![איור: Fotolia]()
איור: Fotolia
עם השנים המוח שלנו דועך. לא רק שמספר תאי העצב מצטמצם אלא מתברר שאפילו המוח בכללותו הולך ומתכווץ. זמני התגובה הולכים ומאטים, הזיכרון כבר לא מה שהיה פעם וגם היכולות לתפוס בחדות את מהלך האירועים וללמוד דברים חדשים הולכות ונשחקות – אנחנו אט אט מזדקנים.
האם יש דרך למנוע זאת?
מבחינתה של פרופ' שרה לזר, חוקרת מוח מאוניברסיטת הרווארד שבארה"ב, התשובה היא בהחלט כן.
הכול התחיל כשהיא התאמנה למרתון בוסטון ב-1994, לקראת סיום לימודי הדוקטורט שלה בביולוגיה מולקולרית. היא התאמנה קצת יותר מדי והברך והגב אמרו לה בצורה מפורשת לעצור את האימונים. רופא הספורט שלה הודיע לה שכדאי שבתקופה הקרובה תעזוב את הריצה ותתמקד רק במתיחות, אז היא נרשמה לחוג יוגה.
ידוע היטב שהמוח מתכווץ כשאנחנו מזדקנים. אבל כאן ראינו שאצל המודטים, במספר אזורים במוח ההתכווצות הזאת לא קרתה, או שאצל חלקם היא הופיעה בקצב איטי יותר
כשהמורה בחוג טענה שהיוגה תעזור לה להגביר את החמלה שלה ולפתוח את ליבה, היא לא ממש לקחה את הסיסמאות האלו ברצינות. אבל אחרי זמן לא רב בחוג היא פתאום שמה לב שמשהו מתחיל להשתנות בה – היא נעשתה רגועה מעט יותר, ממוקדת יותר, מצליחה קצת יותר לראות את הדברים מנקודת המבט של האחר וכל אלה גם עוזרים לה להתמודד טוב יותר עם מצבים מורכבים ומאתגרים בחיי היום-יום שלה.
זה בהחלט עורר את הסקרנות שלה. כמדענית, היא הלכה לבדוק מה יש למחקרים אקדמאיים לומר על הנושא, והיא מצאה כמה. הם התייחסו לזה שמדיטציה עוזרת להפיג לחצים וכאבים, להפחית דיכאון ולשפר את איכות החיים.
![מחקרים מראים שגם תרגול יוגה משפר את תפקודי המוח, אצל צעירים ומבוגרים כאחד | תמונה: Adrian Valenzuela/Flickr]()
מחקרים מראים שגם תרגול יוגה משפר את תפקודי המוח, אצל צעירים ומבוגרים כאחד | תמונה: Adrian Valenzuela/Flickr
בשלב זה היא כבר הבינה שהגיע הזמן לשנות את נתיב המחקר שלה, וזה בדיוק התאים בסוף לימודי הדוקטורט. כשחיפשה היכן תעשה את לימודי הפוסט דוקטורט, היא עזבה את החיידקים שאותם חקרה כבר כמה שנים והתחילה לחפש מעבדה שתוכל להכשיר אותה כחוקרת מוח, אבל לא חוקרת מוח מהשורה. היא החליטה להתמקד במחקר על השפעות המדיטציה והיוגה על המוח.
בסופו של דבר נמצאה מעבדה כזו במחלקה הפסיכיאטרית של בית החולים הכללי של מסצ'וסטס, ומאז היא הייתה לאחת החוקרות הראשונות בעולם שהתמקדו בהשפעות של תרגול יוגה ומדיטציה על מבנה ועל תפקוד המוח. בעזרת ציוד הדמיה רפואי – מכשיר MRI שעוזר לראות את המבנים השונים במוח, היא מצליחה לראות איך תרגול שכזה מצליח לחזק ולתגבר את המוח שלנו, וממש להשפיע בצורה ברורה על המבנה שלו.
![פרופ' שרה לזר, חוקרת מוח מאוניברסיטת הרווארד שבארה"ב]()
פרופ' שרה לזר, חוקרת מוח מאוניברסיטת הרווארד שבארה"ב
לעצור את מחוגי הזמן
במחקר שפרסמה פרופ' לזר ב-2005 (NeuroReport) השתתפו 20 מתרגלי מדיטציית קשב (מיינדפולנס) ותיקים. לא נזירים בודהיסטים שיושבים כל היום במדיטציה, אלא מערביים, בעלי משפחות וקריירות בתחומים כמו משפט ורפואה שמשלבים בשגרה שלהם גם תרגול מדיטציה יומי בן כ-40 דקות, כבר כמה שנים.
הם נכנסו בזה אחר זה למכשיר ה-MRI במעבדה של פרופ' לזר כדי שהיא תוכל לערוך מדידות שונות במוח שלהם, למשל את עוביים של אזורים שונים בקליפת המוח. כיוון שהיא משתמשת ב-MRI, זה מאפשר לה לבדוק בעיקר את מה שמכונה "החומר האפור" במוח, המורכב מהחלק המרכזי של תאי העצב, מכלי דם ומתאים המסייעים לתאי עצב. בהמשך, גם נבדקו באמצעות מכשיר ה-MRI חמישים ואחת אנשים אחרים, שאינם מתרגלים יוגה או מדיטציה, שהגילים שלהם פחות או יותר דומים לאלו של המודטים.
"ידוע היטב שהמוח מתכווץ כשאנחנו מזדקנים. אבל כאן ראינו שאצל המודטים, במספר אזורים במוח ההתכווצות הזאת לא קרתה, או שאצל חלקם היא הופיעה בקצב איטי יותר", מספרת פרופ' לזר בראיון לאפוק טיימס. בהמשך עוד נחזור לאזורים האלו, אבל בינתיים נציין שאלו אזורים הקשורים בעיקר ללמידה ולזיכרון, לעיבוד רגשות ולאמפתיה.
הבנו שאנשים לא סתם מדווחים על חמלה רבה יותר ועל פחות לחצים, יש שינויים מבניים במוח שייתכן שעומדים מאחורי השינויים האלו בתחושות
פרופ' לזר מוסיפה שגם במחקר מאוחר יותר שערכה וגם אצל קבוצות חוקרים אחרות, בנוסף לשינויים בחומר האפור, נצפו שינויים גם ב"חומר הלבן", המורכב משלוחות תאי עצב. אלו הם האקסונים – צינורות ארוכים שבקצה תאי העצב המעבירים את האותות החשמליים לאזורים אחרים במוח. מתברר שגם אזורים אלו התגלו אצל מודטים ותיקים כמעובים ועשירים יותר. "גם החומר הלבן משתנה ומתברר שיש גם שינויים נוספים שקורים שפשוט לא ניתן לראות בציוד ההדמיה, למשל שינויים במוליכים העצביים [הכימיקלים המועברים בין תא עצב אחד למשנהו, ר"ת] ובקולטנים שבקצות העצבים".
אבל יש בעיה עם מחקר כמו זה שעשתה פרופ' לזר, שמשווה בין מודטים ותיקים לאנשים שלא תרגלו מעולם – הוא לא יכול להסביר מה הגורם להבדלים האלו. האם ההבדלים נובעים מתרגול המדיטציה? או שאולי מלכתחילה, אצל המודטים הוותיקים האזורים האלו במוח היו מעובים יותר?
![הדמיית MRI הראתה את השינויים המתרחשים במבנה המוח כתוצאה מתרגול מדיטציה | תמונה: Fotolia]()
הדמיית MRI הראתה את השינויים המתרחשים במבנה המוח כתוצאה מתרגול מדיטציה | תמונה: Fotolia
כך, ב-2011 פרסמה פרופ' לזר מחקר חשוב נוסף בתחום (Psychiatry Research). המטרה הייתה להוכיח שהשינויים האלו לא מתרחשים במקרה אלא ממש קשורים לתרגול המדיטציה עצמו. 16 נבדקים שלה השתתפו בקורס בן שמונה שבועות בו למדו כיצד לתרגל מדיטציית קשב. הקורס כלל מפגשים שבועיים בהם הם תרגלו את המדיטציה, ומעבר לזה הם גם התבקשו לתרגל מדי יום כ-40 דקות, בבית, בעזרת קלטות שקיבלו בקורס.
למכשיר ה-MRI הם הוכנסו פעמיים. פעם אחת כשבועיים לפני תחילת הקורס והשנייה – שבועיים אחרי שהוא הסתיים. במחקר השתתפו גם 17 נבדקים נוספים ששימשו כקבוצת בקרה – בתקופת המחקר ולפניו הם לא תרגלו מדיטציה כלל, וגם מוחותיהם נסרקו במכשיר ה-MRI, באותם ימים שבהם נסרקו תלמידי הקורס.![Info]()
בקרב קבוצת הבקרה לא התגלו שינויים במבנה המוח בין שתי הסריקות, אבל אצל תלמידי הקורס בהחלט התגלו שינויים כאלו: ההיפוקמפוס, אזור במוח הקשור בין השאר בלמידה ובזיכרון התעבה, כמו גם אזורים אחרים במוח המקושרים למודעות עצמית, לחמלה ולהתבוננות עצמית. בקרב תלמידי המדיטציה שדיווחו על הפגת לחצים בחיי היום-יום שלהם, לזר ואנשיה הצליחו לראות ביטוי לכך גם באזור במוח המכונה "אמיגדלה", אזור הממלא תפקיד בעיבוד חרדות ולחצים. אזור זה ממש הצטמצם.
"ככה הבנו שאנשים לא סתם מדווחים על חמלה רבה יותר ועל פחות לחצים, יש שינויים מבניים במוח שייתכן שעומדים מאחורי השינויים האלו בתחושות. ולמעשה מתברר ממחקרים של קבוצות אחרות ששינויים כאלו מתחילים להופיע כבר שבוע אחרי תחילת התרגול", אומרת פרופ' לזר.
בו בזמן, מחקרים של קבוצות אחרות הדגימו גם כיצד התפקוד הקוגניטיבי היום-יומי של מודטים ותיקים אינו דועך לאורך השנים, בעיקר בהשוואה לתפקוד של אחרים שאינם מתרגלים מדיטציה – כל שיטת מדיטציה והדגשים והחוזקות שלה.
במקרים מסוימים הביצועים גם משתפרים עם השנים, ועולים על הביצועים של צעירים, למשל במקרה של יכולת הריכוז של מתרגלי מדיטציית ויפסנה – היא ממש משתבחת עם השנים כך שאצל מודטי ויפסאנה מבוגרים היא עולה על יכולת הריכוז של צעירים.
מעצבים מחדש את המוח
אז איך כל זה עובד? מתברר שהמוח שלנו גמיש הרבה יותר ממה שחשבנו בעבר. "נוירו-פלסטיות", תחום מחקר חשוב בחקר המוח בשנים האחרונות, מתמקד בדיוק בתהליכים אלו – בגמישות של המוח שלנו, וכיצד נוכל לרתום אותה כדי לעצור למשל את תהליכי ההתנוונות הטבעיים שלו.
אם בעבר ההשקפה המקובלת הייתה שהמוח מקובע יחסית, כלומר שמעבר לשנות הילדות שלנו המבנה של המוח נשאר פחות או יותר כפי שהוא, מאז שנות ה-90 התברר שהוא משתנה מאוד ומתאים את עצמו לפעילויות שלנו. הראשון שהתחיל לחשוב בכיוון, כבר באמצע המאה הקודמת, היה פרופ' דונלד הב (Hebb). הב, פרופ' לפסיכולוגיה, הציע ב-1949 כלל המסביר את התהליכים האלו. בהפשטה גסה כלל הב אומר שאם שני תאי עצב המחוברים זה אחר זה "יורים" פולס חשמלי באותו הזמן, הקשר ביניהם יחוזק. דבר הגורם לעיצוב מחדש של הקשרים במוח. במשך שנים לא התייחסו כל כך לכלל הזה וההשקפה נותרה כשהייתה – המוח מקובע.
הגמישות הזו של המוח מאפשרת לנו לשנות את עצמנו. לשנות את האופן שבו אנחנו מגיבים לאנשים. לשנות את עצמנו לטובה בכל רמה ורמה. היא נותנת לנו כוח שכזה
רק בשנות ה-80, פרופ' מייקל מרזניק (Merzenich) מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, מראשוני חוקרי גמישות המוח, הופתע לגלות עד כמה הוא מצליח לתמרן את כישוריו של קוף כשהוא מנצל את הגמישות הזו של המוח.
במשך מספר חודשים הוא גירה פעמים רבות אצבע אחת של קוף, מבלי לגרות חלקים אחרים של היד. השטח הקטן במוח שטיפל באצבע בלבד הלך וגדל על חשבון השטח של שאר היד שהלכה והתנוונה. למזלו של הקוף התהליכים האלו הפיכים. הודות לגמישותו המופלאה של המוח, פרופ' מרזניק ועמיתיו החזירו במהרה ליד של הקוף את התפקוד המלא שלה.
"אנחנו יכולים לקחת חיה ולאמן אותה ולהרוס את היד השימושית שלה ואחר כך לאמן אותה ולשפר אותה מחדש", הסביר פרופ' מרזניק בראיון לאפוק טיימס לפני מספר שנים. בספרו Soft-Wired "פרופ' מרזניק מציג נתונים דרמטיים הממחישים את תהליכי הדעיכה הטבעיים של המוח: בעוד שבגיל 30 אדם ממוצע נמצא באחוזון ה-50 מבחינת ביצועי המוח, כלומר למחצית מהאוכלוסייה ביצועים מוחיים טובים משלו, בגיל 60 הוא כבר ירד לאחוזון ה-15 ועשרים שנה מאוחר יותר הוא כבר מגיע לאחוזון החמישי, כלומר ל-95 אחוז מהאוכלוסייה ביצועים מוחיים טובים משלו.
![תמונה: Joffers951/Wikipedia]()
תמונה: Joffers951/Wikipedia
"וזה כולל מגוון היבטים שונים: כמה מהר המוח מתפקד, כמה טוב הוא שולט בעצמו, כמה הוא קשוב, כמה טוב הוא שומר דברים בזיכרון, מגוון רחב של כישורים הקשורים לתפקוד היום-יומי שלנו. זה גם מתבטא ברבדים שונים: ברמה הכימית, ברמה הפיזיקלית, יש גם תאים ואזורים של המוח שפחות פעילים. ההשפעות האלו אפילו באות לידי ביטוי ברמה של התבטאות הגנים. יש סדרה שלמה של שינויים ברמות שונות שמופיעים ביחד. הם מובילים את המוח באחד משני כיוונים – שיהיה עוצמתי יותר, או לחילופין, שהוא יתדרדר".
זוכרים את השינויים שפרופ' לזר הופתעה לגלות בעצמה בעקבות תרגול היוגה, כמו למשל שהתחילה להיות רגועה יותר, ממוקדת יותר והצליחה להתמודד טוב יותר עם האתגרים בחיי היום-יום? פרופ' מרזניק מסביר לנו מה נוכל לעשות עם הגמישות הזו. "הגמישות הזו של המוח מאפשרת לנו לשנות את עצמנו. לשנות את האופן שבו אנחנו מגיבים לאנשים. לשנות את עצמנו לטובה בכל רמה ורמה. היא נותנת לנו כוח שכזה".
פרופ' מרזניק מציע כלי אחר לשדרוג המוח. בשנים האחרונות הוא מפתח אפליקציה, BrainHQ שבאמצעות תרגול קצוב זמן מאמנת את מוחם של מבוגרים ומסייעת להם לשפר את הזיכרון, הקשב, מהירות עיבוד המידע כמו גם מיומנויות בין אישיות ועוד. אפליקציה זו עוזרת לפיכך להאט, ולפעמים גם להחזיר לאחור את תהליכי ההזדקנות הטבעיים של המוח.
בהקשר של זמני התגובה, מרזניק גם מסביר כיצד השקט והמיקוד המתלווים למדיטציה עשויים לשפר את זמני התגובה של המוח. "הרבה פעמים כשקשה למוח, זה נובע מכך שהוא מתפקד בצורה רועשת מדי מבחינתו. במצבים כאלה הוא נוטה להאט את הפעילות שלו. זה משהו בסיסי מאוד שמתבטא כצורך אצל אנשים שנתונים בקשיים".
העוצמה שבשקט
אז השקט יכול להועיל לנו. אבל האם נוכל להביא אותו גם ליום-יום? האם תרגול מדיטציה יכול לעזור לנו להביא קצת שקט לפעילות המוח גם מעבר לשעות התרגול? במחקר שפורסם ב-2013 (Social Cognitive and Affective Neuroscience) ורוניק טיילור מאוניברסיטת מונטריאול הראתה כיצד מדיטציית קשב משפיעה על מבנה הקשרים בין אזורי המוח השונים, וכך מסייעת לו להיות שקט יותר גם בפעילות היום-יומית.
אבל כדי להבין את המחקר שלה כדאי שנבין קודם קצת יותר על הרשת המוחית שהיא חקרה, "רשת ברירת המחדל", מהרשתות הפעילות במוח. מדוע היא נקראת כך? כי הרשת הזו פעילה בעיקר כשאנחנו לא ממוקדים בשום מטלה מסוימת. כשאנחנו מהורהרים, והמחשבות שלנו רצות בזו אחרי זו, לפעמים על חוויות שחווינו במהלך היום או במקרים אחרים על מטלות שעלינו לבצע. כשהמוח אינו טרוד בשום מטלה מסוימת, ההרהורים שלנו, באמצעות רשת ברירת המחדל, פעילים ומפעילים את המוח במלוא המרץ.
במחקרה, נעזרה טיילור במכשיר MRI תפקודי (fMRI), כדי להשוות את פעילות רשת ברירת המחדל בזמן מנוחה, בין 13 מתרגלי מדיטציית קשב ותיקים, בעלי ניסיון של מעל 1,000 שעות תרגול, לבין 11 נבדקים נוספים, מתרגלים חדשים שהתחילו לתרגל מדיטציה רק בשבוע שקדם לניסוי.
![בשנים האחרונות פותחו מגוון יישומים לאימון המוח, המסייעים למבוגרים להאט את תהליכי ההזדקנות הטבעיים | תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images]()
בשנים האחרונות פותחו מגוון יישומים לאימון המוח, המסייעים למבוגרים להאט את תהליכי ההזדקנות הטבעיים | תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images
בעוד שאצל הטירונים התגלתה פעילות רבה של רשת ברירת המחדל בזמן המנוחה, הם היו שקועים יחסית בהרהורים נמרצים, אצל המתרגלים הוותיקים טיילור מצאה פעילות נינוחה יותר, וזה בא לידי ביטוי גם בכמות הקשרים במוח. אצל המודטים הוותיקים הקשרים ברשת הזו היו פחות הדוקים, כך שהמודטים הוותיקים הדגימו פחות התעוררות רגשית ברגעי המנוחה.
"לאורך זמן, רואים אצל מודטים ותיקים פחות ופחות פעילות ברשת ברירת המחדל, ככל שהם מתרגלים יותר. זה בעצם אומר שבעקבות תקופת תרגול ממושכת הם מצליחים להיות מרוכזים וממקודים יותר גם במהלך היום", מסבירה פרופ' לזר לגבי המחקר של טיילור.
במחקר אחר, ד"ר אימקה קירסט מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת דיוק שבארה"ב הדגימה (Brain Structure and Function, 2015) ערוץ נוסף שבעזרתו השקט יכול לעזור לנו לחזק את המוח והוא מתייחס לאפשרות של המוח לייצר תאי עצב חדשים. במשך שנים היה ברור שהגוף לא מסוגל לייצר תאי עצב חדשים. ההשקפה המקובלת הייתה שהמוח שלנו מצויד רק בתאי העצב שפיתחנו לכל המאוחר בילדות ושמאותו שלב, התאים רק הולכים ומזדקנים, מספרם רק הולך ומצטמצם. אבל קצת אחרי תחילת המאה הנוכחית התברר שיש מעט אזורים במוח שדווקא כן מסוגלים לייצר תאי עצב חדשים, הודות לתאי גזע של המוח ששוכנים בהם. זוכרים את ההיפוקמפוס, שמעורב בתהליכים של למידה וזיכרון? בשנים האחרונות התברר שהוא מסוגל לייצר לעצמו תאי עצב חדשים, שבמקרים מסוימים מסייעים בתהליכים האלו.
ד"ר קירסט הצליחה להראות את הקשר של שקט ליצירת תאי עצב חדשים. במחקר שעשתה על עכברים, היא השוותה בין רעשי רקע שונים ובדקה באיזה רעש רקע מוחות העכברים מצליחים לייצר את כמות תאי העצב הגדולה ביותר. האם רעש לבן – אחיד? או שאולי קריאות גורים? אולי דווקא מוסיקה של מוצרט? מתברר שדווקא בשקט מוחלט מוחות העכברים הצליחו לייצר את תאי העצב לאורך זמן.
האם מדיטציה יכולה לעורר את יצירתם של תאי עצב חדשים?
פרופ' לזר מסבירה: "יכול להיות שבדרך זו או אחרת המדיטציה מגבירה את התהליך הזה אבל אף אחד לא חקר את זה עדיין. למעשה, כדי לזהות יצירה של תאים חדשים צריך להשתמש בשיטות פולשניות שלא ניתן ליישם על בני אדם. כיוון שחיות לא עושות מדיטציה, בינתיים אי אפשר לבחון את זה.
"בכל מקרה, יש רק אזורים בודדים במוח שנוצרים בהם תאי עצב חדשים. זה לא קורה כל הזמן וגם התאים האלו נשארים באותם אזורים, הם לא יכולים לעבור לאזורים אחרים של המוח".
כשמשווים את הפעילות במוחם של מודטים ותיקים מול מודטים חדשים, האם רואים הבדלים? האם פועלים אצלם אזורים אחרים?
"כן. יש אזורים רבים הפועלים אצל כל המתרגלים אבל נראה שיש גם אזורים מסוימים שפעילים יותר במדיטציות של מתרגלים ותיקים ואחרים שפעילים יותר אצל מודטים מתחילים. זה מצביע על כך שיש כאן תהליך לאורך הזמן. למשל, האינסולה – אזור במוח הקשור מאוד לתרגול מדיטציה [ומעורבת בתהליכים של מודעות עצמית, תפיסה ותודעה, ר"ת] וקשור לקליפת הראיה, פעיל יותר אצל מודטים ותיקים. אצל המתחילים ראינו יותר פעילות בהיפוקמפוס שאחראי לזיכרון וללמידה".
לאן את מתכננת לקחת את המחקר שלך בשנים הקרובות?
"אנחנו רוצים להבין טוב יותר את הקשר בין השינויים שאנחנו מגלים במבנה המוח לבין השינויים שבאים לידי ביטוי בהתנהגויות וביכולות הקוגנטיביות של המתרגלים. שם המוקד של המחקר שלנו בתקופה האחרונה".
איוונקה טראמפ מקפידה על תרגול מדיטציה פעמיים ביום, בכל פעם 20 דקות, ואת תרגול הבוקר היא מתחילה כבר ב-5:30.
כשארנולד שוורצנגר נאלץ להתמודד עם חרדות בשנות ה-70, מדיטציה טרנסדנטלית יום-יומית עזרה לו לצאת מהמשבר. אחרי שנה של תרגולי בוקר וערב בני 20 דקות, הוא הרגיש שהחרדה נעלמה, המדיטציה עשתה את שלה והוא כבר לא זקוק לה.
ג'רי סיינפלד מקפיד לתרגל מדיטציה כבר יותר מ-40 שנה. הוא מספר שהיא מסייעת לו להגיע לשקט פנימי, מתגברת את האנרגיות שלו ועוזרת לו לשמור על ריכוז ועל יצירתיות.
סלבריטאים מתרגלים מדיטציה
![תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images]()
תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images
איוונקה טראמפ מקפידה על תרגול מדיטציה פעמיים ביום, בכל פעם 20 דקות, ואת תרגול הבוקר היא מתחילה כבר ב-5:30.
![תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images]()
תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images
כשארנולד שוורצנגר נאלץ להתמודד עם חרדות בשנות ה-70, מדיטציה טרנסדנטלית יום-יומית עזרה לו לצאת מהמשבר. אחרי שנה של תרגולי בוקר וערב בני 20 דקות, הוא הרגיש שהחרדה נעלמה, המדיטציה עשתה את שלה והוא כבר לא זקוק לה.
![תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images]()
תמונה: Michael Cannon/Flickr ,Getty Images
ג'רי סיינפלד מקפיד לתרגל מדיטציה כבר יותר מ-40 שנה. הוא מספר שהיא מסייעת לו להגיע לשקט פנימי, מתגברת את האנרגיות שלו ועוזרת לו לשמור על ריכוז ועל יצירתיות.
גלי גמא – שיאים של ריכוז
מכירים את רגעי ההשראה האלו, כשפתאום הכול ברור? לפני דקות ספורות בכלל לא ידעתם כיצד להתמודד עם הבעיה שמולכם, ופתאום, מאיזה מקום פנימי ושקט מגיע הפתרון. אז מתברר שכשבוחנים את פעילות המוח באותם רגעים מגלים דפוס שחוזר על עצמו. מארק בימן מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שבארה"ב בדק באמצעות מכשיר EEG מהם גלי המוח שמאפיינים את הרגעים האלו (Current Directions in Psychological Science, 2009). הוא ראה שכשליש השנייה לפני שהאדם מודע לתובנה החדשה שלו, מופיעה התפרצות חזקה של גלי גמא – גלים בתדירות גבוהה של מעל 30 הרץ שמאפיינים מצבים של רמת ריכוז גבוהה וביצועים מקסימליים.
ויש גם מצב נוסף שרואים בו ריכוז גבוה כזה של גלי גמא – במהלך תרגול מדיטציה. פרופ' ריצ'רד דיווידסון מאוניברסיטת ויסקונסין בדק את גלי המוח אצל מודטים ותיקים במהלך מדיטציה, במיוחד בהשוואה מול מודטים טירונים מהם (PNAS, 2004). אצל ותיקים הוא מצא גלים נמרצים שכאלה כמעט בכל רחבי המוח, והוא גילה שגם הרבה מעבר לשעות המדיטציה, גם במהלך התפקוד היום-יומי. בקרב המודטים הוותיקים המוח פועל יחסית הרבה בתדרים האלו.
מדיטציה בבית הספר היסודי
בית הספר היסודי "תל חי" בדרום תל אביב ידע בעבר ימים קשים. הישגי התלמידים היו נמוכים וגם האלימות הכתה שוב ושוב. אך המנהלת, עינת אהרונסון, הצליחה לעשות שם מהפך, בעזרת תכנית הלימודים שאימצה "שפת הקשב".
עבור התלמידים, תרגול מדיטציה כיום הוא עניין שבשגרה – כל אחד מהם מתרגל לפחות שעה בשבוע וגם צוות המורים עבר סדנאות העצמה. הילדים, בעיקר משכונות כפר שלם ונווה אליעזר, מגיעים מרקע סוציואקונומי לא פשוט, אך מבחני המיצ"ב ממקמים אותו בשנים האחרונות כאחד מבתי הספר המובילים בארץ.
בארץ המדיטציה מיושמת עדיין בבתי ספר ספורים, אך בבריטניה ובארה"ב בתי ספר רבים כבר משלבים אותה בתכניות הלימוד.