Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

מדוע אנחנו לוחצים ידיים לאנשים רעים?

$
0
0
אילוסטרציה: Fotolia

אילוסטרציה: Fotolia

בספטמבר 2016 נחת בישראל האורח הסיני הבכיר ביותר שהגיע מזה 16 שנה. הוא התארח במעון נשיא המדינה, נפגש גם עם ראש הממשלה נתניהו ובעיקר הקפיד לחייך הרבה למצלמה. מאחורי הקלעים הוא כנראה גם סגר איזו עסקה או שתיים. אולם מלבד האנשים שאיתם נפגש, אף אחד לא יודע מה באמת היה שם.

כשיו״ר הפרלמנט הסיני עזב את מתחם בית הנשיא, המריא מישראל ונחת בסין, הוא הבין שכעת הגיע תורו ליפול

מעטים בישראל שמעו בימים ההם על הפוליטיקאי הסיני הזה ששמו ג'אנג דה-ג'יאנג. הודעה כללית ביותר שהוציאה לשכת העיתונות הממשלתית דיווחה שהוא יו״ר הפרלמנט של סין, ושבפגישה עם יו״ר הכנסת יולי אדלשטיין נחתם מזכר הבנות להעמקת שיתופי הפעולה בין הפרלמנטים של שתי המדינות.

לכולם היה ברור שהפוליטיקאי הסיני הוא שליח חשוב מבייג'ינג, נציגו הנאמן של הנשיא והמנהיג העליון של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. ״חיבוק״ לאדם כזה עשוי לחמם את היחסים בין ישראל לסין, ויקרב אלינו עוד קצת את הענק מהמזרח.

כך לפחות חשבו – עד שג'אנג המריא מכאן ונפתחה נגדו לפתע חקירה סמויה ומתקפה פוליטית בהובלת מנהיג סין, שי ג'ין-פינג. בחודשים הקרובים, אם הכול ילך כמתוכנן, הוא צפוי לרדת מתפקידו ולהיזרק לכלא בעוון שחיתות ומעשים מחפירים נוספים. מידע שיש לנו קושר אותו אף לפשעים נגד האנושות ולקבוצה מושחתת של פוליטיקאים סינים. מסתבר שהדבר היחיד ש״החיבוק״ שלו עשה, היה דווקא להרחיק מאיתנו את הענק מהמזרח.

אורחו של ריבלין ונתניהו, יו"ר הפרלמנט הסיני ג'אנג דה-ג'יאנג. בדרך לכלא | Wang Zhao/AFP/Getty Images

אורחו של ריבלין ונתניהו, יו"ר הפרלמנט הסיני ג'אנג דה-ג'יאנג. בדרך לכלא | Wang Zhao/AFP/Getty Images

באופן דומה נפגשים מדי חודש פוליטיקאים ישראלים עם בכירים מסין שאין להם מושג מה באמת הרקע שלהם ומה צפוי לקרות איתם. חלקם ״נקיים״ ולגיטימיים, אולם אחרים כמו ג'אנג ״סומנו״ מבעוד מועד על ידי שי ג'ין פינג. הם מסוכנים, הם מושחתים, ולחיצת יד שלהם פוגעת בישראל ומכתימה אותנו בכתם מוסרי אדום ורע.

דוגמה לאיש ״מסומן״ שכזה, שאוהב מאוד לנחות כאן וללחוץ ידיים, הוא העסקן הסיני גואו גואנג-צ'נג, העומד בראש החברה הפרטית הגדולה ביותר בסין – ״פוסון״ – החולשת על עסקי נדל״ן, ביטוח ופרמה.

גואו רכש את ״אלמה לייזרס״ הישראלית המפתחת טיפולים אסתטיים רפואיים, וביוני 2013 נפגש אישית עם ראש הממשלה, פגישה שהעניקה לו גושפנקה לעסקה הגדולה הבאה שלו – רכישת חברת הביטוח והפנסיה ״הפניקס״. העסקה נחתמה ביוני 2015 ועברה לשולחנה של המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר שהייתה צריכה לאשר אותה, כפי שדורש החוק. כך שמי שחסך כל חייו לפנסיה, עמד לגלות שהשליטה בכספיו עוברת לידי אותו סיני ששמו גואו.

לפחות זו הייתה המציאות עד דצמבר 2015, כשהרשויות הסיניות העלימו לפתע את גואו. השמועות היו שהוא נלקח לחקירה. אבל לאחר מספר ימים הוא שוחרר, הופיע בכנס של החברה, נסע לעסקים באמריקה ושוב חזר לסין כאילו כלום לא קרה. החברה שלו מיהרה להוציא הודעה: היו״ר גואו בעצם סייע לרשויות בחקירה.

אולם מידע שהגיע ל״אפוק טיימס״ חשף שגואו קשור לקליקה מושחתת של פוליטיקאים סינים, לשוחד ולניגודי אינטרסים. מידע שהעברנו למפקחת על הביטוח ותרם בסופו של דבר לביטול העסקה. עובדה זו לא הפריעה, אגב, לאנשי עסקים ולפוליטיקאים ישראלים להמשיך ללחוץ יד לגואו, ולגואו לרכוש בספטמבר השנה את חברת Ahava הישראלית.

איך שלא נסתכל על זה, גואו ״סומן״ כבר מזמן, ומתקרב היום שבו גם הוא ייענש, ויוטל צל כבד על העסקאות שחתם. וכאן עולה שאלה חשובה – האם ניתן לזהות את ״המסומנים״ של מנהיג סין שי-ג'ין-פינג? האם ניתן להבדיל אותם מיתר הסינים? האם נוכל להימנע מלהכתים את ידינו בלחיצת ידם? התשובה היא כן. אם רק נשכיל לזהות את המכנה המשותף לכולם.

הגורו המסוכן

האיש הרע ו"הגורו" של "מחנה הדמים" - ג'יאנג דזה-מין | Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

האיש הרע ו"הגורו" של "מחנה הדמים" – ג'יאנג דזה-מין | Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

כדי להבין את המכנה המשותף, נתחיל עם סיפורו של יו״ר הפרלמנט הסיני, אורחו של נשיא המדינה וראש הממשלה, מר ג'אנג דה-ג'יאנג.

לפני שנים רבות, הרבה לפני שמונה ליו״ר הפרלמנט הסיני, ג'אנג היה חייל פשוט במשמרות האדומים של מאו. הוא חונך על ברכי האידיאולוגיה המאואיסטית של תקופת מהפכת התרבות, וכשזו הסתיימה יצא ללמוד כלכלה באוניברסיטת קים איל-סונג בצפון קוריאה.

הרקע הזה חשוב מפני שג'אנג נודע בהמשך כ״מאואיסט קיצוני״, שאת צעדיו הראשונים בפוליטיקה עשה כשחזר מצפון קוריאה וקודם לתפקיד פקיד במפלגה הקומוניסטית.

בשנים שחלפו מאז, הוא נהנה מקריירה פוליטית מוצלחת להחריד, בזכות גורם אחד – הלויאליות המוחלטת שלו וקשריו ההדוקים לאיש החזק ביותר בסין – ג'יאנג דזה-מין, מנהיג סין לשעבר, שנודע בתמיכתו בטבח הסטודנטים בטיאננמן וביד הקשה שהוביל מאז.

ג'אנג הפך לאחד מבני טיפוחיו של ג'יאנג דזה-מין, שדאג לקדם אותו בסולם הדרגות: ממזכיר מפלגה בכמה פרובינציות הוא קודם לחבר פוליטבירו, לסגן ראש ממשלה, ליו״ר הפרלמנט ואף לחבר בוועדה המתמדת של הפוליטבירו, הגוף העליון בסין.

והנה מה שלא היה ידוע להנהגה הישראלית: לקידום הזה נלווה מחיר מוסרי כבד. החל מ-1999 נאלץ אורחו של ריבלין לקדם את מדיניות ״הגורו״ שלו לחסל עשרות מיליוני מתרגלי ״פאלון גונג״ בסין. הוא הורה לחטוף, לסחוט, לכלוא ולענות מתרגלי פאלון גונג במחנות עבודה. דבריו נשמעו חזק וצלול בכלי תקשורת בסין: הוא הצדיק את ההרג והרצח וטען שזה חיוני לשמירה על ביטחון המדינה ויציבות החברה.

אתרים האוספים עדויות על הרדיפה תיעדו את שמותיהם של חלק מהנרצחים. מחלקם נקצרו איברים בכפייה בבתי החולים שהיו תחת פיקודו כמושל פרובינציה, כמו בית החולים הצבאי המרכזי של גואנג-דונג, פרקטיקה שהתרחשה בכל רחבי סין, אותה חשפנו לאורך שנים. לאחרונה, ביוני 2016, היא הוכרה באופן רשמי על ידי הקונגרס האמריקני.

תמיכתו בג'יאנג דזה-מין ובמדיניות הרדיפה גם צירפה את ג'אנג אוטומטית למחנה הפוליטי החזק ביותר בסין בעשור האחרון שנכנה ״מחנה הדמים״, בגלל הפשעים שביצע ומבצע עוד היום כשהוא רודף מיליוני אנשים חפים מפשע.

למרות ש״הגורו״ ג'יאנג דזה-מין הוחלף כמנהיג סין ב-2002 בהו ג'ין-טאו, מדיניותו רק הלכה והתחזקה בזכות ״מחנה הדמים״ שנותר נטוע עמוק בלב הפוליטיקה, הכלכלה והצבא. אנשי ״מחנה הדמים״ חדרו לרמות הגבוהות ביותר בממשל ובפוליטיקה, למערכת המשפט, לצבא ולמשטרה. מנהיגם, ג׳יאנג דזה-מין, אף השכיל להקים בתקופת כהונתו את ״הוועדה לענייני פוליטיקה וחוק״ – גוף שקיבל תקציב עתק ושלט על המוסד והשב״כ הסיניים, על המשטרה ועל כוחות ביטחון הפנים במדינה. בראש הגוף הזה הוא הציב את נאמניו, שגם חדרו לתעשיות הרווחיות ביותר של סין: הם שלטו בתעשיית הנפט דרך חברות כמו CNPC ו-PetroChina; בתעשיית הטלקומוניקציה באמצעות China Mobile ו-China Unicom; ואפילו בתעשיית המזון ובמשרד הרכבות.

מנהיג סין שי ג'ין-פינג. סימן את כל אנשי "מחנה הדמים" ומוריד אותם | תמונה: Fred Dufour/AFP/Getty Images

מנהיג סין שי ג'ין-פינג. סימן את כל אנשי "מחנה הדמים" ומוריד אותם | תמונה: Fred Dufour/AFP/Getty Images

רק ב-2012 החל להשתנות האקלים הפוליטי הזה, כשעלה לשלטון שי ג'ין-פינג, המשתייך למחנה הנגדי, והחל כנגד כל הסיכויים להפיל כמו אבני דומינו את אנשי "מחנה הדמים", שנחקרו והובאו למשפט. הוא קרא למערכה הזאת ״מערכה למלחמה בשחיתות״, שם מכובס לחיסול ״מחנה הדמים״.

המפלגה לא פרסמה נתונים רשמיים, אולם לפי שין-חואה, סוכנות החדשות של המפלגה, ״נענשו״ עד היום עשרות אלפי אנשי "מחנה הדמים", רבים מהם יושבים כעת בכלא, ועל נפילתם דיווחנו במגזין זה.

כשיו״ר הפרלמנט הסיני עזב את מתחם בית הנשיא, המריא מישראל ונחת בסין, הוא הבין שכעת הגיע תורו להיענש וליפול. האות למתקפה נגדו ולחקירה הסמויה ניתן בעיתון שבשליטת מנהיג סין שי ג'ין-פינג Sing Pao Daily News, שפרסם כי במשך שנים הופעל ג'אנג כמו מריונטה מאחורי הקלעים על ידי פטרונו, ״הגורו״ של מחנה הדמים ג'יאנג דזה-מין.

המתקפה נמשכה בכותרות ראשיות במשך ארבעה ימים רצופים, ובין היתר היא ציינה כי ג'אנג הסתיר את התפרצות מגפת הסארס (ב-2003) כשכיהן כמושל פרובינציה, ואפשר לה להתפשט להונג קונג ולהרוג כמעט 300 איש; דיכא בכוח הפגנות; שיחד מאות אנשים ותמיד ״עשה צרות״.

 

מכר את נשמתו למפלגה

קשר דומה ורע יש לאיש העסקים הסיני שניסה לרכוש את ״הפניקס״, גואו גואנג-צ'נג. לפני שנים רבות היה גואו סטודנט טיפוסי באוניברסיטת פו-דאן בשנגחאי, שהצליח להתעשר בגלל קשריו עם המפלגה. הוא סיים את לימודיו באוניברסיטה בחוג לפילוסופיה ב-1989, השנה שבה אירע טבח הסטודנטים בכיכר טיאננמן שבו אלפי עוברי אורח נרצחו. באותה שנה כמה סטודנטים בולטים באוניברסיטה עמדו בראש תנועה חדשה: ״תנועת הסטודנטים הדמוקרטית של שנגחאי״.

״כשנוצרה התנועה, המפלגה הקומוניסטית הזהירה סטודנטים שאם לא יחדלו מפעילותם ואם לא ייצמדו לקו המפלגתי, הם יושלכו לכלא״, אמר לאפוק טיימס עו״ד ג'נג אן-צ'ונג, שהתפרסם בסין כשייצג בבתי משפט אנשים שפונו מאדמתם, נעצר עקב כך ובהמשך זכה בפרס זכויות אדם מטעם איגוד השופטים הגרמני, בנוכחות נשיא גרמניה.

״וכך היה. סטודנטים נתפסו, חלקם הוגלו, אחרים הושלכו לכלא, ואף אחד מהם לא סיים את לימודיו. ליתר הסטודנטים המפלגה השאירה 'פתח'. היא אמרה להם: אם תסכימו לקבל את מרותי, ותתמכו בג'יאנג דזה-מין (מנהיג סין באותם ימים, א״ל) ובמדיניות שהוא מוביל – נאפשר לכם להרוויח הון עתק. גואו, יו״ר פוסון, היה אחד מאותם סטודנטים שהסכימו״.

גואו, שהחליט לתמוך במדיניותו של ״הגורו״ ג'יאנג דזה-מין וקיבל את עסקת החבילה של המפלגה, נשאר אחרי סיום לימודיו באוניברסיטה. לא כסטודנט, אלא כחבר בוועדת ״ליגת הנוער הקומוניסטי״, ארגון המרכז ומנהל את פעילות המפלגה הקומוניסטית והסטודנטים (עד גיל 28) הרשומים בה.

כך היה עד 1992, כשהחליט ביחד עם שלושה סטודנטים נוספים מהאוניברסיטה להקים את חברת ״פוסון״. בסינית, ״פוסון״ זה ״פו-שינג״, שבתרגום מילולי פירושו ״הכוכב של פו-דאן״, על שם האוניברסיטה בה למדו.

אחד "המסומנים" - יו"ר פוסון, גואו גואנג-צ'נג שרכש לאחרונה את חברת Ahava | STR/AFP/Getty Images ,Getty Images

אחד "המסומנים" – יו"ר פוסון, גואו גואנג-צ'נג שרכש לאחרונה את חברת Ahava | STR/AFP/Getty Images ,Getty Images

בתחילה כל אחד מהם הביא מהבית השקעה ראשונית של 4,000 דולר בלבד. אבל בזכות עסקת החבילה שהציעה להם המפלגה, הכסף המועט לא היווה מכשול. בתוך פרק זמן קצר יחסית במונחים עסקיים, נסללה דרכם של הסטודנטים לצמרת העסקית של סין. בעשור שחלף מאז השקיעו הארבעה בחברות טכנולוגיה, כרייה, נדל״ן ופרמה. הם הפכו את פוסון מעסק בודד לקבוצת אחזקות עם פורטפוליו רחב, שמגלגלת בכל שנה יותר מ-50 מיליארד יואן. בתחילת שנות ה-2000, יו״ר פוסון אף כונה ״וורן באפט״ הסיני בכמה כלי תקשורת זרים.

איך הוא עשה קפיצה מטאורית כזו? סיפור הצלחתו הוא המחשה לכך שהצלחתם של עסקים פרטיים בסין קשורה בפקידי הממשל שמגבים אותם. בלי הגיבוי הזה, פשוט לא ניתן להצליח.

והאנשים שיו״ר פוסון מנהל איתם את יחסי ההון-שלטון האלה, מסביר עו״ד ג'נג, מכונים ״כנופיית שנגחאי״ – קליקה רבת עוצמה של אינדיבידואלים, רובם פקידי ממשל, שעו״ד ג'נג עוקב אחריה במשך שנים. בין מעלליה, שהגיעו גם לבתי משפט בסין – מתן שוחד, העלמת כספי פנסיה של הציבור וביצוע עסקאות בניגוד לחוק. אבל הדבר החשוב הוא המכנה המשותף לכל אנשי הכנופיה: כולם תומכים באופן מוחלט ב״גורו״ – מנהיג סין לשעבר, ג'יאנג דזה-מין.

״החקירה נגד יו״ר פוסון עוד צפויה להתפתח בהמשך״, סבור עו״ד ג'נג. ״מחקר שערכתי על אנשי מפלגה שנפלו בשנים האחרונות ונאמנים לג'יאנג דזה-מין, מראה שליו״ר פוסון יהיה 'מזל' אם המפלגה [רק] תשתלט על נכסיו ותחליף אותו בפוליטיקאי אחר שהיא תוכל לשלוט בו. זה כנראה מה שמתוכנן עבורו. עד לאחרונה לא ניתן היה לגעת בו, בגלל קרבתו למחנה [הדמים] ששלט במפלגה הקומוניסטית ולכנופיית שנגחאי. אבל עכשיו האקלים הפוליטי משתנה, ומנהיג סין מוריד את כל מי שמזוהה עם ג'יאנג דזה-מין [ומחנה הדמים]״.

הקשר של תנובה ומיקרוסופט

אז המכנה המשותף לכל אלה ש״סומנו״ ולחיצת ידם מטילה כתם אדום רע, הוא נאמנותם לג'יאנג דזה-מין ו״למחנה הדמים״. כל אלה "סומנו" וצפויים ליפול, במוקדם או במאוחר.

מי שלא מבין את זה, לא מבין מה קורה בסין, טוען איש הצבא הסיני שין דזה-לינג בראיון לרשת הטלוויזיה NTDTV, שכתביה עובדים עם אפוק טיימס. שין ניהל במשך שנים את דסק המערכת של ״האוניברסיטה לביטחון לאומי״ (National Defense University) – המוסד העליון שמכשיר אנשי צבא וכפוף לצבא סין.

יו״ר ברייטפוד לשעבר, החברה שרכשה את תנובה, הוא דוגמה ל״מסומן״. הוא נידון ל-18 שנות מאסר ומחליפו התפטר שלושה חודשים אחרי עסקת הענק

״ג׳יאנג דזה-מין חפר לעצמו קבר כשהחליט במשך יותר מעשור לרדוף את הפאלון גונג ולהוציא לפועל את קצירת האיברים, שזה פשע נגד האנושות״, מסביר שין.

והנה עוד דבר שחשוב לדעת, לידיעת הפוליטיקאים ואנשי העסקים הישראלים: לא רק ״המסומנים״ נפגעים מהמערכה של מנהיג סין להורדת אנשי ״מחנה הדמים״. אלא גם כל מי שלחץ להם ידיים עלול להיפגע.

דוגמה אחת לכך היא ביל גייטס ומיקרוסופט. יום בהיר אחד בחודש יולי 2014, פשטו כ-100 חוקרים סינים על משרדי מיקרוסופט בסין ודרשו לראות חוזים, ספרי חשבונות ותכתובות דוא״ל. מיקרוסופט נקנסה ב-140 מיליון דולר והואשמה בהעלמת מס. אבל המנהלים המבולבלים בחברה לא הצליחו להבין למה, מה עשו שלא כחוק ואיפה טעו. החקירה הזו, הם חשו, לא בדיוק קשורה לחוק.

והם צדקו. היא קשורה לעובדה שגייטס לחץ את ידיו של ג׳יאנג דזה-מין מספר פעמים וניהל איתו קשרים עסקיים, כשניסה לחדור לשוק הסיני. אפילו בנו של ג׳יאנג נכנס כשותף (50 אחוז) בפורטל האינטרנט של מיקרוסופט סין.

החקירה גם קשורה בעובדה ש״תאגיד הנפט הלאומי״ של סין, חברה ממשלתית שבראשה עמד ג׳ואו יונג-קאנג – יד ימינו של ג׳יאנג – השתמשה בשירותי המייל של מיקרוסופט. מיקרוסופט גם קיבלה שירותי ייעוץ בעיר דא ליאן מחברה בשם אקסנטור הנחשבת למעוז של ״מחנה הדמים״. מעניין שגם היא זכתה לפשיטה דומה לזו שהייתה על מיקרוסופט.

לחברת הטלקום האמריקנית קוואלקום יש סיפור דומה. היא נעזרה בביל קלינטון שדיבר ישירות עם ג׳יאנג דזה-מין על מעלותיה של החברה ולחץ את ידיו. ב-2013-2012 כבר כמעט מחצית מרווחי החברה הגיעו מסין, אבל אז החלה המערכה נגד ״מחנה הדמים״. החוקרים שהגיעו למשרדי קוואלקום קראו לפשיטה בשם המכובס ״מערכה נגד מונופולים״, קנסו את קוואלקום בסכום של קרוב למיליארד דולר, ואילצו אותה להוריד את מחירי הרישיונות שלה.

לפחות 30 חברות זרות נפגעו במערכה ״נגד המונופולים״ שמוביל שי ג׳ין-פינג במסגרת ״המערכה למלחמה בשחיתות״ שהיא בעצם המערכה להורדת ״מחנה הדמים״. בין החברות תמצאו את הבנק ג׳יי. פי. מורגן, את חברת הפרמה גלוקסו-סמית׳-קליין, את אאודי, סמסונג, LG, ג׳נרל מוטורס ועוד חברות רבות אחרות. כולן לחצו ידיים למחנה הלא נכון, ואת חלקן מנהלים, מהצד הסיני של החברה, אנשים מ״מחנה הדמים״.

אפילו החברה שרכשה את תנובה נפגעה – תאגיד ברייטפוד. יו״ר ברייטפוד לשעבר וואנג דזונג-נאן, האיש שהקים את התאגיד, נלקח לחקירה ונידון ל-18 שנות מאסר. מחליפו, בן הנג-גו, שהוביל את מכירת תנובה לחברה הסינית, התפטר שלושה חודשים בלבד אחרי עסקת הענק, ככל הנראה מסיבות דומות.

מדוע? כי תאגיד ברייטפוד הוקם ב-2006 בהוראת ג׳יאנג דזה-מין. בשנות ה-50, לפני שכבש את ראשות המפלגה, ג׳יאנג היה המנכ״ל הראשון של מפעל המזון Yimin Food Factory שבסיסו בשנגחאי. Yimin היה כישלון, הפסיד כספים כל הזמן, והחליף בעלים ארבע פעמים, עד שב-2003 נאלץ לפטר עובדים שיצאו להפגין בגלל זה.

כשלוש שנים לאחר מכן, החליט ג׳יאנג להקים תאגיד מזון חדש בשם ״ברייטפוד״, שיאגד את מפעל Yimin הכושל ביחד עם כמה מפעלים נוספים, והציב בראש התאגיד את נאמנו ממחנה הדמים, היו״ר שנכלא מאוחר יותר, וואנג דזונג-נאן. וואנג, אגב, הצהיר בעבר שג׳יאנג היה זה שיצר את מותג ברייטפוד.

והנה תחזית קודרת נוספת: על פי מקור בכיר בסין שדיבר עם האפוק טיימס, חוזים שנחתמו עם אנשי ״מחנה הדמים״, עלולים להתגלות כחסרי תועלת. מה זה אומר על העסקאות המסתוריות שחתם אורחם הסיני של ריבלין ונתניהו, שהגיע לא מזמן לישראל?

איפה‭ ‬נמצא‭ ‬מנהיג‭ ‬סין‭ ‬לשעבר? ‬

באוגוסט‭ ‬2015‭ ‬פנה‭ ‬גורם‭ ‬בכיר‭ ‬בממשל‭ ‬הסיני‭ ‬לעורך‭ ‬במהדורה‭ ‬הסינית‭ ‬של‭ ‬אפוק‭ ‬טיימס‭, ‬ועדכן‭ ‬אותו‭ ‬שג'יאנג‭ ‬דזה‭-‬מין‭ ‬ושני‭ ‬בניו‭ ‬נמצאים‭ ‬‮"‬תחת‭ ‬שליטה‮"‬‭, ‬כלומר‭ ‬תנועתם‭ ‬הוגבלה‭. ‬מטרתו‭ ‬של‭ ‬אותו‭ ‬גורם‭ ‬הייתה‭ ‬להעביר‭ ‬מסר‭ ‬לתומכיו‭ ‬של‭ ‬ג'יאנג‭ ‬במשטר‭ ‬הסיני‭, ‬שיתכוננו‭ ‬ליום‭ ‬שבו‭ ‬שי‭ ‬ג'ין‭-‬פינג‭ ‬יעצור‭ ‬באופן‭ ‬רשמי‭ ‬את‭ ‬ג'יאנג‭.‬

כעבור‭ ‬כמעט‭ ‬שנה‭, ‬בתחילת‭ ‬יוני‭ ‬2016‭, ‬מקור‭ ‬בממשל‭ ‬הסיני‭ ‬עדכן‭ ‬את‭ ‬המהדורה‭ ‬הסינית‭ ‬של‭ ‬אפוק‭ ‬טיימס‭ ‬שבנו‭ ‬של‭ ‬ג'יאנג‭ (‬ג'יאנג‭ ‬מיאן‭-‬הנג‭) ‬מוחזק‭ ‬במעצר‭ ‬בית‭ ‬במיקום‭ ‬סודי‭ ‬בפרוורי‭ ‬שנגחאי‭. ‬מותר‭ ‬לו‭ ‬לצאת‭ ‬רק‭ ‬כדי‭ ‬לשאוף‭ ‬אוויר‭. ‬לדברי‭ ‬המקור‭, ‬הוא‭ ‬ראה‭ ‬את‭ ‬זה‭ ‬בעצמו‭ ‬דרך‭ ‬‮"‬מכשיר‭ ‬השגחה‮"‬‭.‬

לא‭ ‬חלף‭ ‬שבוע‭, ‬וב‭-‬16‭ ‬ביוני‭ ‬דיווח‭ ‬מקור‭ ‬נוסף‭ ‬לאפוק‭ ‬טיימס‭ ‬שג'יאנג‭ ‬דזה‭-‬מין‭ ‬עצמו‭ ‬נלקח‭ ‬ממקום‭ ‬מגוריו‭ ‬והועבר‭ ‬תחת‭ ‬מעטה‭ ‬סודיות‭ ‬למעצר‭ ‬במתחם‭ ‬צבאי‭ ‬בבייג'ינג‭. ‬לדברי‭ ‬המקור‭, ‬הוא‭ ‬עצמו‭ ‬ליווה‭ ‬את‭ ‬ג'יאנג‭ ‬למעצר‭, ‬לצד‭ ‬כמה‭ ‬מאבטחים‭ ‬ואנשי‭ ‬ממשל‭.‬


הילדות שהקימו אימפריה בגיל 9

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

אדורה סביטק המורה הצעירה בהיסטוריה

תמונה: Web Summit/Flickr

תמונה: Web Summit/Flickr

״כשהייתי בת שלוש, הייתי הולכת לפארק שליד הבית שלי ונעמדת על סלע, כדי לנאום על הסיבות שבגללן אנשים צריכים לבחור בי כנשיאה. הקלות הזאת בה דיברתי הגיעה מתוך התחושה שיש לי הכישורים לכך, בדיוק כמו לכל אדם אחר״, מסבירה הסופרת והמרצה הצעירה אדורה סביטק בראיון לאפוק טיימס. ״הוריי מעולם לא אמרו לי שאני צעירה מדי כדי שתהיה לי דעה משלי ונתנו לי להשמיע את קולי״.

אביה קרא לה אריסטו כשהייתה קטנה; היא כתבה סיפורים כבר בגיל 4 והוציאה את ספרה הראשון בגיל 8. החודש היא חוגגת 19 שנים ומסתכלת לאחור על חייה יוצאי הדופן

אדורה לא סתם החלה לנאום את נאום הנשיאות שלה באותו פארק. היא מספרת שבאותם ימים של שנת 2000, סיקרו בטלוויזיה את מערכת הבחירות בארה״ב, וקולות הנואמים השאירו עליה רושם רב. קולות שלא עניינו אף ילד ממוצע בן 3, ובטח לא היו גורמים לו לחשוב על המשמעות שלהם. אבל את אדורה הם סיקרנו וריתקו.

אימה של אדורה, ג'ויס סביטק, היא סינית שבילדותה חוותה את מהפכת התרבות בסין, בלי גישה לספרים. אולי זה מסביר מדוע היא וג'ון האבא, במקצועו מהנדס תוכנה, שאפו להעניק לאדורה ולאחותה חינוך לתרבות ולידע. אבל מה שהם לא חזו היה באיזו מהירות הילדה הקטנה שלהם תבלע את הדברים שהיא רואה ושומעת מהם ותקדים את זמנה לעומת ילדים אחרים.

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

בגיל 4 אדורה כבר החלה לקרוא ולכתוב, ובתוך זמן קצר הפכה ל״מכונת כתיבה״ שקשה לעצור. היא כתבה במחברות שקיבלה מהוריה, בדפדפת שורות צהובה שהייתה לה, ובעצם בכל נייר שמצאה זרוק על הרצפה. ״אני זוכרת שבמקרה אחד שבו הייתי בחנות של 'איקאה' ולא היה לי במה לכתוב, השתמשתי בעיפרון הקטן ובדף הנחיות לבניית מוצר כדי לכתוב סיפור״, היא אומרת.

מה כתבת?


״אני חושבת שהסיפור הראשון שלי היה על ילד קטן שהולך למסעדה לאכול צ'יזבורגר. זה היה סיפור די פשוט, אבל כשאתה ילד, הדבר הטוב הוא שאין לך מסננים אוטומטיים או קולות בראשך שאומרים לך: 'האם הסיפור הזה מספיק טוב כדי לכתוב אותו על הנייר?'. לכן כשכתבתי, יכולתי לכתוב באופן פורה״.

בגיל 7 כבר קראה שני ספרים ביום והקלידה כ-80 מילים בדקה, כאילו הרעיונות והסיפורים פשוט זורמים לתוך מוחה

אבל את כישרון הכתיבה שלה היא התקשתה לשמור לעצמה. בגיל 7, אחרי שכתבה כבר מאות סיפורים, היא הוזמנה לראיון בתוכנית ״בוקר טוב אמריקה״, והתבקשה לכתוב סיפור במחשב שלה, במשך שעה של תוכנית. הסיפור, שהוקרא על ידי המגישה בסוף התוכנית, הצליח להפליא ברמת הכתיבה שלו ובדיאלוג שמתרחש בין גיבוריו. בתוכניות אחרות שהתארחה בהן בגילאים מאוחרים יותר, המגישים כבר התקשו להבין את אוצר המילים בו השתמשה.

אולי זה לא מפתיע שאוצר המילים שלה הגיע לרמה כזאת. בסרט התיעודי ״הילד החכם ביותר בעולם ואני״ , בו השתתפה לצד ילדים גאונים אחרים, הראו שהיא נוהגת לקרוא ספר אחד או שניים ביום, ושכבר בגיל 7 היא הקלידה במחשב שלה כ-80 מילים בדקה, כאילו הרעיונות והסיפורים פשוט זורמים לתוך מוחה.

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

״הנינוחות שלי לכתוב מגיעה בחלקה מהאופי הילדותי המעז שלי, ובחלקה היא תוצאה של הרבה מאוד שנים של התנסות״, אומרת אדורה כשהיא מנסה להסביר לי מהיכן קיבלה את הכישורים שלה. ״רוב הילדים מתחילים לכתוב רק כשהם מגיעים לבית הספר, אבל את הכתיבה שלי עשיתי בשלב מוקדם מאוד, וחשוב מכך – עשיתי אותה עבור עצמי, ולא עבור מורה מסוים. זאת פריבילגיה שלילדים שהוריהם דוחפים אותם לקבל 'מצוין' בשיעורים משעממים, אין. אני חושבת שזאת פריבילגיה שאין אפילו להרבה מבוגרים״.

את הספר הראשון שלך, באורך כ-300 עמודים, פרסמת בגיל 8. אחריו כתבת כמה ספרים נוספים. מה הניע אותך? 


״רציתי שאנשים ייחשפו לסיפורים הקצרים שכתבתי. אמרתי להוריי שאני רוצה להוציא ספר. הם אמנם היו קצת מופתעים, אבל לא ייאשו אותי. אימא שלי עזרה לי למצוא טלפונים של כמה הוצאות לאור, והשאר היסטוריה. כשהספר הראשון שלי – 'flying fingers' – יצא לאור, הוא פתח עבורי דלתות רבות: פתאום הייתה לי ביד הוכחה ליכולת שלי״.

כלומר, הפרסום שקיבלת והעובדה שהתייחסו אליך כילדת פלא, הניעו אותך לכתוב. 


״כן, אני מודה שבעבר דאגתי ממה חושבים עלי – בין אם זה כדי לעמוד בציפיות שהיו ממני, ובין אם כדי לא לאכזב אנשים מכך שמסלול החיים שלי נתקע״.

מורה לכתיבה

אבל מסלול החיים של אדורה לא נתקע. לפחות לא בגיל 9, שבו הפכה ללא אחרת מאשר מורה לכתיבה. בזמן שמרבית הילדים מתקשים עדיין לכתוב ומתבלבלים עם שגיאות כתיב, אדורה החלה להעביר סדנאות כתיבה בבתי ספר בכל המדינה.

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

וככל שהתפשטה השמועה על ילדת הפלא בת ה-9 שגורמת לילדים, גם בגילאים גדולים ממנה, לרצות לקרוא ולכתוב, כך פנו אליה עוד ועוד אנשי חינוך, שלא הצליחו בעצמם להנחיל לילדים את אוצרות השפה.

כשאתה ילד, הדבר הטוב הוא שאין לך מסננים אוטומטיים או קולות בראשך שאומרים לך: 'האם הסיפור הזה מספיק טוב כדי לכתוב אותו על הנייר'

״לאדם אין צורך לראות אותך כאוטוריטה גבוהה שמעליו בהיררכיה כדי ללמוד ממך״, היא אומרת. ״למעשה אני חושבת שהמורים הכי אפקטיביים הם אלו שמבינים ופונים לרמה של התלמידים שלהם. עבורי זה היה אוטומטי כי הייתי באמת שווה להם. זה אפשר לי לתקשר עם הילדים בדרך ישירה יותר ודיבורית יותר. למשל, הבאתי קופסה מלאה בבובות של חיות וביקשתי מהתלמידים לתת לחיות שמות וליצור דרכן דמויות שמעוררות בהם השראה. פשוט דיברתי בשפה שלהם״.

לימדת בבתי ספר, בזמן שאת עצמך ממשיכה בחינוך ביתי. מה גרם להוריך להחליט שלא לשלוח אותך לבית ספר? 


״המשמעות של החינוך הביתי שקיבלתי הייתה שהיה לי הרבה מאוד חופש בשנותיי הראשונות, בהשוואה לילדים אחרים בגילי. לא נאלצתי למלא דפים ריקים בדברים שלא הייתה להם משמעות עבורי, ובמקום זה כתבתי שירים שהתבססו על אוצר מילים מעניין שלמדתי. למדתי דברים רבים, החל מהיסטוריה של האמנות, אנטומיה ועד לוחמי החופש במקסיקו. בעצם, כל דבר שהסטודנטים, שההורים שלי שכרו, התמחו בו. זה סיפק לי הזדמנות לחשוב באופן יצירתי ואני מכירה תודה על כך״.

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

תמונה: XPRIZE Foundation/Flickr; באדיבות אדורה סביטק

לא סתם ההרצאה הכי נצפית של אדורה ב״טד״ (את ההרצאה הראשונה שם העבירה בגיל 12) נקראת ״מה מבוגרים יכולים ללמוד מילדים״. קרוב לארבע מיליון וחצי איש כבר צפו בה. ״אני חושבת שהדבר היחיד שמבדיל אותי מילדים אחרים עם אותו רצון ואותן יכולות הוא ההזדמנות שניתנה לי. המבוגרים בחיי תמיד אמרו לי 'כן'. הם אף פעם לא אמרו לי, 'את צעירה מדי בשביל זה'. התובנה הזאת גרמה לי להרצות ב'טד' – רציתי לבקש מהמבוגרים להאמין יותר באנשים צעירים״.

בהרצאה את משווה מבוגרים שרוצים לשלוט בחייהם של ילדים לדיקטטורים שמפחדים לאבד את כוחם. מה הייתה שיטת החינוך בבית שלך? האם היו מגבלות, או שתמיד אמרו לך ״כן״?


״הורי היו דמוקרטיים מאוד. הם תמיד הסבירו את ההיגיון מאחורי הדברים שהם ביקשו מאתנו לעשות. כמו בכל בית, היו לנו גם ויכוחים. אבל הדבר הכי חשוב הוא שאף פעם לא הרגשתי שהייתה ממני ציפייה לצייתנות עיוורת. זה לימד אותי לא להימנע מקונפליקטים, אלא לדון כאשר עולים חילוקי דעות. זאת יכולת חשובה מאוד בחיים.

״הקונפליקטים הגדולים ביותר שהיו לי עם אמי, היו בנושאי תקשורת בינינו. למשל, כשיצאתי עם חברים והיא התקשרה אלי מרוגזת באחת בלילה. תמיד ראיתי בגבולות ובהגבלות סוג של שיתוף פעולה. אם הורי רצו שאחזור בזמן ולא רציתי, אז פשוט לא חזרתי. אבל המתח ביננו גרם לסוג של הלוך ושוב שדרכו בסופו של דבר הגענו למקום טוב באמצע״.

למה בסופו של דבר החלטת בגיל 14 ללמוד בבית ספר? 


״החלטתי ללכת לתיכון ציבורי כי רציתי ללמוד עם יותר אנשים ולהתנסות בדברים שבני נוער חווים, כמו נשף בית הספר, ההתאהבויות והדייטים, הספורט, מעגלי החברים וכל זה״.

בטח לא היה לך קל להיכנס למעגלים החברתיים האלה לאחר שהיית כל כך הרבה שנים מחוץ לזה.


״כן, בהתחלה זה הרגיש שקשה לי להתחבר אל ילדים אחרים בגלל ההבדלים בינינו, אבל זה נהיה קל יותר עם הזמן. בהתחלה גם הלו״ז שלי הפך למסובך, כי כבר לא יכולתי להעביר הרצאות או לכתוב כפי שעשיתי בעבר״.

מה השתנה בכתיבה שלך לאורך השנים? 


״השתנה המקום שממנו אני שואבת את ההשראה שלי, וגם הנושאים שאני כותבת עליהם. בהתחלה כתבתי על סצנות היסטוריות או פנטסטיות – על טירות ענקיות, מכשפים, נסיכים ונסיכות. עכשיו אני מסתכלת יותר על החיים שלי ועל אירועים שקורים ביום-יום.

״זה גם משתקף בדיאטת הקריאה שלי שהשתנתה – היום אני קוראת הרבה יותר ספרים שמתארים את המציאות מאשר את הפנטזיה. וההשראה שלי מגיעה לרוב ממה שאני קוראת – בין אם זה מאמרים, שירים, רומנים, סיפורים קצרים או אפילו טוויטים.

״גם הזמן שבו אני מבלה בהליכה מספק נפח של חומר לכתיבה שלי. אני אף פעם לא שמה אוזניות כשאני הולכת, כדי שכל החושים שלי יהיו קשובים לשאיפותיו של העולם שסביבי. הליכה בחוץ היא הזדמנות לקבל חומרים פוטנציאליים לדמויות חדשות או לסיפורים – מדיאלוג מקרי עם מישהו, משיחות של אנשים ביניהם או מהתבוננות בפניהם ובבגדים שהם לובשים״.

מה היית מייעצת להורים שרוצים לחנך את ילדיהם להיות עצמאיים ויצירתיים כפי שאת? 


״שיתייחסו לילדיהם כאילו שלמילים שלהם יש ערך ומשקל. אל תנסו ללמד אותם בגיל צעיר מדי מה המקום שלהם בהיררכיה הנוקשה, זו שלמשל מצפה מהם להמתין לתורם לפני שהם עונים בחזרה. תנו להם כיסא בשולחן, שאלו אותם שאלות עמוקות, עודדו אותם להשתתף במחלוקת מעניינת, ואף פעם אל תפחדו מכך שהילדים שלכם ישאלו 'למה?' – גם אם השאלה מופנית אליכם״.

אקיאנה קרמריק ילדת הפלא של עולם האמנות

אחרי שמכרה את ציוריה במאות אלפי דולרים, פרסמה שני רבי מכר בגיל 12 והפכה לסלבריטי, הילדה שנודעה בזכות ההשראה השמימית שקיבלה, ממשיכה ליצור ולקבל השראה גם בגיל 22
אקיאנה בילדותה "רואה חזיונות" | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

אקיאנה בילדותה "רואה חזיונות" | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

 

בעוד שרוב הילדים בגילאי ארבע וחמש מציירים בית, עץ, שמש ואולי פרפרים, אקיאנה קרמריק בת הארבע החלה לרשום על נייר עיניים ופנים. היא עשתה זאת עם עפרונות שאימה קנתה לה לאחר שלא ידעה מה לענות לבתה הקטנה שסיפרה לה על סצנות ואנשים שהיא רואה בחזיונות ובחלומות שהיו לה. ״תציירי מה שאת רואה על הנייר״, אמרה לה האם, מבלי לדעת איך המעשה הקטן הזה ישנה את גורלה של בתה, של המשפחה ואת גורלם של הרבה מאוד אנשים אחרים.

היא לא שיחקה בבובות, היא לא אהבה סיפורי אגדות, היא דיברה על גלקסיות

״מגיל צעיר מאוד רציתי לצייר רק פנים של אנשים״, מספרת לי אקיאנה בראיון. ״את כל תקופת הילדות שלי חוויתי דרך עיניהם של הזרים שראיתי בחזיונות, ודרך הפנים שציירתי״.

מי היו אותם זרים? 


״הם היו האנשים שראיתי בחלומות. הרגשתי מסיבה כלשהי שהפנים שלהם חשובות לי, ושחשוב לי לצייר את הסיפור שלהם ואת הרגשות שלהם, אף על פי שלא ידעתי למה. הייתי פרפקציוניסטית כילדה קטנה וזרקתי רבים מהציורים לפח. אימא שלי אספה ושמרה אותם. המשכתי לצייר ולצייר עד שעשיתי את זה כמו שצריך״.

באותה תקופה, אימה של אקיאנה הייתה אתאיסטית מוחלטת והחינוך שהקנתה לילדיה מעולם לא שילב דת או רוחניות. מצבם הכלכלי הקשה גם לא אפשר להם להחזיק טלוויזיה, וגם לא ספרים שיכולים היו להשפיע על דמיונה של אקיאנה.

בדיוק מסיבה זו התקשו ההורים לעכל את ההתנסויות היום-יומיות של בתם שכללו חזיונות שראתה. ״היא לא שיחקה בבובות, היא לא אהבה סיפורי אגדות, היא דיברה על גלקסיות״, סיפרה האם.

אקיאנה בגיל 8 עם ציור שציירה | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

אקיאנה בגיל 8 עם ציור שציירה | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

אקיאנה הסתובבה בביתה כשהיא שומעת קולות, רואה צבעים וצורות, ומספרת שלפעמים היא אף רואה מה יקרה בעתיד ומה קרה בעבר. היא חוותה זאת כשישנה, הלכה ואפילו כששטפה כלים.

למעשה אקיאנה למדה לצייר מעצמה. בהתחלה היא ציירה דמויות בקווים כלליים וצורות. כשהייתה בת חמש החלה לצייר אובייקטים בשלושה ממדים עם צללים. ״למדתי רק דרך התבוננות בלתי פוסקת באנשים סביבי. זה היה אימון, על אימון, על אימון״.

בגיל 7, ברגע שהשתמשה לראשונה באקריליק, היא ידעה שציור הוא המקום שאליו היא שייכת. ״הבנתי שאני צריכה להתאמן, לצלול לעולם הזה, וזה היה יפהיפה בעיני. זה מה שהייתי צריכה״.

היום, בגיל 22, אקיאנה נוסעת, מרצה ומציגה בכל העולם. ציוריה המקוריים נמכרים במאות אלפי דולרים, חלקם אף נחשבים לאוצרות תרבותיים שאין למכור אותם. הדפסים שלה אפשר למצוא בכמה אלפי דולרים בודדים. אבל לא הכול היה ורוד בחייה של אקיאנה. למעשה, הייתה לה ילדות מאתגרת ושונה. בראיון היא מתוודה: ״היו זמנים שבהם רציתי להפסיק עם האמנות״.

השראה מאלוהים

השמועה על ילדת הפלא שקמה בארבע בבוקר ומציירת במשך כמה שעות רצופות, עברה מפה לאוזן עד שהגיעה לתחקירניה של אופרה ווינפרי, שהזמינה את אקיאנה להתראיין בתוכניתה. אקיאנה בת ה-9 הגיעה עם ציוריה הגדולים, שאת חלקם כבר מכרה ב-35 אלף דולר. ציורים שלא היו מביישים אף צייר מבוגר שצייר כבר שנים.

בין הציורים שהופיעו בתוכנית היה הדיוקן העצמי שלה, הציור הראשון שמכרה בחייה, בשווי 10,000 דולר. ״מאיפה מגיע הכשרון יוצא הדופן שלך?״ שאלה אותה אופרה. ואקיאנה, בתמימות ובכנות ענתה: ״מאלוהים״.

"Prince of Peace" גיל 8 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

"Prince of Peace" גיל 8 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

ציור בולט במיוחד של אקיאנה (Prince of Peace), שאי אפשר לפספס, הוא דיוקן של גבר צעיר שהפך לאייקון המוערך כיום במיליוני דולרים. סיפורו של הציור מתחיל בגיל 6, כשאקיאנה לא הפסיקה לראות בחזיונותיה פנים של בחור. הפנים המשיכו לבוא והעניקו לה שלווה. היא חיפשה בכל מקום מודל שיוכל לייצג את מה שראתה, אבל ללא הצלחה.

אחרי שנתיים של חיפושים בקניונים, בפארקים, ובכל מקום שבו הייתה, היא ישבה בביתה והחליטה שתוותר על החיפוש. ״הייתי בת 8, ואמרתי לאלוהים: 'אם אתה באמת רוצה שאני אצייר את הפנים האלו, אז תביא את המודל אלי״, היא מספרת לי בראיון. ״כמה שעות אחר כך, שמענו דפיקה בדלת. עמד שם גבר בגובה שני מטרים, ואמר שהוא נגר, ששמע שאמנית כלשהי מחפשת מודל. הוא לא ידע שהאמנית היא רק בת 8״.

רק לאחר שסיימה את הציור הבינה אקיאנה הצעירה שציירה בחור שדומה מאוד לייצוגים של ישו.

איך אנשים קיבלו את הכישרון שלך?


״בהתחלה הם קיבלו את זה קשה. אחרי התוכנית של אופרה היו אנשים שאמרו לי לשרוף את הציורים, שאני בת השטן, שאני זיוף, שאני רמאית. אמרו לי דברים כואבים מאוד במשך השנים. זה נמשך עד שהייתי בת 16.

"Co-Creation" גיל 11 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

"Co-Creation" גיל 11 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

״אבל אפשר להבין אותם. יש הרבה רמאים בעולם. מנקודת המבט הזו אני יכולה להבין מדוע הם שפטו אותי ואת משפחתי. אלה היו זמנים שבהם רציתי להפסיק עם האמנות. אמרתי להורים שלי שאני לא יודעת אם יש לי את הכוח או את המוטיבציה להמשיך עם האמנות. אבל אחרי זמן מה הוריי החלו להראות לי את הדברים החיוביים ואת האנשים הטובים שסביבי וזה הרים אותי. לאט לאט שוב לקחתי את המכחול לידיים״.

אמרו לי דברים כואבים מאוד במשך השנים. היו זמנים שבהם רציתי להפסיק עם האמנות

בעקבות התוכנית של אופרה יצאו גם דברים חיוביים – אקיאנה התפרסמה ברחבי ארה״ב וזכתה גם לחום ולאהדה. רבים רצו לרכוש הדפסים של ציוריה ובהמשך את הספר שכתבה עם אימה, שהפך מהר מאוד לרב מכר.

״הוזמנתי לתוכניות נוספות בטלוויזיה, נתתי ראיונות במגזינים והשתתפתי בסרטי תעודה. זה עורר בי השראה. בזמן שרוב הילדים בגילי היו בבתי ספר, אני ציירתי, כתבתי שירים והשתתפתי בתוכניות טלוויזיה. זה היה אורח חיים מעניין מאוד, זה עזר לי לראות את העולם מפרספקטיבה שונה, ולגדול מהר יותר ממה שחשבתי״.

האיש עם 16 הפרצופים

יש לך עדיין חזיונות וחלומות?


״החזיונות התחילו לראשונה כשהייתי בת 4 או 5, ואז פחתו כשהייתי בת 9. בסביבות גיל 16, הייתה נקודה בחיי שבה לא היו לי זיכרונות או חזיונות בכלל. אבל לאחרונה, בערך לפני שלוש שנים, זה התחיל לחזור.

״היום החזיונות והחלומות שלי מתורגמים למשהו אחר. הם מתורגמים בעיקר לצבעים, לסמלים, לפעמים לקולות ורוב הזמן הם באים אלי כשאני לא מצפה לזה, באופן בלתי מודע. זה משהו שקשה לי לתאר. אני בעצמי לא יודעת מה אני הולכת לצייר. כשאני מתחילה לצייר זה כמו לצפות בסרט בפעם הראשונה. רק כשאני כמעט מסיימת אני מבינה את משמעות היצירה״.

מה את מציירת כרגע? 


״כרגע אני מציירת סצנה שעוד לא הראיתי לאף אחד. אני באמצע התהליך, אז קשה לומר איך זה יסתיים. המסר הוא: 'השליח'. זה מתעד טיסה של 'שליח' מעורר תקווה, שעף דרך מכשולים בתוך מערה חשוכה. אבל מי יודע מתי תסתיים היצירה. אני עדיין במסע״.

אקיאנה נעזרת במודל כדי להביע את מה שהיא רוצה | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

אקיאנה נעזרת במודל כדי להביע את מה שהיא רוצה | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

קורה לך שאת מרגישה מתוסכלת במהלך היצירה? 


״כן, אני חווה את זה כמעט בכל ציור. הציור הקשה והמאתגר ביותר שלי נקרא '16 חיים ברוח' (Sixteen lives in the wind) – הייתי אמורה לעבוד עליו בערך חודש, אבל בסופו של דבר סיימתי אותו בשבעה חודשים וחצי. זה היה התהליך הארוך והמתיש ביותר בחיי, בגלל העובדה שהתמונה שהייתה בראשי, וההשראה שראיתי, השתנו כל הזמן. אבל בסוף מצאתי את מה שחיפשתי״.

תסבירי. 


״בהתחלה היה לי רעיון פשוט מאוד – לצייר אדון שמייצג רוח חופשית, נושבת. אבל ברגע שציירתי את פניו, התחלתי לראות פנים נוספות שלו. אז מחקתי וציירתי שוב. כך המשכתי עוד ועוד במשך 16 פעמים. ציירתי 16 פנים, אחד על גבי השני. בסופו של דבר הבנתי שהפנים השונות, מתחת לכל, היו הדמויות שלו, האישיויות החבויות שלו. הן היו צריכות שאשחרר אותן לחופשי ולא משנה מה״.

כלומר, היית צריכה לעבור דרך 16 הפנים השונות כדי להגיע לתוצאה הסופית.


״בדיוק. זה היה מאתגר מאוד. אנשים רבים מניחים שכמעט בכל הציורים שלי, יש לי רעיון ואני מציירת אותו. ב-50 אחוז מהזמן באמת יש לי רעיון ואני מציירת אותו ומסיימת. אבל בחצי מהמקרים האחרים אין לי שום רעיון כשאני מתחילה לצייר. אני יוצאת למסע שבו אני לא יודעת מה אני מציירת עד שזה מסתיים״.

בציור עם 16 הפנים השתמשת במודל? 


״כן, השתמשתי במודל שפגשתי בנסיעותי בעולם. והשתמשתי גם באנשים אחרים שדיגמנו עבורי כדי להשיג את הרגש הספציפי שראיתי בעיני רוחי״.

"Sixteen Lives in the wind" גיל 21 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

"Sixteen Lives in the wind"
גיל 21 | תמונה: באדיבות אקיאנה קרמריק

אז פנים של דמות שאת מציירת יכולה להיות מורכבת מאנשים שונים?


״כן, כי לכל אדם יש אופי נסתר ואישיות נסתרת שהוא מראה לאנשים, למשפחה ולחברים שלו. ויש כמה צדדים שאנחנו מראים רק לעצמנו. הציור הספציפי הזה יראה את כל הפרצופים, את כל הדמויות בתוכו. זה משחרר את כולם ונותן לו שקט. הוא לא חייב יותר לעטות מסכה, הוא יכול להיות חופשי, מהכול״.

מי זה ״לו״? 


״עבורי, הוא נפש חופשית שעפה ברוח. השתמשתי במודל שייצג את הרוח הזאת, אבל בסוף, אחרי שציירתי, גיליתי הרבה על עצמי כאמנית. זה היה מאתגר מאוד, אבל בסוף זה נתן לי סוג של שקט. זה נתן לי סוג של חופש״.

הציורים הם כמו הילדים שלי. אני עוברת עם כל אחד מסע. יש להם רגשות שונים, משמעויות שונות ואני מרגישה כאילו אני חיה דרכם חיים שונים

נשמע שאת אמורה לצייר משהו, או להגיע למקום כלשהו. ואז כשאת מגיעה, את ממשיכה ליעד הבא. 


״בדיוק. אני אומרת לרוב האנשים שאני פוגשת שכל הציורים שיש לי הם כמו הילדים שלי. אני עוברת עם כל אחד מסע. יש להם רגשות שונים, משמעויות ופירושים שונים, ואני מרגישה כאילו אני חיה דרכם חיים שונים״.

כיום אקיאנה כבר לא מתעוררת בארבע בבוקר אלא בשתיים, ומציירת במשך חמש-שש שעות, עד שמשפחתה מתעוררת. לאחר שהיא מניחה את המכחול, היא כותבת שירים המורכבים ממילים ״שפשוט זורמות ממנה״, לדבריה. בשנים האחרונות היא נסעה בכל העולם, מלווה במשפחתה הלוקחת חלק באימפריה שבנתה. הם טסו לאוסטרליה ולאירופה, עברו לערים שונות בארה״ב, וניסו להישאר כמה חודשים ואף שנים בכל מקום. ״לצורכי מחקר על התרבויות השונות״, אומרת אקיאנה.

כשאקיאנה מוכרת ציור מקורי, היא מקפידה לתרום חלק נכבד מהכנסותיו לכ-100 ארגוני צדקה שבהם היא תומכת, שרובם קשורים לילדים. את השאר היא שומרת לעסק העתידי שלה ולקרן שהיא רוצה להקים.

בתור ילדה עם כישורים מיוחדים וחזיונות, כמה השפיעה על הצלחתך הסביבה והמשפחה בה גדלת? 


״במקרה שלי אפשר לדבר על המרכיבים הנכונים עבור העוגה הנכונה. במשך השנים פגשתי ילדים רבים כמוני שרואים חזיונות וחלומות ורוצים ליצור, רוצים לעשות משהו עם הכישרון הזה, אבל למרבה הצער הסביבה שלהם מוחצת אותם. אין להם תמיכה מאנשים סביבם.

אקיאנה ומשפחתה: בלתי נפרדים בחיים ובעסק | תמונה: באדיבות אקיאנה

אקיאנה ומשפחתה: בלתי נפרדים בחיים ובעסק | תמונה: באדיבות אקיאנה

״אני מאמינה שיש מפתח שפותח את הכישרון של כל אחד ושיש מרכיב מיוחד לפתוח את הכישרונות האלו. מה שצריך זה לפחות אדם אחד לצידך שבאמת מאמין בך, שמבין ותומך בשליחות שלך או בכישרון שלך״.

מה לדעתך נוגע כל כך באנשים שמסתכלים על היצירות שלך? 


״מה שנוגע בהם זה היופי שיש בדברים. כשהייתי ילדה ראיתי יופי בסצנה קטנה של מישהו שותה תה ברחוב, או בחרקים שמכסים את בריכת הנוי. כאמנית, אני רואה את כל הדברים שסביבי בצבעים וביופי, לא משנה כמה שלילי זה. ברגע שאני מתחילה להתרכז בשלילי, הצד היצירתי שבי משתנה״.

באיזה אופן?


״הסגנון משתנה, כיוון שכל ראיית העולם שלי משתנה באופן דרסטי. עד היום ניסיתי לקחת כל דבר ולעשות אותו מלא בתקווה. אני רוצה להישאר כזאת, אני רוצה להיות אמנית שנותנת תקווה לאנשים. זאת המטרה שלי״.

"The gift" גיל 22 | תמונה: באדיבות אקיאנה

"The gift"
גיל 22 | תמונה: באדיבות אקיאנה

ובכל זאת, יש דברים לא טובים שקורים בעולם, ולא מעט אמנים בוחרים להתעסק בנושאים הקשים האלה הקשורים באנושות. 


״אני מבינה שישנם דברים שליליים בעולם ותמיד יהיו כאלה. אבל אני מרגישה שיש לי אחריות להביא קצת אושר לאנשים. כיום אנחנו עטופים כל כך באירועים עכשוויים, בפוליטיקה של תחלואות העולם, עד שלפעמים כבר אין למען מה לחיות. נשארו מעט מאוד אנשים בעולם שיכולים להקרין סוג של אור חיובי. אני רוצה להיות האדם הזה, להביא את האור הזה. לפחות קצת.

״יחד עם זאת, אפשר לראות בציורים שלי גם סוג של איזון וניגוד. תמיד תראי את הסבל הנסתר, או את המציאות הנסתרת. אני זוכרת שיום אחד הגיע לתערוכת האמנות שלי ילד חולה סופני. הוא רצה לראות את הציורים לפני שנפטר. אחרי שהסתכל על עבודות האמנות, הוא בא אלי ואמר שהוא לא מפחד למות יותר. הוא הרגיש שמח, הוא הרגיש שלווה. המשפחה שלו בכתה מסביבי וזה היה מרגש מאוד. זה סיפור שגרם לי לרצות לצייר עוד, כדי להביא לאנשים תקווה. תקווה היא מה שאנחנו צריכים כבני אדם״.

 

איפה אתם במדד האושר?

$
0
0
תמונה: fotolia.com

תמונה: fotolia.com

ג׳ודי שרמן, מייסד ״אקו-מאם״, מיזם למכירת מוצרי תינוקות ברשת, יצא מביתו ב-27 בינואר 2013 לפגישה עם חברים, פגישה שאליה הוא לא יגיע. עשר שעות אחר כך משטרת לאס וגאס מצאה אותו ברכבו, לצד הדרך. שרמן ירה לעצמו בראש.

כמה חודשים לאחר מכן, באותה עיר בדיוק, מאט ברמן, 50, יזם של רשת מספרות לגברים, נמצא תלוי בביתו. ובחור צעיר ששמו אוביק באנג'רי, 24, שבדיוק סיים אוניברסיטה, קפץ אל מותו ממרפסת דירתו במגדל דירות באזור המסחרי של העיר.

קשרים בין-אישיים ותמיכה חברתית הם הגורם המשפיע ביותר באופן מובהק על האושר

כל זה נשמע כמו התחלה של סיפור בלשי, רגע לפני ששרלוק הולמס יוצא למסע חקירות. אלא שלמרבה הצער זהו סיפור אמיתי. סדרת ההתאבדויות התרחשה במקום הבלתי צפוי ביותר: ב״עיר האושר״ שהגה ובנה המיליארדר טוני סייה (Hsieh) בלאס וגאס.

כשהעיתונאית הבריטית רות וויפמן הגיעה עם משפחתה מבריטניה הקרירה והצינית לקליפורניה השמשית והחייכנית, היא הופתעה לגלות תוך כדי התערות בקהילה ובתרבות האמריקנית, שיש נושא שיחה אחד שחוזר על עצמו שוב ושוב בכל מפגש. אם זה בפארק כשהורים לילדים נפגשים, אם בשיחות חולין בין שכנים, במפגשים אקראיים בסופר או אפילו כשהטכנאי בא לתקן את מכונת הכביסה. כל הזמן עולה אותו נושא אחד: אושר. האם אני מאושר? האם אני מאושר מספיק? האם אני חי עם האדם הנכון? האם אני מאושר בעבודה? האם אני יכול להיות יותר מאושר? וגם סיפרו לה איך הם מנסים להיות מאושרים: יוגה, מדיטציה, פסיכולוגיה חיובית, מיינדפולנס.

מעסיקים שולחים עובדים לאימוני אושר, הורים מצפים שילדיהם יהיו מאושרים כל הזמן, וברשתות החברתיות אנשים מציגים תמונות ערוכות של חיים עם אושר מושלם

הסקרנות העיתונאית של וויפמן, לצד הרקורד הנכבד שלה ביצירת סרטים דוקומנטריים, הובילו אותה לחקור האם המאמצים הרבים שהאמריקנים משקיעים בחיפוש אחר האושר באמת הופכים אותם למאושרים. להפתעתה היא גילתה את ההפך: אחד מכל חמישה אמריקנים אובחן כסובל מהפרעות חרדה, לפי המכונים הלאומיים לבריאות של ארה״ב. ולפי סקר של מכון גאלופ ב-2015, מיקומה של ארה״ב במדד האושר הוא שני מקומות אחרי רואנדה למודת המלחמות והמתח האתני.

״בגלל הפרדוקס הזה רציתי לחקור מקרוב את תעשיית האושר שמגלגלת מיליארדי דולרים, ולנסות להבין מדוע היא בעצם הופכת אנשים רבים לאומללים יותר״, היא מספרת בראיון לאפוק טיימס. במהלך המסע שלה היא השתתפה בשיעורי יוגה ומדיטציה, בסמינרים לאושר, במפגשי הורים שהתמקדו באושר של ילדיהם, וביקרה בקהילת המורמונים ובעיר האושר של המיליארדר סייה, שמהן יצאה עם תובנות מפתיעות.

משרדי גוגל בעמק הסיליקון | Kevin Krejci/Flickr

משרדי גוגל בעמק הסיליקון | Kevin Krejci/Flickr

מרשם למגה-אושר

״זו תעשייה שמגלגלת כעשרה מיליארד דולר בשנה״, כותבת וויפמן בספרה America the Anxious 2016, ״סכום דומה לזה של הוליווד, ספקית אושר נצחי נוספת״.

וזה הפתיע אותך?

״כן, כי בבריטניה לא מתמקדים כל כך באושר. לא קיים הרעיון של 'מאז הם חיו באושר ועושר'. אנשים ציניים יותר ואין ציפיות כל כך לא ריאליות. אי אפשר לצפות שאנשים יהיו מאושרים כל הזמן, בתוך החיים יש תנודות.

״באמריקה לעומת זאת, הרעיון הזה שצריכים לחתור לאושר מושלם ושאפשר לשלוט בזה, חודר לתוך כל תחומי החיים: במקומות העבודה מעסיקים שולחים עובדים לאימוני אושר, הורים מצפים שילדיהם יהיו מאושרים כל הזמן, וברשתות החברתיות אנשים מציגים תמונות ערוכות של חייהם המאושרים והמושלמים.

משרדי גוגל בשיקגו - עבודה שיש בה כל מה שתוכלו לדמיין, כך שאפילו לא תרצו ללכת הביתה | תמונה: Marcin Wichary/Flickr

משרדי גוגל בשיקגו – עבודה שיש בה כל מה שתוכלו לדמיין, כך שאפילו לא תרצו ללכת הביתה | תמונה: Marcin Wichary/Flickr

״אנשים גם מתאמצים מאוד להישמע חיוביים כל הזמן, הכול נפלא, נהדר. אנשים לא משקרים, אבל אולי מגזימים מאוד, במיוחד בעמק הסיליקון, אפילו לא משתמשים במילה 'בעיה', במקום זה קוראים לכל בעיה 'הזדמנות'״.

האנשים שפגשת במסעך הסבירו למה הם מתכוונים באושר?

״הם לא ידעו בדיוק להסביר, זה היה סוג של חזון מופשט, לגמרי לא ריאלי. כיניתי את זה 'האושר זרוע הכוכבים' (מהכינוי של ההמנון האמריקני 'הדגל זרוע הכוכבים', ד.ג.)״.

תמונה: Marcin Wichary/Flickr

תמונה: Marcin Wichary/Flickr

אולי אנשים באמריקה רודפים אחרי אושר כי מלכתחילה הם פחות מאושרים, מסיבות שונות.

״יש בזה משהו נכון. החיים קשים יותר באמריקה מסיבות שונות, כמו שעות עבודה ארוכות, בעיות של ביטוח בריאות ובדידות. אבל מחקרים שנעשו באוניברסיטת ברקלי גם מראים שככל שרודפים יותר אחרי האושר, ככל שהוא הופך למטרת החיים ולא לחלק ממהלך החיים עצמו, כך הופכים לפחות מאושרים וליותר מדוכדכים ובודדים״.

המרדף הזה הוא נחלתן של כל קבוצות האוכלוסייה או רק של האליטות?

״בהתחלה חשבתי שזה מאפיין בעלי אמצעים בני מזל בקליפורניה, אבל התברר לי בהמשך שזה חדר לכל שכבות האוכלוסייה, בכל רחבי המדינה, כשאחת המפיצות הפופולריות ביותר שלה היא אופרה ווינפרי שמקדמת מאוד את הרעיון של אחריות אישית לאושר״.

אם נקפוץ לרגע למדינה שלנו, אין ספק שווינפרי פופולרית מאוד גם בישראל, וכך גם תעשיית האושר, אם כי בינתיים בממדים קצת יותר קטנים. המרדף אחרי האושר אולי לא עולה בכל מפגש מקרי או בשיחות סלון של ימי שישי, אבל חיפוש הכי שטחי בגוגל מעלה עשרות סדנאות, סמינרים, מנטורים ומאות ספרי עזרה עצמית ודרכים רוחניות כביכול להשגת האושר המושלם.

משרדי זאפוס בלאס וגאס: לעבוד כמו בבית | TopRank Marketing/Flickr

משרדי זאפוס בלאס וגאס: לעבוד כמו בבית | TopRank Marketing/Flickr

אבל נישאר בינתיים באמריקה, שם אחד השחקנים המרכזיים בתעשיית העזרה העצמית האמריקנית הוא ארגון בשם Landmark Education שכבר ״מיליון אמריקנים עברו דרך הסדנאות שלו ועוד מיליון אחרים ברחבי העולם״, לפי אתר האינטרנט שלו.

הוא הגרסה החדשה והמרוככת מעט של מה שהיה שיא האופנה בתעשיית העזרה העצמית בשנות ה-70, ארגון EST, שהיה ידוע בשיטות האגרסיביות שלו להביא לאושר: לסגור אנשים באולם הסדנה במשך 15 שעות ברציפות ללא אפשרות לצאת אפילו לשירותים.

הסדנה שוויפמן השתתפה בה הייתה באמת קצת יותר מרוככת, אבל כללה אזהרה מפורשת בחוזה שעליו היא הייתה חייבת לחתום: ״מעט מהמשתתפים בסדנה דיווחו על סימפטומים שנעו בין הפרעות שינה להתנהגות פסיכוטית״.

חברות עסקיות ותאגידים מגלים יותר ויותר עניין בצמיחה אישית ורוחנית של עובדיהן, בתקווה שמסע החיפוש הפנימי ישפיע לחיוב על הרווחים

הסדנה התחילה בתשע בבוקר ונמשכה עד עשר בלילה, עם הפסקה קצרה לארוחה בשעות אחרי הצהרים המאוחרות. דלתות הברזל הכבדות באולם הסדנה היו סגורות בחזקה, וצלונים אטומים כיסו את החלונות. באותן שעות ארוכות אנשים עלו זה אחרי זה לבמה ושפכו בפני כולם את המצוקות האינטימיות ביותר של חייהם, את כל הטרגדיות, הכשלונות וההשפלות שחוו, ואת הקשיים שלהם להתמודד איתם. המנחה בסדנה גערה, נזפה ודחפה אותם לקחת אחריות לפירוש שהם נתנו למה שקרה בחייהם, ולהתייחסות שלהם למה שקרה.

הכנס היוקרתי Wisdom 2.0 | elizaIO/Flickr

הכנס היוקרתי Wisdom 2.0 | elizaIO/Flickr

איך הייתה הסדנה בשבילך?

״בשבילי היא הייתה הרסנית מבחינה פסיכולוגית. אני לא חושבת שנכון להפנות אצבע מאשימה כלפי אנשים בגלל ההתייחסות שלהם לאירועים קשים שקרו בחייהם. נכון שאנחנו בונים לעצמנו כל מיני פירושים למה שקרה לנו לאורך החיים, מסיבות פסיכולוגיות מורכבות, אבל אי אפשר ולא נכון למחוק אותם בסדנה קצרצרה, ולמנחה אפילו לא הייתה שום הכשרה פסיכולוגית. אבל היו אנשים רבים שאמרו שהסדנה הזאת ממש שינתה את חייהם״.

שני נזירים בונים צורה מורכבת מחול בכניסה לכנס Wisdom 2.0 | Jay Cross/Flickr

שני נזירים בונים צורה מורכבת מחול בכניסה לכנס Wisdom 2.0 | Jay Cross/Flickr

היו אנשים רציניים, כמו ויקטור פרנקל שייסד את הלוגותרפיה, שאמרו שאנחנו יכולים לשנות את החשיבה וההתייחסות שלנו למה שקורה, גם כאשר אנחנו לא יכולים לשנות את האירועים עצמם. יכול להיות שבאמריקה מנסים לחקות את זה באופן שטחי?

״כן, זה נכון. ברור שיש מצבים קשים כאלה שאין לנו שליטה עליהם, ואנחנו יכולים רק לשנות את ההתייחסות שלנו. אבל באמריקה אימצו את הרעיון כאג'נדה ליברלית, שדורשת מהאדם להתאמץ כל הזמן יותר ויותר להיות מאושר, ואם הוא לא מצליח זו רק אשמתו״.

אולי זה משהו בתרבות האמריקנית שנוטה לקחת דברים לקיצוניות. אם משהו הוא טוב, צריך לקחת אותו במנות גדושות, כמו מגה-ויטמינים.

״כן, וגם אנשים באמריקה חשדנים מאוד כלפי הממשלה ולא מאמינים שהיא יכולה להיטיב את חייהם, ולכן הם צריכים לדאוג לכל רווחתם בעצמם. לעומת סקנדינביה למשל, ששם מערכת הרווחה הרבה יותר מפותחת, יש יותר חופשות בתשלום, וסידור לאימהות, יש רשת ביטחון. במדינות האלה האנשים נמצאים במיקום הגבוה ביותר במדד האושר״.

העבודה היא כל חיינו

כמה מהאנשים שהשתתפו עם וויפמן בסדנת האושר, נשלחו לשם ממקום עבודתם. וויפמן הסתקרנה מדוע שלחו אותם, וכך קיבלה הזמנה ל״כנס השנתי היוקרתי ״Wisdom 2.0״, עליו היא מספרת בהומור שנון בספרה.

״הכנס הוא אירוע מפתח עבור העילית הטכנולוגית של עמק הסיליקון. העושר המצטבר של הנוכחים באולם הכנס מתחרה לבטח עם התוצר הלאומי השנתי. בכנס הזה מתאספים מנהיגים מעולם העסקים לחקור את טבע החוכמה האנושית ואת הרווחים הפוטנציאליים ממסע פנימי לתוך הנפש״.

ברשימת ההרצאות אפשר למצוא ״מיינדפולנס בעסקים: למה זה חשוב״; ״לממש את הערכים של סטארבקס: להיות נוכחים כדי לתת השראה ולטפח את הרוח האנושית״; ״מתבוננים פנימה ומתכווננים החוצה: איך מדיטציה התפשטה כנכס מרכזי בעולם הניהול״.

באולם הכניסה לכנס, קבוצה של נזירים בודהיסטים יוצרים ציור קיר מסובך מחול צבעוני, שבסיום הכנס יימחק בטקס מיוחד שיסמל את הארעיות של החיים. מסביבם פזורים דוכנים שמוכרים ספרים על מיינדפולנס ונותנים במתנה עטים שעליהם חרוטות פרסומות של תאגידים לסדנאות יוגה יוקרתיות.

בדוכן אחר מוכרים חגורת ביופידבק שחוגרים מסביב לחזה ומאותתת מתי נמצאים במתח או עצובים. באחד השולחנות העגולים מתקיים דיון ערני סביב הנושא ״העיקרון החשוב ביותר בעסקים הוא – 'אני אוהב אותך'״.

מכשיר ל׳מדידת האושר׳ שפיתחה יצרנית האלקטרוניקה היפנית ״היטאצ'י״ בשיתוף עם קבוצת חוקרים מ-MIT

מכשיר ל׳מדידת האושר׳ שפיתחה יצרנית האלקטרוניקה היפנית ״היטאצ'י״ בשיתוף עם קבוצת חוקרים מ-MIT

לפי וויפמן, הכנס הזה נמצא בחזית מגמה הולכת ומתרחבת שבה חברות עסקיות בכל רחבי ארה״ב, כולל אמריקן אקספרס, יב״מ ומק'דונלדס, מגלות יותר ויותר עניין בצמיחה אישית ורוחנית של עובדיהן, ״בתקווה שמסע החיפוש הפנימי ישפיע לחיוב על רווחיהן״, אומרת וויפמן.

אבל המגמה הזאת אינה רק סקרנות חדשה של בעלי אמצעים, מסבירה וויפמן. אפילו מעסיקי ״צווארון כחול״ מצטרפים אליה. וולמארט למשל, המעסיקה הגדולה ביותר בארה״ב, הודיעה שתשקיע 30 מיליון דולר בצמיחה אישית של העובדים.

ויש גם גורמים שמנסים לתפוס טרמפ על הטרנד הזה. יצרנית האלקטרוניקה היפנית ״היטאצ'י״ וקבוצת חוקרים מ-MIT ייצרו מכשיר בשם ״מד האושר״ שאפשר לענוד על היד. המכשיר נותן אינפורמציה על שפת הגוף והתנוחות של האדם. מתוך הנתונים משקללים את מד האושר שנע בין 1 ל-100. לפי וויפמן ״בנק אוף אמריקה״ היה בין הראשונים לנסות את המכשיר על העובדים בשירות לקוחות.

חברה נוספת שהציבה את האושר בחזית ובמרכז האג'נדה שלה היא ״זאפוס״, חברה למכירת נעליים באינטרנט. אבל מנכ״ל החברה, טוני סייה, החליט לא להסתפק רק באושר של עובדי החברה. הוא רצה לקחת את אימפריית האושר שבנה בחברה שלו לגבהים חדשים. אחרי שזאפוס נמכרה לאמזון ביותר ממיליארד דולר, ״במקום לקנות לעצמו יאכטה או חברה אחרת, הוא החליט לקנות לעצמו עיר: האזור המסחרי של לאס ואגס״, אומרת וויפמן.

באזור המוזנח והמלוכלך הזה, שגובל במשרדים של זאפוס, הוא קנה שטח של כ-240 דונם, על כל מה שהיה בו, בניינים, חברות, מסעדות. הוא השקיע מיליוני דולרים בסטארט-אפים, כדי לפתות יזמים חולמים מכל רחבי ארה״ב לבוא לעיר האוטופית שלו, ובנה עבורם מגדלי דירות, שירותי בריאות ובית ספר פרטיים המתמחים ביזמות. מאות נענו להזמנה. ״הרעיון היה שהמקום יהיה לא רק אוסף של עסקים, אלא קהילה אוטופית המבוססת על העיקרון שהעבודה והחיים לא צריכים להיות נפרדים״.

וויפמן מצטטת את סיה שאמר בראיון לניו יורק טיימס: ״אני רוצה להיות במקום שבו כולם מרגישים שהם יכולים לבלות כל הזמן, ושאין הבחנה גדולה בין עבודה ובילוי״. חלק מרכזי במימוש הרעיון הזה היה ליצור הזדמנויות לאנשים להיפגש ביניהם כמה שיותר פעמים, ולעשות יחד פעולות כיפיות, בזמן ואחרי העבודה: לשתות בבר, לאכול, לשוחח או לשחק.

כפי שאחד התושבים במקום סיפר לוויפמן, ״סיה קרא מחקרים על חשיבות הקהילה והקשרים הבין-אישיים לאושר, והשתכנע שהנדוס של כמה שיותר מפגשים כאלה הוא המפתח ליצירת קהילה מאושרת״. לשם כך הוא הקים צוות מיוחד שתפקידו היה לעקוב אחרי התושבים והמבקרים במקום, ללא ידיעתם, דרך הטלפונים הסלולריים שלהם, כדי לבדוק לאן הם הלכו ועם מי הם דיברו. בעזרת הנתונים הוא תכנן כיצד להגביר יותר ויותר את מספר המפגשים בין האנשים.

״יש פה המון לחץ חברתי״, מספר אותו תושב לוויפמן, ״להיות כל הזמן ביחד, ולהיות כל הזמן שמחים. לי, באופן אישי, זה גורם להמון חרדה״. נראה שתושבים נוספים בעיר האושר הרגישו כך. אחרי סדרת ההתאבדויות שהייתה בעיר, אחד התושבים בפרויקט כתב מכתב פתוח לסיה שהתפרסם בעיתון ״לאס וגאס וויקלי״, שבו תיאר את הפרויקט כ״אוסף של ניוון, תאוות בצע וחוסר מנהיגות״.

לפי וויפמן, סיה אינו היחיד שחולם לבצע אינטגרציה בין העבודה והבית. למעשה כל הרעיון הזה נולד בעמק הסיליקון. ״ידוע שענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק מספקות לעובדיהן אוכל ובירה חינם, משחקי וידאו וגורו-אים של מדיטציה בתוך חוזה בלתי כתוב שאומר שאם מקום העבודה מסכים לספק את כל הצרכים הפרקטיים, החברתיים, הרגשיים והרוחניים של העובדים, העובדים בתמורה לא צריכים אף פעם ללכת הביתה״.

כיום, לפי וויפמן, המגמה הולכת ומתפשטת בחברות בכל רחבי ארה״ב. ולא ממניעים אלטרואיסטים. הפסיכולוג פרופסור כריס פטרסון מאוניברסיטת מישיגן, תיאר את זה כך בראיון לעיתון Plain Dealer בקליבלנד: ״התרבות התאגידית מעוניינת לקבל יותר עבודה מפחות ופחות עובדים. הם מבינים שאם העובדים יהיו מאושרים, או שמחים, הם יעבדו יותר קשה ויותר ביעילות. אז הם מובילים את המתקפה הזאת״.

איפה נמצא האושר

במשך המסע הזה מצאת גם את עצמך במרדף אחרי האושר?

״כן ולא. התחלתי את המסע מתוך סקרנות עיתונאית אמיתית, אבל גם מתוך מקום אישי מאוד. באתי לארץ חדשה, לא הכרתי אף אחד והייתי בודדה מאוד. רציתי להיות יותר מאושרת, וקיוויתי שכל המסע הזה יעזור לי. לא יצאתי מנקודת מבט שהכול שטויות ואני אוכיח את זה, רציתי באמת שזה יעבוד בשבילי״.

וזה עבד בשבילך?

״מה שעבד בשבילי הייתה התובנה שאושר נובע מקשרים חברתיים אמיתיים עם אנשים אחרים, עם קהילה, ואני עובדת עכשיו קשה כדי לבנות את הקשרים האלה. אני מקדישה להם באופן מודע הרבה יותר זמן.

״למעשה הוכיחו בכל המחקרים, באופן עקבי, שקשרים בין-אישיים ותמיכה חברתית הם הגורם המשפיע ביותר באופן מובהק על האושר. וזה נכון מעבר למעמדות, להכנסה, לגיל, למין ולתכונות אישיות. זה נכון גם לגבי אנשים מוחצנים וגם לגבי מופנמים. הסתירה כאן היא שבאמריקה אנשים תופסים את האושר כמסע יחידני, 'החיפוש האישי שלי', 'האושר שלי'. אנחנו מחפשים בתוך חלל ריק, מבודדים את עצמנו מאנשים אחרים, וזה גורם לדיכאון ולחרדה, כאשר האושר הוא בעצם בתוך הקהילה, בין אנשים אחרים״.

אולי יש משהו בשניהם, גם בהתבוננות ובעבודה פנימית, וגם בקשר החיצוני מול הקהילה.

״כמובן שהתבוננות ומסע פנימי הם חלק מהטבע ומהצורך האנושי, אבל אם לוקחים את זה לקיצוניות זה מביא לתוצאות הפוכות. במיוחד באמריקה, כשהמגמה לבידוד חברתי הולכת וגוברת בכל מקרה, בגלל שאנשים עובדים שעות ארוכות וגרים רחוק מהמשפחה ומהחברים, קהילות מתפוררות ואנשים מבלים פחות ופחות זמן עם שכנים. לכן חשוב מאוד לחזור לאיזון הנכון״.

״לשרי החינוך אין היום עם מי לעבוד. הם צועקים 'אחריי', והחיילים נשארים בשוחות ולא מסתערים״

$
0
0
צילום: ודים ברסטצקי

צילום: ודים ברסטצקי

״כיוון שהמעמד הבינוני איבד בשנים האחרונות את הביטחון בקיומו – אין יותר קביעות בעבודה, את המשכנתה קשה להחזיר, בפנסיות שלנו משחקים בבורסה, והילדים בקושי מצליחים לקנות דירה – המעמד הזה שמוביל את החברה לוחץ יותר ויותר לצייד את ילדיו בידע, במיומנויות, ובהרגלים שיעזרו להם להסתדר ולהצליח בחברה בעתיד״, אומר לי בתחילת השיחה ד״ר יורם הרפז, לשעבר מנהל בית ספר מנדל למנהיגות חינוכית, ומחברם של ספרים ומאמרים בתורת החינוך, ההוראה והלמידה ופיתוח החשיבה.

ומה הבעיה בזה? זאת הייתה מטרת בית הספר מאז המהפכה התעשייתית – לדאוג שהילדים ישתלבו טוב בחברה, ויהפכו לאזרחים יצרנים וממושמעים.

״נכון, זו הייתה תמיד המטרה הכי חזקה, אבל היא הולכת ומתחזקת עוד יותר בשנים האחרונות. במדינות רווחה, כפי שישראל הייתה לפני ארבעים-חמישים שנה, או כמו פינלנד או נורבגיה היום, דואגים פחות לצייד את הילדים בכלים כאלה, כי יודעים שבכל מקרה המדינה תמיד תדאג להם. אבל במדינות כמו ארה״ב וגם באירופה, בעקבות הניאו ליברליזם, החברה הפכה לשדה הישרדות שבו החזקים שורדים, והחזקים הם אלה שמצוידים בכלים להסתדר בג'ונגל הקפיטליסטי שממתין להם מחוץ לבית הספר״.

מעמד הביניים שחרד לקיומו, לוחץ יותר ויותר לצייד את הילדים בידע, במיומנויות ובהרגלים שיעזרו להם להצליח בג'ונגל הקפיטליסטי

איך זה מתבטא בבית הספר?

״זה מתבטא בהיבטים רבים. ראשית, נותנים משקל גבוה למקצועות שמאמינים שיעזרו לילדים ל'הסתדר' ולהצליח, למשל חמש יחידות במתמטיקה, באנגלית, במחשבים. שנית, יש דגש רב על השגיות ותחרותיות, למשל הישגים גבוהים במבחנים ארציים כמו מיצ״ב, או במבחנים בין-לאומיים כמו פיז״ה. שמים דגש גם על תכונות כמו חריצות, שאפתנות, יכולת לדחות סיפוקים, וכמובן, גולת הכותרת, בחינות הבגרות ותעודת הבגרות הנחשבת לשיא השיאים ומטרת המטרות – הכלי שיעזור לילד להסתדר בחיים. היום 90-80 אחוז מבתי הספר בארץ הם מהסוג הזה״.

יש בישראל מי שלא פועל כך? שדואג פחות להישגים צרים, ויותר לחינוך לערכים ולהשכלה רחבה?

״אלה הן האליטות, ששולחות את הילדים לבתי ספר ששמים דגש על חינוך לערכים״.

המאה ה-15 | תמונה: PublicDomain_Wikipedia

המאה ה-15 | תמונה: PublicDomain_Wikipedia

האליטות של החברה?

״לא של החברה, אלו האליטות של התרבות, שהיא גדולה ורחבה יותר מהחברה. בדרך כלל האליטות מורכבות מאנשים שקיומם מובטח ולכן הם פחות מוטרדים מהשאלה איך הילדים יסתדרו בעתיד. הם דואגים יותר לעצב את רוחו של הילד, את אופיו ואת דפוסי החשיבה שלו לאור ערכי היסוד של התרבות המועדפת עליהם. יהיו כאלה שישאפו לחנך ברוח התרבות האוניברסלית של להיות בן-אדם, אחרים ישאפו לחינוך של 'להיות נאמן לרוח היהדות', ועוד״.

יש לך דוגמה לבתי ספר כאלה?

״קחי לדוגמה את האליטה של החילונים. הם רוצים שילדיהם יתחנכו ברוח התרבות המערבית, שיפתחו חשיבה ביקורתית, שיעריכו ספרות יפה, שיגלו סקרנות לתורת הקוונטים. הורים כאלה ישלחו את הילדים לבית הספר ליד האוניברסיטה בירושלים, או לבתי ספר למדעים ואומנויות, שזה שם קוד לבתי ספר לעילית. ההורים האלה פחות דואגים לבגרויות, כי הילדים בבתי הספר האלה ממילא עושים בגרויות נהדר.

״האליטה של הדתיים תישלח את ילדיה לישיבות קטנות שזה שם קוד לישיבות אליטיסטיות מאד ששמות דגש על לימודי יהדות, ובערב הם לומדים לימודי חול לבגרות, והילדים עושים בגרויות בקלות״.

המאה ה-19 | תמונה: Public Domain_Wikipedia

המאה ה-19 | תמונה: Public Domain_Wikipedia

מה עם ילדים שבכלל לא אוהבים מסגרת של בית ספר?


״הילדים האלה יכולים ללכת לבתי הספר הדמוקרטיים, שמאפשרים לכל ילד למצוא ולהמציא את עצמו, לנסות לממש את הכישורים הייחודיים לו, את הנטיות שלו, את המקום שבו הוא עצמו אוטונומי ואוטנטי. מילות המפתח כאן הן 'מימוש עצמי', ללא תיווך של אינטרסים חברתיים או תרבותיים״.

למה בית ספר רגיל לא יכול לתת לילדים כלים להסתדר בחיים, וגם להקנות להם ערכים וגם לאפשר להם לממש את עצמם?


״זאת הבעיה הקשה – אי אפשר לשלב בין הגישות האלה כי הן מנטרלות זו את זו".

הרפז מסביר שהקושי נובע מכך שכל גישה מחייבת תכנית לימודים, שיטות הוראה ושיטות הערכה שונות שאינן מתיישבות זו עם זו. למשל, מורה שמלמדת מתמטיקה בבית ספר הנוקט בגישה של ״להסתדר בחיים״, חייבת להאיץ בתלמידים ״להספיק מהר את החומר״, לדחוף אותם להתחרות להשיג ציונים גבוהים. אין לה זמן להתעכב על ערכים, להראות את היופי והאסתטיקה שיש בתאוריות שונות במתמטיקה, או חשיבה מדעית ביקורתית. ותלמידים גם לא יכולים לבחור שלא לבוא לשיעורים בתירוץ שהם לא אוהבים מתמטיקה ומעדיפים תיאטרון״.

המאה ה-21 | תמונה: Olivier Morin/AFP/Getty Images

המאה ה-21 | תמונה: Olivier Morin/AFP/Getty Images

אבל אם נחזור אחורה, לשנות ה-50 למשל, שאז כל החברה הייתה במצב של סכנה קיומית, לא רק מעמד הביניים, החינוך לערכים עדיין היה חלק מהשיח הציבורי.


״הסיבה לכך היא שעד בערך אמצע שנות ה-60, כל המדינה הייתה בשלב של 'בניית האומה', וכל החברה התגייסה לעניין הזה. זו הייתה בושה לעסוק באינטרסים פרטיים או במימוש עצמי. אנשים עם המנטליות של היום לא היו מצליחים להקים פה מדינה. אחרי שהמדינה קצת התבססה, אחרי 67', האומה כבר רצתה לנוח, להיות אומה רגילה. וזה תהליך טבעי שקורה תמיד. היום שאחרי המהפכה הוא תמיד יום של התברגנות״.

ארבעת השבטים של מדינת ישראל

למדינת ישראל יש אתגר נוסף, לפי הרפז, שמקשה על מערכת החינוך למצוא מטרות משותפות שמוסכמות על כולם. ״זוכרת את נאום ארבעת השבטים של הנשיא ריבלין בכנס הרצליה בשנה שעברה? אז יש היום במדינת ישראל ארבעה שבטים עיקריים שבעתיד הלא רחוק יהיו דומים בגודלם. כל שבט דוחף או מושך לכיוון אחר. השבט היהודי החילוני שהולך ומצטמצם, השבט הדתי לאומי, השבט החרדי והשבט הערבי. בחברה משוסעת כל כך, רבת מתחים ורבת תרבויות, קשה מאוד למשרד החינוך לקבוע מטרות מרכזיות לכל מערכת החינוך. לכן החינוך בישראל מבולבל מאוד, ודומה למכונית שבסך הכול מטפלים בה לא רע, יש שמן ויש דלק, אבל היא לא יודעת לאן היא נוסעת״.

החינוך בישראל מבולבל מאוד, ובאמת דומה למכונית שבסך הכול מטופלת לא רע, יש שמן ויש דלק, אבל היא לא יודעת לאן היא נוסעת

כלומר, שרי החינוך לדורותיהם לא מצליחים לקבוע מטרות למערכת החינוך.


״שרי החינוך מתחלפים במהירות עצומה, וכל שר בא עם האג'נדה שלו מתוך מטרה להרשים את מרכז המפלגה שלו ולמחוק את המורשת של השר הקודם.

״הייתה יולי תמיר שדיברה על חינוך לחשיבה וקראו לזה 'אופק פדגוגי'. אחר כך בא גדעון סער שהייתה חשובה לו תודעה יהודית, שהילדים ייסעו למערת המכפלה ושגם יצליחו במבחני פיז״ה, ואחר כך בא שי פירון וזרק לאוויר 'למידה משמעותית'. היום יש את נפתלי בנט, שאף אחד לא יודע לגמרי מה הוא רוצה, אבל הוא שם דגש על מתמטיקה.

״התוצאה של כל זה היא שהמורים נהיו ציניים, והם מאמצים מנטליות של 'גם זה יעבור', 'לא ניקח ברצינות את האג'נדה'. לשרי החינוך אין היום עם מי לעבוד. הם צועקים 'אחרי' והחיילים נשארים בשוחות ולא מסתערים״.

כל שר חינוך בא עם האג'נדה שלו שר החינוך נפתלי בנט. "אף אחד לא יודע מה הוא רוצה" | תמונה: Gali Tibbon/AFP/Getty Images

כל שר חינוך בא עם האג'נדה שלו
שר החינוך נפתלי בנט. "אף אחד לא יודע מה הוא רוצה" | תמונה: Gali Tibbon/AFP/Getty Images

אבל בית הספר בכל זאת מתנהל ומתפקד ברמה מסוימת, אז מה המורים עושים?


״המורים נדחפים לעשות את העבודה שבית הספר מחויב אליה, שזה בעיקר לתת לילדים כלים להשתלב בחברה. זה מבטיח שקט מצד ההורים שבדרך כלל לוחצים לציונים גבוהים, מהסיבות שהזכרנו קודם, זה מבטיח שקט מצד ראש העיר שרוצה להציג ממוצע בגרות גבוה בבתי הספר שלו, וזה גם מבטיח ששר החינוך יהיה מרוצה״.

כל שר חינוך בא עם האג'נדה שלו יולי תמיר, שרת חינוך לשעבר, "הדגישה 'אופק פדגוגי'" | תמונה: Jack Guez/AFP/Getty Images

כל שר חינוך בא עם האג'נדה שלו
יולי תמיר, שרת חינוך לשעבר, "הדגישה 'אופק פדגוגי'" | תמונה: Jack Guez/AFP/Getty Images

וכל זה לדעתך יוצר חברה שטחית ולא מאוזנת.


״יש כאן באמת שאלה עקרונית: האם החינוך משקף את החברה או מוביל את החברה? אם נהיה ריאליים, החינוך משקף את החברה, והחברה כיום היא ביסודו של דבר טכנוקרטית, חומרנית, דברים שעוברים לילדים שרוצים להיות עשירים ומפורסמים. החינוך לא יכול ללכת יותר מדי נגד החברה. פני החינוך כפני הדור ו'פני הדור כפני כלב'.

״אבל זו באמת חברה שחיה בחוסר ביטחון, עם החמאס בדרום והחיזבאללה בצפון, בנוסף לחוסר הביטחון הכלכלי. בנסיבות האלה קשה לחנך לערכים או למימוש עצמי, דבר שמתאים לשכבות חברתיות או למדינות שבטוחות מאוד בקיומן.

״זו גם הסיבה שמתייחסים אצלנו לחינוך בזלזול. חינוך אליטיסטי שמרחיב אופקים או שנותן המון חופש וממציא מיזמים ופרויקטים, מעורר הרבה כבוד. ואילו חינוך שכולו כלים ובגרויות לא מעורר כבוד, ולכן החברה לא רוחשת כבוד רב לחינוך, ולמורים אין גאווה מקצועית״.

הולכים לעבוד באינטל

בוא נחזור לתפקיד שרוב בתי הספר לקחו על עצמם – לצייד את הילדים בכלים שיעזרו להם להסתדר טוב ולהצליח בחברה. העובדה היא שרוב הילדים משתעממים בבית הספר ושוכחים מיד אחרי הבחינה את כל מה שלמדו. כלומר, אפילו את התפקיד הזה בתי הספר לא ממלאים היום.


״נכון, אפילו תפקיד המינימום הזה, שיש עליו הסכמה רחבה, לא מעורר התפעלות מבחינה חינוכית. אם באמת היו רוצים לתת לילדים כלים אפקטיביים להסתדר בחיים, למה שלא נפתח לילדים, מגיל 13 למשל, בתי ספר לרפואה, למשפטים, להייטק, לרובוטיקה, ומעבדות לפיזיקה״.

אתה מציע איזושהי ואריאציה של שוליות, כמו שהיה בימי הביניים?


״אי אפשר לחזור לימי הביניים, אבל הייתי מכניס לתוך החינוך שלנו הרבה שוליות. למשל ילד שבחר ללמוד יזמות הייטקיסטית, היה מבלה יום בשבוע באינטל או באמדוקס והיה מקבל שם הרבה רעיונות והשראה ותשוקה ללימודים ולמקצוע״.

כל העולם מחפש היום מוסדות חלופיים לבתי הספר כי כולם יודעים שבתי הספר במתכונתם הנוכחית כבר לא עובדים

אנחנו מדברים גבוה על מערכת החינוך, אבל זו מערכת ביורוקרטית ענקית, שתלויה בפוליטיקה ובגורמים נוספים רבים אחרים שהזכרנו. מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לשנות אותה?


״קשה לעשות שינוי רדיקלי, ומערכת החינוך זקוקה לשינוי רדיקלי. כל העולם מחפש היום מוסדות חלופיים לבתי הספר כי כולם יודעים שבתי הספר במתכונתם הנוכחית כבר לא עובדים. עד לפני 50-40 שנה היו כמה אנשי חינוך רדיקלים שאמרו שבית הספר לא עובד. כיום, מה שנחשב פעם לעמדה רדיקלית הפך לנחלת הכלל ולשכל הישר של התקופה״.

אם כך, למה בכל זאת לא מתחולל שום שינוי?


״כי לבני אדם אין מספיק אומץ ודמיון כדי לשנות את בתי הספר שינוי מבני קיצוני״.

בפינלנד למשל כן עשו שינויים במערכת החינוך.


״פינלנד היא דוגמה מצוינת הפוכה. כמו שהם בעצמם מודים, הם לא עשו שינויים מרחיקי לכת, אבל הם מצליחים בבתי הספר הקיימים, כי הם אומה הומוגנית יחסית וזאת מדינת רווחה שדואגת לאזרחים שלה.

״מעבר לכך אנשים מפחדים לעשות שינויים רדיקליים במערכת החינוך. הסיבה לכך היא שאנחנו חיים בחברה שהכול בה שרוי בשינוי מהיר ביותר. כל המוסדות היציבים הולכים ומתמוססים לנגד עינינו. למשל, מוסד המשפחה מתרסק, לא רק בגלל אחוז הגירושין הגבוה, ולא רק בגלל משפחות חד מיניות, אלא בגלל שהתפקידים המסורתיים של גברים ונשים מתרסקים.

״המדינות מאבדות מכוחן בגלל הגלובליזציה, והכוח נמצא בידיהם של תאגידים בין-לאומיים. פעם הייתה הבחנה מובהקת מאוד בין ילד למבוגר, היום ההבחנות מטושטשות והילדים הם כמו מבוגרים קטנים שיודעים את כל הסודות. החברה הזאת שמשתנה במהירות רוצה להשאיר מוסד אחד קבוע, יציב, שלא משתנה, והמוסד הזה הוא בית הספר״.

מי מוביל את הכיוון הזה?


״כל מיני כוחות אנונימיים, לא מפורשים ולא מודעים שאיש לא מנהל אותם בכוונה. אבל עובדה שככה זה עובד. תראי שאם ינסו לעשות שינויים רדיקליים, למשל שלא יהיו מקצועות חובה, שילדים יוכלו להיכנס ולצאת מהכיתה מתי שהם רוצים, שיורידו את מספר המקצועות מ-15 לחמישה, או שאפילו נבטל את חוק חינוך חובה, תראי איזו צעקה תקום. והצעקה תהיה משהו כמו: 'אל תשנו לנו, סוף סוף יש דבר אחד יציב פה, אז אל תטלטלו את הסירה'״.

במצב המורכב והמסובך הזה, מה מורה יכול לעשות כדי להיות מורה טוב?


״המורה באופן מערכתי לא יכול לעשות כלום, וראינו שגם שר החינוך יכול לעשות מעט מאוד. אבל בתוך הכיתה שלו, מורה יכול ללמד טוב או ללמד רע. הוא יכול לעסוק רק בהטלת משמעת ותחרות והישגים, או לגרות את דמיונם ואת מחשבתם של התלמידים לחשיבה ביקורתית וליצור מוטיבציה ללמידה, אפילו במסגרת בחינות הבגרות. עובדה שיש מורים כאלה״.

איזה תכונות צריכות להיות למורה כזה?


״פעם דיברו על תכונות אישיות של מורה טוב. היום ירדו מזה ומדברים יותר על לימוד אסטרטגיות של הוראה, איך אני פותח שיעור, איך אני מסכם, איך אני מנהל דיון״.

זה נשמע טכני לגמרי, מזכיר קצת אסטרטגיות מתחום השיווק והמכירות.


״זה שונה לגמרי. במכירות אני רוצה למכור לך מכונית או סבון ואשתמש בכל מניפולציה אפשרית. בהוראה אני מתייחס בכבוד לתלמיד, לרצונות שלו ולשיקול הדעת שלו״.

״אנשים לא יכולים לברוח מהדברים שהם בעצמם יצרו״

$
0
0
צילום:Bertrand Langlois/AFP/Getty Images

צילום:Bertrand Langlois/AFP/Getty Images

בשנים האחרונות הסוואת את עצמך במקומות שונים בעולם. בבייג׳ינג למשל – בטבע, ובניו יורק – בין מוצרי צריכה. 


״כן, עבדתי על הפרויקטים האלה מאז 2005. אני מנסה בדרכים ובטכניקות שונות לבטא את רצונם של אנשים להתחבא״.

למה אנשים רוצים להתחבא? 


״אנשים יוצרים דברים ואז לא יכולים לברוח מהדברים שהם בעצמם יצרו. התחלתי להתחבא בכפר האמנים פיי ג׳יה בסין, כדי לבטא את התנגדותי להרס הסטודיו שלי ושל האמנים על ידי המשטר הסיני. אחר כך הצטלמתי מול אמצעי תעמולה בסין (כלי תקשורת, מ״מ). ככל שהתקדמתי בעבודתי, הרגשתי שמה שאני מציג אינו קשור רק בי, אלא בכל החברה הסינית – גיליתי שלכולם יש את הקונפליקטים, השאלות והתסכולים שלי יש״.

תמונה: Flickr

תמונה: Flickr

מצד אחד אתה מנסה להסתיר את עצמך, ומצד שני פעולת ההתחפשות היא סוג של מחאה. איך אתה רואה את המשחק הזה בין נראות להסתתרות?


״כאמן סיני, אתה לא יכול להתעלם מהנסיבות בהן אתה חי. הנסיבות בהן אני בוחר להסתתר קשורות ליחסים המורכבים והאינטראקטיביים שקיימים בין בני האדם לסביבה שהם יצרו. כשרק התחלתי את סדרת הצילומים ב-2005 בבייג׳ינג, הייתי אמן לא מוכר במשך זמן רב וזה תסכל אותי.

״כשהעבודות שלי זכו לפרסום, שאיפותיי האומנותיות התגשמו, אבל עדיין המשכתי להרגיש מדוכא מהסביבה שהייתי בה. הרגשתי שאני חייב לאתגר אותה. וכך עשיתי. בסדרות צילומים מתקדמות יותר אני כבר לא עוסק רק בעצמי, אין שם רק אדם אחד מסתתר, אלא גם אנשים אחרים שצריכים להתמודד עם תסכולים ובעיות״.

suojia_village

suojia_village

הבלתי נראות נותנת לך סוג של יתרון וכוח, למשל, ישנה תמונה בה שוטר סיני מנסה לתפוס אותך ולא יכול. גם אצל חיות, טכניקות ההסוואה מסייעות לשרוד והבלתי נראות היא סוג של כוח, סוג של דרך מילוט. 


״בין אם זאת אמנות, דת או פילוסופיה, האנשים הבלתי נראים נועדו למצוא פתרון לנשמה ולרוח האנושית. הדברים שעשינו, שחשבנו, שחיפשנו וששוחחנו עליהם מסבירים את החיים העכשוויים שלנו ומנבאים את העתיד. ‘האיש הבלתי נראה׳, גם הוא נבואה לגורל העתיד האנושי. הרצונות של האנושות והבעיות שלה יובילו את המין האנושי לסוף שלא ניתן יהיה לתקן. חיות הן פשוטות, הן יכולות להסוות את עצמן כדי להסתתר מטורפים. אבל בני אדם לא יכולים. בני אדם מסווים את עצמם כדי להתעלם מהבעיות שהם בעצמם יצרו״.

איך אתה מרגיש בשעה שאתה והצוות שלך מביימים תמונה. האם יש משהו בתהליך שגורם לך להרגיש בלתי נראה?


״כשיצרתי את התמונות בפרויקט Hiding in The City הייתי עסוק מלהחביא באופן מושלם את הגוף שלי ברקע. ברגעים האלו, הטכניקה הייתה קלה אבל התהליך והזמן דורשים הרבה אנרגיה. ההתמדה שלי בפרויקטים, והעמידה בפוזה אחת היא סוג של סמל המשקף את ההתמדה בקריירה שלי ואת הרצון שלי לשנות את גורלי״.

ידוע שהמשטרה בסין עוקבת אחרי אנשים רבים, במיוחד אלה שמבטאים את עצמם בקול רם, כמו אמנים מסוימים. האם אתה כאמן, שמחזיק בדעות מסוימות על המשטר הסיני, יכול לפעול באופן חופשי במדינה?


״אני בכוונה לא מבטא את הדעות הפוליטיות או החברתיות שלי. אני מבטא את עצמי מפרספקטיבה אינדיבידואלית. אני שואל שאלות הקשורות ברצונות האנושיים, באמצעות שפה אומנותית, שאלות שמבטאות את הדאגות שלי. רבים מחבריי גם משתמשים בשפה משלהם כדי לבטא את הבעיות והדאגות שלהם ואת הדעות הפוליטיות שלהם. כאמן, אני מבטא דרך העבודה שלי את ההבנות והמחשבות שלי על החברה״.

אבל האם יש נושאים שאתה לא יכול לדבר עליהם? כמו מחנות העבודה בסין, הדיווחים על קצירת איברים בכפייה ממתרגלי פאלון גונג, הסיטואציה בטיבט, או נושאים קשים אחרים שקשורים למשטר הסיני?


״קודם כל כאמן, אני מתייחס הכי הרבה לעיוות האנושות תחת החברה העכשווית שלנו. רדיפת הפאלון גונג או הנושא הטיבטי, ואפילו הגנה על זכויות אדם, מתבטאים מעט בעבודתי ואני לא משתמש בנושאים האלו כנושאים עיקריים״.

יש לזה סיבה?


״כן, כי אני מנסה להסתיר גם את דעותיי הפוליטיות ולהדגיש יותר את הצדדים האמנותיים. אחרת, אני אקטיביסט. אני לא יכול להכחיש שיש בעבודתי התייחסות לנושאים החברתיים שהזכרת, אבל בסופו של יום, אני רק אמן שמשתמש בדרך האמנות כדי לבטא את עצמו״.

מוכנים לרעידת אדמה?

$
0
0
אילוסטרציה: Fotolia

אילוסטרציה: Fotolia

לפרופ' קוזוקו הקי מאוניברסיטת הוקיאדו ביפן, לא היה מושג שבצהרי היום תכה רעידת אדמה קטלנית בעוצמה 9 בסולר ריכטר. אחרי הכול, ה-11 במארס 2011 נראה כמו עוד יום רגיל למדי. ״אנשים רבים אמרו בעבר שקיימים סימנים מקדימים לרעידות אדמה, אבל תמיד הייתי ספקן, לא האמנתי בזה״, הוא אומר בראיון לאפוק טיימס.

ובצדק. במהלך המאה ה-20 רבים וטובים חשבו שביכולתם לחזות רעידות אדמה. היו למשל שהציעו שכשרעידת אדמה מתקרבת, ריכוזי גז הראדון בקרקע עולים. אחרים תיארו שיבושים בשדה המגנטי של כדור הארץ בסביבת מוקד הרעש, כחצי שעה לפני שהאדמה רועדת. והיו גם סימנים מסקרנים שהגיעו מעולם החי – יממה לפני רעידת אדמה, בורחות נמלי העץ האדומות מהקן שלהן, ושוהות מחוץ לו עד שחולפות 24 שעות מהרעש.

העיירה פסקארה דל טורנטו שבמרכז איטליה, אחרי שרעש אדמה בעצמה של 6.2 פגע באזור באוגוסט השנה והביא למותם של 296 בני אדם | תמונה: Giuseppe Bellini-Getty Images

העיירה פסקארה דל טורנטו שבמרכז איטליה, אחרי שרעש אדמה בעצמה של 6.2 פגע באזור באוגוסט השנה והביא למותם של 296 בני אדם | תמונה: Giuseppe Bellini-Getty Images

אבל כולם כשלו. אף אחד מהרעיונות שהועלו לא הוכיח עצמו כסמן מדויק לחיזוי רעידות אדמה, שהתבררו כמורכבות ומהירות מדי מכדי שאפשר יהיה לחזות אותן מראש. כך הלכה וגברה הספקנות בנושא. פרופ' רוברט גלר מאוניברסיטת טוקיו ושותפיו אף פרסמו ב-1997 בכתב העת היוקרתי Science מאמר שכותרתו ״רעידות אדמה אינן ניתנות לחיזוי״. במאמר הם הסבירו שרעידות אדמה תלויות במגוון עצום של גורמים בלתי ידועים, ולכן יכולתנו לחזות אותן מוגבלת מאוד.

אבל באותו יום ארור ביפן, קרה משהו שהחל לשנות את דעתו של פרופ' הקי. זו לא הייתה ״הקארמה״ שהרעידה את האדמה והובילה לגלי צונאמי בגובה של כעשרה מטרים; לאסון גרעיני בפוקושימה; לתזוזת קו החוף של יפן ולמותם של כ-16 אלף איש – אלא, נתוני הלוויינים שניתח.

״בהתחלה נתוני הלוויינים שראיתי הצביעו על שינויים שהתרחשו באטמוספירה כעשר דקות אחרי הרעידה. אבל פתאום הבחנתי שמשהו קורה גם לפני הרעידה. משהו בנתונים משתנה לפני רעידת האדמה״.

פרופ' הקי חשב שמדובר בשינוי אקראי או באנומליה. אבל ככל שהריץ יותר בדיקות, ובחן נתונים גם מרעידות אדמה קודמות, החלה להתגבש אצלו מסקנה שונה. ״התופעות המקדימות חזרו גם במקרים אחרים, ובסופו של דבר השתכנעתי שבאמת מופיעים שינויים מסוימים באטמוספירה לפני רעידות אדמה״.

כביש סדוק באילת ב-1995, כתוצאה מרעידת אדמה בעוצמה 6.2 שפגעה בים סוף, כ-150 ק"מ מדרום לעיר | תמונות: Str. Joe Cott-Yedioth/AFP/Getty Images

כביש סדוק באילת ב-1995, כתוצאה מרעידת אדמה בעוצמה 6.2 שפגעה בים סוף, כ-150 ק"מ מדרום לעיר | תמונות: Str. Joe Cott-Yedioth/AFP/Getty Images

כך מצא עצמו פרופ' הקי בתחילתה של מהפכה שקטה, יומרנית משהו, לפיתוח מערכת לחיזוי רעידות אדמה. כיום, חמש שנים מאוחר יותר, הוא כבר נשמע הרבה יותר בטוח בעצמו: ״בעתיד הלא רחוק תהיה לנו מערכת כזו״, הוא אומר, והוא לא היחיד. למרוץ הזה נגד הזמן, שעשוי להציל חיים של מיליונים, הצטרף גם פרופ' חורחה הרואד מפרו, שביחד עם קבוצת עמיתים הצליח בשיטה שונה לחזות עד היום כ-12 רעידות אדמה כשבועיים-שלושה לפני שהכו, ואף שלח מכתבי התראה מבעוד מועד לעמיתיו.

התראות דומות עשויות, אם יתבררו כנכונות, להציל בשנים הקרובות את חייהם של אלפי אנשים בישראל, שצפויה לדברי מומחים רבים לחוות רעידת אדמה גדולה. ״בכל העולם מקובל שקיימת איזו שהיא מחזוריות ברעידות אדמה בעוצמה מסוימת״, אומר בראיון לאפוק טיימס פרופ' משה ענבר מאוניברסיטת חיפה, מומחה לאסונות טבע. ״בארץ אנחנו רואים מחזוריות כזו של בערך 90 שנה: ב-1837 הייתה רעידת אדמה בעמק הירדן, עם 3,000 הרוגים בעיר העתיקה של צפת ונזקים קשים בטבריה; ב-1927 הייתה רעידת אדמה באזור ים המלח, בעוצמה של 6.2, עם יותר מ-300 הרוגים ונזקים בשכם וברמלה; עוד מעט אנחנו ב-2017, כלומר שוב 90 שנה״.

אזורי הסכנה

למזלנו, לא בטוח שהמחזוריות הזו מדויקת, אומר פרופ' ענבר, וגם אם היא כן, ייתכן שתהיה בה סטייה של כמה שנים שתאפשר לנו להיערך טוב יותר לרעידת האדמה, שצפויה לתקוף שני אזורי סכנה. אחד הוא השבר הסורי אפריקני שנפרס לכל אורך המדינה, והשני הוא שבר נוסף, קצר יותר, שבסביבתו חיים המון תושבים – ״שבר יגור״, המפריד בין רכס הכרמל למפרץ חיפה. הוא מתחיל מזרחה ליגור ומגיע עד 20 ק״מ מעבר לקו החוף.

״בתי הזיקוק במפרץ חיפה למשל צפויים לסבול מנזקים, בין היתר גם בגלל סוג הקרקע באזור, הגורמת לגל [הסיסמי] להגביר את עצמו. לא רק שיש באזור מתקנים מסוכנים, אלא שמבחינת סוג הקרקע, והקִרבה לקו שבר פעיל, אזור המפרץ רגיש יחסית״, מסביר פרופ' ענבר.

ברחבי הארץ יותר מ-800,000 יחידות דיור בסכנת קריסה. מדובר בעיקר במבנים הנשענים על עמודים ספורים

על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון יש ברחבי הארץ יותר מ-800,000 יחידות דיור בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה. מדובר בעיקר במבנים בני שלוש-ארבע קומות הנשענים על עמודים ספורים, לעתים דקיקים למדי.

עד 1975 עודדו הרשויות בניה שכזו, עד שבאותה שנה הוגדר ״התקן לעמידות מבנים הנדסיים ברעידות אדמה״ (תקן 413), והחלו להבין שהבניינים האלה רעועים. במיוחד אלו שאפילו פיר מעלית וממ״דים חסרים בהם – הם יהיו הראשונים שצפויים לקרוס כשהאדמה תרעד. מבנים שנבנו החל מ-1982, כשהחלה אכיפת התקן הזה, כנראה ישרדו רעידות אדמה שיפגעו בנו, אבל ספק לגבי יתר הבניינים.

ברחבי הארץ קיימים עשרות אלפי מבנים ישנים, מעל 800 אלף יחידות דיור, בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה | תמונה: Fotolia

ברחבי הארץ קיימים עשרות אלפי מבנים ישנים, מעל 800 אלף יחידות דיור, בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה | תמונה: Fotolia

בדיוק בשביל זה אושרה ב-2005 תוכנית מתאר ארצית – תמ״א 38 – שנועדה לעודד, באמצעות הטבות בניה, את בעלי הדירות לחזק את המבנים שלהם. לעתים מדובר בהוספת ממ״ד, לפעמים בהרחבת הדירות הקיימות או בהוספת קומות חדשות לבניין.

אבל מתברר שהתוכנית לא הצליחה לחולל את המהפכה הדרושה. ״המדינה לא משקיעה בזה, היא רק קיבלה את החקיקה שקובעת שמותר. כך שהבעייתי ביותר הוא האזור של השבר הסורי אפריקני״, אומר פרופ' ענבר. ״קריית שמונה, חצור, טבריה, בית שאן. מבחינת תמ״א 38, באזור הזה לא רווחי לקבלן לשפץ את כל הבניין, לחזק את הדירות ולקבל זכות לשתי קומות נוספות. מחירי הנדל״ן באזורים האלה נמוכים, כך שהוא לא יכול למכור שם דירה בשני מיליון שקלים.

דירוג האזורים בארץ לפי עוצמת רעידת האדמה הצפויה בהם - האזורים בסיכון הגבוה ביותר הם לאורך בקעת הירדן ובמורדות המזרחיים של הכרמל

דירוג האזורים בארץ לפי עוצמת רעידת האדמה הצפויה בהם – האזורים בסיכון הגבוה ביותר הם לאורך בקעת הירדן ובמורדות המזרחיים של הכרמל

״גם הדיירים עצמם באזורים האלו הם ברמה סוציו-אקונומית נמוכה כך שהם לא יכולים לממן את החיזוק בעצמם. אולי ברמת גן הדיירים חיזקו ושיפצו את הבניין שלהם, אבל אין שום סיכוי שהאוכלוסיות החלשות יחזקו את המבנים בעצמן.

״מעבר לכל אלו, בכל רחבי הארץ גם קיימת שאלת המבנים הציבוריים: מה עם בתי הספר, בתי החולים, גני הילדים וכו'. הם צריכים להיות באחריות המדינה. המשאבים שהמדינה נתנה לזה פשוט מצומצמים״.

בינתיים החליטה הממשלה להיערך לרעידות בשיטה נוספת – להקים מערכת התראה ארצית לרעידות אדמה, שתספק התראה של כמה עשרות שניות בודדות, שתאפשר לנו לפחות לצאת מהבניין לפני שהוא קורס. איך המערכת אמורה לעבוד? פרופ' ענבר מסביר שרעידת אדמה שולחת שני סוגים של גלים – בתחילה מגיעים גלים ראשוניים, שאינם גורמים לנזקים, ועשרות בודדות של שניות אחריהם מגיעים גלים משניים, משמעותיים הרבה יותר והרסניים. המערכת אמורה לזהות את הגלים הראשונים ולשלוח התראה שתאפשר לנו לצאת מהבניין.

״בארץ הותקנו בכמה בתי ספר מערכות התראה המבוססות על השיטה הזאת, וביפן אפילו עוצרים ככה אוטומטית את הרכבות המהירות שניות ספורות לפני הרעידה עצמה״, אומר פרופ' ענבר. ״לפי הניסיון המר עם 'צבע אדום' באזור עוטף עזה, 15 שניות מספיקות כדי לרוץ למרחב המוגן ולהינצל. במקרה של רעידת אדמה 'המרחב המוגן' הוא מתחת לכיפת השמים״.

אבל מעבר לכמה מערכות שהותקנו בחלק מבתי הספר, לא התקדמנו הרבה. מאז 2012, כשממשלת ישראל החליטה להקים את המערכת הזו, עוסקים בינתיים בעיקר במכרזים לקראת פיתוחה. גם אם יותקנו יותר מערכות התראה בעתיד הקרוב, מה שלא נראה לעין, לא בטוח בכלל ש-15 שניות יספיקו לאנשים כדי לצאת מבניין דירות בלי ממ״ד. כאן בדיוק נכנסים לתמונה פרופ' הקי היפני ומדענים אחרים ממגוון קבוצות מחקר בעולם.

סימנים משמים

פרופ' הקי החל להתעניין בקשר שבין רעידות אדמה לשינויים באטמוספירה כבר ב-2003. ליתר דיוק בהשפעות שיש לרעידות אדמה על שכבה מסוימת מאוד באטמוספירה, גבוהה יחסית – ה״יונוספירה״, המכילה יונים ואלקטרונים חופשיים רבים.

נתון המתאר את ריכוז האלקטרונים החופשיים שבה נקרא TEC, וכיוון שהוא משפיע על תעבורת גלי הרדיו העוברים בשכבה זו באטמוספירה, יש לו חשיבות רבה וניתן להוריד אותו מכל לווייני הג'י-פי-אס. ב-2006 פרסם פרופ' הקי מאמר על שינויים המתגלים בריכוז האלקטרונים החופשיים בערך עשר דקות אחרי רעידת אדמה.

האתגר כרגע הוא לשכנע גורמים בממשל, כדי שיסכימו לספק לנו גישה לנתונים

ההפתעה הגדולה מבחינתו הגיעה כאמור אחרי רעידת האדמה הגדולה של 2011. ״לקח בכלל יומיים או שלושה עד שהאינטרנט חזר לתפקד״, הוא מספר, ״רק אז יכולתי להוריד את קבצי הנתונים הגדולים. למחרת גיליתי פתאום שבערך 40 דקות לפני רעידת האדמה, מדד ה-TEC התחיל להתנהג בצורה חריגה שהלכה וגברה עם הזמן״.

כדי להשתכנע שמדובר בתופעה פיזיקלית אמתית ולא בשיבוש בנתונים, כפי שחשב בתחילה, הוא ישב במשך ארבעה-חמישה ימים נוספים ובדק את הנתונים ואת הגרפים שקיבל. בהמשך בדק גם נתונים מרעידות אדמה עוצמתיות נוספות.

״רעידת אדמה אחת שבדקתי הייתה ב-2004, בסומטרה שבאינדונזיה (שגרמה לאסון הצונאמי באוקיאנוס ההודי, ר״ת), ועוד אחת ב-2010 בצ'ילה. שתיהן בעוצמות חזקות של סביבות 9 בסולם ריכטר. בשתיהן ראיתי תופעות דומות. את המאמר הראשון על ההתנהגות החריגה של נתון ה-TEC, שמקדימה את רעידת האדמה, כתבתי חודש אחרי הרעידה ביפן, ומאז פרסמתי עוד ארבעה מאמרים בנושא, עם דוגמאות נוספות״.

מה בעצם ראית בנתונים? 


״האות שהכרתי קודם לכן, שמופיע אחרי רעידת האדמה נראה כמו תנודה, זה סוג של גל. אבל מה שגיליתי לפני הרעידה נראה אחרת. זו התגברות יציבה בריכוז האלקטרונים החופשיים המקדימה את רעידת האדמה. וככל שרעידת האדמה חזקה יותר, כך הסימנים מופיעים מוקדם יותר. במקרה של רעידות אדמה בסדר גודל של 8.5-8 בסולם ריכטר, ההתגברות מופיעה כ-20 דקות לפני הרעידה, וכשמדובר ברעידה בעוצמה 9, הם מתחילים להופיע 40 דקות לפני הרעש. במקרים של רעידות חלשות יותר עדיין לא זיהינו את התופעה הזו״.

כנראה שהשיטה של פרופ' הקי גם תוכל לעמוד בדרישות הנוקשות ממערכת חיזוי – היא תוכל לספק מיקום, מועד ועוצמה מדויקים. לגבי המיקום, כיוון שהתופעות החריגות מופיעות ישירות מעל מוקד הרעש, קל לחזות את המיקום המדויק. וכך גם לגבי הזמן – הסימנים מופיעים לכול היותר כ-40 דקות לפני הרעידה. ולגבי העוצמה? היא כנראה גדולה מאוד, מעל 8 בסולם ריכטר, אחרת התופעות החריגות לא יופיעו כלל.

ברעידת האדמה שהייתה הקיץ באיטליה לא היית מצליח לגלות סימנים כאלה.


״נכון. הרעידה צריכה להיות בעוצמה של מעל 8 בסולם ריכטר. זו באיטליה [בעוצמה של 6.2] הייתה חלשה הרבה יותר. זה אכן בעייתי, אפשר ליישם את השיטה הזו רק על רעידות אדמה חזקות יחסית״.

ויש בעיה חשובה נוספת. השיטה שמפתח פרופ' הקי נמצאת בינתיים רק בשלבי מחקר, ואפילו לא חזתה רעידת אדמה אחת, כיוון שעדיין אין לו גישה לנתוני הלוויינים בזמן אמת.

״כדי שנצליח באמת לחזות את רעידות האדמה נצטרך ניטור רציף של הנתונים מהלוויינים, 24 שעות ביממה. בינתיים אין לנו נתונים כאלו, אני מצליח להוריד את הנתונים רק בערך חצי שעה אחרי.

״רשת הג'י-פי-אס היא בבעלות המדינה, אז האתגר כרגע הוא לשכנע גורמים בממשל היפני, כדי שהם יאמינו שאפשרי בכלל לחזות רעידות אדמה, ויסכימו לספק לנו את הגישה לנתונים. אני צריך כרגע להמשיך ולפרסם מאמרים – כך אוכל לגרום לאנשים להאמין שזה אפשרי״.

קיימות שיטות אחרות שפותחו או מפותחות בשנים האחרונות לחיזוי רעידות אדמה? 


״יש הרבה קבוצות בתחום אבל אני חושב שרק הקבוצה שלי עובדת על הסימנים המקדימים שמופיעים זמן קצר לפני רעש האדמה. האחרים טוענים שהסימנים מופיעים ארבעה-חמישה ימים לפני רעידת האדמה, לפעמים אפילו חודש לפני״.

כדור הארץ כמוליך למחצה

אז מה בעצם גורם לעלייה בכמות האלקטרונים החופשיים באטמוספירה לפני רעידת אדמה? בשביל להבין את זה צריך להתייחס לתגליות מהשנים האחרונות, המסבירות מה קורה בסלעים שבאדמה. זה גם מוביל אותנו לקבוצת חוקרים נוספת, שגם היא נאלצת להשקיע זמן רב כדי לשכנע שחיזוי רעידות אדמה בכלל אפשרי.

פרופ' פרידמן פרוינד מאוניברסיטת סן חוזה שבארה״ב וממרכז המחקר ״איימס״ של נאס״א טוען שניתן לחזות רעידות אדמה באמצעות מטענים חשמליים חיוביים שעולים לפני הקרקע, אפילו מספר שבועות לפני הרעידה. את מחקרו הוא התחיל כבר לפני יותר מ-20 שנה, ובמאמר שפרסם ב-2014 (בכתב העת NHESS) הוא מדגים כיצד בנסיבות מסוימות סלעי כדור הארץ יכולים להתנהג כמוליכים למחצה.

מה זה אומר מבחינת היכולת שלנו לחזות את הרעידות מראש? שתחת הלחצים הכבדים המופעלים על הסלעים באזור מוקד הרעש, בשבועות שקודמים לרעידה, מטענים חשמליים חיוביים מתחילים לנוע מעלה, מסביבת המוקד אל עבר פני השטח, אל הסלעים החיצוניים ביותר. אמנם לדבריו, מוליכים למחצה על פי רוב לא מפיקים שדות מגנטיים משמעותיים, אך כשמדובר בסדרי הגודל הגיאולוגיים, כמות המטענים כה גדולה כך שהשדה המגנטי המתפתח חזק מספיק וניתן למדוד את השינויים שבו באמצעות חיישנים ייעודיים.

מאז 2013, כבר צבר פרופ' הראוד ותק של 12 רעידות אדמה שהצליח לחזות, ואפילו להצביע על מיקומן ברמת דיוק מרשימה

אבל פרופ' פרוינד הוא איש של תיאוריה, שצריך לצדו גם חוקרים אחרים שיבדקו את התיאוריות בשטח. אחד מהם הוא פרופ' חורחה הראוד מהאוניברסיטה הקתולית של פרו. את מחקרו לגבי השדות האלקטרומגנטיים המופיעים לפני רעידות אדמה הוא התחיל מתופעה שקל יחסית לראות – ״אורות רעידת אדמה״. מתברר שבאזורים מסוימים בכדור הארץ, בימים שלפני ואחרי רעידות אדמה, השמים מוארים בשלל צבעי הקשת וקל לראות את האורות האלו בעיקר לפי צבעי העננים.

המחקר עזר לפרופ' הראוד ללמוד יותר על השדה האלקטרומגנטי בסלעי הקרקע, בהתאם לתיאוריה שמציע פרופ' פרוינד, אבל בשביל ממש לחזות רעידות אדמה צריך נתונים ממוקדים יותר, כאלו שיכולים לכוון למיקומו המדויק של מוקד הרעש.

כדי ללמוד על השדות האלקטרומגנטיים הייחודיים האלו, צריך חיישנים מיוחדים המותאמים להם, המסוגלים לזהות שדות בתדירויות נמוכות כמו אלו המופיעים לפני רעידת אדמה. לא רק שצריך חיישנים כאלה, אלא גם צריך הרבה מהם – כדי שהם יצליחו לזהות את הסימנים חשוב להציב אותם במרחק של לכל היותר 100 ק״מ ממוקד הרעש. היות שלא ברור היכן יהיה מוקד רעידת האדמה, צריך להציב לא מעט חיישנים כאלה, לפרוס אותם בכל רחבי הגזרה הרלוונטית.

ובדיוק כאן נחלץ לעזרתו של פרופ' הראוד חוקר נוסף, טום בלייר, שגם הוא להוט לקדם את היכולות שלנו לחזות רעידות אדמה. בלייר, מהנדס לוויינים בעברו, פיתח באופן פרטי חיישן מיוחד המסוגל להבחין בשדות אלקטרומגנטיים בתדרים נמוכים במיוחד, כמו אלו המצליחים לעלות ממעמקי כדור הארץ לפני רעידת האדמה. הוא החל לפתח את החיישן הייעודי שלו בתחילת שנות ה-90, ובשנת 2000 ייסד את QuakeFinder, חברה המשכללת ומפתחת את החיישנים הייעודיים האלו, ומציבה אותם בהדרגה בנקודות רבות ברחבי העולם, בעיקר בקרבת אזורים פעילים סיסמית.

חיישן ייעודי לחיזוי רעידות אדמה, בפיתוח חברת QuakeFinder | תמונה: צילום מסך: Youtube

חיישן ייעודי לחיזוי רעידות אדמה, בפיתוח חברת QuakeFinder | תמונה: צילום מסך: Youtube

ב-2009 חבר בלייר לפרופ' הראוד ותרם לו תשעה חיישנים כאלו שהוצבו באזורים הרגישים בפרו – לאורך חופי האוקיאנוס השקט, בהם מופיעות רעידות אדמה חוזרות ונשנות. כך הצליח הראוד לאסוף נתונים לגבי השדות האלקטרומגנטיים המקדימים רעידות אדמה, ובאמצעותם גם למד יותר על המטענים החיוביים העולים אל פני השטח בהתאם להצעתו של פרוינד. בשנים שעברו מאז, שכלל פרופ' הראוד עוד ועוד את שיטות החישוב שלו, ובסופו של דבר, כיום הוא כבר יודע לחלץ באמצעות חישובים, צפי מקורב למיקומו המדויק של מוקד הרעש.

כך, מאז 2013, כבר צבר הראוד ותק של 12 רעידות אדמה שהצליח לחזות, ואפילו להצביע על מיקומן ברמת דיוק מרשימה. כיוון שהמערכת שלו עדיין בשלבי פיתוח, הוא לא מפיץ את ההתראות שלו לציבור הרחב, אבל לגבי מרבית הרעידות שהצליח לחזות עד כה, הוא שלח הודעות מראש לכמה מעמיתיו מהאוניברסיטה.

יתרון חשוב של המערכת של פרופ' הראוד הוא שהיא מסוגלת להבחין ברעידות חלשות יותר מאלו שמזהה פרופ' הקי. החיישנים הייעודיים של QuakeFinder מסוגלים להבחין בסימנים המקדימים של רעידות אדמה בעצמה של 5 ומעלה. זה אומר שאם חיישנים כאלו היו מוצבים במרכז איטליה, ייתכן והראוד היה מסוגל לחזות את הרעידה הקשה שאירעה שם באוגוסט.

עם זאת, מבחינת חיזוי מועד הרעש, הדיוק של השיטה שמפתח פרופ' הראוד מוגבל יחסית. מרגע שמופיעים לראשונה השדות המגנטיים הייחודיים המקדימים את רעידת האדמה, היא צפויה להתרחש בטווח של בין 11 ל-18 יום מאוחר יותר. זה אמנם נותן די זמן להיערך לרעידת האדמה, אבל עם טווח זמנים נרחב שכזה, קשה לחזות מתי בדיוק היא תתרחש.

ואם נחזור לשינויים שזיהה פרופ' הקי בריכוז האלקטרונים החופשיים ביונוספירה לפני רעידות האדמה, לדעתו ייתכן שהתיאוריה של פרופ' פרוינד קשורה לזה, אבל במתכונתה הנוכחית היא לא ממש יכולה להסביר אותה בבהירות. ״התיאוריה של פרוינד היא אחד הרעיונות שיכולים להסביר את התופעות שראיתי באטמוספירה, אבל לתיאוריה הזו יש עדיין בעיות. התופעה שהוא מדבר עליה צריכה ליצור מתח חשמלי גבוה מאוד בפני השטח כדי לאפשר את השינויים באטמוספירה, אז זה צריך להיות משהו עוצמתי יותר, ואנחנו עדיין לא יודעים מהו״.

בינתיים, בשנים האחרונות הצטרפו לבלייר ולפרופ' הראוד מספר חוקרים נוספים בעולם שהציבו את החיישנים של QuakeFinder ביוון, בטייוואן, בצ'ילה ובאינדונזיה – מדינות שבהחלט זקוקות למערכות מצילות חיים שכאלו. כמו פרופ' הקי, גם הם עוזרים להרחיב את בסיס הנתונים עם דוגמאות וממצאים נוספים ובכך תורמים את חלקם למהפכה שכבר החלה להתגלגל, ואם רק תצליח – תציל את חייהם של רבים.

האם אנחנו הופכים ליותר ויותר אינטליגנטיים?

$
0
0
Does Your Family Make You Smarter?

Does Your Family Make You Smarter?

רמת האינטלגנציה של בני אדם במדינות שונות ברחבי העולם, כפי שהיא נמדדה במבחנים הסטנדרטים, לא נשארה מקובעת לאורך העשורים האחרונים. למעשה היא עלתה באופן רציף מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, בערך בשלושה אחוזים בכל עשור. כך לפי פרופסור בדימוס ג׳יימס פלין, מאוניברסיטת אוטגו בניו זילנד.

פרופ׳ פלין פרסם את ממצאיו, שקיבלו תהודה עצומה, בשנות ה-80, ומאז הם ידועים בשם ״אפקט פלין״. הממצאים הכריעו מחלוקת רבת שנים שהייתה בין התומכים בתורשה לבין התומכים בסביבה, בשאלה איזה גורם משפיע יותר על רמת המשכל: מאחר שהגנים שלנו לא יכולים לעבור שדרוג בקצב מהיר כל כך, נראה ברור שלסביבה שבה בני אדם חיים יש השפעה מכרעת על העליה ברמת המשכל.

לפי פלין, העליה הזאת, שנגרמת מהשפעת הסביבה, הולכת יד ביד עם המודרניזציה שהביטוי שלה הוא יותר שנות לימוד בבית הספר ויותר מקצועות שדורשים חשיבה מופשטת ויכולות אנליטיות. ״לאבי למשל, לא הייתה יכולת חשיבה מופשטת״, מספר פלין בראיון טלפוני. ״הוא נולד ב-1885, והיה אדם משכיל שקרא הרבה ספרים. אבל היו לו דעות גזעניות מאוד. כששאלתי אותו איך היה מרגיש לו התעורר בוקר אחד והיה מגלה שהוא שחור, הוא ענה לי: ‘זו השאלה הכי טיפשית ששמעתי, איפה ראית שמישהו קם בבוקר וגילה שהוא שחור׳״.

אבל לפי פלין, העובדה שיש לנו יכולות מנטליות חדשות אינה אומרת שאנחנו הופכים ליותר אינטליגנטים. ״לא היה שדרוג בחומרה של המוח. לכן יותר מדויק יהיה לומר שאנשים מגיבים לדרישות של הסביבה. אם אנשים שחיו ב-1900 היו נולדים היום, רמת המשכל שלהם הייתה עולה באופן דומה לאלה שנולדו בתקופה שלנו״.

בספרו החדש פונה פלין להבדלים ברמת המשכל שבין אנשים בתוך אותו דור. פלין רצה לבדוק כיצד משפיעים הגורמים הסביבתיים, במקרה הזה הסביבה המשפחתית שבה גדלים הילדים, על ההבדלים ברמת המשכל שלהם.

פרופסור ג׳יימס פלין

פרופסור ג׳יימס פלין

כדי לבדוק זאת פיתח פלין שיטת מדידה מיוחדת הבודקת את ההשפעה שיש לסביבה המשפחתית על יכולות מנטליות שונות, כולל אוצר מילים, ידע כללי, חשבון ועוד. פלין טוען ששיטת המדידה שפיתח יכולה לזהות באיזה גיל ההשפעה המשפחתית פוסקת וגורמים סביבתיים אחרים כמו בית ספר וחברים מקבלים חשיבות רבה יותר.

לפי ממצאיו, ״לפחות עד גיל בית ספר, לסביבה המשפחתית יש השפעה מכרעת על הישגיהם של ילדים ביכולות מנטליות שונות, אבל יותר מאוחר ההשפעה הזאת מתמוססת. אבל היא מתמוססת בזמנים שונים לגבי יכולות שונות. למשל בחשבון, בגיל 12 בערך, כל ההשפעה שהייתה למה שלימדו בבית, נמחקת מול האופן שהילד מגיב למה ולאיך שלומדים בבית הספר. לעומת זאת, לגבי אוצר מילים, בניגוד למה שמקובל לחשוב, השפעת ההורים נמשכת עד לשנות ה-20 המוקדמות״.

בגיל 20 בערך, טוען פלין, ״השפעת המשפחה על היכולות המנטליות מתמוססת לעומת ההשפעה שיש לגורמים גנטיים, ובגילאים האלה יש לבני אדם נטייה להתחבר עם אנשים ולפנות ללימודים שתואמים במידה רבה את היכולות המנטליות שיש להם״, וכך היכולות המנטליות שלהם יישארו מקובעות ברמה הזאת.

אבל יש גורם נוסף, לפי פלין, שאנשים רבים לא מודעים אליו: גורם המקריות, שאינו קשור לתורשה או לסביבה. ״לאורך כל החיים, עד למוות, 20 אחוז מהשונות ברמת האינטליגנציה אצל כל אדם, תלויה לטוב ולרע בגורמים מקריים: אם הייתה לך תאונה טראומתית בגיל צעיר, פיטרו אותך מהעבודה, או נאלצת להפסיק לימודים בגלל בעיות כלכליות, אלו גורמים שאינם תלויים באדם. אבל כל אדם יכול ליצור בעצמו גורמים שישפיעו לטובה על היכולות שלו. למשל למצוא עבודה הדורשת יכולות גבוהות יותר, או לחזור ללימודים גם בגיל מבוגר״.

הספר מלא וגדוש בטבלאות שבהן פלין מנסה להסביר את שיטת המדידה המיוחדת שפיתח. הן מקשות מאוד על הקריאה ודורשות ידע מסוים במתמטיקה ובסטטיסטיקה. אבל אפשר גם לדלג עליהן, ולהאמין, או לא, למסקנות שאליהן הגיע מתוך רצף הטיעונים שהוא מעלה. בכל מקרה, הספר שווה קריאה או דיון, ולו בגלל הראייה האופטימית שלו לגבי היכולת של כל אדם להמשיך לשפר את יכולותיו המנטליות לאורך כל חייו.

להיכנס לרכב ולנסוע בשמים

תשכחו מזה שמכוניות מעופפות זה רק בחלומות. חברת “אובר”, שמספקת שירותי תחבורה שיתופית, פרסמה לפני חודש “ספר לבן”, מסמך שבו היא מציגה את החזון שלה למכוניות מעופפות בתוך חמש שנים
Fast-Forwarding to a Future of On-Demand Urban Air Transportation

Fast-Forwarding to a Future of On-Demand
Urban Air Transportation

חברת ״אובר״, שהצליחה להרתיח את נהגי המוניות, ולפתח מכוניות ללא נהג, סימנה כעת שאיפה גבוהה הרבה יותר: לבנות מערכת של מכוניות מעופפות שיספקו שירותי נסיעה עירונית ובין-עירונית, לפי הזמנה.

בספר הלבן שפרסמה בשם ״מתקדמים במהירות לעתיד עם תחבורה עירונית אווירית, לפי הזמנה״, היא פורשת את עיקרי הפרויקט שלה שקיבל את השם Uber Elevate (בתרגום חופשי, ״אובר נוסק״).

״דמיינו לעצמכם נסיעה לעבודה מהמרינה בסן פרנסיסקו למרכז המסחרי בסן חוזה, נסיעה שלוקחת כשעתיים, תוך 15 דקות בלבד״, הם כותבים בהקדמה. בהמשך הם מסבירים מדוע החזון הזה ממש הכרחי לביצוע: ״בדיוק כפי שגורדי שחקים אפשרו לערים לנצל ביתר יעילות כמות מוגבלת של קרקע, כך תחבורה עירונית אווירית תשתמש במרחבים האוויריים כדי להקל על עומס התחבורה שעל הקרקע״.

ואיך זה יהיה אפשרי? לפי אובר ״רשת של כלי טיס חשמליים קטנים שמתרוממים ונוחתים באופן אנכי, יאפשרו הובלה מהירה ואמינה בין הפרברים לעיר, ובסופו של דבר, בין ערים״.

אובר, שאינה מייצרת מכוניות בעצמה, זורקת את הכפפה לחברות שכבר התחילו לייצר דגמים ניסיוניים של רכבים כאלה, ביניהן ״טרה-פוגייה״ ו״ג׳ובי אוויאשן״. באובר מאמינים שהטכנולוגיה הדרושה למכוניות האלה תבשיל בעוד כחמש שנים. נראה שלארי פייג׳, מנכ״ל גוגל, מסכים איתם: הוא עצמו השקיע בשתי חברות שמייצרות מכוניות מעופפות.

באובר מודעים לכך שמומחים רבים הביעו דעה נחרצת נגד הרעיון, ביניהם מומחה האווירונאוטיקה ריי מורגן, שאמר לניו יורק טיימס: ״זה לא ריאלי, מה שיתקבל בסוף זה מטוס גרוע ומכונית גרועה״. למעשה הם עצמם מפרטים בספר הלבן שלהם רשימה חלקית של האתגרים העומדים בפני חזון המכוניות המעופפות: עלויות ומחיר, בטיחות, טכנולוגית סוללות, רעש שהרכב מייצר, אימון של הנהגים ופיקוח על התנועה האווירית.

אחד האתגרים היותר קשים, כפי שאובר מודה, הוא נושא ההמראה והנחיתה האנכית. ״זה נושא של רישיונות חדשים שלא ניתנו בעבר, ורישיונות לכלי טיס מסוג חדש, ממה שידוע בעבר, מתקדמים לאט מאוד״.

אחד האנשים שמתחברים לחזון של אובר בהתלהבות רבה הוא היזם והממציא קארל דיטריך, ד״ר בהנדסת אווירונאוטיקה, שהטיס בעצמו את האב-טיפוס של המכונית המעופפת שלו, שכבר עשתה מאות שעות טיסה בשמים, ושיותר מ-100 אנשים כבר שילמו מקדמה כדי להיכנס לרשימת ההמתנה לרכוש את הדגם הראשון של ה״טרנזישן״.

״הקושי הגדול ביותר הוא לא הטכנולוגיה אלא הרגולציה״, הוא אמר בראיון לאפוק טיימס. ״כלי התחבורה המשולב צריך לעמוד בסטנדרטים המחמירים של רשות התעופה האמריקנית וגם בסטנדרטים הגבוהים של הבטיחות הנדרשת במכונית. למשל, כדי לייצר מטוס יעיל, צריך לעשות אותו כמה שיותר קל. אבל כדי להפוך מכונית לבטוחה, דווקא צריך להוסיף לה משקל״.

דיטריך גם לא מתרגש מאלה שטוענים שבסופו של דבר זה יהיה מטוס גרוע ומכונית גרועה. ״הם צודקים בכך שתמיד תהיה פשרה בביצועים. אבל הם בדרך כלל משתמשים בטיעון הזה כדי לומר שלא יהיה שוק לכלי רכב כזה, וזה בהחלט לא נכון. קחו לדוגמה מטוסי ים. נעשו בהם פשרות גדולות בביצוע בגלל המגלשיים. אבל אף אחד לא אומר שאין שוק למטוסי ים. כך גם במקרה שלנו – אנחנו מאמינים שמדובר בשוק גדול יותר מאשר מטוסי ים, כי הכלי הזה יוכל לקחת אותך מדלת לדלת, ולספק ערך מוחשי ללקוחות״.

אדם אחר שמתחבר בהתלהבות לחזון המכוניות המעופפות הוא פרופסור היינריך בולטהוף, שמוביל את המחקר בנושא מטעם האיחוד האירופי. בראיון לאפוק טיימס הוא הסביר שהבעיה המהותית היא כיצד ניתן יהיה לאפשר לאנשים לשלוט בקלות ובאופן בטיחותי בכלי טַיִס, ללא צורך בהכשרה ארוכה ויקרה. לדעתו הדרך הפשוטה ביותר לוודא שהשליטה בכלי הטַיִס העתידניים תהיה קלה ובטיחותית היא לקחת את השליטה מהאדם. מזל״טים אוטונומיים, כאלה שיוצאים למשימות ללא צורך בשליטת אדם, כבר קיימים ועובדים טוב מאוד. כל מה שנותר הוא לבנות מזל״ט שיכול לשאת בני אדם.

בולטהוף מאמין שכמו המכוניות האוטונומיות שמפתחות היום חברות כמו גוגל, המכוניות המרחפות הראשונות יהיו דווקא כאלה שלא נצטרך ללמוד להטיס, כי הן יטיסו את עצמן. ״לפני עשר שנים, אם היו שואלים אותי אם יהיו לנו מכוניות אוטומטיות הנוסעות בכבישים, הייתי ספקן מאוד, אבל עכשיו יש לנו כאלה. נסעתי באחת כזאת. את הטכנולוגיות של מצלמות וחיישנים הבוחנים מה קורה מסביב לרכב אנחנו מצפים לראות גם במכוניות המעופפות״.

כך מפיקים סרטוני תעמולה מזויפים של ארגון טרור

$
0
0
תמונת אילוסטרציה: Fotolia

תמונת אילוסטרציה: Fotolia

מרטין וולס היה עורך וידאו מוכשר, פרילנס, שביצע עבודות עריכת וידאו איכותיות עבור חברות ששכרו את שירותיו. אבל במאי 2006 חייו השתנו לפתע, כשהתקשר אליו לקוח לא רגיל עם הצעת עבודה בלתי צפויה. על הקו: נציג חברת יחסי הציבור הגדולה בבריטניה – ״בל פוטינגר״ – שהציע לו להתראיין במשרדי החברה בלונדון לתפקיד חדש. ״תזכה לערוך דברים חדשים, דברים היוצאים מהמזרח התיכון״, אמר לו.

לוולס לא היה מושג במה מדובר. ״חשבתי לעצמי 'זה נשמע מעניין'״, הוא סיפר לנו בראיון שערכנו איתו. מתוך סקרנות הוא נסע ללונדון והגיע לראיון שנקבע לו במשרדי ״בל פוטינגר״. ״אני נכנס לבניין, ומיד מלווים אותי שומרים למעלית שעולה לקומה השישית. גם שם המתין שומר. חשבתי לעצמי 'מה לעזאזל קורה כאן?' מתברר שזו הייתה שלוחה של הצי האמריקני. ממה שהצלחתי להבין באותו זמן, זו הייתה יחידה לאיסוף מודיעין עבור כלי התקשורת״.

לאחר שיחה קצרה, החליט וולס לשאול מתי יודיעו לו לגבי התאמתו למשרה, והופתע מהתשובה: ״כבר התקבלת לתפקיד. כבר ביצענו את כל בדיקות הרקע הנדרשות לגביך״.

זה היה יום שישי. מיד בסיום ה״ראיון״ נאמר לו כי בעוד יומיים יעלה על טיסה. כששאל לאן הוא אמור לטוס, הונחתה עליו פצצה: בגדד.

״למעשה היו לי 48 שעות לאסוף כל מה שצריך כדי לחיות במדבר״, הוא נזכר.

פעילות בפרופיל נמוך

בראש ״בל פוטינגר״ עמד באותם ימים אחד מבכירי אנשי יחסי הציבור בבריטניה ואולי בעולם כולו – טים בל, יו״ר החברה. האיש שנטען כי יצר את תדמית ״אשת הפלדה״ של מרגרט תאצ'ר וסייע למפלגה השמרנית לזכות שלוש פעמים בבחירות.

בל ייסד את החברה עם שותפים, והחל לעבוד עם שורה של לקוחות גדולים. ביניהם חברת קוקה-קולה, Adobe, וגם כמה שמות פחות נוצצים כמו אסמא אל-אסד, אשתו של נשיא סוריה, שביקשה לייצג את סוריה בעולם ולהיהפך לפנים הרשמיות שלה.

לעיראק הגיעה החברה לאחר הפלישה האמריקנית. במארס 2004 הקימו כוחות הקואליציה, שבראשן ארה״ב ובריטניה, ממשלת מעבר זמנית שניסתה לקדם בחירות דמוקרטיות בקרב ההמונים. דבר שקיוותה להשיג בעזרת יחסי ציבור מעולים, ולצורך כך שכרה את שירותי ״בל פוטינגר״. ״פעילות בפרופיל גבוה״, קראה לכך החברה הבריטית בדו״ח השנתי שלה. אולם, עד מהרה עברה לפעילות בפרופיל פחות גבוה.

מרטין וולס | תמונת צילום מסך: Youtube

מרטין וולס | תמונת צילום מסך: Youtube

וולס הבחין בכך. כשנחת בנמל התעופה של בגדד, אחרי שמטוסו הצליח לחמוק מאש המורדים, הוא חשב שיילקח ל״אזור הירוק״, מתחם מאובטח בלב בגדד, מוקף בקירות בטון, ששימש אנשי מנהלה. אבל במקום זאת הוא גילה שהמשרד החדש שלו נמצא במקום אחר לגמרי – מחנה ״ויקטורי״, אחד הבסיסים הצבאיים של כוחות הקואליציה.

אלה היו ימי אלימות וטרור ברחובות בגדד. חמישה פיגועי התאבדות בוצעו בעיר בסמוך להגעתו של וולס, לרבות מכונית תופת שהתפוצצה ליד המחנה הצבאי בו שהה, פיגוע שנהרגו בו 14 בני אדם ונפצעו שישה.

״הבניין [שבו עבדתי] היה שמור היטב״, נזכר וולס. ״מבחוץ היו שלטים עליהם נכתב 'הכניסה אסורה, אזור מסווג, אם אין לך אישור לא תוכל להיכנס', וכיו״ב״.

בפנים היו שלושה-ארבעה חדרים עם שולחנות כתיבה רבים, נזכר וולס. אזור אחד בבניין הוקצה לעובדי ״בל פוטינגר״, והשאר לאנשי צבא אמריקניים. ״עשיתי טעות ונכנסתי לאחד האזורים [של הצבא האמריקני]. חייל אמריקני קשוח גרר אותי מיד החוצה, ואמר לי שאסור בשום פנים ואופן להיכנס לשם, זהו אזור עם סיווג ביטחוני גבוה. כל אותו זמן היד שלו הייתה על הנשק״, סיפר וולס, שהבין בשלב הזה כי כנראה לא יעסוק רק בעריכת סרטוני וידאו.

מטרת החברה הייתה להפיק עבור הפנטגון סרטונים הכוללים קטעי חדשות קצרים בערבית וקטעי וידיאו מזויפים של קבוצות מורדים בעיראק

מתברר כי חברת היח״צ הבריטית ששכרה את שירותיו פעלה באותם ימים בלב מבצע מודיעיני מורכב שניהל הצבא האמריקאי. בל, יו״ר ״בל פוטינגר״ דאז, אישר לנו כי חברת היח״צ שלו הועסקה במבצע צבאי חשאי ביותר, תחת הסכמי סודיות, וכי דיווחה לפנטגון, לסי-איי-אי ולמועצה לביטחון לאומי של ארה״ב על פעולותיה בעיראק.

מטרת החברה הייתה להפיק עבור הפנטגון סרטונים הכוללים קטעי חדשות קצרים בערבית וקטעי וידיאו מזויפים של קבוצות מורדים בעיראק. לדברי עובד לשעבר בחברת היח״צ, הסרטונים הופצו בין השאר במטרה לאפשר מעקב אחר אלו שצופים בהם.

מסמך שהגיע לידינו מראה כי בנקודת זמן מסוימת העסיקה החברה כ-300 עובדים בריטיים ועיראקיים, ועלות עבודתה הגיעה למעל 100 מיליון דולר בשנה. גילינו עוד שבין 2007 ל-2011 הפנטגון העביר לחברה סכום של 540 מיליון דולר. סכום של כ-120 מיליון דולר הועבר לחברה ב-2006. את המידע מצאנו באמצעות עיון ברשומות שונות, כגון מסמכי רכש, חוזי קבלנות של הצבא האמריקני ודוחות של משרד ההגנה האמריקני, כמו גם מסמכים של החברה עצמה.

עובדי חברת ״בל פוטינגר״ עבדו באזורים סודיים ביותר בתוך מחנה ״ויקטורי״ | תמונה: Martin Wells

עובדי חברת ״בל פוטינגר״ עבדו באזורים סודיים ביותר בתוך מחנה ״ויקטורי״ | תמונה: Martin Wells

במסגרת המחקר גם ראיינו שישה בכירים לשעבר בחברות קבלנות גדולות שעסקו בעבודת תקשורת בעיראק, בעת המלחמה.

הפקת סרטוני תעמולה

אחד הקבלנים סיפר כי בעיראק נעשה שימוש רווח בשלושה סוגים של חומרים שהופצו בכלי התקשורת: ״חומרים עם תווית לבנה, עליה רשום שמה של החברה שהפיקה אותם; תווית אפורה, ללא ציון שם כלשהו, ותווית שחורה – בעלת שיוך מזויף. חומרי מדיה בעלי תווית שחורה, המשמשים למעקב אחר הצופים בהם, הפכו לחלק סטנדרטי למדי בארגז הכלים של העובדים בתחום״.

באופן דומה הפיקה ״בל פוטינגר״ שלושה סוגי סרטונים. הסוג הראשון היה פרסומות טלוויזיה המתארות את אל-קאעידה באור שלילי (ומבוססות על חומרים אמיתיים). השני היה קטעי חדשות שלכאורה נוצרו על ידי רשת טלוויזיה ערבית. ״בל פוטינגר״ שלחה צוותים לשטח כדי לצלם בווידיאו הפצצות של אל-קאעידה. אחר כך הסרטים נערכו כאילו שמדובר בקטעי חדשות, התווספה להם קריינות בערבית והם הופצו לרשתות טלוויזיה בכל האזור. כך לדברי וולס.

העובדה שהאמריקנים הפיצו את קטעי החדשות ברשתות הטלוויזיה נשמרה כמובן בסוד מהציבור העיראקי. למרות זאת, ב-2005 הודלף לציבור כי חברת היח״צ ״לינקולן גרופ״ סייעה לפנטגון לשתול ידיעות חדשותיות בעיתונים בעיראק – אשר הוצגו לעתים כחדשות מהימנות ולא מוטות. הדלפה שהובילה לחקירה במשרד ההגנה האמריקני.

הצוות שתל פיסות קוד לתוך התקליטורים, שסיפקו רשימה של כתובות IP (כתובות אינטרנט) של המחשבים שבהם נוגנו התקליטורים

היה גם סוג שלישי של סרטונים שיצרה ״בל פוטינגר״, הסוג הרגיש ביותר – סרטוני תעמולה מזויפים של אל-קאעידה. וולס סיפר לנו כיצד סרטוני הווידיאו הופקו, וכיצד הוא קיבל הנחיות מדויקות: ״להפיק סרט וידיאו בסגנון כזה וכזה, ולעשות שימוש בקטעי-סרטים שצולמו על ידי אל-קאעידה״, נאמר לו. ״הסרטים צריכים להיות באורך 10 דקות, בפורמט קובץ מסוים, ובקידוד מסוים״. הסרטונים הועלו על גבי תקליטורים.

חיילים אמריקנים לקחו איתם את התקליטורים לסיורים והניחו אותם במקומות שפשטו עליהם. ״אם הם פשטו על בית ובלגנו אותו כשחיפשו שם דברים, הם פשוט זרקו שם תקליטור״, אמר וולס.

התקליטורים נוצרו לצפייה בנגן ״ריל פלייר״ (Real Player), נגן מדיה חינמי פופולרי שעובד באמצעות חיבור לאינטרנט. וולס סיפר כיצד הצוות שלו שתל פיסות קוד לתוך התקליטורים, שהובילו לחשבון ב״גוגל אנליטיקס״, וסיפקו רשימה של כתובות IP (כתובות אינטרנט) של המחשבים שבהם נוגנו התקליטורים.

למעט מאוד אנשים הייתה גישה לחשבון ב״גוגל אנליטיקס״ העוקב אחר הכתובות. לוולס הייתה גישה, גם לחבר בכיר בהנהלת ״בל פוטינגר״ הייתה, ולאחד מבכירי הצבא האמריקני.

וולס הסביר את ערכם המודיעיני: ״אם אנשים צופים בזה במרכז בגדד… אתה יודע ששם זה להיט. אבל אם, נניח כעבור 48 שעות או שבוע, הסרטון צץ לפתע במקום אחר בעולם, זה כבר יותר מעניין, וזה בדיוק מה שהם מחפשים, כי זה נותן לך עקבות״.

התקליטורים הופיעו במקומות מעניינים, נזכר וולס, כולל באיראן, בסוריה ואפילו באמריקה. ״בכל יום הדפסתי את פלט המעקב, ואם משהו מעניין היה צץ, הייתי מוסר את זה למנהלים שלי, ומשם הם כבר טיפלו בזה״, אמר.

לדברי וולס, גנרל דייוויד פטראוס (ראש הסי-איי-אי לשעבר) אישר את החומרים | תמונה:Cate Gillon/Getty Images

לדברי וולס, גנרל דייוויד פטראוס (ראש הסי-איי-אי לשעבר) אישר את החומרים | תמונה:Cate Gillon/Getty Images

הפנטגון אישר כי ״בל פוטינגר״ פעלה עבורו בעיראק, בכפוף ל״כוח המשימה לפעולות מידע״ (Information Operations Task Force), והפיקה חומרים שחלקם סופקו בגלוי לכוחות הקואליציה, וחלקם לא. אך התעקש שכל החומרים שהופצו על ידי כוח המשימה הזה היו ״נאמנים למציאות״.

בל פוטינגר עבדה לא רק עבור כוח המשימה הזה. וולס סיפר כי חלק מעבודת היח״צ נעשתה בכפוף ל״כוח משימה פסיכולוגי משותף״ (Joint Psychological Operations Task Force), דבר שאישר גם בכיר במשרד ההגנה האמריקני שנמנע מלהגיב באריכות על פעולות כוח המשימה הזה, ורק אמר: ״איננו נוהגים לדון בשיטות איסוף מודיעין של מבצעים בעבר ובהווה״.

לדברי וולס, התוצרים שהפיקו בחברה אושרו על ידי מפקד הכוח הרב-לאומי בעיראק. ״שני קולונלים צפו בחומרים שהפקנו, הם אישרו אותם, ואז החומרים הועברו לגנרל פטראוס״, אמר. דייוויד פטראוס שימש כמפקד כוחות הקואליציה בעיראק. הוא התמנה לראש הסי-איי-אי בספטמבר 2011, אולם כעבור שנה התפטר על רקע רומן מחוץ לנישואין עם עיתונאית, אליה העביר חומרים מסווגים.

וולס מספר שחלק מהפרויקטים הועברו אפילו לדרגים גבוהים יותר בשרשרת הפיקוד. ״אם [פטראוס] לא יכול היה לאשר את זה, זה היה מגיע עד לבית הלבן, היו מאשרים את זה שם, ואז היו מעבירים את התשובה בחזרה למטה״.

כעס באמריקה

זכייתה של ״בל פוטינגר״ הבריטית בחוזה גדול כל כך יצרה תרעומת בקרב חברות יח״צ אמריקניות שהתחרו על עבודה בעיראק, לדברי עובד לשעבר באחת המתחרות של ״בל פוטינגר״.

״איש לא הצליח להבין כיצד חברה בריטית הצליחה להשיג חוזה של מיליוני דולרים עם ארה״ב, כאשר היו חברות לא פחות טובות בארה״ב שיכלו לבצע את אותה עבודה״, אומר אנדריו גארפילד, עובד לשעבר ב״לינקולן גרופ״, המכהן כיום כחבר בכיר במכון (האמריקני) לחקר מדיניות חוץ. ״החברות האמריקניות כעסו״.

איאן טוניקליף, קצין בריטי לשעבר, עמד בראש פאנל של שלושה חברים בממשלת המעבר של עיראק (שהוקמה לאחר הפלישה). הפאנל בחר ב״בל פוטינגר״ ב-2004 כזו שתקדם את הבחירות הדמוקרטיות בעיראק.

לדברי טוניקליף, החוזה, שעמד על סכום של 5.8 מיליון דולר, נחתם לאחר שממשלת המעבר הבינה כי מאמציה מבית להעלות את מודעות הציבור לבחירות דמוקרטיות בעיראק לא השיגו את יעדם. ״ניהלנו מכרז מהיר יחסית, אם כי תחרותי, לאיתור חברות יחסי ציבור״, נזכר טוניקליף.

אישה עיראקית חולפת על פני לוח מודעות עם הכיתוב "סיורים ושיירות צבאיות הם למען ביטחונך", בבגדד, אוגוסט 2006 | תמונה: Karim Sahib/AFP/Getty Images

אישה עיראקית חולפת על פני לוח מודעות עם הכיתוב "סיורים ושיירות צבאיות הם למען ביטחונך", בבגדד, אוגוסט 2006 | תמונה: Karim Sahib/AFP/Getty Images

טוניקליף אמר כי ״בל פוטינגר״ הייתה אחת מבין שלוש חברות שנענו למכרז, וכי ההצעה שלה פשוט הייתה הטובה ביותר בהשוואה לשאר המתחרות.

אבל לא רק ״בל פוטינגר״ קיבלה כסף מהפנטגון. הלשכה לעיתונות חוקרת גילתה כי בין 2006 ל-2008 יותר מ-40 חברות קיבלו תשלום עבור מתן שירותים שונים, כגון הפקת תשדירי טלוויזיה ורדיו, הפקת סרטוני וידיאו, שלטי חוצות, פרסום וסקרי דעת קהל. אלו כללו חברות אמריקניות כגון ״לינקולן גרופ״, ״לאוני תעשיות״ ו-SOS אינטרנשיונל, כמו גם חברות היושבות בעיראק כגון ״Cradle of New Civilization Media״, Babylon Media ו-Iraqi Dream.

אולם הסכומים הגבוהים ביותר הועברו ל״בל פוטינגר״.

לדברי גלן סגל, שעבד בצוות משימה מיוחד בתחום התקשורת האסטרטגית בעיראק ב-2006, נעשה שימוש בקבלנים משום שלצבא חסרה המומחיות הנדרשת, ומשום שפעל בתחום ״אפור״ מבחינה משפטית.

כיסוי פניו של סדאם חוסיין בדגל ארה"ב לא הועיל למוניטין של ארה"ב. חברות יח"צ נשכרו במטרה למצוא דרכים מתוחכמות יותר להעביר מסרים לציבור בעיראק | תמונה: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images

כיסוי פניו של סדאם חוסיין בדגל ארה"ב לא הועיל למוניטין של ארה"ב. חברות יח"צ נשכרו במטרה למצוא דרכים מתוחכמות יותר להעביר מסרים לציבור בעיראק | תמונה: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images

במאמר שפרסם ב-2011, מציין סגל כי החוק האמריקני אסר על הממשל להפעיל תעמולה כלפי תושבי ארה״ב. וכיוון שבאופן תיאורטי, בעידן הגלובלי, תושבי ארה״ב היו יכולים לצפות בתשדירים שהופקו בעיראק, ״הצבא נקט משנה זהירות בכך שלא ביצע בעצמו את כל ה… פעילויות״, כתב סגל.

סגל טוען כי פעולות הפצת מידע בכלי התקשורת, מהסוג שצוינו כאן, הצליחו להשפיע על המצב בעיראק. לא כולם מסכימים איתו. מחקר שנערך ב-2015 על ידי תאגיד ראנד, צוות חשיבה צבאי, הגיע למסקנה כי ״הניסיונות להעריך האם המאמצים ליידע, להשפיע ולשכנע הצליחו, הוכחו כמאתגרים בקרב הממשל ומשרד ההגנה״.

ב-2011 הופסקה מעורבותה של ״בל פוטינגר״ בשליחות ממשלת ארה״ב, כאשר חיילי הצבא האמריקני נסוגו מעיראק. ב-2012 החברה החליפה בעלים, ולמבנה הארגוני הנוכחי שלה אין כל קשר עם היחידה שפעלה בעיראק ושנסגרה ב-2011. מובן שאנשי המפתח שעבדו באותה יחידה מכחישים כל קשר לנושא.

וולס עזב את עיראק פחות משנתיים לאחר שנחת שם. הוא חווה לחץ רב לאחר שנאלץ לצפות בסרטי וידיאו קשים המתארים את זוועות המלחמה, יום אחר יום.

כיום הוא חש אמביוולנטיות ביחס לתקופה שבה ייצר חומרי תעמולה עבור צבא ארה״ב. המטרה של ״בל פוטינגר״ בעיראק הייתה להדגיש את האלימות חסרת הטעם של אל-קאעידה – פרסום שבאותה תקופה, כך חשב, בוודאי יכול היה להשיג השפעה חיובית כלשהי. ״אולם אז, באיזשהו מקום במצפון שלי, תהיתי האם זה באמת הדבר הנכון לעשות״, הוסיף.

בל סיפר כי הוא חש ״גאה״ בעבודה שעשתה ״בל פוטינגר״ בעיראק. ״עזרנו במידה רבה לפתור את המצב״, אמר. ״אמנם לא מספיק, לא עצרנו את הבלגן שצמח שם, אבל זה היה חלק ממערך התעמולה של ארה״ב״.

באשר לשאלה האם החומרים השיגו בסופו של דבר את יעדם, אומר וולס, כי לעולם לא נדע באמת. ״כלומר, אם תתבונן במצב הנוכחי בעיראק, לא נראה שזה באמת עבד. אבל באותו זמן, מי יודע, גם אם זה הציל חיים של אדם אחד, זה [היה] הדבר הנכון לעשות״.

*התחקיר פורסם באתר הלשכה לעיתונות חוקרת, בשיתוף עם ה״סאנדיי טיימס״, והוא חלק מסדרת תחקירים שפורסמו על ידי ״הלשכה לעיתונות חוקרת״ בנושא קבלנים צבאיים בעולם.

 


להתעורר בעולם של חלום

$
0
0
תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

שש בבוקר, השעון עדיין לא צלצל, אבל התעוררתם בבהלה מחלום מטלטל. מבולבלים ורגשיים אתם חושבים: ״זה הרגיש אמיתי!״ כמה דקות אחר כך אתם כבר ממשיכים ביומכם כשתחושות נעימות או להיפך, תחושות של מועקה מלוות אתכם.

אני רואה את התמונות שלי כהתחלה של הרפתקה חדשה. משהו שמתחיל מצורה בעולם המציאותי ויכול להוביל לעולם של חלום

״חלומות בדרך כלל נמצאים במצב של זרימה תמידית שבה החלום משתנה מעצמו כל הזמן״, הסביר לי לפני כשנתיים טים פוסט, דוקטורנט צעיר שמתנסה ב״חלומות צלולים״. פוסט, ו״חולמים צלולים״ אחרים הם אנשים שיודעים להישאר צלולים ומודעים לעצמם בתוך חלום, בזמן שהם חולמים.

תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

״אתה יכול להיות בפארק בחלום ואז פתאום לשים לב שכל העצים הופכים לבניינים ופתאום אתה הולך בתוך עיר, מבלי שהתכוונת לזה מראש. זה אופיו היוצר של המוח שלנו שמגורה מכל מיני דברים. זה משהו שהתת-מודע שלנו עושה״.

פוסט נשען על התנסויותיו של המדען סטפן לה ברג', חוקר מפורסם של חלומות צלולים. לה ברג' מסביר שלפעמים יש לנו תחושה שחלום הוא מציאותי כל כך עד שקשה לנו להבחין האם אנחנו באמת חולמים, ולכן המחשבות המקובעות שאנחנו מביאים מהמציאות, מגבילות אותנו גם בחלום: לא תמיד נרגיש בנוח לקפוץ מחלון למשל – נפחד בדיוק כפי שאנחנו מפחדים במציאות.

הסרט ״אינספשן״ (בעברית נקרא ״התחלה״) בבימויו של כריסטופר נולאן (2010) עוסק בגניבת רעיונות ומחשבות של אנשים בזמן שהם חולמים. בסרט, קבוצת ה״גנבים״ בהובלתו של קוב (ליאונרדו דיקפריו) חודרים לעולם התת-מודע של החולם ומצליחים לבצע בו שינויים, כשהם צלולים ומודעים למה שהם עושים בתוך החלום.

פוסט סיפר לי איך הוא בעצמו הופך, בכל לילה, לאדריכל ולבמאי החלומות שלו. ״מה שמשותף בין מה שאני עושה למה שקורה בסרט 'אינספשן', הוא שבחלום צלול יש לך כוח פוטנציאלי לשלוט על החלום ולשנות דברים שונים, כמו אדם מסוים שהיית רוצה שיופיע, או סצנות שיקרו״.

תמונות: Laurent Rosset

תמונות: Laurent Rosset

פוסט משתמש בטכניקות שונות כדי להגיע למצב שהוא בין ערות לחלום, מודע למה שהוא חווה ועושה. בבוקר, כשהוא מתעורר מ״חלום צלול״, הוא מתעד את מה שאירע לו במחברתו. בתפאורה הזאת שהוא יוצר בחלום, חלקה באופן תת מודע, וחלקה באופן מכוון, הוא יכול להביא את עצמו להתמודד עם כל מיני מצבים שהוא בוחר וקשורים לחייו האמיתיים.

״למשל אם ראיתי סרט בקולנוע״, הוא מספר, ״וחשבתי לעצמי שאני ממש רוצה לחוות את זה בעצמי, אז בלילה הספציפי הזה אני מכוונן את עצמי לחלום את זה והופך להיות הדמות הראשית בסרט. וזה הצד הכיפי של החלומות האלו.

״מצד שני, אני גם חותר לסוג של חלומות צלולים שאני יכול ללמוד מהם כדי להעשיר את חיי הערות שלי. אלו חלומות הרבה יותר אישיים הקשורים לאתגרים שאני עובר ולחיזוק הביטחון שלי. אני יכול לפתור ויכוח משפחתי שמדאיג אותי. אני יכול להשתמש בחלום הצלול כדי להבין את הרגשות והמחשבות שלי. אם אני רב עם אבא שלי, אנסה בחלום לתקן את מערכת היחסים שלי איתו ולשפר אותה. אני גם יכול להתכונן למבחן של רישיון נהיגה למשל.

תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

״זה לא שיש תסריט לפני כן, שלפיו משחקים״, הוא מסביר, ״זה יותר כאילו שאתה הולך לישון ואז אתה חולם על אבא שלך, אתה פוגש אותו בחלום הצלול שלך ושואל אותו, 'אבא, למה אני כל כך כועס עליך?' או כל שאלה שתנסח את הבעיה שאתה נמצא בה. אתה שואל את זה בצורה ישירה ובידיעה שאלו הן רק הציפיות של עצמך ומההיכרות שלך איתו, שזה לא באמת אבא שלך, רק ההשתקפות שלו. ואז אתה מאפשר לחלום למלא את החסר. האבא החלומי שלך יכול לעשות משהו כמו לחבק אותך או להגיד משהו שיהיה טריגר בשבילך לחשוב על היחסים שלכם באופן שונה״.

החיבורים האלו בין המציאות לחלום והעובדה שהחולם נשען בדרך כלל על דברים שקורים לו במציאות ולא על עולמות דמיוניים שאין לו איתם דבר, מדגישים את המאפיין התרפותי של החלום, במובן של התבוננות פנימית והבנת נפש האדם. על כך כתבו פסיכולוגים רבים וגדולים כמו יונג לדוגמה, שראה בחלומות אינדיקציה לתת מודע קולקטיבי של האנושות – מערכת של סמלים וארכיטיפוסים אוניברסליים, המשותפים לכולם.

החודש אנחנו מביאים לכם את יצירותיו של אדריכל צעיר שהפיק סדרות של תמונות העוברות על ידו מניפולציה, באופן שלצופה, ממש כמו בחלום, יהיה ספק אם מה שהוא רואה הוא אמיתי או דמיוני. את האובייקטים בצילומים אנחנו מכירים היטב, אבל המניפולציה גורמת לנו לרצות לחקור ולהתבונן בהם יותר, לשאול שאלות ולנוע בהן כמו בתוך חלום.

עבודות הנוספות של לורן רוסה.

 

״אני אדריכל ואמן, נולדתי בצפון איטליה שם גדלתי בעיר קטנה בשם אאוסטה. כיום אני חי בדנמרק, עובד גם כאדריכל וגם כאמן דיגיטלי.

״התחלתי לתמרן תמונות לכיף שלי לפני חמש שנים. העיסוק בארכיטקטורה הוביל אותי לשחק הרבה עם פוטושופ. לצד זה פיתחתי את הצילום שלי וצילמתי גם הרבה באינסטגרם. זה אולי ישמע מוזר אבל האינסטגרם גרם לי להתבטא בצילום כיוון שפרסמתי את התמונות שצילמתי, קיבלתי פידבק וכך השתפרתי במה שעשיתי. סימוני ״אהבתי״ ותגובות, הובילו אותי לחקור סגנונות שונים, ולהשתמש באפליקציות שונות כדי לערוך את התמונות שלי.

״רוב הפעמים התמונות שאני מצלם אינן באמת מיוחדות בפני עצמן, אבל אז, כשאני משתמש בהן כחלק ממשהו אחר נוצר קסם. אני יוצר את המניפולציה בשתי דרכים: בדרך אחת אני מדמיין את כל האלמנטים שאני צריך בתמונה ואז אוסף אותם. בדרך השנייה אני מכריח את עצמי להוציא תמונה כלשהי. אני מסתכל על התמונה ומנסה לדמיין מה אני יכול לעשות איתה, ואילו אלמנטים אני יכול לשנות או להוסיף.

״רוב הקומפוזיציות מורכבות משתיים או משלוש תמונות שעוזרות לי להשיג את האפקט שאני רואה במוחי. אני אדריכל, ולכן נהנה מאוד לשחק עם הפרספקטיבה בתמונות שאני יוצר. לאחר שבעבודות האדריכלות שלי אני שומר באופן טבעי על זיקה למציאותי ולאפשרי, עבודות הפוטו-מניפולציה שאני עושה, הן מקום שבו כוח הכבידה והפיזיקה כבר לא מגבילים אותי.

״התמונות הן סוג של הרפתקה – הן יוצאות מהעולם המציאותי ויכולות להביא את האנשים לעולם של חלום. הקומבינציות שאני עושה יוצרות משהו מן החלום, אבל חלום שלא נוצר במטרה לברוח מהמציאות. אני מאתגר את המציאות, כדי לגרום לאנשים להתבונן בפרטים. אני אוהב שהתמונות גורמות לאנשים להסתכל מסביבם ולהיות מודעים יותר ליופי שסובב אותנו״.

האם האנשים המצליחים הם פשוט בני מזל?

$
0
0
איור: Fotolia

איור: Fotolia

פרופ' רוברט פרנק מחשיב את עצמו כאדם בר מזל, בעיקר משום שהצליח להערים על המוות. בבוקר צונן אחד, כששיחק טניס עם חברו תום גילוביץ' בעיר איתקה שבמדינת ניו יורק, הוא חש לפתע ברע והתמוטט על המגרש. גילוביץ' צעק למישהו להזעיק אמבולנס, והחל לחבוט על חזהו של פרנק, כמו שראה שעושים בסרטים. אבל פרנק כבר היה במצב קשה. הוא חווה דום לב מהסוג הגרוע ביותר שהורג 90 אחוז מהאנשים, ולא נותר לו סיכוי רב.

אבל אז, כעבור שבועיים, הוא חזר לשחק טניס.

פרופ' רוברט פרנק | תמונה: Inbox

פרופ' רוברט פרנק | תמונה: Inbox

איך? ממש לפני שהתמוטט, שני אמבולנסים הוזעקו במקרה כדי לטפל בתאונות שהתרחשו בסמוך למגרש הטניס. אחת התאונות התבררה כקלה בלבד, מה שאיפשר לאחד האמבולנסים להגיע תוך דקות ספורות למגרש הטניס, לבצע בפרנק החייאה ולהבהיל אותו לבית החולים. ברור שלולא האמבולנס שהיה במקרה בסביבה, פרנק היה מת.

בראיון לאפוק טיימס הוא אומר שהעובדה שהיה לו מזל לא הופכת אותו למומחה למזל, אבל היא גרמה לו להתעניין במזל ובמקריות, לחקור אותם לעומק במסגרת עבודתו כפרופ' לכלכלה באוניברסיטת קורנל, ולפרסם על כך ספר Success and Luck, 2016)).

מצליחנים רבים שבנו את עצמם מהתחתית חוששים שאם הם יודו שבנוסף לכישורים ולעבודה הקשה היה להם גם מזל, זה יפחית מערך ההישגים שלהם

בספרו טוען פרנק שמקריות ומזל משחקים בחיים תפקיד חשוב הרבה יותר ממה שרוב האנשים קולטים. ״במיוחד מצליחנים רבים שבנו את עצמם מהתחתית, מתנגדים לרעיון של מקריות ומזל״, הוא אומר לי. ״הם לא מוכנים להודות שמעבר לעבודה הקשה ולכישורים שעזרו להם להגיע לפסגה, הם גם היו בני מזל בדרכים שונות, שלעתים קרובות לא קל לשים אליהן לב או לזכור אותן״.

למה הם מתנגדים?


״כי הם מאמינים שההישגים שלהם הם תוצאה של הכישורים שיש להם, ושל העבודה הקשה שהם השקיעו לאורך שנים. אם הם יודו במזל או במקריות, לתחושתם זה יפחית מערך ההישגים שלהם״.

המנכ״ל הטוב בעולם

כולם אוהבים ״סיפורי גבורה״ של מנהלים שהובילו חברות להצלחה מסחררת בזכות כישורים ויכולות יוצאות דופן. אבל במציאות, טוען פרופ' פרנק, זה פשוט לא עובד כך. ל״מזל״, לצד גורמים חיצוניים נוספים, יש תפקיד מרכזי הרבה יותר מכפי שחשבו.

לארס סורנסן " תמונה: GUILLAUME-SOUVANT_AFP_Getty-Images

לארס סורנסן " תמונה: GUILLAUME-SOUVANT_AFP_Getty-Images

לארס סורנסן (Sorensen) למשל הוא מנכ״ל של אחת מחברות התרופות המצליחות בעולם, נובו נורדיסק, שמושבה בקופנהגן. החברה עשתה פריצת דרך בטיפול בסוכרת כשהתחילה לייצר אינסולין ב-1920.

כמעט 100 שנה עברו מאז, והביקוש לטיפול בסוכרת צמח לממדי ענק: כ-400 מיליון איש סובלים מהמחלה, ונובו נורדיסק שולטת כמעט על מחצית משוק מוצרי האינסולין.

 סורנסן, שהוביל את החברה להצלחה במשך 33 שנה, דורג כמנכ״ל המצליח ביותר בעולם ב-2015, לפי מגזין הניהול ״הארווארד ביזנס רוויו״ (HBR). מה הקנה לו את הדירוג הגבוה? אם תשאלו מנכ״לים של חברות מצליחות, הם ידברו בדרך כלל על עבודה קשה, אסטרטגיות ניהול מוצלחות וכישורים אישיים. אבל כשסורנסן נשאל על כך הוא סיפק תשובה שונה ומפתיעה. לאחר פרסום תוצאות הדירוג, הוא אמר שהוא זוקף את עיקר הצלחתו לגורם אחד: מזל.

עד כמה שזה נשמע מפתיע, כמה מחקרים מהשנים האחרונות תומכים בטענתו של סורנסן. אפילו מנהלים ומצליחנים מתחומים אחרים מוכנים לפעמים להודות שהגיעו להצלחתם לא בגלל אישיות או כישורים מיוחדים, אלא בגלל מקריות או מזל.

פרופ' מרקוס פיטזה (Fitza) מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת טקסס A&M החל להתעניין אף הוא במקריות ובמזל בעסקים. בעוד שמחקרים רבים שנעשו עד היום הדגישו את אישיותו וכישוריו של המנכ״ל, מה שמכונה בעגה המקצועית ״אפקט המנכ״ל״, וייחסו להם 22-2 אחוז מביצועי החברה, פיטזה הפנה את הזרקור למקום אחר. לאירועים שמחוץ לשליטתו של המנכ״ל, כלומר, לאירועים מקריים.

אל פצ'ינו | Cindy-Ord_Getty-Images

אל פצ'ינו | Cindy-Ord_Getty-Images

סיפור המזל: כאשר הבמאי פרנסיס קופולה חיפש שחקן לתפקיד מייקל קורליאונה ב״הסנדק״, פצ'ינו שיחק בשני סרטים לא נחשבים. מפיקי הסרט בכלל רצו את רוברט רדפורד או את וורן בייטי, אבל שניהם דחו את ההצעה. קופולה התעקש על שחקן לא ידוע עם מראה סיצילאני. המפיקים חששו, בעיקר משום שקופולה היה עדיין צעיר מדי, ורק לאחר שאיים לעזוב הם התרצו, ואל פצ'ינו זכה למקפצה אדירה בקריירה שלו.

במחקרו, פיטזה מרחיק לכת וטוען שאפילו 22-2 האחוזים שייחסו במחקרים קודמים לכישורי ניהול, יכולים אף הם להיות תוצאה של מקריות או מזל (Strategic Management Journal, 2014).

טענתו מתבססת על ביצועי 1,500 החברות הגדולות בארה״ב, בין השנים 2012-1993. פיטזה שיער שבתקופות שבהן מנכ״לים כיהנו בתפקידם שנים ארוכות, לבטח היו מקרים שאפשר לפרש כמזל טוב או כמזל רע, מקרים שאיזנו זה את זה ולכן השפיעו פחות על ביצועי החברה. למשל, שערורייה אצל מתחרה עיקרי (כמו זו שהייתה בפולקסוואגן למשל) יכולה לעזור לחברה, ואילו תאונה המתרחשת אצל ספק עלולה לגרום להאטה בייצור.

אפשר לייחס בביטחון רק ארבעה עד חמישה אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ״ל

אבל כיום, כאשר תקופת הכהונה של מנכ״לים קצרה הרבה יותר, ארבע שנים בממוצע, אין מספיק זמן לאיזון בין מקריות טובה או רעה, ולכן מייחסים בטעות הצלחות או כישלונות לאישיותו ולכישוריו של המנכ״ל.

למשל, כל מנכ״ל צריך לבחור אסטרטגיה מסוימת שתלווה את החברה לאורך תקופת כהונתו, אחת מבין הרבה אסטרטגיות אפשריות שחלקן עשויות להוביל להצלחה ואחרות לכישלון. אבל אף אחד לא יודע מראש מה יוביל למה. זה קצת דומה להטלת קובייה – כאשר ימדדו את מידת הצלחתו של המנכ״ל, זו תהיה למעשה מדידה של מזל.

בריאן קרנסטון | תמונה: Jamie-McCarthy_Getty-Images

בריאן קרנסטון | תמונה: Jamie-McCarthy_Getty-Images

סיפור המזל: התפקיד הראשי ב״שובר השורות״ הוצע לקרנסטון כאשר היה בן 60, אחרי עשורים שבהם היה שחקן מכובד אבל לא כוכב. ״שובר השורות״ הפכה אותו לכוכב אמיתי. אבל המפיקים היו מוכנים להציע לו את התפקיד רק אחרי ששחקנים מפורסמים יותר, ג'ון קיוזאק ומת'יו ברודריק, סירבו לקבל אותו. ״יכול להיות לך כישרון, נחישות וסבלנות, אבל בלי מזל, לא תהיה לך קריירה מצליחה״, אמר קרנסטון.

פיטזה מראה במחקרו שמכיוון שיש מעט מאוד נתונים על מנכ״לים של חברות מסביב לעולם, כל מיני אירועים מקריים יכולים ליצור אצלנו את האשליה שהצלחתם או כישלונם נגרמה בגלל כישורים טובים או רעים. מסקנתו של פיטזה היא שניתן לייחס רק 5-4 אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ״ל.

מובן שלא כולם שלמים עם מסקנותיו של פיטזה. אולי בכל זאת לכישורים אישיים יש השפעה גדולה על מידת הצלחתם של מנכ״לים?

מחקר שבדק זאת השתמש בנתונים מצבא שוודיה. בשוודיה הונהג שירות חובה בצבא בשנים 1996-1970. מיון המתגייסים נעשה באמצעות ראיונות ומבחני משכל שכללו חשיבה אינדוקטיבית, הבנה מילולית, התמצאות מרחבית והבנה טכנית, קצת בדומה למה שעושים עד היום בצה״ל.

שלושה חוקרים מהאוניברסיטאות הארווארד, ניו סאות' ווילס ובית הספר למנהל עסקים BI בנורווגיה, אספו את הנתונים ובדקו מי מהמתגייסים הפך ברבות הימים למנכ״ל של חברה גדולה בשוודיה, ומי לא.

אירועים מקריים יכולים ליצור את האשליה שהצלחה או כישלון נגרמים בגלל כישורים טובים או רעים. למעשה ניתן לייחס רק 5-4 אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ"ל

מתברר שמתגייסים שהפכו למנכ״לים של חברות גדולות הצליחו טוב יותר במבחנים מאשר מנכ״לים של חברות קטנות או משפחתיות, אבל הם לא הצליחו הרבה יותר טוב מאשר מתגייסים שהפכו לרופאים, למהנדסים או לעורכי דין מצליחים. ״מנכ״לים הם אכן חבורה של מוכשרים, אבל לא יותר מאשר בעלי מקצוע אחרים, או לצורך העניין, מאשר המנהלים הכפופים להם״.

המזל גם לא תמיד משחק לטובת המנכ״לים, כפי שמצא החוקר דירק ג'נטר מאוניברסיטת סטנפורד ביחד עם עמיתים מאוניברסיטאות אחרות (2014): כאשר הם בדקו חילופים של 3,000 מנכ״לים בין השנים 2009-1993, הם מצאו שמנכ״לים פוטרו לעתים קרובות בגלל גורמים שלא בשליטתם, למשל מיתון כלכלי או תקופות שפל של תעשייה מסוימת, גורמים שאינם קשורים לכישורי הניהול שלהם.

פרופ' פרנק ערך בעצמו סימולציה מעניינת, מעין טורניר שבו ניסה לבדוק את גורם המזל. בטורניר שלו כל משתתף קיבל באופן אקראי ניקוד המייצג את יכולותיו האישיות. כך האנשים המוכשרים ביותר תמיד ניצחו בטורניר.

אבל בשלב מסוים פרופ' פרנק הצמיד לכל משתתף, באופן אקראי, גם ניקוד המייצג את המזל שיש לו, וקבע שהניקוד הזה מהווה רק 2 אחוזים מהתוצאה הסופית, בהשוואה לניקוד ה״כישורים״ המהווה 98 אחוז מההצלחה.

פרנק ראה שתפקידו הקטן של המזל הספיק כדי לשנות לגמרי את התוצאה: בטורניר עם 1,000 משתתפים, האיש עם הכישורים הטובים ביותר ניצח רק ב-22 אחוז מהפעמים. ובטורניר עם 100 אלף משתתפים, הוא ניצח רק ב-6 אחוזים מהפעמים. כלומר, ככל שהתחרות גדולה יותר, כך משקלם של הכישורים יורד.

גורל או קארמה

אחת הטעויות הפסיכולוגיות שאנחנו עושים, מסביר פרופ' פרנק, קשורה במה שנקרא ״חוכמה שלאחר מעשה״ (בעגה המקצועית מכנים אותה ״הערכה בדיעבד״). למשל, לאחר שמתבררות תוצאות הבחירות, מישהו שמרוצה מהתוצאות עשוי לומר ״ידעתי כל הזמן שאלו יהיו התוצאות״, אף על פי שבזמן אמת, אי אפשר בכלל היה לדעת שכך זה יהיה.

מייקל לואיס | תמונה: Kevin-Winter_Getty-Images

מייקל לואיס | תמונה: Kevin-Winter_Getty-Images

מצליחן שהכיר בטעות הזאת, והיה מוכן להודות במזלו הטוב, הוא הכלכלן והסופר הידוע מייקל לואיס, שכתב רבי מכר כמו ״מכונת הכסף״, ״מאניבול״ ו״פוקר שקרנים״ – ספר שנכתב כשעבד כברוקר בסוף שנות ה-80, ומתאר את תאוות הבצע האינסופית והדורסנות של וולסטריט.

לואיס תיאר את השתלשלות האירועים המקרית לחלוטין שמיקמה אותו בעמדה טובה בוולסטריט, בנאום שנשא בפני בוגרי פרינסטון ב-2012. ״יום אחד הוזמנתי לארוחת ערב והושיבו אותי ליד אשתו של אחד מכרישי וולסטריט, האחים סלומון, שבאותו זמן לא ידעתי עליהם שום דבר.

״אותה גברת שכנעה את בעלה לתת לי עבודה אצלם, וכאשר הגעתי, נתנו לי באופן שרירותי לגמרי תפקיד של ברוקר, שמתוכו יכולתי לצפות באופן הטוב ביותר בשיגעון המשתולל בוולסטריט.

״לאחר שפרסמתי את הספר, אנשים התחילו פתאום לומר לי שנולדתי סופר, כי תיארתי טוב כל כך את מה שקורה בוולסטריט. אבל זה שטויות, פשוט היה לי המון מזל. מה היה הסיכוי שיושיבו אותי ליד הגברת הזאת? מה היה הסיכוי לקבל משרה בחברה מצליחה ביותר בוולסטריט שמשם יכולתי לכתוב את הסיפור של אותה תקופה?

״המקרה שלי מראה איך נוטים תמיד לספק הסבר רציונלי להצלחה. אנשים באמת לא אוהבים לשמוע שהצלחה היא תוצאה של מזל. במיוחד מצליחנים, מרגישים שההצלחה שלהם הייתה בלתי נמנעת״.

אתה יכול להיות המנכ"ל הטוב ביותר בעולם, אבל יכול להיות שקיבלת ירושה גרועה. או להיפך, מי שלפניך בנה חברה מצליחה, אתה ירשת אותה ממנו והפכת לגיבור

״רוב המצליחנים שמשחזרים את סיפורי הצלחתם״, אומר פרופ' פרנק, ״זוכרים כמה קשה הם עבדו וכמה הם מוכשרים. הם זוכרים שהשקיעו מאמצים רבים, כל יום, ופתרו בעיות מסובכות לאורך שנים רבות. אבל הם יתקשו לזכור שפעם אחת, לפני שנים רבות, התמזל מזלם כאשר קיבלו קידום על חשבון מישהו שוויתר עליו בגלל בעיות במשפחה, והקידום הזה שינה לגמרי את מסלול הקריירה שלהם. או שהיה להם מזל שהוריהם היגרו והם נולדו בעולם המערבי ולא למשל בדרום סודן, ששם לא משנה כמה אתה מוכשר או עובד קשה, אין סיכוי שתצליח בצורה משמעותית״.

איך אנשי עסקים מצליחים מגיבים לתיאוריה שלך?


״כשאני אומר להם שהיה להם מזל, הם מתנגדים. אבל אם אני מעודד אותם לשחזר את סיפור ההצלחה שלהם ושואל אותם האם היו להם מקרים של מזל בדרך לפסגה, הם הרבה פעמים ייזכרו במקרים כאלה, ואפילו ישמחו להיזכר בהם וגם יהיו אסירי תודה על המזל שהיה להם״.

תן לי דוגמה לאיש עסקים כזה. 


ביל גייטס | תמונה: Ramin-Talaie_Getty-Images

ביל גייטס | תמונה: Ramin-Talaie_Getty-Images

״ביל גייטס הוא איש כזה. לגייטס היה המזל ללמוד בשנות ה-60 באחד מבתי הספר התיכונים הפרטיים היחידים במדינה שאפשרו לתלמידים כניסה בלתי מוגבלת למעבדות מחשבים, הרצה של תוכנות נסיוניות, וקבלת משוב מיידי.

״כששאלו אותו מאוחר יותר לכמה בני נוער בסביבה שלו היה רקע דומה במחשבים, עוד לפני שהגיעו לקולג', הוא אמר: 'אני אהיה מופתע מאוד אם היו 50 כאלה בכל העולם. זכיתי להיחשף לפיתוח תוכנות בגיל צעיר, אני חושב שיותר מכל אחד אחר באותו זמן, והכול בגלל אוסף לא יאומן של מקרי מזל'״.

מה זה בעצם מזל? זה דומה לדעתך לגורל?


״זה לא נושא שאני בכלל נותן עליו את דעתי. בין אם אנחנו מכנים את זה מזל, או גורל או קארמה, זה לא משנה מבחינת הנושא שאנחנו דנים בו״.

למה חשוב לדעת שלמזל יש משקל בהצלחה?


״חשוב מאוד לדעת את זה, כי אם מצליחנים שבנו את עצמם יהיו מודעים לכך שבנוסף לכישורים ולמאמצים העצומים שהם השקיעו, היה להם גם מזל, זה יהפוך אותם לקצת יותר צנועים.

״יותר מכך, הם יהיו יותר אסירי תודה, יכירו ויוקירו את התנאים שעזרו להם להצליח, ואולי יהיו מוכנים לתרום יותר לציבור. למשל, לפיתוח תשתיות לפרויקטים ציבוריים כדי לשמר ולפתח את התנאים שסייעו להם עצמם לצמוח, כמו חינוך, בריאות, ביטחון ציבורי וממשל תקין, כך שגם הדור הבא יוכל ליהנות מהסביבה המיטיבה הזאת״.

התשובה האחרונה של פרנק מחזירה אותנו לסורנסן, מנכ״ל חברת התרופות נובו נורדיסק שנבחר למנכ״ל המצליח ביותר לשנת 2015. בתשובה לשאלה, איזה שיעור הוא למד מהצלחתו, הוא אמר: ״אני לא אוהב את הרעיון של 'המנכ״ל המצליח ביותר בעולם. זוהי זווית ראייה אמריקנית: להאדיר אינדיבידואלים. הייתי אומר שאני מוביל צוות שבמשותף יוצר את אחת החברות הטובות ביותר בעולם. וזה שונה מאוד, במיוחד בחברה שקיימת זמן רב. אתה יורש את המצב ממי שקדם לך. אתה יכול להיות המנכ״ל הטוב ביותר בעולם, אבל יכול להיות שקיבלת ירושה גרועה. או להיפך, מי שלפניך בנה חברה מצליחה, אתה ירשת אותה ממנו והפכת לגיבור״.

 

 

בצֵל הסיכוי

$
0
0


שלחו לנו את הסיפור שלכם ובכל חודש נפרסם כאן את הסיפור הנבחר.

הצֵל‭ ‬הוא‭ ‬החלק‭ ‬באישיותנו‭ ‬שאותו‭ ‬אנו‭ ‬בוחרים‭ ‬לחסום‭ ‬או‭ ‬להדחיק‭, ‬למרות‭ ‬שהוא‭ ‬חלק‭ ‬בלתי‭ ‬נפרד‭ ‬מאתנו‭. ‬ככל‭ ‬שהצל‭ ‬גדל‭, ‬הוא‭ ‬בולע‭ ‬יותר‭ ‬חלקים‭ ‬טובים‭ ‬שלנו‭, ‬ואם‭ ‬לא‭ ‬מזהים‭ ‬את‭ ‬המקור‭ ‬שלו‭, ‬יש‭ ‬סכנה‭ ‬שהוא‭ ‬יתפשט‭ ‬בתוכנו‭.‬

כמו‭ ‬הירח‭ ‬שיש‭ ‬לו‭ ‬צד‭ ‬מואר‭ ‬שאור‭ ‬השמש‭ ‬מגיע‭ ‬אליו‭, ‬וצד‭ ‬חשוך‭ ‬שנסתר‭ ‬מהעין‭, ‬הצל‭ ‬של‭ ‬עצמנו‭ ‬הוא‭ ‬גם‭ ‬חלק‭ ‬מזהותנו‭ ‬האמיתית‭. ‬בממלכת‭ ‬הצללים‭ ‬שלנו‭ ‬יש‭ ‬רמזים‭ ‬רבים‭ ‬כיצד‭ ‬נוכל‭ ‬לקדם‭ ‬את‭ ‬חיינו‭, ‬כדי‭ ‬שלא‭ ‬נחיה‭ ‬בתחושה‭ ‬של‭ ‬תכלית‭ ‬מוחמצת‭ ‬או‭ ‬הבטחה‭ ‬שלא‭ ‬קיימנו‭ ‬לעצמנו‭.‬

כאשר‭ ‬אנו‭ ‬בוחרים‭ ‬לנהל‭ ‬סיכויים‭, ‬העיקרון‭ ‬המנחה‭ ‬הוא‭ ‬להתמודד‭ ‬עם‭ ‬מה‭ ‬שמאפיל‭ ‬עלינו‭ ‬ולהעפיל‭ ‬מעליו‭. ‬ההיגיון‭ ‬אומר‭ ‬שכאשר‭ ‬מקטינים‭ ‬סיכונים‭ ‬בהכרח‭ ‬עולה‭ ‬ההסתברות‭ ‬לסיכויים‭, ‬אך‭ ‬להיגיון‭ ‬הזה‭ ‬יש‭ ‬מחיר‭.‬

המחיר‭ ‬הוא‭ ‬התמודדות‭ ‬מתמדת‭ ‬עם‭ ‬חסימות‭ ‬ופחדים‭, ‬מגרעות‭, ‬כישלונות‭ ‬ואפילו‭ ‬סיוטים‭. ‬האפלה‭ ‬איננה‭ ‬נוחה‭ ‬לרובנו‭, ‬והעלטה‭ ‬קשה‭ ‬מכל‭, ‬ובשביל‭ ‬להרגיש‭ ‬בטחון‭ ‬רבים‭ ‬בוחרים‭ ‬ללכת‭ ‬בדרכים‭ ‬המוארות‭ ‬המוכרות‭ ‬להם‭.‬

ההתמודדות‭ ‬עם‭ ‬הצל‭ ‬של‭ ‬עצמינו‭ ‬נעשית‭ ‬בעיקר‭ ‬על‭ ‬ידי‭ ‬אמירת‭ ‬האמת‭ ‬על‭ ‬עצמנו‭ ‬לעצמנו‭, ‬וכן‭ ‬על‭ ‬ידי‭ ‬טיפול‭ ‬וטיפוח‭ ‬עצמי‭. ‬ובמידת‭ ‬האפשר‭, ‬הרבה‭ ‬עידוד‭ ‬ותמיכה‭ ‬ממשפחתנו‭ ‬הגרעינית‭, ‬או‭ ‬הסובבים‭ ‬אותנו‭. ‬

התמיכה‭ ‬הזו‭ ‬היא‭ ‬לעיתים‭ ‬מצרך‭ ‬נדיר‭, ‬משום‭ ‬שרבים‭ ‬נאלצים‭ ‬לגייס‭ ‬כוחות‭ ‬ולהתמודד‭ ‬עם‭ ‬האפלה‭ ‬בכוחות‭ ‬עצמם‭, ‬לעיתים‭ ‬כבר‭ ‬מתקופת‭ ‬הילדות‭, ‬כפי‭ ‬שעשתה‭ ‬ד"ר‭ ‬ליאת‭ ‬אדרי‭ ‬בתעוזה‭, ‬בנחישות‭ ‬ובאמונה‭ ‬חזקה‭ ‬שהיא‭ ‬תנצח‭ ‬את‭ ‬הצל‭.‬

החודש במדור ניהול סיכונים:

תמונה באדיבות מנדלבוים פרי

תמונה באדיבות מנדלבוים פרי

‮"‬הילדה‭ ‬שפעם‭ ‬חיפשה‭ ‬מי‭ ‬יציל‭ ‬אותה‭, ‬מצילה‭ ‬היום‭ ‬אנשים‭ ‬אחרים‮"‬

מאת‭ ‬ליאת‭ ‬אדרי

כ שהייתי‭ ‬ילדה‭ ‬קטנה‭ ‬היה‭ ‬לי‭ ‬חלום‭ ‬להציל‭ ‬את‭ ‬העולם‭. ‬למצוא‭ ‬תרופה‭ ‬למחלה‭ ‬כלשהי‭, ‬כל‭ ‬מחלה‭, ‬העיקר‭ ‬שתהיה‭ ‬קשה‭: ‬סרטן‭, ‬איידס‭, ‬צהבת‭, ‬לא‭ ‬הייתי‭ ‬בררנית‭. ‬הייתי‭ ‬בטוחה‭ ‬שאם‭ ‬אצליח‭ ‬להקל‭ ‬על‭ ‬סבלם‭ ‬של‭ ‬אחרים‭, ‬אהיה‭ ‬מאושרת‭. ‬כשסבלתי‭, ‬הייתי‭ ‬עוצמת‭ ‬את‭ ‬עיני‭ ‬ויודעת‭ ‬שיום‭ ‬אחד‭, ‬כשאגדל‭, ‬אהיה‭ ‬מישהי‭ ‬שתשאיר‭ ‬חותם‭ ‬על‭ ‬העולם‭. ‬חתיכת‭ ‬חלום‭ ‬לילדה‭ ‬עם‭ ‬נקודת‭ ‬פתיחה‭ ‬כמו‭ ‬שלי‭, ‬ילדה‭ ‬שגדלה‭ ‬במשפחה‭ ‬בסיכון‭. ‬

במשך‭ ‬שנים‭ ‬ארוכות‭ ‬הייתי‭ ‬מבודדת‭ ‬מהעולם‭. ‬בבית‭ ‬הספר‭ ‬היסודי‭ ‬לא‭ ‬הצלחתי‭ ‬להשתלב‭ ‬במסגרת‭ ‬החברתית‭ ‬והבית‭ ‬לא‭ ‬היה‭ ‬מקלט‭ ‬או‭ ‬פינה‭ ‬חמה‭. ‬אבא‭ ‬היה‭ ‬אלים‭. ‬לימים‭ ‬למדתי‭ ‬שאלימות‭ ‬היא‭ ‬מהשורש‭ ‬א‭.‬ל‭.‬מ‭. ‬כשלא‭ ‬יודעים‭ ‬לדבר‭, ‬מרביצים‭. ‬כשאין‭ ‬כלים‭ ‬לחנך‭, ‬מרביצים‭, ‬כשלא‭ ‬מבינים‭ ‬את‭ ‬מהלך‭ ‬העניינים‭, ‬מרביצים‭. ‬הנחמה‭ ‬היחידה‭ ‬שנמצאה‭ ‬לי‭ ‬הייתה‭ ‬בספרייה‭. ‬שם‭ ‬לא‭ ‬הייתי‭ ‬ילדה‭ ‬חסרת‭ ‬אונים‭ ‬שהתבגרה‭ ‬בטרם‭ ‬עת‭. ‬שם‭ ‬הרגשתי‭ ‬גדולה‭ ‬וחזקה‭ ‬כשאני‭ ‬בתוך‭ ‬סיפור‭ ‬אחר‭. ‬את‭ ‬התשוקה‭ ‬לידע‭ ‬לא‭ ‬הצליחו‭ ‬לכבות‭ ‬כל‭ ‬הקשיים‭ ‬שבדרך‭.‬

הסקרנות‭ ‬האין‭-‬סופית‭ ‬התעצמה‭ ‬כשנחשפתי‭ ‬לשיעורי‭ ‬טבע‭. ‬הייתי‭ ‬מוקסמת‭. ‬פתאום‭ ‬היה‭ ‬עולם‭ ‬שלם‭ ‬שנפתח‭ ‬בפניי‭ ‬ורק‭ ‬רציתי‭ ‬להעמיק‭ ‬בו‭. ‬גוף‭ ‬האדם‭ ‬הקסים‭ ‬אותי‭ ‬במיוחד‭, ‬והתשוקה‭ ‬להבין‭ ‬איך‭ ‬הדברים‭ ‬פועלים‭ ‬בו‭ ‬לא‭ ‬נרגעה‭ ‬עד‭ ‬היום‭. ‬ברור‭ ‬לי‭ ‬שאת‭ ‬פלא‭ ‬הבריאה‭ ‬הנשגב‭ ‬מכל‭ ‬בינה‭ ‬ודעת‭ ‬אמשיך‭ ‬לחקור‭ ‬ולנסות‭ ‬להבין‭, ‬עד‭ ‬יום‭ ‬מותי‭. ‬הרגשתי‭ ‬שידע‭ ‬עושה‭ ‬אותי‭ ‬אחרת‭, ‬כל‭ ‬יכולה‭, ‬רק‭ ‬לא‭ ‬יכולה‭ ‬לטרור‭ ‬המתרחש‭ ‬בבית‭. ‬

בגרתי‭ ‬ונרשמתי‭ ‬ללימודי‭ ‬רפואה‭ ‬בבאר‭ ‬שבע‭, ‬והיה‭ ‬נראה‭ ‬שההתחלה‭ ‬החדשה‭ ‬המיוחלת‭ ‬קרובה‭. ‬אבל‭ ‬אז‭, ‬בגיל‭ ‬20‭, ‬אבי‭ ‬התאבד‭, ‬טרגדיה‭ ‬שמהדהדת‭ ‬בי‭ ‬עד‭ ‬היום‭. ‬הסיכוי‭ ‬שיהיה‭ ‬לי‭ ‬קשר‭ ‬שונה‭ ‬איתו‭ ‬בבגרותי‭, ‬נמוג‭. ‬בשל‭ ‬מותו‭ ‬נאלצתי‭ ‬לבטל‭ ‬את‭ ‬מסלול‭ ‬הלימודים‭ ‬ולחזור‭ ‬לאזור‭ ‬המרכז‭ ‬כדי‭ ‬לעזור‭ ‬בגידול‭ ‬שני‭ ‬אחיי‭ ‬הקטנים‭. ‬פחדתי‭ ‬שחלומותי‭ ‬לא‭ ‬יתגשמו‭, ‬החלפתי‭ ‬מסלול‭ ‬אקדמי‭, ‬אך‭ ‬לא‭ ‬את‭ ‬החלום‭.‬

הקשיים‭ ‬האדירים‭ ‬ליוו‭ ‬אותי‭ ‬במשך‭ ‬כל‭ ‬תקופת‭ ‬לימודי‭ ‬התואר‭ ‬הראשון‭ ‬והשני‭ ‬באוניברסיטת‭ ‬בר‭ ‬אילן‭, ‬משם‭ ‬המשכתי‭ ‬ללימודי‭ ‬תואר‭ ‬שלישי‭ ‬במדעי‭ ‬החיים‭ ‬והמוח‭. ‬הנחישות‭ ‬לשנות‭ ‬את‭ ‬מסלול‭ ‬חיי‭ ‬הייתה‭ ‬כמו‭ ‬מנוע‭ ‬פנימי‭ ‬שבער‭. ‬המשכתי‭ ‬לפוסט‭-‬דוקטורט‭ ‬בביולוגיה‭ ‬תאית‭ ‬והתפתחותית‭, ‬ופוסט‭ ‬דוקטורט‭ ‬שני‭ ‬במכון‭ ‬ויצמן‭ ‬במדעי‭ ‬המוח‭. ‬

האקדמיה‭ ‬היוותה‭ ‬עבורי‭ ‬מעין‭ ‬חממה‭ ‬שסייעה‭ ‬לי‭ ‬להתחזק‭ ‬ולהתחשל‭. ‬עבדתי‭ ‬רוב‭ ‬הזמן‭ ‬לבד‭, ‬עם‭ ‬חיידקים‭, ‬תאים‭ ‬ועכברים‭, ‬והמגע‭ ‬עם‭ ‬אנשים‭ ‬היה‭ ‬מועט‭. ‬היום‭ ‬בדיעבד‭, ‬אני‭ ‬מבינה‭ ‬ששהיתי‭ ‬זמן‭ ‬רב‭ ‬בבדידות‭ ‬שכנראה‭ ‬הייתי‭ ‬זקוקה‭ ‬לה‭. ‬הרבה‭ ‬מהשברים‭ ‬שהיו‭ ‬בתוכי‭ ‬התאחו‭ ‬באמצעות‭ ‬המחקר‭, ‬הזמן‭ ‬והמשפחה‭ ‬שהקמתי‭, ‬בעל‭ ‬תומך‭ ‬ובנות‭ ‬נהדרות‭. ‬

אבל‭ ‬בתוך‭ ‬תוכי‭ ‬היה‭ ‬פיצול‭ ‬שרק‭ ‬הלך‭ ‬והתעצם‭. ‬הייתה‭ ‬ליאת‭ ‬הגדולה‭ ‬והחזקה‭, ‬מדענית‭ ‬וסמכות‭ ‬מקצועית‭. ‬והייתה‭ ‬ליאת‭ ‬הקטנה‭ ‬והפגיעה‭ ‬שמתחבאת‭ ‬מהעולם‭ ‬בתוך‭ ‬המעבדה‭, ‬ואין‭ ‬לה‭ ‬אומץ‭ ‬לעזוב‭ ‬ולצאת‭ ‬אל‭ ‬העולם‭, ‬כי‭ ‬הסיפור‭ ‬של‭ ‬הסבל‭ ‬התחבא‭ ‬איתה‭. ‬מצאתי‭ ‬עצמי‭ ‬מביטה‭ ‬בחיי‭ ‬שלי‭ ‬ועורכת‭ ‬מעין‭ ‬סיכום‭ ‬ביניים‭: ‬עשרים‭ ‬שנות‭ ‬ילדות‭ ‬קשות‭, ‬ואחריהן‭ ‬עשרים‭ ‬שנים‭ ‬נוספות‭ ‬עם‭ ‬הצלחות‭ ‬רבות‭ ‬במחקרים‭ ‬ובכתיבת‭ ‬פטנטים‭. ‬לכאורה‭ ‬אישה‭ ‬מצליחה‭.‬

באפלה‭ ‬לכל‭ ‬אחד‭ ‬שמור‭ ‬גורלו‭, ‬אמר‭ ‬הסופר‭ ‬ג'אן‭ ‬סינגייאן‭. ‬ואכן‭, ‬בתוך‭ ‬מסתור‭ ‬המעבדה‭ ‬נגלה‭ ‬הסיכוי‭ ‬שלי‭ ‬והשליחות‭ ‬נעשתה‭ ‬ברורה‭: ‬אם‭ ‬אני‭ ‬יכולתי‭ ‬לסבל‭, ‬כל‭ ‬אחד‭ ‬יכול‭, ‬ואני‭ ‬צריכה‭ ‬לצאת‭ ‬מהמעבדה‭ ‬ולהביא‭ ‬את‭ ‬הידע‭ ‬המדעי‭ ‬החוצה‭, ‬כולל‭ ‬את‭ ‬סיפורי‭ ‬האישי‭.‬

מתוך‭ ‬הכאב‭ ‬הזה‭ ‬הפער‭ ‬הצטמצם‭. ‬מתוכו‭ ‬נולדה‭ ‬ליאת‭ ‬אחת‭ ‬שלמה‭ ‬שמעבירה‭ ‬מסר‭ ‬להתמודדות‭ ‬עם‭ ‬החיים‭, ‬דרך‭ ‬הרצאות‭ ‬וייעוץ‭, ‬במיוחד‭ ‬בתחום‭ ‬הבריאות‭. ‬אני‭ ‬מקדישה‭ ‬את‭ ‬הידע‭ ‬והניסיון‭ ‬שלי‭ ‬לצמצום‭ ‬הסבל‭ ‬ולמציאת‭ ‬מרפא‭ ‬לחולים‭ ‬במחלות‭ ‬קשות‭. ‬במסלול‭ ‬נוסף‭ ‬אני‭ ‬גם‭ ‬מסייעת‭ ‬להושיט‭ ‬יד‭ ‬לנוער‭, ‬בעיקר‭ ‬נוער‭ ‬בסיכון‭, ‬דרך‭ ‬משרד‭ ‬החינוך‭. ‬אני‭ ‬מסתכלת‭ ‬קדימה‭ ‬ויודעת‭ ‬שהילדה‭ ‬שפעם‭ ‬חיפשה‭ ‬מי‭ ‬שיציל‭ ‬אותה‭, ‬מצילה‭ ‬היום‭ ‬אנשים‭ ‬אחרים‭, ‬והיא‭ ‬כבר‭ ‬גדולה‭.‬

ליאת‭ ‬אדרי: ‬liatedry@gmail.com

הקוצים‭ ‬שלנו‭ ‬יוצאים‭ ‬מהעץ‭ ‬ממנו‭ ‬באנו

״אף‭ ‬אחד‭ ‬לא‭ ‬יכול‭ ‬לעטות‭ ‬מסכה‭ ‬לאורך‭ ‬זמן‮"‬‭ ‬אמר‭ ‬הפילוסוף‭ ‬והמדינאי‭ ‬סנקה‭ ‬שהשתייך‭ ‬לזרם‭ ‬הסטואי‭ ‬ביוון‭ ‬העתיקה‭. ‬הסטואה‭ ‬תפשה‭ ‬את‭ ‬הפילוסופיה‭ ‬כאמנות‭ ‬תרפויטית‭ ‬ושאפה‭ ‬בעיקר‭ ‬להדריך‭ ‬ולהציע‭ ‬לאדם‭ ‬מתכון‭ ‬לשקט‭ ‬נפשי‭.‬

ומהו‭ ‬המתכון‭ ‬הזה‭? ‬כנראה‭ ‬להשלים‭ ‬עם‭ ‬‮"‬הקוצים‮"‬‭ ‬שיוצאים‭ ‬מהעץ‭ ‬ממנו‭ ‬באנו‭, ‬אחרת‭ ‬נמשיך‭ ‬להידקר‭ ‬מהם‭ ‬באשר‭ ‬נלך‭. ‬החלקים‭ ‬האלו‭ ‬נתפסים‭ ‬בעינינו‭ ‬כזרים‭ ‬לנו‭, ‬ולעתים‭ ‬קרובות‭ ‬אנו‭ ‬מגיבים‭ ‬אליהם‭ ‬בכעס‭ ‬או‭ ‬בשנאה‭, ‬אך‭ ‬הם‭ ‬עדיין‭ ‬חלק‭ ‬מאתנו‭. ‬הם‭ ‬העבר‭ ‬שלנו‭ ‬כולל‭ ‬המשפחה‭ ‬בה‭ ‬נולדנו‭, ‬הטעויות‭ ‬שעשינו‭ ‬ועוד‭ ‬נעשה‭. ‬הם‭ ‬החלק‭ ‬בחיינו‭ ‬שמעכב‭, ‬חוסם‭ ‬ומקשה‭ ‬עלינו‭ ‬להפיק‭ ‬אנרגיה‭, ‬אבל‭ ‬דווקא‭ ‬הוא‭, ‬הוא‭ ‬המפתח‭ ‬שלנו‭ ‬לשלמות‭.‬

מכירים‭ ‬את‭ ‬הביטוי‭ ‬‮"‬לחפש‭ ‬את‭ ‬המפתח‭ ‬באור‮"‬‭?‬

הוא‭ ‬כנראה‭ ‬לא‭ ‬שם‭, ‬הוא‭ ‬תמיד‭ ‬נמצא‭ ‬באפלה‭, ‬היכן‭ ‬שהכי‭ ‬פחות‭ ‬נוח‭ ‬לנו‭ ‬לחפש‭. ‬כי‭ ‬האדם‭ ‬לעולם‭ ‬אינו‭ ‬מרגיש‭ ‬בבית‭ ‬כשהוא‭ ‬בחושך‭, ‬אך‭ ‬מאידך‭ ‬לעולם‭ ‬לא‭ ‬יהיה‭ ‬לו‭ ‬סיכוי‭ ‬אמיתי‭ ‬להרגיש‭ ‬מהו‭ ‬בית‭, ‬אם‭ ‬יסתתר‭ ‬מפני‭ ‬עצמו‭. ‬

הפיזיקאים שמייעצים ל״נוקמים״

$
0
0
תמונה: יח״צ

תמונה: יח״צ

רק כשלימוזינה עצרה מול דירתו הצנועה בניו-יורק כדי להסיע אותו לשדה התעופה, הבין בהתרגשות האסטרופיזיקאי אדם פרנק, שזה עומד להיות היום המאושר בחייו. כשהיה על המטוס, בדרך ללוס אנג'לס, נזכר בחיוך באימייל שקיבל כמה ימים קודם לכן: ״מארוול רוצה לפגוש אותך״.

מי שקורא בין השורות ימצא אלמנט בעייתי בכל הגישה המדעית הזאת של מארוול ובשיתוף הפעולה הצמוד עם המדענים

איך שיצא מהמטוס, חיכה לפרנק נהג לימוזינה נוסף, שהסיע אותו לאולפנים. במקום כבר המתין לו הבמאי סקוט דריקסון שיצר איתו קשר כמה שבועות לפני כן, והציע לו להיות היועץ המדעי של הסרט החדש שהוא מביים עבור אולפני מארוול – ״ד״ר סטריינג'״ (שעלה בימים אלו לאקרנים ברחבי הארץ). אחרי שחתם על כמה הסכמי שמירה על סודיות והורשה להציץ בתסריט הסרט, קיבל את הפניה להגיע לאולפנים.

מתוך הסרט "אנטמן". האם באמת ניתן לכווץ אדם? | תמונה: יח״צ

מתוך הסרט "אנטמן". האם באמת ניתן לכווץ אדם? | תמונה: יח״צ

״דריקסון, הכותבים, המפיק בפועל ואני בילינו את היום בדיבור על הסרט״, מספר פרנק בראיון לאפוק טיימס. ״אחד החלקים הכי חשובים שדיברנו עליהם היה איך לוקחים את ד״ר סטריינג', שהוא סוג של מכשף עם כוחות שמגיעים ממקור מיסטי, ומשלבים אותו לתוך העולם הקולנועי והמדעי של מארוול״.

זאת לא הפעם הראשונה שהוליווד וסרטי מארוול בפרט פונים ליועצים מדעיים. למעשה זה מה שמארוול עושה בכל סרט שהיא מוציאה לאור – היא רוצה להתאים את גיבורי-העל שלה למציאות כפי שאנחנו מכירים אותה, לעולם שיתחבר לעולמו של הצופה. מטרת היועצים במקרה הזה היא לגרום לאירועים בסרט להיראות אמינים והגיוניים ככל האפשר, וחלקם מייעצים גם בנושאים אחרים.

המתמטיקאי ד"ר ספירוס מיכאלאקיס | באדיבות ד"ר ספירוס מיכאלאקיס

המתמטיקאי ד"ר ספירוס מיכאלאקיס | באדיבות ד"ר ספירוס מיכאלאקיס

רבים טוענים שעבודתם של יוצרי הקולנוע עם מדענים העלתה את רמת הסרטים, אבל אחרים טוענים שהמדע לפעמים מתערב יותר מדי במה שעלול לדכא את מוחם היצירתי של הכותבים, במיוחד כשמדובר בסרטים של גיבורים שיצאו מקומיקס. כדי לברר את זה פנינו לכמה מהמדענים הטובים בתחומם, העומדים מאחורי הגיבורים העל-טבעיים שכבשו את המסך ואת הלב שלנו בשנים האחרונות: אנטמן, ת'ור ואיך אפשר שלא, הגיבור החדש: ד״ר סטריינג'.

לשבור את חוקי הפיזיקה

לפני כשנתיים מארוול ביקשו מהמתמטיקאי והחוקר, ד״ר ספירוס מיכאלאקיס, שיפסיק לרגע את המחקר פורץ הדרך שהוא עושה במכון הטכנולוגי של קליפורניה (קאלטק), שאמור בעתיד הקרוב לחולל פריצת דרך שתאפשר לנו להשתגר בזמן ובמרחב (כן, כמו במסע בין כוכבים), ויגיע לייעץ להם בנוגע לגיבור חדש ויוצא דופן שהם עובדים עליו – אנטמן. מיכאלאקיס, שגדל ביוון על סופרמן וספיידרמן לכל היותר, שאל את עצמו כשקיבל את אותו מכתב ממארוול: ״מי זה בכלל האנטמן הזה?״

לאחר בירור קצר, הוא הבין שרבים מהגיבורים הקלאסיים של מארוול לא יעמדו ביכולותיו של הגיבור אנטמן. לא משנה כמה הם חזקים, אינטליגנטיים או בעלי יכולות, יכולותיהם עדיין מתאימות איכשהו ובהגזמה לחוקים שבהם הפיזיקה מכירה, אבל מישהו כמו אנטמן שיכול להתכווץ עד לרמה אטומית ואף תת אטומית, אל התחום הקוונטי, זוכה ליתרון על האחרים. הוא למעשה משבש את חוקי הפיזיקה המוכרים לנו.

מיכאלאקיס, אחד החוקרים המובילים בעולם בתחום הקוונטי, חשב שזה מרגש ביותר, אבל הייתה לו רק בעיה קטנה עם כל הסיפור: מה צריך לקרות כדי שאדם יוכל להתכווץ לגודל כזה קטן ויישאר בחיים?

"תמיד המדע יוכל לתאר את הדברים, אבל תיאורים והסברים הם לא הטוטאליות של מה המשמעות של להיות אנושי"

מתוך הסרט "ד"ר סטריינג'". מרדוקציוניסט למאסטר מיסטי | תמונה: יח״צ

מתוך הסרט "ד"ר סטריינג'". מרדוקציוניסט למאסטר מיסטי | תמונה: יח״צ

תמונה: יח״צ

תמונה: יח״צ

הוא התחיל לחשוב על האתגר ברגע שעלה על המטוס בדרך לאולפנים. ״זה ריתק ואתגר אותי לחשוב שאנטמן עובד עם כיווץ״, הוא מספר בראיון לאפוק טיימס. ״סטאן לי, שהיה נשיא מארוול, החליט עם הכותבים שלו שזה נעשה באמצעות כיווץ המרחב שבין האטומים. אבל מהידע שלי בפיזיקה הבנתי שזה לא ילך, והתחלתי לחשוב במהלך הטיסה, איך אני גורם לזה לקרות״.

כשהגיע לשם, חיכה לו פול ראד בכבודו ובעצמו (השחקן שמגלם את אנטמן, וגם אחד הכותבים), הבמאי פייטון ריד והכותבים האחרים.

״היו להם הרבה שאלות״, מספר מיכיאלאקיס, ״במיוחד לפול ראד. הכותבים במארוול עורכים מחקר לפני שהם כותבים, אבל הבעיה היא שאין להם הרקע המספק כדי לקבוע מה נכון ומה לא. אבל כשהגעתי לשם הבנתי שהם כבר כתבו את התסריט, ושהביאו אותי בעיקר כדי לאשר את החלק המדעי. זה קרה שבוע לפני שהם התחילו לצלם, אז לא יכולתי לומר 'כלום מזה לא אפשרי'. הייתי צריך למצוא דרכים יצירתיות שבהן זה יעבוד.

״הבעיה הראשונה שהייתה לי עם אנטמן, וכך גם אמרתי להם, היא לאן המסה שלו נעלמת כשהוא מתכווץ. אם היא נותרת כפי שהיא ולא משתנה, היא תהיה גדולה מדי אחרי הכיווץ. אבל אנטמן אמור לרכב על נמלים ולקפץ במהירות״.

החליפה שלו עוזרת לו להתכווץ, לא?

״כן, בחליפה יש סוג של חומר או נוזל שמאפשר לו להיות קטן יותר. יש לה סוג של אלקטרו-מגנטיות או משהו אחר שמתנגד למסה. אבל עדיין, זה לא ממש אפשרי. כשאתה קטן כל כך אתה מתקשה לנשום, יש לך בעיה לראות, אתה גם רואה את העולם בדרך אחרת, ויש גלים שונים של אור. כשאתה מתכווץ גם החום מתנדף, ואתה מאבד את חום גופך מהר מאוד כי השטח שלך הצטמצם משמעותית. אלו הם רק חלק מהדברים שדיברנו עליהם״.

אז לא פתרתם את בעיית הכיווץ בסרט של אנטמן?

״מצאתי לזה רק אחר כך פתרון כשעבדתי עם ג'יימס קמרון, על רימייק של סרט משנות ה-80 Fantastic Voyage (סרט העוסק בכיווץ אנשים לרמה מיקרוסקופית כדי שיוכלו להיכנס לגופו של מישהו ולתקן בו נזקים, מ״מ)״.

איזה פתרון מצאת לזה?

״לתת לחליפה מאפיינים תרמיים מיוחדים ואיכויות מיוחדות של מוליכות-על (מצב של חומר בפיזיקה שיכול ליצור שדות מגנטיים חזקים, מ״מ) או דברים אחרים הקשורים לחוקי הפיזיקה כשאתה מתכווץ. אלה רעיונות הגיוניים מבחינה מדעית, למרות שהיום עדיין אי אפשר ליישם אותם״.

איפה עוד תרמת להם?

״אולי את זוכרת שאחד הדגשים החשובים ביותר בסרט היה שמייקל דאגלס רוצה להבין איך התחום הקוונטי עובד כדי שהוא יוכל להגיע לשם ולהחזיר את אישתו שהלכה שם לאיבוד. יש גם סצנה שבה אנטמן מקריב את עצמו – הוא מסובב את הווסת כדי שיאפשר לו להפוך לקטן מספיק, ברמה תת-אטומית, רמה שתאפשר לו להיכנס לחליפת הטיטניום של האויב. כשאתה הופך לממש ממש קטן, אתה נכנס לתחום של פיזיקה קוונטית ומאבד את עצמך בתוכו.

״אז ניסיתי לתאר להם שהדרך בה הפיזיקה עובדת שונה ממה שחשבו עד היום. מסתבר שבגדלים שונים של חלקיקים יש חוקי פיזיקה שונים. זה מה שאנחנו קוראים לו 'התהוות' – השוני בחוקים נוצר כשאנחנו עושים זום אין או מתרחקים. כשאתה מתרחק מהדבר הקטן, אתה מתחיל לראות תמונה מסוימת. אבל כשאתה עושה זום אין, הקונספט של זמן מרחב לא התגבש עדיין ודברים כמו מרחקים או התקדמות קדימה בזמן, לא קיימים. לכן ברגע שגיבור הסיפור מגיע לשם יהיה לו קשה מאוד לחזור״.

מתוך הסרט "ת'ור: העולם האפל". איך אל נורדי הפך לחייזר? | תמונה: יח״צ

מתוך הסרט "ת'ור: העולם האפל". איך אל נורדי הפך לחייזר? | תמונה: יח״צ

בעולמות התודעה

הסרט ד״ר סטריינג' עוסק בנוירו-כירורג ניו-יורקי (שאותו מגלם בנדיקט קמברבאץ'), שמאמין שהוא הטוב ביותר ויודע הכול. יום אחד הוא עובר תאונת דרכים שגורמת לפגיעה חמורה בידיו. הוא הופך לחסר אונים ומחפש להירפא. הוא מגיע לנפאל, שם הוא פוגש את ה״רוח העתיקה״ (״The ancient one״), שמראה לו דרך חדשה וגורמת לו להבין שהוא בעצם לא יודע כלום על המסתורין של היקום, על עצמו ועל היכולות שיש לו.

האסטרופיזיקאי ד"ר אדם פרנק | באדיבות ד"ר אדם פרנק

האסטרופיזיקאי ד"ר אדם פרנק | באדיבות ד"ר אדם פרנק

פרופ' אדם פרנק, שהתבקש לייעץ לסרט, הוא אסטרופיזיקאי באוניברסיטת רוצ'סטר בניו יורק, שעובד בימים אלה עם מחשבי-על בניסיון ללמוד על היווצרותם ודעיכתם של כוכבים ופלנטות. אבל פרופ' פרנק לא עוסק רק ב״מדע טהור״, אלא מתעניין גם בקשרים שבין מדע לרוח, ואף כתב כמה ספרים בנושא ומאמרים לגופי תקשורת, ביניהם הניו יורק טיימס.

״אני אתאיסט״, הוא מתוודה בראיון לאפוק טיימס, ״אבל יש לי עניין גדול ברוחניות. יש לי הרבה מה לומר על זה, במקום לפסול את זה בקלות כמו שאתאיסטים רבים עושים״.

הכרת את ד״ר סטריינג' כשפנו אליך?

״לא!״ הוא צוחק, ״לא קראתי את ד״ר סטריינג'. כשגדלתי הייתי מאוד רדוקציוניסט ומטריאליסט, האמנתי שהדבר היחיד שיש בעולם הם אטומים והחוקים שמעל האטומים ושכל דבר נוצר מזה. התעניינתי באיירון-מן, כי הוא בנה חליפה, התעניינתי בספיידרמן כי הוא קיבל את הכוחות שלו מעכביש רדיואקטיבי, ואקס-מן משינוי גנטי. ד״ר סטריינג' הוא לא דמות שהתאימה לראיית העולם שלי עם כל הפולחן שלו״.

אבל לפני כעשור, מספר פרופ' פרנק, הכירו לו את הבמאי סקוט דריקסון (״כשהעולם עמד מלכת״), וההיכרות ביניהם שינתה אצלו כמה דברים בחשיבה. ״סקוט הוא תאיסט, הוא פילוסוף דתי, הוא דתי מאוד, אבל הוא מכבד מאוד את המדע, ואני אתאיסט עם זיקה לרוחניות, אז התחלנו לשוחח על המקומות החשובים שבהם המדע והרוחניות נוגעים זה בזה״.

כשדריקסון החל לעבוד על הסרט ד״ר סטריינג' והבין שמה שיעסיק את הגיבור שלו הוא הקונפליקט שבין מדע לרוח, הוא פנה ללא היסוס לפרופ' פרנק. בסרט, סטריינג' הופך ממנתח ואיש מדע אתאיסט, למאסטר שמתמרן את המציאות באמצעות התודעה, ועובר בין ממדים ויקומים.

תמונה: יח״צ

תמונה: יח״צ

״דיברנו על סצנות ספציפיות, סקוט רצה במיוחד להרגיש את השפה המדעית. יש סצנה שבה המאסטרית 'רוח עתיקה' (שמגלמת טילדה סווינטון) עומדת מול סטריינג'. סטריינג' בא למנזר בנפאל כדי להחלים, הידיים שלו הרוסות. הוא בא לשם רק כדי להחלים. הוא רדוקציוניסט, הוא לא רוצה לשמוע שום דבר מהדברים המיסטיים, הממבו ג'מבו, אבל היא נותנת לו אותם. אז יש שם דיאלוג מעניין ומשמעותי מאוד ביניהם. דריקסון רצה לדעת מה מדען רדוקציוניסט יגיד למאסטר כזה. אז עיצבנו את הסצנה הזאת.

״כי כמדען וכרדוקציוניסט לשעבר, אני יודע בדיוק איך דיאלוג כזה נראה. עד היום אין לי סבלנות לניו-אייג'. כשאני מדבר עם מישהו שהוא מאוד ניו-אייג', שאומר לי שמכניקה קוונטית מראה שבודהיזם הוא נכון, אני מתרגז. לכן יכולתי לעזור פה. דיברנו גם הרבה על יקומים מקבילים, שהוא רעיון מדעי שסיפרתי להם עליו ואני חושב שהם לקחו חלק מהטרמינולוגיה שלי״.

אז היית אומר שד״ר סטריינג' הוא התגלמות של הדיאלוג בינך לבין דריקסון?

״כן. אני מאמין שתמיד נצטרך להסביר ולתאר דברים באמצעות המדע, אבל התיאורים וההסברים הם לא הטוטאליות של מה המשמעות להיות אנושי. זה, מהפרספקטיבה שלי, מה שמאפשר ליכולות של ד״ר סטריינג' להתקיים בעולם המדעי.

״מה שמעניין אותי ברוחניות הוא שזאת דרך שמחייבת אותך להתנסות באמת. וההתנסות חשובה כי אי אפשר לרדד אותה לכמה הסברים. הסברים הם רק מילים. כשאתה מתנסה בסבל, בין אם אתה מאבד מישהו או שאתה אבוד, ההסברים הופכים לזבובים, הם חסרי משמעות. העובדה שד״ר סטריינג' איבד את ידיו, את היכולות שלו כמנתח, דחפה אותו לראות מעבר להנחות שהוא הגיע אליהן בחייו לפני כן״.

אל או חייזר?

סטריינג' הוא דמות שונה מבחינה מדעית מהדמויות האחרות שראינו עד כה במארוול, מסביר פרופ' פרנק. ״תראי את ת'ור למשל, הדמות שלו היא במקור אל, אבל הם אומרים בסרט שהוא חייזר. וכל הדברים של ת'ור, זאת פשוט טכנולוגיה חייזרית. ככה העולם הקולנועי של מארוול מטפל בחלק המיתולוגי של עולם ספרי הקומיקס של מארוול. אבל אי אפשר היה לעשות את זה עם ד״ר סטריינג', כי הכוחות שלו שונים לגמרי, הם באופן ברור קסם וכישוף״.

אבל פרופ' פרנק לא שימש כיועץ המדעי לסרט ת'ור, אלא האסטרופיזיקאי שין קרול מקאלטק. על התפקיד הוא שמע לראשונה דרך אשתו, שמנהלת ארגון המעודד שיתופי פעולה בין סרטים למדענים. כך קרול ושני מדענים נוספים הכירו את הבמאי קנת' בראנה (״המלט״, ״ג'ק ראיין: גיוס הצללים״), ואת התסריטאי. האתגר היה לקחת דמות קומיקס שהיא אל, ולהפוך אותה לחלק מהעולם המדעי של מארוול.

כשהיה על המטוס, נזכר בחיוך באימייל שקיבל כמה ימים קודם לכן: "מארוול רוצה לפגוש אותך"

״דיברנו על נושאים רבים הקשורים בעולם של ת'ור, ומאז שהתסריט נכתב לסרט הראשון הוא השתנה פעמים רבות״, כותב קרול בבלוג שלו. ״אתם בטח תוהים היכן למדע יש מקום בסרט על ספר קומיקס שעוסק באל נורדי עם גלימה אדומה, שמניף בידו פטיש קסום. למעשה יש שני דברים שבהם עזרנו. הראשון היה לבנות מסגרת קוהרנטית לעולם של מארוול – בסופו של דבר, הסיפור של ת'ור, אל הרעם, יצטרך להתאים לעולם של איירון-מן – כיוון ששתי הדמויות הן חלק מהנוקמים. הדבר השני היה פיתוח דמותה של הפיזיקאית, בגילומה של נטלי פורטמן, במטרה שמה שהיא תעשה ותאמר יהיה אמין״.

לקרול היה חלק בדיאלוג שמתרחש בתחילת הסרט, שמסביר בהמשך את היכולת של ת'ור לעבור בין עולמות: פורטמן מסבירה שאפשר לעשות זאת דרך ״גשר רוזן-איינשטיין״ וכשהמתלמדת שלה אינה מבינה מה היא אומרת לה, פורטמן עונה: זה ״חור תולעת״.

קרול מסביר שנשיא אולפני מארוול, קווין פייג', שואף שהסרטים ״יהיו הגיוניים״. ושלמרות שזה לא העולם שלנו ושזה דמיוני, צריך להיות סט של ״חוקי טבע״ ״השומרים על סדר בדברים.

אך מי שקורא בין השורות ובמיוחד מי שחובב מאוד ספרי קומיקס, יכול למצוא אלמנט בעייתי בכל הגישה המדעית הזאת של מארוול ובשיתוף הפעולה הצמוד הזה עם המדענים. לפוסט של קרול נמצאו כמה תגובות מעניינות שתפסו את תשומת לבי, כמו זאת למשל: ״אני לא מבין למה המפיקים הרגישו שהם צריכים לסטות מספר הקומיקס במובן שבו ת'ור והאייסירים הם באמת אלים, והם משתמשים באמת בקסם״.

תגובה נוספת מחובב קומיקס אחר הייתה: ״זה מסביר הכול! הלכתי לראות את הסרט היום עם בני ותהיתי מי היה זה שהרס לי את הכיף, בכך שהזריק 'מדעיות אתאיסטית ומטריאליסטית' לסרט על מיתולוגיה נורדית'״.

אמנם התגובות היו לסרט ת'ור, אך יש להניח שישנן דמויות אחרות בעולם של מארוול שניתנה להן פרשנות מדעית מדי. ד״ר סטריינג' למשל ככל הנראה ימשוך גם הוא תגובות כאלו. מנגד, קורה גם אפקט הפוך – משהו בעולם הפנטסטי של מארוול ובעבודתם של התסריטאים נגע ברוחם של המדענים, ואף השפיע על מחשבתם, לפחות על אלה שהיו בדיאלוג איתם.

״הייעוץ למארוול גרם לי לנסות לענות על שאלות עמוקות הרבה יותר מאלה שהתעמקתי בהן במחקר שעשיתי על קוונטים״, מתוודה המתמטיקאי מיכאלאקיס, שככל הנראה הגיע לפריצת דרך משמעותית בתחום הטלפורטציה.

״בגלל כל השאלות הנאיביות של השחקנים והבמאים, הייתי חייב להבין איך לשבור את חוקי הפיזיקה. כדי לעשות את זה, הייתי צריך להבין האם חוקי הפיזיקה הם בכלל חוקים. הייתי צריך לשאול מאיפה הם באים ולמה המשוואות האלו אמיתיות לעומת משוואות אחרות. התחלתי לחשוב יותר לעומק על כל ההנחות, אפילו על אלו של הפיזיקה הקוונטית״.

איפה עומד המחקר שלך על טלפורטציה?

״כרגע אני במצב שבו אני רואה איך כל חלקי הפאזל מתחברים. אני רק צריך זמן כדי לכתוב את הדברים, ולקשר את הרעיונות האלו עם הקהילה המדעית, כדי לוודא שאני לא משתגע. עד כה, הכול טוב וזה קורה״.

אז בעתיד נהיה מסוגלים לשגר את עצמנו ממקום אחד לשני?

״כן, זה הרעיון. ברגע שאתה מבין מאיפה המרחב, הזמן וחוקי הפיזיקה מגיעים, ברגע שאתה מבין מה גורם לזה לקרות, אתה לומד לעשות מניפולציה על המשאב הזה, וכך אתה אמור לנסוע בזמן, לפתוח חורי תולעת, לשבור את חוקי הפיזיקה ולהנדס את המציאות״.

חטיפי מדע ומעבר: דרקונים עוזרים ללמוד שפה

$
0
0

דרקונים עוזרים להפנים את השיעור

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

איך לעזור לילדי גן ללמוד מילים חדשות? מתברר שדרקונים ויצורים קסומים עושים את העבודה הזאת לא רע בכלל.

במשך שבועיים, כ-150 ילדי גנים למדו כ-30 מילים חדשות באמצעות סיפור ומשחק. הם חולקו לקבוצות קטנות, כשבתחילת כל מפגש הקריאו להם סיפור. בחצי מהקבוצות הסיפורים תיארו הרפתקאות מעולם הפנטזיה, על דרקונים ומלכים. ובחצי השני הילדים שמעו סיפורים ריאליסטיים יותר, מהרפתקאות החווה החקלאית.

אחרי הסיפור הילדים גם שיחקו קצת בהשראת הסיפור. להשלמת החוויה אפילו סיפקו להם סביבה מתאימה – הילדים ששמעו על חיות החווה שיחקו בדגם קטן של בית חווה והילדים ששמעו על דרקונים ומלכים שיחקו בטירה קטנה.

כשהחוקרים השוו באילו מהקבוצות הצליחו ללמוד יותר מילים, ההבדל היה ברור מאוד. בעולם הפנטזיה הילדים למדו יותר. ד״ר דיאנה שקולניק וויסברג מאוניברסיטת פן סטייט שבארה״ב, שנמנתה על צוות החוקרים, מציעה שלא רק הסקרנות המוגברת עזרה לילדים להפנים את השיעור. גם הפער בין המציאות לפנטזיה, שאילץ את הילדים לבחון טוב יותר את מידת הסבירות של פרטי העלילה, גרם להם להעמיק יותר בתהליכי העיבוד וההפנמה של הסיפור. על הדרך זה גם עזר להם להכיר טוב יותר את המילים החדשות.

דרך במיני – שובר גלים פרה-היסטורי

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

בחופי הבהאמה, בעומק של כשישה מטרים, משתרעת ״דרך במיני״ שמעוררת מחלוקת גדולה מאז שהתגלתה ב-1968. היא מורכבת מאבנים ענקיות שרוחבן הממוצע כשלושה מטרים, אורכה כ-800 מטר, ולצידה משתרעות שתי דרכים נוספות, דומות.

אומרים שהשם שקיבלה – ״דרך״ במיני – דווקא מטעה. האבנים מגיעות עמוק יותר, כך שייתכן שבכלל מדובר בחומה גדולה. הארכיאולוג האמריקני וויליאם דונטו טוען שמדובר בשובר גלים קדום שנועד להגן על התושבים הפרה-היסטוריים של האי במיני ממפלס הים ההולך ועולה. דונטו גם טוען שמצא על חלק מהאבנים סימני סיתות.

* * *

גיאולוגים לעומת זאת טוענים שמדובר בכלל בתופעה טבעית – שחיקה מהירה של סלע הכורכר לצורות סלעיות מלבניות.

אנטיביוטיקה חדשה בתוך האף שלנו

תמונה: NIAID_Flickr

תמונה: NIAID/Flickr

אחד מהחיידקים המסוכנים ביותר שמאכלסים כיום את בתי החולים נקרא MRSA. הוא נפוץ ביותר ומעט מאוד סוגים של אנטיביוטיקה מצליחים להשפיע עליו, כך שהוא מסכן מאושפזים בריאים רבים.

חוקרים מאוניברסיטת טיבינגן שבגרמניה הצליחו לאחרונה למצוא חומר אנטיביוטי חדש שכפי הנראה יוכל להתמודד איתו, לפחות לתקופה מסוימת. הדבר המפתיע היה שהם לא היו צריכים לחפש רחוק – הם מצאו אותו בחיידקים שפעמים רבות מאכלסים את האף שלנו. בינתיים על עכברים זה כבר עובד אבל עד שתפותח תרופה לבני אדם יעברו עוד שנים רבות.

ראשן שיודע להגן על עצמו

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

לראשנים של הצפרדע האילנית אדומת העין יש דרך מעניינת להגן על עצמם, אפילו כשהם עדיין בתוך הביצה. אם למשל צרעה מתחילה להתעסק בביצה ולאיים עליה, בעיקר כשהראשן כבר כמעט בשל, הוא מסוגל פשוט לברוח. כשהראשנים מזהים את הסכנה, הם בוקעים מהביצה תוך פחות מדקה וקופצים לבריכה הסמוכה, והזריזים מביניהם מצליחים לבקוע אפילו תוך פחות מעשר שניות.

האמת שמעבר למציאות החומרית

$
0
0
ציור: Lu Chih

ציור: Lu Chih

״יום אחד חלם ג׳ואנג דזה שהוא פרפר, מעופף לו כך. כמה כיף היה לו לעשות כך מה שהוא רוצה! הוא לא ידע שהוא היה ג׳ואנג דזה. לפתע התעורר, וגילה שהוא ללא כל ספק ג׳ואנג דזה. הוא לא ידע אם הוא ג׳ואנג דזה שחלם שהוא פרפר, או שמא הוא פרפר שחולם שהוא ג׳ואנג דזה״.

הקטע המפורסם הזה, מתוך ספרו של החכם הדאואיסטי ג׳ואנג דזה, הוא דוגמה נפלאה לאופן שבו חלומות משמשים בתרבות הסינית כדי לעזור לנו לחשוב מחדש על המציאות שבה אנו חיים. התרבות הסינית מלאה בסיפורים על חלומות שעזרו לאנשים להתעורר לכל מיני עקרונות ולעשות שינויים גדולים בחיים שלהם.

״איך אני יודע שליהנות מהחיים זה לא אשליה?״ שואל ג׳ואנג דזה בספר, ״איך אני יודע שלשנוא את המוות זה לא כמו אנשים שהלכו לאיבוד בילדותם ולא יודעים מהי הדרך הביתה?״

״כשאנחנו חולמים אנחנו לא יודעים שאנחנו חולמים״, הוא אומר, ״אנחנו אפילו יכולים לחלום שאנחנו מפרשים חלום. רק כשאנחנו מתעוררים אנחנו יודעים שהיה זה חלום. ועדיין, השוטים חושבים שהם ערים, וטוענים שהם יודעים שהם שליטים או שהם רועי צאן״.

אחד הסיפורים המפורסמים בספרות הסינית הקלאסית הוא הסיפור על לו שאנג, שהיה איכר צעיר ומשכיל ושאף תמיד להגיע לגדולות.

בכל שנה ניגש לוּ לנסות את מזלו בבחינות הקיסריות, כדי להתקבל למשרה יוקרתית של פקיד ציבור ולהתקדם בחיים. אולם לרוע המזל, בכל שנה נכשל לוּ בבחינות. במשך כל השנה היה משקיע שעות ארוכות בלימודים מפרכים רק כדי לספוג אכזבה נוספת כשהתפרסמו תוצאות הבחינות.

יום אחד עבר לוּ ליד פונדק דרכים כשהוא לבוש בבגדי הפשתן הפשוטים שלו, והחליט להיכנס כדי לנוח מעט. בעל הפונדק העמיד בדיוק סיר של דוחן על האש, ולוּ התיישב בינתיים ליד איש זקן עם חיוך טוב וזקן לבן ארוך. אבל הזקן הזה לא היה סתם זקן. הוא היה טאואיסט.

הטאואיסטים הם אנשים המחפשים את ה״טאו״ (או ״דאו״ – "הדרך"), או בעצם אנשים השואפים לשפר את עצמם בהתאם לטאו. לפי הטאואיזם, אחת מהתורות שהשפיעו באופן העמוק ביותר על התרבות הסינית, מאחורי כל התנהלות היקום קיים ״טאו״ שאחראי לה, משהו בלתי נראה ובלתי מוסבר. במקור, הם מאמינים, כולנו התאמנו לטאו הזה, אבל עם הזמן התרחקנו ממנו. הם מאמינים שהאדם יכול להתאים את עצמו בחזרה לטאו על ידי חזרה למקור, למה שפשוט, תמים, ומותאם באופן טבעי ובלי מאמץ ליקום.

לו שנג והטאואיסט ניהלו שיחה שלווה ונעימה. אבל אז, לוּ נאנח אנחה כבדה, וקרא בקול עגום: ״אני כזה כישלון!״

הטאואיסט התפלא: ״מדוע אתה אומר כך באמצע שיחה נעימה שכזאת? נראה שאינך סובל מדבר. לוּ סיפר לו בעצב על ניסיונותיו הכושלים להתקדם בחיים. הטאואיסט חייך, שלף כרית מהתיק, ואמר: ״הנח את ראשך על הכרית הזאת ונוח, וכל מה שאתה רוצה – יתממש״.

ואכן, כעבור כמה חודשים התחתן לוּ עם אישה יפהפיה ממשפחה מכובדת, ועושרו הלך וגדל. בשנה שלאחר מכן הצליח לו לעבור סוף סוף את הבחינות הקיסריות, והצטרף לשירות החצר הקיסרית. הוא התקדם במהירות בתפקידיו, וביצע את המשימות החשובות ביותר בחצר הקיסרית. לאחר שהצליח למנוע את פלישות האויבים, הוא קודם לתפקידים גבוהים עוד יותר, והיה מושא להערצה בעיני כול.

אבל הצלחתו המטאורית של לו שנג גם גררה קנאה בקרב עמיתיו. הוא נפל קורבן לעלילה שרקמו נגדו כמה שרים בחצר הקיסרית, והוגלה. לאחר שלוש שנים החזיר אותו הקיסר למשרה בכירה. אבל אז העלילו עליו עמיתיו עלילה קשה אף יותר והוא הואשם בניסיון הפיכה. ״מה היה חסר לי אז בכפר?״ הוא חשב לעצמו כשהגיעו השומרים לעצור אותו. ״מדוע הייתי צריך לרדוף אחר תהילה ומעמד?״

כל הנאשמים במזימה הוצאו להורג, וגורלו של לו עמד להיות זהה. אבל ברגע האחרון חנן אותו הקיסר ושלח אותו פעם נוספת לגלות. אחרי כמה שנים הבין הקיסר את הטעות שנעשתה, והחזיר אותו למשרה רמה. לו כבר הזדקן והתעייף, ורצה לפרוש. אבל הקיסר, שהעריך כל כך את יכולותיו, לא הסכים לשחרר אותו. בקשה אחר בקשה נענתה בסירוב. לבסוף, בגיל 81, חלה לו שנג במחלה קשה, ומת.

באותו רגע התעורר לו שאנג בבהלה והסתכל מסביב. הזקן עדיין ישב לידו, ודוחן עדיין התבשל לו בסיר, ואפילו לא היה מוכן עוד. במשך זמן ארוך ישב לוּ ולא אמר מילה. ״הייתכן שחלמתי כל הזמן הזה?״ הוא שאל. ״כך הם החיים כפי שאתה רוצה אותם״, אמר לו הטאואיסט. לו שנג התחיל לחשוב לעצמו – מה באמת חשוב לו בחיים? מה הוא באמת רוצה להשיג? מה הדבר שהוא באמת רוצה לשפר בחיים שלו? הוא קד קידה עמוקה לזקן, ויצא אל דרך חדשה.

הביטוי ״חלום בזמן שמתבשל הדוחן״ נכנס כביטוי שגור לשפה הסינית. היום משתמשים בו כמטפורה לציון אשליות בלתי מציאותיות, או חלום באספמיה. במקור הוא מרמז על האשליה שבמציאות החומרית וקורא לנו לחפש את מה שמעבר.

כך מפיקים סרטוני תעמולה מזויפים של ארגון טרור

$
0
0
תמונת אילוסטרציה: Fotolia

תמונת אילוסטרציה: Fotolia

מרטין וולס היה עורך וידאו מוכשר, פרילנס, שביצע עבודות עריכת וידאו איכותיות עבור חברות ששכרו את שירותיו. אבל במאי 2006 חייו השתנו לפתע, כשהתקשר אליו לקוח לא רגיל עם הצעת עבודה בלתי צפויה. על הקו: נציג חברת יחסי הציבור הגדולה בבריטניה – ״בל פוטינגר״ – שהציע לו להתראיין במשרדי החברה בלונדון לתפקיד חדש. ״תזכה לערוך דברים חדשים, דברים היוצאים מהמזרח התיכון״, אמר לו.

לוולס לא היה מושג במה מדובר. ״חשבתי לעצמי 'זה נשמע מעניין'״, הוא סיפר לנו בראיון שערכנו איתו. מתוך סקרנות הוא נסע ללונדון והגיע לראיון שנקבע לו במשרדי ״בל פוטינגר״. ״אני נכנס לבניין, ומיד מלווים אותי שומרים למעלית שעולה לקומה השישית. גם שם המתין שומר. חשבתי לעצמי 'מה לעזאזל קורה כאן?' מתברר שזו הייתה שלוחה של הצי האמריקני. ממה שהצלחתי להבין באותו זמן, זו הייתה יחידה לאיסוף מודיעין עבור כלי התקשורת״.

לאחר שיחה קצרה, החליט וולס לשאול מתי יודיעו לו לגבי התאמתו למשרה, והופתע מהתשובה: ״כבר התקבלת לתפקיד. כבר ביצענו את כל בדיקות הרקע הנדרשות לגביך״.

זה היה יום שישי. מיד בסיום ה״ראיון״ נאמר לו כי בעוד יומיים יעלה על טיסה. כששאל לאן הוא אמור לטוס, הונחתה עליו פצצה: בגדד.

״למעשה היו לי 48 שעות לאסוף כל מה שצריך כדי לחיות במדבר״, הוא נזכר.

פעילות בפרופיל נמוך

בראש ״בל פוטינגר״ עמד באותם ימים אחד מבכירי אנשי יחסי הציבור בבריטניה ואולי בעולם כולו – טים בל, יו״ר החברה. האיש שנטען כי יצר את תדמית ״אשת הפלדה״ של מרגרט תאצ'ר וסייע למפלגה השמרנית לזכות שלוש פעמים בבחירות.

בל ייסד את החברה עם שותפים, והחל לעבוד עם שורה של לקוחות גדולים. ביניהם חברת קוקה-קולה, Adobe, וגם כמה שמות פחות נוצצים כמו אסמא אל-אסד, אשתו של נשיא סוריה, שביקשה לייצג את סוריה בעולם ולהיהפך לפנים הרשמיות שלה.

לעיראק הגיעה החברה לאחר הפלישה האמריקנית. במארס 2004 הקימו כוחות הקואליציה, שבראשן ארה״ב ובריטניה, ממשלת מעבר זמנית שניסתה לקדם בחירות דמוקרטיות בקרב ההמונים. דבר שקיוותה להשיג בעזרת יחסי ציבור מעולים, ולצורך כך שכרה את שירותי ״בל פוטינגר״. ״פעילות בפרופיל גבוה״, קראה לכך החברה הבריטית בדו״ח השנתי שלה. אולם, עד מהרה עברה לפעילות בפרופיל פחות גבוה.

מרטין וולס | תמונת צילום מסך: Youtube

מרטין וולס | תמונת צילום מסך: Youtube

וולס הבחין בכך. כשנחת בנמל התעופה של בגדד, אחרי שמטוסו הצליח לחמוק מאש המורדים, הוא חשב שיילקח ל״אזור הירוק״, מתחם מאובטח בלב בגדד, מוקף בקירות בטון, ששימש אנשי מנהלה. אבל במקום זאת הוא גילה שהמשרד החדש שלו נמצא במקום אחר לגמרי – מחנה ״ויקטורי״, אחד הבסיסים הצבאיים של כוחות הקואליציה.

אלה היו ימי אלימות וטרור ברחובות בגדד. חמישה פיגועי התאבדות בוצעו בעיר בסמוך להגעתו של וולס, לרבות מכונית תופת שהתפוצצה ליד המחנה הצבאי בו שהה, פיגוע שנהרגו בו 14 בני אדם ונפצעו שישה.

״הבניין [שבו עבדתי] היה שמור היטב״, נזכר וולס. ״מבחוץ היו שלטים עליהם נכתב 'הכניסה אסורה, אזור מסווג, אם אין לך אישור לא תוכל להיכנס', וכיו״ב״.

בפנים היו שלושה-ארבעה חדרים עם שולחנות כתיבה רבים, נזכר וולס. אזור אחד בבניין הוקצה לעובדי ״בל פוטינגר״, והשאר לאנשי צבא אמריקניים. ״עשיתי טעות ונכנסתי לאחד האזורים [של הצבא האמריקני]. חייל אמריקני קשוח גרר אותי מיד החוצה, ואמר לי שאסור בשום פנים ואופן להיכנס לשם, זהו אזור עם סיווג ביטחוני גבוה. כל אותו זמן היד שלו הייתה על הנשק״, סיפר וולס, שהבין בשלב הזה כי כנראה לא יעסוק רק בעריכת סרטוני וידאו.

מטרת החברה הייתה להפיק עבור הפנטגון סרטונים הכוללים קטעי חדשות קצרים בערבית וקטעי וידיאו מזויפים של קבוצות מורדים בעיראק

מתברר כי חברת היח״צ הבריטית ששכרה את שירותיו פעלה באותם ימים בלב מבצע מודיעיני מורכב שניהל הצבא האמריקאי. בל, יו״ר ״בל פוטינגר״ דאז, אישר לנו כי חברת היח״צ שלו הועסקה במבצע צבאי חשאי ביותר, תחת הסכמי סודיות, וכי דיווחה לפנטגון, לסי-איי-אי ולמועצה לביטחון לאומי של ארה״ב על פעולותיה בעיראק.

מטרת החברה הייתה להפיק עבור הפנטגון סרטונים הכוללים קטעי חדשות קצרים בערבית וקטעי וידיאו מזויפים של קבוצות מורדים בעיראק. לדברי עובד לשעבר בחברת היח״צ, הסרטונים הופצו בין השאר במטרה לאפשר מעקב אחר אלו שצופים בהם.

מסמך שהגיע לידינו מראה כי בנקודת זמן מסוימת העסיקה החברה כ-300 עובדים בריטיים ועיראקיים, ועלות עבודתה הגיעה למעל 100 מיליון דולר בשנה. גילינו עוד שבין 2007 ל-2011 הפנטגון העביר לחברה סכום של 540 מיליון דולר. סכום של כ-120 מיליון דולר הועבר לחברה ב-2006. את המידע מצאנו באמצעות עיון ברשומות שונות, כגון מסמכי רכש, חוזי קבלנות של הצבא האמריקני ודוחות של משרד ההגנה האמריקני, כמו גם מסמכים של החברה עצמה.

עובדי חברת ״בל פוטינגר״ עבדו באזורים סודיים ביותר בתוך מחנה ״ויקטורי״ | תמונה: Martin Wells

עובדי חברת ״בל פוטינגר״ עבדו באזורים סודיים ביותר בתוך מחנה ״ויקטורי״ | תמונה: Martin Wells

במסגרת המחקר גם ראיינו שישה בכירים לשעבר בחברות קבלנות גדולות שעסקו בעבודת תקשורת בעיראק, בעת המלחמה.

הפקת סרטוני תעמולה

אחד הקבלנים סיפר כי בעיראק נעשה שימוש רווח בשלושה סוגים של חומרים שהופצו בכלי התקשורת: ״חומרים עם תווית לבנה, עליה רשום שמה של החברה שהפיקה אותם; תווית אפורה, ללא ציון שם כלשהו, ותווית שחורה – בעלת שיוך מזויף. חומרי מדיה בעלי תווית שחורה, המשמשים למעקב אחר הצופים בהם, הפכו לחלק סטנדרטי למדי בארגז הכלים של העובדים בתחום״.

באופן דומה הפיקה ״בל פוטינגר״ שלושה סוגי סרטונים. הסוג הראשון היה פרסומות טלוויזיה המתארות את אל-קאעידה באור שלילי (ומבוססות על חומרים אמיתיים). השני היה קטעי חדשות שלכאורה נוצרו על ידי רשת טלוויזיה ערבית. ״בל פוטינגר״ שלחה צוותים לשטח כדי לצלם בווידיאו הפצצות של אל-קאעידה. אחר כך הסרטים נערכו כאילו שמדובר בקטעי חדשות, התווספה להם קריינות בערבית והם הופצו לרשתות טלוויזיה בכל האזור. כך לדברי וולס.

העובדה שהאמריקנים הפיצו את קטעי החדשות ברשתות הטלוויזיה נשמרה כמובן בסוד מהציבור העיראקי. למרות זאת, ב-2005 הודלף לציבור כי חברת היח״צ ״לינקולן גרופ״ סייעה לפנטגון לשתול ידיעות חדשותיות בעיתונים בעיראק – אשר הוצגו לעתים כחדשות מהימנות ולא מוטות. הדלפה שהובילה לחקירה במשרד ההגנה האמריקני.

הצוות שתל פיסות קוד לתוך התקליטורים, שסיפקו רשימה של כתובות IP (כתובות אינטרנט) של המחשבים שבהם נוגנו התקליטורים

היה גם סוג שלישי של סרטונים שיצרה ״בל פוטינגר״, הסוג הרגיש ביותר – סרטוני תעמולה מזויפים של אל-קאעידה. וולס סיפר לנו כיצד סרטוני הווידיאו הופקו, וכיצד הוא קיבל הנחיות מדויקות: ״להפיק סרט וידיאו בסגנון כזה וכזה, ולעשות שימוש בקטעי-סרטים שצולמו על ידי אל-קאעידה״, נאמר לו. ״הסרטים צריכים להיות באורך 10 דקות, בפורמט קובץ מסוים, ובקידוד מסוים״. הסרטונים הועלו על גבי תקליטורים.

חיילים אמריקנים לקחו איתם את התקליטורים לסיורים והניחו אותם במקומות שפשטו עליהם. ״אם הם פשטו על בית ובלגנו אותו כשחיפשו שם דברים, הם פשוט זרקו שם תקליטור״, אמר וולס.

התקליטורים נוצרו לצפייה בנגן ״ריל פלייר״ (Real Player), נגן מדיה חינמי פופולרי שעובד באמצעות חיבור לאינטרנט. וולס סיפר כיצד הצוות שלו שתל פיסות קוד לתוך התקליטורים, שהובילו לחשבון ב״גוגל אנליטיקס״, וסיפקו רשימה של כתובות IP (כתובות אינטרנט) של המחשבים שבהם נוגנו התקליטורים.

למעט מאוד אנשים הייתה גישה לחשבון ב״גוגל אנליטיקס״ העוקב אחר הכתובות. לוולס הייתה גישה, גם לחבר בכיר בהנהלת ״בל פוטינגר״ הייתה, ולאחד מבכירי הצבא האמריקני.

וולס הסביר את ערכם המודיעיני: ״אם אנשים צופים בזה במרכז בגדד… אתה יודע ששם זה להיט. אבל אם, נניח כעבור 48 שעות או שבוע, הסרטון צץ לפתע במקום אחר בעולם, זה כבר יותר מעניין, וזה בדיוק מה שהם מחפשים, כי זה נותן לך עקבות״.

התקליטורים הופיעו במקומות מעניינים, נזכר וולס, כולל באיראן, בסוריה ואפילו באמריקה. ״בכל יום הדפסתי את פלט המעקב, ואם משהו מעניין היה צץ, הייתי מוסר את זה למנהלים שלי, ומשם הם כבר טיפלו בזה״, אמר.

לדברי וולס, גנרל דייוויד פטראוס (ראש הסי-איי-אי לשעבר) אישר את החומרים | תמונה:Cate Gillon/Getty Images

לדברי וולס, גנרל דייוויד פטראוס (ראש הסי-איי-אי לשעבר) אישר את החומרים | תמונה:Cate Gillon/Getty Images

הפנטגון אישר כי ״בל פוטינגר״ פעלה עבורו בעיראק, בכפוף ל״כוח המשימה לפעולות מידע״ (Information Operations Task Force), והפיקה חומרים שחלקם סופקו בגלוי לכוחות הקואליציה, וחלקם לא. אך התעקש שכל החומרים שהופצו על ידי כוח המשימה הזה היו ״נאמנים למציאות״.

בל פוטינגר עבדה לא רק עבור כוח המשימה הזה. וולס סיפר כי חלק מעבודת היח״צ נעשתה בכפוף ל״כוח משימה פסיכולוגי משותף״ (Joint Psychological Operations Task Force), דבר שאישר גם בכיר במשרד ההגנה האמריקני שנמנע מלהגיב באריכות על פעולות כוח המשימה הזה, ורק אמר: ״איננו נוהגים לדון בשיטות איסוף מודיעין של מבצעים בעבר ובהווה״.

לדברי וולס, התוצרים שהפיקו בחברה אושרו על ידי מפקד הכוח הרב-לאומי בעיראק. ״שני קולונלים צפו בחומרים שהפקנו, הם אישרו אותם, ואז החומרים הועברו לגנרל פטראוס״, אמר. דייוויד פטראוס שימש כמפקד כוחות הקואליציה בעיראק. הוא התמנה לראש הסי-איי-אי בספטמבר 2011, אולם כעבור שנה התפטר על רקע רומן מחוץ לנישואין עם עיתונאית, אליה העביר חומרים מסווגים.

וולס מספר שחלק מהפרויקטים הועברו אפילו לדרגים גבוהים יותר בשרשרת הפיקוד. ״אם [פטראוס] לא יכול היה לאשר את זה, זה היה מגיע עד לבית הלבן, היו מאשרים את זה שם, ואז היו מעבירים את התשובה בחזרה למטה״.

כעס באמריקה

זכייתה של ״בל פוטינגר״ הבריטית בחוזה גדול כל כך יצרה תרעומת בקרב חברות יח״צ אמריקניות שהתחרו על עבודה בעיראק, לדברי עובד לשעבר באחת המתחרות של ״בל פוטינגר״.

״איש לא הצליח להבין כיצד חברה בריטית הצליחה להשיג חוזה של מיליוני דולרים עם ארה״ב, כאשר היו חברות לא פחות טובות בארה״ב שיכלו לבצע את אותה עבודה״, אומר אנדריו גארפילד, עובד לשעבר ב״לינקולן גרופ״, המכהן כיום כחבר בכיר במכון (האמריקני) לחקר מדיניות חוץ. ״החברות האמריקניות כעסו״.

איאן טוניקליף, קצין בריטי לשעבר, עמד בראש פאנל של שלושה חברים בממשלת המעבר של עיראק (שהוקמה לאחר הפלישה). הפאנל בחר ב״בל פוטינגר״ ב-2004 כזו שתקדם את הבחירות הדמוקרטיות בעיראק.

לדברי טוניקליף, החוזה, שעמד על סכום של 5.8 מיליון דולר, נחתם לאחר שממשלת המעבר הבינה כי מאמציה מבית להעלות את מודעות הציבור לבחירות דמוקרטיות בעיראק לא השיגו את יעדם. ״ניהלנו מכרז מהיר יחסית, אם כי תחרותי, לאיתור חברות יחסי ציבור״, נזכר טוניקליף.

אישה עיראקית חולפת על פני לוח מודעות עם הכיתוב "סיורים ושיירות צבאיות הם למען ביטחונך", בבגדד, אוגוסט 2006 | תמונה: Karim Sahib/AFP/Getty Images

אישה עיראקית חולפת על פני לוח מודעות עם הכיתוב "סיורים ושיירות צבאיות הם למען ביטחונך", בבגדד, אוגוסט 2006 | תמונה: Karim Sahib/AFP/Getty Images

טוניקליף אמר כי ״בל פוטינגר״ הייתה אחת מבין שלוש חברות שנענו למכרז, וכי ההצעה שלה פשוט הייתה הטובה ביותר בהשוואה לשאר המתחרות.

אבל לא רק ״בל פוטינגר״ קיבלה כסף מהפנטגון. הלשכה לעיתונות חוקרת גילתה כי בין 2006 ל-2008 יותר מ-40 חברות קיבלו תשלום עבור מתן שירותים שונים, כגון הפקת תשדירי טלוויזיה ורדיו, הפקת סרטוני וידיאו, שלטי חוצות, פרסום וסקרי דעת קהל. אלו כללו חברות אמריקניות כגון ״לינקולן גרופ״, ״לאוני תעשיות״ ו-SOS אינטרנשיונל, כמו גם חברות היושבות בעיראק כגון ״Cradle of New Civilization Media״, Babylon Media ו-Iraqi Dream.

אולם הסכומים הגבוהים ביותר הועברו ל״בל פוטינגר״.

לדברי גלן סגל, שעבד בצוות משימה מיוחד בתחום התקשורת האסטרטגית בעיראק ב-2006, נעשה שימוש בקבלנים משום שלצבא חסרה המומחיות הנדרשת, ומשום שפעל בתחום ״אפור״ מבחינה משפטית.

כיסוי פניו של סדאם חוסיין בדגל ארה"ב לא הועיל למוניטין של ארה"ב. חברות יח"צ נשכרו במטרה למצוא דרכים מתוחכמות יותר להעביר מסרים לציבור בעיראק | תמונה: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images

כיסוי פניו של סדאם חוסיין בדגל ארה"ב לא הועיל למוניטין של ארה"ב. חברות יח"צ נשכרו במטרה למצוא דרכים מתוחכמות יותר להעביר מסרים לציבור בעיראק | תמונה: Ramzi Haidar/AFP/Getty Images

במאמר שפרסם ב-2011, מציין סגל כי החוק האמריקני אסר על הממשל להפעיל תעמולה כלפי תושבי ארה״ב. וכיוון שבאופן תיאורטי, בעידן הגלובלי, תושבי ארה״ב היו יכולים לצפות בתשדירים שהופקו בעיראק, ״הצבא נקט משנה זהירות בכך שלא ביצע בעצמו את כל ה… פעילויות״, כתב סגל.

סגל טוען כי פעולות הפצת מידע בכלי התקשורת, מהסוג שצוינו כאן, הצליחו להשפיע על המצב בעיראק. לא כולם מסכימים איתו. מחקר שנערך ב-2015 על ידי תאגיד ראנד, צוות חשיבה צבאי, הגיע למסקנה כי ״הניסיונות להעריך האם המאמצים ליידע, להשפיע ולשכנע הצליחו, הוכחו כמאתגרים בקרב הממשל ומשרד ההגנה״.

ב-2011 הופסקה מעורבותה של ״בל פוטינגר״ בשליחות ממשלת ארה״ב, כאשר חיילי הצבא האמריקני נסוגו מעיראק. ב-2012 החברה החליפה בעלים, ולמבנה הארגוני הנוכחי שלה אין כל קשר עם היחידה שפעלה בעיראק ושנסגרה ב-2011. מובן שאנשי המפתח שעבדו באותה יחידה מכחישים כל קשר לנושא.

וולס עזב את עיראק פחות משנתיים לאחר שנחת שם. הוא חווה לחץ רב לאחר שנאלץ לצפות בסרטי וידיאו קשים המתארים את זוועות המלחמה, יום אחר יום.

כיום הוא חש אמביוולנטיות ביחס לתקופה שבה ייצר חומרי תעמולה עבור צבא ארה״ב. המטרה של ״בל פוטינגר״ בעיראק הייתה להדגיש את האלימות חסרת הטעם של אל-קאעידה – פרסום שבאותה תקופה, כך חשב, בוודאי יכול היה להשיג השפעה חיובית כלשהי. ״אולם אז, באיזשהו מקום במצפון שלי, תהיתי האם זה באמת הדבר הנכון לעשות״, הוסיף.

בל סיפר כי הוא חש ״גאה״ בעבודה שעשתה ״בל פוטינגר״ בעיראק. ״עזרנו במידה רבה לפתור את המצב״, אמר. ״אמנם לא מספיק, לא עצרנו את הבלגן שצמח שם, אבל זה היה חלק ממערך התעמולה של ארה״ב״.

באשר לשאלה האם החומרים השיגו בסופו של דבר את יעדם, אומר וולס, כי לעולם לא נדע באמת. ״כלומר, אם תתבונן במצב הנוכחי בעיראק, לא נראה שזה באמת עבד. אבל באותו זמן, מי יודע, גם אם זה הציל חיים של אדם אחד, זה [היה] הדבר הנכון לעשות״.

*התחקיר פורסם באתר הלשכה לעיתונות חוקרת, בשיתוף עם ה״סאנדיי טיימס״, והוא חלק מסדרת תחקירים שפורסמו על ידי ״הלשכה לעיתונות חוקרת״ בנושא קבלנים צבאיים בעולם.

 


מה הסיפור שלך?

$
0
0

היכנסו ללינק כדי לשלוח את הסיפור שלכם: bit.ly/et-chance

כולנו כותבים, בין אם אנו מודים בכך או לא. כל אחד כותב את סיפור חייו, וכל בני האדם הם ״מספרי סיפורים״ מלידה. סוד הצלחתם של סיפורים הוא עתיק יומין ונצחי – סיפור טוב יודע להתגנב לתוך מוחנו ולשבות את ליבנו. הסיפור הנכון, בזמן הנכון, הוא מתנה שיכולה לעורר מחשבות, וגם כוח ואומץ לשנות את עצמנו ואת חיינו.

מנהלים מבינים כיום שהם צריכים ללמוד איך ״לספר סיפורים״ כדי לשפר את יכולת השכנוע שלהם; הסיפורים הטובים הם אלה שבנו את אימפריית הסרטים של הוליווד, את וול סטריט, וגם את מדינת ישראל כ״סטרטאפ ניישן״. כי סיפור טוב משכנע אנשים להשקיע, יותר טוב מכל אקסל של מספרים, במיוחד אם מוצמד לו אפקט ״ההפי אנד״ המיוחל.

ומכאן הבחירה להשתמש בז׳אנר הסיפור כדי להעביר כלים ל״ניהול סיכויים״. אחת המטרות שהצבנו למדור היא לחדד מצבים שונים, אישיים ועסקיים, וללמוד מתוכם על ניהול הסיכויים של מספר הסיפור, דרך צמתי קבלת החלטות ואופן ההתנהלות שלו בתוכם.

אבל מה זה בכלל ״ניהול סיכויים״? ניהול סיכויים עוסק באופטימיזציה של מצבים. זוהי מתודולוגיה שדרכה מזהים תהליכים ומצבים שאנו עוברים בזמן אמת, ומייצרים מהם אפשרויות ואבני דרך להמשך. אבנים שאם נלך בהן יובילו אותנו בסופו של דבר להצלחה. אבל זה לא פשוט כל כך. לעתים זה דורש מאיתנו לסגל חשיבה מסוג חדש, להמציא דרך חדשה שאיש לא צעד בה קודם או אפילו לזהות את הפתרון שכבר קיים.

לכולנו יש סיפורים שנולדנו לתוכם וחשוב לספר הלאה. הם מעניקים כוח, ידע, משמעות ועוצמה, לא רק לאחרים, אלא גם לנו, מספרי הסיפורים. ״כשנתבקשתי לכתוב, התיישבתי מול המראה לכמה ימים. זה היה לי קשה מאוד – נאלצתי לסדר את המעשים שלי ולבחון את חיי. אני חייב לסיפור שלי הרבה״, שיתף אחד הכותבים במדור.

מישהו אחר שיתף: ״תהליך הכתיבה הפך את השתלשלות האירועים של חיי ל׳סיפור׳ שיש בו זרימה והיגיון. המבנה עזר לי לדייק ולזהות נקודות מפתח שהובילו לשינוי ולהתנעה״.

אלו סיפורים יכולים להופיע כאן במדור? סיפורים של פריצת דרך, משבר ויציאה ממשבר, נקודות זמן בהן התרחש אירוע מכונן, חיובי או שלילי, והפעולות והתחושות שהתלוו אליו. אלו יכולים להיות סיפורים של זינוק בקריירה או תפנית משמעותית, שינוי רדיקלי שעברנו, סיפור ייחודי על מציאת בן/בת הזוג שלנו, סיפורים על אג׳נדה חשובה, עמותה משפיעה בהיקף רחב, סיפורים אישיים מרגשים על מציאת טעם חדש לחיינו, ואפילו סיפורים בהם מתרחש אסון שהופך לאבן דרך שממנה מתחילים לגדול שוב.

על הסיפורים שנשלחים למערכת להיות אמיתיים ונאמנים לעובדות, כ-500 מילים, וחפים מתוכן מסחרי. כדי לסייע בכתיבתם הכנו ״טמפלייט״ למדור, עם העקרונות המנחים לכתיבת סיפור ניהול סיכויים (בלינק כאן למטה).

הסיפורים שאנחנו מקבלים אינם נראים בדרך כלל כמו אלה שאתם קוראים כאן. הכתיבה והעריכה נעשים לאחר פגישה אישית עם כותב/ת הסיפור שנבחר. לאחר מכן הסיפור עובר עריכה משותפת, ואז עריכה סופית במערכת.

החודש במדור ניהול סיכונים:

היכן נמצאים חלק מהמספרים?

״הסיפור של עומר״

מאת מיקי ארגמן, נובמבר 2015

סיפור מרגש ואופטימי על אובדן של ילד בן שמונה שהוריו החליטו לתרום את איבריו. הקשרים המיוחדים שנוצרו עם המושתלים שחייהם ניצלו בזכות האיברים, והמסע המשותף שלהם יחד, שבו הם מלמדים רופאים לעתיד על כוחו של סיכוי, וכיצד הנתינה הופכת מהר מאוד לקבלה.

מיקי: ״הייתי בצד השני של העולם כשהסיפור התפרסם במדור, ותחושה של סיפוק מהולה בגעגוע עז לעומר הציפה אותי. בימים שלאחר מכן התחילו להגיע התגובות. רובן ככולן הזכירו את המילה ׳השראה׳ ומה זה עשה להם. רבים ביקשו לשמוע עוד. הרגשתי שיש לי סיכוי לחלוק את התובנות שלי ממקום של עוצמה. בספטמבר 2016 עליתי לראשונה על הבמה וסיפרתי את הסיפור, פרויקט שקיבל את השם ׳הקופסה 2.0׳ ואני קיבלתי מתנה – פגשתי פנים מול פנים את הייעוד שלי ואת הזכות לעזור לאנשים להגשים את החלומות שלהם״.

״לייצר את הוורוד המושלם״

מאת מיכל קולט ארבל, ינואר 2016

סיפור שמתחיל במחלה שלא נמצא לה פתרון רפואי, ומוביל למשבר ומאבק עיקש של אישה שלא הייתה מוכנה לוותר על שחזור פיטמה. בהתחלה היא הייתה הלקוחה היחידה של עצמה לפיטמה משוחזרת שיצרה בעצמה, אבל אחר כך הפכה ליזמת ומייסדת חברת הפטמות PINK PERFECT.

מיכל: ״בשנה האחרונה העמקנו את הקשר שלנו עם ארה״ב. נסעתי לשני כנסים חשובים, אחד המיועד לפלסטיקאים המתמחים בשחזורי שד, והשני למחלימות מסרטן שד. באותה נסיעה ובמסגרת חודש המודעות לסרטן שד גם התראיינתי למספר אתרים ומגזינים כדי לספר את סיפורי. בימים אלו אני עובדת על הרצאה באנגלית ובעברית שתספר את סיפורי בדרך משעשעת ומרגשת.

״שחקני המשנה של החיים״

מאת רחל לדאני, אפריל 2016

סיפור על הקמת ארגון Care Givers Israel מתוך משבר אישי, ודחף לפעול למען בני משפחתם של חולים.

רחל: ״אחת מקוראות המגזין פנתה אלי אחרי שפורסם הסיפור, ויחד אתה זיהינו שיש צורך בהתערבות פנים אל פנים גם עם בני המשפחה שלה כדי להניע את העגלה ולייצר את השינוי וההקלה עבורה. מתוך זה נולד שירות חדש – ביקור בית (שם זמני) המספק התערבות קצרת מועד ממוקדת מטרות למשפחות שמלוות קרוב חולה או מזדקן. אנחנו עוזרים להם לסמן את המטרות וליישם אותן. איש המקצוע שלנו, שהוא גרונטולוג, מגיע אליהם ובין הפגישות מלווה אותם טלפונית. מוצר נוסף שנבנה מתוך השתלשלות העניינים בסיפור הוא הרצאה מטעם העמותה״.

״לחלום מציאות״

מאת פאדי סוידאן, מאי 2016

סיפור על יזם הייטק ערבי נוצרי, שמצא את הדרך לחבר בין יזמים ערבים ליחידת 8200 עימה הקימו יחד פרויקט להאצת סטארט-אפים במגזר הערבי. פרויקט מאיץ הסטארט-אפים שנקרא ״הייבריד״, הושק בסמוך ליציאת המדור.

פאדי: ״ובכן החלום הפך למציאות, המחזור הראשון של המאיץ עבר בהצלחה גדולה, הוא יצר שישה מיזמים וחלומות חדשים, גיבש אותם והשיק אותם לעולם. בעוד שבועיים נתחיל לגייס אנשים למחזור הבא, ובחודש מארס נבחר מיזמים נוספים ונצמיח אותם לחברות סטארטאפ. המודל עובד, ועם מעט שינויים נוספים הוא יהפוך לדבר הגדול הבא״.

״בהייה, קליטה, שידור״

מאת רועי שוחט, אוגוסט 2016

רועי שוחט, שהחל דרכו כצלם, עבר משבר משפחתי והקים בתל אביב תחנת רדיו בשם החיים הטובים. בתחנה הוא משדר רק תכנים שעושים טוב ומעצימים את המאזינים. בהמשך הוא הזמין מאזינים לשדר בעצמם את הסיפורים שלהם.

רועי: "בכתבה שפורסמה שיתפתי בהרגשתי שתחנת הרדיו והטלוויזיה שאני מנהל הם סוג של כלי טיפולי. החלטתי לקחת את זה צעד נוסף קדימה ולפתח פורמט שדרכו אוכל לעזור לאנשים לעבור מחוסר ביטחון ביכולתם לדבר ולשדר, ועד לאמונה שהם מסוגלים להציג נוכחות ושקולם יכול וצריך להישמע. העשייה החדשה הזו היא סיכוי להגיע הרבה מעבר לאולפן השידור".

***כתבו לנו איך ניהלתם הזדמנות שנוצרה דרך החוויה האישית שלכם. הסיפור הנבחר יתפרסם בגיליון הבא

 

מוכנים לרעידת אדמה?

$
0
0
אילוסטרציה: Fotolia

אילוסטרציה: Fotolia

לפרופ' קוזוקו הקי מאוניברסיטת הוקיאדו ביפן, לא היה מושג שבצהרי היום תכה רעידת אדמה קטלנית בעוצמה 9 בסולר ריכטר. אחרי הכול, ה-11 במארס 2011 נראה כמו עוד יום רגיל למדי. ״אנשים רבים אמרו בעבר שקיימים סימנים מקדימים לרעידות אדמה, אבל תמיד הייתי ספקן, לא האמנתי בזה״, הוא אומר בראיון לאפוק טיימס.

ובצדק. במהלך המאה ה-20 רבים וטובים חשבו שביכולתם לחזות רעידות אדמה. היו למשל שהציעו שכשרעידת אדמה מתקרבת, ריכוזי גז הראדון בקרקע עולים. אחרים תיארו שיבושים בשדה המגנטי של כדור הארץ בסביבת מוקד הרעש, כחצי שעה לפני שהאדמה רועדת. והיו גם סימנים מסקרנים שהגיעו מעולם החי – יממה לפני רעידת אדמה, בורחות נמלי העץ האדומות מהקן שלהן, ושוהות מחוץ לו עד שחולפות 24 שעות מהרעש.

העיירה פסקארה דל טורנטו שבמרכז איטליה, אחרי שרעש אדמה בעצמה של 6.2 פגע באזור באוגוסט השנה והביא למותם של 296 בני אדם | תמונה: Giuseppe Bellini-Getty Images

העיירה פסקארה דל טורנטו שבמרכז איטליה, אחרי שרעש אדמה בעצמה של 6.2 פגע באזור באוגוסט השנה והביא למותם של 296 בני אדם | תמונה: Giuseppe Bellini-Getty Images

אבל כולם כשלו. אף אחד מהרעיונות שהועלו לא הוכיח עצמו כסמן מדויק לחיזוי רעידות אדמה, שהתבררו כמורכבות ומהירות מדי מכדי שאפשר יהיה לחזות אותן מראש. כך הלכה וגברה הספקנות בנושא. פרופ' רוברט גלר מאוניברסיטת טוקיו ושותפיו אף פרסמו ב-1997 בכתב העת היוקרתי Science מאמר שכותרתו ״רעידות אדמה אינן ניתנות לחיזוי״. במאמר הם הסבירו שרעידות אדמה תלויות במגוון עצום של גורמים בלתי ידועים, ולכן יכולתנו לחזות אותן מוגבלת מאוד.

אבל באותו יום ארור ביפן, קרה משהו שהחל לשנות את דעתו של פרופ' הקי. זו לא הייתה ״הקארמה״ שהרעידה את האדמה והובילה לגלי צונאמי בגובה של כעשרה מטרים; לאסון גרעיני בפוקושימה; לתזוזת קו החוף של יפן ולמותם של כ-16 אלף איש – אלא, נתוני הלוויינים שניתח.

״בהתחלה נתוני הלוויינים שראיתי הצביעו על שינויים שהתרחשו באטמוספירה כעשר דקות אחרי הרעידה. אבל פתאום הבחנתי שמשהו קורה גם לפני הרעידה. משהו בנתונים משתנה לפני רעידת האדמה״.

פרופ' הקי חשב שמדובר בשינוי אקראי או באנומליה. אבל ככל שהריץ יותר בדיקות, ובחן נתונים גם מרעידות אדמה קודמות, החלה להתגבש אצלו מסקנה שונה. ״התופעות המקדימות חזרו גם במקרים אחרים, ובסופו של דבר השתכנעתי שבאמת מופיעים שינויים מסוימים באטמוספירה לפני רעידות אדמה״.

כביש סדוק באילת ב-1995, כתוצאה מרעידת אדמה בעוצמה 6.2 שפגעה בים סוף, כ-150 ק"מ מדרום לעיר | תמונות: Str. Joe Cott-Yedioth/AFP/Getty Images

כביש סדוק באילת ב-1995, כתוצאה מרעידת אדמה בעוצמה 6.2 שפגעה בים סוף, כ-150 ק"מ מדרום לעיר | תמונות: Str. Joe Cott-Yedioth/AFP/Getty Images

כך מצא עצמו פרופ' הקי בתחילתה של מהפכה שקטה, יומרנית משהו, לפיתוח מערכת לחיזוי רעידות אדמה. כיום, חמש שנים מאוחר יותר, הוא כבר נשמע הרבה יותר בטוח בעצמו: ״בעתיד הלא רחוק תהיה לנו מערכת כזו״, הוא אומר, והוא לא היחיד. למרוץ הזה נגד הזמן, שעשוי להציל חיים של מיליונים, הצטרף גם פרופ' חורחה הרואד מפרו, שביחד עם קבוצת עמיתים הצליח בשיטה שונה לחזות עד היום כ-12 רעידות אדמה כשבועיים-שלושה לפני שהכו, ואף שלח מכתבי התראה מבעוד מועד לעמיתיו.

התראות דומות עשויות, אם יתבררו כנכונות, להציל בשנים הקרובות את חייהם של אלפי אנשים בישראל, שצפויה לדברי מומחים רבים לחוות רעידת אדמה גדולה. ״בכל העולם מקובל שקיימת איזו שהיא מחזוריות ברעידות אדמה בעוצמה מסוימת״, אומר בראיון לאפוק טיימס פרופ' משה ענבר מאוניברסיטת חיפה, מומחה לאסונות טבע. ״בארץ אנחנו רואים מחזוריות כזו של בערך 90 שנה: ב-1837 הייתה רעידת אדמה בעמק הירדן, עם 3,000 הרוגים בעיר העתיקה של צפת ונזקים קשים בטבריה; ב-1927 הייתה רעידת אדמה באזור ים המלח, בעוצמה של 6.2, עם יותר מ-300 הרוגים ונזקים בשכם וברמלה; עוד מעט אנחנו ב-2017, כלומר שוב 90 שנה״.

אזורי הסכנה

למזלנו, לא בטוח שהמחזוריות הזו מדויקת, אומר פרופ' ענבר, וגם אם היא כן, ייתכן שתהיה בה סטייה של כמה שנים שתאפשר לנו להיערך טוב יותר לרעידת האדמה, שצפויה לתקוף שני אזורי סכנה. אחד הוא השבר הסורי אפריקני שנפרס לכל אורך המדינה, והשני הוא שבר נוסף, קצר יותר, שבסביבתו חיים המון תושבים – ״שבר יגור״, המפריד בין רכס הכרמל למפרץ חיפה. הוא מתחיל מזרחה ליגור ומגיע עד 20 ק״מ מעבר לקו החוף.

״בתי הזיקוק במפרץ חיפה למשל צפויים לסבול מנזקים, בין היתר גם בגלל סוג הקרקע באזור, הגורמת לגל [הסיסמי] להגביר את עצמו. לא רק שיש באזור מתקנים מסוכנים, אלא שמבחינת סוג הקרקע, והקִרבה לקו שבר פעיל, אזור המפרץ רגיש יחסית״, מסביר פרופ' ענבר.

ברחבי הארץ יותר מ-800,000 יחידות דיור בסכנת קריסה. מדובר בעיקר במבנים הנשענים על עמודים ספורים

על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון יש ברחבי הארץ יותר מ-800,000 יחידות דיור בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה. מדובר בעיקר במבנים בני שלוש-ארבע קומות הנשענים על עמודים ספורים, לעתים דקיקים למדי.

עד 1975 עודדו הרשויות בניה שכזו, עד שבאותה שנה הוגדר ״התקן לעמידות מבנים הנדסיים ברעידות אדמה״ (תקן 413), והחלו להבין שהבניינים האלה רעועים. במיוחד אלו שאפילו פיר מעלית וממ״דים חסרים בהם – הם יהיו הראשונים שצפויים לקרוס כשהאדמה תרעד. מבנים שנבנו החל מ-1982, כשהחלה אכיפת התקן הזה, כנראה ישרדו רעידות אדמה שיפגעו בנו, אבל ספק לגבי יתר הבניינים.

ברחבי הארץ קיימים עשרות אלפי מבנים ישנים, מעל 800 אלף יחידות דיור, בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה | תמונה: Fotolia

ברחבי הארץ קיימים עשרות אלפי מבנים ישנים, מעל 800 אלף יחידות דיור, בסכנת קריסה במקרה של רעידת אדמה | תמונה: Fotolia

בדיוק בשביל זה אושרה ב-2005 תוכנית מתאר ארצית – תמ״א 38 – שנועדה לעודד, באמצעות הטבות בניה, את בעלי הדירות לחזק את המבנים שלהם. לעתים מדובר בהוספת ממ״ד, לפעמים בהרחבת הדירות הקיימות או בהוספת קומות חדשות לבניין.

אבל מתברר שהתוכנית לא הצליחה לחולל את המהפכה הדרושה. ״המדינה לא משקיעה בזה, היא רק קיבלה את החקיקה שקובעת שמותר. כך שהבעייתי ביותר הוא האזור של השבר הסורי אפריקני״, אומר פרופ' ענבר. ״קריית שמונה, חצור, טבריה, בית שאן. מבחינת תמ״א 38, באזור הזה לא רווחי לקבלן לשפץ את כל הבניין, לחזק את הדירות ולקבל זכות לשתי קומות נוספות. מחירי הנדל״ן באזורים האלה נמוכים, כך שהוא לא יכול למכור שם דירה בשני מיליון שקלים.

דירוג האזורים בארץ לפי עוצמת רעידת האדמה הצפויה בהם - האזורים בסיכון הגבוה ביותר הם לאורך בקעת הירדן ובמורדות המזרחיים של הכרמל

דירוג האזורים בארץ לפי עוצמת רעידת האדמה הצפויה בהם – האזורים בסיכון הגבוה ביותר הם לאורך בקעת הירדן ובמורדות המזרחיים של הכרמל

״גם הדיירים עצמם באזורים האלו הם ברמה סוציו-אקונומית נמוכה כך שהם לא יכולים לממן את החיזוק בעצמם. אולי ברמת גן הדיירים חיזקו ושיפצו את הבניין שלהם, אבל אין שום סיכוי שהאוכלוסיות החלשות יחזקו את המבנים בעצמן.

״מעבר לכל אלו, בכל רחבי הארץ גם קיימת שאלת המבנים הציבוריים: מה עם בתי הספר, בתי החולים, גני הילדים וכו'. הם צריכים להיות באחריות המדינה. המשאבים שהמדינה נתנה לזה פשוט מצומצמים״.

בינתיים החליטה הממשלה להיערך לרעידות בשיטה נוספת – להקים מערכת התראה ארצית לרעידות אדמה, שתספק התראה של כמה עשרות שניות בודדות, שתאפשר לנו לפחות לצאת מהבניין לפני שהוא קורס. איך המערכת אמורה לעבוד? פרופ' ענבר מסביר שרעידת אדמה שולחת שני סוגים של גלים – בתחילה מגיעים גלים ראשוניים, שאינם גורמים לנזקים, ועשרות בודדות של שניות אחריהם מגיעים גלים משניים, משמעותיים הרבה יותר והרסניים. המערכת אמורה לזהות את הגלים הראשונים ולשלוח התראה שתאפשר לנו לצאת מהבניין.

״בארץ הותקנו בכמה בתי ספר מערכות התראה המבוססות על השיטה הזאת, וביפן אפילו עוצרים ככה אוטומטית את הרכבות המהירות שניות ספורות לפני הרעידה עצמה״, אומר פרופ' ענבר. ״לפי הניסיון המר עם 'צבע אדום' באזור עוטף עזה, 15 שניות מספיקות כדי לרוץ למרחב המוגן ולהינצל. במקרה של רעידת אדמה 'המרחב המוגן' הוא מתחת לכיפת השמים״.

אבל מעבר לכמה מערכות שהותקנו בחלק מבתי הספר, לא התקדמנו הרבה. מאז 2012, כשממשלת ישראל החליטה להקים את המערכת הזו, עוסקים בינתיים בעיקר במכרזים לקראת פיתוחה. גם אם יותקנו יותר מערכות התראה בעתיד הקרוב, מה שלא נראה לעין, לא בטוח בכלל ש-15 שניות יספיקו לאנשים כדי לצאת מבניין דירות בלי ממ״ד. כאן בדיוק נכנסים לתמונה פרופ' הקי היפני ומדענים אחרים ממגוון קבוצות מחקר בעולם.

סימנים משמים

פרופ' הקי החל להתעניין בקשר שבין רעידות אדמה לשינויים באטמוספירה כבר ב-2003. ליתר דיוק בהשפעות שיש לרעידות אדמה על שכבה מסוימת מאוד באטמוספירה, גבוהה יחסית – ה״יונוספירה״, המכילה יונים ואלקטרונים חופשיים רבים.

נתון המתאר את ריכוז האלקטרונים החופשיים שבה נקרא TEC, וכיוון שהוא משפיע על תעבורת גלי הרדיו העוברים בשכבה זו באטמוספירה, יש לו חשיבות רבה וניתן להוריד אותו מכל לווייני הג'י-פי-אס. ב-2006 פרסם פרופ' הקי מאמר על שינויים המתגלים בריכוז האלקטרונים החופשיים בערך עשר דקות אחרי רעידת אדמה.

האתגר כרגע הוא לשכנע גורמים בממשל, כדי שיסכימו לספק לנו גישה לנתונים

ההפתעה הגדולה מבחינתו הגיעה כאמור אחרי רעידת האדמה הגדולה של 2011. ״לקח בכלל יומיים או שלושה עד שהאינטרנט חזר לתפקד״, הוא מספר, ״רק אז יכולתי להוריד את קבצי הנתונים הגדולים. למחרת גיליתי פתאום שבערך 40 דקות לפני רעידת האדמה, מדד ה-TEC התחיל להתנהג בצורה חריגה שהלכה וגברה עם הזמן״.

כדי להשתכנע שמדובר בתופעה פיזיקלית אמתית ולא בשיבוש בנתונים, כפי שחשב בתחילה, הוא ישב במשך ארבעה-חמישה ימים נוספים ובדק את הנתונים ואת הגרפים שקיבל. בהמשך בדק גם נתונים מרעידות אדמה עוצמתיות נוספות.

״רעידת אדמה אחת שבדקתי הייתה ב-2004, בסומטרה שבאינדונזיה (שגרמה לאסון הצונאמי באוקיאנוס ההודי, ר״ת), ועוד אחת ב-2010 בצ'ילה. שתיהן בעוצמות חזקות של סביבות 9 בסולם ריכטר. בשתיהן ראיתי תופעות דומות. את המאמר הראשון על ההתנהגות החריגה של נתון ה-TEC, שמקדימה את רעידת האדמה, כתבתי חודש אחרי הרעידה ביפן, ומאז פרסמתי עוד ארבעה מאמרים בנושא, עם דוגמאות נוספות״.

מה בעצם ראית בנתונים? 


״האות שהכרתי קודם לכן, שמופיע אחרי רעידת האדמה נראה כמו תנודה, זה סוג של גל. אבל מה שגיליתי לפני הרעידה נראה אחרת. זו התגברות יציבה בריכוז האלקטרונים החופשיים המקדימה את רעידת האדמה. וככל שרעידת האדמה חזקה יותר, כך הסימנים מופיעים מוקדם יותר. במקרה של רעידות אדמה בסדר גודל של 8.5-8 בסולם ריכטר, ההתגברות מופיעה כ-20 דקות לפני הרעידה, וכשמדובר ברעידה בעוצמה 9, הם מתחילים להופיע 40 דקות לפני הרעש. במקרים של רעידות חלשות יותר עדיין לא זיהינו את התופעה הזו״.

כנראה שהשיטה של פרופ' הקי גם תוכל לעמוד בדרישות הנוקשות ממערכת חיזוי – היא תוכל לספק מיקום, מועד ועוצמה מדויקים. לגבי המיקום, כיוון שהתופעות החריגות מופיעות ישירות מעל מוקד הרעש, קל לחזות את המיקום המדויק. וכך גם לגבי הזמן – הסימנים מופיעים לכול היותר כ-40 דקות לפני הרעידה. ולגבי העוצמה? היא כנראה גדולה מאוד, מעל 8 בסולם ריכטר, אחרת התופעות החריגות לא יופיעו כלל.

ברעידת האדמה שהייתה הקיץ באיטליה לא היית מצליח לגלות סימנים כאלה.


״נכון. הרעידה צריכה להיות בעוצמה של מעל 8 בסולם ריכטר. זו באיטליה [בעוצמה של 6.2] הייתה חלשה הרבה יותר. זה אכן בעייתי, אפשר ליישם את השיטה הזו רק על רעידות אדמה חזקות יחסית״.

ויש בעיה חשובה נוספת. השיטה שמפתח פרופ' הקי נמצאת בינתיים רק בשלבי מחקר, ואפילו לא חזתה רעידת אדמה אחת, כיוון שעדיין אין לו גישה לנתוני הלוויינים בזמן אמת.

״כדי שנצליח באמת לחזות את רעידות האדמה נצטרך ניטור רציף של הנתונים מהלוויינים, 24 שעות ביממה. בינתיים אין לנו נתונים כאלו, אני מצליח להוריד את הנתונים רק בערך חצי שעה אחרי.

״רשת הג'י-פי-אס היא בבעלות המדינה, אז האתגר כרגע הוא לשכנע גורמים בממשל היפני, כדי שהם יאמינו שאפשרי בכלל לחזות רעידות אדמה, ויסכימו לספק לנו את הגישה לנתונים. אני צריך כרגע להמשיך ולפרסם מאמרים – כך אוכל לגרום לאנשים להאמין שזה אפשרי״.

קיימות שיטות אחרות שפותחו או מפותחות בשנים האחרונות לחיזוי רעידות אדמה? 


״יש הרבה קבוצות בתחום אבל אני חושב שרק הקבוצה שלי עובדת על הסימנים המקדימים שמופיעים זמן קצר לפני רעש האדמה. האחרים טוענים שהסימנים מופיעים ארבעה-חמישה ימים לפני רעידת האדמה, לפעמים אפילו חודש לפני״.

כדור הארץ כמוליך למחצה

אז מה בעצם גורם לעלייה בכמות האלקטרונים החופשיים באטמוספירה לפני רעידת אדמה? בשביל להבין את זה צריך להתייחס לתגליות מהשנים האחרונות, המסבירות מה קורה בסלעים שבאדמה. זה גם מוביל אותנו לקבוצת חוקרים נוספת, שגם היא נאלצת להשקיע זמן רב כדי לשכנע שחיזוי רעידות אדמה בכלל אפשרי.

פרופ' פרידמן פרוינד מאוניברסיטת סן חוזה שבארה״ב וממרכז המחקר ״איימס״ של נאס״א טוען שניתן לחזות רעידות אדמה באמצעות מטענים חשמליים חיוביים שעולים לפני הקרקע, אפילו מספר שבועות לפני הרעידה. את מחקרו הוא התחיל כבר לפני יותר מ-20 שנה, ובמאמר שפרסם ב-2014 (בכתב העת NHESS) הוא מדגים כיצד בנסיבות מסוימות סלעי כדור הארץ יכולים להתנהג כמוליכים למחצה.

מה זה אומר מבחינת היכולת שלנו לחזות את הרעידות מראש? שתחת הלחצים הכבדים המופעלים על הסלעים באזור מוקד הרעש, בשבועות שקודמים לרעידה, מטענים חשמליים חיוביים מתחילים לנוע מעלה, מסביבת המוקד אל עבר פני השטח, אל הסלעים החיצוניים ביותר. אמנם לדבריו, מוליכים למחצה על פי רוב לא מפיקים שדות מגנטיים משמעותיים, אך כשמדובר בסדרי הגודל הגיאולוגיים, כמות המטענים כה גדולה כך שהשדה המגנטי המתפתח חזק מספיק וניתן למדוד את השינויים שבו באמצעות חיישנים ייעודיים.

מאז 2013, כבר צבר פרופ' הראוד ותק של 12 רעידות אדמה שהצליח לחזות, ואפילו להצביע על מיקומן ברמת דיוק מרשימה

אבל פרופ' פרוינד הוא איש של תיאוריה, שצריך לצדו גם חוקרים אחרים שיבדקו את התיאוריות בשטח. אחד מהם הוא פרופ' חורחה הראוד מהאוניברסיטה הקתולית של פרו. את מחקרו לגבי השדות האלקטרומגנטיים המופיעים לפני רעידות אדמה הוא התחיל מתופעה שקל יחסית לראות – ״אורות רעידת אדמה״. מתברר שבאזורים מסוימים בכדור הארץ, בימים שלפני ואחרי רעידות אדמה, השמים מוארים בשלל צבעי הקשת וקל לראות את האורות האלו בעיקר לפי צבעי העננים.

המחקר עזר לפרופ' הראוד ללמוד יותר על השדה האלקטרומגנטי בסלעי הקרקע, בהתאם לתיאוריה שמציע פרופ' פרוינד, אבל בשביל ממש לחזות רעידות אדמה צריך נתונים ממוקדים יותר, כאלו שיכולים לכוון למיקומו המדויק של מוקד הרעש.

כדי ללמוד על השדות האלקטרומגנטיים הייחודיים האלו, צריך חיישנים מיוחדים המותאמים להם, המסוגלים לזהות שדות בתדירויות נמוכות כמו אלו המופיעים לפני רעידת אדמה. לא רק שצריך חיישנים כאלה, אלא גם צריך הרבה מהם – כדי שהם יצליחו לזהות את הסימנים חשוב להציב אותם במרחק של לכל היותר 100 ק״מ ממוקד הרעש. היות שלא ברור היכן יהיה מוקד רעידת האדמה, צריך להציב לא מעט חיישנים כאלה, לפרוס אותם בכל רחבי הגזרה הרלוונטית.

ובדיוק כאן נחלץ לעזרתו של פרופ' הראוד חוקר נוסף, טום בלייר, שגם הוא להוט לקדם את היכולות שלנו לחזות רעידות אדמה. בלייר, מהנדס לוויינים בעברו, פיתח באופן פרטי חיישן מיוחד המסוגל להבחין בשדות אלקטרומגנטיים בתדרים נמוכים במיוחד, כמו אלו המצליחים לעלות ממעמקי כדור הארץ לפני רעידת האדמה. הוא החל לפתח את החיישן הייעודי שלו בתחילת שנות ה-90, ובשנת 2000 ייסד את QuakeFinder, חברה המשכללת ומפתחת את החיישנים הייעודיים האלו, ומציבה אותם בהדרגה בנקודות רבות ברחבי העולם, בעיקר בקרבת אזורים פעילים סיסמית.

חיישן ייעודי לחיזוי רעידות אדמה, בפיתוח חברת QuakeFinder | תמונה: צילום מסך: Youtube

חיישן ייעודי לחיזוי רעידות אדמה, בפיתוח חברת QuakeFinder | תמונה: צילום מסך: Youtube

ב-2009 חבר בלייר לפרופ' הראוד ותרם לו תשעה חיישנים כאלו שהוצבו באזורים הרגישים בפרו – לאורך חופי האוקיאנוס השקט, בהם מופיעות רעידות אדמה חוזרות ונשנות. כך הצליח הראוד לאסוף נתונים לגבי השדות האלקטרומגנטיים המקדימים רעידות אדמה, ובאמצעותם גם למד יותר על המטענים החיוביים העולים אל פני השטח בהתאם להצעתו של פרוינד. בשנים שעברו מאז, שכלל פרופ' הראוד עוד ועוד את שיטות החישוב שלו, ובסופו של דבר, כיום הוא כבר יודע לחלץ באמצעות חישובים, צפי מקורב למיקומו המדויק של מוקד הרעש.

כך, מאז 2013, כבר צבר הראוד ותק של 12 רעידות אדמה שהצליח לחזות, ואפילו להצביע על מיקומן ברמת דיוק מרשימה. כיוון שהמערכת שלו עדיין בשלבי פיתוח, הוא לא מפיץ את ההתראות שלו לציבור הרחב, אבל לגבי מרבית הרעידות שהצליח לחזות עד כה, הוא שלח הודעות מראש לכמה מעמיתיו מהאוניברסיטה.

יתרון חשוב של המערכת של פרופ' הראוד הוא שהיא מסוגלת להבחין ברעידות חלשות יותר מאלו שמזהה פרופ' הקי. החיישנים הייעודיים של QuakeFinder מסוגלים להבחין בסימנים המקדימים של רעידות אדמה בעצמה של 5 ומעלה. זה אומר שאם חיישנים כאלו היו מוצבים במרכז איטליה, ייתכן והראוד היה מסוגל לחזות את הרעידה הקשה שאירעה שם באוגוסט.

עם זאת, מבחינת חיזוי מועד הרעש, הדיוק של השיטה שמפתח פרופ' הראוד מוגבל יחסית. מרגע שמופיעים לראשונה השדות המגנטיים הייחודיים המקדימים את רעידת האדמה, היא צפויה להתרחש בטווח של בין 11 ל-18 יום מאוחר יותר. זה אמנם נותן די זמן להיערך לרעידת האדמה, אבל עם טווח זמנים נרחב שכזה, קשה לחזות מתי בדיוק היא תתרחש.

ואם נחזור לשינויים שזיהה פרופ' הקי בריכוז האלקטרונים החופשיים ביונוספירה לפני רעידות האדמה, לדעתו ייתכן שהתיאוריה של פרופ' פרוינד קשורה לזה, אבל במתכונתה הנוכחית היא לא ממש יכולה להסביר אותה בבהירות. ״התיאוריה של פרוינד היא אחד הרעיונות שיכולים להסביר את התופעות שראיתי באטמוספירה, אבל לתיאוריה הזו יש עדיין בעיות. התופעה שהוא מדבר עליה צריכה ליצור מתח חשמלי גבוה מאוד בפני השטח כדי לאפשר את השינויים באטמוספירה, אז זה צריך להיות משהו עוצמתי יותר, ואנחנו עדיין לא יודעים מהו״.

בינתיים, בשנים האחרונות הצטרפו לבלייר ולפרופ' הראוד מספר חוקרים נוספים בעולם שהציבו את החיישנים של QuakeFinder ביוון, בטייוואן, בצ'ילה ובאינדונזיה – מדינות שבהחלט זקוקות למערכות מצילות חיים שכאלו. כמו פרופ' הקי, גם הם עוזרים להרחיב את בסיס הנתונים עם דוגמאות וממצאים נוספים ובכך תורמים את חלקם למהפכה שכבר החלה להתגלגל, ואם רק תצליח – תציל את חייהם של רבים.

להתעורר בעולם של חלום

$
0
0
תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

שש בבוקר, השעון עדיין לא צלצל, אבל התעוררתם בבהלה מחלום מטלטל. מבולבלים ורגשיים אתם חושבים: ״זה הרגיש אמיתי!״ כמה דקות אחר כך אתם כבר ממשיכים ביומכם כשתחושות נעימות או להיפך, תחושות של מועקה מלוות אתכם.

אני רואה את התמונות שלי כהתחלה של הרפתקה חדשה. משהו שמתחיל מצורה בעולם המציאותי ויכול להוביל לעולם של חלום

״חלומות בדרך כלל נמצאים במצב של זרימה תמידית שבה החלום משתנה מעצמו כל הזמן״, הסביר לי לפני כשנתיים טים פוסט, דוקטורנט צעיר שמתנסה ב״חלומות צלולים״. פוסט, ו״חולמים צלולים״ אחרים הם אנשים שיודעים להישאר צלולים ומודעים לעצמם בתוך חלום, בזמן שהם חולמים.

תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

״אתה יכול להיות בפארק בחלום ואז פתאום לשים לב שכל העצים הופכים לבניינים ופתאום אתה הולך בתוך עיר, מבלי שהתכוונת לזה מראש. זה אופיו היוצר של המוח שלנו שמגורה מכל מיני דברים. זה משהו שהתת-מודע שלנו עושה״.

פוסט נשען על התנסויותיו של המדען סטפן לה ברג', חוקר מפורסם של חלומות צלולים. לה ברג' מסביר שלפעמים יש לנו תחושה שחלום הוא מציאותי כל כך עד שקשה לנו להבחין האם אנחנו באמת חולמים, ולכן המחשבות המקובעות שאנחנו מביאים מהמציאות, מגבילות אותנו גם בחלום: לא תמיד נרגיש בנוח לקפוץ מחלון למשל – נפחד בדיוק כפי שאנחנו מפחדים במציאות.

הסרט ״אינספשן״ (בעברית נקרא ״התחלה״) בבימויו של כריסטופר נולאן (2010) עוסק בגניבת רעיונות ומחשבות של אנשים בזמן שהם חולמים. בסרט, קבוצת ה״גנבים״ בהובלתו של קוב (ליאונרדו דיקפריו) חודרים לעולם התת-מודע של החולם ומצליחים לבצע בו שינויים, כשהם צלולים ומודעים למה שהם עושים בתוך החלום.

פוסט סיפר לי איך הוא בעצמו הופך, בכל לילה, לאדריכל ולבמאי החלומות שלו. ״מה שמשותף בין מה שאני עושה למה שקורה בסרט 'אינספשן', הוא שבחלום צלול יש לך כוח פוטנציאלי לשלוט על החלום ולשנות דברים שונים, כמו אדם מסוים שהיית רוצה שיופיע, או סצנות שיקרו״.

תמונות: Laurent Rosset

תמונות: Laurent Rosset

פוסט משתמש בטכניקות שונות כדי להגיע למצב שהוא בין ערות לחלום, מודע למה שהוא חווה ועושה. בבוקר, כשהוא מתעורר מ״חלום צלול״, הוא מתעד את מה שאירע לו במחברתו. בתפאורה הזאת שהוא יוצר בחלום, חלקה באופן תת מודע, וחלקה באופן מכוון, הוא יכול להביא את עצמו להתמודד עם כל מיני מצבים שהוא בוחר וקשורים לחייו האמיתיים.

״למשל אם ראיתי סרט בקולנוע״, הוא מספר, ״וחשבתי לעצמי שאני ממש רוצה לחוות את זה בעצמי, אז בלילה הספציפי הזה אני מכוונן את עצמי לחלום את זה והופך להיות הדמות הראשית בסרט. וזה הצד הכיפי של החלומות האלו.

״מצד שני, אני גם חותר לסוג של חלומות צלולים שאני יכול ללמוד מהם כדי להעשיר את חיי הערות שלי. אלו חלומות הרבה יותר אישיים הקשורים לאתגרים שאני עובר ולחיזוק הביטחון שלי. אני יכול לפתור ויכוח משפחתי שמדאיג אותי. אני יכול להשתמש בחלום הצלול כדי להבין את הרגשות והמחשבות שלי. אם אני רב עם אבא שלי, אנסה בחלום לתקן את מערכת היחסים שלי איתו ולשפר אותה. אני גם יכול להתכונן למבחן של רישיון נהיגה למשל.

תמונה: Laurent Rosset

תמונה: Laurent Rosset

״זה לא שיש תסריט לפני כן, שלפיו משחקים״, הוא מסביר, ״זה יותר כאילו שאתה הולך לישון ואז אתה חולם על אבא שלך, אתה פוגש אותו בחלום הצלול שלך ושואל אותו, 'אבא, למה אני כל כך כועס עליך?' או כל שאלה שתנסח את הבעיה שאתה נמצא בה. אתה שואל את זה בצורה ישירה ובידיעה שאלו הן רק הציפיות של עצמך ומההיכרות שלך איתו, שזה לא באמת אבא שלך, רק ההשתקפות שלו. ואז אתה מאפשר לחלום למלא את החסר. האבא החלומי שלך יכול לעשות משהו כמו לחבק אותך או להגיד משהו שיהיה טריגר בשבילך לחשוב על היחסים שלכם באופן שונה״.

החיבורים האלו בין המציאות לחלום והעובדה שהחולם נשען בדרך כלל על דברים שקורים לו במציאות ולא על עולמות דמיוניים שאין לו איתם דבר, מדגישים את המאפיין התרפותי של החלום, במובן של התבוננות פנימית והבנת נפש האדם. על כך כתבו פסיכולוגים רבים וגדולים כמו יונג לדוגמה, שראה בחלומות אינדיקציה לתת מודע קולקטיבי של האנושות – מערכת של סמלים וארכיטיפוסים אוניברסליים, המשותפים לכולם.

החודש אנחנו מביאים לכם את יצירותיו של אדריכל צעיר שהפיק סדרות של תמונות העוברות על ידו מניפולציה, באופן שלצופה, ממש כמו בחלום, יהיה ספק אם מה שהוא רואה הוא אמיתי או דמיוני. את האובייקטים בצילומים אנחנו מכירים היטב, אבל המניפולציה גורמת לנו לרצות לחקור ולהתבונן בהם יותר, לשאול שאלות ולנוע בהן כמו בתוך חלום.

עבודות הנוספות של לורן רוסה.

 

״אני אדריכל ואמן, נולדתי בצפון איטליה שם גדלתי בעיר קטנה בשם אאוסטה. כיום אני חי בדנמרק, עובד גם כאדריכל וגם כאמן דיגיטלי.

״התחלתי לתמרן תמונות לכיף שלי לפני חמש שנים. העיסוק בארכיטקטורה הוביל אותי לשחק הרבה עם פוטושופ. לצד זה פיתחתי את הצילום שלי וצילמתי גם הרבה באינסטגרם. זה אולי ישמע מוזר אבל האינסטגרם גרם לי להתבטא בצילום כיוון שפרסמתי את התמונות שצילמתי, קיבלתי פידבק וכך השתפרתי במה שעשיתי. סימוני ״אהבתי״ ותגובות, הובילו אותי לחקור סגנונות שונים, ולהשתמש באפליקציות שונות כדי לערוך את התמונות שלי.

״רוב הפעמים התמונות שאני מצלם אינן באמת מיוחדות בפני עצמן, אבל אז, כשאני משתמש בהן כחלק ממשהו אחר נוצר קסם. אני יוצר את המניפולציה בשתי דרכים: בדרך אחת אני מדמיין את כל האלמנטים שאני צריך בתמונה ואז אוסף אותם. בדרך השנייה אני מכריח את עצמי להוציא תמונה כלשהי. אני מסתכל על התמונה ומנסה לדמיין מה אני יכול לעשות איתה, ואילו אלמנטים אני יכול לשנות או להוסיף.

״רוב הקומפוזיציות מורכבות משתיים או משלוש תמונות שעוזרות לי להשיג את האפקט שאני רואה במוחי. אני אדריכל, ולכן נהנה מאוד לשחק עם הפרספקטיבה בתמונות שאני יוצר. לאחר שבעבודות האדריכלות שלי אני שומר באופן טבעי על זיקה למציאותי ולאפשרי, עבודות הפוטו-מניפולציה שאני עושה, הן מקום שבו כוח הכבידה והפיזיקה כבר לא מגבילים אותי.

״התמונות הן סוג של הרפתקה – הן יוצאות מהעולם המציאותי ויכולות להביא את האנשים לעולם של חלום. הקומבינציות שאני עושה יוצרות משהו מן החלום, אבל חלום שלא נוצר במטרה לברוח מהמציאות. אני מאתגר את המציאות, כדי לגרום לאנשים להתבונן בפרטים. אני אוהב שהתמונות גורמות לאנשים להסתכל מסביבם ולהיות מודעים יותר ליופי שסובב אותנו״.

האם האנשים המצליחים הם פשוט בני מזל?

$
0
0
איור: Fotolia

איור: Fotolia

פרופ' רוברט פרנק מחשיב את עצמו כאדם בר מזל, בעיקר משום שהצליח להערים על המוות. בבוקר צונן אחד, כששיחק טניס עם חברו תום גילוביץ' בעיר איתקה שבמדינת ניו יורק, הוא חש לפתע ברע והתמוטט על המגרש. גילוביץ' צעק למישהו להזעיק אמבולנס, והחל לחבוט על חזהו של פרנק, כמו שראה שעושים בסרטים. אבל פרנק כבר היה במצב קשה. הוא חווה דום לב מהסוג הגרוע ביותר שהורג 90 אחוז מהאנשים, ולא נותר לו סיכוי רב.

אבל אז, כעבור שבועיים, הוא חזר לשחק טניס.

פרופ' רוברט פרנק | תמונה: Inbox

פרופ' רוברט פרנק | תמונה: Inbox

איך? ממש לפני שהתמוטט, שני אמבולנסים הוזעקו במקרה כדי לטפל בתאונות שהתרחשו בסמוך למגרש הטניס. אחת התאונות התבררה כקלה בלבד, מה שאיפשר לאחד האמבולנסים להגיע תוך דקות ספורות למגרש הטניס, לבצע בפרנק החייאה ולהבהיל אותו לבית החולים. ברור שלולא האמבולנס שהיה במקרה בסביבה, פרנק היה מת.

בראיון לאפוק טיימס הוא אומר שהעובדה שהיה לו מזל לא הופכת אותו למומחה למזל, אבל היא גרמה לו להתעניין במזל ובמקריות, לחקור אותם לעומק במסגרת עבודתו כפרופ' לכלכלה באוניברסיטת קורנל, ולפרסם על כך ספר Success and Luck, 2016)).

מצליחנים רבים שבנו את עצמם מהתחתית חוששים שאם הם יודו שבנוסף לכישורים ולעבודה הקשה היה להם גם מזל, זה יפחית מערך ההישגים שלהם

בספרו טוען פרנק שמקריות ומזל משחקים בחיים תפקיד חשוב הרבה יותר ממה שרוב האנשים קולטים. ״במיוחד מצליחנים רבים שבנו את עצמם מהתחתית, מתנגדים לרעיון של מקריות ומזל״, הוא אומר לי. ״הם לא מוכנים להודות שמעבר לעבודה הקשה ולכישורים שעזרו להם להגיע לפסגה, הם גם היו בני מזל בדרכים שונות, שלעתים קרובות לא קל לשים אליהן לב או לזכור אותן״.

למה הם מתנגדים?


״כי הם מאמינים שההישגים שלהם הם תוצאה של הכישורים שיש להם, ושל העבודה הקשה שהם השקיעו לאורך שנים. אם הם יודו במזל או במקריות, לתחושתם זה יפחית מערך ההישגים שלהם״.

המנכ״ל הטוב בעולם

כולם אוהבים ״סיפורי גבורה״ של מנהלים שהובילו חברות להצלחה מסחררת בזכות כישורים ויכולות יוצאות דופן. אבל במציאות, טוען פרופ' פרנק, זה פשוט לא עובד כך. ל״מזל״, לצד גורמים חיצוניים נוספים, יש תפקיד מרכזי הרבה יותר מכפי שחשבו.

לארס סורנסן " תמונה: GUILLAUME-SOUVANT_AFP_Getty-Images

לארס סורנסן " תמונה: GUILLAUME-SOUVANT_AFP_Getty-Images

לארס סורנסן (Sorensen) למשל הוא מנכ״ל של אחת מחברות התרופות המצליחות בעולם, נובו נורדיסק, שמושבה בקופנהגן. החברה עשתה פריצת דרך בטיפול בסוכרת כשהתחילה לייצר אינסולין ב-1920.

כמעט 100 שנה עברו מאז, והביקוש לטיפול בסוכרת צמח לממדי ענק: כ-400 מיליון איש סובלים מהמחלה, ונובו נורדיסק שולטת כמעט על מחצית משוק מוצרי האינסולין.

 סורנסן, שהוביל את החברה להצלחה במשך 33 שנה, דורג כמנכ״ל המצליח ביותר בעולם ב-2015, לפי מגזין הניהול ״הארווארד ביזנס רוויו״ (HBR). מה הקנה לו את הדירוג הגבוה? אם תשאלו מנכ״לים של חברות מצליחות, הם ידברו בדרך כלל על עבודה קשה, אסטרטגיות ניהול מוצלחות וכישורים אישיים. אבל כשסורנסן נשאל על כך הוא סיפק תשובה שונה ומפתיעה. לאחר פרסום תוצאות הדירוג, הוא אמר שהוא זוקף את עיקר הצלחתו לגורם אחד: מזל.

עד כמה שזה נשמע מפתיע, כמה מחקרים מהשנים האחרונות תומכים בטענתו של סורנסן. אפילו מנהלים ומצליחנים מתחומים אחרים מוכנים לפעמים להודות שהגיעו להצלחתם לא בגלל אישיות או כישורים מיוחדים, אלא בגלל מקריות או מזל.

פרופ' מרקוס פיטזה (Fitza) מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת טקסס A&M החל להתעניין אף הוא במקריות ובמזל בעסקים. בעוד שמחקרים רבים שנעשו עד היום הדגישו את אישיותו וכישוריו של המנכ״ל, מה שמכונה בעגה המקצועית ״אפקט המנכ״ל״, וייחסו להם 22-2 אחוז מביצועי החברה, פיטזה הפנה את הזרקור למקום אחר. לאירועים שמחוץ לשליטתו של המנכ״ל, כלומר, לאירועים מקריים.

אל פצ'ינו | Cindy-Ord_Getty-Images

אל פצ'ינו | Cindy-Ord_Getty-Images

סיפור המזל: כאשר הבמאי פרנסיס קופולה חיפש שחקן לתפקיד מייקל קורליאונה ב״הסנדק״, פצ'ינו שיחק בשני סרטים לא נחשבים. מפיקי הסרט בכלל רצו את רוברט רדפורד או את וורן בייטי, אבל שניהם דחו את ההצעה. קופולה התעקש על שחקן לא ידוע עם מראה סיצילאני. המפיקים חששו, בעיקר משום שקופולה היה עדיין צעיר מדי, ורק לאחר שאיים לעזוב הם התרצו, ואל פצ'ינו זכה למקפצה אדירה בקריירה שלו.

במחקרו, פיטזה מרחיק לכת וטוען שאפילו 22-2 האחוזים שייחסו במחקרים קודמים לכישורי ניהול, יכולים אף הם להיות תוצאה של מקריות או מזל (Strategic Management Journal, 2014).

טענתו מתבססת על ביצועי 1,500 החברות הגדולות בארה״ב, בין השנים 2012-1993. פיטזה שיער שבתקופות שבהן מנכ״לים כיהנו בתפקידם שנים ארוכות, לבטח היו מקרים שאפשר לפרש כמזל טוב או כמזל רע, מקרים שאיזנו זה את זה ולכן השפיעו פחות על ביצועי החברה. למשל, שערורייה אצל מתחרה עיקרי (כמו זו שהייתה בפולקסוואגן למשל) יכולה לעזור לחברה, ואילו תאונה המתרחשת אצל ספק עלולה לגרום להאטה בייצור.

אפשר לייחס בביטחון רק ארבעה עד חמישה אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ״ל

אבל כיום, כאשר תקופת הכהונה של מנכ״לים קצרה הרבה יותר, ארבע שנים בממוצע, אין מספיק זמן לאיזון בין מקריות טובה או רעה, ולכן מייחסים בטעות הצלחות או כישלונות לאישיותו ולכישוריו של המנכ״ל.

למשל, כל מנכ״ל צריך לבחור אסטרטגיה מסוימת שתלווה את החברה לאורך תקופת כהונתו, אחת מבין הרבה אסטרטגיות אפשריות שחלקן עשויות להוביל להצלחה ואחרות לכישלון. אבל אף אחד לא יודע מראש מה יוביל למה. זה קצת דומה להטלת קובייה – כאשר ימדדו את מידת הצלחתו של המנכ״ל, זו תהיה למעשה מדידה של מזל.

בריאן קרנסטון | תמונה: Jamie-McCarthy_Getty-Images

בריאן קרנסטון | תמונה: Jamie-McCarthy_Getty-Images

סיפור המזל: התפקיד הראשי ב״שובר השורות״ הוצע לקרנסטון כאשר היה בן 60, אחרי עשורים שבהם היה שחקן מכובד אבל לא כוכב. ״שובר השורות״ הפכה אותו לכוכב אמיתי. אבל המפיקים היו מוכנים להציע לו את התפקיד רק אחרי ששחקנים מפורסמים יותר, ג'ון קיוזאק ומת'יו ברודריק, סירבו לקבל אותו. ״יכול להיות לך כישרון, נחישות וסבלנות, אבל בלי מזל, לא תהיה לך קריירה מצליחה״, אמר קרנסטון.

פיטזה מראה במחקרו שמכיוון שיש מעט מאוד נתונים על מנכ״לים של חברות מסביב לעולם, כל מיני אירועים מקריים יכולים ליצור אצלנו את האשליה שהצלחתם או כישלונם נגרמה בגלל כישורים טובים או רעים. מסקנתו של פיטזה היא שניתן לייחס רק 5-4 אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ״ל.

מובן שלא כולם שלמים עם מסקנותיו של פיטזה. אולי בכל זאת לכישורים אישיים יש השפעה גדולה על מידת הצלחתם של מנכ״לים?

מחקר שבדק זאת השתמש בנתונים מצבא שוודיה. בשוודיה הונהג שירות חובה בצבא בשנים 1996-1970. מיון המתגייסים נעשה באמצעות ראיונות ומבחני משכל שכללו חשיבה אינדוקטיבית, הבנה מילולית, התמצאות מרחבית והבנה טכנית, קצת בדומה למה שעושים עד היום בצה״ל.

שלושה חוקרים מהאוניברסיטאות הארווארד, ניו סאות' ווילס ובית הספר למנהל עסקים BI בנורווגיה, אספו את הנתונים ובדקו מי מהמתגייסים הפך ברבות הימים למנכ״ל של חברה גדולה בשוודיה, ומי לא.

אירועים מקריים יכולים ליצור את האשליה שהצלחה או כישלון נגרמים בגלל כישורים טובים או רעים. למעשה ניתן לייחס רק 5-4 אחוזים מביצועי החברה לכישורי המנכ"ל

מתברר שמתגייסים שהפכו למנכ״לים של חברות גדולות הצליחו טוב יותר במבחנים מאשר מנכ״לים של חברות קטנות או משפחתיות, אבל הם לא הצליחו הרבה יותר טוב מאשר מתגייסים שהפכו לרופאים, למהנדסים או לעורכי דין מצליחים. ״מנכ״לים הם אכן חבורה של מוכשרים, אבל לא יותר מאשר בעלי מקצוע אחרים, או לצורך העניין, מאשר המנהלים הכפופים להם״.

המזל גם לא תמיד משחק לטובת המנכ״לים, כפי שמצא החוקר דירק ג'נטר מאוניברסיטת סטנפורד ביחד עם עמיתים מאוניברסיטאות אחרות (2014): כאשר הם בדקו חילופים של 3,000 מנכ״לים בין השנים 2009-1993, הם מצאו שמנכ״לים פוטרו לעתים קרובות בגלל גורמים שלא בשליטתם, למשל מיתון כלכלי או תקופות שפל של תעשייה מסוימת, גורמים שאינם קשורים לכישורי הניהול שלהם.

פרופ' פרנק ערך בעצמו סימולציה מעניינת, מעין טורניר שבו ניסה לבדוק את גורם המזל. בטורניר שלו כל משתתף קיבל באופן אקראי ניקוד המייצג את יכולותיו האישיות. כך האנשים המוכשרים ביותר תמיד ניצחו בטורניר.

אבל בשלב מסוים פרופ' פרנק הצמיד לכל משתתף, באופן אקראי, גם ניקוד המייצג את המזל שיש לו, וקבע שהניקוד הזה מהווה רק 2 אחוזים מהתוצאה הסופית, בהשוואה לניקוד ה״כישורים״ המהווה 98 אחוז מההצלחה.

פרנק ראה שתפקידו הקטן של המזל הספיק כדי לשנות לגמרי את התוצאה: בטורניר עם 1,000 משתתפים, האיש עם הכישורים הטובים ביותר ניצח רק ב-22 אחוז מהפעמים. ובטורניר עם 100 אלף משתתפים, הוא ניצח רק ב-6 אחוזים מהפעמים. כלומר, ככל שהתחרות גדולה יותר, כך משקלם של הכישורים יורד.

גורל או קארמה

אחת הטעויות הפסיכולוגיות שאנחנו עושים, מסביר פרופ' פרנק, קשורה במה שנקרא ״חוכמה שלאחר מעשה״ (בעגה המקצועית מכנים אותה ״הערכה בדיעבד״). למשל, לאחר שמתבררות תוצאות הבחירות, מישהו שמרוצה מהתוצאות עשוי לומר ״ידעתי כל הזמן שאלו יהיו התוצאות״, אף על פי שבזמן אמת, אי אפשר בכלל היה לדעת שכך זה יהיה.

מייקל לואיס | תמונה: Kevin-Winter_Getty-Images

מייקל לואיס | תמונה: Kevin-Winter_Getty-Images

מצליחן שהכיר בטעות הזאת, והיה מוכן להודות במזלו הטוב, הוא הכלכלן והסופר הידוע מייקל לואיס, שכתב רבי מכר כמו ״מכונת הכסף״, ״מאניבול״ ו״פוקר שקרנים״ – ספר שנכתב כשעבד כברוקר בסוף שנות ה-80, ומתאר את תאוות הבצע האינסופית והדורסנות של וולסטריט.

לואיס תיאר את השתלשלות האירועים המקרית לחלוטין שמיקמה אותו בעמדה טובה בוולסטריט, בנאום שנשא בפני בוגרי פרינסטון ב-2012. ״יום אחד הוזמנתי לארוחת ערב והושיבו אותי ליד אשתו של אחד מכרישי וולסטריט, האחים סלומון, שבאותו זמן לא ידעתי עליהם שום דבר.

״אותה גברת שכנעה את בעלה לתת לי עבודה אצלם, וכאשר הגעתי, נתנו לי באופן שרירותי לגמרי תפקיד של ברוקר, שמתוכו יכולתי לצפות באופן הטוב ביותר בשיגעון המשתולל בוולסטריט.

״לאחר שפרסמתי את הספר, אנשים התחילו פתאום לומר לי שנולדתי סופר, כי תיארתי טוב כל כך את מה שקורה בוולסטריט. אבל זה שטויות, פשוט היה לי המון מזל. מה היה הסיכוי שיושיבו אותי ליד הגברת הזאת? מה היה הסיכוי לקבל משרה בחברה מצליחה ביותר בוולסטריט שמשם יכולתי לכתוב את הסיפור של אותה תקופה?

״המקרה שלי מראה איך נוטים תמיד לספק הסבר רציונלי להצלחה. אנשים באמת לא אוהבים לשמוע שהצלחה היא תוצאה של מזל. במיוחד מצליחנים, מרגישים שההצלחה שלהם הייתה בלתי נמנעת״.

אתה יכול להיות המנכ"ל הטוב ביותר בעולם, אבל יכול להיות שקיבלת ירושה גרועה. או להיפך, מי שלפניך בנה חברה מצליחה, אתה ירשת אותה ממנו והפכת לגיבור

״רוב המצליחנים שמשחזרים את סיפורי הצלחתם״, אומר פרופ' פרנק, ״זוכרים כמה קשה הם עבדו וכמה הם מוכשרים. הם זוכרים שהשקיעו מאמצים רבים, כל יום, ופתרו בעיות מסובכות לאורך שנים רבות. אבל הם יתקשו לזכור שפעם אחת, לפני שנים רבות, התמזל מזלם כאשר קיבלו קידום על חשבון מישהו שוויתר עליו בגלל בעיות במשפחה, והקידום הזה שינה לגמרי את מסלול הקריירה שלהם. או שהיה להם מזל שהוריהם היגרו והם נולדו בעולם המערבי ולא למשל בדרום סודן, ששם לא משנה כמה אתה מוכשר או עובד קשה, אין סיכוי שתצליח בצורה משמעותית״.

איך אנשי עסקים מצליחים מגיבים לתיאוריה שלך?


״כשאני אומר להם שהיה להם מזל, הם מתנגדים. אבל אם אני מעודד אותם לשחזר את סיפור ההצלחה שלהם ושואל אותם האם היו להם מקרים של מזל בדרך לפסגה, הם הרבה פעמים ייזכרו במקרים כאלה, ואפילו ישמחו להיזכר בהם וגם יהיו אסירי תודה על המזל שהיה להם״.

תן לי דוגמה לאיש עסקים כזה. 


ביל גייטס | תמונה: Ramin-Talaie_Getty-Images

ביל גייטס | תמונה: Ramin-Talaie_Getty-Images

״ביל גייטס הוא איש כזה. לגייטס היה המזל ללמוד בשנות ה-60 באחד מבתי הספר התיכונים הפרטיים היחידים במדינה שאפשרו לתלמידים כניסה בלתי מוגבלת למעבדות מחשבים, הרצה של תוכנות נסיוניות, וקבלת משוב מיידי.

״כששאלו אותו מאוחר יותר לכמה בני נוער בסביבה שלו היה רקע דומה במחשבים, עוד לפני שהגיעו לקולג', הוא אמר: 'אני אהיה מופתע מאוד אם היו 50 כאלה בכל העולם. זכיתי להיחשף לפיתוח תוכנות בגיל צעיר, אני חושב שיותר מכל אחד אחר באותו זמן, והכול בגלל אוסף לא יאומן של מקרי מזל'״.

מה זה בעצם מזל? זה דומה לדעתך לגורל?


״זה לא נושא שאני בכלל נותן עליו את דעתי. בין אם אנחנו מכנים את זה מזל, או גורל או קארמה, זה לא משנה מבחינת הנושא שאנחנו דנים בו״.

למה חשוב לדעת שלמזל יש משקל בהצלחה?


״חשוב מאוד לדעת את זה, כי אם מצליחנים שבנו את עצמם יהיו מודעים לכך שבנוסף לכישורים ולמאמצים העצומים שהם השקיעו, היה להם גם מזל, זה יהפוך אותם לקצת יותר צנועים.

״יותר מכך, הם יהיו יותר אסירי תודה, יכירו ויוקירו את התנאים שעזרו להם להצליח, ואולי יהיו מוכנים לתרום יותר לציבור. למשל, לפיתוח תשתיות לפרויקטים ציבוריים כדי לשמר ולפתח את התנאים שסייעו להם עצמם לצמוח, כמו חינוך, בריאות, ביטחון ציבורי וממשל תקין, כך שגם הדור הבא יוכל ליהנות מהסביבה המיטיבה הזאת״.

התשובה האחרונה של פרנק מחזירה אותנו לסורנסן, מנכ״ל חברת התרופות נובו נורדיסק שנבחר למנכ״ל המצליח ביותר לשנת 2015. בתשובה לשאלה, איזה שיעור הוא למד מהצלחתו, הוא אמר: ״אני לא אוהב את הרעיון של 'המנכ״ל המצליח ביותר בעולם. זוהי זווית ראייה אמריקנית: להאדיר אינדיבידואלים. הייתי אומר שאני מוביל צוות שבמשותף יוצר את אחת החברות הטובות ביותר בעולם. וזה שונה מאוד, במיוחד בחברה שקיימת זמן רב. אתה יורש את המצב ממי שקדם לך. אתה יכול להיות המנכ״ל הטוב ביותר בעולם, אבל יכול להיות שקיבלת ירושה גרועה. או להיפך, מי שלפניך בנה חברה מצליחה, אתה ירשת אותה ממנו והפכת לגיבור״.

 

 

איך השקט נשמע?

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

פעם פגשתי בחו״ל אמריקני בשנות ה-60 לחייו. הוא לבש חולצה מכופתרת, הייתה לו קרס קטנה, זקן אפור-לבן וקול צרוד ועבה של מי שעישן לא מעט סיגריות בחייו. ״החלטתי להפסיק לעשן״, אמר לי אחר כך נבוך, כשרצה להסביר מדוע גופו רועד כל כך.

נפגשנו בנסיבות יוצאות דופן, כשהגענו עם אחרים לתרגל מדיטציה בפארק. זו הייתה הפעם הראשונה שלו, הוא היסס אבל היה נחוש להצליח לשבת בשקט ולעצום את עיניו.

יום אחד, אחרי כמה ניסיונות שעשה, חזרנו ביחד הביתה כשלפתע הוא החל לספר לי עם דמעות בעיניו את אחד הסיפורים היפים ששמעתי אי פעם. הוא סיפר לי על התקופה בה היה חייל אמריקני במלחמת ויאטנם. הוא סיפר על המראות הקשים והחברים שאיבד ואז אמר: ״אבל היה לי מזל, הגיע אלי מלאך באמצע כל הכאוס הגדול״.

קראו לה לין, היא הייתה ויאטנמית, והם התאהבו מיד. הם התחתנו ברגע שיכלו ושכרו דירת חדר ברובע עני מאוד בסייגון. כך, בערבים, כשהחיילים חזרו לבסיסם, חזר האמריקני לדירתו הקטנה ולאשתו.

״לין נהגה לנקות בכל יום את הבית, להניח פרחים חדשים באגרטל על שולחן במרכז החדר, ולהמתין לי, עם תה ואוכל שהכינה באהבה. היא מיעטה לדבר וכשחזרתי מהמלחמה וראיתי אנשים מתים, הלכתי ברחובות מלאי הטינופת בעיר ואז נכנסתי דרך דלת ביתי וחשבתי: איך יכול להיות טוהר ושקט גדול כל כך בסביבה כאוטית כל כך. היא הייתה בודהיסטית״, הסביר.

לין מצאה את מותה בסוף המלחמה כשניסתה לעלות במהירות על מסוק שהיה אמור לקחת אותה אליו לארה״ב, ונפלה. לאמריקני היה קשה מאוד להתאושש מכך. ״לא חשבתי על מה שקרה ללין עד אתמול, כשעשיתי מדיטציה לבד בפארק״, הוא סיפר לי ועצר. ״זאת הייתה טראומה שהדחקתי ולא התמודדתי איתה. אתמול, בתוך השקט הגדול שהייתי בו, עצמתי את עיני וכל המראות חזרו אלי – זה היה קשה מנשוא.

״אבל אז קרה לי משהו. חזרתי לרגע לאותה דירה בסייגון, לאותו רוגע, שקט וטוהר שהיה ללין, והבנתי ששם אני רוצה להיות. אני רוצה שיהיה לי את מה שהיה לה ואת מה שהיא נתנה לי: חיבור אל השקט, אל הדבר שמעבר לזמן ולמקום, לא משנה מה קורה מסביב, או איזה חיים קשים עוברים עליך״.

באותו לילה, לראשונה מאז המלחמה, הוא הצליח לישון לילה שלם בלי סיוטים.

היום, שנים לאחר מכן, קורה לי לפעמים, כשאני קמה ממדיטציה ומהשקט שהייתי בו, שאני רואה בדמיוני את לין, יושבת בשקט בחדר ליד השולחן. שאלתי את עצמי כמה פעמים מה יש בסיפור הזה שנשאר איתי עד היום. ככל שחשבתי על זה הבנתי שזה קורה כי הסיפור הזה מדבר עלי, ואולי על כולנו, בני האנוש.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

״מול מוח שקט, כל העולם נכנע״, כתב הפילוסוף הסיני לאו דזה בספר המיוחס לו. אבל כיום, בעידן רועש ותזזיתי מאי פעם, שבו אנחנו חיים מביפ לביפ, יושבים שמונה שעות בממוצע מול מחשב, מצלמים, מגיבים, רואים טלוויזיה, ובסוף היום שוכבים על המיטה ונרדמים, נראה שקשה להגיע לשקט הזה.

כשהמשפחה והחברים דורשים את תשומת לבנו, מדי פעם אנחנו עוצרים. אבל האם אנחנו באמת משוחחים איתם? האם אנחנו באמת מקשיבים להם? והאם בכל המרוץ הזה אנחנו מצליחים למצוא גם זמן להיות בשקט ולהקשיב לעצמנו?

כתב המסעות המפורסם, פיקו אייר, מתאר בהרצאה איך הוא הלך ופגש אנשים בחברת גוגל ובעמק הסיליקון כדי לבדוק איך הם ממציאים דברים, וגילה דבר מעניין. הוא גילה שדווקא האנשים שמאחורי הטכנולוגיות שממלאות את חיינו, לוקחים לעצמם כמה ימים בהם הם נשארים מנותקים מהאינטרנט, מהטלפון ומהסחות דעת, כדי שיגיע אליהם רעיון יצירתי.

האנשים שמאחורי הטכנולוגיות שממלאות את חיינו לוקחים לעצמם כמה ימים בהם הם נשארים מנותקים מהסחות דעת, כדי שיגיע אליהם רעיון יצירתי

מסתבר שאפילו חברה כמו אינטל התנסתה בכך ב-2007 כשנתנה למהנדסים ולמנהלים באחד הסניפים שלה לקחת ארבע שעות של שקט, בכל יום שלישי כשבאו לעבודה. בפרק הזמן הזה העובדים לא הורשו להשתמש בטלפון או לשלוח אימייל. כל שיכלו היה לנקות את הראש ולשמוע את עצמם חושבים. רוב העובדים העידו שהניסוי היה מוצלח.

אייר טוען שהבעיה היא שאנשים כמונו, שצורכים טכנולוגיה, לא קיבלו איתה חוברת הדרכה שתלמד אותם איך וכמה להשתמש בה באופן שלא יפגע בנפש או בחיים שלהם. ככתב מסעות שנסע בכל העולם ונפגש עם אנשים רבים, הוא מתוודה שההתנסויות והנסיעות לכל מקום הן לא מה שהעניק לו את החוכמה שהיה צריך כדי לקיים מערכת יחסים טובה יותר עם משפחתו, או עזרו לו להתמודד עם קשיים בחייו.

בכל עונה, אייר מקפיד לקחת כמה ימי חופש שבהם הוא מתנתק מההמולה ומתחבר אל עצמו. הוא טוען שהן המקור לתגליות ולרעיונות הכי משמעותיים שלו, וגם המפתח ליחסים תקינים עם משפחה וחברים.

 הזמר לאונרד כהן לאחר כמה שנים ששהה במנזר | תמונה: Joel Saget/AFP/Getty Images

הזמר לאונרד כהן לאחר כמה שנים ששהה במנזר | תמונה: Joel Saget/AFP/Getty Images

בדומה לאייר, אנחנו עדים ליותר ויותר אנשים שנוקטים בפעולות יזומות כדי לקבל מעט שקט לעצמם. יש אנשים הנוסעים לחופשה ומשלמים כדי שיוציאו להם את הטלוויזיה מהחדר. אחרים רוכשים תוכנות מיוחדות שמכריחות אותם להתנתק מהאינטרנט כדי שיוכלו לכתוב בשקט. אחרים משלמים על סדנאות במדבר שמאפשרות להם לשתוק במשך כמה ימים. במלים אחרות, אנשים מוכנים להוציא הרבה כסף כדי לקבל את המוצר הבסיסי ביותר השייך לאדם מתחילת האנושות: האפשרות להיות עם עצמו בשקט ולהסתכל פנימה. נשמע קצת אבסורד לא?

מספרים שהפילוסוף הסיני ג'אנג גואו-לאו רכב הפוך על חמורו. מדוע עשה כך? אולי כמו טאואיסטים רבים שחיפשו את ״הדרך״, הוא ראה בפעולה של הליכה לאחור דווקא התקדמות קדימה, וראה בחשיבות של חזרה למקור ולשורש שלנו כבני אדם, אמצעי שיכול לעזור לנו באמת להתקדם, יותר מאשר הליכה פיזית קדימה.

בשקט אנחנו לא רק מגלים את עצמנו, אלא גם אחד את השני. ואולי את היצירה הגדולה שאנחנו חלק ממנה

אייר פגש את הזמר לאונרד כהן שהחליט להיכנס למנזר ולחיות שם חמש שנים וחצי כנזיר זן. כהן חשב שמצא את השקט ושם את ימי המוסיקה מאחוריו. לאחר שנים של סקס, סמים ורוקנרול, כהן היה קם מוקדם בכל בוקר, גורף שלג, מכין אוכל או עושה עבודה אחרת, מתפנה למדיטציה וחי חיים פשוטים וצנועים.

יום אחד, כשהחליט לחזור לחייו הקודמים, הוא גילה שהמנהלת המוסיקלית שלו רימתה אותו והוא נותר ללא כסף. הוא הבין שאין לו ברירה אלא להתחיל לעבוד שוב. הוא הוציא תקליטי בזה אחר זה, וכ-15 שנה מאז שעלה על במות, החל בסיבובי הופעות בכל העולם בגילו המבוגר.

מיד כשסיבוב ההופעות התחיל, נהגתי כמעריצה נאמנה וטסתי ליוון להופעה על הדשא. ההופעה שהייתה צריכה להימשך בערך כשעה וחצי התארכה ונמשכה כמה שעות. כהן הגיש את השירים בצורה רגישה, נינוחה, עם רוגע ושקט פנימי שקרן ממנו. היינו שם איתו, מתנועעים ומחייכים כפי שהוא חייך על הבמה. השקט שלו הפך לשקט שלנו.

האיש שלא דיבר במשך 17 שנה

 ג'ון פרנסיס עוזב את ביתו ב-1983 כדי ללכת בשתיקה ברחבי ארה"ב | תמונה: Art Rogers-Pt. Reyes


ג'ון פרנסיס עוזב את ביתו ב-1983 כדי ללכת בשתיקה ברחבי ארה"ב | תמונה: Art Rogers-Pt. Reyes

ב-1971, ג'ון פרנסיס ראה בקליפורניה שתי משאיות ששפכו נפט למי האוקיאנוס. הוא הזדעזע כל כך מהמקרה שהחליט כמחאה שלא ינהג יותר במכוניות וגם לא ייסע בהן. בהרצאת ״טד״ הוא מספר שהרגיש משוכנע כל כך בהחלטתו עד שהיה ממש מתווכח בגללה. הוא סיפר לכולם כמה הוא מאושר מאז שהחליט לא לנסוע במכוניות. אבל יום אחד אימא שלו אמרה לו: ״אם היית מאושר כל כך, לא היית מרגיש צורך לדבר על זה כל הזמן״.

אז פרנסיס החליט ביום הולדתו ה-27 שהוא לא ידבר במשך יום אחד, כדי לנוח מהוויכוחים ומהדיבורים. ״קמתי בבוקר ולא אמרתי דבר. ואני חייב להגיד שזאת הייתה חוויה מרגשת מאוד – בפעם הראשונה התחלתי להקשיב. ומה ששמעתי הפריע לי.

ג'ון פרנסיס עוזב את ביתו ב-1983 כדי ללכת בשתיקה ברחבי ארה"ב | תמונה: Art Rogers-Pt. Reyes

ג'ון פרנסיס עוזב את ביתו ב-1983 כדי ללכת בשתיקה ברחבי ארה"ב | תמונה: Art Rogers-Pt. Reyes

״הבנתי שעד עכשיו הספיק לי לשמוע מה שיש לאנשים לומר ואז, כשידעתי מה הם עומדים להגיד, הפסקתי להקשיב להם. המוח שלי רץ קדימה וחשב על מה שאני הולך לענות להם. זה היה רגע עצוב עבורי כי הבנתי שבמשך 27 שנים לא למדתי שום דבר. חשבתי שאני יודע הכול, אבל לא ידעתי״.

פרנסיס החליט להמשיך עם ההתנסות הזאת ולא לדבר גם בימים שאחר כך. לאחר שנה, ביום הולדתו, הוא בחן מחדש את ההחלטה לשתוק. עברו 17 שנה עד שדיבר שוב. במשך השנים האלה הוא למד לימודי סביבה. למד לשני תארים ועשה דוקטורט באוניברסיטאות שונות, שאליהן הגיע בהליכה ברחבי ארה״ב.

״הליכה היא פעילות שמאפשרת לך להיות כאן, במקום שאתה נמצא בו״, מסביר פרנסיס בהרצאה אחרת. ״בגלל הזמנים המודרניים, בגלל הטכנולוגיה, אנחנו לפעמים משליכים את עצמנו מהמקום שבו אנחנו נמצאים, מאות או אלפי מיילים הרחק מהזמן ומהמקום הזה. אבל ההליכה אפשרה לי להיות במקום הזה, כדי למצוא שקט.

״אני מאמין שללכת ולהפסיק לדבר באופן מודע, להקשיב, אפילו בתוך רחוב צפוף בעיר או בדרך שקטה בכפר, רק לכמה רגעים, יכול לעזור לנו לראות ולגלות את השקט. בשקט אני לא מתכוון להיעדרות המילים. אני מתכוון לחלל שעושה את המוסיקה. בשקט, אנחנו לא רק מגלים את עצמנו, אלא גם אחד את השני. ואולי גם את היצירה שאנחנו כולנו חלק ממנה״.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live