Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

"מערכת הבנקאות העולמית נפרצה"

$
0
0
איור: עובדיה בנישו

איור: עובדיה בנישו

כשבחור אמריקני בשנות ה-40 לחייו גילה ש"החברים" שלו גונבים 81 מיליון דולר מהבנק המרכזי של בנגלדש ונעלמים מבלי שאף אחד מבחין בהם, הוא הרגיש שהוא צריך לעשות משהו. כשהוא ראה אותם מצליחים לפרוץ גם לבורסה של הודו ולאלפי בנקים נוספים מסביב לעולם, כבר ממש "נשבר" לו.

סיפורו מתחיל בתחילת פברואר 2016, כשמדפסת בחדר שרתים במקום המאובטח ביותר בבנגלדש – הבנק המרכזי – הפסיקה לפתע לעבוד, ולא מהסיבות הנכונות. אף דף לא נתקע בה, וגם הטונר לא נגמר. זה היה מוזר. ביום נורמלי היא מדפיסה כמות גדולה של הודעות על עסקאות המתבצעות בין הבנק של בנגלדש לבנקים אחרים בעולם. כל העסקאות דורשות אישור, ומבוצעות דרך Swift (סוויפט) – מערכת תקשורת להעברת הודעות על תשלומים שמחברת כ-11 אלף בנקים מסביב לעולם.

אבל בסוף השבוע הזה המדפסת הפסיקה להוציא דיווחים, וזה לא היה מקרי – קבוצת האקרים שתכננה שוד בסגנון "אושן 13" חיבלה במדפסת כדי להסתיר את עקבותיה. יום קודם לכן ההאקרים הורו להעביר סכום עתק – 951 מיליון דולר – מחשבונות הבנק המרכזי של בנגלדש (היושבים בפדרל ריזרב בניו יורק) למספר חשבונות שונים ברחבי אסיה.

אני מכיר את ההאקרים האלה טוב… הם סיפרו לי על הפריצה וסיפקו לי את כל הפרטים… המתקפות האלה הן רק קצה הקרחון

כשמנהל הבנק של בנגלדש הצליח בסופו של דבר להפעיל את המדפסת ולראות את העברות הכספים, החלה הפאניקה. התברר ש-101 מיליון דולר כבר הצליחו לקבל את אישור הפדרל ריזרב בניו יורק ו"להתנדף" – 20 מיליון לחשבון בנק בסרי לנקה, ו-81 מיליון לחשבונות בנק בפיליפינים. את הכסף בסרי לנקה הצליחו להציל, פשוט כי אף אחד עוד לא הגיע למשוך אותו. אבל בפיליפינים התמונה הייתה שונה – הכסף נעלם. מישהו, מתי שהוא, הספיק למשוך אותו מחשבונות הבנק, שוב, מבלי שאף אחד הבחין.

הבנק בבנגלדש היה רק ה"מכה" הראשונה. כעבור שלושה חודשים, דובר "סוויפט", אותה מערכת בין-לאומית להעברות כספים בין הבנקים, הודה בראיון לוולסטריט ג׳ורנל שהיו כמה תקריות נוספות, אבל לא הרחיב עליהן. גם הרשויות השונות שחוקרות את הפרשה לא חשפו אילו בנקים נפרצו.

איור: ליזה וורונין

איור: ליזה וורונין

כמה כלי תקשורת טענו שהפורצים נעזרו בחפרפרת בתוך הבנק של בנגלדש שסיפקה להם את אישורי הכניסה למחשבי הבנק. דיווחים אחרים טענו שמחשבי הבנק בבנגלדש לא אובטחו כראוי. והיו גם שציטטו חוקרי אבטחה שטענו כי מאחורי הפריצה עומדת צפון קוריאה, מכיוון שתוכנה זדונית שהתגלתה במחשבי הבנק של בנגלדש דומה לתוכנה שהאקרים מצפון קוריאה השתמשו בה כדי לפרוץ בסוף 2014 למחשבי חברת "סוני".

"כולם טועים", אומר לנו אד אלכסנדר, מי שהיה עד לאחרונה סוכן סמוי ו"חבר" קרוב של ההאקרים, בשיחת טלפון מבית המלון שבו הוא שוהה בבריטניה. "אני מכיר את ההאקרים האלה טוב. הם פרצו גם לתאגיד המספק שירותי תמיכה טכניים לבורסה של הודו, כדי לחדור דרכו לבורסה. חודשיים קודם לכן הם סיפרו לי על הפריצה וסיפקו לי את כל הפרטים. הם נתנו לי הכול. הם לקחו את התוכנה הזדונית מהמתקפה של צפון קוריאה על מחשבי ׳סוני׳, ביצעו בה התאמות, ושתלו אותה במחשבי הבנקים כדי לגרום לחוקרים להאמין שצפון קוריאה ביצעה את המתקפות. מה שכמובן לא נכון.

"המתקפות האלה הן רק קצה הקרחון. מערכת הבנקאות הגלובלית נפרצה – ההאקרים כבר השיגו גישה לאלפי בנקים ברחבי העולם, וזה רק עניין של זמן עד שתבוצע ׳המכה׳ הבאה".

איש הצללים

לפני כעשור, החל אלכסנדר לעבוד עבור זרוע הסייבר של תאגיד ביטחון פרטי בשם  המספק שירותי מודיעין לכמה מהחברות הגדולות בארה"ב. הוא הוביל צוות של כ-200 סוכנים המתמחים באיסוף מודיעין אנושי וריגול ברשת, לחדור לתוך פורום סודי ברשת האפלה (הדארק נט) שבו על פי החשד נמצאת קבוצת האקרים המכונה Babylon APT.

"הרשת האפלה" היא רשת נסתרת הנמצאת על גבי תשתית האינטרנט. כל אחד יכול להתחבר אליה באמצעות תוכנה מיוחדת ולהתחיל לגלוש בפורומים ובאתרים נסתרים הנמצאים בתוכה באופן אנונימי לגמרי.

איור: ליזה וורונין

איור: ליזה וורונין

אבל כדי להיכנס לפורום של Babylon אלכסנדר היה צריך לעבור תהליך אישור ארוך של שלושה שלבים. בשלב הראשון הוא היה צריך לשכנע את אחד הפעילים להזמין אותו פנימה. לאחר מכן מנהל הפורום היה צריך לאשר אותו באופן אישי, ולבסוף הוא היה צריך להוכיח שהוא ראוי. או במילים של פושעי סייבר – שהוא רכש בעבר דברים בכמה עשרות אלפי דולרים במטבע הדיגיטלי ביטקוין.

זה כמובן לא הספיק כדי להוכיח את נאמנותו לאורך זמן. אף אחד לא אוהב אנשים שסתם מסתובבים בפורום ומרחרחים. לכן הוא נאלץ להמשיך לרכוש דברים מההאקרים בפורום. למשל, מידע שגנבו מחברות טכנולוגיה (שעלותו בדרך כלל כ-75 אלף דולר) או גישה לרשתות ממשלתיות (כ-100 אלף דולר). "כל מה שרכשתי נעשה בידיעת רשויות החוק שעבדתי איתן", הוא אומר.

אני חושד שהם רוצים שארגוני הפשע ייתפסו ויעלו לכותרות בגלל השוד הקטן שביצעו, דבר שיסיח את תשומת הלב מהדבר הגדול שהם עושים מאחורי הקלעים

ככל שחלף הזמן, ואלכסנדר התקרב אל ההאקרים, הוא ראה כיצד הם מסמנים כמטרה רשתות ממשלתיות או בנקים ואז פורצים אליהם. הוא ידע מה הם עושים עם המידע שגנבו ולמי הם מוכרים אותו הלאה. הוא רכש את אמונם, והם סמכו עליו, אף על פי שהכירו אותו רק בכינוי שלו.

"כיום אני כבר לא מתקשר איתם דרך הפורום ההוא ברשת האפלה. אחרי שחדרתי פנימה וראיתי שהם סומכים עליי מאוד, שיניתי טקטיקה – אמרתי להם שיש בפורום כמה סוכנים ושכדאי להם לסגור אותו. וכך היה. הם סגרו אותו ולא פתחו מאז פורום חדש. במקום זאת, הם החלו לתקשר איתי ועם אנשי הקשר שהם סומכים עליהם דרך תוכנת מסרים מידיים (Jabber). כך אני והסוכנים שלי שלטנו ב-30 אחוז מהקהל שלהם".

מה עוד גילית עליהם? 


"גיליתי שרובם האקרים סינים שעובדים עבור הממשל הסיני. ליתר דיוק עבור צבא סין. הם החלו לעבוד עבורו ב-2006. חלקם מתמחים בפריצה לרשתות ממשלתיות. אחרים בפריצה לבנקים ולחברות טכנולוגיה. יש כאלה העוסקים בפריצה למחשבים של צבאות. עד היום הם תקפו כמה ממשלות וצבאות מסביב לעולם. בין ההאקרים האלה יש אנשים מושחתים שרוצים להרוויח כסף. אחרי שהם פורצים לבנק או לרשת ממשלתית בהוראת הממשל הסיני, הם מוכרים את הגישה לשם".

חלק מצילומי המסך שהעביר לנו אלכסנדר, המראים כיצד ההאקרים מבצעים מניפולציות בתוך מערכות הבנקים. חלק מהצילומים מראים את שעת המתקפה על מחשבי הבנק, אחרים מראים כיצד ההאקרים מריצים מספר פעולות זדוניות, ויש המראים שההאקרים השיגו גישה ברמה גבוהה למערכות הבנקים | צילומי מסך: באדיבות אד אלכסנדר

חלק מצילומי המסך שהעביר לנו אלכסנדר, המראים כיצד ההאקרים מבצעים מניפולציות בתוך מערכות הבנקים. חלק מהצילומים מראים את שעת המתקפה על מחשבי הבנק, אחרים מראים כיצד ההאקרים מריצים מספר פעולות זדוניות, ויש המראים שההאקרים השיגו גישה ברמה גבוהה למערכות הבנקים | צילומי מסך: באדיבות אד אלכסנדר

לדברי אלכסנדר, ההאקרים הסינים סיפרו לו על כך בפתיחות, פשוט כי הניחו שאין לו שום דרך לחשוף אותם או להגיע אליהם. בתחילת 2015, למשל, נפרצו מחשבי חברת Anthem, אחת מחברות ביטוח הבריאות הגדולות בארה"ב – פרשה שקיבלה הד תקשורתי גדול. בדיקות שנערכו קישרו את הפריצה למשטר הסיני. אחרי שהעבירו את המידע הגנוב – פרטים מזהים על 80 מיליון לקוחות החברה – לממונה עליהם בצבא סין, הציעו ההאקרים לאנשי הקשר שלהם, ביניהם אלכסנדר, לרכוש את המידע בתמורה ל-300 אלף דולר. אלכסנדר סירב.

אבל זה היה רק קצה הקרחון. "תיכנסו ל-uniteller.com", אומר לנו אלכסנדר. "יוניטלר הוא שירות בבעלות Banorte, הבנק השלישי בגודלו במקסיקו, המאפשר להעביר כספים בין מאות בנקים במדינות רבות ברחבי העולם. באתר שלהם יש login ו-sign up. תלחצו על אחד מהם, ותראו מה קורה – כלום" (נכון למועד כתיבת שורות אלה, א"ל, ג"פ).

וזה כי? 


"זה כי ההאקרים הסינים פרצו לשירות העברת הכספים של יוניטלר, שמאפשר לבצע העברות כספים בין בנקים. כך הם הצליחו להשיג גישה למערכות מחשבים קריטיות של הבנקים המרכזיים במקסיקו. מערך התשתיות של מקסיקו נשלט כיום על ידי קבוצת ההאקרים הזאת. הם נמצאים בכל מקום במקסיקו. אבל דרך שירות יוניטלר הם הצליחו לחדור גם לבנקים רבים אחרים ברחבי העולם שמחוברים לשירות. לכן יוניטלר השביתו את אפשרות הכניסה לשירות שלהם באתר".

כלומר, יוניטלר יודעים שהם נפרצו?


"כן, יצרתי איתם קשר בסוף חודש מאי השנה. סיפרתי להם על הפגיעוּת, הם שוחחו איתי מעט, אבל אז היועץ המשפטי שלהם התערב, והם נעלמו. הם לא עונים לטלפונים שלי ולא להודעות. הם לא פנו לגופי אכיפת חוק. בערך שבוע לפני שיצרתי קשר עם יוניטלר, פניתי לסוכנויות אכיפת חוק שונות וקבעתי איתם מועד שבו אעדכן אותם יותר על המקרה. זה היה ב-2 ביוני, ובדיוק באותו היום אתר יוניטלר השבית את הכניסה לשירות שלו דרך האתר.

עורכי הדין של הבנקים לא רוצים שידברו על זה, ולכן בולמים כל אפשרות לעזור להם

"לפני כן, כשרצית להיכנס לשירות, היית רואה הודעה שבה נכתב כי החברה מעדכנת את התוכנה, בבקשה תהיו סבלניים איתנו ותפנו לתמיכה. יוניטלר יודעים שהם לא יכולים יותר לבצע העברות כספים ברשת. כלומר, התוכנה הזדונית שהתקינו ההאקרים עדיין נמצאת בתוך המערכת שלהם והם לא הצליחו לאתר אותה".

"חשוב להבין", ממשיך אלכסנדר, "ההאקרים הסינים, אותה קבוצה המכונה Babylon APT, למעשה פרצה במשך 8-7 שנים לכל אחד מהבנקים ברשת של יוניטלר והשיגה אליהם גישה מלאה. אבל לא רק לבנקים ברשת יוניטלר, אלא גם לבנקים נוספים, שאינם ברשת הזאת, ביניהם יש לפחות בנק ישראלי אחד (מידע שאנחנו בודקים בימים אלה ונפרסם בכתבה נפרדת, ג"פ, א"ל). ברגע שהם סיימו עם בנק מסוים, הם החלו למכור לארגוני פשע את הפגיעוּת שלו, שמקנה גישה אליו. הם מוכרים פגיעות של בנק מסוים לקבוצת פשע מסוימת. הם לא מוכרים פגיעות אחת לכל מערכת הבנקאות. זה קרה החל מיוני 2015, וארגוני הפשע החלו מיד להשתמש בפגיעות כדי למפות, לבדוק ולהדביק בה את כל מערכת הבנקאות הגלובלית".

אלכסנדר העביר אלינו צילומי מסך המראים לטענתו כיצד ההאקרים הסינים משיגים גישה ישירה לרשתות העברת הכספים של יוניטלר ומשנים בהן נתונים. "הפגיעות מאפשרת להאקרים לשלוח מרחוק כל פקודה שהם רוצים לשרתי הבנקים. היא גם מאפשרת להם להעלות למחשבי הבנקים תוכנות זדוניות נוספות המספקות גישה קבועה נוספת". את צילומי המסך הוא קיבל כשארגוני הפשע שניצלו את הפגיעות ניסו להוכיח שהם מסוגלים לחדור ולבצע שינויים בבנקים שונים.

במילים אחרות, ארגוני הפשע שקנו את הפגיעות מההאקרים הסינים, הם אלה שכרגע מנסים לתקוף את מערכת הבנקאות. שני מומחי סייבר אמריקנים שפנינו אליהם, אישרו שצילומי המסך תומכים בטענותיו של אלכסנדר.

"התוקף כנראה מנצל פגיעות במערכת כדי ליצור לעצמו נוכחות קבועה וגישה נסתרת לקבצים", אומר ג׳יימס סקוט, עמית בכיר במכון החשיבה ICIT המתרכז באיומי סייבר על תשתיות קריטיות, ומושבו בוושינגטון. "עד שהפגיעות לא תיסגר, התוקף יכול להמשיך להרוויח מהפגיעות ולמכור אותה לתוקפים אחרים".

קיית׳ פורסט, מייסד Data Derivatives, חברת ייעוץ המתמקדת בפשעי סייבר כלכליים, אמר לנו כי צילומי המסך מראים שלהאקרים יש גישה בדרגה גבוהה מאוד לרשתות הבנקים. רק מי שיש לו גישה ברמה כזו, הוא מסביר, יכול לשנות נתונים במחשבי הבנקים.

"איך הפריצה ליוניטלר קשורה לפריצה לבנק של בנגלדש?" אנחנו שואלים את אלכסנדר. "זו אותה פגיעות ואותם אנשים שפיתחו אותה", הוא אומר. "רוב הבנקים בעולם חשופים כיום לפגיעות הזו, גם אלה שאינם ברשת של יוניטלר. היא מאפשרת לפורצים לחדור לבנק ולאתר את פרטי העובדים. כך הם יכולים, בשם העובדים, לתת הוראות להעביר כספים דרך מערכת ׳סוויפט׳ (כפי שקרה בבנק של בנגלדש, ג"פ, א"ל).

אילו בנקים נוספים מודעים לכך שהם נפרצו?


"אחרי הבנק המרכזי של בנגלדש, נפרץ בנק נוסף. יצרתי איתו קשר, אבל עורכי הדין של הבנק לא רצו קשר איתי. פניתי לכמה בנקים נוספים, אבל כולם בלמו את הניסיונות שלי לעזור להם.

"חשוב להבין שגם לאחר שארגוני הפשע פורצים לבנק מסוים ומנצלים את הפגיעות שקנו מהסינים, להאקרים הסינים עדיין יש גישה לבנק, ולא רק לבנק אחד, אלא לרוב מערכת הבנקאות הגלובלית".

כמה עולה פגיעות כזו?


"היא עולה בין עשרת אלפים דולר לבנקים קטנים, ועד 250 אלף דולר לבנקים גדולים. זה לא הרבה כסף".

אם קל כל כך לגנוב כסף מהבנקים, למה הקבוצה הסינית לא עושה את זה ישירות?


"כי יש פה סיכון גדול. ככל שארגוני הפשע גונבים יותר כסף, כך גדל הסיכוי שייתפסו. המוכרים הסינים לא רוצים לקחת את הסיכון הזה, אלא רק להרוויח מהפגיעות המסוימת שהם מוכרים. בנוסף, מתוך היכרות איתם, אני חושד שהם רוצים לראות את ארגוני הפשע נתפסים ועולים לכותרות בגלל השוד הקטן שביצעו, דבר שיסיח את תשומת הלב ממה שבאת מתרחש מאחורי הקלעים – שהסינים עדיין שוהים בתוך רשת הבנקים ומבצעים דברים גדולים יותר".

בפברואר 2016, מייג׳ור ג׳נרל בצבא סין (דרגה המקבילה לאלוף בצה"ל) ששמו צ׳יאו לי-אנג קרא לסין לבלום את ארה"ב באמצעות מתקפה על המערכות הפיננסיות שלה. "זו הדרך לשלוט בכלי הדם של אמריקה", הוא כתב במאמר דעה שפורסם ב-China Military Online, השופר הרשמי של צבא סין.

"כדי לבלום את ארה"ב, על הארצות שהוגות את האסטרטגיה שלהן לחשוב כיצד לחתוך את זרימת ההון לארה"ב", הוא כתב.

האם הגישה הזו מתבטאת בפריצה הסינית לבנקים? לשאלה הזו אין תשובה ברורה. בכל מקרה, גם אם כן, זה לא צריך להפתיע אף אחד. כפי שהראנו בכתבות קודמות, צבא סין משקיע בעשור האחרון משאבים עצומים בגניבת קניין רוחני ובפריצה לחברות מערביות. ראש האף-בי-איי ג׳יימס קומיי סיכם את זה יפה: "יש שני סוגים של חברות בארה"ב: אלה שנפרצו על ידי הסינים, ואלה שלא יודעות שהן נפרצו על ידי הסינים", הוא אמר בראיון לתוכנית התחקירים Minutes 60. מחיר הגניבה הסינית כבד: היא עולה לחברות האמריקניות כ-300 מיליארד דולר בשנה וב-1.2 מיליון משרות, לפי נתונים של הוועדה האמריקנית לגניבת קניין רוחני.

"אז לאן כל זה צפוי להתפתח?" אנחנו שואלים את אלכסנדר. "התרחיש הריאלי הוא שעורכי הדין של הבנקים יהפכו את המשבר הזה לחמור הרבה יותר. הם רוצים שהלקוחות שלהם לא ידברו על זה ולא ישתפו שום דבר שקשור בזה. הם לא רוצים להיקלע לתביעות משפטיות נגדם, ולכן בולמים כל אפשרות לעזור להם. זה המצב הגרוע ביותר שיכול להיות.

"כשפניתי לדוגמה לבנק באוהיו (Fifth Third Bank), עורכי הדין של הבנק אמרו לי שהמודיעין שלנו 'מיושן', בלי שבכלל ראו את המודיעין ששיתפנו איתם באופן חופשי במטרה להגן על המותג שלהם. אבל המודיעין היה ללא ספק מעודכן. מכיוון שהם סירבו, מצב הבנק כיום גרוע הרבה יותר משהיה.

"במקרים אחרים הבנקים שוכרים חברות שיתקנו עבורן את הבעיה. הבנק המרכזי של בנגלדש למשל, שכר את חברת FireEye, אבל גילה בהמשך שהוא משלם יותר מדי כסף לחברה שלא מצליחה לפתור את הבעיה וביטל את החוזה איתה. חברות מהסוג של FireEye הן למעשה חלק מהבעיה, כי עורכי הדין שלהן מייעצים לבנקים איך לפתור את הבעיה".

יש בנקים שנמצאים בסיכון גבוה יותר מבנקים אחרים? 


"אני יכול להעריך שארגוני הפשע ינסו להתרחק בשלב הזה מבנקים גלובליים, וילכו על מטרות קלות יותר – באקוודור, בפיליפינים, בווייטנאם. אלה בנקים פחות מאובטחים. בכל מקרה, ההאקרים הסינים נמצאים גם בבנקים הגדולים.

"הדבר היחיד שהבנתי שבכוחי לעשות כרגע הוא לפנות לתקשורת, ואולי דרכה לעורר את מערכת הבנקאות. אני נמצא כרגע בבריטניה כי אני מאמין שיש לי מספיק מידע כדי לאתר ולתפוס מישהו הקשור בארגוני הפשע, שנמצא כאן.

"אנחנו חייבים לשאול את עצמנו מדוע הבנקים מפעילים מיד אזעקה כשפורץ נכנס בשערי הבנק ועוזב עם כמה אלפי דולרים, אבל לא מפעילים את האזעקה כשמדובר בפרצה גדולה יותר ובמיליוני דולרים. יש לי רשימה של בנקים שנפרצו, אבל אני לא יכול לעשות שום דבר מלבד לתת לפושעים לנצח, כשהבנקים בוחרים לא לשתף פעולה".

השתתף בהכנת הכתבה: בן קמינסקי

 


״כמו פסיעות בחול שעברו עם הזמן״

$
0
0
צילום: איריס נשר

צילום: איריס נשר

 

מי זאת נורית זרחי? 


אני בעצמי לא יודעת. הרעיון הזה של ה״עצמי״ הוא מאוד לא ברור לי. אני חושבת שמדברים על ה״עצמי״ הרבה מאוד מבלי באמת לתהות על מה זה מדבר. אולי אין בכלל עצמי כל כך ברור כמו שחושבים.

מהי כתיבה בשבילך? 


היא התמכרות ותרפיה. חוץ מהיחסים עם הילדים ועם הנכדים שלי, הכתיבה היא הדבר שמחזיק אותי, לצד כמה דברים נוספים כמו כלבים וצמחים.

איך הכתיבה משתלבת בחיי היום יום שלך?


עדיף שתשאלי איך חיי היום יום שלי משתלבים בכתיבה.

כי?


כי הכתיבה משתלטת על החיים, על המוח, על הזמנים. אני כוללת בכתיבה גם קריאה. קריאה זה סוג של כתיבה. זה החומר שממנו יוצרים את הדברים. זה מזין אותך כמו אוכל.

יש משהו שונה אצלך היום כשאת כותבת סיפור או שיר לעומת פעם?


כן, העולם השתנה – באופן שבו כותבים ובציבור שאליו כותבים. גם מעמדה של הספרות ירד לתחתית המדרגה. יכול להיות שסוג מסוים של ספרות יעלה, אבל אני לא יודעת מהו.

השינויים השפיעו גם על הכתיבה שלך?


אני מניחה שבאיזשהו מקום זה משפיע, כי השפה השתנתה והקצב השתנה. יש היום צורך לרתק את הקורא מההתחלה, אנשים לא רוצים להשתעמם יותר, אנחנו בתחושה של קוצר זמן, קוצר נשימה.

אתמול ראיתי סרט ישן עם פול ניומן. 


והיה קשה לראות את זה?

לא, זה דווקא היה מרענן. פתאום היה זמן להרגיש את הדמות, את הדברים הקטנים שהיא עושה.


מעניין, אולי יחזרו הימים ההם, אבל קשה לי להאמין לכך. אולי, מי יודע, כמו שהאופרה חזרה.

את זוכרת את השיר הראשון שכתבת? 


לא, אבל יש לי בבית שיר ששלח לי אדם שפינה את העיזבון של אביו. אביו היה בבריגדה ואני כתבתי לאביו שיר. הייתי בת שלוש.

זה מוקדם.


גרתי בבית עם סופר, חשבתי שכולם כותבים. חשבתי שזה מה שאנשים עושים.

אז למדת לכתוב מוקדם מאוד.


לא ידעתי לכתוב, הכתבתי. דווקא לא למדתי לכתוב מוקדם, אני דיסלקטית במידה מסוימת. הרבה שנים כתבתי נורית גרחי.

האם לדעתך הספרות והאמנות הן מקום מפלט או להיפך – מפגש עם המציאות?


מה זה מציאות? המציאות שלנו קשה מאוד והכתיבה היא היתקלות במציאות שמשתקפת בעולמנו הפנימי. היא לא התמודדות מול המציאות, אלא השתקפות שלה.

את כותבת לילדים בגובה העיניים, חושפת בפניהם את מורכבות החיים. למה זה חשוב לדעתך?


אני לא יודעת למה אני עושה את זה, אבל בדיעבד אני יכולה לומר לך שאסור לחשוף יותר מדי לילדים, אלא רק משהו מהמורכבות של החיים. לחשוף יותר מדי ישבור את רוחו של הילד. מצד שני, ספרות שמתייחסת לילדים כאילו הם יודעים רק ״דנה נמה דנה קמה״, גם כן אינה נכונה. צריך למצוא דרך ביניים. ילדים יכולים לאהוב את הסיפורים האלו אבל זה לא אומר כלום, כי הטעם של הילדים הוא טעם נרכש. המגמה שלי היא לא להרוס את התמימות אלא להראות שהחיים אינם פשוטים.

למה את חושבת שהספרות התדרדרה? 


אני חושבת שהיא לא התדרדרה כמו שהיא נעלמה. ילדים כבר לא יכולים למצוא עניין בדבר שלא זז או שאין בו את המהירות הזאת. ילדים לא מעוניינים היום בספרים. לפעמים הורים קונים להם את זה אבל זה לא אומר כלום.

הספרות נעלמה כי המטאפורות נעלמו?


קשה לילדים כי הם לא מאומנים. תחשבי שקריאה זאת טכניקה. ואם הם לא קוראים הרבה, אין להם את הטכניקה הזאת.

והאשמה היא במי?


העולם השתנה. אין בזה כל כך צורך.

ובכל זאת, את ממשיכה להוציא ספרים. 


כן, אני עומדת להוציא בקרוב ספר לילדים שייקרא “צ׳יינה״, זה על כובע שהוא “מייד אין צ׳יינה”. וגם ספר סיפורים קצרים למבוגרים שקוראים לו ‘בלוע׳״.

מה את יכולה לומר על הספרים האלה?


אני יכולה להגיד שהמשפט האחרון של ספר הילדים הוא ״אסור לישון עם נעליים כדי שהחלומות הרעים יוכלו לברוח דרך הרגליים״.

תמיד השורות האחרונות בספרי הילדים שאת כותבת מתמצתות הכול. 


״כן, אני מסיימת בקרשנדו״.

השקט שבלב הסערה

$
0
0
צילום: Samira Bouaou/Epoch Times

צילום: Samira Bouaou/Epoch Times

הזוועה התרחשה בשעה חמש בערב, בקומה ה-15 של בית חולים צבאי בעיר שן-יאנג, כששני רופאים בחלוקים לבנים ניגשו לאישה ששכבה על המיטה והתכוננו לנתח אותה. בחדר נכח ממונה מטעם שירותי הביטחון, ושלושה שומרים חמושים עמדו בכניסה.

רק אחד מהם סיפר מה קרה באותו ערב ארור של ה-9 באפריל 2002. הסיוטים שליוו אותו מאז לא הרפו. הוא הרגיש אשם. "בכל פעם שאני נזכר ברגע ההוא, אני מרגיש שאני חייב לה", הוא אמר בעדות מוקלטת שנתן כמה שנים אחר כך, לארגון WOIPFG, החוקר את הרדיפה נגד הפאלון גונג.

"הייתי אז רק בן 22", סיפר, "חקרנו אותה במשך שבוע ועינינו אותה בברוטליות. גופה היה מכוסה בפצעים וצלקות. חשמלנו אותה.

המשטרה עוצרת מתרגל פאלון גונג בכיכר טיאננמן, באוקטובר 2000. הקהל צופה

המשטרה עוצרת מתרגל פאלון גונג בכיכר טיאננמן, באוקטובר 2000. הקהל צופה

"מתרגלי הפאלון גונג האלה, לא משנה כמה חזק הם הוכו, הם היו צריכים להסכים רק לשני דברים. הראשון, לחתום על מכתב שבו הם מתחייבים להפסיק לתרגל פאלון גונג. השני, לומר שורת קללה אחת על הפאלון גונג. זה הכול. אם הם היו מסכימים לשני התנאים, היו משחררים אותם. אם לא, הם היו נשפטים לתקופת מאסר של 7 עד 10 שנים. הם היו יכולים להסכים בקלות לתנאים, אבל הם אף פעם לא [הסכימו]. לא חשוב איך הרבצת להם, הם פשוט לא עשו את זה… חשבתי שהם חזקים כמו ברזל… עבור אמונתם הם היו יכולים לוותר על הכול".

הבעיות התחילו כשסקר מצא כי למעלה מ-70 מיליון איש מתרגלים פאלון גונג בסין

מתרגלי פאלון גונג עושים מדיטציה בבייג'ינג לפני שהחלה הרדיפה | תמונה : Minghui.org

מתרגלי פאלון גונג עושים מדיטציה בבייג'ינג לפני שהחלה הרדיפה | תמונה : Minghui.org

הניתוח התחיל בשעה חמש בערב ונמשך שלוש שעות, מבלי שניתנה לאישה זריקת הרדמה. "כשהם העבירו את סכין המנתחים על החזה שלה היא צעקה ׳פאלון דאפא הוא טוב׳… באותו רגע הרופאים היססו…

"כל אחד מאיתנו החזיק אקדח ועמד בצדדים כדי לשמור. הם חתכו לתוכה… קודם כל הוציאו את הלב, ואז את הכליות. כשהם חתכו כלי דם באזור הלב, היא התחילה לרעוד. זה היה מבעית… הצרחות שלה היו קורעות לב, קורעות לב.

"היא הייתה מורה בחטיבת ביניים. אני חושב שבנה צריך להיות השנה בן 12. בעלה אינו מישהו עם יכולות או אמצעים, אני חושב שהוא עובד במפעל… [אני זוכר ש] באותם רגעים האקדח שלי היה טעון. אפילו הייתה לי המחשבה הזאת, היו לי עשרה כדורים באקדח, והיו חמישה אנשים בחדר. רציתי לירות בכולם".

הפקיד הבכיר שעשה מדיטציה

עדותו המלאה של השומר, שניתן לקרוא בקישור הזה , היא רק אחת מתוך עשרות עדויות נוספות שהצטברו לאורך שנים והוצגו בדו"חות בין-לאומיים. ביוני 2016, בית הנבחרים של ארה"ב הכיר לראשונה, באופן רשמי, באמצעות חקיקה שמספרה 343, בקיומה של קצירת איברים שיטתית בסין מאסירי מצפון שלא נתנו את הסכמתם לכך. רובם מתרגלי פאלון גונג הנרדפים כבר 17 שנה. "פשע נגד האנושות" היה צירוף מילים שנשמע שם לא פעם אחת.

ולמרות זאת, מעטים האנשים שמייחסים חשיבות גדולה לרדיפה נגד הפאלון גונג בתוך שלל האירועים המתרחשים כיום בסין. זו כמובן טעות נפוצה, הנובעת מהבנה חלקית של האופן בו עובדת הפוליטיקה הסינית. למעשה, כפי שתראה הכתבה, רדיפת הפאלון גונג מעצבת את הכיוון שאליו נעים המהלכים החשובים ביותר המתרחשים כיום בפוליטיקה הסינית. לא פחות, ולא יותר.

וואנג יואו-צ'ון היה בכיר במפלגה שישב בפגישות של הפוליטבירו. גם הוא החל לתרגל פאלון גונג

סיפורו של וואנג יואו צ׳ון, פקיד בכיר במפלגה הקומוניסטית, הוא נקודת פתיחה טובה כדי להסביר זאת. בסוף שנות ה-80 וואנג היה דוקטורנט במדעי המדינה, שאחת משאיפותיו הייתה להילחם בשחיתות הגואה. אולם בניגוד לסטודנטים של כיכר טיאננמן שיצאו להפגין, הוא בחר להרכין ראש ולעשות זאת מבפנים – דרך ועדת המשמעת הפנימית של המפלגה הקומוניסטית (CCDI), העוסקת באכיפת כללים ומלחמה בשחיתות בתוך המפלגה.

תוך מספר שנים הוא נהפך לסגנו של ראש הוועדה, ווי ג׳יאן-שינג, שגם היה חבר בוועדה המתמדת של הפוליטבירו (הגוף העליון בסין). הוא כתב את נאומיו והתלווה אליו לפגישות סודיות עם צמרת ההנהגה.

וואנג יואו-צ'ון מתרגל מדיטציה בניו יורק. התלווה לפגישות סודיות של צמרת ההנהגה | צילום: Samira Bouaou/Epoch Times

וואנג יואו-צ'ון מתרגל מדיטציה בניו יורק. התלווה לפגישות סודיות של צמרת ההנהגה | צילום: Samira Bouaou/Epoch Times

כשוואנג החל לתרגל פאלון גונג במהלך שנות ה-90, חבריו בצמרת קיבלו זאת בהבנה. הוא ממש לא היה היחיד. הרבה מאוד אנשים בסין גילו את הפאלון גונג באותה תקופה והחלו לתרגל את השיטה. הם נמשכו אל הלימוד המוסרי המבוסס על הערכים אמת, חמלה וסובלנות, והציבור בסין הכיר בתרומה שלה לשיפור בריאותם של האנשים המתרגלים אותה.

הבעיות התחילו, כשסקר שערך משרד הספורט הסיני לקראת סוף שנות ה-90, מצא כי למעלה מ-70 מיליון איש מתרגלים פאלון גונג בסין – מספר שעלה על כמות חברי המפלגה הקומוניסטית. כשהנתונים הגיעו לאוזניו של מנהיג סין דאז ג׳יאנג דזה מין, הוא לא היה מרוצה. הוא חש מאוים באופן אישי מהפופולריות העצומה של הפאלון גונג.

"האם ייתכן שאנו, חברי המפלגה הקומוניסטית, המצוידים במרקסיזם, במטריאליזם ובאתאיזם, לא מסוגלים להביס את הפאלון גונג הזה?", הוא כתב באותה תקופה במכתב שהופץ לראשי המפלגה הקומוניסטית.

ב-20 ביולי 1999 הוא הפך את דבריו למעשים – ג׳יאנג אסר לתרגל פאלון גונג בסין והורה לאסור את המתרגלים, בתואנה שמדובר בכת המהווה סכנה לציבור (טענה שקשה למצוא לה תומכים מחוץ לסין).

ג'יאנג דזה-מין מביט בשעון. נראה שימיו ספורים, והפשעים שביצע עומדים להיחשף | תמונה: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

ג'יאנג דזה-מין מביט בשעון. נראה שימיו ספורים, והפשעים שביצע עומדים להיחשף | תמונה: Goh Chai Hin/AFP/Getty Images

כדי להפוך את מעשיו ללגיטימיים הוא גרם לדה-הומניזציה של מתרגלי השיטה באמצעות תעמולה, שהופצה דרך כלי התקשורת והגיעה לכל פינה. תלמידים אולצו ביומם הראשון בבית הספר לחתום על פיסת נייר המצהירה על השיטה כ"דת סוטה", ומתרגלי השיטה בודדו, נכלאו ועונו. מסמכים פנימיים של המפלגה שהודלפו והגיעו לאפוק טיימס אף מעידים כי ג׳יאנג הנחה בכתב ״לחסל את הפאלון גונג״.

גם מנהיגי המפלגה ובכירי ממשל זכו ליחס דומה. לרבים מהם היו בני משפחה או קרובים שתרגלו פאלון גונג והפכו בן לילה לאויבי המדינה. וואנג הוא דוגמה לכך. הוא היה הראשון במפלגה שגורש בגלל קשריו לפאלון גונג. הוא נושל מתפקידו הבכיר ומכל זכויותיו כחבר במפלגה, הושפל לעיני עמיתיו, הוחזק במאסר בבידוד והיה נתון לחקירות ממושכות.

במשך כעשור הוא שלח מכתבים לאנשי מפלגה בדימוס ולמנהיגי המפלגה במטרה להגן על הפאלון גונג. במכתביו גינה את ג׳יאנג דזה-מין. את כל המכתבים כתב ושלח מדירה בבייג׳ינג בה הותר לו לשהות במשך תשע שנים מאז פרוץ הרדיפה. וואנג מאמין כי זכה לרחמים יוצאי דופן בזכות הפטרון שלו, מי שהיה חבר הוועדה המתמדת של הפוליטבירו, וויי ג׳יאן-שינג.

אולם ב-2008 נגמרה הפרוטקציה והוא הורשע באשמת "שימוש בארגוני כפירה דתיים במטרה לחתור תחת החוק", ונשפט לארבע שנות מאסר. עוד בטרם הועבר לבית הכלא צ׳ין-ג׳נג בבייג׳ינג הוא כבר בילה מעל 532 ימים במרכזי מעצר שונים בסין.

שיטת "יד רוחצת יד"

כשג׳יאנג דזה-מין החליט להוציא לפועל את הרדיפה ב-1999 הוא גילה שלא הכול הולך לו חלק – בתחילה הוא לא זכה לתמיכה מצד הנהגת המפלגה. מתוך מצוקה, הוא החל לגייס לשורותיו פוליטיקאים שהסכימו להוציא לפועל את הוראותיו, והבטיח שיקדם אותם בתוך המפלגה, בשיטת "יד רוחצת יד". הפשעים שביצעו מאז אנשים אלו, כשרדפו מיליוני מתרגלי פאלון גונג, רבים מהם עד מוות, מקנים להם את הכינוי "מחנה הדמים".

אחת הדוגמאות הבולטות הוא בו שי-לאי, שנחשב לכוכב העולה בשורות המפלגה. הוא קודם בתוך ארבע שנים מתפקיד ראש עיר, למושל פרובינציה ולשר מסחר. בביוגרפיה של בו שי-לאי נכתב איך מנהיג סין ג׳יאנג דזה-מין ציווה עליו כך: "אתה חייב להפגין את הקשיחות שלך בטיפולך בפאלון גונג. זה יהיה ההון הפוליטי שלך".

ידוע כי בתקופתו של בו כמושל פרובינציה, הוא הקצה סכום עתק לבנייה מחדש של בתי כלא. אחד מהם היה מחנה העבודה בכפייה מא-סאן-ג׳יא, שאותו הרחיב עד שהפך לעיר הכלא הראשונה בסין. המחנה היה לגיהנום עלי אדמות עבור האסירים, רבים מהם מתרגלי פאלון גונג. אלפי דיווחים בדבר עינויים הגיעו ממנו, והתפרסמו באתרים האוספים עדויות על הרדיפה.

מתרגלי פאלון גונג במחאה שקטה מחוץ לסין, מציינים את קורבנות הרדיפה | תמונה: Benjamin Chasteen/Epoch Times

מתרגלי פאלון גונג במחאה שקטה מחוץ לסין, מציינים את קורבנות הרדיפה | תמונה: Benjamin Chasteen/Epoch Times

כדי להוציא לפועל את הרדיפה באופן יעיל, מבלי שאף אחד יפריע, ג׳יאנג דזה-מין הקים גוף מפלגתי חדש בשם ״משרד 610", המוציא לפועל את מבצעי החטיפה, מחנות העבודה והעינויים. יש המכנים אותו ״הגרסה הסינית לגסטפו״. במקביל הוא גם הקים את ״הוועדה לענייני פוליטיקה וחוק״ – גוף חדש שקיבל שליטה על "המוסד", על "השב״כ", על המשטרה ועל כוחות ביטחון הפנים של סין. בראש הגוף הוא הציב את נאמנו, ג׳ואו יונג-קאנג.

אנשיו של ג׳יאנג גם החלו לחדור לרמות הגבוהות ביותר בממשל ובפוליטיקה הסינית, למערכת המשפט, לצבא ולמשטרה.

ב-2002 הסתיימה הקדנציה של ג׳יאנג דזה-מין כמזכ״ל המפלגה וכמנהיג העליון שלה, והוא הוחלף בהו ג׳ין-טאו. אולם בשל חששו כי לאחר פרישתו הוא יאבד מכוחו, הוא הגדיל את כמות החברים בוועדה המתמדת של הפוליטבירו, משבעה חברים לתשעה, וצירף אליה שניים מאנשי שלומו. כך הצליח להטיל וטו על כל החלטה.

כך גם המשיכו להתרחב ולהתגבר הפשעים במשמרת של הו ג׳ין-טאו, אף על פי שלא תמך בקו שהוביל ג׳יאנג דזה-מין. השליח המיוחד של האו״ם לנושא עינויים, מנפרד נובאק, מצא בביקור שערך בסין ב-2005 כי שני שלישים ממקרי העינויים המדווחים במחנות העבודה בכפייה היו של מתרגלי פאלון גונג.

ב-2006 אפוק טיימס חשף לראשונה עדויות לקצירת איברים בכפייה ממתרגלי השיטה ולסחר בהם. וביוני 2016 יצא דו"ח עב כרס שחיברו שני עורכי דין קנדיים ועיתונאי חוקר, הסוקר את בתי החולים ברחבי סין שבהם על פי העדויות מתרחשת קצירת איברים, ומעריך שעד 1.5 מיליון איש נרצחו עבור איבריהם. שוב, רובם מתרגלי פאלון גונג.

הגלגל מסתובב

אולם שום דבר לא יכול להימשך לתמיד. בבוקר בהיר אחד של פברואר 2012, נעלם מביתו וואנג לי-ג׳ון, מפקד משטרת צ׳ונג צ׳ינג, ובכיר ב"מחנה הדמים". התברר שוואנג עלה על רכב אזרחי ונסע במשך ארבע שעות לעיר הסמוכה צ׳נג דו, נכנס לקונסוליה האמריקנית, העביר מסמכים המפלילים בכירים ב"מחנה הדמים" וביקש לערוק לארה״ב. האמריקנים הסגירו אותו בחזרה לממשל המרכזי בבייג׳ינג, שם הוא נחקר, נאסר והושלך לכלא.

בריחתו של וואנג לקונסוליה האמריקנית והמסמכים שהעביר הובילו לתחילתה של מערבולת פוליטית בסין. מאז אותו אירוע, בכירים במפלגה הקומוניסטית החלו ליפול בזה אחר זה, נחקרו והושלכו לכלא.

מנהיג סין שי ג'ין-פינג | תמונה: Greg Baker/AFP/Getty Images

מנהיג סין שי ג'ין-פינג | תמונה: Greg Baker/AFP/Getty Images

שי ג׳ין-פינג, שעלה לשלטון בנובמבר של אותה שנה, ניצל את המגמה. מאז שתפס את מושכות הפיקוד, הוא החל "לנקות" בשיטתיות את אנשי מחנה הדמים, בזה אחר זה וקרא לכך "מערכה למלחמה בשחיתות".

אחד הבולדוזרים הראשונים שהפיל היה ג׳ואו יונג-קאנג, נציגו הנאמן ביותר של ג׳יאנג דזה-מין בשלטון, והאיש שעומד בראש מערך בטחון-הפנים שמוציא לפועל את החטיפות והעינויים. ג׳ואו נחשב לאחד האנשים החזקים ביותר בסין.

לפני שקודם בסולם הדרגות, ג׳ואו הטמיע בלהט את מדיניות הרדיפה נגד הפאלון גונג. במחוז סיצ׳ואן לדוגמה, שם הוא שימש כמזכיר המפלגה, הוא נאם בקביעות אודות הצורך לאחד את כל הסוכנויות ב"מאבק נגד הפאלון גונג".

בולדוזר נוסף ש"נוקה" היה לי דונג-שנג, ראש משרד 610 – אותו "גסטפו סיני" לתיאום מסע הרדיפה נגד הפאלון גונג. לפני שהובא למעצר, לי מיעט להזכיר בפומבי את תפקידו כראש משרד 610, ובמקום זאת נשא בתואר "השר לביטחון הציבור", שהיה תפקידו הממלכתי הרשמי. אולם בעת ההכרזה על הדחתו, הוזכר תפקידו במשרד 610 כמרכזי יותר.

במקביל לניקוי אנשי "מחנה הדמים", שי ג׳ין-פינג החליט לבצע את אחת הרפורמות הגדולות שידעה סין – סגירת מחנות העבודה בכפייה הידועים לשמצה. אולם זה לא היה מהלך פשוט כל כך. אנשיו של ג׳יאנג דזה-מין, שרבים מהם עובדים באותם מחנות, המשיכו לרדוף את הפאלון גונג גם לאחר שניתנה ההוראה.

מה יקרה ביום בו ג'יאנג דזה-מין יעמוד לדין על הפשעים נגד האנושות שביצע?

אתרי אינטרנט האוספים עדויות על הרדיפה דיווחו במקביל לרפורמה כי מספר האנשים הנשלחים למחנות עבודה בכפייה אכן צנח בחדות, אולם במקביל עלה בחדות מספר האנשים הנשלחים לבתי סוהר. בחלק מהמקרים הוחלף שמו של מחנה העבודה בכפייה – ל״בית כלא״ או ל״מרכז לטיפול בהתמכרות״, בעוד שהוא המשיך לנקוט בעבודה כפויה.

המפלגה הקומוניסטית לא פרסמה נתונים רשמיים, אולם לפי שין-חואה, סוכנות החדשות של המפלגה, ״נענשו״ עד היום עשרות אלפי פקידי ממשל בדרגות שונות. רבים מהם יושבים כעת בכלא.

ג׳יאנג הובא למעצר

"המצב כיום הוא שעל פני השטח, נראה ששי ג׳ין-פינג עומד בראש המשטר הסיני. אבל למעשה יש [עדיין] מטה נוסף שמקבל החלטות בתוך הנהגת סין – מטה מחתרתי בהובלת מנהיג סין לשעבר, ג׳יאנג דזה-מין", אומר שין דזה-לינג בראיון לרשת הטלוויזיה NTDTV, שכתביה עובדים עם אפוק טיימס.

שין אינו "סתם אחד". במשך שנים הוא ניהל את דסק המערכת של "האוניברסיטה לביטחון לאומי" (National Defense University) – המוסד העליון שמכשיר אנשי צבא וכפוף לצבא סין. הוא מסביר שג׳יאנג דזה-מין ממשיך להחזיק בכוח רב מאחורי הקלעים, גם אחרי פרישתו, ושהחלטות רבות שמקבל המשטר הסיני הן ביטוי של המאבקים בין המטות (המחנה של שי ג׳ין-פינג מול "מחנה הדמים").

מימין: ג'ואו יונג-קאנג, ראש שירותי הביטחון של סין ויד ימינו של ג'יאנג דזה-מין. | תמונה: SFT HQ/Flickr

ג'ואו יונג-קאנג, ראש שירותי הביטחון של סין ויד ימינו של ג'יאנג דזה-מין. | תמונה: SFT HQ/Flickr

עדות לכך אפשר למצוא לדבריו בהרכב הוועדה המתמדת של הפוליטבירו – הגוף העליון והחזק ביותר בסין: שלושה מתוך שבעת חברי הוועדה הם אנשיו של ג׳יאנג (ג׳אנג דה-ג׳יאנג, ליו יון-שאן וג׳אנג גאו-לי).

"ג׳יאנג חפר לעצמו קבר כשהחליט במשך יותר מעשור לרדוף את הפאלון גונג ולהוציא לפועל את קצירת האיברים, שזה פשע נגד האנושות", אומר שין, וטוען שהסיבה שאנשיו של ג׳יאנג לא מוצאים להורג, אלא רק נשפטים לתקופות מאסר ממושכות, היא כדי שהם ישמשו כעדים חיים במשפטו הקרב של ג׳יאנג עצמו.

"כשנגזר מאסר עולם על ג׳ואו יונג-קאנג (ראש שירותי ביטחון הפנים ונאמנו של ג׳יאנג, א"ל), ג׳יאנג רצה שהוא יוצא להורג", מספר שין. "במכתב שהוא כתב לוועדה המתמדת של הפוליטבירו הוא הבהיר במפורש שזו דעתו. הסיבה לכך היא שפקודות רבות שניתנו לרדוף את מתרגלי הפאלון גונג ולקצור מהם איברים, ניתנו על ידי ג׳יאנג ישירות לג׳ואו יונג-קאנג – שהוא כעת עדות חיה לפשעים נגד האנושות. יהיה לו שימוש חשוב בהמשך".

למעלה: הפגנה מחוץ לסין נגד ג'יאנג דזה-מין | תמונה: Ma Youzhi/Epoch Times

הפגנה מחוץ לסין נגד ג'יאנג דזה-מין | תמונה: Ma Youzhi/Epoch Times

לג׳יאנג דזה-מין יש בעיה נוספת, מסביר שין: הציבור הסיני מתחיל להתעורר – למעלה מ-200 אלף תושבים הגישו נגדו תביעות בבתי המשפט בסין, דבר שלא התאפשר בעבר בגלל שליטתו על בתי המשפט. "המספר הזה משקף את מה שרוצה הציבור הסיני. זה מעולם לא קרה בהיסטוריה. הניגוד בין מה שקרה אז לבין מה שקורה היום מראה שסין נמצאת רגע לפני שינוי פוליטי גדול מאוד".

אבל גם היום, התביעות לא תמיד מתקבלות יפה וידו הארוכה של ג׳יאנג עדיין מורגשת בקרב קציני משטרה ופקידי בתי המשפט. בנוסף, המפלגה עדיין לא ביטלה את מדיניות הרדיפה נגד הפאלון גונג.

רק בספטמבר האחרון, קציני משטרה בפרובינציית ליאו-נינג דחפו מתרגלת פאלון גונג בשם וו דונג-הווי במורד גרם מדרגות במקום עבודתה, כעונש על כך שהגישה תלונה נגד ג׳יאנג. לאחרונה הם סחטו 15 אלף יואן מאביה (2,300 דולר, שהם כ-25 אחוז מהשכר השנתי הממוצע של עובד עירוני בסין, א"ל).

השאלה כעת היא כמה זמן עוד תוכל להימשך הרדיפה נגד הפאלון גונג, ומה צפוי לקרות בהמשך. באוגוסט 2015 פנה גורם בכיר בממשל הסיני לעורך במהדורה הסינית של אפוק טיימס, ועדכן אותו שג׳יאנג דזה-מין ושני בניו נמצאים "תחת שליטה", כלומר תנועתם הוגבלה. מטרתו של אותו גורם הייתה להעביר מסר לתומכיו של ג׳יאנג במשטר הסיני, שיתכוננו ליום שבו שי ג׳ין-פינג יעצור באופן רשמי את ג׳יאנג.

כעבור כמעט שנה, בתחילת יוני 2016, מקור בממשל הסיני עדכן את המהדורה הסינית של אפוק טיימס שבנו של ג׳יאנג (ג׳יאנג מיאן-הנג) מוחזק במעצר בית במיקום סודי בפרוורי שנגחאי. מותר לו לצאת רק כדי לשאוף אוויר. לדברי המקור, הוא ראה את זה בעצמו דרך "מכשיר השגחה".

לא חלף שבוע, וב-16 ביוני דיווח מקור נוסף לאפוק טיימס שג׳יאנג דזה-מין עצמו נלקח ממקום מגוריו והועבר תחת מעטה סודיות למעצר במתחם צבאי בבייג׳ינג. לדברי המקור, הוא עצמו ליווה את ג׳יאנג למעצר, לצד כמה מאבטחים ואנשי ממשל.

מה יקרה ביום שבו ג׳יאנג יעמוד למשפט וייחשפו הפשעים שביצע נגד האנושות? ואיך יגיב לכך הציבור בסין שהאמת הוסתרה ממנו כל כך הרבה זמן?

השתתף בהכנת הכתבה: מת׳יו רוברטסון

 

רווח כפול: למה בכל העולם משקיעים באג'נדות חברתיות?

$
0
0

shutterstock - רווח כפול

בשנת 2014 כבש את הרשת סרטון שזכה עד כה לכ-62 מיליון צפיות, והמצולמים בו התבקשו לבצע פעולות ספורטיביות "כמו ילדה". נשים, נערות ונערים שנענו לבקשה, רצו או חבטו בחולשה ובאופן מעורר גיחוך. לעומת זאת, ילדות קטנות דווקא עשו זאת בעוצמה ובביטחון.

הצופים בסרטון שיצרה חברת אולווייז לא יכולים להתעלם מהמסר הנשי המעצים שבחרה החברה לשדר. החברה המשיכה את הקו עם סרטונים נוספים שהוכיחו שאימוג'ים מבוססים על סטריאוטיפים מגבילים.

גם אתר האינטרנט האמריקאי "באזפיד", שנחשב למעצמת מדיה, מקדם שוויון בין המינים, וקורא לאתרים אחרים ללכת בעקבותיו. הדוגמאות האלה מייצגות קונספט שהולך ומתרחב ברחבי העולם, שבמסגרתו חברות מסחריות מגלות אחריות תאגידית ומקדמות מסרים חברתיים.

האחריות החברתית שמאמצות חברות רבות, בהן גם תאגידי ענק, לובשת צורות שונות. אחת הבולטות שבהן היא "השקעה אחראית", או "השקעה ירוקה", המכונה SRI (Socially Responsible Investing). הכוונה להשקעות פיננסיות אשר מושפעות מקריטריונים חברתיים, סביבתיים ואתיים, בנוסף לשיקולי הרווחיות.

זוהי תופעה עולמית הולכת ומתרחבת של משקיעים שקובעים את הרכב תיקי ההשקעות שלהם בהתאם לקריטריונים שהם בוחרים על-פי השקפת עולמם וחזונם החברתי והכלכלי. רבים מסרבים להשקיע בחברות שעיסוקם נוגע לייצור והפצת נשק, טבק, אלכוהול ופורנוגרפיה ובוחרים, במקום זאת, להשקיע בתאגידים המקפידים על זכויות אדם, קידום נשים, איכות הסביבה, קיימות, צדק חברתי, ניהול תקין, בטיחות והעסקה הוגנת.

לכאורה מדובר בשיקולים חברתיים ומצפוניים בלבד, אך בפועל יש להם השלכות משמעותיות גם על רווחיות ההשקעה. רווחיותה של חברה שתתגלה בעתיד כמי שעוסקת בפעילות שלילית או שפוגעת בעובדיה עשויה להיפגע. מצד שני, לחברות שייהנו מתדמית חברתית טובה, ישנם סיכויים גבוהים להצליח, ולכן ההשקעה בהן כדאית.

SRI בעולם

ניצני הגישה הופיעו כבר במאה ה-18 בפילדלפיה שבארצות הברית מתוך רצון להימנע מתמיכה בסחר עבדים. 200 שנה לאחר מכן התנגדו רבים להשקעה ביצרני הנפלם במחאה על הנעשה במלחמת וייטנאם. בהמשך, שלטון האפרטהייד בדרום אפריקה היווה דגל אדום וגרם לרבים בעולם לסרב להשקעות במדינה.

בארצות הברית ובמדינות אירופה נתח ההשקעות על-פי אסטרטגית SRI הולך וגדל במהירות. אחד המהלכים המשמעותיים בהטמעת השיטה נעשה ב-1984, עם הקמתו של US SIF, פורום ההשקעות האחראיות בארצות הברית.

מהדוח האחרון שפרסם הפורום, עולה כי בשנת 2014 השקיעו גופים שבחנו שיקולי SRI בהשקעותיהם בארצות הברית כ-6,500 מיליארד דולר, זאת לעומת כ-500 מיליארד דולר ב-1995. בין התאגידים שנחשבים בעלי אחריות חברתית נמנים מיקרוסופט, ג'ונסון אנד ג'ונסון ו-M3.

במטרה לעודד את התופעה, הוציא האו"ם ב-2006 מסמך עקרונות להשקעה אחראית (PRI). "אנו מאמינים כי מערכת פיננסית עולמית שהיא יעילה מבחינה כלכלית ובת קיימא, הכרחית עבור יצירת ערך לטווח ארוך", נכתב בהצהרה שעליה חתומים מנהלי ארגונים כלכליים גדולים ממדינות שונות, במסגרתה הם מתחייבים להציג דוח על ההשקעה האחראית שלהם אחת לשנה.

נכון לדצמבר 2015 חתמו על המסמך כ-1,400 גופים מ-52 מדינות שמנהלים נכסים בהיקף של כ-60 טריליון דולר. בין החותמים גם מורגן סטנלי, קרדיט סוויס, גולדמן זאקס וג'יי פי מורגן.

היכולת לעקוב אחרי ביצועיים פיננסיים של חברות מושקעות מקלה על קבלת ההחלטות של משקיעים, אולם קשה יותר למדוד ולנתח את הערכים החברתיים של אותן חברות ולתרגם אותם למכשיר שיסייע למשקיעים. לצורך כך הוקמו בשנים האחרונות מדדים שונים ששמים דגש על האחריות החברתית של החברות, ומסייעים להעריך את ביצועיהן העתידיים.

יותר ויותר חברות מבינות את עוצמת הכלים האלה, משתפות פעולה עם המדדים החדשים ומעבירות להם דוחות. מחקר מסכם שפרסם דויטשה בנק מצא שמרבית המחקרים בתחום מעידים על כך שחברות שזוכות לדירוג גבוה במדדים החברתיים מניבות תשואות טובות יותר. ישנם חוקרים שטוענים כי הסיכון בהשקעה במניות אלה נמוך יותר.

אבל לא תמיד הכל ורוד. ההשוואות בין "מדדים חברתיים" (כלומר כאלה שמעניקים משקל רב לגופים שמגלים אחריות חברתית) ובין מדדים רגילים של מורגן סטנלי (MSCI), העלו שבמדינות מתפתחות נמצא פער משמעותי לטובת ביצועי "המניות החברתיות", בעוד שבארצות הברית המדדים הרגילים הובילו ביחס למדדים החברתיים. ההסבר לכך נעוץ בקריטריון של ניהול תקין: במדינות מתפתחות קיים פער דרמטי בין חברות בעלות ניהול תקין לבין חברות רגילות. במדינות המפותחות, הפער הזה מצטמצם ומבטל את היתרון של החברות שבהן יש ניהול תקין במדדים החברתיים.

בעיה נוספת היא הקושי למדוד את הצלחת ההשקעה החברתית, מפני שבדרך כלל התועלת הסביבתית או החברתית תשפיע על ביצועי המניה רק לאחר כמה שנים. אפשר גם לתהות איך נקבעת מידת התרומה החברתית של הגוף המושקע – על פי השקפת עולמו של מי? מה גם שפעמים רבות דירוג הערכיות נקבע על פי דיווחי החברה עצמה, ויתכן שאלו כלל לא אמינים.

מה קורה בישראל?

היקף השקעות SRI בישראל עדיין מצומצם מאוד, והתחום נמצא בחיתוליו בעיכוב ניכר אחרי ארצות הברית ואירופה. בעלי נכסים ומנהלי השקעות מוסדיים ישראליים טרם חתמו על אמנת האו"ם בנושא, שעליה חתומה רק חברת מחקר ישראלית אחת. בהיעדר כלים מתאימים, היכולת להשוות בין הנתונים החברתיים של הגופים בישראל מוגבלת. המחקרים בתחום עדיין מעטים, בעוד שבדיקה עצמאית כזאת היא תהליך יקר למדי.

אך למרות זאת, בהחלט נראית בישראל תחילתה של התעוררות, ואחת לתקופה נולדת יוזמה חדשה שמעודדת אחריות תאגידית. כך למשל, בית ההשקעות אלטשולר שחם מנהל קרן חברתית. כמו-כן, בית ההשקעות חרט על דגלו את נושא איכות הסביבה.

יוזמות אחרות בתחום מציעות לציבור החרדי והדתי "תיק השקעות כשר", שתואם את השקפת עולמם. מנהלי תיקים אלה מבטיחים השקעה תוך הקפדה על מצוות כמו איסור הלוואה בריבית ושמירת שבת וכשרות.

מדד "מעלה", שהושק ב-2005 בשיתוף הבורסה לניירות ערך, הוא מעין חלופה ישראלית לשלל המדדים החברתיים הפעילים בעולם. המדד מעדכן אחת לשנה את רשימת 30 החברות הציבוריות המובילות את דירוג ארגון מעלה לאחריות חברתית.

כלי רלוונטי נוסף הוא מדד ההשפעה הסביבתית של חברות ציבוריות שמנהל המשרד להגנת הסביבה, ומספק אינדיקציה על הביצועים הסביבתיים של חברות בעלות פוטנציאל לסיכון. ציון גבוה במדד זה משקף רמת סיכון גבוהה ועשייה סביבתית נחותה. תיקון לחוק ניירות ערך מחייב חברות ציבוריות לדווח במסגרת הדוח השנתי שלהן על סיכונים סביבתיים שהן יוצרות.

עם הפנים לעתיד

ניתן להניח שמגמת הגידול בהשקעות בארגונים בעלי אחריות חברתית תמשיך לגדול בכל העולם וגם בארץ. ככל שירבו המשקיעים הישראלים שמתעניינים בפרמטרים חברתיים, אפשר לשער שייערכו יותר מחקרים בתחום ויתווספו כלים שיסייעו לקבל החלטות מתאימות. אם יוכח לאורך זמן שההון שהקצו המשקיעים תרם הן לתהליכים ערכיים והן לשגשוג של הגוף המושקע, כך יגבר האמון בהשקעה אתית. וככל שאותן השקעות יציגו רווחים פיננסיים מובהקים למשקיעים, כך יגדל נפח התופעה.

הלך הרוח של חברות הביטוח: שמרנות או חדשנות?

$
0
0
תמונה: shutterstock

תמונה: shutterstock

אחד מסוכני הביטוח המוכרים ביותר בתרבות הפופולארית הוא ריצ'ארד גילמור, אביה של לורליי וסבה של רורי מהסדרה המדוברת "בנות גילמור". ריצ'ארד הוא צאצא למשפחת צליינים אמריקאית שהגיעה עם המייפלאואר והוא התגלמות השמרנות, היציבות והערכים הישנים. אין זה מפתיע שהמקצוע שנבחר לו הוא ביטוח.

קל להבין את הרקע לדימוי הזה. חברות ביטוח מבקשות לשדר תחושה של יציבות שתעודד את הלקוח לסמוך על כך שהן יהיו שם בשבילו בעת צרה. בנוסף, התמסדותו של הביטוח, קרי, השינוי שעבר הקונספט, מאקט קהילתי למוצר מסחרי, הבנתה אותו כפרופסיה בעלת עולם ידע רחב ושלם.

הן עשויות לרכוש את האמון הזה, בין היתר, דרך הבלטת גודלן וההיסטוריה הארוכה שלהן. ההיסטוריה משחקת תפקיד חשוב גם בתהליכי העבודה של אותן חברות: כדי להעריך ולנהל סיכונים, חברות הביטוח מסתמכות על נתונים קיימים המתארים את המציאות היום ובעבר. במובן זה, אפשר לומר שחברות הביטוח הן מלכתחילה "שבויות" של העבר. 

ביטוח בכלל הוא מוסד חברתי המספק צורך אנושי בסיסי – הצורך להתכונן לאסון. כדי להתמודד עם הצורך הזה קהילות כוננו לאורך ההיסטוריה מנגנונים שאפשרו לחלק את הסיכון להפסד בתוך קהילה או קבוצה של יחידים, כך שהיחיד לא יצטרך להתמודד עם הפסד לבדו. יחד עם זאת ועל-אף שלדימוי השמרני יש בסיס, הוא רחוק מלתאר במדויק את תחום הביטוח. מוסדות הביטוח שאנחנו מכירים היום מתאימים להקשר הכלכלי והחברתי המודרני שאותו הם עזרו לעצב.

לאורך ההיסטוריה מתועדים מנגנוני ביטוח שונים המותאמים להקשר ההיסטורי, הכלכלי והחברתי שבו הופיעו. מהאחריות הקהילתית שבאה לידי ביטוי במצוות לקט פאה ושכחה, ועד ביטוח לאומי של המדינה המודרנית וביטוח רכב של השוק הפרטי והעולם המתועש. הביטוח הממוסד, על-אף הדימוי השמרני, נדרש להתחדשות מתמדת בשל חידושים טכנולוגיים מאז היווסדותו במאה ה-17. כך למשל, המצאת כלי תחבורה ממונעים הולידה לימים את הצורך בביטוח רכב. מנגנוני ביטוח דומים במובן זה לגשרים – מבנים המספקים מאז הופעתם ועד היום צורך אנושי דומה (הצורך לגבור על מכשול פיזי) בעודם משתנים בהתאם לשינויים כלכליים, טכנולוגיים ותרבותיים. מגשרי הקשתות הרומיים ועד לגשרים התלויים של המאה ה-20.

שינויים כלכליים, חברתיים וטכנולוגיים הולידו לאורך ההיסטוריה חידושים בצורת ההתמודדות החברתית עם אסון, ובתורם הביאו החידושים הללו לשינויים חברתיים נוספים. כך למשל, מחלקות כיבוי האש הראשונות בהיסטוריה הוקמו על ידי חברות שסיפקו ביטוח נגד שריפה. החברות שהוקמו שנים ספורות לאחר השריפה הגדולה בלונדון (1666) הקימו את מחלקות כיבוי האשר כדי להגן על הנכסים שבוטחו על ידן.

תמונה: shutterstock

תמונה: shutterstock

הדימוי של תחום הביטוח בתרבות העכשווית ניזון כנראה גם מן העובדה שלאורך המחצית השניה של המאה ה-20 ועד תחילת שנות ה-2000 שמרה תעשיית הביטוח על יציבות יחסית. המגמה השתנתה בשנים האחרונות והיום חדשנות היא אחד הנושאים הבוערים ביותר על סדר יומם של מבטחים. לדברי מחברי הדו"ח של מרכז IBM לערך עסקי שעסק בנושא, ההתפתחויות הטכנולוגיות המהירות של השנים האחרונות עומדות ברקע לשינוי, בכך שהן משפיעות גם על תעשיית הביטוח ומכריחות אותה לקדם חדשנות. ברוח זו, רוב חברות הביטוח שהשתתפו בסקר בינלאומי שערכה חברת KMPG ב-2015 העריכו שהצלחת הארגון בעתיד תלויה ביכולת שלו להקדים את מתחריו בפעולה חדשנית.

קשה לדבר על חדשנות בביטוח או להבין את התפתחויות המרכזיות בתחום מבלי להגדיר למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים חדשנות. אמנון לבב, מנכ"ל חברת SIT, הציע ב-2014 תשובה פשוטה ואלגנטית לשאלה כשאמר שחדשנות היא "היכולת לחשוב ולפעול אחרת באופן מועיל". אם נאמץ את התשובה הזו נוכל להמשיך ולשאול – מה מניע חשיבה ופעולה אחרת בתחום הביטוח בישראל ובעולם, כיצד פועלים וחושבים אחרת ארגונים בתחום הביטוח וכיצד חברות גדולות מאמצות תרבות ארגונית חדשנית?

בבואנו לחשוב על המנוע של תהליכי חדשנות כדאי לעקוב אחר הקבוצות השונות שעבורן תהליכים כאלה יכולים להיות "מועילים" ברוח ההגדרה של לבב. פעולה ומחשבה חדשנית יכולות למשל להציע מענה לצרכים של לקוחות פוטצניאליים (אפילו כאשר מדובר בצרכים שעדיין לא תורגמו לדרישה של ממש) מחד גיסא, ולצרכים של ארגונים המבקשים לפרוץ את גבולות השוק בתוכו הם פועלים מאידך גיסא. התפתחויות טכנולוגיות חדשות עשויות לזרז הופעת דרישות חדשות כאלה (חשבו למשל על השפעת המכונית על תעשיית הביטוח), אך גם להוות בסיס לפיתוח דרכי פעולה חדשות.

דוגמא להתפתחות המשלבת את כל הגורמים הללו אפשר למצוא בתחום ה"מיקרו ביטוח" (Microinsurance): ביטוח עבור אוכלוסיות בעלות הכנסה נמוכה (בדרך כלל מי שהכנסתם קטנה מ-4$ ליום) שמבוסס על תשלומי פרמיה נמוכים המותאמים לצרכים, להכנסה ולרמת הסיכון של המבוטחים. זהו אחד התחומים המתפתחים בתעשיית הביטוח העולמית. לפי הערכות, מספר בעלי פוליסות המיקרו-ביטוח גדל מכ-78 מיליון ב-2007 ל-263 מיליון ב-2013. התפתחות התחום חייבה את ספקי הביטוח לשנות וליעל את דרכי הפעולה שלהן, על-מנת להפחית עלויות ולהגדיל את הגישה של אוכלוסייה רחבה למוצרים החדשים. לשם כך רתמו החברות טכנולוגיות חדשות, למשל כאלה שמאפשרות לצרכנים לרכוש ולנהל את פוליסת הביטוח שלהם דרך הטלפון הנייד.

מיקרו-ביטוח מבטא שינוי מהותי בצורת העבודה והחשיבה של מבטחים, המאפשר להם להגיע לקהל לקוחות חדש תוך שמירה על היחס הבסיסי בין ספק ביטוח מוסדי לבין לקוח פרטי. שי ויניגר ודניאל שרייבר – היזמים הישראלים העומדים מאחורי סטארט-אפ הביטוחLemonade , מבקשים לבנות אלטרנטיבה שתשנה את המבנה הזה מיסודו. המוצר של Lemonade עדיין לא נחשף אך לפי הפרסומים עד כה יהיה מדובר במנגנון המבוסס על חיבור בין עמית לעמית (P2P) שעשוי לפעול באופן דומה למודל של הלוואות עמיתים. ויניגר ושרייבר מתארים את המהלך ככזה שחוזר אל ההיגיון הבסיסי של ביטוח כביטוי של מאמץ של הקהילה למען הקהילה.

פרופ' קים ב. קלארק הציע לכנות מהלכי חדשנות שמגדילים השוק ויוצרים עוד מקומות עבודה, כמו מגמת המיקרו-ביטוח, מהלכים של חדשנות "מעצימה". בשונה מהם, מהלכים שהוא מכנה מהלכי חדשנות "משמרת" הם אלה שמתבססים על טכנולוגיות חדשות על-מנת להציע מוצרים חדשים לקהל לקוחות קיים. לדברי הווארד מילס וברנרד טוביאנה מחברת Deloitte אחת הדוגמאות הבולטות למהלכים של חדשנות "משמרת" בתעשיית הביטוח היא פיתוח מוצרי ביטוח רכב מותאמים אישית.

מוצרים אלה מתבססים על טכנולוגיות המאפשרות איסוף, העברה וניתוח של מידע לגבי תנועת רכבים והתנהגות נהגים. המידע הזה בתורו משמש בסיס לבניית פוליסת ביטוח מותאמת אישית. כך, במקום פוליסה שבנויה בהתאם לסטטיסטיקה (למשל גיל או שנות הניסיון של הנהגת) חברות הביטוח יכולות להציע פוליסה מותאמת להתנהגות המאפיינת את האינדיבידואל שרכש אותה.

אחד המחסומים הגדולים העומדים בפני חברות המקדמות מוצרי ביטוח מותאמים אישית הוא החשש של צרכנים מפגיעה בפרטיותם. היה ויתקבלו על ידי ציבור רחב של לקוחות, קשה לצפות כיצד ישפיעו מוצרי הביטוח כאלה – המבוססים על מעקב צמוד אחר המבוטחים – על התנהלות נהגים בכביש. אפשר רק לשער שתהיה השפעה כזו, כפי שלחברות הביטוח האנגליות הראשונות הייתה השפעה על התפתחות של נהלים ופרקטיקות להגנה מפני סכנות שריפה.

לצד חדשנות "מעצימה" ו"משמרת", נתיב שלישי של חדשנות מאפיין תעשיות ושירותים המשתמשים בטכנולוגיות ובדרכי מחשבה אחרות על מנת לייעל את צורת העבודה שלהם אל מול הלקוחות. בענף הביטוח בישראל של השנים האחרונות אפשר למצוא דוגמאות לסוג כזה של חדשנות המקודמת הן על ידי המדינה והן על ידי חברות הביטוח. מצד המדינה – אפשר להצביע למשל על הקמת המסלקה הפנסיונית שהיא מערכת מידע מרכזית שאמורה לכלול ולהציג מידע על קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, קרנות השתלמות וביטוח חיים. לאורך זמן המסלקה אמורה לאפשר לכל לקוח לקבל מידע על החיסכון שלו ולבצע פעולות באופן פשוט.

מצידן של חברות הביטוח אפשר להצביע על השימוש בטכנולוגיות דיגיטל על מנת ליעל את מערך השירות ולצמצם את זמן ההתעסקות של לקוחות בתקריות ביטוח. דוגמא למהלך יעול כזה אפשר למצוא באפליקציות שנועדו לתת מענה ללקוחות ביטוח רכב בעת תאונה – האפליקציות המוצעות על ידי כמה חברות הפועלות בישראל נותנות ללקוחות מידע וסיוע בעת התאונה ומאפשרות למבוטח לתעד את התאונה ולהגיש פנייה אל חברת הביטוח באופן מיידי ופשוט. דוגמא אחרת אפשר למצוא בסרטוני הדרכה שמהווים כלי תקשורת פשוט, מיידי ומהיר בין לקוחות לבין חברות הביטוח ומאפשרים לחברות לסייע ללקוחות ולהעביר מסרים בדרכים חדשות.

ההתפתחויות של השנים האחרונות מלמדות מצד אחד על הגמישות והמסוגלות של תעשיית הביטוח להניע תהליכי חדשנות, ומצד שני על הדרכים בהן טכנולוגיה וחשיבה חדשנית משפיעות ומשנות את כל תחומי החיים שלנו. כשהתחום שגאוותו על הביטחון והיציבות שהוא מעניק ללקוחותיו מתחיל לחדש – ברור שהעולם כולו משתנה לנגד עיננו. לאור המרכזיות של ענף הביטוח בחיים החברתיים המודרניים, יהיה מעניין לראות כיצד ישפיעו מגמות החדשנות בעולם הביטוח בחזרה על פרקטיקות ומוסדות חברתיים נוספים.

התוכנה שמסתכלת לכם בפנים ויודעת אם תבצעו פשע

$
0
0
תמונת אילוסטרציה (להמחשה בלבד): Stanley Wood/Flickr

תמונת אילוסטרציה (להמחשה בלבד): Stanley Wood/Flickr

מה אם היינו יכולים לדעת מראש שמישהו ייכנס לבית קפה עם תת מקלע ויבצע פיגוע טרור? ומה אם הייתה לנו היכולת לדעת מבעוד מועד שנער עומד לקחת סכין ולרצוח עובר אורח ברחוב? הסטארט-אפ הישראלי Faception (פייספשן) טוען שהצליח לפתח אלגוריתם היודע לחזות בדיוק את זה, וכבר חתם על כמה חוזים עם סוכנויות ביטחון אמריקניות, האחרון שבהם בפברואר 2016. "זה כלי שמעולם לא היה לרשויות הביטחון", אומר בראיון בלעדי לאפוק טיימס שי גלבוע, מייסד ומנכ"ל "פייספשן". "זו טכנולוגיה חדשה שמביאה איתה הזדמנויות חדשות".

האלגוריתם של פייספשן כבר יודע לזהות מראש מי יכול להיות טרוריסט, מי סוחר סמים ואפילו מי פדופיל, לפי גלבוע. כל מה שהוא צריך כדי לעשות את זה ברמת דיוק של יותר מ-80 אחוז הוא תמונה של האדם.

"על סמך ניתוח מבנה הפנים של האדם אנחנו מגיעים למסקנות לגבי תכונותיו, הפוטנציאל שלו לבצע פשע, מבנה האישיות שלו או אפילו היכולת שלו להיות טוב בתחום מסוים. אנחנו יכולים לעשות את זה לאנשים בודדים או להמון".

המערכת שלנו מספקת התראה על אדם עם פוטנציאל גבוה לסחור בסמים. אם הוא מבקש ויזה, הרשויות יכולות להחליט לחקור אותו או לא להכניס אותו למדינה

אתה באמת יכול להגיד לי שאפשר לדעת מתווי הפנים של אדם אם הוא טרוריסט או פדופיל?


"אני יכול להגיד לך שהגענו לדיוק של מעל 80 אחוז במבחנים שביצענו, ושהדברים האלה מתבטאים בתווי הפנים. תווי הפנים הרי נוצרים מהדי-אן-אי של האדם. ובדי-אן-אי מקודדים המאפיינים האישיים שלנו, כולל הכוונות שיש לנו והפוטנציאל שלנו. אפשר לבדוק את זה בכלים מתמטיים. נעשו כבר מחקרים אקדמיים בתחום".

בסרטו של שפילברג מ-2002 "דו"ח מיוחד" (Minority Report) יחידת ה״טרום-פשיעה״ עוצרת אנשים שעומדים לבצע פשע, עוד לפני שהם מבצעים אותו. האלגוריתם של פייספשן יכול להביא אותנו צעד אחד לקראת תרחיש שכזה. כבר היום הוא מתריע בפני סוכנויות ביטחון שונות בעולם על אנשים עם פוטנציאל גבוה לבצע פשע, לפי גלבוע.

"המערכת שלנו מספקת התראה למשל על אדם עם פוטנציאל גבוה לסחור בסמים. אם הוא מבקש ויזה או אשרת עבודה במדינה מסוימת, הרשויות יכולות להחליט לחקור אותו או לא להכניס אותו למדינה. יש מדינות שחשד קטן – סיכוי של 20 אחוז שהוא סוחר סמים, מספיק כדי לא להכניס אותו".

שי גלבוע, המנכ״ל. משמש גם כאחראי על תחום האתיקה. מעוניין להיכנס גם לשוק הדייטינג. ״יכול להיות שמישהו יסמן שהוא לא רוצה להיות עם אדם שיש לו פוטנציאל לפשיעה. יש כאן שאלה אתית מהותית״ | צילום: ואדים ברסטצקי

שי גלבוע, המנכ״ל. משמש גם כאחראי על תחום האתיקה. מעוניין להיכנס גם לשוק הדייטינג. ״יכול להיות שמישהו יסמן שהוא לא רוצה להיות עם אדם שיש לו פוטנציאל לפשיעה. יש כאן שאלה אתית מהותית״ | צילום: ואדים ברסטצקי

אחת ההדגמות הראשונות שעשו ב"פייספשן" כדי להוכיח את יעילות הטכנולוגיה שלהם הייתה על שחקני פוקר: 50 שחקנים לא מקצועיים התחרו ביניהם בטורניר פוקר. כשהאלגוריתם של פייספשן סרק את תווי הפנים של השחקנים, הוא הצליח לחזות מי יהיו שבעת השחקנים הטובים ביותר. כל השבעה הגיעו לשלב האחרון בטורניר. "מבין שלושת הפיינליסטים, שניים חזינו נכון, והשלישי לא הסכים להצטלם", אומר גלבוע.

באופן דומה מצליח האלגוריתם לחזות, רק על בסיס מבנה הפנים של האדם, מי למשל הוא חוקר במדעים מדויקים, למי יש איי-קיו גבוה ומיהו מהמר. "אנחנו מנסים להיכנס גם לתחום של ביטחון הציבור, כמו אלימות בספורט, שהיא בעיה קשה מאוד באירופה ובדרום אמריקה. אני יכול לדוגמה לומר שלשער 8 באצטדיון וומבלי בלונדון נכנסו 20 אנשים אגרסיביים מאוד, ועוד 13 מובילי דעה, ויש שם פוטנציאל נפיץ".

אבל האלגוריתם של פייספשן לא ישמש רק גופי אכיפת חוק. גלבוע מתכנן להשתמש בו לתחומים מגוונים – החל מחינוך ועד עולם הדייטינג, שעוד נחזור לדבר עליו וגם על שאלה מהותית אחת – אילו השלכות יהיו לטכנולוגיה החדשה?

הפרופיילר

זה התחיל כשבתו של גלבוע הגיעה לגיל ההתבגרות ומערכת היחסים שלה עם אימה הפכה לקשה. הן צעקו זו על זו, הכעס הלך וגבר והקונפליקט החמיר. יום אחד חבר שמע את הצרחות. "אני לא רוצה להתערב, אבל אשתי יודעת לאבחן בעיות תקשורת בין אנשים לפי הפנים שלהם".

גלבוע הבין שאין לו מה להפסיד, ושלח לאישה את תמונותיהן של בתו ואשתו. "תוך יום הגיע פרופיל. כשהן ראו אותו, הפה שלהן נפער. האישה ערכה ניתוח אופי מדויק של בתי ושל אשתי, ואמרה איפה נמצאים הקצרים ביניהן, למה הם קיימים, ומה הסיבה שהן לא מתקשרות טוב".

הפרופיל סייע לשתיים לשפר את מערכת היחסים ולתקשר טוב יותר. "זאת הייתה תחושה של הקלה גדולה מאוד", מספר גלבוע. אבל זאת גם הייתה תחושה של הזדמנות. הראש היזמי של גלבוע החל לעבוד, והוא הבין שאם יוכל לפתח טכנולוגיה שתעשה דבר דומה, היא תוכל לשנות את העולם.

דיוויד גבריאל, הפרופיילר הראשי. איבטח בעבר שגרירים ואח״מים באמצעות היכולת לנתח תווי פנים ולזהות גורמים עוינים | צילום: ואדים ברסטצקי

דיוויד גבריאל, הפרופיילר הראשי. איבטח בעבר שגרירים ואח״מים באמצעות היכולת לנתח תווי פנים ולזהות גורמים עוינים | צילום: ואדים ברסטצקי

"גלבוע פנה אליי, ואמרתי לו: שמע, התפרצת לדלת פתוחה, הרעיון הזה מקנן בי כבר שנים רבות", נזכר דיוויד גבריאל, שהפך במהרה למייסד שותף בחברה החדשה. גבריאל היה המומחה שלימד את אותה אישה כיצד לבצע אבחון אישיות על סמך תווי הפנים. אחרי שלמד את תורת האבחון הזו, בשנות האלפיים הוא החל להציע ייעוץ, החל להרצות בנושא, וגם הופיע בכמה תוכניות טלוויזיה. "בזכות היכולת הזו גם אבטחתי שורה של שגרירים, כולל נשיא ארה"ב וסנטורים, והכשרתי מאבטחים כיצד לזהות גורמים עוינים על סמך מאפייני פנים וקול. כשאני עומד מול אדם ונותן אבחנה, אומרים לי בדרך כלל שאני מדייק ב-80 או 90 אחוז. יש גם שאומרים 100 אחוז".

קשה להאמין. בוא ננסה. מה אתה יכול להגיד עליי?


גבריאל מסתכל עליי ומתחיל לדבר. אני כותב כל מילה. כשאני קורא לאחר מכן את הניתוח שלו אני מבין כמה מדויקים היו רוב הדברים שאמר עליי. אדם שלא מכיר אותי מקרוב לא יכול לדעת את זה. למעשה, גם כמה מאלה שמכירים אותי מקרוב לא בהכרח יודעים. הוא קלע בדיוק מפתיע לאופי שלי, לנקודות החוזקה וגם לנקודות החולשה. הוא ידע להסביר למשל מה מקשה עליי כשאני מנסה לכתוב, איפה הקשיים שלי בתקשורת עם אנשים ומה בתחום העיסוק שלי עושה לי טוב. היו גם דברים פחות מדויקים, שפחות הצליחו לקלוע. עם זאת, כשחשבתי על זה לעומק, הבנתי שחלק מהם היו אכן נקודות חולשה שהיו לי בעבר והצלחתי לשנות במשך השנים. הפנים שלי, מסתבר, לא השתנו בהתאם.

גבריאל חבר בשמחה לגלבוע, והשניים המשיכו לגייס אנשים. גלבוע היה המנכ"ל, וגבריאל הפרופיילר הראשי. שחקן המפתח השלישי שהצטרף אליהם, בתפקיד סמנכ"ל טכנולוגיות שאמור להוביל את פיתוח האלגוריתם, היה ד"ר איציק וילף, בעל רקורד עשיר בניתוח תמונות ופרופיילינג.

ד״ר איציק וילף, סמנכ״ל טכנולוגיות. היה סקפטי, עד שפגש את גבריאל והגיש לו שתי תמונות של קרובי משפחה כדי שינתח אותן | צילום: ואדים ברסטצקי

ד״ר איציק וילף, סמנכ״ל טכנולוגיות. היה סקפטי, עד שפגש את גבריאל והגיש לו שתי תמונות של קרובי משפחה כדי שינתח אותן | צילום: ואדים ברסטצקי

כשווילף הצטרף הוא התקשה להאמין שניתן ללמוד על אדם רק ממבנה פניו, והחליט לבחון את גבריאל – הוא נתן לו שתי תמונות שגבריאל לא הכיר. "הראיתי לו תמונה של אשתי מגיל 18, ותמונה של קרוב משפחה", הוא מספר. "על אשתי הוא אמר שהבחורה הזו תבחר בהמשך ללמוד הוראה, דבר שהיא עצמה לא ידעה שיקרה בגיל 18. ועל הקרוב הוא אמר שמדובר באדם שהכול חייב להיעשות לפי הצורה שבה הוא רואה את הדברים – המשפט שאכן הכי מאפיין את אותו אדם.

"כאיש מדע, היה לי ברור שזה לא ניחוש. הייתי מסוקרן מאוד והסכמתי לבחון את העניין. בתהליך הדרגתי ניסינו לפתח אלגוריתם שיבצע חיזוי של דברים שונים״.

כדי לפתח את הטכנולוגיה, הם השתמשו בלמידת מכונה (Machine Learning). וילף מתאר כיצד הם הזינו למחשב מאגרי תמונות של אנשים שניתן לאפיין באופן המייחד אותם מכלל האוכלוסיה – כמו למשל אנשים עם איי-קיו גבוה הנמצאים במאגרי התמונות של הארגון הבין-לאומי "מנסה", תמונות של חוקרים בתחום המדעים המדויקים, תמונות של עברייני צווארון לבן מורשעים או תמונות של שחקני פוקר מקצועיים. כך, האלגוריתם חיפש את התכונות הייחודיות בתווי הפנים המאפיינות כל אחד מסוגי האוכלוסיה האלה.

אתה מאמין שלפני הבחירות הבאות נוכל לתת ציון למועמדים לפי רמת הפוטנציאל שלהם להיות מושחתים? או שנוכל לדעת שאולמרט הולך לגנוב, או שקצב יהיה עבריין מין?


"בדברים הרי גורל כמו אלה אנחנו לא משחררים מידע לציבור הרחב. אולי במהלך בדיקת רקע לאדם מסוים שאמור לטפל בכסף, נוכל לתת אינדיקציה שכדאי לבדוק אותו באופן מעמיק יותר. אנחנו נוהגים מאוד בזהירות באופן שבו אנחנו מפעילים את הטכנולוגיה או משחררים מידע שיש לו קונוטציות שליליות".

תווי הפנים הרי נוצרים מהדי-אן-אי של האדם. ובדי-אן-אי מקודדים המאפיינים האישיים שלנו, כולל הכוונות שיש לנו והפוטנציאל שלנו

אני מנסה להבין לאילו תחומים נוספים גלבוע מכוון את החברה. "אנחנו מאמינים שנוכל להעריך את היכולת של מישהו להחזיר הלוואה, למשל", אומר גלבוע. "כיוון נוסף הוא עולם משאבי האנוש, שבו יש חשיבות לתכונות אישיותיות. נוכל למצוא פרופיל אידיאלי של מועמד. נוכל גם לבדוק התאמה של עובד לצוות או למנהל".

אבל זה שולל ממני את ההזדמנות להשתנות. אפילו אם הייתי עבריין, אני עדיין יכול להשתקם. אבל הפנים שלי לא ישתנו. 


גלבוע: "אני חושב שהפנים שלך מייצגות את הפוטנציאל שלך, ושבאמצעות שליטה עצמית אתה יכול להתגבר על מה שפגום בך. אני למשל יכול להיות קמצן בבסיסי, אבל אתאמץ לתת טיפים גדולים מאוד. לכן אנחנו מפעילים רגולציה עצמית. זה מידע שאנחנו לא מעבירים למדינה".

היום.


"וגם לא מחר. הזכות לפרטיות היא ערך קדוש. אם אני אפר אותה, אאבד את המוניטין שלי".

הרבה טכנולוגיות שפעם היו שמורות רק לאנשים מסוימים, הפכו לנגישות לכל אחד. אמזון למשל, יצרה שירות זול ופשוט שמאפשר לכל אחד להשתמש בלמידת מכונה, אפילו מבלי שידע לכתוב שורת קוד אחת. אני יכול לדמיין שבעוד חמש, עשר או 15 שנה, מה שאתם עושים יהיה נגיש לכל תלמיד תיכון מהבית שלו.


וילף: "כן. אבל כבר היום אפשר לעשות עליך פרופיילינג רק מהאינטראקציה הדיגיטלית שלך בפייסבוק. זה כבר קיים, וזה רגיש, וזה ממוסחר. הטכנולוגיה מצעידה אותנו קדימה. יש לזה יתרונות רבים, ויש לזה גם לפעמים אתגרים. אני לא חושב שאם ניקח רעיון, ננעל אותו בקופסה ונזרוק אותו לים, נוכל לעצור את הקדמה".

50 שחקנים לא מקצועיים התחרו ביניהם בטורניר פוקר. האלגוריתם של פייספשן הצליח לחזות מי יהיו השחקנים הטובים ביותר (צילום אילוסטרציה) | צילום: Alfonso Jimenez/Flickr

50 שחקנים לא מקצועיים התחרו ביניהם בטורניר פוקר. האלגוריתם של פייספשן הצליח לחזות מי יהיו השחקנים הטובים ביותר (צילום אילוסטרציה) | צילום: Alfonso Jimenez/Flickr

דיברת על משאבי אנוש – אם יהיה להם השירות שלכם אני עלול להיות מופלה. למשל, אם יש לי נטייה מולדת לחוסר סבלנות, אבל עבדתי על זה, עשיתי מדיטציות, שיפרתי את עצמי כל החיים – האלגוריתם שלכם עדיין יגיד שאני לא מתאים לשירות לקוחות.


גלבוע: "האלגוריתם יאמר שהפוטנציאל שלך הוא להיות קצר רוח, אבל אתה דווקא רוצה לעסוק במקצוע שנדרש בו אורך רוח – האם אתה עושה את מה שנכון מבחינת המבנה האישיותי שלך?

"אם זה יהיה המצב, תוכל לומר שלמדת כלים ושיטות לניהול עצמי והשתנית, ושאתה רוצה שיבדקו אותך במבחן אחר, לא בפייספשן. אולי גם תגיד שאתה יודע שאתה קצר רוח, ושבדיוק בגלל זה אתה רוצה לטפל בעצמך במשך שלוש שנים דרך שירות לקוחות. זה הטיפול שלך".

אבל היכולת הזאת נלקחה ממני. נשללה ממני ההזדמנות מכיוון שכל מקומות העבודה בודקים אותי באמצעות פייספשן.


"אז תלך למקומות שלא משלמים לפייספשן. בנוסף, איך לדעתך יסתכל עליך מעסיק כשתבוא אליו ותאמר שאתה מודע לכך שיש לך נטייה כזאת, אבל אתה עדיין רוצה לעבוד שמונה שעות ביום ולגייס סבלנות גדולה לכך? אני הייתי מגייס אותך מיד. כי אתה מודע".

בוא נדבר רגע על הסרט "דו"ח מיוחד" – על השלב שבו הולכים לעצור אותי כי יודעים שאני עומד לבצע פשע, אף על פי שעדיין לא ביצעתי אותו. איך יראה המין האנושי כשיוכל לבוא אלי שוטר ולהגיד לי שאני הולך לבצע רצח ולעצור אותי?


"זה מהזווית של הרוצח. מה עם הזווית השנייה? אם אומרים לך שיש לך פוטנציאל להיות אלים ולקחת חיים, מה תעשה בעניין הזה? האם תהיה לך גישה לנשק? כל עוד אתה מזיק לעצמך, זה בסדר, אבל מה עם להזיק לצד שלישי. מה עם ביטחון הציבור? האם הזכות שלי לפגוע היא זכות גבוהה יותר…"

זו לא הזכות שלי לפגוע. זו הזכות שלי לחזקת החפות כל עוד לא ביצעתי עבירה.


"אני אומר שכאשר מופיעות הזדמנויות חדשות וכלים חדשים, צריך למצוא גם פתרונות חדשים להתמודדות עם העניין הזה. האם החברה תוכל ליצור מצב שבו היא תמנע ממישהו לקחת חיים כאשר נתריע שיש לו פוטנציאל גבוה מאוד לעשות זאת? האם למשל היא תוכל למנוע ממנו לקבל כלי נשק? או לשים עליו משהו שימנע ממנו להגיע למצבי קיצון? בעולם הטייס, למשל, אם הטייס מאבד עשתונות יש טייס אוטומטי".

מה ניתן לדעת עליכם באמצעות מצלמות האבטחה? "אנחנו עובדים עם סוכנויות לביטחון המולדת וביטחון הציבור בעולם״, אומר גלבוע | תמונה: Fotolia

מה ניתן לדעת עליכם באמצעות מצלמות האבטחה? "אנחנו עובדים עם סוכנויות לביטחון המולדת וביטחון הציבור בעולם״, אומר גלבוע | תמונה: Fotolia

מול אילו משרדים ממשלתיים אתם עובדים היום? 


"אנחנו עובדים עם סוכנויות לביטחון המולדת וביטחון הציבור בעולם. אני לא יכול להגיד מול מי בדיוק. אנחנו בתחרות נגד הזמן. אנחנו חותמים על חוזים נוספים ומתקרבים לעשרה בשנה הקרובה. אנחנו רוצים להיות שם כמה שיותר זמן לבד, אבל אנחנו לא נאיביים. אחרים מתקדמים לעבר היכולות האלה בצעדי ענק".

תחום נוסף שגלבוע חושב לפנות אליו הוא עולם הדייטינג. "נוכל להסתכל למשל על התאמות בין שני אנשים. יכול להיות שמישהו יסמן שהוא לא רוצה להיות עם אדם שיש לו פוטנציאל לפשיעה. יש כאן שאלות אתיות מהותיות. כרגע אנחנו לא רוצים לתת לאנשים גישה לפרטים מסוימים, אבל מצד שני זה יכול להיות משהו שמציל חיים, כי בן אדם לא רוצה להתחתן עם מישהו שירצח אותו אחרי 17 שנה. זו שאלה מוסרית קשה".

אחרי שיצליחו בתחום הביטחון, בפייספשן מתכוונים לפנות זמן לעסוק גם בתחום שהם רואים בו שליחות – חינוך. לכל תלמיד יש הדרך המתאימה ביותר עבורו ללמוד, ומערכת החינוך כיום לא מסוגלת לאפשר התאמה אישית של תוכנית הלימודים. גבריאל חווה זאת על בשרו כשנכשל במערכת החינוך. "אמרו לי שלא יצא ממני שום דבר", הוא מספר, "אז פתחתי תיק אקסטרני, לימדתי את עצמי לבגרות, ועברתי את הבגרויות בהצטיינות". כתבתי כבר בעבר על האופן שבו טכנולוגיות מתקדמות יאפשרו לבצע התאמה אישית של תוכנית לימודים לכל תלמיד, באופן שיאפשר לכל אחד להוציא מעצמו את המיטב. ניתוח האישיות על פי תווי הפנים של פייספשן עשוי להיות גורם נוסף שיאפשר זאת.

אבל לגבי תחומים אחרים, אני יוצא גם קצת מודאג מהשיחות עם מייסדי החברה הנלהבים. אם פייספשן אכן תצליח להוכיח לעולם שאלגוריתם יכול להבין את מבנה האישיות שלנו על פי מבנה הפנים, אז במוקדם או במאוחר, למפלצות הבינה המלאכותית של ענקיות הטכנולוגיה תתווסף שכבה נוספת של יכולת להבין אותנו – הפעם לא רק באמצעות ההתנהגות שלנו ברשת, אלא גם על פי מבנה הפנים שלנו, אפילו בלי שניתן את הסכמתנו לכך. ענקיות הטכנולוגיה יוכלו לנסות לרכוש את פייספשן, אבל גם יוכלו פשוט לפתח טכנולוגיה דומה בעצמן לאחר שהיא תתגלה כאפשרית ויעילה.

חברות כמו גוגל ופייסבוק כבר יכולות לדעת עלינו הרבה מעבר למה שאנחנו יכולים לדמיין. הן כבר היום יכולות לנתח ולהסיק מסקנות שונות מתמונות שאנחנו מעלים ברצון לשירותים החינמיים שהן מציעות. כבר היום הן יודעות לבצע זיהוי פנים ולהבין מיהו אותו אדם שצילמנו, גם אם לא תייגנו אותו. אני זוכר שאבי המציאות המדומה וההוגה הטכנולוגי ג׳רון לנייר הסביר לי בעבר למה הוא חושב שכל פעם שאנחנו משתמשים בפייסבוק אנחנו הורסים את סיכויי התעסוקה העתידיים שלנו. האלגוריתמים של פייסבוק, הוא הסביר, יוכלו להשתמש בתמונות שאנחנו מעלים כדי ליצור מודלים של התנהגות אנושית, ולהסיק בהדרגה עוד ועוד מסקנות שיאפשרו לחברה לפתח תוכנות אוטומטיות שיחליפו בהדרגה תפקידים אנושיים.

העתיד כפי שגלבוע, סטארטאפים שונים, ורבים בעמק הסיליקון רואים אותו, הוא עתיד שבו המכונות מבינות אותנו, ונותנות לנו תחושה אנושית שהן מכירות אותנו. גלבוע מתאר לי כיצד בזכות האלגוריתמים של פייספשן בעתיד המכונות יבינו אותי וידעו לפנות אלי בהתאם למבנה האישיות שלי. זה גם עתיד שבו המכונות מקבלות יותר ויותר החלטות בשבילנו. גלבוע חוזה כיצד רובוטים עם בינה מלאכותית שיהיו בכל בית אולי ימליצו לנו את מי לא כדאי להכניס הביתה. אולי הם לא יסבירו מה הסיבה, הוא אומר, כדי לא לפגוע בפרטיות, הם רק יגידו לנו: הבחור הזה – תיזהרו ממנו. ואנחנו? אנחנו נקשיב להם. כי מי רוצה להכניס הביתה בייביסיטר מסוכן, לא?

גופו של עיצוב

$
0
0
אדריכלית, מדענית ומעצבת. נרי אוקסמן חוקרת את החיבור בין טכנולוגיות ייצור דיגיטליות לעולם הביולוגי | צילום: Kalina Noah צילום: Kalina Noah

אדריכלית, מדענית ומעצבת. נרי אוקסמן חוקרת את החיבור בין טכנולוגיות ייצור דיגיטליות לעולם הביולוגי
| צילום: Kalina Noah

המדענית הישראלית, פרופ׳ נרי אוקסמן, היא תופעה נדירה בעולם המחקר האדריכלי. מהמעבדה שלה ב-MIT (קיימבריג׳, מסצ׳וסטס), היא עוקבת אחרי אדריכלים מבריקים, כמו עכבישים, טרמיטים, דבורים ונמלים, וגם אחר חומרים כמו עלים ואצטרובלים, ומנסה ליישם את העקרונות שלהם בעיצוב, באופנה ובאדריכלות.

כך למשל היא הצליחה ליצור אובייקטים שהיא שולטת בהרכבם ובתכונותיהם בעזרת תוכנות מחשב ומתאימה את המבנה שלהם לגופו של המשתמש. כמו ספת שזלונג שמתאימה את עצמה במדויק לגופו של היושב; כפפה שמקלה על כאבי תסמונת שורש מנהרת כף היד, או מחוך-שריון דקורטיבי קשיח וגמיש, שמציע הגנה לצד מרחב תנועה.

בשיתוף הפעולה הפורה בין אוקסמן לחברת הטכנולוגיה הישראלית Stratasys, נוצרו עיצובים מרתקים שיוצרו במדפסת תלת הממד של החברה | באדיבות Stratasys

בשיתוף הפעולה הפורה בין אוקסמן לחברת הטכנולוגיה הישראלית Stratasys, נוצרו עיצובים מרתקים שיוצרו במדפסת תלת הממד של החברה
| צילום: באדיבות Stratasys

אוקסמן הקימה גם את פרויקט Wanderers , שבו היא והצוות שלה יצרו עור לביש באמצעות, קחו נשימה עמוקה: צינוריות מיקרו-נוזליות המאפשרות לחומר אורגני כמו בקטריות פוטו-סינתטיות לזרום דרך הלבוש המדמה באסתטיקה שלו את גוף האדם.

לא כל אחד יתחבר לאסתטיקה האוונגרדית של פריטי הלבוש המתוחכמים והפיסוליים שלה ולחיקוי של הפתלתל המדמה חלקי גוף. אוקסמן עיצבה פריטי לבוש חזותיים מרהיבים, לעתים בעלי סילואט לא שגרתי, שנראים בו זמנית גם אורגניים וגם עתידניים, ונוטים לבלבל מעט את הצופה.

אוקסמן והמעצבת איריס ואן הרפן יצרו יחד שמלה שהיא כמו עור שני לגוף הנע יחד עם הדוגמנית, כאילו היה חלק מגופה | Eloy Ricardez Luna

אוקסמן והמעצבת איריס ואן הרפן יצרו יחד שמלה שהיא כמו עור שני לגוף הנע יחד עם הדוגמנית, כאילו היה חלק מגופה | צילום: Eloy Ricardez Luna

אוקסמן מתייחסת לאופנה כאל צורה של מחקר והתנסות. ובהקשר זה, לבישות אינה מהווה עבורה נקודת מוצא, מה שלא הפריע לה ללכוד את עיניה של מעצבת העל ההולנדית איריס ואן הרפן.

ואן הרפן התרשמה מתערוכה שהעלתה אוקסמן במרכז פומפידו בפריז ב-2012. התערוכה כללה 18 עבודות בהשראת ארכיטיפים מהמיתולוגיה, כוחות על, והספר “יצורים דמיוניים״ של חורחה לואיס בורחס. אוקסמן הדפיסה קסדות, מחוכים ווריאציה על המדוזה המיתולוגית במדפסת תלת ממד. מעצבת העל ההולנדית הגיעה לתערוכה, נדהמה, ושלחה מייל לאוקסמן, שבו ביקשה שתיצור איתה את השמלה.

בשבוע האופנה בפריז 2013, שמלה בעיצובן של אוקסמן ושל איריס ואן הרפן משכה תשומת לב יוצאת דופן, והוגדרה כפורצת דרך ואוונגרדית במיוחד. השמלה הייתה בנויה מחצאית קצרה ושכמייה מלכותית. שטח הפנים שלה היה עשוי מזיזים שמדמים יצור ימי אבסטרקטי. היא נעה יחד עם הדוגמנית, כאילו הייתה חלק מגופה.

צוותה של נרי אוקסמן ב- MIT Media Lab יצר ארבעה “עורות לבישים” המודפסים בהדפסת תלת ממד, שנועדו ליצור תהליכים ביולוגיים סינטטיים שאולי יום אחד יאפשרו לאדם לשרוד על כוכב לכת אחר | Paula Aguilera and Jonathan Williams

צוותה של נרי אוקסמן ב- MIT Media Lab יצר ארבעה “עורות לבישים” המודפסים בהדפסת תלת ממד, שנועדו ליצור תהליכים ביולוגיים סינטטיים שאולי יום אחד יאפשרו לאדם לשרוד על כוכב לכת אחר | צילום: Paula Aguilera and Jonathan Williams

בהרצאת “טד״ שהעבירה לפני שנה סיפרה אוקסמן כי ואן הרפן והיא יצרו שמלה שהיא כמו עור שני לגוף. השתיים למעשה עיצבו לא רק את הבגד, אלא גם את התנועה והגמישות שלו.

“היכולת להדפיס ברמות רכות, גמישות ושקיפות שונות נתנה לנו השראה לעצב ‘עור שני׳ לגוף, שמשמש מעין שריון״, סיפרה אוקסמן בראיון לתקשורת, “עיצבנו לא רק את הבגד אלא גם את התנועה שלו. הטכנולוגיות החדשות מאפשרות לנו מעבר מתפירה עלית מסורתית (‘הוט קוטור׳) ל׳תפירה טכנולוגית׳ (‘טק קוטור׳). המחטים הוחלפו על ידי קוד.״

“ביתן המשי”, הפרויקט האחרון של קבוצת המחקר שהקימה אוקסמן. הפרויקט ביקש להתחקות אחר האופן שבו טווים הזחלים את גולמיהם, וכך לבחון אפשרות ליצור מבנים אדריכליים יעילים | Andy Ryan

“ביתן המשי”, הפרויקט האחרון של קבוצת המחקר שהקימה אוקסמן. הפרויקט ביקש להתחקות אחר האופן שבו טווים הזחלים את גולמיהם, וכך לבחון אפשרות ליצור מבנים אדריכליים יעילים | Andy Ryan

פרויקט אחר של אוקסמן במעבדתה ב-MIT מתחקה אחר האופן שבו זחלים טווים את גולמיהם, כדי להקיש מכך על האפשרות ליצור מבנים אדריכליים יעילים בקנה מידה גדול פי כמה בעזרת הדפסת תלת-ממד.

״הסיכויים של אדם שהורשע לשווא בבית משפט להוכיח את חפותו, הם אפסיים״

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

״במערכת המשפט הפלילי יש המון מקום לשיקול דעת, ואפילו המון מקום לשרירות לב, והשאלה האם אדם נכנס לכלא או יוצא בלא כלום, היא לפעמים לגמרי עניין של מזל״.

נשמע מפתיע, אפילו מפחיד.


״אבל זה בוודאי נכון. הסיבה היא שרוב העבירות לא מגיעות בכלל להליך משפטי כי אין מספיק ראיות. אם יש ראיות, השאלה היא איזה משקל נותנים לכל אחת מהן. בהמשך, עולה השאלה האם להגיש בכלל כתב אישום ואם מחליטים להגיש אישום, מה יהיה האישום. בכל אלה יש המון משקל למזל ולשרירות״.

כמה אנשים ״חסרי מזל״ חפים מפשע, יושבים לדעתך בכלא בארץ ובעולם?


״זו שאלת מיליון הדולר, ואין לנו כמובן מושג. בהשוואה לישראל, בארה״ב עוסקים הרבה יותר בניסיון לחשוף הרשעות מוטעות, ויש להם הרבה יותר כלים לעשות זאת. זה בגלל שהם מקפידים הרבה יותר על שמירת מוצגים אחרי ההרשעות, באופן שמאפשר בדיקות דנ״א מאוחרות לאנשים שהורשעו עוד בשנות ה-80 של המאה הקודמת. התוצאה היא, שיש להם מאגר של כ-1,600 אנשים שנוקו מאשמה. לגבי המצב בארץ, אי אפשר לתת הערכה רצינית. פרופ' בועז סנג'רו העריך שחמישה אחוזים מהאסירים חפים מפשע, אבל זאת לא הערכה שמבוססת על משהו אמיתי״.

גם בעבירות כבדות, כמו רצח ואונס, יש עניין של מזל?


״כן, אני יכול לתת דוגמה איך שיקול דעת בהערכת ראיות קיימות בתיק רצח, מוביל לתוצאות שונות. היה מקרה של קצין מג״ב, ניר סומך, שירה בשכן שהטריד את אשתו. על פי הראיות שהיו ברשותם, מח״ש (המחלקה לחקירות שוטרים, ד.ג.) העמידה אותו לדין על רצח, בית המשפט המחוזי שבו התברר התיק הרשיע אותו בהריגה, ובערעור בבית המשפט העליון הוא זוכה בטענה של הגנה עצמית. כל זה היה בדיוק על סמך אותן ראיות, וברור שבמובן של הערכת ראיות, החוקרים הבכירים במח״ש הם לא פחות טובים מאלו שבבית המשפט המחוזי, והשופטים במחוזי לא פחות טובים מאלו שבבית המשפט העליון.

יש השפעה פסיכולוגית לדרך שבה מגיעות הראיות

״אני יכול גם לומר שיש השפעה פסיכולוגית לדרך שבה מגיעות הראיות. אם מצליחים לגרום לאדם להודות, זה מטה מאוד את כל החקירה כך שהיא מתמקדת משמעותית באותו אדם ובהודאה שלו, ואז יחפשו ראיות שמתאימות להרשעה. יכול מאוד להיות שאם היו חוקרים מישהו אחר באותה צורה ובאותה אינטנסיביות, והוא לא היה מודה, היו מגיעים לתוצאות אחרות״.

זה אומר שמתחילים מהסוף, מתמקדים בחיפוש אחר ראיות שיתאימו לחשוד ולהודאה שלו, במקום למצוא לפני הכול את הראיות?


״זה קורה בתיקים שהם במוקד העניין הציבורי. במקרים כאלה המשטרה משקיעה מאמצים רבים בכיווני חקירה רחבים מאוד. המון אנשים נחקרים וכל סימן, ולו הקטן ביותר לגבי מישהו, למשל שהוא התנהג או דיבר בצורה מוזרה, יכול לעורר חשד. לכאורה זה נשמע מצוין שיש חקירה אינטנסיבית, אבל זה עלול גם להוביל למסקנות שגויות. בארה״ב למשל מצאו שאלפי מקרים שהתבררו כהרשעות שווא היו דווקא בעבירות חמורות של רצח ואונס, שבהן החקירות של המשטרה ובבית המשפט אינטנסיביות מאוד. עלתה גם השאלה למה דווקא במקרים כאלו יש כל כך הרבה הרשעות מוטעות. הסיבה היא שבחקירות אינטנסיביות שכאלו מגלים עובדות רבות על אנשים שיכולות להתפרש, לעיתים בטעות, כסימנים לביצוע העבירה.

קירק בלדסוורת' מספר שנים בכלא: 9 שנים, מהן שנתיים כנידון למוות במה הורשע: הואשם בגיל 20 באונס ורצח של ילדה בת תשע כיצד השתחרר: על פי בקשתו נערכו בדיקות די-אן-אי בתחילת שנות ה-90 והוא נוקה מאשמה הטעות בהרשעה: הורשע בגלל זיהוי מוטעה וטעויות של החוקרים

קירק בלדסוורת'
מספר שנים בכלא: 9 שנים, מהן שנתיים כנידון למוות
במה הורשע: הואשם בגיל 20 באונס ורצח של ילדה בת תשע
כיצד השתחרר: על פי בקשתו נערכו בדיקות די-אן-אי בתחילת שנות ה-90 והוא נוקה מאשמה
הטעות בהרשעה: הורשע בגלל זיהוי מוטעה וטעויות של החוקרים

״אני יכול לתת את הדוגמה של סולימאן אל עביד שהורשע ב-1993 ברצח חנית קיקוס. בהתחלה לא היה אפילו קצה חוט וחקרו המון אנשים. בדקו וחקרו כל דבר שמישהו אמר. בסופו של דבר מישהו סיפר שביום הרצח סולימן היה באתר הפסולת דודאים, ודיבר והתנהג בצורה מוזרה. מה היה מוזר? הוא שטף את הרכב שלו באתר. עלתה השאלה למה הוא שטף את הרכב באתר ולא בבית?

"המשטרה התחילה לחקור אותו בחקירה שהפכה לאינטנסיבית והוא הודה מספר פעמים שהוא חטף את חנית קיקוס וקבר אותה בתוך הפסולת באתר דודאים. הבעיה הייתה שמאוחר יותר הגופה נמצאה במקום אחר, לא באתר דודאים. בכל זאת הרשיעו אותו, כי בשלב הזה בית המשפט כבר היה נעול כל כך בתפיסה שאל עביד הודה מספר פעמים, שהוא התקשה לקבל את העובדה שזה לא מסתדר עם הפרטים בשטח״.

אתה חושב שהוא לא אשם?


״אני חושב שאי אפשר היה להסתמך על ההודאות שלו, ומלבד ההודאות לא הייתה שום ראיה אמיתית אחרת שתוכיח את אשמתו״.

המשטרה וכל המערכת לא יכולים להודות בטעות?


״קשה להם להודות בטעות, אבל גם קשה להם מאוד להאמין שהודאות שנראות משכנעות כל כך הן לא אמינות. כשהמשטרה מתחילה להאמין שהחשוד שהודה הוא האשם, היא מחפשת את הראיות שמפלילות, ואם היא במקרה מוצאת ראיה שלכאורה מזכה, היא לא נותנת לה משקל גדול. זו הטיה פסיכולוגית ידועה שנקראת ״הטיית אישוש״ (confirmation bias), לאמץ מידע שמאשש אמונות או השערות שיש לנו ולדחות מידע שסותר אותן. מה שמוזר הוא שברבות מההודאות האלו השנויות במחלוקת, הנחקרים מוסרים מידע שהמשטרה מכירה, אבל לא מוסרים מידע שעליו המשטרה לא יודעת״.

כלומר המשטרה ״שותלת״ לו את המידע?


״כן, אבל לא בהכרח בכוונה. מספיק האופן שבו שואלים את השאלה, למשל, 'תסביר לי איך הגעת לקומה השנייה', והחשוד מבין שהפשע התבצע בקומה השנייה. ברוב המקרים החוקרים עושים את זה בצורה לא מודעת. אחת המסקנות מכך היא, במיוחד כשיש הודאה בעבירה חמורה, שיש לדרוש מהמשטרה שהחשוד ימסור פרטים שהמשטרה לא יודעת. למשל, במקרה של זדורוב, איפה הסכין או איפה המכנסיים שהוא זרק, שעד היום לא נמצאו״.

מה אתה חושב על אוסף הראיות במשפט זדורוב?


״אני חושב שהיו צריכים לאפשר לבית המשפט לבחון את הראיות בעניין של א.ק. – הבחורה שבן זוגה לשעבר טען בסדרה 'צל של אמת' שהיא הודתה בפניו שרצחה את תאיר ראדה״.

אבל חקרו אותה.


״המשטרה חקרה אותה, אבל כשההגנה ביקשה להביא את החומר הזה לבית המשפט בשלב הערעור, התביעה התנגדה בטענה שאין בהן דבר. בית המשפט העליון הסכים עם התביעה וקבע שאלה אינן ראיות רלוונטיות, מבלי שבכלל הסתכל עליהן. לכן הנושא הזה לא נבדק בכלל, לא על ידי בית המשפט המחוזי ולא על ידי בית המשפט העליון. אני חושב שזו טעות״.

דייוויד ג'ונס ברייסון מספר שנים בכלא: 20 שנה במה הורשע: בחטיפה ובאונס כיצד השתחרר: בדיקות די-אן-אי הטעות בהרשעה: זיהוי מוטעה וטעויות בבדיקות של עובד במעבדה לשעבר

דייוויד ג'ונס ברייסון
מספר שנים בכלא: 20 שנה
במה הורשע: בחטיפה ובאונס
כיצד השתחרר: בדיקות די-אן-אי
הטעות בהרשעה: זיהוי מוטעה וטעויות בבדיקות של עובד במעבדה לשעבר

בפרויקט ״הרישום הלאומי של מורשעים שנוקו מאשמה״ (נשיונל רג'יסטרי אוף אקסנוריישנס) של אוניברסיטת מישיגן בארה״ב, עולה טענה שרוב הודאות השווא הן של קטינים או של אנשים הלוקים בשכלם או בנפשם.


״אין ספק שאנשים כאלה, או אנשים מוחלשים אחרים, למשל כאלו המשתייכים לקבוצת מיעוט, כאלו שלא מבינים טוב את השפה או אלו שמנותקים מהסביבה, הסיכוי שהם יתנו הודאת שווא גדול הרבה יותר. אבל החשש לגבי הודאת שווא קיים במידה זו או אחרת לגבי כולם. יש מחקרים ניסויים שבהם לקחו סטודנטים, שהם לא קבוצה מוחלשת, והאשימו אותם שהעתיקו בבחינות, אף על פי שהם לא העתיקו. התברר שאפילו בשיטות חקירה לא מתוחכמות או אינטנסיביות במיוחד, הגיעו לשיעורי הודאות שווא של 20-18 אחוז. זה אומר שאפשר להוציא הודאות שווא מהרבה מאוד אנשים״.

אתה חושב שצריך לבטל הודאה כראייה במשפט?


״אולי צריך לשנות את ההתייחסות אליה. ביחידות ביטחוניות שונות, למשל בשב״כ, מתייחסים להודאות באופן שונה לחלוטין. הם חייבים להגיע לתוצאות מדויקות כי המטרה שלהם היא לסכל פעולות טרור. הם מבינים שאפשר להוציא הודאות מהרבה מאוד אנשים ללא קשר אם הם אשמים או לא. בכל זאת הם דואגים להוציא הודאה, בכל אותן השיטות שמשמשות את המשטרה, כי הם יודעים שההודאה מורידה לפעמים את ההגנות של הנחקר. אבל הם לא מתייחסים אליה כאל הודאת אמת. בהמשך החקירה הם בודקים אם פרטי ההודאה מסתדרים עם העובדות המוכרות להם, תוך הקפדה רבה שפרטים מוכמנים, כאלה שרק מי שהיה בזירת הפשע יודע, לא יזלגו לחשוד״.

שיטות החקירה המקובלות עלולות לגרום לאדם להודות בפשע שלא ביצע?


״יש שיטות יעילות מאוד שעלולות לגרום לאדם לאבד את מנגנוני ההגנה שלו ולתת הודאת שווא. ראשית, אפשר לספר לו שהכול סגור, שיודעים בדיוק מה קרה ושיש ראיות פורנזיות (מדעיות, ד.ג.) כמו טביעת אצבעות או דנ״א. שנית, מפעילים לחץ של שעות חקירה ממושכות ובידוד מהסביבה, והאנשים היחידים שהוא מתקשר איתם הם החוקרים או מדובבים. אלו כל הזמן לא מאמינים לו, כל הזמן כועסים עליו, ושואלים אותו שוב ושוב ומכוונים אותו. בסופו של דבר הוא כבר רוצה לרצות אותם, לתת להם את התשובה שהם מבקשים, כדי לצאת מהמצב הזה. משהו בסגנון של 'רק שיעזבו אותי כבר'.

״גורם נוסף הוא שנותנים לו תחושה שכדאי לו להודות כי זה יגרום לו להבין שהמעשה שהוא ביצע אינו חמור כל כך. אחד המקרים הידועים של הודאת שווא מהסוג הזה היא של חמישה נערים שחורים שהואשמו באונס אכזרי בסנטרל פארק בניו יורק. כולם הודו, ובסופו של דבר לאחר ההרשעה, כולם נוקו מאשמה. התברר שלכל אחד מהם נתנו תחושה שכדאי לו להודות ולומר שהחלק שלו באונס היה קטן יחסית, ובעצם האחרים הם אלה שעשו את המעשים החמורים יותר. כך גרמו לכולם להאשים זה את זה ולהודות. אפשר גם לתת לנאשם תחושה שאם הוא יודה, העונש יהיה קל יותר. אסור לומר את זה במפורש אבל מותר להגיד דברים כמו: 'תשחרר את זה מעצמך, אם הוא יפיל את זה עליך, תהיה במצב חמור יותר'. הדברים האלה מעודדים מאוד הודאות שווא״.

פרופ׳ אורן גזל-אייל, ראש המרכז לחקר פשיעה משפט וחברה, בפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה | תמונה: באדיבות פרופ׳ אורן גזל-אייל

פרופ׳ אורן גזל-אייל, ראש המרכז לחקר פשיעה משפט וחברה, בפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה | תמונה: באדיבות פרופ׳ אורן גזל-אייל

אבל מעבר להודאה, יש בדיקות מעבדה שהן מדעיות?


״קיימת אשליה שבדיקות מעבדה או חוות דעת מקצועיות או רפואיות, הן אובייקטיביות. זה לא נכון. מתברר שהודאה מגדילה את הסיכוי למצוא ראיות מעבדה מפלילות, כי אותה הטיית אישוש פסיכולוגית זולגת גם למומחים. במחקרים שעשו בארה״ב על הרשעות שגויות, התברר שברבים מאוד מהתיקים שבהם התקבלה הודאה, הייתה גם חוות דעת של מומחה שממצא מזירת הפשע, כמו שערה למשל, תואם לזה של הנאשם״.

יש בדיקות שלגביהן אי אפשר לטעות, כמו דנ״א או טביעת אצבעות.


״גם כאן אפשר לטעות. המקרה הידוע הוא של ברנדון מייפילד, עורך דין אמריקני שנעצר לאחר פיגועי הרכבות במדריד. באחד מתיקי הנפץ שנמצאו, היו טביעות אצבעות שנשלחו לכל סוכנויות המודיעין בעולם. ארבעה מומחים אמריקנים שונים זיהו אותן בטעות כתואמות במדויק לאלו של ברנדון. ברור שלמומחים האלה הגיע מהמשטרה המידע שברנדון נשוי לאשה מצריה ושהוא התאסלם, והמידע הזה היטה את המסקנות שלהם. בסופו של דבר הספרדים מצאו את האדם עם הטביעה המתאימה וברנדון שוחרר״.

ההטיה מגיעה גם לשיקוליו של השופט? 


״אין ספק. כאן קורה דבר מוזר. ההליך הפלילי מתחיל בכך שהתביעה מגישה כתב אישום ומציגה את הראיות שלה. לכאורה להגנה יש יתרון כי היא יכולה להגיב לראיות שהוצגו, אבל מתברר שגם כאן, אחרי שאתה שומע את הראיות של התביעה, אתה כבר מגבש דעה על סמך המידע הראשוני הזה, וקשה אחר כך לקבל את הראיות של ההגנה כבעלות משקל שווה״.

אם כול המערכת נעולה כל כך על החשוד שנמצא, אולי היא לא מנסה בהכרח למצוא את האשם האמיתי.


״אני באמת ובתמים לא חושב שיש איזשהו בסיס למחשבה שמישהו בפרקליטות רוצה להרשיע חפים מפשע. כשהם משתכנעים שהייתה טעות הם בוודאי יתקנו אותה, כמו בפרשת 'ברנוער' שהתביעה חזרה בה מכתב האישום נגד חגי פליסיאן. לכן, לכל תאוריות הקונספירציה, כאילו 'תופרים תיקים', אין כל בסיס. אבל ההטיה הפסיכולוגית באמת חזקה מאוד. לפעמים גם אחרי שאדם הורשע וישב בכלא, ואחר כך נוקה מאשמה, היו חוקרים ותובעים שדיברתי איתם שעדיין האמינו שהוא אשם. זה קרה למשל במקרה של עמוס ברנס״.

האם במשטרה ובכל מערכת השיפוט הפלילי מודעים להטיות הפסיכולוגיות שקיימות במשפט?


״להטיית האישוש לצערי לא נותנים שום משקל. לא ראיתי שבאיזשהו מקום או באיזשהו פסק דין מישהו התייחס אליה. אף על פי שהיא תופעה חזקה מאוד ומשפיעה מאוד. באופן כללי, בפרקליטות ובמשטרה מאמינים שיש להם את הניסיון שלהם ושהחוקרים מהאקדמיה לא באמת יודעים ומבינים איך לקרוא תיק ואיך להבין ראיות. נוסף על כך, הם מרגישים שכשמטילים ספק בהרשעה, הם חייבים להגן עליה כסוג של הגנה על כל המערכת״.

מה קורה בעולם בעניין הזה?


״בארה״ב, בעקבות 'פרויקט החפות' שנועד לנקות מאשמה חפים מפשע, קיימת מודעות גבוהה יותר לטעויות, ויחידות תביעה הקימו בתוכן יחידות לזיהוי טעויות שמטרתן לחפש ולמצוא עיוותי דין. בארץ יש בסנגוריה הציבורית יחידה למשפטים חוזרים, אבל הפרקליטות לא מוכנה להקים יחידה כזאת.

״בבריטניה, בעקבות הידע שהצטבר על טעויות במשפט, שינו את שיטות החקירה שמכוונות להוציא הודאות באמצעות בידוד הנחקר או לחצים פסיכולוגיים אחרים. הם הגיעו למסקנה שהנזק שלהן גדול מהתועלת ושבמקרים רבים הן מובילות להרשעות שווא. בארץ, במשטרה אין נכונות לשקול את זה״.

מה הסיכוי של חפים מפשע אחרים להוכיח את חפותם? 


״הסיכויים אפסיים. הפרקליטות מתנגדת באופן כמעט גורף לפתיחה מחודשת של תיקים ובית המשפט מסכים למשפט חוזר רק במקרים נדירים מאוד. מבלי שמביאים ראיות חדשות, בית המשפט כמעט אף פעם לא מסכים לבחון הרשעה רק בגלל חשש לעיוות דין״.

מה אפשר לעשות לתיקון המצב הזה?


״לדעתי צריכים לעשות כמה שינויים משמעותיים. אני חושב שהיועץ המשפטי לממשלה צריך למנות מישהו אצלו שיהיה אחראי למשפטים חוזרים. נכון להיום העבירו לפרקליטות את הסמכות לטפל במשפטים חוזרים. כאמור, כשהפרקליטות נותנת חוות דעת האם לקיים משפט חוזר או לא, היא בעצם נמצאת בניגוד עניינים מסוים, כי היא זו שהובילה להרשעה. כדאי שבפרקליטות או בדרג המשפטי תקום יחידה שתציב לעצמה למטרה למצוא טעויות ולפתוח תיקים שאולי היו בהם טעויות. אם זה יבוא מצד התביעה זה יהיה אפקטיבי הרבה יותר מאשר אם יבוא מצד הסנגוריה.

״בכלל, קיימת תופעה מוזרה בעולם המשפט. כל האנשים שמקבלים את ההחלטות, לא למדו שום דבר על ההשלכות של ההחלטות שלהם. רופא למשל, לומד במשך שנים איזה טיפול יוביל לאיזו תוצאה והוא קורא מחקרים שנעשו בתחום שלו. שופטים ותובעים לומדים מה בית המשפט העליון אמר, מה החוק אומר ויודעים לצטט פסיקות ישנות. אבל הם לא יודעים איך מוציאים הודאות, ובכלל לא מכירים את המחקרים בתחום והם אלה שמקבלים את ההחלטות. לאורך כל הלימודים שלהם הם לא עוסקים בזה, ואחר כך מתנהלות הכשרות פעם או פעמיים בשנה, אבל לאו דווקא במשפט הפלילי. ואם כן במשפט פלילי, אז אולי בנושא משפטי אבל לא בנושאים פסיכולוגיים וסוציולוגיים. אני חושב שצריכים להעביר שופטים ופרקליטים הרבה יותר הכשרות לגבי הידע שהצטבר עד היום על הפסיכולוגיה של הודאות שווא״.

אולי העניין הציבורי שהתעורר בנושא יעזור להביא לשינוי?


״אנשים במערכת המשפט מזלזלים לפעמים בדיון הציבורי וחושבים שמי שמשתתף בו לא מבין כלום. אני דווקא חושב שבסופו של דבר יש לו השפעה והוא מאפשר, אולי לא במיידי אלא בטווח היותר רחוק, לקדם את מערכת המשפט ולתת לידע המחקרי לזלוג לתוכה ולהוביל לשינויים״.]


 

״טעויות בעדות ראיה

הן המקור המרכזי להרשעות שווא״

כך טוענת ד״ר לאה יגר, קרימינולוגית, מומחית לזיהוי פרצופים, עדות ראיה ותעתועי זיכרון

״זה נכון, זיהוי שגוי של עדי ראיה גורם ליותר הרשעות שווא מכל שאר הסיבות האפשריות גם יחד״.

כמה זה במספרים?


״לפי פרויקט החפות האמריקני, מתוך 341 מקרים של אנשים שזוכו לאחר הרשעתם, על סמך בדיקות די-אן-אי, ב-70 אחוז מהמקרים ההרשעה התבססה או רק, או בין היתר, על זיהוי שגוי של עד ראייה אחד או יותר. ביותר משליש מהמקרים הזיהוי היה על ידי יותר מעד אחד, ובמקרה אחד היו חמישה עדי ראייה שזיהו באופן שגוי את אותו אדם כפושע, אף על פי שהוא היה חף מפשע״.Statistics1

יש מחקרים על טעויות בזיהוי?


״הרבה מאוד. אחת הדוגמאות היא מחקרים שנעשו בארה״ב, קנדה, אנגליה וסקוטלנד לגבי מסדרי זיהוי. בדקו ביותר מ-5,000 מסדרי זיהוי אמיתיים, ונמצא שבין 44-20 אחוז מעדי הראייה זיהו באופן מוטעה כפושע את אחד האנשים החפים מפשע שעמדו במסדר הזיהוי ליד החשוד של המשטרה. אם ניקח בחשבון שבחלק מהמקרים החשוד של המשטרה הוא לא בהכרח העבריין האמיתי, מגיעים למספרים אסטרונומיים של אנשים חפים מפשע שעלולים להיכנס לכלא״.

מה משפיע על ירידה בסבירות לזיהוי נכון?


״נמצאו משתנים רבים שיכולים להפחית את הסבירות לזיהוי נכון. למשל, מצאו במאות מחקרים שאנחנו מזהים פחות טוב בני גזע אחר מאשר בני הגזע שלנו. לפיכך, אם עד הראייה הוא אדם לבן ואילו הנאשם הוא אדם שחור או סיני, הסבירות לזיהוי מוטעה תהיה גדולה יותר מאשר אילו שניהם היו לבנים. איש מדע המומחה לנושא יכול ליידע את בית המשפט בדבר ממצאי המחקר המדעי בנושא, ולעתים גם לומר מהו שיעור הטעויות הממוצע של רוב עדי הראייה בזה. חוות הדעת המדעית אמורה לסייע בידי בית המשפט להחליט האם הוא מסתמך על עדות הראייה המסוימת ו/או איזה משקל לתת לה בהכרעת הדין״.

מה הסיבה לטעויות בעדות ראייה?


״יש כמה סיבות. עד שנות ה-70 בערך חשבו שהזיכרון האנושי בנוי כמו מכשיר הסרטה: המוח, כמו המכשיר, מצלם בדיוק מה שיש בזירת האירוע, אחר כך הוא מכניס את זה לאחסון, כמו שמכניסים את המסרטה לארון, ואחרי זמן מה אנחנו יכולים להוציא את המסרטה ולצפות במה שהסרטנו, שזה בדיוק מה שהיה בזירת האירוע. מתברר שכל זה לא נכון, ובכל השלבים האלה יש לנו טעויות.

״כבר בשלב הראשון, שלב הצפייה באירוע ו/או באדם, אנחנו יכולים לטעות ולראות תמונה חלקית, שונה או מעוותת. אם אנחנו למשל אנשים לבנים שרואים אדם שחור, ברוב המקרים לא נכניס לזיכרון את כל המאפיינים הייחודיים של הפרצוף שלו, לכן, גם התמונה שלו שנוציא מהזיכרון לא תהיה מדויקת. או שאנחנו יכולים להסיק שראינו אדם אחד מבצע שתי פעולות כשלמעשה אלה היו שני אנשים שונים שביצעו את הפעולות, אחד מהם הפושע והשני אדם תמים וחף מפשע, שאותו נזהה בטעות כפושע.

״בהמשך, ככל שעובר יותר זמן בין הצפייה באדם לזמן שצריך להיזכר בו, למשל במסדר זיהוי, הזיכרון הולך ודועך. בנוסף, יש דברים שיכולים לשנות את הזיכרון״.

ד״ר לאה יגר, קרימינולוגית, מומחית לזיהוי פרצופים, עדות ראיה ותעתועי זיכרון | תמונה: באדיבות ד״ר לאה יגר

ד״ר לאה יגר, קרימינולוגית, מומחית לזיהוי פרצופים, עדות ראיה ותעתועי זיכרון | תמונה: באדיבות ד״ר לאה יגר

מה למשל?


״אם למשל חשבתי שהפושע שראיתי היה עם חולצה כחולה, ולמחרת יופיע בטלוויזיה סיפור על אותו מקרה, ועד אחר יספר על הפושע בחולצה האדומה, העד באופן בלתי מודע עלול להכניס לזיכרון שלו את המילים 'חולצה אדומה', ולמחרת כשיחקרו אותו במשטרה, הוא 'יזכור' שהפושע היה בחולצה אדומה״.

כל כך קל לשנות לאנשים את הזיכרון?


״יש אלפי מחקרים שמוכיחים כמה קל לשנות לאנשים את הזיכרון בשלב הזה. עוד דוגמה היא של הפסיכולוגית אליזבט לופטוס (Loftus), שהתחילה את המחקר של מה שמכונה בעגה המקצועית 'אפקט המידע המוטעה' או סוגסטיה. הראו לאנשים שקפים של תאונת דרכים שבה אחת המכוניות לא עצרה בתמרור 'עצור'. אחרי הצפייה בשקפים שוחחו איתם, וחזרו כמה פעמים על כך שהיה תמרור 'האט'. כששאלו אותם אחר כך מה היה באירוע, הם זכרו שהיה תמרור 'האט' שהמכונית לא עצרה בו.

״דוגמה נוספת ל'אפקט המידע המוטעה' היא האופן שבו חוקרים את עד הראייה. למשל מביאים עד ראייה למסדר זיהוי והוא אומר שאחד האנשים דומה מאוד לפושע, אבל הוא לא רוצה להגיד שהוא מזהה אותו. אחרי שעה חוקר המשטרה יקח אותו לשיחה ויגיד לו: 'האדם שזיהית קודם…' אחרי יומיים הוא שוב יזמין אותו לשיחה ויגיד לו: 'האדם שזיהית לפני יומיים…'. כשאותו עד ראייה יגיע להעיד במשפט, הוא כבר ידבר על האדם שהוא זיהה, כי הכניסו לו לראש שהוא זיהה אותו״.

אחרי כל הטעויות בשלב התפיסה והאחסון בזיכרון, מה קורה כשאנחנו שולפים מהזיכרון את התמונה של החשוד?


״מתברר שאפילו אם לא היו טעויות בשלבים הקודמים, עדיין יש טעויות שיכולות להתרחש בשלב מבחן הזיהוי עצמו. ניקח לדוגמה מסדר זיהוי. המשטרה אומרת לעד הראייה במפורש שיכול להיות שהחשוד נמצא ויכול להיות שהוא לא נמצא במסדר. למרות זאת, עד הראייה אומר לעצמו, באופן לא מודע, שאם החשוד לא היה במסדר לא היו קוראים לו. לכן, לעתים קרובות, אם הפושע האמיתי לא נמצא במסדר הזיהוי (כאשר המשטרה חושדת באדם חף מפשע), העד ייטה לבחור מבין האנשים שבמסדר את האדם שבזיכרונו הכי דומה לפושע. ואחרי שהוא הצביע על אדם מסוים כפושע, ברוב המקרים הוא ילך עם הזיהוי הזה עד הסוף, כלומר, אם הוא יראה אותו עוד פעם, ויתבקש לזהות עוד פעם, הוא שוב יזהה אותו כפושע. זה נקרא 'אפקט המחויבות', הזיכרון שלי כבר התחייב לאדם הזה״.

למה בכל זאת אנחנו כל כך בטוחים ביכולת שלנו ושל אחרים לזהות פרצופים?


״אחת הסיבות היא, שעל פי רוב, אין לנו ביום-יום משוב שלילי. למשל, אישה באה הביתה ואומרת לבעלה: 'אתה זוכר את האישה שפגשנו עם בעלה לפני שבוע במלון באילת והיא התנהגה כל כך בגסות? תראה איזה עולם קטן, היום היא עמדה מאחורי בתור לקופה בסופר, תראה איזה זיכרון נפלא יש לי'. אבל היא לא ניגשה לאותה אישה ושאלה אותה האם זו באמת היא. בחיי היום-יום אנחנו רואים הרבה אנשים, ואנחנו חושבים לעצמנו 'את זה ראינו אתמול באוטובוס, זה היה אתמול בהרצאה', ולעיתים נדירות אנחנו ניגשים לאנשים ושואלים אותם האם זה הם. ובגלל שאנחנו לא שואלים, מתפתחת אמונה מוטעית ביכולת שלנו לזהות פרצופים״.

מה לגבי זיהוי באמצעות מצלמות אבטחה?


״מתברר שגם כאן יש טעויות. במחקרים שעשו, אפילו כשהשתמשו בסרטוני וידאו באיכות גבוהה, במצבים אופטימליים, לא במצב של עד ראייה שהוא אולי בלחץ או שהוא צריך לזהות אדם מגזע אחר, כשהשוו תמונה מול תמונה, או אדם חי מול תמונה, שיעור הזיהוי הנכון לא עלה על 85-80 אחוז. כלומר, במצב האופטימלי ביותר, היו מכניסים לכלא 20-15 אחוז אנשים חפים מפשע״.

המסקנה היא שעדי ראייה תמיד טועים?


״אי אפשר לומר שכל עדי הראייה תמיד טועים. יש עדי ראייה רבים שצודקים בזיהוי שלהם. הבעיה היא ראשית ששיעור הזיהויים המוטעים הוא גבוה, ושנית שאין לנו עדיין אפשרות לאבחן מי זה עד ראייה שצודק״.

האם למרות כל הבעייתיות, עדות ראיה קבילה בבית משפט?


על כך עונה הסנגור עו״ד שגיא סיוון, שיש הבדל בין ארה״ב לישראל.

״בארה״ב יש שינוי דרמטי בהתייחסות במשפט לעדות ראייה. שם דורשים בחלק גדול מהמשפטים חוות דעת של מומחים, שזה כולל מצב תאורה, הבדלים אתניים, מרחק מהחשוד, מידת ההיכרות איתו ועוד״.

ומה המצב בארץ?


״בארץ עדיין נותנים לעדות הראייה משקל רב מאוד מאוד, גם אם זו עדות יחידה. יגר ואני עושים בשלוש השנים האחרונות מאמצים רבים לשנות את התפיסה הזאת וזה מחלחל לאט לאט״.

 

 


נוף מרהיב בתל-אביב

$
0
0
צילום: עמית גרון

צילום: עמית גרון

הדירה הארוכה והצרה בתל אביב דרשה תכנון קפדני ומדויק שיאפשר כניסת אור טבעי לכל חלקי הדירה בכל שעות היממה. האדריכלית בחרה ליצור קו לינארי דו-כיווני שמחבר בין הפינות השונות של הדירה, מהחלל המארח ביותר ועד החלל הפרטי ביותר. נכנסים לדירה דרך מבואה ביציאה מהמעלית המובילה את האורח אל חלל האירוח שמשקיף לנוף מרהיב.

סלון | http://yanivphoto.com

סלון | http://yanivphoto.com

הסלון וכל אזור המגורים הכולל גם את המטבח ופינת האוכל, כוללים רצפה עשויה מאבן איטלקית אפורה מבריקה שמטרתה להדגיש את השתקפות הנוף בדירה. בהתאם לאופיו של הלקוח, שעבודתו היא חלק אינטגרלי מחייו, במרכז הסלון ממוקם שולחן עבודה גדול ואלגנטי המאפשר לו לנהל את חייו מחלל המגורים.
הריהוט בסלון (Giorgetti ו-Promemoria) מונח בקומפוזיציה פתוחה א-סימטרית, שמאפשרת מגוון סוגי ישיבה ושומרת על תחושת הפתיחות בכל החלל. השטיח, בחירת הבדים, החומרים וצבעי הלבן והאוף וויט ממשיכים את הקו האלגנטי והיוקרתי.

המטבח ופינת האוכל | צילום: עמית גרון

המטבח ופינת האוכל | צילום: עמית גרון

פינת האוכל של חברת Promemoria האיטלקית עשויה מעץ מהגוני בשילוב ברונזה, עם כיסאות מעור. יחד הם נותנים תחושה של אלגנטיות ויוקרה, ושומרים על פרקטיות שעונה על צרכי האירוח של בעל הדירה.

המטבח ממוקם במרכז הדירה וקשור לאלמנט מחולל המקשר בין חלל האירוח לחלל הפרטי. זוהי קוביית עץ שנעשתה על ידי נגר פרטי ומשלבת בתוכה את ארונות המטבח ומובילה את האורח עד חדר השינה.
המטבח עשוי מעץ מהגוני שנותן אופציות לאחסון ועבודה, אבל יודע גם לתפקד כיחידה סגורה, ממש כמו קיר. האי במטבח בעיצובו של המעצב Norbert Wangen ל-Boffi, עוצב כולו מנירוסטה. הוא יושב כאלמנט נקי בתוך החלל ומתמזג יפה עם שאר החומרים.

חדר השינה | צילום: עמית גרון

חדר השינה | צילום: עמית גרון

חדר שינה, המתפקד כקוביית זכוכית, ממשיך את המבט אל הנוף המרהיב לכיוון מערב. הוא מעוצב בגוונים חמים אך שומר על גבריות. המיטה עוצבה בבדי הרמס. בחדר ממוקם ארון בר בעיצוב אישי המותאם ללקוח. הוא עשוי מעץ מהגוני בשילוב עור המשמש גם להצגת אמנות, למגירות וכמיני בר.

חדר שינה, המתפקד כקוביית זכוכית, ממשיך את המבט אל הנוף המרהיב לכיוון מערב. הוא מעוצב בגוונים חמים אך שומר על גבריות. המיטה עוצבה בבדי הרמס. בחדר ממוקם ארון בר בעיצוב אישי המותאם ללקוח. הוא עשוי מעץ מהגוני בשילוב עור המשמש גם להצגת אמנות, למגירות וכמיני בר.

הויטרינה | צילום: עמית גרון

הויטרינה | צילום: עמית גרון

ויטרינה מפליז המשולבת בקוביית העץ ונמצאת במעבר לחדר השינה, מציגה את אוסף המיניאטורות של בעל הדירה. המבט מהסלון לחדר השינה הוא מבט אורכי נקי המלווה בקיר אמנות.

לפניות והצעות לכתבת אדריכלות ועיצוב: etil.culture@gmail.com

 

נמצאה התרופה לפחד

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

קארין קלאבר (56) התעוררה בחשכת הלילה וגיששה אחר הטלפון שלה. השעה הייתה שתיים לפנות בוקר ובעלה היה שקוע בשינה עמוקה לצדה במלון השקט והבטוח שלהם ביוהנסבורג. אבל לפתע, בתוך העלטה המוחלטת, היא חשה בנוכחותו של אדם זר הנמצא בחדר, כפי שסיפרה למגזין האמריקני ״דה ניו רפאבליק״. מה שהרגיש כסיוט התגלגל במהרה לסצנה מתוך סרט אימה: האיש הזר שהיה בחדר הרים את ידו, אחז באקדח וכיוון אותו לראשה. אחוזת בהלה קלאבר התגלגלה לכיוון בעלה שהתעורר מהרעש. הפורץ דרש את כספם, ואחר כך חמק בשקט לתוך חשכת הלילה, מותיר אותם שלמים בגופם אבל מבועתים עד עמקי נשמתם.

כאשר הם חזרו לביתם שבהולנד, קלאבר הרגישה שחייה התהפכו. כל דבר הזכיר לה את האירוע המפחיד ביוהנסבורג. היא הרגישה עצבנות ליד גברים זרים ומה שהיה פעם בית בטוח, הפך למלכודת של רעשים מאיימים. רחש הרוח בווילונות השאיר אותה ערה כל הלילה. ״הפחד נכח כל הזמן, כמו בלון שעומד להתפוצץ בתוך הגוף״.

אחרי יותר משנה, קלאבר נתקלה בכתבה שהדהימה אותה, ובפעם הראשונה מאז האירוע הטראומטי התעורר בה שביב של תקווה. הכתבה סיפרה על פסיכולוגית קלינית בשם מרל קינדט מאוניברסיטת אמסטרדם, שפיתחה שיטה מהפכנית שיכולה לנטרל פחדים טראומטיים לתמיד. כל מה שצריך לעשות כדי שהפחד ייעלם לצמיתות זה להגיע למעבדה שלה לטיפול חד פעמי שנמשך מספר דקות, וזהו. למרות שהסיפור נשמע מופרך, כמעט הזוי, קלאבר החליטה לנסות. ממילא לא היה לה מה להפסיד. היא שלחה לקינדט מייל שמתאר את הסיפור שלה, וקינדט הזמינה אותה לבדיקה ראשונית.

הפסיכולוגית מרל קינדט

הפסיכולוגית מרל קינדט

זה היה ב-2013. הבדיקה הייתה קצרה, ישירה ותכליתית: אחד מעוזריה של קינדט שאל סדרה של שאלות ממוקדות מאוד על האירוע, כמו איזה פרטים בדיוק היא זוכרת, מה היא מרגישה כשהיא נזכרת בפרטי האירוע ובאילו שעות של היום זה קורה. כשקינדט עברה על התשובות לשאלות, היא זיהתה אצל קלאבר את כל מכלול התסמינים הפוסט טראומטיים, והחליטה שהיא מתאימה לטיפול.

מספר שבועות אחר כך קינדט הזמינה את קלאבר לטיפול במעבדה שלה. במקרים של טראומה קשה אפשר לצפות בדרך כלל לתהליך איטי שבו המטפל מציע תמיכה ועידוד, אבל קינדט דחקה בקלאבר לצלול ישר ובמהירות לתוך הסיפור שלה, ולהתמקד במה שהפחיד אותה. אחרי כרבע שעה, כאשר נראה היה שקלאבר ממוטטת לגמרי מהזיכרון הטראומתי של האירוע, קינדט הפסיקה אותה בחדות, הושיטה לה גלולה קטנה עם כוס מים, ושלחה אותה הביתה לנוח.

באותו לילה קלאבר ישנה 12 שעות. כאשר התעוררה למחרת בבוקר עברה בה תחושה מדהימה של פלא. היא עדיין זכרה את כל פרטי השוד, את מראה השודד עם הכובע שכיסה את פניו והמכנסיים הגדולים ממידתו. אבל כמו בתוך קסם שלא יאומן, בפעם הראשונה היא יכלה לחשוב על האירוע ללא התקף של חרדה או פאניקה. כאשר חזרה לקינדט אחרי שבוע היא יכלה לומר לה בביטחון גמור שהפחד נעלם לגמרי.

זהירות – עכבישים

מיליוני אנשים בעולם חיים עם התקפי חרדה, פאניקה ופוביות. זה יכול להתחיל כמו סתם תחושה של עצבנות או מתח ובבת אחת, כאילו משום מקום, מחשבות שחורות ומאיימות מציפות את המוח ויחד איתן מתפשטות בכל הגוף תחושות של אימה, דיכאון עמוק וחוסר ערך עצמי שאוחזות בגוף כמו במלתעות של פלדה.

קשה לנשום, הראייה מטשטשת, זיעה קרה מכסה את כל הגוף והלב שהולם בעוצמה מטורפת מאיים להתפוצץ. העולם נראה כמו בור שחור שמאיים לבלוע אותך. לאנשים מבחוץ קשה להבין את עוצמת הסבל הפיזי, הרגשי והמנטלי שבהתקפים האלה, ואילו אנשים הסובלים מהם, פשוט לא יכולים להמשיך לחיות איתם.

לאורך השנים פיתחו לא מעט שיטות פסיכולוגיות ותרופות שמקלות על הסימפטומים האלה, אבל בסופו של דבר האמינו שהיכולת לעזור די מוגבלת. הסיבה לכך היא ש״מחשבות ואסוציאציות הנוצרות במצבים מפחידים מאוד נצרבות עמוק במוחנו, מכיוון שבמצבים כאלה המוח מוצף בהורמון המתח אדרנלין״, מסביר הפסיכיאטר ד״ר רוג'ר פיטמן (Biological Psychiatry 2016).

אחרי הטיפול אנשים עדיין זוכרים את פרטי האירוע הטראומתי, אבל בלי הפחד והפאניקה שהתלוו אליו

אדרנלין הוא אותו הורמון שאחראי לתגובה של ״הילחם או ברח״ (Fight or Flight), במצבים של סכנת חיים, והוא גם זה שמקבע חזק מאוד את הזיכרון במוח. יש לכך כמובן היגיון הישרדותי – אם ניתקל בסימנים או רמזים שהאירוע המפחיד עומד לקרות שוב (נמר מתקרב או אדם זר מתגנב לבית), ניזכר במה שקרה בעבר ונדע להיזהר ולהגיב באופן מיידי. אבל הזיכרון הזה עלול גם להפוך לקיצוני, לא הגיוני, ולהפריע מאוד בתפקוד היום-יומי, כפי שקרה לקארין קלאבר.

בשנים שבהן קינדט (48) החליטה להקדיש את הקריירה שלה למחקר על פחד, התיאוריה הרווחת הייתה שזכרונות מפחידים כאלה של סכנת חיים אפשר רק להקהות מעט, בטח לא למחוק לגמרי. אחת משיטות הטיפול הנפוצות ביותר כונתה ״טיפול קוגניטיבי התנהגותי״ (CBT). ״בשיטה הזאת מטופלים מתבקשים לחזור ולשחזר את האירוע המפחיד בפרטי פרטים במשך 16-10 פגישות, בסביבה הבטוחה והמוגנת של הקליניקה״, מסבירה קינדט.

כאשר המטופל חווה שוב ושוב שלמרות שהוא מוצף בחרדה בגלל הזיכרון המפחיד, שום דבר מפחיד לא קורה במציאות, נוצר זיכרון חדש המתחרה בזיכרון הישן שבו באמת קרה לו משהו מפחיד מאוד. הקושי הוא שביום-יום שני הזכרונות מתחרים זה בזה, כאשר לפעמים הישן גובר ולפעמים החדש.

״קושי נוסף הוא שהשיטה עוזרת רק לכ-50 אחוז מהאנשים שמגיעים לטיפול, מכיוון ששחזור חוזר ונשנה של האירוע הטראומטי הוא דבר סוחט מבחינה רגשית, ואנשים רבים לא יכולים לעמוד בזה״, אומרת קינדט. ״ומתוך אלה שהשיטה עזרה להם בהתחלה, היא לא עוזרת בהמשך. אצל כ-70 אחוז מהאנשים הפחדים והחרדות חוזרים כי הזיכרון של הפחד לא ממש נמחק ואחרי תקופת זמן הוא חוזר״.

הכדור לטיפול במחלות לב שגם מעלים פחד

הכדור לטיפול במחלות לב שגם מעלים פחד

קינדט הרגישה לא נוח עם השיטות המקובלות, והחלה לחשוב על דרך שתאפשר פשוט להחליש או אף למחוק את הזיכרון המפחיד. בנסיעות הארוכות ברכבת מביתה לאוניברסיטת אמסטרדם היא צללה לתוך הספרות המחקרית בנושא, וכך נתקלה בשורה של מחקרים שבדקו את התיאוריה המקובלת, לפיה אי אפשר לשנות זיכרונות שהתבססו במוח. אחד מהם היה של כארים נאדר (Karim Nader) מאוניברסיטת ניו יורק. תוצאות מחקרו זעזעו את הקהילה המדעית (Nature, 2000).

נאדר לימד עכברים לפחד מצליל מסוים. בכל פעם שהשמיע אותו הוא נתן להם שוק חשמלי. בסוף אותו יום, בכל פעם שהעכברים שמעו את הצליל, הם קפאו בפחד. למחרת הוא רק השמיע להם את הצליל, כדי לעורר את הזיכרון של מה שלמדו ביום הקודם, ומיד אחרי שהשמיע את הצליל, הוא הזריק להם חומר שמונע סינתזה חלבונית, אותו תהליך כימי שאחראי לקיבוע הזיכרון במוח. כשביום המחרת הוא שוב השמיע להם את הצליל, הם כבר לא קפאו בפחד – הם שכחו את הפחד שלמדו.

בכל פעם שזיכרון עולה, נוצר חלון זמן קצר שבו מתרחש תהליך כימי במוח. אם בחלון הזמן הזה מפריעים לתהליך הכימי להתרחש, הזיכרון ייחלש

נאדר הגיע למסקנה שבתנאים מסוימים זיכרונות ניתנים לשינוי. בכל פעם שהזיכרון עולה, נוצר חלון זמן קצר שבו מתרחש תהליך כימי במוח המכונה בעגה המקצועית ״גיבוש״ (Consolidation) שמחזק את גיבוש וקיבוע הזיכרון במוח. אם בחלון הזמן הזה מפריעים באופן מלאכותי, בעזרת תרופה, לתהליך הכימי להתרחש, הזיכרון ייחלש.

בעקבות נאדר, חוקרים נוספים שחזרו את הניסויים שלו שוב ושוב בכל עולם החי: על סרטנים, דגים, תרנגולות וחלזונות. אבל קינדט רצתה לעשות קפיצה גדולה יותר ולבדוק את התיאוריה הזאת על בני אדם, אתגר לא פשוט בהתחשב במורכבות הזיכרון האנושי ובעובדה שפעמים רבות בעבר, ניסויים מבטיחים מאוד שנעשו על בעלי חיים, נכשלו כאשר עשו אותם על בני אדם.

אבל קינדט החליטה לקחת את האתגר. מספר שנים אחר כך, ב-2007, היא קיבלה מענק מאוניברסיטת אמסטרדם כדי לבדוק את התיאוריה הזאת על בני אדם. כתרופה שמעכבת את התגבשות הזיכרון במוח היא בחרה בפרופראנולול (Propranolol), אחת התרופות השכיחות לטיפול בדופק מואץ ובלחץ דם גבוה.

זה לא מסוכן להשתמש בתרופה למחלות לב על אנשים בריאים?


״לא, כי אנחנו משתמשים במינון נמוך מאוד, 40 מ״ג, והמשתתפים במחקר לוקחים אותה רק פעם אחת. אנחנו גם לא כוללים במחקר אנשים עם דופק נמוך או לחץ דם נמוך״.

קינדט החליטה להתחיל בצעדים קטנים. במחקר הראשון שערכה היא הזמינה 60 סטודנטים לשלושה ימי ניסוי במעבדה. ביום הראשון היא לימדה אותם לפחד מעכבישים – בכל פעם שהראתה להם תמונה של עכביש הם קיבלו שוק חשמלי, לא מסוכן אבל מאוד לא נעים, ונמדדו להם תגובות של רפלקס הפחד, כמו מצמוץ בעיניים, תנודות ראש ואחרות.

ביום השני שוב הראו להם את תמונות העכביש ומיד אחר כך קבוצה אחת קיבלה פרופראנולול, וקבוצה אחרת קיבלה פלאצבו (תרופת סרק). ביום השלישי שוב הראו לסטודנטים את תמונות העכבישים ובדקו האם עדיין נשארו להם תגובות של פחד. התוצאות הדהימו את קינדט: בקבוצה שקיבלה פרופראנולול, לא היו תגובות פחד בכלל, הוא נעלם ונמחק לגמרי, גם בבדיקה חוזרת, 30 יום אחרי הניסוי. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת Nature ב-2009.

כל מה שצריך לעשות כדי שהפחד ייעלם לצמיתות, זה להגיע למעבדה לטיפול חד פעמי שנמשך מספר דקות, וזהו

אבל למידת פחד בתוך מעבדה לא דומה למה שקורה בעולם האמיתי בחוץ, כשהפחד הרבה יותר חזק וממשי. לכן השלב הבא היה לנסות את הטיפול על אנשים שכבר יש להם פוביה מעכבישים. במחקר שערכה קינדט ב-2013 אנשים התבקשו להתקרב למיכל שבו היה עכביש. לרובם היה קשה מאוד אפילו להסתכל עליו. אחרי שתי דקות היא הכניסה אותם לחדר אחר ונתנה להם פרופראנולול, או פלצבו.

כמה ימים אחר כך היא הזמינה אותם למעבדה, והתוצאות שוב הדהימו אותה. כל המטופלים שקיבלו פרופראנולול, התקרבו ללא שום היסוס למיכל שבו היה העכביש, ועוד יותר מדהים, חלקם אפילו הושיטו אצבע וליטפו אותו. בבדיקה חוזרת אחרי שנה, הפחד שלהם היה כל כך נמוך, שהם אפילו לא היו מתאימים להשתתף במחקר נוסף מהסוג הזה. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העתBiological Psichiatry ב-2015.

זה נשמע כמו בסרט ״שמש נצחית בראש צלול״ שבו בני זוג שהתאהבו ואחר כך נפרדו מבקשים למחוק אחד את השני מזיכרונם.


״לא, זה לא ככה, מכיוון שאנחנו לא משנים את כל הזיכרון. יותר נכון יהיה לומר שאנחנו הופכים את הזיכרון לנייטרלי, כלומר, אנשים זוכרים את הפרטים של אירוע מסוים, אבל ללא העומס הרגשי שהיה צמוד אליו״.

הצבע של החיים

קינדט מספרת שלקליניקה שלה כבר הגיעו עד היום יותר מ-200 אנשים שרצו למחוק את הפוביה או הפחד שמהם הם סובלים. שיעור ההצלחה לדבריה בטיפול בפוביות הוא כ-95 אחוז. הטיפול באנשים שסובלים מתסמיני פאניקה ופוסט טראומה עדיין רק בתחילתו, ושיעור ההצלחה בינתיים הוא כ-75 אחוז.

עם איזה פחדים או פוביות אנשים מגיעים לקליניקה שלך?


״הפחדים הכי נפוצים הם פוביות ספציפיות כמו עכבישים, נחשים, כלבים, חיפושית פרת משה רבנו, פחד גבהים, ויש גם פחד ממקומות ציבוריים ופחד מנסיעה ברכבת התחתית״.

"לפי המחקרים שלנו, התרופה משפיעה אחרי שנת לילה" | תמונה: Fotolia

"לפי המחקרים שלנו, התרופה משפיעה אחרי שנת לילה" | תמונה: Fotolia

אחד האנשים שטופלו בהצלחה הוא ג'רלד פוטמן, שוטר ביחידה לפיזור הפגנות, במשטרת הולנד. ״בכל פעם ששמתי את המסכה נגד גז על הפנים, נתקפתי בקוצר נשימה עז ובתחושה של פאניקה״, הוא סיפר בראיון לאפוק טיימס. ״כיום, כשלוש שנים אחרי הטיפול, אני עדיין מרגיש מידי פעם קוצר נשימה, אבל תחושת הפאניקה נעלמה לגמרי״.

כמו פוטמן, גם אנשים אחרים עדיין זוכרים אחרי הטיפול שהם פחדו מעכבישים, או פרטים של אירוע מפחיד שחוו, אבל הזיכרון לא מלווה בפחד או בהתקף חרדה. ״טיפול כזה יכול לעזור אפילו לאנשים עם הפרעות רגשיות שצריכים תרפיה סטנדרטית, כיוון שהם לא יצטרכו לדבר על הפחדים שלהם פגישה אחרי פגישה. הפחד שלהם פשוט יתפוגג״.

במה הטיפול הזה שונה מהתרופות הידועות נגד דיכאון או חרדה?


״את התרופות המקובלות האלה צריך לקחת לתקופות ממושכות, לעתים שנים, אבל את הכדור שלנו לוקחים רק פעם אחת, והפחד נעלם לתמיד. אבל חשוב להדגיש שחייבים לקחת את התרופה בחלון הזמן הקצר, אחרי שעוררנו בזיכרוננו את האירוע המפחיד״.

את יודעת, קשה להאמין שכדור שלוקחים רק פעם אחת, הקשור בכלל בלחץ דם גבוה, יצליח למחוק ממקום ספציפי במוח פחד גדול שיש לנו.


״אני יודעת שזה נשמע כמו קסם, ולי עצמי קשה להאמין לזה, למרות שראיתי את זה קורה הרבה מאוד פעמים. אני רואה אנשים שמגיעים למעבדה, לעתים קרובות הם בוכים מתוך פחד ואימה, וכשהם מגיעים שוב אחרי הטיפול, הם פתאום יכולים ללטף את העכביש שקודם כל כך פחדו ממנו. זה באמת נשמע מוזר״.

כמה זמן לוקח עד שהתרופה משפיעה?


״מהמחקרים שלנו זה קורה אחרי שנת לילה״.

וכמה זמן נמשכת השפעת הטיפול?


״במחקר שלנו, שהוא צעיר יחסית, הספקנו לערוך מעקב של שנה אחרי שאנשים קיבלו את הטיפול, והפחד לא חזר. כמובן שצריך לעשות מעקב של שנים״.

יש מקרים שהטיפול לא עובד?


״יש מקרים שלאנשים קשה מאוד לשחזר את האירוע הטראומטי, כי זה סוחט מבחינה רגשית, ולכן קשה לעשות את התהליך שהטיפול דורש״.

לא כולם מתלהבים מהאפשרות ״לשחק״ עם הזיכרון שלנו, למחוק מה שמכאיב ומפריע, ולהשאיר מה שטוב ונעים. מועצה מיוחדת שמינה הנשיא בוש שתייעץ לממשל בנושאי ביו-אתיקה, גינתה בדו״ח שלה ב-2003 את השימוש בחומרים שמקהים את הרגשות של זכרונות מכאיבים, והעלתה מספר חששות: מה אם אחרי פיגוע רצחני או רצח עם, כולם יזכרו את זה כמשהו לא כל כך נורא, משהו כמו טיול בפארק, מי יוכל לתת עדות אמיתית על מה שקרה? איך אנחנו כיחידים וכחברה נוכל ללמוד מזה לקח מוסרי?

ועוד הם מוסיפים: ״בכך שאנחנו משכתבים את הזכרונות שלנו בעזרת תרופות, אנחנו עלולים למחוק סבל במחיר של סילוף האופן שבו אנחנו תופסים את העולם, ולערער את הזהות האמיתית שלנו״.

הד לטענה הזאת אפשר למצוא במה שסיפר אחד האנשים שעבר טיפול אצל קינדט בגלל פוביה מנחשים, כפי שסיפר לניו רפבליק: ״חשבתי שאחרי הטיפול תהיה לי הרגשה נפלאה של ניצחון והצלחה כבירה, אבל למעשה זה לא היה כך. אין לי הרגשה שאני עצמי עשיתי את זה״.

״זה מפני שאנשים רגילים שדברים כאלה קורים בהדרגה, לאורך זמן. הם לא רגילים לטרנספורמציה מהירה כל כך״, אומרת קינדט. ״ולגבי הטענה של ערעור הזהות, צריך לזכור שאנשים שחוו טראומה קשה ומתקשים בתפקוד היום-יומי גם מרגישים שכל הזהות שלהם התערערה. לכן אם מסלקים את הפחד הנורא שהם חוו בעצם מחזירים להם את זהותם הקודמת״.

את עצמך לקחת את הגלולה לפני ניתוח של ביתך, ואחר כך הצטערת.


״כן, אחרי שלקחתי את הכדור הרגשתי הקלה גדולה ולא הייתה פאניקה לפני הניתוח. אבל מאוחר יותר הצטערתי כי רגשות נותנים צבע לחיים שלנו, והם יכולים להיות לפעמים גם שליליים וקשים. כדאי להשתמש בכדור רק כאשר הרגשות קיצוניים מאוד ולא הגיוניים״.

אם אפשר יהיה לקנות את התרופה בקלות בכל בית מרקחת, ייתכן שאנשים יתפתו להשתמש בה בכל מצב קטן של לחץ. 


״לא, זה לא יעבוד, כי אי אפשר לשחזר זיכרון מפחיד לפרטי פרטים כל כך בקלות. אף אחד לא יכול לעשות את זה בעצמו לבד. אם הזיכרון לא עלה לפרטי פרטים, הוא לא במצב שהוא פתוח לשינוי, ואז התרופה לא תעבוד. גם אני לא יכולה לעשות את זה לעצמי, למרות שאני יודעת בדיוק איך לעשות את זה לאנשים אחרים. אפשר כמובן כבר היום לקנות את התרופה ולהשתמש בה לפני בחינה למשל, אבל במקרה כזה הפחד לא נמחק והוא יחזור שוב אחר כך״.

 

״אין מוח שלא מחובר למוחות אחרים״

$
0
0
אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳

אילוסטרציה: אלכס גורביץ׳

חוקר המוח פרופ' ריד מונטגו עמד בפני פריצת דרך מדעית. זה היה ב-2000, אחרי שחקר במשך 12 שנה מה מתרחש במוחם של אנשים כשהם מבצעים פעולות שונות. עד אז מרבית חוקרי המוח השתמשו בשיטה שהייתה מקובלת לאורך כעשור, מאז תחילת שנות ה-90: לחבר אדם אחד למכשיר fMRI ולראות אילו אזורים במוחו פעילים כאשר הוא מגיב לגירויים פשוטים. למשל, לדווח מתי בדיוק הוא רואה נקודה שמציגים על מסך מחשב מולו, ובאיזה צד של המסך הוא רואה את הנקודה. כאשר האדם הגיב לגירוי, אפשר היה לראות שאותו אזור במוח שאחראי לתגובה נהיה פעיל, או בלשון ציורית, מתחיל ״להבהב״.

אבל מה שמונטגו רצה לעשות כעת היה מאתגר הרבה יותר: הוא רצה לבדוק מה קורה בראש של שני אנשים, בו זמנית, כאשר הם מתקשרים ביניהם. לשם כך היה צריך לזנוח את הפרדיגמה המקובלת של סריקת מוחו של כל אדם בנפרד, ולהניח יסוד לפרדיגמה חדשה: לחבר שני אנשים למכשירי fMRI, ולסרוק את הפעילות במוחם בו זמנית, בזמן שהם מתקשרים ביניהם.

אין מוח שלא מחובר למוחות אחרים. מוחות אחרים מעצבים אותך ואתה הופך להיות דומה לסביבה שלך

האתגר הבא היה לפתח תוכנה שתתאם בין שני מכשירי ה-fMRI. מונטגו הפשיל שרוולים וניגש למלאכה. למעשה, כאחד שבכלל הגיע לחקר המוח מתחומי המתמטיקה והפיזיקה, כתיבת תוכנה הייתה קרובה מאוד לליבו. כעבור מספר חודשים של עבודות פיתוח מורכבות, שני מכשירי ה-fMRI היו מחוברים ביניהם, בשלב ראשון בכבל פשוט.

שני הנבדקים הראשונים של מונטנגו נכנסו כל אחד למכשיר fMRI ושיחקו ביניהם משחק ניחוש פשוט למדי, תוך כדי שסורקים את המוחות שלהם בו זמנית. הרבה תקלות טכניות צצו בדרך, כפי שסיפר מונטגו לאפוק טיימס, אבל אחרי כמה חודשים הם התגברו על התקלות וקרה הדבר הכול כך מרגש: בפעם הראשונה חוקרים הצליחו לראות בעיניהם את הפעילות במעמקי מוחם של שני אנשים בו זמנית.

כששני אנשים פועלים במשותף ומרוכזים באותו הדבר, מתגלות הקבלות בפעילות שני המוחות | איור אילוסטרציה: Fotolia

כששני אנשים פועלים במשותף ומרוכזים באותו הדבר, מתגלות הקבלות בפעילות שני המוחות | איור אילוסטרציה: Fotolia

זה היה רגע מרשים – פתאום הם הצליחו לראות בקלות מתי שני הנבדקים מרוכזים בדיוק באותו הדבר – ברגעים מסוימים הפעילות באזור מסוים בשני המוחות הייתה ממש זהה. זה היה מסוג ההקבלות שאם היו בודקים כל פעם מוח אחד בנפרד, היה קשה מאוד לזהות בים הנתונים. אבל כך, כשהכול מוצג בו זמנית, ההקבלות בפעילות של שני המוחות פשוט קופצות לעין.

אחרי כמעט 15 שנה של מחקר בתחום, פרופ' מונטגו מתאר בריאיון לאפוק טיימס את הקשרים המפתיעים שגילה: ״כשאנשים עובדים זה עם זה, המוחות שלהם הם כמעט כמו אובייקט אחד [משותף]. אובייקט יחיד, דינמי ומסתגל״.

החוקר הישראלי, פרופ' אורי חסון מאוניברסיטת פרינסטון שהצטרף בשנים מאוחרות יותר לתחום המחקר החדשני הזה, תיאר את התופעה במילים מפתיעות עוד יותר: ״אין מוח אחד, אנחנו כל הזמן מחוברים. אנחנו אורגניזם אחד יותר מאשר אוסף של אינדיבידואלים״.

אבל בתחילת הדרך התגובות מהקהילה המדעית היו ספקניות למדי. כאשר המחקר פרופ' מונטגו, שהיה הראשון בתחום, התפרסם באוגוסט 2002, ממש לא היה קל לעכל את התגובות שהגיעו מחוקרים שונים. ״עשו מאתנו צחוק״, מספר מונטגו. ״כתב העת Nature אפילו פרסם מאמר דעה קצר על זה וטען שזה בזבוז זמן וטיפשי לעשות דבר כזה, הם בעיקר טענו שאין לנו את התוכנה הנדרשת ושמחקר כזה הוא דבר שיקר מדי לעשות.

״אבל לי היה ברור שניסוי על שני מוחות זה בדיוק מה שאנחנו רוצים לעשות. זה בדיוק מה שחסר. אם אתה יכול לחקור שני מוחות בו זמנית למה לא לעשות את זה?״

מחקר שנערך על שחקני ג'נגה הראה שככל שגובר שיתוף הפעולה בין השחקנים, כך ההקבלות בין המוחות מתפשטות לאזורים נרחבים יותר | צילום: Sookie/Flickr

מחקר שנערך על שחקני ג'נגה הראה שככל שגובר שיתוף הפעולה בין השחקנים, כך ההקבלות בין המוחות מתפשטות לאזורים נרחבים יותר | צילום: Sookie/Flickr

ב-2005 הוא פרסם את המחקר השני בתחום, שהתמקד בתקשורת בין שני אנשים המשחקים ביניהם במשחק השקעות פשוט: נניח שתום נותן לרון עשרה שקלים. לפי כללי המשחק ״הבנק״ מוסיף סכום כפול להצעה הראשונית, כלומר עשרים שקלים, כך שרון מקבל פי שלוש מהסכום הראשוני. כעת רון צריך להחליט כמה כסף הוא מציע לתום, לפי אותם כללי משחק, כאשר כל אחד מהם מנסה למקסם את הרווחים שלו. הפעם מכשירי ההדמיה כבר היו מרוחקים זה מזה, במעבדות שונות בעולם, ורשת האינטרנט אפשרה את התקשורת ביניהם. מאז המחקר בתחום התחיל להתגלגל ולצבור תאוצה.

״כשהתחלתי זה היה בלתי אפשרי, וזה המשיך להיות קשה עוד זמן רב״, אומר מונטגו, ״הרגשתי שכל מאמר שאני מפרסם הוא כמו טיפוס על גבעה. גם עכשיו זה לא פשוט, אבל זה כבר שונה. יש כמה קבוצות מחקר נוספות שמפרסמות מאמרים בתחום״.

הסיפור ששואב אליו את המאזינים

פרופ' אורי חסון, מאוניברסיטת פרינסטון, התחיל להתעניין בהקבלות האלו בין המוחות כבר ב-2004, כאשר עבד על הדוקטורט שלו במכון ויצמן, שבכלל עסק בתחום מחקר אחר – עיבוד הראייה במוח.

כשהציג לנבדקים שלו קטע מהסרט ״הטוב, הרע והמכוער״ הוא הופתע לגלות עד כמה הפעילות במוחות שלהם מקבילה – הגרפים שהפיק מכשיר ה-fMRI אצל הצופים השונים בסרט הציגו תבניות דומות מאוד, שכמעט ״התלבשו״ זו על זו בתיאום מרשים. הוא התחיל להבין שהסרט השפיע על המוחות השונים כמעט באותו האופן.

ככל שאנחנו משתפים יותר פעולה עם הסובבים אתנו, כך 'הצמידות' בין המוחות גוברת

מאוחר יותר הוא רצה לבדוק במעבדתו בפרינסטון האם גם בעיבוד הדיבור ההשפעות דומות כל כך אצל הנבדקים השונים. הפעם הוא הכניס למכשיר מספר סיפורים, והקליט את סיפורו. בהמשך נכנסו כמה מאזינים בזה אחר זה למכשיר ה-fMRI והקשיבו לסיפור. שוב, הגרפים של המאזינים השונים היו דומים מאוד זה לזה, בעיקר בחלקים המרתקים של הסיפור, ותאמו באופן מרשים גם לאזורים שפעלו במוחו של המספר.

מאז, ככל שהוא ממשיך לחקור הוא מגלה עד כמה הקשרים האלו בין המוחות משפיעים על חיינו. ״אין מוח שלא מחובר למוחות אחרים. מוחות אחרים מעצבים אותך ואתה הופך להיות דומה לסביבה שלך״, הוא אומר. ״בכלל, כל המחשבה הזאת של האינדיבידואליות, היא רעיון מערבי כזה״.

אתה בעצם אומר שיש משהו סמוי כזה שמחבר ביננו?


״כל הזמן״.

אז אולי אנחנו רק מושלים כשאנחנו חושבים שזה אחרת?


״כן. זה קצת כמו אשליה. אולי מתוך איזה רצון שלנו להרגיש שיש לנו יותר שליטה. אבל למעשה המוחות שלנו מעוצבים ומושפעים ממוחות אחרים, כי אנחנו מחוברים אליהם, כך שלמעשה אפשר לומר שכולנו מחוברים לרשת של מוחות״.

עדיף ביחד

בחמש השנים האחרונות המהפכה שיזם פרופ' מונטגו כבר ממש צוברת תאוצה, ומובילה לכמה תובנות מעניינות.

מספר מחקרים הראו למשל שלרמת שיתוף הפעולה בינינו יש השפעה רבה על הקשרים בין המוחות השונים – ככל שאנחנו משתפים יותר פעולה עם הסובבים אותנו, כך ההקבלה בין המוחות – מה שפרופ' חסון ועמיתיו מכנים ״הצמידות״ ביניהם – גוברת.

מכירים למשל את משחק ה״ג'נגה״? במשחק הזה השחקנים בונים מגדל מלבני עץ קטנות, ולאחר מכן נדרשים להסיר אותן, אחת אחת, מגוף המגדל, ולהניח אותן על ראשו מבלי שהוא יתמוטט. השחקן הראשון שגורם למגדל להתמוטט – מפסיד.

פרופ' אלן רייס מאוניברסיטת סטנפורד נעזר במשחק כדי לבחון איך מידת שיתוף הפעולה בין השחקנים משפיעה על עומקם של הקשרים העצביים שלנו עם האנשים שאתנו.

פרופ׳ ריד מונטגו מאוניברסיטת ורג'יניה טק

פרופ׳ ריד מונטגו מאוניברסיטת ורג'יניה טק

הנבדקים שלו, שחולקו לזוגות, שיחקו בשלושה תנאים שונים: שיתוף פעולה – בו שני השחקנים שיחקו בתורות כשהם מתייעצים זה עם זה ומתאמים ביניהם את המהלכים הבאים; הפרעות הדדיות – גם הפעם השחקנים שיחקו בתורות, שוחחו זה עם זה והציעו הצעות, אך הצעותיהם כבר לא בהכרח היו חייבות להיות מועילות; המצב השלישי היה משחק מקביל – כל אחד מהשחקנים שיחק עם מגדל משלו, כשהם יושבים זה ליד זה ואולי גם משוחחים אחד עם השני.

כמובן שבמשחק המקביל, כשכל אחד שיחק עם מגדל משלו, היו הקבלות מועטות בין שני המוחות. כשהם שיחקו ביחד, אך הפריעו זה לזה, מוחותיהם כבר היו הרבה יותר ״מוצמדים״. אבל רק במצב של שיתוף פעולה מלא, הראו מכשירי ההדמיה בבירור שאזורים רחבים הרבה יותר במוחותיהם של הנבדקים עבדו בהקבלה או בסנכרון.

אני שואלת את פרופ' חסון, האם אפשר לומר שבמצב של ״מוח אחד״, משותף, אנחנו יכולים לקבל החלטות טובות יותר.

פרופ' אורי חסון מאוניברסיטת פרינסטון

פרופ' אורי חסון מאוניברסיטת פרינסטון

״קבלת החלטות יכולה להיות טובה יותר ביחד. היא גם עלולה להיות גרועה יותר אם מוסיפים רעשים מיותרים, אבל כן, בעיקרון כאורגניזם אחד הפוטנציאל שלנו גבוה יותר. למשל, אני לא יכול לפרסם מאמרים בלי הצוות במעבדה שלי. אנחנו הרבה יותר חכמים ביחד. אנחנו הרבה יותר חכמים כשאנחנו מחוברים. הרבה יותר חזקים ומסוגלים להרבה יותר״.

מחקר אחר, מ-2012 בחן את ההקבלות בין המוחות בהקשר של תהליכי למידה. חוקר המוח, פרופ' מריאנו סיגמן מאוניברסיטת בואנוס איירס, רצה לבחון האם עצמת הקשרים בין מוחו של מורה למוחו של תלמיד משפיעה על איכות ההוראה.

17 זוגות של מורה ותלמיד השתתפו במחקר, שבמהלכו הכווין המורה את התלמיד, באמצעות שאלות, להבין את המסר שרצה להעביר בשיעור. במקרה הספציפי הזה, השיעור היה בגיאומטריה: כיצד ניתן להכפיל את שטחו של ריבוע תחת אילוצים מסוימים.

השיעורים ערכו בממוצע כ-11 דקות, ומאוחר יותר ה״תלמיד״ התבקש לפתור שאלה דומה מאוד לזו שבה עסק השיעור, כדי לבדוק אם השיעור הופנם בהצלחה. רק שהפעם, על ריבוע בגודל שונה. מתברר שרק כ-60 אחוז ״מהתלמידים״ הצליחו להפנים את השיעור וליישם אותו על ריבוע אחר.

כשצוות החוקרים השווה את ההקבלות בפעילות המוחות בין המורה לתלמיד, לאור הצלחתו של השיעור, התברר שבקרב הזוגות בהם השיעור הועבר בהצלחה, התגלתה הקבלה מוגברת, בעיקר בחלקי הדיאלוג שעסקו בטיעונים גיאומטריים. יותר מזה, החוקרים אפילו הציעו להשתמש במידת ההקבלה בין המוחות בשלבים אלו של השיעור ככלי המאפשר לחזות האם התלמיד אכן הצליח להפנים את המסר.

פרופ' חסון עצמו מסתכל קדימה ומציע להיעזר בכלים כאלו כדי לפתח את שיטות ההוראה הקיימות. ״אפשר אולי למצוא דרכים לשפר את התקשורת בהתבסס על ההתאמות האלו בין מורה לתלמיד. בשלב הראשון למדוד עד כמה המורה מצליח לתקשר עם התלמידים, לראות איך נבנית הרשת המשותפת ביניהם ואיך היא מתפתחת עם הזמן, ואחר כך לראות איך נוכל לשפר את הרשתות האלו. מנגד, כדאי גם לראות מה קורה כשהתקשורת בין המורה לתלמיד נכשלת״.

אם כן, כנראה ששאלת מיליון הדולר שנותרה בלתי פתורה היא איך נוכל ליצור ״צימוד״ הדוק בין מוחות שונים, או אילו תנאים נדרשים כדי שזה יקרה. ״אני לא חושב שצריך תנאים מיוחדים לזה״, אומר מונטגו, ״אני מאמין שאנחנו פשוט בנויים לזה באופן טבעי. אני חושב שזה קורה כל הזמן עם בני אדם.

״זה כמו רשת אחת. הדינאמיקה של רשת נוירונים אחת משולבת לחלוטין עם הדינאמיקה של רשת הנוירונים השנייה. אני חושב שנכון לחשוב על זה כעל אובייקט אחד. ואני רואה שזה אכן קורה. יש לנו בעצם שני אובייקטים, עשירים מאוד ודינאמיים מאוד, והם נצמדים זה לזה עד כדי כך שאף על פי שיש פילוג בין שני מוחות, זה בכל זאת דבר אחד״.

כלי מחקר חדשים

 

מעבר למחקרים עצמם, כדי שהמהפכה תוכל להתבסס, חשוב שגם הטכנולוגיה תתקדם ביחד איתה. וזה קורה. עד לא מזמן היו שני סוגי מכשירי הדמיה מובילים ששימשו את החוקרים. הוותיק שבהם הוא ה-EEG, שבעזרת קסדה עם אלקטרודות מציג את עוצמת גלי המוח הנפלטים באזורי המוח השונים.

למעשה, כבר בשנות ה-60 נערכו מחקרים ראשונים כאלו בין שני מוחות שנסרקים בו זמנית, באמצעות EEG, כשדי. טי. דואן ותומס ברנדט מאוניברסיטת תומס ג'פרסון שבפנסילבניה השוו את תרשימי ה-EEG של תאומים זהים בתגובה למשימות פשוטות.

אך כנראה שצמד החוקרים הקדים את זמנו. מלבד מחקר נוסף בשנות ה-70, הרעיון החדשני של דואן וברנדט לסריקת שני מוחות בו זמנית זכה להתעלמות מוחלטת ולמעשה נשכח, עד שפרופ' מונטגו החייה אותו מחדש כמעט 40 שנה מאוחר יותר.

מצד אחד, ה-EEG נייד וקליל, מספיקה קסדה על הראש כדי לערוך את המדידות, כך שקל יחסית לבדוק בעזרתו מצבים טבעיים מחיי היום-יום. החיסרון של המכשיר הוא שהוא יכול לספר לנו בעיקר מה קורה בחלקי המוח החיצוניים, וגם זה ברמת דיוק נמוכה יחסית.

מכשיר חשוב נוסף בארגז הכלים הוא ה-fMRI שהזכרנו. מבחינת רמת הדיוק שלו, והעומקים במוח שמהם הוא מחלץ את המידע, ה-fMRI מצוין, אבל יש בו חיסרון מכריע – המכשיר גדול ורועש והסריקה מתבצעת כשהנבדק שוכב במעמקי המכשיר. קשה יחסית לדמות מצבים יום-יומיים בתנאים שכאלו.

החל מ-2011 נכנס לזירה שחקן נוסף – fNIRS (functional Near-InfraRed Spectroscopy). בדומה למכשיר ה-fMRI הוא נותן תמונה לגבי זרימת הדם באזורים השונים, וכך גם על רמת הפעילות בחלקי המוח.

הנבדק חובש על ראשו קסדה ועליה אלקטרודות שמקרינות לתוך המוח אור אינפרה-אדום, מה שמאפשר לנבדקים להתנייע בחופשיות יחסית. גם כאן, רמת הדיוק נמוכה בהשוואה ל-fMRI והנתונים מתקבלים רק מחלקים חיצוניים של המוח. אבל הודות לפשטות ההפעלה, שמאפשרת לדמות תנאים יום-יומיים, השימוש בו הולך וצובר תאוצה. שני המחקרים שהזכרנו, על התקשורת בין המורה לתלמיד ועל משחק הג'נגה, נערכו באמצעות ה-fNIRS.

פרופ' חסון אופטימי למדי לגבי האפשרויות החדשות שהמכשיר מציע. ״אמנם למדע בסיסי fMRI עדיף, כי האות טוב הרבה יותר, אבל למצבים טבעיים יכול להיות שה-fNIRS באמת פותח דברים מדהימים. אפשר אפילו לעבוד עם זה Wireless ברחוב. אנחנו עובדים על זה ממש בימים אלה״.

ומה לגבי מספר הנבדקים בו זמנית? פרופ' מונטגו מספר על חידוש שפיתח בשנה שעברה. ״סרקנו בו זמנית שלושה מוחות של אנשים. בדקנו את תגובותיהם לבועות שהתפתחו בשוק המסחר והם נסרקו במעבדות שנמצאות בשלוש ערים שונות״.

במקרה כזה רמת הסיבוכיות עולה במידה ניכרת, בגלל כמות הנתונים שצריך לעבד משלושת המכשירים. קבוצת חוקרים מסין הציעה בשנה שעברה את מה שאולי יהיה שלב נוסף בתחום המחקר החדשני הזה: כיצד ניתן לבדוק קבוצה רבת משתתפים באמצעות מכשירי fNIRS ואיך לעשות סדר בנתונים הרבים שנאספים ולאתר בהם את ההקבלות.

ילד עם אוטו: האם נכון לאפשר רישיון נהיגה בגילאי העשרה?

$
0
0
תמונה: shutterstock

תמונה: shutterstock

פברואר 2016. שחר אביקסיס מהישוב לבון שבגליל, נוסעת יחד עם שלושה חברים נוספים לחגוג את יום הולדתה ה-17. במהלך הנסיעה, רכבם של הצעירים מאבד שליטה ומחליק לשולי הכביש. אביקסיס, שלפי ההערכות לא היתה חגורה, עפה מהרכב ונהרגת במקום. שני חברים נוספים שהיו איתה במכונית, נפצעים באורח קל.

המקרה הטראגי של שחר אביקסיס ז"ל, הוא דוגמה קטנה לסטטיסטיקה עגומה לפיה נהגים צעירים שנמצאים מתחת לגיל 24 מעורבים ב-24% מכלל תאונות הדרכים בישראל, אף על פי שהם עצמם מהווים רק 17% מאוכלוסיית הנהגים עצמה. הסטטיסטיקה הבעייתית הזאת, אגב, אינה נחלתם הבלעדית של הצעירים הישראלים, וניתן לראות נתונים דומים גם בבריטניה – שם נהגים בגילאי 17-24 מעורבים בלא פחות מ- 20% מכלל תאונות הדרכים.

כדי להבין מדוע כמות תאונות הדרכים שבהן מעורבים נהגים צעירים גדולה כל כך, יש לזכור שגיל 16 וחצי, בעיצומו של גיל ההתבגרות, מלא בהסחות דעת: מיניות מתעוררת, גיבוש זהות אינדיבידואלית (תהליך שבא לידי ביטוי במריבות תכופות עם הורים ואחים) וצורך להשתייך ולהתקבל בחברה, הם כולם תהליכים טוטליים וסוחפים שמטלטלים את בני הנוער כספינה בים סוער. 

לכל אלה מצטרף יצר הרפתקנות אשר מתממש בקלות בעת שבני הנוער בוחנים את הגבולות ומותחים את יכולות ההיפרדות שלהם מהמסגרות המוכרות. בני ובנות 16 מרגישים, בדרך כלל, שכל החיים עוד לפניהם, שהם בלתי-מנוצחים ושמוות הוא מושג רחוק ואמורפי. הם מלאי חיות וסקרנות, שמובילות אותם גם לכניעה קלה ללחץ חברתי.

צ'רלס הורטון קולי, סוציולוג אמריקאי מהמאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, טען כי בני האדם כיצורים חברתיים אינם מה שהם חושבים שהם, ואף אינם מה שאחרים חושבים שהם, אלא מה שהם חושבים שאחרים חושבים שהם. הקשר בין החברה לעצמי, לפי קולי, הוא הדוק. בעצם, הם שני צדדים של אותו מטבע, הוא טען.

גיל ההתבגרות הוא תקופה שבה השפעתה של קבוצת השווים מקבלת משנה חשיבות. התיאוריה של קולי מסייעת להסביר מדוע בני ובנות נוער ייטו למעשים שהם תופסים כרצויים חברתית – בקרב אותה קבוצה. הצבת אתגרים זה לזה, שמובילים להתנהגויות פזיזות ומסוכנות מחד, ולהתנסויות בחומרים משני תודעה (אלכוהול וסמים) מאידך, הן חלק מהדרכים של בני ובנות הנוער להגדיר את עצמם באמצעות הסביבה החברתית שלהם.

בנוסף לתהפוכות הנפשיות שיוצר גיל ההתבגרות, צעירים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז למשל – שמספרם באוכלוסייה עומד על 5-10% – נמצאים בסיכון מוגבר לתאונות דרכים בהשוואה לבני גילם שאינם סובלים מההפרעה. למעשה, סיכוייהם למעורבות בתאונת דרכים גבוהים פי 2 עד 4, ומבחינה סטטיסטית, יש בקרבם יותר תאונות חוזרות, תאונות שמתרחשות בשעות הלילה המאוחרות ואפילו תאונות פגע וברח.

גם חיבה למוזיקה מייצרת הסחת דעת משמעותית עבור צעירים רבים, בייחוד בגילאי 16-18. מחקר של אוניברסיטת בן-גוריון אשר מומן על ידי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, מצא שנהגים צעירים המאזינים למוזיקה המועדפת עליהם, עתידים לעשות יותר עבירות תנועה ולהגדיל את סיכוייהם להיות מעורבים בתאונות דרכים. תוצאות המחקר הוכיחו שלא פחות מ-98% מהנהגים הצעירים שהאזינו למוזיקה האהובה עליהם, היו מעורבים באירועי בטיחות שכללו מהירות גבוהה מהמותר, אי שמירת מרחק, נהיגה ביד אחת וסטייה לשוליים.

כל הדוגמאות הללו מעידות על שיקול דעת לקוי בנהיגה. שיקול הדעת, באופן כללי, מושפע מוותק וניסיון, והוא משתפר ככל שנמצאים יותר שנים על הכביש. חשוב לזכור שאפילו המוח עצמו אינו בשל דיו בגילאי התיכון: מחקרים נוירולוגיים מצאו שהאונות הקדמיות שבמוחנו ממשיכות להתפתח גם במהלך שנות העשרים לחיינו. מכאן שהאונות האחראיות על חשיבה ניהולית, תפקודים הקשורים בוויסות התנהגות, תכנון ובקרה נכונה – כולם פרמטרים הכרחיים לנהיגה – עדיין לא התפתחו סופית בגיל 16.

ובכל זאת, החוק הישראלי מאפשר לבני נוער להתחיל ללמוד נהיגה כבר בגיל 16.5. בניגוד למדינות כמו יוון, פולין, פורטוגל, שוויץ ורומניה, שבהן יצטרכו הצעירים לחכות עד שיחגגו 18 שנים. כך, מוצבת ישראל כאחת המדינות שבהן גיל הסף לנהיגה הוא מהנמוכים בעולם. באל-סלבדור, שם ניתן ללמוד נהיגה בגיל 15, ומחוזות מסוימים בקנדה כמו פרובינציית אלברטה ומדינות מסוימות באמריקה, שמאפשרות לצעירים שבהן להתחיל לנהוג – עם השגחת הורים כמובן – כבר בגילאי 14 ו-15 בהתאמה.

למרות שגיל הסף לנהיגה הוא מהנמוכים בעולם, מדינת ישראל עושה זאת תוך מודעות מקסימאלית לסיכונים הרבים הכרוכים בנהיגה של צעירים, והענקת חשיבות להקניית הרגלי נהיגה נכונים ולרכישת ניסיון. כך, למשל, החוק הישראלי מחייב כל נהג צעיר שגילו מתחת לגיל 24 לקבל היתר נהיגה מיוחד, המחייב נוכחות של מלווה נהיגה במשך שישה חודשים ולמשך 50 שעות ליווי לפחות. כמו-כן, נהגים חדשים מחויבים לסמן את רכבם בשלט "נהג חדש", ונהגים חדשים מתחת לגיל 24 חייבים לעבור קורס ריענון נהיגה כחמש שנים לאחר קבלת הרישיון. גם כשמדובר בביטוח רכב לנהג חדש, ותק הנהג הוא אחד הפרמטרים המשפיעים ביותר על מחיר הביטוח ועל גובה ההשתתפות העצמית.

אבל האם כל ההגבלים הללו יקטינו את מספר תאונות הדרכים שבהן מעורבים צעירים מתחת לגיל 24? עוד מוקדם לענות. מה שבטוח הוא שהדרך להילחם בסטטיסטיקה הבעייתית ולהקטין את מספר תאונות הדרכים בקרב צעירים תצטרך לעבור בחינוך ביתי וממסדי שיביא להעלאת המודעות של הנהגים הצעירים בנוגע לסיכונים הרבים שהם חשופים אליהם כנהגים בכלל, ומפאת גילם הצעיר בפרט. רק חינוך כזה, יאפשר לעולים על כלי הרכב השונים, להבין את מידת הסכנה הכרוכה בכך, ואת מידת האחריות שנדרשת מהם להקרין.

לקנות זמן

$
0
0
עליית מדרגה - על מוביליות חברתית והעולם המודרני- גבר

תמונה: shutterstock

מוביליות חברתית – זו שהכיוון שלה פונה למעלה – היא שאיפתם של אנשים רבים בעולם החופשי. גם המערכות הכלכליות שלנו אמורות להיות מאורגנות כך שהן ממקסמות את יכולתנו כאינדיבידואלים לעלות במעלה הסולם החברתי. על-אף שהשיטות הכלכליות המוכרות לנו לא מצליחות לייצר מריטוקרטיה אמיתית, קרי, מבנה סוציו-אקונומי המושתת כולו – או ברובו – על כישרון, יכולת ונחישות, יש מי שמצליחים לשפר את מעמדם הכלכלי.

אבל אז, הם מגלים שהם נעדרי הכלים להתמודד עם החיים החדשים שלהם – עבודה תובענית ורווחית פירושה פחות שעות בטיפול בבית ובמשפחה, פחות זמן לפעילויות שפעם היו נחשבות חלק אינטגרלי מאחריותו של אדם על עצמו, פחות יכולת ואנרגיה לפעול למען המעגלים החברתיים המידיים – העצמי והמשפחה הגרעינית.

לחוסרים אלה יש השלכות ממשיות: "תסמונת ההתעשרות המהירה" המונח הפסיכולוגי המשמש לתיאור התופעה במסגרתה אדם חווה התעשרות מהירה, ולאחר כמה חודשים של אופוריה מצב הרוח יורד דרסטית והמתעשר למעשה מוצא עצמו במעין משבר זהות. ברשימת הסימפטומים ניתן למצוא, בין השאר, רגשות אשם, שינויים במצב הרוח, אשמה וחרדות. התסמונת עלולה לגרום, בטווח הארוך והקצר, לבעיות בריאותיות חמורות שכל הכסף שבעולם לא יוכל להן.

תמונה: shutterstock

תמונה: shutterstock


בשנים האחרונות, עקב העלייה הכללית ברמת החיים בעולם המערבי, נעשו מספר מחקרים על הקשר שבין אושר לעושר. התגלה כי למרות העלייה המתמדת ברמת החיים, מדד האושר הכללי קפא. מנגד, נמצא כי לעושר ישנה מידה מסוימת של השפעה על מידת אושרו של האדם. במילים פשוטות, לא כל מי שעשיר, מאושר.

הפתרון לסתירה טמון באופן שבו האדם משתמש בכספו: כמעט כל אדם שיישאל מה הוא יעשה עם סכום גדול, יענה כי היה מפנק את עצמו במותרות ופינוקים. עם זאת, אנשים שזכו או קיבלו סכומי כסף גדולים באופן פתאומי לא דיווחו על עלייה משמעותית ברמת האושר אלא על הוצאת כסף למען  סביבתם (בתרומות, למשל) או על מתנות לקרוביהם.

אין פירוש הדבר שאנשים בעלי ממון אמורים לדון עצמם לחיי סגפנות על-מנת לחוש מאושרים. להיפך – מעמד הביניים הגבוה הזה הוא בעל צרכים ייחודיים, שהשוק החופשי ידע למצוא להם פתרונות. לעתים אלה שירותים ומוצרים שהיו קיימים לאורך מאות שנים, לעתים מדובר באילוצים מודרניים השייכים לחברה התעשייתית. שירותים אלו נראים לעובדים במעמד הביניים כמותרות מוגזמות ובלתי הגיוניות.

הסיבה בגללה אותם שירותים נתפסים כמותרות היא העלות שלהם ולא החיוניות שלהם בחיינו.

לאדם מן השורה אין אפשרות להשתמש בהם ולכן כשהוא מתעשר לפתע הוא עוד לא מסוגל לתפוס את העובדה כי הם עומדים לרשותו וכי הוא זקוק להם.

או-פר (au pair), למשל, היא מטפלת – או מטפל – במשק הבית כולו. בעבר התפקיד היה נפוץ – נשים שחורות ונשים ממעמדות נמוכים ביצעו תפקידים אלה לאורך ההיסטוריה כולה. הסרט The Help, למשל, מציג את עולמן של המטפלות השחורות בארצות-הברית של שנות הששים של המאה ה-20, ומראה עד כמה הדוק הקשר בין התפקיד לגזע ולמעמד סוציו-אקונומי. עם זאת, בימינו התפקיד התפתח והתגמול הכלכלי שניתן בגינו גבוה למדי, בניגוד לעבר. כך, שוב הפכה האו-פר לנחלתם של בעלי האמצעים. כיום, אם כך, מי שמקבל שכר נאה עבור עבודתו, יכול לשכור את שירותי הטיפול בבית ובילדים. השימוש באו-פר מפחית לחץ ומתח ומגדיל את גמישותם של ההורים מבחינת שעות עבודה ופנאי. את שעות העבודה של ההורים. להיות הורה פירושו להיות פנוי פחות לעבודה וכסף יכול לאפשר שינוי במצב הזה.

ליסינג תפעולי פרטי הוא שירות נוסף שחוסך זמן ואנרגיה. הליסינג התפעולי מאפשר לנהג שלא להתעסק בשום דבר הקשור לרכב, פרט לנהיגה בו. טיפולים, שטיפות, בירוקרטיה וטסטים הינם רק רשימה חלקית למה ששירות זה מציע. כמובן, גם עסקאות שדרוג תכופות גם הן פיתוי נחמד. לכן, כל מי שרק רואה מכתב ממשרד התחבורה ומקבל התקף עצבים קטן, זה המקום בשבילו.

פעולות שגרתיות כמו כביסה, ניקיון ואפילו טיפול ברכב, ממלאות את זמננו הפנוי. אולם בעולם שבו זמן הוא כסף, הן יורדות במיקומן בסדר העדיפויות. שירותים כמו ליסינג תפעולי פרטי, איסוף והחזרה של כביסה וניקיון מאפשרים לעובדים בתעשייה המודרנית להקדיש את משאביהם לטובת ההצלחה המקצועית וניהול חיי המשפחה. אם כך, מה שעלול להיתפס כבזבזנות ופינוק הם למעשה כלים משמעותיים ביכולתו של אדם לנהל את משאביו בצורה נכונה ולהביא אותו להצלחה מקצועית ואישית.

האם אנחנו מוכנים לסוף העולם?

$
0
0
צילום: Global Crop Diversity Trust

צילום: Global Crop Diversity Trust

3,500 דובי קוטב, 12,000 איילים ו-2,000 אנשים מאכלסים את האי הקטן סְבָאלְבָּרְד הנמצא בין נורבגיה לקוטב הצפוני. בכל פעם שמארי האגה מגיעה אליו במטוס היחיד שנוחת בנקודה הצפונית ביותר של העולם, אוחזת בה תחושת התרגשות והתרוממות רוח. בלב האי המבודד נמצא הר מושלג, שבמרכזו דלת המובילה למקום מיוחד במינו: ״כספת יום הדין״.

היא פותחת את דלת הברזל הכבדה וצועדת לתוך תעלה ארוכה מבטון שנחצבה בבטן ההר. משם היא צועדת כ-130 מטר, עד לחלל המרכזי. הקור במקום מגיע למינוס 18 מעלות, טמפרטורה הכרחית לשימור האוצר המסתתר בחדר, על גבי מאות מדפים, בתוך קופסאות ומעטפות סגורות.

״יש אנשים שקוראים לזה 'כספת יום הדין', אבל עבורי המקום הזה הוא מעין קתדרלה״, מספרת האגה בראיון לאפוק טיימס. ״בתוך הכספת נמצאת עבודה קשה של איכרים וחקלאים לאורך 30 אלף שנה, והיא מחזיקה את עתיד החקלאות שלנו״.

"כספת יום הדין" בסאבלברד - המקום אליו האנושות תוכל לפנות כשתחסר במזון | צילום: Global Crop Diversity Trust

"כספת יום הדין" בסאבלברד – המקום אליו האנושות תוכל לפנות כשתחסר במזון | צילום: Global Crop Diversity Trust

האגה היא מנכ״לית ״קרן היבול״ שיצרה את הכספת הזאת ב-2008. הכספת מכילה כיום כ-865 אלף סוגי זרעים כמעט מכל מקום בעולם. הקרן מנסה לאסוף סוגים נוספים, את המגוון הרב ביותר שתוכל להגיע אליו. המטרה היא לא פחות ולא יותר, ליצור בונקר שיספק מענה לאנושות בזמן קטסטרופה ומצוקת רעב עולמית.

רעיון הכספת נולד בתקופה שבה נושא ״אבטחת המזון״ עלה לתודעה. ארגונים בין-לאומיים, חקלאים ומדינות רבות בעולם מתקשים לישון בלילה, ומבינים, באיחור מה, שהם מאבדים את המגוון הטבעי של הזרעים שלהם, מקור המזון של המין האנושי.

הסיבות ידועות: התחממות האקלים, זיהום או התייבשות מקורות המים, מחלות ומזיקים, אדמות חקלאיות שהולכות ופוחתות וצריכה גוברת של בשר על ידי קהלים חדשים. ארה״ב למשל, איבדה רק במאה האחרונה כ-90 אחוז מסוגי הירקות והפירות שהיא מגדלת. סין איבדה כ-90 אחוז מסוגי האורז שלה מאז שנות ה-50 בלבד.

ממיינים זרעים בבנק זרעים בניגריה. בנקים דומים נמצאים כמעט בכל מדינה בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

ממיינים זרעים בבנק זרעים בניגריה. בנקים דומים נמצאים כמעט בכל מדינה בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

הסיטואציה הכניסה את המדינות השונות למצב כוננות – הן מנסות להבטיח מזון לאוכלוסייה שלהן. אחת הפעולות שננקטות היא רכישה של אדמות חקלאיות במדינות זרות. ב-2015 ה״וושינגטון פוסט״ כתב על מחקר שערכה אוניברסיטת לנד בשוודיה מ-2012, שמצא כי רוב מדינות העולם קנו או מכרו אדמות חקלאיות בחו״ל.

בראש הרשימה עומדים שלושה שחקנים עיקריים: סין – שרכשה אדמות ב-33 מדינות; ומאחוריה ארה״ב ובריטניה עם 29 מדינות. גם גרמניה, הולנד, סינגפור, הודו וערב הסעודית רוכשות אדמות. מרביתן קונות, ומוכנות למכור רק מעט אדמות בשטחן. בניגוד אליהן, המדינות העניות יותר, כמו ברזיל, הפיליפינים, רוסיה ומדינות אפריקה, עסוקות בעיקר בלמכור את שטחיהן.

אבל רכישת אדמות חקלאיות אינה מספיקה כדי להבטיח את העתיד התזונתי. מה יקרה אם סין למשל, לא תוכל לגדל שום דבר על האדמות החקלאיות שרכשה באפריקה בגלל תנאי מזג אוויר או מזיקים? מה יקרה אם רק זן מסוים מאוד של חיטה או אורז יוכל לגדול באדמה ההיא ולאושש אותה, זן שקשה להשיג ומצוי רק במדינה מרוחקת באמריקה?

בעתיד הקרוב יהיה קשה לממשלות למצוא כסף כדי לתמוך בנו. לכן אנחנו יוצרים שיתופי פעולה עם חברות פרטיות

פתרון אחד לבעיה מצאו חברות הזרעים הגדולות כמו מונסנטו האמריקנית וסינג'נטה השוויצרית (שנרכשה לאחרונה על ידי הסינים): הן יוצרות זרעים מהונדסים גנטית שיכולים לעמוד בתנאי טמפרטורה וסביבה קשים. מהלך שעשויות להיות לו השלכות מרחיקות לכת על סביבת הגידול ואולי אף על בריאותנו.

פתרון נוסף שמציעה האגה באמצעות פרויקט ״קרן היבול״, הוא לשמור את המגוון הטבעי שקיים, ובכך לעודד את הרבייה הטבעית של מינים חדשים שיוכלו להתמודד עם תנאי הסביבה העתידיים.

אך בהיעדר תקציב מממשלות שיתמכו ב״קרן היבול״, הארגון החל לדפוק בשנים האחרונות על דלתותיהן של חברות פרטיות. בין הספונסרים לפרויקט נמצאות גם חברות הזרעים סינג'נטה, Dupont Pioneer ,KWS, לצד ביל גייטס והרוקפלרים. במקביל, חקלאים החלו להתלונן שזכויותיהם אינן נשמרות. אז איך עומד להיראות יום הדין שלנו? ומי יחזיק במפתחות שיפתחו את הכספת כשבאמת נצטרך אותה?

יבול העתיד

בפעם השנייה שבה כריסטופר קולומבוס הפליג לעולם החדש ב-1493, הוא הביא לשם קופסה קטנה עם אוצר – זרעים שהיו מוכרים רק לעולם הישן: חיטה, בצל, מלונים, לימונים, זיתים, ענבים וקני סוכר. כשחזר, הוא לא שכח למלא את תיבת האוצר בזרעים מקומיים שניתן היה למצוא רק בעולם החדש: תפוחי אדמה, עגבניות, פלפלים, דלעת, אננס ובטטה.

״קרן היבול״ בהנהגתה של האגה, מנסה לעשות את מה שקולומבוס עשה במאה ה-15 – ליצור מעין ״רשת חברתית״ לשיתוף זרעים בין מדינות שונות, כדי שחקלאים ומדענים יוכלו להשתמש בהם בחופשיות לצורכי חקלאות ורבייה.

כדי להבין איך זה נעשה צריך קצת רקע. במדינות רבות ברחבי העולם נמצאים ״בנקי גנים לצמחים״, שבהם נשמרות דוגמיות גנטיות של סוגי צמחים וזרעים שונים, ייחודיים לכל מדינה. יש היום בעולם כ-1,750 בנקים כאלה. ביניהם יש בנקים המוגדרים כבין-לאומיים, בנקים המוגדים כלאומיים (יש אחד גם בישראל), ובנקים פרטיים של אוניברסיטאות ומכונים מדעיים למיניהם. רובם הוקמו ב-40 השנים האחרונות.

 מנהלת "קרן היבול", מארי האגה | צילום: Global Crop Diversity Trust

מנהלת "קרן היבול", מארי האגה | צילום: Global Crop Diversity Trust

״כספת יום הדין״ היא גיבוי של אותם בנקים – היא מאחסנת העתקים של הזרעים שנמצאים בהם, מכיוון שהבנקים הרגילים נמצאים לעתים בסכנה. חלק מהם קרסו כלכלית משום שלא יכלו למצוא מקור מימון. אחרים סבלו מתקלות במקררים או מתקלות באופן הגידול מחדש של הצמחים, ויש גם מקרים קיצוניים של בנקים שנקלעו למצבי מלחמה וטרור, כמו הבנק העיראקי שאיבד זרעים עתיקים מאוד או הבנק בסוריה שהספיקו להעביר את זרעיו בזמן לכספת.

״בכספת אנחנו שומרים את כל סוגי הזרעים [מכל המדינות], כי אחד מהם אולי אוצר בתוכו מאפיינים שיאפשרו לנו לגדל בעתיד יבול במקומות שבהן הוא כבר לא גדל יותר בגלל מזיקים ומחלות״, אומרת האגה.

דוגמה להצלחה כזאת הוא צמח הקסאווה, יבול שמקורו כנראה בקולומביה. כיום הוא צומח בחלקים שונים באפריקה ובאסיה וגם במקומות הגבוהים בתאילנד. בתאילנד פרצה יום אחד מחלת שורשים שעמדה לנפות את כל הקסאווה באזור. מדענים חיפשו פתרון ולבסוף מצאו סוג של קסאווה בבנק גנים לצמחים בקאלי, שבקולומביה. ״מה שמדהים הוא שזה סוג שנאסף באופן אקראי בשדה ב-1967 והושם לאחר מכן בבנק הגנים״, מספרת האגה.

בנקי הגנים מתחייבים לחתום על 'הסכם בין-לאומי לצמחים' שמחייב אותם לשתף את החומר שלהם. יש כאלה שמהססים לחתום

אתם מנהלים את כל בנקי הגנים לצמחים בעולם? 


״לא, אנחנו מנהלים את כל הבנקים הבין-לאומיים, ועובדים גם עם 135 בנקים לאומיים שמחזיקים חומרים ייחודיים. אנחנו משיגים להם מקורות מימון ותומכים בהם בכל מיני דרכים״.

קיימים 40 אלף סוגי שעועית בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

קיימים 40 אלף סוגי שעועית בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

ואיך אתם פועלים מולם? הם פשוט נותנים לכם לשכפל את החומר שלהם? 


״בנקי הגנים שעובדים איתנו מתחייבים לחתום על 'הסכם בין-לאומי לצמחים' שמחייב אותם לשתף את החומר שלהם עם אחרים. אנחנו עובדים רק מול בנקים שמוכנים לחלוק ולשתף את החומר שלהם עם ארצות אחרות, עם חקלאים, עם מדענים וכו'״.

קיימים 35 אלף סוגי תירס בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

קיימים 35 אלף סוגי תירס בעולם | צילום: Global Crop Diversity Trust

כבר שנה שד״ר עינב מייזליש גתי, מנהלת בנק הגנים לצמחי ארץ ישראל, מובילה תהליך מול משרדי הממשלה השונים של הצטרפות להסכם. לדבריה, משרד החקלאות תומך באופן עקרוני במהלך. ״יש לנו התקשרויות קרובות עם ישראל״, אומרת האגה.

יש כמה ארצות שמהססות לחתום על ההסכם, כמה מהן באפריקה.


״נכון. סין היא מדינה נוספת״.

למה הן מהססות? 


״אנחנו לא אלו שצריכים לענות על זה, אלא המדינות עצמן״.

אולי הן לא חותמות כי הן מפחדות לשתף את הנכסים הייחודיים שלהן, נכסים שהן יכולות להרוויח מהם כסף ואולי יתרון אסטרטגי מול מדינות אחרות. 


״כן, כנראה שזו הסיבה. וזו כמובן טעות קשה, כי כיום אנחנו תלויים אחד בשני. תראי לדוגמה את קנדה שהתמודדה עם מצוקת חיטה. מדענים פיתחו שם סוג חדש של חיטה שנקרא ווירי (Wheery) שנוצר ברבייה טבעית, באמצעות זרעי חיטה שהגיעו מ-26 ארצות שונות. בלי שיתוף הפעולה הזה הם לא היו יכולים לייצר את החיטה.

אם מדינות מסוימות יבחרו להחזיק בחומר שלהן מבלי לחלוק אותו, כולנו ניפגע מכך, גם הן

״אין מדינה בעולם שיש בה את כל סוגי הזרעים. אם מדינות מסוימות יבחרו להחזיק בחומר שלהן מבלי לחלוק אותו, כולנו ניפגע מכך, גם הן״.

בהקשר הזה עולה השאלה מדוע תאגידים גדולים, כמו Dupont Pioneer וסינג'נטה, שמבלים את מרבית זמנם בייצור סוגים של זרעים מהונדסים גנטית, ישקיעו מיליוני דולרים בפרויקט שעוסק בשימור המגוון הטבעי של הזרעים? 


״אנחנו חושבים שיש סיבות רבות למגזר הפרטי לתרום לנו. אנחנו גם יודעים שבעתיד הקרוב יהיה קשה לממשלות למצוא כסף כדי לתמוך בנו. לכן אנחנו יוצרים שיתופי פעולה עם חברות פרטיות, כמו למשל עם 'ארגון מחקר הקפה העולמי'. אז נכון, הארגון ממומן על ידי חברות הקפה הגדולות, ולמרות זאת אנחנו עובדים איתם כדי לפתח תוכנית לשימור מגוון הקפה בעולם״.

כי קפה נמצא בסכנת הכחדה? 


״כן, כי הוא רגיש מאוד לשינויי אקלים. קפה ערביקה (שאנחנו מכנים קפה ערבי) למשל לא אוהב שינויים אקלימיים, ודרושים מחקרים רבים כדי להבין איך להגן עליו. לכן אנחנו עובדים עם חברות כמו סטארבקס, שמשקיעות בשימור מגוון הקפה. איפה סטארבקס תהיה בלי קפה?״

מה זה אומר שהן משקיעות בשימור הקפה? 


״זה אומר שאנחנו בונים איתן אסטרטגיה לשימור הקפה, ומקווים שחברות הקפה הגדולות יתרמו לפרויקט״.

ארגון הקפה משלם לכם כדי לעשות את זה? 


״הם שילמו לנו כדי שנבנה את התוכנית״.

אז בעתיד אולי יהיה להם סוג של וטו על הזרעים האלה והקפה המשומר יהיה נגיש רק להם? 


״בכלל לא. לפי התוכנית האסטרטגית נזהה את בנקי הגנים שיש בהם זרעי קפה חשובים, ונבנה תוכנית שתממן אותם״.

ומה לגבי חברות אחרות כמו סינג'נטה שתורמות לכם? איזה הסכם יש לכם איתן?


״המימון של החברות הפרטיות קטן יחסית, נכון להיום. הוא פחות מחמישה אחוזים מהסך הכולל. אנחנו מקבלים גם מימון קטן מארגונים תעשייתיים. מימון כזה מחברות פרטיות או מארגונים, לא מקנה להם זכויות מיוחדות או יתרון כלשהו״.

אבל הם מורשים לגשת בחופשיות למאגרים של בנקי הגנים בכל העולם. 


״כן, אבל לכל בעל עניין במדינה מסוימת שחתמה איתנו על הסכם, יש גישה לזרעים האלו באופן חופשי. כלומר, אין קשר בין מימון 'קרן היבול' והגישה לזרעים האלו״.

הפרויקט בניהולך מכריז שהוא ידאג שאנשים לא ירעבו בעתיד, אבל אנשים כבר היום גוועים ברעב, באפריקה למשל. זה גם קשור בעובדה שחברות ממדינות זרות מגיעות לשם ורוכשות או משתלטות על משאבי טבע, ומונעות מהמקומיים גישה אליהם. חלק מהחברות האלה תורמות לפרויקט שבניהולך. איך זה מסתדר? 


״זאת שאלה גדולה. אני חושבת שכוחה של 'קרן היבול' הוא להישאר א-פוליטי. אנחנו אומרים לממשלות שזו החלטה שלהן כיצד להשתמש במגוון הזרעים שהן מקבלות גישה אליו. אנחנו לא מחליטים. הדבר החשוב מבחינתנו הוא שממשלות יחליטו לשמר את אוצרות הטבע שלהן, אחרת לא תהיה להן אפילו האפשרות לבחור לבצע מהלך פוליטי מסוים. ואנחנו ממליצים להן לוודא שהחומר הגנטי שלהן יהיה פתוח לכולם, כדי שאף חברה פרטית לא תוכל לנעול אותו בכספת הפרטית שלה״.

האם אתם תומכים בהחלטה של חברה כמו סינג'נטה לייצר סוגים שונים של יבול מהונדס גנטית מהזרעים שהיא מקבלת גישה אליהם דרך הבנקים?


״אנחנו לא נוקטים עמדה לגבי סוגים מהונדסים גנטית. תפקידנו הוא לשמר את המגוון ושהפוליטיקאים יחליטו אם הם רוצים לעשות הנדסה גנטית או לא״.

אז את חושבת שהנדסה גנטית היא צעד בלתי נמנע. 


״כמנהלת הקרן, אין לי דעה לגבי זה. אני משאירה את זה לפוליטיקאים״.

ובכל זאת.


״התחלנו את הפרויקט הזה כי אנחנו מאמינים שהמגוון הטבעי של היבול מספק הרבה מאוד אופציות שלא נוצלו עדיין. אם מישהו לא רוצה לעשות הנדסה גנטית, הדבר הטוב ביותר שהוא יכול לעשות הוא לוודא שלא נאבד אפילו סוג אחד של יבול״.

מה לגבי מחקרים שמתבצעים על הדי-אן-אי של צמחים – איך הם משפיעים על הפרויקט הזה? 


״מחקרים על הדי-אן-אי יכולים לסייע לנו מאוד, כי ידוע לנו מעט מאוד על הזרעים. אנחנו לא יודעים למה הם יכולים לשמש, ולכן אנחנו מבצעים המון ניסויים בחיפוש אחר צמחים עמידים. כדי למצוא סוג של קפה שעמיד בפני חום, אנחנו עוברים על אלפי סוגי קפה. ככל הנראה נוכל לצמצם את זה, אם נשתמש בכלים שהגנומיקה נותנת לנו.

״להיכנס לבנק גנים של צמחים זה כמו להיכנס כיום לסופרמרקט שבו אין לך תוויות על המוצרים. דיברנו על חיטה, אם את מחפשת חיטה שלא סובלת מחום גבוה, אבל בבנק יש לך 125,000 סוגי חיטה, תיאלצי לאסוף מהמדף סוגי חיטה באופן אקראי. את החיטה בקנדה, שהורכבה מ-26 סוגים, לקח 15 שנים לפתח. אם היינו יודעים יותר על סוגי החיטה, היינו מגיעים למסקנות מהר יותר״.

זהירות! איש לטאה לפניך

$
0
0
12 מיליון מאמינים שאנשי לטאה שולטים בעולם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח | תמונה:Fotolia

12 מיליון
מאמינים שאנשי לטאה שולטים בעולם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח | תמונה:Fotolia

  12  מיליון איש בארה״ב מאמינים שאנשי לטאה שולטים במדינה שלהם תחת הסוואה של נציגי ממשל, בעלי הון ואנשים בעמדות כוח; 51 אחוז מהאמריקנים, כ-160 מיליון איש, מאמינים שהנשיא קנדי נרצח בעקבות קונספירציה; ו-37 אחוז, כ-116 מיליון אמריקנים מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית, על פי סקר של ארגון הסקרים האמריקני PPP.

בעידן של רשתות חברתיות ובלוגים, בהם כל אחד כותב כל מה שעולו על רוחו, תיאוריות כמו אלה מופיעות כפטריות אחרי הגשם, ומעצבות את השקפת העולם שלנו.

18 מיליון מאמינים שאוסאמה בן-לאדן עדיין חי | תמונה: Getty Images

18 מיליון
מאמינים שאוסאמה בן-לאדן עדיין חי | תמונה: Getty Images

פוסטים שטוענים כי הם יודעים מה תוכניתו האמיתית של נתניהו צוברים מאות אלפי צפיות, וידיעות על היחסים האמיתיים של ישראל עם איראן או על הרוצח האמיתי של תאיר ראדה, הופכים את ״הניוז פיד״ הפייסבוקי שלנו לתוסס במיוחד. בין דיווחי עיתונות, דעות אישיות ומסרים שיווקיים, אנחנו מתקשים להבחין בין מה שנכון לכוזב.

אבל אל דאגה, אם אתם חושבים שכל זה רק הולך ומתגבר, אז כנראה, שאתם – צודקים. פייסבוק למשל, בונה על כך שתסתפקו בחדשות המוגשות לכם בניוז פיד, במקום דרך אתרי חדשות מסורתיים. היא אף תדאג לסנן עבורכם מה שמתאים רק לתחומי העניין שלכם, לנושאים שאתם מחפשים בגוגל ולאנשים שאתם בקשר איתם בפייסבוק. אם את אישה שמתעניינת בהיריון ובתינוקות, יופיעו לך פרסומות וכתבות רבות בנושא, ואם אתה גבר שתומך בממשלת שמאל למשל, תקבל יותר ידיעות שמתאימות לנטייה הפוליטית שלך. ביניהן גם כמה וכמה חצאי אמיתות שמהן נוצרות תיאוריות קונספירציה.

״מאז שנות ה-60 אנשים טוענים שמעולם לא היו כל כך הרבה תיאוריות קונספירציה כמו היום״, אומר בראיון לאפוק טיימס הפסיכולוג רוב ברודרטון שהתמחה בעבודת הדוקטורט שלו בתיאוריות קונספירציה וחיבר ספר בנושא. ״אבל שני חוקרים מאוניברסיטת מיאמי הפריכו את זה. בספר שנקרא 'תיאוריות קונספירציה אמריקניות', ג'וזף יוצינסקי וג'וזף פרנט מצאו שבמשך תקופה של יותר ממאה שנה, למשל מסוף המאה ה-19 עד שנות ה-2000, לא הייתה בכלל עלייה בכמות תיאוריות הקונספירציה שדיברו עליהן. אפילו הייתה ירידה קטנה. כך שלא נראה שתיאוריות הקונספירציה מתרבות בעקבות שינויים בכלכלה, בתקשורת, ואפילו באינטרנט״.

116 מיליון מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית | תמונה: Fotolia

116 מיליון
מאמינים שהתחממות כדור הארץ היא תרמית | תמונה: Fotolia

אתה אומר שהטענה שלי – שבגלל הרשתות החברתיות והבלוגים יש יותר תיאוריות קונספירציה – היא קונספירציה בעצמה? זה נשמע מוזר.


״זה נשמע מוזר, אבל זה דווקא הגיוני מבחינה פסיכולוגית אם מסתכלים על התיאוריות האלה כמשהו הקשור בחשיבה האנושית. אנשים ממציאים תיאוריות קונספירציה מאז שהחלו לתעד את ההיסטוריה״.

מדוע אנחנו מאמינים

במאה הראשונה, ב-18 ביולי שנת 64 לספירה, פרצה ברומא שריפה גדולה שהחריבה עד היסוד שלושה רובעים בעיר. היא שרפה לחלוטין את ארמונו של הקיסר נירון ואת מקדש וסטה. לאחר שהקיסר בנה את העיר מחדש באבן במקום בעץ, בנה לעצמו ארמון ודאג להאשים את הנוצרים בשריפה, התפשטה בציבור תיאוריית קונספירציה שלפיה הוא זה שיזם את השריפה מלכתחילה.

״כשחושבים על זה, זה דומה מאוד לתיאוריית הקונספירציה של ה-11 בספטמבר שמאשימה את הממשל האמריקני במזימה״, אומר ברודרטון.

ברודרטון פרסם בשנה שעברה את ספרו Suspicious Minds המאגד שנים של מחקר אודות תיאוריות קונספירציה ולמה אנחנו נוטים כבני אדם להאמין להן. אחת הסיבות לדבריו היא הנטייה שלנו לחשוב שלאירועים גדולים שקרו היו לבטח סיבות גדולות, כמו במקרה של רצח קנדי או רצח רבין.

44% מהציבור האמריקני מאמין שהנשיא בוש שיקר לגבי הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק, במטרה להצדיק את המלחמה | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images

44% מהציבור האמריקני
מאמין שהנשיא בוש שיקר לגבי הימצאות נשק להשמדה המונית בעיראק, במטרה להצדיק את המלחמה | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images

״סיבה נוספת היא שאנחנו רואים חדשות וחושבים שאנחנו מבינים מה הממשל מתכנן באמת. זה משקף הטיה נוספת שלנו – אנחנו נוטים להעריך שאנחנו מבינים היטב את העולם. תחשבי לדוגמה כמה אנשים באמת מבינים איך אופניים עובדות. אם תשאלי אותם, הם יגידו לך שהם נוטים לחשוב שהם מבינים את זה די טוב. אבל אז, באחד מהמחקרים האהובים עלי מציגים לאנשים דיאגרמה לא מושלמת של אופניים ומבקשים מהם להשלים אותה״.

הצורך להבין איך משהו קורה מחפה על הרגשה של חוסר שליטה, לא? 


״כן, מחקרים הראו שאנשים שמרגישים שאין להם שליטה מאמינים יותר לתיאוריות קונספירציה. כשאתה חושב למשל שזוממים נגדך משהו, זה באופן פרדוקסלי נותן לך ביטחון, כי יש בזה אמת חלקית מסוימת, וזה משמש עבורך כמו מרשם לפעולה: הנה מה שאנחנו יכולים לעשות כדי להבין ולנצח את הקונספירציה נגדנו.

״קחי לדוגמה את טימות'י מקווי, שפוצץ ב-1995 בניין ממשל פדרלי וגרם למותם של 168 איש. מדובר באדם שהיה משוכנע שהממשלה האמריקנית עושה קונספירציה נגד העם האמריקני, כדי להנחיל סוג של דיקטטורה. הוא חשב שהוא עושה דבר טוב, כשהוא פועל נגד הקונספירציה הזאת. הוא האמין שמה שהוא עושה היה דבר לגיטימי של הגנה עצמית מטעם העם האמריקני.

רוב התיאוריות לא מזיקות, אך יש כמה מסוכנות וצריך להתייחס אליהן

״אמנם רוב התיאוריות לא מזיקות ואף משעשעות, אבל יש כמה מסוכנות שצריך להתייחס אליהן. קחי לדוגמה את האמונה ששינויי האקלים הם קונספירציה – זה יכול להפוך אותנו לפאסיביים ולעצב את עתידנו.

״הבעיה היא שבתוך בליל התיאוריות, יש גם כאלה שהתבררו כנכונות, למשל לגבי ממשלות ונשיאים. פרשת ווטרגייט היא המפורסמת שבהן. היו עלילות ציניות נגד אזרחים, כמו לדוגמה פרויקט ה-MK ULTRA שערך ניסויים בבני אדם ונתן לאנשים LSD בלי ידיעתם כדי לחקור אותם ולראות מה קורה להם, וזה התברר כנכון. זה נשמע כמו משהו שמישהו המציא וזה היה נכון.

הפסיכולוג רוב ברודרטון, מחבר הספר "suspicious minds"

הפסיכולוג רוב ברודרטון, מחבר הספר "suspicious minds"

״יש דוגמאות אחרות כמו ניסוי העגבת בטסקיגי, שערך שירות הבריאות הציבורי של ארצות הברית משנות ה-30 עד שנות ה-70. הם רצו לראות מה קורה כשלא מטפלים במחלת העגבת (מחלת מין), ומנעו ממטופלים טיפול, למרות שנמצאה תרופה כבר בשנות ה-40. הם למדו כמה מאות אנשים לאורך עשורים ולא אמרו להם אם הם נגועים במחלה או לא.

״כששומעים שסיפורים כאלה התבררו כאמיתיים, קל יותר להבין למה אנשים נמשכים לתיאוריות קונספירציה כמו זו שהאיידס נוצר באיזושהי מעבדה ממשלתית כדי להזיק לקהילה האפרו-אמריקנית. אין ראיות שזה נכון, אני לא מאמין שזה נכון, אבל לאור הפרשות שהתגלו כנכונות, כמו ניסוי הטסקיגי, אני חושב שקל להבין למה יש אנשים שעלולים למצוא את זה סביר. במיוחד לאור העובדה שהנסיינים בניסוי טסקיגי היו אנשים אפרו אמריקניים, שהיו חקלאים וכולם היו שחורים״.

אז בעצם חשוב שתיאוריות קונספירציה יהיו קיימות בחברה, לכל מקרה שלא יהיה.


״יש טענה הגורסת שחשד הוא דבר טוב עבורנו, כי בעולם הזה יש לא מעט אנשים שלא חושבים על טובתנו ורוצים להזיק לנו, אז כדאי שנתכונן. העניין הוא באזור האפור שבו קשה לדעת מה נכון ומה לא״.

הספקנים טוענים שהחברה שלנו צריכה לפקח על הקונספירציות שברובן אינן נכונות ואפילו למנות בעלי תפקידים חדשים – פקידי אנטי קונספירציות שמטפלים בהן. האם אתה חושב שזה נחוץ? 


״אני חושד שרעיון כזה יהפוך ללגיטימיות כמה מתיאוריות הקונספירציות שקיימות בחברה. לוגיקת הקונספירטור תגיד: למה הם משקיעים כל כך הרבה מאמצים כדי לשלם למישהו שידחה את כל הרעיונות האלו – הם בטח מנסים להחביא משהו, אחרי הכול. בנוסף, להגיד למישהו לא לחשוב על משהו זאת דרך טובה לגרום לו לחשוב על זה״.


ניהול סיכויים |לבקש ולקבל עזרה

$
0
0

החודש במדור ניהול סיכויים: בקשה וקבלת עזרה כמשאב רב ערך ליצירת סיכויים קיומיים

אף שהעולם מלא בסבל, הוא מלא גם בהתגברות על הסבל, וההתגברות עליו במשותף עדיפה על הניסיון להתגבר עליו לבד. ניהול סיכויים כזה מצריך הכרה בנזקקות, מוכנות להיחשף בפני האחר, מוכנות לאפשר לאחר מידה מסוימת של שליטה, ומוכנות לחולל שינוי בעצמנו שכולל הסרת הכלימה והגלימה של גיבור העל שרבים מאתנו עוטים על עצמינו בעיתות משבר.

שחקני המשנה של החיים

סיפור על הגיבורים שמאחורי הגיבורים

רחל לדאני

מאת רחל לדאני

יום אחד קיבלנו את הבשורה הטובה.שנה מיום האבחנה הקשה, הממצאים היו תקינים, הטיפולים הצליחו, יכולנו לנשום לרווחה ולחזור לשגרה המבורכת. דווקא אז, מתוך השגרה והשקט, התחיל דיבור פנימי של “לא יכול להיות שעברנו את מה שעברנו ולא עשיתי עם זה משהו״.

כשאני מדברת על “מה שעברנו״, זו אני ועוד כמיליון וחצי ישראלים ממשפחות בהן מישהו יקר חולה: הורים ואחים של ילדים עם מוגבלויות, בנים ובנות של הורים עם דמנציה, משפחות של מתמודדי נפש, או בנות הזוג של חולי סרטן, כמו שאני עצמי הפכתי להיות ברגע אחד.

בסרטים קוראים לנו שחקני המשנה, אלה ש״לצידם״, שנמצאים מאחורי הקלעים של המחלה. אומרים לנו לא לבכות, להיות חזקים ולהיות משענת. אנחנו עוברים למצב הישרדות ומתחילים לחיות באוטומט – נפגשים עם רופאים, קוראים מחקרים על המחלה, לומדים להתמודד עם תופעות הלוואי שלה, מדי פעם מוקפצים לחדר מיון ומבצעים עבודת טפסים שלא נגמרת.

ובתוך כל הדרמה שלנו היו גם שלושה ילדים שנקלעו למציאות מטלטלת: בית שביום אחד סבתא וסבא עברו לגור בו, ומקום עבודה אליו היה צריך להגיע. במשך חודשים ארוכים השתדלנו לא לבכות או לפחד ובטח שלא להתלונן, כי הרי הוא זה שחולה וסובל.

ביום מבורך אחד גידי החלים ומיהרנו לשוב לשגרה. אבל אני “שלצידו״ הרגשתי משהו מוזר. עוד לא ידעתי מהו “המשהו״ הזה, אבל הרגשתי שכשאני קמה בבוקר, אני צריכה ללבוש יותר מדי מסיכות כדי לצאת מהבית ולתפקד בעבודה ובכל מקום אחר. באחד הבקרים, הסתכלתי במראה והחלטתי שאני עוזבת את מקום העבודה.

גידי והילדים קיבלו אותי באהבה גדולה לאחר שנים של עבודה מחוץ לבית, ועוד שנה של מרורים. ואני הייתי, כמעט לראשונה בחיי, באי עשייה מוחלט. בתקופה זו נעתי בין שמחה עילאית על החופש שלקחתי לעצמי, לבין תחושה של ריק גדול מאוד ודריכות לקראת “הדבר הבא״, שידעתי שחייב להיות קשור לכל מה שעברנו בתקופת המחלה.

זה הגיע, די במפתיע. תוך כדי צפייה בסרט דוקומנטרי אמריקני על חולת סרטן בו היא סיפרה על ה-Caregiver שלה – האדם שהיה לצידה בכל תקופת המחלה.

לא הכרתי את המושג, אז נכנסתי לגוגל, הקלדתי את המילה ובאותו הרגע ידעתי שמצאתי את “המשהו״ הזה שחיפשתי. הכול התיישב במקום, עם זיקוקי דינור וכל התפאורה שמסביב.

גיליתי בקריאה על הנושא ש-Caregiver הוא כל בן משפחה או אדם קרוב, שמטפל ללא תמורה כספית בקרוב אחר חולה, זקן או אדם עם מוגבלות. הבנתי שאני הייתי Caregiver במשך כל תקופת המחלה, וכל הקשיים שהרגשתי היו כתובים שם, והיו מבוססים על מחקרים ועל ידע אוניברסלי.

למדתי שברחבי העולם יש הגדרה בחוק לתפקיד הזה, וההגדרה נושאת איתה הכרה, זכויות והטבות. הבנתי שכל מה שחשבתי שהוא הסיפור האישי שלי, הוא בעצם סיפור שנוגע לכשליש מאוכלוסיית העולם.

כמעט כל אחד מאתנו יידרש לטפל במהלך חייו בהוריו המזדקנים, בבת זוג חולה או בילד חולה, ולמרביתנו אין התמיכה להתמודד עם זה. הקושי המרכזי הוא שאנחנו לא נעזרים, כי אנחנו לא רואים את עצמנו כבעלי זכות לקבל עזרה. אנחנו לא החולים, אלא רק מי שלצידם.

יצרתי קשר עם גופים מובילים בעולם המתמחים בנושא, ונסעתי ללמוד מקרוב את העשייה בהולנד. גיליתי שמדינות רבות ברחבי העולם מכירות ומודעות למורכבות הגדולה של התפקיד של בן המשפחה, ולכן הן מספקות להם שירותי מידע, תמיכה, הקלות במקום העבודה, הטבות כספיות ועוד.

בנקודה הזו התחלתי בבנייה של מיזם חברתי. גייסתי שותפים לרעיון ותקציבים למימוש שלו. צחוק הגורל הוא שהשותף המרכזי שלי במימוש החלום היה ג׳וינט ישראל אשל – האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים לזקן, מקום העבודה אותו עזבתי כשנתיים קודם לכן. בפברואר 2014, אחרי שגייסתי חברים לעמותה, ייסדתי יחד איתם את עמותת Caregivers ISRAEL, הארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים, שמטרתו לקדם ברמה הארצית מודעות, חקיקה ושירותים במקומות עבודה ובקהילה.

אנחנו פוגשים סיפורים אישיים ואנושיים מכל גווני האוכלוסייה. אנחנו פוגשים אותם בשעת המשבר הקשה שלהם, כשעולמם מתהפך עליהם, ומתוך ההצפה הם לפעמים לא יודעים אפילו מה לשאול. אנחנו מלווים אותם בנפתולי הבירוקרטיה המסובכת, מנסים להקל על העומס הרגשי הכבד ובעיקר עוזרים להם למצוא משמעות בטיפול ביקיריהם ולגייס סביבם אנשים נוספים שיעזרו כדי להקל עליהם לעבור את התקופה.postcardCGI-small

כולנו בני אדם וכולנו צריכים מקום “להניח בו את הראש״. מאז שהקמנו את המיזם, אלפי Caregivers כבר נחשפו וקיבלו סיוע בדרך זו ודרך הרשתות החברתיות.

לפעמים קשה להאמין שבזכות מחלתו והחלמתו של בעלי נבראה יצירה ועשייה משמעותית שלא יכולתי לדמיין את השפעתה. להיות “לצידם״ של יקירנו במחלתם היא מלאכה קשה ומורכבת, ולכן זו זכות גדולה להיות הארגון שיכול להיות לצידם של אנשים בתקופתם הקשה ולספק למקומות עבודה ייעוץ והכוונה.

ליצירת קשר: rachel@caregivers.org.il

* * *

כוחה של עזרה

לדעת לבקש ולדעת לקבל עזרה הם משאבים רבי ערך לייצור סיכויים קיומיים

הסיכויים לקבל עזרה בכלכלה המחוברת והמקוונת שלנו גדולים ומכופלים. יד אחת חשופה מושטת לעזרה, וביד השנייה עכבר שמאפשר להגיע בקליק לרבים.

הערבות ההדדית שהייתה אבן יסוד בהוויה של הקהילה המסורתית התמוססה אל תוך המציאות המודרנית, ותפקידה המגונן של הקהילה נשחק. בדידותו של האדם המודרני עלתה במקביל לקושי והבושה לבקש תמיכה. אך המצוקות הבסיסיות של בני אנוש, כמו מחלות, אבטלה וירידה מנכסים נותרו מנת חלקינו.

כעומק הבור שלתוכו נופלים, כך עומק הבאר שניתן לשאוב ממנה את הסיוע הנדרש.

כשהסיכויים מושיטים לכם יד, קחו אותם בשתי ידיים. לדעת לבקש ולהיות בצד המקבל הוא תיקון של כולנו. אחרי הכול, אנחנו רק בני אדם.

אודות מדור ניהול סיכויים

ניהול סיכויים הוא הכרחי בעידן בו רבות מההזדמנויות האישיות והעסקיות הגדולות קורות כשהצעד המתבקש אינו אוטומטי והמסלול לא סלול. מדור זה הוא המקום לקרוא על איך לנהל סיכויים ועל סיפורים של קוראים שחבים את הצלחתם לזיהוי אירוע מכונן וניהול ההזדמנות שנוצרה.

כתבו לנו איך ניהלתם הזדמנות שנוצרה דרך החוויה האישית שלכם. הסיפור הנבחר יתפרסם בגיליון הבא

 

 

אז מה זה בעצם מופע תוכן?

$
0
0

epoch-9-main

בשנים האחרונות אנחנו רואים מגמה הולכת ומתחזקת של אירועים שסובבים סביב הרצאות, והטרנד הזה גם הביא את המרצים למעמד של כוכבי רוק ממש.

התרגלנו כבר לראות הרצאה של מרצים מובילים בהרצאות ארוכות ומעמיקות של שעה, אבל עם השנים, ועם הפרעות הקשב של הקהל, התחלנו לראות מגמה בה ההרצאות מתקצרות, והמרצים מתבקשים להעביר מסרים מדוייקים יותר בזמן קצר יותר.

באפוק טיימס החליטו לקחת את הקונספט הזה צעד אחד קדימה, והחליטו לבנות קונספט חדשני של ״מופע תוכן״.

מה זה מופע תוכן?  מארגני מופע התוכן Epoch 9 מסבירים שמדובר במופע אמנותי, כמו מופע מוסיקלי או תיאטרלי, רק שהתוכן בו הוא תוכן של הרצאות קצרות, קטעים קצרים של המרצים המובילים. במופע תוכן הקהל מקבל ארוחה דשנה ממגוון רב של מנות שף.

זאת הולכת להיות הזדמנות חסרת תקדים לחוויה מיוחדת, וזה יקרה ב-7 בספטמבר, במשכן לאמנויות הבמה. ״מופע תוכן״ הוא קונספט חדש המאפשר לקהל להרחיב דעת, לגלות עולמות תוכן שונים, רלוונטיים ובלתי צפויים.

מה שמיוחד ב"מופע תוכן" הוא שהמרצים נבחרים בקפידה, הם חייבים להיות לא רק בעלי תוכן מרתק אלא גם עם יכולת לעמוד על הבמה, להיות פרופרמר. בנוסף, כמו במופע אופרה, לכל סולן נבחר המסר החזק ביותר שעליו לעביר, והוא צריך לעשות זאת באופן המדוייק והעוצמתי ביותר.

נבחרו 9 מרצים מהטובים בארץ, עם 9 נושאים מעולמות תוכן שונים, כל אחד ידבר על נושא שונה ולכל אחד יש בדיוק 9 דקות כדי להעביר את המסר שלו באופן שהקהל לא ישכח.

Screen Shot 2016-08-11 at 6.29.21 PMהיזם ומשקיע ההייטק ינקי מרגלית, למשל, ידבר על ״המכונה האחרונה״. מהי המכונה האחרונה? היא תחליף את כל העובדים האנושיים, ולדעתו של מרגלית תשחרר את המין האנושי לחיים של שפע. איך זה הולך לעבוד? מי עושה את זה? ומתי זה יקרה? אלה חלק מהנושאים שמרגלית ידבר עליהם.

הסופר, הפילוסוף והמתמטיקאי ד״ר חיים שפירא הכין גם הוא עבור האירוע הרצאה מפתיעה ומרתקת. שפירא הולך לדבר על פליאה כדרך חיים.

ד״ר נועם פיינהולץ, חוקר ומרצה לתקשורת, הולך להעניק לקהל מתנה מיוחדת: הוא מספר שהוא לא צריך יותר מ-9 דקות על הבמה כדי לשנות את האופן שבו תספרו את הסיפור העסקי והאישי שלכם מעתה ואילך. אחרי ההרצאה אנשים פשוט ירצו לשמוע את הסיפור שלכם.

ד"ר אורית וולף, פסנתרנית, מלחינה ואשת חדשנות, תדבר על איך להשאיר חותם. והיא לא רק תדבר על זה היא גם תשמיע לכם את זה דרך נגינה בפסנתר.

חוץ מהם ידברו גם השדרן והפרשן מערוץ הספורט נדב יעקובי, יו״ר דירקטוריון חברת החדשות של ערוץ 2 עו״ד תמי רווה, ועוד.

בואו לחוות אירוע בלתי נשכח.

הנחה מיוחדת לקוראי אתר אפוק טיימס לממהרים לרכוש כרטיס: 20 אחוז הנחה בהכנסת קוד קופון EPOCH – בתוקף עד ה-31 באוגוסט בלבד. שריינו את המקום שלכם עכשיו »» 

אימון מופרז גורם לנו להזדקן מהר יותר

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

האולטרה מרתוניסט האמריקני הוותיק מיכה טרו (58), יצא לריצת בוקר קצרה יחסית עבורו, 20 ק״מ בלבד. לאחר שלא חזר עד הערב, תשעה צוותים מבין חבריו ומעריציו הרבים, יצאו לחפש אותו, בסיוע של מטוסים ורכבי שטח. החיפושים נמשכו ארבעה ימים רצופים עד שלבסוף, ב-31 במארס 2012, גופתו נמצאה מוטלת בערוץ נחל במערב מקסיקו. השריף המקומי הודיע שעל הגופה לא היו כל סימני אלימות. צוות החוקרים שערך נתיחה שלאחר המוות קבע שמחלה בשריר הלב, שפעמים רבות מגבירה את הסיכון למוות לבבי פתאומי, היא זו שהביאה למותו.

הקביעה גרמה להלם בקהילת הרצים למרחקים ארוכים. טרו נחשב בעיני רבים לגורו של רצי המרתון, לאחר שעבר לחיות בקרבת בני השבט האינדיאני ״טאראהומרה״ שבמקסיקו. בהשראת בני השבט שנוהגים לרוץ ברציפות במשך יומיים, למרחקים של עד 300 ק״מ, הוא החליף במהרה את נעלי הריצה שלו בסנדלים דקיקות והתחיל לאכול בעיקר שעועית ותירס. בני השבט מצידם קיבלו אותו בזרועות פתוחות והדביקו לו את הכינוי ״קבלו בלנקו״ (בתרגום לעברית: סוס לבן). עבור רבים סימל טרו באורח החיים הפשוט והטבעי שלו משהו טהור ומשוחרר, כפי שכתב עליו חברו ורץ המרתונים, כריסטופר מק'דוגל, בספר שהיה לרב מכר – ״נולדנו לרוץ״ (2009).

האם ייתכן שהפעילות הגופנית האינטנסיבית של טרו קיצרה את חייו? הרי ידוע שפעילות גופנית משפרת את תפקוד הלב, את מבנה העצם, את המערכת החיסונית ואת הבריאות הנפשית. מחקרים גילו שתוחלת החיים של אנשים פעילים גופנית, גבוהה יותר מזו של אנשים שאינם פעילים והם נוטים פחות לחלות במגוון מחלות, אפילו בסוגים שונים של סרטן. כך, כבר עשרות שנים שרבים מתמסרים לפעילות הזו, לפחות למשך שעות ספורות בשבוע.

שרירי השלד שלנו נושאים חלק ניכר מהעומס. מחקרים מראים שבעקבות אימון מופרז, חלופת התאים המוגברת בהם גורמת להם להזדקן מהר יותר | תמונה: Fotolia

שרירי השלד שלנו נושאים חלק ניכר מהעומס. מחקרים מראים שבעקבות אימון מופרז, חלופת התאים המוגברת בהם גורמת להם להזדקן מהר יותר | תמונה: Fotolia

אבל עד כמה כדאי שנתמסר לה? רבים חושבים ש״כל המרבה הרי זה משובח״. באתר משרד הבריאות האמריקני למשל ממליצים: ״מרבית היתרונות מופיעים כשמתאמנים בפעילות בעוצמה מתונה לפחות שעתיים וחצי בשבוע [במצטבר], כשיתרונות נוספים מופיעים עם הגברת האימונים״. אז האם באמת היתרונות שלה רק הולכים וגדלים ככל שאנחנו מגבירים את כמות האימונים ואת העוצמה שלהם?

פרופ' סטפן רות', מומחה לקינסיולוגיה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת מרילנד, חושב שלא. ״פעילות גופנית מתונה יכולה להאט את תהליך ההזדקנות ומאפשרת לנו להיות בריאים יותר מאוחר יותר בחיים. אבל אימון מופרז עלול לגרום לנו דווקא להזדקן מהר יותר״, הוא טוען בריאיון לאפוק טיימס.

והוא לא היחיד. בשנים האחרונות, יותר ויותר חוקרים בעולם מגלים שגם בהקשר של פעילות גופנית, 'יותר' הוא לא תמיד 'טוב יותר'. מתברר שגם כאן, כמו עם תרופות, חשוב שנקפיד על המינונים, אחרת גם התרופה הזאת עלולה בסופו של דבר להיות קטלנית.

הלב מזדקן מהר יותר

פרופ' ג'יימס או'קיף (60) הוא חובב ספורט מושבע. הוא מספר שהאימון עוזר לו להתמודד עם הצרות של החיים – בכל פעם שהוא עצבני או מדוכדך, ואפילו אם אין לו ממש זמן לזה, הוא יוצא לאימון. הוא גם הצליח להגיע להישגים מרשימים – חמש פעמים ברציפות הוא ניצח בתחרות ה-״טריאתלון ספרינט״ של קנזס סיטי, בשנים 2004-1999, לפי הוול סטריט ג'ורנל.

בהרצאת TEDx מספר או'קיף ששנים רבות הוא האמין שעם הפעילות הגופנית הזו הוא מעניק ללב שלו את הדבר הטוב ביותר. ויש לו מושג בכל מה שקשור לבריאות הלב. כקרדיולוג בכיר הוא מנהל את היחידה לקרדיולוגיה מונעת ב-Saint Luke's Mid America Heart Institute בקנזס סיטי, מכהן כפרופסור לרפואה באוניברסיטת מיזורי והיה שותף לפרסום של יותר מ-240 מאמרים ברפואה.

החל מרמת עומס מסוימת מתחילים להופיע נזקים בלתי הפיכים למערכת הלב וכלי הדם | תמונה: Fotolia

החל מרמת עומס מסוימת מתחילים להופיע נזקים בלתי הפיכים למערכת הלב וכלי הדם | תמונה: Fotolia

אבל לפני מספר שנים, ליבו, שהחל לשלוח לו אותות אזהרה, אילץ אותו להתחיל לתהות האם אורח החיים האינטנסיבי שאימץ תורם לבריאותו, או שאולי דווקא מקרב אותו מהר יותר לקו הסיום של חייו. יחד עם חוקרים עמיתים הוא התחיל לחקור את הנושא, ולדבריו, הם בעצמם הופתעו מתוצאות המחקרים.

״המידה הנכונה היא השאלה הקריטית. תרגול נמרץ שגרתי הוא אכן הדבר הטוב ביותר כדי להבטיח מערכת לב בריאה, אבל כמו כל תרופה חזקה, מינון מוגזם עלול לגרום לנזק ובמינון קיצוני, אפילו למוות״, הוא מסביר במאמר שפרסם בכתב העת הרפואי (Heart (2012.

בסריקה של מערכת הלב התברר שהספורטאי סובל מהסתיידות עורקים חמורה – העורקים שלו היו קשים יותר מהעצמות שלו

מה זה מינון קיצוני? כדוגמה מביא או'קיף את אחד המטופלים שלו (68), שרץ כבר 45 שנה, שאמר לו: ״אם אני לא רץ 20 ק״מ ביום, אני מרגיש חלשלוש״. בסריקה של מערכת הלב של המטופל התברר שהוא סובל מהסתיידות עורקים חמורה: ״העורקים שלו היו קשים יותר מאשר העצמות שלו״, מספר או'קיף. אמנם הסיכוי למות כתוצאה מתרגול קיצוני הוא קטן, מסביר או'קיף, בסדר גודל של אחד ל-100 אלף איש, ״אבל נראה שהוא שוחק את מערכת הלב וכך מבטל רבים מהיתרונות שמספק תרגול שגרתי מתון״.

או'קיף מסביר שאימונים בעצימות גבוהה, שנמשכים יותר משעה עד שעתיים ברציפות, יוצרים עומס רב על הלב והעורקים ועלולים ליצור קרעים זעירים ומתיחת יתר של חדרי הלב. נכון שאחרי שבוע של מנוחה התופעות נעלמות, אבל אחרי שנים ועשורים של אימונים כאלה ופציעות חוזרות ונשנות, זה עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים, ויותר מכך, להזדקנות מואצת של כל מערכת הלב.

פרופ' סטפן רות', מומחה לקינסיולוגיה מאוניברסיטת מרילנד

פרופ' סטפן רות', מומחה לקינסיולוגיה מאוניברסיטת מרילנד

גם פרופ' רות' מתייחס לנושא: ״אתלטים צריכים לשים לב לתת לגוף שלהם הזדמנות לנוח ולהתאושש ולא להתפתות לחשוב ש'יותר' זה תמיד עדיף. אנחנו רואים בעיות כשמישהו בן 40 מחליט פתאום להתאמן למרתון ומתחיל להתאמן כל יום, כי הוא מאמין ש'יותר' זה טוב יותר. לא רק שהגוף שלו לא רגיל לזה, אלא שהוא גם לא נותן לגוף שלו הזדמנות להתאושש ולנוח. בהתחלה הוא יראה שהביצועים שלו כבר לא מתקדמים יותר, בהמשך הוא גם עלול לראות שהם אפילו מתדרדרים״.

את ההתדרדרות הזו בביצועים והנזק שנגרם בעקבות אימון מופרז רות' מכיר היטב מהמחקרים שלו, מתחום שבכלל לא קשור ללב אלא לכרומוזומים שלנו.

התא לא יכול להתחדש יותר

הכרומוזומים, אלה שנושאים את המידע הגנטי שלנו, מסודרים ב-23 זוגות בגרעין של כל אחד מהתאים בגוף. בקצוות של כל אחד מהכרומוזומים יש מעין זנב, מולקולה מיוחדת שנקראת ״טלומר״. אמנם אין בה מידע גנטי כמו בכרומוזום עצמו, אבל יש לה תפקיד חשוב כסוג של שעון ביולוגי, שאפילו חורץ את גורלו של התא.

הטלומרים מגנים על הכרומוזומים שלנו, קצת כמו הפלסטיק הקטן שבקצה השרוך. בכל פעם שתא מתחלק בסוף חייו לשני תאים צעירים, הכרומוזומים, שעוברים שכפול, מתקצרים מעט. וכאן הטלומרים נכנסים לפעולה כמגנים חשובים של הכרומוזום: במקום שהכרומוזום עצמו, עם המידע הגנטי היקר שבתוכו, יתקצר, מי שמתקצר למעשה זה הטלומר, ה״זנב״ שבקצה הכרומוזום.

אבל מה קורה אחרי דורות רבים של תאים, כשהטלומר כבר קצר מדי ולא יכול יותר להגן על הכרומוזום? בשלב זה נחרץ גורלו של התא – הוא לא יוכל להתחלק יותר לשני תאים צעירים ורעננים. אז הוא מתנוון ומת, ואין אפשרות להחליף אותו. כך שבעצם, כמות הפעמים שתא יכול להתחלק ולחדש את עצמו מוגבלת, היא תלויה באורך הטלומר.

כשהטלומרים שבקצה הכרמוזום ארוכים - התאים שלנו עדיין צעירים יחסית | תמונה: Instagram

כשהטלומרים שבקצה הכרמוזום ארוכים – התאים שלנו עדיין צעירים יחסית | תמונה: Instagram

באופן כללי, ככל שהתאים מתחלפים בתדירות גבוהה יותר, כך הטלומרים שבקצות הכרומוזומים מתקצרים מהר יותר. ובמקרה של אימון יתר, תאי הגוף שנפגעים מהאימונים הכי הרבה הם אלה ש״עומדים בחזית״ ונוטלים את עיקר העומס – הם נאלצים להתחלף בתדירות הגבוהה ביותר. למשל תאי שרירי השלד.

פרופ' רות' מסביר שבתאי שרירי השלד שלנו אפשר לראות דוגמה מצוינת לנזקים כאלו: ״כתוצאה מהאימון המופרז, השריר צריך לתקן את עצמו שוב ושוב, כך שהתאים מתחלקים בתדירות גבוהה. אצל מרבית האנשים הטלומרים של שרירי השלד לא מתקצרים במידה ניכרת. אורכם של הטלומרים אצל מישהו בשנות ה-60 לחייו לא שונים במידה ניכרת מאלו של מישהו בן 20, אבל במקרה של אימון יתר אנחנו אכן רואים הפחתה באורך הטלומרים״.

במחקר שערך רות' ב-2008, הוא הדגים את ההשפעות של אימון מופרז גם על תאים במערכת החיסון. לשם כך הוא גייס 69 אנשים בגילאים 70-50 וחילק אותם לארבע קבוצות לפי האינטנסיביות והזמן שהם השקיעו במהלך החודש בפעילות גופנית: בקבוצה הראשונה היו אלו שכמעט ולא עסקו בפעילות גופנית ובקבוצה הרביעית – הפעילים ביותר.

איוֿר: Fotolia

איוֿר: Fotolia

כששרטט על גרף את היחס בין כמות האנרגיה שהשקיע הנבדק בפעילות גופנית לבין אורך הטלומרים בתאים שלו, הוא גילה תבנית מסודרת, קצת כמו האות ח' שלנו, בכתב יד. באנגלית הוא מתאר את העקומה הזו כ-U מהופך. בקצוות, אצל אלו שכמעט ולא מתאמנים, כמו גם אצל הספורטאים המשקיענים ביותר, הוא גילה טלומרים קצרים יחסית. הטלומרים הארוכים ביותר התגלו אצל שתי הקבוצות האמצעיות, אלו שעוסקים בפעילות גופנית מתונה. יותר מכך, במחקרים נוספים מצאו שפעילות גופנית מתונה שכזו, מפעילה בתאי מערכת החיסון אנזימים מיוחדים שמאיטים את ההתקצרות של הטלומרים שלהם.

האם עוצמת הפעילות היא זו שגורמת לנזק הרב ביותר? פרופ' רות' מסביר שלאו דווקא. לפחות בהקשר של קיצור הטלומרים, מה שמשפיע יותר זה ההיקף שלה, כלומר למשך כמה שנים אנחנו ממשיכים להעמיס על הגוף שלנו. מכיוון שעד כה לא נעשו מחקרים רבים על פעילות אינטנסיבית לאורך עשרות שנים, הנושא הזה מחכה למחקר מעמיק.

בינתיים אורב בפתח גורם נוסף שמשפיע על התקצרות הטלומרים ועל קצב ההזדקנות של התאים, אלו הם ״הרדיקלים החופשיים״, שגם הם קשורים לאימון מופרז.

חרב הפיפיות של הרדיקלים החופשיים

אולי ״רדיקלים חופשיים״ נשמע לכם קצת כמו שם של קבוצת פעילים חתרניים או אפילו של טרוריסטים. אבל מדובר דווקא בחומרים זעירים שפעילים בתאים שלנו. חומרים לא יציבים שפעמים רבות לוקחים חלק חשוב במגוון תהליכים חיוניים בתא, אבל במצבים אחרים עלולים לגרום לו נזק רב.

אז מה יש ברדיקלים האלו שגורם להם להיות מסוכנים כל כך? מתברר שהשאלה הנכונה היא דווקא מה אין להם, מה חסר להם, שגורם להם להיות לא יציבים. ומה שחסר להם זה אלקטרון אחד. כשהם רק ישיגו את האלקטרון החסר הם יגיעו למצב מאוזן ויציב יותר. לכן, אותו רדיקל ששואף להגיע לאיזון, דואג להשיג את האלקטרון החסר מאחד השכנים שלו, ופשוט ״גונב״ ממנו אלקטרון כזה.

אבל כנראה שהשכן לא יישאר פראייר. אחרי גניבה כזו גם הוא פתאום הפך לרדיקל כי חסר לו אלקטרון, אז גם הוא בתגובה לא מתמהמה וגונב אלקטרון משכן אחר. כך מתפתחת בתוך התא תגובת שרשרת, כשאלקטרונים ״נגנבים״ ממולקולה למולקולה, והתא כולו עלול להיכנס לחוסר איזון ואפילו למות כתוצאה מכך.

מה שגורם לנזק הרב ביותר מאימון מופרז הוא פחות עוצמת הפעילות, ויותר משך השנים שאנחנו ממשיכים באימון שכזה

בדרך כלל, כשכמות הרדיקלים החופשיים נמוכה יחסית, הגוף מסוגל להתמודד איתם לא רע, בעזרת חומרים הנקראים ״נוגדי חמצון״. אלו חומרים שמסוגלים לספק לרדיקל את האלקטרון שחסר לו וכך לעצור את תגובת השרשרת המסוכנת. במצב מתון שכזה יש לרדיקלים החופשיים גם תפקידים חשובים בתפקוד השוטף של הגוף. חלק מהם למשל משמשים את מערכת החיסון כשהיא מתמודדת עם חיידקים פולשים, ואחרים משמשים בתקשורת הפנימית בתוך התאים שלנו.

הבעיה מתחילה כשיש רבים מהרדיקלים האלו, והם יוצאים משליטה. אם נסתכל ברמת התא, תגובת שרשרת כזו של רדיקלים חופשיים פוגעת למשל בקרומי התאים שכתוצאה מכך מצליחים פחות להגן על התא מפולשים חיצוניים. גם הדי-אן-אי שבגרעיני התאים שלנו עלול להינזק מהם, כך שהסיבים שלו עלולים להישבר ואפילו עלולות להופיע במידע הגנטי שלנו יותר מוטציות. קצת יותר מהחומרים הלא יציבים האלו גם עלול להביא למות התאים.

מצב כזה של אובדן שליטה, כשהגוף יוצא מהאיזון שלו ולא מצליח לנטרל את הרדיקלים החופשיים, נקרא ״עקה חמצונית״ וכשמסתכלים מנקודת מבט רחבה יותר, של הגוף בכללותו, עקה שכזו עלולה לגרום לנו למגוון צרות כמו הזדקנות מוקדמת, פגיעה במערכת החיסון, מחלות כמו סרטן ומחלות לב ועוד.

חשוב לוודא שאחרי אימונים או תחרויות, הגוף יספיק לנוח ולהתאושש לפני העומס הבא

מתברר שהרדיקלים החופשיים האלו קשורים גם לפעילות גופנית ולאימון יתר – אימונים אינטנסיביים מגבירים את קצב הייצור שלהם בתאים שלנו. פרופ' דימיטריוס קורטס מאוניברסיטת תסליה שביוון, למשל, בדק מה קורה בתאי הדם של חותרים בעקבות תחרות אינטנסיבית. אמנם המרוץ היה קצר יחסית, באורך שני ק״מ, כך שהם השלימו אותו תוך פחות משבע דקות, אבל מתברר שגם אתגר קצר ואינטנסיבי שכזה הספיק כדי להכניס את תאי הדם למצב של עקה חמצונית. פרופ' קורטס ממליץ במאמר שפרסם על המחקר, לוודא שאחרי אימונים או תחרויות, הגוף יספיק לנוח ולהתאושש לפני העומס הבא (Journal of Strength and Conditioning Research 2009).

זוכרים את הטלומרים שדיברנו עליהם קודם, שקובעים את קצב ההזדקנות של התאים? מתברר בשנים האחרונות שלאותם רדיקלים חופשיים יש תפקיד חשוב בקביעת קצב ההתקצרות שלהם. כשריכוזי הרדיקלים החופשיים בתא גדולים יחסים, הטלומר יתקצר יותר בעקבות כל שכפול של התא.

פרופ' רות' מסביר בהקשר הזה, ״רבים כיום סבורים שרדיקלים חופשיים הם אחד הגורמים המובילים לקיצור הטלומרים אצל אנשים שמתאמנים יתר על המידה, כי אימון יתר אכן תורם להופעת הרדיקלים החופשיים האלו. עקה חמצונית מוכרת כיום כגורם שמקצר טלומרים״.

פרופ' תומס וון-גזלינסקי מאונבירסיטת ניוקאסל שבבריטניה הדגים את הקשר הזה ב-2007. הוא לקח תאים ממגוון רחב של סוגי רקמות, הן של בני אדם והן של כבשים, ובדק בריכוזים שונים של רדיקלים חופשיים עד כמה מתקצרים הטלומרים בעקבות שכפול התאים. הוא גילה שלא משנה באיזה רקמה מדובר והאם היא מגיעה מכבשה או מאדם – ככל שריכוז הרדיקלים החופשיים גבוה יותר, כך הטלומרים מתקצרים בקצב מהיר יותר.

״אם כך, לאימון היתר יש תרומה שלילית כפולה לקיצור הטלומרים שלנו ולהאצת הזדקנות התאים שלנו?״, אני שואלת את פרופ' רות'.

״נכון, גם בגלל חלוקת התאים המוגברת וגם בגלל ריבוי הרדיקלים החופשיים״.

כמה זה יותר מדי?

לפי פרופ' ג'יימס או'קיף, מנהל היחידה לקרדיולוגיה מונעת בקנזס סיטי, הלב שלנו בנוי לפעילות מאומצת לזמן קצוב, והוא יכול לעשות זאת מצוין למשך 50 דקות. פעילות מאומצת מעבר לפרק הזמן הזה גורמת לנזק, ולכן ביום-יום עדיף לעשות תרגול נמרץ לזמן קצוב, ולהוסיף לכך פעילות מתונה יותר כמו הליכה, יוגה, מתיחות, או לאמץ תרגול מתון לזמן בלתי מוגבל.

מחקר שנערך לאורך שלושה עשורים, שבו השתתפו 52,600 אנשים, בדק כיצד ריצה משפיעה על אריכות ימים. מבין הנבדקים במחקר, שיעור התמותה בקרב אלה שרצו היה נמוך ב-19 אחוז בהשוואה לאלה שלא רצו בכלל. אבל אלה שרצו יותר מ-40 ק״מ בשבוע איבדו את היתרון שלהם לעומת אלה שלא רצו בכלל.

דפוס זהה נכון גם לגבי מהירות. לאלו שרצו במהירות של יותר מ-13 קמ״ש לא היה יתרון, מבחינת אריכות ימים, בהשוואה לאלו שלא רצו בכלל. אלו שרצו במהירות 9.5-7 קמ״ש הפיקו את התועלת הרבה ביותר. בנוסף, אלו שרצו 7-6 ימים בשבוע איבדו את היתרון מבחינת אריכות ימים בהשוואה לאלה שרצו 5-2 פעמים בשבוע.

 

הרפתקאות
 קפטן ווילקוקס

$
0
0
תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

פיצוץ אדיר החריד בחצות הלילה את אחת מספינות הדגל של גרינפיס – ה״ריינבואו-ווריאר״. פיטר ווילקוקס, קפטן הספינה, זינק ממיטתו בתאו שבסיפון התחתון. בחשכה המוחלטת הוא התאמץ לגייס רגע של צלילות דעת במוחו המעורפל עדיין מהשינה, מנסה להבין מה קרה. רעידת אדמה? התנגשות עם ספינה אחרת? לא סביר, הם עוגנים בנמל אוקלנד בניו זילנד.

תוך כדי ריצה מטורפת במדרגות לסיפון העליון, הוא הלם בחוזקה על דלתות התאים של אנשי הצוות, להעיר את מי שעדיין לא התעורר. במדרגות הוא נתקל במכונאי הראשי וכששניהם התפרצו מתנשפים לחדר המכונות וראו שכבר כולו מוצף, נשמע פיצוץ נוסף שהרעיד את הספינה כמו קליפת אגוז.

שניהם הרגישו בבירור את הספינה מתחילה לשקוע מתחת לרגליהם בזמן שווילקוקס צעק להעביר לכולם את הפקודה הקשה מכל ״לנטוש את הספינה, מיד״. כל אנשי הצוות הספיקו לקפוץ מהספינה הטובעת, חוץ מהצלם, פרננדו פרירה, היחיד שהיו לו שני ילדים קטנים.

בבדיקה ראשונית של משטרת ניו זילנד התברר שלספינה הוצמדו שתי פצצות ויומיים אחרי התקרית נעצרו בשדה התעופה של אוקלנד שני אזרחים צרפתים שפעלו בשרות הביון הצרפתי. הם הואשמו ברצח מדרגה שנייה ונידונו לעשר שנות מאסר. ״ממשלת צרפת הייתה עצבנית מהתכנית של גרינפיס להגיע עם הספינה לאזור של פולינזיה הצרפתית, ולהפגין שם נגד הניסויים הגרעיניים שצרפת ערכה במקום, והחליטה לפוצץ את הספינה״, סיפר ווילקוקס בראיון לתכנית Enviro Close Up.

צוות גרינפיס במבצע להצלת כלבי ים. מאחוריהם הספינה "ריינבואו ווריאר" שאיתה הגיעו. | תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

צוות גרינפיס במבצע להצלת כלבי ים. מאחוריהם הספינה "ריינבואו ווריאר" שאיתה הגיעו. | תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

״הם השתמשו בהרבה הרבה יותר חומר נפץ מאשר היה צריך אם היו רוצים רק להוציא את הספינה משימוש. הם אמרו שלא התכוונו להרוג אף אחד, אבל די ברור שלא היה להם אכפת אם הם יהרגו מישהו״.

לאחרונה, יותר מ-30 שנה אחרי התקרית, אחד מאנשי הקומנדו הצרפתי הודה בפומבי בהשתתפות בפיצוץ הספינה והביע צער והתנצלות. ״אני חושב שההתנצלות שלו הייתה כנה, ואני מכבד ומעריך אותה״, אומר ווילקוקס בראיון לאפוק טיימס. ״אני חושב שכחייל צעיר שקיבל פקודה שהוא ידע שבאה מנשיא המדינה שלו (פרנסואה מיטראן, ד״ג) לא סביר שהוא יכול היה לסרב, אבל זה לא תלוי בי האם לקבל את ההתנצלות או לא. בני משפחתו של פרננדו חשבו שזה מאוחר מדי ומעט מדי״.

מאז התקרית ווילקוקס ממשיך לשייט מסביב לעולם, לעורר מודעות ולהתריע – על הסכנות שבהשלכת פסולת גרעינית ופסולת כימית רעילה לים, שימוש בדלקי מאובנים שגורמים להתחממות גלובלית ואיתה לתופעות מזג אוויר קיצוניות כמו בצורות, שיטפונות, המסת הקרח בקטבים, אבדן של שוניות אלמוגים ועוד, דייג יתר בשל תאוות בצע שגורם לדלדול אדיר של מיני דגים, צייד לווייתנים וכריתת יערות מופרזת באמזונס ובאפריקה. הוא חווה מעט הצלחות ולא מעט כשלונות. הוא מקווה מאוד שנצליח להתעורר בזמן.

פוטין עם אפס סובלנות

כשווילקוקס היה בן 12, בשנות ה-60, ארה״ב כולה עברה טלטלה עזה, כאשר מרטין לותר קינג ארגן את המצעדים המפורסמים מהעיר סלמה למונטגומרי, בירת אלבמה, כשתבע לתת זכות הצבעה לאפרו-אמריקנים בארה״ב.

במצעד הראשון שכונה אחר כך ״יום ראשון העקוב מדם״, שוטרים התקיפו, עצרו והיכו מפגינים שלווים, תמונות שהתפרסמו ברחבי ארה״ב ובעולם כולו. שבועיים אחר כך התקבלה פסיקה של שופט פדרלי שיש למפגינים זכות לצעוד. וכך יצא המצעד השני לדרך. כאשר הם הגיעו למונטגומרי, ווילקוקס ואביו הצטרפו למפגינים וצעדו יחד איתם. הם שמעו את פיט סיגר שר ״ווי של אוברקם״, ואת קינג נואם על מדרגות הקפיטול. ״אפילו אז, בגילי הצעיר, תחושת האופטימיות והדבקות במטרה השאירה עלי רושם עמוק״, הוא כותב בספרו 2016 – Greenpeace Captain. ״כולנו הרגשנו שאנחנו יכולים לנצח. לא שזה יהיה קל או מיידי, אבל שזה הולך לקרות. במובנים רבים המצעד הזה הפך יותר מאוחר לתבנית הפעולה בשביל גרינפיס, לשימוש באי ציות אזרחי, והפעם במאבק נגד הרס הסביבה״.

אם אתה רוצה לשנות דעה של אנשים, אלימות איננה התשובה

זה מתחבר לאחד העקרונות הבסיסיים שלך ושל גרינפיס, לפעול בדרכים לא אלימות.


״נכון. זה השיעור הכי חשוב שלמדתי בתקופת המאבק לשוויון זכויות. אם אתה רוצה לשנות דעה של אנשים, אלימות איננה התשובה. אלימות יכולה אולי להביא לך כמה הישגים, לכבוש אדמות, להרוג הרבה אנשים, אבל היא לא תגרום לאנשים לשנות את דעתם, ויש בהיסטוריה הרבה דוגמאות לכך. אני מוקיר מאוד את המדיניות הזאת שלנו, לא רק של אי אלימות כלפי אנשים, אלא גם לא להרוס רכוש של מי שאנחנו מפגינים נגדם. לפעמים נגרם נזק לציוד ולרכוש שלנו, אבל אנחנו לא נגרום נזק למישהו אחר״.

אחת הדוגמאות לחריגה מהעיקרון של אי אלימות היה המקרה של המאבק נגד האורז המוזהב שהוא אורז מהונדס שמכיל ויטמין A. המציאו אותו כפתרון לבעיה של חוסר בוויטמין A במדינות העולם השלישי, בעיה שגורמת למותם של יותר מחצי מיליון ילדים מתחת לגיל חמש, מידי שנה. שתלו שדות ניסיוניים של אורז מוזהב בפיליפינים. ארגונים שונים, כולל גרינפיס, באו ועקרו את השתילים בכל השדות, דבר שעורר מחאה חריפה של אנשי מדע מכל העולם. ״קשה לי להגיב על זה כי לא הייתי שם״, אומר ווילקוקס, ״אבל אם זה אכן קרה אני חושב שזו הייתה טעות לנהוג כך, ואני לא חושב שכיום היינו תומכים בפעולה מסוג זה״.

יש מקרים נוספים, כמו הפעולות של גרינפיס נגד השימוש בדי-די-טי באזורים נגועים במלריה באפריקה. יש מדענים שטוענים שזו הדרך היחידה למגר את המלריה באפריקה, ושבגלל הפעולות של גרינפיס אנשים רבים איבדו את חייהם. האם יש אנשי מדע שאתם עובדים איתם כדי לוודא שיש היגיון במה שאתם עושים?


״אני לא יכול להגיב לגבי השימוש בדי-די-טי, כי אני לא מכיר טוב את הנושא, אבל בוודאי שאנחנו עובדים עם אנשי מדע. יש לנו מעבדה בבריטניה, וכל העבודה המדעית שלנו נבחנת על ידי הקהילה המדעית. אני חושב שאנחנו לא אומרים שום דבר שאינו מקובל באופן כללי על הקהילה המדעית״.

בשום מקרה לא היית תומך בפעולה אלימה או עברה על החוק?

״אוהה…״. ווילקוקס צוחק צחוק גדול. ״יש הבדל בין שני הדברים. אנחנו נגד אלימות אבל אנחנו שמחים לעבור על החוק, כי זה סוג של הצהרה או הבעת עמדה. אנחנו יושבים במעצר ואנחנו עומדים לפעמים למשפט. זה חלק ממה שאנחנו עושים. אבל שום בית משפט בעולם לא הרשיע אותנו אי פעם. מכיוון שאנחנו לא פועלים באלימות ומפני שאנחנו לא מחפשים רווח כספי לעצמנו, בתי המשפט תמיד גילו אהדה למה שאנחנו מנסים לעשות״.

בית משפט אחד שלא גילה אהדה רבה לפעולות של גרינפיס היה בית המשפט ברוסיה, כאשר גרינפיס החליטה ב-2013 להפגין נגד קידוחי הנפט באזור הקוטב של חברת הגז הרוסית ״גזפרום״. ווילקוקס מסביר בספרו שזו אחת החברות הגדולות בעולם, השלישית בגודלה מבחינת רווחיות, הנשלטת על ידי ממשלת רוסיה. האזור כולו מבוצר ונשמר בקפדנות רבה. ״נניח שאתה מגיע לשם לא חמוש, האם היית לוקח סיכון להפגין נגדם?״ הוא כותב.

בגרינפיס החליטו לקחת את הסיכון כי ״הקוטב הוא אחד המקומות היקרים והיפים ביותר בעולם, ולממשלה הרוסית לא אכפת אם היא תהרוס אותו. כל תקלה באחד המתקנים שם יכולה לגרום לאסון סביבתי שלעומתו אסון הדליפה שהיה במפרץ מקסיקו, יראה כמו טיפה בים״.

פוטין הראה אפס סובלנות למפגינים של גרינפיס, הצניח חיילים חמושים ברובים וסכינים לתוך הספינה וכל אנשי הצוות נעצרו ונשלחו לכלא. מטרתו הייתה להאשים אותם בפירטיות שהעונש עליה הוא 15 שנה בכלא. למזלם, לחץ בין-לאומי כבד, כולל של 11 זוכי פרס נובל לשלום, הביא לשחרורם.

תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

תמונה: באדיבות פיטר ווילקוקס

אופטימיות זהירה

אחד הנושאים השנויים במחלוקת בקהילה המדעית הוא ניסויים גרעיניים, ובאופן כללי השימוש באנרגיה גרעינית. יש מדענים הטוענים שזו הדרך הכי טובה להתמודד עם השימוש בדלקי מאובנים, כמו נפט ופחם שהם אחד הגורמים העיקריים להתחממות האקלים. ווילקוקס מתנגד באופן נחרץ לטענה הזאת. ״אני חושב שכבר הוכיחו שזו טענה אווילית. מדינות כמו סקוטלנד, נורבגיה ודנמרק ייצרו בשנה האחרונה אנרגיה סולרית ואנרגיה מרוח יותר ממה שהן צריכות״.

יש גם יתרונות לאנרגיה הגרעינית.


״אני חושב שהסכנות של שימוש באנרגיה גרעינית עולות בהרבה על כל היתרונות שהיא יכולה לייצר. כל מה שצריך לעשות הוא להסתכל על מקומות שבהם קרו תאונות גרעיניות כמו אי שלושת המיילים (1979), צ'רנוביל (1986) ופוקושימה (2011). אנחנו מדברים כאן על שלוש מדינות שהן מעצמות: ארה״ב, רוסיה ויפן. אנחנו גם יודעים שהתעשייה הגרעינית בבריטניה הפכה את הים האירי (הים שמפריד בין אירלנד לבריטניה, ד״ג) לגוף המים הרדיואקטיבי ביותר בעולם. אני חושב שאנרגיה גרעינית היא טכנולוגיה מסוכנת מדי שאנחנו לא יכולים לשחק איתה״.

אחד הקמפיינים האחרונים שהשתתפת בהם היה למדוד את רמת הקרינה בפוקושימה.


״נכון, ואחד האנשים שבאו לבקר אותנו על הספינה היה נאוטו קאן, מי שהיה ראש ממשלת יפן בזמן האסון בפוקושימה. אחד הדברים המדהימים שהוא סיפר לנו היה כמה הם היו קרובים לפנות את טוקיו, עיר של 50 מיליון תושבים. מה שראינו ביפן זה שטח עצום של אדמה שלא יהיה ראוי למגורים למשך מאות שנים בגלל הנשורת הרדיואקטיבית. ובכל זאת הם עכשיו מנסים להחזיר לפעולה כ-50 כורים שהם סגרו אחרי האסון. אנחנו חושבים שהם צריכים להשקיע את הכסף והמאמצים שלהם באנרגיות מתחדשות כמו שמש ורוח״.

למעשה הקדשת את כל חייך לעבודה בגרינפיס. אתה מרגיש שהקרבת הרבה?


״כמובן שהייתי רחוק יותר ממשפחתי מכפי שהייתי רוצה, אבל אני לא מרגיש שהקרבתי הרבה. זו הייתה זכות גדולה להיות חלק מגרינפיס. אני חושב שבעולם של היום, עם שבעה מיליארד בני אדם, קל מאוד להרגיש חסר חשיבות, וחסר יכולת ואפשרות להשפיע ולגרום לאיזשהו שינוי. אבל כשאתה משקיע את האנרגיה שלך כדי ליצור שינוי חיובי, זה גורם לך להרגיש טוב יותר לגבי מקומך בעולם. זה גורם לך להיות אזרח טוב יותר ובן אדם מאושר יותר״.

אתה אופטימי לגבי עתיד הפלנטה שלנו?


״אני לא כל כך אופטימי. מצד אחד אני רואה את ההישגים העצומים של גרינפיס, ומצד שני אני רואה עדיין שיש מנהיגים פוליטיים שחושבים שאנחנו יכולים לפתור את בעיות האנרגיה אם נקדח יותר נפט. נפט הוא לא העתיד ופחם הוא אפילו גרוע יותר, וזה קורה בזמן שיש כבר כל כך הרבה ראיות מדעיות לסכנות של ההתחממות הגלובלית. מיליוני אנשים כבר מתו בגלל ההתחממות הגלובלית. אני מתכוון באופן ספציפי לבצורות במזרח אפריקה.

אני מקווה שאת הבעיות שאנחנו יצרנו, אנחנו יכולים גם לפתור

"כפי שאפשר לצפות, האנשים העניים ביותר, הם אלה שהכי סובלים משינויי האקלים. בארצות העשירות יותר אנחנו מגינים על עצמנו בינתיים, אבל גם כאן אנחנו כבר רואים את ההשפעה של זה. אנחנו רואים סופר הוריקנים הורסים אצלנו ערים, ובקליפורניה זו השנה הרביעית של בצורת. אני יכול לתת דוגמה אחרי דוגמה וזה גורם לי לחשוש לגבי העתיד לבוא. יש לי שלושה ילדים, העתיד שלהם חשוב לי מאוד וזו הסיבה שאני ממשיך לעשות מה שאני עושה.

למה לדעתך אנשים מכחישים את ההתחממות הגלובלית?


״לדעתי הסיבה העיקרית היא תאוות בצע, זה המניע החזק ביותר״.

לדעתך הם לא חושבים על הישרדות הדור הבא? של הילדים שלהם?


״בדיוק כך. אני חושב שזה לא יאומן, אבל נראה שזה מה שקורה. הרווח המיידי שלהם חשוב להם יותר ממה שיקרה לילדים שלהם בעתיד״.

מה מניע אותך להמשיך למרות כל התסכולים?


״אני מקווה שאת הבעיות שאנחנו יצרנו, אנחנו יכולים גם לפתור. אני חושב שהיכולת של בני אדם לפתור בעיות היא מדהימה. ולכן אני ממשיך לעבוד בשביל עולם ירוק יותר ושליו יותר. זה גורם לי להרגיש אדם טוב יותר ואני מקווה שהעבודה שלי גם תביא טוב לחברה כולה״.

ארדואן: ״זה סוד מדינה…האדם שכתב את הסיפור הזה ישלם על כך מחיר כבד״

$
0
0
איור: עובדיה בנישו

איור: עובדיה בנישו

בעקבות ניסיון ההפיכה הכושל ומצב החירום שהוכרז בטורקיה, מסתובבת לאחרונה באינטרנט הטורקי רשימת שמות של עיתונאים טורקים שאמורים להיעצר בקרוב. זו מעין ״בורסת שמות״ שבכל כמה ימים מתווספים אליה אנשים חדשים, חלקם ממוקמים גבוה יותר ברשימה מהאחרים. נכון למועד כתיבת שורות אלה נלקחו למעצר כבר 42 עיתונאים.

אבל מעניין לראות שיש דבר אחד שלא משתנה ברשימה, לא חשוב כמה שמות חדשים מתווספים אליה. מדובר בשם המופיע בראש הרשימה – ג'אן דונדאר.

דונדאר, העורך הראשי של העיתון ״Cumhuriyet״ (ג'ומהורייט), הפך למבוקש מספר אחת בטורקיה הרבה לפני ניסיון ההפיכה. לא רק מכיוון שהעיתון החילוני שהוא עומד בראשו נוהג לבקר בקביעות את משטרו של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, אלא בעיקר בגלל הפרשה הגדולה שהוא פרסם שזעזעה את טורקיה והטילה צל כבד על השלטון.

הפרשה התחילה בינואר 2014 כשמשאיות עם סיוע הומניטרי הגיעו מהצד הטורקי וביקשו לחצות את הגבול עם סוריה.

מה שקרה בדקות שחלפו מאז הזכיר סצנה מהמערב הפרוע: כוחות השיטור המקומיים (שקיבלו כמה שעות לפני כן צו חיפוש מהתובע הכללי, לאחר שהודלף לו שהמשאיות עומדות להגיע) דרשו מהנהגים לצאת מהמשאיות כשהם מכוונים אליהם נשק חם. בתגובה, הנהגים שלפו גם הם נשקים. את המתח שהיה באוויר אפשר היה לחתוך בסכין.

בצילומי הווידאו רואים בבירור כיצד השב״כ הטורקי מעביר משאיות עמוסות בנשק לתוך אזור המלחמה בסוריה

רגע לפני שהסבלנות של אחד הצדדים פקעה והתחיל קרב יריות עקוב מדם, התברר שהאנשים במשאית הם מהביון הטורקי (MIT). הנשקים הורדו, וכוחות השיטור עלו למשאית והחלו לסרוק אותה. מתחת לארגזי התרופות שכנראה שימשו כהסוואה, הם גילו פגזים, כלי נשק ותחמושת רבה. ריח מסריח החל לעלות מכל הפרשה.

באותו זמן, בצד השני של הגבול, המתינה קבוצה סלפית קיצונית – ״אחראר אל-שאם״. מנהיג הקבוצה נלחם בעבר לצד אוסאמה בין-לאדן, ולפני שנהרג בפיגוע התאבדות היה מקורב גם ליורשו של מנהיג אל קאעידה – הטרוריסט איימן א-זוואהירי.

אך ידם של השוטרים שעלו לחפש במשאיות הייתה על העליונה והם דאגו שאמצעי הלחימה לא יעברו לקבוצה הקיצונית או לארגון טרור אחר בסוריה. או כך לפחות הם חשבו, עד שהגיעה שיחת טלפון בלתי צפויה. על הקו – אנשי ממשל טורקים. ההוראה – לאפשר מיד למשאיות להיכנס ולעבור בבטחה לסוריה.

וכך היה. לא רק שהמשאיות עברו את הגבול, אלא שלאחר התקרית הושמו במעצר כל אנשי המשטרה שהיו מעורבים בעצירתן. השלטון הטורקי טען בדיעבד שהמשאיות הובילו סיוע הומניטרי לטורקים השוהים בתוך סוריה, אם כי מעולם לא הגיע אישור כלשהו לכך מקבוצה טורקית כלשהי בשטח סוריה.

ג'אן דונדאר, העורך הראשי של העיתון החילוני ״Cumhuriyet״, והסיפור שסיבך אותו | תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

ג'אן דונדאר, העורך הראשי של העיתון החילוני ״Cumhuriyet״, והסיפור שסיבך אותו | תמונה: Bulent Kilic/AFP/Getty Images

עברה שנה, וג'אן דונדאר נכנס לתמונה. במאי 2015 הוא השיג צילומי וידאו בלעדיים של התקרית שהתרחשה במעבר הגבול. בווידאו רואים בבירור כיצד הביון הטורקי מעביר באופן בלתי חוקי משאית עמוסה בנשק לתוך אזור המלחמה בסוריה. ״אלה היו חדשות גדולות, פרסמנו את פרטי המבצע בליווי תמונות, והעלנו את הווידאו לאתר שלנו״, אמר דונדאר.

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, בחלקים נוספים בווידאו, שלא פורסמו באתר העיתון, רואים כיצד השוטרים מקיפים שלוש משאיות ומכונית פרטית. אדם אחד מורד מהקבינה של אחת המשאיות, רגע לפני שהשוטרים מציגים בפניו מה שנראה כמו צו חיפוש מטעם התובע הכללי. ״אל תגעו בי, אל תגעו בי. חכו שתראו את התעודה המזהה שלי״, הוא אומר להם כשהם מורידים אותו מהמשאית. ״אל תתייחסו אלי כאילו תפסתם טרוריסט״, אומר אדם נוסף שנאזק.

״לארדואן הייתה דילמה״, כתב דונדאר בעיתונו, ״הוא לא יכול היה להפריך את הסיפור, ולכן בחר לצנזר את הפרסום ואיים על העיתונאי הקשור בכך – עלי״.

כדי לאשר שלא היה מדובר בסוד מדינה, אלא בסוד אישי שלו, ארדואן הגיש נגדי תביעה באופן אישי

קצת בדומה למה שקרה בליל ההפיכה, ארדואן עלה לשידור חי באחד מערוצי הטלוויזיה הטורקיים ואמר (הפעם לא דרך האייפון): ״האדם שכתב את הסיפור הזה ישלם על כך מחיר כבד; לא אתן לו להתחמק ללא עונש״. הוא הוסיף שהצילומים הם ״סוד מדינה״ ושפרסומם הוא ״פעולת ריגול״. דונדאר לא יכול היה לפרש את זה אחרת: ״כדי לאשר שלא היה מדובר בסוד מדינה, אלא בסוד אישי שלו, הוא הגיש נגדי תביעה באופן אישי״.

אבל האיומים של הנשיא לא עצרו את דונדאר. בתחילת יוני עיתונו פרסם חומרים נוספים, מהלך שהרתיח את ארדואן. הוא דרש שני מאסרי עולם לדונדאר בעוון ״בגידה״ ו״השגה ופרסום חומרים מסווגים למטרת ריגול״. ב-26 בנובמבר, עשרה ימים אחרי שקיבל את ״פרס חופש העיתונות״ מארגון ״כתבים ללא גבולות״, דונדאר נעצר ביחד עם ארדם גול, ראש סניף אנקרה של העיתון, שהיה חתום גם כן על חלק בסיפור.

בתביעה שהגיש ארדואן נטען שהעיתון של דונדאר ״הצטרף לפעולותיהם״ של תומכי פטהוללה גוּלֵן, יריבו הפוליטי המתגורר כיום בפנסילבניה. פעולות המנסות ״ליצור תפיסה לפיה הרפובליקה הטורקית סייעה לארגוני טרור״ – טענה שנחזור לעסוק בה בהמשך. צילומי הווידאו המזויפים שדונדאר קיבל מארגונו של גולן, נטען בתביעה, הם עדות לכך.

גם שר המשפטים הטורקי הגיב לפרשה כשהצדיק את ארדואן בתירוץ ש״כל מדינה בעולם רגישה במידה כזו או אחרת לביטחונה״, והזכיר את מייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', ואת אדוארד סנודן שהדליף סודות מתוך האן-אס-אי האמריקני, כדוגמאות לאנשים הנרדפים על ידי המערב בגלל המידע שחשפו. שגריר ארה״ב בטורקיה אמר בתגובה לדבריו: ״אנחנו רודפים אחרי אלה שמדליפים את המידע, לא אחרי אלה שמפרסמים אותו״.

״שני ניסיונות התנקשות״

עם דונדאר, המבוקש הטורקי מס' 1 (אחרי גולן), אני מצליח לשוחח לזמן קצר פנים מול פנים דרך הסקייפ, אחרי הרבה מאוד מכשולים. זה קורה לראשונה בחודש יולי 2016, יומיים אחרי ניסיון ההפיכה וכשמונה חודשים אחרי שנכלא.

בדומה לגיבור הסרט ״אקספרס של חצות״ (1978) שלא זכה למשפט הוגן והעביר שנים רבות בכלא הטורקי, רבים בטורקיה חשו כי מערכת המשפט מתכננת להוציא גם את דונדאר כשעיר לעזאזל במשפט ראווה מתוכנן.

דונדאר חשב שימתין ״שנתיים-שלוש בכלא״ עד שתתקבל הכרעת הדין בעניינו. להפתעתו הוא שוחרר הרבה קודם לכן, אחרי כשלושה חודשים בלבד בתחילת פברואר 2016. בית המשפט קבע במפתיע שהחזקתו בכלא עד מתן גזר הדין, מפרה את חופש הביטוי ומסכנת את בטחונו האישי.

תמונה: Adem Altan/AFP/Getty Images

תמונה: Adem Altan/AFP/Getty Images

החיים בכלא היו קשים עבורו. בין היתר פגעו בו מאמרים וחדשות שפורסמו בזמן שהותו שם והשמיצו אותו ואת משפחתו. את הזמן בין הקירות הגבוהים באיסטנבול הוא ניצל כדי לכתוב את זיכרונותיו, ובאמצעות עורך דינו, פנה בכתב לכמה שועי עולם. ״פניתי לראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, לאנגלה מרקל ולכל מי שעלה בדעתי״, הוא ציין במכתב ששלח לתקשורת.

דונדאר לא מצטער על שום דבר שעשה. הדברים שפרסם הראו, לדבריו, שטורקיה שקועה עד הצוואר במלחמה בסוריה, והוכיחו מעבר לכל ספק שהיא מעבירה נשק מעבר לגבול, ככל הנראה לטרוריסטים קיצוניים.

אחרי ששוחרר חייו השתפרו, אין ספק בכך. אבל הבעיות לא הסתיימו. מדי כמה ימים הוא נאלץ להגיע לשימוע בבית המשפט, בו בילה יותר זמן מבחדר העריכה, שם החלו להיערם על שולחנו מכתבי תמיכה שקיבל ולא נפתחו.

בחודש מאי 2016 חלה תפנית נוספת בעלילה – בית המשפט החליט סוף סוף על גזר דינו. אבל במהלך הכרעת הדין, כשדונדאר יצא להפסקת קפה ביחד עם אשתו ועם עיתונאי נוסף, הגיח לפתע משום מקום אדם גבוה, לבוש בחליפה. הוא שלף אקדח והחל לירות ממרחק שני מטרים לכיוונו של דונדאר. ״אתה בוגד״, צעק לעברו המתנקש לפני שירה.

האיש שניסה להתנקש בג'אן דונדאר ביציאה מבית המשפט. חבר אופוזיציה ואשתו של דונדאר מתנפלים עליו | תמונה: Can Erok/Cumhuriyet Newspaper via Getty Images

האיש שניסה להתנקש בג'אן דונדאר ביציאה מבית המשפט. חבר אופוזיציה ואשתו של דונדאר מתנפלים עליו | תמונה: Can Erok/Cumhuriyet Newspaper via Getty Images

באורח נס דונדאר לא נפצע. חברו נשרט באורח קל ברגלו. בווידאו אפשר לראות כיצד אשתו של דונדאר וחבר אופוזיציה, מתנפלים על המתנקש ומנסים לעצור אותו. כמה שניות אחר כך מגיעים השוטרים ומקיפים את היורה, שזורק את אקדחו, ונשכב על הרצפה.

״בתוך שעתיים חווינו שני ניסיונות התנקשות״, אמר דונדאר לאחר שהוקרא גזר דינו, ״אחד נעשה עם אקדח, והשני בבית המשפט״. הוא נידון למאסר של חמש שנים ועשרה חודשים בגין הדלפת סודות מדינה. ״הכדור שנורה לא ניסה להשתיק רק אותנו… כולנו צריכים לאזור אומץ ולהגן על חופש העיתונות ועל חופש המידע״.

מאז הכרעת הדין, ועד שיסתיים שלב הערעורים, הוצמדה לדונדאר שמירה, סיטואציה שלא היה לו פשוט להתרגל אליה. שישה גברים ליוו אותו כל הזמן, לכל מקום שהלך. הוא סיפר שלפעמים החל לתהות, האם הגברים האלה היו לידו כדי לשמור עליו או כדי לצפות בו.

לקראת סוף חודש יוני 2016, אחרי שיחות רבות למערכת העיתון, נאמר לנו שדונדאר יצא לחופשה לקראת מועד הערעור הבא. כשחזר ממנה, אמרו לנו שהוא מיד יצא לעוד אחת. זה נראה לנו מוזר, וכשהתעקשנו לדעת פרטים נוספים, אחת העיתונאיות במערכת אמרה לנו ש״כל מיני דברים קורים במערכת, יש בעיות״.

מאוחר יותר התברר לי שדונדאר בכלל לא יצא לחופשה. במהלך התכתבויות רבות בינינו, הוא מקפיד לא למסור פרטים לגבי מקום הימצאו מחשש ששירותי הביון הטורקיים יעלו עליו. אני מצליח לתפוס אותו לשיחת סקייפ יומיים אחרי ניסיון ההפיכה, שיחה שלא נמשכת זמן רב מאותו חשש. מדבריו אני מבין שהוא כבר לא בטורקיה, אלא טס לחו״ל, לאירופה, ושלא ברור מתי ואם בכלל יחזור לביתו (נכון למועד כתיבת שורות אלה).

החשש והזהירות בה הוא נוקט, הזכירו לי באותם רגעים עיתונאים ופעילי זכויות אדם סינים שראיינו, שמודעים לכך שכל שיחה שלהם מנוטרת וחוששים לגורלם.

קונספירציה או ראיות מוצקות?

דבר דומה כמעט קרה לארן ארדם, חבר ״מפלגת העם הרפובליקנית״ המשתייכת לאופוזיציה. ארדם אזר אומץ והעלה לדיון בפרלמנט הטורקי נושא נפיץ ושנוי במחלוקת: גז הסארין. באוגוסט 2013 נורו מספר טילים שנשאו את הגז הקטלני לכיוון אזור ע'וטה שבדמשק. לפי דיווחים שהתפרסמו בכלי התקשורת בעולם, יותר מ-1,400 איש נרצחו, ביניהם 426 ילדים. האשמה לכך הוטלה על משטר אסאד.

החקירה גילתה שכמה אזרחים טורקים נשאו ונתנו עם נציגי דאע״ש לגבי אספקת הגז הקטלני סארין. העדויות בתיק כוללות גם האזנות סתר

ארדם הראה העתק מתיק חקירה שמספרו 2013/120, שנפתח על ידי משרד התובע הכללי בעיר אדנה שבדרום טורקיה. לדבריו, החקירה גילתה שכמה אזרחים טורקים נשאו ונתנו עם נציגי דאע״ש לגבי אספקת הגז הקטלני. העדויות בתיק כוללות גם האזנות סתר.

״יש הקלטות שיחה שמדברות על המשלוחים, כמו 'אל תדאג לגבי [מעבר] הגבול, אנחנו נדאג לזה״, אמר ארדם בראיון לרשת הטלוויזיה הרוסית RT. ״הקלטות השיחה שנאספו בתיק החקירה הראו את כל הפרטים: מהיכן המשלוח עמד להתבצע, ועד לאיך הוא הוכן; מהתוכן שבמעבדות ועד למקור החומרים; באיזה משאיות הם התכוונו להשתמש, באילו תאריכים וכו'. מא' ועד ת', הכול תואר והוקלט״.

ארדם הוסיף כי לפי חלק מהראיות, היה מעורב בפרשה גם תאגיד טורקי לייצור חומרים כימיים (MMEK), הנמצא בשליטת הממשל הטורקי. ״כשקראתי את כתב האישום, ראיתי בבירור שלאנשים האלה [שהעבירו את הגז] יש קשרים עם תאגיד MMEK של טורקיה, ושהם לא חוששים לחצות את הגבול״.

פתהוללה גולן, יריבו הפוליטי של ארדואן, "נתלה" ברחובות איסטנבול | תמונה: Adem Altan/AFP/Getty Images

פתהוללה גולן, יריבו הפוליטי של ארדואן, "נתלה" ברחובות איסטנבול | תמונה: Adem Altan/AFP/Getty Images

הראיות שאסף התובע הכללי במהלך חקירתו, אמר ארדם, הובילו את הרשויות באדנה לערוך פשיטות ולעצור 13 חשודים. ״אבל שבוע לאחר מכן, מונה במקומו תובע אחר, שהשתלט על כתב האישום״, אמר ארדם. ״כל העצורים שוחררו. הם עזבו את טורקיה דרך הגבול לסוריה… המשלוח בוצע, כי אף אחד לא עצר אותם״.

מה קרה שם מאחורי הקלעים שאיפשר לגז סארין לעבור כביכול לטרוריסטים? כנראה שלעולם לא נדע, מכיוון שאחרי הדיון בפרלמנט נפתחה נגד ארדם חקירה באשמת ״בגידה״. ארדם פרסם הצהרה שבה כתב כי קיבל איומים על חייו ברשתות החברתיות, ושכתובת מגוריו פורסמה בפומבי כדי שההמון יוכל לתקוף אותה.

ובכל זאת, יש מקום לתהות האם יכול להיות שיש משהו בטענותיו של ארדואן. האם ייתכן שכל זה קונספירציה של מתנגדי משטר שניסו לפגוע בתדמיתה של טורקיה ולהפיל את ״הסולטאן״ שלה?

האם ייתכן שג'אן דונדאר נפל בפח כשהוזן בסרטוני וידאו וצילומים שגויים שהמציאו מתנגדיו של ארדואן? והאם יכול להיות שארדם תפר תיק חקירה שלם שלא בוצע מעולם, המציא עדויות ושיחות טלפון מוקלטות, כדי שיוכל לעמוד חשוף לגמרי בפני הפרלמנט ולטעון בראש מורם שמשטרו של ארדואן העלים עין מהעברת גז סארין לסוריה?

ארדואן וארגוני הטרור

שתי הפרשות האחרונות מצטרפות לעדויות חוזרות ונשנות, שהמשטר הטורקי רכש במשך שנים נפט מדאע״ש, דבר שגם אותו דחה על הסף ארדואן. כידוע, לטורקיה אין משאבי נפט. בעבר היא קיבלה חלק גדול מהנפט שלה מרוסיה, דבר שהשתנה בעקבות המתח שנוצר בין המדינות.

כל זה קרה כאשר מעברו השני של הגבול ארגון דאע״ש ניסה להיפטר מעודפי הנפט שברשותו. הארגון כל כך רצה להיפתר מהנפט שהחזיק, עד שהסכים, על פי דיווח בפייננשל טיימס, למכור אותו בהנחה של 20 אחוז מתחת למחיר השוק.

איך זה נעשה? לפעמים מקומיים מילאו בנפט ג'ריקנים של 50 ליטר שנשאו לכיוון הגבול ברגל או על גבי חמורים או סוסים. במקרים אחרים הנפט הועמס למשאיות, שבדרכן לגבול עם טורקיה עברו דרך כמה מתווכים ומבריחים. היו מקרים שבהם המשאיות גם הופצצו על ידי הכוחות המערביים. הכול תועד בצילומי לוויין, כך שארה״ב, רוסיה וישראל מודעות לגמרי למה שקורה ולאן הנפט מגיע.

דאע״ש נהנה מכסף מאנקרה, מכיוון שטורקיה רוכשת ממנו נפט

לכן אין זה מפליא ששר הביטחון לשעבר, משה יעלון, האשים את טורקיה שהיא מסייעת לארגון הטרור: ״דאע״ש נהנה מכסף מאנקרה, מכיוון שטורקיה רוכשת ממנו נפט״, אמר במסיבת עיתונאים ביוון.

גם רוסיה הוציאה הודעה רשמית שטורקיה ייבאה נפט מדאע״ש, ואף קראה להתפטרותו של ארדואן. בתגובה לכך אמר ארדואן, שהוא יתפטר רק אם יהיו ראיות מוצקות לטענות, והדגיש שהטענות שגויות.

האם גם זו קונספירציה שנועדה להפיל אותו?

בינתיים ארדואן ונאמניו בשלטון משתמשים בתווית ה״טרוריסט״ בחזרה נגד כל מי שמעז לבקר אותם. כולל עיתונאים, אנשי אקדמיה ובמיוחד נגד ארגונו של פתהוללה גולן, שהוגדר כטרוריסט מסוכן יותר מאוסאמה בין-לאדן וכאכזרי יותר מדאע״ש.

שר הביטחון לשעבר, משה יעלון. התנגד לחידוש הקשרים עם טורקיה עד שזו תפסיק לרכוש נפט מדאע"ש | תמונה: Menahem Kahana/AFP/Getty Images

שר הביטחון לשעבר, משה יעלון. התנגד לחידוש הקשרים עם טורקיה עד שזו תפסיק לרכוש נפט מדאע"ש | תמונה: Menahem Kahana/AFP/Getty Images

למרבה האירוניה, זה קורה כאשר ארדואן מאפשר לחמאס לפעול ממשרד באיסטנבול ולהכווין ממנו פעולות טרור נגד ישראל בשטחי הגדה. ביניהן חטיפת ורצח שלושת הנערים הישראלים באזור חברון ביוני 2014, והירי בבני הזוג הנקין שנרצחו לעיני ארבעת ילדיהם באוקטובר 2015. על הפעולות לקח אחריות צאלח אלעארורי, חבר הלשכה המדינית של חמאס שניהל את המשרד בטורקיה.

אמנם לאחרונה, במסגרת הסכם הפיוס עם ישראל, ארדואן אמור למנוע ממשרד החמאס באיסטנבול להכווין פעולות טרור נגד ישראל, אולם הוא עדיין ימשיך לספק עבור הארגון הרצחני מחסה ותשתית לפעילות.

כך גם הוא עושה עם מנהיגי תנועת ״האחים המוסלמים״ שמקבלים מקלט מדיני ומפעילים מאיסטנבול ערוצי טלוויזיה בערבית המסיתים לפעמים לאלימות ובמקרים מסוימים גם מתירים לבצע פיגועים.

וארדואן כנראה יודע שכשאתה משחק באש לפעמים אתה נכווה. אולי זה מסביר מדוע הסתכסך בשנה האחרונה עם דאע״ש, שהחליט להתחיל לבצע פיגועי טרור גם בטורקיה.

*סייע באיסוף החומרים: ד״ר אברם מזרחי

 

 

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live