באחת הערים המזוהמות ביותר בעולם, עומד מגדל השואב לתוכו אוויר מזוהם, והופך אותו לאוויר נקי. ובנוסף, את החלקיקים שסוננו אפשר להפוך ליהלומים. אם זה נשמע לכם כמו מדע בדיוני – זה לא. זאת המצאה שנולדה במוחו של המעצב ההולנדי דאן רוסגארד (Roosegaarde). לרוסגארד יש תשוקה עזה להמציא דברים שישפרו את הסביבה שבה אנו חיים. התשוקה הזו זיכתה אותו כבר בתואר של "מנהיג גלובלי צעיר", בפורום הכלכלי העולמי (2015), ובפרסים רבים אחרים, המופיעים באתר שלו.
את ההשראה להמצאה הזאת הוא מצא כשטייל בבייג'ינג. יום אחד, כאשר הציץ מהחלון, הוא יכול היה לראות את העולם שבחוץ, וביום אחר הוא אפילו לא ראה את הצד השני של הרחוב. אבל ערפיח הוא בעיה לא רק בבייג'ינג. זיהום אוויר הוא אחת הבעיות הקשות של המאה ה-21. הוא גורם למוות מוקדם של שלושה מיליון בני אדם בשנה, על פי מחקר שהתפרסם במגזין נייצ'ר (2015), ואם הכול ימשיך להתנהל כמו היום, המספר עלול להיות מוכפל עד 2050. "ערים הפכו למכונות שהורגות בני אדם", אמר רוסגארד בראיון לגארדיאן (2017).
המגדל שרוסגארד והצוות שלו עיצבו נוצר בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת דלפט לטכנולוגיה בהולנד, וה"ארגון האירופי לפתרונות ננו" – חברה לטכנולוגיה ירוקה בהולנד.
רוסגארד מסביר באתר שלו שהמגדל שעיצב הוא שואב האבק הגדול בעולם לניקוי ערפיח. הוא משתמש בפטנט טכנולוגי של יוניזציה חיובית של אוויר בתוך המגדל, המושך אליו את חלקיקי המזהמים שבחוץ, מסנן אותם, ופולט החוצה אוויר נקי. האוויר שיוצא מהמגדל, לפי רוסגארד, נקי ב-75-55 אחוז יותר מאשר האוויר בשאר העיר. המגדל הוא בגובה של שבעה מטרים, ונועד לנקות את האוויר בעיקר במקומות ציבוריים, פארקים או מגרשי משחקים. הוא צורך חשמל לא יותר מאשר דוד חשמלי (1,170 ואט), ומנקה 30,000 קוב אוויר בשעה, או במהלך יום, שטח של "בערך אצטדיון כדורגל", כפי שהוא אמר לסי-אן-אן.
אחת התוצאות הבעייתיות של תהליך ניקוי האוויר באמצעות המגדל הייתה כמות הפסולת העצומה שהצטברה. בהתחלה הם חשבו פשוט להשליך אותה. אבל לפי הפילוסופיה של רוסגארד, פסולת לא צריכה להתקיים. "פסולת בשביל האחד, היא מזון בשביל האחר", כפי שהוא אומר בהרצאה שלו בטד. ואז הם הבינו ש-42 אחוז מהפסולת היא פחמן. "ופחמן תחת לחץ גבוה יוצר יהלומים". בהשראת הרעיון הזה, הם מכניסים את הפסולת שנוצרת מסינון האוויר המזוהם, למכונת לחץ במשך 30 דקות, וממנה הם מייצרים קוביות בצורת אבני חן, שאותן הם משבצים בטבעות ובחפתים לשרוולים. כל תכשיט כזה מייצג 1,000 קוב של ערפיח, ומי שקונה אותו תומך ועוזר להמשיך לקדם את הפרויקט.
לפי האתר של רוסגארד, מגדלים כאלה קיימים כבר במספר מקומות בעיר רוטרדאם שבהולנד, במספר ערים בסין, ובתהליכי הקמה בהודו.
אף על פי שלרוסגארד יש תקוות גדולות לגבי המגדל שלו, הוא יודע שהמגדל הזה אינו פתרון מוחלט. "מאז שהקמנו את המגדל בבייג'ינג, הוא בכל יום אסף ערפיח כמו במשך שבועיים בהולנד. זוהי בעיה שאי אפשר לפתור רק עם מגדל אחד. יש צורך בשיתוף פעולה של אזרחים וממשלות שיעבדו באופן פעיל כדי לחולל שינוי".
המצאה אחרת של הסטודיו של רוסגארד שבתהליך קידום, היא אופניים היונקים אוויר מזוהם, ומשחררים ענן של אוויר נקי מסביב לרוכב האופניים.
הרעיון הבא של רוסגארד הוא לנקות את הזיהום בחלל. "כבר עכשיו יש 23,000 אובייקטים בגודל של כ-10 ס"מ המתעופפים בחלל", הוא אומר לגרדיאן. "זהו הערפיח של היקום שנוצר על ידינו. אם נמשיך כך, המצב יורע עד שלא נוכל יותר לשגר לוויינים לחלל".