Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

מצב רוח מרומם –
 כדי שהחיסון יצליח

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

מתלבטים אם לקחת השנה חיסון נגד שפעת? הרי כבר ידוע שהחיסון הזה לא תמיד עובד. קבוצת חוקרים מבריטניה גילתה לאחרונה שיש גורם חשוב אחד שיכול להשפיע על רמת היעילות שלו – מצב הרוח שלנו, בעיקר ביום שבו אנחנו מקבלים את הזריקה.

כרבע עד כחצי מיליון חולים נפטרים מדי שנה ברחבי העולם כתוצאה מסיבוכי שפעת, לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי. הנפגעים הקשים ביותר הם המבוגרים, בני 65 ומעלה. ברחבי העולם המתועש המבוגרים מהווים כ-90 אחוז מכלל הנפטרים מסיבוכי השפעת, וחבל שדווקא בקרב המבוגרים השפעת החיסון היא הנמוכה ביותר. באוכלוסייה הכללית החיסון עוזר ל-70 עד 90 אחוזים מהמתחסנים, אבל בקרב המבוגרים – רק ל-17 עד 53 אחוז.

בעבר כבר התבררו מספר גורמים המשפיעים על יעילות החיסון: תזונה, שינה, מצב נפשי, לחץ ועוד. צוות החוקרים בהובלת פרופ' קביתה וודהארה (Kavita Vedhara) מבית הספר לרפואה באוניברסיטת נוטינגהאם שבבריטניה רצה לעשות סדר בכל הגורמים האלו ולהבין לאלו מהם יש השפעה רבה יותר על מידת יעילותו של החיסון.

במחקר השתתפו 138 אנשים בגילים 85-65 שחיים בקהילה. הם נדרשו למלא יומן מפורט שלוש פעמים בשבוע, החל משבועיים לפני קבלת החיסון ועד חודש לאחריו. ביומן הם דיווחו כמה שעות ישנו וכמה זמן לקח להם להירדם, מה אכלו ושתו, איך היה מצב הרוח שלהם ועד כמה הם חוו לחץ. מד צעדים שהוצמד אליהם דיווח על רמת הפעילות שלהם ובעזרת הדיווחים הממוחשבים על האוכל והשתייה, החוקרים אפילו קיבלו אומדן לרמת הפחמימות, השומנים, הוויטמינים וכדומה שהנבדקים צרכו. בעזרת בדיקות דם שנערכו מעט לפני החיסון, ארבעה שבועות אחריו ו-16 שבועות אחריו, למדו החוקרים על כמות הנוגדנים לנגיפי שפעת שיש בגופם של הנבדקים – כלומר על רמת היעילות של החיסון.

הנבדקים דיווחו מגוון רחב של נתונים ופרמטרים ביומנים שלהם, אבל רק לאחד מהם הייתה השפעה מכרעת – מצב הרוח. "גילינו שמצב רוח טוב יותר, בין אם ביום החיסון עצמו או לכל אורך התקופה שקדמה לקבלת החיסון ועד לאחריו, יכול לנבא בהצלחה את כמות הנוגדנים שתתפתח בתגובה לחיסון", הסבירו החוקרים במאמרם. הם גם מציעים לכך הסבר עקיף לפיו מצב רוח טוב יותר תורם לאורח חיים בריא יותר, שבתורו גם תורם לתגובה משמעותית יותר לחיסון.

אם נסתכל על מחקרים קודמים נגלה שזה לא ממש מפתיע. ב-2004, למשל, פרופ' תימות'י שטראומן מאוניברסיטת דיוק שבארה"ב רצה לבחון את השפעות מצב הרוח שלנו על מצבה של מערכת החיסון. הוא ביקש מהנבדקים שלו לכתוב על קורותיהם. כדי לעורר מצב רוח טוב הוא ביקש מהם לכתוב על הצלחה שהייתה להם בעבר ובקטע אחר שכתבו הם התבקשו לספר על כישלון שחוו. לאחר כל קטע שכתבו הוא לקח מהם דגימת דם וספר את מספר תאי מערכת החיסון על סוגיהם השונים. מתברר שמצב רוח טוב, במיוחד לאורך זמן, עוזר לחזק את המערכת הזו.

אז אולי בפעם הבאה שנקבל חיסון לשפעת, כדאי קודם לצפות בקומדיה טובה.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459