ג'ון דיואי

ג'ון דיואי

אחד ההוגים המשפיעים ביותר על עולם החינוך הוא הפילוסוף, הפסיכולוג ואיש החינוך האמריקני ג'ון דיואי. דורות של אנשי חינוך מכירים את דיואי כנציג מוביל של החינוך הפרוגרסיבי. דיואי גרס שלמידה מחייבת התנסות וחוויה – שהתוכן הנלמד יוצג בצורה המאפשרת לתלמיד לקשור בין המידע לחוויות קודמות ובכך להעמיק את הקשר עם המידע החדש. העקרונות שבבסיס משנתו השפיעו ועיצבו במידה מכרעת את הכיוון שאליו פנו בתי הספר הציבוריים בארה"ב ובהמשך בעולם כולו. וממשיכים להשפיע גם היום.

מה שפחות ידוע על האיש, שרבים הולכים אחרי משנתו החינוכית בעיניים כמעט עצומות, הוא ההערצה הרבה שרחש ל"עולם החדש" שהלך ונבנה ברוסיה הסובייטית מ-1917 ואילך. למעשה ההערצה הייתה הדדית. "הבולשביקים לא בזבזו זמן ותרגמו את עבודותיו של דיואי לרוסית", כותב ההיסטוריון פול קנגור בספרו Dupes (2010). "שלוש שנים בלבד אחרי שפורסם בארה"ב ספרו של דיואי 'בתי הספר של המחר' (Schools of Tomorrow, 1915) הוא פורסם גם במוסקבה".

הבולשביקים לא בזבזו זמן ותרגמו את עבודותיו של דיואי לרוסית. בהתחשב במה שקרה ברוסיה באותם ימים, זה מדהים

שני ספרים נוספים של דיואי תורגמו ב-1919 וב-1920. "בהתחשב במה שקרה ברוסיה באותם ימים", כותב קנגור, "זה מדהים". רוסיה הייתה באותו זמן בעיצומה של מלחמת אזרחים אכזרית שגבתה את חייהם של כ-7 מיליון גברים, נשים וילדים. קנגור כותב כי רעיונותיו של דיואי ככל הנראה נתפסו "הכרחיים למהפכה בדיוק כמו כל נשק [אחר] בארסנל של הצבא האדום".

ב-1921, לפני סיום מלחמת האזרחים, המשטר הסובייטי פרסם חוברת ובה 62 עמודים של ציטוטים מספרו של דיואי Democracy and Education – ספרו החשוב ביותר, שהפך ל"תנ"ך" של תוכניות החינוך ברחבי ארה"ב.

בית ספר סובייטי בשנות ה-40 | תמונה: Wikipedia

בית ספר סובייטי בשנות ה-40 | תמונה: Wikipedia

בסוף שנות העשרים הזמינו הבולשביקים את דיואי לבקר ב"עולם החדש". את רשמיו מהביקור הוא ביטא בסדרת מאמרים שהתפרסמו במגזין האמריקני "הרפובליקה החדשה". כפי שיכולים להעיד דורות של מחנכים שדפדפו בספריו של דיואי, הוא כתב בצורה שהייתה פעמים רבות יבשה וחסרת חיים. אולם כשכתב על ביקוריו ברוסיה הוא היה מלא רגש. ברוסיה, הממשל החדש שלט בחינוך הציבורי וניסה לעצב את התלמידים בהתאם לחזון אתאיסטי, קולקטיביסטי. במאמרים אלה הוא כותב בהתרגשות ובהתלהבות רבה על הניסיונות החדשים והאמיצים שראה ברוסיה הסובייטית, במיוחד בחינוך הציבורי. דיואי כנראה ראה בכך הזדמנות ללמוד כיצד ניתן לגרום גם לתלמידים צעירים במערב להתאים לכיוון רצוי.

ראוי לעצור ולחשוב, כיצד אהדתו של ג'ון דיואי לרעיונות קומוניסטיים, השפיעה על משנתו. ומדוע הבולשביקים חשבו שרעיונותיו מתאימים לתיאוריה הקומוניסטית של קרל מרקס?

דיואי היה גם מעורב בפעילות של ארגונים סוציאליסטים פרו קומוניסטיים כמו "פועלי התעשייה של העולם" (IWW), "הליגה לדמוקרטיה תעשייתית" (LID) ואחרים. הוא גם היה חבר קרוב מאוד של הפעיל החברתי רוג'ר בלדווין, שאף פעם לא הסתיר את מטרותיו האמיתיות. בספר יובל ה-30 לאוניברסיטת הרווארד כתב בלדווין: "אני בעד סוציאליזם, פירוק מנשק ובסופו של דבר ביטול המדינה עצמה… אני מחפש בעלות חברתית על רכוש, ביטול מעמד בעלי הנכסים, וביטול השליטה הבלעדית על ידי אלה שמייצרים עושר. קומוניזם היא המטרה".

רוג'ר בולדווין | תמונה: Wikipedia

רוג'ר בולדווין | תמונה: Wikipedia

בדומה לדיואי, גם בולדווין העביר זמן ברוסיה. ב-1924 הוא כתב ספר בשם "חופש תחת הסובייטים" (Liberty under the Soviets), המתבסס על תצפיותיו. הספר לא היה התעמולה שלה ציפו הרוסים, אלא הביא הצצה לתוך המוח המעוות של הרוע הטוטליטרי שניסה להשיג את מה שבלדווין החשיב כמטרה צודקת.

בלדווין ידע על פעולות המשטרה החשאית, כיצד היא עוצרת ומתעללת באזרחים. הוא כתב בספרו: "המשטרה הסובייטית החשאית היא הזרוע החזקה של המדינה הסובייטית שמגנה על המהפכה, ושומרת על דרך נקיה מהפרעות ל[מימוש] תוכניתה של המדינה". הוא פשוט האמין, כפי שאוטופיסטים רבים מאמינים, שהמטרה מקדשת את האמצעים. בלדווין אף הצדיק את שלטון הרצח של המשטרה הסובייטית במילים אלה: "אף דיקטטורה שבה שולט פחות מאחוז מהאנשים [באוכלוסייה], אינה יכולה למשול ללא משטרה פוליטית”.

חשוב לציין שבשנים מאוחרות יותר דיואי הסתכסך עם סטלין כאשר תמך בטרוצקי – בקרע שנוצר בין סטלין לטרוצקי – ובהמשך הפך למתנגד חריף של סטלין בעקבות הברית בין סטלין להיטלר (1939), ואחר כך כשסטלין הוציא להורג את מתנגדיו.

בכל זאת, ראוי לעצור ולחשוב, כיצד אהדתו של ג'ון דיואי לרעיונות קומוניסטיים, השפיעה על משנתו. ומדוע הבולשביקים חשבו שאותו אדם שעיצב במידה רבה את התפיסה החינוכית המודרנית המערבית, מתאים כל כך לתיאוריה הקומוניסטית של קרל מרקס?


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459