
מספריים וכלים כירורגיים אחרים המשמשים בחדר הניתוח בעת השתלת כליה. סין מכירה בקיומה של רשת ארצית לקצירת איברים מאנשים חיים – צילום: rendan Smialowski/AFP/Getty Images
על פי הדיווח, המשטרה הסינית עצרה 28 כנופיות המעורבות בקצירת אברים מאנשים בעודם בחיים ומכירתם לחולים הזקוקים להשתלה, באמצעות בתי חולים.
זו הפעם הראשונה שהמשטר בסין מודה באופן רשמי בתופעה של קצירת אברים מאנשים חיים מאז שהנושא עלה לכותרות ב-2006. אפוק טיימס דיווח בשנת 2006 שמחנה עבודה בכפייה ובתי חולים במחוז ליאו-נינג סוחרים באבריהם של מתרגלי השיטה הרוחנית פאלון גונג הנתונים במעצר. על פי עדויות, הסחר נעשה בתיווך ובאישור הרשויות. על פי סטטיסטיקה רשמית של המשטר מספר השתלות האברים בסין גדל פי חמישה משנת 2000, זמן קצר לאחר שהחלה הרדיפה נגד מתרגלי הפאלון גונג בסין, ועד שנת 2006.
כנופיות לסחר באיברי אנשים חיים
השר לביטחון הציבור של סין אמר שברשת שנחשפה היו מעורבים 127 איש ו-18 רופאים. על פי הדיווח הכנופיה נהגה לכלוא את קורבנותיה ואז ליצור קשר עם בתי חולים לבדיקת התאמת רקמות עם אלו של חולים הממתינים להשתלה. לאחר מכן, רופאים היו מסירים את האיבר מהקורבן.
על פי הדיווח הכנופיות פעלו ב-18 מחוזות וערים וביניהם בייג'ינג, היי-ביי, שנדונג, הי-נאן ושן-שי. הדיווח מביא לדוגמה מחיר של כליה של אדם צעיר – 35,000 יואן (5,500 דולר) עליה משלם חולה מועמד להשתלה כ-200,000 יואן (31,000 דולר).
לדברי מומחים למדיניות המק"ס, מאז שנחשפה לפני כמה שנים תופעת קצירת האברים בסין, נאלץ המשטר לחפש אחר שעיר לעזאזל שיחפה על פשעיו בנושא. אך לדברי הנג הה, פרשן רשת הטלוויזיה אנטידי (NTD) שבסיסה בניו יורק, השעיר לעזאזל שנמצא כעת לא יכול היה לבצע את הפשע לבדו.
"פושעים אינם יכולים לבדם לנהל את התהליך כולו", הוא טוען. "חייבים להיות ארגונים המוכנים לקבל את האברים ממקורות חיצוניים ואלה הם בתי החולים הרגילים. בסין, בתי חולים אלה לעתים קרובות מסונפים לרשויות ממשלתיות, לצבא, או למשטרה. גם הובלת האיבר מצריכה זמן והאברים להשתלה חייבים להיות טריים, כך שלא ניתן לספק זאת באמצעי הובלה רגילים", הוא מסביר.
"המפלגה רוצה לטהר את עצמה מהפשע"
ייתכן שעיתוי חשיפת הרשת לסחר באברים קשורה בפרשה אחרת שהתרחשה בפברואר השנה, כאשר וואנג לי-ג'וּן, מפקד משטרת העיר צ'ונג-צ’ינג ביקש מקלט בקונסוליה של ארה"ב. וואנג ככל הנראה העביר לאמריקנים מידע על בכירים בהנהגה הסינית שמעורבים בקצירת האברים, כפי שחשפנו. ייתכן שהחשש מההשלכות שיהיו למידע גרם למנהיגי המשטר לחפש דרך לנקות עצמם מהפשע.
"המק"ס רוצה לטהר את עצמה מהפשע [הזה]", טוען הנג. "מדוע אפשרו כעת לשר לביטחון הציבור לנקוט באמצעים נגד התופעה? סביר להניח שהם עצמם (המשטר – המת') חלק מהכנופיה, וכעת הם חשפו חלק מהעניין שהם אחראים לו".
בעבר טען המשטר כי האברים המוצעים להשתלה בסין נלקחים מנידונים למוות שהביעו הסכמה לכך. עם זאת, מסביר ד"ר ג'ייסון מא מטלוויזיית אנטידי, התגלה פער גדול בין כמות האברים המושתלים לבין כמות האסירים שהוצאו להורג. כלומר, אברים מושתלים רבים נלקחו מקבוצה אחרת של אנשים, שאינם נידונים למוות. "מה מקור האברים שאינם נלקחים מאסירים המוצאים להורג? המשטר מקווה שאנשים [השואלים שאלה זו] יתמקדו במקרים ספציפיים, כגון אדם חסר בית שאבריו נקצרו", הוסיף ד"ר מא.
אתמול, 7 באוגוסט, הוקרן בסינמטק תל אביב הסרט "בין חיים למוות" בו מומחים מכל העולם, מביאים הוכחות לקיום קצירת איברים ממתרגלי פאלון גונג המוחזקים כבנק חי במחנות מעצר בסין. פרופסור יעקב לביא מהמרכז להשתלות בבית החולים שיבא היה נוכח בהקרנה. כשנשאל על התופעה, הוא סיפר שנחשף אליה לראשונה כאשר חולה שלו סיפרה שנקבע לה תאריך השתלה לאותו שבוע בסין. החולה נסעה ועברה השתלה באותו שבוע. פרופסור לביא הסביר שרק אחזקת בנק של אנשים חיים למטרת השתלה יכול לספק איבר בתקופה כה קצרה.
התופעה של קצירת אברים מאנשים חיים בסין צוינה לראשונה גם בדוח זכויות האדם של מחלקת המדינה של ארה"ב לשנת 2011, שפורסם השנה. רשויות ההגירה של ארה"ב הוסיפו לשאלון הבקשה לאשרת כניסה, שאלה ספציפית על מעורבות בקצירת אברים.