בכל מספר חודשים מתפרסם בעיתונים מחקר, מאמר דעה, ראיון עם איש מקצוע או עם מנהל בעל ניסיון, על הטרנד של עבודה מהבית. המאמר נושא בדרך כלל כותרת דרמטית כמו: "מדוע עבודה מהבית יכולה להזיק לארגון שלך", או להיפך, "עבודה מהבית היא הדבר הטוב ביותר שקרה בשנים האחרונות לשוק העבודה".
נושא מקום העבודה הוא אכן נושא קריטי שכל מנהל חייב לבחון אותו, כיוון שהוא משפיע על אפקטיביות העבודה, על רווחת העובדים ועל התרבות הארגונית של החברה. עם זאת, הוא נושא שתלוי במשתנים רבים, הגורמים לכך שמה שנכון עבור חברה אחת לא בהכרח מתאים לאחרת.
כ-43 אחוז מהאמריקנים עובדים היום מרחוק לעומת 39 אחוז בשנת 2012. התחום המוביל בעבודה מהבית הוא תחום התיירות
במשך שנים אנשי המכירות והמדענים ב-IBM עבדו זה לצד זה תחת קורת גג אחת. אבל אז, החליטה החברה לקפוץ למים ולערוך ניסוי – לתת לכמה עובדים לעבוד מהבית. החלטה אמיצה שהקדימה את הבאות עבור חברות רבות אחרות. כך, ב-1983 כבר כ-2,000 מעובדי IBM עבדו מרחוק, לאחר שהחברה הבינה שהיא יכולה לחסוך הרבה מאוד כסף על שטח משרדי. ואילו ב-2009 כבר 40 אחוז מעובדי IBM עבדו ללא משרד והחברה הרוויחה כ-2 מיליארד דולר רק ממכירת השטחים שהתפנו.
לכן, כאשר IBM הודיעה במאי האחרון לאלפים מעובדיה שהיא רוצה שהם יחזרו לעבוד במשרדים, עוררה ההודעה לא מעט הדים, משתי סיבות. הסיבה הראשונה היא שכאמור, IBM הייתה מהראשונות שעודדו עבודה מהבית ודבקה בדרך זו במשך שנים. הסיבה השנייה היא שההחלטה נראית לא הגיונית לנוכח מחקרים רבים הטוענים שעבודה מרחוק רק תורמת לפרודוקטיביות העובדים ולהרגשת הרווחה שלהם.
לאחר שדוברי החברה נמנעו מלנמק את הסיבה לשינוי, אתרי חדשות ומגזינים רבים בעולם תהו מדוע החברה קיבלה החלטה כזאת. היו פרשנים שטענו, לאור ניסיונה הרב של IBM, שהיא כנראה גילתה שהעבודה מהבית לא אפקטיבית כל כך בסופו של דבר. אחרים אמרו שהחברה ביצעה שינויים במשרדיה לאחר שהבינה כיצד להגביר את שיתוף הפעולה בקרב העובדים וכיצד לשפר את התרבות הארגונית.
פרשנים פסימים יותר, טענו שמה ש-IBM עשתה הוא למעשה תרגיל שנועד לגרום לעזיבה של עובדים בעקבות ההנחיה החדשה, ולקצץ כך בעלויות.
כך או כך, אווירת המסתורין סביב ההחלטה רק מעצימה את הבלבול: האם עבודה מרחוק היא אפקטיבית ומשתלמת, או שטוב יותר להחזיר את העובדים לבסיסי האם של החברות?
חברת Tiny, המייעצת בנושא תנאי עבודה לחברות גדולות, ובהן גם IBM, ערכה סקר ממארס 2015 עד מארס 2016 בקרב 509 עובדים מהבית. היא השוותה את תשובותיהם עם מחקר בוחן ביצועים שחושב ממדגם של יותר מ-200,000 עובדים המועסקים בתנאי העסקה שונים. מהסקר עולה כי 91 אחוז מהעובדים מרחוק טענו שהם פרודוקטיביים יותר כשהם עובדים מהבית. כמו כן, רק 27 אחוז אמרו שהם חוו בעיות ביחסים ובתקשורת עם העובדים האחרים, למרות היותם רחוקים.
כיוון שזו חברה פרטית כדאי להסתכל על המחקר בהסתייגות מסוימת, אך כמה מחקרים אחרים תומכים גם הם בטענות.
בשנת 2011, אוניברסיטת סטנפורד ערכה ניסוי עם חברת נסיעות סינית CTrip (כמו אקספדיה הסינית) בקרב 500 עובדים, שמתוכם כמחצית התבקשו להתחיל לעבוד מהבית. למרות התחזיות הפסימיות שתלו בניסוי, המנהלים הופתעו לגלות קפיצה של 13 אחוז בהספק העבודה אצל אלו שעבדו מהבית. כשחקרו לעומק את הסיבות הם הבינו שכ-9 אחוזים מהעלייה נגרמו הודות לכך שהעובדים עבדו במשך יותר שעות מהבית. לא היו גורמים שעיכבו אותם להתחיל בזמן, הם הזדקקו לפחות הפסקות, לא התפתו לשיחות מסדרון, והיו להם פחות ימי מחלה. הגורם לעליית ה-4 אחוזים האחרים הוא שאותם עובדים ענו ליותר שיחות במהלך היום. הסביבה השקטה אפשרה להם להתרכז בקלות יתר.
העובדים גם דיווחו על סיפוק רב מהעבודה בבית, אולם, בסיום עשרה חודשי הניסוי, כמחצית מהעובדים מהבית ביקשו לחזור לעבוד במשרד. רובם היו צעירים שהחלו להרגיש בודדים בפינתם.
בתקופה שבה חברות גדולות כמו אמזון, אפל ודל מעסיקות כבר שנים עובדים מרחוק, מחקרים כאלו נשמעים הגיוניים, אך כדאי להתייחס אליהם בערבון מוגבל. הם מצביעים על סוג מסוים של משרות טלפונים או משרות בהייטק ולא לוקחים בחשבון הבדלי מנטליות בין מדינות. קשה להסיק מהם מסקנות חותכות לגבי עבודות הדורשות יותר יצירתיות או כאלה המצריכות שיתוף פעולה ודיאלוג מתמיד בין העובדים. בעבודות מסוג זה, כבר קשה למדוד את מספר הטלפונים שאנחנו מרימים בכל יום, אלא להבין עד כמה יצירתיים הרעיונות שאליהם הגענו ואם הענקנו מענה נכון ומלא ללקוחותינו.
סקר שערכה חברת PRINTERLAND הבריטית, למשל, מעלה ספקות לגבי אפקטיביות העבודה מהבית. כ-90 אחוז מתוך 2,000 שכירים בריטים שעובדים מהבית, הודו שהם נוטים להתבטל במהלך שעות העבודה על בסיס קבוע. הבטלה כוללת גלישה באתרים חברתיים באינטרנט, משחקי וידאו ואף אירוח של אנשים בבית. למרות זאת, 40 אחוז טענו שהם מצליחים להתרכז טוב יותר בבית.
בפברואר האחרון, פרסמה חברת גאלופ האמריקנית, המתמחה בייעוץ ארגוני והתנהגותי לחברות ולארגונים, סקר שחשף תוצאות מעניינות. הנתונים מראים שכ-43 אחוז מהאמריקנים עובדים היום מרחוק לעומת 39 אחוז בשנת 2012. התחום המוביל בעבודה מהבית הוא תחום התיירות, אחריו המידע והמחשבים, אמנות בידור ומדיה, וכלכלה ביטוח ותיווך.
בנוסף, החברה תחקרה כ-7,000 עובדים במהלך 2016 על טיב ועל איכות עבודתם. העובדים נשאלו כמה ימים הם עובדים מהבית, וכמה ימים במשרד; הם נשאלו על מידת המחויבות שלהם לעבודה וכמה נלהבים הם לבצע אותה.
הסקר מצא שאלה המאושרים ביותר בעבודתם, נלהבים ומחויבים לתפקיד, לא היו אלו שבילו את רוב השבוע במשרד בשיתוף עם עמיתיהם ויום אחד בשבוע בבית, וגם לא אלו שעבדו כל השבוע בבית. העובדים המחויבים ביותר לתפקיד היו דווקא אלו שעבדו כ-80-60 אחוז משרה מהבית ואת שאר זמנם בילו במשרד. עובדים הנמצאים רוב זמנם במשרד או כל זמנם בבית התגלו כמאושרים ונלהבים פחות ובכך מחויבים פחות לתפקידם.
המסקנות העולות מרוב המאמרים שנשענו על המחקר הזה הן המשוואה ״עובד מאושר = בוס מאושר״. העבודה מתבצעת והעובדים מרוצים. אך גם כאן מדובר במחקר מצומצם שקשה להסיק ממנו מסקנות מובהקות. גם ניסיונן של החברות הגדולות לא מספק לנו מידע אמין לגבי התועלות בעבודה מרחוק. כל חברה מפעילה שיקולים אחרים כשמדובר בהחלטות של כוח אדם, וכל חברה היא בעלת אופי שונה.
אז איך מנהלים יוכלו לדעת אם שילוב של עבודה מהבית יתאים להם או לא? אין חכם כבעל הניסיון – כשניגשים להחלטה כדאי לקחת בחשבון את הגורמים הבאים: עד כמה חשובה אווירה רגועה ומבודדת כדי שעובד יבצע את עבודתו; עד כמה חשוב שיתוף הפעולה בין האנשים בארגון, כולל התקשורת הלא מילולית ביניהם' להגשמת המשימה; האם התנאים (הטכנולוגיה, ההיערכות הארגונית) מאפשרים לנהל התקשרות מרחוק שהיא זורמת ופרודוקטיבית; האם המנהל רוצה לשים דגש על גיבוש ועל אווירה נעימה בקרב העובדים ובאיזה מינון; האם המנהל מסוגל לבטוח בעובדים שיבצעו את עבודתם על הצד הטוב ביותר גם בעבודה מרחוק; האם לעובד תהיה אופציה לבלות זמן במשרד אם וכאשר ירצה.
הסחות דעת קיימות גם במשרד וגם בבית. סביבת הבית אכן מאפשרת לעובד לנהל את זמנו ולהתרכז, אך העבודה לצד עובדים נוספים יכולה לתת מוטיבציה לבצע משימות, או להוליד רעיונות חדשים. בעיקר הדבר נכון לצעירים המשתוקקים לחברת אנשים בני גילם. אם מנהל יתנסה בשילוב שתי הדרכים – משרד ובית – אולי הוא יגלה את המינונים המתאימים בדיוק לארגון שלו.