Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

עלייתן של חיות המחמד

$
0
0

תמונה: Fotolia

בתקופה שבה אריק איינשטיין שר את שירו המפורסם על הילד שביקש כלב וקיבל מאביו חתול קטן, אנשים שאימצו כלבים או חתולים היו כמעט כולם בעלי משפחות עם ילדים. אני זוכרת את היום שבו אבי חזר הביתה עם כדור פרווה בין ידיו שנפתח והפך בִּן רגע לגורה קטנה ושובבה. בעליזות יוצאת דופן היא התרוצצה הלוך ושוב במרץ בדירה הקטנה ועשתה את צרכיה בלי הבחנה. הייתי אז בת יחידה והכלבה הוסיפה לחיינו צבעוניות חדשה.

באותם ימים, איש בארץ לא היה מעלה בדעתו לאמץ כלב או חתול אם הוא היה חי לבד, אלא אם כן מצא כלב עזוב ברחוב. אך הזמנים השתנו. לצד השינויים במוסד הנישואים והאחוז העולה של רווקים ורווקות בני שלושים החיים לבד, החל טרנד צובר תאוצה – רווקים המאמצים חיות מחמד וגם יוצרים איתם מערכת יחסים של ממש. אולי כדי להפיג את הבדידות ואולי כי מעמדן של חיות המחמד עלה בשנים האחרונות.

בכמה מקרים לכלבים אף היו עורכי דין משלהם. האם הם רכוש? האם הם אנשים? זה משהו שלא קרה אף פעם בהיסטוריה

אם בשנות ה-80 קראו כמעט לכל הכלבים “בלקי” או “לאקי” ולחתולים “מיצי”, לפי נתונים של משרד החקלאות לשנת 2017, השמות הפופולריים ביותר היום הם “מיקה” ו”לואי” – שמות שנוהגים לתת בדרך כלל לבני אדם. אם לכלב יש בעיות בכליות או בנשימה – רצים מיד למיון כלבים. החתול רוצה לנשנש? ניתן לו חטיף. אה, וכמובן שיש לו כורסה משלו ובגדים שעוצבו עבורו. בחו”ל התופעה רווחת הרבה יותר: יש משפחות הדואגות לימי ספא לחיות המחמד ומקפידות על אוכל מאוזן ובריא. הן עורכות מסיבות ימי הולדת לכלבים ולחתולים ויש אנשים שאף עורכים “בארק-מצווה” (bark – נביחה באנגלית). ב-2016 כבר נערכה בניו יורק חתונת הכלבים הראשונה בעולם.

תמונה: רעות פיליפוביץ’

נשמע מוזר? בארה”ב מדובר כבר בשגרה, אבל גם בישראל התופעה הולכת ומתרחבת. לפני ארבע שנים נפתחה למשל מאפיית הבריאות לכלבים “פומרי” המנוהלת על ידי עומר לבון והקונדיטורית איה גור לביא. “יש לנו כרגע ארבעה סוגי חטיפים שהם 100 אחוז טבעיים. בלי חומרים משמרים ובלי צבעים מלאכותיים, ובלא תוספים של מייצבים, מלחים וסוכרים. לכל אחד יש התועלות הטבעיות שלו. יש לנו חטיף אחד טבעוני ואחד ללא גלוטן”, מסביר לבון בריאיון לאפוק טיימס.

תמונה: רעות פיליפוביץ’

פעם היינו זורקים משהו לכלב כדי שיאכל ולא מקדישים לזה מחשבה רבה. איך הגענו לחטיף ללא גלוטן?

“כל מה שפעם היה נהוג: שהכלב קשור בחוץ וכו’, הכול השתנה. היום הכלב הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה. הוא כמו ילד לעשרות אלפי אנשים בארץ. חושבים שזה משהו תל אביבי מאוד, אבל באים אלינו אנשים מאילת ועד לקריית שמונה.
“למעשה היום בשוק האוכל של חיות המחמד אין אפשרויות רבות. הרוב מיובא מסין או מיוצר במזרח הרחוק ואין אלטרנטיבות. אז המודעות היום עלתה וחשוב לאנשים מה הכלב מכניס לגוף. נוסף לכך, יש דברים שלא היו בשנות ה-80. הופיעו זנים של כלבים ננסיים מסוג שיצו, מלטז, פקינז, פומרניין, כלבים שרגישים מאוד למזון וזקוקים לתזונה נכונה”.

וימי הולדת בישראל, גם זה נפוץ?

“אנחנו מוכרים עשרות עוגות בשבוע. יש לנו חבילות יום הולדת. שלושה סוגים של עוגות, לפי גדלים, לפי צבעים, וזה מגיע עם שם הכלב. יש לנו גם קאפקייקס, סופגניות בחנוכה, אוזני המן בפורים וארטיקים בקיץ”.

והשתתפת במסיבות כאלה?

“השתתפנו במסיבות שונות: החל מחגיגת יום הולדת לכלב חמוד דרך מסיבת כלבים בגינות כלבים בפנסיונים ועד לחגיגות בבית אבות לכלבים קשישים הנקרא ‘בית גיל הזנב’ – מין הוספיס שהוא מקום מדהים”.

גם סלבים מזמינים מכם?

“כן. יובל שרף הזמינה מאיתנו, שלומית מלכה, מייקל לואיס, טיילור ובן-זיני הזמינו לפני חודשיים”.

זכויות האזרח הכלבי

קריקטורה: מושיק גולסט

בארה”ב, שבה התופעה מוכרת ומקובלת, החוק גם התחיל להשתנות. “כלבים וחתולים נחשבים היום לרכוש בעיני החוק והם לא שונים מספה או מטוסטר”, מסביר דיוויד גרים, עורך במגזין Science ומחבר הספר “האזרח הכלבי” ((Citizen Canine בהרצאה שהעביר. “אבל בשנים האחרונות התקבלו כל מיני החלטות בתחום המשפטי שמטשטשות את ההגדרה הזאת. היו חילוקי דעות משפטיים על ענייני משמורת שבהם שואלים ‘מהי טובתה של החיה?’ או ‘באיזה בית החתול הזה יהיה מאושר יותר?’ דבר שאף פעם לא יקרה כשמדובר בטוסטר. החל משנת 2000 חיות מחמד יכולות לרשת כסף. דבר שמבחינה חוקית אינו אפשרי כיוון שכסף הוא רכוש וחיית מחמד גם היא רכוש. אנחנו גם מתחילים לראות בעלים התובעים אנשים שפגעו בחיות המחמד שלהם על מצוקה נפשית, ומקבלים סכומים המגיעים לעשרות אלפי דולרים”.

בכמה מקרים, מסביר גרים, לכלבים אף היו עורכי דין משלהם. “האם הם רכוש? האם הם אנשים? האם הם משהו באמצע? זה משהו שלא קרה עבור אף בעל חיים בכל ההיסטוריה האנושית”.

כתוצאה מהתחזקות שוק חיות המחמד, נולדות מידי יום עוד ועוד יוזמות שמטרתן לשלב בחיי היום-יום את “האזרחים החדשים”. למשל, מספר החברות בארץ ובעולם המאפשרות לעובדיהן להגיע עם חיית המחמד לעבודה גדל. אתרי Airbnb כמו DogVacay מאפשרים למצוא מקום לכלב לחופשה בזמן שאתם נוסעים. קיימים אפילו מלונות יוקרה לכלבים כמו מלון  Hayfields Luxury באנגליה שבו מוצעים חדרים עם שטיחים, מיטות מרווחות ובובות פרוותיות שהכלבים יוכלו לקרוע בחופשיות וגם ליהנות מטיולים ארוכים בסביבה.

במלון היוקרה Ings תוכלו להשאיר את חתולכם שיזכה ליהנות ממרפסות חיצוניות, חימום תת רצפתי, טלוויזיות 42 אינץ’ המקרינות סרטוני ציפורים מצייצות ודגים שוחים. ואם זה לא מספיק – יש גם חבילות ספא VIP. בדיסנילנד יש מתחם מיוחד לחיות מחמד ובית מלון שאף מקריא לאורחיו הולכי הארבע סיפורים לפני השינה.

אז בפעם הבאה שמתחשק לכם להתלונן ולהגיד שאתה חיים כמו כלב, תזכרו שזה בעצם לא נורא כל כך.


הטכנולוגיה החדשה: השבחת עוברים

$
0
0

תמונת אילוסטרציה: Fotolia

ליסה והנרי, זוג אמריקני בשנות ה-30 המתקדמות לחייהם, כבר הרימו ידיים מהדרכים הטבעיות. לאחר מספר שנים שלא הצליחו להביא ילד לעולם, בצער ובחוסר התלהבות פנו לאחת הקליניקות המקומיות להפריה מלאכותית.

השיחה עם הרופא הפיגה כמה מהחששות, ובסופה הם קיבלו ממנו ערימה גדולה של ניירות ופרסומים. בהם היה פרסום שהפתיע אותם במיוחד – הבטחה שרמת האינטליגנציה של התינוק שייוולד לא תהיה נמוכה מדי.

האם ייווצר כאן “מרוץ חימוש” בו הורים יעדיפו לייצר במבחנות את הילדים “המשובחים” ביותר שהם יכולים?

נשמע עתידני? מתברר שלא. מדובר בפרסום של חברת Genomic Prediction שמושבה בניו ג’רזי שבארה”ב. החברה נוסדה ב-2017 והיא עורכת בדיקות גנטיות לביציות שעברו הפרייה מלאכותית. בתחילה, הבדיקות שהיא הציעה היו מוכרות יחסית. למשל, בדיקה המאפשרת לסנן עוברים שעתידים לחלות במחלות גנטיות קשות כמו סיסטיק פיברוזיס או מחלת הנטיגטון הניוונית הפוגעת בתאי המוח. מבחינת סריקת המידע הגנטי אלו בדיקות פשוטות יחסית – מדובר במחלות הנגרמות כתוצאה משיבוש בגן יחיד.

הדמייה של הפרייה מלאכותית – שלב הכרחי בתהליך ברירת העוברים | תמונה: Fotolia

בנובמבר 2018 פרסמה החברה את סדרת הבדיקות החדשה שלה, PGT-P, בה היא מרחיבה משמעותית את מגוון הבדיקות שהיא מציעה. האבחונים החדשים מאפשרים לאתר בביציות המופרות סיכונים למחלות מורכבות יותר – כאלו המעורבות בכמות גדולה הרבה יותר של גנים. בהן סוכרת (משני הסוגים), מגוון סוגי סרטן ואפילו סכיזופרניה. וכן, גם סיכון לרמת אינטליגנציה נמוכה מדי. כפי שהסביר המשנה לנשיא החברה, פרופ’ סטפן הסו בריאיון למגזין המדע הפופולרי “ניו סיינטיסט” – הבדיקות שהחברה עורכת יכולות לאתר עוברים הצפויים להגיע לרמת משכל שנמוכה ביותר מ-25 נקודות מהרמה הממוצעת (כלומר ציון IQ של מתחת ל-75).

איך הם עושים את זה? ימים בודדים לאחר הפריית הביצית, החברה שולפת תא מהעובר החי המתפתח במבחנה ומנתחת את המידע הגנטי שלו. בניגוד למחלות כמו סיסטיק פיברוזיס בהן החוקרים יודעים בדיוק באיזה גן מדובר, ברשימת הבדיקות החדשות שמציעה החברה כבר מדובר בניתוח סטטיסטי, מתוך מצבם של מאות גנים שונים. ברגע שהחישובים הסטטיסטיים מציעים שהעובר צפוי לחלות בסוכרת, באחד מסוגי הסרטן שהיא מאתרת או שאולי רמת המשכל הצפויה נמוכה מדי, ניתן לסנן את העובר – להימנע מלהשתיל את הביצית המופרית חזרה ברחם האם.

למעשה הטכנולוגיה לאבחון גנטי כזה של ביציות מופרות מלאכותית (“אבחון טרום השרשה”) אינה חדשה כלל. עיקר הפיתוח שלה נערך בשנות ה-80 וה-90. קליניקות בארה”ב כבר הציעו אבחונים דומים למספר מחלות קלות יחסית לאבחון כמו סיסטיס פיברוזיס. אבל יחד עם האבחונים למחלות הקטלניות, לראשונה אותן קליניקות גם הציעו שירות חדש – הורים יכולים לבחור מראש ובוודאות מוחלטת את מין העובר.

בתחילה, בשנות ה-90, התהליך של ברירת מין העובר עורר התנגדות אתית נרחבת. לא רבים הרגישו נוח עם היכולת החדשה הזו. וכשכבר השתמשו בה, זה היה במקרים רבים למטרות איזון משפחתי (Family Balancing) כאשר למשפחה היו כבר שני ילדים או יותר ממין מסוים. הקליניקות הבטיחו שהתינוק הבא יהיה מהמין השני.

אבל כשעבר הזמן, השימוש בטכנולוגיה לברירת מין העובר הלך והתרחב והיום הוא כבר שכיח למדי. ד”ר ג’פרי שטיינברג, מייסד ומנהל הקליניקה הפרטית “מכוני פוריות” שבניו יורק ובלוס אנג’לס, סיפר בריאיון לניו יורק פוסט ב-2015 שכ-85 אחוז מלקוחותיו מגיעים לקליניקה כדי להבטיח את המין הרצוי. הם מעדיפים לעבור את ההליך המייסר של הפריה מלאכותית רק כדי שיוכלו להבטיח שהעובר יהיה ממין מסוים.

לא בכל מדינות העולם ברירת מין העובר חוקית בכלל. בארה”ב, למשל, היא מותרת וזוגות חופשיים לפנות לקליניקות פרטיות כדי להיעזר בה. באוסטרליה, בבריטניה ובקנדה ההליך אינו חוקי, לכן כבר מוכרת בעולם התופעה של תיירות פוריות. גם בישראל הוא אסור. עם זאת ועדה מיוחדת של משרד הבריאות מוסמכת להתיר את השימוש בטכנולוגיה כשקיים סיכון לפגיעה משמעותית בבריאות הנפשית של מישהו מבני המשפחה אם לא יבוצע הליך כזה. אבל גם במקרים כאלו, זכאיות להליך רק משפחות שיש להן כבר ארבעה ילדים או יותר מאותו מין.

החל מפברואר 2018 הקליניקה של שטיינברג מציעה שירות חדש – לבחור את צבע העיניים של העובר. כמובן שטווח המשחק כאן מוגבל למדי. כאשר שני ההורים הם בעלי עיניים חומות הקליניקה תתקשה להבטיח תינוק כחול עיניים, אבל מבין הביציות המופרות ההורים יוכלו לבחור באיזה עובר הם מעוניינים בהתאם לצבע הצפוי. ולא מדובר רק בצבע עיניים. פרופ’ סטפן הסו (המשנה לנשיא חברת Genomic Prediction) פרסם מאמר בו פירט כיצד ניתן באמצעות חישובים סטטיסטיים על המידע הגנטי של ילד, לחזות ברמת דיוק לא רעה את גובהו הצפוי לכשיגדל (Lello, Avery, Tellier, +3, 2017). נראה שכעת, כשכבר פשוט כל כך וזול לרצף מידע גנטי, הסטטיסטיקות האלו הולכות ומצטברות, ותכונות אישיות, גם כאלו שאין להן שום השלכות רפואיות, יוכלו להיבחן בעתיד הלא רחוק באמצעות “אבחונים טרום השרשתיים”.

שירותים כאלו של ברירת עוברים בהתאם לתכונות שאינן רפואיות מעוררים לא מעט הסתייגויות אתיות, כפי שנראה מיד. אבל, כפי שמזהירה פרופ’ סוניה סוטר, המתמחה בביו-אתיקה באוניברסיטת ג’ורג’ וושינגטון שבארה”ב (Suter, 2018), הם יהפכו בקרוב לתופעה שכיחה. הסיבה לכך הן התפתחויות טכנולוגיות משמעותיות.
כיום טיפולי ההפריה נערכים על מספר מצומצם יחסית של ביציות – כמספר הביציות שמצליחים לחלץ משחלות התורמת. אבל בשנים האחרונות מפותחת טכנולוגיה חדשה – IVG (In Vitro Gametogenesis) להפקה מלאכותית של תאי רבייה. פרופ’ סוטר צופה שבעתיד הלא רחוק, הודות לטכנולוגיה זו, מספר הביציות המופרות מלאכותית יגדל במידה ניכרת, כך שהורים יוכלו לבחור את העובר הרצוי להם מבין מאות ביציות מופרות שונות.

בישראל משתמשים כיום באבחון טרום השרשתי (ולשם כך גם בהפריה חוץ גופית) בתסריטים צרים למדי. זכאיות לאבחון כזה משפחות בהן קיים חשש מוחשי שהילדים ייוולדו עם מחלות גנטיות קשות הפוגעות בילד כבר בילדותו כמו סיסטיק פיברוזיס וטאי-זקס. במקרה כזה הסינון נקבע רק על פי הסיכוי שהעובר יחלה באותה מחלה. תסריט נוסף, שכפי שהזכרנו נעשה בו שימוש חריג למדי, הוא לברירת מין הילוד.

לאן טכנולוגיה כזו מובילה אותנו? האם ייווצר כאן “מרוץ חימוש” בו הורים יעדיפו לייצר במבחנות את הילדים “המשובחים” ביותר שהם יכולים? והאם יקום יום אחד עריץ שירצה ליצור גזע עליון ויאלץ את נשות מדינתו לעבור הפריות מבחנה?

הטרנס הומניסטים

תמונה: Pixabay

ברומן הדיסטופי והעתידני “עולם חדש מופלא” מ-1932, הסופר אלדוס האקסלי הציג עולם בו אין מלחמות, אין עוני ואין מחלות. עולם בו מתגברים על קנאה, אשמה ויגון. כולם מאושרים במה שקיבלו, יש יציבות ושגשוג.

הסיפור מתחיל בלונדון, שם עוסקים בהפריה מלאכותית. העֻוברים מתפתחים בבריאות ובביטחון. כשהם גדלים, הודות לשיטות ממדעי המוח, שינויים גנטיים, היפנופדיה (למידה מתוך שינה), פסיכולוגיה, ופארמקולוגיה, הם לומדים כיצד להקל על הסבל האנושי.

“זה איך שהעולם ייראה אם האנשים השואפים לחידושים ולקדמה יצליחו להגשים את החלומות הפרועים ביותר שלהם”, מסביר פרופ’ לאון קס, רופא, ביולוג וסופר מוכר, בריאיון לעיתונאי ביל קריסטול. קס מגיע מעולם הביו-טכנולוגיה וטוען שספרו של האקסלי שינה את האופן שבו הוא חושב. “הספר מראה לך את התוצאה הסופית: יצורים בעלי צורה אנושית אך ללא אנושיות: הם אינם קוראים, אינם כותבים, ואינם אוהבים, חושבים או שולטים בעצמם. אין אמנות, אין מדע, אין פוליטיקה, אך לעומת זאת יש נוחות, בריאות והנאה”.

פרופ’ קס מסביר שלכיוון הזה צועדת האנושות. “השאלה היא, האם הם (אנשי העתיד) יהיו טובים מאיתנו, או שהם יעברו דה-הומניזציה רדיקלית”.

מחלות, חולשה, זִקנה ואפילו מוות, הם היבטים של המציאות האנושית שהטכנולוגיה מנסה בימים אלה להעלים. “טרנס-הומניזם”, נקראת הגישה הפילוסופית לפיה בני אנוש יכולים להתעלות מעל המצב הטבעי הנוכחי שלהם ולפרוץ את המגבלות של עצמם באמצעות הטכנולוגיה. למשל, לקבוע כיצד יתפתח גופם, במקום להשאיר את התפקיד הזה לטבע.

“אנחנו חייבים לאמץ את הטרנס-הומניזם – התחום המדעי הרדיקלי שמאפשר להפוך בני אדם, לאלוהים”, כתב במאמר להאפינגטון פוסט זולטן איסטבן, עתידן וטרנס-הומניסט ידוע. לפי איסטבן, האדם צריך להציב את עצמו מעל האלוהי, במעמד של שליט על הטבע, שביכולתו לשנות לא רק את סדר הדברים, אלא גם את המשמעות עצמה, את המהות של להיות אדם.

הטרנס-הומניסטים לא מאמינים רק בהפריות מלאכותיות המאפשרות ליצור גזעים משובחים יותר, אלא גם שאנו צריכים לשדרג את גופנו באמצעות רקמות קיברנטיות חדשות, סגסוגות וחומרים סינתטיים אחרים, כולל אלו שיכולים להפוך אותנו למין סייבורגים דמויי רובוטים.

“זה גם אומר למזג את המוח האנושי עם שבב ולבחון את הגבולות הדיגיטליים”, כותב איסטבן, ומקנח: “ביולוגיה היא עבור החיות, לא עבור הטרנס-הומניסטים של העתיד”.

למעשה העתיד כבר כאן. מכון המחקר “גרטנר” המייעץ למעל 15,000 חברות במאה מדינות, פרסם הודעה לעיתונות באוגוסט 2018 עם הכותרת: “גרטנר מזהה חמישה טרנדים טכנולוגיים שיטשטשו את הקווים בין בני האדם למכונות”. אחד מהטרנדים שהם צופים, הוא היווצרותו של אדם על. “במהלך העשור הקרוב, האנושות תתחיל את עידן הטרנסיומן שלה”, כתוב בהודעה, “ניתן יהיה ‘לפרוץ’ לביולוגיה שלנו, בהתאם לצרכי אורח החיים, מוקדי העניין והבריאות”.

מתנגדי הטרנס-הומניזם מסבירים שזו תפיסה שאינה מאפיינת רק פנאטים לטכנולוגיה, אלא לא מעט אנשים הרואים בקידמה חזות הכול. תחילתה כבר לפני מאות שנים, כאידיאולוגיה שמטרתה לשחרר את האדם מכל מגבלה, חומרית ורוחנית – ראשית מהדת ומהמסורת, שלא צריכות להגביל את “האדם החושב”, ובהמשך גם שחרור מלאום ואפילו מהמוות עצמו – על האדם למצוא דרך לעקוף אותו. במאה הקודמת מוזגה

האידאולוגיה הזו אט-אט עם הקידמה הטכנולוגית, שהפכה לגורם מכריע בשחרור האדם ממגבלותיו. למעשה ה”קידמה” הפכה עבור חלק מהאנשים לאידאולוגיה היחידה.
הפחד הגדול ביותר הוא שהתפיסה הטרנס-הומניסטית תערער לגמרי את כל הערכים שעל בסיסם קמו התרבויות שלנו בעבר ובהווה, ותשנה הלכה למעשה את האופן שבו אנחנו מבינים מה פירוש הדבר להיות בן אדם. האם אנחנו באמת רוצים להתנתק ו”לפרק” כל מושג אנושי שיש לנו, אמונות, קשרים אנושיים, וחיבור לטבע ולרוחני כדי להיות אנשים אחרים?

בתחילת שנות ה-2000 עורכי המגזין “פוריין פוליסי” הציבו שאלה מעניינת: “איזה רעיון, אם יאומץ, יהווה את האיום הגדול ביותר על רווחתה של האנושות?” פרנסיס פוקויומה, פילוסוף ופרופ’ אמריקני לכלכלה פוליטית שזכה לפרסום עולמי בעקבות מאמרו “קץ ההיסטוריה” (1989), הצביע על הטרנס-הומניזם. לדבריו מדובר “ברעיון המסוכן ביותר בעולם”.

טרנד היופי הקוריאני

$
0
0

תמונה: Byoung Wook – Toughkid Kim/CC BY-NC-ND 2.0

הצונאמי הקוריאני התחיל בסוף שנות ה-90. דרמות טלוויזיה מקוריאה המכונות K-דרמה, ומוסיקת פופ K-פופ, התחילו לשטוף את השווקים במדינות רבות באסיה ובכללן סין, יפן, טייוואן, סינגפור והונג קונג. בעזרת האינטרנט, הרשתות החברתיות והיוטיוב, הם החלו להתפשט גם באזורים נוספים בעולם כולל באירופה, בדרום אמריקה, במזרח התיכון וגם כאן בישראל.

הגל הבא היה ה”גאנגנאם סטייל” (2012), הלהיט של הראפר הדרום קוריאני סיי (Psy) שסחף גם את המיינסטרים בעולם המערבי ושבר את שיא הצפיות ביוטיוב (יותר מ-3.3 מיליארד צפיות רק בקליפ המקורי). בעקבות הלהיט הגיעו גם הדרמות. חלק מחובבי הפופ והדרמות, בהם אלפי ישראלים לפי כתבות שפורסמו בעיתונות הישראלית, לקחו צעד נוסף קדימה. הם התחילו לגלות עניין רחב יותר בקוריאה, להתלבש בדרך ייחודית וצבעונית, לשיר בקוריאנית, וללמוד את התרבות והשפה. באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בר אילן קיים חוג ללימודי קוריאה. באוניברסיטאות חיפה ותל אביב יש קורסים ללימודי קוריאה. לתופעה הזו של הגל הקוריאני יש שם: האליו (Hallyu) – שמשמעותו הגל או הזרם הקוריאני.

המילה האחרונה בגל הזה היא K-ביוטי, מוצרי טיפוח ויופי מדרום קוריאה המציפים שווקים בכל העולם. הם גודשים מדפים בחנויות קוסמטיקה יוקרתיות כמו ספורה (Sephora) וחנויות כלבו כמו מייסיס. חנויות כלבו יוקרתיות כמו סלפרידג’ס בלונדון מקדישות פינה מיוחדת ליופי הקוריאני באגף הקוסמטיקה שלהן. בארץ הושקה השנה בסניפי סופר-פארם מחלקה שלמה המוקדשת למוצרים כאלה. גם המספרים מעידים על שיגעון ה-K-ביוטי: ייצוא מוצרי הקוסמטיקה מדרום קוריאה לעולם עלה בכ-90 אחוז בין 2015 ל-2017, לפי אתר export.gov.

אף על פי שניתן לתלות את ההצלחה בשיווק המאסיבי של החברות הדרום קוריאניות, אפשר גם לראות כיצד המגמה הזאת היא רובד נוסף למשיכה הכללית לתרבות הקוריאנית. כוכבי הדרמה והפופ הקוריאנים שומרים על מראה נקי ומטופח של עור הפנים – מה שהקוריאנים מכנים Glass Skin, וזה משפיע על הצופים שלהם. נשים וגברים בקוריאה משתמשים בעשרות תכשירי טיפוח על בסיס יום-יומי. רבים מהם מבוססים על מרכיבים אקזוטיים שעדיין לא נוסו במערב כמו ריר חלזונות, ארס נחשים, חלב אתונות, שומן סוסים, זהב, פחם ופקעות משי. ויש גם מוצרים רבים המבוססים על ירקות ופירות. הם מכונים “סקין פוד”, דבר המתחבר טוב מאוד לטרנד העולמי של אוכל בריא: מה שטוב ובריא לגוף בוודאי מיטיב גם לעור הפנים. כל זה משפיע על הנשים במערב המחפשות את מראה העור הבריא והזוהר, לעומת הנטייה הקודמת – כיסוי מושלם של פגמים בעזרת מייק-אפ וקונסילר.

למעשה מדובר במגמה של חיבור מערבי לתרבות טיפוח המראה המושרשת עמוק בתרבות הקוריאנית. אפשר למצוא חנויות לתכשירי קוסמטיקה בכל פינת רחוב בערים הגדולות בדרום קוריאה. וילדים, בנות ובנים, לומדים שחשוב לטפח עור בריא ונקי מגיל צעיר, כולל ביקורים שגרתיים אצל רופא עור והימנעות מוחלטת מקרני השמש. הקושי ביישום שיטת היופי הקוריאנית במערב הוא הזמן והסבלנות הנדרשים לכך. למשל, כל ערב לפני השינה יש להקדיש כחצי שעה ליישום עשרה שלבים כדי להסיר מעור הפנים את תלאות היום ולהזין אותו לקראת היום הבא. נשים בתרבות התזזיתית במערב רגילות להקדיש לכך מספר דקות, והמוצרים של חברות קוסמטיקה מערביות בנויים כך שכל מוצר ממלא מספר פונקציות בו זמנית. למשל, תכשיר של כמה חברות שהוא גם חלב פנים, גם מי פנים וגם מסיר איפור לעיניים. לפי נתוני גודל שוק מוצרי הטיפוח הקוריאניים נראה שלפי שעה נשים במערב מוכנות לנסות את המוצרים, גם אם לא בהקפדה הנדרשת.

יש הטוענים שבדרום קוריאה הלכו לקיצוניות עם השאיפה ליופי מושלם, והראייה לכך היא מספר הניתוחים הפלסטיים המתבצעים שם כל שנה. הניתוחים הפופולריים ביותר הם ניתוחים להגדלת העיניים וניתוחי לסת להקטנת הפנים כדי להשיג מראה מערבי יותר, כך לפי הניו יורקר. אין סטטיסטיקה רשמית על כך, אבל ההערכה היא שדרום קוריאה היא מספר אחת בעולם במספר ניתוחים פלסטיים לאדם.

הנרקומנים החדשים – בינג’, מסכים ומשחקי מחשב

$
0
0

תמונה: Fotolia

רואים אותם הולכים ברחוב עם ראש מורכן, יושבים בארוחת ערב משפחתית ומתכנסים בתוך עצמם או נרדמים בשעת לילה מאוחרת מול המסך. כולנו מכירים אותם – הם אנחנו.

סקר של “מרכז פיו” מפברואר השנה גילה שישראל נמצאת במקום השני בעולם, אחרי דרום קוריאה, באחוז הבוגרים באוכלוסייה המחזיקים סמארטפון (88 אחוז). למקום הראשון היא עולה כאשר מדובר באחוז הבוגרים המשתמשים ברשתות חברתיות. ישראל שומרת על מקומה בפסגה, אחרי דרום קוריאה, גם בקטגוריית “המשתמשים הצעירים ביותר” שיש להם סמארטפונים – הילדים שלנו.

שניים מתוך שלושה הורים בישראל סבורים כי השימוש במסכים פוגע ביכולתו של הילד ליצור ולתחזק קשרים בין-אישיים

בתור אומת הסטארט-אפ יש לנו במה להתגאות, אך יש לנו גם הרבה סיבות לדאגה. סקר שערכה קבוצת גיאוקרטוגרפיה עבור “העמותה לגמילת ילדים ממסכים” גילה שכ-70 אחוז מההורים בישראל סבורים כי ילדיהם מכורים למסכים. 55 אחוז מההורים מוטרדים מהשפעתם המזיקה של המסכים על מוחו של הילד, ואחד מכל שישה הורים חושש כי ילדיו יגיבו באלימות אם יידרשו להפסיק את השימוש בסמארטפון או במחשב. שניים מתוך שלושה הורים סבורים כי השימוש במסכים פוגע ביכולתו של הילד ליצור ולתחזק קשרים בין-אישיים.

הסקר מצא שלמעלה משליש מהילדים משתמשים בטלפון החכם דקות אחדות עד שעה לאחר שהתעוררו בבוקר ובזמן ההתארגנות לבית הספר ולגן. למעלה מרבע מההורים (28 אחוז) מעידים כי ילדיהם עושים שימוש בסמארטפון במיטה לפני השינה.

תמונה: Fotolia

הסקר בדק הורים לילדים בגילים 5-12. אפשר רק לדמיין מה היו עונים הורים לבני נוער, שהסמארטפונים הפכו לחייהם, ומה היינו עונים אנחנו – הבוגרים שלא מתנתקים לרגע מהטלפונים שלנו – אם היו שואלים אותנו על השימוש האישי שלנו.

אולם, מחקרים מראים שהבעיות החמורות ביותר נגרמות לילדים, במיוחד לצעירים שבהם. חשיפה ממושכת עלולה לגרום לפגיעה בהתפתחות המוח, לפי מחקר של המכון הלאומי לבריאות של ארה”ב (NIH). לאחר מעקב שנמשך עשור אחר אלפי ילדים, קבעו החוקרים ששימוש במסכים במשך שבע שעות או יותר, מדי יום, גורם לנזק לקליפת המוח, להידרדרות בתפקוד הזיכרון, במיומנויות התפיסה וביכולות הקוגניטיביות. כמו כן, המחקר מצא שילדים המבלים יותר משעתיים ביום בצפייה במסכים השיגו ציונים נמוכים יותר במבחני שפה וזיכרון.

חוקרים מאוניברסיטת קלגרי בקנדה עקבו אחר 2,400 ילדים בגיל שנתיים ושלוש ואז שוב בגיל חמש כדי לבדוק האם מסכים פוגעים בהתפתחותם האופטימלית. זאת בשל העובדה שהתפתחות הילד נקבעת במידה רבה בחמש השנים הראשונות לחייו.

לאן כל זה נע? התשובה אינה מבשרת טובות: אם פעם עוד שלטנו בטכנולוגיה – היום היא שולטת בנו וצפויה לחזק את אחיזתה בהתמכרות שלנו

הילדים שהשתתפו במחקר צפו במסכים במשך 2.4 שעות בממוצע מדי יום כשהיו בני שנתיים ו-3.6 שעות ביום כשהיו בני שלוש. בני החמש בילו 1.6 שעות בממוצע במשחק דיגיטלי או בצפייה בטלוויזיה. מהמחקר עלה שהילדים שנחשפו למסכים למשך הזמן הרב ביותר כשהיו בני שנתיים סבלו מהתפתחות ירודה יותר בגיל שלוש ואלה שבילו זמן רב מולם כשהיו בני שלוש סבלו מעיכוב התפתחותי כבר בגיל חמש (Madigan, Browne, Racine, 2019).

באפריל האחרון, המליץ ארגון הבריאות העולמי לא לחשוף פעוטות למסכים לפני גיל שנה וחצי, בעיקר בגלל העובדה שהם נותרים סבילים ולא פעילים. יש לכך השפעה על ההתפתחות הקוגניטיבית ועל ההתפתחות בכלל משום שהיא באה על חשבון זמן שבו ילדים יכולים להיות פעילים פיזית או לשחק ולתקשר.

תמונה: Pixabay

פעילות פאסיבית של צפייה במסכים מזיקה בכל הגילים. במחקר שנערך באוניברסיטת מונטריאול והתפרסם באתר Pediatric Research, מצאו החוקרים שצפייה מרובה של ילד או מתבגר בטלוויזיה בחדר השינה שלו מונעת מהילד פעילויות מעשירות ומפתחות יותר ויכולה להסביר, בין השאר, בעיות אכילה ומשקל ובעיות חברתיות ונפשיות אצל המתבגר (Pagani, Harbec, Barnett, 2018).

ויש גם כמובן את עניין ההתמכרות. מחקר שנערך על ידי חוקרים ממספר אוניברסיטאות בסין מצא ששימוש ממושך במסכים גורם לשינויים מבניים במוח הדומים לאלו המתרחשים אצל מכורים לסמים (Yuan, Xin, Wang +11, 2011). חוקרים מאוניברסיטה בהודו שחקרו את התופעה של רביצה מול הטלוויזיה השתמשו גם הם במילה “התמכרות”: “התכונה הממכרת של הטלוויזיה מתייחסת להשתוקקות של מישהו לראות טלוויזיה כדי להרגיש טוב; לצפות בטלוויזיה בכפייתיות ולאבד שליטה במובן של אורך זמן הצפייה” (Sharma, Rao, Benegal, +1, 2018).

למעשה הרגלי הצפייה שלנו בטלוויזיה השתנו בשנים האחרונות עקב האפשרות לעשות בינג’ – צפיית רצף בסדרות בשלמותן בערוצי הכבלים, הלוויין או בנטפליקס. סקר שערכו בנטפליקס כבר ב-2013 גילה שכ-61 אחוז מהמשתמשים צפו בבינג’ – שאותו רובם הגדירו כצפייה בשניים עד שישה פרקים ברצף. מאז צברה התופעה תאוצה. עוד ועוד צופים בוחרים לעשות בינג’ כשעולות סדרות חדשות ולסיים לצפות בסדרה שלמה במהלך הלילה. ד”ר רנה קר, פסיכולוגית קלינית, הסבירה לחדשות סי-בי-אס שההנאה לעשות זאת נובעת מהשתחררות הדופמין, מוליך עצבי במוח. “זאת חוויה של כמו להיות על סמים. אתה חווה התמכרות לתוכנית בגלל שאתה מפתח תשוקה לדופמין”. לדבריה, הנוירולוגיה שגורמת להתמכרויות לסקס ולהרואין גורמת לאותן התמכרויות בבינג’. “הגוף שלנו לא מפלה כשמדובר בתשוקות. הוא יכול להתמכר לכל פעילות שבאופן רציף מייצרת דופמין”.

הפסיכיאטר ד”ר גייאני דה סילבה מסביר באותה כתבה שהבילוי הרציף והאינטנסיבי עם הדמויות בסדרה משפיע על תפיסת המציאות שלנו. “בין אם אנחנו צופים בטלוויזיה, חווים משהו בעולם האמיתי, קוראים ספר או מדמיינים, המוח שלנו מקודד את כל ההתנסויות שלנו כזיכרונות אמיתיים. אנחנו נסחפים לסיפור, נקשרים לדמויות ואכפת לנו באמת מתוצאות הקונפליקטים שאנחנו עדים להם”.

ההזדהות עם הדמויות וההתמכרות נפוצה במיוחד בעולם המשחקים המקוונים – שבהם יש שחקנים מרובים והשחקן מאמץ דמות וירטואלית ומפתח אותה שלב אחר שלב. “המשחקים האלו בנויים כך שהם מעודדים את השחקן להמשיך לשחק ולשקוע בהם עוד ועוד – אין להם סוף, יש בהם תמיד תגמול מיידי המעודד את השחקן להמשיך לשחק לפרקי זמן ממושכים”, הסבירה בריאיון לאפוק טיימס ד”ר דריה קוס (Kuss), מ”המרכז הבין-לאומי לחקר התנהגויות המשחק” באוניברסיטת טרנט בנוטיגהאם שבבריטניה.

קוס חוקרת התמכרויות הקשורות לאינטרנט כמו משחקי וידאו או הימורים. “האנשים שהתמכרו כבר שקועים לחלוטין במחשבות על המשחק, חולמים על המשחק, חושבים על הפעם הבאה שיוכלו להתחבר למשחק, מתכננים אילו חפצים יקנו לדמות שלהם בתוך המשחק וכדומה. ברגע שאדם כזה לא יכול לשחק מסיבה כלשהי, הוא עלול להיות מדוכא. הוא לא מסוגל לישון היטב, הוא עצבני ומדוכדך. הוא משתמש במשחקים כדי לשנות את מצב רוחו כדי להרגיש טוב יותר או כדי לשכוח מבעיות שיש לו בחיים האמיתיים”.

התמכרויות מהסוג הזה משפיעות גם על שוק העבודה. הכלכלן, פרופ’ אריק הורסט מאוניברסיטת שיקאגו, ניתח את נתוני התעסוקה במשק האמריקני מאז שנת 2000 וגילה שהאבטלה פגעה בעיקר באלו שהשכלתם נמוכה יחסית (עד 2015 חלה ירידה של 7.5 אחוזים בשיעורי התעסוקה שלהם). עוד הוא גילה שדווקא הצעירים ביותר, בני 30-21, הם אלו ששיעורי התעסוקה שלהם צנחו במידה החמורה ביותר. הגורם המכריע בתהליך הזה, שפגע לדעתו קשות במוטיבציה של הצעירים להשתלב בשוק העבודה, הוא המשיכה לטכנולוגיה, בעיקר למשחקי מחשב ולמשחקי וידאו. הוא ועמיתיו השוו נתונים מ”סקר ניהול הזמן” של מחלקת העבודה האמריקנית מהשנים 2015-2012 מול תוצאות אותו סקר מתחילת התקופה בשנים 2007-2004. הם גילו שכמעט 75 אחוז מהגידול בשעות הפנאי של הצעירים נוצלו למשחקי מחשב.

לאן כל זה נע? התשובה אינה מבשרת טובות: אם פעם עוד שלטנו בטכנולוגיה – היום היא שולטת בנו וצפויה לחזק את אחיזתה בהתמכרות שלנו בעשור הבא. ההשלכות ברורות: קשיי ריכוז וקושי להתחבר לעצמנו ולעולם שמקיף אותנו. מה ניתן לעשות? להגביל את עצמנו ואת ילדינו בשעות הגלישה והצפייה, ולהקדיש את הזמן שמתפנה לתקשורת פנים מול פנים עם חברים ומשפחה.

השתלטות “הקופסאות השחורות”

$
0
0

אילוסטרציה: Fotolia

הפשיעה בלונדון גוברת. בתחילת נובמבר 2018, במשך שישה ימים, אירעו ברחבי העיר חמישה מקרי רצח שונים והיה ברור שחייבים להגביר את האכיפה. במשטרת לונדון ניסו פתרון חדשני – רשת מצלמות שתיפרש במקומות אסטרטגיים ברחבי העיר ותצויד במערכת מבוססת בינה מלאכותית לזיהוי פנים. כל העוברים ושבים מצולמים ופניהם נסרקות ומושוות מול מאגר תמונות המבוקשים של המשטרה. כשדמותו של אחד העבריינים המבוקשים מזוהה באחת ממצלמות המערכת, במהרה נשלחים למקום כוחות משטרה כדי לעצור את החשוד.

בחודשים האחרונים כבר בוצעו מספר מעצרים שכאלו. אמנם המערכת עדיין בניסוי, אבל הבחירות העירוניות, ב-2020, הולכות ומתקרבות. הפשיעה הגוברת הפכה לנושא מרכזי במערכת הבחירות, ולכן צפוי שמערכת זיהוי הפנים של האכיפה המשטרתית תהפוך במהרה למבצעית ותופעל סביב השעון.

בבריטניה, רופא רובוטי כבר מוסמך לשוחח אתכם בטלפון, לשאול מגוון שאלות לגבי הסימפטומים שלכם ובסוף לספק מרשם עם פירוט התרופות המומלצות

אולם, הבינה המלאכותית משתלבת לא רק בחיי היום-יום כדי לתפוס פיקוד במעקב אחרינו. בעולם הרפואה, מערכות אוטומטיות כאלו כבר מזמן משולבות בתהליכי אבחון מחלות. יש מערכות מבוססות בינה מלאכותית הסורקות הדמיות CT כדי לאבחן סרטן ריאות בשלביו המוקדמים או משולבות בתהליכי אבחון של מחלות לב.

למעשה, לא מדובר רק באבחון אלא גם בייעוץ ראשוני למטופל וברישום תרופות בהתאם. הרופא הרובוטי של חברת בבילון הבריטית יכול לשוחח אתכם טלפונית, לשאול מגוון שאלות לגבי הסימפטומים מהם אתם סובלים ובסוף השיחה הוא גם מוסמך לספק את המרשם עם פירוט התרופות המומלצות, כולל אלו המחייבות מרשם רופא.

חוקרים פדרלים מנסים לפענח את תקרית דריסתה למוות של אלין הרצברג על ידי רכב אוטונומי | צילום: National Transportation Safety Board

מערכות בינה מלאכותית גם עוזרות לנו בתרגום אוטומטי של טקסטים, קובעות אילו פרסומות יוצגו בפני כל אחד מאיתנו בדפדפן האינטרנט וגם עוזרות לבנקים ולחברות פיננסיות לקבוע על מי מאתנו אפשר לסמוך כדי לאשר לו הלוואה. בשנים האחרונות גם שווקי המניות העולמיים מנוהלים בעיקר על ידי סוחרים זריזים אוטומטיים כאלה, וקיימות דוגמאות רבות נוספות.

אבל עם השימוש ההולך ורווח בכלים אלו, מתעוררת בעיה שמטרידה מומחים רבים בתחום. היא קשורה ליכולת שלנו לנתח את אופן הפעולה של המערכות האוטומטיות האלו או בעצם להבין את תהליכי קבלת ההחלטות שלהן. רבים מתארים את הטכנולוגיות החדשות האלו כסוג של “קופסה שחורה” שלעולם לא נוכל לנתח לפרטי פרטים את אופן פעולתה.

כשמתכוונים ל”קופסה שחורה” לא מדברים על הבינה המלאכותית מהדור הישן, שתלו בה תקוות שווא, אלא בטכנולוגיה מתקדמת יותר – ה”למידה העמוקה” (Deep Learning) שפרצה לקדמת הבמה בסביבות שנת 2013. הודות לשכלולים טכנולוגיים, הצליחו סוף סוף לפתח מערכות ממוחשבות שיחסית מצליחות להבין מה קורה מסביבן – מה בעצם רואים בתמונה ומי האיש שמצולם בה או איך להבין ואפילו לתרגם את אוסף המילים המושמע להן.

אם בטכנולוגיה הישנה של הבינה המלאכותית המפתחים הגדירו למערכת אוסף כללים והנחיות (את האלגוריתם שלפיו היא עבדה), הרי ב”למידה עמוקה” כבר אין צורך בהוראות הפעלה מפורטות שכאלה. הן “מסתכלות” על העולם שמסביבן ולומדות ממנו באמצעות ניתוחים סטטיסטיים. הן נעזרות בדוגמאות שהן מקבלות מעולם היום-יום ומשכללות את היכולת שלהן לפענח את התמונות או הקולות שהן קולטות.

הבעיה היא שהאלגוריתמים מתחילים ליצור בעצמם אלגוריתמים חדשים מבלי שלאדם יש שליטה עליהם. כך משוחררת ומופצת תוכנה שאף אחד כבר לא ממש יכול להבין

איך הן עושות את זה? בהפשטה גסה, הן מחקות את פעולת המוח. מערכות ה”למידה העמוקה” מורכבות משכבות על גבי שכבות של “נוירונים” וירטואליים המגיבים לקלטים שהם מקבלים, ולומדים, מתוך הדוגמאות, איך הם אמורים לפרש את הקלט וכיצד כדאי להגיב לו. ביחד, “המוח המלאכותי” הזה עם שכבות הנוירונים הרבות שמרכיבות אותו מלמד את עצמו, מתוך הניסיון, מה הוא יכול לדעת על הסביבה.

כך, בשנים האחרונות פותחו מערכות שמצליחות להפליא במשימות כמו זיהוי פנים, הבנת דיבור, פענוח תמונות ועוד. אבל כשהן חודרות לתחומים רבים כל כך בחיינו ומקבלות דריסת רגל המאפשרת להן גם לקבוע בצמתים חשובים, זה בעייתי אם אין להן דרך להסביר את תהליכי קבלת ההחלטות שלהן.

תקרית שחששו מפניה אנשי המקצוע אירעה בליל ה-18 במארס 2018 בעיר טמפה שבאריזונה, ארה”ב. השעה הייתה כמעט 22:00 כשאלין הרצברג (49) אחזה בידיה אופניים שעל הכידון היו תלויות שקיות הקניות שלה. היא חצתה כך בהליכה כביש בעל ארבעה נתיבים. במהלך החצייה היא ראתה רכב שמתקרב וציפתה שהנהג יסטה ממסלולו כדי לעקוף אותה. אבל זה לא קרה.

הרכב, שנסע בנהיגה אוטונומית במהירות של כמעט 70 קמ”ש התקשה לזהות מה הוא רואה. כשהבחין לראשונה בדמות, המערכת האוטונומית שנוהגת בו לא התייחסה אליה. כעבור מספר שניות המערכת הסיקה שמדובר במכונית אחרת שכנראה בנסיעה ועדיין לא הייתה מוטרדת מהדמות, וכשלבסוף הבינה המערכת שמדובר בהולכת רגל שאוחזת בידיה באופניים זה כבר היה מאוחר מדי. היא התריעה בפני נהגת הגיבוי האנושית שנדרש לבלום, אבל גם היא לא הספיקה להגיב בזמן. תוך שנייה מרגע שהמערכת הצליחה לבסוף לזהות במה מדובר, נדרסה אלין למוות. “אובר” הודתה במהרה בטעויות והפסיקה למשך תקופה ממושכת את הניסויים שערכה בטמפה ובשלוש ערים נוספות בארה”ב.

“כשתוכנות מועברות לקוד ובהמשך הקוד הזה מתורגם אוטומטית לאלגוריתמים ואז אלגוריתמים מתחילים ליצור בעצמם אלגוריתמים חדשים – זה מתרחק יותר ויותר משליטה אנושית. כך משוחררת ומופצת תוכנה שאף אחד כבר לא ממש יכול להבין”, הסבירה אלן אולמן, מתכנתת ותיקה ומחברת הספר “החיים בקוד” בריאיון לגרדיאן, בהתייחסה לאותה תאונה.

ומה צפוי לנו בעתיד? כמו שהדברים נראים כרגע, כשהטכנולוגיה מתקדמת מהר כל כך, וכשכבר היום קשה לעקוב אחר יישומי הבינה המלאכותית השונים המחלחלים לחיינו ומנווטים אותם, נראה שתהליכים כאלו רק ילכו ויאיצו. ותוך שנים ספורות יישאר לנו טווח פעולה מצומצם הרבה יותר לשיקול הדעת האמיתי שלנו.

“הגורואים”החדשים של המנהלים

$
0
0

ד”ר לידיה אמיר

כמעט בכל חברה גדולה יש מנהל קשרי לקוחות, מנהל תרבות ארגונית ומנהלי רווחה הדואגים לאושרם של העובדים. בשנים האחרונות התחיל טרנד חדש של “מנהלים פילוסופים” העובדים בתוך הארגון ומייעצים בענייני פילוסופיה. המגמה רק הולכת ומתחזקת.

הטרנד כבר ברור בחברות עמק הסיליקון – שם גוגל ומיקרוסופט התחילו להעסיק פילוסופים ביתיים. “הפילוסופים האלו נכנסים בהדרגה לעולם העבודה ומועסקים כ’פקידים פילוסופיים ראשיים’ (CPO – Chief Philosophy Officer). הם אחראים לעזור למנהלי החברות להתמודד עם שאלות כמו ‘מהם חיים מוסריים וטובים?’ ‘איך אני יכול להיות בוס טוב?’ או ‘מה צריכה להיות מטרת העסק שלי?'”, מסביר פרופ’ כריסטיאן וולגטלין מבית הספר הגבוה לעסקים Audencia שבצרפת, בריאיון למגזין Forbes ב-2018.

הפילוסופים האלו נכנסים לעולם העבודה ומועסקים כ’פקידים פילוסופיים ראשיים’ המסייעים למנהלי החברות להתמודד עם שאלות על מהות החיים ואיך להיות בוסים טובים יותר

עוד מסביר וולגטלין, כי העניין של עמק הסיליקון בפילוסופיה התחיל באוניברסיטת סטנפורד, בתוכנית לימודית בשם Symsys שהחלה לפעול ב-1986 ונועדה להכשיר את הדור הבא של מנהיגי הטכנולוגיה. התוכנית שילבה קורסים שעסקו בקשרים שבין בני אדם לעולם, בין בני אדם לטכנולוגיה דרך מדעי המוח, פילוסופיה, פסיכולוגיה ועוד. מבין בוגרי התוכנית אפשר למצוא את מריסה מאייר, לשעבר מנכ”לית יאהו, את רייד הופמן מייסד שותף של לינקדין ואת מייק קריגר, מייסד שותף של אינסטגרם.

אולם הקונספט של יועצים פילוסופים למנהיגים בחברה הוא כלל אינו חדש ואפילו עתיק מאוד. בכרך השביעי של “הרפובליקה”, הביא אפלטון את הגרסה הטובה ביותר לדעתו למלך או למושל מוצלח: הוא צריך להיות “מלך-פילוסוף”. הפילוסוף לפי אפלטון הוא האדם המתאים ביותר לתפקיד כיוון שהוא מחפש ידע אמיתי, יש לו גישה והבנה של רעיונות גבוהים, הוא שומר על הצדק ופועל למען הכלל ולא למען עצמו. ההיסטוריה התברכה בכמה “מלכים-פילוסופים” כאלה. מרקוס אורליוס, קיסר רומא במאה השנייה, נחשב לאחד הפילוסופים הסטואים החשובים ביותר. מתיאש הראשון, מלך הונגריה במאה ה-15, הושפע מאוד מהרנסנס האיטלקי וביסס את החלטותיו על החשיבה הזאת.

חזרה לזמננו. למשרדו של דיוויד ברנדל, יועץ שעשה דוקטורט בפילוסופיה, מגיעים מדי חודש מנהלים בכירים בעמק הסיליקון. “יום אחד הגיע אליי מייסד ומנכ”ל של חברת ביוטק שהשיקה תרופה חדשה וגרפה לפתע הצלחה בקנה מידה עולמי”, הוא סיפר בריאיון לאפוק טיימס. “הוא חיפש את עצמו. ברגע אחד הוא הפך מיזם למנכ”ל המפקח על עובדים רבים וצריך לקבל החלטות חשובות. הוא הרגיש כלוא”.

מה עשית איתו?

“שלחתי אותו לקרוא מאמרים של פרידריך ניטשה, מרטין היידגר וז’אן פול סארטר. המאמרים עסקו במורכבות האותנטיות, בחופש האינדיבידואלי של כל אדם, בבחירה ובאחריות לעצב ‘אני מוסרי’ המאפשר לבנות עולם בעל משמעות. הוא הבין שהוא צריך להתחבר ל’אני’ האותנטי שבו – ליזם המתחיל שהקים את החברה.
“בסופו של דבר הוא הבין שהמהלך הנכון עבורו יהיה לעזוב ולהקים חברת סטארט-אפ חדשה. זה היה נכון גם לחברת הביוטק – היא מינתה מנכ”ל הרבה יותר אחראי ובטוח בעצמו”.

במה זה שונה מקוצ’ינג?

“קוצ’ינג לא מספיק. פעם הגיע אלי מנהל כספים של חברת בריאות גדולה. המנהלים שלו שלחו אותו אליי בגלל שהם רצו שיהיה מעורב בניהול החברה ושותף שלהם לחשיבה אסטרטגית ולא רק עובד חרוץ בעל יכולת שיפוט טובה וניסיון פיננסי. התחלתי לעבוד איתו עם קוצ’ינג אבל זה לא הספיק. הוא היה צריך לשנות לגמרי את השקפת העולם הפילוסופית שלו שעיצבה אותו כמנהל כספים.

“השינוי של אותו מנהל קרה מהרהור פילוסופי ברעיונות טאואיסטים כמו ‘וו וויי’ שאחד הפירושים שלו זה ‘לעשות על ידי אי עשייה’. אבל המשמעות הפילוסופית שלו עמוקה הרבה יותר – זה מצב גבוה שטאואיסטים מגיעים אליו לאחר שחיפשו אחר משמעות החיים. ביקשתי ממנו שיקרא ספר שמסביר את הרעיון הסיני הקדום הזה והפילוסופיה הזו שינתה אותו. הוא הרגיש רגוע ובטוח יותר עם הנהלת החברה ובהדרגה החל להביא רעיונות יצירתיים שתרמו אסטרטגית לעסק”.

גם בישראל

אחת מחלוצות התחום בארץ היא לידיה אמיר, ד”ר לפילוסופיה, מרצה במכללה למנהל והנשיאה של האגודה הישראלית לפילוסופיה מעשית. “חשוב מאוד שיהיו יועצים פילוסופים בחברה כפי שהיו במהלך ההיסטוריה”, היא אמרה בריאיון לאפוק טיימס. ד”ר אמיר טוענת שמריבות וקונפליקטים במקום העבודה קשורים במחלוקות לגבי מה חשוב בחיים, ומקומה של הפילוסופיה להבחין בזה. “לדוגמה, אחד חושב שמה שחשוב בנושא מסוים זה הכסף, האחר חושב שזה הזמן והשלישי שזאת ההנאה. כל עוד זה לא מובן ולא מבהירים את הגישות השונות, יהיו רק סכסוכים, חוסר יעילות ואי שביעות רצון”.

כדי לרדת לעומק הנושא עם לקוחותיה – מנהלים בחברות שונות, משתמשת ד”ר אמיר בשיטה הסוקרטית של שאילת שאלות. יום אחד הגיע אליה מנהל בחברת סחר ימי לאחר שבילה זמן רב על אנייה בים. האנשים שאיתם הפליג לא כיבדו את החוק ולא היו ישרים. הוא לא רצה להיות לידם והרגיש בודד. ד”ר אמיר הציגה לו סדרת שאלות סוקרטיות: “למה חשוב לך להתחבר עם אנשים מסוימים?” “למה מפריע לך כל כך לא להתחבר עם הקולגות שלך?” “התשובה שהוא הציע הייתה שכאשר מישהו מתחבר עם אנשים זה אומר שהוא שותף לערכים שלהם. הוא חשב שאם יתחבר איתם זה אומר שהוא בהכרח מאמץ את הערכים שלהם”, נזכרת ד”ר אמיר.

“אז סיפרתי לו על ‘שלוש דרגות החברות’ לפי ספרו של אריסטו ‘האתיקה הניקומאכית’. אריסטו מבחין בשלושה סוגים של חברויות המבוססים על תועלת, הנאה וערכים דומים. באופן מקרי, הדוגמה שאריסטו נתן לסוג הנמוך ביותר – ‘התועלת’ – הוא של אנשים היוצאים למסע בים וחברותם נמשכת לאורך הטיול”.

המנהל הרגיש מיד הקלה. האסוציאציה שהייתה לו לגבי השותפות שלו בערכים שלהם התפוררה. הוא האמין שמעתה ואילך הוא יוכל להתחבר עם האנשים האלה, למענו ולמענם, למשך המסע מבלי לאמץ את ערכיהם. הוא קנה עותק של “האתיקות” של אריסטו ולקח אותו איתו לים, נחוש ללמוד עוד על פילוסופיה.

15 מיקרו-טרנדים: הכוחות הקטנים שמובילים ל”ערעורים”הגדולים הבאים

$
0
0

מיקרו טרנדים הם שינויים קטנים העושים הבדלים גדולים בחברה. חלקם נוצרים בעקבות התפתחויות מפתיעות ולא רגילות, ואחרים הם טרנדים שאנחנו כבר מכירים אבל צוברים תאוצה או מתבססים בחברה באופן שמגדיל או משנה את השפעתם.

בכתיבתנו ניסינו להיתמך כמה שיותר במספרים ובמחקרים כדי לתעד את השינויים ואת המקור שלהם, ואז לחזות השלכות אפשריות. ככל שצללנו עמוק יותר לנושאים, ראינו קווי מתאר של מגמות ברורות יותר. עם זאת חלק מהמגמות מנוגדות זו לזו ופועלות בכיוונים הפוכים באותו הזמן. בעוד קיים הטרנד של חזרת המסורות, התא המשפחתי ממשיך להשתנות; בעוד עולה השפעתם של מתנגדי ההפלות, מתחזק הדיון על זכויות האישה. אפשר לראות את זה קורה גם בתחומים אחרים: בעוד שקבוצה אחת מבקשת יותר טכנולוגיה ומתמכרת למסכים, אחרים מחפשים רק שקט; בעוד שיש אנשים שאינם יכולים לשבת כמה שניות ולצפות בפרסומת בטלוויזיה, אחרים עושים בינג’ כל הלילה.

הקיטוב בין שני הכוחות גדל ולעתים מייצר בלבול לגבי ערכיה של החברה והכיוון שאליו אנו נעים. מדובר במאפיין של הטבע האנושי – שבו כל תנועה בכיוון אחד מעוררת השראה בקבוצה אחרת ללכת בכיוון ההפוך. רק באמצעות הבנת מורכבות ההתפתחויות נוכל להבין את העולם טוב יותר.

בכתבות שלפניכם לא תמיד הצגנו הסבר למיקרו-טרנד או לשינוי שאנו חווים. פשוט כי לא תמיד ברורה הסיבה לתוצאה שרואים. כמה מהטרנדים הם גם תולדה של סדרה מורכבת מאוד של תהליכים ושינויים. המטרה היא להבין טוב יותר את המגמות השולטות בחברה שלנו ומה אנחנו צריכים לעשות כדי לרסן כמה מהסכנות שהמגמות האלה מבשרות.

חוסכים עכשיו נופשים אחר כך – איך חוסכים לאט לאט הרבה הרבה

$
0
0

תמונה: shutterstock

זאת לאו דווקא החופשה השנתית שרצית, אלא יכול להיות כל דבר אחר שממש התחשק לך לפנק את עצמך בו והוא פשוט, איך לומר, קצת מחות להישג ידך. ובכן, בין אם כחלק ממשפחה גדולה או משק בית יחידני, מסתבר כי אנחנו פשוט מוציאים הרבה מאד כסף במקומות בהם אנו לא צריכים להוציא, מרוקנים את חשבון העו”ש לחלוטין וברגע האמת ניצבים למול ארנק ריק, דיגיטילי או פיזי. בכתבה הבאה נדגים כיצד בעזרת כמה הרגלים פשוטים ניתן להתחיל לחסוך סכומי כסף משמעותיים שבסופו של דבר יתגלגלו לארנקך ויעזרו לך לרכוש את מה שבאמת צריך ובאמת רצית.

רכב

ביטוחים: אחזקת רכב אינה דבר זול כלל ולכן גם פוטנציאל החיסכון בו הוא אדיר. השוואת מחירים ביטוח רכב היא צעד הכרחי ולכן לא כדאי לחכות עד לתום הביטוח, אלא לדאוג להשוואה מבעוד מועד. השוואת ביטוח מקיף יכולה לחסוך מאות שקלים בשנה לנהג יחיד ואף אלפים למשפחה בעלת נהג צעיר. כאן גם המקום להמליץ על הפעלה טלפונית של ביטוחים מיוחדים והימנעות מביטוח קבוע ויקר שמכסה כמה ימים בשנה בלבד.

מוסך: לשמור אמונים למוסכניק זה נחמד, אך לא מחוייב מהמציאות. בענף כה תחרותי אין סיבה שלא לברר מחירים ולעשות סקר שוק, בעיקר במקרה של טיפול גדול ומקיף או תקלה יקרה. לעיתים גם חוות דעת נוספת יכולה לעזור ולהוזיל עלויות.

מזון

קניות: טיול תמים לסופר יכול להסתכם בהוצאה של מאות שקלים מיותרים. קודם כל, נסו שלא ללכת לסופר ביחד. גחמות קנייתיות של זוג או יותר עלולות לייקר את הקניה. שנית, רכשו כמה שיותר חומרי גלם ולא אוכל מוכן, שבדרך כלל יקר יותר ובריא פחות.

תכנון ארוחות שבועי: תורם לקניות מדוייקות יותר, פחות אוכל שנזרק ועל הדרך גם משפר את יכולות הבישול שלך, מה שיהיה רלוונטי לסעיף הבא.

לאכול בבית: איך שלא יהיה, ביקור משפחתי במסעדה יפריד מכיסך משהו כמו 250 ש”ח, מינימום. אם מתכננים מראש מה נאכל ועושים זאת בבית, החיסכון הוא דרסטי. בנוסף, אחרי התמקצעות קלה בבישול ביתי, רוב המסעדות הופכות מיותרות ממילא עקב ההבנה כי יכולת להפיק את אותה מנה בבית ב-20% מעלותה במסעדה.

ילדים

להעביר את זה הלאה: קניות אחרי לידה הן הוצאה משמעותית. אולם, בשינוי מחשבתי קל והיפרדות מהרגל ה”הכל חדש” הכה מיותר במקרים רבים, ניתן ליצור שרשרת יעילה של העברת ביגוד וציוד תינוקות, לעיתים במצב כמעט חדש, בין הורים טריים או בתוך המשפחה.

יומולדת שתיזכר לנצח: ילדים זוכרים חוויות, לא מחירים. ימי הולדת לילדים ממש לא צריכים לעלות אלפי שקלים, לעיתים גם לא מאות. הפקת יומולדת בשטח ציבורי או בבית, עם משחקי ילדים, טיול בטבע ופיצה לסיום, לא צריכה לעלות יותר מדי ועם כמה תוספות מיוחדות עם טאצ’ אישי, גם יזכרו לנצח. כהורה ודאי זכור לך מקרה בו אחד הילדים התלהב דווקא מהדבר הזול והפשוט ביותר שהיה בנמצא…

בילויים, חופשות וקניות

חופשה משפחתית: ככלל, את החופשה שלכם כדאי לתכנן לפחות כמה חודשים מראש. נכון שבמקרים מסויימים ניתן לרכוש חופשה של הרגע האחרון, אך זה לרוב אינו כדאי, בטח שלא בהסתכלות משפחתית. תכנון מראש יאפשר לך לחסוך עלויות בתחומי הטיסות, שכירויות, אתרים, מזון וכו’ה, פשוט כי תדעו מראש לקראת מה הולכים. על הדרך, גם יהיה לך מספיק זמן לנסות ולסבלט את הבית ובכך לצמצם את עלות החופשה למינימום.

קניות ברשת

כמעט כל מוצרי הצריכה מגיעים מהמזרח הרחוק, אז למה לשלם לכל כך הרבה מתווכים בדרך? רכישה של מוצרים שונים אונליין, תחסוך מאות אם לא אלפי שקלים בשנה וזאת כמעט ללא מאמץ. עם הזמן גם יהיו אתרים או מוכרים המועדפים עליך כך שגם איכות הקניה תעלה. כמובן, יש להישמר שלא ליפול לקניות מיותרות.

קניות באילת: מוצרים מסויימים נמכרים ללא מע”מ באילת. אם מתכננים נסיעה או טיסה, העלות הכללית מצטמצמת משמעותית, 17% הולכים דרך ארוכה.

* בכל דבר יש מקום לחסוך. נכון שביטוח רכב צד ג’ בחברה כזו או אחרת לא יאפשר לך לטוס לקאריביים, אך תשומת לב להרגלי הקנייה הקלוקלים שלך בהחלט יכולה לשנות הרבה ובסוף השנה, גם להראות תוצאות. חסכו ואמצו.


צוואר בקבוק של לחץ – איך לשחרר צוואר תפוס?

$
0
0

צמונה: Shutterstock

הצוואר הוא אזור מרכזי ורגיש –  הוא מחבר בין הראש לגוף, מאפשר תנועה חופשית של הראש ורגיש לתנועות חדות, עמידה לא יציבה או שינה בתנוחה לא נוחה. מרבית כאבי הצוואר יחלפו מעצמם תוך כשבוע, אך לעתים כאבים אלו עלולים להצביע על בעיה משמעותית יותר – ואם והם מלווים בתסמינים נוספים כגון חולשת כפתיים וידיים או תחושת נימול בגפיים – יש לגשת לבדיקת רופא.

למרות שבמרבית המקרים צוואר תפוס לא מעיד על בעיה רצינית, הוא לרוב מופיע עם כאבים שעלולים להיות מעיקים ומפריעים מאד לתפקוד היומיומי. קיימות דרכים שונות להקל על צוואר תפוס, בניהן משחות ותרגילים עדינים לדוגמה – וכמובן גם מנוחה והורדת עומס.

מה גורם לצוואר תפוס?

הצוואר הוא החלק הצר והעדין ביותר בגוף, ויחד עם זאת הוא מכיל רכיבים חשובים: עמוד וחוט השדרה, כלי דם עיקריים, שרירים, רצועות וגידים, הושט כחלק ממערכת העיכול וצינור הנשימה לריאות. מגוון פעולות ומצבים עלולים לגרום לשרירי הצוואר להיתפס – מכות וחבלות בראש ובסנטר, whip-lash (רכינה קדימה ואחורנית במהירות) בתאונות דרכים, חבלות ועיסוק ספורטיבי המפעיל את צדדי הגוף באופן לא סימטרי (טניס, כדורסל או כדורגל, לדוגמה). אולם הסיבות הנפוצות ביותר לצוואר תפוס נובעות דווקא מאי-תנועה לא תקינה: יציבה לא נכונה ותנוחות שינה לא נוחות: ישיבה ממושכת במהלך העבודה, מול מסך או מאחורי ההגה לדוגמה – גורמת לעתים קרובות לתסמונת צוואר תפוס.

תרגילי יוגה לצוואר תפוס

בעבר חשבו שקיבוע הצוואר עוזר בטיפול בצוואר תפוס. כיום ידוע לנו שמנוחה היא חשובה ביותר ובנוסף חשוב לבצע תרגילי צוואר וכתפיים, כאלו שאינם מגבירים את הכאב. התרגילים הם פשוטים: נשימה עמוקה ומודעת דרך האף, ונשיפה דרך הפה באיטיות, הזזת הצוואר בעדינות מצד לצד עם וללא הזזת הראש והטיית הצוואר בעדינות קדימה ואחורה. תרגיל נוסף שכדאי לבצע הוא גלגול הכתפיים ללא תזוזת הראש. את כל התרגילים הללו יש לבצע בכמה חזרות לאורך היום, ורק אם התרגילים אינם מגבירים את כאב הצוואר התפוס. במידה וקיים כאב יש להפסיק עם התרגיל שגרם את הכאב ולנסות שנית, בעדינות, למחרת.

שימוש במשחות להקלה על כאבי צוואר תפוס

ישנן משחות מסחריות או תוצרת בית שעוזרות לטיפול בכאבים ודלקות שרירים. לדוגמה, משחת סטילאר מפחיתה את הכאב בתוך 30 דקות ומשפרת את כושר התנועה של המפרק והשריר, על ידי מניעת נדידת לויקוציטים אל האזור הפגוע ועל ידי כך מניעת כאב ועיכוב תהליכי דלקת. המשחה גם עוזרת בשיקום ממברנת התא ומשפרת את כושר התנועה.

עיסוי בתערובת שמנים אתריים יכול גם הוא לעזור בהקלת התסמינים: תערובת שמן מנטה, שמן אזוביון (לוונדר), שמן בזיליקום, שמן אתרי ברוש וכפית שמן זית. לכל אחד מהשמנים הללו השפעה מעט שונה: לשמן המנטה תכונות אנטי דלקתיות, שמן לוונדר מרגיע שרירים ומקל על מתח נפשי, שמן בזיליקום משכך כאבים ושמן ברוש מטפל בהתכווצויות שרירים ובשרירים כואבים. קירור הצוואר גם הוא יעיל: שמים קוביות קרח במגבת עבה שאותה מניחים על החלק הכואב.

איך נמנעים מצוואר תפוס?

רבים יחוו צוואר תפוס לא פעמים אחת אלא המצב יחזור מדי פעם. כדי לשמור על הצוואר ולהוריד את מספר מקרי הצוואר התפוס כדאי להקפיד יציבה נכונה, בעיקר בישיבה ממושכת ובעת שינה. מומלץ לישון על הצד ולא על הגב או הבטן, לדוגמה. אנשים שעובדים בעבודה הדורשת ישיבה ממושכת, טוב יעשו אם ייקחו הפסקות תכופות, וגם ידאגו להתאמת גובה הכיסא והשולחן כך שהמבט אל המסך יתבצע ללא הטיית הראש. תנוחת הישיבה גם היא חשובה: כפות הרגליים על הרצפה, האמות על השולחן והמרפקים כפופים בזווית של 90 מעלות.

לאנשים הסובלים מצוואר תפוס לעתים קרובות כדאי להימנע מעיסוק מרובה בענפי ספורט הדורשים הפעלה לא סימטרית של הגוף וכולם כדאי לבצע תרגול צוואר וכתפיים עדין יומיומי.

* צוואר תפוס היא תופעה נפוצה מאד ולרב אינה מעידה על בעיה חמורה. תרגול עדין, קירור עיסוי בשמנים ארומטיים ומשחות מתאימות יכולות להקל על הסימפטומים. שינוי קל של הרגלים יכול לעזור למנוע חזרה למצבים אלו.

 

סטודנטים? הנה כמה עבודות שאתם יכולים להתחיל לעבוד בהן כבר עכשיו

$
0
0

תמונה: pexels.com

תואר ראשון עולה הרבה כסף ומלבד שכר הלימוד צריך לחשב גם הוצאות מחיה, מגורים, שכירות, החזרי הלוואות ועוד. כתוצאה מכך, הרבה סטודנטים בארץ ובעולם שואלים את עצמם איך הם יכולים להתפרנס תוך כדי הלימודים. למזלם, יש כיום המון עבודות רלוונטיות ורובן גם לא דורשות ניסיון קודם או מחויבות לטווח ארוך.

הנה למשל כמה עבודות שבהן אתם יכולים להתחיל לצבור ניסיון כבר עכשיו:

1. משלוחים

גברים ונשים עם רישיון לאופנוע מקבלים פריבילגיה להגיש מועמדות לעבודה בתחום המשלוחים. בין אם מדובר על משלוחי פיצה או על סוגים אחרים של מזון מהיר, זו עבודה נהדרת למי שרוצה ליהנות מגמישות בשעות ושכר גבוה. בנוסף, ברוב המקומות מקצים לטובת העובד קטנוע צמוד שאולי ישמש אותו לסידורים אישיים בין השיעורים.

2. מלצרות

עוד דרך להרוויח כסף מזומן במהירות היא לעבוד בתחום המלצרות: בין אם בתור מלצרים או בתפקידים מקבילים של מארחים, ברמנים וכן הלאה. עבודה במלצרות מתאימה לסטודנטים בגילאים שונים, לא דורשת ניסיון קודם ומבוססת על משמרות. לצד הכנת סידור עבודה באמצע שבוע, בעזרת מלצרות ניתן גם לפנות זמן ביומן בתקופת המבחנים או אולי לטוס לחו”ל בחופשת סמסטר בלי להתחנן לאישור מהמעסיק.

3. מכירות

עבודה במכירות מיועדת בעיקר לסטודנטים מתחום השיווק, הפרסום, התקשורת או הכלכלה. בעבודה כזו מרוויחים כסף רק אם מניעים לקוחות לפעולה ומצליחים לסגור עסקה, לכן המוטיבציה העיקרית צריכה להיות משכורת גבוהה. עם זאת, עבודה במכירות גם מייצרת אתגר עבור סטודנטים שמאמינים במוצר או בשירות והיא יכולה לחשוף בפניהם עולם שלם של אפשרויות ליום שאחרי האקדמיה.

4. מדריכי כושר

סטודנטים עם רקע בשירות צבאי קרבי יכולים להשתמש בו כדי לנסות להשתלב כמדריכי כושר. כמו בסוגים אחרים של עבודות לסטודנטים, גם פה הדגש הוא על סידור עבודה לפי ימים ושעות. העבודה עצמה יחסית נוחה וקבועה, היא מבטיחה יציבות והיא מתקיימת בתנאים מעולים. יתרה על כך, עבודה כמדריכי כושר חוסכת זמן לסטודנטים שרוצים לשמור על גוף חטוב ולהמשיך להתאמן בלי שזה יבוא על חשבון הלימודים.

5. שירות לקוחות

יותר ויותר סטודנטים מוצאים את עצמם משתלבים בעבודה הראשונה שלהם בתחום של שירות לקוחות. בפועל, מדובר על מסלול קריירה מתבקש כי הוא משלב מצד אחד בין שכר גבוה ומצד שני בין חוסר מחויבות. בניגוד לתחום המכירות שבו המשכורת היא פונקציה של שיווק אגרסיבי, בשירות לקוחות אין לזה ביטוי. למעשה, מה שכדאי לסטודנטים לעשות הוא להשתלב במוקד שירות לקוחות של חברה גדולה ולתת לזמן לעשות את שלו.

3 קינוחים טעימים ליד הקפה

$
0
0

תמונה: pexels.com

קפה הוא בין המשקאות הפופולאריים בעולם. מלבד תועלת בריאותית ורעננות, הקפה מייצג עבור רובנו את השלבים השונים של היום ואת ההבדל בין הבוקר, הצהריים והערב. בנוסף, כיום קל יותר להכין קפה משובח עם קפסולות תואמות נספרסו ויש גם מגוון רחב של טעמים לבחור ביניהם.

השאלה היחידה שנותרה פתוחה היא מה מנשנשים לצד הקפה. למזלנו, יש לפחות 3 מתכונים לקינוח טעים שאותו אפשר להכין בלי להתאמץ:

1. פנקוטה

הקינוח הקלאסי של המסעדות מגיע גם למטבח הביתי. המצרכים עבורו הם 1 ליטר שמנת מתוקה, 100 גרם סוכר, 2 כפיות תמצית וניל, 2 ג’לטין, 6 כפות מים קרים ו-50 גרם שוקולד לבן מגורר להגשה.

קודם מחממים בסיר קטן שמנת מתוקה עם סוכר וממתין עד שהוא נמס לחלוטין. מסירים מהאש, מוסיפים תמצית וניל ומניחים בצד. לאחר מכן מערבבים ג’לטין עם המים ומניחים שוב למשך 8-10 דקות.

בהמשך, מוזגים את המים עם הג’לטין לתוך השמנת ומערבבים עד שגם הג’לטין נמס. מעבירים את התוצאה לכוסות הגשה, מקפיאים במשך 3 שעות ומחלצים עם סכין חדה לפני שהופכים על צלחת. מפזרים את השוקולד למעלה ומגישים.

2. קרם גבינה, פירורים ותותים

הסוד של קינוח מוצלח ליד הקפה הוא הגשה נוחה, אבל בשביל זה המציאו את האפשרות להכניס קרם גבינה, פירורים ותותים לתוך כוסות קטנות וחמודות.

המצרכים למתכון הם פתי בר, 100 גרם חמאה, מיכל שמנת מתוקה, 2 אינסטנט פודינג וניל, שקית סוכר וניל, 6 כפות סוכר, 250 גרם גבינה לבנה, 1 מיכל שמנת צמחית, 1 כוס מים ו-1 כוס שקית סוכר וניל.

בשלב הראשון מרסקים את הפתי בר, ממיסים חמאה במיקרוגל ומערבבים יחד. בשלב השני מכינים קרם גבינה חלבי בעזרת הקצפת שמנת מתוקה, אינסטנט וניל, סוכר לבן וסוכר וניל בתוך מיקסר. ממתינים לקבלת קרם סמיך, מוסיפים את הגבינה ומאחדים בתנועת קיפול.

בשלב השלישי מכינים קצפת פרווה באותו מיקסר: מקציפים אותה עם אינסטנט וניל, מים, סוכר וניל וסוכר לבן עד לקבלת קצפת עמידה. בשלב הרביעי והאחרון שוטפים את התותים, קוצצים גס ומרכיבים את שכבות העוגה בכוסות.

3. גלידת שוקולד ביתית

מה דעתכם על שילוב בין קפה חם וגלידה קרה? הכינו מראש 500 מ”ל שמנת מתוקה, 1 פחית חלב מרוכז, 4 כפות אבקת קקאו וכוס שוקולד צ’יפס. הקציפו במיקסר את השמנת, הוסיפו את החלב המרוכז והקקאו והמתינו עד לקבלת מרקם חלק.

לבסוף, הוסיפו שוקולד צ’יפס וערבבו עד לפיזור אחיד. הכניסו הכל לקופסא אטומה, העבירו למקפיא ל-6 שעות מינימום ותתענגו על כל ביס.

מתכונים לקינוחים מוצלחים לסופ”ש

$
0
0

תמונה: pexels.com

עוגת גבינה קרה

אם יש עוגה מפנקת, טעימה וקלילה זו שמפנקת בכל מצב וזמן זו עוגת הגבינה הקרה. יש המון סוגים של עוגות גבינה טעימות, אך המוצלחת מבין כולן היא עוגת גבינה קרה עם פירורים ללא אפייה.

מה צריך? ביסקוויטים של פתי בר וחמאה. את הביסקוויטים טוחנים עד למרקם טחון אך לא חולי. את החמאה מחממים מעט במיקרוגל, שופכים אותה על הביסקוויטים ומערבבים היטב.  חלק מהעיסה שנוצרה משטיחים בתבנית, מהדקים היטב ומכניסים למקרר.

בשביל קרם הגבינה יש להקציף שמנת מתוקה יחד עם סוכר ושקית פודינג ווניל עד למרקם אחיד. נוסיף את השמנת החמוצה והגבינה הלבנה ונקפל אותם לאט. את הבלילה שנוצרה נשפוך על תחתית הפירורים ונשטח אותה היטב. מעליה, נפזר את הפירורים הנותרים ולאחר מכן, נכניס לתוך המקרר למשך לילה שלם עד להתייצבות.

עוגת תפוחי עץ ושושנים

אוהבים תפוחים מקורמלים בתנור, נימוחים וטעימים? הכירו את הקינוח העשוי מתפוחי עץ בצורת שושנים, עוגה מפוארת וטעימה להפליא.

מה צריך? חותכים מספר תפוחים לחצי ומסירים את החלק הפנימי שלהם. לאחר מכן, פורסים אותם דק ומניחים אותם בקערת מים ומיץ לימון. את פרוסות התפוחים, תכניסו אל המיקרוגל למשך שלוש דקות בשביל לרכך אותם. בהמשך, לוקחים דף בצק עלים, פורסים אותו על משטח מקומח, ויוצרים ממנו צורה מלבנית וגדולה. חותכים שישה רצועות שוות ומורחים כפית קרמל על כל רצועה.

את  רצועות התפוחים, מניחים לאורך אחד מצדדיו הרחבים של הבצק, כשהחלק העגול פונה החוצה ונמצא מעט מעבר לבצק. בשלב הזה ניתן לפזר מעט קינמון וסוכר.

את הבצק צריך לגלגל מצד אחד לשני, כך נוצרת צורה של שושנה. הניחו את השושנות שיצרתם בתבנית והכניסו אל התנור למשך 40 דקות. בסיום, לפזר אבקת סוכר בשפע. עוגה מפנקת!

עוגת לוטוס אישית

כוסות מלאות בלוטוס וקרם וניל, הקינוח המושלם לסוף שבוע. הוא אישי קל וטעים עם דובדבנים רעננים במיוחד.

טוחנים את עוגיות הלוטוס לפירורים דקים, ממיסים חמאה במיקרוגל ובנפרד ממרח לוטוס עד למרקם נוזלי. את שניהם שופכים לתוך קערת פירורים ומערבבים היטב עד למרקם חולי. לוקחים תבנית סילקון עם שקעים קטנים כשבכל שקע מהדקים חצי כף מתערובת הפירורים שנוצרה ומכניסים למקפיא.

בשביל להכין את הקצפת, מערבבים חלב, אינסטנט פודינג וסוכר ווניל עד להגעה לקצף אחיד. להוסיף את גבינת השמנת ולהמשיך להקציף עוד חצי דקה. את הקצפת שנוצרה מעבירים לשקית זילוף ומזלפים על התחתיות הקפואות שהכנסנו למקרר.

לסיום, מחממים כף וחצי של ממרח לוטוס במיקרוגל ומפזרים בצורת פסים מעל הקרם, שמים קצת דובדבנים ופירורים שנותרו ונהנים מטעם מושלם.

מקרונים במילוי קרם

מי לא אוהב עוגית מקרון טעימה במילוי מסקרפונה? היא נימוחה, מתאימה לאחר כל ארוחה ובייחוד לצד הקפה. מוכנים?

להכנת המקרונים: מחממים את התנור מראש, מערבבים את אבקת השקדים והסוכר עם חלבון עד לקבלת עיסה אחידה. במקביל, מרתיחים סוכר ומים עד להגעה של 118 מעלות ומקציפים את החלבון עד להגעה למרקם אחיד.

את קציפת החלבון שנוצרה, מוסיפים אל תערובת האבקות והחלבונים עד להגעה למרקם צמיגי ומבריק. בשלב הזה ניתן להוסיף צבע מאכל שאתם אוהבים.

מעבירים את הבלילה אל שק זילוף, ומזלפים עיגולים קטנים ומכניסים אותם לתנור שחיממנו מראש. אופים כ-15 דקות ומצננים.

להכנת קרם המסקרפונה: מקציפים גבינת מסקרפונה, מוסיפים אבקת סוכר תוך כדי עד שמגיעים למרקם אחיד. אחר כך, מוסיפים את השמנת המתוקה ומערבבים היטב. את התוצר מעבירים לשקית זילוף ומזלפים בין שני חלקי המקרונים, סוגרים את שתי החתיכות ומצננים.

כדורי רפאלו

הם דומים לכדורי שוקולד, אבל שונים במרקם ובטעמים ומשתלבים נהדר אחרי כל ארוחה.

איך מכינים? לוקחים קוביות שוקולד לבן, חמאה וחלב וממיסים הכל יחד במיקרוגל. מוסיפים את הקוקוס ומערבבים. לאחר מכן, מכניסים למקרר למשך חצי שעה. אחרי שהכל התייצב, ניתן להכין כדורים עגולים ובכל אחד להכניס אגוז לוז. מגלגלים אותם בקוקוס ומניחים על מגש.

אחרי הכנת הכמות הנכונה, מכניסים למקרר להתייצבות. בתיאבון.

 

 

מה אמרו על לימודי כלכלה?

$
0
0

תמונה: pexels.com

חלק מהכלכלנים, מתייחסים להבנת המודלים כאספקט החשוב ביותר בלימודי הכלכלה. אחרים, דווקא קוראים להוסיף ללימודים לתואר גם את החלקים המעשיים יותר; על מנת שהסטודנטים המגיעים ללמוד את התואר מתוך ציפייה לעבוד בתחום, יוכלו להפיק ממנו את המיטב. נסקור מספר ציטוטים בתחום על מנת להבין את הנושא לעומק.

“תיאוריה כלכלית זה אוסף סיפורים או אגדות. האם האגדות שאתה קורא הן מועילות? יכול להיות שכן, יכול להיות שלא” אמירתו של הכלכלן זוכה פרס ישראל בראיון לכלכליסט1 שנאמרה כביקורת על המחלקות ללימודי כלכלה המשווקות את התחום כפרקטיקה מעשית בעוד שהוא מתייחס לתחום זה כתיאורטי יותר.

גון קנת’ גלבריט, כלכלן שנולד בתחילת המאה ה-20 וכתב ספרים רבים בתחום משנות החמישים ועד לשנת אלפיים (כמעט עד שנפטר בגיל 97) המשיך באותו הכיוון וגרס בציניות כי “הכלכלה היא שימושית מאד כדרך למציאת תעסוקה לכלכלנים“.

יש גם ציטוטים חיוביים כמובן.

המחלקות המובילות לכלכלה בישראל הן עדיין ברשימת 100 הטובות בעולם למרות הכל”  מציין פרופ’ דן בן דוד, המשמש כנשיא מוסד המחקר שורש ומהחוגים לכלכלה ולמדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב בראיון2 לאתר כלכלי.

בין המבקרים הנוכחיים של מקצוע הכלכלה בדרך שנלמד בעבר נמצא פר’ אופק שני מרצה לכלכלה שכתב ביחד עם הכלכלן האמריקאי ספר עם מודלים כלכליים חדשים. בראיון לידיעות ציין – “אנחנו מלמדים את הסטודנטים שהצלחת ה”יד הנעלמה” של השוק החופשי להשיא את הרווחה הכי רבה לתושבים הכי רבים היא מקרה קיצון ולא שכיח של ארגון החיים הכלכליים. המקרה השכיח הוא דווקא כשל התחרות, וממנו צריך ללמוד ואותו ללמד. תחרות חופשית מלאה היא בעצם בלוף, מודל חסר שורשים במציאות שמשווקים ללא ביקורת לסטודנטים בשנה ראשונה“.3

חשיבות לימודי הכלכלה בארץ

על מנת לעמוד על חשיבותו של תחום לימודי הכלכלה בישראל, כדאי להכיר את תוצאותיה של הוועדה הבינלאומית, שבחנה את איכותם של החוגים לכלכלה באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. תוצאות אלה פורסמו באפריל האחרון4 ושם נאמר –”ישראל זקוקה לכלכלנים. ללא כלכלנים מעולים המבינים כל פרט בתפקוד הכלכלה הישראלית, יכולתה של ישראל לתפקד בזמן משבר לאומי מוטלת בספק”.

אמירה זו מחזקת את החשיבות הגבוהה שיש ללימודי הכלכלה לא כתחום פילוסופי כללי, בו המודלים השונים נחקרים באופן תאורטי, אלא כיצירת מרחב מחקר שנועד לשמש על מנת לקבוע מדיניות כלכלית שתשמור על יציבותו של המשק והכלכלה הישראלית בעתות משבר. אנו יכולים לראות, למשל, כיצד קביעה של מדיניות כלכלית בארה”ב, לאחר המשבר העולמי בשנת 2008 הובילה לצמיחה מהירה, בה רכבת המשק האמריקני הצליחה “לחזור לפסים” במהירות בזכות התוויה של מדיניות כלכלית נכונה.

לסיכום, תחום לימודי הכלכלה הוא אחד מהתחומים החשובים ביותר כיום בישראל ובעולם ולכן נעשה כיום מאמץ כביר לחזק את הפקולטות השונות בישראל במרצים העוסקים: הן בתחומי המחקר והפיתוח והן בהעברת היכולת לנתח את השוק הנוכחי ולהביא לצמיחה גם בעתות משבר. המודלים הכלכליים הקלאסיים שפותחו בעבר, כבודם במקומו מונח; אך יתכן ודווקא ההצמדות לידע התיאורטי הפילוסופי; ולתפישת לימודי הכלכלה כחלק ממדעי הרוח, מרחיקה חלק מהסטודנטים החוששים ליכולתם ליישם את הנלמד בפועל.

5 טיפים למטייל לפורטוגל

$
0
0

תמונה: pexels.com

פורטוגל שוכנת לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי וממוקמת בצד המערבי של חצי האי האיברי. מלבד היסטוריה עשירה, פורטוגל מציעה נופים מרהיבים ותרבות עתיקה ומעניינת שממשיכה להתחדש. כתוצאה מכך גם הפכה פורטוגל ליעד תיירותי מבוקש ואין פלא שהמון ישראלים מכניסים אותה לרשימת המועדפים שלהם.

אבל פורטוגל גם דורשת הכנה מוקדמת ויש לפחות 5 טיפים שכדאי לאמץ אם רוצים לחסוך זמן, טרחה והוצאות מיותרות:

1. בחרו היטב את תאריך הנסיעה

העונה המומלצת לביקור בפורטוגל היא מסוף יוני עד אמצע ספטמבר. הבעיה היא שבחודשים יולי ואוגוסט אתרים רבים נסגרים בגלל העומס, בעוד תושבי המדינה עצמם בורחים לאזורי החוף והופכים אותם לצפופים והמוניים.

לפיכך, כדאי לבחור היטב את תאריך הנסיעה ולנסות להגיע ביוני, בסוף ספטמבר או בתחילת אוקטובר כי אז גם פחות יקר ומזג האוויר הופך להיות נעים יותר.

2. תכננו פעילויות מתאימות

תכנון פעילויות שמתאימות למשפחה או להעדפות האישיות שלכם יחסוך זמן יקר בכל הנוגע לבילוי בפורטוגל. בניגוד למה שנהוג לחשוב, פורטוגל מציעה הרבה יותר מאשר חופים לבנים ותמיד אפשר למצוא בה מה לעשות.

אם אתם רוצים להוריד את הסעיף הזה מהראש תוכלו גם להזמין טיול מאורגן לפורטוגל, ולנצל את ההזדמנות על מנת לשמוע ממדריך מנוסה על ההיסטוריה של המדינה. הטיולים המאורגנים יוצאים לפורטוגל לכל אורך השנה והם משתלמים מבחינה כלכלית.

3. השוו בין מחירי טיסות

בעונת התיירות מתקיימות טיסות שכר ישירות בין ישראל לעיר הבירה ליסבון. אפשרות אחרת היא להגיע לליסבון דרך יעדים שונים באירופה, כמו למשל בריסל, מדריד או פרנקפורט.

אם אתם רוצים למצוא טיסות נוחות וזולות, אין ברירה אלא להשוות בין התקופות והתאריכים. את זה עושים באמצעות אתרי האינטרנט, סוכנויות הנסיעות ומידע באמצעי התקשורת.

4. החליפו את המטבע מראש

כמו בהרבה יעדים תיירותיים באירופה, משתלם יותר להחליף את השקל ליורו עוד כאשר נמצאים בארץ. החדשות הטובות הן שהמחירים בפורטוגל זולים משמעותית בהשוואה לאלו שאנחנו רגילים אליהם ושבעלות מחיה נמוכה אפשר ליהנות מכל מה שיש לה להציע.

במידה ולא הספקתם, תוכלו להחליף כספים בבנקים, בכספומטים ובמשרדי Change שיש כמעט בכל עיר גדולה. כמו כן, ניתן לשלם באשראי כמעט בכל בתי המלון והמסעדות.

5. היזהרו מכייסים

אזורי תיירות הומים בפורטוגל מתאפיינים בשכיחות גבוהה של מקרי גניבות. ההמלצה היא להישמר מאוד מכייסים, לנעול את התיק ולהיזהר בעיקר מהרכבת התחתית בליסבון ומחשמלית מספר 28 שמגיעה לאזורים מפוקפקים.

לסיכום, פורטוגל היא יעד ששווה ביקור. אם תמצאו תאריך מתאים ותתכננו את הטיול היטב, צפויה לכם חוויה נהדרת.

 

שוק ההון האנושי – על ההבדלים שבין משקיעים למשקיעות בשוק ההון

$
0
0

תמונה: Shutterstock

חרף התדמית הגברית של עולם הפיננסים ושוק ההון, בשנים האחרונות יותר ויותר נשים משקיעות בשוק ההון, עובדות בבתי השקעות ואף מכהנות בתפקידים בכירים. במקביל, יותר ויותר נשים גם מתעניינות בנושאים כלכליים ורוצות להבין טוב יותר כיצד לקבל החלטות כלכליות ולהשקיע את כספן בתבונה. אז למרות שהחלטות כלכליות והשקעה במניות או בנדל״ן נתפסו כתחום גברי עד לא מזמן – האם באמת גברים משקיעים בכוכב נוגה ונשים חוסכות במאדים?

רוצות ללמוד, מוכנות להתייעץ

נשים נוטות לחסוך יותר מגברים, כך מגלים מחקרים שונים שנעשו בחו״ל, ובשנים האחרונות הן גם מגלות נכונות גדולה יותר מבעבר להשקיע את החיסכון הזה בשוק ההון. בישראל נשים וגברים חייבים לחסוך לפנסיה כך שההבדלים ביניהם כמעט לא קיימים. חסכונות לטווח קצר יותר נעשים לרוב כחלק מהתא המשפחתי כך שקשה יותר להפריד בין גברים לנשים. בדרך כלל נשים נוטות להעיד על עצמן שהידע שלהן בתחום הפיננסים אינו גדול, והן גם נכונות יותר מגברים ללמוד ולהשתתף בהדרכות שונות בתחום הפיננסים. מאחר שבדרך כלל, גברים מפגינים הרבה יותר ביטחון עצמי בהבנה שלהם בתחום הפיננסים, הם לרוב נוטים פחות להתייעץ עם אנשי המקצוע ומעדיפים לנסות ולהשקיע בעצמם. מעבר לפערים שעשויים להיות בביטחון העצמי בתחום ההשקעות המרחיקים אותן מהנושא, נשים מדווחות לעיתים גם על חשש לפנות ליועצי השקעות מתוך תפיסה שאין ברשותן חסכונות בסכום המספיק להשקעה.

חושבות רחוק, חושבות על המשפחה

מלבד פערי ידע וביטחון עצמי, הבדל משמעותי בין גברים לנשים הוא באופן ההסתכלות על חיסכון והשקעה ובמטרות שלהם. בעוד שגברים נוטים להשקיע יותר מתוך רצון לצבור הון וגם כדרך לענות על צורך תחרותי להצליח יותר, נשים נוטות לחשוב על חיסכון והשקעה ככלים להשגת מטרות אחרות. במקרים רבים נשים נוטות לחסוך לטווח ארוך יותר מתוך מחשבה על הצרכים של בני המשפחה בעתיד. עבור נשים רבות החיסכון הוא רק אמצעי להשגת יותר יציבות, ביטחון כלכלי, עצמאות ואיכות חיים טובה יותר להן ולבני משפחתן. ההסתכלות ארוכת הטווח על השקעות מובילה נשים להעדיף השקעה באמצעות כלי השקעה פאסיביים יותר כגון קופת גמל להשקעה או השקעה בקרנות סל למשל. הן בדרך כלל יעדיפו מדיניות השקעה שמרנית יותר בעוד שגברים נוטים יותר להגיב לתנאי השוק המשתנים במהירות ולבצע יותר פעולות קניה ומכירה יזומות.

משקיעות מהראש, לא מגיבות מהבטן

הנטייה להגיב פחות לתנודות בשוק עשויה לייצר תשואות טובות יותר על תיק ההשקעות. מאחר שנשים לרוב פחות מונעות מייצר התחרותיות וההישגיות ומסתכלות על ההשקעות לטווח ארוך יותר, הן נהנות מיתרונותיה של נטיית שוק זו. גם העובדה שלנשים משקיעות יש לרוב סכומי השקעה קטנים יותר והחשש לאבד אותם גדול יותר, מובילה אותן להעדפות השקעה בסיכון נמוך יותר. כך שלעיתים  דווקא הביטחון העצמי המופרז שמאפיין גברים רבים נמצא בעוכריהם, בעיקר בתקופות שפל בשווקים. מחקרים גילו כי גם כמנהלות השקעות מקצועיות, מדיניות ההשקעה של נשים מתאפיינת לרוב ביציבות גבוהה יותר ובאורך רוח כלפי ירידות בשווקים המתגלות לעיתים קרובות כאפיזודה חולפת.

ככל שנשים צוברות יותר ויותר עמדות השפעה ומשתכרות יותר, הן מתעניינות יותר בהשקעות. נותר רק לקוות שגם הקלישאות יתחלפו במהרה ויתאימו את עצמן לרוח הזמן. בטווח הארוך כולנו כנראה נרוויח מזה.


מהפכה בעולם קופות הגמל! עובדים שסיימו את עבודתם יוכלו למשוך פיצויים לאחר ארבעה חודשים

$
0
0

תמונה: 123rf.com

תחום המשפט של דיני העבודה עוסק בזכויותיהם של כלל העובדים במשק: החל מאלו של עובדי הניקיון וההוראה, דרך אלו של אנשי השיווק והמתכנתים ועד לאלו של נהגי הרכבות, הרופאים ושל הטייסים. בתוך כך, פסקי הדין והתקדימים המשפטיים אשר הועלו לא פעם בתחום דיני העבודה – השפיעו באופן ישיר על תעשיות מרכזיות במשק.

ביולי אשתקד פורסם ‘תיקון 21’  ל- ‘חוק הפיקוח על השירותיים הפיננסיים (קופות גמל), התשס”א – 2005’. עפ”י התיקון הנ”ל, שכירים אשר סיימו את התקשרותם התעסוקתית יוכלו למשוך פיצויים מקופות הגמל שלהם – בתוך 4 חודשים ממועד סיום עבודתם. יתרה מכך, התיקון החדש מבטל את ההנחיה הקודמת – להמציא אישור המעיד על כוונת המעסיק לשלם פיצויים לעובד.

תמונה: 123rf.com

קבלת הפיצויים תהה מותנית בהסכמים קיבוציים/הסכמים תעסוקתיים אחרים המסדירים את יחסי העבודה שבין העובד למעסיק. ובתוך כך, אסור שבמהלך 4 החודשים החל ממועד סיום ההעסקה – יקרו אי אילו מן האירועים הבאים:

  • המעסיק ממציא אישור כדין כי אין מקום לזכות את העובד/ת בפיצויי פיטורין.
  • המעסיק ממציא פסק-דין משפטי המעיד על שלילה (חלקית או מלאה) של פיצויי הפיטורין לעובד/ת.
  • המעסיק מציג אסמכתא לכך שכספי הפיצויים אינם מגיעים לעובד/ת (וזאת בהסתמך לחוזה ההעסקה מולם).

 בכל אימת שלמעסיק יש עילה למנוע מן העובד/ת לקבל את פיצויי הפיטורין, עליו לפעול במהירות בתוך טווח הארבעה חודשים – מרגע סיומה של ההתקשרות התעסוקתית עימם.

מנגד – בכל אימת שלעובד/ת הייתה קופת גמל המזכה אותם בפיצויי פיטורין (ומעסיקם לא פעל בטווח הארבעה חודשים), הם יהיו זכאים לתשלומי פיצויים עפ”י דין התיקון החדש.

ככלל, קופת גמל היא מכשיר פיננסי המיועד לחיסכון לטווחים משתנים. אי לכך, יש להתייחס ברצינות ובתשומת לב יתרה לתנאים ו- לזכויות הקיימים בה. עוד חשוב לזכור, כי קופות גמל הן מוצר לכל דבר וכי ניתן (ואף רצוי) להשוות בין כמה מהן.

תמונה:123rf.com

קחו כדוגמא את קופות הגמל להשקעה – מוצרי חיסכון חדשים וגמישים אשר הושקו ע”י משרד האוצר בסוף שנת 2016. מטרתן של קופות הגמל להשקעה היא לעודד את הציבור להגדיל את חסכונותיו הפנסיוניים, תוך אפשרות ליהנות מנזילות כספית ומן האפשרות לעבור (ללא תשלומי קנסות) בין מסלולי חיסכון שונים. בקופות הגמל להשקעה ניתן להפקיד עד 70,000 בשנה, כאשר את ההפקדות ניתן לבצע ברמה החודשית או דרך הפקדה יחידה של כלל הסכום במלואו.

שתיים מיתרונותיה הבולטים של קופת הגמל להשקעה, הם האפשרות ליהנות מפטור מלא ממס (בעת משיכת כספים לאחר גיל הפרישה) וקבלת שירותי ניהול מקצועיים בדמי ניהול נמוכים (הנעים בממוצע בשיעורים אטרקטיביים של 0.7%-0.9%).

עפ”י רוב, תוכלו להצטרף אל אחת מקופות הגמל (כולל קופות הגמל להשקעה) דרך בתי ההשקעות. ושוב, מומלץ להשוות בין כמה קופות גמל לפני שבוחרים להצטרף לאחת. ואם כבר החלטתם להצטרף לקופת גמל להשקעה מסוימת, עיברו היטב על סעיפיה בכדי שתכירו את מלוא זכויותיכם!

 

 

כשמלך שוויץ הגיע לרמת אביב

$
0
0

 

חווית קניה אפופה בשיק יוקרתי בסגנון המוכר מבוטיקים יוקרתיים ברחבי עולם. זוהי בתמצית התחושה מתקבלת על ידי הלקוחות המבקרים בבוטיק Rolex בלב היוקרתי של תל אביב.

הבוטיק ממוקם בקומה העליונה של קניון רמת אביב. כבר בכניסה לבוטיק המשתרע על שטח של 65 מ”ר, מקבל הלקוח תחושה אחרת, שונה וייחודית. את הכניסה מעטר הכתר המוזהב המזוהה עם המותג Rolex, אשר משולב בהמשך כמוטיב חוזר גם על גבי הקירות, עמדות התצוגה ועל ידית דלת הכניסה. את עיני הלקוחות הנכנסים, צד לוח מרשים של זכוכית בצבע ירוק אקווה המזוהה עם המותג ומציג מוטיב תת ימי המקשר את רולקס לעולם המים. מוטיב זה משקף במדויק את מהותה של Rolex, המוכרת בעלום כמי שהמציאה בשנת 1926 את השעון הראשון העמיד במים – Oyster.

עיטור זכוכית האקווה המרשים והעיצוב המוקפד מאפיין את כל בוטיקי Rolex, המתוכננים על פי הקונספט האסתטי שנקבע במסכרת אמנת העיצוב הפנימית של החברה אשר הוכנסה על ידי מחלקת העיצוב במטה החברה בג’נבה ומיושמת בכל הבוטיקים ברחבי העולם. העיצוב המודרני והקווים הנקיים של הבוטיק מועצמים על ידי תמהיל החומרים בהם נעשה שימוש, כולל עץ אלגנטי, רהיטי עור בצבעי ירוק, רצפת שיש בגוון שנהב וטון נחושת החמים של אביזרי התאורה ופריטי האדריכלות הנוספים. כל הריהוט והפרטים הללו שנבחרו בקפידה, מתמזגים בהרמוניה ליצירת אווירה מעודנת ברוח מותג Rolex.

הבוטיק בקניון רמת אביב הינו תוצר של שיתוף פעולה מוצלח נוסף בין חברת ארו-אסיה ישראל לבין חברת Rolex ג’נבה. כחלק משת”פ זה, זוכה הצרכן הישראלי ליהנות מבשורות חדשניות בעולם שעוני היוקרה. בתחום זה מציע הבוטיק מגוון רחב ועשיר של שעוני Rolex.

חברת ארו-אסיה מזמינה אתכם לבקר בבוטיק Watch Show בקניון רמת אביב ולחוות את המבחר הגדול של שעוני Rolex ולפגוש את האנשים המקצועיים ביותר בתחום. www.euro-asia.co.il

 

 

 

למה דווקא לונדון? כל הסיבות לסופ”ש קצר בבירת אנגליה

$
0
0

תמונה: pexels.com

אם עומדות לרשותכם ארבעים ושמונה שעות פנויות לכיף , אתם יותר ממוזמנים לשלוף את הדרכון, לחפש טיסות ללונדון ולבלות את סוף השבוע הפנוי בעיר הבירה של אנגליה. למה דווקא לונדון? הנה ארבע סיבות מעולות.

1. בגלל המוזיאונים

לונדון היא עיר שיש בה המון מוזיאונים, ברובם המוחלט כלל לא דורשים דמי כניסה. המוזיאונים המובילים באירופה בפרט ובעולם בכלל פזורים ברחבי העיר ודרכם הם מספרים את סיפורה של הממלכה הבריטית לדורותיה. החל מאוצרות תרבות ואמנות ייחודיים ועד ל”מזכרות” מיוחדות במינן שנאספו במהלך השנים בהן שלטה האימפריה הבריטית על רוב העולם. מאחר וזמנכם קצוב, נמליץ לכם על שלושה מוזיאונים מובילים:

  • טייט מודרן (Tate Modern) – זהו מוזיאון לאומי אנגלי, ייחודו הוא בכך שמוצגי האמנות והגלריות שבו, פזורות לפי נושא ולא לפי תקופה. במוזיאון תוכלו להתרשם מכמה מהתערוכות המובילות בעולם, הסוקרות יצירות מודרניות ופוסט מודרניות של אמנים מפורסמים בניהם תמצאו את – מונה, דאלי ואמנים חדשים ומבטיחים.
  • המוזיאון הבריטי (British Museum) בלב שכונת בלומסברי הפסטורלית, נמצא אחד המוזיאונים הוותיקים והמיוחדים שיש לאנגליה להציע. המוזיאון הבריטי נפתח לראשונה לציבור בשנת 1759 ומאז ועד היום הוא מציג כמעט שבעה מיליון מוצגים מתחומים מגוונים הסוקרים את התפתחות התרבות האנושית בכלל היבשות בעולם: החל מראשית האנושות, דרך מצרים העתיקה, יוון הקלאסית, דרום אמריקה, אזור מסופוטמיה, אזור המזרח התיכון ועד לציוויליזציה האירופאית.
  • המוזיאון להיסטוריה של הטבע Natural History Museum)) – אחד המוזיאונים המיוחדים בלונדון, השוכן באחד המבנים היפים ביותר באנגליה כולה. המוזיאון סוקר את תהליך צבירת הידע האנושי על העולם ועל הטבע. זאת באמצעות כ-70 מיליון מוצגים שונים מחמישה תחומי דעת: חקר הצומח, חקר החרקים, חקר הדינוזאורים, חקר המינרל והגאולוגיה וחקר החי. זוהי אחת האטרקציות המוכרות והאהובות בלונדון.

2. בגלל האטרקציות

  • סיור באולפני warner brothers בעקבות הארי פוטר אם אתם מחובבי הז’אנר, אל תפספסו ביקור באתר הייעודי, כולו קודש להארי פוטר. במהלך הסיור באתר תוכלו לצלול אל עולמו המופלא, לראות סטים מקוריים מתוך הסרט ואפילו להיכנס אל מאחורי הקלעים של ההפקה ולהבין כיצד צולמו סצנות נבחרות מתוכו?
  • מסלול האימה בצינוק של לונדון – אם אטרקציות אפלות מעניינות אתכם, מסלול האימה הוא ללא ספק המקום בו תרצו להיות. האטרקציה הזו לוקחת את משתתפיה האמיצים אחורה בזמן, אי שם אל ההיסטוריה האפלה של לונדון וגשר לונדון.
  • מחזות זמר אזור ה-WEST END בלונדון הוא אזור עמוס תרבות בכלל ומחזות זמר בפרט. באולמות הגדולים והמרשימים (סיבה מספקת לבקר בהם) תוכלו להנות ממגוון רחב של מחזות זמר מושקעים במיוחד, חלקם מציגים כבר כמה עשורים ברחבי הממלכה. בין השאר תוכלו לצפות במלך האריות, אלאדין, כנר על הגג, מאמא מיה ועוד רבים וטובים.
  • אוטובוס התיירים של לונדון אוטובוס התיירים, או בשפה התיירותית: “HOP ON-HOP OFF”, הוא אחת האטרקציות המרכזיות בעיר. מאחר ואתם מגיעים ללונדון לזמן קצר – הוא מומלץ במיוחד. הסיור באוטובוס מספק היכרות מצוינת עם העיר. המסלול עובר דרך כל האתרים המרכזיים של לונדון ואתם נהנים גם מביקור חפוז בהם, גם מהדרכה המלווה את הסיור וכל זה – כשאתם יכולים לעלות ולרדת בין התחנות השונות ולהחליט האם אתם מעוניינים להרחיב את הידע שלכם על האתר ולבקר בו פיזית.

3. בגלל השופינג

גם בסוף שבוע קצרצר אפשר להתפנק במעט שופינג ולונדון עונה על הדרישה הזו – ובגדול. זוהי בירת השופינג של אירופה, בה תוכלו למצוא שפע מותגים בינלאומיים בתחומי הביוטי, אופנה, הנעלה, צעצועים, אלקטרוניקה ועוד. הנה האזורים המרכזיים לסיבוב קניות מספק:

  • רחוב אוקספורד (Oxford street) – זהו רחוב הקניות הראשי של לונדון בו תוכלו למצוא כמעט כל מותג שתוכלו להעלות על דעתכם. חלק מהחנויות נפרשות על פני מספר קומות, חלקן חנויות בוטיק או דוכני קניות קטנים יותר. דבר אחד בטוח: אם חשקה נפשכם בכמה שקיות בגדים חדשות, זה המקום!
  • רחוב בונד (Bond) – את רחוב בונד מרכיבים שני חלקים – הישן והחדש. בשניהם תוכלו למצוא שלל חנויות עם מותגי אופנה אופנתיים, חנויות בוטיק קטנות ומותגים מקומיים העשויים במיטב האופנה הבריטית.
  • קובנט גארדן (Covent garden) – זהו שוק מקורה מקסים ומיוחד ביופיו, בו נמכרים שלל מוצרי קונספט ייחודיים, לצד חנויות אופנתיות. תמונות ייחודיות, עיצוב לבית, תיקים, ביגוד מדליק, תכשיטים, כובעים ואינספור פריטים שאין (כמעט) לאף אחד אחר.

 

ההיסטוריה של “המוארים”

$
0
0

מהי הפילוסופיה העתיקה? מתברר שבמשך יותר מ-1,000 שנה איש לא ידע. תורותיהם של הפילוסופים היווניים של העת העתיקה: פיתגורס, סוקרטס, אפלטון ואריסטו נשכחו בהדרגה בסביבות 325 לספירה – בתקופה שבה הנצרות הפכה לדת רשמית של האימפריה הביזנטית. רבים מכתביהם נשרפו והושמדו, חלקם נעלמו לנצח וכמה בודדים נותרו בספריות נטושות.

יש ממד בפילוסופיה היוונית שבזכותו נבנו יסודות התרבות שלנו, והממד הזה לא רק מוזנח היום על ידי האקדמאים, אלא מצונזר באופן אקטיבי

עד שקם, מאות שנים אחר כך, איש אחד ממשפחת בנקאים עשירה בפירנצה ועשה היסטוריה. השנה הייתה 1460, וקוזימו דה מדיצ’י החל לשלוח שליחים לספריות נטושות ברחבי אירופה כדי שיחפשו את הכתבים האבודים שרק שמע עליהם. הוא שלח נציגים גם לעולם הערבי בתקווה למצוא עותקים שתורגמו לערבית וניצלו. למזלו, הוא מצא כמה והחל לבנות בפירנצה ספריה שתכיל אותם.

נכדו של קוזימו, לורנצו, הלך בעקבות סבו. בני משפחת מדיצ’י מילאו גם תפקידים מובילים בפירנצה ורצו להשתמש בכספם כדי לקדם חוכמה, יופי ואמת בעולמם. הם האמינו שהכתבים האבודים של יוון העתיקה יאפשרו להם לעשות זאת. לורנצו המשיך והגדיל את הספרייה של סבו והפך פילנתרופ של פילוסופים רבים. הוא הנחה אותם לחקור את הפילוסופיה היוונית ולנסות לתרגם למציאות קונקרטית את החוכמה שאליה הגיע אריסטו או להבין כיצד לגשר בין אפלטון לנצרות. לורנצו גם ליווה אמנים גדולים כמו לאונרדו דה-וינצ’י ומיכלאנג’לו. האחרון התגורר כחמש שנים בביתו.

איש המדינה העשיר בפירנצה, לורנצו דה מדיצ’י, תמך והנחה את הפילוסופים, האמנים והאדריכלים להחיות מחדש את התורות האבודות של יוון העתיקה

פעולותיה של משפחת מדיצ’י הובילו לשגשוג של תקופת הרנסנס. הכתבים הנחו את אנשי התקופה כיצד לבנות מבנים יפים והרמוניים בפירנצה וברומא סביב הרעיון היווני של שאיפה “ליופי” ו”לשלמות”. הם פתחו עבורם צוהר לאמיתות עתיקות שסייעו להם לפתח את המדע ואת הפילוסופיה. בהשראת היוונים, האדריכלים של האזור גם כתבו ספרים שניסו לפצח את החוקיות הנכונה למבנה של עיר, ובנו כנסיות מעוטרות בציורי קיר מרהיבים. זו הייתה תקופה של שגשוג רוחני.

קבוצת המאמינים של פיתגורס לבשה לבן וקמה לפני הזריחה כדי לשבת במדיטציה

היום, בחלוף כ-500 שנה, הרנסנס לא חזר. אנו אמנם ממשיכים ללמוד על סוקרטס באוניברסיטה, פותרים בעיות בבית הספר באמצעות המשוואות המתמטיות של תאלס או משפט פיתגורס ומשתמשים בדברי אפלטון כדי לפצח רעיונות מופשטים בתחומי הפיזיקה והמתמטיקה, אבל כל אלה הם כמו קליפה ריקה. המהות חסרה. “יש ממד בפילוסופיה היוונית שבזכותו נבנו יסודות התרבות שלנו, והממד הזה לא רק מוזנח היום על ידי האקדמאים, אלא מצונזר באופן אקטיבי מספרי הלימוד”, כותבת הסופרת לינדה ג’ונסן בספרה The Lost Masters (2016) המבוסס על מחקר שערכה בנושא חכמי יוון העתיקה.

הממד הזה, טוענת ג’ונסן, הוא המרכיב הסודי להתעוררות ולעושר התרבותי של תקופת הרנסנס. “תחת ההסתערות של המדע המטריאליסטי, מעיין ההשראה הזה כבה. עבודותיהם של המאסטרים התמלאו באבק והן יושבות מוזנחות על מדפי הספרייה. אין אנו מבינים עוד, ואפילו לא אכפת לנו, כמה דברים היו להם לומר לנו”.

המרכיב הסודי שנעלם

במשך אלפי שנים טיפחו הציוויליזציות הקדומות של מצרים, הודו וסין תרבות משגשגת והיסטוריה ענפה. סביב 600 לפנה”ס החלו גם היוונים לשנן את סיפורי המיתולוגיה שלהם, אבל עדיין הרגישו שמשהו חסר. היום אנחנו יודעים, בזכות ממצאים ארכיאולוגיים, שתרבויות גדולות שלטו באזור יוון לפני התקופה היוונית הקלאסית, כמו התרבות המינואית. אך נפילתה, מסיבות לא ברורות, העלימה את הידע שצברה ואת שורשיהן של אותן תרבויות.

בניסיון לגלות פרטים אודות עברם, יצאו היוונים למסעות אל עבר ציוויליזציות אחרות. אחד הראשונים שיצא היה תאלס איש מילטוס שהחליט לנסוע למצרים.

במצרים למד תאלס, ככל הנראה, מכוהנים ומאסטרונומים מצריים, ועם חזרתו ליוון השתמש בידע שצבר במדע ובמתמטיקה. כתוצאה מכך חשב על “משפט תאלס” בגיאומטריה, והיה היווני הראשון שיכול היה “לנבא” ליקויי חמה, להגדיר את חילופי העונות וזה שניסח את לוח השנה בן 365 הימים שלפיו אנו חיים היום.

הדואומו של פירנצה – קתדרלת סנטה מריה דל פיורה היא אחת מפלאי תקופת הרנסנס שנבנו בהשראת האדריכלות העתיקה | תמונה: Shutterstock

אבל תאלס למד מכוהני מצרים גם דברים אחרים. “תאלס למד שהטבע כולו חי ומלא באלוהיות. הוא דיבר על נשמה בת אלמוות. וכשנשאל אם אדם יכול להסתיר את מעשיו הרעים מהאלים, הוא ענה: ‘לא. גם לא את המחשבות הרעות'”, כותבת ג’ונסן בספרה.

תלמידו המפורסם של תאלס, פיתגורס, המשיך באופן טבעי את דרכו, אך התעלה מעל מורו ברמתו הרוחנית. להיסטוריונים אין כמעט מידע על חייו של פיתגורס או על האופן שבו רכש את הידע שלו, אך כמה היסטוריונים מהמאות הראשונות לספירה, כמו יאמבליכוס ואנטיפון, טוענים כי הוא נסע ללמוד במצרים. הסופיסט פילוסטרטוס בן המאה השנייה טוען שהוא גם נסע ללמוד בהודו. ההשערה האחרונה נשמעת הגיונית לאור מה שידוע על הקבוצה “הפיתגוראית” אותה ייסד פיתגורס בדרום איטליה – שהייתה מעין “אשרם” בנוסח יוון, לדברי ג’ונסן.

סוקרטס לא היה מטיף מוסרי, אלא איש דתי. ההבנה אודותיו השתנתה מאז באופן קיצוני

“קבוצת המאמינים שלו לבשה לבן וקמה לפני הזריחה כדי לשבת במדיטציה. הם בילו תקופות ארוכות בשתיקה והתנגדו ליחסי מין מחוץ לנישואים. הם העריצו את מורם הכריזמטי פיתגורס והאמינו שהוא הכיר את חייהם הקודמים ויוכל להוביל אותם להארה”. כן, זה אותו פיתגורס שניסח את המשפט המפורסם המתאר את יחסי אורכי הצלעות במשולש ישר זווית; זה שגילה את היחסים המספריים העומדים מאחורי הצלילים ההרמוניים ביותר; וזה שעסק במחקר אסטרונומי והבין שכדור הארץ הוא עגול.

תורתו הרוחנית של פיתגורס השפיעה מאוד על הפילוסופים שקמו בדורות אחריו כמו פרמנידס, שהיה רופא ופילוסוף ולימד את תלמידיו שכדור הארץ הוא כדור ושהשמש והירח הם חלק משביל החלב. פרמנידס כתב בחייו ספר קצר שהוא למעשה שיר (“על הטבע”). הוא אמנם לא שרד בשלמותו, אך היה מספיק חשוב כדי שפרמנידס ירוויח בזכותו את התהילה שלו. בהקדמה לשיר הוא מספר על מסע במרכבה לשמים, בו הוא זוכה להתגלות מפי האלה דיקה אשר חושפת אותו לאמת, למען יביא אותה לשאר בני האדם. פרמנידס היה אחד ממובילי האסכולה האלאטית שתפסה את המציאות כמהות אחת, קבועה ובלתי משתנה. הוא טען שמה שנתפס בעינינו כשינוי, למשל עצים הזזים ברוח – אינו אלא אשליה, כיוון שהמציאות היא מהות אחת שאינה משתנה. הוא השפיע על אפלטון ועל תאוריית ה”אידאות” שלו כפי שנראה עוד מעט.

מרכז רוחני

ככל שהצטברו חלקי הפאזל, ומאגר הידע של היוונים התרחב, יוון החדשה-ישנה בנתה במהלך המאה החמישית לפנה”ס את הציוויליזציה שלה על יסודות מוצקים יותר. פילוסופים, מדענים ואמנים מילאו את רחובות אתונה, יצרו ארכיטקטורה מרשימה והפכו את העיר למרכז רוחני, תרבותי ומסחרי משגשג. אתונה הייתה עיר-מדינה עצמאית. הנמל שלה, פיראוס, הקנה לה כוח רב ושליטה בערי-מדינה אחרות, ונבנו בה מבנים מפוארים כמו הפרתנון הניצב בחלקו עד היום על האקרופוליס – אותה גבעה מבוצרת מעל העיר.

באותם ימים, סוקרטס היה מהלך יחף ברחובות אתונה, מלווה בנאמניו. לעתים היה נעצר לשוחח עם אינטלקטואלים, פוליטיקאים ואמנים. הוא שאל אותם את שאלותיו המפורסמות, ושוחח עימם על דעותיהם בנושאי צדק, אמנות ואהבה. עם זאת, כשסוקרטס הגיע לשנות ה-70 של חייו, במאה הרביעית לפנה”ס, העניינים באתונה החלו להתדרדר. המלחמה הפלופנזית, שנמשכה כ-30 שנה בין אתונה לספרטה, הסתיימה בתבוסת אתונה ומחיר התבוסה התבטא בחוסר יציבות פוליטית ובמשברים קשים.

“אריסטו עם פסל של הומרוס” – ציור של רמברנט מ-1653 המתאר את אריסטו חובר למקורות היווניים העתיקים שלוהאדם לפיקסל, וכך גם נמדד ערך החיים שלו

אך אולי הדבר החשוב מכול היה שבתקופה זו נוצר בליל של אסכולות אינטלקטואליות שסתרו זו את זו ויצרו בלגאן במחשבתם של האנשים. “הקונפליקט בקרב הקולות השונים היה מגרה אבל מבלבל מאוד, והאנשים הרגילים לא ידעו יותר למי ובמה להאמין”, כותב האקדמאי יו טרדניק בהקדמה לספר “ימיו האחרונים של סוקרטס” (מדובר באוסף טקסטים שכתב אפלטון. פורסם ב-1954 באנגלית).

אחת האסכולות הייתה “הסופיסטים” או “האנשים החכמים”. “הם לא היו – לפחות לא במהותם – פילוסופים או מדענים, אלא מורים מקצועיים”, מסביר טרדניק. היו בהם כאלו שעודדו ספקנות ודיברו על סובייקטיביות ורלטיביזם. “הם לא יצרו חוכמה וטוּב, אלא חוכמה ויעילות. והם גבו כסף בעבור שירותיהם – מה שהכה בתדהמה את הפילוסופים באותה תקופה. בקצרה, הדתות הקודמות והאידאלים המוסריים פילסו דרך לעריסה של חומרניות אופורטוניסטית. היה צורך עז בקולו של נביא”, כותב טרדניק.

בבודהיזם, כמו אצל אפלטון ואצל פילוסופים יווניים בכלל, הדרך להגיע אל האמת היא באמצעות טיהור הנפש

טרדניק, שתרגם את אפלטון ואריסטו לאנגלית, טוען ש”הנביא” היה סוקרטס. “בעידן של ספקנות, סוקרטס האמין בתקיפות בטוב מוסרי כדבר היחיד שחשוב. הוא זיהה זאת, כיוון שעבור הטבע הישר שלו זה היה בלתי נתפס שמישהו יראה מה נכון לעשות, מבלי לעשות מה שנכון”, הוא כותב, ומניח שזאת גם הסיבה שהחליטו להוציאו להורג.

כשעמד למצות את הדין, לאחר שמדינת אתונה דנה אותו למוות באשמת “השחתת הנוער” ו”אמונה באלוהים אחרים”, אותו סוקרטס ששאל שאלות כאילו אינו יודע דבר, חשף את אמונתו באלוהים ואת אמונתו בגלגול נשמות.

פיתגורס והפיתגוראים קיימו “אשרם בנוסח יוון”. בציור הזה של פיודור ברוניקוב, 1869, הם נראים חוגגים את הזריחה

“אומרים שכשברבור מבין שזה זמנו למות, הוא שר ביתר מתיקות מאי פעם בעבר”, אומר סוקרטס בדיאלוג “פיידון” – המתעד את רגעיו האחרונים (הדיאלוג נכתב על ידי אפלטון). “יש אנשים האומרים שזאת שירת אבל. אולם ציפורים אינן שרות כשהן כואבות, הן שרות רק כשהן מלאות בשמחה. הברבור יודע שהוא חוזר לאפולו, האל שהוא תמיד שירת בנאמנות, ושר בשמחה על הפלא שהוא יודע שמחכה לו בעולם הבא. אני מאמין שחייתי את חיי בשירות של אותו אל, ואני מצפה להיכנס לתוך אורו”.

“סוקרטס לא היה מטיף מוסרי, הוא היה בכנות איש דתי”, כותב טרדניק. אבל מאז אותם ימים, ההבנה לגבי סוקרטס השתנתה בצורה קיצונית. סוקרטס נתפס היום בעיקר כמי שהשתמש בטכניקה הגיונית של שאילת שאלות במטרה להביע טיעון מסוים או לשכנע. יש חוקרים שאף טוענים כי סוקרטס הוצא להורג כיוון שהיה בכלל אתאיסט והשפיע על הנוער. ורבים מקשרים את אמירתו שאינו יודע כלום כדרך שלו להגיד שהכול הוא יחסי. למעשה, מה שסוקרטס רצה לעשות היה להגיע לאמת, ולסייע לאנשים להגיע לאמת, כפי שינסו לעשות שנים מאוחר יותר בתקופת הרנסנס.

אפלטון כמובן הושפע מאוד מסוקרטס. הרעיון המפורסם ביותר של אפלטון היה “האידאות”. הוא טען שיש שני סוגי דברים, אלו שאנו חשים בעזרת חושינו ונמצאים בשינוי מתמיד, ואלו שלעולם אינם משתנים. לדוגמה, אנו רואים מיליוני אובייקטים עגולים בטבע כמו אבנים. אבנים הן דברים שמשתנים ולא קיימים לנצח. לעומת זאת, הקונספט של עיגול אינו משתנה. לא נמצא לעולם עיגול מושלם בטבע, אבל הקונספט של עיגול תמיד יהיה מושלם.

מסיבה זאת, עבור אפלטון, “האידאות” היו אמיתיות הרבה יותר מכל דבר בעולם החומרי. לכולם יש תמונה אידיאלית בראש של יופי או של אהבה אמיתית, אך עם זאת, היופי בעולם הוא בר חלוף ומערכות יחסים מסתיימות. אז מה זה יופי? מהי אהבה? מהי אמת?

אפלטון משתמש באלגוריה של מערת צללים, שמחזיקה בתוכה שבויים מגיל רך, שרואים רק את הצללים של המציאות בחוץ ולא את הדברים עצמם. הוא מספר על אדם שמצליח להשתחרר מהמערה ולצאת לעולם האמיתי. בתחילה הוא מסתנוור מאור השמש, אבל אז עיניו מסתגלות לכך. “למה אלוהים יצר את העולם החומרי הזה, ‘המערה האפלה’ שאנחנו חיים בה? עבור אפלטון, אלוהים הוא המצב הגבוה ביותר של טוב, יופי ואמת”, כותבת ג’ונסן. “כשאנחנו עוזבים את המערה ומגיעים לעולם למעלה, כמו האדם החופשי בסיפור, אנחנו מתקרבים למצב של על אדם”, היא מוסיפה.

רעיון המערה מזכיר במעט את הרעיון הבודהיסטי של “העולם כאשליה”. גם בבודהיזם אדם חייב להבין שהמציאות שהוא קולט בעזרת שתי עיניו היא אשליה, ועליו ולנסות לפרוץ מבעד לה אל עבר האמת. בבודהיזם, כמו אצל אפלטון ואצל פילוסופים יווניים בכלל, הדרך להגיע אל האמת היא באמצעות טיהור הנפש – השתחררות מ”החזקות” כמו: כעס, קנאה ותשוקות אנושיות. גם סוקרטס חשב כך.

בהקשר הזה, קשה להתעלם מהעובדה שבודהה שאקיאמוני (סִידְּהַארְתָּה גַאוּטַמָה) חי ולימד בהודו עשרות שנים בודדות לפני שאפלטון הגיע לעולם. ומי נסע להודו בתקופתו של שאקיאמוני? לפי עדות אחת, פיתגורס, שחלק מהתורה הפיתגוראית שלו שילבה פרקטיקות וסמלים שהושפעו בלא ספק מהמזרח. התורה הפיתגוראית השפיעה על אפלטון, על אריסטו ועל דורות של פילוסופים יוונים מאות שנים אחריו.

“אחרי מות סוקרטס, אפלטון נסע הרבה, וחי במשך זמן מה בדרום איטליה, שם הוא למד עם המאסטרים הפיתגוראים שחיו שם”, כותבת ג’ונסן. ההשפעות ניכרות בכתביו. אפלטון אף הואשם שחשף את סודותיהם של הפיתגוראים בלי רשות.

מי שהאזין לאפלטון ב”אקדמיה” שייסד וראה בו את מורו היה אריסטו. בעוד שאת אפלטון עניינה האמת מאחורי העולם המשתנה שבו אנו חיים, את אריסטו עניין איך אנחנו חווים את העולם באמצעות חושינו. אריסטו חקר עם תלמידיו והעלה על כתב ידע מכל התחומים האפשריים: פיזיקה, מטאפיזיקה, קוסמולוגיה, אסטרונומיה, מטאורולוגיה, גיאולוגיה, שירה, חלומות, לוגיקה ועוד. בניגוד לאפלטון, הוא טען שלא מספיק לשבת ולהרהר על העולם, אלא יש לבחון אותו באופן פיזי. כך החל להתפתח המדע, כפי שאנו מכירים אותו היום.

עם זאת היה הבדל משמעותי בין נקודת המבט של אריסטו על מדע לבין זו של המדענים היום. אריסטו האמין במטאפיזיקה והגדיר אותה כ”מדע אלוהי” כיוון שהיא נוגעת לא רק בידע, אלא גם בחוכמה. בניגוד לתפיסה העכשווית במדע, אריסטו חשב שהאטומים והכוחות המופעלים עליהם אינם יכולים לבדם להסביר את המבנה והמורכבות של היקום ושל הדברים החיים בתוכו. אריסטו מתאר יקום שבו לכל תנועה או שינוי יש מניע. לכל מניע יש בעצמו מניע אחר עד שמגיעים למניע הבסיסי, ל”סיבת הסיבות” – “המניע הבלתי מונע”. למניע הבלתי מונע יש הוויה טהורה.

בספרו “מהי הפילוסופיה העתיקה?” מסכם פייר אדו, הפילוסוף וההיסטוריון הצרפתי, את הנושא וכותב כי פילוסופיה עתיקה היא דרך חיים, דרך רוחנית, ולא רק אוסף של תיאוריות ושיטות מחשבה של פילוסופים, כפי שנהוג היום לחשוב. “כן, היסטוריה מסוג כזה (של שיטות המחשבה, מ”מ) ראויה גם היא ללימוד”, הוא כותב, “אבל לצדה יש מקום ללמוד ולבחון את ההתנהגות הפילוסופית עצמה ואת החיים הפילוסופיים”.

ג’ונסן מעזה לומר שלדעתה היכולת של חכמי יוון העתיקה לצאת מעבר לגבולות החשיבה שלהם ולהתחבר לרוחניות היא הסיבה לכך שהם חשבו בדרך יצירתית והגיעו להישגים. האם יש סיכוי שנצליח גם אנו להרחיב את המחשבה ונזכה לראות רנסנס חדש בחיינו?

תיאוריית ההתנוונות של דארווין

$
0
0

תמונה: Natata / Shutterstock.com

דובי הקוטב נחשבים לטורפים היבשתיים הגדולים בעולם. הפרווה הלבנה, שממרחק נראית כמעט שקופה, מסייעת להם להסתוות בקרח. פרופ’ ג’ון וואנג מאוניברסיטת קופנהאגן שבדנמרק ושותפיו רצו ללמוד אילו שינויים גנטיים עברו דובי הקוטב שאפשרו להם להשתלב היטב בסביבה הקפואה והמאתגרת, ולפתח את החזות החסונה והאצילית שלהם. לשם כך הם ריצפו את הגנום של 89 דובים. רובם היו דובי קוטב, אבל עשרה נוספים היו דובי גריזלי חומים שהגיעו מחלקים שונים של ארה”ב. המסקנה שאליה הגיעו החוקרים היא ששני סוגי הדובים התפתחו מאב קדמון משותף לפני כ-400 אלף שנה (Liu, Lorenzen, Fumagalli, +26, 2014).

עד כה חשבו שהמוטציות בונות יכולות חדשות. כעת מבינים שתפקידן הפוך – להרוס

אך הנתונים שנאספו מהריצוף הגנטי של שני סוגי הדובים הובילו את החוקרים למסקנות מעניינות אפילו יותר. הם הצליחו לאתר את המוטציות שגרמו לדובים להסתגל לסביבה הקפואה. ידוע למשל שכדי להתמודד עם הקור הארקטי דוב קוטב נושא בגופו כמויות גדולות מאוד של שומן – לפעמים אפילו כמחצית ממשקל גופו. בני אדם ויונקים אחרים אינם מסוגלים להתמודד עם כמויות שכאלו כי במהרה הכולסטרול, בעיקר “הרע”, עלול לגרום לחסימת כלי דם או להוביל להתפתחות מחלות לב.

ממכתביו המקוריים של דארווין | תמונה: Peter Macdiarmid/Getty-Images

כשפרופ’ וואנג ושותפיו בחנו את המוטציות הספציפיות המבדילות את שני סוגי הדובים שנבדקו – דובי הקוטב הלבנים ודובי הגריזלי החומים – הם גילו 16 מוטציות מרכזיות שמתוכן תשע קשורות לצריכת שומן. וכאן בדיוק התגלה דבר מפתיע – המוטציות פגעו בתפקוד הגנים ולא שיפרו אותם. במילים אחרות, הדוב הצליח להתאים את עצמו לסביבה הקיצונית באמצעות מוטציות שהרסו חלק מתפקוד הגנים של האב הקדמון. את הפרווה הבהירה והאצילית השיגו דובי הקוטב בעקבות שיבוש תפקודם של שני גנים אחרים.

האם התאוריה שלפיה התפתחנו מהקוף יכולה להיות במקרה כזה עדיין תקפה?

מאז שצ’ארלס דארווין פרסם את התיאוריה שלו בספר “מוצא המינים” (1859) נהגו להתייחס לשינויים אקראיים במידע התורשתי – מה שמאוחר יותר התברר כמוטציות אקראיות – בתור המנוע שמוביל להתפתחות המינים. מעין כוח שיוצר חידושים המביאים לשינויים הנדרשים. כך היצורים החיים יכולים לפתח בהדרגה יכולות חדשות העוזרות להם להתאים את עצמם טוב יותר לסביבה ולשפר את סיכוייהם לשרוד. באמצעות המוטציות האקראיות התפתחו גם מינים חדשים בתהליך הדרגתי: מיצורים חד תאיים החיים במים התפתחו יצורים רב תאיים; לאחר מכן התפתחו יצורים שעברו ליבשה; מהם התפתחו הזוחלים ובהמשך גם היונקים; משם הקופים ובסופו של דבר בני האדם. כדי להדגים את התהליך תיאר דארווין שינויים הדרגתיים שהתרחשו במבנה המקור של מיני הפרושים השונים (סוגים של ציפורי שיר) בהם נתקל במהלך ביקורו באיי הגלפגוס: הוא בחן את השינוי ההדרגתי במקור שלהם שהפך מעבה וגדול לקטן יותר ויותר.

איור: מושיק גולסט

אבל ב-50 השנים האחרונות, ובמיוחד בשני העשורים האחרונים, מאז שהריצוף הגנטי הפך לתהליך פשוט וזול המאפשר לנו לראשונה לראות ישירות את המוטציות ברמה המולקולרית, מדענים מתחילים להבין שהתהליכים שמתרחשים שונים מאוד מהדרך בה חשב עליהם דארווין.

עד כה המדענים חשבו שהמוטציות מצליחות לבנות בעצמן יכולות חדשות, אבל למעשה הן עושות ההיפך – במרבית המקרים הן הורסות את המנגנונים הגנטיים הקיימים. אז איך יתכן שהתפתחו יצורים מתקדמים יותר באמצעותן? האם התאוריה שלפיה בני האדם התפתחו מהקופים, יכולה להיות במקרה כזה עדיין תקפה?

מוטציות – בעיקר לשינויים הקטנים

קשה לחשוב על תיאוריה מדעית שהצליחה להשפיע על ההשקפה האנושית כמו שהצליחה תורתו של דארווין. מאז שפורסמה באמצע המאה ה-19, היא עיצבה את האופן בו אנחנו תופסים את עצמנו ואת היחסים שלנו עם העולם שמסביבנו.

התיאוריה של דארווין מציעה שני עקרונות מרכזיים שמנחים את ההתפתחות ההדרגתית של המינים. העיקרון הראשון הוא שמתרחשים שינויים אקראיים במידע התורשתי – אותן מוטציות שהזכרנו. העיקרון השני, טוען דארווין, הוא זה שמבטיח התפתחות חיובית של המינים – הברירה הטבעית. על פי הברירה הטבעית תכונות חדשות מועילות המשפרות את סיכויי ההישרדות של האורגניזם יתפשטו בהדרגה בדורות הבאים בקרב האוכלוסייה.

הראשון שהבין זאת היה הביולוג היפני מוטו קימורה שטען כי ייתכן שמרבית המוטציות אינן חשובותהארא

אם התכונה החדשה מועילה באמת, היא אפילו תתקבע בכלל האוכלוסייה ותחליף בסופו של דבר תכונה קודמת. לעומת זאת, תכונה חדשה מזיקה, הפוגעת בכשירותו של הפרט, תיעלם במהרה כלא הייתה.

אולם כשדארווין פרסם את התיאוריה שלו לא היה ברור היכן מתרחשים אותם שינויים אקראיים במידע התורשתי ואיך הם באים לידי ביטוי ברמה המולקולרית. רק בעקבות פענוח מבנה הדי-אן-איי, ב-1953, התברר שמדובר במוטציות גנטיות – שהן שינויים בקוד הגנטי הנגרמים לעתים קרובות כתוצאה מטעויות בהעתקת מולקולות הדי-אן-איי.

תמונה: Shutterstock

מאז פענוח הדי-אן-איי יוחס למוטציות האקראיות, וליתר דיוק – לחיוביות שבהן – תפקיד מרכזי בתור הכוח המניע בתהליך האבולוציה. באמצעותן תהליכי הברירה הטבעית עובדים, ותכונות חיוניות להישרדות מצליחות להתפשט באופן נרחב באוכלוסייה. באמצעותן מתפתחות גם משפחות מינים חדשות במידת הצורך. אבל בשנים האחרונות מחקרים הראו שבמקרים רבים השפעתן של המוטציות האקראיות אינה חיובית, אלא שלילית.

הראשון שהחל להבין שהמוטציות פחות מועילות מכפי שחושבים היה הביולוג היפני מוטו קימורה שטען כי ייתכן שמרבית המוטציות אינן חשובות כפי שאנחנו נוהגים לחשוב. ב-1968, במאמר מהפכני שלימים ייסד את “התיאוריה הנייטרלית”, טען קימורה שמרבית המוטציות הן בכלל נייטרליות – לא תורמות ולא פוגעות בכשירותו של הפרט – ולכן תהליכי הברירה הטבעית אינם חלים עליהן.

אני לא רואה כיצד תהליכים דארוויניסטיים יבנו אלמנטים גנטיים שיבדילו משפחה אחת מאחרת

פרופ’ יצחק פלפל מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן הסביר לי בעבר ש”לפני כן, הרעיון היה שמוטציות צריכות לשנות, לשפר. אם למשל אנחנו והפרות הם אורגניזמים שונים, זה נגרם מכך שהמוטציות שיש לנו בגנים אלו או אחרים הן שגרמו לנו להיות שונים מפרות ולכן הן התקבעו באוכלוסייה.

“אבל קימורה הסביר לנו שזה בדיוק ההפך. שרוב המוטציות קורות לא בגלל שהן חשובות. רוב המוטציות שיש לנו הן ניטרליות – אינן תורמות ואינן גורעות מהכשירות של האורגניזם. התיאוריה שלו הביאה לשינוי יסודי מאוד”.

ב-2002 פרופ’ ריצ’ארד קרטר מאוניברסיטת אדינבורו החליט לסקור את המוטציות שאפשרו לאנשים לפתח חסינות לטפיל המלריה (Carter, Mendis, 2002). פרופ’ קרטר גילה שבאזורים שונים הסובלים מהמחלה, כמו בחופי הים התיכון וברחבי אפריקה, התפשטו סוגים שונים של מוטציות המקנות רמה כזו או אחרת של חסינות למחלה. אבל כשבחן את הסוגים השונים של המוטציות התברר שכמעט כולן קשורות באובדן תפקוד גנים הקשורים לכשירות מסוימת של תאי הדם האדומים. חלקן קשורות למחלות כמו תלסמיה או אנמיה חרמשית (הקשורות לפגיעה בייצור תקין של המוגלובין). אחרות מזיקות פחות אך גם הן מעורבות באובדן כשירות מסוימת – הן פוגעות בתפקוד הגן עצמו או באזור המווסת את הפעלת הגן.

פרופ’ מייקל בהה (Michael Behe) מאוניברסיטת ליהי שבארה”ב, מחבר הספר “דארווין מנוון” (Darwin Devolves, 2019) הציע לכך הסבר בריאיון שערכתי איתו. “במקרים רבים הדרך המהירה ביותר והקלה ביותר להתאים לשינוי בסביבה היא לפרק משהו קיים ולהשליך אותו”. פרופ’ בהה טוען שמכיוון שקיימים כל כך הרבה דברים מועילים העלולים להינזק כתוצאה משינויים אקראיים, נראה שמוטציות אקראיות ומהירות עלולות לגרום במקרים מסוימים ליותר נזק מאשר תועלת.

הגנים נשברים והתיאוריה טובעת

בהה, פרופ’ לביוכימיה, עסק בתחילת דרכו המדעית בחקר המבנה של הדי-אן-איי. אבל ספר שנפל לידיו לקראת סוף שנות ה-80, “אבולוציה, תיאוריה במשבר” (Denton, 1985) גרם לו להתחיל לבחון אחרת את כל מה שלמד. “מייקל דנטון, גנטיקאי ורופא, העלה בספר שאלות רבות לגבי התיאוריה של דארווין שמעולם לא חשבתי עליהן וגם מעולם לא שמעתי עליהן אף על פי שכבר כיהנתי כפרופסור”, מספר פרופ’ בהה.

בספר מעלה דנטון סוגיות ותהיות רבות, בהן אחת הנוגעת לרמת המורכבות של המערכות הביולוגיות שאינה פחותה מרמת המורכבות של מערכות הנדסיות. כיצד ייתכן שתהליכים אקראיים, שעל פי רוב אינם מובילים לפתרון יעיל, יכולים להוביל לפיתוחן של מערכות מורכבות וסדורות? שאלות מורכבות יותר שמעלה דנטון נוגעות להתפתחות החיים הראשוניים, אבל אליהן עוד נחזור בהמשך.

פרופ’ מייקל בהה

“הופתעתי, והתחלתי להתעניין בנושא”, מספר פרופ’ בהה. “החלטתי לבדוק את זה בעצמי – לנסות להסביר את התפתחותן של המערכות המורכבות שאנחנו נתקלים בהן פעמים רבות בביוכימיה. נדהמתי לגלות שלמעשה אף אחד לא באמת הסביר אותן. כל ההסברים נראו מזויפים, רק פָסָאדָה שאין מאחוריה כלום. גם לא מצאתי מאמרים אקדמאים המראים בצורה מסודרת כיצד המנגנונים של דארווין מסוגלים לבנות משהו, כך שהתחלתי להתעניין בנושא הרבה יותר”.

ב-1996 פרסם פרופ’ בהה את ספרו הראשון, “הקופסה השחורה של דארווין”, ומאז היה לאחד הדוברים המובילים של תנועת “התכנון התבוני” (לא בריאתנות). התנועה דוגלת ברעיון שתכנון מכוון, ולא תהליכים אקראיים, הוא מה שהוביל להתפתחות החיים בכדור הארץ. מאז יסודה מעוררת תנועת התכנון התבוני התנגדות נחרצת בקהילה המדעית.

אף כימאי לא יודע להסביר כיצד התפתחו הדברים באמצעות התהליך הדארוויניסטי

בספר החדש שלך אתה טוען שמוטציות הן בעיקר מזיקות.

“כן, זה משהו שמתגלה רק ב-20 השנים האחרונות מאז שריצוף הדי-אן-איי הפך לתהליך אוטומטי ושגרתי והרבה יותר קל לעשות אותו”.

כלומר, משפחות חדשות לא יכולות להתפתח לדעתך באמצעות התהליכים שתיאר דארווין. 

“הן לא. אני לא יכול לראות כיצד תהליכים דארוויניסטיים יבנו אלמנטים גנטיים חיוביים כלשהם שיבדילו משפחה אחת מאחרת. אני ביוכימאי כך שאני מסתכל על הרמה המולקולרית. אנחנו לא יודעים מה מבחין בין משפחה אחת לאחרת ברמה המולקולרית”.

וחוקרים אחרים מגיעים למסקנות דומות לשלך?

“הם בדרך כלל רק מדווחים על הממצאים בלי להעיר הערות לגביהם. אני די בודד כאן, אבל אני מבין אותם. צריך להיות פתוח בשביל חשיבה כזאת, אחרת אתה לא יכול לראות את זה. לפני 30 שנה גם אני חשבתי שהתיאוריה של דארווין נכונה, ואז אני זוכר שאמרתי לעצמי: ‘או קי, זה מה שהאבולוציה עשתה’. אם אתה לא חושב על זה ואתה לא חשדן לגבי זה אז אתה לא מבחין בבעיות.

“אנשים הבחינו שלאורך האבולוציה היו גנים שנשברו (גנים שיצאו מכלל תפקוד, ר”ת), ושלפעמים השבירות האלו גם מועילות, אבל אף אחד לא שאל שאלות כמו ‘האם התהליך בו מוטציות הורסות תפקודים קיימים הוא בעצם התהליך השכיח ביותר?’ או ‘אם גנים נשברים בקלות שכזאת אז כיצד בעצם מלכתחילה הצליחו להתפתח כל המנגנונים הביולוגיים המתוחכמים האלו בתהליכים עיוורים וללא הנחיה?’ – אלו תמיד היו השאלות שאף אחד לא שאל. אנשים רק התחמקו מהשאלות האלו.

“ויש גם עניין נוסף. אם אנשים לא ישתמשו בתיאוריה של דארווין הם יתחילו לחשוב על הסברים אחרים ואז מגיעים לתחום של תיאולוגיה שמאז ימיו של דארווין סיכן ביולוגים”.

אתה חושב שלמדע יש בכלל כלים לענות על שאלות כאלו?

“לגבי שאלות כמו ‘האם זה באמת אלוהים שמאחורי כל זה’, אני חושב שלמדענים יהיה קשה מאוד להיכנס לזה. אבל זה לא אומר שאנשים מתחומים אקדמיים אחרים לא יכולים. אני בטוח שפילוסופים, תיאולוגים ואנשים מתחומים רבים יכולים לתרום לדיון הזה”.

ראשית החיים

אחת הסוגיות המורכבות ביותר בכל הנוגע לתהליכי התפתחות החיים קשורה לשלבים הראשונים, לדרך שבה התפתחו כאן החיים מלכתחילה. כל עוד לא קיים ייצור חד תאי חי (או לכל הפחות מולקולת די-אן-איי) המסוגל לשכפל את עצמו ולהוליד צאצאים, מנגנוני הברירה הטבעית המבוססים על שינויים הדרגתיים קטנים מדור לדור פשוט לא יכולים לעבוד. בלי שיפורים הדרגתיים קטנים כל מה שנשאר על פי התיאוריה של דארווין הם השינויים האקראיים, העיוורים. לכן, שאלת ראשית החיים היא אחת הסוגיות הסבוכות ביותר בכל הנוגע לתורת האבולוציה של דארווין, גם היום.

לאורך השנים הועלו מגוון תיאוריות לגבי מקור החיים. מרביתן קשורות לסוג של “מרק קדמון” בו מולקולות צברו מורכבות הדרגתית עד שנוצרו החלבונים הראשונים, או לחילופין מולקולות הדי-אן-איי הראשונות. אלו בתורן כבר אולי יכלו לשכפל את עצמן, כך שמשלב זה, בתהליכי ברירה טבעית, הובילו להתפתחות התאים הראשונים. אבל גם בתיאוריות אלו קיימות עדיין סוגיות מורכבות שטרם קיבלו מענה.

צ’ארלס גרנר (Charles Garner), פרופ’ לכימיה אורגנית מאוניברסיטת מיסיסיפי שבארה”ב, הסביר לי בעבר על המורכבות הזו. “אחת הבעיות קשורה לזמינות של ‘אבני הבניין’ שמהן מרכיבים מולקולות כמו די-אן-איי או חלבונים”. בדבריו הוא התייחס לסדרת ניסויים שנערכה בעבר, בה ניסו לבחון אלו מולקולות יכולות להתפתח באופן אקראי בתנאים המדמים את הימים הקדומים של כדור הארץ. “התברר שלא הופיעו כל סוגי חומצות האמינו המוכרות כיום, וגם לא כל הסוכרים או אבני הבניין של הדי-אן-איי. יש אלמנטים רבים (חומצות אמינו וכדומה, ר”ת) שעדיין חסרים, שמעולם לא נראו”.

“בעיה אחרת היא שמרגע שיש לך את האלמנטים, איך מרכיבים אותם יחד בסדר הנכון? הם הדגימו שאפשר לעשות רמה נמוכה של הרכבה בתנאים מאוד מסוימים אבל לא יוצא שום דבר מאוד מרשים. כשמנסים לצרף את הדברים, חייבים לצרף אותם בסדר מאוד מסוים כדי שהם יהיו פעילים”.

בספר Darwin’s Doubt (2013), סטיבן מייר (Meyer), דובר מוביל נוסף של תנועת התכנון התבוני, מציין תהליך בעייתי נוסף שלמעשה הועלה כבר בתקופתו של דארווין – “הפיצוץ הקמבריוני” – המתייחס לתקופה שראשיתה לפני כ-580 מיליון שנה. עד אותם ימים, החיים על פני כדור הארץ היו פשוטים מאוד. מורכבים מתאים בודדים שהתפתחו לאט מאוד ושלכל היותר התארגנו במושבות.

אולם תוך תקופה קצרה יחסית של כ-80 מיליון שנה (מ-580 מיליון ל-500 מיליון שנה), שהתאפיינה בהתפתחות אבולוציונית מואצת, הופיעו מיני חיים מתוחכמים חדשים רבים בהם רכיכות ובעלי שריון. מייר טוען בספרו שהתפתחות הדרגתית כמו זו שמציע דארווין דורשת תהליכים ממושכים הרבה יותר מאלו המופיעים בשרידים שנשארו מאותה תקופה.

פרופ’ ג׳יימס טור (James Tour) מאוניברסיטת רייס שביוסטון, טקסס סיפר לי שהוא נוהג לשאול מדענים כיצד לדעתם התפתחו החיים, אך עדיין לא הצליח לקבל לכך תשובה מניחה את הדעת. ״אני לא אומר שאין מדענים המבינים את זה, אני טוען שאין כימאים המבינים את התהליכים האלו. אם תשאלי כימאי על המנגנון, הוא צריך להראות לך מולקולות. בתחומי מחקר אחרים מראים לך מולקולות ומבנים שבהם הדברים הופיעו. כשאני מבקש תיאור כיצד הכול התפתח באמצעות התהליך הדארוויניסטי, אף כימאי לא יודע להסביר את זה. ביולוגים רבים המסבירים את זה “טסים” בגובה של עשרה קילומטרים אבל לא יורדים לפרטים של המבנים המולקולריים – איך כל זה יכול היה לקרות”.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live