Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

״זו מהפכה שתפתח דלת חדשה להבנת הפדגוגיה״

$
0
0

אחרי המהפכה התלמידים ילמדו מהבית דרך המחשב מהמרצים הטובים בעולם, וכשיגיעו לכיתה המורים יסייעו להם בעבודה המעשית, במה שעד היום היה שיעורי בית. | תמונה: fotolia.com

תדמיינו לכם עולם שבו תלמידים שתמיד נחשבו לחלשים במתמטיקה יוכלו להיות אלה שמחוללים את המהפכות המתמטיות הבאות; שבו תלמידים הלומדים לאט יותר מאחרים לא ייחשבו עוד לתלמידים חלשים; ומי שתופס מהר את החומר לא ישתעמם עוד בבית הספר. כל אחד ילמד לפי איך שמתאים לו ללמוד, ולפי איך שבאופן אמפירי תהיה הדרך המהירה ביותר עבורו ללמוד.

בימים אלה פורצת קדימה מהפכה גדולה בתחום הלמידה. אם היא תצליח היא צפויה לשנות את האופן שבו אנחנו לומדים, את מה שאנחנו עושים בבית הספר ואת תפקידם של המורים.

קנת קוקייר, מחבר הספר ״ללמוד עם ביג דאטה: העתיד של החינוך״ ועורך ה״דאטה״ באקונומיסט, מסביר בראיון טלפוני כי מערכת החינוך כפי שהיא כיום מתוכננת למען הנוחות של המורים והמנהלים, ולא כדי להביא לתוצאות הטובות ביותר. ״הסיבה היא שלא הייתה שום דרך טובה לזהות מה עובד באופן הטוב ביותר״, הוא מסביר.

״למשל, מה עובד טוב יותר, לתת לתלמידים לקרוא פרק אחד בערב, ואז לדבר עליו במשך השבוע, או לתת להם לקרוא קטעים קצרים מהפרק הזה בכל ערב עד שהם יקראו את אותה הכמות אחרי חמישה ימים?״, הוא שואל. ״התשובה היא שאנחנו לא יודעים, אבל רוב האנשים בתעשיית החינוך לא יודעים שהם לא יודעים. הם עונים על זה בהתבסס על נתונים שאין להם באמת משמעות אמיתית, והם חושבים שהם יודעים את התשובה. ה׳ביג דאטה׳ הולך לשנות את זה״.

ביג דאטה הוא מונח כללי המתייחס ליכולות החדשות שלנו כיום לאגור כמויות עצומות של נתונים, ולנתח אותם ולהסיק מסקנות בפרק זמן קצר או אפילו באופן מיידי.

״ביג דאטה מאפשר לנו לזהות מה עובד עבור מי, ותחת אילו נסיבות״, אומר קוקייר. ״זה הולך לפתוח דלת חדשה להבנה של פדגוגיה. למשל, כשמלמדים שפה, מה עדיף – ללמד פעלים לפני שמות עצם? ללמד תואר הפועל לפני או אחרי? יש הרבה תאוריות לגבי תחביר ומבנה של שפה, ומה עובד ומה לא עובד, אבל רוב התיאוריות האלה מבוססות על מחקרים שהתבססו על מדגמים קטנים מאוד.

״באתר האינטרנט ללימוד שפה Duolingo יש מיליוני אנשים שלומדים בכל חודש, ויש המון מידע שאפשר ללמוד באמצעותו מה עובד. הם גילו שהשאלה מה עובד או לא בהוראת שפה תלוי בשפת המקור ובשפת היעד. זה נשמע למעשה אינטואיטיבי כשאומרים את זה, אבל זה לא היה מובן מאליו קודם לכן, מכיוון שלאנשים היו תיאוריות שונות לגבי הוראת שפה.

״מסתבר, למשל, שכשדובר ספרדית רוצה ללמוד אנגלית, הנתונים מראים שצריך ללמד אותו He, She אבל לחכות עם ההוראה של It. הסיבה היא שהגוף It לא קיים בספרדית, וכתוצאה מכך הוא מבלבל את התלמידים שמתחילים ללמוד אנגלית מאפס. הנתונים הראו שאם מחכים כמה שבועות מאוחר יותר לפני שמלמדים It, כשהתלמיד רוכש קצת יותר ביטחון בשפה, הסיכויים גדלים לכך שהוא ימשיך ללמוד את השפה וילמד אותה טוב יותר. אנחנו יכולים לדעת את זה מכיוון שיש ניטור של תהליך הלמידה בכל רגע ורגע״.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459