Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459

החיפוש אחר חד הקרן

$
0
0

unicornבאחד מפרקי הסדרה אלי מקביל בטלוויזיה, מגיע יועץ השקעות מצליח למשרד עורכי הדין כדי לבקש את עזרתם. "ראיתי חד-קרן במשרד שלי", הוא אומר, ולאחר שניות הוא מוסיף: "רק שעשיתי טעות וסיפרתי את זה לאנשים בעבודה". יועץ ההשקעות פוטר מעבודתו בטענה שהוא לא שפוי ולאורך הפרק עורכי הדין מנסים למצוא דרך שתוכיח כי מה שראה לא יעמיד בסכנה את כישוריו המקצועיים.

חד-הקרן, היצור המסתורי, אותו אנשים כה רבים טענו שפגשו ויצירות אמנות תיעדו, ממשיך לסקרן עד היום. בין אם זה ציור קיר במערת הלאסקו מלפני 16 אלף שנה או עדויות כתובות מתקופת הרנסנס, החיה בעלת הזקנקן הקטן והקרן הארוכה בעלת היכולות, היא נושא לא פתור ומקור לפנטזיה ודמיון אצל המין האנושי מאז עצם קיומו.

כבר 75 שנה, מאז פתיחתו של מוזיאון "הקלויסטר" בניו יורק, שלוחה של מוזיאון המטרופוליטן, תלויים בו, בין חפצים אחרים, שבעה שטיחי קיר גדולים ויוצאי דופן העשויים ממשי עדין ומבריק. על השטיחים מתקופת הרנסנס, מתוארות סצנות של צייד אחר חד-קרן עד ללכידתו. השטיחים נתרמו למוזיאון המטרופוליטן על ידי ג'ון די רוקפלר ג'וניור, שנים קצרות לאחר שרכש אותם כשהיו בלויים וניזוקים ודאג שיעברו רסטורציה. הם הגיעו אליו מצרפת אך מוצאם ומשמעותם עדיין מוטלים בספק.

ג'ון די רוקפלר בנה את מוזיאון הקלויסטר על פי מודלים של אלמנטים ארכיטקטונים של כמה מנזרים באירופה מתקופת ימי הביניים כדי לאכלס יצירות אמנות שונות מהתקופה שרכש. אך נדמה כי היצירות שגנבו את ההצגה לאורך השנים הם דווקא השטיחים. למרות זאת, באופן מוזר, עד היום, מלבד אירועי תרבות שנועדו לשעשע, הקלויסטר לא ערך אף תערוכה רצינית בנושא חד-הקרן. כעת זה משתנה. עד אמצע חודש אוגוסט תתקיים לראשונה תערוכה רחבה הנקראת "החיפוש אחר חד הקרן", המציגה לא רק את שטיחי הקיר, אלא גם עבודות וספרים מתקופת הרנסנס – כולם נוגעים בדמותו המסתורית, החמקמקה והמרתקת של חד הקרן.

"אני חושבת שהקלויסטר לא עשה עדיין תערוכה על חדי-קרן כי זה נושא שמקשה לקחת אותך ברצינות", אמרה אוצרת התערוכה ברברה דרייק בוהם בכנס שנערך במוזיאון. התערוכה שאצרה לא רק מחזירה לחיים את אגדות חדי-הקרן אלא גם מראה עד כמה בתקופת הרנסנס ולפני כן, מדענים, חוקרים, אנשי מסעות, אנשי דת ומנהיגים גדולים התייחסו במלוא הרצינות לנושא.

אז האם חדי-קרן באמת קיימים? ומדוע הם כל כך העסיקו את אנשי העבר?

איך לתפוס את הבלתי נתפס

האגדה מספרת שבעת מסע הכיבושים של השליט המונגולי ג'ינגיס חאן במאה השנייה לספירה, הוא התכונן לפלוש גם להודו. אומרים שבדיוק כשהגיע לגבול של הודו הופיע לפניו פתאום יצור לבן, בעל קרן אחת בגודל חצי מטר על ראשו, שכרע לפניו באלגנטיות. ג'ינגיס חאן ראה זאת כסימן אלוהי ומיד הורה לצבאו לסגת לאחור בענווה רבה.

התערוכה בקלויסטר מציגה ספרים של אנשי מדע ופילוסופים שכתבו ותיעדו את חד-הקרן, דרך ציורים ותיאורים וכתבו עליו בפירוט בספרים הראשונים בהם מתועדים בעלי חיים, תרופות וכדומה. למשל פייר פומה, הרוקח של מלך צרפת, לואי ה-14, כתב ספר בו הוא פרסם את היסטוריית התרופות. בספר הוא מראה חמישה סוגים שונים של חדי קרן. הקרן של חד הקרן ידועה ביכולתה לרפא פצעים ולזקק מים מלוכלכים.

לפניו, אנשים כמו אריסטו, אחד הפילוסופים שהשפיעו רבות על חשיבתנו המערבית, או אלכסנדר הגדול האמינו אמונה שלמה בחדי הקרן. יוליוס קיסר טען שראה אחד כשחצה יער עבות בגרמניה במשך ימים ספורים ומרקו פולו סיפר שהוא ראה אחד גדול כמו פיל במהלך מסעותיו.

עם זאת, חלק מהתיעודים על חדי הקרן, אפילו המדעיים מביניהם, הם כנראה עדויות משמיעה, כלומר סופר פגש במישהו שתיאר את מה שהוא ראה ואז כתב על זה וצייר ממש כאילו ראה זאת בעצמו.

השטיחים בתערוכה מתארים מרדף אחרי חד קרן עד ללכידתו הסופית ולהריגתו. אנחנו רואים סצנה בה חד הקרן הופך מים לטהורים וכל האנשים עומדים מסביבו מוכנים לתפסו או סצנה אחרת שמחדירים בו כידון. אלו סצנות קשות אולם במבט קרוב יותר כדאי לא להתייחס אליהן כפשוטן ולראותן כאלגוריות במשמעותן הרחבה.

באחד השטיחים למשל, רואים את חד הקרן לכוד מאחורי גדר, שהיה בקלות יכול לזנק מעליה, אולם הוא כבול. הוא מוקף ברקע של פרחים לא שיגרתי ושטוח, למרות שלפני כן ראינו סצנות של רדיפה ואף רצח.

בתקופת הרנסנס אנשים מאמינים ראו בחד הקרן אלגוריה לישו ואולי חד הקרן הכבול בציור מסמל את חזרתו של ישו לתחייה. אפשר גם לראות את הציור כאלגוריה דווקא לאהבה. חד הקרן שמתגלה רק לאנשים מעטים, הוא נדיר ולכן כשתופסים אותו, הוא הופך לאלגוריה נפלאה של אהבה ממומשת. יש שני רמזים שמעידים על כך: הראשון הוא עץ הרימון אליו חד הקרן כבול, המסמל פוריות, והשני הוא שתי האותיות שמופיעות על גבי השטיחים שיכולות היו להיות שייכות לזוג אוהבים.

כך או כך, דמותו של אותו יצור אגדתי מעוררת השראה. בתרבויות מהמערב ובמזרח מזכירים את חד הקרן בהופעותיו השונות, כולל בתרבות היהודית. האם יתכן שכל זה מקרי? האם זהו פרי דמיונו של האדם? אולי. אבל אולי גם לא.


התערוכה "לחפש את חד הקרן" תוצג במוזיאון הקלויסטר בניו יורק עד לתאריך ה-18.8.2013


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1459