Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

משה צוק מוביל את ענף השיש

$
0
0

ZukMarble.com

כשהמפעל המשפחתי הוקם על ידי יהושע צוק בתחילת שנות ה-80 הוא התמחה ביצור ובשיווק שיש למטבחים, אך לימים, בנו, משה צוק, איש עסקים ויזם, נכנס לעסק, והצליח להגדילו ולהפוך אותו לבינלאומי, הרבה לפני ששינינו את הרגלי הצריכה שלנו ועברנו לרכוש הכל דרך החנויות האינטרנטיות והרכישות המקוונות.

בזמן שהעסקים סביבו שאפו להתקיים והצליחו לעשות זאת בהתבססם על הקהל המקומי בלבד, משה צוק, אז בחור בן 20 הבין, שמדינת ישראל היא חצי סיכה על מפת העולם, אבל את מוצרי השיש, דורשים בעולם כולו, מה שהניע אותו לפתח פעילות ייצוא, ובמקביל לפתוח עסקים נוספים ברחבי העולם.

תוך מספר שנים צוק מוצרי שיש הפכה לקבוצה גלובלית בעלת מגוון גדול של מוצרי שיש, שאת קו המוצרים שהיא מייבאת ניתן לראות גם ברחבי אירופה, וארצות הברית. החברה נמצאת בגידול מתמיד, עם כוח קניה גדול מול ספקיה.

תחת קבוצת צוק פועלות כיום 4 חברות שונות:

צוק מוצרי שיש בע”מ“, שנחשבת לחברה המובילה בישראל לייבוא ושיווק של אריחי שיש, גרניט, ואבן טבעית, מאז שנת 1980. כל סוגי האבנים משווקים על ידי החברה כאריחים, המשמשים לריצוף ולחיפוי קירות פנים וחוץ, במסגרת פרויקטים במגזר העסקי, המסחרי והפרטי.

אופק ביצוע“, שהיא החברה המובילה בישראל לייבוא, שיווק והרכבת מדרגות משיש, גרניט, ומאבן טבעית.

ZukMarble.com

Zuk China, הממוקמת בסין, ומתמחה ברכש מקומי, ובייצוא מוצרי שיש לארה”ב ולאירופה. משה בחר לפתוח עסק נוסף דווקא בסין, מאחר וזיהה את הפוטנציאל שטמון במעצמה הכלכלית, ורצה לנצל את כוח הקנייה שקיים במזרח הרחוק.

Claret, שפועלת באיטליה, ומייצאת גם היא מוצרי שיש לרחבי העולם. החברה פותחה בעקבות שאיפתו של משה צוק להטביע חותם גם באירופה, מה שהתברר כצעד עסקי חכם ומוצלח עבורו.

אי אפשר להתעלם מהעובדה, שמאחורי צוק מוצרי שיש עומד יזם עם ראש גדול, שחושב בצורה רחבה ולא שמרנית. משה צוק, שתמיד מחפש הזדמנויות להתרחב ולהשקיע, מקדיש את זמנו כיום ליזמים צעירים, ומקדם פרויקטים מיוחדים כמשקיע וכשותף. הוא מאמין שהצלחה נובעת מכוח רצון, חריצות ושקדנות, ובוחר לחבור כשותף רק ליזמים עם רעיון מבריק ותשוקה לעשייה, שמהווה מראות עיניו המרכיב החשוב ביותר בכל עסק ומיזם.


הטכנולוגיה החדשנית שמעצימה את ספיגת הכורכום

$
0
0

shutterstock

כבר אלפי שנים ששורש הכורכום נחשב לצמח תבלין ומרפא במסורת המזרח, וכשליש מאוכלוסיית העולם צורכת אותו באופן שגרתי. בשנים האחרונות גובר השימוש בו גם בעולם המערבי. הוא מוכר כאנטי דלקתי, אנטי אוקסידנטי ואנטי חיידקי. לפי מחקרים, הכורכום מסייע להתמודדות עם מחלות ותופעות במערכת העיכול, דלקות מפרקים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, דיכאון, חרדה, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי והחלמה מניתוחים.

הרכיבים הפעילים והבולטים ביותר בסגולותיהם הנמצאים בכורכומין הם הכורכומינואידים (המוכרים בצבעם הצהוב העז). לאחרונה הסתבר שגם החלבונים, השמנים ורבי הסוכרים שנמצאים בשורש הכורכום הם בעלי תכונות מועילות.

עד כאן נשמע נהדר, אבל החיסרון המרכזי של הכורכום הוא קשיי הספיגה שלו. הכורכומין במבנהו המקורי מתקשה לחדור את דופן המעי ואת התאים באזור הספיגה שבמעי, והוא ממשיך בדרכו ומופרש בצואה במקום להגיע למחזור הדם.

בשנים האחרונות נרשמה פריצת דרך מדעית בזכות שילוב של שתי טכנולוגיות חדישות שמכפילות פי כמה את יכולת הספיגה, ומגובות במחקרים שמוכיחים את יעילותן: PNS וטכנולוגיה ליפוזומלית.

נכון לעכשיו, חברת אקוסאפ היא היחידה בישראל המשווקת תוסף תזונה של כורכום המיוצר בטכנולוגיות החדישות.

איך תורמת טכנולוגיית ה-PNS?

ממה נובעים קשיי הספיגה של הכורכום? הכורכומין מסיס בשומן ולכן הוא מתקשה להתמוסס בסביבה המימית של מערכת העיכול ולחדור את רקמתה. בנוסף, קצב הפירוק של הכורכומין מאוד מהיר, במיוחד בסביבה החומצית של מערכת העיכול. כתוצאה מכך הכורכומין מתפנה במהירות מהגוף, לפני שהספיק לחדור לדם.

חומרים בעלי רמת קוטביות (רמת המטען החשמלי והסימטריות של מבנה התא) דומה מתמזגים זה בזה בניגוד לחומרים בעלי רמת קוטביות שונה, הדוחים זה את זה. דפנות המעי נושאות מבנה קוטבי, ואילו מבנה הכורכומינואידים לא קוטבי. לכן המעי דוחה את החומר הפעיל. זה מה שקורה במרבית מוצרי הכורכום.

בשיטת ה-POLAR NON POLAR SANDWICH) PNS) נעטפת כל מולקולת כורכומינואידים בשכבות של חלבונים ופחמימות שהופקו גם הם משורש הכורכום המלא. מבנה המעטפת קוטבי, ולכן היא מסוגלת לחדור את דופן המעי (הקוטבי) ולשמור על החומר הפעיל כך שיתפרק לאט יותר במערכת העיכול. הטכנולוגיה משמרת את המעלות הטבעיות של הכורכום, מעלה משמעותית את יכולת הספיגה שלו ואת ריכוז החומר הפעיל בדם ומאפשרת את שחרור החומרים בתאי היעד בזמן הנכון.

בזכות הטכנולוגיה הליפוזומלית

פיתוח נוסף שמעצים את ספיגת הכורכום מהדור החדש מיושם בטכנולוגיה הליפוזומלית שהופכת את הכורכומינואידים לדומים לקרום תאי מערכת העיכול, וכך הם חודרים בקלות לתאי המטרה.

הליפוזום הוא בועית שומנית שנושאת בתוכה את הכורכומינואידים כמו מונית ספיישל היישר לתא המיועד. הליפוזום בנוי מהחומרים שמהם עשוי קרום התא – שומנים בעלי ראש האוהב מים. הליפוזום שומר היטב על החומר הפעיל שבתוכו, ומכיוון שהוא דו קוטבי (קצהו האחד אוהב מים והשני עשוי שומן ודוחה מים) הוא נע בקלות בסביבה המימית של המעי. כשהליפוזום מגיע לתאי האפיתל במערכת העיכול, המעטפת השומנית שלו מתמזגת עם זו של קרום התא, הוא חודר פנימה ופורק את הכורכומינואידים ואלה נספגים בדם.

ויש גם בונוס: מעטפת הליפוזום חוצצת בין רכיבי הכורכום לקולטני הטעם, וחוסכת את הטעם המר המוכר של הכורכום, וכך מתקבל טעם עדין וקל לנטילה

הכורכום מהדור החדש, המיוצר בשילוב פטנט ה-PNS וטכנולוגיה הליפוזומלית, נמכר בצורה נוזלית בלבד, ארוז במיכל מזכוכית כהה ושמור בקירור. את מוצרי אקוסאפ אפשר להשיג במקררי החברה המוצבים בבתי טבע ועל המדפים בבתי מרקחת מובחרים ברחבי הארץ או להזמין משלוח עד הבית דרך האתר

להיות וורן באפט

$
0
0
צילום: Mark Wilson/Getty Images

צילום: Mark Wilson/Getty Images

מה לא נאמר עליו: שהוא אל הכסף; שהוא “שווה” כ-62 מיליארד דולר ונחשב לאיש הרביעי בעושרו בעולם; שאף על פי שהוא בעסקי ההשקעות, הוא לא מחזיק מחשבון ואפילו לא מחשב; ושגם אם תלמדו איך להביס את הקזינו, לא תצליחו להביס אותו.

מה יש בוורן באפט, “האורקל מאומהה”, עיר הולדתו שבמדינת נברסקה, שגרם לו להפוך למשקיע הגדול בכל הזמנים, ולאחד האנשים העשירים בעולם? איך הוא עושה את זה? עיון במכתביו, בספרים ובסרטים דוקומנטריים אודותיו, מגלה אדם פשוט יחסית ולא מתוחכם, שגילה מתודולוגיה שעובדת עבורו, והוא מתמיד לשחק בה, ורק בה. כמו שחקן כדורסל שמתאמן על זריקה משלוש, כי הוא יודע שבזה הוא טוב, אבל לא יחדור לסל גם אם המאמן או הקהל יצרחו עליו, כך באפט – מבצע שוב ושוב את המתודולוגיה שעובדת עבורו. בבסיסה יכולות חיזוי יוצאות דופן – באפט יודע להעריך טוב יותר מכל אדם אחר איזו חברה תצמח וכדאי להשקיע בה. לא תמיד הוא צודק, אבל הוא צדק מספיק פעמים כדי לדעת שיכולת החיזוי שלו אינה מקרית.

מתודולוגיית החיזוי של באפט נשענת על מרכיב אחד – הבנה של “המובן מאליו”: כולם צריכים ביטוח לרכב; רכבות הן דרך יעילה מאוד להעביר סחורות ברחבי ארה”ב; אנשים אוהבים לאכול שוקולד ולהוריד את ההמבורגר עם קולה. באפט מסתכל על העולם כפי שהוא, ובחברות מסוג זה הוא משקיע.

עד כמה שזה בנאלי ושטחי, זה אינו מקרי – רובנו נוטים לקדש מומחים יודעי דבר, בעלי טיעונים לוגיים משכנעים ולא פופוליסטיים, ומזניחים קולות אחרים המשמיעים את “המובן מאליו”. מקורביו של באפט אמנם אומרים עליו שהוא אדם מבריק, אבל גם שהוא אדם מהסוג הפשוט. הוא מייצג תפיסה לא רומנטית במיוחד של עולם העסקים. בניגוד למשקיעים המשתמשים במודלים מתמטיים מורכבים המנחים אותם לקנות או למכור מניה מסוימת, לפעמים במהירות מסחררת, עבור באפט, העולם נע בקצב איטי הרבה יותר. התנודות בשווקים הן הפרעות קשב, רעשי רקע, שמשקיע ממושמע צריך לסנן או להתעלם מהן. לא מעניין אותו כיצד חברה שבה השקיע תתפקד בארבעת החודשים הבאים, אלא בארבעת העשורים הבאים.

עם שני חבריו הטובים ביותר: ביל גייטס ופחית קוקה קולה | צילום: Spencer Platt/Getty Images

עם שני חבריו הטובים ביותר: ביל גייטס ופחית קוקה קולה | צילום: Spencer Platt/Getty Images

החברות הנמצאות בפורטפוליו שלו מייצרות ומוכרות דברים שאנשים יהיו צריכים גם כמה דורות קדימה, ובאפט מוודא שיש להן יתרון שימנע מחברות אחרות לאתגר אותן, או לכל הפחות יתרון שיאפשר לחברות שלו למחוץ את אלה שכן ינסו. תזמון חשוב עבורו גם כן. החברה היעילה בעולם אינה השקעה טובה במחיר הלא נכון.

אתה צריך להשקיע בעסק שגם טיפש יכול להפעיל, כיוון שיום אחד טיפש יפעיל אותו

אפשר לומר שבאפט מנצל את הרעב הפנימי שלנו, את הדחף התחרותי לפתח את ההמצאה הבאה, המסית את תשומת לבנו מחברות שמובן מאליו עבורו להשקיע בהן: כמו חברת השוקולדים See’s Candy המייצרת בונבוניירות שוקולד. “אם תיתן לידידה שלך קופסת שוקולד [של החברה הזו] והיא תחזיר לך נשיקה, אני קונה את החברה. כי אפילו אם אעלה את מחיר קופסת השוקולד, אתה תקנה את אותה קופסה”, הוא סיפר בסרט תיעודי אודותיו ברשת HBO.

ארוחת בוקר של אלופים: כריך מקדונלד'ס, שהמיליארדר מקפיד לאכול בכל בוקר | צילום מסך מתוך Becoming Warren Buffett/HBO

ארוחת בוקר של אלופים: כריך מקדונלד’ס, שהמיליארדר מקפיד לאכול בכל בוקר | צילום מסך מתוך Becoming Warren Buffett/HBO

באפט לא אוהב חברות המוכרות מוצר חדש ומשכנעות אנשים שהם צריכים אותו, אף על פי שלא היה להם אותו בעבר. מנקודת מבטו, אין זה חכם לבנות תחזית צמיחה סביב “חדי קרן” כאלה, ובמקום זאת עדיף להשקיע למשל בתעשיית נייר הטואלט והטישו. אם לפשט את העניינים, באפט פשוט משקיע בדברים שהוא מבין בהם ונותנים לו השראה, כמו חברת קוקה קולה – משקה שהוא מכור אליו. בעבר הוא כינה את החברות שחיפש להשקיע בהן בשם “בדלי סיגריות” – חברות שהשוק זרק. הן לא מעניינות יותר את המשקיעים, ולכן מתומחרות נמוך, אבל עדיין נותרה בהן “שַכְטָה” אחת, ארוכה מספיק, שהוא יכול לנצל.

ב-1962 הוא מצא “שכטה” כזאת – מפעל טקסטיל במסצ’וסטס ששמו ברקשייר האת’וויי. לצד עסקי הטקסטיל של החברה, באפט הפך אותה לחברת האחזקות שלו. כיום החברה מחזיקה בין 70 ל-90 עסקים, שכולם פועלים באופן בלתי תלוי זה בזה, כולל בברקשייר עצמה.

ישקאר הישראלית. השקעה טובה | תמונה: David Silverman/Getty Images

ישקאר הישראלית. השקעה טובה | תמונה: David Silverman/Getty Images

באפט גם רכש חברת ביטוח, בצעד לא מובן מאליו. להדיוט הממוצע זה עשוי להישמע לא הגיוני – חברות ביטוח אינן רווחיות במיוחד. אבל האורקל מאומהה חשב על דבר שונה, וברבות הימים נהפכו עסקי הביטוח לסימן ההיכר של באפט, כשתיק ההשקעות שלו כולל קבוצה גדולה של חברות כאלה. אמנם עסקי ביטוח אינם רווחיים במיוחד, אבל כל פוליסת ביטוח שנחתמת מספקת לחברת הביטוח מזומן, ולבאפט תזרים מזומנים שאיתו הוא יכול לרכוש, איך לא, במזומן, “בדלי סיגריות” נוספים.

כלל מס’ 1

“הספרים הראשונים שקראתי על השקעות היו במשרד של אבי. קראתי את כולם”, העיד על עצמו באפט. אבל רק ספר אחד שינה באמת את עולמו – The Intelligent Investor – של פרופ’ בנג’מין גרהאם. באפט העריץ את גרהאם ונסע לאוניברסיטת קולומביה לשמוע את הרצאותיו. יש שני כללים לכל השקעה, אמר באפט כשיצא משם, ואת שניהם למד מגרהאם: “כלל מספר 1: אף פעם אל תפסיד כסף;

כלל מספר 2:

אף פעם אל תשכח את כלל מספר 1”.

גרהאם, שהפך למנטור הפיננסי של באפט, טבע את המונח “השקעת ערך”. השיטה שלו, הנלמדת כיום ברחבי העולם, היא לקנות מניות של חברות הנסחרות בשווי נמוך ביותר, שהשוק פספס והותיר בצד הדרך. מתישהו בעתיד, גרס גרהאם, השוק יכיר בערכן ואז יגיע הרגע למכור אותן. נשמע פשוט. אבל כמו הכנת סושי, קשה לחיקוי.

בסוף הוא הפך מחזיר קפיטליסט לנדבן הגדול בהיסטוריה | תמונה: Nicholas Kamm/AFP/GettyImages

בסוף הוא הפך מחזיר קפיטליסט לנדבן הגדול בהיסטוריה | תמונה: Nicholas Kamm/AFP/GettyImages

“באפט עשה כל כך הרבה כסף כשניסה ליישם את מה שגרהאם לימד אותו – לקנות מניות זולות מאוד”, סיפר עליו צ’רלי מאנגר, שותפו בניהול ברקשייר האת’וויי. ב-1986, בגיל 56, הונו הוערך ב-1.4 מיליארד דולר; בגיל 66 כבר ב-15 מיליארד; ובגיל 76 הונו צמח ל-46 מיליארד. נראה שהזיקנה הטיבה איתו. ב-2017, בגיל 87, שנים ספורות אחרי שהשתלט סופית על ישקר הישראלית של סטף ורטהיימר (ב-2013), תמורת סכום עתק של 6 מיליארד דולר בסך הכול, הונו הוערך ב-60 מיליארד.

במכתב מ-1989 תיאר באפט את סוג החברות שהוא רוצה לקנות:

“אם יש לכם עסק העונה לקריטריונים הבאים תתקשרו אליי, או בעצם עדיף שתכתבו לי. הנה מה שאנחנו מחפשים (מחקנו סעיפים פחות רלוונטיים, א”ל):

– קנייה גדולה. לפחות 10 מיליון דולר רווח נקי אחרי מס.

– עסק שהפגין כוח רווח קבוע בעבר – פרויקטים עתידיים לא מעניינים אותנו.

– עסק שמרוויח תשואה יפה מאוד על ההון שלו, כאשר אין לו, או יש לו מעט מאוד חוב.

– עסק פשוט – אם יש בו הרבה טכנולוגיה שאנחנו לא מבינים, לא נקנה.

– עסק שמציע מחיר ידוע מראש. לא נבזבז זמן על עסק שמחירו לא ידוע מראש.

“צ’ארלי [מאנגר] ואני מקבלים לעתים קרובות הצעות לרכוש עסקים שבכלל לא מתקרבים לקריטריונים שאנחנו מחפשים. אנחנו מפרסמים שברצוננו לקנות כלב זאב, אבל אנשים רבים עם קוקר ספנייל מתקשרים”.

בהמשך, מדגיש באפט שחשוב לו גם מי מוכר לו את החברה, ועד כמה לבעלים של חברה מסוימת אכפת למי החברה נמכרת. “אנחנו אוהבים לעשות עסקים עם מישהו שאוהב את החברה שלו, ולא רק את הכסף שיקבל בעבורה”. אמירה זו אולי נשמעת שולית, אבל בעולם העסקים העכשווי, שבו חברות נמכרות על ימין ועל שמאל למשקיעים מסין, למשל, שאין מושג אמיתי מי הם ומה ערכיהם – העצה מקבלת משנה תוקף. באפט רומז שאם לבעלים חשוב למי הוא מוכר, יש בכך סימן לאיכויות שאפשר למצוא בחברה, כמו יחס הוגן ללקוחות, לעובדים ולשותפים, ודיווח חשבונאי נכון.

“גם ההיפך הוא נכון”, כותב באפט, “כאשר בעלים של חברה מוציא אותה למכירה פומבית ואינו מגלה כל עניין במה שיקרה לה לאחר מכן, יש בכך לעתים קרובות משום איתות לכך שהחברה ‘יופתה’ לצורך מכירתה… אם לבעלים לא אכפת כלל מהעסק או מהעובדים בו, יש סבירות גבוהה שהגישה שלהם תתבטא לרעה גם בחברה עצמה”.

בסוף שנות ה-90 היו שכבר הספידו אותו, שחשבו שהוא היסטוריה. באפט פספס את פריחת ההייטק והדוט.קום. “המשקיע המוצלח בעולם איבד את זה”, נכתב עליו במגזין הפיננסים Barron’s. השנה הייתה 1999, כשמניית AOL עלתה פי שישה ואמזון נסקה ב-1,000 אחוז בשנה, בעוד מניית ברקשייר – עלתה ב-11 אחוז בלבד.

שלוש שנים מאוחר יותר, אחרי שהתפוצצה בועת הדוט.קום, חברות כמו אמזון היו עושות הכול עבור 11 אחוז. באפט, שהימר על חברות משעממות כמו ג’ילט, קוקה קולה ואמריקן אקספרס, אמר שהוא לא הצליח להבין את החברות החדשות האלה שצצו.

מעיון במכתביו השנתיים עולה שבאפט חושב גם על האופן בו מנוהלות החברות שהוא משקיע בהן. אבל הוא לא מתרכז בפרסונה שמנהלת את החברה, אלא במבנה שלה – בתרבות הארגונית, ובאופן שבו האסטרטגיה שלה מחלחלת לחיי היום-יום של עסקי החברה. החיפוש אחר הנהלה מעולה אינו חיפוש פרסונלי – מנכ”לים פורשים, ראשי מחלקות באים והולכים, והאינדיבידואלים שמקבלים את ההחלטות אינם החלקים החשובים ביותר בחברה. באפט לא ישקיע בחברה לאורך עשורים בהתבסס על הערצתו לסטיב ג’ובס או לביל גייטס.

“אתה צריך להשקיע בעסק שגם טיפש יכול להפעיל, כיוון שיום אחד טיפש יפעיל אותו”, אמר פעם באפט. האם אפל שאחרי סטיב ג’ובס היא עדיין השקעה טובה? לפי הגישה של באפט, בהחלט כן, כפי שממשלת ארה”ב תחת דונלד טראמפ היא עדיין מדינה עם מספיק כוח ניהולי לשרוד משברים שהיו הורסים כל מדינה אחרת, ללא קשר למנהיג ששולט בארה”ב.

באפט הוא גם איש של הרגלים. הרגל אחד שסיגל לעצמו הוא לשמור על לו”ז חופשי מפגישות. הוא טוב בלסרב לדברים. באפט יודע מה הוא אוהב לעשות – לשבת במשרדו, לקרוא עיתונים וספרים ולחשוב במשך חמש או שש שעות ביום, כפי שהוא מעיד על עצמו. יש מספר דברים נוספים שהוא יעשה מעבר לכך, אבל לא רבים. ומה שהוא עושה, הוא עושה טוב בצורה מופלאה. “לפעמים זה לא פרודוקטיבי כל כך, אבל אני נהנה לחשוב על בעיות עסקיות”, הוא אומר. ההיקשרות לשגרה קשורה גם באופן שבו הוא משקיע. באפט דבק רק בחברות שנוח לו איתן.

באפט עם אשתו סוזן שמתה ב- 2004 | תמונות: Chris Kleponis/AFP/Getty Images

באפט עם אשתו סוזן שמתה ב- 2004 | תמונות: Chris Kleponis/AFP/Getty Images

את חברת האחזקות שלו, ברקשייר האת’וויי, בנה באפט כמקום שהיה רוצה לחיות בו את חייו. במשרדי החברה הוא מעסיק סביבו צוות מצומצם וקבוע של 25 איש, שלא מתחלף. אין בברקשייר ועדות, יועצים או רגולציות כלשהן. זה יותר כמו בית, משפחה.

מסופר על באפט שכאשר שלושת ילדיו היו קטנים, הוא הציב בקומה השלישית של הבית מכונת מזל, שמפעילים באמצעות מטבע. הרעיון היה להמחיש לילדים את הסכנה שבהימורים, אבל גם לשלוט בדמי הכיס שקיבלו. “יכולתי לתת לילדים שלי כמה דמי כיס שהם רוצים, כל עוד זה היה במטבעות, והכול היה חוזר אלי בחזרה עד רדת הערב”, אמר באפט באחד המפגשים השנתיים של ברקשייר האת’וויי.

לשלושת ילדיו הוא הבטיח שישאיר “מספיק כסף כדי שהם ירגישו שהם יכולים לעשות כל דבר, אבל לא כל כך הרבה עד שהם ירגישו שהם לא צריכים לעשות דבר”, אמר למגזין Fortune. כמה מאות אלפי דולרים נשמעו לו כמו מספר נכון. באפט טען שאם יספק לילדיו מספיק כסף לכל חייהם, רק מכיוון שנולדו למשפחה אמידה, הוא יפגע בהם. “תהיה בכך פעולה אנטי-חברתית”, הוסיף.

הוא האמין שיוכל לשרת את החברה בצורה הטובה ביותר אם במקום לתת את כספו, ימשיך לצבור אותו, שנה אחר שנה, וימקסם את הכמות שיוכל לתת ביום מותו. אבל איפשהו בדרך, הוא שינה את דעתו, כנראה בעקבות מותה של אשתו, וביוני 2006, בגיל 75, הודיע שייתן 85 אחוז מהונו (כ-37 מיליארד דולר באותם ימים), באופן הדרגתי, בצורה של מניות בברקשייר האת’וויי. באופן מפתיע, את רוב הכסף הוא נתן לקרן של ביל ומלינדה גייטס. חלק הוא נתן לקרן של אשתו, והיתרה לקרנות שהוקמו על ידי שלושת ילדיו: סוזן, הווארד ופיטר. כל אחד מהם קיבל מניות בשווי מיליארד דולר, כסף המיועד לצדקה. כך הפך באפט מ”חזיר קפיטליסטי” לגיבור-על – הנדבן הגדול בהיסטוריה.

שש שנים מאוחר יותר העביר באפט 12 מיליון מניות נוספות לילדיו. “הוא קרא לאחותי”, סיפר בנו הווארד למגזין The Atlantic, “הוא דיבר איתה, ואמר: ‘איך לדעתך ירגישו אחייך אם אשים עוד מיליארד דולר בקרן?’ והיא ענתה ‘כן, זה נשמע בסדר’. וורן הוא כזה. יש לו רעיון, ואם הוא אוהב אותו, הוא עושה אותו. אז הוא עשה את זה”.

כמנכ”ל של חברה השווה לפחות 60 מיליארד דולר, באפט משלם לעצמו רק 100 אלף דולר בשנה (למרות שעלויות אבטחתו מגיעות לכ-400 אלף דולר). מוצר היוקרה היחיד שקנה לעצמו זה מטוס פרטי. הוא אוהב לשחק ברידג’ וגולף, ולאכול סטייק והמבורגר (שאותו הוא מוריד עם קולה). אבל יותר מכל, איש העסקים המבוגר ייזכר לא בגלל הכסף שיש לו, אלא בגלל החוש הבלתי רגיל שהוא ניחן בו, להבין כיצד עובד העולם.

 

 

כל מה שחשוב לדעת על בחירת ויטמין B12

$
0
0

ויטמין B12 חיוני מאוד לגוף האדם, אולם דווקא הוא לא מיוצר כלל בגוף. המקור של ויטמין B12 מגיע מחיידקים בבטן האדמה, משם הבקטריה מגיעה לגוף של בעלי החיים, לחלופין, כיום ניתן לייצר את הויטמין באופן מלאכותי. מהערכות שונות עולה כי כ-90% מאוכלוסיית העולם המערבי סובלים בשלב מסוים בחייהם ממחסור בוויטמין B12. בחנויות מוצעים סוגים שונים של תוספי B12. אז איך בוחרים את התוסף היעיל ביותר?

טבליה או נוזל?

כשמדובר בתוספי תזונה המיוצרים בטבליות או בכדורים, הרכיבים הפעילים בתוספים עלולים לעבור פירוק מוקדם מדי בקיבה, טרם ספיגתם אל מחזור הדם. בנוסף, נוכחות של סיבים או רכיבים צמחיים מסוימים בתזונה עשויים לעכב את הספיגה של הרכיבים הפעילים. גם שימוש בתרופות מסוימות, למשל סותרי חומצה, עלול להפחית את יכולת הספיגה של הרכיבים הפעילים.

טבליות מיוצרות מאבקה ועוברות עיבוד, שכולל דחיסה של האבקות ותוספת חומרים סינטטיים המיועדים לדילול, ריכוך, ציפוי וליכוד. החומרים והפעולות הללו עלולים להאט את ספיגת החומר הפעיל אל מחזור הדם.

לעומת זאת, תוסף נוזלי שניטל באמצעות טיפות לחלל הפה, נספג ישירות אל מחזור הדם ולא נתקל בקשיי ספיגה, כמו תוספים מוצקים. מכיוון שאינו עובר עיבוד, התוסף הנוזלי נספג מהר יותר כיוון שאין בו חומרים מיותרים שפוגעים ביעילות ספיגתו.

בנוסף, תוספי תזונה נוזליים מתאימים במיוחד לילדים ולמבוגרים המתקשים בבליעה.

 אילו סוגים של B12 קיימים בשוק?

ישנם שני סוגים עיקריים של תוספי B12: המלאכותי והטבעי. התוסף המלאכותי נקרא ציאנו-קובלמין (בחלק תוספי הציאנוקובלמין יצוין על האריזה – קובלמין). בנגזרת זו, מולקולת ה-B12 מחוברת למולקולת ציאניד. בגוף מולקולת הויטמין מופרדת ממולקולת הציאניד ועוברת המרה לנגזרת הטבעית, בה הגוף יכול לעשות שימוש, באמצעות חיבור ל”קבוצות מתיל” הטבעיות המצויות בגוף.

בתהליך הזה כמה חסרונות מהותיים:

  • בעקבות נטייה גנטית, ההמרה משתבשת אצל חלק מהאנשים, וגופם עשוי שלא לנצל כראוי את הוויטמין הנחוץ.
  • הכבד אמור לנטרל את יון הציאניד ולהפריש אותו עם השתן, תהליך שעלול להקשות על הגוף אצל אנשים הסובלים מבעיות בכבד ובכליות, מעשנים ומי שצורכים אלכוהול ואוכל מעובד.
  • קבוצות המתיל (הבנויות מאטום פחמן ושלושה אטומי מימן) מגויסות ממאגרי הגוף לצורך ההמרה, אף שהן אמורות לשמש לצרכים חיוניים אחרים.

יתרונות התוסף הטבעי

הסוג הטבעי, הנקרא מתיל-קובלמין, מכיל נגזרת ממקור טבעי של B12 בצורתו הפעילה בגוף. התוסף מכיל קבוצות מתיל, ולכן לא מבזבז קבוצות מתיל חיוניות מהמאגרים שבגוף. הנגזרת הטבעית מאפשרת לעקוף את הקשיים הרבים של התוסף המלאכותי. זמינותו הביולוגית של התוסף הטבעי גבוהה מכיוון שהוא נספג ישירות אל מחזור הדם, הוא אינו מצריך תהליכי המרה ולא מותיר חומרים רעילים לפינוי.

B12 MAX ACTIVE

חברת אקוסאפ הישראלית הייתה החברה הראשונה בישראל שהביאה לציבור הישראלי תוסף B12 ממקור טבעי ובזמינות ביולוגית מוכחת, ועד היום היא נחשבת לחלוצה בתחום תוספי התזונה, ומשווקת את התוספים מהאיכותיים ביותר בישראל.

ויטמין B12 MAX ACTIVE משלב את יתרונות הנגזרת הטבעית, עם מעלות רבות נוספות:

  • כנגזרת טבעית של B12 זמינותו הביולוגית גבוהה מאוד.
  • כתוסף נוזלי הוא מאפשר ספיגה גבוהה במיוחד.
  • B12 MAX ACTIVE מכיל גם חומצה פולית ממקור טבעי Methyl-Folate.
  • התוסף לא מכיל רכיבים אלרגניים, חומרים משמרים, סוכר וממתיקים מלאכותיים. אין בו רכיבים מן החי ולכן הוא מתאים גם לצמחונים ולטבעונים.
  • התוסף טעים (בטעם פטל), נוח וקל לשימוש. בלחיצה קלה מזליפים את הנוזל מתחת ללשון.
  • ניתן להשיג אותו על המדפים בבתי טבע ובבתי מרקחת או להזמין משלוח עד הבית.
  • באתר חברת אקוסאפ מוצגים מחקרים רבים על B12 ויתרונות הנגזרת הטבעית.

 

למען הסר ספק, התוכן במאמר זה הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד, והמידע בו אינו התוויתי, הוא לא מהווה המלצה רפואית מוסמכת והוא לא מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה, הוראה או עצה לשימוש, לשינוי או להורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, מניקות, ילדים ואנשים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

 

מתי כדאי לטוס עם טיול מאורגן ומתי לא?

$
0
0

תמונה: pexels.com

אתם כבר זמן רב חולמים על טיול ביפן, התחלתם לברר על טיסות לטוקיו, אבל אתם לא בטוחים אם כדאי לכם לנסוע לבד או בטיול מאורגן? מדובר אם כן בדילמה שיש להתייחס אליה בכובד ראש ולבדוק בקפידה את מכלול השיקולים. כל נסיעה לחו”ל ולמקומות זרים שלא היינו בהם קודם לכן תכיל מספר פערים כמו: שפה, תרבות, עלויות, מחירים וכדומה. חשוב שנדע שאנחנו מסוגלים להתמודד מולם בקלות על מנת שאלה לא יקשו עלינו את החופשה.

מה ההבדלים בין טיול מאורגן לעצמאי?

כדי שמטיילים רבים ייהנו מהטיול ויתמודדו עם האתגרים בכל אותם יעדים זרים, גובשו להם הטיולים המאורגנים, שמאפשרים לחוות את הטיול ללא שום קושי. בחירה בטיול מאורגן תאפשר הגעה למקומות אטרקטיביים בקלות באמצעות אוטובוס תיירים, במהלך הסיור יינתנו הסברים בשפה העברית מפי מדריך מנוסה, ההיכרות עם התרבות החדשה תהייה הרבה יותר מהירה וחלקה, נקבל המלצות היכן לאכול ולבלות והכל לפי לוח זמנים קבוע בחברת אנשים נוספים.

מאידך, בטיול עצמאי שמתכונן לפי הרצונות והשאיפות שלנו נוכל להגיע למקומות נבחרים לפי המלצות שקראנו, ללון בצורה ספונטנית במקומות שנעדיף ועוד. כל אלה מאפשרים טיול מסוג אחר לגמרי, טיול שהוא לחלוטין עצמאי ומאפשר חופש פעולה שהוא מותאם לסגנון ולקצב שלנו. אך חשוב גם לדעת שבחירה כזו מגדילה גם את הפוטנציאל של ללכת לאיבוד, לעשות טעויות, לא להסתדר ולהתעכב במקומות שלא רצינו, זמן ארוך יותר. אך יש שיגידו שזה חלק מהטיול, ההתנהלות העצמאית אל מול הלא מוכר, שכל אלה הם למעשה גם חלק מהחוויה של טיול.

לבד או עוד אנשים?

סיבה נוספת לפסוח על טיול מאורגן תהייה הצורך בחוויה אישית ללא ליווי של קבוצת אנשים זרה. אחת השאלות שעולה בזמן שמתלבטים לגבי טיול מאורגן או עצמאי היא, האם בא לי לחוות את החוויה עם עוד אנשים שאני לא מכיר? יש שיגידו שזה עשוי לאבד מעוצמת ההנאה, שכן החוויה לא תהייה אינטימית מספיק ולאורך הטיול נאלץ להתחשב בשאר הקבוצה ופחות להתחשב ברצונות שלנו. בטיול עצמאי, חופש הפעולה הוא ברור והחוויה היא אישית. אפשר להגיע למקום ולשהות בו בלי הגבלה, אפשר ללכת לאיזו אטרקציה שנבחר, אפשר לאכול במסעדה שהיא לטעמנו, לבד ולא עם כל הקבוצה.

טיול מאורגן או עצמאי כמה זה עולה לנו?

כל נסיעה או חופשה תהייה כרוכה בהוצאה כזו או אחרת וגם זה יהיה שיקול חשוב ורלוונטי בבחירה שלנו בסוג הטיול. בטיול מאורגן אנו למעשה בוחרים בתבנית ברורה מראש, יודעים מה ההוצאה הכוללת של כל הוצאות השינוע (טיסה, הסעות וכדומה), מחירי המלונות ומחירי האטרקציות יהיו כבר כלולים במחיר שאותו נשלם מבעוד מועד. מה שיישאר לנו זה תקציב שיהיה מיועד לבזבוזים, אבל את הרוב כבר הוצאנו.

במידה ותבחרו לצאת לטיול באופן עצמאי, תוכלו לחשב חישוב גס, כמה אתם עשויים להוציא במהלך הטיול ולהחליט על תקציב מוגדר מראש, אבל יחד עם זאת הכל נתון לשינויים, כי ברגע שיוצאים לטיול עצמאי שבמהלכו מחליטים החלטות תקציביות, היכולת להצליח לשלוט בתקציב קטנה ויש סיכוי גדול שתבזבזו יותר כסף מששיערתם.

במידה ואתם בכל זאת רוצים לצאת לטיול עצמאי ומתעקשים לעמוד בתקציב מסוים, מומלץ לברר מראש מחירי לינה, מחירי כניסות ליעדים, עלויות מוזיאונים, פארקים וכל אטרקציה, לברר על עלויות תחבורה ועד לסכום שתקציבו על מזון בכל יום. אם מדובר בטיול עם ילדים המשימה הרבה יותר הכרחית ומומלץ לתכנן בקפידה כל הוצאה שכרוכה בטיול, החל מהיום הראשון ועד ליום האחרון.

אז מה מחליטים?

ניתן לראות שגם לטיול מאורגן וגם לטיול באופן עצמאי יש יתרונות וחסרונות, אם תדעו לתקצב נכון את העלויות תוכלו ליהנות מטיול עצמאי מבלי לחרוג מהתקציב שלנו. במידה ואתם טיפוסיים חברתיים יש לטיול מאורגן יתרון, כיוון שוודאי תיהנו לצאת עם עוד קבוצת אנשים עם חתך גיל דומה, תוכלו לפתח אופציה לקשרים וחברויות חדשות שיוכלו להימשך גם לאחר הטיול.

במידה ואתם מוגבלים או שיש לכם בעיה רפואית, ברור שטיול מאורגן הוא פתרון אידיאלי, נוח והכי בטיחותי עבורכם. המלווה של הקבוצה מצויד בתיק עזרה ראשונה ובדרך כלל בטיולים שמיועדים לגמלאים מצרפים לטיול גם רופא.

 

 

כיצד נחלצה משפחת מור מקשיים פיננסים של שנים

$
0
0

כתבה פרסומית בשיתוף מימון ישיר

משפחת מור אמנם פיקטיבית לחלוטין, אבל הסיפור שלה זהה לזה של משפחות נורמטיביות רבות בישראל. בהיבט הכלכלי, הקושי העיקרי עבור בעלי משפחות והורים לילדים הוא לשמור על תקציב מאוזן. מצד אחד, זה קושי שנובע מיוקר המחיה בארץ ומסך הוצאות שלא בהכרח עולות בקנה אחד עם ההכנסה הממוצעת. מצד שני, יש גם אחריות אישית שלא תמיד מקבלת ביטוי אצל חלק מהמשפחות.

במשפחת מור, שני ההורים שכירים ועובדים במשרה מלאה. למשפחה שמתגוררת כיום ביבנה יש ילד בן שנתיים שנמצא רוב היום בגן פרטי, ילדה בת 5 שמבלה את יומה בגן חובה עירוני וילד בכור בן 13 שעלה השנה לחטיבת הביניים. אם המשפחה מרוויחה פחות או יותר את השכר הממוצע במשק העומד על כ-10 אלף ש”ח, והאב עובד בחברת הייטק ומרוויח 21 אלף ש”ח.

על פניו המצב הכלכלי של משפחת מור אמור להיות טוב. אבל בפועל, ההורים “גוררים” איתם חוב מתמשך והם פשוט לא מצליחים להתאזן. מאז שלקחו משכנתא בשביל לממן את הבית הפרטי ואת הרחבת המשפחה, ההורים לקחו עוד 3 הלוואות קטנות וכיום הם מתקשים לעקוב אחר ההוצאות שמפוזרות בין חברות האשראי, הביטוח והבנקים. אז מה עושים?

שלב ראשון: איחוד הוצאות ופריסת תשלומים

בינואר 2019 התעוררו בני הזוג מור עם החלטה: מתאזנים בכל מחיר. בשביל לעשות את זה, כל אחד מבני הזוג קיבל עליו תחום אחריות אחר ונקבעה ישיבה שבועית מול קובץ אקסל ממוחשב. בשלב הראשון, הם הבינו שהם חייבים לדעת כמה כסף באמת נכנס לחשבון הבנק ולאן הוא הולך.

כך, למשל, הסתבר לבני הזוג מור שמגיע להם החזר מס על שנה בה האם הייתה בחופשת לידה. כמו כן, גילו שלא עדכנו את מספר הנפשות בבית במרשם של חברת המים ולכן גובים מהם מחיר גבוה יותר בגין השירותים. בנוסף, בני הזוג מור שמו לב שעמלות ניהול חשבון הבנק וכרטיס האשראי שלהן גבוהות משמעותית בהשוואה למה שהחברים שלהם משלמים. הם החליטו לטפל בעניינים אלו, ובכמה שיחות טלפון הם הצליחו לחסוך מאות שקלים בשנה.

בנוגע לכל ההלוואות שנטלו, החליטו לאחד אותן להלוואה אחת גדולה ומסודרת. הם בדקו מה הריבית שהם נדרשים לשלם על “המינוס” שלהם בחשבונות הבנק שהם מחזיקים ואם קיימת הלוואה אחת שיכולה לספק עבורם פתרון מימון משתלם יותר לשנים הבאות.

שלב שני: קיצוץ הוצאות וקביעת תקציב

דווקא הצד של קיצוץ הוצאות היה קל יותר ממה שבני הזוג מור חשבו. החשש העיקרי שלהם היה מפני קיצוץ בהוצאות באופן שיפגע ברמת החיים של המשפחה או חלילה בילדים, אבל פגישה עם הנציג של הבנק אפשרה להם למחזר את המשכנתא ולפרוס לתשלומים כמה הוצאות גדולות שהכבידו על החשבון. בהמשך, כל שנותר לבני הזוג היה לשבת יחד ולקבוע על איזה הוצאות מחיה, קניות, נסיעה, רכב, פנאי ובילויים הם מוכנים לוותר או לצמצם – לפחות בתקופה הקרובה.

התייחסות להכנסות ולהוצאות של כל משק הבית, ולא רק להכנסות וההוצאות של ההורים, עזרה למשפחת מור להתאזן ולשמור על יציבות. בעזרת הדוחות שהגיעו מהגופים הפיננסיים ולתלושי השכר שעד היום נזרקו במגירה וכן לעבודה היסודית שהם עשו במשותף, במשפחת מור גם הבינו מה צריך להיות התקציב החודשי שלהם. כאשר הנתונים נפרסו מול העיניים בצורה נוחה, כל שנותר הוא להתרגל לנהל את משק הבית כמו שמנהלים עסק וכך להיחלץ מקשיים פיננסיים של שנים.

* אין בפרסום הכתבה משום המלצה, חוות דעת, הבעת דעה או מתן עצה מצד מימון ישיר, ואין לראות באמור תחליף לייעוץ מקצועי ו/או ייעוץ משפטי. מובהר כי אין מדובר במקרה אמיתי אלא בדוגמא בלבד. כל החלטה בדבר השימוש בתכנים ובמידע תיעשה על אחריותך בלבד ומומלץ ללוותה בייעוץ מקצועי פרטני.

* מס’ רישיון 54414.

כך כבשה תיאוריית הג’נדר את העולם

$
0
0

תמונה: Shutterstock

באוגוסט 1925, עמדה בחורה אמריקנית בת 23 בשם מרגרט מיד (Mead), על סיפונה של ספינת קיטור מקרטעת שהפליגה לעבר מחרוזת איים מבודדת בדרום האוקיאנוס השקט המכונה “סמואה האמריקנית”. באמתחתה היו מחברות, מכונת כתיבה ותמונה של גבר מזדקן בעל שיער פרוע אותו כינתה “פאפא פרנץ”.

מיד הייתה אחת הנשים הראשונות שסיימו מסלול לימודים במחלקה לאנתרופולוגיה באוניברסיטת קולומביה, ופאפא פרנץ – יו”ר המחלקה – הידוע גם בשמו המלא פרופ’ פרנץ בועז (Boas), דחק בה לצאת לשטח, ולמצוא מקום שבו תוכל להטביע את חותמה כאנתרופולוגית. עם קצת מזל, קיווה פרופ’ בועז, מחקרה יהפוך ל”ניסיון הרציני הראשון להיכנס להלך הרוח הנפשי של קבוצה בחברה פרימיטיבית”, הוא כתב לה כמה חודשים לאחר שיצאה למסע. “אני מאמין שהצלחתך תסמן את תחילתו של עידן חדש של מחקר מתודולוגי על שבטי ילידים”.

מיד לא יכלה לדעת באותם ימים שמחקרה על שבטים פרימיטיביים מרוחקים יהיה ציר מרכזי בתחילתה של מהפכה גדולה. יחד עם חבורה קטנה של חוקרים שאותם כינה פרופ’ בועז “הקבוצה הקטנה שלנו”, הם עמדו לשנות סדרי עולם ולערער על כמה מהעקרונות החשובים ביותר בחברה. עקרונות שקבעו כי קיימים הבדלים מולדים בין אנשים – הבדלי גזע והבדלי מין (בין זכר לנקבה).

במשך כ-80 שנה נטען נגדם כי הם מכרסמים ביסודות הציוויליזציה עצמה, וכי הם אויבי המסורת. ולמרות זאת, רעיונותיהם החדשים הצליחו לחלחל עמוק לחברה ולפוליטיקה. הם הכתיבו כיצד סוציולוגים מבינים את נושא השילוב או ההדרה של מהגרים, והובילו לפיתוח תיאוריות מגדר שקבעו כי החלוקה המסורתית של המין האנושי לגברים ולנשים היא מוטעית ביסודה.

האנתרופולוגית מרגרט מיד, 1968 | תמונה: Siegel, Stephen/Smithsonian Institution US

בעקבות מחקריהם, סלבריטאים ואנשים מהשורה אף החלו לגדל את ילדיהם ללא זהות מגדרית קבועה. שילו, בתם הקטנה של אנג’לינה ג’ולי ובראד פיט כבר בחרה להיות בן, אם כי תוכל בהמשך לשנות בחזרה את הזהות המגדרית שלה או להיות “גם בן וגם בת”. השחקנית שרליז ת’רון שיתפה בריאיון ל”דיילי מייל” כי בחרה לגדל את בנה בתור בת, לאחר שהילד הביט בה כשהיה בן שלוש ואמר: “אני לא בן!”.

במערכת החינוך של קנדה ממליצים למורים בפרובינציה מסוימת לארגן פעילויות לתלמידים עם דראג קווין1. ובברוקלין, ניו יורק, מזמינים דראג קווין לבתי ספר מסוימים כדי שתסביר לילדים שהיא בן שהתחפש לבת, ותעודד אותם לשאול את עצמם מה הם2.

אבל איך בכלל נוצר רעיון המגדר? והאם הוא רעיון נכון?

פאפא פרנץ

גיבור הסיפור הזה הוא פאפא פרנץ. “פרנץ היה בן דמותו של מדען מטורף, עם שיערו הפרוע והמבטא הגרמני הכבד. בשנות ה-30 של המאה העשרים הוא כבר זכה להופיע על שער מגזין ‘טיים’ כשהוא מצולם כרגיל מימין כדי להסתיר את הצד השמאלי הנפול של פניו”, כותב פרופ’ צ’רלס קינג מהחוג ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטת ג’ורג’טאון, בספרו Gods of the Upper Air (2019) המתחקה לפרטי פרטים אחר חייו של פרופ’ בועז ותלמידיו באמצעות מכתבים שהשאירו.

לארה”ב היגר פרופ’ בועז ב-1887 כאחד מכ-1.8 מיליון מהגרים דוברי גרמנית שהתיישבו במדינה בין 1880 ל-1900. ראשית הוא לימד באוניברסיטת קלארק במסצ’וסטס, ולאחר מכן בקולומביה שבניו יורק.

פרופ’ פרנץ בועז | תמונה: Canadian Museum of Civilization/CC-PD-Mark

הוא ותלמידתו מיד חיו בתקופה שבה שלטו רעיונות שהתקבעו עשרות שנים קודם לכן. אחד מהם היה סיווגם של בני האדם על פי מיקומם הגאוגרפי3. הרופא וחוקר האנטומיה הגרמני יוהן בלומנבך (Blumenbach, 1840-1752) למד את מבנה גולגולתם של הגזעים השונים וסיווג בני אדם על פי מקומם הגאוגרפי. לאנשים מאפריקה הוא קרא “אתיופים”; לילידים של אמריקה והקוטב הצפוני – “אמריקנים”; לאלו שגרו באסיה – “מונגולים”; ולאנשים שגרו ליד האוקיאנוס הפאסיפי – “מָלָאִים”; לאנשים מאירופה והפזורה שלה מעבר לים הוא קרא “הגזע הלבן” (Caucasians). אבל גזע לא היה רק עניין של סיווג בני אדם על פי הופעתם, אלא היה קשור גם במאפיינים תרבותיים כמו שפה, הרגלי אכילה, ריקוד ולבוש. כל אלו קובצו יחדיו.

בלומנבך השתייך לקבוצה של חוקרים שתמכו ב”מונוגניזם”, לפיו כל בני האדם הם גוונים שונים הנובעים מגזע אחד בסיסי – עמדה התואמת בקירוב לסיפורי התנ”ך, לפיו כל בני האדם הם צאצאיהם של אדם וחווה. עבור בלומנבך וממשיכיו, מגוון הגזעים המודרני הוא ראיה להתנוונות בני האדם מאז שגורשו מגן עדן.

בניגוד אליהם, היו מי שתמכו ב”פוליגניזם”. הם האמינו שהגזעים המודרניים צמחו מפעולות נפרדות של ציווי שמימי או מאבות קדומים שונים. תפיסה הנוגדת את הסיפור המקראי. התיאוריה שימשה כדי להסביר את השונות התרבותית ואת ההבדלים בין הגזעים. בתקופת הנאורות תמכו בכך מגוון הוגים כמו וולטר ודיוויד יום. ב-1859 פרסם צ’רלס דארווין את “מוצא המינים” והצביע על מקור שונה לחלוטין לכל הגזעים – הקוף.

הבעיה, מנקודת מבטו של פרופ’ בועז, החלה כאשר חוקרים מסוימים השתמשו בתיאוריות גזע כתיאוריות פוליטיות לצבירת כוח. דוגמה לכך היא “התיאוריה הנורדית” שהייתה שכיחה בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, וטענה כי העמים הצפון אירופים מהווים גזע עליון הודות לכישוריהם התורשתיים. לתיאוריה הייתה השפעה במערב אירופה ובארה”ב והיא היוותה השראה לתיאוריית הגזע הנאצית.

מרגרט מיד באינדונזיה, 1957 | תמונה: Associated Press/Tomste1808/CC-BY-SA-4.0

כמו אנתרופולוגים אחרים באותם ימים, פרופ’ בועז הניח גם כן כי ניתן לסווג בני אדם לקטגוריות טבעיות של גזע ומין. אך בשונה מיתר החוקרים, היה לו רעיון מהפכני – הוא ניסה להוכיח שהקטגוריות הן בבסיסן מלאכותיות – הן נוצרו על ידי התרבויות השונות, בהתאם למנהגים ולהשקפות של כל תרבות נתונה ובזמן נתון. במילים אחרות – השונות בין אנשים נובעת מהמקום ומהזמן שבהם הם גדלו.

ספרו הראשון שפורסם לקהל הרחב – “מוח האדם הפרימיטיבי” (The Mind of Primitive Man, 1911) היה תחילתו של מסע ההוכחה הזה. בספרו הוא כותב שכאשר אנו אומרים, למשל, שהאנשים הפרימיטיביים שחיים בשבטים נידחים מתעצבנים מהר ובפראות ומתנהגים בצורה לא מרוסנת, אנו מניחים שלהיות מתורבת זה להיות שקול ורציונלי. אבל כאן הטעות שלנו – שפטנו את האדם הפראי דרך המשקפיים של התרבות שלנו, הקובעים שלהיות שקול ורציונלי זה תרבותי. אותה לוגיקה, הוא האמין, נכונה כשמדברים על מאפיינים של גזע, אבל גם כשמדובר על ההבדלים הבסיסיים בין זכר ונקבה. הוא רצה להראות כי בתרבויות מסוימות אין כלל הבדלים בין זכר לנקבה ושמין האדם מושפע מרעיונות גמישים של מגדר, שאינם תלויים בביולוגיה, אלא בתרבות המקומית.

האנתרופולוגית רות בנדיקט | תמונה: World Telegram staff photographer-CC

פרופ’ בועז ותלמידיו כינו את עצמם “אנתרופולוגים תרבותיים” – מונח שהמציאו – ואת תורתם המתגבשת כינו בשם “תורת היחסות התרבותית”, המוכרת כיום בשם “יחסיות תרבותית”. המסר העיקרי שלהם היה שכדי לחיות בצורה נבונה בעולם, עלינו לראות את חייהם של אחרים מתוך התרבות והמקום שבו הם חיים. הם יצאו מנקודת הנחה שאין נכון ומוטעה, אין טוב ורע או ערכים אוניברסליים לחיות על פיהם – ערכים שהורישו לנו תורות קדומות – אלא שכל התנהגות יכולה להיות “נכונה”, תלוי מאיזו נקודת מבט (יחסית) מסתכלים עליה.

מרגרט מיד, שהגיעה לסומואה האמריקנית, ניסתה להוכיח שגיל ההתבגרות של הילידים המקומיים (סביב גיל 12) הוא תוצר של תרבות מסוימת בזמן מסוים, של השפעות חברתיות, סביבתיות שהילד עובר הגורמות לו להתנהג כך. והוא אינו שלב ביולוגי שבו הילד מושפע משינויים הורמונליים (כימיים) גועשים בגופו. מחקרה הפך לספר רב מכר בשם “התבגרות בסמואה” (Coming of Age in Samoa).

המאהבת של מיד, רות בנדיקט, ניתחה את הררי הפרטים האתנוגרפיים שאספו עמיתיה לקבוצה וכתבה ספר בשם Patterns of Culture. “באמצעות ספרה הציגה בנדיקט את ‘תורת היחסות התרבותית’ [לציבור הקוראים הרחב]”, כתב אחד המבקרים בניו יורק טיימס ב-1934, כשהוא משתמש במונח זה לראשונה בעיתון בעל תפוצה ארצית.

מרגרט מיד מתבוננת בשבטים המקומיים בגיניאה החדשה, 1931 | תמונה: www.arapesh.org/PD

מיד קידמה את מסקנותיה של בנדיקט שלב נוסף קדימה. במערב טוענים שלגברים ולנשים יש תכונות בסיסיות שכל אחד בחברה יכול לתאר ברהיטות: נועזות ואגרסיביות מתויגות כתכונות גבריות; עדינות ואימהיות מתויגות כנשיות. אבל מה אם אלה הגדרות מלאכותיות שנוצרו מהקשר חברתי? כששהתה בגינאה החדשה היא תיעדה שבטים שבהם גברים התלבשו כנשים, ונשים שביצעו את התפקידים המסורתיים של גברים. שבט המונדוגומורים, למשל, חשב שדיג הוא עיסוק המתאים בעיקר לנשים, בעוד ששבט האראפש חשב שציור בצבע הוא תחומם הבלעדי של הגברים. שבט הטצ’מבולי קיים באופן קבוע אירועים חגיגיים שביטלו זהויות מיניות, כמו נשפי מסכות שבהם הגברים התלבשו כנשים ונשים הציגו יחסי מין בפנטומימה. אף אחת מהחברות האלו, כתבה מיד, לא חשבה שלתפקידים של גברים ונשים יש קשר כלשהו להבדלים בתכונות המולדות של המינים. התפקידים לא נבעו מביולוגיה, אלא מתוך הסביבה או התרבות הספציפית שבה הם חיים.

מתוך מחקר על שבטים פרימיטיביים הגיעה מיד למסקנה בספרה “מין וטמפרמנט” שיצא ב-1935, כי יש ליצור הבחנה ברורה בין מין ביולוגי – כלומר עם איזה איבר מין ומאפיינים מיניים משניים נולד האדם – ובין מין כקטגוריה חברתית. אפשר לחשוב על הראשון כקבוצה של עובדות ביולוגיות, ועל השני בתור מה שכיום נקרא “מגדר” – שהוא תוצר של זמן ומקום ספציפיים. ובמילים פשוטות, מגדר נוצר מעמדות חברתיות מסוימות שחברה נתונה משייכת לגברים ולנשים.

מרגרט מיד מתבוננת בשבטים המקומיים בגיניאה החדשה, 1931 | תמונה: www.arapesh.org/PD

כפי שנראה בהמשך, מחקרים מדעיים שהתפרסמו בשנים האחרונות סותרים עמדה זו כאשר הם מראים שקיימות אצל גברים תכונות אופי האופייניות לגברים, ואצל נשים תכונות אופי האופייניות לנשים – והתכונות האלה נקבעות טרם הלידה (ברחם) ואינן תלויות בתרבות מסוימת. בכל מקרה, ספרה החדש, שפורסם שנה לאחר ספרה של בנדיקט, צבר פופולריות והוקדש לפרופ’ בועז.

“אחרי מלחמת העולם השנייה התפוקה השנתית הטיפוסית של מיד כללה מחקר, מאמרים בכתבי-עת מדעיים, מאמרים באוספים ערוכים, ערכים באנציקלופדיות, שלל ביקורות וקטעים קצרים בכתבי עת פופולריים לנשים שהפכו ממצאים אנתרופולוגיים לעצות יומיומיות פרקטיות”, כותב פרופ’ קינג בספרו. “עיתונים ומארגני כנסים חיזרו אחר דעותיה על גידול ילדים, מיניות, נישואים, גזע, המלחמה הקרה ולמעשה כל נושא אחר שעורר עניין בציבור”.

מיד הפכה להיות הפנים של תחום האנתרופולוגיה שהציף את המערב במדע חברתי חדש, ושהפך על פיהם ערכים מסורתיים ודרכי חשיבה קודמות. היא הניחה את היסודות לעלייתן של תיאורטיקניות פמיניסטיות ושל הפסיכולוג הנודע ג’ון מאני שבאמצע שנות ה-50 השתמש במושג “ג’נדר” בעבודותיו כדי ליצור אבחנה ברורה בין מין למגדר ודחף את הנושא קדימה.

הקשר המרקסיסטי

מיד, כמו יתר החוקרים בחבורה הקטנה של פרופ’ בועז, “האמינו שאולי אנחנו רוכשים כיום כבוד רב לאבותינו, אך שאיש מאתנו לא באמת יכיר בהם בעתיד”, כותב פרופ’ קינג. “לתפיסתם, הדרכים הישנות לעשות דברים חלפו כבר מן העולם, וגם שלנו יחלפו יום אחד. הנינים שלנו יתהו, איך יכולנו להאמין ולהתנהג כפי שאנו מתנהגים כיום. הם יתפעלו מהבורות שלנו וימצאו פגמים בשיפוט המוסרי שלנו”.

אך פרופ’ בועז ידע שהשינויים האלה לא יקרו באורח פלא. הוא הבין שכדי שאנשים בחברה יוכלו לתפוס “מה עשתה להם האינדוקטרינציה התרבותית והמסורתית” שהם ספגו ולהתנער ממנה, צריך יהיה לשכנע אותם שהערכים שעליהם גדלו אינם נכונים. “תפקידו של פרנץ בועז בעיצוב האנתרופולוגיה האמריקנית של המאה ה-20 ידוע היטב, אבל פחות ידועה היא מחויבותו לפוליטיקה רדיקלית”, טוען גארי בולרט, פרופ’ למדעי המדינה בקולג’ אגן קולומביה (CBC) במדינת וושינגטון, במחקר שערך ב-2009 על “פרופ’ בועז”4.

מוסקבה, 1941, חייל קורא פראבדה | תמונה: Anatoliy Garanin/CC-BY-SA 3.0

פרופ’ בולרט, שחקר כל צעד שעשה פרופ’ בועז, טוען כי בועז “המיר את דתו” למרקסיזם גרמשיאני והיה אחד מפרשניו ומגיניו הגדולים. בעוד שהמרקסיסטים המסורתיים ניסו לבנות חברה קומוניסטית ברוסיה באמצעות מהפכה אלימה, במערב הבינו המרקסיסטים שזה לא ילך. האנשים בחברה המערבית אינם מסוגלים להבין ולתפוס את האידאולוגיה המרקסיסטית מפני שהם מלאים ברעיונות מסורתיים, המשותפים לנוצרים וליהודים וקשורים לרעיון שלאדם יש נשמה ויש לו אלוהים. אז הם “תרגמו” לחברה המערבית את מה שקרל מרקס דיבר עליו בכלליות: כדי ליצור חברה חדשה חייבים להרוס את המוסדות הקיימים ואת האמונות שיש לאנשים בחברה הקיימת.

“המרקסיסט האיטלקי אנטוניו גרמשי (1937-1891) הבין שניתן יהיה לקדם בצורה אפקטיבית יותר את המטרות המרקסיסטיות [במערב] באמצעות חדירה והשתלטות על המבנים המוסדיים הקיימים בחברה”, כותב פרופ’ בולרט. במקרה או שלא, האוניברסיטה של פרופ’ בועז הייתה קן פעילותה של “אסכולת פרנקפורט” – קבוצה ידועה של אנשי רוח גרמנים-מרקסיסטים שהיגרו לארה”ב מפרנקפורט – שניסו באמצעות כוחם האקדמי לפרק בהדרגה את האמונות הקיימות בחברה המערבית.

פרופ’ בועז הגיע לאוניברסיטת קולומביה בניו יורק מעט לפניהם, ובאמצעות תלמידיו – שלהם העניק תארי דוקטורט וקידם לתפקידי מפתח באוניברסיטאות שונות – הוא יצר, לדברי פרופ’ בולרט, רשת של אקדמאים בעלי אג’נדה דומה לשלו שכתבו מחקרים וספרים ויצרו קונצנזוס חברתי-תרבותי חדש. פרופ’ בולרט טוען שפרופ’ בועז יצר בדרך זו מתקפה תיאורטית על בסיסי הציוויליזציה המערבית. את טענותיו הוא מבסס על מידע שקיבל בעיקר מ”האגודה האמריקנית לפילוסופיה” ששמרה מסמכים ומכתבים שחיבר פרופ’ בועז.

אחת העובדות המעניינות בקורות חייו של פרופ’ בועז הוא תיק האף-בי-איי5 שנפתח נגדו ב-1920. באחד מדפיו מצוין כי בועז הסכים לפעול “תחת דוקטרינה קומוניסטית”. מהתיק הוסר הסיווג הביטחוני ב-1983 לאחר שהושחר בו מידע רב. פרופ’ בולרט מציין כי בתיאוריה בועז לא היה מרקסיסט קלאסי. הוא לא התבטא בפומבי בעד רעיונות מרקסיסטיים באופן מובהק. ובכל זאת, תיק האף-בי-איי מציין תזכיר שנשלח לתובע הכללי ובו מצוין כי “במהלך שיחה שנערכה היום עם [מושחר], הוא ביקש ממני לומר לך שבועז, הקשור לאוניברסיטת קולומביה בעיר ניו יורק, הוא אחת הבובות המובילות של הקבוצות הקומוניסטיות בארה”ב […] הקבוצות הקומוניסטיות משתמשות בו כדי לקדם תעמולה עבורן”.

פרופ’ בולרט מתחקה במחקרו אחר עשרות עובדות היסטוריות מחייו של בועז. בהן העובדה שנסע פעמיים לבריה”מ בין 1929 ל-1932; העובדה ששניים מעוזרי המחקר שלו, משה פינקלשטיין ואירווינג גולדמן, היו חברים במפלגה הקומוניסטית האמריקנית6; העובדה שבועז, שהיה חבר בוועדות ממלכתיות שונות, סירב להכיר בכך שבריה”מ היא מדינה טוטליטרית; העובדה שב-1938 הוא הודיע שהצטרף לאיגוד מורי קולג’ בניו יורק. הסניף אליו הצטרף (מספר 537) ובתי הספר המסונפים אליו היו ידועים בתור ארגוני חזית קומוניסטיים, כפי שדווח בניו יורק טיימס ב-11 בדצמבר 71938; ועוד.

לזה יש להוסיף את העובדה שכדי לחגוג את יום השנה ה-15 למהפכה הבולשביקית, פנה לפרופ’ בועז כתב מעיתון פְּרַאבְדָּה – השופר הרשמי של המפלגה הקומוניסטית של בריה”מ – כדי שיכתוב את דעתו על מצב האקדמיה בבריה”מ. בועז שיבח את בריה”מ על תוכניתה האקדמית, ובין היתר כתב: “האנושות יכולה רק ללמוד ממה שאתם עושים”8. ב-1940 בועז רואיין על ידי סוכן אף-בי-איי שסיווג אותו עם האות “C” (קומוניסט), אם כי לא בתור חבר במפלגה הקומוניסטית. ואכן בעמודים הראשונים של תיק האף-בי-איי שמו מלווה ב-“C”.

בשנת 1976 פרסם הפילוסוף האמריקני אלן בלום (1992-1930) את הספר “דלדולה של הרוח באמריקה” (Closing of the American Mind) על מצבה המסוכן של החברה האמריקנית ועל כישלון האוניברסיטאות. הספר הפך מיד לרב מכר ולקריאת חובה בקרב תנועות בין-לאומיות שרצו להציל את הערכים המערביים מפני מושג היחסיות התרבותית. “כמעט כל סטודנט שמתקבל לאוניברסיטה מאמין, או אומר שהוא מאמין, שהאמת היא יחסית”, כותב בלום במשפט הפתיחה של פרק ההקדמה בספרו. בלום ממשיך ונוקב בשמותיהם של האנשים שהובילו את הצעירים לתוך הסבך הלא מוסרי הזה: “היו אלה הרפתקנים מיניים כמו מרגרט מיד” שגרמו לנו להאמין שאם נכיר תרבויות פראיות אחרות נוכל “ללכת בעקבותיהן ולהשתחרר, לשחרר עצמנו מהדעה שהדברים הנחשבים אצלנו לטאבו – הם לא יותר ממגבלות חברתיות [ששמנו על עצמנו]”.

המדע נכנס לתמונה

בניגוד ל”קבוצה הקטנה” של פרופ’ בועז שהסיקה חלק ניכר ממסקנותיה מהתבוננות בשבטים פרימיטיביים, מדענים מסיקים בימים אלה את מסקנותיהם מהתבוננות במוח ובתפקוד הגנים ומגיעים למסקנות הפוכות למדי.

בדצמבר 2013 גילו חוקרי מוח מאוניברסיטת פנסילבניה (Penn Medicine) הבדלים מהותיים בין רשתות העצבים במוחם של גברים ורשתות העצבים במוחן של נשים. באמצעות טכניקה מיוחדת הם מיפו את הארכיטקטורה העצבית במוחם של 949 אנשים (521 נשים ו-428 גברים) בגילים 22-8 והגיעו למסקנה כי אצל גברים “החיבוריות העצבית” קיימת בעיקר מלפנים לאחור ובתוך הֶמִיסְפֶרָה אחת (מתוך שתיים שמרכיבות את המוח), ואצל נשים החיבוריות העצבית היא בין ההמיספרה השמאלית להמיספרה הימנית (Verma, Ingalhalikar, Smith, +7, 2013).

חוקרים מצאו הבדלים בין מוח של עובר נשי למוח של עובר גברי. באיור רואים תבנית של שינויים שהתגלתה אצל מוח נשי, ואינה מופיעה כמעט כלל אצל מוח גברי

“המפות [של החיבורים העצביים] מראות לנו הבדלים בולטים – ומשלימים – בארכיטקטורה של המוח האנושי שמסייעים לספק לנו בסיס עצבי לשאלה מדוע גברים מצטיינים במשימות מסוימות, ונשים באחרות”, קבעה ד”ר רגיני ורמה (Ragini Verma) מעורכי המחקר9. ד”ר ורמה מכוונת בדבריה למחקרים קודמים – שנתייחס אליהם מיד – שהראו כי יש תכונות מולדות המאפיינות גברים וגורמות להם בממוצע להיות טובים יותר במשימות מסוימות, בעוד תכונות אחרות מאפיינות נשים וגורמות להן להיות בממוצע טובות יותר בדברים אחרים.

אך לפני שניכנס לכך, עולה שאלה חשובה: האם ייתכן שההבדלים במפות העצביות במוח נובעים מהסביבה, מהתרבות או מרעיונות סקסיסטיים שהחברה החדירה בנו לאורך השנים? לא, וכדי להוכיח זאת צריך להכיר מחקרים שבהם בדקו את מוחותיהם של בני אדם – לפני הלידה – בעודם ברחם של אימם.

תמונה: Shutterstock

במחקר שפורסם במגזין Nature ב-2011 על ידי מומחים למדעי המוח מאוניברסיטת ייל ומאוניברסיטת ג’ון הופקינס, בחנו כיצד גנים אינדיבידואליים מועתקים במוח החל משלב טרום-הלידה, דרך שלב הינקות, שלב הילדות ועד לשלב הבגרות. החוקרים מצאו כי ההבדלים הגדולים ביותר בין גברים לנשים בהעתקת הגנים במוח מתרחשים בטרום לידה (Jung Kang, Kawasawa, Cheng, +23, 2011). מדוע זה חשוב? כי אם תיאוריית הג’נדר שהחלה להתפתח אצל תלמידיו של פרופ’ בועז הייתה נכונה, כלומר אם הבדלים בתפקוד המוח ובהתנהגות הם תוצאה של הסביבה ואינם מולדים – המחקר אמור היה להראות שינויים אפסיים בין מוח נשי למוח גברי בתקופת הטרום לידה, והבדלים גדולים בתקופת הבגרות. אבל המחקר הראה בדיוק ההיפך – ההבדלים בין גברים ונשים הם הגדולים ביותר בשלב הטרום לידה, אך לאחר הלידה, ככל שגדלים עם הזמן, הם הולכים וקטנים.

מחקר עוד יותר מרשים על מוחות של עוברים נערך ב-2019 במספר אוניברסיטאות בארה”ב באמצעות סריקות MRI של נשים בהריון בטרימסטר השני והשלישי. הסריקות גילו הבדלים דרמטיים בין מוחם של עוברים נשיים ועוברים גבריים. עוברים נשיים הראו, למשל, שינויים משמעותיים בקישוריות שבין אזורים תת-קליפתיים לאזורים קליפתיים במוח בהתאם לגיל ההריוני. אבל תבנית כזו “הייתה כמעט בלתי קיימת אצל עוברים גבריים”, כותבים החוקרים (Wheelock, Hect, Hernandez-Andrade, +4, 2019).

“מבחינה מדעית קיימים הבדלים רבים בין בנים לבנות”, אמר בריאיון לאפוק טיימס (שפורסם בגיליון 322) ד”ר לאונרד סאקס, מומחה לרפואת ילדים שעבד עם אלפי ילדים וערך תצפיות ביותר מ-400 בתי ספר ברחבי ארה”ב. “אלה הבדלים מולדים. אני לא אומר שכל הבנים הם אותו הדבר או שכל הבנות הן אותו הדבר. אני יודע שהם לא. בשלושים השנים האחרונות ביקרו במרפאה שלי אלפי ילדים. אבל העובדה שכל ילד שונה, אינה צריכה להשכיח מאיתנו את העובדה שקיימים הבדלים ברורים בקרב המינים”.

כבר מגיל קטן בנים מעדיפים סצנות אקשן | תמונה: Shutterstock

בספרו Why Gender Matters שיצא בגרסה ראשונה ב-2005 והתעדכן מאז, הוא מונה הבדלים מהותיים רבים ובסיסיים. לדוגמה, כשנותנים לילדים קטנים דף לבן ומבקשים מהם לצייר, מרבית הבנות יציירו פרחים, עצים או חיות מחמד בצבעים רבים, ומרבית הבנים יציירו סצנות אקשן – מפלצת האוכלת אדם או טיל הפוגע בפלנטה. באחד המחקרים נבדקו 700 ילדים מגיל 6 עד 12, מ-13 מדינות, בקרב תרבויות שונות (אפריקה, אסיה, אירופה ואמריקה). והתבנית שהתגלתה הייתה זהה – הבנים כללו מכוניות וסצנות ספורט בציורים בכמות הרבה יותר גדולה מהבנות (בערך פי 2). חלקם גם כללו כלי נשק – דבר שאף בת לא ציירה (Alter-muri , Vazzano, 2014).

בנים גם אוהבים לקחת סיכונים פיזיים ומתרשמים מבנים אחרים הלוקחים סיכונים, אבל פחות סביר שבנות ייהנו מלקיחת סיכונים כאלה למטרת לקיחת הסיכון ועוד פחות סביר שהן יתרשמו מאנשים אחרים הלוקחים סיכונים. למסקנה הזו הגיעו שלושה חוקרים אמריקנים שסקרו גוף מחקרים גדול בנושא לקיחת סיכונים (Byrnes, Miller, Schafer, 1999). החוקרים ראו שלגיל יש השפעה – בגיל צעיר ההבדלים בין גברים לנשים גדולים מאוד בנטילת סיכונים, אך ככל שהגיל עולה ההבדלים מצטמצמים מבחינת נטילת סיכונים.

במחקר שנערך ב-1996 התגלה שאגרסיביות היא העדפה המופיעה אצל בנים כבר מרגע שהם מסוגלים לדבר. “כבר בגיל שנתיים, כשניתנת לבנים אפשרות לבחור בין סיפור אלים לבין סיפור חמים, הם בדרך כלל בוחרים בסיפורים האלימים. בנות בגיל הזה בדרך כלל בוחרות בסיפורים החמימים”, כותבים החוקרים (Tracy Collins-Standley, 1996).

מחקר שנערך ב-1995 הראה שהאגרסיביות הגברית נוצרת כבר ברחם, עקב הורמונים גבריים המשפיעים על העובר. המחקר בחן בנות הסובלות ממצב רפואי מיוחד הנקרא “היפרפלזיה מולדת של האדרנל” (CAH). במצב זה מיוצרת במוחה של הבת, בעודה ברחם, רמה גבוהה של הורמון גברי הגורם לה להיוולד עם “מוח גברי”. ולכן כשמוצע לה לבחור בין צעצוע של מטוס, דמות צבאית או בובת ברבי – קיים סיכוי גבוה שהיא תבחר במטוס או בדמות הצבאית (Berenbaum, Snyder, Klein, Pescovitz, 1995). ד”ר סאקס טוען בספרו שהורים שניסו להשפיע על בנות כאלה לשחק במשחקים נשיים לא הצליחו להשיג שום השפעה.

בספרו מתייחס ד”ר סאקס גם ל”אנומליות” – בנים שאינם מתנהגים לפי מאפיינים גבריים ובנות שאינן מתנהגות לפי מאפיינים נשיים (אך אינם טרנסג’נדרים). מחקר שנערך ב-2013 הראה שהאנומליות נובעות מסיבות מולדות. מאפיינים גבריים כמו קול עמוק ואגרסיביות גבוהה קשורים בהורמונים זכריים כמו טסטוסטרון ובקולטנים שלהם המשפיעים על גנים מסוימים ומפעילים אותם, והתוצאה היא “מוח גברי” – תהליך שמתחיל ברחם (Auyeung, Lombardo, Baron-Cohen, 2013).

אף על פי שהמדע מראה שקיימות תכונות מולדות המשותפות לגברים ותכונות מולדות המשותפות לנשים והמינים אינם אותו הדבר, רעיונותיו של פרופ’ בועז ממשיכים לעשות חַיִל בחברה. הורים לילדים קטנים טוענים שאם הילד בן החמש אוהב להתלבש כמו בת, ואפילו אומר שהוא בת, כנראה שהוא בת. ד”ר סאקס מסביר שמחקרים רבים עקבו אחר ילדים כאלה במשך 15 או 20 שנה לבגרותם, ובכל מחקר, מרבית הבנים גדלים להיות גברים שאין להם שום עניין להיות אישה (לדוגמה: Drummond, Bradley, Peterson-Badali, Zucker, 2008). באחד המחקרים הגדולים ביותר, מתוך 139 בנים שהתעקשו בילדותם שהם בנות הכלואות בגוף של בן, רק 12 אחוז המשיכו להרגיש כך בגיל ההתבגרות או כשהפכו לבוגרים. כלומר, 88 אחוז מהבנים יצאו מזה (Bailey, The man who would be queen).

“במילים אחרות, אצל מרבית הבנים הצעירים כשזה קורה, זה רק שלב בחיים”, טוען ד”ר סאקס. “ולמרות זאת, קיימת היום חשיבה בקרב ארגוני בריאות פסיכיאטריים מובילים ש’הלקוח תמיד צודק’. אם ילד בן שש אומר לך שהוא בעצם בת, אתה משנה את השם שלו לשם של בת ושולח אותו לבית הספר לבוש בשמלה מבלי בכלל לחקור ולנסות להבין מה גורם לו לחשוב כך. זה ניצחון האידיאולוגיה על המציאות”.

  1. Teachers Union Official: Call Students ‘Comrade’ Instead of Boys or”
    Girl”, The Daily Caller, 2016
  2. K-12 Schools Bringing In Drag Queens To Teach Gender”
    Ideology”, The Daily Caller, 2018
  3. במאמרו: On the Natural Variety of Humankind”, 1775″
  4. Franz Boas as Citizen-Scientist: Gramscian-Marxist Influence on American Anthropology, 2009
  5. Franz Boas F.B.I File (61-7559-7483), Hoover Memorandum for the Attorney General.
    ראו: Susan Krook, Franz Boas (a.k.a Boaz) and the F.B.I
  6. אירווינג גולדמן הודה בכך בהצהרה גלויה, ראו:
    David Price, “Standing Up For Academic Freedom”, Anthropology Today, 2004.
    שני עדים הצהירו תחת שבועה כי פינקלשטיין היה חבר במפלגה הקומוניסטית. ראו: David Price, Threatening Anthropology, 2004, עמ’ 371
  7. Boas Joins Union Led by Reds”, New York Times, 11 December 1938″
  8. Moissaye Olgin to Franz Boas (26/10/1932), PCFBAPS; Franz Boas to Moissaye Olgin (11/5/1932), PCFBAPS
  9. Brain connectivity study reveals striking differences between men”
    and women”, Science Daily, 2013

השפעת מדינות זרות על האוניברסיטאות בארה”ב

$
0
0

צילום: אלכס גורביץ׳/אפוק טיימס

הסתכלו על המספרים שבטבלה הבאה בהמשך. הון עתק זורם למוסדות להשכלה גבוהה בארה”ב מממשלות זרות ומגורמים המסונפים להן במטרה לעצב את דעת הקהל האמריקני ואת המדיניות בארה”ב, ולהשיג דריסת רגל פוליטית במוסדות האמריקניים. משרד החינוך האמריקני חוקר בימים אלה מימון שמקורו בקטאר, בערב הסעודית, ברוסיה, בסין וככל הנראה במדינות נוספות.

קיימים מקרים בהם המימון מגיע מגופים המקושרים לממשלות זרות, גופים הקשורים בחתרנות, בריגול, בפעולות טרור ובאידיאולוגיה קיצונית. לדוגמה, “קרן קטאר” המקושרת לטרור תרמה סכום מעורר השתאות של 33 מיליון דולר לאוניברסיטת ג’ורג’טאון ב-2018. וזה רק בשנה אחת מתורם יחיד. נתונים1 של משרד החינוך האמריקני מראים כי מאז 2012 קטאר לבדה סיפקה כ-1.5 מיליארד דולר לאוניברסיטאות ולמכללות בארה”ב.

אינפוגרפיקה: אפוק טיימס

בתחקיר קודם שערכנו2 הראנו כיצד המשטר באיראן השתמש בארגון חזית שמושבו בניו יורק בשם “קרן Alavi” כדי להעביר תרומות לכ-30 אוניברסיטאות בארה”ב ובקנדה (נתוני התחקיר נלקחו מהדוחות הפיננסיים של הקרן). תרומות אלו לא מופיעות ברישומי משרד החינוך כתרומות שהתקבלו מגורמים זרים.

חשפנו גם3 כיצד תנועת “האחים המוסלמים” השתמשה בהצלחה במשך שלושה עשורים בארגון חזית בשם “המכון הבין-לאומי למחשבה אסלאמית” – IIIT (International Institute of Islamic Thought) כדי לממן, להעסיק ולהכשיר אקדמאים על אדמת ארה”ב. התחקיר כולל רשימה ארוכה של מרצים ופרופסורים המקושרים ל-IIIT שהוא גוף ידוע של האחים המוסלמים. IIIT נחקר על קשריו לקבוצות טרור זרות, כולל החמאס והג’יהאד האסלאמי הפלסטיני. אך מכיוון שמשרדי IIIT ממוקמים בארה”ב והוא כביכול גוף עצמאי לחלוטין, התרומות שהוא מעביר אינן נכללות ברישומי התרומות הזרות במשרד החינוך האמריקני.

לפיכך, ניתן להסיק כי הכספים הזרים שזורמים לאוניברסיטאות ולמכללות בארה”ב ומדווחים למשרד החינוך האמריקני אינם מציגים את התמונה המלאה, ולמעשה הסכומים גבוהים יותר. מאז 2012, הסכום שהתקבל על ידי המוסדות להשכלה גבוהה מגופים מחוץ לארה”ב, כפי שנמסר רשמית מטעם משרד החינוך האמריקני, הוא מעל 10.5 מיליארד דולר ($10,629,930,796).

החוק אמנם מחייב אוניברסיטאות בארה”ב לחשוף כל מידע על מתנות זרות ועל “כל אינטרס של בעלוּת או שליטה במוסד על ידי גורמים זרים”. אבל קיים חשש לפערים בדוחות החשבונאיים של האוניברסיטאות האמריקניות שלא דיווחו על כל התרומות.

אינפוגרפיקה: אפוק טיימס

בטבלה מופיע סיכום מפורט, לפי מדינות, של כמה מהממשלות המממנות את מוסדות האקדמיה בארה”ב. מדינות אלה אינן ידועות כבעלות זיקה עמוקה לחינוך אובייקטיבי באמריקה.

הנתונים מעלים שאלה חשובה, שרישומי משרד החינוך לא יכולים לענות עליה: מה התמורה שתורמים אלה מקבלים בעבור השקעתם? מה בדיוק קורה שהופך את זה לכל כך משתלם עבורם?

קטאר

ממשלת קטאר ידועה בכספים הרבים שהיא מזרימה לארגוני טרור ואסלאם קיצוני, ובתור גוף המנהל פעולות נרחבות להשפעה על אדמת ארה”ב, כמו מימון צוותי חשיבה, שליחת לוביסטים ומימון ארגוני אקטיביסטים ומסגדים. כידוע, המשטר הקטארי תומך בתנועת האחים המוסלמים ובזרוע הפלסטינית שלו – ארגון הטרור חמאס – כמו גם בשלוחות של אל-קאעידה והמשטר האיראני.

תחנת הטלוויזיה אל-ג’זירה, זרוע התעמולה של ממשלת קטאר, נכנסה לשותפות עם אוניברסיטת נורת’ווסטרן שבאילינוי לאחר ש”קרן קטאר”, הנשלטת על ידי קטאר, הקימה בקטאר, ב-2008, קמפוס עבור אוניברסיטת נורת’ווסטרן (הקמפוס נקרא NU-Q). מאז 2012, לפי רישומי משרד החינוך האמריקני, זרמו לאוניברסיטת נורת’ווסטרן יותר מ-340 מיליון דולר מקטאר. מה קטאר מרוויחה מכך? האם היא עושה זאת בגלל מודל עסקי רווחי?

נשיא ארה”ב בסעודיה עם סלמאן מלך סעודיה, עבדאללה השני מלך ירדן, עבד אל-פתאח א-סיסי נשיא מצרים, ואנשי ממשל נוספים | תמונה: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

למעשה מאז 2012 העניק המשטר הקטארי 1,478,676,069 דולר ל-28 אוניברסיטאות ברחבי ארה”ב. לפעמים זה ניתן כתרומה כספית, לפעמים בצורה של הסכמים ושיתופי פעולה שגילמו בתוכם השקעה כספית. המשטר הקטארי לא עושה זאת רק באמצעות “קרן קטאר”, אלא גם דרך חברת הבת שלה – “קרן המחקר הלאומית של קטאר” (Qatar National Research Fund). הקרן נוסדה ומנוהלת על ידי בכירי ממשל קטארים. כפי שדיווחנו ב-2014 וב-2015, ל”קרן” קשרים הדוקים עם מנהיג תנועת האחים המוסלמים, השייח’ ד”ר יוסוף אל-קרדאווי, הנחשב כסמכות אידאולוגית עליונה בעיני החמאס. הקרן אף הקימה בקטאר מרכז מחקר על שמו ב-2008 (Al-Qaradawi Center for Islamic Moderation and Renewal) שמטרתו המוצהרת היא לקדם את האידיאולוגיה של קרדאווי. למרכז המחקר גם קשר הדוק ל-IIIT של האחים המוסלמים.

בימים אלה קרן קטאר מסייעת לשש אוניברסיטאות אמריקניות בסכום של כ-405 מיליון דולר בשנה: אוניברסיטת Texas A&M, אוניברסיטת וירג’יניה קומונוולת’, אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת קרנגי מלון, אוניברסיטת נורת’ווסטרן ואוניברסיטת ג’ורג’טאון. בתמורה קטאר מקימה קמפוסים בשטחה בשיתוף עם האוניברסיטאות האלה.

סין

המפלגה הקומוניסטית הסינית השולטת בסין מוגדרת על ידי ממשל טראמפ בתור אויב, כפי שנוסח במסמך “אסטרטגיה לביטחון לאומי” (NSS). היא פועלת על פי אידיאולוגיה עוינת כלפי המערב ותומכת באיראן, בצפון קוריאה ובפקיסטן. סין אף סייעה להגן על המנהיג של ארגון ג’יש-י מוחמד (“צבא מוחמד”)4 – סניף של אל-קאעידה המגובה על ידי פקיסטן – מפני הסגרה לאו”ם. היא התרצתה רק לאחר שהאו”ם פייס את בנות בריתו הפקיסטניות.

פעולות ההשפעה המסיביות של ממשלת סין על האוניברסיטאות והמכללות בארה”ב זוכות כעת לתשומת לב בתקשורת עקב החלטתם של מספר קמפוסים אמריקניים לסגור את “מכוני קונפוציוס” הסיניים שהוקמו בשטחם והעוסקים, כביכול, רק בלימוד התרבות והשפה הסינית. מאחורי מכוני קונפוציוס עומד משרד החינוך הסיני (באמצעות גוף הנקרא “האן-באן”) המעביר כספים למכונים ושולט בהם. “האן-באן” מספק חומרי לימוד ומשפיע על מדיניות מכוני קונפוציוס.

הכניסה לספריה של אוניברסיטת הרווארד | תמונה: Shutterstock

ווילי לאם, מרצה באוניברסיטה הסינית בהונג קונג, תיאר5 את מכוני קונפוציוס כ”בסיס שבאמצעותו מומחים לתעמולה בבייג’ינג יכולים ‘להסתנן’ לאוניברסיטאות המארחות ולעצב את דעותיהם של מרצים וסטודנטים”.

חבר הפוליטבירו הסיני, לי צ’אנג צ’ון, הודה6 בכנות מפתיעה ב-2011: “הם [מכוני קונפוציוס] תרמו תרומה חשובה לשיפור כוחנו הרך. לשם המותג ‘קונפוציוס’ יש משיכה טבעית. באמצעות השימוש בתואנה של הוראת השפה הסינית, הכול נראה סביר והגיוני”.

שנה קודם לכן, שר התעמולה הסיני הצהיר במפורש7 כי מכוני קונפוציוס ומרכזי תרבות אחרים, המגובים על ידי סין מעבר לים, הם חלק מ”מאבקי התעמולה הבין-לאומיים” שלה שנועדו “ליצור סביבה בין-לאומית חיובית עבורנו”.

בפברואר השנה, דוח של ועדת משנה של הסנאט לביטחון פנים המליץ על סגירת מכוני קונפוציוס. ההמלצה נתמכת גם על ידי ארגונים שונים של אקדמאים כמו איגוד המרצים האמריקני (American Association of University Professors) ואיגוד האקדמאים הלאומי בארה”ב (National Association of Scholars).

בדוח נכתב כי ממשלת סין תרמה מעל 158 מיליון דולר לבתי ספר בארה”ב מאז 2006 למימון ארגוני החזית שלה. כ-70 אחוז מבתי הספר שקיבלו 250 אלף דולר או יותר הפרו את תקנות ממשלת ארה”ב, כיוון שלא דיווחו על פרטי העסקאות למשרד החינוך.

נוסף לכך, סין מממנת “כיתות קונפוציוס” ביותר מ-500 בתי ספר מגיל הגן ועד תיכון בארה”ב, כביכול רק לצורך הוראת השפה הסינית.

לפי נתוני משרד החינוך, מאז 2012 העניקה סין 680,273,016 דולר ל-87 אוניברסיטאות שונות בארה”ב באמצעות מתנות והסכמים שונים בעלי שווי כספי.

רובד נוסף של מאמצי סין להסתנן לאקדמיה בארה”ב נעשה על ידי חואה ווי, יצרנית הסמארטפונים וציוד התקשורת הסינית, שהעניקה 13,052,159 דולר לאוניברסיטאות בארה”ב.

חואה ווי היא היצרנית המובילה בעולם של ציוד לרשתות 5G. הפוטנציאל של החברה, ולפיכך של ממשלת סין, לשלוט באופן בלעדי על רשתות 5G נתפס כאיום ביטחוני גדול על ארה”ב.

בשנה שעברה, שישה בכירים במודיעין האמריקני, כולל ראשי ה-CIA, ה-FBI והמועצה לביטחון לאומי (NSA), אמרו לוועדה של הסנאט בנושא מודיעין כי הם מייעצים לאזרחי ארה”ב לא להשתמש במוצרים או בשירותים של חברת חואה ווי8.

הנהנות הגדולות מהכסף של חואה ווי הן אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אוניברסיטת אילינוי באורבנה-שמפיין והמכון הטכנולוגי של מסצ’וסטס (MIT).

בפברואר השנה דווח כי אוניברסיטת קליפורניה בברקלי החליטה להפסיק לקבל כספים מחואה ווי לשותפויות מחקר. עוד קודם דווח כי MIT החליטה לשקול מחדש את יחסיה עם חברות טכנולוגיה סיניות עקב חשש מסיכונים ביטחוניים.

ערב הסעודית

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן (MBS) אמנם הראה נכונות לבצע רפורמה שתצמצם את השפעת האחים המוסלמים ותשנה את הווהאביזם בסעודיה, אבל אין כל תיעוד פומבי שממשלת סעודיה פועלת לצמצום הקמפיינים שלה לקידום קיצוניות אסלאמית מחוץ לערב הסעודית.

עד היום סעודיה היא תיאוקרטיה המאמינה שקידום אמונותיה האסלאמיות זו חובה דתית. מאז 2012 היא תרמה לפחות 649,971,586 דולר ל-63 אוניברסיטאות ברחבי ארה”ב. התרומות המשפיעות ביותר ניתנו לאוניברסיטת ג’ורג’טאון ול”מרכז הנסיך אל-וליד בן טלאל להבנה מוסלמית-נוצרית”9 – שהוא חלק מבית הספר ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטה. המרכז, שנוסד ב-1993, קיבל את שמו של הנסיך הסעודי המשתייך למשפחת המלוכה לאחר שזה תרם לו 20 מיליון דולר ב-2005. עד היום ממשיך המרכז לפעול ללא לאות לקידום האחים המוסלמים ולהכפשת רפורמיסטים מוסלמים.

בית ספר בניו יורק הנמצא בבעלות קרן Alavi המקושרת לאיראן | תמונה: Mario Tama/Getty Images

יוזמה נוספת הפועלת באוניברסיטת ג’ורג’יה היא פרויקט “יוזמת הגשר”10 (שמטרתו המוצהרת לפעול נגד תופעת האסלאמופוביה). בפועל, גם הוא קושר לאחים המוסלמים. ראש “יוזמת הגשר”, פרופ’ ג’ון אספוזיטו, מקושר לשלל קבוצות המקושרות לאחים המוסלמים ושירת בתור חבר במועצה המייעצת של ארגון המקושר לחמאס ופועל בשיקגו בשם “האיגוד המאוחד למחקר” United Association of Studies and Research)11).

אספוזיטו שימש כעד מטעם ההגנה כשמשרד המשפטים האמריקני העמיד לדין ארגון חזית של האחים המוסלמים, “קרן ארץ הקודש לשחרור ולפיתוח” (Holy Land Foundation for Relief and Development), הפועל במסווה של ארגון צדקה, בגין מימון פעילות הטרור של החמאס.

אספוזיטו עדיין ממשיך לראות כחבר קרוב את פרופ’ סאמי אל-אריאן, מראשי הג’יהאד האסלאמי שנשפט והורשע בארה”ב באשמת סיוע לארגון טרור. אף על פי שאל-אריאן סיפק סיוע לארגוני טרור, מטרתו העיקרית הייתה להשתלב בחוגים הפוליטיים המשפיעים ביותר בוושינגטון, הן של הדמוקרטים והן של הרפובליקנים.

איחוד האמירויות הערביות

איחוד האמירויות הערביות היא בעלת ברית של ארה”ב. היא הוציאה אל מחוץ לחוק בארצה את האחים המוסלמים ואת החמאס, וכן ארגונים בארה”ב המקושרים לתנועות אסלאמיות קיצוניות.

עם זאת, לא מן הנמנע כי היא מנסה להתערב בפוליטיקה האמריקנית. מאז 2012, איחוד האמירויות העניקה סכום כולל של 230,945,101 דולר ל-32 אוניברסיטאות אמריקניות.

רוסיה

רוסיה, כמו סין, מוגדרת על ידי ממשל טראמפ בתור אויב, כפי שנוסח במסמך “אסטרטגיה לביטחון לאומי” (NSS). כידוע, רוסיה תומכת באיראן, בחיזבאללה ובמשטר אסאד בסוריה. על פי החשד היא גם מסייעת לטאליבן באפגניסטן ומסרבת להודות שהחמאס הוא ארגון טרור.

לרוסיה היסטוריה ארוכה של פעילות באוניברסיטאות בארה”ב לצורך הסתננות, הפעלת השפעה ואיסוף מודיעין12. מאז 2012, רוסיה תרמה ל-13 אוניברסיטאות אמריקניות שונות סכום כולל של 99,461,804 דולר.

הנתרמת הגדולה ביותר הייתה MIT שקיבלה סכום של 83,358,344 דולר. יותר ממחציתם (51.5 מיליון דולר) התקבלו מטעם קרן סקולקובו (Skolkovo Foundation).

קרן סקולקובו היא יוזמה המגובה על ידי הקרמלין13, ומשמשת בתור הסוכנות הראשית האחראית על מרכז החדשנות “סקולקובו” (מרכז במוסקבה שנועד לאגד חברות בתחום החדשנות הטכנולוגית במתחם אחד לפיתוח ומסחור של טכנולוגיות חדשות). אוניברסיטת MIT חברה לסקולקובו לצורך הקמת “מכון סקולקובו למדע וטכנולוגיה” (Skoltech).

נשיא קרן סקולקובו הוא ויקטור וקסלברג שתיווך את העסקה עם MIT. ב-2013, MIT מינתה את וקסלברג כנציג בחבר הנאמנים שלה. בשנה שעברה הוציאה MIT את וקסלברג מחבר הנאמנים לאחר שמשרד האוצר האמריקני הטיל עליו סנקציות בגין סיוע לקידום “פעילות עוינת” של רוסיה ברחבי העולם. ממשלת ארה”ב אף האשימה אותו במעורבות בשחיתות בענף האנרגיה ברוסיה.

כווית

אף על פי שממשלת ארה”ב מתייחסת לכווית כאל בעלת ברית, ממשלת כווית ידידותית כלפי קבוצות טרור אסלאמיות קיצוניות, כולל שלוחות של אל-קאעידה.

ב-2012, תת-מזכיר משרד האוצר האמריקני לנושאי טרור ומודיעין פיננסי אמר: “בעלת בריתנו כווית הפכה למוקד גיוסי כספים לארגוני טרור בסוריה”. מאז 2012, כווית תרמה ל-17 אוניברסיטאות אמריקניות שונות סכום כולל של 65,782,667 דולר.

עיראק

ממשלת עיראק מושפעת מהמשטר האיראני באמצעות שחיתות, סחר, קשרים אידיאולוגיים ושילוב של מיליציות שיעיות במנגנוני הביטחון העיראקיים. ההשפעה כה חתרנית עד כי נערכו נגד איראן הפגנות ענק בעיראק, כולל בקרב השיעים העיראקים.

ממשלת עיראק תרמה לארבע אוניברסיטאות באמריקה מאז 2012 סכום כולל של 44,006,913 דולר.

טורקיה

תחת רג’פ טאיפ ארדואן, מפלגת הצדק והפיתוח (AKP) – שהיא זרוע של האחים המוסלמים בטורקיה – מעבירה כספים לארגוני טרור רדיקליים. ממשלת ארדואן היא כיום אחד הפטרונים של האחים המוסלמים והחמאס, והיא קשורה בברית עם קטאר. ארדואן גם משפר את יחסי טורקיה עם איראן ועם רוסיה על חשבון היחסים עם ארה”ב ועם חברות נאט”ו.

טורקיה תומכת במגוון קיצונים סונים, כולל שלוחות של אל-קאעידה, והואשמה בסיוע לדאע”ש. מאז 2012, טורקיה היא אחת התומכות הפיננסיות הבולטות של החמאס. לפי דיווח בכלי תקשורת ישראלים, ארדואן דואג להעביר 250-300 מיליון דולר בשנה לחמאס. מאז 2012 תרמה גם טורקיה כספים ל-15 אוניברסיטאות אמריקניות שונות בסכום כולל של 37,724,394 דולר.

לבנון

לבנון, כידוע, מושפעת מארגון הטרור חיזבאללה, ולפיכך, מהמשטר האיראני. מאז 2012, לבנון תרמה לפחות 5,708,001 דולר לשבע אוניברסיטאות באמריקה. מתוך סכום זה, למעלה מ-3.3 מיליון דולר הוענקו לאוניברסיטת קולומביה מטעם “קרן מיקאתי” (Mikati Foundation), שראשיה מקושרים לחיזבאללה.

קרן מיקאתי, המוכרת גם בשם Azm & Saade Association, הוקמה על ידי האחים המיליארדרים טאהא ונג’יב מיקאתי. נג’יב כיהן בעבר כראש ממשלת לבנון, ויש לו קשרים הדוקים לחיזבאללה. האיראנים אף סייעו במינויו של נג’יב מיקאתי לתפקיד ראש הממשלה14.

פקיסטן

ממשלת פקיסטן, ובמיוחד שירותי הביון שלה (ISI), מממנים טרור אסלאמי קיצוני הכולל קבוצות כמו הטאליבן באפגניסטן, אל-קאעידה, קבוצת החיזבול מוג’הדין (ארגון מורדים בקשמיר), לשקאר-א-טייבה, ג’יש-י מוחמד, ג’מעת אל-פוקרה, האחים המוסלמים וג’מעת-א-אסלאמי.

מטרתה ליצור מנופי השפעה בפוליטיקה האמריקנית כדי להשפיע לבסוף על המדיניות. מאז 2012, פקיסטן תרמה ל-5 אוניברסיטאות שונות בארה”ב סכום כולל של 4,895,309 דולר.

איראן

ממשלת ארה”ב מגנה בקביעות את המשטר האיראני, הנחשב לספק הכספים הגדול בעולם לטרור. בני בריתה של איראן כוללים את החיזבאללה בלבנון, המורדים החות’ים בתימן, מיליציות שיעיות קיצוניות בעירק, וכן טרוריסטים סונים כמו החמאס, אל-קאעידה והטאליבן, להן היא מסייעת בהרג חיילים אמריקנים באפגניסטן.

במקום מתנות ישירות, המשטר האיראני משתמש בארגוני חזית כדי לתרום לאוניברסיטאות בארה”ב ובקנדה. ידוע על ארגון אחד לפחות, Alavi Foundation, שבסיסו בניו יורק, שתרם בגלוי לכ-30 אוניברסיטאות בארה”ב ובקנדה בצורת מענקים.

ברישומי משרד החינוך האמריקני מופיעות שתי מתנות קטנות באופן מוזר, בסכום כולל של 80 דולר בלבד, שנתן המשטר האיראני לאוניברסיטת ג’ון הופקינס, מאז 2012. ההקשר שבו ניתנו המתנות אינו ידוע כרגע.

ונצואלה

המשטר האנטי-אמריקני והמרקסיסטי של ונצואלה הוא בעל ברית של איראן, טורקיה, רוסיה והרשות הפלסטינית, וכן של ארגוני טרור כמו חיזבאללה, משמרות המהפכה האיראניים וג’מעת אל-פוקרה. ארה”ב טוענת כי הדיקטטורה של ניקולאס מדורו משתפת פעולה גם עם סוחרי סמים טרוריסטים בקולומביה.

המשטר בוונצואלה תרם סכום כולל של 3,311,132 דולר לשלוש אוניברסיטאות בארה”ב מאז 2012.

סוריה

על פי רישומי משרד החינוך האמריקני, אוניברסיטת ג’ון הופקינס קיבלה ארבע מתנות כספיות מהדיקטטורה של משטר אסאד, מאז 2012, בסכום כולל של 1,364,702 דולר.

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית ממשיכה לקדם פעולות טרור, אנטישמיות ואנטי-אמריקניות. היא מוציאה מיליוני דולרים על משכורות למחבלים פלסטינים הכלואים בישראל ולמשפחותיהם.

מאז 2017, הרשות הפלסטינית סיפקה שתי מתנות כספיות לאוניברסיטת הרווארד, בסכום כולל של 1,050,000 דולר.

1. דו”ח מתנות וחוזים זרים של Federal Student Aid. לינק: https://studentaid.ed.gov/sa/about/data-center/school/foreign-gifts
2. Clarion Project – Iranian Front Group Funded 30 Universities in
(U.S. & Canada (2013
3. (2018)Clarion Project – Islamist Infiltration of American Universities
4. (Haaretz – China Is Now Pakistan’s Partner in Jihadist Terror (2019
5. China’s soft power offensive (2017) – Politico
6. How China Infiltrated U.S. Classrooms (2018) – Politico
7. How China Infiltrated U.S. Classrooms (2018) – Politico
8. (The Verge – Don’t use Huawei phones, say heads of FBI, CIA, and NSA (2018
9. אתר הבית של ארגון Prince Alwaleed Bin Talal Center for Muslim-Cristian Understanding
10. אתר הבית של ארגון Bridge Initiative – Georgetown University
11. הערך United Association for Studies and Research בוויקיפדיה
12. Why Russian Spies Really Like American Universities (2018) – Propublica
13. Radio Free Europe – World-Renowned Scientific University Quietly Untangles Itself From Russian Billionaire 2019
14. (2011) BBC News – Hezbollah-backed Najib Mikati appointed Lebanese PM


האם “היד הנעלמה”של אדם סמית’היא למעשה יד האלוהים?

$
0
0

תמונה: Shutterstock

לפני מספר שנים קיים הפרשן לארי קודלו – שלימים הפך ליועץ הכלכלי הבכיר של הנשיא דונלד טראמפ – דיבייט יוצא דופן בתוכניתו בערוץ CNBC. הדיבייט, שאמור היה לעסוק בכלכלה חופשית וברעיון האתאיזם שמתבטא בה, התפתח מהר מאוד לוויכוח סוער על משנתו של האיש שהשפיע אולי יותר מכל על עולם הכלכלה שלנו – הפילוסוף אדם סמית’.

סמית’ נחשב בעיני רבים בתור מייסד הכלכלה המודרנית – האיש שביסס את עקרונות הסחר ודחף את הפרט לרדוף אחר עושרו האישי והאגואיסטי. יש שאפילו מייחסים לו בשוגג את המצאת הקפיטליזם. אולם יותר מכל, הוא ידוע בתור ממציא רעיון “היד הנעלמה” – מעין כוח מסתורי וספונטני הפועל בכלכלה ומחייב את הממשלה שלא להתערב בתחום הכלכלי, אלא להותיר את השוק להתנהל באופן חופשי. כל עוד תניח הכלכלה ל”יד הנעלמה” לעשות את שלה, היא תוכל לשרת את החברה כראוי ולממש את האינטרסים של הפרטים ושל הכלל.

“סמית’ טען שהאינטרס האישי של הפרט, לצד תחרות, יכולים בסופו של דבר להוביל לתוצאה שתקדם את טובת הציבור כולו. אבל הוא האמין שהתוצאה הזו קשורה בתכנון אלוהי (היד הנעלמה) ולא באקראיות”, טען בתחילת הדיבייט כלכלן בשם ג’רי בויר, ומיד זכה לתגובה חריפה מנגד.

“זה לא מה שאדם סמית’ אמר! ג’רי, ג’רי, אתה אדם דתי ולכן ברור שתנסה לטעון את זה. אבל זה לא מה שסמית’ דיבר עליו. היד הנעלמה שהוא דיבר עליה הייתה מטאפורה. הוא התכוון שיזמים ועובדים מפיקים סחורות, כאילו יד נעלמה הנחתה אותם לעשות זאת. זאת לא יד האלוהים. בוא לא נעוות את הכתוב”.

מרבית הכלכלנים כיום שותפים לדעה האחרונה – ליד הנעלמה אין קשר לרעיון אלוהי כלשהו. להיפך – במהלך המאה ה-20 הפכה הכלכלה למדע המורכב מנוסחאות של שיווי משקל מתמטי שקיפלו לתוכן את תפיסותיו של סמית’. וכיאה למדע, היא אמורה להיות מנותקת מרעיונות מוסר גבוהים או מקשר שמימי זה או אחר.

למרבה הצער, דרך החשיבה הזו עיוותה את השקפותיו של סמית’ ואת רעיון היד הנעלמה. כפי שתראה הכתבה, תפיסותיו של סמית’ – שהן קריטיות להבנת רעיון השוק החופשי והתנהגות אתית בעסקים – רחוקות מהבנתה האתאיסטית של הכלכלה המודרנית.

דתי או נאור?

סמית’ נולד ב-1723 בסקוטלנד למשפחה חד-הורית. אביו מת לפני שנולד והוא גדל עם אימו, מאמינה אדוקה בזרם נוצרי פרוטסטנטי בשם קלוויניזם (על שם אחד ממייסדיו, התיאולוג ז’אן קלווין).

כמו מרבית הסקוטים שחיו במאה ה-18, פקד סמית’ בקביעות את הכנסייה. בגיל 14 הוא החל ללמוד פילוסופיה של המוסר באוניברסיטת גלזגו ובגיל 17 המשיך את לימודיו באוקספורד. כעבור שש שנים שב לאוניברסיטת גלזגו למשרת מרצה, לא לפני שנשא “שבועת אמונה קלווניסטית”1 בכנסייה הפְּרֶסְבִּיטֶרְיאנית של גלזגו (כנסייה הדבקה במסורת התורה הקלוויניסטית).

פורטרט של התיאולוג ז’אן קלווין, מייסד הקלוויניזם, ומקור ההשראה של סמית’ | תמונה: French School

היו אלה שנות ה-50, והרצאותיו של סמית’ בנושא הפילוסופיה של המוסר נפתחו ב”תיאולוגיה טבעית” – המנסה לספק טיעונים הגיוניים לקיומו של אלוהים – בניגוד לתיאולוגיה המתבססת על כתבים או על חוויות אישיות. אחד הסטודנטים של סמית’ באותם ימים, אדם בשם ג’ון מילר (Millar), דיווח כי “קורס ההרצאות שלו […] הועבר בארבעה חלקים. הראשון הכיל תיאולוגיה טבעית שבו הוא שקל את ההוכחות לקיום ואת הקשר לאלוהים, ואת עקרונות המחשבה שעל בסיסם יוסדה הדת”2.

הרצאותיו יצרו את הבסיס לספרו “התיאוריה של הרגש המוסרי” שיצא בסוף אותו עשור (1759), טוען הכלכלן פול אוסלינגטון מאוניברסיטת סידני במאמר אקדמי שחקר את היד הנעלמה של סמית’3. לדבריו, הספר הקנה לסמית’ מוניטין רב וסיפק לו רוח גבית וביטחון לכתוב את ספרו הנוסף “עושר העמים” ב-1776.

“בציבור היה סמית’ מאופק בנושאי דת, כפי שהיה מאופק גם בנושאים אחרים שעלולים היו לעורר מחלוקת לא נחוצה”, כותב אוסלינגטון. “זה נכון שהוא היה חבר קרוב של הפילוסוף דיוויד יום (שהציג תפיסות אתאיסטיות, א”ל), אבל אנחנו לא יכולים לקפוץ מכך למסקנה שההשקפות הדתיות של חבריו היו זהות או אפילו דומות [לשלו]”.

האם מלבד הקלוויניזם היו רעיונות דתיים נוספים שהשפיעו על סמית’? ייתכן. פרשנים מסוימים הצביעו על האסכולה הסטואית שמקורה ביוון, וציינו כי דמויות רבות באותה תקופה המכונה תקופת “הנאורות הסקוטית” התעניינו ברעיונות סטואים, בהם סמית’ עצמו שנחשב כיום בעיני רבים לחלק מאותה תנועת נאורות. “הפילוסופיה הסטואית היא ההשפעה העיקרית על החשיבה האתית של סמית’. היא גם משפיעה ביסודה על התיאוריה הכלכלית שלו”, כתבו הפילוסוף ד’ ד’ רפאל וההיסטוריון אלכסנדר ל. מקפי בהקדמה לספרו של סמית’ “התיאוריה של הרגש המוסרי” שפורסם בהוצאה מחודשת ב-1975 (אוקספורד)4.

ההוצאות הראשונות לספריו של סמית’: עושר העמים והתיאוריה של הרגש המוסרי | תמונה: Bart Maat/AFP/Getty Images

בין אם האסכולה הסטואית השפיעה עליו ובין אם לא, אי אפשר להתווכח עם העובדה שסמית’ הושפע מתפיסות תיאולוגיות. הוא הזכיר את המילה אלוהים (God) 42 פעמים בספרו הראשון “התיאוריה של הרגש המוסרי”; פעמיים בספרו השני “עושר העמים” ועשר פעמים במאמרים פילוסופיים נוספים שפרסם.

במדע ראה סמית’ תחום המתמקד קודם כל בדברים שכולנו רואים בעיניים: אנשים, כסף, בתים, חוזים וכו’, ובאינטראקציות שביניהם. אך בניגוד לכלכלנים המודרניים, העוסקים רק ביחסים בקרב פרטים ובאינטרסים שלהם, הוא האמין שמדע אמיתי צריך לחדור עמוק יותר, אל הבלתי נראה לעין, ולחפש אחר אמת אחת – אובייקטיבית. “עבור סמית’, קיימת אמת אובייקטיבית, אבל בני אדם, [שהם] מוחות מוגבלים, אינם יכולים לתפוס אותה או אפילו לגשת אליה. רק המוח האין-סופי של ‘אלוהים’ יכול לתפוס את כל זה”, כותב ד”ר אנדי דניס מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת סיטי בלונדון5 במחקר שערך על אודות ספריו ומאמריו של סמית’ (The Invisible Hand of God in Adam Smith, 2005).

ד”ר אנדי דניס מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת סיטי בלונדון

ד”ר דניס, המתמחה בחקר ההיסטוריה והפילוסופיה של הכלכלה, מסביר כי סמית’ ראה ביקום ובעולם שלנו מערכת הרמונית המופעלת על ידי “השגחה אלוהית” (Providential deity, במילותיו של סמית’). “הרעיון הזה עולה לראשונה ומוצג בבהירות רבה בספרו ‘התיאוריה של הרגש המוסרי’; לאחר מכן הוא משמש בתור בסיס [לתיאור] העולם החברתי שהוא מציג בספרו ‘עושר העמים'”.

סמית’ מספר על יקום שהוא מעין מכונה המופעלת על ידי בורא או אלוהות (Deity) ומטרתה למקסם את האושר שלנו. כל חלקי המכונה, הכוללים אנשים, משחקים תפקידים שהוקצו להם. הרעיון, הוא כותב, הוא ש”הישויות השמימיות, שלהן נדיבות וחוכמה, [המגיעות] מכל האין-סוף, מכוונות ומנהלות את המכונה העצומה של היקום, כך שבכל עת תפיק את הכמות הגדולה ביותר האפשרית של אושר”6.

כמות האושר המוקצית לאינדיבידואלים, מבהיר סמית’, היא במובן מסוים “הוגנת”. מדוע היא הוגנת? האם ייתכן שאדם עני הסובל מרבית חייו זוכה לכמות הוגנת של אושר כמו אדם עשיר הנהנה מחייו? לפי סמית’ בהחלט כן, כיוון שהמנה שקיבלו השניים – שהיא מנה שונה אבל הוגנת – היא תוצאה של גמול על מעשיהם הטובים או הרעים בחיים האלה או בחיים הקודמים. “סמית’ כותב במפורש שכל הטוב והרוע שאנו עושים בחיינו יתוגמלו בהתאם [למעשים שלנו], אם לא כאן (בעולם הזה, א”ל), אז בעולם הבא”, מסביר ד”ר דניס. סמית’ כותב: “אם נשקול את החוקים הכלליים שלפיהם הצמיחה והצרה החיצוניים מופצים בדרך כלל בחיים האלה, נגלה שאף על פי שנראה שכל הדברים בעולם הזה נמצאים באי-סדר, למרות זאת, אפילו כאן כל סגולה נענית באופן טבעי בגמול המתאים לה, בפיצוי שמתאים ביותר לעודד ולקדם אותה”.

בניגוד למה שנהוג להניח כיום, סמית’ לא עודד אנשים לרדוף אחר עושר או אחר אינטרסים אישיים. הוא לא עודד אותם להיות אנוכיים, אלא בדיוק להיפך – הוא ראה ברדיפה מהסוג הזה “אי סדר גדול” במוסריות של האדם והבהיר את הנזק שנגרם לנו כאשר אנו מתפתים לעשות כך במהלך חיינו7: הוא השתמש במילה Deception (הטעיה) כדי להמחיש את ההטעיה הקיימת בעולם, הטעיה המובילה אנשים להגשים את מה שהם חושבים שהיא מטרתם, אף על פי שהם למעשה מגשימים את מטרתו של כוח עליון יותר. “לפי סמית’, כל מבנה הרגש המוסרי נבנה על אשליה”, מסביר ד”ר דניס. “האלוהים של סמית’ מכניע את בני האדם האינדיבידואלים לכל מיני סוגים של אשליות והטעיות, וחולשות אחרות והשפלות”.

השור של וולסטריט, המסמל בין היתר את המסחר החופשי | תמונה: Shutterstock

סמית’ מסביר כי אנו, בני האדם, עושים את מה שאנו עושים כי זה מה שהובלנו לעשות באמצעות התחושות שהושתלו בטבע שלנו על ידי הישויות השמימיות. אפילו טיפשות אנושית וחולשה המופיעות אצלנו הן חלק מהתכנון של אותן ישויות וניתנו לנו מסיבה מסוימת8. לפי סמית’, הבעיות שלנו הגלויות לעין נובעות מהראייה המוגבלת, החלקית שלנו, של העולם, ומאי יכולתנו לראות את כל “הקשרים והתלות של הדברים”.

כיוון שאיננו יכולים לראות את הקשרים האלה, חושב סמית’, “אדם חכם ומוסרי יהיה מוכן תמיד שהאינטרס הפרטי שלו עצמו יוקרב עבור האינטרס הציבורי או החברתי, שלו יש סדר ייחודי משלו. הוא גם מוכן תמיד שהאינטרס של הסדר הזה (הסדר החברתי, א”ל) יוקרב למען אינטרס גדול יותר של המדינה או הריבון… הוא צריך, לכן, להיות מוכן להקריב באופן שווה את כל האינטרסים הנחותים האלה עבור האינטרס הגדול [עוד] יותר של היקום, לאינטרס של החברה הגדולה של כל הישויות התבוניות שאלוהים עצמו הוא המנהל שלה”9.

ללא כל ספק סמית’ משתמש במילים ובעקרונות ששורשיהם בדתות כדי להסביר את הלך הדברים בעולם הזה. עבור אנשים שמזלם לא שפר עליהם, כותב סמית’, “דת לבדה יכולה להציע ניחום יעיל. היא לבדה יכולה לומר להם שיש חשיבות קטנה למה שאדם עשוי לחשוב על מעשיהם, בעוד ‘השופט הכול רואה’ של העולם מאשר את מעשיהם”10.

במילים אחרות, היגיון בלבד אינו השיקול היחיד שסמית’ נשען עליו. “הרטוריקה של סמית’ משלבת ביחד אלמנטים של היגיון ואמונה, פילוסופיה ודת”, מסביר ד”ר דניס. “ולתוך העולם הזה הוא יצק את הצעותיו הכלכליות”.

תמונה: Shutterstock

היד הנעלמה

מתוך תפיסת העולם הזו, “היד הנעלמה” מתפרשת באופן שונה לחלוטין מכפי שפירשו אותה כלכלנים מודרניים. למעשה בקרב היסטוריונים עכשוויים שחקרו את סמית’ שתי וערב, קיימת הסכמה כי ליד הנעלמה יש קשר שמימי, דתי אפילו, רק שאין להם קונצנזוס לגבי מהותו המדויקת של הקשר.

ההיסטוריון אלכסנדר ל. מקפי (Macfie) שערך במשותף את מהדורת יובל ה-200 של עבודותיו של סמית’ (גרסת גלזגו), כתב בספרו כי “היד הנעלמה היא רק שם אחד משמות רבים שניתנו לבורא” בספרו של סמית’11. היסטוריונית עכשווית נוספת שחקרה את סמית’, גלוריה ויונזה (Vivenza), הגיעה למסקנה לאחר שניתחה את היד הנעלמה כי “כמעט בלתי נמנע לתת לה פירוש טלאולוגי (הסבר תופעות לאור המטרה שהן משרתות ולאו דווקא לאור סיבותיהן, א”ל) אם לא תיאולוגי”12.

סמית’ משתמש בביטוי “היד הנעלמה” בשלושה מקומות שונים: בקובץ מאמריו על פילוסופיה, בהם הוא מדבר על “היד הנעלמה של יוּפִּיטֶר” כדי להעביר ביקורת על מעשי בני האדם (לא נעסוק בכך); ובשני ספריו – “התיאוריה של הרגש המוסרי” ו”עושר העמים”.

ההוצאות הראשונות לספריו של סמית’: עושר העמים והתיאוריה של הרגש המוסרי

ב”תיאוריה של הרגש המוסרי” כותב סמית’ כך13: “העשירים… מובלים על ידי יד נעלמה כדי ליצור כמעט את אותה תפוצה [של דברים] הכרחיים לחיים, [תפוצה] שהייתה נעשית, אם כדור הארץ היה מחולק לחלקים שווים בין כל דייריו, ולכן מבלי להתכוון, מבלי לדעת, [הם] מקדמים את האינטרסים של החברה, ומספקים אמצעים להכפלתם של המינים”.

בשורה נוספת סמית’ מבהיר את עניין החלוקה של כדור הארץ לחלקים שווים בין כל דייריו: “כשההשגחה האלוהית חילקה את כדור הארץ בין כמה אדונים אדירים מעטים, היא לא שכחה וגם לא נטשה את אלה שנראה היה שהוזנחו בחלוקה. אלה האחרונים נהנים גם הם מחלקם מכל מה שהיא מייצרת”.

בניגוד לכך, בספר “עושר העמים” כותב סמית’ על היד הנעלמה מבלי להזכיר רעיון שמימי כלשהו14: “כל פרט עמֵל כדי להגדיל את רווחיה של החברה ככל יכולתו. הוא אינו מתכוון לקדם את עניין הציבור, ואף אינו יודע באיזו מידה הוא מקדם אותו. בהעדפתו לתמוך בתוצרת מקומית על פני תוצרת זרה, הוא מכוון רק לקידום ביטחונו; ובאמצעות הכוונת תעשייה זו באופן שתוצריה יהיו בעלי הערך הרב ביותר, הוא מכוון רק כדי להשיג רווח עבור עצמו, ובכך, כמו במקרים רבים אחרים, הוא מובל על ידי יד נעלמה לקידום מטרה שאינה חלק מכוונתו”.

ייתכן שמכיוון שסמית’ לא הזכיר כאן עיקרון שמימי, והספר “עושר העמים” נחשב בעיני כלכלנים כיצירה האמפירית והסופית אליה הגיע, קל היה עבורם לטעון כי ליד הנעלמה אין קשר ליד האלוהים.

ג’ורג’ סטיגלר, זוכה פרס נובל לכלכלה לשנת 1982, הוא אחד מהם. במאמר שפרסם ב-1976 הוא כתב15 כי “היד הנעלמה” – שהיא מבחינתו “היהלום שבכתר” בספרו של סמית’ – מבטאת ניתוח מערכתי שביצע הפילוסוף לגבי אופן הפעולה של אינדיבידואלים השואפים להשיג אינטרס אישי תחת תנאי תחרות. לתפיסתו מדובר בעיקרון ארצי ותו לו.

“הטענה הזו מתעלמת מהעובדה שהחומרים בספר מושתתים על תפיסת עולם שלפיה קיים סדר שגובש מראש על ידי כוחות גבוהים יותר”, טוען מנגד ד”ר דניס. “צריך כבר להיות ברור כעת שצירוף הלשון ‘יד נעלמה’ הוא רק ביטוי נוסף של הפילוסופיה הדאיסטית (הדוגלת ברעיון האלוהות, א”ל) של סמית’… מכונת היקום מנוהלת על ידי אל המחליט על הקצאת האושר. רגשותינו והמניעים שלנו נקבעו מראש על ידו כדי להוביל אותנו להתנהג באופן התואם לתוכנית האלוהית… אבל כמובן, איננו יכולים לראות הכול: ידיו בלתי נראות, נעלמות”.

טענה נוספת שרווחת כיום היא כי “היד הנעלמה” היא מטאפורה או דימוי לתחרות. זוהי “יד התחרות”. “כמובן, יש בכך מן האמת. כל טיעונו של סמית’ הוא שחוכמתו של אלוהים מתבטאת בתהליכים ספונטניים, כמו תחרות”, מסביר ד”ר דניס. “אבל תחרות בפני עצמה אינה ממצה את רעיון היד הנעלמה, אלא כפופה לו”.

האם התערבות אלוהית מנוגדת לתהליכים הספונטניים שעליהם דיבר סמית’, כמו כוחות השוק של היצע וביקוש? אצל סמית’, מסביר ד”ר דניס, אין פה ניגוד. “אלוהים, אצל סמית’, לא מתערב ישירות, מיידית, בענייני בני האדם. האושר האנושי הוא תוצאה דיסטלית (מרוחקת) ולא פרוקסימלית (הקרובה ביותר) של רצון האל”, הוא כותב. ובמלים פשוטות: תחרות, כמו גם היצע וביקוש, הם התגשמות בלתי ישירה של רצון האל. תחרות יכולה לשמש בתור מכניזם מאזן, לפי סמית’, רק מכיוון שמה שיש לאזן יֻשַּׁב על ידי ישות עליונה המנהלת את היקום.

  1.  Calvinist Westminster Confession
  2. מתוך הספר Account of the life and writings of Adam Smith, Dugald Stewart, 1795
  3. God and the Market: Adam Smith’s Invisible Hand, 2011
  4. Smith, A. (1975). The theory of moral sentiments. (D. D. Raphael &A. L. Macfie, Eds.). Oxford
  5. Andy Denis
  6. תרגום מאנגלית מתוך הספר “התיאוריה של הרגש המוסרי”, Section 2, Chapter 3
  7. התיאוריה של הרגש המוסרי: TMS IV.1.8–10
  8. TMS VI.iii.30
  9. TMS VI.ii.3.3
  10. TMS III.2.12
  11. Macfie, The Individual in Society, 1967
  12. Vivenza, The agent, the actor, and the spectator, 2005
  13. TMS IV.1.10
  14. WN IV.ii.9
  15. Journal of Political Economy, “The successes and failures of professor Smith”, 1976.

איך יודעים שאלוהים קיים

$
0
0

תמונה: Shutterstock

שני חוקרים יצאו לטייל בג’ונגל והגיעו לקרחת יער. שם הם הבחינו בגינה שצומחים בה פרחים ועשבים רבים. חוקר אחד אמר לשני: “אין לי שום ספק שגנן טיפל בגינה הזאת”. השני לא הסכים עם ההבחנה ואמר: “אין שום גנן. הפרחים והעשבים גדלו כך באופן טבעי”. כדי ליישב את המחלוקת, החליטו שני החוקרים להקים אוהלים ולתצפת על קרחת היער. הם חיכו וצפו, צפו וחיכו, במטרה לראות אם הגנן יגיע.

אך הגנן לא נראה בשום מקום. “אולי הוא גנן בלתי נראה”, הציע החוקר הראשון. אז הם הקימו גדר תיל וגדר חשמלית, וסיירו עם כלבים שיריחו ויגעו בדמות הבלתי נראית. אולם שום צעקות חשמול לא נשמעו, אף תנועת חוט לא זוהתה והכלבים לא ייללו. עם זאת, המאמין היה משוכנע: “יש גנן. הוא רק בלתי נראה, בלתי מוחשי, בלתי מורגש, כזה שעומד בפני זעזועים חשמליים. אין לו ניחוח והוא אינו משמיע צליל. זה גנן שבא בסתר לדאוג לגן שהוא אוהב”.

“הבנתי”, אמר חברו, “אז מה נותר מהטענה המקורית שלך?” שאל. “האם גנן בלתי נראה, בלתי מוחשי וחמקמק הוא גנן השונה מגנן דמיוני או אפילו מגנן שלא קיים בכלל?”

המעשייה הזאת, הנקראת “המשל על הגנן הבלתי נראה”, נהגתה במקור על ידי הפילוסוף הבריטי ג’ון ויסדום (1993-1904). היא אומצה אחר כך על ידי הפילוסוף האנגלי אנתוני פלו (2010-1923) שהשתמש בה בדיונים אקדמאיים כמטאפורה הממחישה את הדיון הנצחי על קיומו של אלוהים. המאמינים יגידו שעל אף שהוא אינו נראה על פני השטח – אלוהים קיים, והספקנים יחפשו הוכחות.

הפילוסופיה (“אהבת החוכמה” ביוונית) עסקה בשאלת האלוהי משחר קיומה. לאילו מסקנות מרחיקות לכת היא הגיעה? והאם יש דרך להוכיח באמצעות טענות לוגיות את קיומה של ישות אלוהית?

הדבר הגבוה ביותר

את תחילתו של הדיון הפילוסופי באשר לקיום האל אפשר למקם במאה ה-11 אצל הפילוסופים המערביים שעל אף שהיו אנשים מאמינים, החליטו שהם צריכים למצוא הוכחה לקיומו של אלוהים. הפילוסוף והתאולוג האיטלקי אנסלם מקנטרברי מהמאה ה-11 טען שאפשר להוכיח את קיום האלוהים. בספרו “פרוסלוגיון” הוא מצטט מספר תהילים את המשפט הבא: “אמר נָבָל בליבו אין אלוהים”, ואז הוא כותב: “ואולם איך יכול הנָבָל לאמור בליבו מה שאינו יכול להעלותו על הדעת; או איך אין הוא יכול להעלות על הדעת מה שאמר בליבו, שעה ש’לאמור בלב’ ו’להעלות על הדעת’ היינו הך הם?”. כלומר, בין אם מאמינים שיש אלוהים ובין אם לא, לטענת אנסלם, יש לנו יכולת לדמיין את אלוהים מעצם חשיבתנו עליו. ואם זה כך, טוען אנסלם, אלוהים הוא בהגדרתו הדבר הטוב ביותר שאנחנו יכולים לדמיין.

האם יש ישות המכוונת את כל הדברים שבטבע למטרתם | תמונה: Shutterstock

בשלב הבא אנסלם משתמש בשרשרת טיעונים כדי להוכיח שאלוהים קיים: 1. אלוהים הוא הדבר הנפלא והגדול ביותר שאנחנו יכולים לחשוב עליו. 2. דברים יכולים להתקיים רק בדמיוננו או שהם יכולים להתקיים הן בדמיון והן במציאות. 3. דברים המתקיימים במציאות הם תמיד טובים יותר מאלו המתקיימים בדמיוננו. 4. אם אלוהים מתקיים רק בדמיוננו הוא לא יהיה הדבר הנפלא והגדול ביותר שאפשר לחשוב עליו, בגלל שאלוהים במציאות יהיה טוב יותר. 5. לכן – אלוהים קיים (במציאות).

אך נזיר שקראו לו גואנילו, בן זמנו של אנסלם, לא היה מרוצה מהטיעון של חברו. הוא טען שההיגיון של אנסלם יכול להתאים כמעט לכל דבר אחר. הוא משתמש בדוגמה הבאה כדי להמחיש זאת: בואו נדמיין את האי המושלם ביותר שאפשר לדמיין, אומר גואנילו. האי הזה, הוא טוען, חייב להתקיים גם במציאות, כי אחרת הוא לא יהיה האי המושלם ביותר (האי הוא מושלם ביותר כשהוא מתקיים גם במציאות ולא רק במחשבה). ברגע הזה, אם נדמיין אי עוד יותר מושלם, אבל שלא קיים במציאות, הוא לא יוכל להיקרא האי המושלם ביותר.

גואנילו למעשה טוען שהעובדה שאנחנו יכולים לחשוב על מקום כזה, לא הופכת אותו בהכרח לקיים. נצטרך הוכחה אחרת לקיומו. ההתנגדות לאנסלם קשורה בהנחה המשתמעת שלו שאם אפשר להגדיר משהו הוא בהחלט גם יכול להתקיים.

תומאס אקווינס | ציור: קרלו קריוולי (1435-1495)

אבל הטיעון של אנסלם לא תוכנן לעסוק ב”דברים אחרים” מלבד אלוהים. אנסלם מסביר, כתגובה לביקורת, שזה לא לגיטימי להשוות את אלוהים עם דבר כמו אי. לא ניתן להשוות אובייקטים בני חלוף ל”ישויות הכרחיות” כפי שהוא קורא להן. אנסלם משיב לביקורת של גואנילו ואומר שהטיעון עובד רק כשמדובר ב”ישויות הכרחיות”, וכזאת יש רק אחת – והיא אלוהים.

הפילוסוף האמריקני אלווין פלנטינגה (1932) מוסיף התנגדות נוספת לטענותיו של גואנילו וטוען שתמיד אפשר להוסיף לאי עוד עץ דקל, עוד מפל או כל פרט אחר, ועל כן, הוא לא יכול להיות מושלם, ואין גבול למה שאתה יכול לעשות כדי להפוך את האי לטוב וליפה יותר. אבל באשר לאלוהים – “ישות הכרחית” – אי אפשר להוסיף לה דבר. אתה תמיד יכול לדמיין אי גדול יותר, אבל לא להוסיף אלמנטים לאלוהים.

אולם גם בהתנגדויות האלו ישנה הסתייגות. מי קבע שאלוהים זאת “ישות הכרחית”? אנסלם מניח ש”ישות הכרחית” ככינוי לאלוהים זה דבר מובן מאליו בניסיונו להוכיח את קיומה, אך בעודו עושה כך הוא משתמש בהגדרה (“ישות הכרחית”) שגם אותה צריך להוכיח. אבל הוא לא מוכיח אותה.

מאות שנים לאחר מכן, הפילוסוף עמנואל קאנט (1804-1724) יצא גם הוא נגד הטיעון של אנסלם בטענה שאי אפשר לדעת בוודאות אם משהו יכול להתקיים. לדוגמה, טען קאנט, למשולש, אם הוא מתקיים – יש בהכרח שלושה צדדים, אבל יכול להיות שלא מתקיים שום משולש כיוון שרעיון הקיום לא קשור לדרך שבה אנחנו מגדירים את המשולש. אם אלוהים קיים, אומר קאנט, הוא באמת יהיה הדבר הכי גדול וטוב שאנחנו יכולים לדמיין, אבל זה לא אומר שהוא באמת קיים.

ארבע הדרכים

התאולוג והפילוסוף האיטלקי תומאס אקווינס (1274-1225) שחי כ-150 שנה אחרי אנסלם, האמין גם הוא באלוהים, אך חשב שהטיעון של אנסלם לא משכנע מספיק והציע חמש דרכים, חמש הוכחות, לקיומו של אלוהים. אקווינס לא התכוון שחמש הדרכים יהיו הדגמה של אל נוצרי ייחודי ויחיד. למעשה, הוא התריע מפני ניסיונות להוכיח, למשל, כי אלוהים הוא שילוש (שלוש פנים לאל אחד, כפי שאומרים הנוצרים).

ארבעת הטיעונים הראשונים שלו ידועים כ”טיעונים הקוסמולוגיים”, והם עוסקים בהיבטים מדעיים הקשורים בעולם הפיזי. מטרתם הייתה לאסוף עובדות אודות היקום.

הטיעון הראשון הוא של “התנועה” או “השינוי” – בתנועה אקווינס מתכוון לשלושה סוגים של שינויים שניסח אריסטו: השינוי במיקום (לנוע לאורך החדר); השינוי במצב צבירה או איכות של משהו (לדוגמה, התחממות); ושינוי בכמות (לדוגמה, השמנה).

המתמטיקאי והפילוסוף בלז פסקל. “עדיף להאמין באלוהים” | תמונה:Public Domain

אקווינס טען שכל דבר המשתנה באחת מהדרכים האלו, משתנה בגלל משהו שגרם לשינוי. הדבר שגרם לשינוי יכול בעצמו להשתנות בעקבות זאת ויכול שלא. אקווינס חשב שהייתה חייבת להיות התחלה להשתלשלות השינויים של הדברים. אקווינס רצה להגיע לגורם ההתחלתי הזה והבין שזה שהתחיל את הכול הוא לבטח גורם שאינו נמצא בתנועה, משהו שאינו זז ושמניע את הכול – והגורם הזה הוא אלוהים.

הטיעון השני של אקווינס הוא סיבתיות. בעוד שהטיעון הראשון מתמקד בשינויים לא תמיד צפויים, הטיעון השני מתמקד בסדרה של סיבות המייצרות תוצאות. כל תוצאה נגרמת על ידי סיבה כיוון שדבר לא גורם לעצמו. המלחין הוא הסיבה להיווצרות הסונטה, האש היא הסיבה לחום של הקומקום. אם האש מחממת את הקומקום והקומקום מחמם את המים אז מתקיימת סדרה של סיבות ותוצאות. אקווינס טוען שלא יכולות להיות סיבות אין-סופיות. אם הולכים אחורה חייבת להיות סיבת התחלה, וסיבת ההתחלה שגרמה להכול – היא אלוהים.

הדרך השלישית של הפילוסוף היא “הארעי וההכרחי”. בפילוסופיה מפרידים בין ישות הכרחית לישות ארעית. אתה קיים, אבל יכולת שלא להתקיים והעולם היה ממשיך. אך אם כל הישויות היו ארעיות, ולא היו מתקיימות, אז העולם לא היה מתקיים. לכן, טוען אקווינס, חייבת להיות לפחות “ישות הכרחית” אחת. ישות שתמיד התקיימה, שתמיד תתקיים, ושלא יכולה שלא להתקיים – והיא אלוהים.

הטיעון הרביעי הוא “טיעון הרמות”. לערכים יש רמות מסוימות, למשל, יש מישהו שהוא סובלני יותר ומי שסובלני פחות, יש מישהו שהוא רע יותר ומי שרע פחות. כדי לקבוע את הרמות האלה, טוען אקווינס, יש למדוד אותן מול רמה אחת מושלמת. אלוהים הוא הדבר המושלם הזה.

הטיעון החמישי

הטיעון החמישי של אקווינס הוא למעשה הטיעון הטלאולוגי שקיים עוד מימי יוון העתיקה. הטיעון אומר שבגלל המורכבות של העולם ושל היקום שלנו, מישהו היה חייב לתכנן אותו. איך תוכנן הגוף האנושי? איך העולם שלנו מאפשר לנו לחיות ולגדול בו? אם העולם היה שונה מעט ממה שהוא, לא היינו יכולים להתקיים בו. עם יש כל כך הרבה סדר, לבטח יש גם מעצב.

המילה טלאולוגי מגיעה מהמילה היוונית “טלוס”, שמשמעותה “מטרה”. וזה העיקרון המנחה של הטיעון הטלאולוגי. לכל דבר יש מטרה. ואם למשהו יש מטרה, משמעות, הוא כנראה תוכנן כדי שתהיה לו המטרה הזאת.

אקווינס טוען שלכל דבר לא אינטליגנטי בעולמנו יש משמעות, מטרה שהוא ממלא. הפרח, בעזרת שמש ומים, צומח תמיד בצורה אנכית. הוא פועל לפי חוקי הטבע – תמיד יש לו את אותה מטרה, את אותו טלוס.

“אנו רואים כי דברים נעדרי אינטליגנציה, כמו עצמים שבטבע, פועלים למטרה מסוימת […] דבר שאין לו אינטליגנציה אינו יכול לחתור למטרה, אלא אם כן הוא מכוון על ידי ישות המחוננת בידיעה ובאינטליגנציה; כמו שהחץ נורה למטרתו על ידי הקשת”, כותב אקווינס בספרו “סומה תאולוג’יקה” (מהשנים 1274-1265).

ללא ישות אינטליגנטית שתירה בקשת, זאת רק מסגרת עץ וחוטים. “על כן, ישות אינטליגנטית כלשהי קיימת”, קובע אקווינס, “והיא המכוונת את כל הדברים שבטבע למטרתם – ישות זו מכונה על ידינו אל”.

מטוסים זורקים פצצות על הירושימה ב-1945. אם אלוהים קיים אז למה יש רוע? שאלו האתאיסטים | תמונה: Shutterstock

התיאוריה הטלאולוגית פותחה שנים אחר כך על ידי התאולוג והפילוסוף האנגלי ויליאם פיילי (1805-1743) שהולך לטייל יום אחד ומבחין בסלע קטן על האדמה. הוא תוהה, מאיפה הסלע הזה בא? ועונה לעצמו שלבטח הוא בא מהטבע ואולי היה מונח שם מאז ומעולם. אבל אז הוא מתקדם עוד כמה צעדים ורואה שעון על האדמה. הוא מרים את השעון ומבחין באיזו גאונות הוא עוצב, ומבין – האובייקט הזה נוצר עם מטרה – לקבוע מה הזמן. פיילי שוב שואל, מאיפה מגיע השעון הזה? אך הוא אינו מגיע לאותה מסקנה כמו עם האבן. המורכבות של השעון והמטרה הברורה שלו מעידים על כך שמישהו בעל תבונה יצר אותו. “היקום שלנו מורכב בהרבה הרבה יותר מהשעון הזה, אז למה שלא נחשוב שליקום הזה יש מעצב? מסביר צ’רלס ג’ורג’יו, מחבר הספר Does God exists? (2017).

“פיילי טוען שהיקום שלנו מכוון טוב כל כך, שחייבים היו לתכנן אותו. אם כוח הכבידה היה חזק מעט יותר, היקום שלנו לא יכול היה להתקיים. אם כדור הארץ היה קרוב יותר לשמש, בני אדם לא היו יכולים לשרוד”.

אחת הבעיות בטיעון הזה, מסביר ג’ורג’יו, היא ההשוואה בין שני רעיונות, שאחד מהם קשור לתהליך שאנחנו מכירים – תכנון והרכבת שעון שמאחוריו יש כמובן מעצב, לבין יצירה ותכנון היקום – תהליך שאנחנו לא מכירים ולא יכולים להניח שיש מאחוריו מעצב. כמו כן, ההשוואה בין בן אדם לאלוהים גם היא בעייתית. “הפילוסוף דיוויד יום אמר שמחשבות כאלו מובילות אותך לתיאוריות אנתרופומורפיות של אלוהים, כאילו נתנו לאלוהים איכויות אנושיות”, אומר ג’ורג’יו.

שאלת הרוע

אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים בפני ההוכחה לקיומו של אלוהים, זאת שאלת הרוע. אם אלוהים קיים, אז למה יש כל כך הרבה רוע?

הכוונה ברוע היא לא רק לקיומם של אנשים כמו היטלר או רצח העם ברואנדה, אלא גם למגפות, מלחמות, אסונות טבע, מוות מוקדם, רעב וכו’. התאיסטים מאמינים שאלוהים שולט בכול, שהוא כל יודע, כל יכול וטוב. והאתאיסטים טוענים שזה יוצר ניגוד: אם רוע הוא בהגדרתו משהו רע, ואלוהים יודע עליו, אולי אפילו לפני שהוא קורה, אז הוא יכול למנוע אותו. ואם הוא באמת טוב אז הוא גם ירצה לעצור את זה. והוא לא עושה את זה.

בספרו “דיאלוגים על הדת הטבעית”, מגדיר הפילוסוף דיוויד יום את הבעיה בסדרה של שאלות: “אם אלוהים רוצה למנוע רוע, אך הוא אינו מסוגל? – אזי הוא חסר אונים. אם הוא מסוגל, אך הוא אינו רוצה? – אזי הוא רשע. אם הוא גם יכול וגם רוצה? – אז מאין בא הרוע?”

תאיסטים ניסו לאורך ההיסטוריה לספק הסבר מדוע שאלת הרוע לא פוסלת את קיומו של אלוהים. הדיון ההתחלתי בנושא עוסק בשאלה האם אלוהים הוא גם מקור הרוע או שיש שני כוחות בריאה של טוב ורע. הגישה הדואליסטית גורסת שאלוהים הוא טוב והוא עוסק בלהיטיב עם האדם, אבל שיש גם רע המגיע ממקור אחר.

מול הגישה הזו עומדת התפיסה שבה האל אחראי גם על הטוב וגם על הרע, ושהרוע קורה בגלל חטאיו של האדם. כאן נכנס הרעיון של “תורת הגמול” – האדם סובל כיוון שהוא משלם על מעשים שעשה בחייו הנוכחיים ובחיים הקודמים.

גישה שלישית אומרת שהאל הוא כולו טוב ושבני האדם לא יכולים להבין מדוע הדברים קורים, וגם להבחין בין טוב או רע. התחום האחרון הפך לנפוץ כל כך שקראו לו בשם: “תאודיציה”.

תחת התחום הזה יש מספר טיעונים היכולים להסביר את קיומו של הרוע: הראשון הוא רעיון “הבחירה החופשית” שפיתח לראשונה הפילוסוף והתאולוג הנוצרי אורליוס אוגוסטינוס (430-354). אוגוסטינוס דוחה את הרעיון שהרוע קיים בפני עצמו, וחשב עליו במונחים של התדרדרות מהטוב כתוצאה מהשימוש לרעה של האנושות בעיקרון הבחירה החופשית. התיאוריה אומרת שאלוהים יצר אותנו כיצורים חופשיים. ככאלה, יש לנו אפשרות לבחור אם לבצע מעשים רעים או לא. אוגוסטינוס האמין בקיומו של גיהינום פיזי כעונש על חטאים, אבל טען שאלו הבוחרים לקבל את הצלתו של ישוע ילכו לגן העדן. הטיעון אינו מסביר את הסבל שנגרם מאסונות טבע למשל.

טיעון נוסף המסביר את קיומו של הרוע בעולם, הוא שטוב לא יכול להתקיים בלי ההיפך שלו. בלי טוב לא נדע מהו רע, בלי קור לא נדע מה זה חום וכו’. הפילוסוף ג’ון היק, בן המאה ה-20, מאמץ את הטיעון הזה ומסביר שזה לא מקרה שאנחנו חיים בעולם שאינו מושלם כיוון שזאת הדרך של אלוהים לעזור לנו להשתפר ולהתחשל.

“היק טוען שעולם שבו אין כאב או סבל, יהיה מקום שבו אין החלטות מוסריות, ואין אפשרות לצמיחה ולהתפתחות מוסרית”, כותב צ’רלס ג’ורג’יו בספרו. היק מפרט זאת בספרוPhilosophy of Religion (1970). “בסיטואציה שבה אף אחד לא יכול לעולם לסבול מפציעה ולא חייב להרגיש כאב, לא תהיה הבחנה בין נכון ולא נכון. לא תהיה פעולה אסורה מבחינה מוסרית, כיוון ששום פעולה לא תסתיים בתוצאות מכאיבות. באופן דומה שום פעולה לא תהיה נכונה מוסרית, בניגוד לזאת שמוטעית”.

להאמין או לא להאמין

לאורך המאות האחרונות, השחיתות שהופיעה במוסדות הדת, כניסתה של המדעיות לחיינו וההכרזה המפורסמת של הפילוסוף פרידריך ניטשה ש”אלוהים מת”, דחקו הצידה את הדיון על קיומו של אלוהים. לעומת חברות העבר, החברה שלנו איבדה עוד ועוד את הקשר שלה עם האלוהי במחשבה שאין לה יותר צורך בו כדי להצמיח את הכלכלה, להוריד גשם או כדי שאנשים יחיו חיים ארוכים יותר.

למרות זאת, מבחינה אינדיבידואלית, לפי נתונים של מכון הסקרים Pew משנת 2010, 84 אחוז מאנשי העולם עדיין מגדירים את עצמם כמשתייכים לדת או לאמונה כלשהי. לפי מחקרים שערך המכון, המספרים רק יגדלו עד שנת 2050, בהתבסס על נתוני ילודה. נוסף לכך, מי מאתנו לא הרהר בנושא האלוהי באירועים משמעותיים בחיים כמו כשקרוב משפחה נפטר, כשנולד תינוק, או כשאנחנו חוששים לגורלו של העסק החדש שהקמנו?

המתמטיקאי בלז פסקל (1623-1662) דילג על הניסיון להוכיח אם אלוהים קיים או לא והתמקד בשכלול ההסתברות שבה אלוהים קיים. הוא הגיע למסקנה שהוא מניח כי קיים סיכוי חיובי (גדול מאפס) לכך שהאל קיים. לאחר מכן חשב על שני מקרים: שהאל קיים ושהאל לא קיים. במקרה שהאל קיים, אם האמנת בו – אתה תגיע לגן עדן, ואם לא תאמין בו תגיע לגיהינום. לעומת זאת, אם האל אינו קיים והאדם מאמין בקיומו, ההפסד מאמונת שווא הוא לדעת פסקל זניח. ואם הוא אינו מאמין אז הרווח גם הוא זניח. לכן, עדיף להאמין באלוהים. “אם אלוהים אינו קיים, אינך מפסיד דבר אם אתה מאמין בו, אך אם אלוהים קיים ואינך מאמין בו – אתה מפסיד”, הוא כתב.

חידת האו”ם

$
0
0

צילום ממבנה האו”ם, דצמבר 1948 | תמונה:Stringer/AFP/Getty Images

בפברואר 1954 נאם הסנטור וויליאם ג’נר בפני הסנאט האמריקני וסיפר על איש צעיר שעבד במפעל לייצור עגלות לתינוקות בגרמניה בתקופת המשטר הנאצי. האיש חסך כסף כדי לקנות את אחת העגלות שהוא סייע לייצר במפעל, אבל מסיבה כלשהי, המשטר הנאצי סירב לאפשר לציבור לרכוש אותן.

מאוכזב, החליט האיש לאסוף בסוד את כל חלקי העגלה מהמחלקות השונות במפעל, ולהרכיב אחת בעצמו בבית. כשכל החלקים היו ברשותו, הוא ישב עם אשתו להרכיב את העגלה. אולם להפתעתם הגמורה, מה שהרכיבו לא נראה כמו עגלת תינוק, אלא כמו מקלע. “השבלונה… פוצלה לחלקים נפרדים, שכל אחד מהם נראה תמים ומוכר”, סיפר הסנטור. “המנהיגים לא התכוונו להרכיב את החלקים עד שלא יצטרכו מקלעים… הם תכננו את זה שנים מראש. הם ידעו שהם לא מייצרים עגלות לתינוקות”.

באופן דומה תוכננה “עגלת תינוק” אחרת, שתוארה בפני העובדים שבנו את חלקיה השונים במילים “שלום”, “ביטחון”, “אחווה עולמית” ו”שיתוף פעולה בין-לאומי”. אולם מטרתה הסופית הייתה שונה. ב-1945 הוצגה גרסתה הסופית לעולם. משלחות ממדינות מרחבי העולם הגיעו להשתתף בכינוס בסן פרנסיסקו שיציין את הקמתו של ארגון שייקרא “האומות המאוחדות”.

מזכ”ל האו”ם הראשון, טריגווה לי מנורווגיה. מעריץ מושבע של מהפכת אוקטובר שתמך בחזון הקומוניסטי הבין-לאומי | תמונה:STF/AFP/Getty Images

אחת ההיסטוריות המפורטות ביותר של האו”ם נכתבה על ידי הסופר אדוארד גריפין ב-1964. ספרו The Fearful Master חושף כי האו”ם היה מטרה ארוכת טווח של סטלין ושל התנועה הקומוניסטית הבין-לאומית (הקומינטרן). לפי גריפין, לקומינטרן הייתה תוכנית (מ-1928 ושוב מ-1936) שאפשר לסכם בארבע נקודות: 1. להטעות, לבלגן ולנטרל את כוחות הקפיטליזם מסביב לעולם; 2. לקבץ את כל מדינות העולם תחת מערכת כלכלית עולמית אחת; 3. לחלק את העולם לאזורים, כדי שאנשים יפסיקו להיות נאמנים ללאומיות שלהם, ויהיו נאמנים לאזור שלהם (כמו האיחוד האירופי) ואז לבסוף נאמנים לסמכות עולמית אחת (האו”ם); 4. להכריח את המדינות המפותחות להעביר כספי סיוע רבים למדינות לא מפותחות.

מדוע להעביר כספי סיוע למדינות לא מפותחות (מאפיין שהאו”ם מאמץ ולכן חשוב להזכיר אותו)? לנין התייחס לכך בקונגרס השביעי של המפלגה הקומוניסטית הרוסית (1918)1: “ככל שמדינה מפגרת יותר… קשה לה יותר לעבור מיחסים קפיטליסטיים ישנים ליחסים סוציאליסטיים [חדשים]”. במילים אחרות, כאשר מדינה רוצה להרוס את המערכת המפגרת שלה, ולהיהפך למדינה סוציאליסטית, “מתווספות משימות חדשות וקשות, משימות ארגוניות… חשבונאות של שליטה על ארגונים גדולים, שינוי כל המנגנון הכלכלי של המדינה לכדי מכונה עצומה אחת”. לשם כך צריך סיוע כספי.

ב-1944, שנה לפני שנוסד האו”ם, אוירל בראודער, מנהיג המפלגה הקומוניסטית של ארה”ב, כתב בספרו Victory and After כי “הקומוניסטים האמריקנים עבדו באופן נמרץ וללא לאות כדי להניח את היסודות לאו”ם”. מלאכת תכנון האו”ם אמנם הופקדה בידי צוות ממשרד האוצר וממחלקת המדינה האמריקנית, אולם במסמך שהתפרסם חמש שנים לאחר שהאו”ם נוסד שכותרתו: “Post-War Foreign “Policy Preparation, 1939-1945 מופיע נתון הקושר את הצוותים האלה לקומוניסטים האמריקנים. גריפין כותב בספרו כי המסמך שפרסמה מחלקת המדינה האמריקנית תיאר לפרטים את התהליך שהוביל להקמת האו”ם, ומנה 17 אנשי מפתח שסייעו בכך. רובם עבדו בתוך מחלקת המדינה ובמשרד האוצר.

מה שבמחלקת המדינה לא יכלו לדעת, זה שבשנים הבאות יחשוף בהדרגה האף-בי-איי ש-16 מ-17 האנשים ברשימה היו סוכנים סובייטים. אחד מהם, למשל, אלג’ר היס, ניהל את הוועידה בסן פרנסיסקו ב-1945, שבה נכתבה ונוסחה מגילת האומות המאוחדות. הוא היה אחראי על המשלחת האמריקנית ומילא גם את תפקיד “המזכיר הכללי” של הוועידה. באותם ימים כבר חשד האף-בי-איי בהיס והחל לעקוב אחריו ולהאזין לשיחותיו. ניתן לכתוב ספר שלם על השפעותיו של היס על האו”ם, אבל היס היה רק אדם אחד.

דמות נוספת ברשימה היא הארי דקסטר ווייט, עוזר מזכיר האוצר של ארה”ב (תפקיד המקביל לשר האוצר בישראל). ווייט שימש כאיש הקשר בין משרד האוצר למחלקת המדינה ובשלבים מסוימים שר האוצר אף הנחה להעביר לווייט את האחריות על כל ענייני הכספים הקשורים במדיניות החוץ של ארה”ב. מתברר שווייט פעל בהנחיית הסובייטים. הוא היה קומוניסט שניהל את ההתקשרויות בקרב קבוצות ריגול שונות שפעלו בוושינגטון.

אלה רק שני אנשים מתוך רשימה ארוכה של קומוניסטים שתכננו את “עגלת התינוק” שנקראת האו”ם. ב-1953, קולונל יאן בורקה, שהיה קצין מודיעין בצבא צ’כוסלובקיה, סיפר בפני ועדה בסנאט האמריקני שחקרה פעילויות של זרים, על הרצאה שהעביר גנרל סובייטי בשם פנטליי בונדרנקו בפני סטודנטים באקדמיה צבאית במוסקבה. הגנרל אמר לחיילים לעתיד כי “ממבנה האו”ם, אנחנו צריכים לשכנע את ילידי הקולוניות והקולוניות למחצה, לשחרר את עצמם ולהפיץ את התיאוריה הקומוניסטית בכל העולם. אנחנו מכירים בכך שלאו”ם אין שום סמכות על בריה”מ, אבל האו”ם משמש כדי להסיט את הקפיטליסטים ואת מחרחרי המלחמות בעולם המערבי”2.

מאז שהוקם, רבים מתפקידי המפתח באו”ם נשלטו על ידי קומוניסטים או סוציאליסטים-מרקסיסטים. גריפין כותב כי בעשרים השנים הראשונות, למשל, תפקיד תת המזכיר הכללי של האו”ם לנושאי פוליטיקה וביטחון, שתפקידו לייעץ ולסייע למזכ”ל האו”ם, תמיד ניתן לפקידים מבריה”מ. לתפקיד אחר, מזכ”ל האו”ם, הייתה אמורה להתמנות דמות ניטרלית. לכן המזכ”ל הראשון של האו”ם היה טריגווה לי מנורווגיה. אבל טריגווה לי, מתברר, היה סוציאליסט, מעריץ מושבע של מהפכת אוקטובר ברוסיה, שתמך בחזון הקומוניסטי הבין-לאומי.

אחרי שלי התפטר, מונה הדיפלומט השוודי דאג המרשלד, סוציאליסט נוסף שתמך בגלוי ברעיון הקומוניזם העולמי. המרשלד אף סירב לתמוך בהחלטה המגנה את פלישתה של סין הקומוניסטית לטיבט. אחרי שנהרג בהתרסקות מטוס, מונה לתפקיד או תאנט (U Thant) ממיאנמר. תאנט היה מרקסיסט ולניניסט, כפי שניתן ללמוד מכתבה בסוכנות הידיעות איי.פי מאפריל 1970: “מזכ”ל האו”ם או תאנט שיבח את לנין, מייסד בריה”מ, כמנהיג פוליטי שהאידיאלים שלו השתקפו באמנת האו”ם”. תאנט מצוטט באומרו כי “רעיונותיו של לנין, של שלום ודו-קיום בשלום בין מדינות, זכו להכרה בין-לאומית רחבה, והם עולים בקנה אחד עם מטרות אמנת האו”ם”.

בשנות ה-60, כ-15 שנה לאחר שהוקם, השפעתו של האו”ם על ארה”ב החלה להניב פרי, ומטרתה הסופית של “העגלה” כמעט הושלמה, כשפקידים מתוך הממשל האמריקני הציעו לפרק את ארה”ב מנשקה ולהקים במקום את צבא האו”ם. בספטמבר 1961 הקונגרס האמריקני יצר סוכנות חדשה שאמונה על פירוק שליו של ארה”ב מנשקה. כלומר, העברת השליטה על ארסנל הנשק הגרעיני לידי האו”ם, והגבלת צבא ארה”ב תוך יצירת צבא או”ם בין-לאומי חזק (מחלקת המדינה נתנה לכך ביטוי במסמך 7277 שפרסמה). המטרה הייתה להשלים את התוכנית עד 1972. במשך שמונה שנים נערכו שיחות בין ארה”ב לרוסיה לפירוק מנשק, שהובילו, אגב, להסכמי סאל”ט שהגבילו את מירוץ החימוש בין ארה”ב לבריה”מ. למרבה המזל, הרעיון הקומוניסטי המקורי – להפוך את האו”ם לכוח החזק בעולם – לא צלח.

בשנים שחלפו המשיך האו”ם להישלט על ידי מנהיגים שנמצאו על “הספקטרום הקומוניסטי”. כלומר, מנהיגים שאין להם קשר מרקסיסטי מובהק, אבל עדיין מושפעים ממנו בדרגות כאלה ואחרות ומאמינים בגלובליזם, בהחלשת רעיון הריבונות הלאומית של מדינות ובחיזוק כוחו של האו”ם ככוח עולמי גלובלי. הבולט שבהם הוא מזכ”ל האו”ם הנוכחי אנטוניו גוטרש, פוליטיקאי פורטוגלי שכיהן כראש ממשלת פורטוגל וכנשיא האינטרנציונל הסוציאליסטי – כיסוי לברית של מפלגות סוציאליסטיות וקומוניסטיות ברחבי העולם, בהן מפלגות קומוניסטיות ותיקות מתקופת המלחמה הקרה שעברו מיתגו מחודש של שמן.

בתווך עושה האו”ם גם דברים שנראים חיוביים, כמו שליחה של כוחות “שמירת שלום” לאזורים רוויי קונפליקטים, תיווך הסכמי שלום, ניקוי מוקשים מאזורי מלחמה, שליחת רופאים וסיוע במזון לאזורי רעב באפריקה והגדרה של טריטוריות ימיות. מנגד, במועצת זכויות האדם של האו”ם מככבות מדינות לא חופשיות. עד לפני עשור היה זה הרוצח מועמר קדאפי, שניסה לומר לנו, הדמוקרטיות, איך להפוך את העולם למקום טוב יותר. מאז הקמת הוועדה ב-2006 כמחצית מהודעות הגינוי שהוציאה התמקדו בישראל. אולי זה לא ממש מפתיע בהתחשב בעובדה שבשנות ה-70 בחר האו”ם להציב בראשו את קורט ולדהיים האוסטרי – קצין לשעבר ביחידות הוורמאכט שביצעו פשעי מלחמה. זאת למרות שב-1948 שמו עלה באו”ם בתור אדם שצריך לחקור על תפקידו בשורות הנאצים.

  1.  https://www.marxists.org/archive/lenin/works/1918/7thcong/01.htm
  2. Testimony of Jan Bukar before the House Committee on Un-American Activities (May 13, 1953), committee report entitled SovietSchedule for War–1955, p. 15

קנאביס לכולם

$
0
0

תמונה: Shutterstock

אחרי שראש ממשלת ישראל אישר בפני משה פייגלין כי יקדם רפורמה לשימוש בקנאביס רפואי, הולכים וגוברים הקולות הקוראים גם ללגליזציה מלאה של הסם. הם מופיעים בתקשורת, ברשתות החברתיות ובנאומים של פוליטיקאים. האמת היא שלפחות חלק מהטיעונים נשמעים די משכנעים:

*קנאביס אינו מסוכן יותר מאלכוהול ומטבק. אם אלה חוקיים לשימוש, מדוע לאסור קנאביס?

*רוב המחקרים מראים שאין נזק בשימוש בקנאביס.

*שימוש בקנאביס אינו גורם להתנהגות אלימה.

*איסור על שימוש חופשי בקנאביס הוא פגיעה בחופש הפרט. גם אם השימוש בו מזיק, מי שרוצה להזיק לבריאותו, זכותו לעשות זאת.

*אנחנו חיים בחברה דמוקרטית, ומי שרוצה להגביל את השימוש בקנאביס צריך להביא הצדקות לכך.

*יש מגמה של לגליזציה של קנאביס בכל העולם.

*ההתנגדות ללגליזציה של קנאביס היא בגלל אינטרסים פוליטיים ו/או כלכליים של אנשים או גופים מסוימים.

*המדינה תוכל להרוויח יותר מ-2.5 מיליארד שקל בשנה על מיסוי של שוק הקנאביס, אם תהיה לגליזציה מלאה.

*המקרה של מדינת קולורדו בארה”ב הוא אחת הדוגמאות הטובות של לגליזציה של קנאביס עם תוצאות מצוינות.

הטיעונים אמנם נראים משכנעים, אבל הסימוכים לטענות אינם מדויקים, והתמונה מורכבת הרבה יותר. כל מה שייכתב בהמשך אינו מתייחס לקנאביס בשימוש רפואי, אלא אך ורק לשימוש בקנאביס לצרכי פנאי.

כמה צריך כדי שיהיה כיף

מוקדם בבוקר ה-19 בדצמבר 2014 התרחשה טרגדיה נוראה בעיר האוסטרלית קאירנס. אישה בשם ראינה ת’אידאי (Raina Thaiday), בת 37, דקרה למוות שמונה ילדים בחצר ביתה. שבעה מהם היו ילדיה שלה, והשמינית הייתה האחיינית שלה. לאחר מכן היא דקרה את עצמה בכל גופה. מאוחר יותר מצאו אותה יושבת במקום הרצח בחצר, שותתת דם, מנותקת לגמרי מעצמה ומהסביבה, מדברת עם עצמה ועם “אלוהים”. היא אושפזה בבית חולים לחולי נפש ושם המשיכה לפנטז איך תרצח מטופלים אחרים בבית החולים.

כשלוש שנים לאחר מכן, באפריל 2017, השופטת ג’ין דאלטון שמעה עדויות של פסיכיאטרים שטיפלו בת’אידאי על מצבה הנפשי בזמן הרצח. בעקבות העדויות פסקה דלטון ש”ת’אידאי סבלה מפסיכוזה ומסכיזופרניה בזמן הרצח, והיא לא הבינה מה היא עושה” והיא זכאית להגנה משפטית המבוססת על אי שפיות. אבל הפסיקה לא הסתיימה בכך. השופטת דאלטון הוסיפה שהסיבה למחלת הנפש היא שימוש ממושך בקנאביס. “ת’אידאי סיפרה על היסטוריה של שימוש בקנאביס מאז כיתה ט’, וכל הפסיכיאטרים שהעידו חשבו שסביר שהשימוש הממושך בקנאביס גרם להתפרצות מחלת הסכיזופרניה”.

תמונה: EQRoy/Shutterstock.com

הסיפור הזה מופיע בספרו של אלכס ברנסון (Tell Your Children 2019). ברנסון היה עיתונאי חוקר בניו יורק טיימס שפרסם תחקירים רבים בהם על תעשיית הסמים, על הוריקן קתרינה ועל המלחמה בעירק. לאחר פרסום פסק הדין, הסיפור הופיע בכלי תקשורת רבים, בהם הגארדיאן1, אי-בי-סי2, ובאתר של רשת הטלוויזיה 3CTV. לאחר פרסום הספר, ברנסון כתב שהוא ומשפחתו קיבלו איומים ברשתות החברתיות.

במקרה של ת’אידאי, כמו במקרים רבים אחרים, הקנאביס שנמכר היום, גם במדינות שיש בהן לגליזציה, הוא בריכוז גבוה של מרכיב ה-THC – אותו מרכיב בקנאביס הגורם לתחושת האופוריה הנפלאה, אבל גם להפרעות הנפשיות הקשות. “בשנות ה-70 רוב הקנאביס שנצרך בארה”ב הכיל פחות מ-2 אחוז של THC”, כותב ברנסון. “כיום קנאביס הנמכר בבתי מרקחת מורשים מכיל באופן שגרתי 25 אחוז של המרכיב THC. וקנאביס שנמכר בצורה של משחה (Wax), או חתיכות שדומות לזכוכית מנופצת, הוא כבר בכלל לא צמח הקנאביס: הוא כמעט THC טהור שהתמצית שלו נלקחה מהצמח. אנשים רבים אינם מודעים לשינוי הזה, וחושבים על קנאביס במונחים של סם חלש ובלתי מזיק שצורכים רק לפעמים בשביל הכיף באירועים חברתיים”.

ראינה ת’אידאי. תחת השפעת קנאביס החליטה לדקור למוות 8 ילדים

אם נחזור למקרה של ת’אידאי, חוות הדעת של הפסיכיאטרים במשפט על הקשר בין שימוש בקנאביס לבין מחלות נפש מתיישבת עם שורה ארוכה של מחקרים בנושא. ראשית הסכנה שבשימוש בקנאביס לבני נוער. בהצהרה של ארגון רופאי הילדים האמריקני (American College of Pediatricians) שהתפרסמה ב-2017 נכתב4: “שימוש בקנאביס: הרסני לצעירים. אף על פי שהלגליזציה הגוברת של הקנאביס תרמה לאמונה גוברת ששימוש בקנאביס אינו גורם שום נזק, מחקרים מראים שהסיכונים הם חמורים. קנאביס הוא ממכר, יש לו השפעה מסוכנת על המוח של מתבגרים, הוא עלול לגרום למחלות לב-נשימה ולסרטן אשכים, וקשור למחלות פסיכיאטריות. הראיות מראות שאפילו לגליזציה מוגבלת של קנאביס, כבר העלתה שלא במתכוון את רמת החשיפה של ילדים צעירים לקנאביס”. האזהרה הזאת חשובה במיוחד לאור התעשייה הפורחת של ממתקי קנאביס בצורה של עוגיות, שוקולד ואחרים שיש בהם ריכוז גבוה של THC ושהאריזה שלהם דומה מאוד לזו של ממתקים רגילים.

במחקר נוסף שהתפרסם בכתב העת היוקרתי JAMA Psychiatry ב-2018 בדקו החוקרים 3,720 בני נוער מ-31 בתי ספר בקנדה. התלמידים מילאו שאלון שנתי סודי החל מגיל 13 ועד גיל 16. השאלון כלל שאלות לגבי שימוש בקנאביס ולגבי סימפטומים של פסיכוזה (למשל מחשבות שווא, הזיות והפרעות חמורות ברגשות וביכולת החשיבה). הנשאלים גם התבקשו לדרג את תכיפות השימוש בקנאביס על סולם של 0 עד 5 (0 – לא משתמש, 5 – משתמש כל יום). החוקרים מצאו אצל הנבדקים קשר מכריע בין תכיפות השימוש בקנאביס לבין התגברות של סימפטומים פסיכוטיים Bourque, Afzali, Conrod, 2018)5).

במסקנות שלהם החוקרים כותבים: “בהתחשב בעובדה שסימפטומים פסיכוטיים קשורים לסיכון של פסיכוזה (מצב נפשי קיצוני של אובדן חלקי או מלא של הקשר עם המציאות ופגיעה חמורה בשיפוט ובתובנה, ד”ג), תוצאות המחקר מדגישות את הצורך באיסור ממוקד של שימוש בקנאביס”.

יש הטוענים שקשר סטטיסטי עדיין לא מראה על סיבתיות, והם צודקים. אבל בואו ניקח כדוגמה את המקרה של סיגריות וסרטן. עישון סיגריות הוא הגורם הגבוה ביותר לסרטן ריאות. אבל לחוקרים ולרופאים נדרשו כמה עשורים כדי להראות את הקשר, ועוד כמה עשורים כדי להוכיח את הסיבתיות. לפעמים המדע מתקדם לאט, ובינתיים כדאי לשים לב לאיזה כיוון מובילים הצעדים הקטנים.

במחקר אחר שהתפרסם בג’ורנל British Journal of Psychiatry, בדקו החוקרים את הקשר בין שימוש בקנאביס אצל בני נוער והסיכון לפסיכוזה. החוקרים בדקו 6,534 נבדקים מפינלנד שהשתתפו במחקר אורך שהחל בפינלנד בשנת 1986. המחקר החל כשהנבדקים היו בני 15-16, ונמשך עד שהגיעו לגיל 30. המסקנה של החוקרים הייתה ש”שימוש של בני נוער בקנאביס קשור לסיכון גובר לפסיכוזה”. הקשר בין שימוש בקנאביס לפסיכוזה התקיים גם כאשר החוקרים נטרלו גורמים משפיעים אחרים, כמו סימפטומים רדומים של פסיכוזה אצל הנבדקים, שימוש בסמים אחרים ופסיכוזה של ההורים (Mustonen A, Niemela S, Nordstrom T, +4, 2018)6.

גם במחקר שהתפרסם לאחרונה, שאמנם לא מצא בבדיקת MRI קשר בין שימוש בקנאביס של בני נוער לשינויים במבנה מוחם, החוקרים כותבים שיש לפרש את תוצאות המחקר שלהם בקונטקסט הרחב של מחקרים אחרים שמצאו ש”שימוש בקנאביס בקרב בני נוער עלול לגרום להשפעות ממושכות על שלמות החומר הלבן במוח ועל תפקוד המוח, ומחקרים אחרים שמצאו ששימוש בקנאביס בקרב בני נוער מגביר את הסיכון לסימפטומים פסיכוטיים ולפסיכוזה, לבעיות בלימודים ולבעיות חברתיות וכלכליות” (Meier, Schriber, Beardslee, +2, 2019)7.

מחקרים אחרים מתייחסים לאוכלוסייה בוגרת. המחקר המקיף ביותר הוא של “האקדמיה הלאומית לרפואה” בארה”ב (NAM), שהתפרסם ב-2017. האקדמיה סרקה יותר מ-10,000 מחקרים שהתפרסמו מאז 1999 ובדקו השפעות של שימוש בקנאביס, תוך שהיא נותנת קדימות למחקרים מבוססים יותר ומאוחרים יותר. בעקבות סקירה זו של כל המחקרים שהתפרסמו לאורך כשני עשורים, הגיעה האקדמיה לכ-100 מסקנות בנוגע לשימוש בקנאביס, כשהיא מדרגת אותן לפי חמש דרגות של חוזק הראיות: מכריעות, מוצקות, מתונות, מוגבלות, אין מספיק ראיות8.

המסקנות של האקדמיה הן: “קיימות ראיות מוצקות לקשר סטטיסטי בין שימוש בקנאביס להתפתחות של סכיזופרניה או פסיכוזות אחרות, עם הסיכון הגבוה ביותר בקרב אלה המשתמשים בתכיפות הגבוהה ביותר. קיימות ראיות מוצקות לקשר סטטטיסטי בין הגדלת התכיפות של שימוש בקנאביס והמעבר להתפתחות של התמכרות. לגברים המעשנים גם סיגריות, הסיכון גבוה יותר. קיימות ראיות מוצקות של קשר סטטיסטי בין שימוש בקנאביס לבין סיכון מוגבר לתאונות דרכים. קיימות ראיות מתונות לקשר סטטיסטי בין שימוש בקנאביס לבין נזקים בלמידה, זיכרון וקשב. ככל שהשימוש גבוה יותר – הסיכון גבוה יותר”.

במחקר מקיף נוסף שהתפרסם השנה בכתב העת הרפואי היוקרתי 9 The Lancet השתתפו 901 נבדקים בגיל 64-18 שהגיעו לאשפוז פסיכיאטרי ב-11 מדינות באירופה, ובברזיל. החוקרים בדקו את השפעת דפוסי השימוש בקנאביס על התפתחות של הפרעות פסיכוטיות. החוקרים כותבים ש”הממצאים העיקריים שלנו מראים שמבין המדדים השונים של שימוש בקנאביס שבדקנו, המנבאים החזקים ביותר להתפתחות של הפרעות פסיכוטיות הם שימוש יום-יומי, וחוזק או ריכוז החומר. ההסתברות להפרעות פסיכוטיות אצל אלה המשתמשים בקנאביס באופן יום-יומי גדולה פי 3-2 יותר מאשר אצל אלה שאינם משתמשים בכלל. ובין אלה המשתמשים בקנאביס בריכוז גבוה של החומר THC (יותר מ-10%, ד”ג), ההסתברות להפרעות פסיכוטיות היא פי שש יותר מאשר אצל לא משתמשים” (Forti, Quattrone, Freeman, +3, 2019). והחוקרים מוסיפים: “בהתחשב בנגישות הגוברת של קנאביס בריכוז גבוה, לתוצאות המחקר הזה יש השלכות חשובות על בריאות הציבור”.

בארץ מרבים לצטט את המקרה של לגליזציה של קנאביס בקולורדו שבארה”ב, ב-2012, והתוצאות הטובות שלה, אבל מתברר שגם שם התמונה מורכבת יותר. אבל לפני שנקפוץ לקולורדו, הנה עוד סיפור מהשטח שמופיע בספרו של ברנסון.

המדינה הרוויחה, הציבור הפסיד

א’ הוא הבן הצעיר במשפחת מהגרים מצליחה בקנדה. הוא התחיל לעשן קנאביס בגיל 14 כשיגרה יום-יומית. למה? “תמיד נמשכתי לדברים שהיו אסורים. זה היה משהו שילדים מגניבים עושים. וזה נתן לי קהילה ענקית של חברים”.

במשפחה לא הייתה היסטוריה של מחלות נפש, והוריו ואחיו לא ידעו שהוא מעשן קנאביס. הוא הצליח לסיים קולג’ ולמצוא עבודה. ואז בשנות ה-20 שלו הוא התחיל להרגיש פרנויה. והרגש הזה התגבר עוד ועוד. הוא האמין שבמקום העבודה מתנכלים לו, והתחיל להחליף מקומות עבודה בזה אחר זה, כשבכל פעם חזר אותו סיפור. “נסעתי לחבר לספר לו שאני מתכנן לרצוח את טראמפ, אחר כך שיניתי את דעתי, חזרתי הביתה וניסיתי להתאבד”.

חנות מריחואנה באזור לוס אנג’לס בקליפורניה | תמונה: David McNew/Getty Images

א’ אושפז ואבחנו שהוא סובל מסכיזופרניה כי “חשבתי שבחדשות בטלוויזיה מספרים עליי ושהטלוויזיה שולחת אליי מסרים”. הוא הצליח לחזור ללימודים לתואר שני, אבל למרות המלצות הרופאים הוא ממשיך לעשן קנאביס. “עישון הקנאביס הוא טקס בשבילי. החברים הקרובים שלי גם מעשנים. אנחנו נהנים לעשן יחד. אני נהנה מתחושת האופוריה. מכיוון שאני גם מקבל תרופות אנטי-פסיכוטיות, אני לא מרגיש יותר פרנויה. לפחות בינתיים לא”.

ועכשיו נחזור לתמונה המורכבת במדינת קולורדו, ארה”ב. קולורדו הייתה המדינה הראשונה בארה”ב, יחד עם וושינגטון, שבהן הייתה ב-2012 לגליזציה של קנאביס לפנאי. המדינה אמנם הרוויחה לא מעט מהלגליזציה, יותר ממיליארד דולר הכנסות, לפי אתר רשת CNBC10. אבל מה קרה לבריאות הציבור? במחקר שנערך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קולורדו, מצאו החוקרים שבשנים 2016-2012 מספר המטופלים שהגיעו לחדר מיון בבית החולים של אוניברסיטת קולורדו בגלל סימפטומים הקשורים לשימוש בקנאביס עלה ביותר מפי שלוש. הסימפטומים כללו פסיכוזה חמורה, בעיות לב והקאות בלתי נשלטות Monte, Shelton, Mills, +9, 2019)11). אולי אפשר יהיה להשתמש בכספים שהמדינה הרוויחה לשיקום אלה שנפגעו?

ומה קרה לשוק השחור של הקנאביס? אחת הטענות של תומכי הלגליזציה של קנאביס הייתה שהלגליזציה תחסל את בעיית הסחר הלא חוקי של קנאביס וקרטלי הסמים. אבל למרבה ההפתעה, קרה בדיוק ההפך ממה שציפו, כך לפי האתר של הרדיו הקהילתי של צפון קולורדו12. “לפי הסוכנות הפדרלית לאכיפת חוקי הסמים, מספר האתרים של גידולי קנאביס שהם תופסים כל שנה בקולורדו, עלה בעקביות מאז 2014” (השנה שבה הייתה לגליזציה של סחר בקנאביס). “ג’ורג’ בראוכלר, תובע מחוזי במדינת קולורדו אמר: ‘אני נמצא בתפקידי 25 שנה ואף פעם לא ראיתי את השוק השחור עוצמתי כל כך, מורכב ומנוהל במומחיות רבה כל כך, כמו זה שעכשיו'”.

בשורה התחתונה, אפשר לצטט את המסקנה של ברנסון בספרו: “אפשר לומר שרוב האנשים שצורכים קנאביס לפנאי עושים זאת מסיבות דומות ששותים אלכוהול: נהנים מתחושת האופוריה, הקלילות והתרוממות הנפש. ההבדל הוא שכעת תעשייה שלמה יוצאת בתרועות על התועלות של הקנאביס, כשהיא מבטיחה כיף ואופוריה ללא נפילה, והנאה מלאה ללא כל סיכונים”.

  1. Mother psychotic when she killed eight children, Queensland”
    court rules”, The Guardian, 2017
  2. Cairns mother Raina Thaiday of unsound mind when she killed”
    eight children, court rules”, abc, 2017
  3. Australian mother won’t stand trial for killing 8 children”, CTV, 2017″
  4. Marijuana Use: Detrimental to Youth”. American College Of”
    Pediatricians, 2017
  5. Association of Cannabis Use With Adolescent Psychotic Symptoms”. 2018″
  6. Association of Cannabis Use With Adolescent Psychotic Symptoms”, 2018″
  7. Associations between adolescent cannabis use frequency and adult”
    brain structure: A prospective study of boys followed to adulthood”, 2019
  8. The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids: The Current State”
    of Evidence and Recommendations for Research”, 2017
  9. The contribution of cannabis use to variation in the incidence of psychotic”
    disorder across Europe (EU-GEI): a multicentre case-control study”, 2019
  10. Colorado passes $1 billion in marijuana state revenue”, cnbc.com, 2019″
  11. Acute Illness Associated With Cannabis Use, by Route of”
    Exposure: An Observational Study”, 2019
  12. Seven Years After Legalization, Colorado Battles An Illegal”
    .Marijuana Market”, 2019

האם תחרותיות טובה לנו?

$
0
0

תמונה: Shutterstock

רבים מאמינים כיום שתחרותיות היא דבר בריא ושככל שנחשוף את ילדינו ואת עצמנו לתחרות, כך ייטב. בבסיס החשיבה הזו רווחת ההנחה שהתחרות מחשלת את האופי ומובילה להישגים ולמצוינות. אחרים, המתנגדים לתחרותיות, טוענים שהרחקנו לכת עם התפיסה שכל אחד חייב להיות “מספר אחת”. אנחנו דוחפים את הילדים שלנו חזק מדי ומהר מדי להיות מנצחים. ולמרות זאת, הם מסייגים את הדברים וטוענים שתחרותיות עשויה להיות בריאה וכיפית אם רק נפעיל אותה במידה הנכונה.

בעבר השתייכתי למחנה האחרון, אך לאחר שחקרתי את הנושא מספר שנים, קראתי מחקרים בפסיכולוגיה, בסוציולוגיה, בביולוגיה ובתחומי מחקר נוספים, אני משוכנע שאף אחת מהטענות האלו אינה נכונה.

התחרותיות גרועה לא רק בגלל שאנחנו משתמשים בה יותר מדי. הבעיה נעוצה בתחרותיות עצמה. המידה הנכונה של תחרותיות הרצויה לילדים היא – אפס תחרותיות. וצירוף המילים: “תחרות בריאה” הוא אוקסימורון שיש בו סתירה מובנית.

דבריי עלולים להישמע לכם מוגזמים או אפילו אנטי תרבותיים. לדעתי, יש דברים שהם גרועים לא רק כי הגזמנו בהם, אלא בגלל שהם הרסניים במהותם. תחרות – שמשמעה שמישהו אחד מנצח רק אם האחר נכשל – היא אחד מהם. לכן היא תמיד מיותרת – במשחקים, בבית הספר וגם בבית.

חשבו לרגע על המטרות שאתם רוצים שילדיכם ישיגו. רוב הסיכויים שאתם שואפים שהם יפתחו דימוי עצמי בריא ושהם יגדלו להיות אנשים טובים בבסיסם. תרצו שיצליחו, שיגיעו לממש את רמת המצוינות שהם יכולים. תרצו שיהיו להם מערכות יחסים אוהבות ותומכות ותרצו שהם ייהנו מהחיים. אלו מטרות ראויות. אך תחרות – לא זו בלבד שאינה תורמת כדי להשיג את כל זה – היא אפילו מחבלת במטרות האלו.

הנה ההוכחה

תחרות פוגעת בדימוי העצמי כמו שסוכר פוגע בשיניים. רוב האנשים מפסידים ברוב התחרויות, עובדה המעוררת בהם ספקות לגבי עצמם. עם זאת, גם ניצחון לא בונה את האופי. הוא מאפשר לילד לשמוח לרגע ואפילו לשמוח לאידו של מישהו אחר. ד”ר ג’והן פרייס הבריטי הראה שתחרות גורמת לכך שתחושת הערך העצמי של הילד תהיה תלויה במקור הערכה חיצוני (Price, Sloman, Gardner, +2, 1994). יהיה טוב אם נגדיר את ערכנו כבני אדם על פי מה שעשינו. למצער, אנחנו מתייחסים לעצמנו כאל אנשים מוצלחים לפי מספר האנשים שהבסנו בתרבות התחרותית.

אנחנו גם אומרים לילד שלא מספיק להיות טוב, אלא שהוא חייב להצליח יותר מאחרים. אנחנו מזהים הצלחה בתור ניצחון אף על פי שאלו שני מונחים שונים. כשהילד מצליח לנצח, נוצר גלגל חוזר: הוא צריך להמשיך להתחרות ולנצח כדי להרגיש טוב עם עצמו.

תמונה: Shutterstock

כשהבעתי רעיונות כאלה בתוכנית ראיונות בטלוויזיה האמריקנית, הוריו של קייל, שחקן טניס בן שבע שהופיע בתוכנית לצדי, התנגדו לדעתי. קייל התרגל לנצח מאז שנתנו לו מחבט טניס ביד, וזה היה בגיל שנתיים. לקראת סוף התוכנית מישהו בקהל שאל אותו איך הוא הרגיש כשהפסיד. קייל הרכין את ראשו ובקול מכווץ אמר “אשם”.

אין בכוונתי שילדים לא ילמדו משמעת ונחישות, שלא יקבלו עידוד להצליח ושיחוו אפילו תחושת כישלון. אבל אלו אינם מחייבים לנצח – כלומר להביס אחרים או לפחד מהתבוסה שלהם עצמם. כאשר מגרשי המשחקים וסביבת הלימוד בכיתות בית הספר יהיו מבוססים על שיתוף פעולה במקום על תחרותיות – ילדים ירגישו טוב יותר לגבי עצמם. הם יעבדו יחד עם ילדים אחרים במקום נגדם והדימוי העצמי שלהם לא יהיה עוד תלוי בניצחונם ב”תחרויות הכתבה” (תחרויות הנהוגות בבתי ספר יסודיים בארה”ב ונקראות Spelling Bee) או במשחקי ליגה מקומיים.

במילים אחרות, ילדים מצליחים למרות התחרות, ולא בזכותה. רובנו התחנכנו להאמין שאנחנו עושים את העבודה הטובה ביותר כשאנחנו במרוץ. אנו חושבים שבלי תחרותיות ניהפך לעצלנים, לשמנים ולבינוניים. אמונה זו, העומדת בבסיס התרבות שלנו – שגויה.

דיוויד ג’ונסון (David Johnson), פרופ’ לפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטת מינסוטה ושותפיו ערכו במשך שנים ארוכות עשרות מחקרים בנושא (Johnson, Johnson, 2010) שהראו שילדים לומדים טוב יותר כאשר הם משתפים פעולה ולא כאשר הם מתחרים.

טרזה אמביל מאוניברסיטת ברנדייס בבוסטון שבארה”ב, חקרה את נושא השפעת התחרותיות על היצירתיות. היא ביקשה מילדים ליצור קולאז’ים, חילקה אותם לשתי קבוצות ולקבוצה אחת הבטיחה פרס שעליו הילדים נדרשו להתחרות ביניהם. הקולאז’ים של כל הילדים נבחנו על ידי שבעה אמנים. האמנים מצאו כי הקולאז’ים של הילדים שהתחרו על הפרס היו פחות יצירתיים, פחות ספונטניים ופחות מורכבים מהקולאז’ים של שאר הילדים. ממצא זה הוביל אותה למסקנה שככל שמטלות הלמידה מורכבות יותר, כך תחרות מובילה להישגים נמוכים יותר של תלמידים המתחרים (1982 ,Amabile).

חוקרים שוויצרים מצאו שהלמידה וההישגים של ילדים משתפרים כאשר ממירים את התחרותיות בלמידה שיתופית ובשיתופי פעולה (Buchs, Butera, 2015). מדוע זה כך? ראשית, תחרות יוצרת לחץ ומפריעה לריכוז. שנית, תחרות לא מאפשרת לילדים לחלוק זה עם זה רעיונות ומקורות כפי ששיתוף פעולה מעודד, כך שהם לא לומדים זה מזה.

הפתרון

אם נפסיק ללמד ילדים לגבור זה על זה עדיין נוכל לעקוב אחרי איכות התוצרים שלהם. נוכל למדוד את הישגיהם באופן אובייקטיבי (כמו למדוד מהירות ריצה, למדוד כמה תשובות היו נכונות) או להשוות להישגים שהם עצמם הגיעו אליהם, אתמול או בשנה שעברה. אם אנחנו מאמינים בהתפתחות האינטלקטואלית של ילדינו, עלינו להבין שלא כדאי להפוך את הלמידה למרוץ ולא כדאי להשוות בין הילדים.

תחרות היא מתכון לעוינות. אי אפשר שכולם ינצחו בתחרות. אם ילד אחד ניצח, השני כבר לא ינצח. פירוש הדבר שילדים לומדים להתייחס לאחרים כאל מכשול להצלחתם. בלי קשר ליכולתם לפתור תרגילי שברים בחשבון או לרוץ ולעשות הקפה מלאה במשחק בייסבול, זה המסר האמיתי שילדים מקבלים באווירה תחרותית.

תחרות מובילה ילדים לקנא במנצחים, לזלזל במפסידים (אין כינוי גנאי חמור יותר מהמילה לוזר) ולחשוד בכל אחד. היא מקשה עליהם להתייחס לכל ילד כאל חבר אפשרי או עמית, כי גם אם היום אינך יריבי, אולי מחר תהיה כזה. אני לא מתכוון לומר בכך שתחרות תמיד מובילה אנשים לשנוא זה את זה, אבל הניסיון להביס את היריב לא תורם לתחושת האמון. למען האמת זה יהיה מוזר לתת אמון במישהו שמרוויח מהכישלון שלך.

המחקרים שסקרתי בספרי No Contest: The Case Against Competition (1984) סייעו לי להבין את האפקט ההרסני של מנצח/מפסיד. כשילדים מתחרים ביניהם הם לא יכולים לראות את הפרספקטיבה של האחרים, כלומר הם מפסידים את האפשרות לראות את העולם מנקודת מבט נוספת.

מחקרים גם מראים שתחרות בין קבוצות דומה מאוד לתחרות בין יחידים. אף על פי שתחרותיות יכולה לדחוף לשיתוף פעולה בתוך קבוצה מסוימת, הרעיון שילדים צריכים להתמודד יחד מול אויב משותף (קבוצה אחרת) כדי ליהנות מהחברות ביניהם ולחוות הצלחה, הוא מוטעה. שיתוף פעולה אמיתי אינו מותנה בניצחון על קבוצה אחרת. אין צורך להפוך את מגרשי המשחקים לשדות קרב כדי ליהנות.

חישבו על אחד המשחקים הראשונים שילדים לומדים לשחק בחברה – “כיסאות מוסיקליים”, משחק שיש בו יותר ילדים מכיסאות. בכל סבב של המשחק מוציאים כיסא וילד עד שמנצח אחד יושב וכל האחרים יצאו מהמשחק. אתם בטח זוכרים את ימי ההולדת המבאסים האלו – שבכל פעם כשהמוסיקה נפסקה מישהו אחד הפך למפסידן וישב בצד עם כל אלו שהפסידו לפניו. כך ילדים לומדים “ליהנות”.

טרי אורליק (Terry Orlick), מומחה קנדי לאימון מנטלי ומשחקים, מציע לשנות את המטרה של “כיסאות מוסיקליים” כך שכל הילדים יתבקשו לשבת כל פעם על מספר הולך ויורד של כסאות. בסוף המשחק, שבעה או שמונה ילדים מצחקקים ינסו למצוא דרכים כיצד לשבת יחד על כיסא אחד. כך יש סיכוי שכולם ייהנו ולא יהיו מנצחים או מפסידים.

מה שנכון למשחק כיסאות מוסיקליים, נכון לכל האינטראקציות החברתיות. עם קצת דמיון נוכל לתכנן משחקים שבהם המטרה היא לגבור על מכשול במקום לגבור על ילד אחר או קבוצה אחרת.

כשאורליק לימד ילדים לשחק במשחקים לא תחרותיים, שני שליש מהבנים וכל הבנות העדיפו אותם על פני משחקים שיש בהם יריבות. לדעתי, ייתכן שהמחשבה הנפוצה בתרבות שלנו שהנאה כרוכה בתחרות, התקבעה בגלל שפשוט אף פעם לא נוסתה אפשרות אחרת.

* המאמר תורגם באישורו של אלפי קון (1987) מתוך המגזין Working Mother. עוד בנושא הזה בספרו No Contest: The Case Against Competition ובאתר www.alfiekohn.org

משוגעים על כל הראש

$
0
0

תמונה: Shutterstock

ד“ר יעקב אופיר הוא פסיכולוג קליני, עמית מחקר בטכניון ובאוניברסיטת תל אביב. ד”ר אופיר פרסם מאמר במוסף הארץ (30.08.2019) אותו הגדיר כ”מעין התאבדות מקצועית”1.

ד”ר אופיר כופר בקיומה של ה”מחלה” הנפוצה אצל ילדים בעידן המודרני: הפרעת קשב, וממילא מתנגד ל”תרופה” הנפוצה – ריטלין.

“הפרעת קשב” היא “ליקוי הלמידה” הנפוץ בקרב תלמידי ישראל ומזכה את התלמידים המאובחנים בהקלות וב”התאמות” אחרות במבחנים ובבגרויות. דוגמאות: תוספת זמן במבחנים, סיוע מורה בזמן הבחינה, בחינה בעל פה.

בשנות ה-80 הונהגו בהולנד קצבאות נכות נדיבות מאות. תוך מספר שנים הסתבר: כל הולנדי שישי הצליח להצטייד ב”אישור נכות” והיה זכאי לקצבה2. כאשר מחלקים לתלמידים “הקלות” במבחנים אין פלא שבערך 40% מתלמידי ישראל מאובחנים כבעלי “לקויות למידה”3. בשנת 2017 פורסמו האזורים המחזיקים באליפות הארץ במספר התלמידים בעלי “לקויות למידה”4. באזור השרון, לדוגמה, יש יישובים רבים שבהם מספר גבוה מתלמידי י”ב אובחנו כלקויי למידה: במועצה האזורית חוף השרון, בדרום השרון, בתל מונד וברעננה – 65% בכל אחת, בהוד השרון 60%, בהרצליה 59% ובכפר סבא 57%.

לא מפתיע שככל שמשפחה משתייכת לאשכול חברתי גבוה יותר, מתרבים “לקויי הלמידה”5. יש יותר כסף לשלם ל”מומחים לאבחון” (אלפי שקלים). יש בתי ספר באזורים מבוססים שבכיתה י’ 76% מהתלמידים הם “בעלי לקויים”6.

האבחון הוא למעשה אישור רשמי שהתלמיד פטור ממאמצים להצליח. התלמיד מקבל ומפנים שהוא בעל נכות. נתון מעניין – מאוחר יותר, בצבא, באקדמיה ובחיים האמיתיים ה”ליקויים” לפתע נעלמים וצריך להתמודד עם העולם האמיתי, וכנראה שבהצלחה לא מבוטלת למרות אבחנת הנכות בה רבים הצטיידו בצעירותם.

תמונה: Shutterstock

נחזור לכתבה הארוכה של ד”ר אופיר ב”הארץ”. אופיר מבסס את הטיעון כי הפרעת קשב היא בסך הכול תכונה אנושית, מהמאפיינים האישיים הרבים שיש לכל אחד מאתנו והמייחדים אותנו מבני אדם אחרים. “הפרעת קשב היא לא מחלה, היא תכונה ככל התכונות האנושיות, עם יתרונות וחסרונות”. אם אתם מתקשים לזכור פרצופים של בני אדם, לא מציירים יפה או שוכחים שמות – אתם לא “חולים”. כך גם “הפרעת קשב” – היא אחת מהתכונות.

אופיר מסביר כי “אין דרך לאבחן הפרעות נפשיות באמצעות בדיקות פיזיולוגיות כמו בדיקות דם”. פסיכיאטריה מבוססת על הערכות של המאבחן. לכן, המאבחן נעזר בארבע שאלות למיתוג התנהגות מסוימת כהפרעה נפשית: (1) האם ההתנהגות חריגה, כלומר שונה מהנורמה? (2) האם ההתנהגות פוגעת משמעותית בתפקוד ביום-יום? (3) האם היא מסוכנת לאדם עצמו או לסובבים אותו? (4) האם היא גורמת למצוקה ולסבל?

ד”ר אופיר בוחן את “הפרעות הקשב” לאור ארבע השאלות המנחות אבחון פסיכיאטרי. האם הפרעת קשב “פוגעת משמעותית בתפקוד”? הפסיכיאטרים האמריקנים שכותבים את מדריך ההנחיות לפסיכיאטרים בעולם (DSM) כבר ריככו את התנאי – עכשיו נדרשת “עדות מוכחת לליקוי משמעותי בתפקוד חברתי, אקדמי או תעסוקתי”. נו, מי מאתנו לא חושב שיש לו תכונה מעצבנת כלשהי שמפריעה לו בתפקוד החברתי? אני אישית סבלתי כנער מכך שאני לא יפה כמו רפי, גבוה כמו אורי ורקדן כמו גידי. אפילו נפסלתי מהשתתפות במקהלת בית הספר.

קשה מאוד להצביע על הפרעת קשב מסכנת חיים במסגרת הפעילות היום-יומית של הילד. לכן גם הקריטריון השלישי באבחון לא תקף כאן. הקריטריון הרביעי נראה בעייתי במיוחד: עד כמה קשורה הפרעת קשב לכל מיני מצוקות שפוקדות ילדים? אולי דווקא המיתוג כ”נכה קשב” הוא שגורם לילד מצוקה? אולי האבחון הוא שגורם לילד לייחס כל פישול שגרתי לליקוי הנפשי ש”מומחים” כבר אבחנו אותו? ד”ר אופיר שואל: אולי “המצוקה נוצרת רק כאשר מחברים את ההפרעה עם דרישות מערכת החינוך הקונבנציונאלית? השאלה הזאת היא כמעט בלתי אפשרית למחקר מדעי…”.

לסיכום, “הפרעת קשב היא תוצר של המפגש שבין אישיותו של הילד לבין הסביבה החינוכית בה הוא גדל. ככל שבית הספר ידרוש מילדים חולמניים או אנרגטיים ‘להתנהג יפה’ ולהתרכז בשיעורים פרונטליים משמימים, כך תגדלנה השכיחות, הפגיעה בתפקוד והמצוקה של ההפרעה”.

אז איך מרפאים את ה”אין מחלה”? מלעיטים ילדים בריטלין. ד”ר אופיר מסביר כי מבחינה כימית ריטלין הוא סם ממריץ, קרוב משפחה כימי של קוקאין ואמפטמין. הוא “חומר פסיכואקטיבי ממריץ בשם מתילפנדיאט שחודר את מחסום הדם-מוח”. הסם ממריץ ומשפר ביצועים לזמן קצר בדומה לספורטאי שנוטל סם ממריץ לפני תחרות. וכאן מונה אופיר את רשימת הסיכונים הארוכה שמלווה את השימוש בסם זה על המוח המתפתח של הילד.

מרבית הרופאים נותנים “תרופות”, כלומר סמים, שחודרים למוחם של ילדים – מוח שעדיין מתפתח – זה פשע ממדרגה ראשונה. כולם מודים שאין יודעים בדיוק כיצד הסם משפיע על מוח הילד, אבל כולם יודעים בוודאות שהוא חודר ומשפיע – רק לא יודעים כיצד.

ד”ר אופיר דורש להוציא את הפרעת הקשב ממדריך האבחנות הפסיכיאטרי – “אין לנו זכות מוסרית להתערב בהתפתחות המוחית של הילד ולקחת את הסיכון הכרוך במתן טיפול תרופתי”. ואכן, כל אחד מאתנו מכיר מתקופת ילדותו חברים לכיתה שנחשבו לנחותים על פי סרגל המידה של מערכת החינוך, אך במבחן החיים הגיעו להישגים מרשימים. אנחנו מכירים גם דוגמאות הפוכות: התלמידה המצטיינת בכיתה או התלמיד המקובל חברתית שהפכו בבגרותם למבוגרים חסרי ייחוד או הישג בולט. אין מודל אחד של “תוצר חינוכי ראוי” שמתאים לכל הילדים. ילד אינו כישלון אם לא הגיע לאוניברסיטה או לא למד 5 יחידות פיזיקה.

מתן סם ממריץ לילדים נועד “לרכך” את מפגשם עם מציאות של מבחנים ושל עמידה ביעדים ועם מציאות החיים בכלל. הריטלין ויתר “ההקלות” תורמים לדעת הקומיסרים של החינוך והממסד הפסיכיאטרי ל”שוויון”. חשוב שהילדים יגיעו לתוצאות פחות או יותר שוות (לפי אמות המידה שמשרד החינוך קבע). רוב המבוגרים כבר מאמינים שהערך העליון אליו צריך לסגוד הוא “שוויוניות” ולכן כל מערכות המדינה והפוליטיקה מנפנפים בערך זה. אז מה הפלא שמלעיטים ילדים בריטלין כדי שרגעית יחושו “שווים” לאחרים.

מפליא ששיעורי הספורט בבתי הספר עדיין מודדים הישגים. לא רחוק היום בו ייאסר על מורה לספורט לערוך תחרויות ריצת 60 מטר ומדידת זמנים. סביר יותר שילדים איטיים בריצה יורשו ליטול סם ממריץ כדי להשיג תוצאות טובות יותר, או אולי יקבלו “הקלה” ויתחילו את המרוץ בהקדמה של 10 מטרים (ירוצו רק 50 מטרים שייחשבו כאילו הם 60 מטרים). הם הרי “לא אשמים” שקשה להם.

“רכישת ידע ומיומנויות, שליטה בחומר הנלמד, התקדמות רבה ככל שיכולתו של התלמיד מגעת, ובכלל הצטיינות ומצוינות בלימודים, אינן עוד המטרה העיקרית של החינוך. מטרת החינוך היא צמצום פערים, היינו – שוויון בתוצאה, ובעיקר, הרגשתו הטובה של התלמיד ביחס לעצמו” (ציטוט מתוך ספרה המצוין של גיזי רפפורט – הטוב שבעולמות האפשריים מול סכנות הרלטביזם). סם הריטלין נועד לצמצם רגעית פערים.

לכן אסור להעניש ילדים, לא למשוך באוזן ולא “להעמיד בפינה”, לא לחייב לימוד בעל פה של קטע, לא להעניש בהעתקת 10 דפי ספר. אסור להעיר על שגיאות כתיב, אסור לסלק ילד מהכיתה או מבית הספר. אבל מותר לסמם את הילדים שמפריעים למערכת הממשלתית האחידה להגיע ל”שוויוניות”.

עשרות שנים של תעמולה סוציאליסטית ש”המדינה יודעת הכול”, משרד החינוך יודע מה טוב לילדים שלנו ונדרש מונופול של המדינה על החינוך – עשו את שלהם. היום אסור אפילו להורים לגעת בילד – אסור להעניש ילד מחשש לפגיעה בנפשו העדינה, אסור להקנות לו מושגים על התנהגות נאותה, שכר ועונש. מותר לסמם אותו ולהפכו לזומבי – רק זה נחשב לפתרון “תקין”. אסור לפגוע ב”נפש”… מותר רק לפגוע במוח!

ההורים הפנימו שהמדינה צריכה “לחנך”, אחריות ההורים זניחה – המדינה אחראית. עכשיו ההורים דורשים שהמדינה גם תהיה בייבי-סיטר לבני גיל 0 עד 3 ותישא ב”אחריות” (במכבסת המילים המקובלת קוראים לכך “חינוך לגיל הרך”). חוק חינוך חובה מחייב את ההורים להפקיר את הילדים לחסדי מערכת החינוך הממלכתית.

אסורה תחרות בין בתי הספר על העסקת מורים טובים ותגמולם בהתאם, למנהל אסור לפטר מורים גרועים, ההורים לא יכולים לבחור בית ספר שיש בו תוכנית לימודים המתאימה לדעתם לעתיד הילד, כמעט בלתי אפשרי להקים בית ספר פרטי שיקבע לעצמו את תוכנית הלימודים. וילד שלא מתאים לו להירקב 12 שנים בבית ספר – נאסר עליו לעבוד, אפילו בהסכמת ההורים. ה”שוויוניות” מחייבת את האיסורים. מותר לסמם ילדים שלא “יפריעו”.

סימום ילדים הוא גם אופנתי. אופנה מסוג זה מקורה בדרך כלל באמריקה ומתפשטת בעולם. האמריקנים טוענים שאופנות כאלה מתחילות בקליפורניה. ובכן, בתי הצעירה עבדה בשני מחזורים כמדריכה בקייטנות קיץ לילדים יהודים בקליפורניה. בתום כל ארוחה נכנס לחדר האוכל מדריך בכיר עם עגלת תרופות וקורא בקול רם לעבר הילדים: “Pill Call” (קריאה לנטילת גלולות תרופה). כמעט כל הילדים מתייצבים מולו ובולעים גלולות, לפעמים 4 גלולות שונות לילד – רובן תרופות פסיכיאטריות. טקס נטילת התרופות אופנתי ומגניב למדי ויש ילדים שלא מתייצבים מיד – כך הם “זוכים” שיכריזו את שמם בכריזה ברמקולים… משוגעים על כל הראש – ההורים, הרופאים, מערכת החינוך – לא חלילה הילדים.

* מוטי היינריך הוא מייסד “קו ישר” – אתר המציג מבנה חלופי למדינת ישראל המתבסס על כלכלה חופשית ויוזמה פרטית

1. כותרת המאמר: “הפרעת קשב היא לא מחלה וריטלין הוא לא תרופה”
2. “המחלה ההולנדית – טעות בדיאגנוזה”, אתר “קו ישר”
3. “נכשלים במבחן”, ידיעות אחרונות, אוקטובר 2017
4. “יד קלה במתן הקלות: יותר מדי בעלי לקויות”, ישראל היום, אוגוסט 2017
5. “נכשלים במבחן”, ידיעות אחרונות, אוקטובר 2017
6. “הנתונים נחשפים: כך התרחבו ההקלות לתלמידים”, Ynet, דצמבר 2015

מהפכת האילומינטי

$
0
0

תמונה: Shutterstock

לשכות “הבונים החופשיים” היו נפוצות מאוד במערב אירופה במאה ה-18. תחת שם הגג של “אגודות סתרים”, נערכו מפגשים חברתיים שבהם שוחחו על עניינים שברומו של עולם ודנו ללא חשש ברעיונות חדשים, לעתים אף מהפכניים. “עידן הנאורות” היה באותה תקופה בשיאו והיו שפע של רעיונות לדון בהם. ז’אן ז’ק רוסו, למשל, הציע באותה תקופה מודלים לחברה אזרחית שאינה כפופה למוסדות המונרכיה והדת. וולטר ביקר בחריפות את ההגמוניה הדתית ועמנואל קאנט קרא לציבור לרכוש ידע כדי שיוכל להשתמש בשכלו ללא תלות בזולת, וכך יוכל להשתחרר מכבליו.

במקור, לשכות הבונים החופשיים נוסדו באנגליה של ימי הביניים כאיגוד של בעלי מקצוע מתחומי הבניה, בדומה לאדריכלים ולמהנדסים של ימינו, במטרה להעמיק את הידע המקצועי שלהם. מעבר לעיסוק המקצועי הם ככל הנראה עסקו גם בנושאים הקשורים לעולם הנסתר, ודנו בקשר בין ארכיטקטורה לסודות השמים, לדוגמה, בסודות הצפונים במבנה בית המקדש הראשון שבנה שלמה (ניוטון עצמו דן בכך בכתביו).

במהלך המאות התפשטו הלשכות האלו מאנגליה לצרפת ולמדינות נוספות ביבשת אירופה, ונפתחו לכלל בעלי המקצועות. כך הן משכו אליהן אנשים מובילים מתחומים רבים, כמו מנהיגים, פילוסופים, מדענים, אמנים ועוד. לאורך השנים הלשכות פיתחו קודים חברתיים, שמו דגש על ההתנהגות המוסרית של חבריהן ואף נדרשו להיות מעורבות בפעולות צדקה. אך במאה ה-18 התחולל בהן שינוי נוסף כאשר החלו לדון בתוכן בענייני דת ופוליטיקה.

יצירה המציגה את רשימת לשכות הבונים החופשיים בלונדון ובסביבותיה מהמאה ה-18 | תמונה: Hulton Archive/Getty Images

פרופ’ ג’ון רוביסון, פיזיקאי ומתמטיקאי סקוטי בן המאה ה-18, היה שנים רבות חבר בבונים החופשיים. בספר שפרסם ב-1797 (Proofs of a Conspiracy)1 הוא מצר על השינויים הדרמטיים שהתחוללו בלשכות הבונים החופשיים מאז שעברו מאנגליה לצרפת ולמדינות נוספות באירופה: “בניגוד לכלל הקבוע לפיו אין לדון בלשכה בכל נושא הנוגע לדת או לממשל, מדינות אחרות הלכו בעקבות צרפת והלשכות שבהן הפכו למקום מפגש לחידושים בתחומי הפוליטיקה והדת. ראיתי שבארצות רבות, תחת המעטה של לשכת בונים חופשיים, הופצו דעות פוליטיות ודתיות שלא היו מופצות בציבור מבלי שהדובר יסכן בכך את חייו”.

השינויים האלה קשורים גם באיש מיוחד בשם אדם וייסהאופט (Adam Weishaupt) ונאמניו, שהפיצו בכמה לשכות מרכזיות באירופה את מסדר “האילומינטי”. בספרה “אגודות סתרים והמהפכה הצרפתית” (1911), הסופרת וההיסטוריונית הבריטית אונה בירץ’ (Birch), שהתפרסמה מאוחר יותר בשם אונה פופ-הנסי, מקשרת את פעילותן של “מסדרי האילומינטי” לאירועי המהפכה הצרפתית.

הספר, שעבר עריכה מחדש2 ב-2005 ונקרא Secret Societies, סוקר כיצד למסדרי האילומינטי הייתה השפעה ישירה ועקיפה על המוטיבציה של ההמונים לפעול בזמנים קריטיים שעברו על צרפת, זאת בניגוד לתפיסה הרווחת בקרב היסטוריונים המתעלמים מהשפעתם. “כמעט כל ההיסטוריונים התעלמו מהשפעותיהן של אגודות הסתרים האוטופיסטיות שפרחו לפני פרוץ המהפכה, או שהם הסכימו שלא הייתה לאגודות האלו השפעה, ישירה או עקיפה על השתלשלות האירועים החתרניים”, כותבת בירץ’ בספרה.

באיזה אופן השפיעו אגודות הסתרים על אירועי המהפכה הצרפתית ועל השינויים שחלו בחברה המערבית לאחר מכן?

מזימה בבוואריה

היו אלה שנות ה-70 של המאה ה-18. פרופ’ אדם וייסהאופט (1830-1748) הרצה על תאולוגיה ומשפט באוניברסיטת אינגולשטאדט שבנסיכות בוואריה, דרום גרמניה של ימינו. וייסהאופט, שהתחנך בילדותו בבית ספר ישועי, השלים לימודי דוקטורט כבר בגיל 20, וארבע שנים מאוחר יותר כבר היה לפרופסור. לאורך השנים הוא התרחק מהעולם הישועי, והתעניין מאוד ברעיונות החדשניים שהביא עמו עידן הנאורות – תנועה אינטלקטואלית שעסקה בביסוס מודלים מהפכניים של מוסר וחברה שיוכלו להחליף את המודל המלוכני ואת הדת.

אדם וויסהופט, מייסד האילומינטי של בוואריה

בירץ’ מסבירה בספרה כי מקובל לטעון שווייסהאופט שאף לעזור לתלמידיו לעבור תהליך רוחני כדי להשתחרר מאחיזתם בממשל ובדת. הרעיון היה שלאורך התהליך התלמידים ישתחררו מהאמונות הטפלות שמגבילות וכובלות אותם, כדי להפחית את ההשפעות החיצוניות עליהם. אך רבים טוענים ששאיפותיו של וייסהאופט היו גדולות יותר; שהוא רצה לפעול בקנה מידה רחב יותר, של החברה בכללותה, ולעזור לציבור כולו לעבור תהליך חשיבתי שיוביל בהמשך למהפכה חברתית ופוליטית. לא רק כזו שתוביל לנפילת המלוכה. “השאיפה שלו הייתה לממש את התיאוריות של רוסו. הוא חלם על היום בו ביטול הרכוש הפרטי והלאומיות יהפכו לעובדה מוגמרת”, כותבת בירץ’.

ההיכרות של וייסהאופט עם שיטות העבודה הישועיות ועם המסדר ההיררכי שלהן, הובילו אותו לחשוב על הפוטנציאל הטמון ב”אגודות הסתרים”, שהיו באותה תקופה מפוזרות בכל אירופה, בהפצת בשורתו ובהוצאה לפועל של אותו “תהליך רוחני קולקטיבי” מהפכני. “וייסהאופט פיתח תוכנית שנועדה לאמץ, ובסופו של דבר גם לספוג לתוכה את כל הלשכות [של אגודות הסתרים]”, מסבירה בירץ’ בספרה.

ב-1 במאי 1776 ייסד וייסהאופט את “מסדר האילומינטי של בוואריה”, כשאת השם הוא לוקח מהמונח הלטיני “Illuminati”, שמשמעותו “מואר”. במסדר, שהיה היררכי מטבעו, הוגדרו לאורך הזמן מספר דרגות שונות. היו את שלבי “ההכנה” (Preparations) והיו את רמות “המסתורין” (Mysteries). כל אחת מהדרגות חולקה למספר דרגות משנה, וכל דרגה קבעה את רמת סיווג המידע שאליה נחשף כל תלמיד. כך, מסבירה בירץ’, המצטרפים החדשים שהשתייכו לשלב “ההכנה”, יכלו לדעת רק שהם תומכים בתנועה אורתודוקסית שתומכת בממסד הדתי והפוליטי הקיים, ושהם מגיעים למפגשים חברתיים אינטלקטואלים תמימים.

טקס בלשכת בונים חופשיים בציור מ-1900 | תמונה:Hulton Archive/Getty Images

לטענתה של בירץ’, לדרגות הנמוכות היו שני תפקידים חשובים מבחינתו של וייסהאופט: מצד אחד הן עזרו להסתיר את הרעיונות האמיתיים שקידמה הקבוצה, בדרגות הגבוהות שלה. דבר שאפשר לדמויות מפתח בחברה להשתלב בקבוצה, בהם מנהיגים כמו קרל אוגוסט, הדוכס הגדול של סקסוניה-ויימאר-אייזנך שבאזור מרכז גרמניה של ימינו. מצד שני, כל אותם מתלמדים חדשים ברמות הנמוכות עמדו תחת בחינה דקדקנית וממושכת, והנחושים והנלהבים בהם נבחרו להתקדם לדרגות הגבוהות, כשהם נחשפים בהדרגה לסודות האמיתיים של המסדר – ליעדים הפוליטיים המהפכניים שלו.

בירץ’ מתארת בספרה את טקס החניכה שעובר המועמד לדרגת “כומר”, הדרגה הנמוכה ביותר מבין דרגות “המסתורין”. בתחילת הטקס המועמד מחויב לספק וידוי מפורט על כל המעשים שעשה לאורך חייו. מידע עשיר כזה, מסבירה בירץ’, עזר למסדר להעמיק את השליטה שלו באנשיו. לאחר ש”הכמרים” החדשים חשפו בפני סגל המסדר את סודותיהם הגנוזים ביותר, היה להם קשה מאוד לבגוד בו.

גם פרופ’ רוביסון, שכאמור היה חבר ב”בונים החופשיים”, מתייחס לווידוים האלה בספרו מ-1798 וטוען שהם התקיימו בהרחבה, הרבה מעבר לטקס החניכה. הוא מביא כדוגמה מכתב שכתב וייסהאופט לאחד מבכירי המסדר ב-1778, ממנו ניתן להבין שחברי המסדר נדרשו לחשוף את כל מחשבותיהם הנסתרות ביותר, את נטיות ליבם ותשוקותיהם במטרה לבדוק את התקדמותם “בתהליך הרוחני”.

אבל לא רק על עצמם הם נדרשו לדווח, אלא גם על שכניהם ואף על חבריהם למסדר. “כל אחד יידרש לרגל אחרי כל מי שסביבו, שום דבר לא יחמוק מעינינו”, מצטט פרופ’ רוביסון את וייסהאופט מאותו מכתב. לרשת הריגול הענפה שנבנתה, היה תפקיד חשוב בשנים הבאות, בתקופה שקדמה לפרוץ המהפכה.

צבא חמוש

כמה ממכתביו של וייסהאופט נפלו ב-1784 לידי הרשויות הבוואריות ונתפסו כהסתה. הכתבים המוחרמים, שתיעוד שלהם קיים בספר בגרמנית3 הם כיום מקור המידע המרכזי והאמין ביותר שיש אודות התנועה. במהרה, שליט בוואריה, הנסיך הבוחר קרל תיאודור, הוציא את התנועה אל מחוץ לחוק, ווייסהאופט פוטר מעבודתו באוניברסיטה. אבל זה כבר היה מאוחר מדי. בשלב זה היו לווייסהאופט המוני חסידים שרבים מהם הסתובבו ברחבי היבשת והפיצו, פעמים רבות, באמצעות לשכות “הבונים החופשיים” את משנתו.

הרוזן סן ז’רמן – אלכימאי, מוסיקאי וחבר מוביל במסדר האילומינטי | תמונה: Hulton Archive/Getty Images

אחד מחסידיו המסתוריים, ויתכן שגם המשפיע ביותר מביניהם, היה הרוזן סן ז’רמן (1784-1712), ממציא, אלכימאי ומוסיקאי, שעד היום דמותו אפופה במסתורין. בירץ’ כותבת בספרה כיצד לאורך שנים היה מגיח לפרקים במקומות שונים באירופה, מתגלה כאדם מבריק ומיומן, עד שנעלם שוב למשך תקופה מסוימת למשימותיו החשאיות. “כסוכן פוליטי הוא הצליח לשוחח עם השרים הקשים ביותר להשגה באירופה; כדמות אופנתית הוא התקבל בכל בית; כאלכימאי וכקוסם הוא עטה על עצמו בפני צופיו מעטה של יראת כבוד ומסתורין; וכמוסיקאי הוא הפיג את החששות כלפיו והתקבל בברכה בכל חצר. אבל נראה שכל הפעילויות האלו נועדו רק כדי להסתיר את מפעל חייו ואת משימתו האמיתית”.

בירץ’ מתארת כיצד סן ז’רמן סייע לווייסהאופט להפיץ את מסדר האילומינטי ברחבי היבשת, וכמוהו היו רבים אחרים. ב-1782, למשל, בכינוס גדול של “בונים חופשיים” בווילהלמסבד שבגרמניה, אחד מתלמידיו הבכירים של וייסהאופט, אדולף קניגה (Knigge), חשף בפני הנוכחים את התנועה של וייסהאופט. בין הנוכחים היו מדינאים, מדענים, שופטים וכו’ שהגיעו ממדינות רבות, וכולם הומרו והיו לחברי מסדר האילומינטי. “הדוקטרינות של האילומינטי חלחלו בכל מקום ברחבי אירופה, באמצעות לשכות ‘הבונים החופשיים’, וכך התלמידים החדשים הפכו לסוכנים מסיונריים של האילומיניזם, כשהם פנו לקהל שכבר מלכתחילה היה מומר למחצה”, כותבת בירץ’.

מבוואריה, שם הוחרם, עיקר הפוקוס של האילומינטי עבר אט אט לצרפת. לרוזן אונורה-גבריאל ריקטי (“הרוזן ממריבו”, 1791-1749), מדינאי צרפתי, דיפלומט וסופר היה תפקיד חשוב בתהליך הזה. את ההסמכה לדרגות הגבוהות במסדר האילומינטי הוא קיבל בברלין ועם שובו לפריז, הוא הציג את הדוקטרינות של המסדר בפני אחת מלשכות “הבונים החופשיים” החשובות בעיר (Lodge of the Amis Reunis), וכך צירף למסדר שמות שלימים הפכו לדמויות מובילות במהפכה הצרפתית: ז’ורז’ דנטון, המרקיז דה קונדורסה ופרנסואה נואל באבף שנחזור אליו בהמשך, כמו גם רבים אחרים.

משלב זה העניינים התגלגלו מהר. ב-1788, לאחר שהאילומינטי הגיע ל-Grand Orient de France, שנחשב לארגון “הבונים החופשיים” הגדול בצרפת ולוותיק בהם, לכל 629 לשכת הבונים החופשיים הכפופות לו כבר הוצגה מערכת האילומינטי. “מהרגע בו הוצגו הדוקטרינות [של האילומינטי] בארגון, הבנייה החופשית הפכה מכלי פשוט של סובלנות, אנושיות ואחווה לתנועה הפועלת במעורפל ככלי של טרנספורמציה חברתית. [בשלב זה] בלשכות נידונו תכנונים ברמה הפרקטית ביותר”, מספרת בירץ’ ומתארת כיצד הודות לדיונים הפרקטיים האלו גויס במהירות רבה צבא לוחמים אזרחי החמוש בחניתות, בגרזנים ובלפידים.

התוכנית האידיאולוגית

על פי “האנציקלופדיה הקתולית”4 שהודפסה ב-1913, טען וייסהאופט שתהליך השחרור מהדעות הקדומות יאפשר לאדם לצמוח, מעל לפטרונות הדתית והפוליטית של הדת ושל המדינה. “כך האדם יתאושש מהנפילה שלו; נסיכים ואומות ייעלמו מכדור הארץ, אפילו ללא אלימות, והמין האנושי יהפוך למשפחה אחת”, מצטטת האנציקלופדיה את וייסהאופט ומסבירה שמטרת האילומינטי הייתה לפתח ולהפיץ דת חדשה ובהדרגה לבסס רפובליקה כלל עולמית.

קרל אוגוסט, הדוכס הגדול של סקסוניה-ויימאר-אייזנך שהיה חבר במסדר האילומינטי | תמונה: Georg Melchior Kraus/CC-PD-Mark

ההיסטוריון הגרמני המוביל ריינהרט קוזלק, הנחשב בעיני פרשנים מסוימים לאחד ההיסטוריונים החשובים במאה ה-20, כותב בספרו Critique and Crisis (1959)5 כי האילומינטי שאפו לא רק לכוח שיהיה בלתי תלוי במדינה, אלא אפילו לכזה שנועד להרחיב את מערכת הממשל הקיימת. תוכנית פעולה זו קראה, לדברי קולזק, להשתלטות שקטה ועקיפה על המדינה. בהדרגה, מועצות ההנהגה יאוישו על ידי החברים הקנאים של המסדר. ומרגע שהמסדר יחזיק בכל עמדות המפתח – ובבוואריה היו 600 כאלה להערכתם – “אז המסדר ישיג מספיק כוח… שיאפשר לו, אם יבחר בכך, להפוך למסוכן מאוד עבור אלו שאינם משתפים עמו פעולה”, מצטט קולזק מתוך הכתבים. בשלב זה “המסדר כבר לא יצטרך לחשוש מהממשל, אלא להיפך, הוא יחזיק אותו בידיו”.

ב-1785, שלושה פורשים ממסד האילומינטי רשמו בתצהיר משותף כי “לאחר שהכרנו את אורח ההתנהלות של המסדר ואת הדוקטרינות שלו, ובכללן את שיטות ההסתה שלו לבגידה [במדינה], ומתוך שכנוע עמוק בסכנות הכרוכות בכת זו, החלטנו לפרוש ממנה”.

ההיסטוריון קוזלק מצטט את אחד משלושת הפורשים, השופט ז’וסף פון אוצ’שניידר (Utzschneider), המזהיר שהמסדר “מתכנן להקים בכל מדינה משטר שיהיה כפוף לשליטת המסדר. מועצת [המסדר] תחליט לגבי כל הנוגע למינויים, לקידומים וגם לפסילות של אנשים… זה יאפשר למוארים [חברי המסדר] לקבוע את ההחלטה המכרעת לגבי מידת התועלת של כל אדם ורמת הכנות שלו”.

ההתכתבויות בין חברי המסדר, שהוחרמו על ידי הרשויות, מאשרות את הטיעונים האלו. באחד המכתבים המוחרמים נכתב כי “על המסדר להחזיק בכוח החיים והמוות, כתוצאה מהשבועה. וזה מאותה סיבה ומאותה זכות, כמו שלזכותה של כל מדינה בעולם להחזיק בכוח הזה, שהרי המסדר יחליף את מקומן של המדינות ויהפוך אותן למיותרות. אם הארגון לא יישם את האמצעי הזה, חורבן גדול יתרחש ולכן המסדר, וגם השליטים הגלויים [שתחתיו] חייבים ליישם את זה לטובת השימור שלהם כמו גם לטובת האנושות” (מתוך ספרו של פרופ’ רוביסון, קטע מספר 163).

ההתקפה על הבסטיליה ב-14 ביולי 1789 – האירוע המסמל את תחילת המהפכה הצרפתית | תמונה:Hulton Archive/Getty Images

פרשן אחר של וייסהאופט וכתבי האילומינטי הוא הכומר הצרפתי אוגוסטן דה בארואל, שנמלט מצרפת ב-1792, במהלך המהפכה, וכתב את ספרו “זיכרונות להבהרת ההיסטוריה של היעקוביניזם” (1797)6 ממקום גלותו באנגליה. בספרו הוא מתאר את מייסד האילומינטי כאדם קיצוני ביותר. בארואל טען שהתהליך ה”רוחני” לכאורה שווייסהאופט הוביל נועד להחדיר בהם השקפת עולם שתקדם מהפכה שתעקור לא רק את ההגמוניה של הכנסייה ואת השלטון המונרכי, אלא אף תוביל את התלמידים לשאוף לביטול הרכוש הפרטי ושלטון החוק. ברואל הגיע למסקנה הזו לאחר שסיווג את הטקסטים של וייסהאופט בשפה הגרמנית בהתאם לשלב שהתלמידים עוברים “בתהליך הרוחני” ונחשפים ל”הבנה” גבוהה יותר.

מההסברים לתלמידים ברמות הבינוניות, ברואל מצטט את ההסבר הבא: “כשהאנושות עזבה את מצב החופש המקורי שלה היא נפלה ממצבה הטבעי ואיבדה את האצילות שלה. בתוך החברה האזרחית, תחת המושלים שלהם, האנשים כבר לא חיים במצב הטבעי הטהור”.

אבל מתי כל זה קרה? את ההסבר לזה מצא ברואל בהסברים לתלמידים מתקדמים יותר: “כשהפסיקו חיי הנדודים והתחיל להיות רכוש פרטי. האנשים בחרו במקומות מגורים קבועים והחקלאות קיבצה אותם לחברות… החופש נהרס מיסודו והשוויון חלף ונעלם”. כלומר כל הסבל האנושי החל ברגע בו אנשים התחילו להגדיר רכוש פרטי.

כפי שמסביר ברואל את השקפתו של וייסהאופט, המוסריות הגדולה ביותר היא למעשה “היכולת להשליך נסיכים ומושלים ולהגיע למצב של האדם המושל בעצמו” וגם ש”החטא הקדמון של האנושות” היה שהיא התאחדה תחת חוקי החברה האזרחית. “הגאולה מהחטא הזה” ניתנת להשגה רק באמצעות ביטול המדינה האזרחית וביטול הרכוש הפרטי.

“מוארי” המהפכה

המהפכה הצרפתית התנהלה בשנים 1799-1789. בתחילה עוד במתינות יחסית, אך החל מאפריל 1792, עם כניסתה של הגיליוטינה הראשונה, העניינים התדרדרו במהירות. לואי ה-16, מלך צרפת, הובא לגיליוטינה בינואר 1793, ואשתו מארי אנטואנט הגיעה אליה באוקטובר אותה שנה. בנקודה זו המצב הסתבך עוד יותר עם תחילתה של תקופה אימתנית ביותר – “שלטון הטרור”.

החל מאוקטובר 1793, כש”הוועד לשלום הציבור” מונה כממשלה זמנית כמעט כל יכולה, ועד למעצרו ולהוצאתו להורג של המנהיג הקיצוני של הוועד, מקסימיליאן רובספייר באוגוסט 1794, הגיליוטינות ברחבי המדינה עבדו במרץ חסר תקדים.

סך הכול כ-16,500 נרצחו תחת שלטון הטרור, בקצב ממוצע של 370 מדי שבוע. אבל זה עוד כלום בהשוואה למספר ההרוגים הכולל שהגיע לעשרות רבות של אלפים: חלקם תוך דיכוי אלים של מרידות, אחרים כתוצאה מהתנאים הקשים בבתי הכלא הצפופים ועוד רבים אחרים כתוצאה מתקיפותיהם של צבאות מהפכניים שהופיעו ברחבי המדינה.

לואי אנטואן דה סנט ז’וסט היה שותף פוליטי של רובספייר וממנהיגי המהפכה הצרפתית. הוא גם היה אחד האנשים שצורפו על ידי הרוזן ממריבו למסדר האילומינטי. הוא היה מאלו שתמכו בשפיטה וענישה של המלך, והיה חבר ב”וועד לשלום הציבור” שהוביל וקידם את שלטון הטרור.

הוא ישב בוועד לצדו של ז’ורז’ דנטון, שהיה האיש החזק בוועד בימיו הראשונים. גם הוא היה יוצא מסדר האילומינטי, שהסתכסך עם רובספייר, הואשם בבגידה, וראשו נערף כתוצאה מכך בגיליוטינה לצד תומכיו.

בעקבות הוצאתו להורג של רובספייר וסיום שלטון הטרור, העניינים נרגעו בהדרגה אך היו כאלו שעוד חלמו להמשיך את המהפכה האלימה במלוא המרץ. את פרנסואה נואל באבף (1797-1760) כבר הזכרנו, כשהרוזן ממריבו הכניס אותו למסדר האילומינטי. סטיבן קרייס, פרופ’ להיסטוריה מאוניברסיטת מיזורי, מספר באתר האינטרנט The History Guide7 כי באבף היה פעיל שמאל רדיקלי, וטען שאושר אמיתי לא יתאפשר ללא שוויון אמיתי בין האזרחים. לכן, כל עוד לא יבוטל הרכוש הפרטי לא יתאפשר להשיג שוויון אמיתי כזה, ולא יושג האושר המיוחל. אם חברה אינה מצליחה לממש את המחויבות הזו, היא נחשבת, להשקפתו של באבף, לחברה רודנית ולכן חבריה אינם מחויבים לציית לה ועליהם אף להיאבק נגדה.

ובאבף אכן ניסה להיאבק. ב-1796, לאחר שנאלץ להסתתר בשל עמדותיו השמאלניות הרדיקליות, הוא יזם את “קנוניית השווים” (Conspiracy of the Equals) בה ניסה לארגן הפיכה כנגד הדירקטוריון – הרשות המבצעת – הוועדה שהחליפה את “הוועד לשלום הציבור” בימים שלאחר שלטון הטרור. אך במאי 1796 הוא נתפס והוצא להורג שנה לאחר מכן.

באבף אומנם הוצא להורג, אך עמדותיו היכו שורש. פיליפ בואונארוטי (Buonarroti), שהיה פעיל בקנוניית השווים והצליח לשרוד את הדיכוי שלה, דאג להפיץ את משנתו של באבף. כתביו השפיעו על זרם הנאו-בבוביזם (Neo-Babouvism), זרם של מהפכנים סוציאליסטיים צרפתים משנות ה-30 וה-40 של המאה ה-19, שרבים מהם השתתפו באירועים המהפכניים של המאה ה-19 בצרפת, כמו מהפכת 1848 והקומונה הפריזאית – חבורה סוציאליסטית אנרכיסטית ששלטה בצרפת למשך חודשיים וחצי באביב 1871. רבים רואים בתנועת הנאו-בבוביזם את החולייה המחברת בין המהפכנים של המהפכה הצרפתית לבין המרקסיזם.

“הארגון [האילומינטי] הוקם, כשמטרתו המפורשת היא לעקור מאירופה את הממסד הדתי ולהפיל את כל הממשלים הקיימים באירופה”, כותב פרופ’ רוביסון בספרו. “ראיתי את הארגון הזה פועל בקנאיות ובשיטתיות […] וראיתי שהמנהיגים הפעילים ביותר במהפכה הצרפתית היו חברים בארגון הזה, הם ניהלו את הצעדים הראשונים שלהם בהתאם לעקרונות של הארגון הזה ובהתאם להוראות שלו ולסיוע שלו […] ובסופו של דבר, ראיתי שהארגון הזה עדיין קיים (נכון לסוף מאה ה-18 שבה נכתב הספר, ר”ת), עדיין פועל בחשאי, ולא רק שכמה מהאירועים מראים שהשליחים של [הארגון הזה] משתדלים להפיץ את הדוקטרינות המתועבות האלו בקרבנו, אלא שלארגון הזה, החל מ-1784, יש גם לשכות בבריטניה שמתקשרות עם לשכת האם שבמינכן”.

  1. Proofs of a Conspiracy against all the Religions and Governments of Europe, 1797
  2. Secret Societies: Illuminati, Freemasons, and the French Revolution, 2005
  3. Nachtrag Von Weitern Original-schriften Welche Die”
    Illuminaten-sekte Überhaupt Sonderbar Aber Stifter Der Selben, Adam “Weisshaupt, Betreffend
  4. https://www.catholic.org/encyclopedia/view.php?id=6046
  5. Critique and Crisis: Enlightenment and the Pathogenesis of Modern”
    society”, Reinhart Koselleck, 1959
  6. 1797 ,”Memoirs Illustrating the History of Jacobibism”
  7. http://www.historyguide.org/intellect/lecture19a.html

הלוחמת המצטיינת פו האו

$
0
0

תמונה: Chris Gyford/CC-BY-SA-2.5

רבים מכירים את הלוחמת האגדית חואה מולאן שעל פי המסופר התחפשה לגבר והתגייסה לצבא הקיסר הסיני כדי להציל את אביה הזקן מגיוס.

אבל מולאן לא היתה האישה הראשונה בצבא הקיסרי של סין. כ-1,500 שנה לפניה חיה אישה בשם פוּ הָאו  שהייתה מצביאה מצטיינת, ולא בתחפושת של גבר. פו האו הייתה אשתו של קיסר סין באותה תקופה, וו דינג, משושלת שאנג, שהייתה “תור הזהב” בציוויליזציה הסינית הקדומה (1046-1600 לפנה”ס).

וו דינג היה הקיסר ה-23 בשושלת, והוא הוביל אותה לפסגת ההצלחה בתקופת שלטונו (1192-1250 לפנה”ס). כפי שהיה נהוג באותה תקופה, וו דינג דאג ליצור בריתות עם שבטים שכנים, ולכן הוא התחתן עם פו האו שהייתה נסיכה מאחד השבטים השכנים. מסופר על פו האו שכבר מגיל צעיר בילתה זמן רב באימונים צבאיים וגילתה אומץ לב רב. לאחר שנישאו, ערך הזוג הקיסרי סיור של שלוש שנים ברחבי הממלכה תוך שהם בודקים יבולים, בוחנים מערכות השקייה, נפגשים עם פקידים מקומיים ופשוטי עם כדי להתעדכן בעניינים בעלי אופי ציבורי ואישי.

לאחר שחזרו לבירת הממלכה, אחד השבטים השכנים מצפון, בשם טו פאנג, התמרד נגד הקיסר. שני מפקדים בכירים בצבא הקיסר לא היו באותה עת בבירה. אחד מהם נשלח בדחיפות לדרום מזרח והשני לדרום מערב, להילחם נגד שבטים אחרים שהתמרדו. פו האו שראתה את חומרת המצב התייצבה בפני הקיסר בלבוש צבאי מלא וביקשה את רשותו להוביל בעצמה את הקרב נגד שבט הטו פאנג.

וו דינג הכיר את היכולות של אישתו. הוא ידע שבמשך שלוש שנות מסעותיהם בממלכה היא למדה היטב את הגאוגרפיה של השטח, וגם התמידה כל העת להשתכלל במיומנויות צבאיות. בכל זאת הוא היסס, אבל פו האו לא ויתרה ולבסוף השתכנע וו דינג. כדי לוודא את סיכויי הצלחתה בקרב, הם התייעצו עם מגיד עתידות, כפי שהיה נהוג באותה תקופה. מגיד העתידות רשם מספר שאלות על גבי שיריונות של צבים ועצמות של בעלי חיים – המכונים “עצמות ניחוש”. כאשר חיממו את עצמות הניחוש על גבי אש, עד שהופיעו עליהם סדקים, פירש מגיד העתידות את סוג הסדקים שהופיעו כמבשרים מזל טוב, ופו האו קיבלה את האישור הסופי לצאת לקרב.

פו האו צעדה בראש החילות שלה, כשהיא מובילה אותם צפונה לעימות מול השבט המורד. בקרב עצמו היא עודדה את החיילים ועוררה בהם השראה, ואף סעדה בעצמה את הפצועים. הם נחלו ניצחון מזהיר. ומאז שבט טו פאנג לא העז להתמרד נגד הקיסר. אבל הסכנות משבטים שכנים לא חלפו. סמוך לניצחון על שבט טו פאנג, שבט אחר בשם יין-פאנג תקף את אחת הערים הגדולות בממלכה – שאנג-צ’יו. הפעם הקיסר ואשתו יצאו יחד לקרב. וו דינג החליט לתקוף את השבט המורד בשעות הלילה. ואילו פו האו הובילה את החילות שלה לעמק סמוך כדי לצפות במתרחש מרחוק. לאחר קרב ארוך שנמשך כל הלילה, הובסו חיילי השבט המורד וניסו לחמוק אל העמק הסמוך, אבל שם ציפה להם המארב של פו האו שהביסה אותם סופית.

המערכה הגדולה ביותר שפו האו הובילה הייתה כאשר הקיסר וו דינג נעדר מהארמון בגלל קרבות שניהל נגד שבטים מורדים ממזרח לממלכה. באותה עת קבוצות גדולות של שבטים נודדים בשם צ’יאנג-פאנג החלו לפלוש מצפון מערב, ואיימו על שלמות הממלכה. פו האו לא היססה לצאת לקרב כשהיא מובילה חיל של 13,000 איש. היא נחלה ניצחון מזהיר וקיבלה הכרה כאלת המלחמה. לאחר הקרבות האלה בריאותה התדרדרה והיא הלכה לעולמה בגיל 33.

ההערכה הרבה והכבוד שרחשו לפו האו התבררו בקבר עתיק שנחשף בסין ב-1976. בקבר נחשפו עצמות ניחוש בצורה של שיריונות צבים ועצמות של בעלי חיים שהשם “פו האו” הופיע עליהם יותר מ-250 פעמים. נוסף לכך נמצאו בקבר שני גרזני מלחמה גדולים ששמה היה חרוט עליהם. הגרזנים, שהיו גדולים הרבה יותר מגרזנים דומים שנמצאו, לא היו כלי נשק אלא סמל לכוח הצבאי. כמו כן נמצאו בקבר כלי נשק; מאות קישוטי שיער ופריטים אחרים עשויים משנהב; אבן ירקן ואופל; כדים מעוטרים; מראות ופעמונים שכולם מעידים על מעמדה הרם.

הצער והאבל של הקיסר על מותה של פו האו התבררו מכתובת שנמצאה על עצמות ניחוש: “פו האו עדיין נמצאת כאן, נכון? האם פו האו יכולה לעכב את מותה? האם היא עזבה?”

פו האו לא הייתה האישה היחידה שפיקדה על חילות וקרבות בסין בתקופת שושלת שאנג. לפי שמות כתובים שהתגלו על שיריונות של צבים ועצמות של בעלי חיים, התברר שהיו יותר מ-100 נשים שהשתתפו כלוחמות במערכות צבאיות באותה תקופה. אלא שעל פו האו קיים המידע הרב ביותר לאחר שהתגלה הקבר שלה והממצאים הרבים שבתוכו.

טור עורך גיליון 326: תיאוריות מעוררות מחשבה

$
0
0

לפני כחודשיים נכנסתי לחנות ספרים בפריז. מאות ספרים ומגזינים היו מסודרים על מדפים אין-סופיים שמילאו את החלל. בין המוצגים משכה את תשומת לבי מהדורה מיוחדת של מגזין Le Point מאוקטובר 2017: “הכְּתָבִים ששינו את העולם”.

ברפרוף מהיר יכולתי לראות שיש שם את כל “הקלאסיקות”: החל מהברית החדשה והקוראן ועד ה”מיין קאמפ” של אדולף היטלר, “המניפסט הקומוניסטי” של קארל מרקס ופרידריך אנגלס והנאום של מרטין לותר קינג. תוכן העניינים היה מרשים באורכו והקונספט מעניין. המגזין הקיף נושאים רבים שרובם היו קצרים ואינפורמטיביים. הוא כלל גם כמה מאמרי דעה, אבל היה חסר בו משהו.

כשחזרתי לארץ החלטנו להרים את הכפפה ולעשות דבר דומה פה בישראל. אך בניגוד למה שראיתי בפריז, לא הלכנו על כמות. גם לא על סקירה היסטורית אינפורמטיבית. אלא חיפשנו את הבלתי צפוי. סקירה של כְּתָבִים שהשפיעו על החברה, הבנו, פשוט לא תעשה את העבודה. חיפשנו את התיאוריות שעדיין קורמות עור וגידים, את אלה שהובנו לא כהלכה ואלו המשפיעות על החברה שלנו ומעצבות את דרך חשיבתנו גם כיום בדרכים לא לגמרי גלויות ולפעמים אף נסתרות.

וכך במקום לכתוב על “המניפסט הקומוניסטי” של מרקס, תקבלו אותו בכתבה העוסקת באו”ם – ארגון שאמור לתאם בין מדינות ולסייע בהבאת שלום, אבל הוקם מתוך אג’נדה אחרת, אפילו נסתרת. ובמקום לכתוב על התנ”ך או על הברית החדשה, עסקנו בחידה שגדולי הפילוסופים במערב טרם הצליחו לפצח – איך יודעים שאלוהים קיים.

בגישה דומה הגענו לחקור את שורשי תיאוריית הג’נדר. רצינו להבין מה באמת עומד מאחורי התיאוריה, מי היו האנשים שדחפו אותה קדימה, מה היו האינטרסים שלהם ומדוע היא ממשיכה לצבור תאוצה בחברה.

צללנו לדבריו של אדם סמית’ – הנחשב להוגה החשוב ביותר של תיאוריות הכלכלה העכשווית. אבל לא רק כדי להבין כיצד הוא השפיע על תפיסתנו את השווקים החופשיים והמסחר. את זה הרי אתם אולי כבר יודעים. אלא, כדי לבדוק האם כל האתוס שעליו חונכו באקדמיה מאות אלפי סטודנטים לכלכלה – “היד הנעלמה” של סמית’ – הובן בצורה שגויה לחלוטין.

החלטנו לעסוק גם ברעיון שרבים דוחפים למימושו – לגליזציה מלאה של קנאביס לצורכי פנאי. בניגוד ל”הייפ” החיובי ברשתות החברתיות סביב הנושא, סקרנו גוף מחקרים גדול המראה את החורים שקיימים בתיאוריות הלגליזציה לצורכי פנאי והבעיות שבעישון העשב.
כתבה יוצאת דופן היא על מסדר האילומינטי שפיתח בסוד תיאוריות שהשפעתן מורגשת גם היום. באף תיאוריה לא עסקנו רק במטרה להעשיר את הידע.השאיפה היא לעורר מחשבה, להעמיק ולהבין טוב יותר את מקור התיאוריות ואת הנזקים והתועלות שלהן לחברה.

כמו תמיד תמצאו בגיליון כתבות נוספות, כמו תחקיר העוסק בהשפעות שיש למדינות זרות דוגמת קטאר, סין, סעודיה ולבנון על האוניברסיטאות בארה”ב, וממפה את כמויות ההון שארגונים קיצוניים ומדינות צוררות מזרימים לאקדמיה בניסיון לקנות השפעה וכוח. וכמובן מדור הדעות שלנו שמתייחס לנושאים רלוונטיים בארץ ובעולם.

אני מאחל לכם קריאה מהנה וחג שמח!

מה המתנות הכי שוות לחגים?

$
0
0

https://unsplash.com/photos/ZLTlHeKbh04

תקופת החגים היא הזדמנות נהדרת לפרגן לחברים ולבני משפחה. מלבד המארחים שמזמינים אותנו אל שולחן החג שלהם, אלו גם ימים שבהם חברים וקולגות נוהגים להחליף מתנות כדי לאחל “שנה טובה” או “חג שמח”. עם זאת, העובדה שמדובר על מנהג חברתי נפוץ לא הופכת את העניין של חיפוש מתנה לפשוט יותר.

כלל האצבע בבחירת מתנות הוא למצוא משהו שמקבל המתנה רוצה אך לא יקנה לעצמו. מכאן והלאה, הכל כבר תלוי באופי של מקבל המתנה, בגיל ובתחומי העניין האישיים שלו. בנוסף, יש כמה מתנות שכולם אוהבים ואפשר לבחור בהן אם רוצים ללכת על בטוח:

1. גיפט קארד

המתנה המושלמת היא ככל הנראה גיפט קארד שבו אפשר להשתמש בשלל חנויות, רשתות וסניפים. בדיוק כמו עם כסף מזומן, לשובר מתנה מן הסוג הזה יש ערך גבוה ואפשר לצרף אליו כרטיס ברכה בהקדשה אישית או זר בלונים צבעוני. מעבר לכך, הגיפט קארד מאפשר לטעון סכום מסוים מראש ולכן הוא גמיש מבחינת ההתאמה שלו לקהלי יעד שונים.

אם בוחרים לתת גיפט קארד בתור מתנה, צריך לדאוג שהוא יכובד בכמה שיותר בתי עסק. כמו כן, אפשר לבחור את הגיפט קארד לפי ניסיון קודם עם מקבל המתנה ודברים שהוא אוהב או פחות אוהב לקנות לעצמו.

2. סדנה חוויתית

עוד מתנה שווה שהרבה אנשים ישמחו לקבל אך לא יקנו לעצמם יכולה להיות כרטיס כניסה לסדנה חוויתית. אם אתם מאלה שחושבים שחוויות עדיפות על מוצרים, מדובר ללא ספק על פתרון מושלם. יתרה על כך, את הסדנה הספציפית אתם יכולים לבחור מבין מגוון אפשרויות – החל מפיסול, דרך בישול ועד אפייה.

סדנה חוויתית מאורגנת מראש והיא מועברת על ידי אנשי מקצוע. אם קונים את הסדנה לחברים קרובים או לבני משפחה מהמעגל הראשון, אפשר אפילו להצטרף למתנה ולהגיע יחד איתם כדי להפוך את כל האירוע למזכרת בלתי נשכחת.

3. בקבוק אלכוהול יוקרתי

כמעט כל אחד היה שמח אם בבית היה לו בקבוק אלכוהול יוקרתי במיוחד. כמובן שזה כרוך בהוצאה כספית לא מבוטלת, אבל בני משפחה יכולים להשתתף במתנה כדי להקל על ההוצאה ויש גם קבוצות חברים שמתארגנות מראש על מנת לקנות בקבוק כזה לבוס או לקולגה.

בקבוק אלכוהול מאוד מתאים לתקופת החגים והוא מסתדר היטב על שולחן האוכל. אפשרות אחת היא לשדרג את התפריט עם בקבוק יין, בעוד אפשרות אחרת היא להראות יצירתיות עם בקבוק וויסקי, טקילה או וודקה. במידה ולא בטוחים מה לבחור, ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע ולקבל המלצות.

ביטוח חיים לעצמאיים – למה זה חשוב?

$
0
0

https://www.pexels.com/

השכירים בתפקידים הבכירים בישראל ובנישת ההייטק היוקרתית נהנים משלל הטבות סוציאליות וביניהן ביטוח חיים. לעומתם, עצמאיים רבים אינם רוכשים את הפוליסה הכה חשובה הזו שיכולה להגן על המשפחה ברגעים קשים. גם אם כיום נראה כי העסק שלכם בתחילת דרכו ועדיין אין לכם את הסכום העודף לתשלום הפרמיה או שאתם בעלי עסק משגשג והתחושה היא כי משפחתכם “מסודרת” מבחינה כלכלית – חשוב לדעת כי לפעמים החיים מפתיעים אותנו. מה מייחד ביטוח חיים לעצמאיים ומי יוכל ליהנות ממנו? – הכל במאמר הבא.

מה מכסה ביטוח חיים?

ביטוח חיים מעניק למשפחה שלכם את השקט הנפשי ומבטיח הכנסה חודשית קבועה או סכום חד פעמי במקרה של פטירת המבוטח. אם עד היום המשפחה שלכם התבססה על ההכנסות שלכם כעצמאים וההכנסות הללו מפסיקות להגיע לאחר תאונה או מוות ממחלה – ביטוח החיים שלכם ימשיך ויתמוך. האוניברסיטה, הרכבים, המשכנתה ושכר הדירה כל אלה ימשיכו להיות משולמים כרגיל מבלי להכניס את ילדיכם ובן או בת הזוג למשבר כלכלי.

מדוע הוא כל כך רלוונטי לעצמאים?

כאשר אתם שכירים אתם זוכים בדרך כלל לכיסוי מסוים של ביטוח ריסק כחלק מהסכום החודשי המופקד על ידי המעסיק לפנסיה. העובד, בדרך כלל מוסיף עוד סכום קטן וביחד אתם נהנים מתוכנית חיסכון ומביטוח “ריסק”. אך, עצמאים עשויים לשכוח או להחליט שלא להפקיד את הסכום החודשי לפנסיה. במקרה כזה אם העסק שלכם נסגר הם לא יוכלו לעמוד בתשלומים החודשיים שלהם ויאלצו להתחיל לנגוס בחסכונות או לממש נכסים. האם זה העתיד עליו חלמתם?

האם כל אדם מקבל את הכספים שהשקיע בביטוח החיים?

שאלה נפוצה שנשאלות חברות הביטוח היא האם משפחתו של כל אדם מקבלת את הסכומים שהשקיע בחיסכון לביטוח החיים? חשוב לדעת כי לכל ביטוח שני היבטים. היבט חיסכון (אופציונלי) והיבט “ריסק”. הסכום המוגדר כ”ריסק” – סיכון – אינו ניתן למשפחתכם בהכרח אלא אם התקיימו תנאי הפוליסה. לדוגמה, אם פוליסת ביטוח החיים שלכם מוגבלת עד גיל 70 לא תוכלו לקבל פיצוי לאחר גיל זה. את חלק החיסכון ניתן לשחרר מוקדם יותר (כל עוד המוטב בחיים) או להשאיר אותם למשפחה לאחר פטירתכם.

הרחבת מחלה קשה: ביטוח חיים שניתן לממש במקרה של מחלה קשה

אם חליתם, חלילה, במחלה ממאירה או שנקלעתם לנכות ומצב של אובדן כושר עבודה תוכלו להשתמש בהרחבות לביטוח החיים ולקבל חלק מהפיצוי בעודכם בחיים. חלק זה של הפיצוי יכול לשמש על מנת לסייע למשפחה בתקופה הקשה ולממן את עלות הפרמיה עצמה. האפשרות לקבל חלק מכספי הביטוח בעודכם בחיים יכולה לאפשר לכם להתחיל להכין את המשפחה לתקופה הקשה בלעדיכם או לממן עלויות של טיפולים במקרה של מחלה סופנית. ניתן גם לרכוש פוליסה מיוחדת המגנה על המשחה במקרה של נכות צמיתה.

כמה עולה ביטוח חיים?

בדומה לסוגי ביטוח רבים מחיר הפרמיה השנתית נקבע על פי הסיכוי למימוש הפוליסה. ככל שאתם צעירים ובריאים יותר מחיר הפוליסה יהיה נמוך יותר ויעלה בהדרגה. חשוב לדעת כי לא בכל מקרה חברות הביטוח יסכימו למכור לכם פוליסת ביטוח חיים. לכן, כדאי לרכוש אותה מוקדם ככל האפשר לפני שתחלו חלילה וחברת הביטוח תסרב לבטח אתכם.

מדוע חברת הביטוח מסרבת לבטח במקרה שהופיע מחלה קשה? הדבר דומה לניסיון לרכוש ביטוח רכב למכונית שניזוקה זה עתה מתאונה. חברות ביטוח לא מכסות את הנזק הקיים ויסכימו לבטח את הרכב רק לאחר שיתוקן או שיתווספו החרגות לנזקים קיימים.

האם ניתן לעשות ביטוח חיים לכל המשפחה?

אכן כן. גם אם יש רק אדם אחד האחראי על פרנסת הבית (שכיר או עצמאי) ניתן עדיין לבטח גם את בת או בן הזוג וכן את הילדים. ביטוח חיים מלווה אותנו לאורך עשורים ויכול להעניק למשפחה כיסוי גבוה של מאות אלפי שקלים לאדם. את גובה הכיסוי תוכלו לבחור מבין מספר חלופות שתציע לכם חברת הביטוח. כמובן שככל שהכיסוי יהיה גבוה יותר מחיר הפרמיה יעלה.

לסיכום, הן עצמאים והן שכירים הדואגים לעתיד המשפחה יכולים להזמין ביטוח חיים. הכיסוי הביטוחי יוכל לשמש בעתיד למימון השכלה גבוהה, רכב או כהון עצמי לנכס במקרה שאתם לא יכולים להיות שם עבורם. גם אם היום מצבכם הכלכלי שפיר לא ניתן לדעת מראש מה ילד יום וכדאי להתכונן מראש לכל נתיב בו החיים יובילו אתכם ואת משפחתכם.

כיצד לשפר את האבטחה של ספקיות שירותי ענן: 4 טיפים ממומחי אלגוסק

$
0
0

יותר ויותר חברות פונות לענן כאמצעי יעיל ואפקטיבי יותר לניהול של יישומים ונכסים עסקיים אחרים שלהן. סביבת הענן אידיאלית בכך שהיא מציעה מהירות, גמישות ואפשרויות גדילה שחברה לא מסוגלת להשיג באופן פנימי. עם זאת, הענן טומן בחובו קשת של חששות ואתגרים, שצוינו, בחלקם, בדוח שפרסמה ספקית פתרונות האבטחה אלגוסק.

בסקר שבוצע על-ידי ארגון Cloud Security Alliance עבור אלגוסק, הדאגה המובילה בקרב 700 המשתתפים מתחום ה-IT הייתה האבטחה. רוב של 81% הביעו חששות משמעותיים הקשורים לאבטחה בעת העברת נתונים לפלטפורמת ענן ציבורי. הסיכון לאובדן או לדליפה של מידע אישי או מידע רגיש של לקוח דורג כחשש הגדול ביותר בנושא האבטחה.

המשיבים הצביעו על חששות אבטחה ספציפיים בעת הרצת יישומים בענן ציבורי. חששות אלו כללו גישה בלתי מורשית לנתונים שנמצאים בענן, חדירה לאזורים רגישים יותר של הרשת (בענן או בסביבה מקומית), נתונים פגומים, הפסקות שירות כתוצאה מהתקפות מניעת שירות וניצול לרעה של משאבים.

השימוש בשירות של ספקית ענן אמור, במצב אידיאלי, להקל על המאמצים הכרוכים בניהול של היישומים ויתר הנכסים בתוך החברה. עם זאת, אנשי IT עדיין צריכים לנהל את האבטחה בענן הציבורי, ומשימה זו כרוכה באתגרים משלה. המכשול הגדול ביותר שהוזכר בתחום זה היה איתור פרואקטיבי של בעיות הקשורות בתצורה שגויה וסיכוני אבטחה מול ספקיות שירותי ענן ציבורי.

בנוסף, המשיבים בסקר הצביעו על אתגרי אבטחה נוספים בענן הציבורי, ובהם היעדר נראות לכלל המערך בענן, עמידה בתקנים והכנה לביקורות, ניהול של סביבת ענן וסביבה מקומית בו-זמנית, ניהול סביבה מרובת עננים והיעדר מומחיות באבטחת סביבות מוטות-ענן.

כמו כן, בסקר הועלו שאלות הנוגעות לסביבות מרובות עננים. אכן, שימוש במספר ספקיות מפחית את התלות בספקית אחת. אך סביבה מרובת עננים מוסיפה גם היא אתגרים.

מבין המשיבים, 66% ציינו כי הם מסתמכים על מספר ספקיות שירותי ענן, כאשר 35% דיווחו כי הם משתמשים בשלוש ספקיות או יותר. העובדה כי ארגונים עשויים להשתמש הן בענן פרטי והן בענן ציבורי תורמת גם היא למורכבות. רוב של 55% מהנשאלים ציינו כי הם משתמשים בסביבת ענן היברידית, הכוללת ענן ציבורי אחד לפחות וענן פרטי אחד לפחות. כ-35% ציינו כי הם משתמשים בשילוב של סביבת ענן היברידית וסביבה מרובת עננים.

“בזמן שחברות מכל הגדלים מנצלות את הערך של טכנולוגיית ענן והיתרונות שבמהירות ובגמישות המשופרות שהיא מציעה, הן גם מתמודדות עם חששות ייחודיים חדשים בתחום האבטחה, במיוחד כאשר הן משלבות מספר שירותי ענן ופלטפורמות ענן בסביבת IT קיימת ומורכבת,” מסר ג’ון יאו, סמנכ”ל מחקר גלובלי ב-Cloud Security Alliance בהודעה לעיתונות. “ממצאי הסקר ממחישים את החשיבות עבור הארגון שבניהול ונראות הוליסטיים של טכנולוגיית הענן בסביבות הרשת ההיברידיות, שמורכבותן הולכת ועולה, במטרה לשמור על רמת האבטחה, להפחית את הסיכון להפסקות שירות ולבעיות הקשורות בתצורה שגויה ולעמוד בדרישות ביקורת ובתקנים.”

כיצד ניתן לשפר את האבטחה של ספקיות הענן?

כדי להתמודד עם חלק מהסיכונים והאתגרים שבשימוש בספקיות ענן, אלגוסק מציעה את ההמלצות הבאות.

  1. עמידה בתקנים ואבטחה מובנות

ספקיות הענן מציעות כיום כלים לניהול האבטחה ולעמידה בתקנים, אשר חלק גדול מהם תואמים הנחיות ממשלתיות מסוימות ותקנות בענף. אנשי IT יכולים לעשות שימוש בכלים מוטי הענן הללו.

  1. קבלת אחריות לאבטחה בארגון

אין ספק שעל ארגונים לבסס תחומי אחריות משותפים בנושא האבטחה מול ספקיות שירותי הענן שלהם. עם זאת, על עסקים לנהל את האבטחה גם באופן פנימי. מדובר בהגדרת מחלקה שאחראית על האבטחה בענן, ביסוס של קווי מדיניות ברורים לרוחב היחידות בארגון והגברה של הידע והמודעות של כל העובדים בנושא.

  1. איתור שגיאות תצורה וסיכוני אבטחה

ספקיות שירותי ענן ממשיכות להוסיף תכונות במטרה לשפר את רמת האבטחה של מוצריהן. על ארגונים להישאר מעודכנים בנוגע לשירותים כאלו. בנוסף, תמיד יש ליידע לקוחות על בעיות הקשורות בשגיאות תצורה של שירותים החשופים לציבור, פרטי הזדהות בלתי מספקים ושימוש לרעה בכל תכונה אחרת של שירותי ענן.

  1. שימוש באוטומציה בעת הצורך

אוטומציה של רכיבי אבטחה מסוימים יכולה לסייע בניהול של סביבת ענן מורכבת. פונקציות וכלים אוטומטיים כגון יומן פעולות, אגרגציה של נתונים, איתור איומים וניהול מדיניות אבטחה הם רק חלק מהדרכים בהן ארגונים יכולים להשתמש כדי לזהות במהירות פערי אבטחה, אי עמידה בתקנים, שגיאות תצורה של שירותים והפסקות שירות.

הסקר המקוון נערך על-ידי CSA מדצמבר 2018 ועד פברואר 2019, והוא נשלח לכ-700 אנשי מקצוע בתחומי האבטחה וה-IT בארגונים במגוון גדלים ומיקומים. כ-500 ארגונים השיבו למרבית השאלות מתוך 20 השאלות שבסקר.

אודות אלגוסק

אלגוסק היא החברה המובילה של פתרונות ניהול אבטחת רשת בענן, ברשת המקומית ובפלטפורמות היברידיות.

הטכנולוגיה של אלגוסק מאפשרת ללקוחותיה לפשט ולנהל באופן אוטומטי את אבטחת הרשת הארגונית באופן שעונה על צרכים עסקיים משתנים. בעזרת אלגוסק, ארגונים יכולים לנהל את השינויים במדיניות אבטחת המידע באופן מהיר, יעיל ובטוח ובאפס מגע על פני הענן, SDN

* תרגום מכתבת מקור מאת לאנס וויטני, כפי שהופיעה במגזין TechRepublic

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live