![תמונת אילוסטרציה: Fotolia]()
תמונת אילוסטרציה: Fotolia
לפני כעשור הופץ בספריות הווידאו בארה"ב סרט תיעודי ששמו "הסוד", שהגיע במהרה לישראל וסחף אחריו עשרות אלפי אוהדים. בסרט הסבירו מספר אנשי רוח ו"עידן חדש" – מאמנים אישיים, כמרים וגם אנשי מדע – שבמהלך ההיסטוריה היו כמה אנשים ששמרו באדיקות על "הסוד", ביניהם לאונרדו דה-וינצ'י, מוצרט, בודהא, שייקספיר ואלברט איינשטין. הם חששו שאם יתגלה סודם לציבור, ההצלחה תילקח מהם ותיהפך לחסרת חשיבות. כיום חיים בעולם אנשים רבים כמוהם, שהבינו את משמעותו ואת עוצמתו של הסוד, אבל חיים על פיו בשקט ובסתר, וזוכים לחיי אושר ותהילה.
אושר נתפס במשך מאות שנים כ'מה שקורה לנו'. ומה שקורה לנו הוא מחוץ לשליטתנו. זה מנוגד לחלוטין להבנה שצריך להרגיש טוב כאן ועכשיו
הסרט הפך ללהיט עולמי שמשך מאות מיליוני אנשים ויצא גם כספר, לאחר שחשף לציבור בפעם הראשונה את "הסוד", הלא הוא "חוק המשיכה" (The Law of Attraction). אם נחשוב על דבר מה מסוים, אם נדמיין אותו, הוא "יישלח" לרחבי היקום, וכמו מגנט ימשוך משם את כל הדברים הדומים שיחזרו אלינו מאוחר יותר כמו בומרנג – אבל הפעם לא כמחשבה אלא כדבר מוחשי שנזכה מאוחר יותר לראות בחיינו האמיתיים. היקום אינו מבדיל בין טוב לרע, טענו מחברי הסרט, הוא פשוט מציית למוח האדם. אושר וגם עושר נמצאים בהישג יד.
![ההיסטוריון דארין מקמ'הון]()
ההיסטוריון דארין מקמ'הון
בשנים שחלפו מאז, יצאו לאור כמעט בכל חודש ספרים חדשים בסגנון "הסוד", שהסבירו מה עלינו לעשות כדי להשיג את האושר הזה. סדנאות וקורסים סבבו סביב המטרה הזו, ותעשייה שלמה נוצרה כדי לעזור לנו להגשים את עצמנו ואת חלומותינו. בקיצור – להיות מאושרים. בה בעת, התפרסם אחת לתקופה מחקר חדש שאימת את התובנה – ככל שמישהו מאושר יותר, כך הוא בריא יותר, וככל שאדם משתחרר מגורמים המסבים לו צער וכאב, כך הוא יכול לפרוש כנפיים ולעוף.
המסקנה הייתה שחיי היום-יום צריכים לספק לנו תחושת שמחה; הקריירה שלנו צריכה להיות "מכניסה" ומעניינת; בן הזוג צריך להיות החבר הכי טוב ולענות על כל צרכינו; ואת הסבל בחיינו אנחנו צריכים להפחית, לפי הלוגיקה: פחות סבל, יותר אושר.
אבל ההיסטוריון, פרופ' דארין מ. מק'מהון מאוניברסיטת פלורידה, שחקר את נושא האושר במשך יותר מעשור וכתב על כך את ספרו Happiness: A History, חושב אחרת. "כל זה אשליה", הוא אומר בראיון לאפוק טיימס, "מטרת האדם אינה להיות מאושר. היא אף פעם לא הייתה כך בהיסטוריה, אלא נוצרה משינויים שהתרחשו לאחרונה. הרדיפה הזו אחר האושר מובילה להשלכות הרסניות על החברה שלנו".
"להרוויח" את האושר
מק'מהון אינו ההיסטוריון היחיד שחוקר את נושא האושר. רשימת ההיסטוריונים העוסקים בכך אמנם אינה ארוכה, אבל בקרב רובם שוררת הסכמה: במשך מאות שנים הבינו פילוסופים, חכמים שונים ואנשי דת שהחיים כרוכים בקושי, ושסבל הוא דבר בלתי נמנע. לא ניתן לקבוע מתי הוא ינחת עלינו ובאיזו צורה הוא יפגע בנו – האם כמחלה או כבעיה לא נעימה. הם הבינו שגם היפוכו של הסבל – "אושר" – אינו משהו שניתן לשלוט בו. האושר נמצא בשליטת "השמים", הם האמינו, מוכתב על ידי הגורל או המזל. "אושר נתפס במשך מאות שנים כמה שקורה לנו", כותב מק'מהון, "ומה שקורה לנו הוא מחוץ לשליטתנו".
![האושר אינו קשור להנאה אלא למידות טובות. אפלטון ואריסטו| תמונות: Wikimedia]()
האושר אינו קשור להנאה אלא למידות טובות. אפלטון ואריסטו| תמונה: Wikimedia
הפילוסופים היוונים, מסוקרטס ואפלטון, ועד אריסטו ואסכולות החשיבה הקלאסיות, שחזרו על המילה "אושר" (eudaemonia) בכתביהם, דווקא כן חשבו שניתן להשיג אושר, אבל באופן שונה לגמרי מזה המוכר לנו כיום. "האושר, לפי התפיסות הקלאסיות, אינו קשור ברגשות או בתחושות המסבים לנו הנאה וגורמים לנו להרגיש טוב, או בדברים המעלים חיוך על שפתינו", מסביר מק'מהון. "הוא גם לא נמדד ב'רגעים קטנים של אושר', אלא על פני תקופת חיים שלמה שבה האדם חי על פי קוד מוסרי ומידות טובות, כמו יושר, צדק וטוב".
"במסורת הנוצרית האושר אפילו לא יכול להיות מושג בחיים האלה", הוא אומר לי בראיון שערכתי איתו. "הוא מופיע בגן עדן, לאחר שהאדם הקדיש את חייו להתנקות מחטאים, לאמונה בישוע ולצדקה. למעשה הוא מושג רק לאחר שהאדם מת, ולכן הוא לא חלק ממצבו הטבעי של האדם. בדיוק להיפך, הוא שמור ל'נבחרים' בלבד, שמגיעים אליו כשהם עוברים מחוץ לגבולות הזמן. הוא מנוגד לחלוטין להבנת האושר העכשווית שלנו, הקובעת שצריך 'להרגיש טוב כאן ועכשיו'".
![על פי הנצרות האושר מופיע בגן העדן, אחרי שהאדם התנקה במשך כל חייו מחטאיו. ציור של הירונימוס בוש|תמונת הציור: Wikimedia]()
על פי הנצרות האושר מופיע בגן העדן, אחרי שהאדם התנקה במשך כל חייו מחטאיו. ציור של הירונימוס בוש|תמונת הציור: Wikimedia
ההבנה הזו היא גם נחלתן של פילוסופיות כמו קונפוציוניזם, דאואיזם וגם יהדות, מסביר מק'מהון, שבהן האושר האנושי נתפס כהישג גבוה מאוד, שזוכים בו "הנבחרים" או "הקדושים", אנשים שהבינו איך לחיות ברמה הרוחנית הגבוהה ביותר.
![בבודהיסטים החיים הם סבל]()
בבודהיסטים החיים הם סבל
וזה לא הכול. למשוואת האושר הזו נכנס מרכיב נוסף שכל המסורות חלקו במשותף – סבל. סבל, הן הבינו, הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההגעה אל האושר. החל מספר איוב, דרך כתביו של בודהא ועד הפילוסופים של תקופת הרנסנס, חכמי העבר חזרו כולם על אותו מסר: העולם הוא מקום כואב. על האדם לוותר על הנאות קצרות טווח למען הרמוניה רוחנית ושלווה מנטלית בטווח הארוך, שאותן הוא משיג באמצעות חיפוש פנימי והתעלות רוחנית.
אורח חיים שכזה אינו אמור להיות נעים או קל. לא משיגים אותו כשיושבים מול הים או מדמיינים את התמונה המנצחת שלנו. "רק החיפוש אחר אושר גבוה יותר…", אמר הפילוסוף הרומי מרקוס קיקרו, "הוא גמול שהוא מעבר לכל עושר אנושי, כבוד או הנאה פיזית". רק מעטים יצליחו להגיע אליו, לפי אריסטו, "המאושרים המעטים".
"אבל במאה ה-18 המצב החל להשתנות", אומר לי מק'מהון. "האופן שבו אנשים דיברו על אושר השתנה – אם אושר היה בעבר דבר נדיר ומיוחד בעולם של סבל וכאב, נוצר בהדרגה קונצנזוס שלרבים יש סיכוי להערים על הסבל, אחת ולתמיד, ולגעת באושר".
אושר בעידן המודרני
"במאה ה-18 קמה תנועה של אינטלקטואלים שנקראה 'תנועת הנאורות' או 'תנועת ההשכלה' ששינתה את תפיסת האושר", ממשיך מק'מהון. "הם רצו לשפר את העולם הזה, את החיים בו, ולקדם את היכולת שלנו ליהנות ממנו".
מניחים שזה התחיל עם הפילוסוף האנגלי ג'ון לוק, שנחשב לאחד ממייסדי "תנועת הנאורות" ומאבות הליברליזם, שאמר ממש בסוף המאה ה-17 ש"עיסוקו של האדם הוא להיות מאושר", כלומר אין עליו להניח שהסבל הוא חלק טבעי מחייו, ואין עליו להתנצל על רצונו להשיג תענוגות והנאות. להיפך, האדם צריך לעבוד קשה כדי להגדיל אותן.
תנועת ההשכלה שינתה את תפיסת האושר. היא רצתה לשפר את העולם ולקדם את היכולת שלנו ליהנות ממנו
![הזכות לרדוף אחרי האושר היא מובנית מאליה. תומאס ג'פרסון | תמונות: Wikimedia]()
הזכות לרדוף אחרי האושר היא מובנית מאליה. תומאס ג'פרסון | תמונה: Wikimedia
לאחר מכן הגיע תורה של האנציקלופדיה הצרפתית, "התנ"ך" של תנועת הנאורות, שהכריזה במאמר אודות "אושר" כי לכולם יש הזכות להיות מאושרים. בהמשך זה היה תומס ג'פרסון, שחיבר את הכרזת העצמאות של ארה"ב ב-1776, כשאמר שהזכות לרדוף אחר האושר היא אמת מובנת מאליה, והקולגה שלו, ג'ורג' מייסון, כתב ב"הצהרת הזכויות של וירג'יניה" שהרדיפה אחר האושר והשגתו היא יכולת טבעית וזכות בסיסית. גם לואי דה סן-ז'וסט, ממנהיגי המהפכה הצרפתית, הכריז בשיא המהפכה כי "אושר הוא רעיון חדש באירופה".
והוא אכן היה.
אבל לא רק בזירה החילונית חלה מהפכה, אלא גם במסורות הדתיות. "המסורת הנוצרית החלה להדגיש את אותו רעיון, שהאדם צריך לחפש אושר", אומר לי מק'מהון, "היא החלה לרמוז שאלוהים או שהישויות העליוניות, רוצות שנהיה מאושרים בחיים האלה ושהחיפוש אחר האושר הוא דרך לפאר את אלוהים.
"זה קרה גם עם החסידים, עוד במאה ה-17, כשהם הפכו את התרוממות הרוח והשמחה לדרך להאדיר את אלוהים. זה קרה בכל המסורות הדתיות. ניצנים מוקדמים יותר הופיעו עוד קודם, כשמייסד הנצרות הפרוטסטנטית, הכומר מרטין לותר, אמר שכל עצב הוא מהשטן. כלומר, עצב והיעדר אושר הם חטאים, אבל אחרי שמסירים את החטאים, בני אדם יהיו יצורים שמחים. הוא הפך את מצב הרוח לעניין מוסרי – אלו שמאמינים באלוהים, יהיו שמחים יותר".
![הפכו את השמחה ואת התרוממות הרוח כדרך להאדיר את אלוהים|תמונה: Christopher Furlong/Getty Images]()
הפכו את השמחה ואת התרוממות הרוח כדרך להאדיר את אלוהים|תמונה: Christopher Furlong/Getty Images
במקביל, מסביר מק'מהון, הייתה סיבה נוספת שהובילה אנשים לחשוב שהם יכולים להימנע מסבל ולרדוף אחר אושר: רעב ומגפות הופיעו בתדירות נמוכה יותר; אנשים דאגו פחות לשרידותם, ועסקו יותר באיך לחיות טוב; תנאי החיים גם השתפרו: הבתים חוממו טוב יותר, השדות נחרשו טוב יותר והרחובות הוארו טוב יותר – אנשים החלו לדמיין מה יקרה אם הם ימשיכו לנסות לשלוט על נסיבותיהם, לכופף את העולם ואת אי הוודאות שבו לטובתם.
בתחום המדע, אייזיק ניוטון, שחי במאות ה-17 וה-18, החל לטעון שהעולם נוהג על פי חוקים שאפשר להבין באמצעות היגיון אנושי, שניתן לצפות על ידי ההיגיון האנושי ואולי אפילו לנבא בעזרת ההיגיון. כלומר, העולם אינו עוד עולם מקרי שאיננו יכולים לתפוס או להבין, אלא שאנו יכולים לשלוט בו ולהפוך אותו לעולם טוב יותר.![info-small]()
"כתוצאה משינויים אלו החל הבום של עניין האושר", מסכם מק'מהון. "החל מהמאה ה-18 החלו להתפרסם ספרים שהדגישו כי צריך לשים את האושר כמטרה הנעלה של החברה. האדם לא צריך לסבול מלידה עד מוות. האדם צריך להשיג אושר בחיים האלה".
כמובן שהשינוי לא התרחש בן לילה. עובדים מדוכאים או עבדים שנשבו גיחכו נוכח הרעיון שכולם זכאים להיות מאושרים. אחרים מסחרו את האושר. שמלה חדשה או אוסף של כדים אסתטיים נתפסו כאושר, גישה שמלווה את האנושות עד היום, כשבית חדש הוא מקור לאושר עבור רבים. המרדף אחר האושר הפך למרדף אחר השגשוג וההנאה שהוא מציע – המרדף אחר החלום האמריקני.
הקארמה מגיעה
רובנו מאמינים כיום שבאמת באנו לעולם כדי להיות מאושרים. מה הבעיה בזה?
"אני חושב שהרעיון עצמו הוא בעייתי. בעיה אחת היא שלא ברור בכלל מבחינה אבולוציונית, שנועדנו להיות מאושרים. ל'ברירה הטבעית' אין אינטרס שנהיה מאושרים. נכון, יש לה אינטרס שנהיה מאושרים מספיק כדי לרצות להתרבות – חיות וגם בני אדם מדוכאים לא מעוניינים להתרבות, אבל אין בקוד הגנטי שלנו שום דבר שאומר שאנחנו צריכים להיות שמחים כל הזמן".
הרצון להיות מאושרים מונע מאיתנו להעריך את היתרונות שיש בהתמודדות עם סבל
הבעיה השנייה, מסביר מקמ'הון, היא שהרצון להיות מאושר מונע מאיתנו להעריך את היתרונות שיש בהתמודדות עם הסבל. מק'הון מזכיר כדוגמה את סיפור איוב, איש ישר ובר מזל עם משפחה גדולה ועושר רב. בשיחה בין השטן לאלוהים, אומר השטן לאלוהים שזאת לא חוכמה שאיוב כזה צדיק – קל להיות כזה כשיש לך שפע רב. כדי להוכיח לשטן שההיפך הוא הנכון, אלוהים מאפשר לשטן לפגוע בכלכלתו ובבריאותו של איוב ולהציב אותו בפני מבחנים קשים. איוב עובר סבל רב אך למרות זאת נשאר אדם מאמין וישר. לבסוף, אלוהים מחזיר לו דברים טובים.
![מבחן הסבל. למרות כל מה שעבר, נותר איוב איש ישר ומאמין. אילוסטרציה של האמן גוסטב דורה]()
מבחן הסבל. למרות כל מה שעבר, נותר איוב איש ישר ומאמין. אילוסטרציה של האמן גוסטב דורה
"הרבה אנשים בני זמננו שקראו את ספר 'איוב' אינם יודעים איך להתייחס אליו – הוא נראה להם כמו שריד קודש, אכזרי ולא אנושי. אבל יש בו אמיתות עמוקות מאוד הקשורות במהות הסבל, שאינו רק מבחן. סבל יכול ליצור אמפתיה לאנשים אחרים, הוא יכול להוביל אותנו להעריך מה שכן יש לנו ולא לקחת את הדברים הטובים כמובנים מאליהם".
אבל אם נוכל לא לסבול, האם לא עדיף כך?
"אני חושב שאנחנו חיים בתקופה שבה עצם המחשבה על ערכו של הסבל מעלה מיד חשדות. כשזה יוצא מהפה שלי, זה נשמע מוזר, אפילו לי. 'איך אתה מעז לומר שיש ערך כלשהו בסבל? אנחנו עובדים קשה כדי להעלים אותו ולהסיר אותו'.
"העניין הוא שסבל, לפי התרבויות העתיקות, הוא בלתי נמנע. אנחנו חייבים לחוות אותו, פשוט כך. כל אדם שאנו מכירים יסבול ובסוף ימות. כולנו נחווה נסיגות בחיים. רבים מאתנו יחוו טרגדיות משפחתיות. אז להעמיד פנים שסבל לא יקרה – זה לא הפתרון. ללמוד איך להתמודד עם הסבל – זה כן.
אם אתה לא מאושר זה אומר שאיכשהו נכשלת או שאחרים הכשילו אותך. אנחנו מאשימים את עצמנו
"עבור בודהיסטים, הראשונה מבין האמיתות היא שהחיים הם סבל. העולם תמיד מאתגר ומטריד. רק המוארים, אחרי שעברו תהליך רוחני ארוך, יכולים להימנע מסבל. הבודהיסטים טוענים שאם אתה מציב את הסבל כנקודת פתיחה, וממנה פונה לעולם, דברים מעניינים יכולים לקרות. אבל אנחנו חיים בתקופה שבה נוטים להתעלם או לשכוח מהשיעורים האלה".
וישנו גם נושא הקארמה, לפיו הסבל מאפשר לנו "לשלם" על מעשים רעים שעשינו בעבר. מנגד קיים מזל טוב, שהוא סוג של פיצוי לדברים טובים שעשינו.
"כן, נכון".
אבל אולי המושגים האלה מתאימים לחברות מוקדמות שבהן הסבל היה נוכח כל כך.
"נכון שהיה בעבר הרבה סבל, אבל העולם העשיר והמשגשג שלנו, המאפשר לנו לדמיין חיים בלא הרבה סבל, דווקא הוא האשליה. זאת אשליה כי הסבל לא יעלם אף פעם – הוא תמיד יתפוס אותנו ובסופו של דבר לא נהיה מוכנים אליו.
כלומר, אם סבל גדול ינחת בעתיד על האנושות או אפילו על כל אחד מאיתנו באופן פרטי, נגיע למצב שנתקשה להתמודד מולו.
"נכון. אני חושב שאנחנו מאבדים מיכולתנו להתמודד איתו. אנחנו לא מאובזרים כדי להתמודד איתו, וזה אחד הדברים המשמעותיים שקורים לחברה שלנו כיום. אין כיום לוגיקה המסבירה את הסבל ואת האושר, חוץ מהיגיון מעוות שלפיו האושר תלוי בנו. כלומר, אם את לא מאושרת, זה אומר שאיכשהו נכשלת, או שאחרים הכשילו אותך. כך אנחנו מאשימים את עצמנו כשאנחנו לא מאושרים, וכך אנחנו סובלים מזה שאנחנו לא מאושרים".
זה כמו בנבואת אדיפוס – בכל תסריט שלא יבוא, אתה סובל בסופו של דבר.
"כן", צוחק מק'מהון.
חישובי אושר
האם אנשים לא ניסו מאז ומעולם למצוא דרך להקל על הכאב ולהעלים את הסבל?
"כמובן, בני אדם לא דוחפים את היד למדורה. זה באמת משהו עקבי, אנחנו מחפשים הנאה ובורחים מכאב, אבל מה ששונה כיום לעומת פעם זאת היכולת שלנו לדמיין עולם שהעלמנו ממנו את הסבל לחלוטין, החל מלידה ועד מוות".![maldives-698501-small]()
מה עם סקלת הרגשות הנעימים, למשל הרצון למצוא אהבה שתביא לנו אושר. מה השתנה שם?
"אנשים בעולם המפותח של היום חושבים על נישואים במונחים של 'חישובי אושר', שבן אדם אחר צריך להפוך אותנו למאושרים. שבן אדם אחר צריך להשלים אותנו, שהוא צריך למלא את כל צרכינו. אני טוען שזה לא היה כך עד לאחרונה. לא חשבו על נישואים כמשהו שנועד למלא את האושר שלך.
"ברוב התרבויות נישואים נעשו מתוך שיקולים כלכליים או אחרים. לא היית מצפה שבן הזוג שלך יהיה החבר הכי טוב שלך, מאהב מושלם, וכל זה בחבילה אחת. זה מסביר מדוע אנחנו מפעילים כל כך הרבה לחץ על מערכות היחסים שלנו, ובאופן בלתי נמנע מאוכזבים".
בלא מעט מחקרים טוענים שאנשים מאושרים נוטים להיות בריאים יותר, לחיות חיים ארוכים יותר ולעשות יותר כסף. נראה שעשירים, באופן כללי, הם אנשים מאושרים יותר.
"אלו כל מיני תבניות שנועדו להראות קשר בין אושר להצלחה כלכלית בעולם. זה הופך את האושר לנחשק יותר. זה גם אומר שכשאנחנו לא מאושרים אנחנו מרגישים ככישלונות. אני חושב שזה להוסיף העלבה לפגיעה, מספיק שאתה לא מאושר אבל אז גם להרגיש אשם לגבי זה, הופך את זה לגרוע יותר.
אף אחד לא מאמין שפחית קוקה קולה תהפוך אותו למאושר, אבל המסר שעובר הוא שאושר זה דבר קל מאוד להשגה. הפשטנו את האושר מהקשר המוסרי שלו
"מחקרים נוכחיים מציעים שבכל חברה נתונה, העשירים מאושרים יותר מהעניים, והמדינות המאושרות בעולם הן גם העשירות. אין ספק שהסיכוי להרגיש טוב, גבוה יותר כשהתנאים הכלכליים לא לוחצים. ולמרות זאת, אנחנו יודעים שעם העושר הגדול שנוצר בעשורים האחרונים, ארה"ב, כמו מדינות מפותחות אחרות, אינן מאושרות יותר. כמות מחלות הנפש, מקרי הבדידות וסממנים אחרים, כולם עלו. הסיבות לכך מורכבות, ואני טוען שלפחות חלק מהן קשורות ברדיפה שלנו אחר אושר".
אתה רואה קשר בין המרדף אחר האושר לבין אובדן ערכים?
"כשאנשים במאה ה-18 התחילו לומר: 'אושר הוא מטרת החיים, וכל בני האדם צריכים להיות מאושרים', הם עדיין זכרו את החוכמות המסורתיות וידעו שרק לרדוף אחר הנאות ולברוח מסבל זאת לא הדרך לחיות חיים מאושרים. במילים אחרות, הם הבינו שאושר ובחירות מנטליות, הקשורות באופי האדם ובערכיו, הולכות יד ביד. בנג'מין פרנקלין, תומאס ג'פרסון או כל אישיות אחרת ששימשה כמודל מופת במאה ה-18, יגידו שאושר הוא מטרת החיים, אבל שמוסר הוא הבסיס לאושר. במילים אחרות הם עדיין מכירים בקשר שבין התנהגות ערכית לחיים טובים.
"הרעיון הזה התאדה מאז. במיוחד במאה ה-20, עם השינויים בקפיטליזם ובתרבות הצריכה, ובשנות ה-60 וה-70 של המאה הקודמת כשנתנו הרגשה שאינדיבידואלים יכולים לממש את התשוקות שלהם באופן מיידי. כמובן שהופיעו גם הסוציאליזם והמרקסיזם, אבל באופן כללי אנחנו חיים בעולם שאומר לנו שלהשיג אושר זה דבר קל. אתה רק פותח פחית קוקה קולה.
"אגב, הדרך שבה סוכנויות הפרסום משתמשות ב'אושר' מפתיעה – כי אף אחד לא באמת מאמין שפחית קוקה קולה תהפוך אותו למאושר, אבל המסר שעובר הוא שאושר זה דבר קל מאוד להשגה, באמצעות רגעים קטנים ומענגים. הפשטנו את האושר מהקשר המוסרי שלו".
אז לאן אנחנו מתקדמים מכאן?
"אני מנסה לא להיות פסימי. אנחנו נולדים לעולם שבו אנחנו לא רק אמורים להיות מאושרים, אלא חייבים להיות כאלה. כשאנחנו לא מרוצים מדבר שקורה לנו בחיים – אנחנו סובלים. אבל במקום לנצל את הסבל הזה, אנחנו רק מנסים לגרום לעצמנו להרגיש טוב יותר. אולי במקום להתנהג כך, ננסה להתבונן פנימה ולהבין את הסיבות לתחושות ולסבל הזה, ונעשה תהליך רוחני המבוסס על החוכמה של תרבויות העבר. איך אומרים מאמנים: No pain, No gain".