Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

מייסדי גוגל: ״מה הטעם בתוכנית? היא תעכב אותנו״

$
0
0

רבים ניסו להבין מדוע גוגל נכנסה לעסקי הרובוטיקה. האם היא מעוניינת להשתמש בהם כדי לאסוף יותר מידע על העולם? האם היא מעוניינת להיעזר בהם לייצור? כנראה שלא

הכרזתה של גוגל ב-10 באוגוסט 2015 נראתה דרמטית. רבים ניסו להבין מה פשר הרה-ארגון ומה משמעות החברה החדשה ״אלפבית״, שבראשה יעמדו מייסדי גוגל. למעשה, זה רק צעד אחד נוסף מבין רבים אחרים בלתי צפויים שעשתה בשנים האחרונות ענקית ההייטק.

מדוע גוגל – חברת חיפוש, או חברת פרסום, שהצהירה שמשימתה היא לארגן את כל המידע בעולם ולהפוך אותו לנגיש – החליטה לפתח מכונית ללא נהג ? מדוע היא החליטה לבצע בליץ רכישות של חברות רובוטיקה ב-2013, כולל חברה מובילה לרובוטיקה צבאית? מדוע גוגל משקיעה כל כך הרבה בבינה מלאכותית? לשם מה גוגל רוצה לפזר ברחבי העולם בלונים שיספקו אינטרנט ל-5 מיליארד האנשים שעדיין אינם מחוברים אליו? ומדוע היא שותפה במיזם רפואי להארכת חיים?

ובסופו של דבר, האם גוגל בעצם שינתה אסטרטגיה מאז שניסחה את הצהרת המשימה שלה, להנגיש את המידע בעולם? האם בכלל יש לה אסטרטגיה מסודרת שעל פיה היא מבצעת את כל הצעדים הגרנדיוזיים האלה בשנים האחרונות?

Chip Somodevilla/Getty Images

Chip Somodevilla/Getty Images

כדי להבין את גוגל ואת אופן פעולתה, דרוש להבין איך היא התחילה, וכיצד נוצרה התרבות הארגונית שלה.

״זאת משימה למוסד ללא כוונות רווח״

היה זה יום קיצי בשנת 1998, כששני הדוקטורנטים המבריקים הסתובבו להם בשבילי סטנפורד שטופת השמש. ״סרגיי, תשמע משהו״, אמר לארי פייג׳ לחברו הטוב. ״הבנתי מה חסר בעולם: מנוע חיפוש טוב! זה יכול להיות אחלה סטרטאפ, ונוכל לעשות מזה מיליונים״. השניים ניגשו מיד לשולחן העבודה והתחילו לתכנן כיצד ניתן יהיה לבנות מנוע חיפוש מוצלח יותר שישיג תוצאות רלוונטיות. הם גיבשו תוכנית, הקימו חברה, ויצאו לגייס משקיעים.

בעצם, זה לא מה שקרה. לא מעט סטרטאפים אולי קמים באופן כזה. אבל גוגל התחילה באופן שונה לחלוטין. באותם ימים היה נדמה ששוק מנועי החיפוש רווי, והרעיון להקים מנוע חיפוש חדש נראה דמיוני. שני הסטודנטים הצעירים לדוקטורט במדעי המחשב, לארי פייג׳ וסרגיי ברין, עבדו על המחקר שלהם, ובאותם ימים לא עבר בדעתם להקים מיזם. ״לילה אחד חלמתי חלום (פשוטו כמשמעו)״, כותב פייג׳, ״והתעוררתי עם מחשבה: מה אם נוכל להוריד למחשב את כל הווב, ולשמור רק את הקישורים? תפסתי עט והתחלתי לשרבט את הפרטים כדי להבין אם זה באמת אפשרי.

הפוסט מייסדי גוגל: ״מה הטעם בתוכנית? היא תעכב אותנו״ הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל


אימא מורה –צלילה לתוך תופעת החינוך הביתי בישראל

$
0
0

1_MainPic_Wikipedia_Public_Domain-1

כביש פתלתל במעלה ההר, בתוך הצמחייה הירוקה של הגליל המערבי, מוביל להרחבה של קיבוץ חניתה. ישוב בפריפריה, על גבול לבנון, רחוק מההמולה ומיוקר המחיה של המרכז. כאן בחרה משפחת וייסמן להתגורר, ולגדל את ילדיה בחינוך ביתי.

חינוך ביתי לא מתאים לכל משפחה. יש הרבה גורמים שצריך להתחשב בהם

אחרי קבלת פנים נרגשת של כלבה ענקית שכמעט מפילה אותי מרוב התלהבות, וכוס קקאו להתחממות אחרי הקיפאון ברכבת, אימא ענבל מפנה את השולחן הגדול, בין המטבח לסלון, המשמש לארוחות או ללימודים. שאר בני המשפחה מתכנסים גם הם לאט מסביב לשולחן.

אימא ענבל היא מורה לביולוגיה, עם תואר נוסף בהוראת המדעים ורכזת לחינוך חברתי; אבא, גיל, הוא מהנדס שמקדם סטארטאפ; וליד השולחן מתיישבים הילדים: ליה (12.5) ואדם (10) שעד עכשיו היה שקוע בנגינה על הפסנתר.

2_Pic_דינה-גורדון

למה החלטתם לעשות חינוך ביתי?


ענבל: “האמת שבהתחלה רק החלטנו להישאר עם ליה בבית עד גיל שנה שזו החלטה שהרבה אימהות עושות. כשליה הייתה בת שנה בערך ביקרתי בבית של חברה מהלימודים. הילדים שלה, שהיו בני שנתיים, נשארו בבית, לא הלכו לשום מסגרת, ושאלתי אותה, כמו ששואלים אותי כל הזמן, ‘מה, אין גן היום?׳. היא ספרה לי שהם בחינוך ביתי. ‘מה יש דבר כזה, וזה חוקי?’ שאלתי אותה בתימהון, כמו ששואלים אותנו. היא הפנתה אותי לקרוא עוד באינטרנט. אחרי שקראתי אמרתי לעצמי, ‘וואו, זה מדהים, גם אני רוצה׳. חזרתי הביתה וסיפרתי לגיל. וגיל שאל האם באמת אני רוצה לעשות את זה״.

3_Pic_באדיבות-ענבל-וייסמן-

אני מאוד מאמינה בגבולות וכללים ולא מקובל עלי מצב שלא ׳צריך׳ כלום

 

גיל: “שאלתי אותה כי רוב העומס מוטל עליה בעצם. היא הייתה צריכה להיות שלמה עם ההחלטה, אחרת זה לא שווה את זה. החלטנו שנתחיל בחינוך ביתי ונראה איך זה מסתדר, ונחליט תוך כדי. אנחנו לא עושים את זה מתוך אידיאולוגיה. המטרה היא שלכל המשתתפים בתהליך יהיה טוב״.

הפוסט אימא מורה – צלילה לתוך תופעת החינוך הביתי בישראל הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

במוחו של אמן: הציירת המסתורית

$
0
0
מרי אנטואנט וילדיה, 1787; לואיז אליזבט ויז׳ה לה ברן   |  Wikipedia

מרי אנטואנט וילדיה, 1787; לואיז אליזבט ויז׳ה לה ברן | Wikipedia

עברו כמה ימים בלבד מאז שהיא חזרה לפריז, אחרי 11 שנים של גלות ברחבי אירופה, ובכל זאת, זה היה חזק ממנה, רגליה נשאו אותה באופן טבעי למקום שהיה הבית השני שלה בזמן אחר – מוזיאון הלובר.

היא החליטה שתלך לשם לבדה כדי להימנע מהסחי דעת מיותרים בעת הביקור – בפעם הקודמת שהייתה כאן זה היה בדלתיים סגורות והיום הלובר הוא מוזיאון הפתוח לקהל הרחב. ״כמה פריז השתנתה מאז. כמה אני השתניתי״, מלמלה לעצמה אליזבט לואיז ויז׳ה לה ברן, בשמחה מהולה בעצב. ״גרושה עם שתי בנות, אני כבר לא אותה נערה חסרת דאגות, בכובע קש שהייתי״, נזכרה משועשעת. ״לאיזו שערורייה הדיוקן העצמי שלי גרם בזמנו! היום לבטח הוא לא היה מפריע לאיש״.

היא נכנסה להיכל הראשון שהוקדש כולו לציורים. היא הכירה הרבה מהם היטב ומקרוב, אחרי ששעות רבות ישבה וציירה מולם. אך היה זה דבר אחר לראות את כולם תלויים בחדר אחד, לאחר שרבים מהם נמצאו באוספים פרטיים. ״ומה קרה לאנשים שהחזיקו בהם?״, חשבה ורוחה ירדה כשלפתע עינה נפלה על אחד מציוריו המפורסמים של קלוד ז׳וזף ורנה. ״ורנה היקר!״, אמרה בקול שגרם לשומר להתעורר משנתו.

״סליחה, קראת לי מאדאם?״, שאל השומר.

הפוסט במוחו של אמן: הציירת המסתורית הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

בחור דמיוני בדירה בשנקין

$
0
0
צילום: עמית גירון

צילום הבית: עמית גירון

נכנסים אל הדירה בין המטבח למדרגות. החלק שמתחת למדרגות הוא שטח אחסון לתיקים, נעליים, מעילים וכל מה שנדרש. מאחורי המדרגות ישנה משרבייה ומאחוריה פינת עבודה קטנה, חדר רחצה משפחתי וממ״ד שיכול לשמש כחדר ילדים או כחדר עבודweb_005_BLV_Design_-_Shenkin_Loft__-_צלם_-_עמית_גרוןה.

המטבח מכיל הכול בצורה קומפקטית: ארונות זכוכית, מזווה בצד שמאל. הכול נבנה על ידי נגר בתפיסה מינימליסטית. המעצב בחר להמעיט בפרטים כדי לשמור על בסיס נקי שיוצר סדר מבלי להיות סטרילי. האזור שנמצא בחלק הפנימי של האי הוא סוג של פורמייקה כהה שמדגישה קלילות ויוצרת תחושה של רחיפה.web_006_BLV_Design_-_Shenkin_Loft__-_צלם_-_עמית_גרון

מתחת לאי נמצאת קובייה שעליה מונחים ספרים – היא נמצאת במרחק יד מהסלון ויוצרת נקודת חיבור עם היושבים בו. הכיסאות בר הם מ״פיקאפ״. התאורה חזקה כדי לפצות על התקרה הנמוכה באזור הזה של הדירה.

הלקוח הדמיוני בדירה, נע בעיני רוחו של המעצב בין בחור שרוצה בדירה משלו לפני שהוא מקים משפחה, מתגורר לא רחוק מהים ונהנה מחוויית האורבניות, לבין זוג צעיר עם ילד. המחשבה על הלקוח הפוטנציאלי הובילה לבניית גלריה של יחידת הורים בבית והתוותה את הקו לעיצוב צעיר אבל עם שיק יוקרתי. מאחר שהלקוח לא ידוע, המעצב בחר בעיקר בסגנון מודרני קלאסי: עץ לבן וזכוכית.

web_004_BLV_Design_-_Shenkin_Loft__-_צלם_-_עמית_גרון

הספה בסלון (״ארזים״) מורכבת משלושה מקומות ישיבה והדום. אם באים אורחים, מרווחים בין מקומות הישיבה וכך יוצרים מקום נוסף לישיבה. הבד של הספה הוא מחומר סינתטי וניתן להסרה. השולחן קפה גם הוא מ״פיקאפ״. הוא שומר על אותה שפה קווית של כיסאות הבר. השטיח מ״צמר״ שטיחים. השלבים של התריסים והצבעים שלהם באים לידי ביטוי גם במשרבייה.

הסטיילינג בפינת האוכל (ID design) הוא אזכור לתל-אביב של פעם: רהיטים של שנות ה-40. הכיסאות והשולחן עשויים מעבודת יד בעץ שלדברי המעצב יוצרים אסוציאציה של חטיבת עצים ועבודה גברית. גוף התאורה מעל לשולחן האוכל פשוט מאוד וקלאסי (״קמחי״).

amit-garon_65353

הספרייה (נגר) הייחודית מדגישה בצורתה את התנועה החוצה אל המרפסת. היא מצטמצמת בסופה ולכן היה ברור למעצב ששולחן האוכל חייב להיות עגול, כאילו הוא איזו כיכר שמובילה אותנו החוצה.

הסביבה והאור החודר לחדר משתקפים בשולחן השקוף ויוצרים תחושה של חלל גדול יותר ממה שהוא באמת. הווילונות שיורדים מתקרה בגובה של ארבעה מטרים נותנים הוד והדר ותיאטרליות מסוימת לחלל. כשהם סגורים הם נותנים תחושה של עומק.

המעצב בחר לעצב את חדר השינה השקוף בהתאם לאופן שראה את הבית: פתוח, צעיר וליברלי. עם זאת, אפשר ליצור הפרדה בין החללים עם הווילונות שמפרידים בין החללים ויזואלית ואקוסטית. גב המיטה בחדר השינה מרופדת כדי ליצור תחושה של מיטה מפנקת. מאחר והמקום אינו גדול ישנן שידות צד (״אורבניק״), שולחן נייד, וארון נפתח.

web_008_BLV_Design_-_Shenkin_Loft__-_צלם_-_עמית_גרון

web_009_BLV_Design_-_Shenkin_Loft__-_צלם_-_עמית_גרון

האמבטיה מרוצפת בפסיפס מאבן טבעית. החדר צבוע בגוונים יחסית כהים. הכיור עומד באופן שמאפשר לראות את האדם שלמטה. מאחור נמצאת אמבטיה שהיא ״פרי סטנדינג״. המעצב הקפיד שלא ניתן יהיה לראות את האסלה מהסלון.

יש ארון שזז על מסילות בחלק האחורי והוא בעצם מעין דלת סתרים. הדלת מובילה לחלל, הנמצא מעל הממ״ד שאינו מאפשר עמידה, אך משמש לאחסון או מקום למחבואים לילדים.

הפוסט בחור דמיוני בדירה בשנקין הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

האם טרנד המדיטציה במערב מועיל או מזיק?

$
0
0
טרנד המדיטציה במקומות העבודה  |  Neilson_Barnard_Getty_Images

טרנד המדיטציה במקומות העבודה | Neilson_Barnard_Getty_Images

הכול התחיל בשנות ה-70 כשמהרישי מהש יוגי החליט להביא את המדיטציה למערב. בין החסידים הראשונים שלו היו חברי להקת ״החיפושיות״ שיחד עם ״הצוללת הצהובה״, ואנשי אקדמיה עזרו להפוך את מה שנקרא אז מדיטציה טרנסדנטאלית לטרנד ענקי בקולג׳ים ובאוניברסיטאות בארה״ב.

״כדי לזכות בהכרה ובהערכה במערב החילוני, מהרישי נתן חסות לתריסירי מחקרים מדעיים בפיסיולוגיה, בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה״, מספר לאפוק טיימס מיגל פאריאס (Farias), ד״ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת קובנטרי בבריטניה, שחקר את התפשטות המדיטציה במערב לאורך יותר מ-40 שנה. ״מטרת המחקרים הייתה להראות שמדיטציה באמת עובדת, ושלתהליך הרוחני יש גם בסיס מדעי״.

מהרישי עצמו הצהיר שאם מספיק אנשים בעולם יתרגלו מדיטציה על בסיס קבוע, אפשר יהיה להביא לשלום עולמי, ושבעתיד, כל מתרגל מדיטציה יוכל להתרומם מהקרקע ולשייט באוויר. כשההבטחות לא התממשו, ההתלהבות דעכה מעט, ואיתה גם המחקרים המדעיים. רק אחרי כמעט 30 שנה, בתחילת המאה העשרים, המדיטציה חזרה שוב להיות טרנד עצום במערב, והפעם בלבוש של מה שנקרא ״מיינדפולנס״.

מדיטציה בלחיצת כפתור. עוברים ושבים ברחובות ניו יורק מתנסים באפליקציית Headspace לתרגול מיינדפולנס.   |  Neilson_Barnard_Getty_Images

מדיטציה בלחיצת כפתור. עוברים ושבים ברחובות ניו יורק מתנסים באפליקציית Headspace לתרגול מיינדפולנס.
| Neilson_Barnard_Getty_Images

בניגוד למדיטציה הטרנסדנטאלית, ששאפה להגיע לאחדות מיסטית עם היקום, מסביר פאריאס בספרו The Buddha Pill, במיינדפולנס השאיפה היא להגיע למודעות שלמה בלתי שיפוטית של כל המושגים, המחשבות והרגשות שלנו. ״הניסיון הזה להפוך את המיינדפולנס לטכניקה שהתרוקנה מהתכנים הבודהיסטים שלה, זו כנראה הסיבה שהפעם קל לנו יותר במערב לקבל אותה״, הוא כותב. ״והפעם, הגורואים של השיטה הם לא נזירים סגפנים, אלא אנשי מדע״.

בזכות התקשורת שקידמה את המחקרים המדעיים, מסביר פאריאס, המיינדפולנס הפך לטרנד ענקי, ולתעשייה שמגלגלת מיליונים. ספרים, תקליטורים ואפליקציות מספרים לנו שמיינדפולנס יכולה להפוך אותך למאושר יותר, חומל יותר, חכם יותר ומדוכדך פחות. אחת הפלטפורמות המצליחות להדרכה במיינדפולנס, Headspace, צברה מאז 2010 שני מיליון הורדות, ואנליסטים מעריכים את שווי החברה בכ-50 מיליון דולר.

ידוענים כמו ג׳רי סיינפלד ואופרה ווינפרי מצהירים שהם מתרגלים מיינדפולנס, ארגוני בריאות בארה״ב ובבריטניה ממליצים עליה כטיפול, ופסיכולוגים מאמצים אותה כחלק מטיפול קליני. חברות ותאגידים מציעים 15 דקות של מדיטציה בהפסקת הצהריים, בצבא ארה״ב מנסים סדנאות מיינדפולנס לחיילים לפני ואחרי קרב, ובבתי סוהר מציעים מדיטציה לאסירים. מאות קורסים וסדנאות מזמינים את האנשים המודרניים, המסוחררים מהקצב של המאה ה-21, להשיג רגעים של שקט וטרנספורמציה של האישיות. יש סדנאות לאכילה מיינדפול, צילום מיינדפול וטעימת יינות מיינדפול. יש אפילו סדנאות למדיטציה יחד עם חברו הטוב של האדם, הכלב. המיינדפולנס הפך לתרופת פלא לכל המצוקות הפיזיות, המנטליות והרגשיות, וכפתרון פלא לבעיות חברתיות.

אבל לפי פאריאס, המחקרים מראים שההבטחות לא ממומשות. ״יש אמנם ראיות בינוניות לכך שמדיטציה יכולה להגביר את הרגשות החיוביים ולהפחית חרדה, אבל פחות ברור לפי המחקרים עד כמה השינויים האלה הם חזקים ובני קיימא״. נוסף על כך, יש אנשים שבמהלך המדיטציה עולים אצלם רגשות קשים מהעבר, או טראומות בלתי פתורות, שיכולים דווקא להגביר את החרדה ואת הדיכאון, אם הם לא יודעים איך להתמודד עם הרגשות שצפו.

המדיטציה, כדאי לזכור, היא כלי השייך לפרקטיקה רחבה יותר, לדרך רוחנית כלשהי. המיינדפולנס, למשל, הוא כלי מתוך הבודהיזם. אם מקלפים מהמדיטציה את כל המעטפת וההקשר שבו היא צמחה, האם אפשר לצפות שהיא תענה לכל הציפיות שתולים בה?

מדיטציה יכולה לעזור לנו להתבונן פנימה, לתוך כל אוסף הרגשות, המושגים והדעות שצברנו במהלך החיים, שמנהלים אותנו מבלי שאנחנו שמים לב, ולאפשר לנו לאט לאט, בהדרגה, לוותר עליהם, להשתחרר מהם, ולוותר על האשליה שכל המושגים והמחשבות האלה הם ה״אני״ האמיתי שלנו. הסבל ימשיך להתקיים בעולם, אבל מתוך השקט הפנימי של ה״אני״ האמיתי שיתגלה לנו בתהליך, נתייחס אליו אחרת.

Fotolia

Fotolia.com

זה קורה לאט לאט, בתהליך ממושך, שדורש נחישות רבה והתמדה. אין כאן תיקון מהיר בלחיצת כפתור באפליקציה, וככל הנראה גם לא בסדנה של שמונה שבועות. זהו מסע לכל החיים עם הרבה עליות ומורדות. ד״ר ניל מיילס (Neale Miles), פסיכולוג קליני ומורה לבודהיזם, אומר בראיון לבי-בי-סי: ״במיינדפולנס [כפי שמלמדים אותה במערב] חסרה השקפת עולם וקוד של התנהגות מוסרית. בתוך מעט מאוד פגישות אפשר ללמד כל אחד להאט, להרגיש שקט יותר, ולהוריד מתח, וזה נהדר, אבל בקונטקסט המסורתי שלו, אתה גם משנה את ההשקפה שלך.

״לקחנו רק את הטכניקה, וזו הסיבה שאם אתה נותן לעובד בחברה עשר דקות הפסקה לעשות מיינדפולנס, אתה לא באמת מתייחס לעובדה שהוא עובד 12 שעות ביום. זה לא מתייחס לתרבות הארגונית של החברה, לשאיפה האגואיסטית לטפס בסולם ההצלחה, ואתה לא חושב על האפקט המצטבר של הפעולות שלך״.

מיילס נרתע מימי העבודה הארוכים והעמוסים שהוא רואה בקרב הסובבים אותו בניו יורק, שבה הוא חי כעת. ״ואז אתה נותן לעובדים 20 דקות של מיינדפולנס, ועם כל המחקרים שיש, הם מאמינים שאם הם יעשו מדיטציה קצרה הכול יהיה טוב יותר. מוכרים את זה כסוג של תרופת פלא״.

מספרים ששאלו פעם את בודהא מה יהרוס את העולם הזה, והוא ענה במילה אחת: ״חמדנות״. עם ניצול גדול כל כך של משאבים, של הסביבה ושל עובדים, האם אפשר לצפות שמדיטציה קצרצרה תפתור את כל הבעיות?

הפוסט האם טרנד המדיטציה במערב מועיל או מזיק? הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

״שלחתי חוקר פרטי למעקב ראשון אחר חבר כנסת, זה היה מפחיד״

$
0
0
צילום: ואדים ברסטצקי

צילום: ואדים ברסטצקי

״ממש עכשיו התחלנו לעשות מעקבים״, אומר תומר אביטל בראיון שערכנו איתו באמצע חודש אוקטובר בבית קפה תל-אביבי.

אנחנו משתמשים בחוקרים שמחוברים אלינו אידאולוגית וגם עושים לנו הנחה. חקירות זה עסק יקר מאוד

אחרי מי אתם עוקבים?


״אחרי כל חבר כנסת שמתנגד לשקיפות או שלציבור יש עניין לדעת מה הוא מסתיר״.

איך המעקבים מתבצעים?


״אנחנו משתמשים בחוקרים שמחוברים אלינו אידאולוגית וגם עושים לנו הנחה. חקירות זה עסק יקר מאוד. כל יום מעקב עולה 3,000 שקל. יש בזה גם כמה אתגרים, למשל אם אני עוקב אחריהם מבוקר עד לילה אני עלול להיחשף לדברים אישיים שאני לא רוצה להיחשף אליהם, כמו מאהבת. אנחנו משתמשים בחוקרים במשורה, בעיקר במקומות ציבוריים. במקביל, התחלנו להפעיל סיירת שקיפות של מתנדבים שיתעדו פגישות שהפוליטיקאים רוצים לשמור בסוד. יש כבר 20 מתנדבים״.

איך הסיירת פועלת?


״היא יוצאת למקומות שפוליטיקאים נוהגים לשבת בהם לפגישות, ומצלמת את הפוליטיקאים נפגשים עם בעלי אינטרסים שהציבור צריך להכיר. לאחרונה הם הצליחו לצלם תמונות של ח״כים עם אנשים שעדיין לא זוהו. אני מתכנן להעלות את התמונות לרשת ולבקש מהציבור לזהות אותם״.

חברי הכנסת רוצים להמשיך לשמור על המנגנון המושחת. זו חוצפה. בגלל זה נשבר לי מהכנסת ומהעיתונאות הרגילה

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

יש לך דוגמה שהספיקה כבר להתפרסם?


״יש תמונה שפרסמה עמיתה שלי, טל שניידר. בתמונה רואים את נדב פרי, הלוביסט של יצחק תשובה, יושב במסעדה יקרה בנמל תל אביב עם מנכ״ל משרד ראש הממשלה. למה זה חשוב? כי אנחנו יודעים שראש הממשלה רוצה לאשר את מתווה הגז, והנה המנכ״ל שלו – שלא הסכים להיפגש עם הלוביסטים של הצד החברתי – יושב עם הלוביסט של תשובה״.

״שיחות בירור״

הבחור הצעיר עם הסנדלים, המכנסיים הקצרים והלוק הקיבוצניקי שפוגש אותנו, לא דמיין בחלומות הכי פרועים שלו שכך תסתיים הקריירה העיתונאית שלו – במעקבים יזומים אחרי חברי כנסת ובגיוס תרומות מהציבור כדי להיאבק למען השקיפות.

״בהתחלה בכלל רציתי להיות סופר״, מספר אביטל (32) כשהוא נשאל איך הכול התחיל. “ניסיתי לכתוב חמישה ספרים, אבל זנחתי את כולם בעמוד 50. התייאשתי״.

את תחילת דרכו בעולם העיתונאות עשה אביטל מיד אחרי השירות הצבאי, כשמצא מודעת דרושים שחיפשה כתב מוניציפלי באזור חדרה וזיכרון יעקב, שם התגורר. “עיתונאות נשמעה לי טוב, זה מקצוע מושלם לסקרנים״, הוא נזכר, “שלחתי סיפור קצר שכתבתי לעורך והתקבלתי לעבודה. תוך חודש כבר היה לי סקופ ראשון, שראש עיריית חדרה מעסיק אנשים בלי מכרז״.

אחרי שיצא ללימודי מדע המדינה וספרות באוניברסיטה העברית, במהלכם כתב בכמה מקומונים, עבד כתחקירן בערוץ הראשון וגם עבר התמחות בכנסת, בלשכתה של ח״כ שלי יחימוביץ׳, ב-2010 הצטרף ל״כלכליסט״ בתור הכתב בכנסת. “כך הגעתי לכנסת, מקום שנראה לי זוהר בהתחלה. עזרתי לכל מיני גורמים שם, ללוביסטים, לח״כים, הייתי כלי שרת״.

כשנכנס באקראי לאחת הוועדות גילה אביטל שח״כ אלי ישי מנסה לקדם הצעת חוק שתגדיל את הפנסיה לאדם ספציפי שאף אחד לא ידע מי הוא.  |  Gali Tibbon/AFP/Getty Images

כשנכנס באקראי לאחת הוועדות גילה אביטל שח״כ אלי ישי מנסה לקדם הצעת חוק שתגדיל את הפנסיה לאדם ספציפי שאף אחד לא ידע מי הוא. | Gali Tibbon/AFP/Getty Images

מתי התחלת להבין שאתה צריך לעשות דברים אחרת?


״בוקר משעמם אחד הסתובבתי במסדרונות הכנסת, ובאופן אקראי לגמרי החלטתי להיכנס לדיון בוועדת הפנים. דיברו שם על תיקון פנסיוני שנשמע מוזר מאוד. חברי הכנסת לא הבינו במה מדובר, אבל רצו לאשר את ההצעה. התקשרתי למשרד האוצר, והם אמרו שהם אפילו לא ידעו שיש דיון כזה. אחרי שבדקו, אמרו לי שאלי ישי מקדם את התיקון הזה לחוק, שיחול על חמישה אנשים שהפנסיה שלהם תגדל ב-3 מיליון שקל. התקשרתי לאלי ישי ושאלתי אותו אם הוא מכיר את חמשת האנשים. הוא אמר שלא.

״אחרי בירורים נוספים שעשיתי, גיליתי שהתיקון חל למעשה רק על אדם אחד  

הפוסט ״שלחתי חוקר פרטי למעקב ראשון אחר חבר כנסת, זה היה מפחיד״ הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

משחקי הריגול של וואווי

$
0
0

מערכות של ממשלת ארה״ב אינן צריכות לכלול ציוד של וואווי… בהתחשב באיום על הביטחון הלאומי של ארה״ב

ביולי 2015 נצרבה בתודעה הישראלית חברה סינית אחת עם שם קצת מוזר – חואה-ווי (או וואווי). זה התחיל עם מסיבת השקה בנמל תל אביב שהציגה את הסמארטפון החדש של היצרנית שמנסה לכבוש את שוק הניידים הישראלי. ונמשך עם פרסומות ענק בשולי הכבישים המהירים בכיכובם של הפרזנטורים מוקי וגל גדות (״אני? עם וואווי״).

הפתיעו במיוחד עיתונאי הטכנולוגיה הבכירים בישראל שפרסמו כתבות מהללות ונלהבות במדורי הטכנולוגיה (״המהפכה הסינית״, ישראל היום; ״הצצה לענק הטכנולוגיה הסיני״, ynet; ״האם הסמארטפון הבא שלכם יהיה סיני?״, גלובס).

לפי התקשורת הישראלית נראה היה שוואווי היא לא פחות מהיורשת של אפל, שמייסד החברה הוא סטיב ג׳ובס הבא, ושהטכנולוגיה שלה כל כך טובה, שרק פראייר לא ירכוש מוצרים שלה.

כל זה מבלי שהוזכרה מילה אחת על החשדות הגלויים נגד החברה: שהיא פרוקסי לסוכנויות הביון הסיניות; שניסיונותיה הקודמים להיכנס לשוק הטלקומוניקציה בארה״ב נבלמו על ידי קהילת המודיעין; שהיא מספקת ציוד לממשלת איראן; ושבחלק מציוד התקשורת שלה נמצאו דלתות אחוריות.

אם תשאלו את וואווי, ההאשמות נגדה מעורפלות ובלתי הוגנות – היא לא קשורה לשירותי הביון הסיניים או לצבא סין, ואין לה עסקים עם ממשלת איראן. דלתות אחוריות? תוכנות ריגול בסמארטפונים? הצחקתם אותה. היא בסך הכול חברה פרטית לגיטימית. אבל האם זה באמת כך?

מייסד וואווי רן ג׳נג-פיי. הטמיע בחברה פילוסופיה מאואיסטית אלימה  |  תמונה: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

מייסד וואווי רן ג׳נג-פיי. הטמיע בחברה פילוסופיה מאואיסטית אלימה | תמונה: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

הכירו את סטיב ג׳ובס הסיני

הנה מה שכולם מסכימים עליו: וואווי היא ענק בין-לאומי שמייצר לא מעט מציוד התקשורת שדרכו גולשים באינטרנט ברחבי העולם. הענק האסיאתי גם מוכר מודמים, מכשירי Wimax, מניח כבלי תקשורת תת-ימיים בין סין לאפריקה, והפך ליצרן הסמארטפונים השלישי בגודלו בעולם, אחרי סמסונג ואפל.

מדובר בחברה גדולה, המעסיקה כ-150 אלף עובדים תחת ידה במרכזי מחקר ופיתוח בארה״ב, אירופה, הודו, יפן וכמובן סין – שם יושב בסיס החברה.

הנה עוד שני פרטים קטנים להשלמת התמונה: בישראל וואווי מוכרת סמארטפונים, מודמים וטאבלטים. וזרוע נוספת של החברה בישראל היא מרכז הפיתוח החשאי שהיא מפעילה בהוד השרון, תחת השם Toga Networks, שעוד נדבר עליו.

מטה וואווי בסין. החברה מסרבת לחשוף את חברי התא הקומוניסטי שלה  |  תמונה: STR/AFP/Getty Images

מטה וואווי בסין. החברה מסרבת לחשוף את חברי התא הקומוניסטי שלה | תמונה: STR/AFP/Getty Images

איך הפכה החברה הסינית לענק בין-לאומי? הסיפור התחיל בשנות ה-90, כשזכתה להניח את רשת הסיבים האופטיים שעליה פועלת כיום תשתית המחשוב בסין. לא לגמרי ברור איך דווקא וואווי זכתה בפרויקט שהוביל לפריצת הדרך הגדולה בתולדותיה. אולי התשובה קשורה במייסד החברה, רן ג׳נג-פיי.

לפני שהקים את וואווי ב-1987 עבד רן בצבא סין. הוא כיהן כראש האקדמיה לטכנולוגיות מידע במחלקת כוח האדם הכללי, והיה אחראי למחקר בנושא טלקום.

ריצ׳רד פישר, מומחה למודרניזציה של צבא סין ועמית בכיר במכון החשיבה IASC, המספק הערכות ביטחוניות לממשלת ארה״ב, טוען בראיון לאפוק טיימס כי עבודת הנחת הסיבים נבעה מצורכי צבא סין שמנהל קשרים עמוקים עם וואווי. גם במחקר של תאגיד ״ראנד״ משנת 2007, המספק ניתוחים ומחקרים לממשלת ארה״ב, נכתב כי ״לוואווי קשרים עמוקים עם צבא סין, שמהווה לקוח חשוב עבורה, וכן תומך פוליטי נלהב ושותף למחקר ולפיתוח״.

מניתוח של יותר מתריסר נאומים ומאמרים פרי עטו של רן, לרבות מאמר שפורסם במגזין הפנימי של החברה ״Huawei People״, עולה בבירור כי רן הוא חסיד נלהב של צבא סין ושל השלטון הקומוניסטי – בעת שירותו הצבאי למד את מודל החשיבה של הדיקטטור מאו דזה-דונג.

מאו, ממייסדי המפלגה הקומוניסטית, הבין את חשיבות האינדוקטרינציה והשליטה בסגל המפלגה והחדיר באנשי הממשל אידאולוגיה מרקסיסטית-לנינסטית אלימה. כך הוא יצר שדרת ניהול צייתנית וכוחנית שרצחה 80-60 מיליון איש בתקופת שלטונה של המפלגה.

אם התרבות הארגונית של אפל מבוססת על הפילוסופיה של סטיב ג׳ובס, והפילוסופיה של גוגל מושתתת על הערכים של סרגיי ברין ולארי פייג׳, וואווי מתבססת על האידאולוגיה של מאו ועל אהבה למפלגה הקומוניסטית. וזו לא סיסמה – רן ממש השתמש במודל המאואיסטי כדי לגבש את הפילוסופיה של החברה.

״הוא מיישם את התיאוריות ועושה בהן שימוש בבסיס האסטרטגיה הניהולית שלו בחברה״, נכתב במגזין של וואווי. ״לרן יש הבנה מעמיקה של האסטרטגיה הצבאית של מאו, שיטות להתמודדות עם הציבור הרחב, פתרון סכסוכים, מטריאליזם דיאלקטי ותחומים נוספים״.

הפילוסופיה של וואווי כמובן אינה אומרת שמהנדס אמריקני או ישראלי שמגויס לעבוד בחברה מחויב להישבע אמונים למפלגה הקומוניסטית, לאידאולוגיה של מאו או לטקטיקות הלחימה של צבא סין. למעשה מהנדסים מערביים שעובדים בוואווי מספרים על חברת הייטק מתקדמת שאינה שונה ממקומות אחרים שעבדו בהם. וזה בדיוק העניין – כל אחד מעובדי וואווי הוא בסך הכול פרט קטן בחברה גדולה, שלא באמת מכיר את האסטרטגיה שמכתיבה הנהלת החברה, הנשענת על הפילוסופיה של האיש שייסד ומנהל אותה.

Mandel Ngan/AFP/GettyImages

דיון בוועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני בעניינה של וואווי | תמונה: Mandel Ngan/AFP/GettyImages

המרגלת הסינית

דמות צבעונית אחרת שחייבים להכיר בהנהלת החברה היא הגברת סון יא-פאנג. לפני שהצטרפה לוואווי ומונתה ליו״ר החברה, עבדה מי שנכנה ״הסוכנת סון״ במשרד הביטחון של סין, הגרסה הסינית למוסד הישראלי, או כפי שטוענים כמה אנליסטים – המקבילה לק-ג-ב הסובייטי. הסוכנת סון ניצלה את קשריה לסוכנות הביון כדי לקבל תמיכה כספית ״ברגעים הקשים״ של החברה, נכתב בדו״ח פתוח שפרסם הסי-איי-אי ב-2011.

איך מונתה סון ליו״ר החברה? אנחנו לא יודעים, אבל הצצה חטופה אל מאחורי הקלעים של מינויי הבכירים בוואווי קיבלנו באוקטובר 2010, כשכלי תקשורת המשמש כשופר של המפלגה הקומוניסטית (Meiri Jingji Xinwen) דיווח כי המייסד רן הציע כמיליארד יואן ל״סוכנת סון״, אם תסכים לפרוש מתפקיד היו״ר כדי שבנו יוכל לרשת את התפקיד. בכלי תקשורת נוסף של המפלגה (Xinjing Bao) נכתב כי המייסד רן מעוניין שבני משפחתו ירשו את מקומו ויחזיקו בתפקידים בכירים בהנהלת החברה, ביניהם אחיו ואחותו הצעירים.

STR/AFP/Getty Images

STR/AFP/Getty Images

דמות מסתורית נוספת ששמה נקשר בוואווי היא אחותו של אדמירל בצבא סין ששמו ליו ג׳ואו-מינג. מתזכיר מסווג של מחלקת המדינה האמריקנית ממאי 2007 שנחשף באתר וויקיליקס, עולה כי אחותו של האדמירל ״הייתה מעורבת במכירת נשק למדינות זרות דרך וואווי וחברות צבאיות אחרות שבדירקטוריון שלהן היא ישבה״. בבדיקה שערכנו לא מצאנו בדירקטוריון וואווי אישה ששם משפחתה ליו. אולי מכיוון שרק ב-2010 הסכימה החברה לחשוף את חברי הדירקטוריון שלה, אחרי שהתחלפו כבר ארבע פעמים קודם לכן בבחירות שנערכו לדירקטוריון כל חמש שנים בממוצע.

מעניין שוואווי מתוארת בתזכיר המסווג כחברה צבאית לכל דבר, אף על פי שהיא ממשיכה לטעון שאין לה קשרים לצבא סין ולממשלת סין. ״חברות [סיניות] גדולות כמו וואווי משמשות לא רק כחברות ענק, אלא גם כסוסים של הביון הסיני״, אמרה לוושינגטון טיימס מישל ואן קליב, שהייתה מנהלת המשרד הלאומי לביון נגדי של ארה״ב. ״הן יכולות לספק גם כיסוי וגם שער כניסה לפעילויות ביון״.

״הסינים משתמשים בחברות שעל פני השטח לא קשורות לממשלה, אבל הן כן קשורות״, הוסיף קנת׳ דה-גרפנרייד, לשעבר סגן מנהל המשרד לביון נגדי של ממשלת ארה״ב. ״כל החברות הסיניות האלה הן חלק ממשרדים ממשלתיים, ממשרד הביטחון הסיני או מהביון הצבאי, והמבנה שלהן, כמו גם כוח האדם, קשור בכך״.

וואווי הוציאה לפועל את הוראות הממשל האיראני לחסום הודעות אס-אמ-אס כדי למנוע מאנשים לתקשר

התא הקומוניסטי בהנהלת החברה

אז בואו נדבר על המבנה של וואווי. יש כמובן מי שמנסה להרגיע, ומסביר שאין הבדל משמעותי בין חברה סינית כמו וואווי לחברה אמריקנית או צרפתית. לכולן יש דירקטוריון, הנהלה, דו״חות כספיים מסודרים, צוותי מחקר ופיתוח, מכירות ושיווק. אבל האם בכך זה מסתכם? מתברר שלרבות מהחברות הסיניות, ולוואווי בפרט, התווסף מעין עצם זר, תא סרטני אם תרצו, שמבדיל אותן מחברות מערביות – תא של המפלגה הקומוניסטית.

״אנשים לא רוצים לקבל את המצב כפי שהוא ולהכיר במציאות: כל חברה שיש בה תא של המפלגה הקומוניסטית מסוגלת להוציא לפועל פעולות ביון״, אומר ריצ׳רד פישר בראיון.

התא הזה, שיושב מעל הדרג הניהולי של החברה, יכול להפוך את החברה לפי רצונו לזרוע פוליטית, לזרוע ביון או לזרוע עסקית המשרתת את המפלגה הקומוניסטית. בפרסומי המפלגה נחשף כי רבים מחברי התא מחזיקים בתפקידים כפולים: למשל, מנכ״ל החברה משמש גם כמזכיר המפלגה הקומוניסטית בתא, ופעמים רבות אף כחבר בוועדה נוספת של המפלגה (מחוץ לעבודתו בחברה). הצעקה האחרונה היא אפליקציה שחלק מהתאים שוקלים לפתח כדי לנהל את פעילויות התא והמפלגה בתוך החברה.

הנה כמה דוגמאות: מסמך של חברת ההנדסה האזרחית הסינית CCECC שזכתה במכרז לכריית המנהרות בקו הרכבת עכו-כרמיאל (ביחד עם דניה סיבוס) ובמכרז לבניית תחנת קרליבך של הרכבת הקלה בתל אביב, חושף כי ״בכל מקום שפועל בו צוות, יוקם תא של המפלגה ויתחילו פעילויות שלו״.

דוגמה אחרת היא Sinohydro, תאגיד בין-לאומי גדול לאנרגיה הידראולית ולהנדסה אזרחית שניהל קשרים עסקיים עם חברת ״מקורות״ הישראלית. באוגוסט 2006 הוא פרסם מסמך הנחיה ל״חיזוק עבודת פיתוח המפלגה ביחידות שמחוץ לסין״. ״כשתאגידים, חברות בין-לאומיות וחברות הבת שלהן מקימות את יחידותיהן מחוץ לסין, הן צריכות באותו הזמן להקים תאי מפלגה כדי להבטיח שבכל מקום שיש בו פרויקט וצוות ניהולי יש גם תא מפלגתי״, נכתב במסמך.

המסמך מפרט גם אמצעי זהירות: ״כשמקימים תאי מפלגה, על היחידות שמחוץ לסין להתאים לתנאים במדינה שבה הן נמצאות. לא מומלץ לקיים פעילויות או ועידות בקנה מידה גדול באופן פתוח בשם תא המפלגה, ואין לחשוף את המידע הפנימי של המפלגה. אין להתראיין לכלי תקשורת זרים בתור מנהיג של תא מפלגתי״.

בדרך כלל נהוג להניח שרק חברות ממשלתיות מקימות תאי מפלגה. זו כמובן טעות נפוצה. גם לא מעט חברות פרטיות שקועות עד הצוואר בכך. קחו למשל את Fosun (פוסון), החברה הפרטית הגדולה ביותר בסין שחתמה על חוזה לרכישת השליטה בחברת הביטוח הישראלית ״הפניקס״, ובזמן כתיבת שורות אלה ממתינה לאישור העסקה על ידי המפקחת על הביטוח.

על פניו נראה כי מדובר בחברה פרטית, בלתי תלויה, שאינה נתונה למרותה של המפלגה הקומוניסטית. אבל מתברר שגם בפוסון קם תא של המפלגה, כפי שגילינו ממסמכים שהגיעו אלינו. כשמנכ״ל החברה, ליאנג שין-ג׳ונג, נשאל בראיון לפייננשל טיימס (2002) על פשר התא המפלגתי הזה, הוא התחמק וענה: ״זה בדיוק כמו איגוד [דוברי] אנגלית… זה עוזר לשמור על קשרים טובים עם העובדים״.

דו״ח הוועדה שחקרה את וואווי והגיעה למסקנה שהחברה מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה״ב  |  Mandel Ngan/AFP/GettyImages

דו״ח הוועדה שחקרה את וואווי והגיעה למסקנה שהחברה מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה״ב | Mandel Ngan/AFP/GettyImages

פוסון היא רק טיפה בים. מתוך 2.9 מיליון החברות הפרטיות שבסין, 1.6 מיליון הקימו בתוכן תאי מפלגה, לפי העיתון Beijing Youth Daily, אחד משופרי המפלגה הקומוניסטית. והמספר רק גדל מיום ליום. ביניהן תמצאו שמות כמו Xiaomi (שיאו-מי), יצרנית הטלפונים החכמים הרביעית בגודלה בעולם, וכמובן – וואווי.

ריצ׳רד פישר מסביר בראיון כי כדי להוכיח שוואווי בלתי תלויה במפלגה, וכי אינה עובדת עם המודיעין הסיני או קשורה לפעילות צבאית כלשהי, כפי שהיא טוענת, ״היא חייבת לפרט ולזהות את כל חברי המפלגה היושבים בהנהלת החברה; היא צריכה גם לפרט את ההיסטוריה של התא המפלגתי שלה; ועליה לפרט את כל העבודה שעשתה עבור צבא סין, למען ארגוני מודיעין סיניים וכן לפרט את מערכות היחסים הנוכחיות שלה איתם״.

זה בדיוק מה שניסתה להבין ועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני באוקטובר 2012, כשערכה שימוע לוואווי במטרה להבין האם החברה מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה״ב.

״תוכל לפרט מי הם חברי התא [בוואווי]?״, נשאל במהלך השימוע דינג שאו-הואה, סגן נשיא וואווי. ״אני רוצה רשימה מלאה של חברי התא, כולל אנשי צבא סין, ואנשי ממשל סינים״.

״אין בעיה״, השיב מר דינג, אבל לא סיפק את הרשימה לוועדה. ״שיהיה רשום לפרוטוקול״, ציין מנהל השימוע, ״לא קיבלנו עד היום כלום. במסמך שלא ניתן לקבוע את אמינותו נאמר לנו שבגלל חוק ביטחון המדינה בסין החברות לא יכולות לספק את הרשימות האלה״.

דלתות אחוריות

אחד החששות הוא שהעצם הסרטני הזה שקם בתוך וואווי, אותו ״תא מפלגתי״, מאפשר למפלגה הקומוניסטית לשלוט במהלכים של החברה כמעט בנקישת אצבע.

״אם המפלגה הקומוניסטית תבקש ממך להעביר אליה מידע לצרכי ריגול שפוגע בלקוחות שלך, או בביטחון הלאומי של ארה״ב, מה וואווי תעשה?״, נשאל מר דינג באותו שימוע. ״ואני רוצה [הפעם] תשובה ישירה״.

״אף גורם שלישי או ממשלתי, כולל ממשלת סין, לא גרם לנו לפגוע במדינה אחרת או בביטחון רשתות [התקשורת] של לקוחותינו. אנחנו מאמינים שעסקים הם עסקים״, השיב מר דינג. ״גם אם זה אומר שתלך לכלא לאחר שתסרב לממשלה שלך?״, הקשו עליו. ״אם וואווי לא הפרה את החוק, למה שהממשלה תשים אותנו בכלא?״, התחמק מר דינג.

דינג לא רק התחמק, הוא למעשה שיקר, מכיוון שהוא כן מפר את החוק. סעיף 11 בחוק ביטחון המדינה שהגדירה המפלגה הקומוניסטית, שוואווי מחויבת לו, קובע כי ״גוף ביטחון של המדינה [הסינית] יכול לבדוק את ציוד התקשורת האלקטרוני והיישומים שלו, כמו גם ציוד דומה אחר והתקנים השייכים לכל ארגון או אינדיבידואל״.

במילים פשוטות, על פי חוק, המפלגה הקומוניסטית, צבא סין או ארגוני הביון הסיניים יכולים לקבל גישה ישירה לציוד התקשורת שוואווי מתקינה בבנקים, במשרדי ממשלה או במערכות חשמל, גז ומים; הם גם יכולים לגשת לכל המחשבים של וואווי עצמה במדינות שבה פועלת החברה, ואפילו לסמארטפונים שהיא מייצרת ולכל נתוני המשתמשים. לא קשה לדמיין מה יכולים לעשות שירותי הביון הסיניים עם המידע.

כשמר דינג נשאל האם יאפשר להם לגשת לציוד התקשורת שלו מכורח סעיף 11 לחוק, השיב כי אינו מכיר חוק כזה בסין. ״אבל האם אתה מסכים שסעיף 11 בחוק אומר שממשלת סין יכולה לבדוק את ציוד התקשורת שלך?״, הוא נשאל שוב. ״לא ראיתי את סעיף 11 שאתה מתייחס אליו, ולכן לא אוכל להגיב לזה״, התחמק דינג. אבל דבר אחד היה ברור לשני הצדדים בשימוע: מר דינג מכיר היטב את החוק ולא יוכל לסרב לממשלת סין או לארגוני הביון שלה.

כשמדברים על ביון, עולה מיד החשש מדלתות אחוריות, מעין סוסים טרויאנים, שיותקנו בציוד של החברה. דוגמה קטנה לכך צצה בחודש ספטמבר 2015 כשאדם ששמו אנדרו הייטנר, מומחה אבטחת סייבר בחברה הגרמנית G-Data, הבחין שבעשרות סמארטפונים סיניים שהגיעו לשולחנו – ביניהם וואווי – מותקנת תוכנת ריגול. כשבדק את התוכנה גילה שיש לה מאפיין מיוחד: אי אפשר להסיר אותה. ״מכיוון שהיא הותקנה לפני תחילת השימוש״, הוא אומר בראיון לאפוק טיימס. ״התוכנה יכולה להאזין לשיחות ולהקליט אותן, לאתר את מיקומך, לבצע רכישות על שמך ולהשתמש בחשבון הבנק שלך.

״כשפניתי לוואווי הם אמרו שהתוכנה הזדונית התווספה לסמארטפון מחוץ לתהליך הייצור בחברה, כלומר על ידי מישהו חיצוני״. הייטנר לא הצליח לגלות באיזו נקודה בדיוק התווספה תוכנת הריגול למכשירים, האם בשלב הייצור או בין שלב הייצור לאספקה של הסמארטפון, אבל בדבר אחד הוא בטוח: ״זה מריח כמו מבצע גדול, גם מבחינת מורכבות התוכנה והעבודה שהושקעה בפיתוחה, וגם מבחינת ההיקף שבו זה מבוצע״. אף שהייטנר נוטה לחשוב שמדובר בצד שלישי שתכנן לגנוב מידע וכסף, הוא גם לא פוסל את האפשרות שהייתה פה יד של סוכנות ביון ממשלתית שרצתה לרגל אחר משתמשים.

אנשי ארגון הטליבן, לקוח של וואווי, על פי כמה דיווחים  |  באדיבות STR/AFP/Getty Images

אנשי ארגון הטליבן, לקוח של וואווי, על פי כמה דיווחים | באדיבות STR/AFP/Getty Images

נשק לטליבן

אבל החשדות נגד וואווי הולכים רחוק הרבה יותר. שעות ספורות לפני הפיגוע הגדול ביותר שידעה ארה״ב בספטמבר 2001, נחת מטוס תובלה של צבא סין בקבול, בירת אפגניסטן, כפי שדווח בוושינגטון פוסט ובוול סטריט ג׳ורנל. ״המטוס הנחית בקבול את המשלחת החשובה ביותר שזכה אי פעם לראות הטליבן (נותן החסות של אוסמה בין-לאדן, א״ל)״, כותב גורדון תומאס, עיתונאי חוקר עטור פרסים בספרו Seeds Of Fire.

במשלחת היו קצינים בכירים בצבא סין, וגם מנהלים של שתי חברות תקשורת סיניות גדולות שאחת מהן היא וואווי. ״המשלחת הגיעה לקאבול כדי לחתום על חוזה שיספק לטליבן ציוד הגנה אלקטרוני חדש״, ממשיך תומאס, ״הכולל מערכות התראה אלקטרוניות, מערכות נ״מ, ומערכות נשק שונות שיוציאו בן לילה את צבא הטליבן מתקופת האבן״.

״באותו יום חתמו הטליבן והמשלחת הסינית על הסכם היסטורי״, מציין תומאס. בתמורה למערכות הנשק, הטליבן הורה למיעוט המוסלמי הפונדמנטליסטי הקשור אליו להפסיק את פעילותו הבריונות במערב סין.

בעקבות הפרסום הכחיש דובר משרד החוץ של סין כל קשר לטליבן. אבל את וואווי, חברה צבאית הנשלטת על ידי הממשל הסיני, כך נראה, זה לא עצר.

וואווי הוציאה לפועל את הוראות הממשל האיראני לחסום הודעות אס-אמ-אס כדי למנוע מאנשים לתקשר  |  באדיבות Iranian President’s Office via Getty Images

וואווי הוציאה לפועל את הוראות הממשל האיראני לחסום הודעות אס-אמ-אס כדי למנוע מאנשים לתקשר | באדיבות Iranian President’s Office via Getty Images

ב-2003 נשלח לעיראק כוח משימה מיוחד (ISG) במטרה לאתר נשק להשמדה המונית. הכוח לא מצא את מה שחיפש, אבל בדו״ח שפרסם כתב בין היתר כי ״וואווי, לצד שתי חברות סיניות אחרות, השתתפה בעבודה מקיפה בתוך ומסביב לבגדד שכללה אספקה והתקנה של מתגי תקשורת למרחקים ארוכים, יותר מ-100 אלף קווים, והתקנה של מערכת סיבים אופטית״ – לאחר שהוטלו סנקציות על משטרו של סדאם, תוך הפרת האמברגו. מהלך שחיזק את מערך ההגנה של צבא עיראק.

התוצאה: עובדי וואווי ״נחשבים לחברים״ של העיראקים ויכולים ללכת למקומות בעיראק ״שמהנדסים אמריקנים יהרגו בהם״, אמר לוושינגטון טיימס רוברט פונו, שהיה יועץ בכיר מטעם מחלקת המדינה האמריקנית למשרד התקשורת העיראקי. ״וואווי שולטת בשוק הסיבים האופטיים ובשוק התקשורת הסלולרית בעיראק, שזה בערך כל שוק הטלקומוניקציה בעיראק״, הוסיף. וואווי הכחישה שמכרה בשוק העיראקי לפני שהוסר האמברגו ב-2003.

עסקים עם משמרות המהפכה

גם לאיראן הגיעה וואווי. סיפור האהבה הזה התחיל לפני יותר מעשור, כשפעלה כספק ציוד תקשורת לרשתות הסלולר האיראניות, תמיד בצלן של שתי ענקיות אחרות: אריקסון והחברה המשותפת שהקימו נוקיה וסימנס. אבל מאמצע 2009 הכול החל להשתנות לאחר שאחמדינג׳אד ניצח בבחירות והמונים יצאו להפגין בטענה לזיוף התוצאות.

גורם שמכיר את עסקי וואווי באיראן סיפר לוולסטריט ג׳ורנל כי וואווי הוציאה לפועל את הוראות הממשל האיראני לחסום הודעות אס-אמ-אס, כמו גם את התקשורת באינטרנט, כולל סקייפ, כדי למנוע מהמפגינים לתקשר ביניהם.

שעות ספורות לפני הפיגוע במגדלי התאומים, נפגשה עם הטליבן משלחת סינית שכללה מנהלים מוואווי – כדי לחתום על חוזה שיספק לארגון ציוד הגנה חדש

אקטיביסטים איראנים תיארו בראיונות לתקשורת המערבית כיצד נעצרו זמן קצר לאחר שהדליקו את הנייד. אחד מהם היה עבאס חקים-זיידה, סטודנט בסוף שנות ה-20 לחייו, שכיבה את הנייד, הוציא את הסוללה, עזב את טהרן והתחבא בבית אביו בצפון איראן. אחרי חודש הדליק את הנייד שוב ונעצר בתוך 24 שעות. ״החוקרים החזיקו רשימה של השיחות שעשיתי, אס-אמ-אסים ואימיילים״, סיפר.

בעקבות המחאה, המעצרים והצנזורה הקשה, החלו החברות המערביות לצמצם במהירות את עסקיהן באיראן. את מקומן תפסה וואווי.

חודשיים אחרי ההפגנות, העלתה שגרירות סין בטהראן מאמר לאתר הבית שלה: ״וואווי מתכננת להשתלט על שוק הטלקום האיראני״. לפי המאמר, וואווי זכתה באמון ובשיתוף הפעולה של חברות ממשלתיות איראניות גדולות בתוך פרק זמן קצר ושבין לקוחותיה יש גם תעשיות צבאיות.

כל זה בתקופה שבה מתגברות הסנקציות הבין-לאומיות על איראן: על בנקים שסחרו איתה, על ארגונים שהפרו זכויות אדם, על חברות זרות שסיפקו לה נפט ונשק, וגם על חברות שסייעו לצנזורה. את וואווי זה כנראה לא ממש עניין. כדי להגביר את פעילותה היא שיתפה פעולה מספר פעמים עם חברת האלקטרוניקה האיראנית Zaeim Electronic Industries, שבין לקוחותיה: משרדי המודיעין והביטחון האיראניים, הכוחות המיוחדים האיראניים, וגם כוחות משמרות המהפכה. וואווי הכחישה שמכרה ציוד לממשלת איראן וסייעה לה לצנזר.

חברה נוספת שעלתה על הרדאר היא Skycom (סקייקום) ההונג-קונגית, שניסתה למכור לאיראנים ציוד בשווי 1.3 מיליון יורו בסוף 2010. למה סקייקום מעניינת אותנו? כי מסתבר שעל כל אחד מדפי החוזה בעסקה הודפס לוגו של וואווי וסומנו המילים: ״וואוווי – סודי״.

מתברר שבתו של מייסד וואווי, קאתי מנג, המחזיקה בשנים האחרונות בתפקיד מנהלת הכספים של וואווי, כיהנה שנה קודם לכן גם כחברת דירקטוריון בסקייקום. וואווי הכחישה שמכרה את הציוד לאיראנים.

בהקשר הזה אי אפשר שלא להיזכר במרכז הפיתוח הסודי שהקימה וואווי בהוד השרון תחת השם Toga Networks. סודי מכיוון שוואווי לא מרשה לעובדי המרכז לחשוף שהם עובדים עבורה.

מדוע וואווי בחרה להקים מרכז פיתוח תחת שם אחר? ״וואווי נמנעת מלחשוף את פעילותה בישראל בשל החשש מתגובת העולם הערבי״, כך על פי שורה ארוכה של מנהלי קרנות ובכירים בתעשיית השבבים וההייטק, נטען בכתבה בדה-מרקר (2011).

אבל האם ייתכן שוואווי אינה פועלת בישראל תחת שמה, לא כי אינה רוצה לעצבן את מדינות ערב, אלא כי היא אינה רוצה להרגיז את מדינת ישראל?

ועדת המודיעין של בית הנבחרים האמריקני, שבחנה הרבה מהמידע שהוצג בכתבה זו, קבעה כי ״מערכות של ממשלת ארה״ב, במיוחד מערכות רגישות, לא צריכות לכלול ציוד של וואווי… בהתחשב באיום על הביטחון הלאומי של ארה״ב״, והמליצה לחברות מהסקטור הפרטי לשקול עשיית עסקים לטווח ארוך עם החברה הסינית, בגלל הסיכונים הביטחוניים הכרוכים בכך.

״לאורך פס הייצור קיימות מספר אפשרויות להתעסק עם רכיבי תקשורת ומערכות, וחברת ענק כמו וואווי מספקת לשירותי הביון הסיניים הזדמנויות רבות כאלה להכניס חומרה זדונית או שתלי תוכנה לתוך מערכות תקשורת ורכיבים קריטיים״.

להמלצה הצטרף גם ראש הסי-איי-אי והאן-אס-אי לשעבר, מיכאל היידן, שאמר כי וואווי מהווה איום על הביטחון הלאומי של ארה״ב ואוסטרליה, כיוון שהיא מעורבת בריגול לטובת סין. כשנשאל בראיון לעיתון האוסטרלי Financial Review, מה ההבדל בין פעילויות הריגול של ארה״ב וסין, השיב כי ארה״ב גונבת סודות של מדינות אחרות כדי להגן על אזרחיה. הסינים, לעומת זאת, גונבים את הסודות לתועלתם האישית – כדי לפתח את החברות הממשלתיות והתעשייה שלהם.

*בחודש אוקטובר 2015 נמסר מוואווי כי החברה עובדת על תגובה לכתבה, אולם עד למועד פרסום הכתבה באתר אפוק טיימס (ינואר 2016) – לא התקבלה התגובה.

הפוסט משחקי הריגול של וואווי הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

ילד רפאים

$
0
0
צילום: Jeff Turnbulll

צילום: Jeff Turnbulll

בדרכו הביתה מבית הספר, מרטין פיסטוריוס בן ה-12 תכנן את המכשיר האלקטרוני הבא שהוא הולך לבנות, משהו עוד יותר מתוחכם מהכוכב המהבהב שתלה על עץ חג המולד. ואז הוא נזכר שלפני שיצא מהבית הוא שכח להפעיל את האזעקה שבנה והתקין במו ידיו בכניסה לחדרו. מה אם אחיו ואחותו הקטנים ייכנסו לחדר ויהרסו את עולם הלגו המופלא שבנה? אבל הכאב הצורב בגרון הציק לו יותר מדי מכדי להיות טרוד באזעקה.

הייתי מודע לכל דבר, כמו אדם נורמלי, אבל לא יכולתי להתנועע או לדבר. המוח שלי היה לכוד בתוך גוף שלא יכולתי להשתמש בו

מרטין לא ידע שאותו יום, בינואר 1988, יהיה היום האחרון שבו ילך לבית הספר. כאב הגרון התפתח למחלה מסתורית שהפכה את כל חייו ואת חיי משפחתו. בשבועות ובחודשים הבאים גופו הלך ונחלש. הוא הפסיק לאכול ושקע במשך היום לשעות ארוכות של שינה. גם מוחו הלך ונחלש. בהתחלה הוא שכח עובדות, אחר כך הוא שכח דברים שאהב לעשות, כמו להשקות את עץ הבונזאי שלו, ושכח פנים מוכרות. אמו הראתה לו שוב ושוב תמונות של בני המשפחה בתקווה לעורר את זכרונו, אבל זה לא עזר. לאט לאט הוא הפסיק ליצור קשר עין, שכח מי הוא ואיפה הוא נמצא, ולבסוף שכח גם לדבר. המילים האחרונות שאמר לאמו לפני ששקע לגמרי בתרדמת היו בבית החולים ביוהנסבורג, דרום אפריקה, שנה אחרי שחלה: “מתי הביתה?״

הרופאים היו אובדי עצות. סריקות המוח לא העלו דבר, ותרופה אחר תרופה שניסו לא עזרה. הוריו טלטלו אותו מבית חולים אחד לשני בכל רחבי דרום אפריקה, כתבו מכתבים נואשים למומחים בחו״ל שגם הם לא יכלו לעזור.

תמונה: באדיבות מרטין פיסטוריוס

תמונה: באדיבות מרטין פיסטוריוס

שנה אחרי שמרטין חלה הודו הרופאים שהוא סובל ממחלה ניוונית לא ידועה ושהם מיצו את כל אפשרויות הטיפול. הם אמרו שהוא נסוג למצב שיש לו מוח כשל תינוק בן שלושה חודשים, עם מודעות אפסית, וצפי של שנתיים לחיות, ויעצו בעדינות להוריו לטפל בו כמיטב יכולתם עד שמותו יביא גאולה לכולם.

אבל מרטין לא מת. יום אחד, אחרי ארבע שנים, מוחו החל לחזור לחיים, התמלא שוב במחשבות ובדמיונות, מודע לגמרי לסביבתו. אבל הוא הזדעזע לגלות שמוחו, שהיה שוב מלא חיים, כלוא לחלוטין בתוך גופו, כמו בתוך קבר.

“אני חושב שהמוח שלי התחיל להתעורר בערך בגיל 16, ובגיל 19 הוא חזר לעצמו לגמרי. הייתי מודע לכל דבר, כמו אדם נורמלי. ידעתי מי אני, איפה אני נמצא, אבל המוח שלי היה לכוד בתוך גוף שלא יכולתי להשתמש בו. לא יכולתי לעשות שום סימן או צליל שאנשים יידעו שאני מודע. הייתי בלתי נראה, נער רפאים״

הפוסט ילד רפאים הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל


היהודי העשיר שמנווט את המהפכות הפוליטיות

$
0
0

web_DSC_5948

נפילת הבנקים ביוון, ההתנגדות האוקראינית לרוסיה, ההפיכה בתוניס, החלפת משטרו של מובארכ ונפילתו של מילושביץ׳ – האם יש קשר בין כל האירועים? אם בוחנים לעומק, מגלים מכנה משותף מעניין, איש אחד, שפעולותיו עשויות להמשיך לשנות את העולם כפי שאנחנו מכירים אותו. אם נבחן את פעולותיו, אולי גם נוכל לחזות כמה מהתהפוכות הבאות בעולם.

את המסע הזה נתחיל בשנת 2011 בקהיר, מצרים – כאשר ממשלת מובארכ נופלת – סיפור שלמעשה התחיל ארבע שנים קודם לכן, ב-2008, כאשר עובדים במפעל טקסטיל ממשלתי בעיירה מצרית מכריזים שהם פותחים בשביתה בגלל מחירי המזון הגבוהים והשכר הנמוך.

המיליארדר היהודי ג׳ורג׳ סורוס. היד הנעלמת שמכוונת תהליכים פוליטיים בעולם?  |  Eric Piermont/AFP/Getty Images

המיליארדר היהודי ג׳ורג׳ סורוס. היד הנעלמת שמכוונת תהליכים פוליטיים בעולם? | Eric Piermont/AFP/Getty Images

השביתה תופסת את תשומת ליבה של קבוצת “גיקים״ הנמצאת במרחק שעה נסיעה משם, שמחליטה לפתוח דף פייסבוק ולארגן דרכו הפגנות ושביתות ברחבי מצרים, כאות הזדהות עם עובדי מפעל הטקסטיל. להפתעתם, כ-70 אלף עוקבים מצטרפים לעמוד במהרה.

אבל מה שעבד בפייסבוק, לא כל כך עבד ברחוב. המשטרה המצרית פשטה על מפעל הטקסטיל וחיסלה את ההפגנה. כך הפכו ההפגנות לאלימות: בניינים הוצתו ומספר מפגינים נורו למוות, וכך גם התפוגגה הסולידריות עם המפגינים והמשטרה חסמה הפגנות שאורגנו ברחבי מצרים.

מארגני המחאות בפייסבוק מעולם לא הסכימו על טקטיקה מסוימת. הם לא החליטו האם המצרים צריכים להישאר בבית או לצאת לרחובות להפגין. אנשים פשוט הרגישו שהם צריכים לעשות משהו, אבל לאף אחד לא היה רעיון ברור מה הוא אותו דבר שצריך לעשות.

מהפכות נראות לפעמים ספונטניות, אבל זו תוצאה של הכנה שנמשכה חודשים ושנים

בכל מקרה, דבר אחד למדו המארגנים מההפגנות שהחלו ב-6 באפריל: הן היו מקרה בוחן, מעין ניסוי, שהראה כי כוחן של הרשתות החברתיות ככלי לביצוע מהפכות דמוקרטיות מוגבל. פייסבוק הצליחה לקבץ ביחד עשרות אלפי “מעריצים״, אבל לא הצליחה לארגן אותם ברחובות לאחר שהתנתקו מהמחשב. הרשת החברתית הייתה כלי תקשורת יעיל שקרא לאנשים ל… ובכן, קרא למה? מנהיגי ה-6 באפריל לא ידעו מה התשובה לשאלה, ולכן החליטו ללמוד מאחרים שכן ידעו.

בקיץ 2009, מוחמד עדל, בלוגר בן 20 ואחד האקטיביסטים של ה-6 באפריל, טס לבלגרד. בירתה של סרביה היא ביתו של “המרכז לפעילות ואסטרטגיה יישומית לא אלימה״ (Canvas), ארגון שהוקם ב-2003 על ידי שני אנשים: סלובודן ג׳ינוביק וסרג׳ה פופוביץ׳.

הפוסט היהודי העשיר שמנווט את המהפכות הפוליטיות הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

מדע ומעבר: שיקוי חיי הנצח, התולעים שיפתרו את בעיות העולם, ושדה האנרגיה שמסביב לגוף

$
0
0
Mira Oberman/AFP/Getty Images

Mira Oberman/AFP/Getty Images

האם נמצא שיקוי חיי הנצח?

מדענים רוסים פענחו את הצופן הגנטי של חיידק שנמצא משגשג בשכבות אדמה קפואות מלפני כשלושה מיליון שנים וחצי. כעת הם מנסים לגלות את הגנים המעניקים לו את אריכות החיים יוצאת הדופן הזאת, ואת החלבונים המגנים על הגנים מנזק ומהרס, כפי שדווח בעיתון The Siberian Times.

באותו זמן הם חוקרים גם את ההשפעה החיובית שיש לחיידק על תאי דם של בני אדם, של זבובי פירות, של עכברים ושל יבולים חקלאיים. “בניסויים הרבים שעשינו על עכברים ועל זבובי פירות, ראינו השפעה ניכרת של החיידק על הפריון ועל אריכות החיים שלהם, אבל אנחנו עדיין לא יודעים איך זה עובד״, אמר ד״ר אנטולי ברוצ׳קוב מאוניברסיטת מוסקבה.

חוקר אחר, האפידמולוג ד״ר ויקטור צ׳רנייבסקי, אמר: “החיידקים מייצרים חומר ביולוגי שמפעיל את המערכת החיסונית של בעלי חיים וגורם לעכברים זקנים לא רק לרקוד אלא גם להתרבות. אם יתנו את אותו חומר לבני אדם, זה עשוי להביא לשיפור רציני בבריאות, ולהוביל לתגלית של ‘שיקוי חיי הנצח׳״.

החיידק נמצא לראשונה בהר מאמות׳ (Mamoth) שבסיביר, וחיידקים דומים נמצאו גם בשיירי מוח של ממותה צמרית מזן נכחד, שהשתמרו בשכבות אדמה קפואות קדומות.

Fotolia.com

Fotolia.com

התולעים יפתרו את בעיית הזיהום

בכל שנה נזרקים מיליוני טונות של פלסטיק לזבל. רק אחוז קטן מהם ממוחזר, והשאר מהווה זיהום סביבתי, ופוגע במים ובבעלי החיים. באוניברסיטת סטנפורד גילו שתולעי קמח יכולות להתקיים על דיאטה של קלקר וצורות אחרות של פוליסטירן. במחקר שהתפרסם במגזין Environmental Science and Technology ו (2015), אומרים החוקרים שאם נבין איך הקלקר מתפרק במעיים של התולעים, נוכל אולי לגלות איך להתמודד עם פסולת של קלקר שכוללת מיכלים לנוזלים, בידוד לאריזות שדורשות קשיחות, בידוד תרמי, כוסות ועוד.

עד כה קלקר נחשב לחומר שאינו מתכלה, ולכן בעייתי במיוחד לסביבה. החוקרים טוענים שהתולעים שניזונו מקלקר היו בריאות כמו אלו שהתקיימו על דיאטה רגילה, ונראה שהצואה שלהן בטוחה לשימוש כזבל בחקלאות. החוקרים מתכוונים להמשיך ולחקור האם תולעי קמח או תולעים אחרות יכולות לפרק גם חומרים פלסטיים נוספים כמו פוליפרופילן המשמש במוצרי טקסטיל, ברכיבי מכוניות ועוד, או פלסטיק המופק מתירס.

הפוסט מדע ומעבר: שיקוי חיי הנצח, התולעים שיפתרו את בעיות העולם, ושדה האנרגיה שמסביב לגוף הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

״זה כמו לתבוע את היטלר בעודו בחיים״

$
0
0
ג׳יאנג דזה-מין  |  Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

ג׳יאנג דזה-מין | Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

1. מתחת לרדאר התחולל בחודש מאי 2015 שינוי קטן במערכת המשפט הסינית. שינוי קטנטן שאף אחד בהנהגה הסינית לא התייחס אליו ברצינות. אבל מתברר שהשינוי הזעיר הזה החל ליצור אימפקט עצום בתוך סין – עצום במובנים של תסיסה חברתית עד כדי שינויים שלטוניים שהשלכותיהם יגיעו רחוק, אפילו עד החברות הישראליות הגדולות שעושות עסקים עם סין.

הכול התחיל ב-1 במאי 2015, כשהרגולטור הסיני החליט בצעד יוצא דופן ובלתי צפוי לבצע שינוי קטנטן במערכת התביעה הסינית. עד היום, כאשר קורבן התעללות, אונס או הפרות זכויות אדם, הגיש תביעה בבתי המשפט בסין, היה בכוחו של בית המשפט לדחות את התביעה מסיבות מגוונות ועלומות. אם נאנסת למשל על ידי פקיד ממשל ואת רוצה לתבוע אותו – בית המשפט אולי ידחה את התביעה מכיוון שהפקיד משתייך למשפחה מיוחסת, או כי במסמכי התביעה שהגשת נמצאו טעויות קטנות. בית המשפט ידחה את התביעה אפילו מבלי לנמק מדוע. מערכת המשפט בסין פועלת כך כבר עשורים, בחסות החוק ובאישור הרגולטור הסיני.

כמות התביעות נגד ג׳יאנג דזה-מין עולה כל הזמן  |  מקורות לגרף: Minghui.org

כמות התביעות נגד ג׳יאנג דזה-מין עולה כל הזמן | מקורות לגרף: Minghui.org

דוגמאות לתביעות שנשלחו דרך הדואר לבית המשפט העליון בסין

דוגמאות לתביעות שנשלחו דרך הדואר לבית המשפט העליון בסין

מה השתנה? ב-1 במאי החליט הרגולטור שהוא לא מאשר יותר לבתי המשפט לדחות תביעות באופן חד-צדדי, סתם כי בא להם. כעת הם חייבים להודיע ללא דיחוי למגיש התביעה מה היו הטעויות שהתגלו במסמכי התביעה, ואף יותר מכך – הם מחויבים לבקש מהתובע לשלוח אליהם את המידע שחסר בתיק.

לפחות 30 חברות מערביות נפגעו לאחרונה מהמערכה להורדת מחנה הדמים וכל מי שקשור אליו או ניהל קשרים עסקיים איתו

בחור סיני ששמו ג׳אנג ג׳או-סן הבחין בשינוי הזעיר, והחליט לבחון את היתכנותו. הוא ניגש לבית המשפט בפרובינציית הו-ביי והגיש תביעה פלילית נגד מנהיג סין לשעבר, ג׳יאנג דזה-מין (88), בעוון פשעים נגד האנושות.

בפעם האחרונה שמישהו ניסה לתבוע את ג׳יאנג דזה-מין הוא מת בכלא כעבור שנה בגלל דימום פנימי שנגרם מהמכות שספג. זה קרה ב-25 באוגוסט 2000. אדם נוסף שהצטרף לתביעה באותה שנה היה איש עסקים מהונג-קונג, שהעביר את חמש השנים הבאות בכלא, שם איבד את כל שיניו מהחבטות שקיבל. אבל כל זה לא הרתיע את ג׳אנג. כשסיים להגיש את מסמכי התביעה, נציג בית המשפט קיבל את המסמכים ושחרר את ג׳אנג לביתו.

ג׳אנג לא ידע שהמהלך שביצע יוביל לגל אדיר של תביעות נגד ג׳יאנג דזה-מין. באותו חודש הוגשו לבתי משפט ברחבי סין כעשרת אלפים תביעות דומות. בתחילת חודש אוקטובר המספר כבר צמח ל-180 אלף ובזמן כתיבת שורות אלה הוא ממשיך לעלות. התובעים הם מכל הקשת החברתית בסין: מורים בבתי ספר, אנשי צבא, טייסים ומהנדסים שנפגעו מהפרות זכויות האדם של המפלגה הקומוניסטית. רבים מהם מתרגלי פאלון גונג.

מחאות מסביב לעולם הקוראות להביא את ג׳יאנג לדין צדק  |  תמונה: Ma Youzhi/Epoch Times

מחאות מסביב לעולם הקוראות להביא את ג׳יאנג לדין צדק | תמונה: Ma Youzhi/Epoch Times

למרות השינוי ברגולציה, עדיין נראה שסין מתקשה להתנתק מההרגלים הרעים שליוו אותה במשך עשורים. ב-25 ביוני למשל, עשרה אנשים בעיר הצפונית טיאן-ג׳ין נעצרו ובתיהם נבזזו לאחר שהגישו תביעה נגד ג׳יאנג דזה-מין. אחת מהם היא הגברת לי צ׳ון-שיה, שנחטפה מביתה בבוקר המחרת על ידי סוכני משרד הביטחון בעיר, הובאה לתחנת המשטרה, נאזקה לכיסא ונחקרה. בני משפחתה צילמו סרטון וידאו של החטיפה ותמונות של כניסתה למשטרה.

״זה כמו לתבוע את היטלר [בעודו בחיים] בעוון פשעים נגד האנושות שביצע״, אמר לנו ג׳ונג ווי-גואנג, מומחה לסין המתגורר בגרמניה. “בהחלט צריך לתבוע את ג׳יאנג דזה-מין״, הוסיף בהחלטיות ג׳אנג דזא-נינג, פרופ׳ למשפט באוניברסיטת SEU בעיר הסינית נאן-ג׳ינג. “אני מאמין שהתביעות נגדו מוצדקות, גם מבחינת הצדק וגם מבחינת החוק. כל הקולגות שלי מאמינים גם כן שהתביעות נגד ג׳יאנג הן תופעה מעודדת מאוד״.

2. למה זה יוביל? אחד התרחישים, מסביר לנו הו פינג, מייסד המגזין הסיני Beijing Spring היושב מחוץ לסין ומסקר ענייני משפט ועוולות חברתיות, הוא שהתביעות, שמספרן גדל בקצב ליניארי בכל יום, יימשכו את תשומת ליבו של הציבור הסיני. כך ייחשף הציבור לפשעים נגד האנושות שביצע ג׳יאנג – פשעים הנמשכים מאחורי הקלעים עד היום ולא נחשפו לציבור הרחב בסין, מכיוון שהנהגת המפלגה מסתירה אותם – מהלך שיוביל לתסיסה ולמחאה חברתית גדולה.

אולם לצד התרחיש הזה, שאולי יתגשם ואולי לא, קיים נתיב נוסף, מיידי הרבה יותר, שסין צועדת לעברו, מסלול שממנו כנראה יהיה לה קשה לסטות. כדי להבין אותו צריך לחזור מעט לעבר, לרצף האירועים שהובילו אליו.

ב-1999 החליט מנהיג סין דאז ג׳יאנג דזה-מין לחסל את הפאלון גונג, ופנה לוועדה המתמדת של הפוליטבירו, הגוף שמנהל בפועל את סין, כדי לקבל גב לכך. אולם הוא גילה שאין לו רוב בוועדה – מרבית חבריה לא מצאו סעיף בחוק הסיני שמאפשר לרדוף את הפאלון גונג, ולא תמכו בהחלטתו של ג׳יאנג. בנקודה זו נוצרו שני מחנות יריבים בתוך הנהגת המפלגה – מחנה אחד בהנהגתו של ג׳יאנג עצמו שנכנה “מחנה הדמים״ בגלל הפשעים שביצע. ומחנה נגדי, בשלב ההוא עדיין לא היה ברור בהובלת מי. אפשר רק לומר שמשתייכים אליו יתר פקידי הממשל שלא עשו יד אחת עם ג׳יאנג.

כדי לעקוף את הוועדה המתמדת ולהוציא לפועל את תוכניתו, הוסיף ג׳יאנג לוועדה שניים מאנשי שלומו, והוועדה גדלה מ-7 ל-9 חברים. כך השיג רוב ויכול היה להטיל וטו על כל החלטה שהתקבלה. טקטיקה נוספת שנקט היה לקדם פוליטיקאים שהצטרפו למחנה הדמים בהובלתו, בשיטת “יד רוחצת יד״, או במילים פשוטות: מי שיוציא לפועל את מדיניות הרדיפה, יקודם בסולם הדרגות של המפלגה. אחת הדוגמאות הבולטות הוא בו שי-לאי, שנחשב לכוכב העולה בשורות המפלגה. הוא קודם בתוך ארבע שנים מתפקיד ראש עיר, למושל פרובינציה ולשר מסחר.

ידוע כי בתקופתו של בו כמושל פרובינציה, הוא הקצה סכום עתק לבנייה מחדש של בתי כלא, שאחד מהם היה מחנה העבודה בכפייה מא-סאן-ג׳יא, שאותו הרחיב עד שהפך להיות עיר הכלא הראשונה בסין. המחנה היה לגיהנום עלי אדמות עבור האסירים, רבים מהם מתרגלי פאלון גונג. אלפי דיווחים בדבר עינויים הגיעו ממנו, והתפרסמו באתרים האוספים עדויות על הרדיפה.

על פי מקור בכיר בסין שדיבר עם האפוק טיימס, חוזים שחברות זרות חתמו עם אנשי מחנה הדמים, עלולים להתגלות בקרוב כחסרי תועלת

אנשיו של ג׳יאנג ממחנה הדמים חדרו לא רק לרמות הגבוהות ביותר בממשל ובפוליטיקה, אלא גם למערכת המשפט, לצבא ולמשטרה. ג׳יאנג אף הקים את “הוועדה לענייני פוליטיקה וחוק״ – גוף שקיבל תקציב גדול יותר מזה של צבא סין ושולט על “המוסד״ הסיני, על “השב״כ״ הסיני, על המשטרה ועל כוחות ביטחון הפנים במדינה. בראש הגוף הזה הוא הציב את נאמנו, ג׳ואו יונג-קאנג.

אנשי מחנה הדמים חדרו גם לתעשיות הרווחיות ביותר של סין: הם שלטו בתעשיית הנפט דרך חברות כמו CNPC ו-PetroChina; בתעשיית הטלקומוניקציה באמצעות China Mobile ו-China Unicom; ואפילו בתעשיית המזון ובמשרד הרכבות.

ב-2002 סיים ג׳יאנג דזה-מין את הקדנציה שלו כמזכ״ל המפלגה והמנהיג העליון שלה, והוחלף בהו ג׳ין-טאו. אף על פי שהו השתייך למחנה הנגדי, הוא לא העז לנקוט בפעולה נגד מחנה הדמים, כנראה משום שאנשי מחנה הדמים כבר החזיקו בתפקידים בכירים וכוחם היה רב מדי. היה לכך מחיר: במשמרת של הו המשיכו להתרחב ולהתגבר הפשעים – ב-2006 אף הגיעה אלינו העדות הראשונה על קצירת איברים מאסירים בעודם חיים, פרקטיקה שנמשכת עד היום.

האקלים הפוליטי בסין השתנה שוב ב-6 בפברואר 2012, אז נעלם מביתו וואנג לי-ג׳ון, סגן ראש העיר צ׳ונג צ׳ינג ומפקד המשטרה בעיר. התברר שוואנג עלה על רכב אזרחי ונסע במשך ארבע שעות לעיר הסמוכה צ׳נג דו, נכנס לקונסוליה האמריקנית, העביר מסמכים המפלילים בכירים במחנה הדמים וביקש לערוק לארה״ב. האמריקנים הסגירו אותו בחזרה לממשל המרכזי בבייג׳ינג, שם הוא נחקר, נאסר והושלך לכלא.

חקירתו של וואנג הובילה לאפקט דומינו, שבמהלכו החלו ליפול אנשים במחנה הדמים בזה אחר זה. הם נחקרו והובאו למשפט.

בחודש נובמבר של אותה שנה עלה לשלטון שי ג׳ין-פינג המשתייך למחנה הנגדי, והחל להפיל בשיטתיות את אנשי מחנה הדמים, בזה אחר זה. הוא קרא למערכה הזאת “מערכה למלחמה בשחיתות״, שם מכובס לחיסול מחנה הדמים. המפלגה לא פרסמה נתונים רשמיים, אולם לפי שין-חואה, סוכנות החדשות של המפלגה, עד סוף 2014 “נענשו״ למעלה מ-20 אלף מאנשי המחנה, רבים מהם יושבים כעת בכלא.

3. כאן נכנס לתמונה גל התביעות נגד ג׳יאנג דזה-מין שמביא לקדמת הבמה את החטא העיקרי של אנשי מחנה הדמים – פשעים נגד האנושות. בינתיים נראה שמלבד כמה מקרים שבהם נעצרו מגישי התביעות ואף הושלכו לכלא, הרוב אינם נעצרים ולהנהגה הסינית אין קו מדיניות ברור לטיפול בנושא.

גל התביעות למעשה מבטיח שלמנהיג המכהן של סין, שי ג׳ין-פינג, לא תהיה לגיטימציה להמשיך להעלים עיין מהחטאים שבוצעו. עד היום הוא שפט את אנשי מחנה הדמים רק בעוון עבירות הקשורות בשחיתות, הלבנת הון והעלמת מס – עבירות שהם אכן ביצעו – אבל לא שפט אותם בעוון פשעים נגד האנושות. הציבור הסיני למעשה רומז לו עכשיו, שאם הוא לא יחשוף את האמת על מחנה הדמים, הם יעשו זאת.

שי ג׳ין-פינג כמובן לא ירצה להיתפס בעתיד בתור האיש שבמשמרת שלו בוצעו הפשעים, ולכן יהיה לו חשוב להדביק את החטאים לאנשים שבאמת ביצעו אותם – אנשי מחנה הדמים, כך על פי מקורות של אפוק טיימס בסין. אבל כאן הוא נתקל בבעיה – הוא לא יכול להוציא החוצה את הנושא, מחוץ למסדרונות ההנהגה, מכיוון שהודאה בפשעים כמו קצירת איברים למשל, יכולה להפיל את כל המפלגה עצמה.

אם שי ג׳ין-פינג אכן יחליט לחשוף את הפשעים ולסכן את יציבות המפלגה, עיתוי מצוין יכול להיות במשפטו של ג׳יאנג דזה-מין, שיומו כנראה הולך ומתקרב. בחודש אוגוסט פנה מקור בכיר בהנהגה הסינית לעורך במהדורה הסינית של אפוק טיימס, וסיפר שב-15 באוגוסט הם ביצעו את הצעד המשמעותי הראשון נגד ג׳יאנג. לפי המקור, שאפוק טיימס סומך על מהימנותו בגלל זהותו ויכולתו לגשת לאינפורמציה ברמה הגבוהה ביותר של ההנהגה, ג׳יאנג “נמצא תחת פיקוח״, כלומר חופש התנועה שלו הוגבל.

אם הפשעים לא ייחשפו במשפטו של ג׳יאנג, נראה כי הציבור הסיני ידאג לחשוף אותם, כפי שעולה מגל התביעות. כך שבכל מקרה, קיימים כרגע שני תרחישים המנבאים שחורות לעתיד המפלגה וההנהגה הנוכחית.

4. איך כל זה קשור אלינו, אולי חלקכם שואלים. “כשסין מתעטשת, העולם מצטנן״, הייתה אחת הקלישאות שנשמעו במהלך המשבר הבורסאי האחרון בחודש יולי, שבו נפלה הבורסה הסינית בקרוב ל-40 אחוז וגררה איתה למטה בורסות במדינות רבות אחרות בעולם.

למה בעצם העולם מצטנן? פשוט מאוד – כי הוא חשוף לסין. רוב החומרים שמרכיבים את הציוד האלקטרוני שלנו מגיעים מסין, סחורות מגוונות מיובאות משם, חברות ישראליות ואמריקניות הפכו את השוק הסיני לבסיס פעילותן, יצרני רכב עברו לייצר שם, וכמעט כל הביגוד שלנו, הצעצועים, הרהיטים והמכשירים הם משם. אם תלכו רחוק יותר – אפילו ארגוני טרור בגדה מקבלים אספקת רקטות מסין (Made In China, דרך איראן).

אבל אם נשים לרגע את הקלישאה המוכרת בצד, נגלה שנפתחה כאן חזית נוספת, מדאיגה אולי אף יותר: מתברר שמנהיג סין שי ג׳ין-פינג לא רק מוריד את אנשי מחנה הדמים, אלא גם מעניש את כל מי שלחץ להם ידיים ויצר קשרים עסקיים איתם. מטרתו היא לייבש את המקורות הכלכליים ולפגוע בתשתית הפיננסית של מחנה הדמים. חלק מהנפגעים: חברות מערביות גדולות, ביניהן יש אפילו לפחות חברה ישראלית אחת.

קחו לדוגמה את ביל גייטס ומיקרוסופט. יום בהיר אחד בחודש יולי 2014, פשטו כ-100 חוקרים על משרדי מיקרוסופט בסין ודרשו לראות חוזים, ספרי חשבונות ותכתובות דוא״ל. מיקרוסופט נקנסה ב-140 מיליון דולר והואשמה בהעלמת מס. אבל המנהלים המבולבלים בחברה לא הצליחו להבין למה, מה עשו שלא כחוק ואיפה טעו. החקירה הזו, הם חשו, לא בדיוק קשורה לחוק.

הם צדקו. היא קשורה לעובדה שגייטס לחץ את ידיו של ג׳יאנג דזה-מין מספר פעמים וניהל איתו קשרים עסקיים. הפעם הראשונה הייתה ב-1994 כשהחליט למכור את מערכת ההפעלה שלו לסינים, וניסה לחדור לשוק. הפעם שנייה הייתה ב-1995, אז אפילו בנו של ג׳יאנג נכנס כשותף (50 אחוז) בפורטל האינטרנט של מיקרוסופט סין.

החקירה גם קשורה בעובדה ש״תאגיד הנפט הלאומי״ של סין, חברה ממשלתית שבראשה עמד עד לאחרונה ג׳ואו יונג-קאנג – יד ימינו של ג׳יאנג דזה-מין – השתמשה בשירותי המייל של מיקרוסופט. מיקרוסופט גם קיבלה שירותי ייעוץ בדא-ליאן מחברה בשם אקסנטור הנחשבת למעוז של מחנה הדמים. מעניין שגם היא זכתה לפשיטה דומה לזו שהייתה על מיקרוסופט.

לחברת הטלקום האמריקנית קוואלקום יש סיפור דומה. בשנות ה-90 היא התקשתה להיכנס לסין, ולכן נעזרה בביל קלינטון שדיבר ישירות עם ג׳יאנג דזה-מין על מעלותיה של החברה ולחץ את ידיו. ב-2013-2012 כבר כמעט מחצית מרווחיה של החברה הגיעו מסין, אבל אז החלה המערכה נגד מחנה הדמים. החוקרים שהגיעו למשרדי קוואלקום קראו לפשיטה בשם המכובס “מערכה נגד מונופולים״, קנסו את קוואלקום בסכום של קרוב למיליארד דולר, ואילצו אותה להוריד את מחירי הרישיונות שלה.

לפחות 30 חברות זרות נפגעו לאחרונה במערכה ״נגד המונופולים״ שמוביל שי ג׳ין-פינג במסגרת “המערכה למלחמה בשחיתות״ שהיא בעצם המערכה להורדת מחנה הדמים וכל מי שקשור אליו או ניהל קשרים עסקיים איתו. בין החברות תמצאו את הבנק ג׳יי. פי. מורגן, את חברת הפרמה גלוקסו-סמית׳-קליין, את אאודי, סמסונג, LG, ג׳נרל מוטורס ועוד חברות רבות אחרות. כולן לחצו ידיים למחנה הלא נכון, ואת חלקן מנהלים, מהצד הסיני של החברה, אנשים ממחנה הדמים.

אפילו החברה שרכשה את תנובה נפגעה – תאגיד ברייטפוד. באוגוסט פורסם כי יו״ר ברייטפוד לשעבר וואנג דזונג-נאן, האיש שהקים את התאגיד ונלקח לחקירה, נידון ל-18 שנות מאסר. מחליפו, בן הנג-גו, שהוביל את מכירת תנובה לחברה הסינית, התפטר שלושה חודשים בלבד אחרי עסקת הענק, ככל הנראה מסיבות דומות.

מדוע? כי תאגיד ברייטפוד הוקם ב-2006 בהוראת ג׳יאנג דזה-מין. בשנות ה-50, לפני שכבש את ראשות המפלגה, ג׳יאנג היה המנכ״ל הראשון של מפעל המזון Yimin Food Factory שבסיסו בשנגחאי. Yimin היה כישלון, הפסיד כספים כל הזמן, והחליף בעלים ארבע פעמים, עד שב-2003 נאלץ לפטר עובדים שיצאו להפגין בגלל זה.

כשלוש שנים לאחר מכן, החליט ג׳יאנג להקים תאגיד מזון חדש שיאגד את מפעל Yilin הכושל ביחד עם כמה מפעלים נוספים, והציב בראש התאגיד את נאמנו ממחנה הדמים, היו״ר שנכלא מאוחר יותר, וואנג דזונג-נאן. וואנג, אגב, הצהיר בעבר שג׳יאנג היה זה שיצר את מותג ברייטפוד.

הנה תחזית קודרת נוספת: על פי מקור בכיר בסין שדיבר עם האפוק טיימס, חוזים שחברות זרות חתמו עם אנשי מחנה הדמים, עלולים להתגלות בקרוב כחסרי תועלת.

אז מה המסקנה מכל זה? כל אנשי מחנה הדמים יישפטו ויושלכו לכלא. מי שיצר איתם קשרים עסקיים או ייצור בקרוב – ייפגע גם כן. וביום שבו ייוודעו בפומבי הפשעים האמיתיים שבגללם נופלים אותם אנשים, “סין תתעטש״ והמשך דרכה של המפלגה כולה יוצב בסימן שאלה.

הפוסט ״זה כמו לתבוע את היטלר בעודו בחיים״ הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

איך אפשר לסלוח לאויב הכי גדול שלך?

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

בתמונה המפורסמת של שחרור זוגות הילדים התאומים ממחנה ההשמדה אושוויץ, אווה קור הייתה עם אחותה בשורה הראשונה. זהו רגע סמלי, כבר בימים הראשונים במחנה, קור הבטיחה לעצמה שהיא תעשה הכול כדי שהיא ואחותה יצאו משם בחיים.

אמרתי לו שאני לא מפחדת ממנו יותר ושאני סולחת לו. הוא מצדו אמר שהוא מעדיף שאתן לו אגרוף בפרצוף ולא שאסלח לו

במשך הרבה שנים עשתה קור כל שביכולתה לספר לעולם את אשר קרה במחנה. היא סיפרה על הרגע בו הופרדו מאמן על ידי ד״ר ג׳וזף מנגלה שחיפש תאומים, על הניסויים שעשה בה ובאחותה, ועל האסירים האחרים. היא ידעה שיש דברים שהדחיקה ואינה זוכרת, ולכן חיפשה במשך זמן רב את זוגות התאומים האחרים. כשמצאה אותם, יצאה למסע של ריפוי עצמי במהלכו גם הקימה ארגון ומוזיאון המוקדש כולו לילדים שעשו עליהם ניסויים במעבדת המוות של אושוויץ.

יום אחד הוזמנה קור לדבר בכנס רופאים בבוסטון. להזמנה צורפה בקשה שהפתיעה וזעזעה אותה: “הביאי אתך רופא נאצי שהיה גם באושוויץ ושיוכל לדבר על מה שקרה שם״. קור נשארה ללא מילים. אחרי כמה רגעים היא נזכרה שבאחד מהסרטים התיעודיים שהתראיינה אליהם התראיין גם רופא שהיה במחנה: ד״ר האנס מונץ.

ג׳ודית אורלוף, פסיכיאטרית שמנחה מטופלים להגדיל את ליבם ולסלוח  |  באדיבות ג׳ודית אורלוף

ג׳ודית אורלוף, פסיכיאטרית שמנחה מטופלים להגדיל את ליבם ולסלוח | באדיבות ג׳ודית אורלוף

היא יצרה איתו קשר, ומונץ הסכים לספר את זיכרונותיו, אך רק בראיון וידאו. כך, ביולי 1993 הגיעה קור לביתו של הרופא הנאצי, שאירח אותה כיד המלך. במהלך הפגישה היא שאלה אם הוא ראה את תאי הגזים. הוא סיפר לה שזה סיוט שרודף אותו, ותיאר לה את הזוועות שראה. קור שאלה אותו אם יהיה מוכן להיפגש איתה באושוויץ ולחתום על הצהרה שהיו תאי גזים. הוא ענה שישמח לעשות זאת.

במשך כמה חודשים לפני הפגישה המיוחלת באושוויץ, קור לא מצאה מנוחה. היא הרגישה שהיא צריכה לתת משהו בתמורה לרופא. היא רצתה להודות לו. היא הסתובבה בכל החנויות ולא מצאה דבר, ולבסוף, אחרי התחבטויות פנימיות, היא מצאה את המתנה המושלמת: היא תכתוב לו מכתב מחילה ממנה על מה שעשה.

״ידעתי שזאת מתנה משמעותית, אבל היא בעצם הפכה למתנה שנתתי לעצמי״, כותבת קור בטקסט שנכתב לפרויקט מיוחד הנקרא ״פרויקט המחילה״ , שמאגד התנסויות של אנשים שבחרו לסלוח. “פתאום הבנתי שאני לא קורבן חסר תקווה וחסר כוח״, מוסיפה קור. לאחר שהגישה את המכתב לחברתה הטובה למטרת הגהה, הציעה החברה רעיון נוסף: “אז עכשיו, מדוע שלא תסלחי גם לד״ר מנגלה?״

כשאמרתי את המילים ׳אני סולח לך׳, הרגשתי הקלה עצומה. ברגע ההוא הבנתי שעשיתי את הטובה הגדולה ביותר לעצמי

קור הופתעה. היא תמיד חשבה שלעולם לא תוכל לסלוח למנגלה על מה שעשה. אבל באותו רגע משהו קרה. “הבנתי שהיה לי את הכוח עכשיו… את הכוח לסלוח. הייתה לי הזכות להשתמש בו, ואף אחד לא יכול היה לקחת את זה ממני״, היא כותבת.

ביום השנה החמישים לשחרור אושוויץ עמדו קור וד״ר מונץ לצד הריסות תאי הגזים במחנה. הוא חתם על הצהרה שתאי הגזים התקיימו, וקור אמרה בנאומה: ״אני, אווה מוזס קור, תאומה ששרדה את ניסויי הילדים של ג׳וזף מנגלה באושוויץ לפני 50 שנה, סולחת לכל הנאצים שהשתתפו בדרך ישירה או לא ישירה ברצח משפחתי וברצח מיליונים אחרים״.

״כשעשיתי זאת, הרגשתי נטל כבד שמוסר ממני. לא הייתי יותר אחוזה על ידי השנאה, הייתי סוף סוף חופשיה״, היא כותבת. התאומים האחרים שהיו בין החיים התקשו לתפוס את המעשה שלה, כמו גם ניצולי שואה נוספים. רבים מהם טענו שאין זו זכותם של הניצולים לסלוח, מה שעשוי להשתמע כסליחה בשם כל הקורבנות. אחרים אמרו שהסליחה מפחיתה מן המשמעות של הזוועות שקרו, או פוטרת את האחראים ממשפט צדק. אך קור נשארה בשלה. הסליחה, היא הסבירה, משמשת כזרעים לשלום, ואילו הרצון בנקמה מזין את השנאה ואת המלחמה.

כמו קור, אלפי אנשים בעולם, שנפגעו פיזית ונפשית מפשעים חמורים, או שאיבדו את משפחתם, בוחרים לסלוח לתוקף שלהם. אבל מה זה בדיוק אומר לסלוח למישהו שפגע בך? האם זה אומר שאינך דורש שייעשה צדק? האם זה אומר שאתה פוטר את התוקף מהאחריות למעשיו? איך מגיעים למצב שבו אפשר לשחרר את הכעס על מה שקרה או את הרצון לנקמה ופשוט לסלוח?

התאומות מרים ואוה קור ביום השחרור ממחנה ההשמדה אאושוויץ (הילדות עם כובע הצמר על ראשן)

התאומות מרים ואוה קור ביום השחרור ממחנה ההשמדה אאושוויץ (הילדות עם כובע הצמר על ראשן)


הפוסט איך אפשר לסלוח לאויב הכי גדול שלך? הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

״הטיפול הזה יעשה אותי צעירה לתמיד״

$
0
0
תמונה: BioViva

תמונה: BioViva

השעה הייתה 7:00 בבוקר כשליז פריש התעוררה, ונזכרה בבת אחת: ״רגע, היום זה היום!״. צוות הצילום כבר הגיע לתעד את הרגעים הגורליים ביום המשמעותי בחייה. בעוד כמה שעות היא תשכב במרפאה ותקבל זריקה מיוחדת, טיפול רפואי שאף אדם בעולם עוד לא קיבל. השלכות הטיפול אינן ידועות – כל האפשרויות פתוחות: היא עלולה למות מוות מייסר, והיא עשויה לעצור את ההזדקנות ולהאריך את חייה.

התרחיש הגרוע ביותר הוא מן הסתם מוות. בעצם לא, אני חושבת שהתרחיש הגרוע ביותר הוא שהטיפול לא יעבוד, שלא יהיו שום תוצאות

תבינו, פריש אינה חולה. היא בת 44, ונראית צעירה הרבה יותר ובריאה כשור. אבל מגדירה את עצמה כמי שסובלת ממחלה. ״יש לי את מחלת ההזדקנות״, היא מסבירה. כן, פריש מתייחסת להזדקנות כמחלה, ולכן היא לא מתכוונת לעצור עד שהיא תמצא לה מרפא.

החברה שהקימה פריש, BioViva, שמה לעצמה למטרה לעצור את ההזדקנות, להאריך את החיים, ולמצוא מרפא למחלות כמו אלצהיימר וסרטן באמצעות ריפוי גני. הרעיון פשוט: אם הגנים אחראים לתהליך ההזדקנות, מדוע שלא נשתמש בהם כדי לעצור אותו, או אפילו להפוך אותו?

פריש נסערת מאוד מהרעיון הזה, ולא מוכנה להמתין לאישורים של מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) כדי להתחיל בניסויים. במקום זאת, היא החליטה לעשות את הניסוי הראשון על עצמה. כדי לא להסתבך עם החוק, היא טסה אל מחוץ לארצות הברית, למקום שאין היא מסכימה לחשוף, כדי לבצע את הטיפול במרפאה שאותה היא איננה מוכנה לחשוף, על ידי צוות רפואי שאת זהותו היא שומרת בסוד. גם את הוועד המייעץ של החברה היא לא יידעה במהלך שעשתה. אפילו למשפחתה לא סיפרה שהיא עומדת לעבור את הטיפול הניסיוני.

למה כל הסודיות הזאת?


״עד שיהיו לנו תוצאות, עד שנדע שזה יעבוד, אני רוצה להגן על כל מי שמעורב בכך. זה חשוב לי מאוד״.

כדי שאם משהו יקרה אף אחד לא יואשם במעורבותו בניסוי?


״אני מניחה שזה העניין. אני גם לא צריכה שידפקו על דלתות המעורבים בזה כדי לקבל אינפורמציה נוספת. אנחנו צריכים לראות שיש תוצאות, אחרת באמת שאין על מה לדבר״.

מתי נדע אם זה עבד? 


הפוסט ״הטיפול הזה יעשה אותי צעירה לתמיד״ הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

איך לשנות הרגלים רעים במדינה

$
0
0
ציור: ZhichingChen/ET

ציור: ZhichingChen/ET

תושבי פרובינציית מין חששו מאוד להידבק במחלות מדבקות באותם ימים של שושלת סווי במאה ה-6 לספירה. שי גונג-יי בדיוק מונה להיות מושל הפרובינציה, והחל לחוש לא בנוח מהמצב. כשאדם כלשהו נעשה חולה, כולם שמרו ממנו מרחק. אפילו משפחתו הייתה זונחת אותו, והחולה היה נשאר למות לבדו.

התורה הקונפוציאנית מלמדת שתפקידו של שליט הוא להנחיל את המוסריות בעם

שי גונג-יי החליט לעשות מעשה. הוא שלח אנשים להביא למשרדו מאות חולים על אלונקות מרחבי האזור, רכש עבורם תרופות מכספו ודאג באופן אישי שהחולים יאכלו. שי ביקש להעביר בכך מסר לתושבים: המושל ידאג עבור האזרחים בשם משפחותיהם.

בכל פעם שאחד החולים הבריא, המשפחה נקראה לאסוף אותו בחזרה לביתו. המשפחות, כולל בניהם ונכדיהם של החולים, התביישו מאוד בעצמם, והודו למושל. כך התושבים המקומיים החלו לדאוג בעצמם לחולים, והמנהג באזור השתנה.

נכתב על שי שכנשפטו במחוזו נאשמים למאסר, הוא נשאר במשרדו כל הלילה ולא חזר הביתה. ״מדוע אתה גורם לעצמך לסבל שכזה?״ שאלו אותו אנשיו.

״אנשים נשמפטים משום שאני, כמושל, לא הצלחתי להנחיל את המוסר״, הוא ענה. ״כיצד אוכל לחוש בנוח כשאנשים בתחום שיפוטי נכלאים?״ מסופר שהפשעים הלכו ופחתו במחוזו של שי גונג-יי, והכפרים והעיירות נעשו לשלוות ובטוחות יותר.

התורה הקונפוציאנית מלמדת שתפקידו של שליט הוא להנחיל את המוסריות בעם. שינוי כזה בעם הוא יכול לבצע רק אם יבצע שינוי מוסרי בעצמו, וידאג לשפר את עצמו ללא הרף. לכן, רבים מהקיסרים בסין העתיקה הרבו במדיטציה ובלמידת כתבים שעסקו בשיפור עצמי.

ב״תורת הגדול״, אחד הכתבים המכוננים בקונפוציאניזם, נכתב: ״כשהקדמונים רצו להקרין את המוסר, הם ראשית השליטו סדר במדינתם. כדי לעשות זאת, ראשית הם הביאו להרמוניה את משפחתם. כדי לעשות זאת, ראשית הם טיפחו את אופיים המוסרי. כדי לעשות זאת, ראשית הם תיקנו את לבם״.

אחד מאותם ״קדמונים״ שהטקסטים הקונפוציאניים מרבים להתייחס אליהם היה הקיסר שון, קיסר מיתולוגי שלפי התרבות הסינית חי לפני יותר מ-4,200 שנה. שון נחשב למופת מוסרי בתרבות הסינית. עוד לפני שנהיה לקיסר, מסופר שבזכות אופיו המוסרי הוא הצליח לתקן הרבה עוולות. אחד הסיפורים הוא מהתקופה שבה עסק שון בקדרות. שון היה קדר מוכשר מאוד, שהצליח לפתח טכניקות מרשימות ולייצר כלים יפהפיים ועמידים, ונהג למכור אותם במחירים הגונים. בכל פעם שקדר התעניין בטכניקה שלו, שון לימד אותו בשמחה ללא תמורה.

בינתיים, באזור אחר, מרוחק, עלה הביקוש לכלי חרס. הקדרים באזור החלו לעגל פינות כדי להגדיל את רווחיהם. הם חסכו בעבודה ובזמן, לא שרפו את הכלים כראוי, והסירים שמכרו נשברו זמן קצר לאחר שרכשו אותם. הקדרים הצליחו להרוויח כסף רב בזכות החיסכון, וגם בזכות העובדה שתושבי האזור נדרשו לשוב ולקנות סירים נוספים.

כששמע זאת שון, הוא החליט לעבור לאותו אזור באופן זמני, ופתח שם עסק לקדרות. שון התחיל לייצר סירים עמידים, ואף עמל בכל יום לשפר את הטכניקה שלו ולהמשיך ללמוד את המלאכה. כולם אהבו את הסירים של שון, והקדרים האחרים החלו לאבד את לקוחותיהם. הקדרים כעסו עליו והחלו לעשות לו צרות. שון רק השיב להם בשלווה: ״כולנו מייצרים סירים, מדוע הלקוחות בוחרים בסירים שלי?״

״הסירים שלך עמידים יותר וזולים יותר״, ענו הקדרים, ״עד שהגעת לכאן, אנשים קנו את הסירים שלנו. האם אינך מנסה לפגוע בעסקים שלנו במכוון?״

״אנשים קנו מכם כי לא הייתה להם ברירה. אילצתם אותם לקנות מוצרים שאינם רוצים״, ענה שון. ״אנחנו אומנים המתפרנסים מכישורינו״, אמרו הקדרים, ״אנחנו רוצים להרוויח כסף רב ולהתעשר, לא אכפת לנו אם נהיה נחמדים או לא!״

״העושר קיים בתוך טוב הלב״, ענה שון. ״בלי טוב לב, היכן תוכלו למצוא עושר? אם לא ארמה אחרים, אחרים גם לא ירמו אותי. אם ארמה אחרים, גם הם יתחילו לרמות אותי. כדי להתעשר רימיתם אחרים. עכשיו כולם מנסים להתעשר בדרכים לא ישרות באזור. אם האנשים בכל המקצועות באזור יתחילו למכור מוצרים גרועים כדי להתעשר, האם תוכלו עדיין להרוויח כסף רב? מה לגבי כל המוצרים שאתם צריכים לרכוש? גם אם תרוויחו יותר כסף, תצטרכו לבזבז יותר כסף על מוצרים אחרים. אז האין זה חכם להיות טוב לב?״

מסופר שהקדרים חדלו ממנהגם הרע, והחלו לייצר סירים איכותיים. גם בעלי מלאכה אחרים חדלו משימוש באמצעים לא ישרים שכאלה. שון המשיך לדרכו, והפך מאוחר יותר לקיסר לאחר שהקיסר הקודם חיפש אדם בעל מוסריות גבוהה כדי להעביר לו את השלטון.

הפוסט איך לשנות הרגלים רעים במדינה הופיע ראשון באפוק טיימס ישראל

מותק, החיות התכווצו

$
0
0
אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, חומרים: Fotolia

אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, חומרים: Fotolia

ליז האמונד נהנתה לטייל ברחבי העיר עם הג׳ירפה הננסית שלה. במיוחד בימי ראשון, כאשר הרחוב הראשי היה מלא במשפחות עם ילדים ובצעירים מחפשי בילויים. היא והג׳ירפה שלה, בגודל של צ׳יוואוואה, משכו תשומת לב אדירה. ילדים עמדו בתור ללטף ולהחזיק אותה, והמבוגרים התחרו בשאלות ובניחושים האם היא ג׳ירפה אמיתית, מה היא אוכלת ואיך היא מסתדרת עם כלבים וחתולים. כששאלו את האמונד שאלות בוטות מדי, כמו איפה אפשר לקנות אחת כזאת וכמה זה עולה, היא הייתה מתחמקת באלגנטיות, ובדרך כלל מספרת שהיא קיבלה אותה במתנה מידידים בחו״ל, ושהיא ממש לא יודעת איך ואיפה הם השיגו אותה.

מכיוון שאנחנו מתחילים לזהות את הגנים המשפיעים על האגרסיות של בעלי חיים, למה שלא נשתמש בהנדסה גנטית כדי להביא כמה בעלי חיים פראיים באמת לביתנו?

אם אתם חושבים שהג׳ירפה של האמונד דמיונית, נכון לרגע זה אתם צודקים. אבל היום שבו היא תיהפך למציאות מתקרב בצעדים גדולים. על פס הייצור כבר נמצאים חזרזירים ננסיים שאולי נראה בעתיד הקרוב ברחובות ישראל, לפחות עד שהביקוש והמחקר יתפתחו קצת יותר.

יצרנית החזרזירים, אגב, היא חברת הביוטכנולוגיה הסינית לחקר הגנום מהגדולות בעולם ששמה BGI – Beijing Genomics Institute. החזרזירים, שבשיא בגרותם מגיעים למשקל של כ-15 קילוגרם, כמו משקלו של כלב בינוני, הונדסו בהתחלה מתוך כוונה לשמש כמודלים במחקר רפואי על תרופות לבני אדם. אבל כאשר הם הוצגו לראשונה בספטמבר 2015 ב״מפגש הפסגה הבין-לאומי של מנהיגים בביוטכנולוגיה״, שנערך בשן-ג׳ן, סין, הם גנבו את כל תשומת הלב. באותו כינוס הודיעה BGI שהיא מתכוונת להתחיל למכור את החזרזירים כחיית מחמד במחיר התחלתי של כ-1,600 דולר כדי לבדוק את פוטנציאל השוק שלהם. ״אנחנו יכולים לייצר אותם בצבעים ובצורות פרווה לפי בקשה באמצעות עריכה גנטית״, הם סיפרו בכנס. “אנחנו מתכוונים לקחת כעת הזמנות מלקוחות ולבדוק מהו היקף הביקוש״.

החזרזירים הם אולי הסנונית הראשונה. עם הקלות והפשטות היחסית שבה טכנולוגיות חדשות מבצעות עריכה גנטית, קל כבר היום לבנות גן חיות ננסי שלם. לא מדובר רק בהקטנה של ג’ירפה או פיל, אלא בייצור חיות מחמד בעיצובים שונים, לפי ביקוש.

האם זו התערבות גסה בחוקי הטבע? ואולי בעצם אין בזה חדש – הרי כבר משחר ההיסטוריה אנחנו מייצרים זנים שונים של כלבים, חתולים וחיות למאכל. עכשיו אנחנו פשוט יודעים לעשות את זה ביעילות רבה יותר. האם יש בזה בעיה אקולוגית אולי? ומה לגבי הסבל שעוברים בעלי החיים?

הנדסה גנטית על פס הייצור

במכון הביוטכנולוגיה הסיני BGI מקווים לפענח את הצופן הגנטי של מיליון בני אדם, מיליון בעלי חיים ומיליון צמחים  |  תמונה: Scotted400/Wikipedia

במכון הביוטכנולוגיה הסיני BGI מקווים לפענח את הצופן הגנטי של מיליון בני אדם, מיליון בעלי חיים ומיליון צמחים | תמונה: Scotted400/Wikipedia

סין הצטרפה מאוחר יחסית לתחרות העולמית בהנדסה גנטית, אבל הצליחה להדביק את הפער במהירות. בתחילת שנות ה-90, כאשר התחיל פרויקט הגנום האנושי, המכון הסיני BGI היה עדיין קטן וחסר משמעות, והצליח להצטרף לפרויקט ממש לקראת סיומו. בתחילת שנות האלפיים הוא קנה את המכונות המשוכללות ביותר לפענוח רצף גנטי, וגייס קבוצה של חוקרים צעירים ונלהבים שהיו נחושים להצטרף לתחרות העולמית במציאת הגנום של כל בעלי החיים והצמחים בעולם.

זמן קצר לאחר מכן, ב-2002, המכון כבר רשם לזכותו הישג ראשון: הוא הצליח למפות ולפרסם במגזין Science את הרצף הגנטי של אורז מזן אינדיקה, מספר חודשים לפני שקבוצה בין-לאומית של חוקרים פרסמה את הרצף הגנטי של אורז מזן ג׳פוניקה. בהמשך מיפה המכון את הרצף הגנטי של מלפפונים ושל דב פנדה ענק, ובשיתוף עם מכונים ואוניברסיטאות בעולם פיענח את הגנום של תרנגולות, של תולעי משי, של אלף סוגים של בקטריות מעיים, ושל שלד קפוא בן 4,000 שנה מגרינלנד, לפי מגזין Nature. במכון הסיני אפילו מיפו גנום של אנטילופה טיבטית, שהיכולת שלה לדהור במהירות, בגובה של 4,500 מטר מעל פני הים, תוכל אולי ללמד אותנו משהו גם על יכולת ההסתגלות לגבהים של בני אדם.

אנחנו יכולים לייצר חזרזירים ננסיים בצבעים ובצורות פרווה לפי בקשה באמצעות עריכה גנטית

חזירון גמדי מהונדס גנטית של חברת הביוטכנולוגיה הסינית BGI  |  תמונה: Richard Elzey/Flickr

חזירון גמדי מהונדס גנטית של חברת הביוטכנולוגיה הסינית BGI | תמונה: Richard Elzey/Flickr

אבל הפרויקט העיקרי שהעלה את BGI על המפה היה הנדוס גנטי של חזירים. הסיבה לעניין העולמי בחזירים היא שמבחינה גנטית ופיזיולוגית הם דומים לבני אדם הרבה יותר מאשר חולדות ועכברים, ולכן הם מתאימים יותר כמודלים למחקר רפואי על מחלות ותרופות לבני אדם. אבל חזירים בגודל רגיל שוקלים כ-100 ק״ג, ולכן הוצאות ההחזקה והטיפול בהם גדולות. הכמות הגדולה של התרופות הניסיוניות היקרות שנדרשת עבורם, הייתה גם היא גורם מרתיע.

לכן מדענים עברו להשתמש בזן קטן יותר של חזירים המכונה “באמה״, השוקל רק 50-35 ק״ג. אבל במכון BGI הקטינו את חזירי הבאמה עוד יותר: באמצעות עריכה גנטית הם נטרלו את הייצור הנורמלי של הורמוני הגדילה של החזירים. כך נוצרו חזרזירים “גמדים״.

הכוונה המקורית, גם במקרה זה, הייתה להשתמש בהם למחקר רפואי. מה שלא צפו במכון היה שבמהלך כנס הפסגה בשן-ג׳ן יהפכו החזרזירים לאטרקציה המרכזית, פשוט משום שהם נראו חמודים כל כך, ויפתחו שוק חיות מחמד חדש שלא חשבו עליו קודם.

“מסביבנו הצטופף קהל רב יותר מאשר בכל מקום אחר בכנס״, סיפר למגזין Nature לארס בולונד, חוקר גנטיקה מאוניברסיטת ארהוס בדנמרק, שהיה שותף בפרויקט. “אנשים נקשרו לחזרזירים. כולם רצו להחזיק אותם״.

כבר לפני מספר שנים הוכח שיש ביקוש גדול לחזירוני מחמד קטנטנים. בעשורים האחרונים שווקו כ״חזירי ספל תה״ (Teacup pigs), בשל גודלם הקטן, כאלטרנטיבה לכלבים. פרסומות בכיכובם של ידוענים כמו פאריס הילטון וויקטוריה בקהאם מחזיקות בחיקן חזרזירים חמודים, שכנעו אנשים לקנות אותם מהמגדלים. אבל הבטחות המגדלים שהחזרזירים יישארו ננסיים התבדו. רבים מהחזירים, ששקלו רק 5 ק״ג כשהיו גורים, הגיעו בבגרותם למשקל של 50 ק״ג, השתוללו בבית ובחצר ונברו בפחי זבל. אנשים רבים לא יכלו להחזיק אותם יותר בבית ופשוט נטשו אותם, בכל רחבי ארה״ב. חוות מיוחדות שאספו את החזירים הודיעו שהן מלאות עד אפס מקום ולא יכולות לאסוף יותר מהם.

ד״ר דניאל מישורי: ״לוקחים יצור חי ומייצרים גרסה נחותה שלו ביחס לקרובים הטבעיים שלו״  |  תמונה: באדיבות ד״ר דניאל מישורי

ד״ר דניאל מישורי: ״לוקחים יצור חי ומייצרים גרסה נחותה שלו ביחס לקרובים הטבעיים שלו״ | תמונה: באדיבות ד״ר דניאל מישורי

במכון BGI אמרו למגזין Nature שדבר כזה בהחלט לא יקרה לחזרזירים שהם מייצרים. הם הבטיחו שהחזרזירים שלהם יישארו ללא שום ספק קטנטנים, כי זה בדי-אן-אי שלהם.

כך הפך BGI ליצרן הגדול בעולם של חזירים מהונדסים. במהלך ביקור שהם ערכו במכון לצוות טלוויזיה של הבי-בי-סי, סיפר אחד החוקרים הבכירים: “אנחנו יכולים לעשות שיבוט בהיקף גדול מאוד, אנחנו יכולים לעשות כאן בית חרושת לשיבוט״. אבל לא רק בית חרושת לשיבוט חיות. כתב הבי-בי-סי שבדק את המספרים, כתב כי “בבריטניה השיקו פרויקט השואף לעשות ריצוף גנטי של 10,000 בני אדם. בחברת BGI השאיפה היא לעשות ריצוף גנטי של מיליון בני אדם, מיליון בעלי חיים ומיליון צמחים״.

כיצד בוחרים ב-BGI לאיזה בעל חיים או צמח לעשות ריצוף גנטי? חוקר בחברה הסביר לבי-בי-סי כי צריך להתקיים אחד מתוך שלושה קריטריונים: אפשרות אחת היא שמדובר במשהו טעים. החברה חוקרת זנים שונים לתעשיית המזון, ובמזנון החברה מוגשות המנות המהונדסות. “מגישים אצלנו כל דבר, החל מדג דקר שגדול פי שניים מגודלו הנורמלי, ועד לחזיר וליוגורט״.

הקריטריון השני הוא שיהיה לריצוף תועלת לשימושים תעשייתיים, כמו טיפולים רפואיים או גידולים חקלאיים.

“הקריטריון השלישי״, הוסיף החוקר, ״הוא שזה משהו שנראה חמוד: פנדה, דב קוטב, פינגווין, צריך לעשות לו ריצוף גנטי. זה כמו לעשות דיגיטציה לכל היצורים המופלאים בעולם״.

אחת השאלות המעניינות שעולה בהקשר הזה, היא מה יקרה כשנבחין יום אחד שלשכנים שלנו יש “משהו חמוד” כמו פנדה ננסי. האם נוכל להמשיך בשגרת חיינו בלי לנסות להשיג “משהו חמוד” גם לעצמנו? פינגווין ננסי, למשל?

פארק היורה

המכונית חלפה במהירות מתחת לשער שעליו התנוסס שלט גדול: “פארק היורה״. בפנים, בתוך המעבדה, הם ראו פלא מתרחש לנגד עיניהם: מתוך הביצים הענקיות שהיו מונחות על מצע רך, מתחת למנורת חימום, בקעו בזה אחר זה דינוזאורים אמיתיים. בעוד הם מתבוננים פעורי פה, הפרופסור הסביר שכל התהליך היה פשוט מאוד: מצאו חלקי די-אן-אי של דינוזאור בתוך יתוש שעקץ דינוזאורים לפני עשרות מיליוני שנים, נלכד בתוך שרף של עץ והשתמר בתוך ענבר עד ימינו.

סצנה כזו, מתוך הסרט “פארק היורה”, כנראה תישאר בעתיד הנראה לעיין כמדע בדיוני. לא כי אי אפשר לשבט דינוזאור. אלא כי ממה שידוע היום, די-אן-אי שלם של דינוזאור לא יכול להשתמר עשרות מיליוני שנים. אבל זו לא בעיה בינתיים. כי אם אי אפשר לשבט דינוזאור, אולי לקוחות חברות הביו-טכנולוגיה החדשניות יבקשו ג׳ירפה ננסית או אנטילופה בגודל פינצ׳ר.

תאגידים שמרשים לעצמם לשחק את אלוהים עומדים למכור את הדברים האלה לבני אדם שלא מבינים את הדילמה המוסרית

למי שיש סבלנות רבה, אולי יוכל לקבל פילון ננסי, אחרי הריון של כמעט שנתיים. העתידן ד״ר רועי צזנה מתבדח בבלוג שלו שהוא כבר מצפה לתנין הננסי שלו. אחרי הכול, לתנין לוקח רק שלושה חודשים לבקוע מהביצה. ומה לגבי המזג התוקפני של התנין, קטן ככל שיהיה? אולי גם בזה אפשר יהיה לטפל.

״מכיוון שאנחנו מתחילים לזהות את הגנים המשפיעים על ההתנהגות ועל האגרסיות של בעלי חיים, למה שלא נשתמש בהנדסה גנטית כדי להביא כמה בעלי חיים פראיים באמת לביתנו?״, הוא כותב. ״לא הייתם רוצים טיגריס, בגודל מלא, שיהיה עדין יותר מחתלתול?״

מכירים את החתול רגדול (ragdoll)? זה עם העיניים הכחולות ש״נמרח״ עליך לגמרי כשמרימים אותו? ד”ר צזנה מתאר אותו כדוגמה לזן שפותח על ידי מגדלי חתולים כדי להיות ידידותי ונוח לגידול. אולי בקרוב נוכל להשתמש בהנדסה גנטית כדי להכניס תכונות ידידותיות ועדינות שכאלה לבעלי חיים אחרים. ואם אפשר לייצר חזירונים בצבע וטקסטורה של פרווה לפי בחירה, אולי אפשר לקבל פנתר ננסי בצבע ורוד, ג׳ירפה עם רעמה של אריה, ופינגווין בלבוש מעט צבעוני יותר?

“היום אנחנו לומדים את השפה בה השתמש אלוהים כדי ליצור חיים״, אמר הנשיא קלינטון במסיבת עיתונאים חגיגית בבית הלבן כאשר הושלמה הטיוטה הראשונה של פרויקט הגנום האנושי בשנת 2000. 15 שנה עברו מאז, והנושא הפך להיות רלוונטי יותר מאי פעם.

דמעות של חזרזיר

מה שנחשב לשעשוע והנאה עבור בני אדם עלול להזיק ולגרום סבל לבעלי חיים. ד״ר דניאל מישורי מבית הספר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב, העוסק בפילוסופיה ובאתיקה סביבתית, רואה בעיה בכך ש״לוקחים בעלי חיים והופכים אותם לצעצוע, באמצעות מניפולציה על התכונות הגופניות שלהם״ – בין אם עושים זאת באמצעות הנדסה גנטית או באמצעים המסורתיים של פיתוח זנים.

כדוגמה הוא נותן את הכלבים, שלאורך השנים שבהן בייתנו אותם מהזאב ועד לפודל ולצ׳יוואווה, גרמנו להם לא מעט סבל. “הזנים השונים של הכלבים הם לא באמת זנים של הטבע, אלא סוג של הכלאה של בעלי חיים בשביל לחזק תכונות מסוימות או להחליש אחרות. כשממשיכים כך להרבות אותם בתוך הקבוצה זה גורם גם לחולשות גנטיות שונות, וגם לתכונות שגורמות להם להיות לא בריאים״.

תן דוגמה. 


״למשל, יש כלבים קטנים מדי שחשופים לאבק מהרצפה וסובלים מבעיות ריאה, וכלבים גדולים מדי שסובלים מעודף שומן ומהתקפי לב״.

מישורי מסביר שכאשר מקטינים חזיר יוצרים את אותם סוגים של בעיות. חזיר רגיל, הוא מסביר, יכול למשל להגן על עצמו, וחזרזיר קטן לא. כלומר, לוקחים יצור חי ומייצרים גרסה נחותה שלו ביחס לקרובים הטבעיים שלו.

מישורי מסביר שאנחנו גורמים סבל גדול גם לזני בעלי חיים שאנחנו מפתחים לצורכי מאכל. “לפרות שתנובת החלב שלהן היא פי חמישה או פי עשרה מאשר תנובת החלב הטבעית, יש בעיות קשות בעטינים. כך גם לגבי תרנגולות שייצרו אותן, לאו דווקא בהנדסה גנטית, כך שיגדלו מהר יותר ושיהיה להן יותר בשר – הן לא מסוגלות להחזיק את המשקל של עצמן על רגליהן, וסובלות משברים. קיומן הוא קיום של סבל שרק ממלא צרכים אנושיים, וכאן טמונה הבעיה המוסרית״.

כלומר, הבעיה המוסרית נובעת מהצד האגואיסטי של בני האדם, שרודף אחרי הנאות.


“לא בדיוק. נכון שיש לנו צד אגואיסטי, אבל יש לנו גם צדדים יפים וטובים. יש לנו חמלה ואמפתיה. אני חושב שהבעיה היא לא בני האדם האגואיסטים, הבעיה היא חברות ותאגידים שמרשים לעצמם לשחק את אלוהים, ובסופו של דבר עומדים למכור את הדברים האלה לבני אדם שלא מבינים את הדילמה. הם יראו חזירון חמוד ויבטיחו להם שהוא לא יגדל, אבל הם לא יבינו שלמעשה מכרו להם בעלי חיים שבמובן מסוים הם נכים.

״חלק מהאנשים שעומדים בראש התאגידים הם אנשים חסרי מצפון. לא כולם הם אנשים רעים, אלא שלשיטה הכלכלית שלנו יש היגיון פנימי שאומר: ׳בואו ננסה להרוויח, להשתלט על השוק, להגיע לשורה התחתונה עם כמה שיותר רווחים׳. וזו הבעיה, שיש לנו עולם עם תמריצים כלכליים שלא מעודד חשיבה מוסרית, או אם נשתמש במילים יותר ארציות, יש בעולם שלנו פחות אמפתיה, סימפטיה וחמלה ויותר חישוב קר של כמה ארוויח ומה יצא לי מזה״.

מעבר להשלכות האתיות של שינוי מינים, יש מדענים המזהירים מהשלכות העריכה הגנטית עצמה. בעלי חיים העוברים הנדסה גנטית עלולים להיות חשופים לסבל רב, כפי שמתארות במאמר בכתב העת The Canadian Veterinary Journal שלוש חוקרות: אליזבט אורמנדי, ג׳ולי דייל וגיי גריפין.

החוקרות מסבירות שמחקרים שנעשו בעבר הראו שיש מידה רבה של חוסר ודאות כשמבצעים עריכה גנטית במינים שונים. אפילו כשמדובר באותו מין שעבר את אותו שינוי גנטי, התוצאות יכולות להיות שונות ובלתי צפויות בפרטים השונים. הן מתארות בעלי חיים שנולדו עם נכויות בעקבות ניסויים בעריכה גנטית, או שפיתחו בעיות נפשיות ובעיות פוריות. ״קשה לחזות מראש את ההשפעה שתהיה לעריכה גנטית על בעל החיים״, הן כותבות.

בעיה אתית נוספת שהחוקרות מצביעות עליה היא הצורך בניסויים רבים במטרה להגיע לתוצאה הרצויה, מה שיכול לפגוע במספר רב של בעלי חיים במהלך הפיתוח של המין החדש הרצוי. בעלי החיים הסובלים בתהליך הם לא רק אלה שעוברים שינויים גנטיים ועלולים לסבול מבעיות שונות. מדובר גם באם הפונדקאית שאת העובר יש להשתיל ברחמה. האם השעשוע בגידול פילון ננסי שווה את כל הסבל הזה?

דאגה נוספת שמציגות החוקרות היא דאגה סביבתית. מינים שעברו שינויים גנטיים עלולים להשתחרר לחופשי, ולפגוע במערכת האקולוגית. בארץ, מינים שונים של בעלי חיים שהובאו לכאן למטרות שעשועים, כמו ציפור המיינה השחורה עם המקור הכתום, או הדררה, התוכי הטרופי הירוק המוכר, נהיו למינים פולשים. הם מתרבים בטבע וגורמים נזק רב למערכת אקולוגית שהם אינם אמורים להיות חלק ממנה, כשהם פוגעים במינים אחרים. נותן רק למתין ולראות למה יגרמו אריות מיניאטוריים או תנינים שיסתובבו באזורים העירוניים של הארץ.


איש הציפורים החכם יותר מסוכן CIA

$
0
0
אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, תמונות: Fotolia

אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳, תמונות: Fotolia

ביל פלאק (55) קימט את מצחו בניסיון לענות על השאלה שהופיעה על מסך המחשב בביתו: “האם צפון קוריאה תעשה ניסוי גרעיני לפני סוף השנה?״

זו לא הייתה השאלה היחידה שהוא ניסה להשיב עליה. היו עוד, למשל: “האם בשנה הקרובה מדינה מסוימת תפרוש מהאיחוד האירופי?״, ו״כמה מדינות נוספות ידווחו על התפרצות אבולה בחצי השנה הקרובה?״

כשפלאק סיים להזין את תשובותיו לשאלות שהופיעו בטופס האינטרנטי, הוא לחץ על כפתור “סיום״, ששלח את התשובות לגוף המחקר של קהילת המודיעין האמריקנית. אנשי המודיעין שקיבלו אותן התייחסו לתשובות ברצינות תהומית. הם ניתחו אותן בכובד ראש, ובדקו את נכונותן לאורך זמן.

אבל פלאק לא עשה מזה עניין גדול, ובטח שלא התרגש או נלחץ מכך. הוא בכלל עושה זאת כעבודה חלקית, שעה או שעתיים ביום, להנאתו. “את מבינה, אני בסך הכול צפָּר״, הוא אומר לי בריאיון. “אני לא מישהו שמבין בפוליטיקה או בכלכלה. אני אפילו לא קורא בקביעות עיתונים״.

לפני הריאיון שערכנו, פלאק אפילו דיווח בהתרגשות לארגון הצפרות שהצליח לזהות את ציפור השיר “ציצנית״ שחיה בפינלנד, ומשום מה בחרה לנדוד דרך מקום מגוריו בנברסקה, ארה״ב.

בין משפחה ומכרים פלאק לא נחשב לעילוי, אבל בתוך קהילת המודיעין, כך מתברר, החיזויים שלו זוכים לכבוד רב. למעשה פלאק די טוב בזה – הוא מצליח לחזות אירועים עולמיים שיקרו בעתיד, בסבירות גבוהה למדי.

ביל פלאק, עתידן-על / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

ביל פלאק, עתידן-על / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

יותר מדויק מאנשי ביון

בארבע השנים האחרונות, פלאק ו-3,000 אנשים פשוטים כמוהו ערכו חיזויים למגוון אירועים חשובים, החל מתנודות במחיר הזהב ועד לשאיפות הפוליטיות של ארדואן, כחלק מפרויקט בשם The Good Judgment Project – שהקימו שלושה פסיכולוגים ידועים, במסגרת מחקר מקיף שערכה קהילת המודיעין האמריקנית.

באופן בלתי צפוי, התחזיות שמספקים “פשוטי העם״ שמשתתפים בפרויקט – טובות אפילו יותר מאלה שמספקים אנליסטים מקצועיים עם גישה למידע מסווג – תחזית מעניינת בפני עצמה שאף אחד בקהילת המודיעין לא חזה שתתממש בעקביות, שוב ושוב.

כשפלאק קרא על הניסוי דרך איזשהו בלוג, הוא לא חשב שהוא יהיה טוב במיוחד בכך. “זה פשוט נראה לי מעניין והחלטתי להצטרף״, הוא מספר לאפוק טיימס. לא היה לו ידע מוקדם בגיאופוליטיקה או בכלכלה, אלא רק מיומנות בזיהוי ציפורים וידע בינוני בגלישה באינטרנט.

אחרי שנרשם הוא קיבל הדרכה קצרה וכללית מאנשי הפרויקט, וסיסמה לאתר האינטרנט שהציג שאלות על אירועים עתידיים בעלי משמעות לקהילת המודיעין. בסוף כל שאלה נדרש פלאק להעריך את ההסתברות שהיא תקרה.

כיוון שפלאק לא הגיע עם ידע קודם כמעט בשום נושא, הוא התחיל לחקור כל שאלה בחיפוש פשוט בגוגל. “אולי המיומנות שפיתחתי בזיהוי ציפורים, היכולת להיות בטוח שהציפור שאני רואה היא זו ולא אחרת, עזרה לי גם בחיזוי״, הוא מהרהר באפשרות.

פלאק גילה להפתעתו שהמספרים שמילא היו מוצלחים להפליא, והוא דורג בשני האחוזים העליונים בפרויקט. כלומר, החיזויים שלו היו טובים יותר ב-60 אחוז מיתר 3,000 המשתתפים, וב-30 אחוז מהחיזויים של אנליסטים מקצועיים בקהילת המודיעין.

הוא נקרא “עתידן על״, או במילים אחרות – מישהו שמצליח לחזות יותר טוב מאנליסטים מקצועיים האם למשל יהיה פיגוע טרור נוסף בפריז לפני סוף החודש הבא.

פלאק היה טוב כל כך, שהכניסו אותו לפורום של אנשים נוספים כמוהו, משני האחוזים העליונים שהשתתפו בפרויקט. כך הם יכלו להתייעץ ולשמוע דעות שונות, אבל עדיין, המידע שבו השתמשו היה זמין לכל אדם עם גישה לאינטרנט.

וכאן עלתה שאלה: איך יכול להיות שקבוצה של אנשים ממוצעים עם גישה לגוגל יכולה להגיע לתחזיות טובות יותר מאנשי קהילת המודיעין? איך זה בכלל אפשרי?

טורניר חיזוי

“לאנשים האלה, כמו פלאק, יש את זה״, אומר לי פרופ׳ פיליפ טטלוק, אחד משלושת הפסיכולוגים שהקימו את הפרויקט. “יש להם מיומנות אמיתית ומדידה של חיזוי, איך אירועים שונים בעולם יתפתחו, בין שלושה חודשים עד שנה וחצי קדימה״.

פרופסור פיליפ טטלוק, פסיכולוג וממקימי הפרויקט לשיפור יכולת החיזוי / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

פרופסור פיליפ טטלוק, פסיכולוג וממקימי הפרויקט לשיפור יכולת החיזוי / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

טטלוק החל להתעניין בחיזוי עוד בתחילת שנות ה-80, כשערך מחקר שנמשך עשרים שנה והשווה בין תחזיות של אנליסטים, של מומחים מהאקדמיה ושל מקצוענים אחרים. טטלוק ביקש מהם לחזות מה יקרה בשוק המניות, אילו ממשלות יעלו לשלטון, והאם יפרצו מלחמות ובעיות בוערות אחרות.

כך הוא הגיע למסקנה מפתיעה: תוצאות החיזוי של המומחים לא היו טובות יותר מניחוש מקרי. או כפי שהוא ניסח את זה, הן היו דומות לאלה של שימפנזה שמנסה לקלוע חיצים למטרה. למען הדיוק, המומחים הצליחו לחזות לא רע לטווח של שנה, אבל ככל שהטווח היה ארוך יותר, התוצאות התקרבו לחיצי השימפנזה.

ממצאיו ושורת המחץ על השימפנזה צוטטו בכלי התקשורת והוא הפך לשם דבר בתחום המחקר על חיזוי. כמה שנים מאוחר יותר, המודיעין האמריקני התחיל להתעניין בו.

ב-2003 קהילת המודיעין בארה״ב עברה טלטלה עזה. תחזיות שירותי הביון על הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק הופרכו, ובקהילה הוחלט שצריך למצוא דרך לשפר משמעותית את יכולת החיזוי של 20 אלף האנליסטים שלה.

כך נולד טורניר תחרויות חיזוי. חמש קבוצות שונות השתתפו בו, כל קבוצה עם שיטת חיזוי שונה. המטרה הייתה לבדוק מי מהן תמציא את שיטת החיזוי הטובה ביותר לאירועים שאנליסטים בשירותי הביון מתמודדים מולם כל יום: האם נשיא תוניסיה יברח למקלט מדיני נוח בחודש הבא, האם היורו יצנח מתחת ל-1.20 דולר במהלך השנה הקרובה ועוד.

פרופ׳ טטלוק הוזמן ליצור את אחת הקבוצות ולעמוד בראשה. וכך הוא יצר את The Good Judgment Project. כ-20 אלף מתנדבים היו בקבוצה שלו, שגויסו דרך בלוגים ופורומים מקצועיים. התמורה שקיבלו המשתתפים הייתה שובר מתנה מאמזון בשווי 250 דולר. פלאק היה אחד המתנדבים. ארבע הקבוצות האחרות הורכבו מאנשי אקדמיה ומומחים.

במשך ארבע שנות מחקר התבקשו הקבוצות לענות על 500 שאלות זהות, ולנצח קבוצה נוספת – קבוצת ביקורת שהשתמשה בשיטת “חוכמת ההמונים״.

“בשנה הראשונה למחקר, הקבוצה שלי הייתה טובה ב-60 אחוז מקבוצת הביקורת״, כותב טטלוק בספרו Superforecasting (ו2015), “ובשנה השנייה עברנו את המתחרים מאוניברסיטאות כמו מישיגן ו-MIT ב-30 עד 70 אחוז, והוחלט לפרק את הצוותים שלהם״.

כך הגיע פרופ׳ טטלוק לשתי מסקנות חשובות: אחת היא ששני אחוזים מהאנשים בקבוצה שלו מצטיינים במיוחד בחיזוי, ב-30 אחוז יותר מאנשי הביון. והמסקנה השנייה היא שקשה מאוד לאפיין אותם, אבל בכל זאת יש מכנה אחד משותף שמחבר ביניהם.

משוריינים רוסיים בחצי האי קרים / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

משוריינים רוסיים בחצי האי קרים / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

השיטה של עתידני העל

טטלוק ניסה לגלות את המכנה המשותף לעתידני העל. הוא מצא ביניהם עקרות בית לצד מהנדסים. אמנים לצד עורכי דין, וסטודנטים לצד פרופסורים. “בהתחלה היה מפתה מאוד לחשוב שעתידני העל האלה הם אולי סופר אינטליגנטים״, הוא אומר. אז הוא ערך להם מבחני אינטליגנציה.

מהמבחנים עלה שעתידני העל משתייכים לקבוצה העליונה של 20 אחוז באוכלוסייה, אבל רובם לא נמצאים בטווח הגאונות – אנשים עם איי-קיו 135 ומעלה. “אז נראה שאינטליגנציה וידע עוזרים, אבל הם עוזרים רק מעט מעבר לסף מסוים״.

מה אם כך הדבר העיקרי שמאפיין אותם?


“אני לא רוצה לצמצם את היכולת המיוחדת של עתידני העל לאיזו סיסמה קצרה, זה יהיה שטחי מידי, אבל אם הייתי חייב לצמצם, הייתי אומר שיש להם מידה נדירה של ‘חשיבה פתוחה פעילה׳״.

“חשיבה פתוחה פעילה״ הוא מונח שטבע הפסיכולוג פרופ׳ ג׳ונתן בארון מאוניברסיטת פנסילבניה. זה מתייחס לאנשים שלא רק מוכנים לשמוע ולהכיל אמונות, דעות ונקודות ראות של אנשים אחרים, אלא אפילו מחפשים אותן באופן פעיל, כדי לבחון ולשקול מחדש את האמונות והדעות של עצמם. כדי להוכיח את זה, טטלוק ביקש מעתידני העל לענות על מבחן פסיכולוגי שבארון בנה. תוצאות המבחן הוכיחו שעתידני העל הם אכן בעלי חשיבה פתוחה פעילה ברמה גבוהה מאוד.

איך זה התבטא בשיטות החיזוי שלהם?


“אחרי הפיגוע במערכת השבועון הסאטירי ‘שארלי הבדו׳ בפריז, בתחילת 2015, שאלנו את קבוצת המתנדבים שלנו מה ההסתברות שיהיה פיגוע נוסף כזה בצרפת, גרמניה, הולנד, דנמרק, ספרד, פורטוגל, או איטליה בין התאריכים 21 בינואר ועד ה-31 במארס 2015״.

טטלוק מסביר איך אחד מעתידני העל, מהנדס תוכנה בגמלאות, ניגש לענות על השאלה. בהתחלה הוא בדק כמה אירועי טרור איסלמיים היו בעולם בעבר, כדי לבסס מסגרת רחבה יותר של השאלה. אחר כך הוא בדק את פרטי המסגרת הספציפית שבה הוצגה השאלה: כמה אירועי טרור איסלמיים היו במדינות הספציפיות בחמש השנים האחרונות, מהם אמצעי הבטיחות שנוקטים במדינות השונות, וכיצד עלייתו של דאע״ש בעיראק ובסוריה שינתה את מפת הטרור.

לאחר ששקלל את כל הנתונים, ובהתחשב בטווח הזמן הקצר שאליו השאלה התייחסה, הוא הגיע להסתברות של 34 אחוז שיהיה פיגוע נוסף. אבל בשבילו זו הייתה רק תחילת הדרך, חומר הגלם הראשוני. בשלב הבא הוא הציג את תשובתו לעתידני העל האחרים, הסביר כיצד הגיע אליה, והשווה עם התשובות שלהם.

 ניסוי טילים בצפון קוריאה / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

ניסוי טילים בצפון קוריאה / תמונה: Viktor Drachev/AFP/Getty Images ,Chung Sung-Jun/Getty Images

עתידן על אחר בנה מאגר אינטרנטי עם מאות מקורות אינפורמציה שמתויגים לפי נושאים, אזורים גאוגרפיים ונטיות אידאולוגיות. הוא מקפיד לקרוא כל הזמן ניתוחים ודעות מנוגדים שסותרים אחד את השני. עתידן על אחר נוהג להתבונן תמיד מבחוץ על המסקנה שהגיע אליה ושואל את עצמו: “האם הייתי משתכנע אם מישהו אחר היה מציג לי את המסקנה הזאת? האם אין בה חורים?״

כשאני שואלת את פלאק, איך הוא יכול לחזות האם שרשרת פיגועים כמו שהייתה בפריז תתרחש שוב, הוא נותן תשובה מפתיעה בפשטות שלה. “במקרה כזה אני מבקש מעמיתים בצוות לקבל רקע כללי על האירוע, ואחר כך מחפש פרטים נוספים בחדשות. יש לי תואר שני במתמטיקה, אז מכל הפרטים שאני אוסף אני מנסה לבנות מודל מתמטי לחיזוי. אבל השאלה הזאת קשה במיוחד, כי שרשרת הפיגועים שהתרחשה עכשיו הייתה ראשונה מסוגה, כלומר אין לי נקודות התייחסות מהעבר״.

אז מקרים שקרו בעבר הם נקודת מפתח ביכולת לחזות את העתיד?


“פעמים רבות כן. זו נקודת התייחסות טובה, סוג של עוגן שממנו אפשר להתחיל. כי אם אני שוקע יותר מידי בפרטים של המקרה הספציפי, מבלי להתייחס להיסטוריה של אירועים קודמים, קל לי יותר לעשות הטיה לכיוון של הסתברות גבוהה שזה יקרה בערים אחרות גם כן״.

פליטים מגיעים בסירת גומי מסוריה. כמה מהם עוד יגיעו? / תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

פליטים מגיעים בסירת גומי מסוריה. כמה מהם עוד יגיעו? / תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

מה לדעתך התכונה החשובה ביותר של עתידן על? 


“גמישות מחשבתית, לא להיצמד יותר מידי לתחזית שעשית, או לדעה מסוימת שגיבשת בהתחלה, ולא להיות קשור במיוחד לאינפורמציה שמאשרת את הדעה שלך. בשלב מסוים התחלתי לאמן את עצמי בלהעלות טיעונים נגד עצמי. הייתי מדמיין מה עמית אחר בקבוצה היה אומר על הטיעון שלי״.

פלאק מספר לי על שאלה שהייתה קשה מדי עבורו – האם נתניהו יישאר ראש הממשלה בבחירות האחרונות בארץ. “בסופו של דבר ויתרתי על הניסיון לחזות את זה. זה היה קשה מדי, כי לא היה כאן רק עניין פוליטי של ימין ושמאל, אלא גם חיבה וחוסר חיבה אישיים, משתנים שהפכו את הכול למורכב מדי״.

התחזיות שמספקים “פשוטי העם״ טובות אפילו יותר מאלה שמספקים אנליסטים מקצועיים עם גישה למידע מסווג

 

מאת
 דינה גורדון

פרופסור דוד פסיג, חוקר עתידים וראש המעבדה למציאות מדומה באוניברסיטת בר אילן / צילום: יאירה יסמין

פרופסור דוד פסיג, חוקר עתידים וראש המעבדה למציאות מדומה באוניברסיטת בר אילן / צילום: יאירה יסמין

״המומחים עושים אקסטרפולציה לינארית״

מה דעתך על הטענה שיש אנשים שיכולים לחזות את העתיד טוב יותר ממומחים?

“אנחנו יודעים הרבה זמן שמומחים איבדו את יכולתם לחזות את העתיד. הסיבות לכך פשוטות. המומחים לומדים באותן אוניברסיטאות ואצל אותם מרצים, קוראים את אותם ספרים וגרים באותן שכונות. בסופו של דבר הם הופכים להיות אותו הדבר. אני מדמה את זה לכך שתיבת התהודה שלהם נאטמת. הם חיים בתוך תיבת תהודה שמזינה את עצמה. יש הרבה מאוד סימנים שמגיעים מבחוץ, אבל מכיוון שהם נמצאים בתוך תיבת התהודה שלהם, הם לא נותנים משקל נכון לסימנים האלה״.

אם המומחים איבדו את יכולתם, למה ארגונים כלכליים וממשלות ממשיכים להעסיק אותם?

“זאת הבעיה. ראשית, עוד לא השכילו להבין שהמומחים טובים בלהבין את העבר, הם טובים מקסימום בלהבין את ההווה. אבל הם אינם טובים בהבנת המגמות העתידיות. אנשים לא מבינים שמה שהמומחים עושים זה אקסטרפולציה לינארית. כלומר, משהו קרה היום ואני משליך את זה שנה או יותר קדימה. אין כמעט שום מערכת שעובדת ככה. הסבירות של אקסטרפולציה לינארית היא בין 30-20 אחוז. לכן לפעמים קורה שלאנשים שחזו משהו שהתממש נדבק דימוי של מומחה. זה קורה בתחומי הביטחון, הכלכלה והחברה״.

מה דעתך על “עתידני העל״?

“תמיד היה ידוע שיש קבוצה קטנה מאוד של אנשים שבאופן מקרי יכולה להגיע להבחנה מסוימת לגבי העתיד, אבל אין ביטחון שאם הם הצליחו לחזות טוב מספר פעמים, הם יוכלו תמיד להמשיך בכך. זה בדיוק הרעיון של חקר העתיד. לנסות לפתח שיטות עם מהימנות מדעית ברורה, שמצד אחד אינן סומכות על מומחים, ומצד שני גם לא מסתמכות על אנשים מקריים שהצליחו להגיע ביחד לאיזושהי תובנה טובה לגבי העתיד״.

אתה מתכוון לחוכמת ההמונים?

“כן, זו אחת השיטות. מה שפרופ׳ טטלוק מתאר שמאפיין את שני האחוזים של עתידני העל, אלו בדיוק המאפיינים של חוכמת ההמונים. תמיד יש מספר קטן מאוד של אנשים, זניח לחלוטין, עם יכולת בלתי רגילה לחזות את העתיד, וקשה מאוד לשחזר איך הם בדיוק עשו זאת, ואין לי יכולת למצוא אותם. יותר מזה, לפני שהעתיד התרחש, אין שום הבטחה שמה שהם אומרים אכן יתרחש. רק אחרי זה אני יודע שהם צדקו. לעומת זאת, בחקר העתיד, כשאני משתמש בשיטה מסודרת כלשהי, ומזהה עתיד מסוים, אני יודע באיזו סבירות אהיה צודק, כי השיטה מכתיבה לי את אחוז הסבירות. וכשמסתמכים על אנשים אין לנו מחוון כזה. בנוסף, אני יכול להשתמש בתחזיות של הרבה יותר אנשים, 100 אלף אנשים, וכך אגיע לדיוק הרבה יותר גדול״.

אתה משתמש בעבודה שלך בחוכמת ההמונים?

“כן, אבל זו רק אחת השיטות. יש מאות שיטות מחקר שבעזרתן אנחנו מנסים להבין מגמות, ולכל שיטה יש יתרון וחיסרון. לכל שיטה יש מידה של מהימנות, כלומר כמה היא מבטיחה לי שהתוצאה של החיזוי תתממש. אני יודע את זה מראש ומשקלל את זה בתהליך קבלת ההחלטות״.

כבר יצרו אלגוריתמים שבאמצעות ניתוח כמות עצומה של מידע מהעבר, חזו במדויק אירועים עתידיים שיתרחשו, כמו התפרצות כולרה למשל. מה שמביא חלק מהחוקרים לחשוב שבעתיד כבר לא יצטרכו להשתמש באנשים כדי לחזות דברים.

“גם במקרה של אלגוריתמים, אין הסתברות של 100 אחוז שהתחזיות יתממשו. המין האנושי עדיין פרימיטיבי מאוד בהבנה של מערכות מורכבות ומסובכות כמו העולם שלנו. כרגע המהימנות שלנו לזהות את הגורמים בתוך מערכות מורכבות ומסובכות היא בסביבות 60 אחוז. לכן אנחנו צריכים להיות מאד ענווים ואסור גם להסתמך על בן אדם מסוים, זה מסוכן מידי, אפילו אם הוא הצליח לחזות טוב מספר פעמים. אנחנו מכירים את זה מעסקים. מנכ״לים בעסקים מסוימים, שהלך להם מצויין פעמיים-שלוש, הופכים להיות כוכבים, משלמים להם הון עתק, ואז בפעם הרביעית הם מורידים את כל העסק לטמיון.

“הביקורת הכי גדולה שלי היא שכל המטרה שלנו היא בכלל לא לנסות לראות מה יהיה העתיד. המטרה היא לזהות מגמות כדי לנסות לראות מה אני יכול לעשות היום כדי לשנות אותן או לחזק אותן. ויש דברים שאנחנו לא יכולים לעשות לגביהם כלום, למשל אם נדע שאסטרואיד נע לכיוון כדור הארץ, אנחנו יכולים לעשות משהו?״

פסיכולוגיה

גיליון ״שליטה״

לאחר ששקלל את כל הנתונים, ובהתחשב בטווח הזמן הקצר שאליו השאלה התייחסה, הוא הגיע להסתברות של 34 אחוז שיהיה פיגוע נוסף

תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

הכירו את חוק היצירה הכפולה

$
0
0

אחד הספרים שהשפיעו עלי יותר מכל הוא הספר המשפיע והמצליח ביותר עד היום בנושא של תודעת אושר – ״Think and grow rich״ (1937).

את הספר כתב עיתונאי אמריקני צעיר בשם נפוליאון היל, שראיין יותר מ-500 אנשים מעשירי התקופה, ביניהם הנרי פורד, תומאס אלווה אדיסון, ג׳ון ד. רוקפלר, תיאודור רוזוולט, אלכסנדר גרהם בל ועוד רבים. את המחקר יזם ומימן איל הפלדה והמיליארדר אנדרו קרנגי.

בספר מתאר היל 13 עקרונות חשובים שמאפיינים את האנשים המצליחים ביותר בעולם ומשרטט מפה להשגת הצלחה גדולה בחיים, ולא רק הצלחה כלכלית. התובנה החשובה ביותר בספר היא שהמחשבות שלנו והיכולת לשלוט בהן, הן הכלי החשוב ביותר בדרכנו להצלחה.

בתרגום לעברית שם הספר הוא ״חשוב והתעשר״, כלומר, השמיטו את המילה ״גדל״ או ״צמח״. כן, רק תחשוב מחשבות, מבלי לעשות שום דבר, ותהפוך להיות עשיר… על הכריכה אפילו צוירו שטרות של דולרים שנופלים מהשמים. לא פלא שרוב הישראלים לא קנו את הספר, ואלו שקנו היו מהזן שחיפש התעשרות מהירה וקלה. לדעתי, בשמו העברי של הספר חסרה המילה החשובה ביותר בשם האנגלי – גדילה וצמיחה.

כל דבר הקיים בעולם בצורה פיזית, היה פעם רעיון או מחשבה במוחו של מישהו. מחשבה היא השלב הראשון של כל המצאה, מחפצים פשוטים ועד ליצירות מוסיקליות מורכבות

השם העברי היה צריך להיות – ״חשוב וגדל להיות עשיר״. המחשבה לבדה לא תגרום לאף אחד להיות עשיר או מאושר. עם זאת, היא כלי חשוב מאוד שראוי שנדע להפעילו כראוי.

חשיבה שונה יכולה ליצור שינוי גדול. יש לכך דוגמאות רבות בהיסטוריה. באמצע המאה ה-15 היה יוהן גוטנברג צורף זהב ולכן התמצא היטב במלאכת ההטבעה וההחתמה. הוא הבחין שכדי להדפיס על דפים מכינים לוחות שלמים מגולפים, ובאמצעותם מטביעים את הדפוס על נייר, תהליך שלקח הרבה מאוד זמן. הוא החליט שכדאי לנסות להכין תבניות של אותיות בודדות ממתכת וכך לסדר בכל פעם את האותיות בסדר הנחוץ להדפסת מילה או משפט. המעבר ה״קטן״ הזה חולל את מהפכת הדפוס הגדולה שאפשרה בהמשך הדרך הדפסה של ספרים בהיקפים שהאנושות לא ידעה קודם לכן. ההמצאה של גוטנברג נחשבת בעיני רבים להמצאה החשובה ביותר באלף הקודם.

מה מיוחד בהמצאה הזו? שגוטנברג חשב, לשם שינוי… ושינה. אז איך זה קשור לחיינו ומה אנחנו יכולים לעשות עם זה?

כל שינוי בעולם מתחיל במחשבה. זהו חלק מחוק הנקרא ״חוק היצירה הכפולה״. משמעותו היא שכל דבר שקיים בעולם בצורה פיזית, היה פעם רעיון או מחשבה במוחו של מישהו. המחשבה והרעיון הם השלב הראשון של כל המצאה, מחפצים פשוטים ועד ליצירות מוסיקאליות מורכבות.

ההבנה שכל דבר בעולם היה פעם רעיון מאפשרת לנו לרדת מהגבהים של המצאות פורצות דרך ולהתרכז בחיינו, במחשבות וברעיונות שלנו.

רוב האנשים מקדישים יותר זמן לתכנון של טיול משפחתי לתאילנד, מאשר לתכנן את הצעדים הבאים בחייהם.

תארו לעצמכם שבתחילת כל שנה הייתם מתכננים אותה, חושבים עליה ומציבים יעדים גדולים בתחומים שונים בחייכם.

אני מציע לכל אחד שלוש מחשבות ככלי מעולה לתכנון:

HAVE – איזה תוצאות אתם רוצים להשיג בתחומים השונים בחייכם?

DO – מה הייתם עושים אילו היו לכם 50 מיליון דולר בחשבון הבנק? מה אתם באמת רוצים ואוהבים לעשות?

BE – מה מאפיין את האדם שאתם רוצים להיות בעוד 10-5 שנים? רוב האנשים לעולם לא יחשבו על השאלות האלו ולכן גם רוב האנשים נשארים קפואים מבחינת המחשבות והידע שלהם.

לא כל אדם צריך או יכול להמציא תרופה לסרטן, אבל ראוי שכל אדם יקדיש זמן, מחשבה ותכנון לחייו, למטרות הגדולות שלו ברמה האישית, קריירה, בריאות, מערכות יחסים ועוד.

כדי לחשוב לשם שינוי, ובאמת לגרום לשינוי, ראוי שנרחיב דעת, נלמד, נתפתח ונשקיע בעצמנו. בדיוק כפי שכתב נפוליאון היל לפני כמעט 80 שנה – ״חשוב וגדל להיות עשיר״. עשיר במחשבות, עשיר בתודעה, עשיר באהבה ומערכות יחסים, עשיר בכסף, בבריאות ובחברים.

הסינים שגילו את אמריקה לפני קולומבוס


$
0
0
תמונות: Courtesy of John Ruskamp

תמונות: Courtesy of John Ruskamp

מקובל לחשוב שקולומבוס הוא הראשון שגילה את אמריקה במאה ה-16, או שלכל היותר הוויקינגים הקדימו אותו בכ-500 שנה. אולם חוקר תגליפים חובב גילה באתרים רבים במערב ארה״ב עשרות תגליפים שמציעים שלא רק שהסינים ביקרו באזורים האלו לפני כ-3,000 שנה, אלא שהם גם ניהלו קשרי תרבות ענפים עם התושבים האינדיאנים המקומיים שאכלסו את היבשת.21

פארק הפטרוגליפים הלאומי (פטרוגליף פירושו ציור חרוט בסלע) שמדינת ניו מקסיקו בדרום-מערב ארה״ב מושך אליו ארכיאולוגים והיסטוריונים רבים. לאורכו ולרוחבו של האזור שנמתח על פני 30 קמ״ר, מצויים מאות אתרים ארכיאולוגיים, חמישה הרי געש, וכ-24 אלף ציורים שנחרטו בסלע על ידי תושבים קדמונים.

רוב הציורים נראים כמו חיות, אנשים או צורות שונות ומורכבות. אבל כשד״ר ג׳ון רסקמפ, חוקר תגליפים חובב, סייר בפארק, הוא גילה על סלע גדול בשולי הפארק, הרחק מעל שביל ההליכה, מקבץ חריטות שמשכו את תשומת לבו.

כשהתקרב הוא הבחין שהחריטות דומות לאוסף של סימניות, משהו שלא ממש קשור להיסטוריה של שבטי הילידים האמריקנים המקומיים, אלא יותר להיסטוריה הסינית. בחשש ובסקרנות הוא החליט לשלוח את תצלומי החריטות לכמה מומחים שמבינים יותר ממנו, שאולי יעזרו לו להבין את פשרם של הסימונים החריגים.

ד״ר מייקל מדראנו, מנהל מחלקת ניהול המקורות של פארק הפטרוגליפים, מכיר טוב את תרבויות הילידים המקומיים. כבר 25 שנה הוא חוקר ועובד עם הממצאים הארכיאולוגיים שהם הותירו אחריהם. ״הסימונים האלו לא ממש נראים ככאלו שקשורים לשבטים המקומיים״, הוא אמר בתגובה לצילומים החריגים, ״נראה שהם קדומים למדי״.
31

לפרופ׳ אמריטוס דיוויד קייטלי מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, כבר היה קל יותר לזהות במה מדובר. במשך שנים הוא חוקר את ההיסטוריה המוקדמת של סין, בעיקר את תקופת הברונזה הסינית שהחלה בסביבות שנת 1,700 לפנה״ס.

את אוסף הסימניות שהופיעו בתצלום הוא תרגם לסימניות הסיניות הקדומות שיאן (להציע קרבן בסגידה לאבות הקדומים); צ׳וּאן (כלב); דָא (גדול); ג׳יֵה (להשתחוות בהערצה); ודא-ג׳ייא – שמו של המלך השלישי של תקופת שושלת שאנג, שעלה לשלטון במאה ה-16 לפנה״ס. מכל אלו, רסקמפ הגיע כך לתובנה שהסימניות מספרות על טקס הקרבת קורבנות לכבודו של המלך דא-ג׳ייא. הוא גם יודע לספר שבתקופה ההיא נעשה שימוש נפוץ בכלבים כקרבנות. פרופ׳ קייטלי גם הציע שאולי שמו של המלך יכול לרמז משהו על התקופה בה נחרטו הסימניות. 
41

אבל הסימונים שרואים על הסלעים האמריקנים לא כל כך דומים לסימניות הסיניות המוכרות כיום. אפילו לא לאלו המסורתיות שגובשו בהדרגה במהלך האלף הראשון לפני הספירה, עד שהתייצבו ככתב הסיני המסורתי המוכר, בערך במאה השנייה לספירה.

על גבי הסלעים הופיעו סימניות מכתב קדום יותר – כתב ״עצמות הניחוש״ (Oracle-Bone Writing), שנזנח לאחר נפילת שושלת שאנג. בתקופה המודרנית הכתב התגלה מחדש רק ב-1899, על גבי עצמות שכפי הנראה שימשו את מלכי השושלת בפולחן שערכו לחיזוי העתיד. כתב עצמות הניחוש נחשב כיום לצורה הקדומה המוכרת ביותר של כתב סיני. כתובת נוספת שזיהה רסקמפ על סלע אחר תורגמה כך: ״עשרת הימים הבאים יהיו מבשרי טובות״.

רסקמפ מסביר שמכיוון שהשימוש בכתב הקדום פסק בערך לפני 3,000 שנה, הסימניות מרמזות שככל הנראה הסינים הקדומים ביקרו בצפון אמריקה בערך בתקופה ההיא. 
5

עוד מספר רסקמפ כי ״עד כה זוהו על גבי סלעים ברחבי צפון אמריקה 84 סימונים שנראים כמו סימניות סיניות קדומות״. לדבריו, כל הסימונים, שהתגלו באריזונה, ביוטה, בנבדה, בקליפורניה ובאוקלהומה, נבחנו ואושרו על ידי מומחים. כיוון שבמקרים רבים סימניות כאלו מופיעות בסמיכות זו לזו, ביחד לדבריו הן יוצרות מסר שלם וקריא.

חוקר נוסף שהצטרף לרסקמפ בשנים האחרונות הוא פרופ׳ מא באו-צ׳ון מאוניברסיטת CNU שבבייג׳ינג. לאחר שבחן את הסימניות הוא אישר שבצורה ובמבנה שלהן הן אכן דומות לסימניות עצמות הניחוש הקדומות. ביולי האחרון הוא הודיע לרסקמפ, ״אני רוצה לספר לאנשי האקדמיה הסיניים על הממצאים החשובים שלך״.

אבל לא כולם תומכים בתגלית. במהדורת חודש יולי של כתב העת של החברה לארכיאולוגיה אמריקנית, ד״ר אנגוס קווינלן, מנכ״ל קרן אמנות הסלע של נבדה, פרסם מאמר סקירה על ספרו של רסקמפ, ״הדים אסיאתיים״ (Asiatic Echoes). במאמר טוען קווינלן ש״אם סינים קדמונים אכן ביקרו בצפון אמריקה בוודאי היינו מגלים שרידים ארכיאולוגיים כלשהם שהם הותירו מאחוריהם… כל דמיון בין סימונים סיניים קדומים לבין אמנות סלע בצפון אמריקה הוא מקרי בלבד״, וזה לטענתו בשל הגיוון הרב שניתן למצוא באמנות הסלע המקומית הקדומה.

האגדה הסינית על היבשת שממזרח

מתברר שאם נעמיק מעט במיתוסים הסיניים, נראה שאחד מהם מתאר יבשה גדולה הרחק ממזרח לסין, שלפי התיאורים דומה במידה מסוימת לצפון אמריקה. מגוון טקסטים סיניים קדומים מזכירים את הארץ שנחשבה שנים רבות למיתולוגית – פו-סאנג (Fusang).

בספר ״הקלסיקה של ההרים והימים״ (Shan Hai Jing בסינית), הנחשב לספר הגיאוגרפיה הסיני הקדום ביותר ומיוחס פעמים רבות למאה ה-22 לפנה״ס, מוזכרת פו-סאנג כארץ גדולה הרחק ממזרח לסין. הספר מתייחס בין היתר לעצים הגבוהים שצומחים בה. הוי שן, נזיר בודהיסטי, סיפר מאוחר יותר שפו-סאנג שוכנת במרחק כ-20,000 לי ממזרח לסין, כלומר כ-10,000 קילומטר, בערך המרחק בין סין לחוף המערבי של ארה״ב.

שיר מהמאה השלישית לספירה מתאר את פו-סאנג כמקום היוולדה של השמש: ״ממזרח לאוקיינוס המזרחי שוכנים חופיה של פו-סאנג. אם לאחר שתעגון בחופה תמשיך במסעך עוד כ-10,000 לי (כ-5,000 קילומטר) מזרחה, תגיע לאוקיאנוס נוסף, כחול, ענק, עצום וחסר גבולות״. גם במקרה הזה סדרי הגודל של המרחקים מקורבים למדי למידות האמיתיות – המרחק בין החוף המזרחי של ארה״ב לחופה המערבי הוא כ-5,280 קילומטר.

לאורך ההיסטוריה הסינית נהגו להתייחס לפו-סאנג המסתורית כאל מיתולוגיה בלבד. אולי כעת, לאחר שהתגלו הסימניות הסיניות הקדומות ביוטה ובאריזונה, סיפורי המיתולוגיה יוצגו באור חדש. ואולי, רק אולי, יחליטו יום אחד לשנות גם את ספרי ההיסטוריה שלנו במערב, לפיהם קולומבוס היה הראשון שגילה את אמריקה.

מהנדס הפתרונות

$
0
0
צילום: ואדים ברסטצקי

צילום: ואדים ברסטצקי

ארז צליק עזב את עבודתו ארוכת השנים בהייטק ובחינוך לטובת עבודה ב-SIT, חברה ישראלית שליוותה עד היום יותר מ-850 חברות בכל העולם שניסו למצוא פתרונות יצירתיים ולעשות חדשנות.

רוב העולם לא ירצה מכונית בלי מנוע. אבל אני רוצה לזהות את הנסיבות הספציפיות שבהן דווקא מכונית בלי מנוע תיחשב כרעיון גאוני

״כשאתה יודע לחשוב בדרך שמובילה אותך למצוא רעיונות ופתרונות כל הזמן – זה מפתה מאוד״, הוא מסביר לי את הסיבה להצטרפותו לחברה. ״ההנחה שלנו היא שקיימות תבניות חשיבה קבועות, ואם רק נלמד אותן, בתהליך פשוט ומהיר, נוכל למצוא פתרון יצירתי כמעט לכל דבר״.

אפשר ללמד מישהו להיות יצירתי?


״כן. אני מדבר על סוג היצירתיות שמיועדת ליצור ערך או תועלת, לא זו שמקושרת לאמנות. יש בעולם שלוש דרכים מקובלות להסביר יצירתיות. אחת מהן אומרת שיצירתיות זה כישרון, חלק מהאופי שלך. או שאתה נולד עם זה או שלא; תפיסה שנייה אומרת שיצירתיות היא תוצאה של נסיבות – כמו למשל גירויים מסוימים, או אם אתה במצוקה או בלחץ, או דווקא להיפך, אם אתה במצב של שפע שמאפשר לך לדמיין.

״הדרך השלישית, שבה אנחנו מתרכזים ב-SIT, אומרת שאפשר להסביר יצירתיות דרך דפוס החשיבה שהוביל לרעיון היצירתי. כשאתה לוקח מאות אלפי המצאות, פתרונות או רעיונות יצירתיים ומנסה לנתח עם האנשים שהמציאו אותם איך בדיוק הם הגיעו לרעיון הזה, אתה מגלה, באפון די מפתיע, שיש תבניות משותפות, שאפשר ממש לזהות.

פעילות ליצירת חדשנות בחבר SIT | באדיבות SIT

פעילות ליצירת חדשנות בחבר SIT | באדיבות SIT

״זה גם אומר שאפשר לבדוק את זה אמפירית: אתה יכול לקחת מישהו שלא יודע לחשוב יצירתי ומלמד אותו את תבניות החשיבה האלה. אתה נותן לו משימה ובודק אם הוא מגיע לרעיונות שנתפסים על ידי מומחים כיצירתיים או לא. קל מאוד לבדוק את זה״.

וזה עובד?


״כן״.

תמיד?


״בגדול כן. אבל לא לכל בעיה יש פתרון. תדמיין שיש לנו איזשהו מנוע חיפוש במוח שמזינים לו רעיון והוא מחפש את הפתרון. תבניות החשיבה מייצרות אלגוריתם עבור מנוע החיפוש הזה. אבל לפעמים הוא לא מוצא, לא כי הפתרון קיים, אלא כי האלגוריתם לא טוב או לא מתאים.

״תבניות החשיבה שאנחנו מלמדים מגדילות מאוד את הסיכוי למצוא את הפתרון אם קיים אחד. הן גם מכריחות אותך לשקול רעיונות או פתרונות שמנוגדים לאינטואיציה שלנו״.

מה הבעיה באינטואיציה שלנו?


״אינטואיציה היא אחד החסמים ליצירתיות. היא אחת הסיבות לכך שאנחנו מפספסים המון רעיונות יצירתיים, כי תחושת הבטן שלנו אומרת שזה לא הגיוני. למה רעיונות מסוימים נתפסים בעינינו כיצירתיים מאוד? סיבה אחת לכך היא שהאינטואיציה לא אפשרה לנו ללכת בכיוון הזה, זה הרגיש לא הגיוני. זאת גם התשובה לשאלה ׳למה לא חשבו על זה קודם׳״.

באדיבות SIT

באדיבות SIT

תן דוגמה לפתרון נפלא כזה שהיה מנוגד לחלוטין לאינטואיציה.


״תדמיין שאתה חברת רהיטים שמנסה להתחרות בשוק הרהיטים ולייצר רהיטים שאנשים ירצו לקנות לבית. אבל פתאום מישהו מציע שתמכור רהיטים מפורקים במקום רהיטים בנויים. זה נשמע הכי לא הגיוני בעולם. היום אנחנו מתייחסים לזה כמובן מאליו. אבל אם נחשוב על זה 30 שנה קודם, יש סיבה לכך שאיקאה יש רק אחת״.

גדר משטרתית חדשנית, ״בתוך הקופסה״. במקום להכניס גורם חיצוני, המפגינים עוצרים את עצמם | תמונות: באדיבות SIT

גדר משטרתית חדשנית, ״בתוך הקופסה״. במקום להכניס גורם חיצוני, המפגינים עוצרים את עצמם | תמונות: באדיבות SIT

באדיבות SIT

באדיבות SIT

אז אפשר פשוט ללמוד תבניות חשיבה ואז כל אחד יכול להגיע לפתרונות כאלה?


״כן. אנחנו מזהים חמש תבניות כאלה, ואנחנו יודעים להגיד שבערך 80 אחוז מההמצאות או הפתרונות היצירתיים מתאימים לאחת מחמש התבניות״.

תן דוגמה.


״למשל, יש תבנית שקוראים לה ׳החסרה׳. בדרך כלל כשאנשים חושבים על חדשנות, הם חושבים על ׳מה עוד׳, על משהו חדש, משהו נוסף – עוד פיצ׳רים, יכולות, משאבים – עוד ועוד. אחד הדברים שהכי פחות נתפסים לנו כקשורים לחדשנות, זה ׳פחות׳״.

מה זה אומר?


״אתה מנסים לזהות במוצר, בתהליך או בשירות שאתה מציע, כמה אלמנטים הכרחיים – לא שוליים או זניחים, אלה דווקא כאלה שנתפסים כסופר-הכרחיים. אחרי שזיהית אותם, אתה מכריח את עצמך בראש לוותר על אחד מהם, ולשאול את עצמך: אוקיי, ברור שמכונית בלי מנוע אני לא יכול למכור. רוב העולם לא ירצה מכונית בלי מנוע. אבל אני רוצה לנסות ולזהות את הנסיבות הספציפיות שבהן דווקא מכונית בלי מנוע תיחשב כרעיון גאוני. כי אם אני יכול למצוא את הנסיבות האלה, כנראה שעליתי פה על משהו שאף אחד לא חשב עליו״.

ואתה מכיר נסיבות כאלה?


״למכונית בלי מנוע, לא. אבל הרבה דברים שהיו פעם המצאות ששינו את העולם והיום אנחנו מתייחסים אליהם כמובן מאליו, הם דוגמה טובה מאוד להחסרה. כמו למשל עדשות מגע. הן בעצם משקפיים בלי מסגרת. או כשאנחנו חושבים על כספומטים – נחמד לחשוב על כספומט כטכנולוגיה, אבל כשאני מסתכל עליו מנקודת מבט של יצירתיות, ויתרו פה על שני אלמנטים שנתפסו כהכרחיים, כי כספומט זה בעצם סניף בנק בלי הסניף. ויתרו פה גם על הצוות וגם על הנדל״ן״.

ספר לי על רעיון כזה שנולד אצלכם.


״עבדנו עם חברה בשם ׳ויתקו׳, שייצרה דטרגנטים, חומרי ניקוי. אחד מהדברים שהיא ייצרה היה נוזל כביסה. אבל השוק של אבקות הכביסה הוא שוק רווי מאוד, אז ויתקו הרגישו שהם חייבים לחדש.

״אחד הדברים שעשינו היה לקחת את הדבר הזה שנקרא נוזל כביסה, ולפרק אותו למרכיבים: יש לנו דטרגנטים, מים, בושם, עמילנים ששומרים את הבגד ישר יותר וקשה יותר, וכל מיני מייצבים וחומרים מסייעים. שאלנו את המהנדסים של ויתקו: תגידו, מה ממש חייב להיות בנוזל כביסה, שבלעדיו זה לא נוזל כביסה? התשובה הייתה דטרגנטים, זה מה שמנקה.

״אמרנו אוקיי, בואו נוציא אותם. לא את מה שקל לחיות בלעדיו, אלא דווקא את אותו הדבר שאי אפשר לחיות בלעדיו. כך נשאר לנו מוצר וירטואלי שהוא נוזל כביסה עם בושם, עמילנים, מייצבים ומים – אבל רק דבר אחד אין בו – דטרגנטים, אין לו סבון. הוא לא מנקה. נשמע טיפשי נכון?״

נכון.


״ואז השאלה בחדר הייתה: באילו נסיבות ספציפיות מישהו ירצה לשלם עבור המוצר הזה. הסיפור נעצר כאן.

״ב-1996 יוניליוור השתלטה על ויתקו הישראלית, וגם על כל הידע שהיה שם, כולל על הרעיון למכור נוזל כביסה בלי סבון. עכשיו בוא נסתכל מה קורה: יש סיטואציות בחיים שבהן אתה בבית או במשרד, יוצא לפגישה חשובה לשעה וחוזר, ולא מתאים ללכת לפגישה עם חולצת טי. לכן אתה לובש חולצה מעומלנת. לי תלויה מאחורי הדלת חולצה כזאת, מוכנה לפגישות.

״נניח שיצאתי לפגישה ואני חוזר אחרי שעה. מה אני עושה עם החולצה? זורק לכביסה? היא לא באמת מלוכלכת. תולה בארון? היא לא באמת נקיה. ביוניליוור עלו על הרעיון: מרססים אותה בפבריז. היום זה מוצר שנמכר בכל העולם בעשרות מיליונים. המוצר הזה הוא בעצם נוזל הכביסה של ויתקו, ללא הדטרגנטים, כי הוא פשוט מרענן את הבגד, נותן לו עמילנים, מיישר אותו קצת, נותן לו ריח טוב, ואז מרגיש נכון להחזיר את החולצה לארון.

״זה היה המוצר הראשון בתחום. אין לו מתחרים, והוא המציא את השוק. זה אוקיינוס כחול. הוא גם חוסך אנרגיה, וגם שומר על הבגד.

״איך הם הגיעו לרעיון הזה? לא שאלו אנשים ׳מה הייתם רוצים׳. נגיד שהיו עושים קבוצת מיקוד של משתמשי אבקות כביסה, מי היה חושב על זה בכלל? מה שגרם לאנשים לחשוב על זה היה המניפולציה הזאת שעשינו – החסרה של מרכיב שנתפס כהכרחי, לצד השאלה באילו נסיבות ספציפיות זה יכול היה להיות טוב״.

תן לי עוד דוגמה לתבנית החשיבה הזו.


״תחשוב על ה׳אייפוד שאפל׳ של אפל למשל. אפל לקחה מוצר שלה שהיה הצלחה עולמית כבירה, האייפוד, והחסירה ממנו משהו. מה היא החסירה ממנו?״

את המסך.


״במובן הפיזי החסירו את המסך. אבל בעצם החסירו משהו פי אלף יותר חשוב – את השליטה. כשאתה חושב על זה, ה׳אייפוד שאפל׳ של אפל היה המוצר הכי לא הגיוני בעולם. אתה משלם כסף כדי לקנות טכנולוגיה שבה תוכל לשמוע את מה שהמכשיר מחליט שתשמע.

״מה שמדהים הוא שלא רק שהשוק בחר בזה, אלא שממוצר שהיה אמור להיות מוצר מעבר שיחזיק שנה או שנתיים, עשר שנים אחרי עדיין מוכרים המון ׳אייפוד שאפל׳. זה גם שינה את הרגלי הצריכה שלנו, את מה שאנחנו מגדירים כסטנדרט במוסיקה.

״יש גם דוגמה ישראלית מצחיקה. באמצע שנות ה-90, כדי לפרסם את צי המטוסים שלה, אל-על יצאה בקמפיין, שהיה בצחוק, לא אמיתי: ״טיסה לשום מקום״. זה התחיל כקוריוז, אבל אז סוכני נסיעות התחילו לקבל טלפונים מלקוחות שביקשו את המוצר הזה״.

מוצר שלא באמת היה קיים. 


״לא היה כזה מוצר. אבל אל-על החליטה להפוך את זה למוצר. תחשוב על זה – אתה עובר את בדיקות הביטחון, הצ׳ק-אין, הדיוטי-פרי, ועולה על הטיסה. המטוס ממריא, אתה אוכל ארוחה קלה במגשית אלומיניום, ובסוף הארוחה המטוס חוזר, ואתה נוחת בבן גוריון. אל-על בעצם הציעה טיסה שהוחסר ממנה היעד. בעולם של מי שמתפרנס ממכירת טיסות, זה בלתי נתפס. אבל באותה תקופה שהדיוטי-פרי היה ביג דיל, אנשים שלא היה להם כסף לחופשה משפחתית בחו״ל יכלו לפתע לחזור עם אדידס הביתה.

״מה שתבניות החשיבה האלה בעצם עושות, הוא לסייע לנו להתגבר על קיבעונות מחשבתיים שיש לנו. קיבעונות הם דברים עמוקים מאוד בחשיבה. הם בעצם דבר טוב, כי הם עוזרים למוח לחשוב מהר יותר. המקום היחיד שבו הם מפריעים הוא כאשר אנחנו רוצים להמציא משהו חדש. הם פשוט לא נותנים לנו. הם יאפשרו לנו להמציא רק דברים שקרובים מאוד למה שאנחנו כבר מכירים. לכן צריך לעשות איזושהי מניפולציה שתכריח אותך לחשוב באופן שמנטרל, עוקף או שובר את הקיבעון״.

איזו תבנית חשיבה נוספת עוזרת לייצר פתרונות יצירתיים?


״תבנית נוספת נקראת ׳חלוקה׳. הרעיון הוא לקחת את מרכיבי המוצר, או השלבים בתהליך, או האלמנטים שקיימים בשירות שאנחנו נותנים, ולארגן אותם מחדש, או לשנות את הסדר שלהם.

״למשל, כשאתה נכנס לחנות שמוכרת מקררים ומסתכל על תמונה של אייס-בוקס, מקרר קרח מלפני מאה שנה, אתה מגלה שמה שהיה פעם די דומה למה שקיים היום. עדיין יש שני חלקים, שני חללים נפרדים שאחד קר מאוד והשני פחות, והאוויר בדרך כלל נע מהקר מאוד לקר פחות. ההבדל הוא שהמקררים המודרניים יעילים יותר והקירור הפך לחשמלי.

״אבל מה יקרה אם נפרק את המקרר למרכיבים? אחד ממרכיבי המקרר הוא מנוע. אם נחליט שאת המנוע לא נשים בתוך הקופסה הזאת שקוראים לה מקרר, אלא בחוץ, מה יקרה? בוא נשאל מה היתרונות בכך. קודם כל זה יחסוך מקום, המקרר יהיה קל יותר ורועש פחות, יהיה חיסכון אנרגטי כי המקור שמייצר חום לא יהיה ליד המקור שמייצר קור. עוד דבר מעניין: מנועי המקרר חזקים ואמינים, אבל פועלים בערך חמישה אחוזים מהזמן. לכן המנוע שנשים בצד יוכל לשמש אותנו למשל להפעיל מייבש כביסה, מדיח כלים או טוחן אשפה.

״כשהמנוע נמצא פיזית מחוץ למקרר, יש כאן גם משהו מעניין מבחינה עיצובית. במקום למכור עוד ארגז גדול שישב בפינת המטבח, הפרדתי אותו ליחידת אנרגיה, המנוע, ויחידה שנייה של חללי קירור. אני יכול למשל לשים את חללי הקירור במגירות בתוך ארונות המטבח״.

תוך כדי שצליק מדבר הוא מראה לי תמונה של מקרר מרשים ומפתיע שמיישם את העיקרון הזה בדיוק. ״כך אני מפסיק להתחרות בחברות אחרות שמייצרות מקררים, ומתחיל לעבוד עם מעצבי מטבחים, ויוצר שוק חדש. זה אוקיינוס כחול. איך הגענו לשוק החדש הזה? שברנו את המבנה המסורתי של מקרר, וסידרנו אותו אחרת במרחב המטבח. יש כבר חברות שעושות את זה״.

תן דוגמה נוספת.


״קח לדוגמה סקי מים. בסקי מים עם סירה, תמיד היה צריך נהג שישיט את הסירה. אבל חברה אחת החליטה להעביר את השליטה בסירה לאותו אדם שעושה את הסקי. הוא שולט בסירה מרחוק, באמצעות הידית שבה הוא מחזיק כדי לעשות סקי״.

זה לא שימוש בתבנית ״החסרה״?


״לא, אלא בתבנית ׳חלוקה׳, כי לא ויתרנו על האלמנט הכי חשוב, אלא העברנו אותו מפה לפה. לקחנו משהו שהיה ברור שצריך להיות בתוך הסירה, נהג, ובעצם העברנו אותו למקום אחר.

״כשמדברים על פתרונות יצירתיים, תזכור דבר נוסף: כשלעסק שלך יש בעיה למשל, אתה רוצה פתרון טוב. לא תמיד הוא חייב להיות יצירתי. הפכנו את החדשנות ואת היצירתיות למעין דת, כאילו זה הכי חשוב בעולם. אבל לפעמים לא צריך את זה״.

כולם מדברים על ״לחשוב מחוץ לקופסה״. אני מבין שלך יש גישה אחרת – לחשוב דווקא ״בתוך הקופסה״. למה?


״יש הנחה שאומרת שאם תיתן לדמיון שלך לפעול, תמצא רעיונות ופתרונות שלא תגיע אליהם בדרך אחרת. זה נכון, אבל יש לזה חיסרון נוראי. בעולם האמיתי קיימים אילוצים, והפירוש הטכני של לחשוב מחוץ לקופסה הוא להתעלם מאילוצים. זה אומר שסוג הפתרונות והרעיונות שתגיע אליהם יהיה מסעיר ומרגש, אבל מצד שני בלתי שימושי בעליל.

״אם לוקחים שתי קבוצות, ולאחת אומרים ׳תחשבו מחוץ לקופסה׳, ולשנייה ׳בואו נדבר על האילוצים׳, אחרי שעתיים נגלה שרמת שביעות הרצון של הקבוצה הראשונה הייתה גדולה מאוד. הם מרגישים יצירתיים מאוד, זה מאוד מעצים, ויש להם כמות רעיונות עצומה. אבל כשתבדוק את הרעיונות האלה בפילטר של ישימות, היכולת לבצע אותם תשאף לאפס.

״הקבוצה השנייה תהיה פחות מרוצה, הם הצליחו לייצר הרבה פחות רעיונות, והחוויה שלהם לא הייתה מגניבה. מצד שני, את כל הרעיונות אפשר יהיה להטמיע, ובאמת לייצר באמצעותם ערך או תועלת. בטווח הארוך הם יהיו מרוצים יותר כשיראו שהרעיונות שלהם מיושמים.

״יש מאות מחקרים שמראים שכשאתה חושב בתוך הקופסה, ועובד בתוך האילוצים, אתה שובר סוג מסוים של קיבעון״.

תן דוגמה.


״ישנם המחסומים האלה של המשטרה, שמשתמשים בהם בהפגנות למשל. הם מעולים כשיש לך כמה עשרות קוּטרים. אבל כשיש לך קהל כועס, או אלפיים בנות 14 שרוצות להגיע הכי קרוב לאליל הרוק החביב עליהן, זה לא ממש מחזיק. המחסומים האלה יכולים ליפול מיד.

״אפשר לפתור את זה בכל מיני דרכים: לעשות אותם חזקים יותר, גבוהים יותר, להוסיף מערכת של שוקים חשמליים במתח נמוך שתגרום לכך שלא יהיה נעים לגעת בהם, או לצפות אותם באיזשהו חומר מגעיל. אפשר גם להביא סוסים או תותחי מים אם מדובר בהפגנה. אלה פתרונות מבחוץ.

״אבל דבר אחר שאפשר לעשות הוא לתכנן את המחסום מחדש. משנים את העיצוב של הרגליים, ויוצרים רגל ארוכה בזווית של 90 מעלות לגדר, לכיוון המפגינים. למה זה מעניין? כי כדי לדחוף את הגדר צריכים לעמוד על הרגל הזאת. אתה לא יכול לדחוף משהו שאתה עומד עליו. אני לא מבין גדול בזה, אבל מומחי שיטור חושבים שזה פתרון סופר-יצירתי. למה? כי אנחנו משתמשים במשהו שכבר היה שם קודם – המפגינים. לא הבאנו כלום מבחוץ. העלות נמוכה, והאפקטיביות מושלמת. ניצלנו את המפגינים עצמם כדי לחסום את המפגינים. זה מאוד אלגנטי, ולא היית צריך לשלם על זה – הם כבר היו שם. זה משהו שמייצר ׳וואו׳״.

ניהול סיכויים: מה הפוטנציאליזם שלך?

$
0
0

בריאיון לפני מותו נשאל הסופר והמחזאי ברנרד שו, מי הוא היה בוחר להיות, אם היה יכול להיות כל אדם מההיסטוריה. הוא ענה שהיה בוחר להיות האיש שברנרד שו יכול היה להיות, ולא היה. כזה הוא טבעו של האדם המודרני, דוחף לממש ולבטא את עצמו באמצעות היכולת הגלומה בו, הפוטנציאל שלו.

קיים קשר הדוק בין ״מימוש פוטנציאל״ לבין ניהול הסיכויים שלנו, וכאשר אנו שמים את עצמנו אחראים עליו אנחנו מאפשרים לעצמנו קשת כמעט אינסופית של סיכויים להתקדם, לצמוח, להגדיל את מצבורי האנרגיה שלנו ואת העניין בחיינו.

כשהפוטנציאל טמון בראש או בלב, במקום לבוא לידי ביטוי בחיים עצמם, ישנה תחושה של תסכול וכאב על ההחמצה ובמצבים קיצוניים אנשים חווים ״פספוס״ של החיים. גלעד דיאמנט שהכרתי לאחרונה, מתאר זאת כך:

״החיים התחילו להרגיש אפרוריים. פתאום קלטתי שעברתי כבר את אמצע חיי. הייתי שקוע בעולמי הפנימי, פיזיקאי חוקר בתחום של פיתוח וניהול בהיי-טק, ושאלתי את עצמי – האם זה כל סיפור חיי? ידעתי והרגשתי שאני יכול לעשות כל כך הרבה דברים נוספים״.

גלעד הגיע למסקנה שיוכל לחוש משמעות אם ישפיע בצורה כלשהי על העולם, בכך שייצר ויפיץ משהו סביבו, שגם יישאר אחריו.

הוא החל להתבונן פנימה ולבדוק את הפוטנציאל החבוי בו. את גלעד תמיד סקרן תחום תעתועי המוח והטיות תפיסה וחשיבה, והוא שקע בלימוד אינטנסיבי של הנושא, למרות שלא היה ברור לו למה זה יתורגם בעתיד.

כך נולד מאוחר יותר הבלוג ״חשיבה חדה״, דרכו החל לשתף את העולם בממצאי מחקריו. מהר מאוד התקבצו סיכויים בזה אחר זה, התגבש קהל קוראים קבוע, נפתחה קבוצת פייסבוק ובהמשך נכתב גם ספר. הספר חילץ מגלעד את שאריות הביישנות והוציא ממנו יכולות שיווק שלא ידע על קיומן. עד מהרה מצא את עצמו עומד על במות ומעביר הרצאות, מתראיין ויועץ לתקשורת, מחכה בכליון עיניים לסיכוי הבא.

כמובן שסיכויים לא באים בקלות, הם לא אמורים להופיע סתם כך. כדי לחולל יותר סיכויים עבור עצמנו עלינו להפסיק להתכרבל בתוך חלומות על עשייה, ובמקום זאת פשוט להתעורר ולעשות. ללא המחויבות לכך אין שום משמעות לגודל הפוטנציאל.

הטבע שלנו הוא לרצות לממש את עצמנו, ולהביא את הפוטנציאל הטמון בנו לידי ביטוי. זה חשוב, זה אפשרי, ולחלקנו בלתי אפשרי לחיות אחרת, כפי שתקראו בסיפור האמיץ והבלתי מתפשר על ניהול הסיכויים שהגיע למערכת.

איש חסיד סיכויים

סיפור על אדם שחיפש את דרכו כי הלך לאיבוד בה, ולא ויתר על האיש שקיווה למצוא, את עצמו

איור: מיכל גרינברג לביא

איור: מיכל גרינברג לביא

זה היה מסוג הטלפונים שאחריהם שום דבר כבר לא אותו הדבר. לב הולם בפראות ושמים שנופלים. זה היה רב העיר, והוא אפילו ניסה להיות נחמד. אני זוכר רק את השורה התחתונה: ״אתה מבין בעצמך שזה לא יכול להמשיך, בוא נגמור את זה יפה״. הוא תפס אותי ברכב. ארבעת הילדים השתוללו ורק אשתי לא הייתה. נס.

״אבא״, שאלה הקטנה במתיקות חורכת, ״אתה עצוב?״ – בכלל לא, נמלטה מפי שאגה וחריקת בלמים. ולא שיש לי בעיה בהעמדת פנים. זה שנים שאני מתנהל כאיש מוסד עם סיפור כיסוי מושלם. אבל זה בדיוק העניין. נחשפתי. וכשהרב דיבר על כך ש״זה לא יכול להמשיך״, הוא התכוון למקום העבודה, למעמד הקהילתי, ואולי גם לנישואין ולהורות לחמודה הזאת. ״אבא לא עצוב״, חזרתי כמו אידיוט על גרסתי והצמדתי נשיקה.

זה התחיל ממש פשוט, כילד למשפחה חרדית מרובת אחים. הכישרונות, כמו שנהוג לכנות במגזר, תמיד היו שם. המוח החקרן שאוהב ללמוד, אך לצידו גם סקרנות הרסנית. חשבתי שיש לי הרבה יותר לתת ולקבל מהעולם מאשר להישאר בגטו החשוך הזה.

בגיל ההתבגרות הבועה החלה להיסדק. הר געש של מחשבות והתלבטויות. הרצון הדומיננטי היה לפרוש כנפיים ולעוף. החלטתי שאני מוכן להתפשר על כל דבר, מלבד על להיות מי שאני, לחיות בחוסר מימוש עצמי.

לעולם לא אשכח את הפגישה הקצרה הזו, שבעקבותיה הפכנו לזוג. היא הייתה כמעט ילדה. מתוקה ובעיקר תמימה. נשיותה מודחקת ויופייה מופנם. רק רוצה לעשות את מה שנכון. להתחתן ולהקים בית חרדי לתפארת. הרבה ילדים, בעל שיאהב את אלוקים, את הילדים ואם אפשר, שיהיה גם הוגן כלפיה.

שני איברים סוררים, המוח והלב, התעקשו להרוס את האידיליה. הם הסתערו על אמונתי הדתית ובסופן של כמה שנות חיבוטי נפש, הרבה שיחות עם עצמי, עם חברים, ובעיקר עם אלוהים, אמונתי התחסלה. אלא שכבר היה מאוחר. כבר היו לי ארבעה ילדים, אשת חיל, משכנתא ומשרה נחשקת, רק אני לא הייתי שם.

איור: מיכל גרינברג לביא

איור: מיכל גרינברג לביא

החיים הפכו בלתי נסבלים. הפיצול איים לקרוע אותי. חשבתי להשתגע.

לעתים בשבתות, כמה שעות לאחר שסיימתי למסור את השיעור השבועי בבית הכנסת, הייתי יוצא מרחק שלושה רחובות משכונתי החרדית, מתניע את הרכב ודוהר לפאב. שם הייתי שותה ואוכל מכל הבא ליד לצלילי מוזיקה משכיחת הווה ועתיד.

את אותו ליל כיפורים לא אשכח לעולם. רגע אחרי כניסת החג וברכת הילדים, ביקשתי סליחה מאשתי ומעצמי, וכשכולם פסעו לתפילת ״כל נדרי״, הבטתי לצדדים ונעלמתי בחשיכה. לבוש שיראין נכנסתי לרכב ופתחתי בדהרה. בעיצומו של היום שאפילו חילונים שובתים בו, דהרתי בשדרה הראשית. ברקע חרך קולו של לאונרד כהן. אף אחד לא ידע. אפילו לא אשתי. ואז הגיע הטלפון מהרב. הם ידעו.

מה יכולתי לעשות? להתגרש? לעזוב את הדת? להתנתק מכל מה שהיה בחיי?

רגע השבירה הגיע בדמות התקף חרדה שהציל את חיי. במונחים של חרדי מדברים על הרגע הזה כ״חסד משמים״. אין לי דרך אחרת לפרש את רגע ההבזק שהציל אותי. החלטתי ״להיות״ למרות הכול, וקבעתי מיד שני חוקים: ראשית, כך לא ממשיכים, ושנית, אין יותר שקרים והסתרות!

אהבתי את אשתי ואת ילדי והעדפתי לגדל משפחה מאושרת מאשר להיות חופשי ולהשאיר אותם לבד. וכך מצאתי עצמי על ספת הפסיכולוג כשאשתי לצידי. דמעות נשפכו ורגשות התערבלו. זעם, תסכול, שנאה לעתים, ומתחת לכל אלו מצבור של אהבה. יצאנו יחד לתהליך ארוך ומייסר, למשהו הרבה יותר גדול מסך המילים שמספרות אותו. עברנו דירה, החלפנו קהילה ומצאתי עבודה חדשה. במאמצי נפש ואינטלקט מצאתי את עצמי מפויס עם הדת וזיהיתי את מקומי המדויק בה.

כמה שהדת הכבידה עלי בחלקים הטכניים שלה, היא קסמה לי בסמלים שהיא מייצגת וברעיונות שהיא מנסה להנציח. חשבתי שבכשרונותי וביכולת ההשפעה שלי אצליח ליצור משהו חדש, להשמיע קול שונה, קול שמקרב ומלהיב, במקום קול שמרחיק ומכבה.

גיליתי שחירות אמיתית אין משמעה לעשות ככל העולה על רוחך, אלא לפעול לפי רעיון שאתה מאמין בו, ולא להיות עבד לתשוקות שמובילות אותך. כשאני מנסה לחשוב על נקודת ההצלה, אני חושב שזו הייתה המלחמה על הסיכויים שלי: לאהוב ולקבל אהבה ממשפחתי, להרחיב ולפתח את כישורי החברתיים ומעגלי ההשפעה בקהילה, והפן החיובי והיפה שמצאתי מחדש בדת, ומעל הכול – כוח רצון.

גם היום, הפערים ביני לבין אשתי קיימים אך האהבה והמחויבות נצחו את הכול. גם במישור הקהילתי אני עדיין עם רגל על הגדר, צעד אחורה ושניים קדימה. אבל כשאני מהרהר בקורות אותנו, אני גם יודע שכל זה יכול היה לא להיות בכלל. אני מביט במשפחה שלי, מאושרת, אנשים שבחרו לקחת את מה שיש ולבנות בנין של נצח יחד.

אקווינס אמר שאם מטרתו הנעלה של רב החובל הייתה לשמור על ספינתו, הוא היה משאיר אותה לנצח בנמל. גיבור הסיפור וזוגתו בחרו לקחת את ספינתם החבוטה ולהפליג עמה בים הסוער, ועל אף שהארץ המובטחת רחוקה, לנסות להגיע אליה.

ניהול סיכויים משמעו להוציא את ספינת הפוטנציאל מהנמל, ולהתחיל מסע למימוש הכישורים שלכם, לחיות חיים מלאי משמעות בהם אתם מרגישים שאתם מתפתחים, צומחים ואוהבים את חייכם.

כאשר אתם יודעים שהפוטנציאל שלכם מחכה, אתם יודעים שרק אתם יכולים להחליט להוציא אותו החוצה. אז קדימה, צאו, הסיכויים ממתינים לכם בדרך.

אודות פינת הסיכוי המשותף

העולם הפך בלתי צפוי. המחר, הוא לא מה שהיה פעם, ואי הסדר הוא הסדר החדש.

ובתוך עידן בו תורת המשחקים היא משחק בסיכויים, צומח זן חדש של שחקנים מצליחים. אלה אנשים, חברות וארגונים שפעילותן היא ״צ׳אנס״ מנוהל היטב, ומבלי לדעת מה ילד יום, מגדלים את המחר.

המדור הזה מוקדש לסיפורי מנהלי הסיכויים שחבים את הצלחתם לזיהוי רגעים מכוננים כאלה, וניהול ההזדמנות שנוצרה בעבודה, יזע , דמעות ואמונה.

גם הסיפור שלכם יכול להתפרסם במדור – היכנסו ללינק כדי לשלוח אותו.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live