Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

כך תגדלו 
ילד גאון

$
0
0
תמונה: Patrik Stollarz/AFP/Getty Images

תמונה: Patrik Stollarz/AFP/Getty Images

זה היה אחד מאותם ימים רגילים בבודפשט הקרה. הילדים התעוררו מוקדם והתיישבו לאכול את ארוחת הבוקר. האב, לאסלו פולגאר, כבר היה לבוש. האם, קלרה, הייתה במטבח וסופיה ויהודית התרוצצו בפיג׳מות ברחבי הדירה הקטנה.

ז׳וז׳ה, הבכורה, התיישבה ליד אביה והחלה לדבר איתו על הנסיעה הקרובה שלהם ועל השחקן שאמור להתמודד מולה בתחרות השחמט. הם דיברו על החוזקות ונקודת התורפה שלו והאב חזר והבטיח לה שאם תיישם את כל מה שלמדו, היא תביס אותו בוודאות. סופיה ויהודית הגיעו מתנשפות אל השולחן. ״אתן עדיין בפיג׳מות?״, אמרה קלרה, ״תתארגנו מהר, יש לנו עבודה לעשות״.

שלושת הבנות למשפחת פולגאר מעולם לא הכירו בית ספר בחייהן. הן התאמנו בשחמט כחמש-שש שעות בכל יום, ובזמן שנותר ניגשו לקיר הגדול שבחדר העבודה, אל עשרות המגירות הקטנות שאצרו בתוכן אלפי משחקים ישנים ומאמרים, ושיננו מהלכי שחמט היסטוריים.

עוד לפני שלאסלו פגש את אשתו, ולפני שנולדו להן שלוש בנות, הוא כבר ידע שבעתיד הוא יגדל ילדים גאונים. הוא אף החל לכתוב על כך ספר, מתוך הידע שצבר כשלמד על חייהם של גאונים מפורסמים.

״אוכל להפוך כל אחד לסוג המומחה שאבחר שיהיה״

לאסלו הגיע למסקנה מהפכנית לאותה תקופה: כדי לגדל ילד גאון אסור לשלוח אותו לבית ספר, אלא לעשות לו חינוך ביתי ולהתמקד איתו בנושא לימוד אחד מסוים. מה שהניע אותו היה רצון עז להוכיח שהוא יכול לקחת כל ילד, לא משנה בכלל מאיזה מוצא, מין או מעמד סוציאלי, ולהפוך אותו לגאון באמצעות אימון מכוון. ״כל ילד בריא הוא גאון פוטנציאלי״, הוא נהג לומר – גנטיקה וכישרון אינם מכשלה.

יהודית, סופיה וסוזאן פולגאר | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

יהודית, סופיה וסוזאן פולגאר | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

את הניסוי הוא התחיל לבצע על ז׳וזה, בתו הבכורה. לאסלו חיפש תחום שבו היא תתמקד, ובגיל שלוש קיבל רמז לכך, כשז׳וזה ניגשה לפתע אל לוח השחמט בבית וביקשה לשחק. כדי שהניסוי יצליח, החליטו לאסלו ואשתו לעזוב את עבודתם ולבנות את חייהם מחדש, סביב הניסוי הזה.

כך, כשסופיה נולדה ואחריה יהודית, הן כבר הגיחו למשפחה שעורכת אימונים מסביב לשעון, פותרת כל הזמן בעיות לוגיות, ונוסעת לתחרויות שחמט ברחבי העולם. לאסלו גם האמין שכושר פיזי קשור בהצלחה אינטלקטואלית, ולכן בשעות הפנאי אימן את בנותיו בטניס שולחן.

״אבא שלי האמין שהמחקר שלו זה הדבר הטוב ביותר שהוא יכול לתת לילד. זאת הייתה השורה התחתונה שלו. אמא שלי תמכה מאוד, וכך הם יכלו לעשות את זה במשך עשורים״, אומרת יהודית פולגאר בראיון לאפוק טיימס.

חדר העבודה של משפחת פולגאר - לאסלו פולגאר ושתי בנותיו, יהודית וסופיה | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

חדר העבודה של משפחת פולגאר – לאסלו פולגאר ושתי בנותיו, יהודית וסופיה | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

וזה עבד. מהר מאוד שלושת הבנות התגלו כעילוי, והניסוי של פולגאר התפרסם בעולם. ז׳וז׳ה או בשמה היום, סוזאן, הייתה האישה הראשונה בעולם שקיבלה תואר רב-אמן. בשיאה הייתה אלופת עולם בשחמט לנשים, לפני שפרשה ממשחק תחרותי. סופיה הגיעה לדרגת אמן, ופרשה לפני שנים.

אבל יהודית, האחות הקטנה, התגלתה כעילוי מיוחד. היא הגיעה לדרגת רב אמן כבר בגיל 14 בתחרויות מול גברים, ושברה את שיאו של מי שנחשב לשחקן הטוב בכל הזמנים – בובי פישר. כמה שנים קודם לכן היא כבר התמודדה מול טובי השחקנים בעולם והביסה את רובם, ביניהם גארי קאספארוב (במשחק שח-בזק), שכתב בספרו מ-2007: ״הפולגארים הראו בגישתם שאין באמת גבולות – זאת גישה ששחקנים גברים סירבו לקבל עד שנמחצו ללא גינונים על ידי ילדה בת 12 עם קוקו״.

יהודית פולגאר, שזכתה לדירוג הגבוה ביותר שהשיגה אישה מאז ומעולם, לא רק שינתה את המשחק שנחשב למעוז גברי מובהק, אלא בעיקר סייעה ללאסלו להוכיח את מה שרצה – שלא משנה מי אתה, מאיזה מין או מוצא, אפשר להפוך אותך לגאון ומומחה בתחומך, כל עוד מטפחים אותך ועובדים איתך מגיל צעיר.

לאסלו גם הפך את בנותיו לחלק מרכזי בדיון חשוב שהתפתח בקהילת הפסיכולוגים בעקבות הניסוי, ועסק בשאלה מרכזית אחת: האם הצלחה קשורה יותר בכישרון מולד, או דווקא בהחלטות חינוכיות שמתקבלות בגיל צעיר. או בגרסה פשוטה יותר: האם באמצעות עבודה קשה בלבד אפשר לגדל ילד גאון או מוצלח?

נראה היה שהתשובה לכך היא ״כן״, עד שקמו בשנים האחרונות מספר פסיכולוגים הטוענים שבניגוד למה שרבים חושבים כיום, התיאוריה של לאסלו, שמניעה לא מעט אנשים כיום, היא בבסיסה אינה נכונה.

יהודית פולגאר משחקת מול מגנוס קרלסן, אלוף העולם הנוכחי | צילום: Ray Horris

יהודית פולגאר משחקת מול מגנוס קרלסן, אלוף העולם הנוכחי | צילום: Ray Horris

מספר הפלא

את הדעה הרווחת, שהמפתח להצלחתנו בחיים נמצא בידיים שלנו, מחזק מחקרו של אנדרס אריקסון, פסיכולוג מאוניברסיטת פלורידה, הטוען שאימונים אינטנסיביים הם הסיבה להצלחה של מישהו, כפי שהניסוי של פולגאר רצה להוכיח.

אריקסון התפרסם כאשר העיתונאי והסופר מלקום גלדוול כתב עליו ב-2008 ברב המכר ״מצליחנים״: ״נדרשות 10,000 שעות של אימונים כדי להצליח״, כתב גלדוול, שסחף אחריו אנשים רבים שניסו מאז ליישם על עצמם את חוק ה-10,000, שנטבע במיוחד בחברה האמריקנית.

מלקום גלדוול: "נדרשות 10,000 שעות של אימונים כדי להצליח" | תמונה: Thos Robinson/Getty Images

מלקום גלדוול: "נדרשות 10,000 שעות של אימונים כדי להצליח" | תמונה: Thos Robinson/Getty Images

כדי להוכיח את התיאוריה שלו, ערך אריקסון סקר בין נגני האקדמיה של מערב ברלין. הוא דירג את המוסיקאים המוכשרים לצד אלה המוכשרים פחות, ושאל כל אחד מהם כמה שעות התאמן. כך הוא הגיע למסקנה שכל אחד מהנגנים הטובים ביותר התאמן 10,000 שעות בממוצע, לפני גיל 20. דפוס זהה הוא זיהה גם בשחמט, המצריך שנים של אימונים ושיפור זיכרון.

מחקרו של אריקסון השפיע על רבים, במיוחד על פסיכולוגים המקדמים את ״הגישה ההתנהגותית״, ששורשיה בפסיכולוג בשם ג׳ון ווטסון, שאמר: ״תנו לי 12 ילדים בריאים פיזית, ואת העולם הספציפי שלי כדי לגדל אותם, ואני מבטיח שאוכל להפוך כל אחד לסוג המומחה שאבחר שיהיה״.

במאמר מ-1994 מסכם אריקסון כי הוראה הורית חשובה הרבה יותר מכישרון מולד, וכי דוגמאות רבות תומכות בכך. אחת מהן, הוא מציין, נמצאת בבית משפחת פולגאר.

עד גיל 4, סוזאן פולגאר, האחות הבכורה, כבר שיחקה במועדון שחמט. בגיל חמש היא ניצחה בנות בגיל עשר, ובראיון שערכה בעבר אמרה: ״עבודה קשה מביאה תוצאות, ותוצאות מדרבנות ויוצרות מוטיבציה. כשאתה מלא במוטיבציה, לעבוד זה יותר מהנה וכיף״.

בניגוד לשלטון הקומוניסטי ששרר בהונגריה של אותם ימים, האווירה בבית הייתה שמחה ואוהבת. ההורים הקדישו את עצמם לבנות. הם קנו כל ספר שחמט שיכלו, ואספו תיעודים של כ-100,000 משחקים. כשהבנות הצליחו, המוניטין של המשפחה עלה. הם זכו לאהדה ולאסלו פרסם את ספרו: ״לגדל ילד גאון״.

מאז אריקסון והניסוי של פולגאר, כלי תקשורת רבים, מנטורים וספרי עזרה משדרים לציבור את התחושה שאם יש לכם רצון עז מספיק, מוטיבציה גבוהה וכלים מקצועיים מתאימים – תוכלו להיות כל מי שתחלמו להיות. לא רק בעולם השחמט, אלא גם בקריירה.

״אם פעם האמנו בכוח אלוהי השולט בכל, היום אנחנו מאמינים שהכול בידיים שלנו״

ספרי עזרה עצמית שנכתבים אומרים לנו שאנחנו יכולים לעשות את זה. אנחנו יכולים להצליח ולהיות הטובים ביותר. הכול אפשרי. מי שלא מצליח כנראה לא ניסה מספיק או לא התאמץ מספיק ואינו ממצה את הפוטנציאל שלו. אם פעם אדם לא מוצלח נחשב ל״חסר מזל״, היום הוא נחשב ל״לוזר״, מסביר הפילוסוף הבריטי אלן דה בוטון. אם פעם האמנו בכוח אלוהי ששולט בכל, היום אנחנו מאמינים שהכול בידיים שלנו.

אנשים רבים החליטו לחיות את חייהם לפי המודל של פולגאר. אנשים מבוגרים עזבו את עבודתם והתמחו כצלמים, כשחקני גולף או פנו למקצועות אחרים מתוך אמונה ששעות האימונים ישתלמו ויהפכו אותם לגאונים.

החלום האמריקני נובל

אך הממצאים של אריקסון ופולגאר אינם מספקים פסיכולוגים שהצטרפו בשנים האחרונות לדיון, וטוענים שלא מספיקה הכשרה כדי להפוך למצטיין. לדבריהם התאוריה הזאת מצמצמת את האדם ויש גורמים נוספים, מולדים, המשפיעים על יכולותיו של מישהו להגיע לרמות גבוהות בתחומים השונים. אחד מהם הוא המדען הקוגניטיבי והפסיכולוג פרננד גובה, והשני הוא ד״ר גיירמו קמפיטלי, פסיכולוג שווייצרי ואחד מהחוקרים המובילים בתחום השחמט בעולם, מרצה בכיר באוניברסיטת אדית קוון באוסטרליה.

ד"ר גיירמו קמפיטלי. "לא מספיקים האימונים, יש גורמים נוספים להצלחה" | תמונה: Thos Robinson/Getty Images

ד"ר גיירמו קמפיטלי. "לא מספיקים האימונים, יש גורמים נוספים להצלחה" | תמונה: Thos Robinson/Getty Images

ד״ר קמפיטלי חקר את יכולותיהם של שחקני שחמט ארגנטינאים במסגרת לימודי הדוקטורט שלו לפני כעשור, וגילה דבר מעניין: לשחקן אחד לקח 3,000 שעות להגיע לדרגת אמן. לשני לקח 23,000 שעות, ואחרים, למרות שהתאמנו יותר מ-25,000 שעות, לעולם לא הגיעו לדרגה הזאת. כלומר, אם מישהו רוצה להגיע לרמה הנדרשת הוא חייב להתאמן, אבל גם אם הוא יתאמן, הוא לא בהכרח יצליח.

פרננד גובה סיפר בראיונות קודמים שכשפרסם את מחקרו ביחד עם ד״ר קמפיטלי, הם נתקלו בהתנגדויות רבות – העיתונות לא רצתה לשמוע על המחקר לאחר שהשתכנעה בדעותיו של אריקסון.

״אני חושב ששעות האימונים שמדבר עליהם אריקסון הן מרכיב חשוב מאוד כדי באמת להתמחות בתחום מסוים, אבל זה לא מספיק״, מסביר ד״ר קמפיטלי בראיון לאפוק טיימס. ״אני מאמין, וכך מראים הנתונים, שיש אנשים שעם מעט מאוד אימונים מגיעים מהר מאוד לרמה גבוהה, שלאחרים לוקח זמן רב להגיע אליה. זה מעיד על כך שצריכים להיות גורמים נוספים להצלחה ולא רק אימונים״.

אתה בעצם אומר שיש אנשים שלא משנה כמה הם ינסו, הם פשוט יהיו מוגבלים על ידי גורמים אחרים ולא יצליחו. 


״כן בדיוק. ובאותו האופן אנשים אחרים יגיעו בקלות לרמה גבוהה אם רק יתאמנו. אבל קשה מאוד לגלות את הגורמים האחרים האלה. בגלל זה אריקסון אומר: ׳אני פתוח לכך שתוכיחו שאני טועה, אבל עד כה אף אחד לא מצא כלום׳. אנחנו מראים שלא ייתכן שאימונים הם הגורם היחיד להצלחה״.

אריקסון למעשה לא ציין במחקרו אלמנט כלשהו שיכול לעכב אדם מלנסות להשיג את מה שהוא רוצה, חוץ מאשר תכונות פיזיות, כמו גובה לדוגמה, הנדרש כדי להצטיין כשחקן כדורסל.

״אריקסון מדבר על רעיון של שיוויוניות, אז כמובן שאם כולם שווים, מי שמתאמץ יותר מתקדם יותר. אנשים רוצים להאמין בזה, אבל לצערי, זה לא כך״.

זאת גישת ״החלום האמריקני״, או מאידך אולי תפיסה קומוניסטית שבה כולם שווים.


״נכון, את יכולה לראות רעיון דומה לזה בשיטות פוליטיות שונות״.

באחד ממאמריהם של גובה וקמפיטלי הם כותבים על מחקר שפרסם פסיכולוג אוסטרלי, רוברט הווארד, על האחיות פולגאר: ״האחיות החלו את הכשרתן בגיל צעיר מאוד, וקיבלו הנחיות מאביהן וגם מרבי-אמן. למרות זאת היה הבדל ברמת הדירוג שהן השיגו, וגם בכמות האימונים שעברו כדי להגיע לדרגה שייחלו לה. לדוגמה, אחות אחת הגיעה לדירוג הכי גבוה שלה – 2735 בזמן מוערך של 59,904 שעות אימון. ואילו אחות אחרת הגיעה לדירוג 2577 בזמן מוערך של 79,248 שעות אימון. הוא גם גילה ששתיים מבין האחיות שהגיעו לדרגת רב-אמן, צברו יותר זמן אימונים בהשוואה לשמונה רבי אמן אחרים״.

אם כך, כיצד הצליחה יהודית, שהתאמנה פחות מסוזאן וצעירה ממנה בשבע שנים, לעקוף את אחותה ולהפוך לשחקנית המצליחה בעולם?

״הוא רוצה לאכול אותי חיה״

בשנת 1994 קרה מקרה שייחרט זמן רב בזיכרונם של אוהבי השחמט. יהודית פולגאר שיחקה מול גארי קספרוב והקרב היה צמוד. בשלב כלשהו במשחק, קספרוב נגע בכלי השחמט כדי לבצע מהלך והתחרט, עזב את הכלי וביצע מהלך אחר. בסופו של דבר קאספרוב ניצח את המשחק. לפי חוקי השחמט מהלך כזה הוא עבירה, אלא שפולגאר לא ציינה זאת בזמן המשחק, ולאחר שהנושא עלה, כולם העלימו עין. אם היה מבצע את המהלך, יכול מאוד להיות שפולגאר הייתה מנצחת. לאחר שנים היא ניצחה אותו במשחק ״שח-בזק״ (משחק שחמט המוגבל בזמן קצר).

״כששיחקתי מול גארי קספרוב בפעם הראשונה הרגשתי שהוא רוצה לאכול אותי חיה״

בראיון לאפוק טיימס מספרת פולגאר: ״כששיחקתי מול קספרוב בפעם הראשונה הייתה לי הרגשה שהוא רוצה לאכול אותי חיה. הייתה לו הילה חזקה כל כך וכריזמה יוצאת דופן. יש אנשים שהם יותר קרביים, ויש כאלה שפחות, וגם המוטיבציה שלהם שונה. קספרוב תמיד רצה לנצח, ורצה להיות הכי טוב. האם הוא פיתח את האופי הזה בכוונה או שזה מולד, אני לא יודעת, אולי זה שניהם״.

אז מניסיונך, אופיו של אדם הוא אלמנט חשוב מאוד בניצחון.


״כמובן״.

מה יש באופי שלך שהוביל אותך לניצחונות? 


״אני חושבת שמשהו באופי שלי גרם לי תמיד לחפש אתגרים חדשים, וכשניצחתי כבר בגיל צעיר, זה דחף אותי להשתפר ולהיות כמה שיותר טובה. אם משהו לא עבד כפי שרציתי, הקשיים שימשו כמוטיבציה עבורי, יותר מאשר אלמנט מכשיל״.

HBR, מגזין הניהול הנחשב של אוניברסיטת הרווארד, פרסם מאמר שהראה דבר מהפכני: על פי מחקרים שפורסמו וראיונות עם מנהלים בכירים, הגיע המגזין היוקרתי למסקנה כי ייתכן שהצלחתם של מנהלים תלויה הרבה פחות בכישוריהם, והרבה יותר בגורמים שמעבר לשליטתם, הם קוראים לזה מזל. המאמר נכתב בהשראת ראיון שערכו עם לארס סורנסן, מנכ״ל של אחת מחברות התרופות המצליחות בעולם, שדורג כמנכ״ל המצליח בעולם לשנת 2015. כשסורנסן נשאל לאחר פרסום התוצאות מהו מקור הצלחתו, הוא לא נפנף בכישורי הניהול שלו אלא דיבר על אלמנט מכריע אחד: מזל.

״איזה גורמים נוספים יכולים להוביל להצלחה?״, אני שואלת את ד״ר קמפיטלי. ״אחד הגורמים שמצאנו היה גיל ההתחלה״, הוא עונה. ״ככל שמתחילים מוקדם, הסיכויים להשתפר עולים. בניסוי שעשיתי עם שחקני שחמט ארגנטינאים, מצאתי קשר בין הגיל שבו החלו לשחק לבין הדירוג שלהם. אריקסון פירש את התוצאות האלה ואמר: ׳כמובן, אם הם התחילו מוקדם יותר אז יש להם יותר זמן להתאמן׳. לכן בדקתי אנשים שהתאמנו אותו מספר שעות וגיליתי שהקשר בין גיל ההתחלה לדירוג הוא משמעותי.

״פרשנות אחת גורסת שזה כנראה קשור לגמישות המוח בגיל צעיר. כשאתה צעיר, קרוב לוודאי שתלמד יותר בקלות. בנוסף, ידע ויכולות תופסים מקום במוח, אם אתה רוכש יכולת חדשה כשאתה מבוגר, היכולת הזאת מתחרה עם יכולות אחרות במוח שהתקבעו. פרשנות נוספת גורסת כי ידע קודם מפריע לרכישת ידע חדש.

יהודית פולגאר: "הילדים שלי חיים היום חיים אחרים" | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

יהודית פולגאר: "הילדים שלי חיים היום חיים אחרים" | תמונה: Judit Polgar Chess Foundation

״גורם נוסף זה האיי-קיו. מחקרים העוסקים בקשרים בין שחמט, יכולות, ואיי-קיו, מצאו שאצל ילדים יש קשר בין הדירוג שלהם לבין רמת האיי-קיו. אבל אז כשעשו אותם על מבוגרים, מחקרים רבים לא מצאו שום דבר״.

״יש גורמים נוספים שלא נמדדו. למשל, יכולות יוצאות דופן כמו היכולת לשחזר מידע. אם למישהו יש אותה, קרוב לוודאי שיהיה לו קל יותר להצליח. במהלך הדוקטורט שלי בלונדון בחנתי שני רבי-אמן בשחמט שהגיעו למעבדה שלי. הזיכרון לטווח ארוך של אחד מהם היה נהדר, אחרי שהראיתי לו סדרה של 100 תמונות הוא זכר אותן גם אחרי כמה ימים. לשחקנים ברמה נמוכה יותר, היו ביצועים נמוכים יותר״.

ומה המקום של הגנטיקה בתוך זה? 


״זאת השאלה הגדולה. אני מאמין שיש שינויים גנטיים המשפיעים על הביצועים של השחקנים. לא מצאנו גנים שיגבירו את הסיכויים שלך להיות טוב יותר בשחמט, אבל מצד שני גם לא מצאנו גנים שמגבירים את הסיכויים שתהיה גבוה יותר, ואנחנו לבטח יודעים שגובה נקבע דרך השוני הגנטי של אנשים״.

לא משנה מהו סוד ההצלחה, דבר אחד ודאי – הניסוי של משפחת פולגאר לא החזיק יותר מדור אחד. נכדיו של לאסלו הלכו לבית ספר. סופיה המשיכה ללמד את בניה שחמט כדי להבין איך לקבל החלטות תחת לחץ; בסופו של דבר הם איבדו עניין במשחק, והיא לא דחפה אותם בחזרה.

״הילדים שלי חיים היום חיים אחרים״, אומרת פולגאר, ״לא הפכנו אותם למיוחדים במשהו כפי שההורים שלי עשו. אני מאמינה שמה שעשו הוריי היה אפשרי מכיוון ששניהם מורים. הם הפסיקו לעבוד, כדי לעבוד איתנו ביום-יום״.


 

גאון נוסף – מגנוס קרלסן

מאת יניב ניצן

תמונה: Sebastian Reuter/Getty Images

תמונה: Sebastian Reuter/Getty Images

כשמגנוס קרלסן, המטאור הנורווגי, הפך לאלוף עולם בשחמט בגיל 23, נורו חיצי ביקורת בלתי שגרתיים לעברו. הוא הואשם שהוא ״רק מחכה לשגיאת היריב״, ש״הוא ניצח כי הוא אתלט טוב יותר, לא כי הוא שחקן שחמט טוב יותר״ וש״המשחקים שלו דומים מדי לזה של מחשב: חסרי חיים וחסרי נשמה״.

תשובתו המוחצת של קרלסן לביקורות ניתנה כחצי שנה לאחר זכייתו, כשהוא שבר את השיא של קספארוב והפך למדורג השחמט הגבוה בכל הזמנים (נקבע על ידי שיטת ניקוד).

מהי פילוסופיית המשחק של קרלסן? קרלסן מאמין שהוא קודם כל ספורטאי ולכן הוא מחויב קודם כל לניצחון ולא ליופי אמנותי. בשעות הפנאי הוא נוהג לשחק כדורגל, כדורסל, גולף, כדורעף וטניס.

אם ניצחון היא המטרה, יעילות היא הכלי החשוב ביותר. ולכן סגנון המשחק של קרלסן קרוב לזה של מחשב. הוא מוכן לשחק עד קץ הימים.

לאלוף הנורווגי יש גם ראייה אובייקטיבית יוצאת דופן. כשנשאל איזה שחקן עבר שימש מודל עבורו, הוא השיב, בשונה מחבריו לאליטה, שאין לו דמות מועדפת – הוא פשוט נהנה ללמוד מכולם ולפתח סגנון משל עצמו.

לקרלסן יש זיכרון פנומנלי ונאמר שהוא יודע בעל פה מעל 10,000 משחקים. הוא מספר שכשהיה פוגש ברעיון פתיחה חדש, היה הולך לשחק אותו בתחרות ולראות מה יקרה. במידה מסוימת, צורת העבודה שלו דומה לסגנון ה״למידה עמוקה״ של המחשב שבו מכניסים למחשב כמות עצומה של משחקים ואז נותנים לו לשחק מול עצמו מיליוני משחקים.

מאמן הגאונים

מאת יניב ניצן

תמונה: Thos Robinson/Getty Images

תמונה: Thos Robinson/Getty Images

אי שם בשנות ה-70׳ הגיח לתודעת השחמט בבריה״מ שחקן חדש בשם מארק דבורצקי. הוא זכה באליפות מוסקבה, סיים בצמרת הגבוהה של אליפות בריה״מ, ומיד לאחר מכן זכה בתחרות חזקה בהולנד. הוא הגיע לדרגה השנייה הכי גבוהה בשחמט, ״אמן בין לאומי״, ונחשב למשך תקופה כשחקן השחמט החזק בעולם המחזיק בדרגה זו.

ואז חלה תפנית דרמטית בעלילת המטאור העולה. הוא החליט לפרוש ממשחק פעיל, ולהקדיש את זמנו לאימון שחמט. במהרה נפוצה השמועה על מאמן יוצא דופן שלוקח שחקנים חזקים והופך אותם לסופר-סטארים. נבחרת מצוינים עברה תחת ידיו, כולל שחקנים מן הצמרת העולמית כמו גארי קספארוב או אלוף העולם לשעבר מהודו וישוואנתן אנאנד.

דבורצקי ידוע גם בהישגים יוצאי דופן עם שחקני נוער. הוא מספר שבתחילת עבודה משותפת עם נער מוכשר, הוא מיד מציב לו מטרה חלומית: להפוך תוך מספר שנים לשחקן הכי חזק בשכבת הגיל שלו. המטרה הזו יוצרת תנופה ומוטיבציה להתאמן בחריצות.

רוב הנוער משקיע זמן רב בלימוד פתיחות. מה שמאפשר לשחקנים להשיג עמדות עדיפות מן ההתחלה. לדבורצקי פילוסופיה שונה. הוא מאמין שעיקר האימון צריך להתמקד בהבנת תרבות השחמט, כלומר, בפיתוח הרגלים של קבלת החלטות על הלוח, חינוך לקשיחות פסיכולוגית, פיתוח אופי שלא מוותר וכו׳.


ארגז המשחקים של אניה הינדמארץ׳

$
0
0
תמונה: John Phillips/Getty Image

תמונה: John Phillips/Getty Image

את אף פעם לא ממש יודעת מה המעצבת אניה הינדמארץ׳ הולכת לשלוף מתיק הטריקים שלה. בתצוגות האופנה שלה בעבר דוגמניות נעו על המסלול כקופאיות בסופר מרקט וספלי תה התעופפו באוויר. הקולקציה החדשה שלה לסתיו/חורף 2017-2016 נראתה כמו חלקה הפנימי של מכונת משחקי וידאו, כשששבוע האופנה הפך למחווה רומנטית וילדותית לילדי דור ה-Y.

על המסלול צעדו מבחר דוגמניות בבגדים שובבים כשהן אוחזות בידיהן מבחר מתיקי היוקרה שלה ועיצובים בהשראת משחקי הווידיאו של שנות ה-80, כמו פקמן, פולשים מהחלל וטטריס.

תמונה: John Phillips/Getty Image

תמונה: John Phillips/Getty Image

העיצובים זרקו אותנו לתקופה שלפני המדיה החברתית והודעות האס-אמ-אס, ושאבו את השראתם מדמויות ממשחקי הווידאו הפשוטים. היצורים הכחולים והצהובים המפוקסלים התפוצצו בענק על התיקים – על אף שהם נראו מקסימים יותר בגרסה המוקטנת שלהם כמנעולים קטנים בתיקי יד גדולים או כטלאים חמודים לאורך הרצועות של תיק צד.

השימוש המעודן בשנינויות ממוחשבות משכו את עיקר תשומת הלב, כמו העיניים השובבות על גבם של זוג מגפיים שחורים או מחזיקי המפתחות בצורת קוביה הונגרית. הינדמארץ׳ החלה כעת גם לייצר חלק מהבגדים שהיא מציגה בתצוגות האופנה שלה, והמעילים הגדולים עם כתמי הפרווה בצורת ביצת עין שמשמשים ככיסים היו קריצה ברורה לסגנון הרחוב הלונדוני.

השיק הילדותי הושג גם בעזרת מוטיבים קיטשיים שנלקחו ממיזם מדבקות העור שעיצבה לחנות הכולבו סלפרידג׳ס שזכה להצלחה מסחררת וגרף למעלה מ-12 מיליון פאונד במכירות. בדומה לעיצוב האביזרים שלה, גם עיצוב ההלבשה העליונה היה מתוחכם ושופע בדיחות פנימיות. המעיל השחור עם פסי המרוץ הסימטריים שפתח את המופע היה ניצחון ברור.

תמונה: John Phillips/Getty Image

תמונה: John Phillips/Getty Image

כל עיצוב של הינדמארץ’ מבטא את תשוקתה ליצור גרסאות יוקרתיות לחפצים שכבר מזמן נשכחו במרחב הציבורי המודרני. בעבר היא עיצבה קולקציה בהשראת קוביות הדומינו וקולקציית תיקים שלמה בסגנון של אריזות מוצרים מהסופר.

דוגמה לתיק שמשך בעבר תשומת לב רבה הוא קלאץ׳ בשם Crisp Packet, שעיצובו מדמה צורה של שקית צ׳יפס מתכתית. הקלאץ׳, שנוצר בהשראת האריזה של החטיף השמנוני, הצליח להשתדרג למעמד של בן־ הלוויה הלגיטימי של נשים כמו מירוסלבה דומה, אמה ווטסון וריטה אורה ולהציג ללא בושה תג מחיר של כ־1,000 ליש״ט ליחידה.

הינדמארץ’ נחשבת לחלק מדור הצעירים שמייצג את מגמת העתיד. ריצ׳רד גודווין, כתב ה״איבנינג סטנדרד״ הלונדוני, כינה אותה ומעצבים שכמותה “הקיוטסטרים״, מלשון Cute. לטענתו, הקיוטסטרים הם אלו שירשו את מקומם של ההיפסטרים. הקיוטסטרים אובססיביים לגבי כל מה שקשור בנוסטלגיה, בצבע, בשאלונים של Buzzfeed, בסוכר ובתוכניות ישנות של ערוץ ניקולודיאון. בניגוד להיפסטרים שמעדיפים להרגיש עליונים על פני כל דבר מבלי להתנסות בו, דור הקיוטסטרים לא מפחד לקחת חלק בחגיגה, או להיראות מטופש.

תמונה: John Phillips/Getty Image

תמונה: John Phillips/Getty Image

 

כיצד הביסה גוגל את הרוח האנושית

$
0
0
אלוף העולם ב"גו", לי סה-דול מתחרה מול תוכנת המחשב "אלפא גו" | תמונה: Google via Getty Images

אלוף העולם ב"גו", לי סה-דול מתחרה מול תוכנת המחשב "אלפא גו" | Google via Getty Images

כשתוכנת הבינה המלאכותית של גוגל התמודדה בחודש מארס מול לי סה-דול, אלוף העולם במשחק השולחן העתיק בעולם "גו", הבנתי שמפתחי התוכנה פספסו משהו חשוב מאוד. גוגל השקיעה חצי מיליארד דולר ברכישת חברת הבינה המלאכותית DeepMind, המתמחה בפיתוח אלגוריתמים המסוגלים ללמוד בעצמם דברים שונים, כולל משחקים. אחת המטרות: לנצח את אלוף העולם ב"גו".

במהלך השידור החי של המשחק שנגמר בתוצאה 4-1 לטובת המחשב, נזכרתי בפגישה שלי עם יאסודה יאסוטושי. ״תקשורת בין בני האדם זה הדבר החשוב ביותר במשחק״, הסביר לי המאסטר היפני ברמה דן 9 בגו (הרמה הגבוהה ביותר). ״כשאתה מניח אבן במשחק הגו, אתה מקבל תשובה מהאדם שמולך. כשאתה יושב לשחק עם מישהו, הוא מקשיב לך ואתה מקשיב לו״.

למעשה המאסטר היפני רמז לי שניצחון – ההיבט היחיד שהתוכנה של גוגל מבינה ושואפת אליו – הוא רק היבט אחד במשחק, ולא בהכרח ההיבט העיקרי. המשחק הפילוסופי העתיק מתעלה הרבה מעבר לניצחון או לחישוב מהלכים קדימה – הוא מלמד אותנו שיעורים על החיים, על הפסד, על סובלנות ועל הקשבה לאחר. רבים מהמקצוענים שמשחקים בו אף מתייחסים למהלכים המבוצעים בו כסוג של אסתטיקה ומדברים על "זרימה".

"גו זה אתגר אנושי של אלפי שנים. הוא משחק אינסופי במושגים אנושיים של עומק, ועדיין לא פיצחנו אותו", מסביר בראיון לאפוק טיימס ד"ר אורי גלובוס, יזם, מרצה למדעי המחשב בפיתוח משחקים, ומייסד אגודת הגו בישראל.

אז נכון, ניצחון הבינה המלאכותית על אלוף העולם לי סה-דול, נתפס בעיני רבים כהתקדמות בהבנת האינטליגנציה של האדם ושל המכונה. אבל מה באמת משמעות הניצחון הזה? האם המכונה תעזור לשפר את האינטליגנציה האנושית? או שאולי היא תוציא את האנושיות מהמשחק?

תמונה: ED Jones/AFP/Getty Images

תמונה: ED Jones/AFP/Getty Images

משחק השולחן העתיק בעולם

משחק הגו הוא משחק השולחן העתיק ביותר בעולם ומעריכים שהוא בן כ-4,000 שנה. מקורו בסין, שם הוא מוכר בשם ווֵי-צִ׳י (משחק הכיתור) ויש הטוענים שבסין העתיקה היה משחק רווי סמליות ומשמעות קוסמית. מסין הוא הופץ בכל אסיה ובמשך דורות נחשב לאחד מארבעת האמנויות שכל אדם תרבותי צריך לרכוש יחד עם קליגרפיה, ציור ונגינה.

המשחק הגיע ליפן במאה ה-7 לספירה ושם נקרא גו. בהתחלה שיחקו בו בחצר הקיסרית ואז הוא הופץ בקרב הציבור הרחב. בסין עד היום המשחק נחשב למשחק של המעמד הגבוה לעומת משחקי שולחן אחרים. במערב נעשה המשחק לפופולארי רק לקראת המאה ה-19.

אף על פי שהמשחק עתיק מאוד, כלליו נשארו עד היום כפי שהיו. השחקים מניחים את האבנים שלהם על נקודות חיתוך של 19 קווים אנכיים ו-19 אופקיים בזה אחר זה. המטרה של השחקן היא לכתר את האבנים של השחקן השני, ובכך לכבוש את השטח.

"משחק הגו מושך סוג מסוים של אנשים חכמים עם נטייה לאסתטיקה מאוד מסוימת״, אומר גלובוס, ״אסתטיקה מינימליסטית, עם חוקים מעטים שיש להם משמעות רבה. החוקים בגו הם משהו שאפשר להסביר בפסקה, ומצד שני, העושר של התופעות שלו גורם לך תמיד לתהות: ׳לא ידעתי שאפשר לעשות את הדברים כך׳״.

תן דוגמה ספציפית.


"חיי נצח זה משהו שיכול להתקיים בגו – המשחק יכול להימשך לנצח. יש הרבה מצבים שונים שבהם אתה למשל אומר, 'הנה, אכלתי קבוצה גדולה' וזה מתהפך עליך ופתאום אוכלים אותך בלי שאתה שם לב. יש הרבה דברים מרגשים, תופעות שאתה לומד תוך כדי שאתה משחק.

"בגו כל הכלים שווים. בשחמט, ככל שיש לך יותר כלים, וככל שאתה מהיר יותר, כך טוב יותר. רואים מי מגיע מהר יותר למלך של השני, מי פגע ראשון. זה מדיד. ויש בשחמט גם פקטור נוסף שהוא קצת יותר חמקמק והוא נקרא איכות: איך הכלים שלך פועלים יחד כדי להגיע אל המטרה.

"בגו האיכות לא ברורה, אפילו אם יש לך יותר כלים, זה לא אומר כמה אתה טוב. אבן אחת קטנה במקום הנכון יכולה לשנות הכול. המרכיב של האיכות הוא גבוה מאוד, המרכיב של החומר הוא קטן הרבה יותר. זה משחק כאילו רוחני יותר. המשחק נקבע על דקויות קטנות יותר. זה הופך אותו לכזה שקשה להעריך מה המצב בו. גם האסטרטגיה בו היא כזאת. אתה לא רואה הבדל בין השחקנים ב׳חומר׳, ההבדל הוא באיכות. קשה מאוד למחשב לחשב את זה, וזה בלי לקחת בחשבון שהמורכבות, מבחינה מתמטית, היא בחזקת מאה יחסית לשחמט.

"אנשים מפתחים את ההבנה במשחק הזה מתוך ניסיון, דרך אינטואיציה, ועם הרבה מאוד מושגים שקשה לתרגם לשפה של מחשב.

״יש הרבה מאוד תיאורים בגו שהם תיאורי טבע, כמו: 'רואים שיש כאן זרימה טבעית', או 'אני מתקרב למשהו קשה, או קליל'. מה זה אומר? איך מתרגמים את זה לשפת המחשב? משחק כמו גו רגיש מאוד לשינויים קטנים, אבן אחת ששמים בצד יכולה להיות ההבדל בין הפסד לניצחון".

ד"ר אורי גלובוס, מייסד אגודת ה"גו" הישראלית: "זה משחק שעדיין לא פיצחנו" | אסף קליגר

ד"ר אורי גלובוס, מייסד אגודת ה"גו" הישראלית: "זה משחק שעדיין לא פיצחנו" | אסף קליגר

יש פתגם ביפנית שאומר שמשחק אחד של "גו" שווה לעשר שנות היכרות עם מישהו

קריסטל או פריחה

ניקולאי, גיבור הספר "שיבומי", מאת טרווניאן, הוא אדם בעל יכולות מיוחדות מאוד. הוא דובר כמה שפות אך בעיקר מפורסם בזכות היותו הרוצח השכיר הטוב בעולם וסוג של אדם לא אנושי. תחביבו של הגיבור הוא משחק הגו, ויש לו מאסטר יפני שמאמן אותו.

"הגיבור הוא סוג של 'אלפא גו' והמורה שלו הוא סוג של לי סה-דול", מתאר גלובוס את הספר שהשפיע עליו כשהיה ילד. "בספר יש קטעים רבים על משחק הגו, ויש קטע אחד יפה שבו המורה מסביר לתלמיד שהוא אמנם שחקן מצוין אבל הוא מתעלם לחלוטין מהיריב שלו. 'במשחק שלך יש יופי של קריסטל', הוא אומר לו, כלומר, אתה עושה את המהלך הנכון ומשחק מדויק, 'אבל 'חסר אצלך היופי של הפריחה', כלומר אין במשחק שלך חיים. אני מבין שחוסר שלמות זה חלק מהחיים, זה לראות את היריב, להגיב אליו, להיות תקשורתי.

"הפריחה, אגב, היא שוב שימוש במושגים של טבע כדי לתאר את סגנון המשחק".

למה חשובה הפריחה בגו, אם התלמיד מנצח ומביס את היריב שלו? 


"לבני אדם חשובה התקשורת. ׳אלפא גו׳ כנראה לא מאוד תקשורתית, כלומר, היא יודעת לשחק, אבל לא בטוח שהיא מבינה איך לי סה-דול חושב. היא יודעת לנצח את האדם, אבל לא מבינה אותו ולא יודעת לתקשר. יש קטע בספר ׳שיבומי׳ שבו התלמיד צריך לדבר עם המורה שלו שנמצא בשבי והוא לא יכול. אז הוא משחק איתו משחק של גו ומתקשר איתו רעיונות מורכבים מאוד דרך המשחק. כשבני אדם משחקים, זה כלי תקשורת".

איך מתקשרים דרך משחק?


"קחי לדוגמה פוקר. כשאני מנסה למקסם את הרווח שלי בפוקר, אני יכול לשחק לפי הסתברויות, אבל המשחק האידאלי הוא ספקולטיבי. ככל שאצליח לזהות או לצפות מה עושה השחקן השני, אוכל לשחק לא ביחס להסתברויות במשחק, אלא בהתאם לשחקן שמולי. אם אני יודע שהוא כזה שמחזיק ביד הכי נפלאה בעולם, אבל שהוא גם פחדן, אז אפילו עם ׳יד ריקה׳, אאיים עליו ואנצח בכל זאת בסיטואציה.

"על אף שכביכול, אני מפסיד במשחק, אני עדיין לא משחק מול הקלפים אלא מול השחקן. סיפור המשחק אינו רק על מה שקורה על הלוח, אלא שהוא ספר שלם על מה שחושב כל אחד מהשחקנים בכל רגע נתון, למה הוא התכוון ומה הוא הבין. זה סיפור על הרגעים הדרמטיים שעברו עליו, על הפעם הזאת שהיה בלחץ והפעם שבה הגיב כי קיווה לתפוס את היריב עם המכנסיים למטה, כשזיהה את החולשה שלו. יש פתגם ביפנית שאומר שמשחק אחד של גו שווה לעשר שנות היכרות עם מישהו".

יריב ראוי לשחק מולו

פאן חווי, אלוף אירופה בגו, ישב וצפה בלי סה-דול משחק באמפתיה מול מהלכיו המהירים והמתוחכמים של המחשב. יותר מכל הנוכחים בחדר, הוא ידע בדיוק מה מרגיש האלוף באותו הרגע, כיוון שהוא, כמה חודשים לפני כן, ישב באותו מקום. עם זאת, לא היה עצב בליבו.

אחרי שהפסיד ל"אלפא גו" באוקטובר האחרון, הוא המשיך לשחק נגד התוכנה במשך חמישה חודשים. ככל ששיחק נגדה, כך הוא ראה כיצד היא משתפרת ולומדת מהלכים חדשים. הדבר המפליא מבחינתו היה שגם הוא עצמו נעשה טוב יותר במשחק ועלה ברמות במהירות. "אלפא גו" עזרה לו להיות שחקן חזק יותר. היא הראתה לו מהלכים חדשים שלא חשב שיכולים אפילו להתקיים.

הרצון הזה לשפר את היכולות הוא זה שהביא מאסטרים בעלי מוניטין בגו, כפי שקרה בעבר בשחמט, לתרום את זמנם וכישורם כדי שהתוכנה "אלפא גו" תוכל להשתכלל ולהיהפך בעתיד לכזו המתעלה על יכולותיו של האדם. הגו, שכמו השחמט נהפך במהלך השנים לספורט לכל דבר, מוּנע מהרעיון שכדי לשחק את המשחק אתה צריך שיהיה לך יריב ראוי לשחק מולו. כך אתה משפר את היכולות שלך וגם המשחק עצמו משתכלל.

אבל באימון מול מחשב קיימת בעייתיות. גיירמו קמפיטלי, חוקר שחמט, מסביר שניתן להבחין בשינויים ברמת החשיבה אצל שחקני שחמט צעירים שהתרגלו להתאמן מול מחשב מגיל צעיר. "המחשבים יכולים לראות קדימה הרבה יותר מאשר בן אדם, כך שהתובנות לגבי מה שאפשר לעשות במשחק הן שונות.

"אלוף העולם הנוכחי בשחמט, מגנוס קרלסן מנורבגיה, שלמד שחמט ממחשב מגיל צעיר, נוטה לעשות צעדים יוצאי דופן, שהם ׳לא אנושיים׳", אומר קמפיטלי.

כך למשל, בעוד שמקצועני השחמט והגו מנסים ללמוד כמה שיותר פתיחות יצירתיות במטרה להפתיע את היריב ולהתחיל עם יתרון, קרלסן לא משקיע במיוחד בלימוד פתיחות. הבחירה הזאת מבטיחה לו התחלה בינונית במשחק עד למחצית, אבל אחריה הוא מבצע מהלכים מפתיעים עד לניצחון. אף על פי שכדי לנצח קרלסן אוחז בחוכמה ובאינטואיציה רבה, ומשחק על הפן הפסיכולוגי של יריבו, יש אנשים שאומרים שהמשחק שלו לא כל כך מעורר השראה.

דברים דומים נאמרו על ידי צופים וכתבים אחרי המשחק של לי סה-דול נגד המחשב: המהלכים היו מבריקים, מעניינים והובילו לניצחון, אבל במשחק עצמו לא התקיימו הדיאלוג או הרגעים היצירתיים שמעוררים את הדמיון.

"אל תשכחי שגו הוא ספורט תחרותי לכל דבר, בקוריאה וביפן זה ספורט לאומי", אומר לי גלובוס. "אומרים לדוגמה על אלוף העולם הנוכחי בגו, ממוצא סיני, שהוא משחק כמו מכונה, בלי רגש, מאוד 'לא אנושי'".

ומה עם התרבות העשירה של הגו? התקשורת? האנשים? הם לא קיימים יותר? 


"בזמן שאנחנו מדברים מונח לידי לוח גו מתקופת אדו, מתקופת הסמוראים, לוח עתיק", אומר לי גלובוס בחיוך ומראה לי אותו. "זה היה שייך לזקן שפגשתי בקיוטו, וזה עבר במשפחה שלו מסבא לבן, במשך כמה דורות. את הבן שלו זה לא עניין, ואני במשך כמה שנים, בכל פעם שהייתי מגיע לקיוטו, הייתי אומר לו: 'נו, מה עם הלוח?'. יום אחד הוא נכנס לבית חולים, אושפז וחשב שחייו הסתיימו, הוא התקשר אלי כדי להגיד שהלוח שלי. מיד נסעתי לקיוטו ולקחתי אותו".

איזו הרגשה נותן לך הלוח הזה? 


"כרגע זה הרהיט הכי יקר בבית שלי. אני יכול למצוא תחליף לכל דבר שיש בביתי, אבל לזה לא. הוא אמנם תופס הרבה מקום, אבל נותן לי תחושה נעימה שהוא פה".

 

אמנות בעיצוב הרצפה

$
0
0

web_5681_02_01_ELFC_HOTEL_mit_Person_H1002_ST65_classic_wv4

אם נרצה ליצור תמהיל לעיצוב מדויק של חלל הבית, נצטרך לחבר השראה, אווירה, סביבה, חומרים, טקסטורות, צבעים ועוד יחד עם משקל גבוה שניתן לחיפוי הרצפה. הרצפה המהווה בסיס לכל חלל הבית, מכתיבה לא אחת את התוצר הסופי, ויש אף המדמים את התאמתה לחלל ככפפה ליד.

אחד החיפויים הנפוץ ביותר הינו הפרקט, המשדר יוקרה לצד חום וביתיות ובהינתן המוצר הנכון יכול להתאים לחללים בסגנונות שונים: מודרני, כפרי, מתועש ועוד.web_5681_01_03

web_5681_02_07_web_Logo EEGGER חברה גרמנית לייצור פרקטים, מציגה קולקציה עשירה ומגוונת של פרקט, המשלבת בצורה מושלמת בין פרקטיות לעיצוב. בקולקציה ניתן למצוא פרקט המתאים לסגנונות עיצוב רבים, מוינטאג' קלאסי, דרך מינימליסטי, אקזוטי, טבעי, צבעוני, ויש אפילו פרקט בדוגמת פסיפס.

חברת EGGER נוסדה ופועלת בגרמניה וברחבי אירופה, ומונעת מתוך תשוקה ליצירה בעץ ולשמירה על איכות הסביבה. החברה פועלת בשיטת מחזור ייצור סגור, ובכך מספקת תרומה פעילה להגנה על היערות. החברה עושה שימוש בחומרי גלם באיכות הגבוהה ביותר ביניהם עץ ממוחזר, למוצריה שנות אחריות רבות והם מאושרים ע"י מכון התקנים המוביל באירופה.

web_5681_06_01_ELCF_FREIZEITRAUM_mit_Person_H1050_ST62_large_wv4

חזונה של חברת EGGER, מציב אותה כמובילה בתחום המספקת ללקוחותיה פתרונות חדשניים ואיכותיים. על מנת לאפשר לקהל הלקוחות התאמה מושלמת של הפרקט לחלל ובשל מגוון האפשרויות העיצוביות הגדילה החברה לעשות, ובנתה אתר עם תוכנת הדמיה המאפשרת הצגת הפרקט בחדרים שונים. בין מוצריה של החברה, ניתן למצוא פרקט בטכנולוגיית +AQUA בעל שכבת הגנה פי 5 בהשוואה לפרקט רגיל, המתאים לחללים רטובים, כגון  חדר אמבטיה ומטבח. כמו כן לפרקטים שכבת הגנה למניעת החלקה, שכבת הגנה המונעת שחיקה, עמידה בפני שריטות ולחות, אינה דוהה, מפחיתה את עוצמת הרעש, והם קלים לניקוי. את הפרקטים ניתן למצוא בגדלים שוניםברוחבים ואורכים שונים, כך שהם מתאים לכל גודל של חלל ומאפשרים לכל אחד לקבל את המראה הייחודי לביתו.

גן העדן
 של צ׳יף פארמאסוסו

$
0
0
מפרץ Mapuna שלחופו שוכן הכפר | באדיבות טל רם

מפרץ Mapuna שלחופו שוכן הכפר | תמונה: באדיבות טל רם

מטוס הנוסעים הקטן מטרטר ונוסק במאמץ, ונוף האי שמתחתינו מתחלף במהירות מכפרי חוף ומטעי קוקוס לגבעות תלולות של ג׳ונגל פראי ירוק. אחר כך מגיע ים, כחול ויפיפה, מואר בשמש בוקר שצובעת עננים דקים.

לבסוף אנחנו מגיעים. לשם – לאי ירוק בים. אי שאף אחד עוד לא הרס, אי השייך למקומיים, יד ראשונה מאלוהים.

מבט מהאוויר על שרשרת האיים | באדיבות טל רם

מבט מהאוויר על שרשרת האיים | באדיבות טל רם

ביציאה מן המטוס הג׳ונגל משמיע לנו מנגינה זרה, כאילו די.ג׳יי מסתורי שיחק בכפתורים בזמן שריחפנו, והמוזיקה עכשיו חדה ונקייה מדי. מניפים תיק על שכם, והשמש מכה. תחת עץ פיקוס ענק ליד מנחת העשב אנחנו עוצרים, מזיעים, ומחפשים סימן חיים. סוף סוף הגענו, אך החיוך הענק מפנה מקומו למבט תוהה: מה עושים עכשיו?

אפי (Epi), זה שם האי, אחד מ-82 איים המרכיבים את מדינת ונואטו הצעירה שבדרום מערב האוקיינוס השקט. מתגוררים בו 2,000 כפריים שחיים בשבטים בלי חשמל, מים זורמים, ביוב, או אספלט. בלי עיתוני חדשות, ובעיקר בלי להבין שהם זן הולך ונעלם.

בני ונואטו שפגשנו עד כה בעיר הבירה פורט-וילה היו חמים ושמחים. ניתן היה לחוש מהרגע הראשון ברוחב הלב של האנשים ששמחו לבלות איתנו ולארח אותנו בימים שהעברנו בעיר. מסתבר שהם זכו במקום הראשון בעולם במדד האושר, ונראה שזה רק גרם לחיוך שלהם לגדול.

את מדד האושר הלאומי, אגב, טבע והפיץ מלך בהוטן, ממלכה קטנה ומסוגרת ברום ההימלאיה. הוא קבע ארבעה פרמטרים לבחינה: צמיחה חברתית וכלכלית הוגנת ובת קיימא; שימור וקידום התרבות; שימור הסביבה הטבעית; וממשל תקין ואחראי.

בתים בשדרת כפר Murio | באדיבות של טל רם

בתים בשדרת כפר Murio | תמונה: באדיבות טל רם

יש מי שטוען שהזיותיו האוטופיות נבעו מחוסר בחמצן. אחרים משוכנעים שהמחשבה הנקייה היא תוצאה של היעדר זיהום אוויר.

בני ונואטו נחשפו לעולם רק במאות האחרונות. במהלך המאה ה-19 הם החלו לסחור עם זרים, ובשל איבה ששררה בין שבטים שונים, תוך זמן קצר עירבו המנהיגים המקומיים את הסוחרים הזרים במלחמות. הם דרשו להשתמש בתותחי הספינות כדי לרסק את כפרי יריביהם.

מאוחר יותר שבטים שלמים התפתו לצאת בעקבות נוכלים, נחטפו ונמכרו לעבדות באוסטרליה וברחבי הפסיפיק. קץ העבדות הגיע רק בראשית המאה ה-20 הודות ללחצים מתמשכים שהפעילו מיסיונרים מהכנסייה הפרסבטריאנית, שעמלו במרץ לחנך את הילידים על מילותיו של ישו: לאהוב ולחמול, לוותר ולהסתפק.

ב-1980, לאחר מאבק ממושך בשלטון הבריטי-צרפתי, זכו הילידים בעצמאות והצליחו לכונן שלום בכל רחבי המדינה. הם החליטו במודע לשמר את תרבותם הייחודית, של חיים מוכרים ופשוטים בחברה שבטית.

במקום להצטרף אל אופנת הקפיטליזם, הם נשארו בצד, בכפרים במעבה הג׳ונגל או סמוך לשפת הים. שבטים שלמים מתפקדים עד היום כמשפחה מורחבת של אחים ואחיות, אימהות ואבות, ובמקומות רבים הלבוש עדיין עשוי מעלים.

Mapuna Bay

בעודנו תוהים מכאן לכאן, ג׳יפ עצר על דרך בוצית צרה, והנהג הזמין אותנו בחיוך לקפוץ אל תא המטען הפתוח. נסענו צפונה בין גבעות פרא, ואדיות וחופים אל הכפר היחיד באי שזכה למידה מועטה של קידמה.

לאחר ימי הסתגלות אחדים טיפסנו ברגל אל קו הרכס המרכזי, וירדנו משם אל החוף המזרחי. עייפים ומזיעים הגענו לכפר קטן שלשפת מפרץ יפה, ובעודנו נחים על החוף, הגיעה אישה צעירה וחייכנית, מחזיקה תינוק בידיה ומלווה בשתי ילדות. “אני נקלה, ביתו של הצ’יף״, היא הציגה את עצמה בחיוך. “הבית שלי נמצא מעבר לשביל ואתם מוזמנים להישאר בכפר שלנו, כפר Murio״.

המארחת שלנו, נקלה, וילדיה - קנלי התינוק, רייצ׳ל הקטנה והלנה הפרועה | תמונה: באדיבות של טל רם

המארחת שלנו, נקלה, וילדיה – קנלי התינוק, רייצ׳ל הקטנה והלנה הפרועה | תמונה: באדיבות של טל רם

לאחר שעזרה לנו להקים אוהל תחת העצים, יצאנו יחד לצעוד ברחבי הכפר. מצדי השביל גילינו גינות מטופחות, עצי פרי, ואנשים בחצרות. ילדים התקבצו וטיפסו על עצים גבוהים כדי לקטוף ולהגיש לנו פירות משונים, ונשים זקנות באו ללחוץ את ידינו ולהחליף מילים חמות בשפה של כוונות טובות. נקלה הסבירה שמרבית בני הכפר נמצאים כעת במעבה הג׳ונגל, עוסקים בטיפוח הבוסתנים הרבים שחבויים שם.

הים נסוג ואנחנו יורדים אל חוף בזלתי. שם מתגלים שני מעיינות קסומים: האחד – בריכה עגולה ורדודה בין סלעי הבזלת, המיועדת לרחצה ולכביסה. השני, קטן יותר – לשתייה. נשים יושבות לא הרחק מאיתנו בצל, אורגות כפות דקלים וצופות על הים השקט הרוגע. צעירים וצעירות נעצרים על השביל ומציצים בחיוך ביישני.

בסך הכול גרים בכפר כמעט 100 אנשים, ובין החצרות עוברים שבילים צרים ואין למצוא אף גדר מלבד גדר חיה. במקום כבישים יש סירות קאנו קטנות ושבילים מבוראים שמקשרים בין הכפרים.

לקראת ערב קראה לנו נקלה אל חצר הבית כדי לקחת חלק בהכנת ארוחה חגיגית. בתפריט: Laplap (לפלפ). מנה גדולה ומשביעה שהכנתה נמשכת שעות. יחד קילפנו, שטפנו וריסקנו ירקות שורש ארוכים ולבנים בשם “יאם״, אספנו אגוזי קוקוס מרחבי החצר, וצפינו בנקלה מגרדת בסבלנות אין קץ את בשרם הטעים והלבן לתוך קערה גדולה.

מכינים Laplap לארוחת ערב חגיגית | תמונה: באדיבות טל רם

מכינים Laplap לארוחת ערב חגיגית | תמונה: באדיבות טל רם

מדורה הוצתה, ועלים ענקיים הונחו לידה בשתי-וערב על הארץ. שכבה אחר שכבה כיסינו אותם בעלי כרוב, יאם מרוסק, ומעל הכול קרם קוקוס מבושל ועשיר שהופק בעמל רב, ומי ים מלוחים. הכול קופל לריבוע גדול ונקשר היטב.

בשלב הזה הופיע בחצר צ׳יף פארמאסוסו (Parmasusu), שנראה שמח ונינוח. הוא ניגש ובירך את שנינו במילים יפות ובחיוך ונתן לנו שני קוקוסים ענקיים שקילף והכין לשתייה. בלי שום גינונים הוא השתלב בעבודה, מסדר שכבת אבנים חמות מעל המדורה, מניח יחד עם אדם נוסף את הלפלפ במרכז, ומכסה את היצירה בשכבה נוספת של בזלת חמה. כשהלפלפ מוצא מן האש כולם כבר יושבים במעגל, מדברים ונהנים מדקות אחרונות של אור שקיעה.

הצ׳יף

יחד עם ציף פארמאסוסו, מנהיג מקסים וטוב לב | תמונה: באדיבות טל רם

יחד עם ציף פארמאסוסו, מנהיג מקסים וטוב לב | תמונה: באדיבות טל רם

תפקידיו של הצי׳ף רבים ומגוונים. כל אדמת המפרץ שייכת לו, והוא מחלק לחברי השבט זכויות שונות כמו קרקעות, אישורי דיג ואישורי בנייה. הוא האדם שאחראי על השלום ועל הסדר בקרב אנשי הכפר. אם הוא מרים עלה של קוקוס מעל ראשו מול אנשים שרבים, הם חייבים להפסיק בו במקום.

ב-2004, מספרת נקלה, ציקלון התקרב אל האי. הים עלה, והגלים התפרעו והגיעו אל סף חצר הבית שלה. רוחות אדירות נשבו, ענפים נשברו מכל עבר, עצים שלמים קרסו, ואנשי הכפר התחבאו בתוך בקתות העץ והתפללו. צ׳יף פארמאסוסו, היא מספרת עם ברק של גאווה בעיניים, מיהר אל הג׳ונגל לחפש עלה של עשב מיוחד שנקרא עלה-ציקלון, ויצא להתייצב מול הסופה. עם עלה הציקלון בידו הוא נעמד מול הים הגועש, והתחיל ללעוס ולירוק אותו; כישוף שנועד להסיט את הסערה.

לאחר שעות ספורות שככה הסערה. הכפר נותר על כנו, והחוף כוסה בגזעי עצים, שנשטפו שוב אל הים כבר בגאות הבאה.

שעת האנופלס 06:00

קמנו עם אור ראשון וראינו דאגה בעיניה של נקלה, מתחת לחיוך הרך. היא סיפרה שבתה, רייצ׳ל הקטנה, סבלה כל הלילה, רעדה בלי שליטה, הבטן שלה התנפחה וכאבה, והיא קדחה מחום. ההורים ניסו לצנן אותה עם מטליות ספוגות במים, וכעת המשפחה נערכה למסע רגלי במעלה הגבעה, לעבר המרפאה המרוחקת.

בשעת אחר הצהרים חזרו כולם וחיוך של הקלה על פניהם. רייצ׳ל נבדקה, ונמצא שהיא חולה במלריה. האבחון ותחילת מתן התרופה היו מוקדמים, ולכן רבים הסיכויים שהיא תתאושש.

אותנו זה הדאיג, והתחלנו לשאול שאלות. הסתבר שכמעט כל מי שחי באי חלה במלריה בזמן זה או אחר, ובחלק מן המקרים אנשים נפגעו קשה. במהלך היום הגיעה לבקר אותנו לורן, מתנדבת אמריקאית מחיל-השלום, יחד עם אביה המאמץ – הצ׳יף. לורן, בחורה מקסימה שהפכה עם הזמן לבת המקום, סיפקה לנו פרטים חשובים לגבי המחלה וההתמודדות עמה. מסתבר שבשנים האחרונות הקים חיל השלום ברחבי האי תחנות רפואת חירום קטנות, שבהן ניתן להשיג תרופה למחלה. היא גם הדגישה בפנינו שעם הופעת הסימפטומים צריך להזדרז לקחת את התרופה בשלב מוקדם ככל האפשר.

21:45

אני מתעורר מן השינה בתחושה מוזרה, ומרגיש קור וכאב במפרק הירך. ליבי מתעוררת ומכסה אותי בשמיכה שלה, מחבקת ומרגישה איך בין ידיה מתגברות הרעידות, ומתפשטות בעוצמה אל כל הגוף. תחושת קור פנימי נוראה אוחזת בי, ואני רועד בעוצמה ללא שליטה במשך רבע שעה. מיד לאחר מכן אני חש איך החולשה משתלטת עלי.

האם זו מלריה, למרות הכדורים שאנחנו לוקחים? שנינו חושדים שכן. החום מזנק בתוך חצי שעה ואני לוקח כמות כפולה של אופטלגין נוזלי. ליבי מתעקשת שצריך ללכת עכשיו למרפאה, אך אני שוקל להעביר את הלילה באוהל. החום ממשיך לטפס ועוד אופטלגין נספג במערכת הדם עד שאני משתכנע – צריך למהר!

חושך בחוץ, כולם כבר שכבו לישון. אני מבקש מליבי להעיר את המשפחה ואת לורן. בינתיים גשם מתחיל לרדת, ואז נעלם ושב לפרקים. אבי המשפחה יצא ברגל לכפר שנמצא במרחק 5 ק״מ במעלה גבעה גבוהה כדי למצוא נהג ג׳יפ.

באוהל

תחושת הגוף מעורפלת, כמו ענן של צמר גפן. רק הראש נותר ערני וחושב: הנה אנחנו, בקצה העולם, על אי קטן. במרחק 100 ק״מ נמצא אי קטן אחר, ובו בית חולים של מדינת עולם שלישי…

אני מתחיל להתכונן להמשך, חושב על המקום ועל המצב אליו נקלענו, ומהר מאוד מחליט שאין לי זכות להתלונן. אמנם אני בצרות, אבל לפחות עושה את הדבר שכל כך חשוב לי – מטייל, פוגש תרבויות אחרות, רואה מקומות מיוחדים… וזה הרי גורם לי לשמוח כל כך.

סמוך לאוהל לורן והמשפחה התקבצו והתייעצו ביניהם בטון מודאג. אני מציץ דרך הכילה שבפתח ומסתכל על המפרץ. כמה שהוא יפה הלילה. ליבי אהובתי על קו המים. מעליה ירח גדול מציץ מבעד לעננים, משתקף בגלים בפסים של כסף.

אני משתדל לאגור כוחות להמשך, ונזכר בשיחה בה שמעתי על ספר החיים והמתים הטיבטי. דיברו אז על כך שכל אדם צריך להיות מוכן לפגוש את המוות בכל רגע בחייו, בלי להצטער ובלי לכעוס. אז אני מתחיל להגיד תודה לאלוהים על עולם יפה כל כך, ולהתנצל על כך שאנחנו הורסים אותו. אני עוצם עיניים ומבקש עזרה. מבקש, אולי לראשונה בחיי, כוח משמיים שיחזק אותי ויעזור לי.

יוצאים לדרך

הג׳יפ מגיע לבסוף, ולאחר פרידה מרגשת מן המשפחה אנחנו יוצאים לנסיעה במעלה הגבעה, אוספים אחות מביתה, ומגיעים למרפאה. אח נוסף, אנטוני, לוקח לי דם לבדיקה ומודיע שהמיקרוסקופ יוכל לעבוד רק כשיופעל הגנראטור בבוקר. אז מה עושים בלי תוצאות הבדיקה? מתחילים עם הטיפול התרופתי במקום לחכות.

הלילה עובר כשבחוץ ניתך גשם עז. בבוקר אנטוני נכנס לחדר ומודיע שתוצאת הבדיקה חיובית. החדשות הטובות: התרופה החדשה, Coartem, נחשבת לטובה ביותר בעולם. הם קיבלו אותה במשלוח מיוחד לפני ארבעה חודשים עקב תחלואה רחבת היקף שפוקדת את האי.

אחרי שפע תודות אנחנו נפרדים מצוות המרפאה, ויוצאים דרומה בג׳יפ אל עבר המנחת. הנסיעה ארוכה וקשה עקב הבוץ הרב, אבל הנהג מצליח להתגבר וזוכה למחיאות כפיים. כשאנחנו מגיעים מתאמת החשש – אין מקום על הטיסה. אחרי שעה שלמה של מאמצים הדייל קורא לליבי ומודיע לה: “הצלחנו! יש לכם מקום על הטיסה״. נמצא מטוס אחר שמסוגל לאסוף שני נוסעים מהאי השכן, ויש לנו מקום!

מטוס הנוסעים הזעיר מתאמץ מאוד להתנתק מן הקרקע לפני שכר העשב מסתיים והופך לג׳ונגל פרוע. במשך שתי דקות הוא מקרטע נמוך מעל הים, ורק אז מתחיל לצבור גובה בקצב של צב. הים הכחול מנצנץ בשמש הצהרים, ותחושת ההקלה של שנינו עצומה. כאן בוונואטו, הגרוע ביותר וגם הטוב ביותר כבר מאחורינו.

 

על הגנטיקה של החיים עם פרופ׳ איתן פרידמן


$
0
0
התמונה באדיבות איתן פרידמן

התמונה באדיבות איתן פרידמן

נתקלת פעם בסיטואציה של חיים ומוות? 


“יותר מפעם אחת. זו שנחקקה הכי עמוק בתודעה שלי התרחשה בלילה של יולי 1981 – שנה לפני מלחמת לבנון הראשונה. הייתי הרופא החטיבתי של חטיבת הצנחנים ופעלנו בפשיטה מוסקת בדרום לבנון. במהלך הפעולה נפגעו 4 חיילים, כולל יוסי טהר ז״ל שהיה אז קצין האג״ם. רצתי לאזור שבו נורו החיילים ונפגעו כדי לטפל בהם יחד עם חבר קרוב (רופא – יוסי לקס).

“עוד לפני שהספקתי לטפל בפצועים המחבל שעמד במרחק 5-4 מטר ממני ירה צרור שממנו חטפתי כדור שחדר מהכתף ויצא דרך עמוד השדרה והפך אותי למשותק – ללא יכולת להזיז את הרגליים. זה היה פחד מוות. הטיסו אותי לרמב״ם במסוק, ולאחר ניתוח סבוך הופיע סיבוך נדיר (שאני הראשון בעולם ששורד אותו) שמשמעותו שבועת אוויר נכנסה לי למוח. למעשה הייתי צמח או מתתי קלינית כמה שעות.

“אני חי רק בזכות תושייתו של הצוות הרפואי בטיפול נמרץ ברמב״ם והעובדה שברמב״ם היה אז תא הלחץ היחיד בארץ. זה חיזק אצלי את האמונה ביכולת שלי להחלים ממצבים קשים. זה גרם לי להרגיש שהחיים יכולים להיגמר ברגע ולכן שווה לחיות כל יום כאילו אין מחר״.

בוא נדבר על גנטיקה. אבחונים גנטיים מאפשרים היום לגלות מחלות לפני שהן מופיעות?


“בוודאי. ניתן לזהות פגמים גנטיים בגנים ספציפיים. הפגמים מנבאים מה הסיכון של מי שנושא פגם גנטי לחלות במחלה מסוימת לאורך חייו. למשל, בסרטן שד ושחלות ניתן לגלות שנשים הנושאות מוטציות בגנים בשם BRCA1 BRCA2 נמצאות בסיכון של עד פי 7 לחלות בסרטן השד, ועד פי 25 לחלות בסרטן שחלות, יחסית לנשים בגילן. כיום קיימים 56 גנים שאותרו בהם מוטציות״.

אנחנו באמת רוצים לדעת מה יקרה לנו בעתיד לפני שזה קורה? 


“זו שאלה מאוד אישית. יש המעדיפים לא לדעת ויש המעדיפים לדעת הכול. הרוב נמצא באמצע. אני למשל ביצעתי ריצוף של הדי-אן-אי שלי ואני יודע מהן המחלות העיקריות שאליהן אני חשוף ובסיכון. לאור ממצאים אלה התחלתי לנהוג באחריות ולבצע מעקב לגילוי מוקדם יותר ותכוף יותר מאנשים אחרים באוכלוסייה בגילי. זה לא מדיר שינה מעיני וההנאה שלי מהחיים לא נפגמה. להיפך, אני מרגיש שניתנה לי מתנה שמאפשרת לי לחיות בבריאות טובה יותר ולאורך זמן רב יותר״.

אבחון גנטי יכול להעיד גם על בעיות התנהגות, כמו נטייה לאלימות? 


“גם לליקויי אופי ודרכי התנהגות (אלימות, ביישנות, מנת משכל) ואפילו נטייה מינית יש רכיב גנטי. את הזהות של הגנים האלו איננו מכירים, אבל זו רק שאלה של זמן עד שנכיר אותם. השאלה האתית והרפואית המרכזית היא לשם מה? האם נרצה לשנות את האופי של בני זוגנו או ילדנו? אם נדע שהילד שלנו ביישן עם זהות מינית לא מוגדרת, האם זה יהווה סיבה להפסקת הריון? לי נראה שהקו צריך להיות מוגדר על ידי צוות מומחים שכולל פילוסופים, גנטיקאים, אנשי דת (מכל הדתות), משפטנים ופוליטיקאים, צוות שיקבע מה מותר, מה רצוי ומה אסור״.

שולחים היום אנשים לבצע בדיקת צ׳יפ גנטי. מה זה? מה אפשר לגלות דרכו? 


“הצ׳יפ הגנטי הוא פיתוח שמאפשר לגלות שינויים גנטיים רבים הקשורים במופע קליני מסוים. למשל אוטיזם. יש גם צ׳יפים גנטיים שמאפשרים לזהות מוטציות הקיימות ברקמת הסרטן, דבר שמשמש אותנו לאפיון הגידול, למתן אבחון מדויק יותר ובמקרים מסוימים להתוויית כיוון הטיפול התרופתי. במשמעות הציבורית הצ׳יפ מזהה בעיקר מחלות התפתחותיות בילדים. המגבלה הגדולה שלו הוא שהוא יודע לזהות רק את הפגמים הגנטיים שממוקמים על הצ׳יפ ולא ממצאים חדישים שאולי יכולים להיות בעלי משמעות לאבחון״.

באיזה בעיות אתיות נתקלים באבחון גנטי בארץ ובעולם?


“חלק נכבד מהבעיות האתיות קשורות בשאלה למי תהיה גישה למידע – האם חברת ביטוח יכולה להשתמש במידע הגנטי שלך כדי להחליט לא לבטח אותך? האם מעסיק יוכל להיחשף למידע ולמנוע ממך תעסוקה? האם המידע יהיה נגיש גם לקרובי המשפחה? האם חובה לגלות לנבדק ולקרובי המשפחה על מקרים שבהם האבא אינו האבא? למזלנו בארץ החוקים הם מהמתקדמים בעולם, אסור למעסיקים ולחברות הביטוח להשתמש במידע כדי לבצע ‘אפליה גנטית׳. זה לא אומר שכל הבעיות נפתרו, אבל המערכת בהחלט ערוכה גם לתרחישים עתידיים כמו השלב שבו כל ילד שייוולד בארץ יוכל לקבל, במסגרת סל הבריאות, את הרצף של כל הדי-אן-אי שלו״.

כך חדרתי לדאע״ש וחזרתי בחיים

$
0
0
טודנהופר מול לוחמי דאע"ש. "אלה שלא ימירו את דתם יירצחו. אם אלה יהיו 200 מיליון או 500 מיליון איש - המספר לא ממש חשוב לנו" | צילום: Frederic Todenhöfer

טודנהופר מול לוחמי דאע"ש. "אלה שלא ימירו את דתם יירצחו. אם אלה יהיו 200 מיליון או 500 מיליון איש – המספר לא ממש חשוב לנו" | צילום: Frederic Todenhöfer

יורגן טודנהופר ישב מול המחשב הפתוח והמתין, כפי שהמתין אינספור פעמים בחודשים האחרונים, לשיחת סקייפ מאבו קטאעדה, ג'יהאדיסט בכיר בדאע״ש. אחרי השיחות הרבות שניהלו בחצי השנה האחרונה, הוא החליט הפעם לחתוך ישר לעניין – הוא רוצה להגיע לשטח, לאזור הקונפליקט, וקטאעדה עשוי להיות המפתח לכך. יש רק בעיה אחת – טודנהופר הוא עיתונאי, שכתב לא מעט ביקורות על הארגון הרצחני.

המכתב ממשרד הח'ליף של דאע"ש שמבטיח לטונהופר וצוותו לחזור בשלום מהשטח | צילום: Frederic Todenhöfer

המכתב ממשרד הח'ליף של דאע"ש שמבטיח לטודנהופר וצוותו לחזור בשלום מהשטח | צילום: Frederic Todenhöfer

״זאת לא בעיה, תגיע ואפגש איתך כאן אחרי שתעבור את הגבול״, ענה לו קטאעדה המשועשע, בשיחה שנקטעה מדי פעם בגלל בעיות חיבור.

״בוא נגיד שאני מגיע לשם ופוגש אותך… אבל אז מישהו אומר: 'הוא האויב שלנו – הוא תמיד תקף בגלוי את דאע״ש'. איך אתה יכול להבטיח שלא יערפו לי את הראש כשאגיע אליכם?״.

״אנחנו נותנים את המילה שלנו, ואם משהו יקרה לך כשתהיה כאן״, צחק קטאעדה, ״טוב… אלה חדשות רעות עבורך״.

אבל טודנהופר אינו פראייר. ממרומי גילו (75) הצליח השועל הוותיק לשהות במחציתם של מבוקשים בין-לאומיים, של דיקטטורים ושל ארגוני טרור מסוכנים, כנראה יותר ממה שסוכן ביון בסגנון ג'יימס בונד יוכל להשיג בקריירת ריגול שלמה.

הוא נפגש עם הדיקטטור הצ'יליאני אוגוסטו פינושה ומיד אחר כך עם המורדים הצ'יליאנים; ראיין את מנהיגי הטליבן וגם את מנהיג אפגניסטן; וברח במדבר הלובי משירותי הביטחון של קדאפי. אבל אולי יותר מכל זכורות לו פגישותיו הרבות עם בשאר אל-אסד בסוריה.

כמו מגנט שנמשך לברזל, כך טודנהופר נמשך לאזורי קונפליקט ולמלחמות. ״אין לי נוסחה מיוחדת. ברוב המקרים אני פשוט מבקש והם מסכימים״, הוא אומר לי כשאני שואל איך הוא מצליח לחדור, שוב ושוב, לארגוני טרור כאלה. ״באפגניסטן למשל, כולם מכירים את כולם. אתה נפגש עם אנשים ובסוף הם מקשרים אותך לאחד ממנהיגי הטליבן״.

המפה מראה את הדרך שעשה טודנהופר מהגבול הטורקי לתוך לוע הארי של דאע"ש בעיראק | צילום: Frederic Todenhöfer

המפה מראה את הדרך שעשה טודנהופר מהגבול הטורקי לתוך לוע הארי של דאע"ש בעיראק | צילום: Frederic Todenhöfer

״לפעמים גם מבקשים ממני להעביר מסר. לדוגמה, לפני שהגעתי לפגוש את אסאד, יידעתי את הבית הלבן ואת ממשלת גרמניה על הפגישה. גם אסאד בעצמו ידע ששתי הממשלות האלה יודעות על הפגישה. ובאחת הפגישות שלנו הוא כתב מסר על נייר עבור הבית הלבן, נתן לי אותו, והעברתי אותו לאמריקנים דרך שגריר ארה״ב בברלין״.

מה היה כתוב במסר?


״שאסאד מוכן לשוחח״.

ומה קרה אחר כך?


״עד כמה שידוע לי, האמריקנים סירבו לדבר איתו״.

בדיוק סיטואציות כאלה גרמו ללא מעט עיתונאים ופוליטיקאים לתקוף את טודנהופר. היו שביקרו אותו על כך שבכלל הסכים לשוחח עם אדם שידיו מגואלות בדם. חלק הגדירו אותו כפציפיסט, שבניסיון להבין את המצב, נותן מקום לקולם של דיקטטורים אכזריים שרוצחים אלפים. היו גם שכינו אותו ״אוהד טרוריסטים״.

דגלי דאע"ש שחורים בטריטוריה סורית. לא ניתן למצוא זכר לדיוקנים של אסאד | צילום: Frederic Todenhöfer

דגלי דאע"ש שחורים בטריטוריה סורית. לא ניתן למצוא זכר לדיוקנים של אסאד
| צילום: Frederic Todenhöfer

אבל טודנהופר דוחה מכול וכול את הסטיגמות שניסו להדביק לו. מבחינתו, הוא לא מבין מדוע כמעט אף אחד לא התעניין בהישג העיתונאי שלו – בעובדה שהוא העיתונאי המערבי הראשון שמצליח לנהל שיחה נוקבת עם הנשיא הסורי, ולהעלות מולו שאלות קשות. התעניינות מועטה גם הייתה בעובדה שבזמן שדיבר עם אסאד, הוא ניהל אינספור שיחות עם מתנגדיו – לוחמי אל-קאעידה, צבא סוריה החופשית וקבוצות מורדים נוספות. מבחינת טודנהופר, הוא בסך הכול עיתונאי שמנסה להבין את מורכבות הקונפליקטים השונים.

כך הוא גם חשב שיקרה עם דאע״ש. אלא שהפעם זה לא היה פשוט כל כך. כשרצה לבקר במוסול, העיר שדאע״ש כבש, הוא גילה שהגישה שעבדה עבורו בכל כך הרבה מסעות קודמים מאחורי קווי האויב, נכשלת לגמרי הפעם. כשהתקשר למקורות סונים שהכיר בעיראק ואף במוסול עצמה, וביקש שיבריחו אותו פנימה, כולם סירבו.

אבל הצורך שלו כאדם וכעיתונאי להבין מי הם אותם טרוריסטים ברוטליים שמכניעים צבאות שלמים ורוצחים אזרחים באמצעים סדיסטיים, היה חזק מכל. מה מניע אותם? איך הם פועלים ומה הם מתכננים לעתיד?

לרצוח 200 מיליון איש

טודנהופר פתח בחקירה עצמאית ויחד עם בנו הצעיר, פרדריק (32), ניסה בהתחלה לאתר ג'יהאדיסטים גרמנים שהצטרפו לשורות דאע״ש. בתוך כמה שעות הם כבר איתרו יותר מ-80 כאלה. טכניקת העבודה הייתה פשוטה – לכל אחד מהם שלחו אימייל, שבו הציגו את עצמם וביקשו לשוחח כדי להבין ״למה הוא עושה את מה שהוא עושה״.

שאלתי האם יש בקרוב הוצאות להורג ואבו קטאעדה אמר: 'אני יכול לדאוג לזה עבורך. מה תרצה שנוציא להורג – כורדי או שיעי?'

15 ג'יהאדיסטים חזרו אליהם והסכימו לשוחח בסקייפ. עם שניים מהם הצליחו לשמור על קשר. ״היה ברור להם שאני מתנגד למה שהם עושים ולהתנהגות הברוטלית שלהם. ולמרות זאת, נראה היה שיש להם אינטרס לשתף אותי בצד שלהם בסיפור״, מספר טודנהופר, ״מחלק מהשיחות יצאתי עם כאב ראש נורא.

״הם חזרו ואמרו שמדינות המערב התקיפו את המזרח התיכון יותר מ-60 פעמים ב-200 השנים האחרונות, ולכן המלחמה מוצדקת. אני יכול להבין כשמישהו אומר לי שבמלחמה בעיראק נהרגו אלפי אזרחים חפים מפשע, ביניהם ילדים, ולכן יש לו זכות להתנגד ולהילחם. כלומר, אני יכול להבין את הלוגיקה של הטיעונים האלה.

שופט ב"בית המשפט" של דאע"ש מסביר לטודנהופר: לגנב נוריד תמיד את היד שגנבה. כל השופטים הקודמים נהרגו | צילום: Frederic Todenhöfer

שופט ב"בית המשפט" של דאע"ש מסביר לטודנהופר: לגנב נוריד תמיד את היד שגנבה. כל השופטים הקודמים נהרגו | צילום: Frederic Todenhöfer

״אבל מה שיצר את כאב הראש שלי היו הדיונים איתם על טיהור אתני – הם רוצים לרצוח 200 מיליון איש. בנקודה הזו הם חצו קו שלא הייתי מוכן לחצות איתם ואיבדו אותי״.

בתחילת קיץ 2014, נעצר לפתע הקשר עם הג'יהאדיסטים של דאע״ש, וטודנהופר קיבל הודעה מאחד מהם: ״דיברתי עם אחד האחראים. הוא מעוניין לקבל את כתובת הסקייפ שלך. הוא אמר שלא תיצור יותר קשר עם אף אחד כאן. מעתה והלאה, הוא ידאג לכל מה שקשור אליך״.

נהרוג 80 מיליון שיעים באיראן, עיראק וסוריה, ואחרי זה נעבור לאירופה

כעבור כמה ימים התגלה האחראי – אדם בשנות ה-30 לחייו, גרמני במקור ששמו אבו קטאעדה. קטאעדה היה ללא ספק האינטלקטואל ביותר מבין יתר הג'יהאדיסטים ששוחחו עם טודנהופר, והמיומן ביותר בענייני אידאולוגיה. כנראה שלא סתם הוא נבחר למלא תפקיד רשמי במערך התעמולה של דאע״ש, אם כי מעולם לא חשף איזה תפקיד בדיוק. טודנהופר מספר שהוא סיפק תשובות נוקבות וחסרות רחמים לשאלותיו: ״המדינות הבאות שנכבוש יהיו ככל הנראה ערב הסעודית או ירדן, ומשם נמשיך לתקוף את כל המדינות המוסלמיות״; ״הדרך שבה אנחנו מטפלים בשיעים פשוטה מאוד: אנחנו תופסים אותם ויורים בהם (צוחק)… נהרוג 80 מיליון שיעים באיראן, עיראק וסוריה, ואחרי זה נעבור לאירופה״; ״את החמאס נחסל אפילו לפני ישראל: אחים שלנו בעזה אמרו לנו שהוא אויב גרוע אפילו יותר מהישראלים״.

טודנהופר הקפיד להקשות עליו: ״אתם מכריזים מלחמה על כל מי שלא הולך לפי הפרשנות שלכם לאיסלאם. אתה לא חושב שבקרוב כל מדינות ערב יתאחדו ויאמרו: 'אנחנו לא יכולים לסבול יותר את 20 ומשהו אלף האנשים שרוצים להרוג אותנו'?״

״אין ספק שזה עומד לקרות… גם הנביא מוחמד הותקף על ידי כוחות חמושים עם יתרון מספרי. ולמרות זאת, הוא ניצח. ההיסטוריה תחזור על עצמה״.

טודנהופר: ״אבל מוחמד הראה חמלה למתנגדיו. אתם, לעומת זאת, לא מראים רחמים לאלה שמתנגדים לכם".

״זה לא נכון. אתן לך דוגמה: אחרי שכבשנו את מוסול, תפסנו 4,500 חיילים מהצבא העיראקי. הוצאנו להורג 1,700 מהם…״

טודנהופר: ״למה הוצאתם להורג 1,700 איש? כי הם היו שיעים?״

״לא. חכה רגע. העניין הוא כזה. במצב רגיל היינו מוציאים להורג את כולם. אבל מכיוון שהם היו סונים ונשבעו שלא יעשו את זה שוב אף פעם, חסנו עליהם ולא הרגנו את כולם… אתה רואה, הרחמים של הנביא נמשכים״.

טודנהופר: ״אתה קורא לזה רחמים?״

״כן, אני קורא לזה רחמים״.

למה הכוונה ב'להכריח' מישהי לקיים יחסי מין, אם היא עבד שלך או שייכת לך?

טודנהופר: ״אתה אומר שאתה פועל לפי הקוראן. אבל איפה כתוב בקוראן שאתה יכול להרוג אנשים חפים מפשע? לדוגמה, ג'יימס פולי היה עיתונאי. הוא לא עשה כלום. אף אחד מהעיתונאים שהרגתם לא היה אויב שלכם״.

״אתה יודע, התקשורת או העיתונאים הם בדרך כלל אויב מסוכן הרבה יותר מחיילים על הקרקע״.

בחלק אחר בשיחה, טודנהופר ניסה להבין איך הנהגת דאע״ש מתייחסת לעבדות ולאונס. ״תחת נסיבות מסוימות״, השיב קטאעדה, ״האיסלאם מאפשר להפוך כאלה שאינם מוסלמים לעבדים. הזכות הזו יושמה על היאזידים, למשל״.

טודנהופר: ״מה המשמעות הפרקטית של להיות עבד?״

״יש זכויות מסוימות, ואחריות מסוימת שעבד חייו לבצע. כמובן, עבד לא מקבל תשלום, יש מישהו שהוא הבעלים שלו אחרי הכול, וצריך לדאוג לו למזון, למגורים, לבגדים וכו'…״

טודנהופר: ״ומה קורה אם מתבצע אונס? האם זה שאונס נענש על כך?״

״מה זה בעיניך אונס?״

טודנהופר: ״להכריח אישה לקיים יחסי מין״.

קטאעדה צוחק: ״מה הכוונה ב'להכריח' מישהי, אם היא עבד שלך או שייכת לך?״.

חברים ביחידה המיוחדת של משטרת דאע"ש במוסול. "אנחנו רוצים שאנשים יראו שחוק וסדר קיימים כאן עכשיו" | צילום: Frederic Todenhöfer

חברים ביחידה המיוחדת של משטרת דאע"ש במוסול. "אנחנו רוצים שאנשים יראו שחוק וסדר קיימים כאן עכשיו" | צילום: Frederic Todenhöfer

המשא ומתן בסקייפ

שיחות מהסוג הזה נמשכו לאורך מספר חודשים. אבל טודנהופר רצה יותר – הוא רצה לחוש את השטח, ולהגיע לאזורי הקונפליקט.

״אחרי משא ומתן ממושך והרבה שיחות, קטאעדה הצליח להשיג לבסוף מכתב התחייבות חתום על ידי משרד הח'ליף (הנהגת דאע״ש, א״ל). בהתחייבות, שנושאת את שם המדינה האיסלאמית, הם ערבים לכך שאני יכול להגיע למדינה האיסלאמית, לבצע את מה שבאתי לבצע, ולחזור בחיים״, אומר טודנהופר.

אבל בכל זאת, מדובר בדאע״ש. אין להם בעיה להפר התחייבות או לזייף מסמך כזה. 


״חשבתי שיכול להיות שזה מזויף, אבל מצד שני, תהיתי, למה שהם ידברו איתי במשך יותר מחצי שנה, שעות על גבי שעות, רק כדי לערוף לי את הראש?״.

אולי כי היה להם מחסור בעיתונאים שאפשר להרוג מול כל העולם, וחיפשו מישהו. מי יודע.


״בני אמר דברים דומים לשלך. הוא אמר שזה טריק, ושאני לא צריך ללכת לשם. אבל בסוף הקשבתי לתחושת הבטן שלי, שאמרה: 'אתה יכול ללכת לשם'״.

יצא לך לתהות למה דווקא לך הסכימו?


״אני חושב שהסיבה העיקרית היא כי פשוט אף אחד אחר לא רצה. הצעתי לעיתונאים אחרים לבוא איתי. כולם מצאו סיבות למה לא. וגם עכשיו, אף אחד לא הולך לשם״.

אם אני, כעיתונאי ישראלי, הייתי מצטרף אליך, הייתי יוצא בחיים? 


״תראה, הם אמרו לי בכמה שיחות שהם מקבלים את כל הדתות (שמאמינות באל אחד, א״ל). המוסלמים הדמוקרטים בכל המדינות צריכים למות, זה ברור מאוד עבורם. אבל הם מקבלים את הנוצרים – הנוצרים במוסול יכלו להישאר, אבל ברחו כי הם לא רצו לחיות תחת משטר דאע״ש. והם אמרו לי שהם מקבלים גם את היהודים. הם אמרו את זה. כלומר, אם היית רוצה להצטרף כיהודי, היה לי טיעון טוב – הייתי אומר: 'אמרתם שאתם מקבלים את היהודים'. אבל אם היית בא כישראלי, הם היו הורגים אותך, כמו שהם יהרגו אמריקני, צרפתי ועוד, רק בגלל הלאום שלו״.

אבל אתה גרמני, והם רוצים להרוג גם את הגרמנים, מכיוון שממשלת גרמניה הרסה כמה מסגדים וסייעה לישראל ולארה״ב במלחמה נגד המוסלמים. אז אני שואל שוב, למה הסכימו דווקא לך? 


״יכול להיות שזה מכיוון שכתבתי כמה ספרים על המזרח התיכון שהפכו לרבי מכר, וחלקם תורגמו לערבית. הג'יהדיסט הגרמני הכיר אותי, ואני חושב שהיה לי מוניטין של מישהו אובייקטיבי שלא ממציא סיפורים.

״הם אמרו לי – אנחנו יודעים שאתה נגדנו, אבל יש רק שני דברים חשובים: שלא תמציא סיפורים, יש הרבה סיפורים מומצאים. והדבר השני הוא שלא תגרום לחילול הקודש״.

בתוך לוע הארי

בסוף נובמבר 2014 החל לצלצל לפתע ללא הפסקה הפלאפון של טודנהופר. על הקו: כל רשתות הטלוויזיה הגדולות בעולם. מתברר שפעיל דאע״ש כלשהו הדליף בטוויטר שטודנהופר מוזמן על ידי ״המדינה האיסלאמית״ לביקור. ״דאע״ש טוען שהוא אישר לעיתונאי הגרמני יורגן טודנהופר ולצוותו לדווח מעיראק ומסוריה, ושהוא יגן עליהם״, נכתב בטוויטר. ״אבל אין לכך אישור רשמי של דאע״ש או של טודנהופר״.

צילום: Frederic Todenhöfer

צילום: Frederic Todenhöfer

הפרסום תפס את טודנהופר לא מוכן. אם חשב שיוכל לצאת למבצע הזה בשקט, מבלי שאף אחד יבחין, כעת הוא לא יכול היה לצאת לרחוב מבלי למשוך תשומת לב. לא רק כלי התקשורת וסוכנויות הביון המערביות ישבו לו כעת על הגב, אלא שגם החלו להופיע תגובות קטלניות בטוויטר, שסיכנו את המבצע – אנשים ״נחמדים״ איחלו שיערפו לו את הראש, אחרים הימרו שלא יחזור בחתיכה אחת, והיו שהדביקו קישורים למאמרים קודמים שפרסם, נגד דאע״ש.

הלחץ גבר, וטודנהופר החליט לצאת לדרך. לפי התוכנית, כשינחת בטורקיה ויגיע לאזור הגבול עם סוריה, הוא ישלח אימייל שיודיע על הגעתו, ויבקש שיבואו לאסוף אותו.

למסע המטורף הזה מצטרף גם בנו פרדריק, שמצלם הכול, וגם חבר של פרדריק שמתעד בכתב כל מה שקורה. הם מדפיסים העתקים של המכתב מהח'ליף – ההבטחה היחידה שלהם לחזור בחיים, שמים אותו בכיס ועולים על טיסה לטורקיה. לפני כן הם מצטיידים ב״תרופות״ – חומרים שלקיחתם תגרום למוות מידי. מהלך שיוציאו לפועל במקרה שדאע״ש ירצה לערוף את ראשם. כך יוכלו להימנע מהשפלה פומבית, הם חשבו.

כשהם נוחתים בגזיאנטפ, עיר בדרום-מזרח טורקיה, הם יוצרים קשר עם קטאעדה בסקייפ, ומקבלים ממנו מספר טלפון והוראות מדויקות: לעלות על מונית, להתקשר למספר הזה, לומר סיסמה ולתת את הטלפון הנייד לנהג. כך בדיוק הם עושים. הנהג מקבל הוראות נסיעה מדויקות, אבל נוסע במשך חמש דקות בלבד ועוצר ליד מסגד.

לוחם צעיר שגויס עתה לדאע"ש, ב"מרכז קליטה" של הארגון | צילום: Frederic Todenhöfer

לוחם צעיר שגויס עתה לדאע"ש, ב"מרכז קליטה" של הארגון | צילום: Frederic Todenhöfer

למסגד מגיע ואן לבן. בתוכו ממתינים כמה גברים צעירים ממזרח אירופה – מגויסים חדשים לדאע״ש שהארגון עומד להבריח דרך הגבול. טודנהופר וצוותו מצטרפים אליהם, ויוצאים לנסיעה מהירה ומורטת עצבים, שבסופה הם חוצים את הגבול בריצה, מאחורי גבם של חיילים טורקים, וקופצים לתוך משאית של דאע״ש בצד הסורי של הגבול. בקבינה של המשאית כבר יושבים שני לוחמי דאע״ש מכוסי ראש עם קלצ'ניקוב.

בנקודה הזו למעשה מתחיל המסע שלהם, בן עשרה ימים ״במדינת דאע״ש״. הם עוברים דרך כמה עיירות בדרכם לא-רקה ובסופו של דבר למוסול, ופוגשים לוחמים שמצד אחד מאכילים אותם מכל הבא ליד בלית ברירה, ומצד שני מאיימים כל הזמן לערוף את ראשם. בכל פעם שהמתח גובר עד כמעט עימותים אגרסיביים, הם שולפים את חיסון הפלא – המכתב מהח'ליף – ומצמידים אותו מול עיניהם של הג'יהאדיסטים.

אחד הלוחמים האגרסיביים ביותר במהלך המסע הוא אחד משני המלווים שלהם. מדובר בלוחם מסתורי שלא מוריד אף פעם את המסכה, מדבר במבטא בריטי כבד ואחת מעיניו סגורות למחצה. רק בסוף המסע הם מצליחים לגלות שמדובר בלא אחר מאשר הטרוריסט המבוקש בעולם – ג'ון הג'יהאדיסט.

לאורך כל הדרך אתה פוגש לוחמים אכזריים שחלקם לוחצים את ידך ואפילו מחבקים אותך לאות נימוס. איך זה מרגיש לחבק מישהו שלפני רגע אולי ערף את הראש לקולגה שלך?


״במצב הזה אתה לא יודע איך להגיב. זו הייתה בעיה שנתקלתי בה לאורך כל הדרך. אתה פוגש מישהו שמעולם לא ראית, ואתם לוחצים ידיים. אם הוא מנסה לחבק אותך, אתה מחבק אותו חזרה, כי אתה לא חושב על זה באותו הרגע וזה מנהג ערבי. רק מאוחר יותר אתה חושב על זה.

״לכן כשחזרתי משם כתבתי מכתב לח'ליף, שעושה סדר בדברים (במכתב טודנהופר תוקף את דאע״ש ומבהיר שאינו חבר שלהם, א״ל)״.

מה הדבר הכי קשה שראית שם?


״אחד הדברים שגרמו לי לחזור עם תחושה פסימית לגמרי, הייתה לראות איך הם שוטפים את הראש לילדים קטנים ואדיבים, שלא נולדו טרוריסטים.

״חוויה קשה אחרת הייתה במהלך הסיור במוסול, כשפגשתי שופט בבית משפט שהקים דאע״ש, שהתפקיד שלו הוא להחליט מה לעשות עם האסירים. שאלתי אותו האם יש בקרוב הוצאות להורג. הוא ענה שלא, אבל אז אבו קטאעדה התערב ואמר: 'אני יכול לדאוג לזה עבורך. מה תרצה שנוציא להורג – כורדי או שיעי?' בנקודה הזו אתה עומד עם פה פעור ולא יודע מה לומר. איך אפשר להסביר התנהגות כזו? הוא מוציא להורג מישהו, רק כדי לתת לעיתונאי חומר לכתבה. איך מישהו שאומר שהוא מוסלמי יכול לעשות את זה?״

שיחה עם לוחם דאע"ש אירופאי (במסכת סקי), ששם את המסכה רגע לפני שצולם | צילום: Frederic Todenhöfer

שיחה עם לוחם דאע"ש אירופאי (במסכת סקי), ששם את המסכה רגע לפני שצולם | צילום: Frederic Todenhöfer

במהלך השיחות הרבות שניהלת איתם, הקפדת לאתגר אותם, הטלת ספק בפעולותיהם וניסית גם לשכנע אותם שהם טועים. אתה חושב שהצלחת לשנות משהו במחשבה שלהם?


״אני חושב שהאנשים האלה לא ניתנים לשינוי. הם עשו כל כך הרבה דברים רעים, והם יודעים שאם יחזרו למערב הם יענשו ויבלו את שארית חייהם בכלא. במובן מסוים הם נשמות אבודות. אבל לא כל הטרוריסטים זהים. יש כאלה שגרועים פחות. למשל, ביקשתי מאחד מהטרוריסטים האלה שליווה אותנו שיעשה לי טובה – כל ערב, במשך חמש דקות, שיחשוב האם נכון לערוף את הראש לאנשים חפים מפשע, האם נכון לשעבד אנשים ולאנוס עבדות צעירות. ביקשתי שרק יחשוב על זה״.

ואיך הוא הגיב?


״ביום האחרון הוא אמר לי: אתה צודק. אנחנו ברוטאליים, אבל אנחנו מציגים את הברוטאליות שלנו בגלוי, ואילו אתם עושים אותה בסתר באמצעות המלחמות שלכם.

״ביקשתי ממנו גם לפגוש את העיתונאי הבריטי השבוי, ג'ון קנטלי. עד הרגע האחרון ניסיתי למצוא פיתרון עבורו. ניהלתי איתם כל הזמן שיחות על זה, ושאלתי אותם אם יוכלו לעשות משהו בשביל האיש הזה, שנמצא כבר יותר משנה בשבי. ביום האחרון, אותו טרוריסט רץ אלי ואמר: מצאתי פתרון בשבילו – תבצעו חילופי שבויים בלבד, בלי תשלום של מיליוני דולרים״.

ומה קרה עם זה?


״הודעתי על כך לממשלת בריטניה. הקבינט הבריטי דיבר על זה והחליט שלא ינהל איתם משא ומתן. הם שלחו אלי קצין שאמר לי לרדת מהסיפור. אבל לא ירדתי מזה ודיברתי עם המשפחה של קנטלי. לאחר מכן גורמים בממשלת בריטניה דיברו עם גורמים בממשלת גרמניה כדי שיגידו לי לוותר על הסיפור״.

ומה קורה עם העיתונאי היום?


״הוא עדיין שם, מוחזק כבן ערובה, והם משתמשים בו לצרכי תעמולה. הוא אומר כל מה שהם רוצים שהוא יגיד (כך הוא מצליח להאריך את חייו, א״ל)״.

מדינות המערב לא מבינות למה דאע"ש נלחם ועבור מה הוא נלחם

שמעת שם משהו על ישראל?


״יש כמה ישראלים שהצטרפו לשורות דאע״ש. אבל מלבד זה, כשהם דיברו על כל המדינות שהם יתקיפו בקרוב, כמו ערב הסעודית, תוניסיה ועוד, שמתי לב שהם אף פעם לא מזכירים את ישראל, אף פעם״.

למה לדעתך?


״אני יכול רק להסיק מכך, מנקודת מבט פסיכולוגית, שהם לא הזכירו את ישראל כי ישראל היא האויב הקשה ביותר להילחם בו, מכיוון שהיא יודעת איך להילחם בטרור ובלוחמת גרילה״.

שוטר של דאע"ש במוסול מפגין נוכחות | צילום: Frederic Todenhöfer

שוטר של דאע"ש במוסול מפגין נוכחות | צילום: Frederic Todenhöfer

מה לדעתך התוכנית שלהם? מה הצעד הבא שהם מתכננים?


״לתקוף מדינות מערביות. הם ביקשו מכל חבר בארגון לבצע מתקפה מתי שהוא רק יכול. למעשה זו לא אסטרטגיה חדשה, אבל כעת הם מגבירים אותה. והם עושים זאת כי הם רואים את הצלחתה. הם רואים את תשומת הלב שהם מקבלים בכל העולם.

״לרבים מהאנשים שמרכיבים את דאע״ש אמרו בצעירותם, לפני שהצטרפו לארגון, שהם לא שווים כלום. הם לא היו שווים כלום במדינות המקור שלהם. בגלל שהם מוסלמים, הם אפילו היו שווים פחות. אבל עכשיו אומרים להם: אתם נלחמים בקרב היסטורי בין הטוב לרוע, בשם אלוהים. יותר מ-60 מדינות נלחמות נגדכם. אתם דמויות היסטוריות, אתם חשובים. ולא רק זה, אלא שכעת הם גם רואים כמה תשומת לב הם מקבלים בטלוויזיה בכל העולם. הם היו כלום, ועכשיו הם כוכבים עולמיים״.

מדינות המערב לא מבינות למה דאע"ש נלחם ועבור מה הוא נלחם

איך לדעתך אפשר לעצור אותם?


״קודם כל צריך להבין אותם. הבעיה היא שמדינות המערב לא מבינות למה דאע״ש נלחם ועבור מה הוא נלחם, ורק מפציצות אותו. זו אסטרטגיה שגויה לגמרי. אסטרטגיית ההפצצות הזו התחילה לפני 14 שנה באפגניסטן, ועד היום לא הצליחו להכניע באמצעותה את הטליבן, ואני אומר את זה מתוך היכרות עם מנהיגים בטליבן ועם הארגון. אז איך הם רוצים להכניע את דאע״ש, ארגון הרבה יותר חזק מהטליבן, באמצעות הפצצות – אסטרטגיה שהפכה לבלגן אחד שלם באפגניסטן, בעיראק ובלוב.

״אם אתה מבין מדוע דאע״ש קיים, לא תבחר באסטרטגיית ההפצצות. דאע״ש הרי הוקם בגלל ההפצצות של מדינות המערב. דאע״ש הוא התשובה להפצצות של מדינות המערב, אבל אנחנו מנסים להשמיד אותו באמצעות הסיבה שבגללה הוא קיים. זה לא חכם״.

אז מה הדרך הנכונה להשמיד את הארגון?


״כשהייתי במוסול הבחנתי בדבר מעניין – רוב אוכלוסיית העיר הסונית אינה קיצונית ואין לה מסורת קיצונית. כשדאע״ש כבש את העיר, הם לא אהבו את הארגון וראו בו רוע. יותר ויותר אנשים מהמעמד הבינוני-גבוה מתעבים את דאע״ש.

״אותם סונים שמתעבים את דאע״ש בעיראק הופלו לרעה ונודו מהחברה ומהפוליטיקה. זאת הייתה טעות גדולה שנעשתה על ידי הממשלה העיראקית. אבל אם הממשלה העיראקית וממשלת ארה״ב יבצעו מהלך פוליטי שישלב את הסונים חזרה בחברה העיראקית ובפוליטיקה – הם וכל יתר ארגוני ההתנגדות יהיו מוכנים להילחם ולהשמיד את דאע״ש.

״מדינות המערב לא יביסו את דאע״ש. רק הערבים, רק העיראקים הסונים יביסו אותם. אופציה אחרת היא שדאע״ש יובס באמצעות הפצצה כבדה שתהרוס את מוסול. בעיניי המערב זה יהיה ניצחון. דאע״ש ירד למחתרת, יאבד את 'המדינה' שלו, אבל ייהפך לארגון טרור מחתרתי חזק ביותר, שהעולם לא ראה כמותו מעולם. הם אמרו לי את זה: 'אנחנו יודעים שיכול להגיע היום שבו האויב יגיע עם המפציצים שלו ויהרוס הכול. במקרה הזה נעלם מכל מקום, מהערים שלכם ומהמדבר, אבל נשוב, ותהיה לנו סיבה טובה לכך'״.

אתה לא חושש שג'יהאדיסטים שפגשת יחפשו אותך בגרמניה וינסו להרוג אותך?


״לא. יש לי את דף הפייסבוק הגדול בגרמניה, גדול אפילו יותר מזה של כל העיתונים האחרים במדינה, וכל הזמן אני מקבל שם איומים על חיי. אבל לא אשנה את חיי עבורם״.

יצרת קשר עם דאע״ש מאז שיצאת משם?


״יצרתי איתם קשר רק לגבי ג'ון קנטלי, ובתגובה הם שלחו מכתב שבו הם מבקשים שנספק נשק משוכלל יותר לבני הברית שלנו, כי בסופו של דבר הוא יגיע אליהם. אבל כשהספר יצא, הקשר מולם נותק. אני חושב שהם פשוט לא מסוגלים להבין מה שכתבתי עליהם. מה שהם עושים נוגד את האיסלאם, הם פושעים, ואני יודע למה הם עושים את מה שהם עושים, ובשום צורה לא יכול להסכים עם זה״.

הצצה למועדון הריגול הסודי

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

בזמן כתיבת שורות אלה מאות ״סוכני חרש״ מסתננים לפורומים סודיים ביותר במרחבי הרשת. הם חודרים למקומות אקסקלוסיביים שרק מספר אנשים מקושרים ואנונימיים הצליחו עד היום להיכנס אליהם. שם נסחרות, לפי הערכות, טכנולוגיות מסווגות שהאקרים המשתייכים לממשלות שונות גנבו מתאגידים מערביים. בין הקונים: נציגי מדינות העולם שבאים כדי להחליף מידע מסווג שיצא מרשתות ממשלתיות.

סוכני החרש האנונימיים האלה אינם מופעלים על ידי ארגוני ביון, אלא עובדים עבור חברות פרטיות מסביב לעולם. אחת הבולטות שבהן היא DBI (׳DarkNet BlackOps Intelligence׳), הפועלת מסן פרנסיסקו. צוות ״המסתערבים״ של החברה הצליח אחרי כמה שנים לחדור לפורומים האלה, ולאשש את ההערכות. ״אנחנו פועלים כסוכנים כפולים. אנחנו מסווים את עצמנו שם״, אומרת לנו סליה אלקנטרה, מנכ״לית החברה.

DBI הכשירה במשך השנים צוותים הפועלים כסוכנים סמויים שמתמחים באיסוף מודיעין אנושי, ריגול אחרי גורמים עוינים, חבלה בפעולותיהם ותפיסתם. לא מדובר בסוכנים בסגנון ג'יימס בונד, אלא ב״גיקים״ הפועלים בעולם הווירטואלי, במה שמכונה ״הרשת האפלה״ (הדארקנט).

בפורומים האלה רואים כיצד מסמנים כמטרה רשתות ממשלתיות ועסקיות, אילו מהן כבר נפרצו

״הרשת האפלה״ אינה קונספט חדש כמובן. מדובר למעשה ברשתות נסתרות הנמצאות על גבי תשתית האינטרנט, שאינן ניתנות לגישה מדפדפנים רגילים, ושומרות על האנונימיות של הגולשים בהן. המוכרת שברשתות האלה היא TOR, שיצר צבא ארה״ב באמצע שנות ה-90 כדי לאפשר למשתמשים על גבי רשת האינטרנט לגלוש באופן אנונימי לחלוטין, מבלי שניתן יהיה לפקח עליהם או לגלות אותם. למעשה כל אחד יכול להתחבר לרשת הזו. כל מה שצריך זה להוריד תוכנה מיוחדת, ולהתחיל לגלוש באתרים הנסתרים הנמצאים בתוך הרשת.

אם עד היום נמצאו על הרשת הלא מפוקחת בעיקר אתרים למסחר בסמים, למכירת נשק, לעידוד פדופיליה ואפילו להזמנת התנקשויות, לאחרונה מתגלים בפינות החשוכות של הרשת האפלה הזו גם פורומים סודיים שבהם מזמינים פריצה לרשתות ממשלתיות, סוחרים בטכנולוגיות שנגנבות מדי יום, בין היתר מחברות ישראליות, ויוצרים קשר עם האקרים ממשלתיים.

סוכן גיק

״בפורומים האלה רואים כיצד מסמנים כמטרה רשתות ממשלתיות ועסקיות, אילו מהן כבר נפרצו, ואיזה מידע מתוכן מוצע למכירה למי שיציע את המחיר הגבוה ביותר״, אומרת לנו בראיון אלקנטרה.

איך הצלחתם לחדור לשם?


״היינו צריכים לעבור דרך תהליך אישור ארוך של שלושה שלבים: בשלב הראשון אתה צריך להיות מוזמן לשם על ידי אחד הפעילים, ולקבל את אישור מנהל המערכת. בשלב השני צריכים להזמין אותך לפחות חמישה אנשים ידועים נוספים בדרג זהה. לבסוף, אתה חייב להוכיח שיש לך כוח קניה של לפחות 100 אלף דולר במטבע הדיגיטלי ביטקוין. לא רק כוח קניה זמני, אלא כוח קניה היסטורי. אתה חייב להוכיח שקנית בעבר לפחותב-100 אלף דולר.

"היינו צריכים לעבור דרך תהליך אישור ארוך של שלושה שלבים כדי לחדור לפורומים האלה" (אילוסטרציה) | תמונה: Fotolia

"היינו צריכים לעבור דרך תהליך אישור ארוך של שלושה שלבים כדי לחדור לפורומים האלה" (אילוסטרציה) | תמונה: Fotolia

״כיוון שלסוכנים שלנו יש היסטוריה כזו, הארנק הדיגיטלי שלהם מראה שיש להם כוח קניה היסטורי. כך הם מצליחים להוכיח שהם ראויים״.

אחרי שהכניסה שלהם אושרה, הם יכולים פשוט להיות שם? או שהם צריכים לרכוש מדי פעם משהו? 


״בשלב מסוים אתה חייב לרכוש משהו כדי להוכיח שאתה ראוי להמשיך להיות חלק מהפורום הזה. אתה לא יכול סתם להישאר שם, לשאול שאלות ולהתבונן במה שקורה״.

אז הסוכנים שלך קונים דברים מסוימים בפורום הזה בשלב כלשהו. מה הם עושים עם הטכנולוגיה או המידע שהם רוכשים?


״כל מה שאנחנו רוכשים, נרכש באישור רשויות אכיפת החוק. אנחנו לא יכולים, כארגון, לרכוש דברים ברשת האפלה ולשמור את זה לעצמנו מבלי לקבל לכך אישור חוקי. אחרת אנחנו פושעים״.

מאחורי עסקאות רבות עומדים האקרים שמופעלים על ידי ממשלת סין שמוכרים את המידע שגנבו מחברות מערביות

אלקנטרה מספרת שהסוכנים שלה מבחינים שמאחורי עסקאות רבות בפורומים האלה עומדים האקרים שמופעלים על ידי ממשלת סין. אחרי שגנבו מידע מחברות מערביות, בהוראת השלטון הסיני, הם כעת מוכרים אותו או את חלקו. ״הם עובדים קודם כל עבור ממשלת סין, ואחר כך עבור עצמם״, היא אומרת.

איך גיליתם שאלה האקרים סינים שעובדים עבור ממשלת סין?


״הם מודים בזה. במקרים רבים אנחנו מצליחים לפתח קשרים אישיים עם האנשים האלה. בגלל החשאיות של הרשת הזו, שלא מאפשרת לגלות את כתובת ה-IP האמיתי של המחשב שלך או מי אתה, איפה אתה וכו', אנשים מוכנים לשוחח בצורה חופשית יותר. ובמסחר בפורומים האלה, הדבר החשוב ביותר הוא יצירת קשרים אישיים. לא מדובר שם בעסקה חד-פעמית, אלא בקשרים ארוכי טווח. אתה מחליף מול האנשים האלה הרבה מסמכים, שוב ושוב. לפעמים אנחנו גם מוצאים מישהו שרוצה לקנות, ומישהו שיכול למכור לו, ומפתחים ביניהם מערכת יחסים. בהדרגה המגננות יורדות ומתפתחת כנות.

״ואז כשהם נשאלים אם הם עובדים עבור סוכנות או ממשלה כלשהי, הם אומרים 'כן, ולא אכפת לי שאתה יודע את זה, כי אתה לא יכול למצוא אותי. אני פשוט רוצה שתשיג לי את הכסף. לא אכפת לי מי יחזיק במסמכים [שגנבתי]. אם אתה רוצה את זה, אתה תקבל'. זה דומה לאופן שבו עובד עולם הפשע. התוצאה לא חשובה, רק הרווח המיידי״.

תמונה: Aaron P. Bernstein/Getty Images

תמונה: Aaron P. Bernstein/Getty Images

תני דוגמה לטכנולוגיה או מידע שנגנב והוצע למכירה שם.


״בטח שמעתם על הפריצה למחשבי חברת Anthem, אחת מחברות ביטוח הבריאות הגדולות בארה״ב. בתחילת 2015 נפרצו מחשבי החברה ונגנב מידע אישי של 80 מיליון לקוחות (היסטוריה רפואית, כתובות מגורים, פרטים מזהים, מידע על נכסים שיש למבוטחים, ועוד, א״ל, ב״ק).

״בדיקה שנערכה קישרה את המתקפה למשטר הסיני. אחרי הפריצה, הציעו לנו שני שחקנים שונים בפורומים האלה ברשת האפלה, את כל הרשומות שנגנבו – מידע אישי על 80 מיליון איש, מידע מסווג.

״יצרנו קשר עם Anthem, אבל החברה סירבה להכיר בכך שהמידע הזה נמצא ברשת האפלה, וסירבה להכיר בכך שהיא נפרצה. אם היא הייתה מסכימה, היינו יכולים לקנות בחזרה את כל החומרים מההאקרים הסינים האלה, עבור 300 אלף דולר, ושום דבר מהאינפורמציה הזו לא היה משוחרר למכירה״.

אבל ככל הנראה ההאקרים כבר העבירו את המידע הגנוב למשטר הסיני ששלח אותם לבצע את הפריצה. 


״בהחלט, כנראה שזה מה שקרה. אין לנו שליטה בזה. ההאקרים הסינים פורצים בעבודה שלהם לרשתות עבור המשטר הסיני, וכעסק צדדי הם מוכרים דברים ברשת האפלה. הם למשל מוצאים מידע נוסף שלא העבירו למשטר הסיני, ומוכרים אותו שם״.

מידע גנוב מחברות רגילות עולה בד"כ עד 75 אלף דולר. גישה למחשבי חברות ממשלתיות עולה כבר כ-100 אלף דולר

ואיך את יודעת שהם לא מוכרים את המידע לצדדים נוספים, אחרי שהם מוכרים אותו לך?


״אחרי יותר משמונה שנים ברשת האפלה, אנחנו יודעים שיש 'כבוד בין גנבים'. אם אני קונה מהם את הרשומות האלה תמורת מאות אלפי דולרים, והם מוכרים אותן שוב, אף אחד לא יעשה איתם עסקים שוב. מכיוון שיש לנו מעל 200 זהויות שפועלות שם, בין אלפים רבים, אנחנו יודעים בערך מה קורה. אנחנו יכולים לבטל את העסקה או למשוך את החומר, לפני שהוא נמכר שוב״.

מה עוד נמכר שם?


״אני יכולה לומר רק בקווים כלליים, כדי לא לסכן את האנשים שלי. יש שם מסמכים ממשלתיים, מסמכים של תאגידים, כמו גם מידע שנגנב מבנקים וממוסדות פיננסיים״.

כמה טוב אתם מכירים את ההאקרים הסינים האלה? ראש האף-בי-איי אמר שהם לא ממש מתוחכמים.


״אני יכולה לומר לך שזה לגמרי שגוי. החברה האלה טובים מאוד במה שהם עושים. הם יודעים איך להשיג את האינפורמציה שהם רוצים וצריכים. הם יודעים איך להעביר את המידע, והם עוקפים את ההאקרים המערביים ביכולות שלהם.

״הם מתוחכמים יותר מהרוסים. הרוסים עוסקים בעיקר בפשע מאורגן ובדברים יותר ברוטליים – מסחר בנשק, מסחר בבני אדם, פורנוגרפיית ילדים, מסחר בסמים ודברים דומים בסגנון מאפיה. הסינים לעומת זאת מעוניינים במידע מדיני. זה גם משהו שמשתלם יותר כלכלית״.

אמרת שההאקרים הסינים עושים את זה כעבודה צדדית. נחשפת למקרים שבהם הם מחפשים שיתופי פעולה שיאפשרו להם לעשות עבודה נוספת עבור הממשלה שלהם?


״כן. יש מצבים שבהם ממשלת סין רוצה לסחור במידע עם ממשלה אחרת, למשל עם ממשלת ישראל, ואז תהיה נכונות לעשות את זה דרך הפורומים וההאקרים האלה. צד אחד אומר: אנחנו יכולים לתת את המידע הזה, אם אתה יכול לספק את המידע ההוא. הדברים האלה קורים, ויש מסחר במידע מהסוג הזה״.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

אם אנחנו רוצים לקנות מידע מסווג שנגנב מרשת ממשלתית, כמה זה יעלה לנו?


״מידע גנוב מחברות רגילות עולה בדרך כלל עד 75 אלף דולר. עלות גישה למחשבי חברות ולרשתות ממשלתיות עולה כבר כ-100 אלף דולר. אם מישהו רוצה לשכור את שירותי ההאקרים כדי שיפרצו למטרה ספציפית, זה כבר יעלה לא פחות ממיליון דולר״.

ובכל עסקה את יכולה לדעת מאיזו חברה המידע והטכנולוגיה נגנבה?


״כן. הם פתוחים מאוד לגבי זה, ומספרים איך זה הושג. כשזה נודע לנו אנחנו הולכים לארגונים ספציפיים שמהם זה נגנב ומספרים להם על כך. אנחנו גם אומרים שבאפשרותנו להשיג את המידע הזה בחזרה, מכיוון שהוא מוצע כעת למכירה״.

אם כך, כשמישהו מזמין עבודה שעוד לא בוצעה, למשל פריצה לרשת ממשלתית, אתם יכולים לצפות את זה מראש ולהזהיר את הגורמים הרלוונטיים.


״נכון, היו מקרים כאלה. למשל, פורסמה תוכנית לפרוץ לבנק מסוים ולבצע מניפולציה מסוימת. לצורך כך חיפשו אנשים עם יכולות מסוימות, בתחומים מסוימים. כך ידענו מי הבנק שייפרץ, מי השחקנים המשתתפים בפריצה, באיזה תאריך זה יבוצע, והודענו לבנק מראש כדי שיהיה מוכן למתקפה. כך אנחנו גם יכולים לתכנן איך לתפוס את הפורצים״.

לתפוס אותם או למנוע את המתקפה?


״גם וגם. זה תלוי ברשויות החוק שעובדות איתנו. בכל מקרה, יש קבוצות שאתה לא הולך לתפוס, כמו הסינים למשל. זו לא קבוצה שאתה יכול למצוא ולתפוס. במיוחד קבוצת ההאקרים שאנחנו מדברים עליה ועובדים מולה, אלה אנשים שלא ייתפסו. במקרה שלהם אתה יכול רק לנסות למנוע את המתקפה.

״אבל במקרים אחרים אתה יכול לתפוס את האנשים. יש שישה מקרים שנמצאים כעת בטיפול, ארבעה מהם בתהליך חקירה ובדרכם לעבור לבית המשפט, ויש מקרה אחד שבו החשוד נעצר, באיטליה״.

פורסמה תוכנית לפרוץ לבנק מסוים ולבצע מניפולציה מסוימת. לצורך כך חיפשו אנשים עם יכולות מסוימות

איך אתם מאתרים את המיקום של הפושעים?


״אנחנו מפתחים קשרים איתם, שמאפשרים לנו לגלות עליהם מידע. לדוגמה, אחד הסוכנים שלנו פיתח קשר מול אחד הסוחרים, שאחרי חודש וחצי פלט מילה מהסלנג הצרפתי. זו מילה שמשתמשים בה בדרום צרפת, בקהילות מרוקאיות, באזור מסוים מאוד, שהסוכן הכיר.

״אחרי 3-2 התכתבויות נוספות ביניהם, הסוכן הזכיר את המילה הזו בכוונה. הסוחר הגיב: 'אה, אז אתה מדבר צרפתית'. הסוכן אמר: 'אתה שואל יותר מדי שאלות', והתנתק. הוא חזר כעבור יום או יומיים, והסוחר אמר: 'אני מצטער, לא התכוונתי לפגוע בך, אני לא אשאל יותר שאלות'. משם השיחה החלה להתפתח. הם דיברו צרפתית, הפכו לחברים קרובים, והחלו לשתף יותר מידע אישי בסגנון: אה, אני מכיר את האזור הזה. גדלתי שם… אני נוסע לאזור ההוא בחודש כזה וכזה. כך הם קבעו להיפגש. הרעיון הוא לשחק אותה פושע. אתה מתחיל בלשחק אותה קשה להשגה, ואז הדברים מתפתחים״.

הבחנת בדיונים הקשורים בחברות ישראליות או בממשלת ישראל?


״יש כאלה, אבל אנחנו לא מקדישים להם הרבה תשומת לב, מכיוון שגורמים ישראליים עדיין לא פנו אלינו. בכל מקרה, יש אצלכם, בישראל, הרבה שעוסקים בזה״ (ראו מסגרת).

אלקנטרה מציינת שלא כל ההאקרים בפורומים האלה הם סינים. ״יש גם האקרים ממדינות כמו רוסיה, איראן וברזיל״.

גם מדאע״ש?


״דאע״ש סוחרים ברשת האפלה בעיקר בנשק, בסמים, בבני אדם, ושולחים מסרים מוצפנים בתמונות פורנוגרפיות. זה לא מאוד מוסלמי מצידם״.

מה אתם עוד עושים? עם איזה דברים אתם מתמודדים?


״אחד הדברים הקשים הוא מה שמכונה ה'חדרים האדומים'. אלה אתרים נחבאים שמגיעים אליהם בהזמנה אישית בלבד, אחרי שעוברים כמה שלבי רישום. הם די יקרים. מראים שם וידאו של אונס, וכשמסיימים לאנוס, רוצחים את הנאנסת. בדרך כלל שופכים עליה דלק ושורפים אותה. בדבר הזה צופים אנשים ששילמו.

״מהצד שלנו, כשאנחנו מנסים לתפוס את האנשים האלה או לקבל גישה אליהם ולחדרים האלה, אסור לנו לצפות בסרט. אנחנו יכולים רק לשוחח איתם, אבל לא לצפות בסרט. זו בדרך כלל העבודה הקשה ביותר שיש לנו״.

הצלחתם לשים יד על חלק מהרוצחים האלה?


״לא ממש. הצלחנו להשיג תמונות של חלק מהאנשים ולזהות אותם, אבל לא לעצור את הרשת. זה קשה. שמענו מרשויות החוק שהם הצליחו, בהתבסס על חלק מהמידע שהעברנו להם, להגיע לכמה מהאנשים האלה״.

יש עוד משהו קשה שאתם מתמודדים איתו?


״סחר בילדים. אתה יכול לקנות ילדים לצרכי עבדות או מין, או לכל מטרה אחרת. אין להם הורים. ההורים כנראה נהרגו. חלקם נולדו למטרה זו, באופן מכוון. כיום תינוקות נמכרים ברשת האפלה תמורת 700 דולר בלבד, ונשלחים לכל מקום בעולם, לאן שהקונים מבקשים״.

כלומר, יש איזו אימא או מישהו אחר שמגדל תינוקות…


״ומעביר אותם לאדם אחר בעבור כ-700 דולר בלבד. אתה יכול לבחור את צבע התינוק, את המוצא שלו וכל מאפיין אחד שתרצה. ילדים נמכרים על בסיס יומי״.

איך מישהו שקונה תינוק יכול להיות בטוח שיקבל אותו, ושלא יהיה מצב שבו הוא מעביר את הכסף אבל התינוק לא מגיע? 


״העסקאות בביטקוין מבוצעות דרך שירות תיווך אסקרו (Escrow), שבו נעזרים במתווך שמוודא שכל אחד מהצדדים מבצע את החלק שלו בעסקה, ושאם למשל אני לא מקבלת את התינוק, הצד השני לא מקבל את הכסף״.

הצלחתם למנוע מקרה של סחר בילדים? 


״עדיין לא, אבל אנחנו קרובים לזה עכשיו. אנחנו עובדים על מקרה שבו ילד מסוים עומד להישלח לארה״ב, וכעת ממתינים לזה״.

* * *

גם בישראל

בבניין משרדים בתל אביב, בחדר מאובטח שאפשר להיכנס אליו באמצעות טביעת אצבע בלבד, יושב צוות של סוכנים ישראלים מסביב לשולחן גדול. מול כל אחד מהם שני מסכים. על הקיר תלויים עוד ארבעה מסכי ענק, ותוכנות ניטור מתקדמות סורקות ללא הפסקה פורומים העוסקים בפשיעה.

מדי פעם קופצת התרעה על פוסט שהעלה אחד העבריינים, שמציע למכירה למשל כתובות IP וגם שמות משתמש וסיסמאות שמאפשרים להתחבר למחשבים של חברה ספציפית כמו אינטל, דרך גישה מרחוק (Remote Desktop). כל מה שצריך לעשות הקונה הוא להזין את הפרטים, והוא בתוך מחשב החברה. משם הדרך קצרה לגנוב מידע.

״עיקר הפשיעה שאנחנו מחפשים נמצא דווקא באינטרנט הפתוח, ולא ברשת האפלה״, אומר לנו אופיר דויד, ראש מחלקת מודיעין סייבר בחברת ״סייברהאט״, שעוסקת בפעילות מהסוג הזה.

דויד מסביר שאלה עבריינים שרוצים להגיע לקהל רחב יותר מאשר משתמשי הרשת האפלה. לצורך כך הם שוכרים שירותי אחסון אתרים מיוחדים, שמתמחים באחסון אתרי פשיעה. ״זה מכונה Bullet proof hosting – שירותי אחסון שמי שמפעיל אותם דואג שהאתרים הלא חוקיים יישארו כל הזמן פעילים, גם כשגורמי אכיפת חוק מנסים לעצור אותם. במקום 20 דולר שמשלמים בדרך כלל לשירותי אחסון אתרים, משלמים 500 או 1,000 דולר בחודש, כדי שהאתר יישאר כל הזמן באוויר. אם מישהו מוריד את האתר באיטליה, ירימו אותו בשווייץ. ידאגו שהוא יישאר כל הזמן באינטרנט.

״אנחנו רואים בפורומים האלה שמוכרים גם טכנולוגיות של חברות ישראליות, מאגרי מידע שלמים של לקוחות השייכים לחברות ישראליות״, אומר דויד. ״תחשוב מה קורה אם מחר בבוקר מישהו מוכר את כל מאגרי המידע של בנק לאומי למשל. כל הזמן יש ניסיונות לגנוב מחברות ישראליות ולמכור את זה. והבעיה הגדולה היא שחברות ישראליות לא יודעות להתמודד עם זה״.


מדעי המניפולציה

$
0
0
תמונה: AFP/Getty Images

תמונה: AFP/Getty Images

לפני כמה חודשים עלתה תוכנית ריאליטי חדשה בבריטניה שעוררה גלים בעולם – התוכנית מראה איך מצליחים באמצעות מניפולציות פסיכולוגיות, לגרום לשלושה מתוך ארבעה אנשים לדחוף למוות מהגג אדם שהכירו שעה לפני כן במסיבה.

הניסוי הטלוויזיוני השערורייתי שכולל שחקנים המשתתפים במתיחה, שואב את השראתו מניסויים מפורסמים קודמים שהפכו לאחרונה לסרטים הוליוודיים: הראשון הוא של הפסיכולוג סטנלי מילגרם שגרם לאנשים לחשמל אנשים אחרים ב-450 וולט רק משום שאדם בעל סמכות אמר להם לעשות זאת. מילגרם ערך את הניסוי המפורסם שלו בעקבות משפטי נירנברג, לאחר ששמע את הנאשמים הנאצים אומרים יותר מדי פעמים את המשפט: ״רק מילאתי אחר פקודות״.

ניסוי אחר הוא של הפסיכולוג פרופ' פיליפ זימברדו, ששילם לסטודנטים מאוניברסיטת סטנפורד כדי שישתתפו בניסוי שמדמה בית כלא עם סוהרים ועצורים. זימברדו הראה כי ״הסוהרים״ נסחפים עם הניסוי, מפנימים את ״התפקיד״ שלהם, גבולות המוסר שלהם מיטשטשים והם מתחילים לפגוע באסירים פיזית ונפשית.

יש לנו עכבות חזקות מאוד נגד הריגה, לכן בני אדם פיתחו דרכים להשבית את העכבות האלו

בעקבות התוצאות המזעזעות של הניסויים עלתה השאלה מה גורם לאדם, בעל ערכים והיגיון בריא, שחי במדינה חופשית, לציית באופן עיוור למישהו בעל סמכות, ואף לרצוח אדם אחר.

קל לנו לחשוב שמנהיגים כמו היטלר וארגונים כמו דאע״ש מצליחים לסחוף אחריהם רק את הפסיכופתיים של המין האנושי. הניסויים האלו מוכיחים, כביכול, שזה יכול לקרות לכל אחד מאתנו ובכל מדינה.

אז איך מישהו מצליח לשכנע אדם לרצוח אדם אחר? איך הוא גורם להמונים ללכת אחריו? ואיך נוכל להימנע מלמצוא את עצמנו במצב שבו אנחנו בוגדים בערכים הבסיסיים שלנו?

אנחנו פגיעים

היו אלה שנות ה-30. הפסיכו-אנליסט והפילוסוף הבריטי הצעיר, רוג'ר מאני-קירל (Money-Kyrle), החליט לקחת הפסקה מלימודי הדוקטורט שלו בווינה, שם למד אצל פרויד, ולבקר לזמן קצר בגרמניה השכנה. הוא לא ידע שהוא ימצא את עצמו, באחד מהבקרים, נדחס בין אנשים בהפגנה פוליטית שבה נאמו היטלר וגבלס.

באמצעות מניפולציה של פחד ותקווה היטלר הצליח לסחוף המונים | תמונה: AFP/Getty Images

באמצעות מניפולציה של פחד ותקווה היטלר הצליח לסחוף המונים | תמונה: AFP/Getty Images

האירוע נחרט בזיכרונו ובליבו ובמאמר שפרסם ב-1941 ״הפסיכולוגיה של התעמולה״, הוא מתאר כיצד הצליחו היטלר וגבלס לסחוף קהל כה גדול למרות נאומים בינוניים למדי.

מאני-קירל מסביר ששניהם פתחו בכך שהציגו לקהל את המצב בגרמניה כחסר תקווה ויצרו תחושה של דיכאון. ״בגדנו בייעוד שלנו״, ״צוחקים עלינו״, ״המנהיגים שלנו חסרי יכולת״ וכו'. כשהקהל היה במצב של דיכאון עמוק, התחיל השלב השני בו הדובר שינה את טון הדיבור שלו והיכה במה שמאני-קירל מכנה, ״תו פרנואידי״. ״אבל זאת לא אשמתכם שזה כך – זאת הקונספירציה היהודית הבין-לאומית והבנקאים – האויבים שנמצאים מחוץ לגרמניה. אבל מפחידים הרבה יותר הם אלו שחיים בתוך גרמניה״.

לאחר עשר דקות של שאגות מהסוג הזה, כשהקהל כבר מספיק מפוחד, הדוברים הציעו פתרון קסם: ״הצטרפו למפלגה הנאצית, אנחנו ננצח את האויבים שלנו, גרמניה תיוולד מחדש, והכול יהיה בסדר״.

הצלחתם של פוליטיקאים מסתמכת על כך שהם קודם יוצרים חרדה, ייאוש ופחד, ואז מציעים פתרונות קסם

״מאני-קירל אומר שאם אתה מקבל את שני הצעדים הראשונים, בטוח תקבל גם את השלישי, כי אתה מיואש ומקבל כל דבר שייתן לך תקווה וישחרר אותך מהסיטואציה המפחידה בה אתה נמצא״, מסביר בראיון לאפוק טיימס דייוויד ליבינגסטון סמית', פרופ' לפילוסופיה מאוניברסיטת ניו-אינגלנד שחוקר את נושא המלחמה והדה הומניזציה בג'נוסייד.

״מאני קירל הגיע למסקנה שכך עובדת תעמולה פוליטית: הצלחתם של פוליטיקאים מסתמכת על כך שהם קודם יוצרים חרדה, ייאוש ופחד, ואז מציעים פתרונות קסם. אני חושב שהוא צודק לחלוטין״.

יש לך דוגמה עכשווית? 


״כן, דונלד טראמפ למשל עושה את זה, בדיוק ברצף הזה, אף על פי שאינו אדם רע״.

במאמר שכתב סמית' על דונלד טראמפ הוא מסביר כיצד טראמפ נהפך ממועמד שצחקו עליו, לאחד מהמועמדים המובילים לנשיאות. בנאום בו טראמפ הכריז על מועמדותו, הוא פותח בהעלאת רגשות של דיכאון והפסד. ״הארץ שלנו נמצאת בצרות צרורות, היו לנו בעבר נצחונות ואין לנו אותם יותר״, הוא אומר וממשיך: ״מתי בפעם האחרונה מישהו ראה אותנו מנצחים בכלכלה, נגיד את סין? הם הורגים אותנו… הם צוחקים עלינו, על הטיפשות שלנו. הם מנצחים אותנו מבחינה כלכלית״.

לאחר מכן הוא עובר לשלב הפראנויה: ״כשמקסיקו שולחת את האנשים שלה, היא לא שולחת את הטובים שבהם… הם שולחים לכאן אנשים עם הרבה בעיות, והם מביאים את הבעיות האלו לכאן. הם מביאים לכאן סמים, הם מביאים פשע, הם אנסים… זה מגיע רחוק יותר ממקסיקו. זה מגיע מכל הדרום ומאמריקה הלטינית, וזה מגיע קרוב לוודאי גם מהמזרח התיכון. אבל אנחנו לא יודעים. כי אין לנו הגנה ואין לנו את היכולת להתמודד, אנחנו לא יודעים מה קורה״.

דונלד טראמפ הוא דוגמה עכשווית לאיך אדם מצליח לסחוף אחריו המונים באמצעות הנאומים שלו | תמונה: John Moore/Getty Images

דונלד טראמפ הוא דוגמה עכשווית לאיך אדם מצליח לסחוף אחריו המונים באמצעות הנאומים שלו | תמונה: John Moore/Getty Images

בשלב הבא טראמפ מציע את הפתרון ואת התקווה: ״הארץ שלנו זקוקה כעת למנהיג גדול באמת, ואנחנו זקוקים למנהיג גדול עכשיו… אנחנו זקוקים למנהיג שיחזיר לנו את העבודות שלנו, שיחזיר את הייצור, שיחזיר בחזרה את הצבא, ידאג לחיילים הוותיקים… אנחנו צריכים מישהו שייקח את ארצות הברית ויהפוך אותה לגדולה שוב״, מסכם טראמפ.

״כל הפוליטיקאים משתמשים בדברים האלו, לא?״ אני שואלת את סמית'.

״כן, אבל חלק מיומנים בזה יותר מאחרים. אלה שנמנעים מלפנות לכוחות לא רציונליים, שפונים להיגיון של האנשים ולא לפחדים שלהם, נוטים לא להצליח כל כך. כי פחד וגם תקווה מניעים אנשים, היגיון לא מניע אנשים״.

אז באיזשהו מקום הציבור מבקש את זה. 


״הייתי מנסח את זה אחרת – אנחנו פגיעים לזה. אנשים שיש להם כישרון לתעמולה ופוליטיקאים שמבינים מה מרגש אנשים, יודעים לעתים קרובות באופן אינסטינקטיבי איך לייצר את הגישות האלו. רק עוד צעד קטן משם יכול להוביל לביצוע דברים נוראיים״.

דחיפה מהקצה

ניסויים כמו זה של מילגרם, הוכיחו שמניעים כמו הפחדה ותקווה אינם הגורמים היחידים שמובילים אנשים להפסיק לחשוב באופן רציונלי ולציית באופן עיוור לאחרים.

אפשר להבחין בכמה מניפולציות פסיכולוגיות בניסויים הקשורים בציות: תחילה, מי שביים את הניסוי יוצר סביבה עם גורם סמכותי, שגורמת לנבדק להרגיש קטן ולא בשליטה. בשלב השני, בעל הסמכות נותן לנבדק משימות ואחריות שגורמים לו לנסות לרצות את הממונה עליו ולהרגיש חיוני ואהוב. בשלב הבא, בעל הסמכות כבר מבקש ממנו לבצע דברים גדולים יותר, תוך כדי עידוד ואישור המעשים של הנבדק. כך לאט לאט, הנבדק נסחף לתוך רצף הפעולות ומרגיש לחץ פסיכולוגי לבצע את מה שמבקשים ממנו, אפילו רצח.

 אילוסטרציה של הניסוי של מילגרם

אילוסטרציה של הניסוי של מילגרם

בניסוי של מילגרם נותנים לנבדקים משימות: אחד יהיה ״מורה״ והשני ״תלמיד״. המורה שואל את ״התלמיד״ שאלות, ואם הוא מקבל תשובה שגויה הוא צריך לחשמל אותו. השניים מסכימים לחוקים והניסוי מתחיל. האמונה שהניסוי האמיתי הוא השאלות והתשובות, והנוכחות של גורם סמכותי בחדר שמאשר את המשך הניסוי, גרמו לרוב המשתתפים ״המורים״, למרות היסוסיהם, להמשיך בניסוי ולחשמל עד מוות את ״התלמיד״. הם בחרו להקשיב לסמכות מאשר להקשיב לתחנוני ״התלמיד״ שזעק מכאב להפסיק את הניסוי.

הבמאי של סדרת הריאליטי הבריטית החדשה ״Pushed to the Edge״, דארן בראון, ערך ניסוי שעורר לאחרונה רעש רב בעולם: הוא הוביל אנשים לדחוף מהגג מישהו שהם הכירו במסיבה. כדי לעשות זאת הוא יצר סביבה מפוברקת, בהשתתפות שחקנים, של אירוע מכירה פומבית עבור קרן לילדים בסיכון. הוא הזמין את כריס, מעצב אפליקציות, שלא ידע דבר על הניסוי, וניסה לקבל עבודה בקרן. מנהל הקרן לא אמר לכריס שהאירוע יהיה בלבוש רשמי. כך כשהוא הגיע לאירוע עם חולצה פשוטה, הוא הרגיש בעמדה נחותה יותר כשראה את כל האחרים לבושים בטוקסידו.

בשלב השני מנהל האירוע הכיר לכריס אנשים חשובים, ביניהם את המיליונר ברני רייט. הוא הזמין את כריס להצטרף אליו להכנות לקראת האירוע, למלא משימות קטנות ולהיות חלק מ״אחורי הקלעים״. רגע לפני שהאירוע מתחיל, לפתע רייט מקבל התקף לב כביכול.

בטענה שלא להרוס את האירוע, המנהל מבקש מכריס רצף של טובות, כמו להכניס את רייט לארון מבלי לקרוא לאמבולנס, לביים נפילה של רייט בחדר המדרגות, ולאחר מכן, כשמתברר שרייט לא באמת מת, לדחוף אותו מהגג כדי להימנע מתביעה. כריס ציית למנהל ועשה את מרבית הדברים, מלבד המשימה האחרונה – הוא לא הסכים לדחוף את רייט מהגג ולגרום למותו. שלושה אנשים אחרים, מתוך ארבעה שעברו בדיוק את אותו ניסוי, כן דחפו אותו.

מה גרם לשלושת האחרים להסכים כל כך בקלות לרצוח מישהו שהם לא מכירים?

הנאצים השמחים

בשנת 2006 הגיע למוזיאון השואה בארה״ב אלבום תמונות מאושוויץ. האלבום מכיל אוסף של תמונות נדירות של צמרת מפקדי האס-אס במחנה הריכוז אושוויץ. הוא צולם ב-1944, כשטבח האנשים במחנה היה בשיאו.

בתמונות רואים את הנאצים, ביניהם ד״ר ג'וזף מנגלה, צוחקים, שרים בציבור, מרימים כוסית ונהנים מהחיים. כשמתבוננים בתמונות קשה לתפוס איך אפשר לרצוח אנשים בשיטתיות ובאכזריות ולהמשיך לחיות מיד אחר כך, שלא לדבר על לחגוג.

״איך אדם מגיע למצב כזה?״ אני שואלת את הפילוסוף ליבינגסטון סמית'.

״זאת שאלה קשה מאוד״, הוא עונה. ״אלו אנשים שהמחויבות האידיאולוגית שלהם והדה הומניזציה שהם עשו לקורבנות גרמו להם להרגיש שמה שהם עושים זה בסדר. אלו שמבצעים ג'נוסייד, באמת משכנעים את עצמם שהם מצילים את העולם מרשע איום. הנאצים הם דוגמה טובה מאוד לכך. יש נאום מפורסם של הימלר בפני קצינים נאצים, שמדבר על החוזק המוסרי של אלו שמסוגלים להרוג אלפים על אלפים של אנשים. הוא אומר שאנשים חלשים יותר לא יוכלו לסבול את זה. וזה הרעיון, הם משרתים את האנושות, הם מסירים את הרוע. הם החשיבו את היהודים כאיום גדול מאוד והם האמינו שהם כמו מפלצות״.

הדה הומניזציה מאפשרת לנו להסתכל על אדם אחר ולומר: הוא נראה בן אדם, אבל בפנים הוא משהו אחר

שמענו כבר על העניין של האידיאולוגיה ושל הדה הומניזציה, למה אתה ממשיך לחקור את זה?


״כי צריכים להבין ממה זה נובע. סרטים מראים לנו שאפשר להרוג אנשים די בקלות. אבל במציאות, במיוחד כשזה נעשה פנים מול פנים, קשה מאוד להרוג אדם אחר. יש לנו עכבות חזקות מאוד נגד הריגה, אנחנו יצור חברתי, ויכולים לזהות שאלו הם בני אדם בדיוק כמונו. אבל העובדה הזאת מייצגת מכשול, כי בני אדם חושבים לפעמים שיש 'יתרונות' בלהזיק אחד לשני, להרוג אחד את השני, לנצל אחד את השני, להעביד אחד את השני.

״לכן במשך שנים רבות, בני אדם פיתחו דרכים להשבית את העכבות האלו. באמצעות אידיאולוגיות שונות, דתיות ואחרות, הם עזרו לאחרים ולעצמם לעשות את זה. הם המציאו טקסים כדי להיות במצבים אחרים של מודעות, השתמשו בסמים, השתמשו בנשק שיורה לטווח ארוך, כי אם אתה הורג מישהו מרחוק אתה לא מתמודד עם מה שהופך את ההרג לקשה. והשתמשו גם בדרך הדה-הומניזציה.

״דה הומניזציה עוזרת ליצור מרחק מוסרי מאחרים. אם אנחנו יכולים לחשוב על אחרים כחיות לא אנושיות שאנחנו צריכים להרוג ולהזיק להם, זה משחרר אותנו מהעכבות שאנחנו מרגישים בדרך כלל, וזה נותן לנו מוטיבציה. זה מצב שבו אנחנו חושבים על בני אדם אחרים כיצורים תת אנושיים ואני לא מתכוון במובן המטאפורי. אני לא מתכוון לזה שאתה קורא למישהו 'חזיר' בכעס ומנסה לפגוע בו, כי אז אתה לא באמת חושב שהוא חזיר. בדה הומניזציה אמיתית, האחר באמת נחשב ליצור תת אנושי, וזה מה שנותן לדה הומניזציה את הכוח שלה. זה מה שמאפשר לה לשחרר את האגרסיביות״.

סמית' מסביר שיש היבטים מסוימים בפסיכולוגיה האנושית שהופכים את הדה הומניזציה לאפשרית. אחד מהם הוא האמונה שיצור מסוים, למרות צורתו החיצונית, יכול להיות משהו אחר במהותו הפנימית.

״כשאנחנו מסתכלים על סרטי אימה למשל, אנחנו יכולים לקבל בקלות מאוד את הרעיון שמשהו יכול להיראות כמו בן אדם אבל בפנים הוא משהו אחר. זה מאוד חשוב לנושא של הדה הומניזציה כי זה מה שמאפשר לנו להסתכל על אדם אחר ולומר: הוא נראה בן אדם, אבל בפנים הוא משהו אחר. יש לו את המהות של משהו שהוא תת-אדם״.

אלמנט פסיכולוגי נוסף שסמית' מציין היא הנטייה שלנו לדרג וליצור סוג של היררכיה מוסרית בה ישנם יצורים גבוהים ויצורים פחותים. ״אנחנו רואים למשל את הצדפות כנמוכות יותר בדירוג כזה ואת השימפנזים בדרגה גבוהה יותר. אנחנו ממקמים את אלוהים בדרגה הגבוהה ביותר ואת עצמנו ממקמים 'בענווה' בדיוק מתחת למלאכים״, מסביר סמית'. ״תת-אדם זה מה שנמצא מתחתנו.

״הדרך להסתכל על הדברים האלו היא לא כהוכחה מדעית אבל היא מאוד נוכחת בפסיכולוגיה האנושית, ולא נחקרה על ידי פסיכולוגים״.

הפילוסוף דיוויד סמית' | תמונה: David Livingstone

הפילוסוף דיוויד סמית' | תמונה: David Livingstone

זה לא נחקר בכלל?


״יש מעט מאוד ספרות על זה. יש ספר אחד שנכתב בשנות ה-30 שנקרא The Great Chain Of Being של פילוסוף בשם לאבג'וי. הוא חשב על ההיררכיה כמודל רשמי שנשען על פילוסופים מימי הביניים. אני חושב שזאת תכונה של המוח שלנו, של הפסיכולוגיה המוסרית שלנו. אפשר לראות את זה בתרבויות שונות, לכולם יש את ההיררכיות האלו״.

בתרבויות שונות משתמשים בדרך כלל בבעלי חיים ״לא נקיים״ כדי לתאר את תת-האדם על ידי המרצחים: בסרט התעמולה ״היהודי הנצחי״, שנעשה על ידי גבלס, יש סצנה מפורסמת שבה היהודים מתוארים כעכברושים. התעמולה ברואנדה של בני שבט ההוטו השולטים, דיברה על בני שבט הטוטסי כמקקים או כנחשים, ובתרבויות אחרות משתמשים דווקא בכלבים כדי לתאר את תת-האדם.

״אני חושב שזה הולך רחוק מכך. כשאנחנו עושים דה הומניזציה למישהו אנחנו לא רק רואים אותו כתת-אדם, אלא כמפלצת״.

במה דאע״ש משתמשים? 


״אני חושב שהמקרה של דאע״ש קצת שונה. בקבוצות דתיות שמונעות לרצוח, האידיאולוגיה הדתית חזקה מאוד. אנשים כאלה לא צריכים בהכרח לעשות דה הומניזציה לאנשים שבהם הם פוגעים. הם יוצרים מרחק מהקורבנות שלהם בכך שהם חושבים על עצמם כקדושים ומעל כולם״.

האם לדעתך חיילים צריכים לעשות דה-הומניזציה של האויב כדי להצליח להרוג אותו?


״אני לא חושב שזה הכרחי אבל זה בהחלט עוזר. יש אנשים שהולכים למלחמה מבלי לעשות דה הומניזציה של האויב, אבל הם סובלים. קשה מאוד להרוג אנשים וזה פוגע מבחינה פסיכולוגית. אנשים חוזרים מהקרב כשהם מצולקים פסיכולוגית.

״מה שמעניין במלחמה הוא שלעיתים קרובות מאוד אנחנו נרתעים להכיר בזה שמטרתה היא להרוג אנשים. מדברים על חיילים שנותנים את חייהם, זה מגוחך. ברוב הפעמים החיים של החיילים נלקחים, לא ניתנים.

״במלחמה אתה חייב לגרום לאנשים להרוג, אבל תחת שליטה. אתה חייב לתת לג'יני לצאת מהבקבוק אבל לשלוט עליו, אחרת יתבצעו מעשים נוראיים. אני חושב שהקלף הכי בטוח זאת המשמעת הצבאית. חיילים תמיד הולכים על קו דק מאוד וקל להם ליפול ולעשות דברים נוראיים. מוצאים את זה בכל מלחמה, זה אף פעם לא 'נקי'״.

יש לנו נטייה לחשוב, שפשעים נעשים תמיד במקום אחר, על ידי אנשים אחרים, תמימים, טיפשים או מרושעים, ושזה לא יקרה לנו.


״נכון, אנחנו לא רוצים להאמין שאנחנו מסוגלים לבצע מעשים נוראיים, או להעלים עין כשהם קורים. אז אנחנו גם עושים דה הומניזציה לאלו שעושים את הדברים האלו. אנחנו קוראים להם 'מפלצות', כי אנחנו מרגישים שזה מאיים מדי לחשוב עליהם כבני אדם״.

אבל האם זה לא מסוכן לנסות להבין או להביע חמלה כלפי מעשים נוראיים, כמו של דאע״ש למשל? 


״חשוב להבין שלהסביר למה משהו קורה, זה לא אותו דבר כמו להצדיק את זה מוסרית וחוקית. אני יכול להסביר למה אדם מתנהג בדרך מסוימת ובכל זאת להתנגד להתנהגות שלו.

״אם אנחנו מתנגדים לנסות להסביר את האירועים הנוראיים האלו, לא תהיה לנו תקווה לנסות להבין איך הם נוצרו ואיך למנוע מהם לקרות בעתיד. דמייני שמישהו יגיד שלהסביר את מחלת הסרטן היא דרך לתרץ אותה. זה הרי יהיה מגוחך, ויהרוס את הסיכויים למצוא לה תרופה״.

 

המשחק שמשנה את עולם העסקים

$
0
0
צילום: ודים ברסטצקי

צילום: ודים ברסטצקי

"עולם העסקים של היום שונה לגמרי מזה שהיה פעם, אבל רוב האנשים ממשיכים להתנהל לפי החוקים של עולם העסקים הישן", אומר לאפוק טיימס רונן גפני שהמציא משחק לוח בשם "FreshBiz" (פרשביז). גפני לא רק חושב שהמשחק מלמד איך להתנהל בעולם החדש, מבחינה עסקית ובחיים בכלל, אלא שהוא גם מצליח ליצור עולם טוב יותר.

יש לך הוכחות שהוא עובד?


"הבאנו את המשחק לארגונים רבים כמו יב"מ, HP ,HSBC, מכון ויצמן, פלאפון, רשת המלונות פתאל ועוד. במכללה למנהל ברופין זה חלק מהתכנית בקורס לאסטרטגיה ניהולית, ומלמדים את המשחק גם באוניברסיטת פייס (Pace) בניו יורק ובמכון הטכנולוגי IAT בהודו.

"העברנו סדנאות של המשחק ליותר מ-50 אלף איש, ביותר מ-20 מדינות. ובכל המקומות התחלנו לייצר אדוות של שינוי חשיבתי".

מה אנשים לומדים במשחק הזה?


"הם לומדים לשנות את אופן החשיבה שלהם. הורגלנו למשחקים של העולם הישן המבוססים על תחרות. ב'מונופול' למשל, כדי שאנצח, כל האחרים צריכים להפסיד. גם בחיים האמיתיים רוב המערכות שאנחנו מעורבים בהן מבוססות על תחרות. אבל התחרות הזאת אינה משהו אמיתי, אלא משהו שמישהו קבע שחייב להתקיים".

תסביר למה אתה מתכוון.


"ניקח לדוגמה את מערכת החינוך. כדי לקבל ציונים טובים, להתקבל לטכניון או לאוניברסיטה ולהשיג עבודה טובה, אני חייב להתחרות באחרים. לכן אין לי אינטרס שאחרים יצליחו. אבל אפשר היה לבנות את אותה מערכת חינוך בצורה אחרת. למשל, אפשר היה להחליט שאם כל התלמידים יקבלו ציון מעל 70, כולם יקבלו יום חופש. במקרה כזה יש לי אינטרס שגם האחרים יצליחו. קל מאוד לשנות את הכללים, אבל אף אחד לא עושה את זה.

"דבר דומה קורה בעולם העסקי. המחשבה שאצליח יותר רק אם את תסגרי את העסק שלך, היא מחשבה מוטעית, כי אם את מייצרת משהו בעל ערך ואני אייצר משהו בעל ערך, כולם ירוויחו והעוגה כולה תגדל".

 כיום רוב האנשים משחקים משחק לא נכון. הם לא פועלים מתוך 'הקלפים' שקיבלו, אלא מונעים מתאוות בצע

אז איך לומדים לנצח במשחק הזה?


"לומדים שכדי לנצח, במקום להתחרות עדיף לשתף פעולה. כך לומדים איך לתקשר את הצרכים ואת היכולות שלנו לאנשים אחרים כדי ליצור את שיתוף הפעולה הזה.

"לומדים גם לפתח יצירתיות. במהלך מסוים במשחק, אם אפעל בצורה מסוימת, אוכל לעשות מקלף אחד מיליון דולר. אבל אם אחשוב בצורה הרבה יותר יצירתית, אצליח לעשות מאותו קלף חמישה מיליון דולר. ולומדים גם חשיבה אסטרטגית, כיצד כשמתכננים מהלכים מסוימים על הלוח אפשר להצליח יותר".

אם אשחק במשחק כמה ימים אהיה אשת עסקים טובה יותר?


"זה יקרה רק אם דברים שאת רואה במשחק יגרמו לך לראות את החיים האמיתיים אחרת. רק אם פתאום תראי סביבך יותר הזדמנויות ויותר אפשרויות לשיתופי פעולה, ותהיה לך יותר העזה ופרו-אקטיביות".

תסביר איך המשחק מתנהל.


"זה משחק לוח, שיש בו נקודת התחלה ונקודת סיום שהיא גביע הנמצא על איזשהו אי. בתחילת המשחק זורקים קוביות, והסכום שיוצא יחד על שתי הקוביות הוא סכום הכסף ההתחלתי שיש לך. מישהו יכול להתחיל עם מיליון ומישהו אחר עם חמישה מיליון. בסוף אתה מבין שנקודת ההתחלה לא אומרת כלום לגבי מה שיקרה בהמשך. מה שחשוב הוא היוזמה והיצירתיות וניצול הזדמנויות, דברים מהסוג הזה.

"נוסף על כך, כל אחד מקבל חמישה קלפי פעולה שמאפשרים לו לבצע פעולות שונות, למשל: להקים עסק על משבצת ריקה שצמודה לעסק שכבר יש על הלוח, לבחור משתתף אחר במשחק ולהקים איתו עסק בחצי מחיר, להקים עסק בשווי של מיליון שקל ולקבל פטור מלא מתשלום על העסק, למכור את אחד העסקים לקופה ולקבל עבורו את מחיר העלות עם תוספת של חצי מיליון שקל ועוד".

מה שקיבלת זה מה שיש לך, עם זה כביכול נולדת?


"בדיוק. זה מקביל לכישורים המיוחדים שיש לי, ולערך המיוחד שאני יכול לייצר באמצעותם בכוכב הזה. הרבה אנשים לא מכירים באמת את קלפי הפעולה שיש להם בחיים, כי הם רגילים לשפוט את עצמם לפי הסכום שיש להם בחשבון הבנק. כשאנשים מתחילים לראות שהם, מה שאנחנו מכנים, עשירים בקלפי פעולה, הם מתחילים להיות הרבה יותר פעילים ומזהים הזדמנויות.

"הם מקימים עסק, קונים מניות בבורסה, אוספים את כל הרווחים מהעסקים שלהם או עושים את כל הפעולות האלה יחד. הרבה אנשים לא מבינים שאפשר לעשות הכול. אנחנו רגילים לעשות דבר אחד ולנוח. הרעיון במשחק הזה הוא לעשות גם את זה וגם את זה וגם את זה, כי החיים מאפשרים לנו לעשות את זה.

"כיום רוב האנשים משחקים משחק לא נכון. הם לא פועלים מתוך הקלפים שקיבלו, אלא מונעים מתאוות בצע: רואים משהו שעובד ומנסים להעתיק אותו מבלי להביא שום ערך חדש לעולם. כך הם גם מנצחים במשחק הלא נכון, כי הם מסיימים את היום מותשים וקרועים מעייפות. הם לא במקום שבו הם מגשימים את עצמם. צריך להבין שמישהו שתל לנו את האמונה הזאת לפני 200 שנה, אבל זו סתם המצאה ואפשר להמציא אחרת.

כבר בשלב הראשון המשחק משקף לאנשים בצורה חזקה מאוד איך הם מתנהלים בחיים

"כבר בשלב הראשון המשחק משקף לאנשים בצורה חזקה מאוד איך הם מתנהלים בחיים: יש כאלה שמפחדים לקחת סיכונים, לא יעזו לקחת הלוואה או לשחק בבורסה, יש כאלה שהם מאוד תחרותיים ויש כאלה שטובים מאוד בתקשורת ויתחילו מיד לבדוק אפשרויות לשיתופי פעולה.

"במשחק הזה את עדיין משחקת גם כשזה לא תורך, כי את יכולה להשתמש בקלפי הפעולה שלך בכל תור של כל אחד מהמשתתפים במשחק. זה בא ללמד אנשים שאנחנו כל הזמן במשחק. הורגלנו לחשוב 'עכשיו תורי, עכשיו תורך'. 'שלחתי הצעת מחיר, שהלקוח יתקשר אלי'. אבל אתה יכול ליזום, להתקשר אליו, וההתקדמות במשחק תלויה בסופו של דבר ברמת הפרו-אקטיביות, ההעזה והיצירתיות שלך".

זה בעצם משחק שמנסה להשיג מצב של ווין-ווין.


"לא בדיוק. במשחק ווין-ווין, שני בעלי עסקים יכולים לעשות שותפות של מונופול ולהעלות מחירים. במקרה זה הם אולי יזכו וירוויחו אבל הלקוחות יפסידו. המשחק שלנו הוא, מה שאנחנו מכנים, ווין בחזקת ווין".

תסביר.


"זה אומר שאנחנו רוצים שיהיו עוד זוכים מהשותפות בינינו, שהם לא חלק מתהליך המשא ומתן. למשל, אנחנו רוצים שגם הלקוחות יזכו ושגם נשמור על הסביבה. הרעיון הוא להכפיל את כמות הזוכים ואת הממדים שבהם זוכים. כלומר הרווח אינו רק כספי, אלא גם באיכות החיים וגם בתקשורת וביחסים בינינו.

"במודל העסקי של העולם הישן, שהתקיים אפילו עד לפני חמש שנים, ובוודאי שלפני עשר או עשרים שנה, אנשים היו יושבים למשא ומתן כשהמחשבה היחידה של כל אחד הייתה איך להרוויח יותר, ולא היה אכפת לי איך החיים של הצד השני ייראו כתוצאה מכך. הם היו חותמים על עסקאות עם אנשים שלא בא להם לעבוד איתם, ועובדים עד אמצע הלילה כדי שהעסק יצליח. כיום, כבר הרבה יותר לגיטימי לומר שאני לא רוצה לנצח רק במשחק הכסף. אני רוצה שגם היחסים עם השותפים שלי בעסק יהיו טובים, ושתהיה לנו חוויה טובה מהעבודה יחד, ושגם יהיו לי חיי משפחה טובים. אני רוצה לנצח בכל הרבדים האלה".

איך המצאת את המשחק?


"זה נולד כרעיון. אני בא מתחום של פיתוח תוכנה ושיווק ורציתי להמציא משחק יזמות שמלמד אנשים איך אפשר להתנהל אחרת בתוך העולם הזה, כי ראיתי שרוב האנשים עדיין משחקים לפי החוקים של העולם הישן, כמו במשחק ה'מונופול'. לקח לי בערך שש שנים לפתח אותו. וכשנתתי למשפחה ולחברים לשחק איתו, קיבלתי פידבק שיש כאן משהו מעבר למשחק, ושהם מתחילים לחשוב על כל מה שלמדו. כך הבנתי שאנשים עוברים בתוך המשחק תהליך של למידה, ופיתחתי סדנה שמסבירה לאנשים מה קורה להם בתוך המשחק, וכך מתוך המשחק צמח עסק הסדנאות שאני מעביר היום בכל העולם".

אין לך בסיס תאורטי שמוכיח שהמשחק אכן עובד, למה שאנשים יאמינו לך?


"זה הכוח של המשחק. זה כמו שאת הולכת לדיסנילנד – את לא צריכה הוכחות תאורטיות שכיף לך שם, החוויה עצמה מספקת לך את זה".

איך בנית בפועל את המשחק?


"לא היה לי ניסיון בזה, וכל התהליך היה ניסוי וטעיה. בהתחלה לקחתי בריסטול והתחלתי ממש לשרטט, ואחר כך ישבתי מול המחשב והתחלתי להגדיר מה אני רוצה שיהיה בתוך המשחק. מכיוון שאני אדם מאוד ויזואלי, מיד הכנתי קלפים, עיצבתי אותם והתחלתי לשחק עם זה. בדקתי מה קורה אם עושים כך או אחרת, ואיזה אלמנט חסר, ואולי נוסיף עוד הזדמנות, וכמה זמן המשחק לוקח. בהדרגה הבנתי שצריך שיהיה איזון נכון בתוך המשחק: שהוא יהיה מספיק קשה ומאתגר, אבל גם פתיר, כמו בסרט טוב.

"וגם היה לי חשוב מאוד שההצלחה במשחק תהיה בזכות מה שאתה עושה ולא בגלל שיצא לך מספר טוב בקוביה. יש המון משחקים שמבוססים רק על המזל שהיה לך בהטלת קוביה, למשל סולמות וחבלים. אבל רציתי לצמצם כמה שיותר את המזל והקוביה ולהגדיל כמה שיותר את ההשפעה שיש ליוזמה וליצירתיות ולתקשורת עם האנשים במשחק".

וחשוב שזה יהיה גם כיף.


"ברור, אם זה לא כיף זה לא משחק. וזה עוד דבר ייחודי למשחק הזה, לעומת משחקי עסקים אחרים שנולדו מתוך חברות הדרכה שרצו לפתח משחק שמלמד דבר ספציפי, למשל מכירות. 'פרשביז' נולד הפוך, הוא נולד כמשחק, ואחר כך התברר הערך הלימודי שלו, ולכן אני חושב שהוא עובד הרבה יותר טוב כמשחק".

בית של וינטג׳ ואמנות בעין כרם הציורית

$
0
0
צילום: שי אפשטיין

צילום: שי אפשטיין

כשהמעצבות ניגשו לעצב את ה״מיני לופט״, הן רצו קודם כל ליצור אזורים אינטימיים שישרו תחושה חמה ונעימה, בלי ליצור עומק ולפגוע בתחושת המרחב בחלל. הן נעזרו באלמנטים שונים דקורטיביים – רהיטים, שטיחים, צמחייה, שתחמו פינות כמו סלון, פינת קריאה ופינת שינה. חפצי אמנות, מזכרות ואביזרים מטיולים שעשה הדייר בעולם, אוסף מצלמות ישנות ונדירות וציורי שמן ופחם שולבו בפינות השונות ותרמו לגיבוש אווירה אישית ואינטימית.

כשנכנסים אל הדירה מגיעים למטבח ולפינת האוכל. ארבעה כיסאות שחורים בעיצובם של צ׳רלס וריי משולבים עם שולחן וינטג׳ שניצבע בתכלת טורקיז חיוור והוצב בפינת האוכל בסמוך לקיר חיפוי מלבנים ירושלמיות. משם קשת אחת מובילה למרפסת שמשקיפה על הוואדי וקשת שנייה על החלל המרכזי.

מטפח ופינת האוכל | שי אפשטיין

מטפח ופינת האוכל | שי אפשטיין

מגיעים לפינת קריאה הכוללת זוג כורסאות אותנטיות משנות ה-50 מגלריית וינטג׳ בשוק הפשפשים שהמעצבות ריפדו מחדש בבדי ריפוד איכותיים עכשוויים וחדשים. המעצבות ניצלו את הקשת בקיר כדי ליצור ספרייה שתאחסן ספרי אמנות ואלמנטים דקורטיביים. בנוסף, הן הציבו ספרייה נוספת שרכשו ב-Metro ששימשה מצד אחד לאחסן ספרים נוספים ואוסף תקליטים נדיר של בעל הבית ומצד שני להוות חציצה עם פינת השינה.

פינת הקריאה | שי אפשטיין

פינת הקריאה | שי אפשטיין

לפינת הסלון המעצבות בחרו בספה סקנדינבית פשוטה משולבת בנגיעות צבעוניות של כריות צועניות, מחנות בדים בשכונת נווה צדק. שולחן הזכוכית הקליל והקלאסי שייך למעצב היפאני נגוצ׳י, והוא מוצב ליד כורסת קריאה והדום בעיצובם של צ׳רלס וריי אימס. את הפינה תוחם שטיח קילים צבעוני.

המעצבות החליטו לנצל את אדן החלון הערבי בסלון כדי ליצור פינת ישיבה המשקיפה אל נוף ירושלמי ויוצרת מקומות ישיבה נוספים לאורחים שמגיעים לבית. הן הוסיפו מנורת עמידה וינטג׳ית, מנורה שולחנית ישנה וציורים לא גמורים על כן ציור שתורמים לתחושה של גלריה או סטודיו של אמנות.

פינת הסלון | שי אפששטיין

פינת הסלון | שי אפששטיין

פינת השינה עוצבה באווירה של רכות ונוסטלגיה. המעצבות השתמשו בחומרים “חמים״, כמו עץ, וילונות, שטיחים ובדי טקסטיל, לצד חומרי אבן, ברזל ושיש. עבור פינת השינה נרכשו שלוש מזוודות מסע ישנות המשמשות את הדייר לאחסון צבעים ומכחולים. לצד המיטה הוצב שולחן צד מיושן שהפך לשידת לילה, עליה הונחה מנורת קריאה ישנה ונוסטלגית מברזל מושחר.

פינת השינה | שי אפשטיין

פינת השינה | שי אפשטיין

לפניות והצעות לכתבת אדריכלות ועיצוב: etil.culture@gmail.com

 

מחשבות יכולות להרוג אותנו

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

ד״ר וויל מילטון, אונקולוג בבית החולים ״סידני״ באוסטרליה, התלבט האם להסביר למטופל שלו את התהליך המשוער של מחלתו. הוא כבר סיפר לו שאבחנו אצלו סרטן בכבד. האם לומר לו גם שתוחלת החיים המשוערת שלו היא שלוש שנים?

מילטון האמין בדרך כלל בגישה ישירה, לומר לחולה את כל האמת. אבל הוא ראה מספיק מקרים שהישירות הזאת לא עובדת טוב. אולי זה עלול להיות כך גם במקרה הזה? כל המקרים שבהם הישירות לא צלחה היו דומים מאוד: כשהמטופל שמע על תוחלת החיים שהוקצבה לו, הוא נראה כמעט אדיש למידע המבהיל שקיבל, אפילו עליז ולבבי במידה יוצאת דופן. רחוק מלרחם על עצמו, הוא המשיך לצחוק ולהתבדח עם הרופאים ועם בני המשפחה שבאו לבקרו. רופאים פחות מנוסים שראו תגובות כאלה של מטופלים, חשבו שהן ראויות להערצה ופליאה, אבל את ד״ר מילטון, שהכיר את התופעה, הן הדאיגו.

עוד באותו לילה התנהגותו של המטופל התהפכה לגמרי. הוא הסתובב במיטתו כשפניו אל הקיר, ושכב ללא תנועה כשהוא מתכסה מעל לראשו בשמיכה. הוא לא נראה מפוחד, אבל התנהגותו הייתה אדישה וחמקמקה. כששאלו אותו אם יש לו כאבים, האם הוא צריך משהו, האם נוח לו, הוא ענה בקיצור רב שהכול בסדר. הוא שתה ואכל רק מעט ללא חשק, אבל לא התלונן על חוסר תיאבון. למעשה הוא לא התלונן על כלום, לא יזם שיחה עם הסובבים אותו, פשוט נראה אדיש לגמרי ומנותק מהסביבה.

המחשבה והאמונה של החולה בדבריו של הרופא, שאין מנוס ממותו הקרוב, גרמה לו למות בטרם עת

ד״ר מילטון, שמתאר את המקרה בג'ורנל הרפואי Lancet (משנת 2006), כותב שבדרך כלל כחודש אחרי שמתחילה התנהגות כזו המטופל מת. כך קרה גם במקרה הזה. לדבריו, אם היו עושים ניתוח שלאחר המוות היו מוצאים שלמרות שהגידולים היו גדולים, הם עדיין לא היו במצב שיכלו לגרום למוות. מה אם כך גרם למותו של המטופל? ד״ר מילטון טוען שהמחשבה והאמונה של החולה בדבריו של הרופא, שאין מנוס ממותו הקרוב, גרמה לו למות בטרם עת.

התופעה הזו שנראית כל כך מוזרה, ידועה בשם ״אפקט הנוצבו״. המשמעות של ״נוצבו״ בלטינית היא ״אני אזיק״ והכוונה היא לתופעה שבה האמונה במילותיו של הרופא, בגלולות מדומות שמכילות רק סוכר, או בזריקה של מים מזוקקים, יכולה לגרום לכאב, בחילה, סחרחורת או לסימפטומים אחרים של מחלה. היא הפוכה מהתופעה היותר מוכרת שמכונה ״אפקט הפלצבו״ (המשמעות בלטינית: ״אני אשביע רצון״), שבה האמונה במילותיו של הרופא, בתרופות מדומות או אפילו בניתוח מדומה, יכולה לגרום למטופל להרגיש הרבה יותר טוב ואפילו להחלים לגמרי.

חושבים טוב, מרגישים טוב

ד״ר ברוס מוסלי (Moseley), מהמרכז הרפואי היוקרתי ביוסטון, טקסס, מצא את עצמו ב-1996 מעורב בהפקה דרמטית ומורכבת של מצג שווא. עשרה חולים שסבלו מדלקת פרקים ניוונית בברך קיבלו אצלו תור לניתוח שהיה אמור להקל על הכאבים שמהם הם סבלו. כל העשרה היו גברים יוצאי צבא, רובם בגיל העמידה שהתנדבו לקחת סיכון ולהשתתף במה שנשמע הזוי לחלוטין: כולם יעברו בדיקות והרדמה, ויוכנסו לחדר הניתוח. מחדר הניתוח הם יועברו לחדר ההתאוששות ולמחרת כולם יחזרו הביתה עם קביים וכדורים נגד כאבים. אבל כאן נגמר הדמיון ביניהם.

ניתוח מדומה בברך הביא לשיפור משמעותי, בדומה לשיפור שחל אצל אנשים שעברו ניתוח אמיתי | תמונה: Fotolia

ניתוח מדומה בברך הביא לשיפור משמעותי, בדומה לשיפור שחל אצל אנשים שעברו ניתוח אמיתי | תמונה: Fotolia

מה שקרה באמת בחדר הניתוח הוא ששניים מהם עברו את הניתוח הרגיל שכלל שלושה חתכים לפתיחת אזור הברך, הסרת סחוס פגום ושטיפה של הפסולת שהצטברה בברך, שלושה נוספים עברו את אותם שלושה חתכים ורק שטיפה של הפסולת מהברך, ואילו החמישה הנותרים עברו רק שלושה חתכים שחזרו ותפרו אותם מבלי לתת כל טיפול רפואי בברך. כלומר, הניתוח שלהם היה מדומה, כמו תרגיל ב״כאילו״, מה שנקרא בשפה הרפואית ניתוח פלצבו.

כל המשתתפים בניסוי ידעו מראש שכל אחד מהם יעבור אחד מהתהליכים האלה, אבל הם לא ידעו איזה מהם, והצלקות שהיו לכולם על הברך לאחר תפירת החתכים, לא הסגירו מה באמת קרה לכל אחד. אפילו ד״ר מוסלי והצוות הרפואי לא ידעו מראש איזה תהליך יעבור כל אחד מהמטופלים. רק כאשר כל מטופל הגיע לחדר הניתוח, בהרדמה מלאה, מוסלי פתח מעטפה והוציא פתק שבו היה רשום איזה מהתהליכים אותו מטופל יעבור.

מוסלי נסחף להשתתף בהצגה הזאת של ניתוח פלצבו כמעט בעל כורחו. כרופא מנתח, חבר בצוות שטיפל באסטרונאוטים, הוא לא התעניין במיוחד בהשפעות ההדדיות של גוף-נפש. פשוט היו לו ספקות לגבי היעילות של הניתוח הסטנדרטי להקלת כאבים בברך עם דלקת פרקים ניוונית.

בראיונות לתקשורת הוא סיפר שכאשר התייעץ עם רופאה עמיתה, היא אתגרה אותו בהצעה: כדי לדעת אם הניתוח שלך באמת יעיל, אתה חייב לדעת האם הוא עובד טוב יותר מאשר פלצבו ולכן אתה חייב לעשות ניתוח פלצבו, כי אולי המטופלים מרגישים הקלה בכאבים רק משום שהם מצפים להרגיש כך.

ד״ר מוסלי היה המום מההצעה, כי ״אחרי הכול מדובר בניתוח, וכל המנתחים הטובים יודעים שאין דבר כזה ניתוח פלצבו״. אבל ההצעה סקרנה אותו והוא החליט להרים את הכפפה.

התוצאות הפתיעו את כולם. ניתוח הפלצבו אכן עבד. חצי שנה לאחר הניתוח, המטופלים עדיין לא ידעו מי מהם עבר ניתוח אמיתי ומי ניתוח מדומה, אבל כולם דיווחו על הקלה ניכרת בכאבים ושיפור ניכר ביכולת התנועה, ואלה שעברו ניתוח אמיתי לא השתפרו יותר מאשר אלה שעברו ניתוח פלצבו.

ב-2002 קיבל מוסלי מענק מיוחד לחזור על הניסוי של ניתוח הפלצבו, הפעם עם 180 מטופלים מתנדבים שהגיעו מכל רחבי ארה״ב. שנתיים אחרי הניתוח, כל המטופלים דיווחו על הקלה גדולה בכאבים וגם הפעם אלה שעברו ניתוח אמיתי לא השתפרו יותר מאשר אלה שעברו ניתוח פלצבו.

המראה של רופא בחלוק לבן , המכשירים הרפואיים, המילים שהרופא משתמש, כל אלה מתקשרים אצל החולה לציפייה להקלה או להחמרה בסימפטומים של המחלה | תמונה: Fotolia

המראה של רופא בחלוק לבן , המכשירים הרפואיים, המילים שהרופא משתמש, כל אלה מתקשרים אצל החולה לציפייה להקלה או להחמרה בסימפטומים של המחלה | תמונה: Fotolia

ד״ר מוסלי עצמו הפך מספקן למאמין בחשיבות הרבה של אפקט הפלצבו. ״היום אנחנו יודעים שכל הדברים שמסביב לטיפול הרפואי יכולים לעורר את כוחות הריפוי של המטופל״, הוא אמר בראיון לאפוק טיימס. ״המראה של רופא בחלוק לבן בוהק, המכשירים הרפואיים שהוא משתמש בהם, הטקס של הבדיקה הרפואית, המילים שהרופא בוחר, כל המעטפת הזאת מתקשרת אצל החולה לציפייה להחלמה או להקלה בסימפטומים של המחלה״.

במחקרים נוספים נמצא שהציפיות שלנו לריפוי מורכבות ממגוון גדול של השפעות פלצבו שישפיעו בהמשך על תהליך הריפוי. ד״ר הוארד ברודי מהמרכז הרפואי באוניברסיטת טקסס, מסכם בספרו The Placebo Response (משנת 2000), את תוצאות המחקרים האלה: ״לקפסולות יש השפעה רבה יותר על ריפוי או הקלה מאשר לטבליות, לזריקות יש השפעה רבה יותר מאשר לתרופות, ולזריקות מכאיבות יש השפעה רבה יותר מאשר לזריקות שאינן מכאיבות״.

״לתרופת פלצבו שלוקחים ארבע פעמים ביום יש יותר השפעה מאשר לזו שלוקחים רק פעמיים ביום. לגלולות בצבעים של כחול, ירוק וסגול יש השפעה רבה יותר כתרופות מרגיעות או משרות שינה, ולגלולות בצבעי אדום, צהוב וכתום יש השפעה טובה יותר כתרופות ממריצות. כל אלה תואמים את הציפיות הטבעיות של האדם הממוצע״.

אבל כמו שהציפיות והאמונות להקלה בסימפטומים או להחלמה, יכולות לעורר את כוחות הריפוי או את אפקט הפלצבו, כך האמונה והציפייה לכאב, בחילות או לסימפטומים של מחלה, יכולים לעורר את כוחות המחלה או את אפקט הנוצבו.

גרמנו ל'מחלה חברתית מדבקת' בתוך קבוצה של אנשים' ו'המחלה' הזאת גרמה לשינויים ביוכימיים במח של האנשים שנדבקו

אחד הסיפורים הידועים שמדגים את ההשפעה העצומה שיש לציפיות ולאמונות של החולה, גם החיוביות וגם השליליות, על מהלך המחלה, התפרסם ב-1957 בג'ורנל הרפואי Projective Techniques (משנת 1957). אדם בשם מר רייט חלה בסרטן של בלוטות הלימפה, בשלב סופני. היו לו גידולים בגודל של תפוז בחזה, בבטן ובריאות, ונראה היה שימיו ספורים.

יום אחד הוא קרא על תרופה חדשה, קרביוזן, שמפתחים בדיוק לסוג הסרטן שממנו סבל. הוא ביקש מהרופא שלו, ד״ר פיליפ ווסט, לנסות את התרופה החדשה. אבל הרופא סרב לבקשה כי התרופה עדיין לא קיבלה אישור קליני. החולה המשיך להתחנן וכאשר הרופא חשב שהחולה לא יחיה לאחר סוף השבוע, הוא הסכים לתת לו את התרופה.

כאשר חזר למחלקה בתחילת השבוע הבא הוא ראה לתדהמתו את החולה מטייל במחלקה ומשוחח בעליצות עם הצוות הרפואי. ״הגידולים שלו הצטמקו כמו כדורי שלג בשמש״. לאחר שבוע הוא שוחרר מבית החולים כשגופו נקי מגידולים.

אבל לאחר חודשיים החולה קרא ידיעה בעיתון מקומי שהתרופה כנראה לא עוזרת לסוג זה של סרטן. הוא חזר לרופא שבדק אותו ומצא שהגידולים חזרו. הרופא שיער שהציפייה להקלה או החמרה הן אלו שגרמו לשינויים במצבו של רייט, והבטיח לו שהתרופה שנתן לו הייתה במינון נמוך ויש גרסה משופרת שלה שתגיע בקרוב.

לאחר מספר ימים הרופא הודיע לרייט שהגרסה המשופרת הגיעה, והזריק לו אותה. למעשה החומר שבזריקות היו מים מזוקקים. לאחר מספר ימים רייט חווה אותו שינוי דרמטי כמו עם הקרביוזן. הגידולים נעלמו. במשך חודשיים הוא היה בריא ותפקד באופן מלא. ואז יום אחד הוא קרא שהתרופה נמצאה לא יעילה וארגון הבריאות האמריקני הוציא אותה סופית משימוש. הגידולים של רייט חזרו במלוא עוצמתם ולאחר יומיים הוא נפטר.

למרות שסיפורים כאלה הם מקרים יחידים, התפתחויות טכנולוגיות אפשרו למצוא להם גם הוכחות מדעיות.

מגפה של כאבי ראש

אחד החוקרים הבולטים בימינו שחוקר את אפקט הפלצבו והנוצבו הוא הנוירולוג פרופ' פבריציו בנדטי (Benedetti), מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת טורינו באיטליה. בנדטי טוען שהנוצבו והפלצבו, ממש כמו תרופה ממשית, יכולים להפעיל או לשתק קשרים עצביים במוח, לשנות הפרשה של הורמונים, או את רמת הפעילות במוח. את טענותיו הוא מגבה במחקרים שערך.

יום אחד הוא הזמין יותר מ-100 מהסטודנטים שלו לבקר בתחנת מחקר בהרי האלפים, בגובה של 3,500 מטר, בגבול שבין שוויץ לאיטליה. שבוע לפני המסע הוא סיפר לאחד הסטודנטים שבגלל האוויר הדליל בגבהים כאלה, יש סכנה להתפתחות כאבי ראש.

הוא גם נתן לסטודנט עלון מידע שמסביר את התופעה וגם הראה לו סרטון שמראה אדם הסובל מכאבי ראש כאלו. במהלך השבוע, השמועה על סכנת כאבי הראש התפשטה ל-35 סטודנטים נוספים בקבוצה ופרופ' בנדיטי שרטט מפה המתארת ממי כל אחד מהם קיבל את המידע.

אנשים שנמצאים בחרדה, בעיקר ציפיה עם חרדה, יושפעו יותר ממידע שהטיפול מכאיב

ביום המיועד, הסטודנטים התחילו את המסע בגובה פני הים ותוך שעות ספורות הגיעו בעזרת הרכבל שבהרים למתקן המחקר. למחרת בנדיטי בדק באמצעות שאלונים ודגימות רוק אצל מי מהסטודנטים התפתחו כאבי ראש.

מתברר שמבין הסטודנטים ששמעו על הסיכונים, רובם המכריע אכן סבלו מכאבים כאלו, בהשוואה לקבוצת הבקרה, שחבריה לא שמעו מבעוד מועד על כאבי הראש, ורק אצל כחצי מהם התפתחו כאבי ראש.

עוד התברר שגם עוצמת הכאבים הייתה נמוכה משמעותית אצל קבוצת הבקרה. והמפה ששרטט בנדטי, שתיעדה ממי כל אחד מהסטודנטים למד על הסיכונים, הצביעה על דבר מעניין נוסף – ככל שהסטודנט שמע על הסיכונים פעמים רבות יותר, מיותר חברים, כך כאבי הראש שלו היו חזקים יותר. ״גרמנו ל'מחלה חברתית מדבקת' בתוך קבוצה של אנשים'״, אומר בנדיטי בראיון לאפוק טיימס. ״ו'המחלה' הזאת גרמה לשינויים ביוכימיים במוח של האנשים שנדבקו״.

האם מידע מסוג כזה יכול לגרום לאנשים ממש לחלות?


״תלוי למה מתכוונים במילה מחלה. אם מדברים על סימפטומים כמו כאב, התשובה היא חיובית. אם מדברים על מחלה כמו סכרת או סרטן, אנחנו עדיין לא יודעים. יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין זאת״.

יש אנשים שיושפעו יותר ממידע כזה?


״אנשים שנמצאים בחרדה, בעיקר ציפייה עם חרדה, יושפעו יותר מאפקט הנוצבו״.

המקרה הבא, שהתפרסם בג'ורנל General Hospital Psychiatry (משנת 2007), מראה עד כמה החרדה מהצפוי לקרות יכולה להיות מסוכנת. מר A, בן 26, היה בדיכאון מאז שחברתו עזבה אותו. כאשר קרא על מחקר שייערך באחת האוניברסיטאות על תרופה חדשה נגד דיכאון, הוא החליט להשתתף בניסוי בתקווה שהתרופה תעזור לו.

לקפסולות יש יותר השפעה מאשר לטבליות ולזריקות מכאיבות יש יותר השפעה מאשר לזריקות שאינן מכאיבות | תמונה: Fotolia

לקפסולות יש יותר השפעה מאשר לטבליות ולזריקות מכאיבות יש יותר השפעה מאשר לזריקות שאינן מכאיבות | תמונה: Fotolia

כבר בחודש הראשון שנטל את הגלולות, אחת מדי יום, הוא הרגיש שהן ממש עוזרות לו – מצב רוחו השתפר במידה רבה והוא הרגיש נוח עם הגלולות עצמן. בתחילת החודש השני לניסוי הוא קיבל קופסה חדשה, עם 30 גלולות, אבל כבר למחרת הדיכאון גבר עליו.

בייאושו הוא החליט לשים קץ לכל ובבת אחת בלע את כל 29 הגלולות שנותרו בקופסה. אבל מיד אחר כך הוא התחרט וביקש משכן שימהר ויסיע אותו לבית החולים. כשהגיע לחדר המיון הוא הספיק רק לספר שבלע את כל הכדורים, הציג את הקופסה הריקה והתמוטט. הבדיקות גילו שהוא סובל מתת לחץ דם וחיברו אותו מיד לאינפוזיה. בשעות הבאות הוא אמנם היה בהכרה, אך במצב מנומנם ועם לחץ דם נמוך ודופק גבוה.

אחרי ארבע שעות בחדר המיון התרחש משהו מפתיע. רופא מצוות המחקר של הניסוי הקליני בו השתתף מר A הגיע לחדר המיון. הוא בחן את הקופסה ולהפתעת כולם קבע שהגלולות שקיבל מר A היו בכלל פלצבו, גלולות סוכר ללא שום רכיב פעיל. המופתע מכולם היה מר A עצמו. במהרה הוא התאושש לחלוטין ותוך דקות ספורות גם לחץ הדם והדופק שלו חזרו לערכים התקינים.

בראיון לרשת ה-BBC, פרופ' בנדטי לא מוציא מכלל אפשרות שמר A היה עלול למות. לדבריו בסריקות מוח שערך על נבדקים שקיבלו מידע על הסכנות שבטיפול מסוים, הוא הבחין שבלוטות מסוימות שנכנסות לפעולה כאשר מרגישים שהגוף נמצא בסכנה קיצונית, החלו מיד להפריש הורמונים שונים. לטענתו, אם הפחד והאמונה מספיק חזקים, קוקטייל ההורמונים המופרשים עלול להיות קטלני.

אפשר לעשות הרבה כסף מאנשים בריאים שמאמינים שהם חולים

במקרים פחות קיצוניים בדקו איך המילים שבהן הרופא משתמש משפיעות על תחושת הכאב בטיפול רפואי. פרופ' ויליאם כמאן (Camann), מומחה לאילחוש מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, בדק תגובות של יולדות לזריקת אפידורל משכחת הכאבים לחוט השדרה שלהן.

70 נבדקות נכללו בקבוצת הנוצבו והשמיעו להן את הניסוחים המקובלים: ״תרגישי דקירה גדולה וצריבה בגב שלך, כמו עקיצת דבורה גדולה; זה החלק הקשה ביותר של התהליך״. 70 הנבדקות בקבוצת הפלצבו שמעו דווקא הסברים שונים לחלוטין: ״נזריק לך אלחוש מקומי שירדים את האזור שבו תקבלי את זריקת האפידורל ותרגישי נוח לאורך כל התהליך״.

מיד אחרי הזריקה נכנס לחדר משתתף נוסף בצוות המחקר, שלא שמע מה שנאמר, וביקש מכל יולדת לספר לו עד כמה כאב לה בסולם של 11-1. ואכן מצאו שלמילותיו של הצוות הרפואי הייתה השפעה ניכרת על מידת הכאב שהרגישו היולדות. פרופ' כמאן טוען במאמרו שאמנם אנשי הצוות הרפואי רוצים להרגיע את המטופל כשהם מתארים לו בפרוטרוט את מה שמצפה לו, אבל ייתכן שבתיאורים הקשים שלהם, עם הציפיות והחששות שהם מעוררים, הם בעצם משפיעים על תחושת הכאב הסובייקטיבית של המטופל ומגבירים אותה.

מוכרים מחלות

אחד העקרונות הבסיסיים בשבועת הרופא הוא ״מעל לכל אל תזיק״. יחד עם זה, אחד העקרונות הבסיסיים באתיקה הרפואית המודרנית הוא ״הסכמה מדעת״, שמשמעותה היא זכותו של המטופל לקבל החלטות באופן חופשי לגבי הטיפול הרפואי שיקבל, לאחר שקיבל את כל המידע הרפואי הרלוונטי לצורך קבלת ההחלטה. וכאן בדיוק טמונה הדילמה. ״אם הסכמה מדעת כוללת תיאור של כל תופעות הלוואי של תרופה מסוימת, יותר סימפטומים שלהן עלולים להופיע״, טוענת הנוירולוגית ד״ר רבקה ארווין וולס מהמרכז הרפואי ״ווייק פורסט״ בצפון קרולינה, ארה״ב.

חברות התרופות מפיצות בציבור מידע שבו הן הופכות סימפטומים קלים לחמורים כדי לקדם מכירה של תרופות | תמונה: Fotolia

חברות התרופות מפיצות בציבור מידע שבו הן הופכות סימפטומים קלים לחמורים כדי לקדם מכירה של תרופות | תמונה: Fotolia

ארווין מציעה לרופאים לשקול לאזן את המידע שנותנים למטופל. לא ״להפציץ״ אותו בסדרה של תופעות לוואי כלליות שיכולות להופיע בהרבה מאוד תרופות, כמו ישנוניות, בחילה, עייפות, סחרחורת, קושי בריכוז ועוד. אבל כן לייעץ למטופל לדווח על תופעות לוואי יוצאות דופן, כי הן פחות רגישות לנוצבו, ויכולות לעזור לרופא ולמטופל להחליט יחד האם להמשיך בטיפול.

וכאן עולה שאלה נוספת – אם אנחנו כל כך רגישים למידע שאנחנו מקבלים, מה לגבי הקמפיינים להגברת המודעות, למשל לקרחת? מה אם בחדשות בטלוויזיה, מומחים יספרו לנו שהתקרחות עלולה לגרום לפאניקה ולקשיים רגשיים נוספים, ויש לה אפילו השפעה על הסיכויים להצלחה בעבודה ולתחושת הרווחה שיש לנו בחיים?

ומה אם אנשים קצת ביישנים וחסרי ביטחון, ייתקלו כל יום בסיפורים בעיתונות על אנשים שסובלים מ״חרדה חברתית״, וישמעו על הצעות לתרופות שיכולות לטפל בתופעה? ״אפשר לעשות הרבה כסף מאנשים בריאים שמאמינים שהם חולים״, טוענים פרופסור דיוויד הנרי, רוקח קליני, וד״ר לונה הית', רופאת משפחה, במאמר חריף במיוחד בכתב העת הרפואי BMJ (משנת 2002). הם טוענים שחברות התרופות תורמות סכומי כסף גדולים לארגוני צרכנים, משלמות לרופאים מומחים מטעמן, ומשתמשות בתקשורת כדי להפיץ בציבור מידע שבו הן הופכות סימפטומים קלים לחמורים, תופעות רגילות לבעיות רפואיות, ותופעות מצומצמות לנפוצות מאוד, כדי לקדם מכירה של תרופות ולהרחיב את השווקים שלהן.

מאמר בג'ורנל ״סיינטיפיק אמריקן״ (2015) מוסיף שבאופן זה חברות התרופות הפיצו בציבור באופן נרחב את הרעיון על ״מחלה של קשיי קשב״, ״רגליים חסרות מנוחה״ ומצבי רוח מהסוג של ״מאניה דפרסיה״. אם נזכור את הניסוי של בנדטי, איך כאבי ראש יכולים להיות ״מדבקים״ מבחינה חברתית, כדאי אולי לצרוך באופן מושכל את המידע שמופץ על ידי חברות התרופות.

סיפור על סכין ועל לום

$
0
0
עדר כבשים שועט אל עבר רכס ההימלאיה - תמונה שצולמה מהחלון הצדדי של המשאית עם החיילים, רגע לפני שהתחילה הדרמה / טל רם, שי כותן

עדר כבשים שועט אל עבר רכס ההימלאיה – תמונה שצולמה מהחלון הצדדי של המשאית עם החיילים, רגע לפני שהתחילה הדרמה / טל רם, שי כותן

לפני כעשר שנים, בין מסע למסע, ישבתי בבית הורי עם אבא ועם חבר-טייל שלו, עופר, ששימש מעין מנטור-דרכים עבורי באותה התקופה, ודיברנו על סיטואציות דוחקות שאליהן עלולים להיקלע בפינות מנותקות של העולם. אמרתי שאם באמצע טרק נידח יעצור אותי שודד חמוש, אתן לו בלי היסוס את הכסף שברשותי וגם אדריך אותו איך להשתמש במצלמה. הסיבה, אמרתי להם, היא שיש לי כל כך הרבה מה להפסיד – מעבר לרכוש – שעדיף לוותר על כמה קליפות לא משמעותיות במיוחד.

שניהם, מלוחמי העבר של הארץ, לא כל כך הזדהו עם הקו הוותרני שלי.

עוד באותה השנה יצא לי לבחון באופן מעשי ויסודי את אותה תיאוריה – בטיבט.

אנשים גרים בתוך ההר המתפורר / טל רם, שי כותן

אנשים גרים בתוך ההר המתפורר / טל רם, שי כותן

אל המסע השני בטיבט יצאנו, שלושה חברים, מגבולה המערבי של סין. עיר מוסלמית בשם קשגאר הנמצאת על דרך המשי הקדומה, שימשה לנו כמרכז התארגנות למסע של טרמפים אינסופיים במדבר בין מנזרים, אגמים, הרים מושלגים, וכפרי ימי ביניים זעירים. בלי להכביר במילים על הרפתקאות וחוויות מגוונות, אספר רק שיום אחד, לאחר כעשרה ימי נוודות רגלית ורכובה, תפסנו טרמפ עם חיילים סינים במשאית שלהם.

כשאני אומר טרמפ, הכוונה היא לשירות הסעות בתשלום, שנקבע על פי הנוהג העתיק של משא ומתן במסגרת הנורמות המקובלות. זו הדרך היחידה לעבור אלפי קילומטרים בדרכי עפר שכוחות, שלעתים יכול לעבור יום שלם מבלי שינוע בהן כלי רכב אחד.

עם המקומיים בטיבט / טל רם, שי כותן

עם המקומיים בטיבט / טל רם, שי כותן

בכל אופן, סגרנו על סכום לא מבוטל אבל בתחום המקובל, עם נגד סיני שמנמן ומחוספס, שהיה מבסוט מאוד מהאורחים שהזדמנו כך בדרכו. עשרה חיילים היו באותה משאית. לפני שעלינו, שמונה הצטופפו בקבינה – ארבעה מלפנים וארבעה בספסל הקטנטן שמאחורי המושבים, ושניים נוספים ישבו מאחור, במשאית הפתוחה, חשופים לאוויר ולנוף (מה שהיה אהוב עלי במיוחד באותן נסיעות).

היות והיינו אורחים בתשלום, עשו לנו כבוד, וכולם פרט לנהג-נגד ולאדם נוסף (שעבר למושב מרופד אחרי שישב פחות או יותר על תיבת ההילוכים) עברו לשבת מאחור, וליהנות מהבריזה.

הנסיעה התחילה בטוב, והנהג המאושר תיקשר איתנו כמיטב יכולתו, בשפע של חיוכים, וגרם לנו להשתמש בחלק ניכר מ-200-100 המילים הסיניות שהכרנו. באחת ההפסקות בנסיעה הממושכת, הוא העלה את נושא התשלום. להפתעתנו ואכזבתנו, הוא קבע שעלינו לשלם לו פי 3 יותר מכפי שסוכם. בשפת גוף עשירה ומעט מילים מובנות הוא הסביר לנו – בלי שום חיוך – שהתשלום שנקבע הוא עבור כל אחד מאיתנו, ולא עבור כולנו יחד.

עם המקומיים בטיבט / טל רם , שי כותן

עם המקומיים בטיבט / טל רם , שי כותן

מדובר היה על סכום לא מבוטל, לא כזה שמחזיקים בארנק. גם ככה הנסיעות הן החלק הכי יקר במסע, עוד לפני שחיילים סינים מחליטים לעשוק את הטרמפיסטים שלהם.

אחרי שהעניינים קצת התחממו, אמרנו שאם ככה, נרד בנקודת היישוב הבאה שבדרך (לרוב אוהל או מספר בקתות עלובות למראה שניתן למצוא אחת לכמה שעות נסיעה). הוא שלח אותנו בכעס אל אחורי המשאית, להראות לנו שהוא כבר לא מכבד אותנו.

בזמן שאנחנו מצננים את דעתנו וחושבים יחד באוויר הפתוח, המשאית המשיכה לנסוע, ושמנו לב דרך החלון האחורי של הקבינה, שמתנהל ויכוח סוער בין החיילים והנהג, שהיה גם המפקד. נראה היה שהם “מחממים״ אותו, ודורשים ממנו שלא יוותר לנו.

הנהג שהיה אדום מזעם, שלף סכין וצעק עלינו ‘תשלמו עכשיו!׳. אחד מעמיתיו נעמד לצדו עם מוט ברזל באורך 80 ס״מ

על אחד הרכסים המושלגים, בדרך המסועפת לטיבט / טל רם, שי כותן

על אחד הרכסים המושלגים, בדרך המסועפת לטיבט / טל רם, שי כותן

ואז, בפתח ערוץ קטן, בדרך העפר במרחב השממה העצום, כשבקעה עצומה מפרידה בינינו לבין הרי ההימלאיה שמבצבצים ונראים בחדות באוויר הטהור במרחק 100 ק״מ, קרה הדבר.

המשאית נעצרה. המנוע הודמם, והחיילים קפצו ממנה במרץ. החיילים שישבו לצדנו מיהרו להצטרף אליהם, והנהג שהיה אדום מזעם, שלף סכין וצעק עלינו “תשלמו עכשיו!״. אחד מעמיתיו נעמד לצדו עם מוט ברזל באורך 80 ס״מ. שאר הקהל עמד לצדם ועודד אותם “לתבוע את המגיע להם״.

מה היינו אמורים לעשות בתוך הסיטואציה הזו? פשוט לתת להם את הכסף? האם זה מה שהיה פותר את הבעיה?

ראשית, אמרתי לעמית ולשי, אסור להרשות להם לטפס עם הנשק על המשאית. צריך לשמור על יתרון הגובה שלנו.

עם המקומיים בטיבט / טל רם, שי כותן

עם המקומיים בטיבט / טל רם, שי כותן

החיילים המשיכו לאיים עלינו מהקרקע, ואנחנו על המשאית, ניסינו לנהל איתם משא ומתן, בעיקר מתוך כוונה להרגיע אותם ככל האפשר. לאט-לאט הם התחילו להתיישב, ולבסוף התיישב גם המפקד והמשיך להתווכח איתנו תוך כדי שהוא חורש את החול עם הלהב ומצייר בקרקע הרכה בתנועות מתמשכות את הספרה 8 שוכבת.

דיברנו בינינו בניסיון להבין מה עושים, והחלטנו שיהיה מסוכן מדי לשלם את כל הכסף עכשיו, כי זה אומר שנצטרך להוציא את חגורות הכסף המוחבאות (לא היה לנו כזה סכום בארנקים), ואז יש סיכוי לא קטן שיתעורר בחיילים העצבניים הרצון לשדוד אותנו לגמרי. שמתי לב שככה העניינים נוטים להידרדר בדרך כלל, כשהדם מציף את הראש.

הבעיה מבחינתם היא שאם הם ישדדו אותנו הם יהיו עבריינים, והחוק לגבי פגיעה בתיירים הוא מאוד מחמיר. הם צפויים לעונש מוות אם יתפסו. אם המצב ידרדר לשוד של ממש, בכלל לא בטוח שזה יעצור רק שם. לכן החלטנו שאנחנו דבקים במה שהחלטנו קודם – נשלם את הסכום שעליו סיכמנו בהתחלה ברגע שנגיע לנקודת עצירה שאפשר לשהות בה.

אחרי דיונים ביניהם, החיילים החליטו שזה לא מקובל עליהם. הם קמו על הרגליים והתקרבו אל המשאית. הנהג וחברו התחילו לטפס, ובינינו עבר היסוס האם לעצור אותם בכוח, כפי שסיכמנו קודם.

כמו שקורה לעתים קרובות ברגעים דוחקים, התיאוריה היא אחת והמעשים שונים: ביקשתי שלא נתחיל מריבה. אף אחד מאתנו לא בעט בהם בדרכם למעלה, והם עלו עם נשקיהם שלופים מולנו.

עמדנו כך, חמישה אנשים, במעגל שקוטרו מטר וחצי, סכין שלופה ביד שלוחה לפנינו, ומוט ברזל כבד מוסט בשתי ידיים לאחור, מוכן לנחות על ראשו של אחד מאתנו כמהלך פתיחה.

אבא שלי, שהוא מורה ותיק לאומנויות לחימה, מלמד שהניצחון הטוב ביותר הוא זה שמושג ללא קרב. האם יש לנו עדיין סיכוי להימנע מאסון? קיוויתי שכן, והחלטתי לנסות.

שי, ככל שיש לו לב זהב, כך הוא גם קר רוח. בנוסף הוא איש אמנויות לחימה, כך שהאמנתי שהוא יזרום עם הגישה הפייסנית שלי. עמית, שהוא הרפתקן גדול, וגם נמרץ ובעל חוצפה, נראה לי כמו מי שאולי יהיה קצת יותר קשה לשכנע. בכל זאת ניסיתי.

התחלתי לדבר עם עמית ושי בטון הכי רגוע ושלו שיש, ואמרתי להם: לא יהיה פה קרב. אנחנו נרד מהמשאית לאט-לאט, הכי רגוע שאנחנו יכולים, ניקח את התיקים ונתחיל להתרחק.

הדיאלוג הרגוע בינינו איפשר לי להסביר לאחר מכן לנהג מה אנחנו הולכים לעשות. אמרתי לו, בפנים שלוות ובטון אוהב ככל שיכולתי, ובהרבה שפת גוף נינוחה, שהחלטנו להישאר כאן. אז אנחנו נרד עכשיו מהמשאית ונתפוס טרמפ אחר. תודה רבה ולהתראות.

צריך לקחת בחשבון שבסתיו הטיבטי הטמפרטורות בלילה יכולות לרדת אל מתחת לאפס, ולעתים אף יש שלג. לרדת באמצע שום-מקום במדבר, באחד הנתיבים הנידחים ביותר, זה לא מעשה שגרתי. התכוננו מבעוד מועד לאפשרות של לינת שטח עם יריעת ניילון וחבלים, כך שהאמנו שנסתדר.

כמי שתפס פיקוד, נתתי דוגמה אישית, והייתי הראשון לברוח מהסכנה. בנחת קפצתי מן המשאית הפתוחה, ובנחת ביקשתי משי שיעביר לי את התיקים של כולנו. בזמן שהוא מפנה את גבו בנחת לסכין ולאלת ברזל ומוריד אלי תיק אחרי תיק, כולם קפאו במקומם, עמדו והסתכלו.

לאחר מכן שי ירד, ולבסוף גם עמית. כולנו העמסנו את התיקים על הגב, אמרנו יפה שלום, והתחלנו להתרחק, תוך שמירה על חיוך ווידוא שאף אחד לא בא בעקבותינו.

המשכנו להתרחק בהליכה איטית אל עבר שלוחה שעלתה מפתח הנחל הקטן. ולאחר שהתרחקנו קמעה, המשכנו לעקוב במבט אחר תנועות החיילים, שהתארגנו בהדרגה להמשך תנועה, וחייכנו בינינו בהקלה. אחרי דקות ספורות הנהג הניע את המשאית והתחיל לנסוע.

אבל אז המשאית נעצרה. רגע ארוך לאחר מכן, דלת הנהג נפתחה, ולאט ירד ממנה הנהג-מפקד, זה ששבע דקות בלבד לפני כן איים לדקור אותנו בסכין. הוא פנה לכיווננו ובתנועה קצת מגושמת, שנראתה אפילו מבוישת, התחיל להתקרב. ראינו שהוא מתאמץ לחייך, כשצעק אלינו וסימן בידיו “בואו! בואו!״.

הסתכלנו אחד על השני, ואז נופפנו לו בידיים לשלום, וצעקנו וסימנו בחזרה. “תודה. זה בסדר. אנחנו נישאר כאן. אתה יכול להמשיך לנסוע״.

הוא המשיך להתקרב לעברנו ולומר “לא, לא, זה בסדר. בואו. בואו ניסע״.

שמנו לב שהוא סמוק, אבל לא מכעס אלא מבושה. שפת הגוף שלו – החיוכים, התנועה המגושמת, חוסר הביטחון – הביעה חרטה יותר מאשר כל דבר אחר. נראה היה שבדקות הספורות שעברו, החבורה כולה הבינה שנעשתה שם טעות מרה, והם הרגישו לא טוב עם עצמם, גם עם ניסיון התקיפה וגם עם הנטישה שלנו בשממה.

הסתכלנו אחד על השני, מנסים לקרוא במבט מה כל אחד חושב. בינתיים הנהג התקרב עוד, וקרא אלינו, “בואו. זה בסדר. תשלמו את המחיר המקורי, את מה שאתם אמרתם״. התלבטנו עוד כמה שניות בינינו, ונראה היה שכולם מרוצים מהרעיון. קראנו אליו בשמחה “בסדר!״ והתחלנו להתקרב.

הוא סימן לנו לעלות אל אחורי המשאית, והתיישבנו שם, ליד 3 חיילים, שנראו נינוחים ושמחים מהתפתחות העניינים.

נסענו יחד במדבר היפיפה ולקראת הערב הגענו אל היעד המתוכנן, עיירה טיבטית קטנה, ששמה צוין על מפת 1:1,500,000 שהייתה בידינו. שם ירדנו ונפרדנו לשלום מן החיילים, והלכנו לאכול משהו.

בעיירה הייתה תנועה מוגברת של חיילים ושוטרים. כנראה היה שם בסיס קטן שלהם. הלכנו אל שוטר במדים ייצוגיים כדי לשאול אותו כמה שאלות לגבי המקום.

בעודנו מדברים, הנהג-מפקד עבר לידנו ופתאום שם לב לכך שאנחנו מדברים עם שוטר. הוא נדרך לפתע, וחייך חיוך מתוח. חייכנו בחזרה והמשכנו בשיחה. בינתיים הנהג הגביר את צעדיו, פנה לאזור חנייה, התחיל לרוץ בפאניקה, ונעלם מעינינו. לא ראינו אותו מאז. יכול להיות שמרוב פחד הוא וקבוצת החיילים עזבו את המקום עוד באותו הערב.

היום אני חושב שבכלל לא היה לי על מה לשמוח. כל מה שהיה בינינו יושב עד לסיום אותה הנסיעה. לאחר השיעור הקשה שהוא עבר בהצלחה, בסופו של דבר, וגם עזר לנו מאוד, לא היה צריך להיות בליבי עוד מקום לטינה כלפיו.

אבל כך היה.

כשהתכתבתי בנוגע לסיפור עם ידידה טובה, שטיילה לבדה במשך שנים רבות ברחבי העולם, היא אמרה לי שהפילוסופיה שלה בנוגע לאנשים היא מאוד דומה לזו שבה השתמשנו, והיא עזרה לה לצלוח מספר סיטואציות לא פשוטות בשלום. היא הצליחה לשים את הרעיון במילים שמאוד מצאו חן בעיני: “ברגע שמצליחים לחדור את ההגנות, ולגעת בנפש של מי שמתעמת איתך, הוא כבר לא רוצה לפגוע בך, כי אם יעשה זאת, הוא יפגע גם בעצמו״.

בגין וסאדאת הבינו את זה לאחר שנים רבות. אחרי שסאדאת בא לבקר בישראל והמנהיגים החלו לדבר, נפרצו ההגנות בעם, ואנשים התחילו לחשוב פחות במושגי “שלי/שלך״ ויותר במושגים כמו “שלנו״, “אחריותנו״, “עתיד ילדינו״. פתיחת הלבבות הזו, שהדהדה במדינות, היא שעזרה להבשלת התנאים לכינון שלום.

הפילוסופיה הזו, מסתבר, יכולה להיות טובה לא רק למטיילים עם תחושת אחריות קצת מפוקפקת, אלא גם למדינות.

ארץ הסניקרס

$
0
0
מייקל ג׳ורדן שהתחיל את הסנסציה על נעלי Air Jordan שעשויות להגיע ברשת למחיר של 21000$ עבור נעליים במהדורה מוגבלת | תמונה: John Phillips/Getty Image

מייקל ג׳ורדן שהתחיל את הסנסציה על נעלי Air Jordan שעשויות להגיע ברשת למחיר של 21000$ עבור נעליים במהדורה מוגבלת | תמונה: John Phillips/Getty Image

הם עומדים בתור מסודר מחוץ לחנויות בכל רחבי ארה״ב ומחכים. חלקם הגיעו בלילה, הנחושים ביותר עומדים בתור כבר שלושה ימים, לעתים בקור מקפיא. בשעה שדלתות החנויות נפתחות, הצעירים פושטים על המדפים, לפעמים אפילו הולכים מכות. בתוך דקות הם מרוקנים את המדפים מהשלל שלמענו עמדו במשך שעות ארוכות. לא מדובר במכשיר האייפון החדש ביותר, כי אם בנעלי התעמלות במהדורה מוגבלת.

ה״סניקרהדס״ הם אספנים של נעלי התעמלות במהדורה מוגבלת, שיצרו באינטרנט סצנה מרגשת של בורסה ססגונית המכונה ״שוק הנעליים המשני״. הבורסה הזו, שקיבלה דחיפה עם עליית האינטרנט בשנות ה-90, מתווכת בין סוחרים זריזים עם סבלנות רבה, לאספנים אובססיביים עם הרבה כסף. רק שבמקום סוחרים מעונבים בחליפות המחזיקים בכרטיס מכירה או קנייה, תמצאו נערים מנפנפים בנעליים כעורות בשלל צבעים, צועקים שמות של נעליים, מידות וצבעים.

תמונה: Handout/Handout

תמונה: Handout/Handout

ובורסה כמו בבורסה. בעודם עומדים בתור, ומיד אחרי שקנו את הזוג המבוקש, הם מתעדכנים בתנודות השוק ומנסים להעריך את הרווחים הצפויים באמצעות אתרים המוקדשים לנושא, כמו flightclub.com ו-stockx.com. האתרים כוללים דירוגים של הנעליים המבוקשות ביותר, ניתוח מגמות השוק על פי המכירות ב-12 החודשים האחרונים, כמו גם תחזיות ושלל כלים מקצועיים המתייחסים לכל זוג נעליים.

תופעת ה״סניקרהד״ נולדה ב-1985, כשנייקי השיקה את הנעליים הראשונות בסדרת אייר ג׳ורדן, ותרבות ההיפ-הופ הצמיחה עולם של אספני סניקרס שמוכנים לשלם מאות ואלפי דולרים. אם חשבתם שלנשים יש המון נעליים, הסניקרהדס מחזיקים לעתים מאות ואלפי זוגות, ונועלים כל אחד מהם כאילו היה תכשיט יוקרה.

אדידס שיתפה פעולה עם הכדורגלן דייוויד בקהאם ליצירת נעליים במהדורה מוגבלת בשם PredatorPulse | תמונה: Junko Kimura/Staff

אדידס שיתפה פעולה עם הכדורגלן דייוויד בקהאם ליצירת נעליים במהדורה מוגבלת בשם PredatorPulse | תמונה: Junko Kimura/Staff

בין הסניקרהדס תוכלו למצוא שחקני כדורסל ומפורסמים כמו מארק וולברג, ג׳רי סיינפלד, פול גורג׳ ודרון וויליאמס. כיוון ששמם של ספורטאים נקשר ישירות עם אותן נעליים, לא מן הנמנע ששיתופי פעולה עם חברות הנעליים יובילו לנעליים ממותגות. המפורסם שבהם הוא שיתוף הפעולה בין מייקל ג׳ורדן לנייקי.

בתרבות הסניקרס שהתפתחה, הדבר הראשון שאנשים שפוגשים אותך עושים זה להסתכל על רגליך. מה שאתה נועל אומר הרבה על האישיות שלך. נעלי ספורט בצבע כתום בוהק יכולות לרמוז על אישיות צעקנית. צבע נעליים תואם ללבוש מפגין תשומת לב לפרטים. אבל לא מדובר רק במראה. בראש ובראשונה עומד עניין הנוחות. אחרי זה מגיע הסגנון: קווים, שרוכים, רצועות, רוכסנים. וחשבתם שרק נשים עושות ביג דיל מכל העניין הזה.

 

 

תערוכה חוויתית לציון 60 שנות פעילות קרן פולברייט בישראל –סביבות תצוגה, אובייקטים, הקרנות וידאו ומתקנים

$
0
0
צילומים: טלי ברקאי , מייק טיקה

צילומים: טלי ברקאי , מייק טיקה

תערוכת Beautiful Knowledge תיפתח ביום רביעי, 29 ביוני, בבניין אקדמיית פולונסקי, במכון ון ליר בירושלים. התערוכה, שיזמה קרן חינוך ארה”ב-ישראל, המנהלת את תכניות פולברייט בארץ, לציון 60 שנות פעילות, מציעה מבט על הישגי בוגרי תכניות פולברייט בישראל, ובמסגרתה יוכלו המבקרים לשוטט בין מספר סביבות תצוגה, שימוקמו במרחב מבנה האקדמיה.

לדברי ד״ר ענת לפידות-פירילה, מנכ״לית הקרן, הרצון להעשיר את הידע האנושי ולקרב לבבות מניע את תכניות פולברייט ברחבי העולם, והתערוכה תציג ערכים אלו, תוך שימוש והתמקדות בהישגיהם של מלגאי הקרן הישראלים. "התערוכה מדגישה כי רעיונות, תיאוריות ופרוצדורות מחקריות מיטיבות לצמוח כאשר מסירים חסמים תרבותיים, גיאוגרפיים ואף דיסציפלינריים", אומרת ד"ר לפידות-פירילה.

בין המוצגים הבולטים: "Bright" – סרטון ויזואליזציה ממוחשבת בהפקת סטודנטים מהמכון הטכנולוגי בחולון אשר עוקב אחר תהליך נדידת ידע באמצעות מעקב אחר ציטוטים מדעיים. הסרטון, שהתבצע בשיתוף עם חברת Elsevier ואשר מבוסס על ניתוח נתונים מתוך מאגר המאמרים המדעיים שלה, ממחיש, בהקרנת ענק, את הנדידה של מאמרים בתחומי המדעים והשפעתם על שדות מחקר אקדמיים שונים. המאמרים מומחשים ככוכבים והשפעתם על מחקרים שונים מומחשת באמצעות צברים של כוכבים המסומנים בצבעים בהתאם לדיסציפלינות השונות.

במיצב משותף, העוסק במבחר סופרים בוגרי פולברייט, יוצג בין השאר ״שיר במבחנה״ – תרגום שיר למולקולת דנ"א ופריטים ויצירות שנאספו מהיוצרים. בנוסף, יוצגו ויזואליזציות על אודות יצירות של מלגאי פולברייט שהשתתפו בתכנית לכתיבה יצירתית באיווה, וכן של נתונים מתוכן. סיני רוסינק אצרה וניתחה את המידע באמצעות כלי תוכנה בקוד פתוח, והמוצגים מספקים הצצה מזווית דיגיטלית לתחום מדעי הרוח. בין בוגרי התוכנית שמות מוכרים רבים, ביניהם א. ב. יהושע, מאיר ויזלטיר, אהרן מגד, רוני סומק, דורית רביניאן, סביון ליברכט, אתגר קרת, שמעון אדף, סמי ברדוגו ודן צלקה.

ד״ר ענת לפידות פירילה, מנכ"לית קרן חינוך ארה"ב-ישראל

ד״ר ענת לפידות פירילה, מנכ"לית קרן חינוך ארה"ב-ישראל

קפסולת זמן (כמוסת הזמן), בעיצוב משותף של המעצבים רן קזס, לירן אלבז ואוצר התערוכה, אבי מולר: הקפסולה, שנוצרה במיוחד לכבוד התערוכה, תאפשר את סיכום פועלם של בוגרי פולברייט בעבר ותנסה לחזות לארבעים שנות המחקר והיצירה הבאות. כמוסת הזמן תאצור בקול, תמונה ואובייקטים את תחזיותיהם של חוקרים ויוצרים בולטים, כמו גם את המחשבות והמסרים של באי התערוכה.

"Angel of Death" – כמחווה מיוחדת לישראלי זוכה פרס הנובל (ומלגאי פולברייט) פרופ׳ אהרן צ׳חנובר ושותפיו, פרופסור אברהם הרשקו ופרופסור אירווין רוז (שגילו את החלבון אוביקוויטין, Ubiquitin, אשר משמש כמנגנון ביוכימי לתיוג חלבונים פגומים, שעל התא לפרקם), יוצג פסלו של האמן האמריקני מייק טיקה (Mike Tyka). הפסל, בצורת החלבון אוביקוויטין, ממחיש, לדברי יוצרו – ביוכימאי בהכשרתו – את "יופיו של החלבון מושא המחקר בצורה פיזית".

תצוגות נוספות יכללו התייחסות לאבולוציה של החיטה ו"אם החיטה" ויציגו מבחר של פריטים מקוריים שנאספו בידי אהרן אהרונסון, רבקה אהרונסון וממשיכיהם (בהשאלת העשבייה שבאוספי הטבע הלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים). התצוגה תכלול מחווה לחתן פרס ישראל ומלגאי פולברייט, פרופ' אביתר נבו.

פרופ׳ חוסאם חאייק, פרופסור מהפקולטה להנדסה כימית בטכניון, יציג פיתוחים שזכו לפרסום עולמי, בהם ״אף אלקטרוני שיאפשר גילוי לא פולשני של סרטן".

בתערוכה תוצג ספרייה שנבנתה בצורת מפת ארה"ב ובה ספרים שבחרו בוגרי פולברייט. בכל ספר יוצב מעין "כרטיסי קורא" אישי, ובו אזכור להשראה וליופיו של תחום ידע מסוים באמצעות ציטוט, איור ואמירה אישית שנבחרו על ידי המלגאים.

"התערוכה מהווה ניסיון לדגום ולהעניק משמעות לפירות המחקר המדעי והיצירה הספרותית של בוגרי תוכנית פולברייט", אומר אוצר התערוכה, אבי מולר. "היא עושה זאת תוך בחינת הזיקה בין ידע ליופי ותרגומה לסביבות תצוגה, הקרנות ואובייקטים. בד בבד, עוסקת התערוכה בניסיון להעריך את כיווני ההתפתחות של הידע האנושי בארבעים השנים הבאות. במובן זה, התערוכה היא תהליך בו אנחנו מפיקים, ביחד עם המבקרים, חומרים לכנס העתידי שתחגוג קרן פולברייט במלאות 100 שנים ליסודה, בשנת 2056. ההערכות שלנו בנוגע לעתיד הידע, הטכנולוגיה והאומנות מתבססות על התחזיות של מגוון מדענים בולטים ומספר אומנים ויוצרים, כולם בוגרי התוכנית. לצד ההערכות המקצועיות, אנחנו מזמינים את המבקרים בתערוכה לקחת חלק בתהליך יצירת כמוסת הזמן  ולתרום את התחזית האישית שלהם' בצירוף מסר לילדיהם, נכדיהם וניניהם".

התערוכה תהיה פתוחה לקהל הרחב, ללא תשלום
29 ביוני עד 11 ביולי בין השעות 9:00 -17:00
מכון ון ליר, ירושלים

קרן החינוך ארה"ב-ישראל הינה קרן דו-לאומית הממומנת על ידי ממשלות שתי המדינות. הקרן שמה לה למטרה לתרום לקידום ההבנה בין שני העמים, לפיתוח מנהיגות חברתית, לעידוד מצוינות אקדמית ולהרחבת גבולות הידע האנושי באשר הוא. הקרן, באמצעות תכנית פולברייט, מעודדת חילופי סטודנטים ואנשי סגל בין מוסדות אמריקנים וישראלים, ובכך ממלאת תפקיד משמעותי בקידום קשרי מדע, בפיתוח השיח האינטלקטואלי וביצירת מצוינות אקדמית וחברתית.


הענק הירוק

$
0
0
צילום: ואדים ברסטצקי

צילום: ואדים ברסטצקי

מה אם היינו יכולים לקבל את כל מה שהגוף שלנו צריך בכוס גלידה טעימה אחת? כולנו יודעים כמה ג׳אנק פוד מזיק לנו, אבל הרבה פעמים אנחנו פשוט לא יכולים לעמוד בפיתוי. זה טעים לנו, זה נוח לנו, והרבה פעמים זה הפתרון הפשוט. ליזם ההיי-טק יורם אבידן יש חזון: שנוכל להמשיך לאכול מה שבא לנו, אבל לחיות הכי בריא שאפשר. ״יהיה לזה ׳ממשק משתמש׳ של גלידה, או של המבורגר״, הוא מסביר, ״אבל התוכן יהיה אחר״.

אבל החזון של אבידן לא מסתכם בזה. הוא גם רוצה לפתור את משבר המזון העולמי הקרב. ואת כל זה הוא רוצה לעשות בעזרת סוג של אצה ירוקה, שאם אתם מעורים במה שהולך היום בתעשיית הבריאות והמזון הטבעי, אולי כבר שמעתם עליה: ספירולינה. באמצעות החברה שהקים לפני שלוש שנים הוא פיתח זן מיוחד של ספירולינה, ״קדרון״, ומגדל אותו בכמויות גדולות על פני שטח מזערי. אבידן הוא יזם היי-טק, לא חקלאי, ולא תזונאי. ולכן הוא מתייחס לעסק הספירולינה שלו כסטרטאפ לכל דבר.

קודם כל, מה זה ספירולינה?


״ספירולינה היא מיקרו אצה. כשחושבים על אצות בדרך כלל חושבים על האצות שבים – זה מאקרו אצות, זה כמו חסה. מיקרו אצה זה סוג של בקטריה. אלה אורגניזמים מיקרוסקופיים, 20 עד 30 מיקרון, שליש מגודל שערה. כשמסתכלים על זה במיקרוסקופ רואים סלילים, ספירלות.

״בטבע זה אורגניזם ותיק מאוד שקיים כבר מעל שלושה מיליארד שנה, וגדל במקומות שיש בהם קרינה רבה, כמו בקו המשווה ובהרים שפעם היו געשיים ויש בהם הרבה מינרלים. כבר בתקופות הפרהיסטוריות באפריקה האדם ידע לאכול את זה.

״בשנות ה-40 חוקר בלגי עשה מסע באפריקה וגילה שבט אחד שבשונה מהשאר לא היה בתת תזונה. הוא גילה שהשבט הזה אכל ספירולינה, ואף על פי שהם היו רעבים, לא היה להם מחסור בוויטמינים ובמינרלים.

ספירולינה קפואה במנות יומיות של 20 גרם | צילום: ואדים ברסטצקי

ספירולינה קפואה במנות יומיות של 20 גרם | צילום: ואדים ברסטצקי

״יש בספירולינה כמעט כל מה שהאדם צריך. בזן שאני מגדל יש מעל 70 אחוז חלבון – פי שלושה מבשר. יש בה בטא-קרוטן, שזה נוגד חמצון חזק מאוד, שמרכיב את ויטמין A. בספירולינה יש פי 25 יותר ממנו מאשר בגזר. ברזל יש פי 50 יותר מאשר בתרד, וסידן פי שלושה מחלב. לכן קוראים לזה מזון על.

״החלבון של הספירולינה הוא חלבון מלא, יש בו את כל חומצות האמינו, אבני הבסיס של החלבון, שזה די נדיר. בשר או סויה למשל, אינם חלבון מלא. אתה בדרך כלל צריך לאכול אותם עם עוד מקור חלבון כדי להשלים. כשאתה אוכל ספירולינה אתה די מסודר.

״המושג ׳מזון על׳ נולד מהספירולינה. כי יחידה של 20 גרם בלבד מאפשרת לך להימנע מתת תזונה. זה סוג של נס״.

אז אני יכול לאכול 20 גרם ביום וזה יספיק לי כדי לחיות?


״עשרים גרם טרי, לא אבקה, יספיק כדי שלא תהיה בתת תזונה. אבל אתה תהיה רעב מאוד ותרד במשקל. אתה צריך בסופו של דבר כמובן גם מקור שומן ופחממות. סביר להניח שאם יש לך עוד מקור פחממה, למשל אורז, תהיה מסודר. יהיה שם פחות או יותר מה שאתה צריך.

״מבחינת חלבון, יש פרמטרים מערביים ויש פרמטרים להישרדות. אדם מערבי לא יסתפק ב-15 גרם חלבון ליום. אבל אין ספק שהוא ישרוד. אדם מהעולם השלישי יכול לשרוד עם ספירולינה ועוד מקור פחממה. זאת גם הסיבה שהאו״ם דוחף לכיוון של ספירולינה לאזורי אסון למשל.

אם תספק את כל כמות החלבון שהמדינה צורכת באמצעות ספירולינה, תצטרך שטח של פחות או יותר שני מושבים

״הקמנו את החברה בדיוק כשהיה השיטפון הגדול בפיליפינים, שהשמיד שדות אורז. גם כשהים נסוג המים נשארו ברמת מליחות גבוהה ולא התאפשר לגדל שם, אז התלבטו מה אפשר להביא לשם כדי לייצר מזון. מה שחשבו להביא היה ספירולינה. אבל אנחנו היינו רק בתחילת הדרך ולא יכולנו לעזור. היתרון בספירולינה הוא שמהרגע שאתה מקים את המתקן ועד הרגע שבו אתה מתחיל לייצר, אתה יכול לקבל תוצר כבר תוך שבועיים. בשטח של בריכה אולימפית אתה יכול לייצר מספיק אוכל לכפר.

״מה שעוד מעניין הוא שאחוז הספיגה שלה עולה על 90 או 95 אחוז אפילו. בביצה, למשל, זה גם כך, אבל בבשר זה 30 אחוז, ובסויה זה באזור ה-60 אחוז. זה אומר ש-40 אחוז של החלבון שאתה אוכל בעצם עובר דרך המערכת שלך החוצה״.

כל פעם יש באז אחר בקרב פריקים של בריאות. פעם זה עשב חיטה, פעם זה משהו אחר. אולי ספירולינה היא רק עוד טרנד חולף?


״הסיבה שנכנסנו לתחום הזה היא שנוצר כבר מספיק בסיס מדעי בנושא הספירולינה. כבר משנות ה-60 חוקרים את התועלות שבה, את מה שקיים בה ואת שיטות הגידול שלה. בשנות ה-70 האו״ם הכיר בה כמזון העתיד וכפתרון למקומות שבהם יש תת תזונה כמו אפריקה, והקים קרן שעוסקת בגידול ספירולינה לעולם השלישי.

צילום: ואדים ברסטצקי

צילום: ואדים ברסטצקי

״עשו כל מיני מחקרים עם ספירולינה. למשל, כמה קבוצות ספורטאים עשו בדיוק את אותו התרגיל, ובאחת מהקבוצות שקיבלו ספירולינה ראו שיפור של 50 אחוז בעמידות בסף חומצת חלב, מה שמעיד על כך שהשרירים שלהם עובדים בצורה יעילה יותר.

״גם בנאסא ערכו ניסויים על ספירולינה כמזון שאפשר לקחת לחלל למסעות ארוכים. בסרט ׳להציל את מארק וואטני׳ הוא גידל תפוחי אדמה על המאדים כדי לשרוד, שזה הדבר הכי טיפשי. הוא יכול היה לגדל ספירולינה ולחיות שם לנצח! אבל אנחנו גם מאוד נזהרים כשאנחנו מדברים על זה: זה לא תרופת פלא. זה תמיד חלק מאורח חיים״.

המעבר לגידול אצות הוא לא מה שהייתם מצפים מאיש עם עבר ההיי-טק של אבידן. הוא עבד באינטל והקים חברת סטארטאפ בתחום של גרפיקת תלת ממד שהתמזגה מאוחר יותר עם חברת משחקים גדולה שבה הוא שימש כסמנכ״ל טכנולוגיות. לאחר מכן הוא שימש כסמנכ״ל טכנולוגיות ומנהל מו״פ בכמה חברות היי-טק שונות בתחום משחקי המחשב, תלת ממד, תקשורת אופטית, תקשורת סלולרית, וגם בחברה ביטחונית גדולה.

למה עזבת את תעשיית ההיי-טק?


״לפני חמש שנים נמאס לי. גם מבחינה מקצועית הרגשתי שהגעתי לאיזשהו מיצוי. וגם אמרתי שאני רוצה לעשות משהו שאני רוצה, משהו שיש לו תוחלת, לעסוק בבעיות של העולם האמיתי. התחלתי להסתכל על בעיות כמו אנרגיה, מיחזור, חקלאות ומזון״.

ב-2013 אבידן השתתף בכנס Geekcon Green – מפגש בלב מדבר שמגיעים אליו בכל שנה אנשי טכנולוגיה ואנשי סביבה וקיימות לשלושה ימים, כדי למצוא פתרונות לבעיות הגדולות של העולם. שם הוא פגש את הביולוג ברוך באך, שסיפר על התחום של מיקרו אצות.

הביולוג הימי ברוך דאך, שותפו של אבידן | צילום: ואדים ברסטצקי

הביולוג הימי ברוך דאך, שותפו של אבידן | צילום: ואדים ברסטצקי

״הוא הצליח להלהיב אותי, כי אנחנו נמצאים היום בקצה קצהו של הקרחון, גם מבחינת הפוטנציאל הטכנולוגי וגם מבחינת הפוטנציאל הכלכלי. מבחינת קצב הגידול – דברים משתנים ברמה של שעות. אם מוספים חומר הזנה מסוים, קוצרים בשעה מסוימת ולא אחרת – כל דבר כזה משפיע על התוצר תוך שעות. אם אתה עושה שטות, האורגניזם משמיד את עצמו מיד.

״הקצבים האלה הזכירו לי מערכות בקרה שעבדתי עליהן באינטל. האתגר החקלאי הטכנולוגי של הניטור הדליק אותי. ברוך ואני התחלנו לחשוב מה נעשה ביחד, והגענו למסקנה שבספירולינה יש פוטנציאל גדול.

״תחשוב על זה: שטח של אקר אחד מוציא 300 ק״ג חלבון מגידול של סויה. מגידול של ספירולינה, אותו שטח מוציא כמעט שלושה טון. פי עשרה. ואם להשוות לגידול בקר, ספירולינה היא פי 2,000 יעילה יותר מבחינת התפוקה יחסית לשטח. זה אומר שאם תספק את כל כמות החלבון שהמדינה צורכת באמצעות ספירולינה, תצטרך שטח של פחות או יותר שני מושבים.

אני רוצה שאנשים יוכלו לאכול את מה שהם אוהבים ולקבל את מה שהם צריכים

״כשאתה מסתכל על גרף גידול צריכת החלבון בעולם – הוא פי עשרה מקצב גידול האוכלוסייה. כרגע אנחנו בונים שטחי מרעה ומייעלים את אופן גידול הכבשים והתרנגולות כדי לספק חלבון, אבל באיזשהו שלב יהיה משבר כשלא יהיה מספיק שטח כדי לייצר מזון לבעלי חיים. מה גם שצריך לרסס אותו, לשנע אותו ולהאכיל את בעלי החיים. אנחנו יודעים שלתפוקת החלבון מן החי יש גבול מסוים, שיגיע בעוד כעשר שנים במדינות מסוימות, ו-30 שנה באחרות.

״כשהתחלנו, בקושי היה ספירולינה בארץ. היה מגדל אחד שעשה אבקה, והיה מישהו שמכר ערכות לגידול ספירולינה, שהיו בעצם סוג של אקווריומים. אנחנו פתחנו את השוק הזה. השקענו המון עבודה ומאמץ.

״בניגוד לעסקים שמוכרים אבקה או גלולות, אנחנו מתעקשים לספק ספירולינה טרייה, השומרת באופן מקסימלי על התכונות שלה. אנחנו מקפיאים את הספירולינה בפרוטוקול מיוחד שמאפשר לשמר את כל הערכים התזונתיים שלה, ואפשר לקנות את זה בסניפים של שופרסל, בחנויות טבע או במשלוח הביתה מאיתנו״.

אחרי קריירה באינטל ובמיזמים טכנולוגיים שונים, אבידן החליט שהוא רוצה לעסוק בבעיות הגדולות של העולם | צילום: ואדים ברסטצקי

אחרי קריירה באינטל ובמיזמים טכנולוגיים שונים, אבידן החליט שהוא רוצה לעסוק בבעיות הגדולות של העולם | צילום: ואדים ברסטצקי

איך אתם משכנעים אנשים לאכול משהו ירוק, מוזר ולא מוכר?


״היה כאן אתגר שיווקי לא קטן. הקהל הראשוני היה טבעונים, צמחונים וספורטאים. הגענו לאירועי ספורט, לכנסים של טבעונים. אבל מה שעשה את הפריצה היה שהגענו לרשת בתי הקפה ׳לואיז׳. השף שלהם נדלק על הרעיון והכניס את הספירולינה הטריה שלנו לקפה לואיז. הרציונל היה שאנשים ישבו בבית קפה ויראו מישהו לידם שותה שייק ירוק, ואז הם יתעניינו וזה פחות ירתיע אותם.

״אחרי ההצלחה בקפה לואיז נכנסנו גם לקפה לנדוור, ועכשיו אנחנו נכנסים ל׳ארומה׳ ברחבי הארץ. מה שטוב זה שהישראלים קצת משוגעים, הם אוהבים חדשנות ומוכנים להתנסות. תוך שנה מהרגע שהתחלנו לשווק כבר נכנסנו לשופרסל״.

זה בטח עסק לא זול.


״המחיר ליחידה יומית הוא בין חמישה לשבעה שקלים, תלוי בכמות שקונים. זה מחיר של קפה פחות או יותר.

״אנחנו היחידים שמפוקחים על ידי משרד הבריאות, ויש לנו אישור להכניס ספירולינה טרייה לארה״ב, שזה די חריג, בזכות העובדה שהסביבה שלנו מאוד מדעית ומבוקרת. אנחנו יודעים בכל שלב מה קורה. גם בארצות הברית מייבשים ומוכרים ספירולינה, בעיקר כאבקה. בזכות הטכנולוגיה שלנו אנחנו כמעט היחידים שמוכרים תוצרת טרייה ולא מעובדת״.

אני מסתובב עם אבידן בחוות הספירולינה של AlgaeMor (אלגי-מור), הממוקמת כמה קילומטרים צפונית לכפר סבא. בין פרדסים ירוקים ממוקמות כמה חממות, ובתוכן בריכות מאורכות מלאות במים ירוקים הנעים בתוכן במעגל. אבידן מסביר לי כיצד אלגי-מור היא יותר חברת סטרטאפ טכנולוגית מאשר חברה חקלאית. ״כדי לגדל ספירולינה צריך להיות ביולוג ימי״, הוא מסביר, ״זה אורגניזם מורכב מאוד. אתה לא יכול לראות מה קורה. יכול להיות שתקנה ספירולינה רקובה ולא תדע את זה״.

בתוך הבריכה מסתובבת מערכת שנבנתה על ידי מהנדס מכונות שדואגת לשמור על זרימת המים, ובקצות הבריכה ממוקמות כנפיים שתוכננו על יד מהנדס אווירונאוטיקה כדי לשמור על קצב זרימה אחיד בכל נקודה בבריכה. בתוך הבריכה מפוזרים חיישנים שדוגמים כל הזמן משתנים שונים ומעלים אותם לענן, למאגר המידע.

על מאגר המידע מתבצעים כל הזמן חישובים, כולל אלגוריתמים של למידת מכונה, שלומדים מה ההשלכות של כל פעולה שנעשית, והולכים ומייעלים את העבודה. המערכת מעבירה במשך היום הוראות פעולה לביולוגים הנמצאים בשטח.

בכל יום צריך גם לקצור את הספירולינה. המערכות מוציאות את המים מהבריכה ומעבירות אותם דרך מיקרו-מסנן. המים המסוננים עוברים טיפול וחוזרים לבריכה, כך שמעט מאוד מים מתבזבזים בתהליך, ובמסנן נשאר חומר ירוק נוזלי, שעובר סינון נוסף באמצעות לחיצה.

מה שנשאר זו משחה בצבע ירוק חזק, שאם לא הייתי שומע עליה כל כך הרבה שבחים לפני רגע, לא הייתי רוצה להתקרב אליה. אבל אבידן מגיש לי קצת מהמשחה דמויית הפלסטלינה הירוקה על סכין, אני לוקח אותה ביד, מקרב לפנים ומריח. אין ריח מיוחד. אני מקרב את הספירולינה לפה ומחליט לעשות את הצעד האמיץ. ביס ראשון – מפתיע – מרקם וטעם שמזכירים קצת פטֶה. צבע ירוק מוזר נשאר לי על הידיים. אבל הטעם עדין מאוד, כמעט ניטרלי. לא הייתי מתנגד לאכול עוד מזה. אבל אבידן מזהיר שאם הסיפורילינה נשארת אפליו קצת יותר מדי זמן בחוץ, ללא הקפאה, היא מקבלת ריח גופריתי וטעם לא נעים.

הוא מספר לי שהוא לעתים מורח את הספירולינה על לחם, ושם עליו לאחר מכן פרוסת גבינה צהובה, מה שמשפר את החוויה הוויזואלית. אבל אחרים, הוא מספר, מעדיפים מתכונים שונים שמצניעים עוד יותר את נוכחות המיקרו-אצה הירוקה – מערבבים בטחינה, בסלט, או בתוך מיץ תפוזים – שאגב, הוויטמין Cֹ שבו עוזר להגביר אפילו יותר את אחוז הספיגה בגוף.

״אני מאוד מרוצה כשאנשים מתקשרים אלי ואומרים לי: עשיתי בדיקת דם והכולסטרול שלי ירד מ-230 ל-130, חצי שנה אחרי שהתחלתי לאכול ספירולינה. התקשרה לאחרונה אמא של ילד חולה סרטן במעי הגס שהיו לו בחילות קשות והוא לא אכל כלום. אחרי שהוא התחיל לאכול ספירולינה הוא התחיל לאכול שוב. זה פשוט עובד״.

גלידה ספירולינה

הסיפורים של אבידן נשמעים משכנעים, אבל אולי לרוב האנשים, להוסיף לתפריט ארוחת הבוקר טוסט עם ממרח מוזר דמוי פלסטלינה זאת עדיין חוויית אקסטרים.

ארטיק ספירולינה ופירות | צילום: ואדים ברסטצקי

ארטיק ספירולינה ופירות | צילום: ואדים ברסטצקי

אבידן מנסה להפוך את חוויית הספירולינה למשהו מהנה יותר. ובתור איש היי-טק, הוא קורא לזה ״חוויית משתמש״. ל״גיקון גרין״ שנערך השנה במאי חזר אבידן עם דרך מיוחדת לגמול לכנס המדברי. הוא הביא איתו גלידה ספירולינה שהכין שף. גלידה אחת בטעם מנגו, השנייה בטעם חלווה. שתיהן נראו אותו דבר – בצבע ירקרק מוזר. אבל הטעם היה נפלא, ואת תוספת הספירולינה אי אפשר היה להרגיש.

״שתדע לך שבכוס גלידה אחת כזאת יש את כל כמות הספירולינה שאתה צריך ביום״, מספר לי אבידן. עכשיו הגלידה הטעימה מאבדת גם מרגשות האשם המתלווים אליה.

״אני רוצה שאנשים יוכלו לאכול את מה שהם אוהבים ולקבל את מה שהם צריכים״, מסביר אבידן. ״אם ילד אוהב לאכול גלידה, אז אמא שלו יכולה לתת לו גלידה ספירולינה, וככה גם לדעת שהוא מקבל את מה שהוא צריך וגם לתת לו ליהנות״.

באלג׳י-מור התחילו לעבוד גם עם חברת הארטיקים הטבעיים ״פלטאס״ שמייצרת ארטיק ספירולינה ירוק ומוזר, אבל עם טעם לא רע בכלל. גם חברת חטיפי הבריאות ״ממה״ התחילה לייצר חטיפי תמרים ואגוזים בתוספת ספירולינה שמספקת אלגי-מור. טעמתי את החטיף המקורי ואת החטיף בתוספת הספירולינה זה לצד זה – לא יכולתי להבחין בהבדל משמעותי בטעם, רק שהצבע של אחד מהם היה ירוק.

הצעד הבא מבחינת אבידן הוא להתחיל למצות את החלבון מתוך הספירולינה כדי לייצר מוצרי חלבון אלטרנטיביים. כך, במקום המבורגר סויה או נקניקיית סייטן (חלבון חיטה), אפשר יהיה לייצר מזון מהיר שאנשים נהנים ואוהבים לאכול מחלבון ספירולינה. לא רק שהחלבון הזה יהיה חלבון מלא וייספג טוב יותר, מסביר אבידן, אלא שגם שטח הגידול שיידרש עבורו יהיה מזערי בהשוואה.

 

עולם ומלואו בתוך גרגיר חול

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

כשדיוויד רצה להזמין את אחיו לביקור בביתו שבהוואי, הוא שלח לו הזמנה מקורית ומיוחדת – למכתב הוא צירף פחית קטנה עם קצת חול מקומי, מחופי האי מאווי. ד״ר גארי גרינברג, שהתגורר באותם ימים בפילדלפיה ועסק בפיתוח ובייצור מיקרוסקופים, לא ממש התעניין בפחית הזאת בהתחלה, אז הוא פשוט הניח אותה על המדף. רק כעבור חצי שנה, הוא שוב שם לב לפחית, ותהה איך ייראה החול הזה מתחת למיקרוסקופ?

קונכיות זעירות שגודלן כשל גרגיר חול | תמונה: www.sandgrains.com

קונכיות זעירות שגודלן כשל גרגיר חול | תמונה: www.sandgrains.com

״נדהמתי לחלוטין ממה שראיתי. תמיד חשבתי שחול זה רק גושים חומים. אבל כשהסתכלתי מבעד למיקרוסקופ והגדלתי, גיליתי שהחול מורכב מכל כך הרבה צבעים וצורות. כל גרגיר חול הוא עולם ומלואו, כמו שכתב המשורר, יש עולם שלם בכל גרגיר חול״, מספר ד״ר גרינברג לאפוק טיימס.

״זה היה כל כך מדהים אז כתבתי לחבר שלי המתגורר באיי הבתולה, וביקשתי ממנו שגם הוא ישלח לי חול מהחופים שלו, וזה היה אפילו עוד יותר מדהים, היו צבעים וצורות שונים לגמרי מהחול של מאווי. לכן התחלתי לבקש מאנשים שישלחו לי חול מכל מיני מקומות ואחר כך גם התחלתי לצלם חול ושמרתי את הדברים היפים ביותר וצילמתי במיקרוסקופ״.

וגילית הבדלים בחול שמגיע ממקומות שונים?


שלושה גרגירי חול שחוקים שנאספו מחופי מאווי חושפים את יופיים הפנימי | www.sandgrains.com

שלושה גרגירי חול שחוקים שנאספו מחופי מאווי חושפים את יופיים הפנימי | www.sandgrains.com

״אני יודע שזה נשמע מדהים, אבל כמעט לכל חוף יש את החול הייחודי שלו, כי החול משקף את האקולוגיה, הגיאולוגיה והביולוגיה של הסביבה המקומית: מינרלים שונים, חלקי הסלעים השחוקים שנסחפים בערוצים וגם החיות והצמחים השונים שחיים ליד החוף, כך שזה שונה מאוד בין חוף לחוף. כאן לדוגמה, באי הקטן מאווי שבו אני מתגורר כיום, יש 100 חופים שונים והחול בכל אחד מהם נראה אחרת, זה גיוון עצום.

חוץ מחול, אתה בוחן גם דברים אחרים מבעד למיקרוסקופ?


״אני מסתכל גם על דברים רגילים יותר, למשל פרחים או חרקים. בדוקטורט שלי חקרתי תאים חיים, ובעיקר את קשרי הגומלין ביניהם. ראיתי שאפשר לתאר כל אחד מהם כיקום מדהים ועצמאי. כל תא הוא עולם עצמאי ויש לו גם אינטראקציות עם התאים האחרים״.

גרגיר חול ספירלי ושלד של ספוג עשוי צורן דו חמצני | www.sandgrains.com

גרגיר חול ספירלי ושלד של ספוג עשוי צורן דו חמצני | www.sandgrains.com

לתחום המיקרוסקופים גרינברג נחשף במסגרת לימודי הדוקטורט שלו, בתחום הביו-רפואה בקולג' האוניברסיטאי של לונדון. בהמשך הוא עבר לתחום המיקרוסקופיה. כשפיתח את המיקרוסקופ התלת ממדי שלו הספיק לרשום כ-17 פטנטים בתחום.

עולם בתוך גרגיר

גרינברג מציע הסתכלות חדשה על הכוכבים שאנחנו רואים: ״יש חול גם במרחבים אחרים. אנחנו רואים כוכבים בלילה ובחלק מהמקרים גם הם בעצם גרגירים קטנים של חול. הם נעים כל כך מהר, כך שכשהגרגירים האלו פוגעים באטמוספירה הם גורמים לאוויר שמסביבם לזהור ואנחנו בעצם רואים את האוויר הזוהר הזה״.

אי נמוך וקטן שעשוי מחול וחתיכות אלמוגים | תמונה: Chopperxs Wikipedia

אי נמוך וקטן שעשוי מחול וחתיכות אלמוגים | תמונה: Chopperxs Wikipedia

האסטרונום האמריקני קארל סייגן ציין בסדרת הטלוויזיה שלו ״קוסמוס״: ״מספרם הכולל של הכוכבים ביקום גדול יותר ממספר גרגירי החול שבכל חופי כדור הארץ״. בינתיים נוכל לבדוק את הטענה הזו רק באמצעות אומדנים גסים. כנראה שאם ניקח בחשבון גם את חלקי היקום המרוחקים ביותר, אלו שמעבר לגבולות היקום הנראה, נגלה שהמספרים העצומים אכן תואמים להשוואה שלו.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

המשורר הבריטי וויליאם בלייק כתב בשירו מתחילת המאה ה-19, ״לראות עולם בגרגיר חול״. הצילומים המיקרוסקופיים עוזרים במידת מה לתפוס היבט מסוים של המשפט הזה. אם גרגיר חול הוא עולם ומלואו, אולי גם בתוכו נוכל לגלות עולמות חדשים שמעולם לא הכרנו? אולי גם בעולמות האלו מסתתרים נהרות וחופים זעירים, עם גרגירי חול קטנים הרבה יותר? אם כך, אולי בעצם מספרם של גרגירי החול גדול יותר מאלו של הכוכבים שבשמים?

״השאלה היא לא האם תהיה מלחמת עולם, אלא איך היא תיראה. דברים לא צפויים עומדים לקרות״

$
0
0
תמונה: Pedro Pardo/AFP/Getty Images ,Fotolia

תמונה: Pedro Pardo/AFP/Getty Images ,Fotolia

״תהיה מוכן למלחמה״, אומר לי ג'ורג' פרידמן בתחילת הראיון הטלפוני שאני עורך איתו מביתו שבאוסטין, טקסס. ״זה צפוי להתרחש בעתיד הקרוב. ואני לא מדבר על מלחמה מול ארגוני טרור, אלא על מלחמה בין מדינות״.

בפעם האחרונה שפרידמן דיבר על מלחמה, זה קרה לפני יותר מעשור, ב-20 באפריל 2003, בראיון שנתן לכתב הניו יורק טיימס. רוב העיתונאים הבכירים שמסקרים את המזרח התיכון כבר היו בדרכם הביתה, והבית הלבן אפילו לא רמז על אפשרות שתפרוץ מלחמה.

זו בדיוק העבודה שלי – לדבר על הדברים, לפני שמדברים עליהם. כשחזיתי את המשבר באוקראינה חשבו שאני משוגע

פרידמן: ״האיחוד הסובייטי נפל כשהוא נאלץ להגדיל את הוצאות הביטחון בזמן שמחירי הנפט נפלו. רוסיה מתמודדת כיום מול אותה בעיה״ | צילום: Krichevsky/Wikipedia

פרידמן: ״האיחוד הסובייטי נפל כשהוא נאלץ להגדיל את הוצאות הביטחון בזמן שמחירי הנפט נפלו. רוסיה מתמודדת כיום מול אותה בעיה״ | צילום: Krichevsky/Wikipedia

״המלחמה [בעיראק] תתחיל ב-20:00 הלילה״, הוא אמר, ״מפציצי B-52 כבר נמצאים באוויר ויגיעו ליעדם בקרוב״. פרידמן קלע בול. בעצם לא, הוא פספס בשעה. המלחמה התחילה ב-21:00, וב-22:15 הודיע על כך הנשיא בוש מהבית הלבן.

אז כשפרידמן, אחד החוקרים המובילים בעולם בתחום הגיאו-פוליטיקה, מחליט לדבר שוב על מלחמה, אני מוכן להקשיב. לא רק בגלל הרזומה שלו כחוקר או כעתידן מוערך שחיבר מספר רבי מכר כמו ״The Future of War״, אלא גם מכיוון ששמו נקשר בחברה שייסד ועמד בראשה – שיש המכנים אותה ״סוכנות הביון הפרטית הגדולה בעולם״.

ה״סוכנות״, היושבת בבניין משרדים לא הרחק מביתו שבאוסטין, מאכלסת יותר מ-20 אנליסטים ונקראת באופן רשמי Stratfor (סטרטפור). תפקידה: לספק, בתשלום, ניתוחים ותחזיות גיאו-פוליטיות על אירועים עתידיים הצפויים להתרחש במקומות שונים בעולם. בין לקוחותיה כמה מהתאגידים הביטחוניים הגדולים בעולם, כמו לוקהיד מרטין, לצד סוכנויות ממשל אמריקניות.

מתברר שרבים מעובדי סטרטפור הם יוצאי סוכנויות ממשלתיות, כפי שנחשף בתכתובות דואר אלקטרוני שהועברו לאתר ההדלפות ויקיליקס, לאחר שהאקרים פרצו למחשבי סטרטפור ב-2012. חלקם אף המשיכו לעבוד עבור סוכנויות ממשל אמריקניות בזמן שהועסקו בסטרטפור, דבר המעלה סימני שאלה לגבי קשריה ומהותה של החברה. כך למשל, הם הכינו תוכנית עבודה תלת-שנתית עבור מפקד המארינס.

פרידמן: ״מבין הכוחות הגדולים במזה״ת (ערב הסעודית, ישראל, טורקיה ואיראן) - טורקיה היא היחידה עם עוצמה צבאית המסוגלת לשלוט באזור״ | תמונה: Ozan Kose/AFP/Getty Images

פרידמן: ״מבין הכוחות הגדולים במזה״ת (ערב הסעודית, ישראל, טורקיה ואיראן) – טורקיה היא היחידה עם עוצמה צבאית המסוגלת לשלוט באזור״ | תמונה: Ozan Kose/AFP/Getty Images

2_sideמקורות אחרים שמזינים את החברה מגיעים מכמה יבשות נוספות. אחת התכתובות מצטטת מקור העובד עם ישראל, שסיפק לסטרטפור עדכונים על מצבו הבריאותי של נשיא ונצואלה, הוגו צ'אווס, שמת מאוחר יותר מסרטן. מקור נוסף מספר כיצד ישראל שיתפה פעולה עם לוחמים כורדים במטרה לפגוע במתקני הגרעין האיראניים.

בין התכתובות שהודלפו אפשר גם למצוא דברים פחות סימפטיים, כמו שיטות עבודה שנויות במחלוקת שסיגלו חלק מעובדי החברה. מהסוג הקשור בהפעלת לחצים פסיכולוגיים על מקורות, בכל האמצעים הקיימים, כדי לחלץ מהם מידע. לא ממש מפתיע לאור השאיפה, שתמיד הייתה לפרידמן, ליצור סוג של ״סוכנות CIA פרטית עבור ההמונים״. שאיפה שהתגבשה אצלו כבר בגיל צעיר, כשצפה באביו, אז חייל הונגרי בחזית הרוסית, מנתח את התקדמות הכוחות הסובייטיים לתוך הונגריה במהלך המלחמה הקרה. וגם מאוחר יותר, כשקיבל את הדוקטורט שלו מאוניברסיטת קורנל ועבד על חלק מ״משחקי המלחמה״ בפנטגון, אותן סימולציות שנועדו לדמות מצבי קרב.

אבל בגיל 67, נראה שמשהו השתנה באיש נמוך הקומה, עם הדיבור האיטי והבטוח, שנותן לי להרגיש כאילו הוא שוקל כל מילה שיוצאת מפיו. הוא עזב את סטרטפור, שם בצד את הייעוץ הגיאו-פוליטי לתאגידי הענק ששכרו את שירותיו, והקים חברה חדשה – Geopolitical Futures, העוסקת לדבריו רק בפרסום מאמרים בנושאים גיאו-פוליטיים.

ייתכן שזה קרה בעקבות הפריצה למחשבי החברה, אף שפרידמן לא יודה בכך. ״יש חלק אחד שלקחתי איתי משם – את המודל ששימש אותנו כדי לחזות דברים״, הוא אומר לי. ״זה הדי-אן-אי שלי״.

והחלק הזה הוא בדיוק מה שמוביל אותו לדבר שוב על מלחמה. אבל לא בין מדינות לקבוצות לא ממשלתיות, כמו ארגוני טרור, דבר שלא חסר במחוזותינו, אלא בין מדינות למדינות. פרידמן טוען שבעשורים האחרונים מרבית המערכות הפוליטיות בעולם נבנו כדי למנוע ממדינות לצאת למלחמה אחת עם השנייה, והן הצליחו בכך. אבל האם הן יצליחו בכך לתמיד? האם זה ישתנה?

״מלחמה בין מדינות היא מאפיין חוזר בפוליטיקה הגלובלית, והיא צפויה לחזור שוב״, הוא טוען. ״לא הייתה מאה אחת בהיסטוריה שלא התרחשה בה מלחמה שעיוותה את המערכת הפוליטית כולה. במאה ה-18 זו הייתה 'מלחמת שבע השנים', במאה ה-19 אלה היו מלחמות נפוליאון, ובמאה ה-20 היו אלו מלחמות העולם. כל תקופת שלום הובילה לתקופה אלימה״.

הניתוח של פרידמן מתבסס על העובדה שלכל מערכת פוליטית יש חולשה מובנית – לא חשוב כמה חזקה היא, נוצרים בה עיוותים ובעיות שהיא לא מסוגלת יותר לפתור ככל שחולף הזמן. כך בסופו של דבר היא נחלשת ונופלת, ונוצר שיווי משקל חדש.

״בכל פעם שמדינות נחלשות, מדינות אחרות מחליפות אותן ולוקחות את התפקיד המוביל ואז נוצרת אי יציבות. לדוגמה, אחרי מלחמת העולם הראשונה, יפן עלתה כמעט משום מקום, והפכה לכוח משמעותי. כשהיא עלתה, היא הייתה חייבת להגדיר את היחסים שלה מול כוחות אחרים, במקרה הזה כוחות ימיים אמריקנים. כך נוצר קונפליקט שהוביל למלחמה. גם הקמת מדינת ישראל הובילה למלחמה, ויש עוד אינספור דוגמאות. בכל פעם שכוח חדש עולה, ההיסטוריה מלמדת שזה מוביל למלחמה.

״כך גם כעת. צפוי שינוי סיסטמי בעולם. מדינות כמו גרמניה, סין ורוסיה ירדו, יחלשו ויוחלפו באחרות, וכשזה יקרה – תתחיל מלחמה״.

גרמניה עוד לא החלה ליפול. כשהיא תתחיל, והיא תתחיל, זה יהיה הרגע שבו תתחיל הפניקה

ביי ביי גרמניה

״בוא נדבר על המדינות שאתה טוען שיחלשו״, אני אומר לפרידמן.

״תראה, אחת מהן היא גרמניה״, הוא עונה. ״גרמניה נמצאת על קצה של הר געש״.

אתה מדבר על הכלכלה החזקה באירופה, שלא מראה סימני חולשה.


״מה שקורה עם גרמניה דומה למה שקרה לפני משבר הסאב-פריים בארה״ב ב-2008 – אף אחד לא האמין שעלול לפרוץ משבר. כולם חשבו שמה שהיה ימשיך להיות. עד שיום אחד הכול התפוצץ בפנים.

״הבעיה של גרמניה התחילה למעשה בעקבות המשבר של 2008, כשארה״ב צמצמה באופן דרסטי את היבוא שלה – מהלך שפגע ביצואנים גדולים בכל העולם. גם אירופה הקטינה את היבוא. כך היצואנים הגדולים נפגעו, וגרמניה היא אחת מהם. יצוא הוא אבן הבניין של הכלכלה הגרמנית, היא מייצאת כ-50 אחוז מהתמ״ג שלה. כשחצי מהכלכלה הרביעית בגודלה בעולם נשען על יצוא – זה אסון.

״איך גרמניה תשמור על הייצוא שלה? מדינות אירופה לא קונות ממנה כמו פעם, גם ארה״ב ורוסיה מקטינות את הביקוש לייצוא הגרמני, והמזרח התיכון חלש. ירידה של חמישה אחוזים בייצוא הגרמני, דבר שיכול לקרות למדינות, יגרור ירידה של 2.5 אחוז בתמ״ג של גרמניה. כלומר האטה כלכלית שתוביל לאבטלה. כשהאבטלה בגרמניה תגיע ל-15 אחוז ותעלה, איך היא תתמודד עם זה? גרמניה עוד לא החלה ליפול. כשהיא תתחיל, והיא תתחיל, זה יהיה הרגע שבו תתחיל הפניקה״.

אבל גרמניה נשארה חזקה מאז 2008 ואפילו הגדילה את התמ״ג שלה לאורך השנים. 

״כי היא משתמשת באותו טריק של יפן בסוף שנות ה-80. גם יפן הייתה חייבת לשמור על הייצוא, שהיה חלק מרכזי בכלכלה שלה. איך היא עשתה את זה? היא הורידה את מחירי הסחורות המיוצאות, עד לנקודה שבה היא כבר לא הרוויחה מהן, דבר שהוביל למשבר גדול בבנקים היפניים.

״לגרמניה כבר עכשיו יש משבר רציני בבנקים שלה, ולמרות זאת אתה רואה שהיא מצליחה לשמור על הייצוא שלה. איך? היא מורידה מחירים. הכנסותיה מייצוא עולות, אבל הרווח ממנו קטן. מה יקרה כשהיא לא תוכל להמשיך להוריד מחירים? עתידה של גרמניה מוחזק בידיים של לקוחותיה.

כשהשלטון הרוסי ייפול, תעלה מיד השאלה מי יקבל שליטה על ארסנל הנשק הגרעיני שלו, שעלול ליפול לידיים לא נכונות

״מדינה נוספת שתיחלש ותרד כתוצאה מהשינוי הגלובלי הזה היא רוסיה. הכלכלה הרוסית תלויה גם היא מאוד בייצוא – היא מייצאת כ-30 אחוז מהתמ״ג, בעיקר נפט. זה מה שמאפשר לה לשמור על המערכת הפוליטית שלה יציבה. אבל כשאתה בונה את הכלכלה שלך סביב רעיון הייצוא ומגלה יום אחד שהלקוחות שלך נעלמו, אתה בבעיה״.

פרידמן מסביר שהעולם השתנה. הביקוש לנפט יורד וימשיך לרדת בגלל שינויים בשוק האנרגיה. ארה״ב קונה פחות ופחות נפט והופכת לעצמאית בתחום האנרגיה, וכך עשוי לקרות גם במדינות נוספות.

״כשמחירי הנפט, המוצר העיקרי שהכלכלה הרוסית מייצאת, החלו לרדת, הכלכלה הרוסית נפגעה קשות. ההיסטוריה מלמדת שהאיחוד הסובייטי נפל כשהוא נאלץ להגדיל את הוצאות הביטחון בזמן שמחירי הנפט נפלו. רוסיה מתמודדת כיום מול אותה בעיה – היא מנסה להגדיל את הוצאות הביטחון בזמן שמחירי הנפט נופלים וימשיכו ליפול״.

מה לגבי סין? 


״סין היא הכוח השלישי שייחלש, וכבר נחלש עכשיו. גם היא נפגעה באופן דומה מהמשבר. היא הייתה היצואן העיקרי לאירופה ולארה״ב. כדי לשרוד את המשבר, הממשל הסיני החליט להלוות כספים רבים ליצואנים הסינים, אותן חברות במשבר בסין, כדי שימשיכו לפעול, אף על פי שהביזנס שלהן קרס. זה הוביל לחוסר יציבות בכלכלה הסינית.

״ב-2011-2010 המיתוס הסיני, של הכלכלה שצומחת בקצב גדול, החל להתפוצץ. ובכל זאת, רוב הפרשנים והאנליסטים האמינו שזה זמני, ושסין תחזור למי שהייתה. אבל לפני שנה, ב-2015, התברר שזה לא כך. נתונים שפרסמו הסינים, שהתברר במפתיע שהם הפעם נכונים, הראו שסין במשבר.

תמונה: Feng Li/Getty Images

תמונה: Feng Li/Getty Images

אם ממשלת ישראל אומרת להשקיע בסין כסף ולעשות שם עסקים, מדובר בהמלצה מאוד מסוכנת בטווח הארוך

״אבל בסין יש בעיות גדולות נוספות. מתחוללים בה מאבקים פנימיים קשים בין מחנה בהובלת מנהיג סין, שי ג'ין-פינג, לבין מחנה שמנסה להפיל אותו ופועל בכל גזרה, גם בתוך הצבא.

״לאחרונה החליט שי ג'ין-פינג לקחת על עצמו את תפקיד המנהיג העליון של הצבא, משהו שמקביל לרמטכ״ל בישראל. הוא עשה את זה כי הוא לא סומך על הצבא. הוא למעשה שידר שהוא לא יכול לשמור על כל חלקי הפאזל שמרכיבים את סין ביחד, אלא אם ילבש מדים ויכריז שהוא המפקד העליון של הצבא. הוא מנסה באופן נואש לשלוט בכל גוף שמאתגר או עשוי לאתגר את שלטונו במפלגה הקומוניסטית. כך בדיוק פורצות מלחמות אזרחים.

״סין היא כיום מדינה מאוד לא יציבה. אם שי ג'ין-פינג לא יצליח לייצב אותה, היא תחזור למצב של לפני עליית המפלגה הקומוניסטית. ואם הוא יצליח לייצב אותה, היא עדיין במצב כלכלי לא טוב״.

ממשלת ישראל דווקא מעודדת לעשות עסקים בסין ולהשקיע בה. 


״מנקודת המבט הישראלית, אין בעיה למכור לסין. אבל אם ממשלת ישראל אומרת להשקיע שם כסף ולעשות עסקים, מדובר בהמלצה מאוד מאוד מסוכנת בטווח הארוך. בזמן שהם ממליצים להשקיע בסין, אנשי עסקים סינים מוציאים את כספם משם. הם עושים זאת כי הם מפחדים להישאר בסין. כשפוליטיקאי אומר לך ללכת לעשות עסקים, תשאל אותו כמה הוא השקיע שם. לישראל יש לפעמים ראייה קצרת טווח של הדינמיקה העולמית״.

שחזור קרב ווטרלו מהמאה ה-19 שהביא לסיום המלחמות הנפוליאוניות, לחילופי כוחות וליצירת שיווי משקל חדש בעולם | תמונה: Carl Court/Getty Images

שחזור קרב ווטרלו מהמאה ה-19 שהביא לסיום המלחמות הנפוליאוניות, לחילופי כוחות וליצירת שיווי משקל חדש בעולם | תמונה: Carl Court/Getty Images

המדינות העולות

אילו מדינות יעלו ויתפסו את מקומן?


״יהיו שלושה כוחות מרכזיים שיעלו באזור אירו-אסיה. אחד מהם הוא יפן, שהיא מרכז הכובד האמיתי של אסיה, והכלכלה השלישית בגודלה בעולם. יפן עברה את המשבר הכלכלי באופן מבריק, ובשונה מסין, אין לה בעיות פנימיות קשות, היא מאוחדת. יש לה גם צי ימי חזק, הגדול ביותר באסיה, וחיל אוויר טוב.

״כוח נוסף שיעלה הוא טורקיה, הכלכלה האיסלאמית הגדולה בעולם. מבחינה היסטורית, טורקיה תמיד הייתה כוח שייצב, לא רק את המזרח התיכון, אלא את מזרח הים התיכון ואת אזור הבלקן. כעת, כפי שרואים, הרבה ממה שקורה במזרח התיכון מתכנס אליה. כמו משבר הפליטים באירופה, או ההתערבות הרוסית בסוריה והמעורבות האמריקנית באזור שרוצה לגרום לטורקים לפעול. אם תסתכל על המפה ועל הפוליטיקה של האזור, תראה שלמשבר הנוכחי במזרח התיכון יש מכנה משותף – טורקיה.

״מתוך הכוחות הגדולים במזרח התיכון – ערב הסעודית, ישראל, טורקיה ואיראן – טורקיה היא היחידה שיש לה עוצמה צבאית המסוגלת לשלוט באזור, אפילו עד אוקראינה והבלקן.

״הכוח השלישי שיעלה, הוא ללא ספק פולין. לפולין יש כלכלה חזקה מאוד ביחס לשאר מדינות אירופה. היא סירבה להיכנס לגוש האירו, והיא שומרת על יחסים אסטרטגיים טובים מאוד עם ארה״ב, ועם כל יתר המדינות באזור: סלובקיה, הונגריה ורומניה. זו מדינה שכבר היום משחקת תפקיד מרכזי באירופה״.

ובכל זאת, נראה שפולין לא מתקדמת לשום מקום, ואף אחד לא מדמיין שהיא יכולה להיות כוח עולה. 


״זו בדיוק העבודה שלי – לדבר על הדברים, לפני שמדברים עליהם. דיברתי על משבר באוקראינה לפני שדיברו עליו, וחשבו שאני משוגע; דיברתי על משבר בכלכלת סין, כשרוב הפרשנים חשבו שהיא עולה והיו בטוחים שיצאתי מדעתי; וגם על קריסת האיחוד האירופי״.

פרידמן מסביר שמודל החיזוי שלו נשען על תורת האילוצים. בשלב הראשון הוא לוקח כמה תרחישים ובודק מה תהיה עלות היישום שלהם. למשל, אם הוא רוצה לבדוק האם ארה״ב יכולה לפלוש לטריטוריה של דאע״ש בעיראק כדי לחסל את הארגון, הוא יגלה שהיא תצטרך להשקיע 3-2 מיליון לוחמים כדי לחסל את הארגון ואת גרורותיו.

בשלב הבא הוא מנסה להבין את הנסיבות שבהן פועלים מקבלי ההחלטות. כך הוא מגלה, למשל, שארה״ב לא מוכנה, מבחינה פוליטית, להשקיע 3-2 מיליון חיילים כדי להכניע את דאע״ש בעיראק ואת גרורותיו. מה שפוסל את האפשרות לכניסה קרקעית אמריקנית לטריטוריה של דאע״ש. באופן דומה הוא פוסל תרחישים אחרים.

זה נשמע פשוט, אבל דורש מומחיות והבנה גיאו-פוליטית. פרידמן משווה את זה למשחק שחמט. אם אתה יודע באמת איך לשחק את המשחק, אתה מבין שיש רק כמה מהלכים אפשריים בכל מצב, מתוכם יש מהלך אחד אופטימלי. ״אז כשאתה מסתכל על האפשרויות ותוהה איזו מדינה יכולה לעלות, אתה מגיע למסקנה שזו פולין״.

והתהליך הזה, שבו מדינות יורדות ואחרות עולות, יוביל למלחמה? 


״השאלה היא לא האם תהיה מלחמה, אלא איך היא תיראה. כי ההיסטוריה מראה שכאשר התערער סדר הכוחות הקיים, תמיד הייתה מלחמה. לא הייתה מאה שבה לא הייתה מלחמה.

״מלחמת העולם הראשונה למשל הייתה תוצאה של עליית כוח חדש – גרמניה. ומלחמת העולם השנייה קשורה בכאוס ששרר בעקבות מלחמת העולם הראשונה. באופן דומה, ארה״ב עלתה להיות המעצמה החזקה בעולם ב-1991, אחרי שהייתה מעורבת במלחמה הקרה.

״אבל מכיוון שהיא לא ידעה איך לנהל את הכוח שקיבלה, היא החלה לערער את הסדר העולמי הקיים, כמו האופן שבו היא מנהלת את מה שקורה במזרח התיכון. ומהערעור הזה משתנים שוב יחסי הכוחות בין המדינות וחייב להיווצר איזון חדש. דוגמאות דומות הן האימפריה הבריטית והרומית. התהליך עצמו לא מסוכן, אלא המלחמה שמלווה אותו. דברים לא צפויים יכולים לקרות״.

פרידמן טוען שהמלחמות בדרך כלל לא נוצרות על ידי המדינות היורדות, אלא מהדינמיקה של המצב החדש. ״לרוסיה, לדוגמה, אין היכולת לפתוח במלחמה. היא יכולה רק לתמרן את האירופים באמצעות כניסה לאוקראינה או באמצעות התערבות בסוריה שיוצרת גל פליטים לאירופה, כדי להקטין את הלחץ עליה ולהסית את תשומת הלב ממה שקורה אצלה. גם לשאר הכוחות הנחלשים – סין וגרמניה, אין באמת היכולת לעשות זאת. המלחמה שאני צופה קשורה דווקא בכוחות העולים״.

יפן למשל, שהיא כוח עולה מסביר פרידמן, היא מדינה שתלויה מאוד בנתיבים ימיים לייבוא ולייצוא של מוצריה. היא יכולה לשרוד רק אם יש לה גישה לחומרי גלם. אבל הנתיבים הימיים נשלטים כיום על ידי ארה״ב, השולטת באוקיאנוסים.

״ליפן וגם לטורקיה יש שאיפה להפוך לכוחות ימיים גדולים. כשרוסיה, סין וגרמניה יקרסו, ניכנס למצב חדש. טורקיה ויפן ירצו להרחיב את כוחן הצבאי ואת ההשפעה הכלכלית שלהן. זה פשוט מה שבדרך כלל קורה באופן טבעי כשכוחות חדשים עולים. ובתהליך הזה, הן יאיימו על האינטרסים האמריקנים, וארה״ב עצמה עשויה להיתפס בעיניהם כגורם עוין.

״כיום טורקיה עדיין לא מאיימת על ארה״ב, מכיוון שארה״ב נחשבת לכוח ימי חזק באזור מזרח הים התיכון והים האדום, אבל כשהאמריקנים יבינו שטורקיה מתרחבת וכוחה גדל, הם לא יאהבו את זה.

״פולין לעומתן, לא מעוניינת להיהפך לכוח ימי חזק, ואין לה מתיחות מול ארה״ב. אבל היא חוששת מטורקיה, במיוחד מהתפשטות טורקית לתוך אירופה, דבר שבהחלט עשוי לקרות בעתיד. לכן פולין מעוניינת כבר היום שארה״ב תסייע לה, ויוצרת בריתות. לכן אני צופה קונפליקט מלחמתי שיתרחש במזרח אירופה, במזרח התיכון וגם בים – בין יפן לארה״ב.

״יש עוד כמה תסריטים אפשריים. למשל, כשהשלטון הרוסי ייפול, תעלה מיד השאלה מי יקבל שליטה על ארסנל הנשק הגרעיני שלו, שעלול ליפול לידיים לא נכונות״.

זה נשמע כמו מדע בדיוני, לא כמו משהו שעשוי לקרות. 


״ברור שזה יכול לקרות. יש לכך דוגמה מהעבר כשנפל האיחוד הסובייטי. לפי הערכות היו ב-1991 כ-45 אלף ראשי חץ גרעיניים בטריטוריות של בלארוס, אוקראינה וקזחסטאן. בעקבות הסכם בין רוסיה, בלארוס וארה״ב, הוחלט להעביר את הנשק לרוסיה, תחת פיקוח אמריקני, ולהותיר את רוסיה המדינה היחידה בגוש הסובייטי שמחזיקה בנשק גרעיני סובייטי.

״אבל אם הפדרציה הרוסית הייתה קורסת, לאן היו מעבירים את הנשק? הצליחו לעבור את זה בשלום רק מפני שהרוסים היו חזקים מספיק כדי לשלוט על הנשק באופן אחראי. אבל כיום הממשל הרוסי לא יציב. בקרוב לא תהיה לו היכולת להמשיך לשלם למחוזות השונים ברוסיה מתוך הכנסותיו, שמצטמצמות כל הזמן. ושירות הביטחון הפדרלי הרוסי לא יוכל לאכוף סדר, כי הוא לא ממש דומה לשירות הביטחון הסובייטי של שנות ה-40.

״רוסיה בנויה באופן דומה לאיחוד הסובייטי, היא מאוד ריכוזית ותלויה בייצוא – דבר שהופך אותה לפגיעה מאוד.

״תראה, זו לא הפעם הראשונה שאני מדבר על דברים שעוד לא קרו. בעבר טענתי שעומד להתרחש קונפליקט באוקראינה, סביב שנת 2014, וזה קרה. טענתי גם שהרוסים ינסו לבצע 'איגוף' באמצעות מהלך במזרח התיכון, וגם טענתי שעלויות המהלכים האלה ירוששו את הרוסים עד למצב שבו הם לא יוכלו להחזיק עצמם״.

אם התחזיות של פרידמן יתבררו בסופו של דבר כמדויקות יותר או פחות, אינה אולי השאלה החשובה. כי אם יש משהו שההיסטוריה מלמדת אותנו, הוא שבכל מאה מתרחשים שינויים טקטוניים בעולם, ומדינות בסדר הגודל של רוסיה יכולות לקרוס לפתע.

עלייתם של הביו-האקרים הישראלים

$
0
0
 ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: Jeanbaptistparis/Flickr

ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: Jeanbaptistparis/Flickr

תחשבו שבמורד הרחוב הייתה לכם מעבדה ביולוגית מתקדמת שתוכלו לעשות בה מה שתרצו, בלי שום צורך בהשכלה אקדמית או בהכשרה מיוחדת. תחשבו למשל שגילו לכם בגוף, חלילה, גידול סרטני. אתם מבקשים לקבל חלק מהתאים הסרטניים שהוציאו לכם בביופסיה, ולוקחים אותם למעבדה השכונתית שלכם. בעזרתם של כמה חברים חובבי ביולוגיה, שמתגייסים מיד לעזרתכם, אתם מתחילים לעשות ניסויים בתאים הסרטניים של עצמכם: מה מחליש אותם? מה משמיד אותם? אולי עשבי מרפא מסוימים? אולי סוגי מזון כלשהם?

זה אולי נשמע רחוק, אבל מעבדות שכונתיות כאלה צצות כיום בזו אחר זו ברחבי העולם, ובקרוב גם בישראל.

כל מי שיודע למדוד כמויות, לשקול ולערבב, יכול לעשות ניסויים בביו-טכנולוגיה, במעבדת ביולוגיה קהילתית

בארץ, בינתיים, ניסויים כאלה אפשר לעשות רק במעבדה מקצועית, למשל במכון ויצמן, שם אמנון דפני, מדען עם תואר שני ממכון ויצמן היה יושב מול צלחת ניסויים, ומפזר תאים סרטניים שנלקחו מחולת סרטן השד בכל אחת מהשקערוריות הקטנות שבצלחת. אחרי זה הוא היה מוסיף להן תרופה, כל פעם אחרת, כדי לבחון את השפעתה על התאים הסרטניים. ״אין בעיה להשיג את התרופות האלה אפילו ללא תשלום״, הוא מסביר לי, ״חולים רבים נפטרים ונשארות תרופות שאין מה לעשות איתן״.

 ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: François–Digital/Flickr

ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: François–Digital/Flickr

דפני הוא גם מטפל ברפואה סינית. יום אחד הוא חשב לבחון את השפעתם של צמחי מרפא שונים על תאים סרטניים, בדיוק באותה שיטה. כך הוא גילה למשל שהשורש הסיני ״באי-שאו״ מחסל תאי סרטן שד מסוימים, אבל על תאי סרטן שד אחרים אין לו כמעט שום השפעה.

״מתפרסמות חדשות לבקרים כתבות על צמח חדש שמחסל סרטן״, הוא אומר. ״יכול להיות שמישהו ייקח את הצמח הזה ולא ירגיש שינוי. הוא יספר למישהו אחר שהתחיל לקחת את הצמח ושהוא לא עובד, וגם הוא יפסיק, אבל דווקא לאותו אדם הצמח יכול היה לעזור״.

כמה קשה לעשות את הניסויים האלה? צריך רקע מדעי?


״הייתי אומר שזה לא הרבה יותר מסובך מבישול. זה אולי לא פשוט כמו להכין חביתה, אבל זה גם לא לבנות חללית. אדם שזה חשוב חשוב לו, יכול לראות סרטוני הדרכה, לקבל הדרכה במעבדה הקהילתית, ולאחר כמה ניסיונות יצליח להעמיד ניסוי ולקבל תוצאות אמינות״.

דפני מסביר שהדבר הקשה באמת, לאדם החולה במחלה למשל, הוא לשלם הון עתק למקצוען או למחקר אקדמי מסורתי. לכן הוא רוצה להעביר את הידע והכוח של המעבדות המקצועיות, כמו זו שהוא עובד בה, להמונים. כך יוכלו אלפי בני אדם רגילים לבצע ניסויים על המחלות שלהם במעבדות שכונתיות, ואף להעלות את תוצאות הניסויים לאינטרנט, לטובת חולים אחרים ברחבי העולם.

בסוף מפגש הביו-האקרים הישראלי, אחד המשתתפים החדיר שבב זיהוי לתוך כף ידה של בחורה צעירה | תמונה: Ben Kaminsky

בסוף מפגש הביו-האקרים הישראלי, אחד המשתתפים החדיר שבב זיהוי לתוך כף ידה של בחורה צעירה
| תמונה: Ben Kaminsky

פגשתי את דפני במפגש הראשון של קהילת הביולוגיה "עשה זאת בעצמך" בישראל. כ-50 חובבי ביולוגיה וטכנולוגיה התקבצו באמצע אפריל בתל אביב כדי להתחיל לקדם את החזון של מעבדות ביולוגיות שכונתיות או קהילתיות בישראל – כל אחד ממניעיו הוא. היו שרצו למצוא פתרונות לגידולים חקלאיים, אחרים התעניינו ביצירת אורגניזמים מהונדסים גנטית. חלקם אפילו רוצים לחבר את הגוף שלהם לטכנולוגיה, ולהפוך לסייבורגים. בסוף המפגש כולם צפו בסקרנות בהשתלה של שבב זיהוי בכף ידה של בחורה צעירה, שבוצעה על ידי חובבן.

המקום שבו התקיים המפגש, ״תאמי״ (Tel Aviv Makers International), הוא עצמו למעשה מעבדה קהילתית. זהו מרחב עבודה שיתופי או ״האקר-ספייס״ או ״מייקר-ספייס״ – מקום שאליו מגיעים מייקרים, אנשים יצירתיים שרוצים לייצר כל מיני דברים. שם הם חולקים כלי עבודה ומשתפים בידע ובניסיון שלהם. ב״תאמי״ יש כיום ציוד מגוון לעבודה באלקטרוניקה, מדפסות תלת ממד, ציוד לעבודה בעץ ובמתכת, אבל מה שעדיין אין ב״תאמי״ זה ציוד ביו-טכנולוגיה, דבר העשוי להשתנות בקרוב.

 ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: Sean Ness/Flickr

ניסויים במעבדה Biocurious שבעמק הסיליקון, במעבדה קהילתית בבוסטון ובפריז | תמונה: Sean Ness/Flickr

ניסויים בסושי

מעבדות קהילתיות שמתמקדות בביולוגיה מתפשטות כיום ברחבי העולם. יש המכנים אותן ״ביו-האקרספייס״, או מעבדות ״ביולוגיה עשה-זאת בעצמך״. אחת הראשונות שבהן הייתה ״ג'ן-ספייס״ שבברוקלין. נורית בר שי הישראלית, אחת מהחלוצות של ה״ג'ן-ספייס״, הגיע למפגש בישראל כדי לשתף בניסיון שלה ולעודד את הקהילה הישראלית להקים מעבדות שכאלה.

בר שי סיפרה על התחלת הג'ן-ספייס. זה קרה ב-2009, בתקופת המשבר הכלכלי כשחברות רבות נסגרו. ״היה לנו הרבה מזל. חברות שפשטו את הרגל תרמו לנו את רוב הציוד שלהם. בנוסף, מצאנו באי-ביי ציוד במחירים מגוחכים״, היא סיפרה, והמשיכה להמליץ לנוכחים: ״כמובן, עם השנים אנשים יתחילו לתרום לכם ציוד – גם חברות, וגם אוניברסיטאות שעוברות לציוד חדש.

״בג'ן-ספייס אומרים שכל אחד יכול ורשאי להתעסק בביוטכנולוגיה, וגם חשוב לנו מאוד להפיץ את הידע באמצעות סדנאות ושיעורים. לא מספיק שיש לכם מעבדה – מקום פיזי זה דבר אחד. הרעיון הוא לבנות קהילה״.

בר שי סיפרה שאחת מהפעילויות שהם נוהגים לערוך הוא להביא להאקרספייס מדענים כדי לקיים דיונים. כל מי שיש לו שאלה, יכול לשאול את המדען ולקבל תשובות. אבל כפי שבר שי מספרת, לפעמים היו אלה דווקא המדענים שלמדו מהחובבנים. ״הרבה פעמים המדענים פשוט היו בשוק. אנשי ההאקרספייס היו אומרים דברים שהמדענים לא חשבו עליהם והציגו להם נקודות מבט חדשות. יש דברים שהמדענים פשוט לא חשבו שאפשר לעשות במעבדה״.

קייט סטוקל הייתה תלמידת תיכון כשישבה לאכול סושי עם אביה במסעדה בניו יורק. אביה, ד״ר מארק סטוקל, היה מחלוצי תחום ה-DNA Barcoding, טכניקה המאפשרת לזהות בפשטות את הזן שממנו נלקחה דגימת די-אן-אי.

 נורית בר שי במעבדת הביולוגיה הקהילתית ג'ן ספייס שבברוקלין | תמונה: Daniel Grushkin ;.dh/Flickr

נורית בר שי במעבדת הביולוגיה הקהילתית ג'ן ספייס שבברוקלין
| תמונה: Daniel Grushkin ;.dh/Flickr

בין טבילה ברוטב סויה לבין ביס של סושי, לפתע עלה רעיון במוחה של קייט. היא שאלה את אביה: ״האם אפשר לעשות ברקודינג לסושי?״ קייט גייסה חברה מבית הספר וביחד הן יצאו למסע מחקר טעים למדי. הן עברו בין מסעדות וחנויות, אכלו הרבה מאוד סושי, ולקחו דגימה קטנה מכל אחד מהדגים שהוגשו להן.

אחר כך הן שלחו את הדגימות למעבדה לבדיקת ברקודינג, וגילו שב-2 מתוך 4 מסעדות וב-6 מתוך 10 חנויות, הדגים שמכרו להן לא היו הדגים שהן ביקשו. דג הטונה הלבנה היוקרתי שהן קנו התגלה כאמנון מוזמביק שמחירו זול בהרבה. שבע מתוך תשע דגימות של מה שנמכר להן כדג פארידה התגלו כמגוון דגים שונים זולים יותר, ואפילו זן אחד המצוי בסכנת הכחדה.

כשהניסוי התפרסם ב-2008 הוא עשה רעש גדול בתקשורת. אבל כדי לבצע ניסויים דומים באותן שנים עדיין היה צריך לעבוד מול מעבדות מקצועיות. עם הופעתן של מעבדות ביולוגיה קהילתיות, עוד ועוד ביולוגים חובבים החלו לבצע בעצמם ניסויים דומים בהשראת התיכוניסטיות מניו-יורק. חלק שחזרו את ניסוי הסושי, וגילו שאכן במקרים רבים מסעדות וחנויות מרמות את הלקוחות. אחרים גילו שגבינות שנמכרות כגבינות עזים, במקרים רבים לא באמת מיוצרות מחלב עזים. היו גם שבדקו מזון חיות וגילו שאין בו את הבשר שמפורסם על האריזה. בדיקות כאלה הופכות להיות פשוטות ונגישות, ובקרוב כל אחד יוכל לבצע אותן במעבדות הקהילתיות שבסביבתו.

זהירות, וירוס מסוכן

דרק ג'קובי הוא עוד אחד מ״הפריקים״ לנושא. אחרי עשר שנים במיקרוסופט, הוא החליט לעזוב ולחזור ללימודים. אבל הפעם ללימודי ביולוגיה. ״ביולוגיה הופכת לטכנולוגית המידע החדשה״, הוא נימק את הסיבה בראיון לאפוק טיימס. בהמשך הוא נסע לעמק הסיליקון, והצטרף להקמה של המעבדה הביולוגית ״ביו-קיוריוס״ שהחלה את דרכה ב-2010.

״מכיוון שהיא בעמק הסיליקון, רבים באו אליה עם מטרות יזמיות. אחד מתחומי העניין המוקדמים ב'ביו-קיוריוס' היה קוסמטיקה. היו אנשים שייצרו אצות שמייצרות אסתזנתין, המשמש ליצירת תכשירים קוסמטיים. היו אנשים שניסו לייצר חיידקים שיפיקו ריחות מסוימים, או שהנדסו אצות לצרכי קוסמטיקה.

״היו גם פרויקטים לצורך למידה. למשל, הייתה קבוצה שהנדסה חיידקי אי-קולי כך שישנו את הצבע שלהם בהתאם לטמפרטורה, וכך יצרנו מד-חום בקטריאלי״.

 אחד הניסויים החביבים על ביו-האקרים - להוסיף ליצורים גן שגורם להם לזרוח | תמונה: Daniel Grushkin ;.dh/Flickr

אחד הניסויים החביבים על ביו-האקרים – להוסיף ליצורים גן שגורם להם לזרוח | תמונה: Daniel Grushkin ;.dh/Flickr

לאחר שג'קובי חזר לויקטוריה, קנדה, הוא החל לעבוד עם מייקרספייס מקומי כדי להוסיף לו יכולות ביולוגיות. לאט לאט הוא השיג עוד מכשירים, וקיבץ חובבי ביולוגיה.

ספר לי על דברים שקורים אצלכם עכשיו במעבדה.


״הגיעו ממבשלת בירה מקומית כדי לעשות ברקודינג למזהמים ולהבטיח שהבירה נשארת נקיה ולא מזוהמת. פרויקט אחר עושה הנדסה גנטית לאצות כדי להשתמש בהן כבסיס לביו-דיזל כך שיהיו יעילות יותר״.

הרבה אנשים מפוחדים מההופעה של המעבדות הקהילתיות האלה. הם חוששים שיוכלו לצאת משם דברים לא טובים.


״אני חושב שהמקום הגרוע ביותר לעשות בו משהו זדוני הוא במעבדה הזו. אתה לא יכול להיות בביו-האקרספייס בלי שיהיה מישהו שיגיד לך 'היי, על מה אתה עובד? ספר לי על זה'. אם הייתי רוצה לעשות משהו רע, זה בהחלט לא היה המקום הנכון לעשות בו את זה״.

זה לגבי משהו זדוני, אבל מה לגבי אנשים עם כוונות טובות שיעשו טעויות נוראיות?


״אני באמת לא מאמין שזה סיכון משמעותי. יש אולי דברים קטנים שיכולים לקרות – אולי מישהו ינסה לייצר חיידקים ליוגורט, והם יזדהמו וזה יגרום לאנשים לחלות. אבל הייתי אומר שהסיכויים שזה יקרה בביו-האקרספייס קטנים מאלה שזה יקרה במטבח של מישהו, כי אחרי הכול שם יש הכלים לבחון מה הם יוצרים, לעשות 'ברקודינג', ולוודא שזה לא חיידק מזיק שצומח ביוגורט.

הם הפכו עגלות לממכר מזון לעגלות לביצוע ניסויים ביולוגיים, ויצאו איתן לרחובות לבצע ניסויים יחד עם האזרחים

״קיים הנושא של הסיכון הסביבתי שמפחיד אנשים – החשש מיצירת אורגניזם מהונדס גנטית שעשוי לברוח מהסביבה של המעבדה – אלה מעבדות בדרגת בטיחות ביולוגית 1, מה שאומר שחייבים להשתמש רק באורגניזמים מוכרים, בלי סכנה לבריאות, ובלי סכנת שחרור לסביבה. למשל, כשעשינו את הניסוי על מד-החום הבקטריאלי השתמשנו בזן אי-קולי שלא יכול לשרוד בסביבה טבעית.

״אנחנו צריכים לעמוד ברגולציה קפדנית, ויש גם פיקוח של אנשי המעבדה. האם מישהו יכול להיכנס לביו-קיוריוס או למייקרספייס בוויקטוריה ולעשות ניסוי על אצה בלי לספר שזו אצה שיש לה בעיות סביבתיות, ושיש לו כוונות לשחרר את הזן הזה לאחר מכן? כן. אבל הוא יצטרך לשקר לגבי מה שהוא עושה, ובאופן מכוון להפר את הכללים. הסבירות שזה יקרה בתוך הקהילה שלנו, שבה כולם שואלים מה אתה עושה, נמוכה הרבה יותר מהסבירות שזה יקרה בגראז' של מישהו״.

רק שבמעבדות האלה יש הכלים, הידע והניסיון. בסופו של דבר הן מאפשרות לידע ולניסיון הזה להיות מופץ למגוון של אנשים שמקודם לכן לא הייתה להם הגישה לכך, ולאנשים האלה יש כל מיני מניעים. 


״אני לא מאמין שהגבלת הידע היא הדרך למנוע סכנות טכנולוגיות. למעשה, אני חושב שנהיה במצב טוב הרבה יותר אם רמת הידע תעלה. כיום אנשים מפחדים מאוד מביולוגיה כי הם לא יודעים שום דבר עליה.

״פעם בחודש יש לנו שיעור של הנדסה גנטית עשה-זאת-בעצמך. יש אצלנו ילדים עם הורים שמגיעים ומייצרים את האורגניזם המהונדס הראשון שלהם. הם שמים גנים של מדוזה בחיידקי אי-קולי. אנחנו עושים את זה כדי לעורר את הדיון על מה זה אורגניזם מהונדס גנטית – זה יכול להיות טוב, זה יכול להיות רע, יכולים להיות בזה סיכונים. אבל כשאנחנו עושים את זה, זה לא עוד המפחיד הבלתי ידוע, אלא דיון מדעי מעניין״.

היום יש שיח גובר שמתייחס להנדסה גנטית כמו כתיבה של קוד תוכנה. וכמו בתכנות, שינוי הכי קטן בקטע קוד אחד, יכול להשפיע על כל הקוד, וליצור באגים נוראיים. אז שינוי מסוים בגנום שהתכוונת לעשות, יכול ליצור באג, יכול ליצור שינוי שלא התכוונת אליו באורגניזם, לא?


״הוא יכול. אבל אני חושב שהבאגים יהיו הרסניים לתפקוד של המערכת, ולא אינקרמנטליים (שיגבירו בה תכונות, ב״ק). אין מערכת טובה יותר להנדסה גנטית מהאבולוציה הטבעית, וכל פעם שניצור משהו במעבדה, הוא יהיה פחות מותאם לסביבה הטבעית, מאשר אורגניזם שעבר אבולוציה טבעית. בוא ניקח לדוגמה את האצה לצורכי קוסמטיקה שדיברנו עליה. הייצור של האסתזנתין לוקח לה אנרגיה, מה שיגרום לה להיות פחות מותאמת, וכך היא פחות יכולה להתחרות באורגניזמים אחרים בסביבה, ואז בסביבה טבעית ככל הנראה היא פשוט תיכחד״.

ההנחה הזאת כבר לא תהיה תקפה אם נתחיל להשתמש בטכנולוגיה של "ג'ין דרייב", שמוודאת שהשינויים הגנטיים שאנחנו עושים יישארו לצאצאים.


״כן, זה נכון. ג'ין דרייב הוא תחום מדאיג, וככל שנכנסים לתחומים של טכנולוגיות מבוססות קריספר וג'ין דרייב, שבאמת יכולים לגרום להפצה של אורגניזמים עם שינויים גנטיים, נהיה חייבים להמשיך את הדיונים האלה. ככל שאני יודע, אף אחד בקהילת הביולוגיה עשה-זאת-בעצמך לא מתעסק במערכות ג'ין דרייב לעת עתה, והייתי רוצה שזה ימשיך כך, עד שהדיונים על הבטיחות של המערכות האלה יגיעו לרמה גבוהה הרבה יותר מהיום״.

ובינתיים, בישראל, הקהילה ממשיכה להתגבש, ולקבוע פגישות. יכול מאוד להיות שכבר בקרוב נראה את מעבדת הביולוגיה הקהילתית הראשונה בישראל.

ניהול סיכויים |סיכוי היברידי –לחלום מציאות

$
0
0

השינה הכרחית לחיים, והחלומות שלנו הכרחיים לחיים פנטסטיים.

אנו מבלים בין רבע לשליש מחיינו בשינה ומעניין לחשוב שהחלק הכי יצירתי ויצרני ביום מתרחש דווקא בחלומותינו. בשעה שאנו לכאורה לא עושים דבר, שערים נפתחים לפנינו, אנו מצמיחים כנפים ועפים רחוק, ואז מתעוררים בבוקר וחלקנו נדקרים מהמציאות.

חלומות הם דרך הקיצור אל תת המודע שלנו ומהווים פוטנציאל אדיר ליצירת סיכויים משמעותיים בחיים עצמם. הם נקראים סיכויים היברידיים משום שהמונח היברידי הוא חיבור של שני אלמנטים שהשילוב ביניהם מגדיל ביצועים ומשפר יעילות ותזמון. סיכוי היברידי הוא כזה בו אנו מצליחים לחבר את החלום למציאות, ולהפוך את המציאות לחלום.

אנשים רבים אינם מקדישים מחשבה למה שהם חולמים בשנתם, ודווקא בשנתנו נמצאים רמזים רבים למסלולי ההתפתחות והצמיחה שלנו ולכן אנו זקוקים לסיכויים היברידיים שמחברים חלום למציאות. מה שנדרש מאיתנו הוא לגבש את הרעיון של החלום שלנו, ליצור תשתית למימושו, לזכור לחבר את הרגש עם השכל, ולפעול לעשייה ממשית של הפיכת החלום למציאות כפי שתקראו בסיפורו של פאדי.

הסיפור של פאדי

|

סיפור חיי הוא סיפור על ילד שלא נתן לנסיבות החיים להפריע לתכניותיו. ילד ערבי – נוצרי-ישראלי, בוגר טכניון, בוגר MBA, יזם, חולם ועושה.

נולדתי וגדלתי בנצרת וגורלי נקבע כאשר נתנו לי את שמי – פאדי, שפירושו אדם שמוכן לתת מעצמו לאחרים. בצעירותי לא ידעתי שזה יהיה צו חיי. היום, בגיל 45, אני מבין את הקריאה. כבר בילדותי בבית הורי ספגנו כולנו את היכולת לחלום ולרוץ עם החלומות שלנו. אבי, שהיה בעל בית דפוס, איש תרבות ואוהב ספר, ואימי, גזברית בביטוח לאומי בסניף נצרת, עודדו ודחפו אותנו לחינוך ולהשכלה.

גדלתי כילד מוכשר שאוהב רובוטיקה ואלקטרוניקה. חלמתי על היי-טק כמסלול קריירה, וחלמתי לשנות את המקום שבו גדלתי ואת ההורים שלחצו לבחור בקריירה מסורתית יותר. אבל כבר עם סיום לימודי לתואר ראשון בטכניון, בתעשייה וניהול, נתקלתי במכשולים להגשים את חלומי: כערבי ישראלי היו מעט מאוד הזדמנויות ותקרת זכוכית שהקשתה מאד על מציאת עבודה. כדי לשפר את סיכויי לעבוד בהיי-טק החלטתי להשקיע שוב בלימודים: תואר שני בטכניון ומסלול MBA באוניברסיטת תל אביב. אבל שוב המציאות טפחה על פני, לא הצלחתי למצוא עבודה בהיי-טק.

הקושי להיות יזם ערבי הזכיר לי את הימים בהם הייתי שחקן כדורסל שאוחז בכדור בקצה הרחוק של המגרש, רחוק מאוד מהסל. המרחק הגדול גורם לך להבין שלא תקלע לסל, אין לך סיכוי. וכך הרגשתי, לא רק בשבילי, אלא גם בשביל רבים מהבוגרים המצטיינים של מוסדות כמו הטכניון, שלא יכלו לממש את כישוריהם ואת תשוקתם לחדשנות טכנולוגית.

המכשולים ליזם בחברה הערבית היו כמו שרשרת הרים, כשכל הר גבוה יותר מקודמו: המגבלות בתרבות הערבית המסורתית שלא הכירה את עולם הסטארט-אפים, הקושי לייצר קשרים וידע, הקושי להגיע למעסיקים בהיי-טק שמהססים לקלוט ערבים מסיבות שונות, הצורך להוכיח את היכולות שלי כל יום מחדש כדי לעמוד בתחרות ״הלא-הוגנת״ ותחושת חוסר ההזדמנויות.

מתוך ההשקה של אקסלרטור הייבריד

מתוך ההשקה של אקסלרטור הייבריד

כל אלה הובילו אותי למסקנה שאני מוכרח למצוא את הדרך ולהגשים את החלום – לתת סיכוי להיי-טק ערבי. בשבילי חלום הוא כמו מורה שמאמין בך, שסוחב ודוחף ומוביל אותך כל פעם לשלב הבא, לפעמים הוא דוקר אותך קלות עם מקל חד שנקרא ׳אמת׳, אבל הדקירה הזו רק נותנת לך עוד דחיפה קדימה.

החלטתי להצטרף למשרד הכלכלה כיועץ, ולסייע במענקים של המדען למגזר הערבי. וזה הוביל אותי בהמשך להקמת חממה עסקית עם משימה מאוד מאתגרת ושאפתנית: לעצב מחדש את כלכלת החברה הערבית, ולחבר אותה למיינסטרים של המדינה, כלומר, לתעשיית ההיי-טק.

כך התחלתי את עבודתי. האתגרים והמכשולים היו עצומים: איתור יזמים, ניסיונות לגייס שותפים, ניסיונות לבניית אקו-סיסטם ודגש על השינוי החברתי שחייבים לעשות, במיוחד בתפיסות ובדעות הקדומות בחברה הערבית, בעיקר לגבי יזמות טכנולוגית.

בשלב הזה הופתעתי לטובה. היתה הירתמות מצויינת של גופים שונים – ציבוריים ופרטיים – מהחברה היהודית. כולם רצו לעזור: התחילו להגיע יזמים, וגם רעיונות מצוינים עם פוטנציאל עסקי, אבל היה חסר לנו ולהם הידע איך להפוך רעיונות אלה לסטארט-אפים.

בעזרת השותפים השקנו ב-2013 את המאיץ הטכנולוגי הראשון ליזמים ערבים. המטרה היתה להנגיש את הידע ולמצוא מנטורים שיעזרו לכל יזם ולכל יוזמה. אבל המכשולים המשיכו לצוף על פני השטח: איך אפשר לבנות סטארט-אפים ללא השקעות? ומשקיעים גם מהמגזר היהודי וגם מהמגזר הערבי היססו: עבור המשקיעים מהחברה היהודית, היזם הערבי אינו הפרופיל של היזם היהודי שהתרגלו אליו או שהם מכירים, והוא ערבי מנצרת, לא מוכר באקו-סיסטם התל אביבי, כך שהסיכונים בהשקעות הפכו לגדולים עוד יותר. מצד שני, אנשי העסקים מהחברה הערבית העדיפו את ההשקעות בנדל״ן. בשבילם ההיי-טק הוא תעשייה מסוכנת שהם לא מבינים, מה גם שלא יודעים איך למנף את הדרך להמשך.hyb1-cropped

בתחילת 2014 התחלנו, יחד עם קבוצה של יזמים מהחממה, בתהליך של ״לחץ ולובינג״. ניסינו להסביר את כשל השוק הקיים, ושנדרש שהממשלה תתערב ותיתן תמריצים. בסוף אותה שנה הצלחנו, והמדען הראשי הכריז על נוהל מיוחד לסטארט-אפים בבעלות ערבית שמזכה אותם במענקים בשלבים המוקדמים שלהם.

אבל זה עדיין לא היה הסוף.

החממה הטכנולוגית שלנו השיקה כ-70 סטארט-אפים במהלך השנים הבאות, וכולם היו זקוקים להשקעות. גם אלה שקיבלו מענקי מדען, היו צריכים השקעות המשך, וזה לא קרה. שוב הרגשתי רחוק מדי מהסל. הרגשתי שלא הצלחנו להתחבר נכון לאקו-סיסטם התל אביבי ולתעשייה הסגורה הזו. היינו זקוקים לשחקן חזק, מהגרעין של התעשייה, שיעזור לנו לעשות זאת.

ואז הגיעה ההצעה לשיתוף פעולה עם עמותת בוגרי יחידת 8200, שחקן מוביל עם רקורד מרשים, כישורים וקשרים לכל האקו-סיסטם ותעשיית ההיי-טק הישראלית. אני חייב לומר שגם אני לא יכולתי להעריך עד כמה המציאות יכולה לעלות על החלום. ההיסוס לשתף פעולה היה כמובן משני הצדדים, שהחיבור ביניהם התברר כחדשני ומרגש. לבסוף יוצאי היחידה המובחרת של הצבא התחברו עם נבחרת היזמים הערבית, ונולד המאיץ המשותף שקראנו לו “הייבריד”.

ההתחברות הזו היא לא דבר שמובן מאליו. זהו צעד שנותן לנו סיכוי אמיתי. אחרי הכל, ההתנגדויות עדיין רבות ואחוזי הכשלון גבוהים, אך אנו שואפים להצליח, ובהצלחה זו אני בטוח שתעשיית ההיי-טק בחברה הערבית, ולא רק בנצרת, תעבור קפיצת מדרגה משמעותית. המאיץ הטכנולוגי ״הייבריד״ מאפשר עבודה אינטנסיבית עם סטארט-אפים ערביים והרתמות של חברות היי-טק במרכז במטרה לייצר סיכוי של ממש למעורבות אמיתית, והצלחה משותפת של היזמים, המנטורים והמשקיעים לטובת התעשייה כולה.

פאדי סוידאן: hi@thehybrid.io

* * *

״דבר אינו בזבוז זמן אם אתה משתמש בחוויה בתבונה״, אמר הפסל הנודע אוגוסט רודין שהתפרסם במיוחד בזכות פסלו ״האדם החושב״. האדם החושב, הוא כולנו, מרבית שעות היממה, כשהראש חושב ומחשב מארגן את המציאות לפי מערכת כללים וחוקים שמשאירים אותנו בגבולות המסגרת.

ובלילה, כאשר אנחנו הולכים לישון, מתחיל זמן הקסם שלנו. אם אתם רוצים לצמצם את המרחק בין היכן שהייתם רוצים להיות והיכן שאתם נמצאים היום, תנו לחלומות שלכם סיכוי לתת לכם מציאות חלומית.

אודות מדור ניהול סיכויים

ניהול סיכויים הוא הכרחי בעידן בו רבות מההזדמנויות האישיות והעסקיות הגדולות קורות כשהצעד המתבקש אינו אוטומטי והמסלול לא סלול. מדור זה הוא המקום לקרוא על איך לנהל סיכויים ועל סיפורים של קוראים שחבים את הצלחתם לזיהוי אירוע מכונן וניהול ההזדמנות שנוצרה.

היכנסו ללינק כדי לשלוח את הסיפור שלכם:

bit.ly/et-chance

כתבו לנו איך ניהלתם הזדמנות שנוצרה דרך החוויה האישית שלכם. הסיפור הנבחר יתפרסם בגיליון הבא.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live