לתוכניתנים יש מין נטייה שכזאת – כשמשהו לא מוצא חן בעיניהם, הם יושבים לכתוב קוד שישנה אותו. אז כשפרסומות צבעוניות וקופצניות שהופיעו באתרי תוכן באינטרנט הטרידו את ולדימיר פאלאנט עד שלא יכול היה לשאת זאת יותר באותם ימים של 2006, הוא לא נשאר אדיש. התוכניתן הגרמני התיישב לכתוב תוסף לדפדפן שיחסום את כל הפרסומות המעצבנות, ויאפשר לו לגלוש באינטרנט כמו שהוא היה רוצה לעשות זאת.
זה מזכיר דברים שעבריינים היו אומרים. אני אגן עליך מפניי. אם לא תשלם את הכסף, אני אפגע בך
אבל פאלאנט לא שמר את הקוד שכתב לעצמו. הוא פרסם את התוסף בקוד פתוח. מה שקרה בעקבות זאת היה משהו שעמד לשנות את המודלים העסקיים באינטרנט ואת כלי התקשורת, ולפגוע בפרנסה של מיליוני בני אדם. עוד ועוד גולשים התקינו את Adblock Plus, התוסף שפיתח התוכניתן הגרמני, והחלו לגלוש מבלי לראות פרסומות. גם תוכניתנים אחרים הצטרפו למאבק ופיתחו תוספים שדאגו להעניק לגולש חוויה נקיה מפרסום.
![טיל פאידה, מייסד ומנכ״ל Eyeo, שמייצרת את חוסם הפרסומות הפופולרי Adblock Plus | צילום: Eyeo]()
טיל פאידה, מייסד ומנכ״ל Eyeo, שמייצרת את חוסם הפרסומות הפופולרי Adblock Plus | צילום: Eyeo
כחמש שנים לאחר מכן פנה אל המתכנת הגרמני אדם בשם טיל פאידה, שכתב באותם ימים תזה על תוכנות לחסימת פרסומות. ״ראינו שמבחינה פילוסופית אנחנו מתאימים מאוד״, אומר פאידה בראיון לאפוק טיימס. השניים הלכו והתקרבו, ובסופו של דבר החליטו להקים ביחד חברה. כך קמה ב-2011, Eyeo, חברה למטרות רווח שחוסמת פרסומות.
״בריונים״, ״נצלנים״, ״צבועים״ ו״מאפיונרים״ הם רק לקט מייצג של כינויים לא אוהדים שזכתה להם החברה מגורמים בתעשייה, שהאשימו אותה בפגיעה במודל העסקי של אתרי התוכן. אבל נראה שכל זה לא ממש מפריע לפאידה, המשמש כמנכ״ל החברה.
יש הסכם הבנות בין הקורא לבין גופי התקשורת, שבתמורה לתוכן בחינם הוא נחשף למודעות פרסומת. אתה לא חושב שחסימת פרסומות היא סוג של גניבה?
״אני חושב שהאינטרנט הוא מדיום שבו המשתמש תמיד נמצא בשליטה על מה שקורה במסכים שלו", אומר לי פאידה. "כמשתמש, אתה תמיד חופשי להגדיר את הדפדפן שלך איך שאתה רוצה. אם אתה רוצה, אתה יכול לבטל הצגת תמונות למשל, ואתה יכול לשנות את הגופנים. כך הטכנולוגיה הזאת עובדת. אנחנו יכולים לאהוב את זה או לא, אבל כך הטכנולוגיה הזאת עובדת".
כן, הטכנולוגיה מאפשרת את זה, אבל היא גם מאפשרת להוריד באופן פיראטי, וזה לא חוקי.
״זו דוגמה טובה. מה ששינה בסופו של דבר את תעשיית המוזיקה היו שירותים חדשים כמו iTunes ו-Spotify (שירות פופולרי בארה״ב להאזנה למוסיקה – ב״ק). השירותים האלה מצליחים היום כי הם בדקו מה המשתמשים רוצים, ואז יצרו למשתמשים פלטפורמה שדרכה הם יכולים לצרוך מוזיקה בצורה נוחה מאוד, שלא הייתה להם קודם".
תעשיית המוסיקה היא דוגמה שמסבירה במידת מה את העולם החדש שפאידה ושותפיו מנסים ליצור. אחרי עשרות שנים שבהן המודל העסקי של תעשיית המוסיקה התבסס על מכירת תקליטים ודיסקים, צצו בסוף שנות ה-90 תוכנות שיתוף קבצים כמו ״נאפסטר״ וזעזעו את תעשיית המוסיקה. יותר ויותר משתמשים החלו להוריד בחינם דרך התוכנות את השירים שאהבו במקום לקנות דיסקים.
תעשיית המוסיקה יצאה למלחמה משפטית ב״נאפסטר״ וניצחה, אבל אז גילתה שבמקומה קמות תוכנות חדשות לאותה מטרה. בסופו של דבר החל להשתנות המודל העסקי של התעשייה הזו, שעברה ממכירת דיסקים למכירה של גישה למוסיקה דרך פלטפורמות כמו Spotify או iTunes.
״זה שיעור שאנחנו יכולים ללמוד – אתה לא יכול פשוט לדבוק במודל הישן ולא להקשיב למשוב מהמשתמשים שאומרים שהפרסום האינטרנטי כבר לא עובד", אומר לי פאידה. "ב-20 השנים האחרונות הפרסום לא השתנה הרבה. אם תסתכל על אחוז הקליקים על באנרים – יש סיכוי גבוה יותר לשרוד התרסקות מטוס מאשר שמשתמש יקליק על הבאנר. ועדיין, ברוב האתרים קיימות המודעות האלה שפשוט לא עובדות.
"אתה יכול לומר שאנשים חייבים לצפות בפרסומות, אבל זאת לא אסטרטגיה טובה. אסטרטגיה טובה יותר תהיה להקשיב למשוב של המשתמשים, ולהפוך את המוצר לידידותי יותר למשתמש".
גובים דמי ״פרוטקשן״
המודל העסקי שפיתחו ב-Eyeo עובד כך: חוסם הפרסומות בעצם לא חוסם את כל הפרסומות, אלא מאפשר לפרסומות מסוימות להופיע בכל זאת. הם קוראים לזה ״התוכנית לפרסומות מתקבלות על הדעת״. אלה פרסומות העומדות בתנאים מסוימים ולא מציקות מדי. אבל אם המשתמש רוצה, הוא יכול לבטל את האפשרות הזו ולחסום את כל הפרסומות. מה שגרר ביקורת חריפה הוא שחלק מאתרי התוכן נדרשים לשלם כדי להיכנס ל״תוכנית לפרסומות סבירות״.
״כשמתחילים לגבות כסף מהאתרים כדי שהפרסומות בכל זאת יגיעו למשתמש, זה מתחיל להיראות לא טוב״, אומר בשיחת טלפון בנג׳מין אדלמן, פרופסור מהרווארד ביזנס סקול החוקר את הפרסום באינטרנט.
״זה מזכיר דברים שעבריינים היו אומרים״, אומר אדלמן, ״אתה צריך לשלם קצת דמי ׳פרוטקשן׳. פרוטקשן ממי? ממני. אני אגן עליך מפניי. אם לא תשלם את הכסף, אני אפגע בך״.
![נלחמים בחוסמי הפרסומות: ״הארץ״ מציג פרסומות אלטרנטיביות ורגועות למפעילי חוסמי הפרסומות]()
נלחמים בחוסמי הפרסומות: ״הארץ״ מציג פרסומות אלטרנטיביות ורגועות למפעילי חוסמי הפרסומות
![נלחמים בחוסמי הפרסומות: ב-ynet ניסו לבקש יפה]()
נלחמים בחוסמי הפרסומות: ב-ynet ניסו לבקש יפה
![נלחמים בחוסמי הפרסומות: ב״פורבס״ דורשים לבטל את החסימה ובתמורה מציעים להפחית את כמות הפרסומות]()
נלחמים בחוסמי הפרסומות: ב״פורבס״ דורשים לבטל את החסימה ובתמורה מציעים להפחית את כמות הפרסומות
אדלמן אמר בעבר בראיון ל-Wired שחברות התקשורת יוכלו לנסות לעצור חוסמי פרסומות כמו Eyeo באמצעות תביעות משפטיות. ״שיניתם את האתר שלנו למען המטרות המסחריות שלכם״, הוא הסביר את הטיעון, ״שיניתם אותו כדי שנשלם לכם כסף בשביל שנוכל לקנות בחזרה את האפשרות לשים שם מודעות. אתם טוענים שזה כדי להגן על המשתמשים ממודעות גרועות, אבל אתם בעצם מוכנים לאשר את המודעות שלנו אם נשלם לכם״.
בגרמניה לקחו את זה צעד קדימה ותבעו את Eyeo, תביעה שנכשלה. אדלמן אומר לי שבארצות הברית יש סיכוי מסוים שתביעה כזאת תצליח.
פאידה לא מתרגש מאיומי התביעות, וקצת מאוכזב מכמות הביקורת ושמות הגנאי ש-Eyeo זוכה להם. ״המטרה של תוכנית המודעות הסבירות היא למצוא איזון בריא בין משתמשים שמוטרדים מהמודעות האגרסיביות, לבין גופי תקשורת שמסתמכים על פרסום כדי לספק תוכן בחינם.
״פאלאנט (התוכניתן הגרמני, ב"ק) תמיד רצה לוודא ש-Adblock Plus לא יהפוך להרסני ויפגע באלה שמספקים תוכן בחינם. ערכנו סקר בין המשתמשים, וראינו שרוב המשתמשים לא מתנגדים לכל הפרסומות, אלא רק לאלה שמטרידות ומשתלטות".
כמה מהמשתמשים בוחרים לחסום את כל הפרסומות?
״פחות מעשרה אחוזים״.
אם יש להם את האופציה לבטל את כל הפרסומות, מדוע הם בוחרים להמשיך לראות חלק מהפרסומות?
״רוב האנשים מבינים שמודעות נחוצות, כי הן מממנות את האינטרנט. זאת גם מסקנה שנתמכת על ידי הסקרים שעשינו. אם מציגים להם פרסומות שאינן מטרידות, אין להם בעיה לראות אותן, והם אפילו לוחצים עליהן. בנוסף, אחוז הלחיצות על המודעות בתוכנית גבוה הרבה יותר מהרגיל. לכן, אני מאמין שהמודל מדגים גישה בת קיימה הרבה יותר לפרסום באינטרנט ולמימון של האינטרנט״.
אבל אם אני רוצה שהפרסום באתר שלי יוצג, אני לא רק צריך לעמוד בתנאים של ״מודעות סבירות״, אלא גם לשלם לכם כסף, לא?
״לא בהכרח. אחרי שאתה נרשם לשירות ואנחנו מוודאים שהמודעות שלך חסומות, אנחנו מסירים את החסימה מאלה המוגדות כמתקבלות על הדעת. אנחנו מסייעים לאתרים ליישם שתי גרסאות לפרסומות: גרסה של פרסומות רגילות למשתמש הרגיל, וגרסה של פרסומות ׳מתקבלות על הדעת׳ למשתמש שמפעיל את חוסם הפרסומות.
פאידה מסביר שבמקום להכריח את המשתמשים המפעילים חוסמי פרסומות לבטל את חוסם הפרסומות, כפי שעושים אתרים רבים, עדיף לכוון עבורם מודעות ייחודיות המותאמות אליהם. הוא מסביר שמדובר בקהל יעד שכדאי לכוון אליו – אנשים משכילים יותר בדרך כלל, ממעמד סוציו-אקונומי גבוה יותר, וטכנולוגיים יותר.
״אנחנו מציעים את השירותים האלה בחינם לכל אתר קטן ובינוני. אבל אם אתה אחת מהחברות הגדולות שמפיקות תועלת מהשירות שלנו, אחרי רף מסוים תצטרך לשלם. אם יש לך יותר מ-10 מיליון מודעות שאתה מציג בחודש למשתמשים שחסמו פרסומות, אתה נדרש לשלם, תשלום של בדרך כלל 30 אחוז מהרווח הנוסף שהפקת באמצעות תוכנית המודעות הסבירות. אני מאמין שאף אתר חדשות בישראל לא מגיע לרף הזה״.
האימה הגדולה
![משמאל - רועי קרתי, סמנכ״לשיווק Shine]()
משמאל – רועי קרתי, סמנכ״לשיווק Shine
אבל Eyeo הם עוד הדאגה הקטנה של המפרסמים ושל אתרי האינטרנט המסתמכים על פרסום כדי להתקיים. אם הוא הבריון, אז עכשיו מאיים להגיע לשכונה "הטרוריסט". והוא מגיע הישר מישראל.
הסטרטאפ הישראלי Shine הוא לוחמני, ולא לוקח שבויים. הוא התחיל בתור חברת אבטחה, שפיתחה פתרון אנטי-וירוס לטלפונים ניידים. בשלב מסוים הוא שינה כיוון והפנה את התותחים מהווירוסים ומהתוכנות הזדוניות – אל הפרסומות.
״ראינו שטכנולוגיות הפרסום מתנהגות כמו תוכנות זדוניות״, אומר לי רועי קרתי, סמנכ״ל השיווק של שיין. ״לכן עשינו התאמה מחדש של הטכנולוגיה שלנו״.
שיין עשו מהלך שנוי מאוד במחלוקת. במקום לפתח אפליקציה שתותקן על המכשיר ותסנן מודעות, הם החליטו לעבוד עם המפעילים הסלולריים, ולסנן את הפרסומות כבר ברמת התשתית, עוד לפני שהן יוצאות לדרכן אל המכשיר הסלולרי שלנו. הסטארט-אפ כבר חתם על הסכם ראשון עם מפעילה סלולרית באירופה.
להגיד שאנחנו ברוטאליים? בהחלט. ברוטאליים בפרופורציה לבעיה
![Shine הישראלית יוצאת למלחמה בפרסומות במובייל, ומדגימה כיצד עיקר התעבורה הסלולרית שלנו עלול להיות מוקדש לפרסומות. | תמונה: Shine]()
Shine הישראלית יוצאת למלחמה בפרסומות במובייל, ומדגימה כיצד עיקר התעבורה הסלולרית שלנו עלול להיות מוקדש לפרסומות | תמונה: Shine
חסימת פרסומות במכשירים הניידים היא דבר שעוד ממש בתחילת דרכו. אפל יצרה זעזוע גדול כשהודיעה בספטמבר 2015 שהיא מתחילה לאפשר להתקין סינון תכנים (ולמעשה חסימת פרסומות) באייפון ובאייפד, חסימה שפעילה כרגע רק עבור הדפדפן "ספארי". לא ניתן לחסום את הפרסומות המופיעות בכל האפליקציות האחרות. מנגד, גוגל חידדה לאחרונה את תנאי השימוש שלה כדי להבהיר שחסימת פרסומות אסורה בהחלט.
המהלך של שיין למעשה מאפשר לחסום את הפרסומות ללא קשר למערכת ההפעלה, ועבור כל האפליקציות והדפדפנים המותקנים על המכשיר. מחשבים של שיין היושבים בחדר השרתים של החברה הסלולרית הם שדואגים לחסל את הפרסומות בשלב מוקדם.
״זה נורא נורא מפחיד״, אומר בשביעות רצון קרתי, סמנכ"ל השיווק של שיין, ״ראשית, זה נותן למשתמש את הזכות להגן על עצמו. שזה מפחיד כשלעצמו. שנית, יש לזה פוטנציאל להגיע לתפוצה רחבה מאוד".
שיין מציעים את השירות הזה ללא תשלום. לא הלקוחות ולא המפעילים הסלולריים יצטרכו לשלם עליו. עבור המפעילים הסלולריים תהיה זו הזדמנות להציג יתרון על פני המתחרים, ולהציע שירות שמשפר את חווית המשתמש וחוסך בעלויות גלישה סלולריות. עבור המשתמשים – לא יידרש מהם שום ידע או מומחיות כדי להפעיל את השירות – רק להגיד ״כן״ לחברת הסלולר.
בניגוד ל-Adblock Plus, לשיין אין תוכנית ״מודעות סבירות״. הסטארט-אפ חוסם באופן גורף את כל הפרסומות, והמשתמש יכול לבחור בעצמו אם הוא רוצה לאפשר לאפליקציות או לאתרים ספציפיים להציג פרסומות. ״אתה לא יכול לשחד אותנו״, אומר קרתי, ״אין לנו רשימה לבנה״.
כשקרתי מדבר איתי הוא נשמע יותר כמו לוחם חופש או מהפכן זועם מאשר איש שיווק. ״אנחנו מטפלים בזיהום הדיגיטלי״, הוא אומר בטון לוחמני. ״גילינו שבין 5 ל-50 אחוז מצריכת הנתונים שמשתמשים משלמים עליה בחודש מהמפעיל הסלולרי שלהם הולכת לפרסומות. זה דבר חמור בעינינו. אנחנו מאמינים שכדי לעצור את זה המשתמש צריך זכות. ואנחנו חושבים שהזכות הזאת היא זכות בסיסית: אם משתמש לא רוצה לראות פרסום, זאת זכותו. אם הוא מרגיש שהוא נפגע מפרסום – זכותו להגן על עצמו״.
אבל זה חלק מההסכם בין גופי התקשורת לקוראים ש…
״אין שום הסכם! גופי תקשורת טוענים שיש הסכם – אין שום הסכם. במקרה הטוב יש הבנה, וההבנה הזאת הופרה בגסות על ידי ספקי התוכן, המפרסמים וחברות האד-טק (טכנולוגיות פרסום, ב"ק)״.
ענף העיתונאות נמצא בקשיים. אתה לא חושש ממה שיקרה?
״אם הדרך היחידה שלהם לשרוד היא שימוש עיוור בטכנולוגיות פרסום, בלי לקחת אחריות, ושהמשתמש יצטרך לסבול את כל זה – אם זאת הדרך היחידה שלהם להתפרנס – אז זה לא עובד. צר לי. זאת העת המודרנית. זה עוד שלב באבולוציה".
איך לדעתך אפשר יהיה לשרוד את התהפוכות האלה?
״צריך להבין שלא לכל אחד יש זכות קיום כדי להמשיך לשרוד. אם אתה לא מסוגל לייצר מוצר איכותי, אטרקטיבי וכלכלי, זה לא יעבוד. יש פתרונות שונים – כמו מודל של תשלום על מינויים, או פרסום נייטיב (פרסום המשולב בתכנים באופן טבעי באתר, ולא כמודעות פרסומת – ב״ק) – ואפשר ליצור דברים חדשים. אני לא יודע. לא כל דבר יוכל לעבוד לכולם".
לקרתי יש גם לא מעט ביקורת על Eyeo. ״הם לא מעוניינים לתקן את עולם הפרסום. אנחנו כן. לא תוכל לשלם לנו כסף, לא משנה כמה, כדי שנעביר פרסומות. אנחנו חושבים שזה לא יפתור את הבעיה. יש היום דברים חמורים, הפרסום הוא פוגעני, הוא פוגע בפרטיות, ואנחנו רוצים לשנות אותו מהיסוד״.
איך אתם הולכים לשנות אותו?
״אנחנו מנהלים משא ומתן מול עולם הפרסום והוא מדבר איתנו. בסופו של דבר נסכים להיכנס לעולם שבו נציע למשתמשים חווית פרסום טובה יותר ממה שיש היום, והמשתמשים בשירות שלנו יוכלו לבחור אם הם רוצים לחוות אותה או להמשיך לחסום פרסומות. עד אז – יש רק אופציה אחת למשתמשים – חסימה של כל הפרסומות. הם יכולים לבחור אם הם רוצים את זה או לא״.
אז אפשר להגיד ששיין מכוונת אקדח לראש של עולם הפרסום.
״הייתי מנסח את זה אחרת. אלה המשתמשים שעושים את זה, בעזרת שיין".
אתם די לוחמניים.
״בוודאי שאנחנו לוחמניים. זאת מלחמת דת פה! בהחלט! אי אפשר לשנות את עולם הפרסום במילים יפות. אני לא צוחק איתך!״
בשלב הזה קרתי עובר לסקור בפני את עוולות תעשיית הפרסום באינטרנט. הוא לא מדבר רק על פרסומות קופצות, מהבהבות, שמפריעות לקריאה, ומכלות את המשאבים של המחשב ואת רוחב הפס, ואת מכסת השימוש בנתונים בטלפונים הסלולריים. ולא רק טכנולוגיות שעוקבות כל הזמן אחר המשתמש ופוגעות בפרטיות שלו. אלא גם חברות לטכנולוגיות פרסום, כפי שהוא מסביר, שמשקרות לגבי כמויות הצפייה בפרסום על בסיס קבוע ופוגעות במפרסמים.
״אתה חושב שאפשר לשבת פה עם מישהו ולנהל שיחה? אני יודע שאי אפשר. אז להגיד שאנחנו ברוטאליים? בהחלט. ברוטאליים בפרופורציה לבעיה״.
השינוי מתחיל
![אפל vs גוגל: באפל אפשרו לראשונה בספטמבר חסימת פרסומות בדפדפן באייפון ובאייפד במהלך שגרר תגובות נרעשות | תמונה: Justin Sullivan/Getty Images]()
אפל vs גוגל: באפל אפשרו לראשונה בספטמבר חסימת פרסומות בדפדפן באייפון ובאייפד במהלך שגרר תגובות נרעשות | תמונה: Justin Sullivan/Getty Images
בינתיים השימוש בתוכנות לחסימת פרסומות הולך וגובר. על פי דו״ח של PageFair ו-Adobe לשנת 2015, במהלך 12 חודשים השימוש בתוכנות לחסימת פרסומות עלה ב-41 אחוז. בארצות הברית היה גידול של 48 אחוז בשימוש בחוסמי פרסומות, שהגיע ל-45 מיליון משתמשים פעילים. הדו״ח מעריך את ההפסדים בעקבות זאת ב-5.8 מיליארד דולר, וצופה שהמספר יעלה ל-20 מיליארד דולר ב-2016.
חברות פרסום וגופי תקשורת שבעבר הביעו התנגדות נחרצת לחוסמי פרסומות ואפילו חשבו לנקוט בהליכים משפטיים, מתחילים לחשוב ולדבר אחרת, ולפתח גישות חדשות להתמודדות עם התופעה. הם מבינים שלא יהיה מנוס מלהתאים את עצמם לדרישות הלקוחות.
אתה לא יכול לדבוק במודל הישן ולא להקשיב למשוב שאומר שהפרסום האינטרנטי כבר לא עובד
במאמר דעה שפרסם פרופ' ג'רי וויינד, מומחה לפרסום מבית הספר לניהול "וורטון", העומד בראש תוכנית אקדמית העוסקת בפרסום עתידי, הוא כותב במשותף עם אלכסה דה לוס רייס, מנהלת בתוכנית: ״במקום לחשוב על דרכים חדשות לעשות על אנשים מניפולציה שיראו מודעות פרסומת, מפרסמים צריכים לייצר מודעות מסוג חדש שאנשים ירצו לראות ולשתף״.
![בגוגל הבהירו לאחרונה שתוכנות לחסימת פרסומות אסורות בתכלית האיסור בחנות האפליקציות של אנדרואיד | תמונה: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images]()
בגוגל הבהירו לאחרונה שתוכנות לחסימת פרסומות אסורות בתכלית האיסור בחנות האפליקציות של אנדרואיד | תמונה: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images
חלק מכלי התקשורת ומהאתרים ממשיכים לנסות להילחם בתופעה של חוסמי הפרסומות. פרופ' ווינד ודה לוס רייס מתארים לדוגמה את "יאהו", שהציגה למשתמשי שירות הדואר האלקטרוני שלה שהפעילו חסימת פרסומות הודעה: ״אנחנו לא יכולים להציג לך את שירות המייל של יאהו. אנא בטל את חוסם הפרסומות כדי להמשיך להשתמש בשירות המייל של יאהו״.
אבל העידן הדיגיטלי, מסבירים המחברים, שינה את היחסים בין מותגים לבין האנשים והחברה. לכן, הם כותבים, אין זה מפתיע שמשתמשים מיד הביעו את הזעם שלהם במדיה החברתית, ו״אמרו ליאהו בדרגות שונות של נימוס: ׳בלי חוסמי פרסומות? להתראות יאהו״.
״עבור עסקים וארגונים המעוניינים לטפח משתמשים שיישארו איתם לכל החיים, למנוע מאנשים לשפר את החוויה שלהם בשימוש במוצר היא דרך מהירה לזכות בזעם, לא בנאמנות״, הם כותבים.
״המודל הישן של פרסום מניח שהדרך היחידה לגרום לאנשים לראות פרסומות היא בכך שנעבוד עליהם או שנכפה עליהם, בכך שנפריע להם בזמן שהם עושים משהו אחר״, הם כותבים. המודל הזה, הולך להיעלם.