Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

נגיד הבנק המרכזי של אנגליה לשעבר: כדי להציל את אירופה,
 צריך לפרק את גוש האירו

$
0
0
תמונה: Oli Scarff-Getty Images_Fotolia

תמונה: Oli Scarff-Getty Images_Fotolia

ערב המשבר הכלכלי של 2008, מי שהיה אז נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, מרווין קינג, נראה תשוש. בראיון שנתן לתקשורת הוא נשען קדימה על שולחנו כאילו הוא סובל מכאבי גב עזים, ובין נשימה לנשימה נשמע מוטרד עמוקות מעוצמת המשבר שהכה בשווקים. ״זו הקטסטרופה הכלכלית הגרועה ביותר שהייתה מזה 100 שנה״, הוא אמר.

אבל בשיחה שאני עורך איתו בחודש יולי האחרון, מי שהיה עד לא מזמן האיש החזק בכלכלה הבריטית, נשמע שונה לגמרי. כאילו השתחרר מהשרשראות שכבלו אותו אל כתלי הבנק המרכזי של אנגליה – מוסד עם פז״ם של יותר מ-300 שנה שנהוג להניח שהמציא את ״אמנות הבנקאות המרכזית״ – הכוללת התערבות בכלכלה באמצעות הדפסת כספים, קביעת שערי ריבית, פיקוח על המוסדות הפיננסיים ולמעשה כמעט כל מה שקורה בכלכלת המאקרו המודרנית.

קינג יושב כיום בביתו ומרגיש חופשי הרבה יותר לדבר על הבעיות בכלכלה העולמית ועל התהפוכות האחרונות שעוברת אנגליה ויעברו גם מדינות אחרות. מן הסתם, אם יש בעיות בכלכלה ובשיטות שלה, האנשים שנמצאים בתוכה הם הראשונים שישימו לב לכך. אלא שרוב הכלכלנים בסדר הגודל של קינג – שותקים.

מרווין קינג. "הבהרתי בכל פגישה פרטית, בין-לאומית ומקומית, שאלה הדעות שלי" | תמונה: Shaun Curry/AFP/Getty Images

מרווין קינג. "הבהרתי בכל פגישה פרטית, בין-לאומית ומקומית, שאלה הדעות שלי" | תמונה: Shaun Curry/AFP/Getty Images

כמובן שקינג אינו חריג שנפלט מהמיינסטרים של הכלכלנים. הוא הרי לא היה הופך לנגיד הבנק האנגלי אלמלא חונך באסכולות הכלכליות של תקופתו. בהתחלה בלימודי כלכלה רגילים בקינגס קולג' בקיימברידג' (מוסד שאחד מבוגריו הוא ג'ון מיינרד קיינס, אבי הכלכלה הקיינסיאנית), ובהמשך בלימודים גבוהים בהרווארד תחת הנחייתה של ג'נט ילן (כיום יו״ר הפדרל ריזרב האמריקני).

אולם בעת שירותו כנגיד הבנק המרכזי של אנגליה, תקופה שנמשכה עשור והסתיימה ב-2013, משהו קרה לו – קינג החל לחשוב מחדש על הכלכלה שלמד ועל היסודות שבבסיסה, וחיבר על כך ספר – The End of Alchemy. ״הניסיון שלי במהלך המשבר הכלכלי האחרון שינה את הדרך שבה אני חושב על כלכלה. לא רק על הבנקים ועל השווקים, אלא גם על דברים עמוקים הרבה יותר״, הוא מסביר לי בראיון.

״לורד קינג״, כפי שעוזרו מקפיד לכנות בהתכתבויות בינינו (על שם תואר האצולה שקיבל ממלכת אנגליה), אינו מחשיב עצמו רק ככלכלן מבריק וכמתמטיקאי מוכשר, אלא גם, ואולי אף יותר, כפילוסוף, כמתבקש מאיש האצולה הבריטית ומאדם במעמדו. על מדף הספרים בביתו הוא מחזיק את שייקספיר, גֶתה ואנשי רוח נוספים מהם שאב השראה, לצד ספרים של מדינאים בריטיים ואמריקנים ופסלים של בנג'מין פרנקלין ואלכסנדר המילטון.

הבנקים המרכזיים כיום מאמינים שהעולם ימשיך לצמוח ושהמדיניות שלהם תוכל לחולל את זה. אבל הניסיון שלי מראה שזה פשוט לא נכון

זה כמובן השפיע על האופן בו ביצע את תפקידו. אחד המהלכים הראשונים שעשה כנגיד בנק למשל, היה לפתוח את מה שהוא מכנה ״History Dining Club״, שבו ישב עם צוות הנהלת הבנק ודן, על כוס תה ועוגה, בשיעורים כלכליים מההיסטוריה. קינג אף הגדיל את משקלה של ההיסטוריה בבחינות הקבלה לבנק.

״אחת הבעיות כיום היא שכשכלכלנים חושבים על בעיות כלכליות הם משתמשים במודלים צרים להחריד… הם מאמינים שהעולם ימשיך לצמוח באופן נורמלי, ושהמדיניות המוניטרית תמיד תוכל לשמור על הצמיחה הזו ולחולל אותה.

״אבל הניסיון שלי בעשור האחרון מראה שזה פשוט לא נכון. לכלכלנים האלה אין מושג מה הולך. אנחנו נמצאים כיום בחוסר איזון קיצוני – המדיניות המוניטרית אינה מספיקה כדי להחזיר אותנו לנתיב צמיחה בר קיימה. הבנקים המרכזיים בעולם לא מכירים בכך, ועד שלא יכירו בכך, לא נוכל לאבחן נכון את הבעיה, נקודה״.

סוף ההיסטוריה

כדי להסביר את המצב הבעייתי שאליו הגענו ומדוע הוא מוביל אותנו למשבר כלכלי נוסף, קינג הולך אחורה בזמן, לנפילת חומת ברלין ב-1989. ״אנשים אמרו בזמנו שזה סוף הקומוניזם וסוף הסוציאליזם, ואולי סוף ההיסטוריה״, הוא אומר. ״אבל למעשה זה יצר שורה של התרחשויות שהובילו למשבר הגדול הבא – הגדול ביותר בהיסטוריה, ב-2008״.

נפילת חומת ברלין סימנה במובן מסוים את ניצחון השוק החופשי. מדינות בשווקים המתעוררים כמו סין, החליטו לנצל את כוח האדם הזול שלהן, את השכר הנמוך, ולייצא את הסחורות שייצרו בזול לכלכלות המערב, במיוחד לארה״ב ולאירופה. כך למשל החלה הכלכלה הסינית לצמוח בקצב מהיר.

שנגחאי. "המערכת הפיננסית של סין בצרות", אומר קינג | תמונה: Fotolia

שנגחאי. "המערכת הפיננסית של סין בצרות", אומר קינג | תמונה: Fotolia

אחת האסטרטגיות של אותן מדינות לחיזוק הייצוא הזול הייתה לשמור על שער חליפין נמוך (מטבע חלש) ביחס לדולר. ״וזה עבד״, אומר קינג, ״במיוחד במקרה של סין, שחלקה בייצוא העולמי צמח מ-2 אחוזים ל-12 אחוז בתוך שני עשורים״.

אבל בה בעת נצפתה תופעה לא צפויה – הציבור במדינות האלה המשיך לחסוך יחסית הרבה. בסין התופעה הייתה בולטת במיוחד – הציבור הורגל לעבוד קשה תחת עינו הפקוחה של המשטר, פעמים רבות ללא תוכניות פנסיה וללא עתיד ברור לילד האחד, ולכן האמין שעליו להמשיך לחסוך לכל צרה שלא תבוא.

בניגוד לסין, במערב, ובמיוחד בארה״ב, הציבור פעל הפוך – הוא הוציא מכיסו ומחסכונותיו ו״בזבז״ מתי שהתאים לו, בהתאם להכנסתו באותה שנה. הפער בין ״הבזבוזים״ במערב והחיסכון הקיצוני והגדול במדינות המתעוררות הוביל לירידת הריביות ארוכות הטווח בעולם. מדוע? קינג מסביר שנהוג לחשוב שהבנקים המרכזיים קובעים את שיעור הריבית, דבר נכון בהחלט לגבי ריביות קצרות טווח (שמשפיעות על הלוואות לטווחים קצרים של חודש או פחות).

יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן | תמונה: Win McNamee/Getty Images

יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן | תמונה: Win McNamee/Getty Images

בטווחים קצת יותר ארוכים הריביות בשווקים מושפעות ממה שחושבים שיעשו הבנקים המרכזיים. בטווחים עוד יותר ארוכים, כמו עשור למשל, הריביות נקבעות על ידי האיזון שבין ה״בזבוזים״ וה״חיסכון״ בעולם. הבנקים המרכזיים מגיבים לשינויים האלה כאשר הם קובעים את הריביות קצרות הטווח.

״אנחנו במערב לא נשארנו אדישים לכך״, אומר קינג. ״ראינו שיש לנו גירעון במאזן המסחרי, כי מדינות רבות התעקשו לייצא אלינו במקום לייבא מאיתנו, מה שצפוי היה להוריד את הצמיחה שלנו. אבל במקום להתנגד לריביות הנמוכות, מה שעשינו בבנקים המרכזיים היה לומר, ובכן – נוריד עוד יותר את הריביות (קצרות הטווח, א״ל) כדי לעודד את הציבור ללוות כספים ולהשקיע, דבר שיגדיל את הצמיחה בחזרה.

״הטעות הגדולה בכל זה הייתה שהתבלבלנו בין שני מושגים: תוצאה יציבה ותוצאה בת-קיימה. הורדת הריבית הובילה לתוצאה יציבה בכמה פרמטרים שניסינו להשיג במשך שנים, אבל מה שקרה מאחורי הקלעים היה שחוסר האיזון בין המדינות השונות ובתוך כל מדינה ומדינה התחזק. השווקים פשוט לא יכולים להתמודד בטווח ארוך עם ריביות שכל הזמן יורדות ויורדות.

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג | תמונה: Adi Cohen Zedek/Wikipedia

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג | תמונה: Adi Cohen Zedek/Wikipedia

״זה קרה לפני המשבר של 2008, וזה קורה גם מאז המשבר. שום דבר לא השתנה, כי חוסר האיזון לא תוקן. כיום לבנקים מרכזיים רבים בעולם, במיוחד באירופה וביפן, יש כבר ריביות שליליות. אם נמשיך כך, בסופו של דבר הבנקים ישלמו לנו כדי שנלווה מהם. ככה לא אמור לפעול השוק״.

בה בעת, בגלל הריביות הנמוכות שגרמו לציבור ללוות ולהשקיע, מחירי הנכסים בכל העולם עלו – נדל״ן, מניות ואפילו יצירות אמנות. כך גם גדל החוב שהחזיקו האנשים כלפי הבנקים, מהם הם לוו את הכספים. מה עשו הבנקים? לוו גם הם יותר כספים כדי שיוכלו להלוות יותר לציבור (הם הגדילו את המינוף שלהם). כך הם הגיעו לנקודה מסוכנת ושברירית. ובקיצור, כשיום אחד הבנקים לא קיבלו בחזרה את ההלוואות שנתנו, הם החלו ליפול.

קינג מספר על יום אחד ב-2006 כשהגיע אליו מנהל בנק סקוטי כושל ואמר לו: ״אני ממש מצטער, אבל אם לא אלווה מהבנק המרכזי שלך כספים, הבנק שלי יתמוטט״.

מה עשה קינג? הלווה לו כספים כנגד ביטחונות שאמורים להבטיח שהבנק הסקוטי יפרע את ההלוואה בעתיד. איזה ביטחונות? משכנתאות שהציבור מחזיק בבנק. ״שאלתי את הצוות שלי: מה אנחנו יודעים על המשכנתאות האלה? 'כלום' הם ענו לי. אבל לא הייתה לנו ברירה, אלא למצוא פתרון כיצד להלוות כספים לאותו בנק״.

התנאים שהיו לפני המשבר של 2008 עדיין כאן. כמעט כלום לא השתנה. זה מוביל אותנו למשבר נוסף

כך גם פעלו יתר הבנקים המרכזיים. הם הדפיסו כספים והלוו אותם לבנקים הנכשלים. ״זה סוג של משכך כאבים״, אומר קינג. ״אבל כיום, כמה שנים אחרי המשבר, אנחנו ממשיכים להדפיס כספים, ממשיכים להוריד את הריבית, ואנחנו לא רואים שהמצב משתפר. אנחנו לא היכן שאנחנו אמורים להיות. איכות החיים של הציבור לא משתפרת כפי שהייתה אמורה להשתפר. אמנם התפוקה גדלה, אבל זה קורה רק בזכות ריביות נמוכות להחריד והדפסת כסף בכמויות חסרות תקדים. ההתאוששות בארה״ב ובבריטניה דועכת, יפן במצב לא מזהיר וחלק נכבד ממדינות גוש האירו בצרות. הצמיחה בסין בהאטה כבר כמה שנים, והמערכת הפיננסית שלה בצרות״.

ומי אשם בבעיה? בניגוד לאינספור ספרים שנכתבו אחרי המשבר ומצביעים על כלכלנים תאווי בצע בוולסטריט, קינג מצביע דווקא על עצמו ועל חבריו בבנקים המרכזיים שקיבלו החלטות שגויות ויצרו חוסר איזון עצום בכלכלה העולמית – דבר העשוי להוביל למשבר כלכלי נוסף.

״הם ממשיכים לטעות כי הם מקבלים החלטות על סמך מודלים מתמטיים צרים להחריד. המודלים שלהם מסיקים מסקנות על סמך קורלציות מהעבר. אבל בגלל חוסר האיזון שנוצר, המסקנות שלהם כבר לא נכונות.

״אנחנו צריכים למשל תיאוריה חדשה שתסביר מדוע בזמן שהריביות ברחבי העולם נמוכות כל כך, הביקושים גם הם חלשים כל כך. זו לא תופעה זמנית שתיעלם מעצמה, אלא תוצאה של היווצרות חוסר איזון. המודלים המתמטיים לא יכולים להסביר את זה״.

כלכלנים רבים עובדים בתוך הפרדיגמה הקיימת… זה מצער מאוד. צריך להרחיב את זה

אבל קינג לא עוצר כאן, והולך רחוק עוד יותר. ״כלכלנים מוכרים כיום תחזיות לגבי העתיד, מתוך רצון לספק לציבור תחושת ודאות״, הוא כותב בספרו. ״אבל אין ודאות, אז למה אנחנו לא רוצים לקבל את העובדה שהעתיד נמצא מעבר לשליטתנו?״

את הרעיון הזה שאב קינג מג'ון מיינרד קיינס, אבי הכלכלה הקיינסיאנית ואחד הכלכלנים החשובים של בריטניה. קיינס טען שהעתיד אינו ידוע, ולכן כשאנחנו הופכים את אי-הוודאות הקשורה בו לוודאות, אנחנו למעשה משלים את עצמנו. בדיוק מה שעושים הבנקים המרכזיים, לפי קינג, שמשלים את עצמם ואת הציבור.

איך כלכלני המיינסטרים בעולם מקבלים את מה שאתה אומר?


״כלכלנים רבים לא חושבים בדרך הזו. הם עובדים בתוך הפרדיגמה הקיימת, וזה גם מה שאתה חייב לעשות אם אתה רוצה להתקבל לעבודה באוניברסיטה ולהתקדם בקריירה. זה מצער מאוד. אני לא אומר שצריך לנטוש לגמרי את מה שאנחנו משתמשים בו, אלא להרחיב את זה. המודלים שנמצאים בשימוש אצל הכלכלנים המוניטריים בבנקים המרכזיים הם פשוט צרים מדי״.

לפרק את גוש האירו

אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להבריא את הכלכלה העולמית? אני שואל את קינג.

קינג מציע בשלב הראשון להגמיש את שערי החליפין בעולם – שבמלים פשוטות זה אומר לפרק קודם כל את גוש האירו, מהלך שישפיע על הכלכלה העולמית כולה ויעצב אותה.

כדי להבין מדוע קינג חושב שההצעה שלו היא הצעד הראשון בדרך להבראת הכלכלה, ואיך בדיוק היא תעבוד, צריך קצת רקע. כשגוש האירו הוקם בשנות ה-90, הרעיון המרכזי היה ליצור אזור עם שער חליפין אחיד. זה היה הימור, שדרש אמון ושיתוף פעולה בין המדינות החברות.

אבל נוצרה כאן בעיה: כל מדינה ומדינה שנכנסה לגוש האירו הגיעה עם פרמטרים כלכליים שונים לגמרי משכנתה. חלק מהמדינות נכנסו לגוש האירו עם רמת שכר גבוהה יחסית למדינות אחרות בגוש ועם אינפלציה שונה.

דיווויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר. הציבור הבין שמה שהבטיחו לו אינו מה שיש | תמונה: Odd Andersen/AFP/Getty Images

דיווויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה לשעבר. הציבור הבין שמה שהבטיחו לו אינו מה שיש | תמונה: Odd Andersen/AFP/Getty Images

מכיוון שהריבית בגוש היא אחידה, היא הובילה לעיוותים בכלכלות של המדינות השונות. אצל חלק מהמדינות היא גרמה לעליית האינפלציה עוד יותר. ״מאז שהוקם גוש האירו ועד 2013, מחירי הסחורות והשירותים עלו ב-16 אחוז בגרמניה, ב-25 אחוז בצרפת, ב-33 אחוז ביוון, ב-34 אחוז באיטליה, ב-37 אחוז בפורטוגל וב-40 אחוז בספרד״, כותב קינג.

העיוותים גרמו גם לחלק מהמדינות להיות תחרותיות פחות מאחרות. מדינה כמו גרמניה מייצאת כיום הרבה יותר מאשר היא מייבאת, ומשקיעה את עודפי הסחר שלה בחו״ל. לעומתה, מדינות בחלק הדרומי של אירופה מייבאות יותר מאשר מייצאות, ולוות כספים מחו״ל כדי לממן את גירעון הסחר שלהן.

זה גם הוביל לבעיה קשה של אבטלה. עד אמצע 2015, שיעור האבטלה בצרפת היה יותר מעשרה אחוזים, כ-12 אחוז באיטליה ובפורטוגל, כ-22 אחוז בספרד ו-25 אחוז ביוון.

בסוף 2009 פרץ המשבר הראשון בגוש האירו. זה קרה ביוון. התברר שהממשלה החדשה שנבחרה שיקרה לגבי הגירעון שלה שבמציאות היה גדול הרבה יותר מזה שדיווחה: במקום 7 אחוזים מהתמ״ג – 15 אחוז מהתמ״ג.

המצב הסתבך שנה לאחר מכן, כשיוון נזקקה להלוואה ופנתה לשווקים הבין-לאומיים, אבל גילתה שכמעט אף אחד לא רוצה להלוות לה. אז היא פנתה לחברותיה, מדינות הגוש, שהסכימו להקים קרן על סך 500 מיליארד אירו כדי לחלץ את יוון ומדינות נוספות שיזדקקו לכך. קרן שלא תספיק כמעט לשום דבר.

ביולי 2011 המשבר בגוש האירו קיבל תפנית, כשהתשואה על אגרות החוב של ממשלות יוון, אירלנד ופורטוגל קפצו לשיא של כמעט כל הזמנים, והפכו את ההשקעה בהן למסוכנת. איטליה, עם חוב ממשלתי של 1.7 טריליון אירו הצטרפה גם היא ״לחגיגה״.

מי שנקראה לדגל כדי להציל את חברותיה הייתה גרמניה, שהחלה לגייס כספים עבורן. בערך באותו הזמן נשלח מכתב סודי מנשיא הבנק האירופי המרכזי לראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני, ודרש שאיטליה תבצע קיצוצים דרסטיים בהוצאותיה, לצד מספר רפורמות בשוק העבודה. כשהמכתב נחשף הוא הוביל להיחלשות ממשלתו של ברלוסקוני, שהתפטר בסוף אותה שנה.

בתחילת 2012 הזרקור חזר שוב ליוון, שהייתה המדינה הראשונה באירופה שחווה שפל כלכלי בעוצמה גדולה יותר מזו שנרשמה בתקופת המשבר הגדול של שנות ה-30 בארה״ב. במארס 2012 היא פשטה רגל, או ליתר דיוק – ארגנה מחדש את החוב שלה כשהעבירה אותו מהסקטור הפרטי במדינה למוסדות שונים באיחוד האירופי, ביניהם קרן המטבע הבין-לאומית.

כבר נדמה היה שיוון יוצאת מגוש האירו, אבל ברגע האחרון הגיעה הבטחה מהבנק המרכזי של אירופה – ״שיעשה הכול״ כדי לשמור על מדינות הגוש מאוחדות. במילים פשוטות, הבנק המרכזי מוכן לשקול לקנות את החוב של חלק מהמדינות. היו לכך השלכות. בקיץ 2015 החליט הבנק המרכזי, בסיוע קרן המטבע, להלוות כספי חילוץ ליוון בתמורה לשורה של קיצוצים במדינה. אבל בהצבעה ארצית שנערכה, דחו היוונים את ההצעה.

״גוש האירו בדרך למשבר פוליטי וכלכלי״, אומר קינג. ״נוצר כאן מצב שבו אי אפשר להתקדם וגם אי אפשר לסגת. המצב פשוט נשאר כמו שהוא, בתקווה שמשהו ישתנה. אבל שום דבר לא ישתנה.

״מה שאתה יכול לראות כיום הוא מאבק פוליטי בין אלה שהיו רוצים ליצור 'איחוד פיסקלי' – שזה למעשה משרד אוצר אירופי שבראשו יעמוד שר אוצר שיוכל לקבל החלטות לגבי כל המדינות החברות בגוש (ובכך לעקוף את הריבונות שיש למדינות החברות על החלטות פנימיות הקשורות במסים ובהוצאות שונות בשטחן, א"ל), לבין כל שרי האוצר במדינות השונות שלא תומכים בכך. המתח הזה בין הצדדים גדול מאוד. בעיה נוספת של גוש האירו היא ההגירה. ההגירה הפכה לגדולה מאוד, ואני לא רואה לזה פתרון״.

למעשה הפתרון היחיד שקינג רואה הוא פירוק גוש האירו. ״יציאה מגוש האירו, פירושה שהמדינות שיצאו ממנו יסגלו שערי חליפין נמוכים הרבה יותר, שיאיצו את הצמיחה שלהן״, הוא מסביר. ״זה יאפשר להן לאזן מחדש את הכלכלות שלהן, ולהחזיר לשיעור נורמלי את האבטלה״.

היו לי אז את אותן השקפות עולם. אבל כנגיד בנק, זה לא היה תפקידי להסביר את הבעיות המרכזיות בכלכלה

אבל מנקודת מבט אחרת, שערי חליפין נמוכים יכניסו את המדינות למשחק סכום אפס – שבו כל אחת תנסה לגנוב ביקושים ממדינות אחרות. זה יקרה לא רק באירופה, אלא בכל העולם. 


״זה נכון. כולן ינסו לעשות את זה, גם מחוץ לגוש האירו, וזו הסיבה שנצטרך להגיע למצב שבו למדינות מסוימות יהיו שערי חליפין גבוהים יותר. מדינות כמו סין, גרמניה והולנד יצטרכו להתרגל לשער חליפין גבוה יותר. בלי זה, לעולם לא ניתן יהיה לאזן את הכלכלה העולמית.

״במצב הנוכחי, כשהעולם כמכלול פועל בקיבולת נמוכה, אני חושש ממצב שבו כל מדינה בעולם תנסה להחליש את שער החליפין שלה. אם העולם כמכלול יצליח להגיע לאיזשהו הסכם בין המדינות השונות, שבו חלק מהמדינות יסכימו לקבל שער חליפין גבוה יותר, כשלאחרות יהיה שער חליפין נמוך יותר, הביקוש בכלכלה העולמית יחזור לקיבולת מלאה״.

איך איטליה ויוון יצליחו להתמודד עם החובות הגדולים שלהן כאשר הן יצאו מגוש האירו? 


״העניין הוא שאני לא חושב שיוון תוכל להתמודד עם המצב הכלכלי שלה כחברה בגוש האירו. יוון צריכה להכיר בכך שהגיע הזמן לעזוב. זו הדרך היחידה שתאפשר ליוון להתמודד עם הבעיות הכלכליות שלה״.

קינג תוקף את הבעיה האיטלקית מאותו כיוון – הדרך היחידה של איטליה לשרוד כלכלית היא להתנתק מגוש האירו. ״איטליה לא צומחת כבר עשר שנים. המצב שלה קשה מאוד. מערכת הבנקאות האיטלקית במצב גרוע מאוד, ולא נראה שבאיטליה יש מערכת פוליטית המסוגלת להתמודד עם זה.

״אין ספק שאירופה תשלוף מתי שהוא תוכנית שתטפל בבעיות של הבנקים האיטלקיים. אבל ראינו את זה קורה כבר בעבר. בקרוב יפורסמו בדיקות חוזק לבנקים האירופיים. זה הסבב הרביעי של הבדיקות האלה, שאף אחת מהן לא הייתה מהימנה עד עכשיו. בכל פעם נעשה רק המינימום האפשרי כדי לאפשר לספינה להמשיך להפליג, וזו הבעיה – מה שהם עושים זה לתקן זמנית את הבעיות עד שמופיעות בעיות חדשות, במקום למצוא תוכנית ארוכת טווח. אם איטליה תעזוב, גם ספרד, פורטוגל, יוון וקפריסין עשויות להיפרד מהגוש״.

אתה מאמין שנראה בעתיד את גרמניה יוצאת מהגוש ומפרקת אותו? אתה חושב שזה אפשרי? 


״ברור שאני חושב שזה אפשרי. אבל זה תלוי במה שיקרה עם האיחוד הפיסקלי שהבנק המרכזי של אירופה רוצה להקים, ואיך יגיב הציבור הגרמני שעשוי להתמרד ולומר: 'שילמתי מספיק'. כיום גרמניה צריכה לשלם עבור מה שקורה בחלק מהמדינות באירופה, כדי שגוש האירו ימשיך להתקיים, בזמן שקיים סנטימנט אנטי גרמני חזק במדינות כמו יוון ואיטליה, יותר חזק מאז סיום מלחמת העולם השנייה״.

למה לא דיברת על זה בתקופת כהונתך?


״דיברתי על כך בפגישות פרטיות. היו לי אז את אותן השקפות עולם בדיוק. כנגיד הבנק, זה לא היה תפקידי להסביר מה לדעתי הבעיות המרכזיות כיום. אם הייתי עושה כך זו הייתה טעות גדולה. הבהרתי בכל פגישה פרטית, בין-לאומית ומקומית, שאלה הדעות שלי״.

נותר רק להמתין ולראות האם ההצעה של קינג תאומץ, והאם היא רק עוד סוג של משכך כאבים או באמת פתרון עמוק וגלובלי.

האם איטליה תהיה הסנונית שתבשר על התפרקות גוש האירו?

מאז המשבר הכלכלי, הבנקים האיטלקיים מתקשים לקבל בחזרה הלוואות שנתנו למשקי בית ולעסקים

1 בחמש השנים האחרונות (2015-2010), כמות ההלוואות שהבנקים האיטלקיים נתנו ולא קיבלו בחזרה בזמן שהובטח להם (וייתכן שגם לא יקבלו בעתיד) עלתה ב-85 אחוז ל-360 מיליארד יורו. שזה 18 אחוז מסך כל ההלוואות שהם נתנו.

מרבית ההלוואות האלה – 287 מיליארד יורו (מתוך 360) הן של חברות פרטיות.

קינג טוען שהמדיניות המוניטרית שמפעילים הבנקים המרכזיים אינה מספיקה כדי להחזיר אותנו לנתיב צמיחה בר קיימה, ועד שלא נכיר בכך לא תוכל להיפתר הבעיה

2 בכל שנה הבנקים האיטלקיים מנסים ״להציל״ חלק מההלוואות (החובות) שלא הוחזרו אליהם ממשקי הבית ומעסקים. יש הלוואות שכבר אי אפשר יותר להציל ולא יוחזרו לעולם (מה שמכונה Bad Debts). מאז המשבר הכלכלי גדל משמעותית סוג ההלוואות הזה.

מרבית ההלוואות שלא מוחזרות לבנקים הן של חברות נדל״ן ובניית תשתיות. ירידת מחירי הנדל״ן באיטליה ביותר מ-14 אחוז מאז 2010 רק חיזקה את המגמה הזו.

3 הבנק שנפגע הכי הרבה מהלוואות שלא מוחזרות הוא Monte dei Paschi di Siena, הבנק השלישי בגודלו באיטליה. יותר משליש מההלוואות שנתן הוא לא קיבל בחזרה. בעיה דומה קיימת בכל סקטור הבנקאות באיטליה.Info2

מאז משאל העם שנערך בבריטניה להיפרדות מהאיחוד האירופי, נפלו מניות הבנקים האיטלקיים בכ-30 אחוז, כנראה מחשש שאיטליה, ובראשה הבנקים, תהיה המכה הבאה שתנחת על האיחוד.


מתאימים את השטיחים לסגנון העיצוב

$
0
0

tibat_501-19_hight_re

ההחלטה על השטיח המתאים ביותר לאחד מחדרי בית שלכם היא בדרך כלל החלטה לא פשוטה בכלל, אתם נכנסים לאולם תצוגה עטור שטיחים במגוון של סגנונות, חומרים טקסטורות וצבעים, ועכשיו, בלי שום הכנה מראש, אתם צריכים לעצום עיניים ולהתחיל לדמיין כיצד יראה הבית שלכם עם שטיח כזה או אחר. גם לאלו מבנינו שזכו בדמיון מפותח מדובר במשימה קשה.

petch_wide_f_re

magnificentבנוסף לכך, בניגוד לתחומים אחרים שקשורים לעיצוב הבית, בתחום השטיחים אין טרנד אחד ברור, אלא להיפך, כמעט כל סגנון או חומר נחשב לרלוונטי כל עוד הוא מתכתב עם הסגנון העיצובי שקיים בחדר בפרט ובבית בכלל.

בניגוד לעבר, שטיחים נמכרים כיום בכמויות גדולות בכל חודשי השנה, אפילו בחודשי הקיץ החמים, שכן האוכלוסייה מבינה את חשיבותם בעיצוב הבית.

hermes_202-90final

אם בעבר הציגו אמנות על קירות הבית, רשת 'כרמל פלור דיזיין' מוכיחה שגם רצפת הבית יכולה להתהדר בה.

מעצבי כרמל מחדשים מדי שנה את הקולקציות על-פי הטרנד העכשווי בהשראת המגמות המובילות בעולם.

הרשת הישראלית הבינלאומית מכתיבה את האופנה בתחום השטיחים בארץ ובעולם ומובילה את הענף בישראל. היא מתמחה באומנות העיצוב של מרבדים מודרניים וידועה ביכולתה לבצע עבודות איכותיות, בעיצובים מפתיעים. בעולם נחשבת כרמל לחברת בוטיק איכותית המציגה חדשנות טכנולוגית בפיתוח השטיחים וחדשנות אופנתית בעיצובים מיוחדים.

himalaya_304-60re

מבחר מוצריה משווקים לחמישים מדינות וביניהן: יפן, סין, קוריאה, אוסטרליה ,דרום אפריקה, ארצות הברית, קנדה, אנגליה, ספרד, פורטוגל , איטליה פולין, רוסיה דנמרק ועוד.

השטיח הוא אלמנט בלתי נפרד מעולם אפנת הבית, משתלב בכל חלל, מעניק צבע ועניין, יוצר תחושה חמה ואינטימית, מעניק מדרך נעים וסוגר את העיצוב.

מעצבים לא יוותרו מעולם על השימוש בשטיח, העיצוב לא יהיה מושלם בלעדיו לדבריהם.

החיבור של הרצפה עם שאר האלמנטים בחלל החדר, מעניקים שדרוג מדהים לאזור אותו רוצים לעצב.

  • השטיח מאפשר לתחום ולהגדיר חלל בצורה מושלמת.
  • השימוש בשטיח מקנה אווירה חמימה ומשרה נינוחות והרגשה ביתית.
  • ניתן להתאים שטיח לכל שפה וסגנון עיצובי.
  • השטיח הוא כמו 'תכשיט' ייחודי המעניק סגנון ואמירה עיצובית.

urban prestige

כמו בעולם האפנה, שימוש בטכנולוגיה מתקדמת בתעשיית השטיחים ושימוש בסיבים איכותיים מאפשרים כיום ייצור שטיחים אשר קלים לניקיון ותחזוקה.

שימוש בסיבים איכותיים וצביעה ברמה גבוהה, הופכים את השטיח למוצר איכותי השומר על מראהו לאורך זמן. השטיחים המיוצרים כיום נעים בקשת רחבה של סגנונות ואינם נחלתם של עשירים בלבד.

carmellogo

למידע על הסניף הקרוב לביתך:
www.carmelfloor.co.il  |  03-9081929

היום שבו אנטיביוטיקה כבר לא תעבוד

$
0
0
איור: יוני גודמן

איור: יוני גודמן

בסוף אפריל השנה, הגיעה לבית החולים בפנסילבניה אישה (49) עם סימפטומים של דלקת בדרכי השתן. המקרה היה יכול להיות די שגרתי, אבל כשהבדיקות שלה נשלחו למעבדה בבית החולים הצבאי במרילנד – אחד מבתי החולים החשובים ביותר של חיל הרפואה האמריקני – התברר שחלום הבלהות של הממסד הרפואי האמריקני מתחיל להתגשם: החיידק שגרם לדלקת היה עמיד לקוליסטין, אנטיביוטיקה שמכונה ה״מפלט האחרון״, זו שמשתמשים בה רק כששום אנטיביוטיקה אחרת כבר לא עובדת.

״למיטב ידיעתנו, זהו הדיווח הראשון על חיידק כזה בארה״ב״, כתבו החוקרים בכתב העת Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2016, ״והוא מבשר את הופעתו של חיידק שבאמת עמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה״.

ללא פעולה מיידית ודחופה, אנחנו מתקדמים לקראת עולם פוסט-אנטיביוטי בו דלקות שכיחות ופציעות מזעריות עלולות שוב לגרום למוות

חלום הבלהות הזה התחיל כחצי שנה קודם לכן כאשר נמצאו בדרום סין חיידקים שפיתחו חסינות לקוליסטין. לפי דיווח שהתפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי ״לנסט״ (נובמבר 2015), נמצאו 16 מטופלים שאושפזו בבתי חולים בדרום סין שנשאו בגופם חיידק שעמיד לקוליסטין.

חודש אחר כך, כמעט כמו בסרט ״הציפורים״ של היצ'קוק, התחילו להגיע בזה אחר זה דיווחים מבריטניה, מדנמרק, מגרמניה, מבלגיה ומצרפת על חיידקים עמידים לקוליסטין שהסתתרו אצל מטופלים בבתי החולים.

במקביל, כחודש לאחר שהתגלה המקרה הראשון בארה״ב, פורסם מקרה נוסף של חיידק חסין כזה בארה״ב, ובעוד תשע מדינות באירופה, בדרום אמריקה ובמזרח אסיה. המקרים התגלו במחקר שערכו חוקרים ממעבדות JMI שבארה״ב, כשסרקו כ-20 אלף חיידקים שנאספו בבדיקות שגרתיות אצל מטופלים בבתי חולים באזורים שונים בעולם. אצל 19 מהחיידקים שנבדקו, החוקרים הצליחו לזהות עמידות לקוליסטין. וגם בישראל התגלה ב-2012 חולה עם חיידקים העמידים לקוליסטין.

החזית הקשה ביותר במאבק מול החיידקים העמידים לאטניביוטיקה היא בבתי החולים - שם החיידקים המסוכנים האלו כבר מאכלסים דרך קבע את חדרי הניתוח ואת מהמחלקות הפנימיות | תמונה: Fotolia

החזית הקשה ביותר במאבק מול החיידקים העמידים לאטניביוטיקה היא בבתי החולים – שם החיידקים המסוכנים האלו כבר מאכלסים דרך קבע את חדרי הניתוח ואת מהמחלקות הפנימיות | תמונה: Fotolia

עוד לפני שהתחילה בהלת ״המפלט האחרון״, ארגון הבריאות העולמי תייג את הקוליסטין, ב-2011, כ״בעל חשיבות מכרעת לבריאות האדם״. כעת, כשחיידקים עמידים לקוליסטין צצים בכל מקום כמו פטריות אחרי הגשם, הזהיר תומס פרידן, ראש המרכז האמריקני לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC), ש״ללא פעולה מיידית ודחופה, אנחנו מתקדמים לקראת עולם פוסט-אנטיביוטי שבו דלקות שכיחות ופציעות מזעריות עלולות שוב לגרום למוות״.

אם המצב חמור כל כך, מדוע אנחנו מאפשרים לחיידקים שעמידים לקוליסטין להמשיך להתפשט במהירות כזאת בעולם? והאם הקוליסטין היא באמת האנטיביוטיקה האחרונה שנותרה לנו?

חבר מביא חבר

לא מפתיע לגלות שאחד הגורמים המעורבים בהתפשטות החיידקים שעמידים לקוליסטין, אנטיביוטיקת ״המפלט האחרון״, הן ציפורים נודדות.

באמצע יוני חוקרים מליטא פרסמו מחקר שאולי יכול להסביר כיצד העמידות ל״מפלט האחרון״ הצליחה להגיע עד לפנסילבניה. הם גילו חיידקים עמידים לקוליסטין גם אצל שחפים – אותם עופות שנודדים למרחקים ארוכים בכל רחבי העולם.

למעשה החוקרים לא בדקו את השחפים עצמם אלא רק את הלשלשות שלהם (צואת עופות), בליטא ובארגנטינה, והצליחו לזהות בהן חיידקים העמידים לקוליסטין.

מספיק ששחף שותה מים מזוהמים בחווה חקלאית בסין ומשם נודד למקומות אחרים, כדי שבאמצעות ההפרשות שלו הוא יפזר את החיידקים העמידים במהירות גם בארצות וביבשות אחרות

כפי שטוענים החוקרים, מספיק ששחף כזה שותה מים מזוהמים בחווה חקלאית בסין או אוכל קצת מהפסולת שלה, ומשם נודד למקום אחר בעולם. באמצעות ההפרשות שלו, לאורך הדרך, הוא יפזר את החיידקים העמידים במהירות גם בארצות וביבשות אחרות. הלשלשות האלה יכולות אחר כך להישטף למים שבאדמה, בעלי חיים אחרים יכולים לנבור בהן או שזבוב עומד עליהן ועף עם החיידקים הלאה, לכל מקום.

ואם זה לא מספיק מדאיג, מתברר שהעמידות הזו שחיידקים מסוימים מפתחים, כבר ניידת מאוד. כיוון שהיא לא יושבת על הכרומוזום של החיידק, אלא על טבעת די-אן-איי קטנטנה וניידת הנקראת ״פלסמיד״, כל חיידק חסין כזה יכול להעביר אותה די בקלות לכל חיידק סמוך שנקלע לדרכו.

תמונה: Getty Images

תמונה: Getty Images

כאן חשוב להבהיר עניין עקרוני – חיידקים שעמידים רק לקוליסטין הם דאגה קטנה יותר, מכיוון שעדיין אפשר למצוא אנטיביוטיקה שתהרוג אותם, כפי שקרה בסופו של דבר עם האישה בפנסילבניה, כשנמצאה אנטיביוטיקה אחרת שהרגה את החיידק שגרם לדלקת. ״הדאגה הגדולה ביותר היא שאותם חיידקים שעמידים לקוליסטין יפגשו חיידקים אחרים שחסינים בפני סוגים אחרים של אנטיביוטיקה״, מסביר בריאיון לאפוק טיימס פרופ' קיב נחמן, ראש התכנית לאספקת מזון ולבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבארה״ב, שכבר שנים עוסק בהשלכות השימוש באנטיביוטיקה בחקלאות.

הוא מסביר שהחשש הגדול הוא שמפגש חברתי כזה בין החיידקים יגרום לאלו מהם שכבר פיתחו עמידות לקוליסטין – להעביר את העמידות הזאת לחיידקים שכבר היום חסינים בפני כל יתר סוגי האנטיביוטיקה, ״וכך ייווצר חיידק שיהיה עמיד מאוד, לכל סוגי האנטיביוטיקה שמשמשים אותנו כיום 'כמפלט האחרון'. זה יהיה הרסני. רבים קוראים לחיידק כזה Nightmare Bug – 'חיידק בלהות'״.

מה עושים כדי לעצור מלכתחילה את התפתחות החיידקים שעמידים לקוליסטין? בינתיים, כך מתברר, עושים בדיוק ההיפך ממה שצריך.

אנטיביוטיקה כזרז גדילה

ארגון הבריאות העולמי הבהיר ב-2011 שחשוב להמעיט בשימוש בקוליסטין אצל חיות, כדי שנוכל להמשיך לשמר את יעילות האנטיביוטיקה אצל בני אדם. פשוט כי כל שימוש באנטיביוטיקה אצל חיות מגביר את הסיכון להתפתחות חיידקים שעמידים לה.

אבל מתברר שבסין, למרות האזהרות האלו, מרבים להשתמש בקוליסטין במגזר החקלאי, בעיקר בגידול חזירים ועופות. אולי משום כך דווקא בסין התגלתה לראשונה עמידות רווחת שכזו לאנטיביוטיקה החשובה הזאת.

בסקר שערכו בדרום סין, שהוזכר קודם לכן, גילו חיידק עמיד לקוליסטין ב-15 אחוז ממנות בשר החזיר שנמכרו בשווקים ובסופרמרקטים המקומיים, ובנוסף ב-21 אחוז מהחזירים החיים שנבדקו.

לול במזרח סין. כפי הנראה העמידות הניידת לאנטיביוטיקת "המפלט האחרון" התפתחה בחוות בסין, שם נעשה שימוש נרחב בתרופה הזו כזרז גדילה עבור חזירים ועופות | תמונה: STR/AFP/Getty Images

לול במזרח סין. כפי הנראה העמידות הניידת לאנטיביוטיקת "המפלט האחרון" התפתחה בחוות בסין, שם נעשה שימוש נרחב בתרופה הזו כזרז גדילה עבור חזירים ועופות | תמונה: STR/AFP/Getty Images

אבל סין אינה היחידה שמשתמשת באנטיביוטיקה בחוות החקלאיות שלה. למעשה שימוש כזה בגידול משק החי רווח מאוד ברבות ממדינות העולם, גם בארץ.

״בארה״ב השימוש באנטיביוטיקה מקובל מאוד בחוות להפקת חלב, ביצים ובשר״, מסביר פרופ' נחמן, ״והבעיה היא שרבים מסוגי האנטיביוטיקה שבהם משתמשים בחוות הם בדיוק אותם סוגים שעליהם אנחנו מסתמכים לטיפול בזיהומים שפוגעים בבני אדם.

״אנחנו מוטרדים מאוד מהשימוש הלא הכרחי הזה שרווח בחוות. החיידקים ששוכנים במעיים של החיות האלו עמידים בפני התרופות שלנו, ומאוחר יותר הם גם יוצאים מהחוות, והפחד הגדול הוא שכשאנשים ייפגעו מהחיידקים העמידים האלו, ייתכן שיהיה מאתגר מאוד לטפל בהם.

״כשנותנים את התרופות האלו לחיות משק, המטרה בדרך כלל היא לא לטפל בחיה חולה. מתברר שהתרופות האנטיביוטיות מזרזות את קצב ההשמנה והגדילה של החיות, כך שהן משמשות על פי רוב כזרזי גדילה״.

שימוש נוסף לאנטיביוטיקה בחיות הוא כמובן נגד זיהומים שיכולים לפגוע בהן. כך נותנים את האנטיביוטיקה לחיות, אפילו כאשר הן בריאות. ״ברוב המקרים, כשנותנים את התרופות לחיות בריאות, משתמשים במינונים נמוכים, ובמקרים רבים לאורך כל חייהן. כך, מה שקורה הוא שהשימוש הכרוני במינונים נמוכים הורג את החיידקים החלשים, אלה שרגישים לסוגי האנטיביוטיקה האלו, אבל בסופו של דבר משאיר אותנו עם החיידקים [החזקים] שעמידים לתרופות האלו״.

פרופ' קיב נחמן - ראש התכנית לאספקת מזון ולבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבארה"ב

פרופ' קיב נחמן – ראש התכנית לאספקת מזון ולבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבארה"ב

אז השימוש בכמויות נמוכות מסוכן אפילו יותר מהשימוש הרגיל, כתרופה.


״כן. כל שימוש באנטיביוטיקה מגביר את הסיכון שיתפתחו חיידקים עמידים, אבל כשמשתמשים בתרופות האלו בשימוש הרגיל, כדי לטפל במחלות, הסיכוי להרוג את החיידקים גבוה הרבה יותר.

״כולנו אוהבים לחשוב שמניעה היא רעיון טוב, אבל בהקשר הזה שימוש מניעתי שאין בו סיכוני מחלה ממשיים, הוא זה שמסכן אותנו״.

קיים מנגנון פיקוח עולמי שיכול לעצור את השימוש שעושים כיום בקוליסטין בחוות חקלאיות? 


״יש גופים בין-לאומיים העוסקים בנושא, בארגון הבריאות העולמי כמו גם במספר גופים נוספים של האו״ם, אבל אין להם סמכות רגולטורית כמו זו שיש לסוכנויות של המדינות עצמן. אם רוצים לוודא שיערכו שינויים בשיטות המקובלות, זה לא יכול להגיע מסוכנויות בין-לאומיות, זה חייב להגיע מהמדינות עצמן״.

מעבירים את החיידק גם לסלט

מתברר שבנסיבות מסוימות, החיידקים האלו גם עלולים להיות קשורים מאוד לצלחת שלנו. אם העוף שקנינו היה מזוהם בחיידקים עמידים במהלך חייו, בהחלט ייתכן שאותם חיידקים גם ימשיכו ללוות אותו לאחר מכן, אפילו עד שהוא יגיע למטבח שלנו.

אם נקפיד לבשל את הבשר בטמפרטורה גבוהה מספיק, כנראה שאין מה לדאוג, החיידקים יגיעו למעיים שלנו כשהם כבר מתים. אבל מה אם לא ניקינו מספיק טוב את קרש החיתוך שעליו עיבדנו את הבשר? אנחנו עלולים לבלוע את החיידקים החיים האלו כשנאכל את הסלט שנחתך מאוחר יותר על אותו קרש. אם נאכל יותר מדי חיידקים עמידים כאלו, אנחנו עלולים להזדהם מהם.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

תסריט מורכב ומסוכן קצת יותר עלול להתפתח אם ניחתך מסכין שנדבק אליו חיידק עמיד כזה כשטיפלנו בעוף, והחיידק הזה ייכנס למחזור הדם שלנו. ״במקרה כזה הם יכולים להתפשט בכל רחבי הגוף וזה ללא ספק מטריד אפילו יותר״, מזהיר פרופ' נחמן.

אבל גם במקרה הזה, לא בהכרח הסתבכנו. אם מערכת החיסון שלנו חזקה מספיק, היא יכולה לחסל את החיידק בעצמה, בלי קשר לעמידות שלו לאנטיביוטיקה, ואז כנראה שלא נדע בכלל שנחשפנו לחיידק עמיד שכזה. האוכלוסיות הפגיעות ביותר הם קשישים, וילדים צעירים – שמערכת החיסון שלהם עדיין נבנית.

אבל פרופ' נחמן מדבר גם על קבוצות נוספות שנמצאות ברמת סיכון גבוהה יחסית, אלו שבחזית. בסכנה הגדולה ביותר נמצאים העובדים בחוות החקלאיות. דוגמה לכך ראינו כאן אצלנו ב-2009, בצפון הארץ. עובד חזיריה נפל במהלך עבודתו ונפצע בעינו הימנית. הוא הגיע לבית החולים ״בני ציון״ בחיפה והתברר שזיהום חמור התחיל להתפשט מהפצע לכיוון עין שמאל והצוואר.

הרופאים במחלקת העיניים ניסו שתי אנטיביוטיקות שונות, אך ללא הועיל, הזיהום המשיך להתפשט. בסופו של דבר נמצאה האנטיביוטיקה שהצליחה להתגבר על החיידקים העמידים האלו, ומצבו של העובד החל להשתפר בהדרגה.

כשהיחידה למחלות זיהומיות של בית החולים פנתה לחזיריה, התברר שלא סתם החיידקים האלו היו עמידים כל כך – לחזירים שגדלו בחזיריה הוזרקו סוגים רבים של אנטיביוטיקה.

מספיקים מעט זבובים המסתובבים באזור, כדי שהם ישאירו את החיידקים העמידים בכל מקום שבו הם נוחתים

אנשים נוספים בחזית הזו הם התושבים שמתגוררים בסמיכות לחוות. כפי שמסביר פרופ' נחמן, מספיקים רק מעט זבובים שמסתובבים באזור, ויש להם אזור מחייה שגודלו 3-2 ק״מ, כדי שהם ישאירו את החיידקים העמידים בכל מקום שבו הם נוחתים.

אולי נשמע לכם שזה לא נורא, שמדובר רק בסביבה של החוות החקלאיות וזה מרוחק מאתנו. אבל פרופ' נחמן מזכיר גם את המשאיות שמובילות את בעלי החיים למשחטה, ובעצם מפזרות את החיידקים העמידים לאורך כל הדרך.

אבל מעבר לחשש שנזדהם בעצמנו בחיידק חסין כזה, הדאגה הגדולה היא ממה שמכונה ״העידן הפוסט אנטיביוטי״, כפי שהזכיר קודם פרופ' נחמן לגבי ״חיידק הבלהות״. החשש הגדול הוא שיגיע היום, שאולי כבר לא כל כך רחוק מאתנו, שבו יאכלסו את בתי החולים שלנו חיידקים שלרופאים כבר לא יהיה שום נשק מולם.

כבר כיום, גם בלי העמידות לקוליסטין, הרופאים בבתי החולים מוצאים את עצמם פעמים רבות מול חיידקים ״שמצפצפים״ על מגוון רחב של סוגי אנטיביוטיקה שנותנים להם.

בישראל ההערכות מדברות על למעלה מ-2,000 אנשים שמתים מדי שנה לאחר שהזדהמו בחיידק שעמיד בפני מרבית סוגי האנטיביוטיקה. בארה״ב מדברים על 23,000 מתים כאלה מדי שנה. ומנקודת המבט הכלל עולמית, דו״ח שהופק עבור ממשלת בריטניה בדצמבר 2014 אומד את מספר המתים השנתי בעולם כולו ב-700,000 וצופה שעד שנת 2050 כבר יהיה מדובר ב-10 מיליון מתים מדי שנה. ארגון הבריאות העולמי כבר הגדיר את החיידקים החסינים מאנטיביוטיקה כאחד משלושת האיומים הגדולים ביותר לבריאות האנושית.

אם מסתכלים על המצב הנוכחי בבתי החולים בארץ ובעולם, יש סיבה לדאגה. כבר כיום חיידקים עמידים מאכלסים דרך קבע את חדרי הניתוח ואת המחלקות הפנימיות, כך שפעמים רבות הנפגעים הם אנשים שבכלל הגיעו לבית החולים בריאים למדי, רק לניתוח קטן ופשוט. במהלך השהייה בבית החולים, החיידקים העמידים מצליחים לחדור לגופם, למשל דרך הפצעים הקשורים לניתוח, וממש לסכן את חייהם.

אז מה יקרה ביום שלרופאים כבר לא יהיה שום מענה לחיידקים עמידים שכאלו? האם כל פצע קטן יהפוך לסכנת מוות?

״אנחנו מקווים שאנחנו לא בכיוון הזה״, אומר פרופ' נחמן, ״אבל נצטרך לשנות את האופן שבו אנחנו משתמשים בתרופות כדי שנצליח להימנע מכך. אחרת יש סיכוי גדול שנאלץ להתמודד עם חיידק בלהות שכזה. מזה כולנו חוששים״.

החשש הגדול הוא מימים, שאולי לא כל כך רחוקים מאתנו, שבהם יאכלסו את בתי החולים שלנו חיידקים שלרופאים כבר לא יהיה שום נשק מולם

כשאני שואלת את פרופ' נחמן מתי להערכתו עלול להופיע חיידק בלהות שכזה, הוא מתחמק בזהירות ומעדיף שלא להתנבא.

בינתיים יש מי שמנסה לפתח אנטיביוטיקה חדשה, דבר שקרה פעמים מועטות בלבד מאז שנות ה-60. פרופ' קים לואיס מאוניברסיטת נורת'-איסטרן שבבוסטון הצליח לגלות ב-2014 אנטיביוטיקה חדשה. מתברר שהחלק החשוב בסיפור שלו הוא אפילו לא האנטיביוטיקה החדשה עצמה אלא הדרך שבה הוא גילה אותה.

ידוע שמקור מצוין לגילוי אנטיביוטיקות חדשות הוא אצל החיידקים עצמם, שנלחמים זה בזה כבר מיליארדי שנים ומשכללים כל הזמן את כלי הנשק שלהם. אבל חוקרים מצליחים לגדל בתנאי מעבדה רק אחוז אחד מכל סוגי החיידקים בעולם שלנו. שאר 99 האחוזים שוכנים בקרקע, בשטח, ולא היו נגישים לחוקרים עד לאחרונה.

הצוות של פרופ' לואיס הצליח להגיע אל אותם חיידקים שבשטח ולגדל אותם כמעט בתנאים הטבעיים שלהם, כך שבשנתיים האחרונות נפתחה גישה להמוני מינים נוספים של חיידקים. האנטיביוטיקה החדשה שגילה פרופ' לואיס היא מאחד החיידקים האלו, והחוקרים מקווים שמגוון החיידקים שגילו יחשפו בפנינו אנטיביוטיקות חדשות נוספות. אך במירוץ החימוש הנוכחי, אפשר רק לקוות שזה יספיק – פיתוח של אנטיביוטיקה חדשה לוקח כ-15 שנה, ולא בטוח שהחיידקים יחכו לנו.

אנטביוטיקה כזרז גדילה והתפתחות חיידקים עמידים

איור: ליזה וורונין

איור: ליזה וורונין

בשנות ה-50 של המאה הקודמת, רק שנים ספורות לאחר שהחל השימוש המסחרי באנטיביוטיקה, התגלה הפוטנציאל הרווחי שבה כזרז גדילה, דבר שהתאים לרבים מהחוואים ששמחו לייעל את תהליכי ״הייצור״ שלהם.

כך, בעשרות השנים הבאות, השימוש באנטיביוטיקה כזרז גדילה התפשט ברחבי העולם, כשהחוואים לא נדרשו להשיג מרשם רופא בשביל השימושים האלו. החששות משימוש נרחב שכזה התחילו לעלות בשנות ה-70, לאחר שמדענים התחילו להתריע על הקשר בין השימוש באנטיביוטיקה כזרז גדילה בחקלאות לבין התפתחותם של חיידקים עמידים.

קשה להעריך במדויק את כמויות האנטיביוטיקה בחקלאות, כי ברבות מהמדינות חסרים נתונים מדויקים לגבי הכמויות הנצרכות בפועל בחוות. אך על פי האומדנים המקובלים נראה שהשימוש על בעלי חיים עולה משמעותית על השימוש הרפואי בבני אדם. מנתוני ה-FDA האמריקני למשל, שיודע לדווח רק על כמויות האנטיביוטיקה הנמכרות למגזרים השונים, מתברר שכ-80 אחוז מהאנטיביוטיקה המשווקת בארה״ב מיועדת לבעלי חיים, מרביתם בריאים.

הראשונים שהחליטו לתרגם את החששות הגוברים למעשים, היו באירופה. שוודיה אסרה את השימוש בזרזי גדילה אנטיביוטיים כבר ב-1986. ב-2006 האיחוד האירופי אסר באופן גורף על שימוש במקדמי גדילה שכאלה בכל מדינות האיחוד. ״הם די הצליחו לעצור את השימוש הזה. במקביל הם עיצבו מחדש את תפעול החוות – החוות שלהם כיום היגייניות יותר, והם נותנים לחיות מרחב גדול יותר״, מסביר פרופ' קיב נחמן מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס. ולמה רק ״די הצליחו״? מתברר שלמרות האיסור מ-2006, גרמניה היא צרכנית האנטיביוטיקה הרביעית בגודלה בעולם.

ומה לגבי החיידקים העמידים באירופה? האם השימוש הזהיר יותר באנטיביוטיקה עזר בהתמודדות מולם? לדברי פרופ' נחמן, אצל חיות המשק ראו הפחתה בכמות החיידקים העמידים, אבל במאבק הכולל, למשל מול החיידקים העמידים בבתי החולים, אין נתונים חד משמעיים שמעידים על שיפור כזה, גם בחדרי הניתוח האירופיים הסכנה מזיהום עדיין חמורה.

בארה״ב אין איסור גורף על שימוש באנטיביוטיקות כזרזי גדילה, אבל נעשים צעדים מסוימים בכיוון. ״בשנים האחרונות ה-FDA מיישם תכנית המבקשת מיצרני התרופות להפסיק למכור את התרופות האלו כזרזי גדילה, ויצרני התרופות הסכימו לזה כולם. הבעיה עם התכנית הזאת היא שהם ממשיכים לאפשר לתרופות להימכר למטרות של מניעת מחלות. ולמעשה, השימושים למניעת מחלות ולזירוז הגדילה עשויים להיות דומים למדי. כך שהמצב לא ממש משתנה״.

ומה בישראל? ייתכן שאנחנו בפתחו של שינוי, כיוון שהחל ממרץ 2016 משרד הבריאות אוסר את השימוש בחומרים אנטיביוטיים כזרזי גדילה. אבל האם באמת התקנות ייאכפו באופן קפדני דיו, והאם השימוש באנטיביוטיקות למניעת מחלות יצטמצם גם הוא – ימים יגידו.

5 טיפים – איך למנוע "ביקורו" של החיידק במטבח שלכם

  1. לא לחתוך בשר וירקות על אותו קרש
  2. אם נחתכנו כאשר טיפלנו בעוף או בבשר, לחטא היטב את החתך
  3. לבשל בשר היטב, בטמפרטורה מספיק גבוהה, כדי לוודא שחיידקים שיגיעו למעיים שלנו יהיו מתים
  4. לכסות מזון מפני זבובים
  5. לשטוף ידיים עם סבון וביסודיות אחרי המגע עם הבשר

״ילדים מבלים בחוץ
 פחות מאסירים"

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

כשחברת הסקרים Edelman Berland החליטה לערוך בפברואר 2016 סקר בין-לאומי שיבדוק כמה זמן ילדים משחקים בחוץ, היא לא צפתה את מה שעמד לבוא. הסקר נערך בקרב 12 אלף הורים לילדים בגילאי 5 עד 12, בעשר מדינות שונות מסביב לעולם, ותוצאותיו חשפו מגמה מדאיגה.

בבריטניה למשל, התגלה כי שליש מהילדים משחקים בחוץ רק 30 דקות או פחות מדי יום, ואחד מכל חמישה ילדים לא משחק בחוץ בכלל. במדינות אחרות הופיעו תוצאות דומות (ישראל לא נכללה בסקר).

סרט קצר בשם Dirt is Good, שנוצר כתגובה לממצאים המפתיעים, הראה שאסירים בבתי כלא מבלים לפחות שעתיים בחוץ בכל יום, בזמן שרוב הילדים נהנים משעה בלבד או פחות. ״זה החלק החשוב ביותר ביום שלי״, אמר אחד האסירים שהתראיין לסרטון. ״זה שומר על המחשבה שלי ישרה״, הוסיף אסיר אחר.

כשהמראיין סיפר לאסירים שלפי הסקר ילדים מקבלים רק שעת משחק אחת בחוץ, חלק מהאסירים נותרו חסרי מילים. ״זה מדכא״, ענה אחד מהם, ״שיתפסו על עץ, שישברו רגל; זה חלק מהחיים״.

יש התאמה בין הירידה במשחק חופשי לבין עליה בתופעות של דיכאון, חרדה, נרקיסיזם וחוסר אמפתיה אצל ילדים

פרופ' פיטר גריי מהמחלקה לפסיכולוגיה ב״בוסטון קולג'״, רואה בכך מגמה מדאיגה שיש לה השלכות מרחיקות לכת על התפתחותם הרגשית והמנטלית של הילדים.

״המשחק החופשי נלקח מהילדים בהדרגה לאורך 50 השנים האחרונות״, הוא אומר בראיון לאפוק טיימס. ״זה קרה משתי סיבות עיקריות. הסיבה האחת היא שהחברה כולה, וההורים בפרט, מאמינים כיום שלתת לילדים לשחק באופן חופשי בחוץ ללא השגחה של מבוגר, פירושו הזנחה. בשנות ה-50 היה מקובל לומר לילד, אפילו בגיל חמש, 'לך לשחק בחוץ', ואילו היום בארה״ב, אפילו אם ילד מתחת לגיל 11 משחק לבד בחוץ, שירותי הרווחה יכולים להזהיר את ההורים שאפשר יהיה להאשים אותם בהזנחה.

״זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שגרמו להורים להאמין שילדים אינם אחראים מספיק, או שהעולם מסוכן מדי מכדי לשחק בחוץ ללא השגחה ישירה של מבוגרים. והדבר המפתיע הוא שזה קורה גם בערים קטנות ובשכונות שלוות, באותה מידה כמו בערים גדולות ובשכונות אלימות יותר״.

למה בכלל חשוב שילדים ישחקו בחוץ?


״קיימות כמובן הסיבות שמוכרות לכולם כמו פעילות פיזית אינטנסיבית יותר, אוויר צח וקרבה לטבע. אבל סיבה קריטית נוספת היא שכאשר ילדים משחקים בחוץ יש להם הזדמנות לשחק באופן חופשי, לבד או עם ילדים אחרים בגילאים שונים, ללא פיקוח או התערבות של מבוגרים״.

למה חשוב שהם ישחקו ללא מבוגרים? 


״כי כך הם יוכלו להתפתח למבוגרים עצמאיים שיודעים ומסוגלים לדאוג לעצמם. דרך המשחק החופשי הם לומדים המון דברים חשובים. למשל איך להסתדר עם ילדים אחרים שאולי יש להם רצונות אחרים, איך לקחת אחריות על החיים שלהם ואיך לפתור בכוחות עצמם בעיות שצצות ולקבל החלטות. הם לומדים ללכת לאיבוד בדרך הביתה ולמצוא שוב את הדרך, הם לומדים את גבולות היכולת שלהם ואיך להרחיב את היכולת. בכל העולם ובכל התרבויות התפתחה מסורת שבה ילדים שיחקו באופן חופשי, ללא התערבות של מבוגרים, וזה קורה בדרך כלל בחוץ, כי בתוך הבית יש בדרך כלל מבוגרים שמשגיחים או מתבוננים״.

בספר שלך, (2013) Free to Learn אתה כותב שבחברות של ציידים-לקטים, הילדים למדו דרך המשחק החופשי את המיומנויות שהיו צריכים כמבוגרים באותה חברה. מה אתה חושב שילדים צריכים ללמוד כדי לתפקד היטב כמבוגרים בחברה המודרנית?


״הכי חשובות הן המיומנויות החברתיות, שנלמדות כשהילדים משחקים ביניהם ללא מבוגרים שמפקחים ופותרים את הבעיות בשבילם. למשל, לדעת להסתדר עם ילדים אחרים, ללמוד לזהות צרכים של ילדים אחרים ואיך להיענות להם, ללמוד להיות אסרטיבים כשמציקים להם ולעמוד על דעתם כשמישהו מנסה לכפות את עצמו עליהם, ללמוד לווסת את הרגשות שלהם (כמו כעס, קנאה, תוקפנות). מיומנות חשובה אחרת קשורה בדיבור ובשפה: היכולת לטעון ולנמק את דעתך, היכולת לנהל משא ומתן ('נשחק בתופסת או באבא ואמא'). המיומנויות האלה חשובות מאוד להתפתחות, בין אם הילד גדל בחברה של ציידים-לקטים או בחברה המודרנית. והן חשובות לבני אדם בכל מקום. למעשה אי אפשר לחיות חיים שלמים ומספקים ללא המיומנויות האלה״.

פרופסור פיטר גריי: "ילדים זקוקים למשחק חופשי ללא התערבות מבוגרים" | תמונה: באדיבות פרופ׳ פיטר גריי

פרופסור פיטר גריי: "ילדים זקוקים למשחק חופשי ללא התערבות מבוגרים" | תמונה: באדיבות פרופ׳ פיטר גריי

פרופ' גריי טוען שסיבה מרכזית לדעיכת המשחק החופשי היא שהחברה שלנו הפכה לכפייתית – היא מאלצת את הילדים ללמוד במסגרות מקובעות דמויות בתי ספר.

״כל ההשקפה לגבי צמיחה והתפתחות של ילדים הפכה למה שאני מכנה 'השקפה בית-ספרית' (סקוליש) של התפתחות הילד. רואים את תקופת הילדות כזמן שבו צריך להכין קורות חיים מוצלחים, לקראת הכניסה למכללה היוקרתית ביותר בעתיד. לכן חושבים שהדברים החשובים לילדים הם רק אלה שיש להם משמעות בתוך קורות החיים.

המיומנויות החשובות ביותר שילדים צריכים ללמוד הן מיומנויות חברתיות והן נלמדות במשחק חופשי ללא התערבות של מבוגרים שפותרים את הבעיות בשביל הילדים

״כתוצאה מכך התפתחה במקומות רבים בעולם תופעה שבה ילדים נכנסים לבית הספר בגיל צעיר יותר, ושנת הלימודים התארכה בחמישה שבועות, לעומת שנות ה-50. בנוסף, פעם לא היה מקובל לתת שיעורי בית בבית ספר יסודי, או מעט מאוד, והיום אפילו בחופשת הקיץ מעמיסים על הילדים מטלות ומצפים מההורים לעקוב אחרי מילוי המטלות. לא מבינים שהילדים לומדים את הדברים הכי חשובים במשחק חופשי, ובמקום זה מכניסים אותם בשעות אחר הצהרים ובחופשות למסגרות נוספות, ספורט וחוגים שמנוהלים על ידי מבוגרים, ושאולי יוכלו גם להיות משמעותיים בתוך קורות החיים, למשל אם היית בקבוצת בייסבול או כדורגל״.

בספר שלך אתה מזכיר את בית הספר ״סדברי ואלי״ בארה״ב (בתי ספר דומים קיימים גם בארץ) כדוגמה אידאלית למשחק חופשי כמעט ללא הגבלה.


״נכון. בבית הספר הזה לומדים ילדים מגיל ארבע עד 19, שחופשיים לשחק ולתקשר ביניהם, בין כל הגילאים, כמה זמן שהם רוצים, בתנאי שהם לא מפירים את חוקי בית הספר והילדים בעצמם משתתפים בקביעת החוקים. למעשה בבית הספר הזה התחלתי לראות את חשיבות המשחק החופשי, ומהמחקר שלי וממחקרים של אחרים על בוגרי בית הספר, מתברר שהם מצליחים היטב בהמשך חייהם״.

אולי אתה עושה אידיאליזציה לגבי יכולתם של ילדים להסתדר וללמוד בעצמם כל מה שהם צריכים ללא שום הכוונה והשגחה של מבוגרים. דוגמה הפוכה היא הספר ״בעל זבוב״ שבו ילדים נקלעו לאי בודד ובנו חברה מעוותת לגמרי.


״הרבה אנשים מביאים כדוגמה את הספר הזה ושוכחים שלא מדובר בעובדות, אלא בסיפור דמיוני״.

אבל בסיפור הדמיוני הזה המחבר מצביע על החשש שגם ילדים יכולים לעשות מעשים מרושעים מאוד בהעדר השגחה והכוונה מתאימים.


״צריך לזכור שבסיפור הזה מדובר על ילדים שלמדו בפנימיות בבריטניה, ודבר אחד שילדים בטוח לומדים בפנימיות האלה הוא להיות מציקנים. לכן אפשר להאמין שאם קבוצה של ילדים כאלה שגדלו בפנימיות, היו מגיעים לאי בודד, דברים קשים היו יכולים לקרות. בבית הספר 'סדברי' עדיין יש מבוגרים שמשגיחים, אם כי יותר מרחוק״.

בספרו, פרופ' גריי מראה שקיימת התאמה בין דעיכת המשחק החופשי, לבין עלייה ליניארית בתופעות של בעיות נפשיות אצל ילדים כמו דיכאון, חרדה, נרקיסיזם וחוסר אמפתיה.

״צריך לזכור שההתאמה הזאת אמנם לא מראה שיש קשר סיבתי בין שתי התופעות, אבל לדעתי יש סיבה טובה לייחס קשר סיבתי ביניהם, כי אפילו מתוך היגיון פשוט, זה בדיוק מה שהיינו מצפים שיקרה. אם משחק חופשי הוא המקום שבו ילדים לומדים כישורים חברתיים, כמו להכיר בשוני בין אנשים ולהתחשב אחד בשני, ומונעים מהם את ההזדמנות הזאת, הם ישארו נרקיסיסטים וחסרי אמפתיה.

״אם במשחק חופשי ילדים לומדים שהם יכולים לסמוך על עצמם, יכולים לפתור בעיות ויודעים להתמודד עם מצבים מפחידים, ומונעים מהם את ההזדמנות למשחק חופשי, סביר מאוד שהם יהפכו לחרדים ולדכאוניים״.

בפינלנד רואים תופעה מעניינת ששם הילדים מתחילים ללמוד בגיל שבע, שנת הלימודים קצרה יותר, יום הלימודים קצר יותר, יש מעט מאוד שיעורי בית והרבה משחק חופשי.


״נכון, ולמרות זאת בשנים האחרונות ההישגים שלהם במבחנים בין-לאומיים הם מהגבוהים ביותר״.

ומנגד, לפי נתונים של ארגון הבריאות העולמי, שיעור ההתאבדויות בפינלנד, בעיקר בקרב גברים צעירים, הוא בין הגבוהים ביותר במדינות ה-OECD.


״זו באמת שאלה מעניינת שאני לא בטוח שאני יכול לענות עליה. התופעה של שיעור גבוה של התאבדויות נכונה לגבי כל מדינות סקנדינביה ויש הטוענים שהיא קשורה לשעות החשכה הארוכות. בכל מקרה, אני לא טוען שאפשר לנבא באופן מוחלט שיעור התאבדויות לפי כמות המשחק החופשי, אבל אם כל התנאים האחרים שווים, נראה ששיעורי הדכאון וההתאבדויות עולים אם מונעים מילדים משחק חופשי״.

אתה חושב שאפשר להחזיר את המצב לקדמותו? 


״אני מאמין שכן. אבל לפני הכול חייבת להתפתח מודעות ציבורית רחבה לחשיבות המשחק החופשי, וכבר היום רואים ניצנים של יוזמות חדשות בכיוון הזה. בארה״ב ובקנדה התחילה מגמה ליצור בשכונות, ברחובות של ערים קטנות ובחצרות של בתים פרטיים, מרחבים מזמינים, עם משחקים ומתקנים לילדים.

״מגמה נוספת שהתחילה להתפתח היא מגרשי הרפתקאות. בשנות ה-30 של המאה הקודמת הם היו נפוצים מאוד באירופה, אחר כך נעלמו וכעת מתחילים לצוץ שוב באירופה וגם בארה״ב. הם נראים קצת כמו מגרשי גרוטאות. יש בהם המון דברים שילדים יכולים להשתמש בהם כדי לבנות וליצור ובדרך כלל יש שם גם כלי עבודה וסלעים לטפס עליהם. יש גם מבוגרים שעברו הכשרה מיוחדת, בדומה למציל על חוף הים, שלא מתערבים במשחקים, רק משגיחים מרחוק ועוזרים אם יש צורך, ואת ההורים הם מעודדים להשאיר את הילדים ולעזוב את המקום״.

 

 

״אנחנו רואים הבדלים
 בתופעות הלוואי של הסרטן אצל אנשים שמקבלים רפואה משלימה מול אלו שלא״

$
0
0
בניין ביה״ח איכילוב

בניין ביה״ח איכילוב

יש היום גיחוך מסוים לגבי שיטות הרפואה המשלימה, כמו טאי צ׳י, מיינדפולנס ודיקור סיני. לא ברור אם הן יעילות. אתה הכנסת אותן כחלק מהטיפול הבסיסי. למה?

״כי יש אינספור מחקרים שמוכיחים את יעילותן. מחקר אחד למשל עסק בתרגול מדיטציה בקרב אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה1. הוא נערך על פני 20 שנה בערך, והשווה את תוחלת החיים של המודטים לתוחלת החיים של אלו שלא עסקו במדיטציה. מתברר שתוחלת החיים של מתרגלי המדיטציה, שבסך הכול אימנו את התודעה שלהם להתמקד במנטרה מסוימת, פעמיים ביום למשך 20 דקות, הייתה משמעותית ארוכה יותר בהשוואה לאחרים.

״מחקר חשוב אחר בדק את ההשפעות של תרגול טאי צ׳י על חולי פרקינסון. הודגם שטאי צ׳י, המשלב בתוכו מודעות, נשימה, תנועה ואפילו סוג של דמיון מודרך, שיפר מדדים משמעותיים מאוד בחייהם של חולי פרקינסון, כולל הפחתה בכמות הנפילות2״.

זה עובד גם על חולי סרטן? 


״היה מחקר גדול מאוד שנעשה על מטופלות סרטן שד3. הוא הראה שמדיטציית מיינדפולנס שיפרה את איכות השינה שלהן ואת מצבן הנפשי. אבל זה חייב להיות משולב עם תרופות קונבנציונליות. מחקרים רבים כיום מראים שכשאיכות החיים של המטופלים משתפרת, גם מצב המחלה משתפר״.

אז כל אלו הם חלק מהטיפול הבסיסי שמקבלים כיום במחלקה למטופלי סרטן?


״כן, כשמטופל מגיע למחלקה האונקולוגית, האונקולוג יכול לפתוח את גיליון הרפואה המשלימה שלו ולראות איזה דיקור הוא קיבל, איזה טיפולים במגע הוא קיבל, מה הוא קיבל בתחום הגוף-נפש והדמיון המודרך, ומה הוא קיבל בתחום התזונה״.

והרופאים באמת מסתכלים על זה?

״בוודאי. זה חלק מהטיפול. אנחנו רואים הבדלים בתופעות הלוואי ובתפקוד של אנשים שמקבלים רפואה משלימה מול אלו שלא מקבלים, כך שיותר מחצי מאלו שמגיעים אלינו הופנו בתחילה דרך הרופאים והאחיות״.

בוא נדבר תכל׳ס. אם כואב לי הראש, היית ממליץ לי לעשות יוגה? או במקום לקחת כדורי שינה ללכת לעשות מדיטציה?

״לגבי דברים קטנים, כמו בעיות שינה, היה מחקר שהציע שיוגה יכולה להחליף את כדורי השינה. בדקו למשל 400 מטופלות סרטן שד שסבלו מהפרעות שינה בעקבות הטיפולים שקיבלו, וגילו שתרגול היוגה היה יעיל כמו כדורי השינה.

״יש גם הרבה מחקרים לגבי דיקור סיני, שהצליחו להדגים שחוץ מהקלה על כאבים, הוא גם יכול להפחית דלקות, להקל על עייפות ועוד. במקרה של דלקת מפרקים למשל, במשולב עם תרופות קונבנציונליות, הדיקור יכול לא רק להקל על הכאב, אלא גם לשפר את מדדי התפקוד של המטופל – המטופל מסוגל למשל ללכת למרחקים ארוכים יותר״.

במחקרים שאתה מבצע במעבדה שלך אתה בודק גם הרבה צמחי מרפא.

״נכון, יש לנו בבית החולים מעבדה ייחודית בארץ – ‘המעבדה לחקר צמחי רפואה לטיפול ומניעת סרטן׳. לא מזמן פרסמנו מאמר על צמח מעניין שגדל בדרום הערבה – ‘מורינגה אוליפרה׳. ראינו שבמקרה של סרטן הלבלב למשל, שנחשב לסוג עמיד מאוד של סרטן, מצבם של חלק מהמטופלים שקיבלו את הצמח הזה השתפר, המחלה שלהם התייצבה לאורך זמן.

״כשבדקנו את הצמח במעבדה גילינו שבשילוב עם תרופות קונבנציונליות, הוא מסייע לתרופות לפעול. זה יכול לגרום לתא להיכנס למצב שנקרא ‘מוות תאי מתוכנת׳ כך שהתא הסרטני ממית את עצמו. בינתיים מדובר במחקרים ראשוניים בלבד. זו עדיין לא תרופה, אבל בקרוב ניכנס עם זה לניסויים קליניים״.

איך אתה בוחר איזה צמחים לחקור?

״מגיעות אלי מאות פניות לגבי צמחים שונים שעזרו למטופלים. מתוך כל אלו אנחנו מחפשים את היעילים ביותר״.

1. American Journal of Cardiology, May 2005.
2. Tai Chi and Postural Stability in Patients with Parkinson’s Disease 2012, The New England Journal of Medicine.
3. Breast Cancer Res Treat, Jan 2012.

קרבות הקריפטוגרפיה מתעוררים מחדש

$
0
0
צילום: Silent Circle

צילום: Silent Circle

״במשטר דמוקרטי יכול להיבחר מישהו רע, לפעמים מישהו רע מאוד״, אומר חלוץ ההצפנה פיל צימרמן, ״אבל אם דמוקרטיה עובדת כפי שהיא אמורה לעבוד, אז אחרי שמגלים שהוא רע, יהיו עוד בחירות, ואז אפשר יהיה להיפטר ממנו.

״אבל במקרה שהאדם הזה יורש מערכת מעקב פולשנית בקנה מידה גדול, הוא יוכל להשתמש בה כדי לשמור על השלטון שלו ולנטרל את האופוזיציה. כשחברה נהיית חברת מעקב, אי אפשר לארגן אופוזיציה פוליטית״.

לפני שהייתה תוכנת PGP מסמכים שנתפסו הובילו למעצרים, לעינויים ולהוצאות להורג של משפחות שלמות

צימרמן, האיש שפיתח את תוכנת ההצפנה העוצמתית הראשונה למחשבים אישיים, מתבונן בדאגה בהיחלשות הדמוקרטיה בטורקיה, בניצול של אנשי ממשל מושחתים ברוסיה כדי לדכא את האופוזיציה ולנטרל אנשי פרקליטות, במעקב העצום שמנהל המשטר בסין ובעליית כוחן של מפלגות ימין קיצוניות באירופה. הוא גם מודאג גם מהאפשרות שמנהיג עם נטיות לא דמוקרטיות ייבחר במולדתו ויירש את מערכת המעקב המתקדמת בעולם. ״אם מישהו רע ייבחר בארה״ב, זה עלול להיות סוף הניסוי האמריקני״, הוא אומר.

צימרמן, שמאז שסיים את לימודי מדעי המחשב שלו בשנות השמונים הקדיש את עצמו לאקטיביזם ולמאבקים למען זכויות אדם, יעשה כל מה שהוא יכול כדי שזה לא יקרה. תוכנת ההצפנה פורצת הדרך שהפיץ ללא תשלום לראשונה ב-1991, PGP, חוללה מהפכה והביאה לראשונה לכל אזרח בעולם יכולות הצפנה שגם הממשלות החזקות ביותר לא מסוגלות לפצח. היא עוררה תעשייה שלמה של תוכנות אבטחה ושמירה על פרטיות ששאבה ממנה השראה, אך גם העמידה את צימרמן בפני אישומים של ייצוא נשק. לאחר חקירה ממושכת ומייסרת של שלוש שנים, היא בסופו של דבר הובילה לשינוי מדיניות בארצות הברית.

היום צימרמן רוצה לעשות את אותו הדבר בתחום הטלפוניה. החברה שהקים, Silent Circle, בדיוק השלימה לאחרונה סבב גיוס של 50 מיליון דולר. תוכנת הטלפוניה המוצפנת שלו כבר מגנה על עיתונאים, על פעילי זכויות אדם ועל חברות מסחריות ברחבי העולם, ואפילו יחידת הקומנדו הימי האמריקנית משתמשת בה. אבל יותר מכל, הוא רוצה שהיא תצליח ליצור שינוי תודעתי ושינויי מדיניות ברחבי העולם.

הצפנה גורלית

להצפנה ולפיצוח הצפנה היה תפקיד חשוב בהשתלשלות ההיסטוריה. בזמן מלחמת העולם הראשונה, כשצוות של מפצחי צפנים ישבו בבניין האדמירליות הבריטית ופענחו הודעות שהגיעו מגרמניה, הוא נתקל במברק שהעביר ארתור צימרמן, שר החוץ הגרמני, לשגריר גרמניה בארה״ב. השגריר התבקש להעביר מסר לנשיא מקסיקו, שבו הוא נקרא לתקוף את ארצות הברית ולכבוש בחזרה שטחים בדרום ארה״ב. הוא הבטיח סיוע של גרמניה וגם הציע לנשיא מקסיקו לקרוא ליפן להצטרף למתקפה. פענוח המברק, שזכה לכינוי ״מברק צימרמן״, הוביל להתערבותה של ארה״ב במלחמה ולהכרעה המיוחלת של כוחות הברית.

במהלך מלחמת העולם השנייה עשו הגרמנים שימוש במכונת ההצפנה המשוכללת בעולם שפיתחו, האניגמה, כדי להעביר מסרים על מתקפות מתוכננות. אחרי מאמצים ממושכים ומפרכים הצליחו הבריטים לבנות מכונה שתפענח את צפני האניגמה, מה שאפשר לבריטים לדעת על כל מתקפה מתוכננת של הגרמנים על בריטניה.

״מברק צימרמן״ - המברק של שר החוץ הגרמני שפענוחו הוביל להצטרפות ארה״ב למלחמת העולם הראשונה

״מברק צימרמן״ – המברק של שר החוץ הגרמני שפענוחו הוביל להצטרפות ארה״ב למלחמת העולם הראשונה

התפקיד המכריע של הצפנה ופיצוח הצפנה במלחמות העולם הובילו לכך שממשלות כמו ממשלת ארה״ב נהגו להתייחס לשיטות הצפנה ככלי נשק. כתוצאה, בשנות ה-70 הן הצליחו לפתח שיטות הצפנה מתקדמות שלא ניתן היה לפצח, אבל אז הן נתקלו בבעיה. איך יעבירו באופן מאובטח למקבלי המסר את המפתח לפיצוח הצופן באמצעות תקשורת מרוחקת מבלי שגורמים עוינים יוכלו לצוטט לתקשורת, להשיג את המפתח ולפענח את המסרים המוצפנים? שולח המסר והמקבל נדרשו להיפגש באופן פיזי ולהחליף ביניהם מפתחות, או לסמוך על שליחים שיעבירו את המפתחות ולא ידליפו אותם.

כמה קריפטוגרפים משוגעים לדבר ברחבי העולם ניסו לפצח את הבעיה שנראתה אז כבלתי פתירה. ועלה במוחם רעיון: במקום ששולח המסר ישלח את המפתחות למקבל ויסתכן בכך שגורם שלישי יפענח אותם, הוא ישמור לעצמו את המפתח, וישלח למקבל את המנעול. כך, המקבל יוכל לשלוח לו מסר נעול ב״מנעול״ שקיבל, והשולח יוכל לפתוח את המנעול במפתח שהשאיר אצלו. שיטת ההצפנה הזאת נקראת הצפנה א-סימטרית או חד כיוונית, וה״מנעול״ מכונה ״מפתח ציבורי״.

השינוי בחשיבה הביא ב-1977 שלושה חוקרים, רון ריבסט, עדי שמיר (ישראלי מהטכניון) ולאונרד אדלמן, לפתח אלגוריתם שבאמצעותו אפשר ליצור זוג מפתחות – מפתח פרטי, ומפתח ציבורי. את המפתח הציבורי ניתן להפיץ ללא חשש, מכיוון שהוא משמש להצפנה חד כיוונית של מסרים. את המסרים המוצפנים ניתן לפענח רק באמצעות המפתח הפרטי. הם כינו את האלגוריתם שלהם RSA, ראשי התיבות של שמותיהם, ועד היום יש לו תפקיד מרכזי בשיטות הצפנה הנפוצות באינטרנט.

הממשלות עוברות לדוג באמצעות רשת

צימרמן היה בשנות ה-80 אקטיביסט שהבין היטב את כוחה הפוליטי של ההצפנה. הוא גם צפה כמה גדולה תהיה החשיבות שלה בעידן המידע. ״פעם, להצפנה הייתה נגיעה מעטה בחיי היום-יום", הוא כתב, ״אבל בעידן המידע ההצפנה קשורה לכוח פוליטי, ובמיוחד, יש לה נגיעה ליחסי הכוחות בין הממשלה לבין אזרחיה״.

״ממשלה עתידית עשויה לקבל לרשותה תשתית טכנולוגית עם יכולות פיקוח ומעקב אופטימליות״, חזה צימרמן ב-1991, ״באמצעותה תוכל לעקוב אחר צעדי האופוזיציה הפוליטית, אחר כל עסקה פיננסית, כל תקשורת, כל פיסת דואר אלקטרוני וכל שיחת טלפון. כל דבר יוכל להיות מסונן, להיסרק, להיות מזוהה אוטומטית בעזרת טכנולוגיית זיהוי קול, ולהישמר. הגיע הזמן להוציא את ההצפנה מאחורי מסך הצללים של צבאות ומרגלים אל אור השמש, ושכל אחד מאיתנו יאמץ אותה״.

מודל של ״כלא פאנאופטיקון״ שנבנה בקובה בשנות ה-20. האסיר אף פעם לא יכול לדעת אם צופים בו או לא, ולכן תמיד מניח שכן | תמונה: Wikipedia

מודל של ״כלא פאנאופטיקון״ שנבנה בקובה בשנות ה-20. האסיר אף פעם לא יכול לדעת אם צופים בו או לא, ולכן תמיד מניח שכן | תמונה: Wikipedia

עבור צימרמן, היה זה פרויקט של זכויות אדם. הצפנה חזקה תוכל לאפשר לפעילי זכויות אדם ולדיסידנטים ברחבי העולם לתקשר ביניהם ללא חשש שמשטרים חשוכים יוכלו לקרוא את המסרים שלהם. היא גם תאפשר לאזן את יחסי הכוחות בין האזרחים לבין הממשל בעידן הדיגיטלי, שבו כל אחד ישתמש בדואר אלקטרוני ובתקשורת דיגיטלית.

״בעבר״, הוא כתב, ״אם הממשלה הייתה רוצה להפר את הפרטיות של האזרחים, היה עליה להשקיע מאמץ מסוים כדי ליירט ולקרוא דואר רגיל, או לבצע האזנות לשיחות טלפון. זה כמו לתפוס דגים באמצעות קרס וחוט – דג אחד בכל פעם. בניגוד לדואר רגיל, קל מאוד ליירט הודעת דואר אלקטרוני ולסרוק אחר מילות המפתח המעניינות… זה כמו לדוג באמצעות רשת – מה שיוצר הבדל אורווליאני – כמותי, איכותי, ומזיק לבריאותה של הדמוקרטיה״.

המאבק המשפטי בין Apple ל-FBI שדרשה ממנה לפרוץ את המכשיר של המחבל, העלה לכותרות שוב את מאבק הקריפטוגרפיה, והוציא מפגינים לרחובות | תמונה: Chip Somodevilla/Getty Images

המאבק המשפטי בין Apple ל-FBI שדרשה ממנה לפרוץ את המכשיר של המחבל, העלה לכותרות שוב את מאבק הקריפטוגרפיה, והוציא מפגינים לרחובות | תמונה: Chip Somodevilla/Getty Images

אך השימוש בהצפנה החד-כיוונית באלגוריתם RSA דרש כוח חישוב גדול שלא היה נגיש למשתמש הפשוט באמצעות מחשב אישי, ואילו השימוש בהצפנה המסורתית הדו-כיוונית עם מפתח יחיד דרש משני אנשים שרצו להעביר ביניהם מסר למצוא דרך להחליף ביניהם באופן מאובטח מפתחות.

צימרמן חיפש לכך פתרון ומצא דרך להנגיש את ההצפנה לציבור הרחב כששילב בין שתי הגישות: התוכנה שלו מצפינה את המסר באמצעות מפתח רגיל בהצפנה דו כיוונית, אבל את המפתח הזה היא תצפין באמצעות מפתח ציבורי בהצפנה חד כיוונית. המפתח עצמו הוא טקסט קצר יחסית, כך שלא יידרש כוח חישוב רב מדי כדי להצפין אותו באמצעות אלגוריתם RSA.

האפליקציה Silent Phone להצפנת שיחות טלפון שפיתחה החברה שהקים צימרמן

האפליקציה Silent Phone להצפנת שיחות טלפון שפיתחה החברה שהקים צימרמן

המוטיבציה של צימרמן לפרסם את הפיתוח שלו גברה ב-1991, כשהסנט האמריקני חוקק חוק נגד פשיעה שכלל את הסעיף הבא: ״ספקים של שירותי תקשורת אלקטרונית ויצרני ציוד של שירות תקשורת אלקטרונית יבטיחו כי מערכות התקשורת יאפשרו לממשל להשיג את תוכן הטקסט הבלתי-מוצפן של קול, נתונים ותקשורת אחרת, כאשר הדבר מקבל אישור מתאים על-פי חוק״.

צימרמן רצה לאפשר לאזרחים להתגונן בפני סעיף כזה, ופרסם את תוכנת ה-PGP המהפכנית שלו ברשת ה-Usenet (שהקדימה את האינטרנט) ובמהרה גם על גבי רשת האינטרנט. בכל העולם החלו להוריד אותה ולהשתמש בה.

סוכנויות ביטחון ומודיעין של הממשל האמריקני ראו בפרסום של PGP מכה קשה. בין לילה, לכל אדם עם גישה לרשת ברחבי העולם הייתה גישה לטכנולוגיית הצפנה שלא היה להם שום יכולת לפצח. בהתחלה הם פתחו נגד צימרמן בהליכים על הפרת זכויות יוצרים משום שהשתמש באלגוריתם של RSA מבלי לקבל רישיון לכך. בהמשך, משום שהצפנה נחשבה באותו הזמן לנשק בחוק האמריקני, חקירה פלילית החלה להתנהל נגד צימרמן באשמת ייצוא נשק.

״זאת הייתה תקופה קשה מאוד״, מספר צימרמן, ״אבל באותו הזמן התחלתי גם לקבל תגובות מרחבי העולם מפעילי זכויות אדם שהשתמשו ב-PGP. אני זוכר איך כשהייתי תחת לחץ עצום ודכדוך הגיע אלי מכתב שגרם לי להרגיש הרבה יותר טוב״.

המכתב הגיע מלטביה ביום שבו הפציץ בוריס ילצין את הפרלמנט ברוסיה, וכך נכתב בו:

״פיל, אני רוצה שתדע: מי יתן שלעולם זה לא יקרה, אבל אם הדיקטטורה תשתלט על רוסיה, ה-PGP שלך נפוץ היום בכל מקום מהים הבלטי ועד למזרח הרחוק, והוא יעזור לאנשי הדמוקרטיה אם יהיה צורך בכך. תודה.״

מכתב אחר הגיע באותה תקופה מבורמה: ״לפני שהייתה תוכנת PGP, מסמכים שנתפסו הובילו למעצרים, לעינויים ולהוצאות להורג של משפחות שלמות״, כתב לו מתנגד משטר בורמזי.

״אנחנו צריכים לקחת בחשבון שהשרת ייעשה רע״

״קרבות הקריפטוגרפיה״ של שנות התשעים נגמרו. צימרמן זוכה מאשמה, והזכות של כל אחד להשתמש בקריפטוגרפיה לפי רצונו עוגנה ברחבי העולם בעקבות המאבק. היום, החשיפה של אדוארד סנודן על הפיקוח והמעקבים המקיפים של ארגוני ביון, במקביל להתגברות הטרור, מובילים לסבב חדש של קרבות קריפטוגרפיה. בזמן שארגוני ביטחון מנסים לדרוש מחברות טכנולוגיה לתת להן גישה להתכתבויות של משתמשים, חברות הטכנולוגיה מנסות לשפר את הטכנולוגיה כך שלא תהיה להן יכולת לעשות זאת גם אם יידרשו.

החשיפה של סנודן על הפיקוח והמעקבים המקיפים של ארגוני ביון, במקביל להתגברות הטרור, מובילים לסבב חדש של קרבות קריפטוגרפיה

צימרמן ביקר לאחרונה בגוגל כדי לתת הרצאה, והוא עודד אותם, כמו שהוא מעודד חברות טכנולוגיות אחרות, למצוא דרכים להגן על עצמן מעצמן. ״אנחנו צריכים לקחת בחשבון את האפשרות שהשרת ייעשה רע״, הוא מסביר. צימרמן מציע לחברות לבנות את מערכת ההצפנה כך שגם להן לא תהיה אפשרות לפצח אותה, כך שכשיגיעו רשויות החוק וידרשו מידע, הן יוכלו להגיד: ״סליחה, אין לנו איך לעשות את זה״. הנושא הזה הפך לאחרונה להיות רלוונטי אפילו יותר, כשאפל פרסמה את הדרישה של ה-FBI ממנה לפרוץ את הטלפון של המחבל מסן ברננדינו קליפורניה, וסרבה להיעתר לדרישה.

לא מטריד אותך שדאע״ש וארגוני טרור אחרים משתמשים ב-PGP ובטכנולוגיות אחרות לשמירה על פרטיות כדי לתאם ביניהן פיגועים מבלי שארגוני הביון יכולים לדעת על זה?


״זה נורא שטרוריסטים יכולים להשתמש בטכנולוגיות לשמירה על פרטיות. הייתי רוצה שזה לא יהיה כך. אבל אני לא יכול לחשוב על דרך ליצור טכנולוגיה לשמירה על פרטיות לכולם, בלי להפוך אותה לזמינה גם לאנשים רעים. ככה זה עם כל טכנולוגיה. מכוניות נרכשות גם על ידי אנשים רעים, שמשתמשים בהן כמכוניות תופת. מכוניות הן טכנולוגיה שמאפשרת ייצור מכוניות תופת. אז מה אנחנו צריכים לעשות? להיפטר מכל המכוניות, וכך להיפטר ממכוניות תופת?״

גם טרוריסטים וארגוני פשיעה משתמשים ב-PGP ובתוכנות אחרות לשמירה על פרטיות. אבל צימרמן לא מתנצל | תמונה: Fotolia

גם טרוריסטים וארגוני פשיעה משתמשים ב-PGP ובתוכנות אחרות לשמירה על פרטיות. אבל צימרמן לא מתנצל | תמונה: Fotolia

אז על מכוניות קשה לוותר, אבל אולי על טכנולוגיות לשמירה על פרטיות מול הממשלה ושירותי הביון נעדיף לוותר כדי להקל על המלחמה בטרור. 


״הממשלה יכולה להשתנות. השטאזי במזרח גרמניה עשה מעקב המוני אחרי כולם. האם הם עשו את זה כדי לשמור על כולם בטוחים? ומה לגבי צפון קוריאה? תראה מה קורה עכשיו בטורקיה, עד לא מזמן טורקיה הייתה סביבה בטוחה יותר ודמוקרטית יותר. במדינות אירופיות עולה כוחם של לאומנים ימניים. כשאתה בונה מערכות מעקב מקיפות ומסיביות ואז פתאום קורים דברים כאלה, זה נהיה מאוחר מדי. אתה לא יכול להחזיר את זה לאחור.

עד לא מזמן טורקיה הייתה סביבה בטוחה יותר ודמוקרטית יותר. כשאתה בונה מערכות מעקב מקיפות ומסיביות ואז פתאום קורים דברים כאלה, זה נהיה מאוחר מדי

״חוץ מזה, אם סוכנויות ביטחון רוצות גישה למידע פרטי בהצגת צו בית משפט, אז תזכור שלא רק לארצות הברית יש בתי משפט. צווים מבתי משפט יש גם בסין. אם אפל הייתה מסכימה לפרוץ את הטלפון (של המחבל – ב״ק) עבור ה-FBI לבקשתה, אז היה לה קשה להגיד לא לממשלת סין כשהיא הייתה מגיעה בדרישה כזאת.

״מה יקרה אם אתה באופוזיציה וקולטים אותך נכנס למלון, ויש תוכנת זיהוי פנים שמזהה מי אתה, ובכל פעם שאתה נכנס יש עוד אישה שנכנסת למלון שהיא לא אשתך? אפשר להשתמש בזה כדי לנטרל אותך כאופוזיציה פוליטית. היו אנשי תביעה רוסים שחקרו שחיטות, שניטרלו אותם באמצעות פרשיות מין שתוכננו על ידי הרשויות כדי להפיל אותם״.

אז אם אני לא מעורב בפרשיות מין, לא עושה שום דבר לא מוסרי, ואין על מה ״להפיל״ אותי, אז מה הבעיה? אין לי מה להסתיר. 


״אם אתה אומר שלא מעניינת אותך הזכות לפרטיות כי אין לך מה להסתיר, זה כמו להגיד שלא מעניין אותך חופש הדיבור כי אין לך שום דבר להגיד. אם אין לך שום דבר להסתיר אז אני בהחלט לא אספר לך את הסודות שלי. אם אתה עורך דין אני לא אנהל איתך שיחה חסויה של לקוח מול עורך דין, כי אתה לא תגן על הסודות שלי. אם אתה רופא, אני לא רוצה שתדע על הבעיות הרפואיות האינטימיות שלי. אם אתה פסיכולוג, אתה חושב שאני אוכל לספר לך על כל הבעיות שלי? אתה הרי לא הולך לנסות להגן על הרשימות שלך!

״לכל אדם שמשתתף בחברה מורכבת, יש דברים להסתיר. יש לנו גם את האחריות להגן על הסודות של האחרים מסביבנו״.

אולי פשוט פחות אכפת לחברה שלנו מפרטיות. נראה שהיום יותר מבעבר אנחנו משתפים כל דבר בפייסבוק. 


״אני חושב שבסופו של דבר אנשים מתחילים לגלות שלשתף דברים בפייסבוק זה רעיון גרוע״.

למה?

״כי אולי לא יקבלו אותם לעבודה שהם רוצים או יפטרו אותם כי המעסיק יראה תמונות שלהם שיכורים במסיבה. או אולי תצלם תמונה של הכלב שלך בסלון ותעלה לפייסבוק, כשברקע יש טלוויזיה יקרה של סוני, ובקובץ התמונה יש קואורדינטות ג׳י-פי-אס של הבית שלך. מאוחר יותר אתה כותב בפייסבוק שאתה נוסע לחופשה ביוון לשבועיים. יודעים שהבית שלך יהיה ריק, יודעים מה יש בו, ויכולים לבוא ולקחת את הדברים שלך״.

עתיד של הצפנה טלפונית

בימים האלה צימרמן מרוכז בהצפנת שיחות טלפון על גבי האינטרנט, והוא רואה בזה חשיבות מכרעת לעתיד של כולנו. כמו שהדואר האלקטרוני הפך את המעקב אחר התכתבויות של אנשים למשימה פשוטה, כך המעבר של הטלפוניה מטלפונים קוויים לטלפוניה מבוססת אינטרנט הפך את השיחות שלנו לקלות למעקב, לא רק בידי רשויות החוק, אלא גם בידיהם של עבריינים ויריבים עסקיים. כבר לא צריך להגיע לתשתית הקווית ולהתקין עליה מכשיר ציטוט. אפשר ליירט את התקשורת מהצד השני של העולם.

ה-Blackphone - טלפון חכם שפיתחה החברה של צימרמן המציע הצפנה ושמירה על פרטיות בשיחות ובהודעות טקסט |

ה-Blackphone – טלפון חכם שפיתחה החברה של צימרמן המציע הצפנה ושמירה על פרטיות בשיחות ובהודעות טקסט |

״אני חושב שבניגוד למה שקרה בשנות התשעים, רשויות החוק דווקא יגלו בזה עניין רב״, הוא אמר בהרצאה במכון האינטרנט של אוקספורד. ״תחשבו כמה קל לארגוני פשע מאורגן לצוטט לאנשי תביעה ולשופטים, ולקבל פרטים על חקירות שמתנהלות. הם יוכלו להשיג את שמותיהם של העדים ושל הסייענים, הם יוכלו להאזין לשיחה של תובע שמתקשר לאשתו ומדבר איתה על מתי לאסוף את הילדים מבית הספר.

היום החברה Silent Circle מפעילה שירות של שיחות טלפון אינטרנטיות מוצפנות ממכשירים סלולריים וממחשבים על בסיס פרוטוקול ייחודי שפיתח צימרמן. הטכנולוגיה שהוא פיתח לצורך כך מבטיחה שאף אחד לא יוכל לפענח את ההצפנה ולהאזין לשיחה, אפילו לא החברה שמפעילה את השירות.

ארגוני זכויות אדם, עיתונאים וחברות כבר החלו להשתמש בשירות של צימרמן כדי להצפין את התקשורת הטלפונית שלהם. ״כשעיתונאית אמריקנית דיווחה מדמשק דרך הטלפון הסלולרי״, מספר צימרמן, ״כמה דקות לאחר שסיימה את השיחה, עמדו מחוץ לדלתה שני בחורים חמושים. היא הייתה צריכה לחמוק מאחור. מאז שהיא השיגה את ה׳סיילנט פון׳ שאנחנו מפתחים, הבעיה נפתרה. מאז הייתה לה תקשורת מאובטחת עם העיתון שלה״.

״יש דברים שחוזרים מהעתיד ומשפיעים על ההווה״

$
0
0
תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

יצא לכם פעם לדמיין שאתם מצליחים לשנות את העבר ולשפר את מה שכבר עשיתם? למשל, לוודא שלא נהגתם במהירות מופרזת וקיבלתם קנס?

אנחנו רגילים לחשוב על העבר כעל משהו שכבר התקבע, שלעולם לא נוכל לשנות יותר. אבל מה אם יום אחד נלמד כיצד אירועים מהעתיד יכולים להשפיע על ההווה ועל העבר שלנו?

בעולם היום-יומי המוכר לנו, אין בינתיים הפתעות ואין עדויות לדברים כאלה. אבל בעולם של החלקיקים הזעירים – הקוונטיים, כמו למשל הפוטונים והאלקטרונים, זה עובד ממש כך – העתיד משפיע על ההווה, כפי שכמה קבוצות חוקרים ברחבי העולם הראו בשנים האחרונות.

אחת הדוגמאות הדומיננטיות לכך כיום במחקר בפיזיקה קשורה למדידות. חוקרים מראים לנו שמדידות שהם יעשו בעתיד על מערכת קוונטית כלשהי, ישפיעו על מצבה בהווה. למשל, אם בעוד מספר דקות הם ינסו למדוד את מהירות תנועתו הסיבובית של אלקטרון סביב עצמו, זה ישפיע במידה מסוימת כבר עכשיו על מהירות הסיבוב של האלקטרון, עוד לפני שערכו את המדידה. עד כמה שזה נשמע הזוי, כך ממש זה קורה.

בעולם המיקרוסקופי יש אפשרות חדשה להסתכל על הזמן, יש דברים שחוזרים מהעתיד ומשפיעים על ההווה

הראשון שפיתח את המשוואות המתמטיות שמסבירות איך זה עובד הוא מכאן, משלנו. פרופ' אמריטוס יקיר אהרונוב מאוניברסיטת תל אביב, וחתן פרס ישראל בפיזיקה. ״אני בא ומראה שלפחות בעולם המיקרוסקופי, יש אפשרות חדשה להסתכל על הזמן. אני מראה שיש דברים שחוזרים מהעתיד ומשפיעים על ההווה״, אומר אהרונוב בריאיון לאפוק טיימס. בהמשך הוא גם פיתח על בסיס המשוואות האלו שיטות מדידה חדשות, שעל חשיבותן בחקר השפעת העתיד על ההווה, נספר בהמשך.

כשפרופ' יובל גפן מ״המחלקה לפיזיקה של חומר מעובה״ במכון ויצמן שמע על שיטות המדידה החדשות שמציע פרופ' אהרונוב, הוא מיד לקח את זה לכיוון הפרקטי. בשנים האחרונות, במעבדה שלו רותמים את שיטות המדידה החדשות של אהרונוב, שמנצלות מידע שמגיע מהעתיד, כדי לפתור את הבעיות המהותיות שמעכבות בהווה את פיתוח המחשבים הקוונטים – מחשבים שצפויים להקפיץ את יכולות החישוב שלנו בכמה סדרי גודל, כשרק יצליחו להתגבר על הקשיים הטכניים שמגבילים את פיתוחם.

אבל לפני שנצלול לתוך החידושים של פרופ' גפן, כדאי להיעצר לרגע כדי להבין כיצד פועלת מערכת קוונטית ומה מיוחד בה.

בעולמנו הרגיל אנחנו יודעים היכן אנחנו נמצאים בכל רגע. למשל, אנחנו יודעים שברגע הנוכחי אנחנו נמצאים בתוך הרכב שלנו ושהוא נוסע במהירות מסוימת. אם נחליט למדוד את מצב הרכב, נוכל לקבל תמונה מדויקת שלו: היכן הוא נמצא, באיזו מהירות הוא נוסע, וכך אפילו נוכל לחשב קצת את העתיד שלו – מתי הוא יגיע אל היעד אם הוא ימשיך לנסוע במהירות זהה.

האתגר הגדול שמעכב את פיתוח המחשבים הקוונטיים: חוסר היציבות שלהם - הם מתפקדים לכל היותר לסדרי גודל של אלפיות השנייה | תמונה: Fotolia

האתגר הגדול שמעכב את פיתוח המחשבים הקוונטיים: חוסר היציבות שלהם – הם מתפקדים לכל היותר לסדרי גודל של אלפיות השנייה | תמונה: Fotolia

אבל מדידה בעולם הקוונטי של החלקיקים הזעירים היא משהו שונה לגמרי, כפי שמסביר פרופ' גפן בראיון לאפוק טיימס. מדידה כזאת משפיעה באופן דרמטי – הרסני ממש – על המערכת שמודדים. כיוון שמדובר בחלקיקים זעירים, כמו פוטונים או אלקטרונים, כל אינטראקציה בין מכשיר המדידה לחלקיקים הזעירים שנמדדים, בהכרח משפיעה על החלקיקים.

תחשבו למשל על מטבע שמסתובב ללא סוף באוויר, בלי להחליט אם הוא עץ או פאלי. אם נחליט לערוך מדידה שתגלה מה מצבו, הוא יפסיק להסתובב באוויר ו״יבחר״ צד אחד בלבד.

וכאן גילו תופעה מפתיעה – המדידות האלה לא רק משפיעות על המצב של החלקיק הנבדק בעת שמבוצעת המדידה, אלא שיש להן השפעה על מצבו עוד לפני שערכו את המדידה.

בדוגמה של המטבע למשל, אם נניח נבדוק בעוד חמש דקות את מצבו, נגלה שכבר עכשיו – עוד לפני שביצענו את המדידה – התנהגותו משתנה. בהפשטה גסה, אם בעוד חמש דקות הוא ייפול על 'עץ' – נגלה שכבר עכשיו הוא נוטה להימצא טיפה יותר על ״עץ״. במילים אחרות, מה שיקרה לו בעתיד, משפיע על ההווה שלו.

החל מתחילת שנות ה-80, חוקרים בעולם התחילו לחשוב כיצד יוכלו לעקוף את האתגר של המדידות ההרסניות. האם קיימת דרך לבצע מדידות על מערכת קוונטית, מדידות מעודנות יותר, שלא ישפיעו עליה? אולי הבדיקות האלו יספקו תמונה מדויקת פחות, אבל בכל זאת – יאפשרו להציץ קצת על מצבו של החלקיק הנבדק, מבלי שזה ישפיע עליו או על המערכת כולה.

פרופ' אמריטוס יקיר אהרונוב מבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב | תמונה:מיכל ראש – בן עמי

פרופ' אמריטוס יקיר אהרונוב מבית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה באוניברסיטת תל אביב | תמונה:מיכל ראש – בן עמי

אחד מאלה שעסקו בכך היה פרופ' אהרונוב. אבל סיפורו מתחיל הרבה קודם, בשנות ה-50, כשפגש בטכניון את אחד השמות הגדולים של הפיזיקה באותם ימים – דיוויד בוהם. המדען היהודי אמריקני הגיע לטכניון לתקופה של שנתיים.

מאוחר יותר הם גילו ביחד תופעה חשובה במכניקת הקוונטים, שקיבלה לימים את השם ״אפקט אהרונוב-בוהם״. על קצה המזלג, זה אומר ששדה אלקטרומגנטי יכול להשפיע על חלקיקים מרוחקים שאפילו לא נכנסים לתחום ההשפעה שלו. הודות לתגלית החשובה הזו, שניהם היו מועמדים לפרס נובל. בהמשך, אהרונוב גם זכה בפרס ישראל ובפרס וולף הנחשב לשני ביוקרתו בעולם הפיזיקה, ואף קיבל מהנשיא אובמה את ״המדליה הלאומית למדעים״ של ארה״ב.

על הרעיון לשלב את המצב העתידי בחישובים המתמטיים, פרופ' אהרונוב חשב בשנות ה-60, אחרי שעלה בדעתו שבמקרים מסוימים, אם נדע יותר על קורותיו העתידיים של חלקיק נוכל ללמוד מכך על מצבו הנוכחי.

אבל למשך כשני עשורים הוא השאיר את הנושא ברקע, התפנה לעסוק בדברים אחרים, עד שבשנות ה-80 מצא לראשונה דרך לשלב את הרעיון הזה בכלי העבודה של החוקרים – במדידות שהם עושים. הוא פיתח מדידות מעודנות הרבה יותר, שלא פוגעות במצב החלקיק, וקרא להן ״מדידות חלשות״, שאת חשיבותן לפיתוח המחשבים הקוונטיים נראה בהמשך. בשלב זה הרעיונות האלו כבר שוכללו לתיאוריה שלמה, שכיום כבר מתברר שממש עובדת.

לא מעט קבוצות מחקר ברחבי העולם הצליחו להדגים בעזרת ״המדידות החלשות״ כיצד העתיד משפיע על ההווה, לפחות ברמה הקוונטית. פרופ' קאטר מארץ', מאוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס שבארה״ב, הוא אחד מהם. במדידות שביצע הוא הזרים לתוך המערכת שאותה רצה למדוד זרם קטן של חלקיקי אור, פוטונים. הפוטונים יצרו אינטראקציה מסוימת עם המערכת הקוונטית שנמדדה, וקצת הושפעו ממנה. כך שבסופו של דבר, כשהם יצאו מהמערכת אפשר היה ללמוד מהם משהו, מטושטש אמנם, על מצב המערכת. כך מארץ' וצוותו קיבלו תמונה רציפה, אם כי מטושטשת למדי, על מצב המערכת (פירוט על מחקרו של מארץ' אפשר לקרוא במסגרת בסוף הכתבה).

לחזור בזמן

ההסבר לתופעה המוזרה הזו, שהעתיד משפיע על העבר, גם קשור לוויכוח ממושך לגבי התנהגותו של הזמן: בניגוד למה שאנחנו מכירים מהחוויה הסובייקטיבית שלנו שהזמן מסוגל לנוע רק מהעבר לעתיד, פיזיקאים רבים טוענים שהזמן הוא בכלל דבר סימטרי – מסוגל לנוע בשני הכיוונים, ובעולם הקוונטי קל יותר לראות את זה קורה.

פרופ' מארץ' הסביר בריאיון למגזין הטכנולוגי MotherBoard את הסימטריות הזו של הזמן. נהוג להתייחס ליקום שלנו כאל מרחב עם ארבעה ממדים: ימין/שמאל, קדימה/אחורה, למעלה/למטה וממד נוסף של זמן. רק בניגוד לזמן שאנחנו מכירים מחיי היום יום שלנו, שתמיד יכול לזרום רק קדימה, ממד הזמן שאליו מתייחס מארץ' דומה לשאר ממדי המרחב – גם ציר הזמן שלו יכול לנוע לשני הכיוונים, קדימה ואחורה.1

״בדרך כלל אנחנו אומרים שהיה עבר שכבר איננו״, אומר פרופ' אהרונוב בראיון, ״אנחנו נמצאים כרגע ברגע ההווה וצריכים עכשיו לקבל החלטה לגבי העתיד ויש גם עתיד שעדיין איננו, הוא יושפע ממה שנחליט. כך אנחנו מבינים אינטואיטיבית את הזמן. וזו הצורה שהפיזיקה עד היום הייתה בנויה. עכשיו אני בא ומראה שלפחות בעולם המיקרוסקופי, יש אפשרות חדשה להסתכל על הזמן. אני מראה שיש גם דברים שחוזרים מהעתיד ומשפיעים על ההווה״.אבל פרופ' אהרונוב מציע שאולי לא חייבים להסתפק ברמה הקוונטית. ״לאחר שפותחה צורת הסתכלות חדשה כזאת, התעוררה גם סקרנות חדשה. אם כל כך יותר יפה לתאר מערכת קוונטית לא רק על ידי העבר שלה אלא גם על ידי העתיד שלה, למה שלא נסתכל על כל העולם שלנו כמערכת קוונטית אחת גדולה. עד עכשיו האמנו תמיד שמערכת מתוארת רק על ידי המצב ההתחלתי שלה – במקרה של היקום זה המפץ הגדול. אבל אני מציע שנסתכל גם על ההשפעות של מצב אחר, עתידי, שאליו המערכת זורמת, אפשר לקרוא לו 'מצב היעוד'.

במדידות החזקות, כשפוטון פוגע באלקטרון כדי למדוד את מיקומו, המכה החזקה שהוא נותן לו מעיפה את האלקטרון למקום אחר וכך הוא משבש את כל המערכת

במדידות החזקות, כשפוטון פוגע באלקטרון כדי למדוד את מיקומו, המכה החזקה שהוא נותן לו מעיפה את האלקטרון למקום אחר וכך הוא משבש את כל המערכת

״היו כבר כמה פילוסופים שחשבו שאולי מושג כמו 'יעוד' יוכל להסביר טוב יותר כל מני דברים בעולם שלנו. למשל, קיימת השאלה כיצד התפתחו החיים. האם באמת היה מספיק זמן כדי שהחיים יספיקו להיווצר? אולי האבולוציה אינה מספיקה, וקיים גם יעוד לעולם שלנו?״.

מבחינתנו של פרופ' אהרונוב, המדידות החלשות פתחו ערוצים מעניינים מאוד לנפלאותיה של מכניקת הקוונטים, ולשאלות תיאורטיות הקשורות בה.

ואילו פרופ' גפן כבר לקח את זה לכיוון פרקטי יותר. הוא נכנס לנושא ב-2008, אחרי שהקשיב להרצאה של אהרונוב ונחשף לרעיונות המהפכניים שלו. ״כיוון שאני בא מתחום הננו-פיזיקה וננו-אלקטרוניקה, די מהר הבנתי את הפוטנציאל האדיר שיש לשילוב המדידות החלשות עם התחום החם של מערכות ננו-אלקטרוניות. ובאמת, ככל שנכנסנו לזה ראינו שהאפשרויות הולכות וגדלות״.

תחום אחד ספציפי שמעניין את פרופ' גפן יותר מהאחרים, ובעצם לא רק אותו, אלא גם חוקרים ואפילו מדינות רבות בעולם – הוא המחשבים הקוונטיים.

אם יעמוד לרשותי מחשב קוונטי, אוכל לשבור צפנים שאף אחד לא היה חולם לשבור. כל צורות הביון, המודיעין, הבנקאות, הכול יהיה פתוח בפני

סודם של המחשבים הקוונטיים טמון ביעילותם המדהימה, שמאפשרת להם להריץ המון חישובים במקביל, בו-זמנית, ולהשאיר הרחק מאחור את המחשבים הרגילים שלנו. מדינות מעוניינות לקדם אותם למשל בגלל היכולת הבלתי נתפסת שלהם לפענח הצפנות. ״אם יעמוד לרשותי מחשב קוונטי, אוכל לשבור צפנים שאף אחד לא היה חולם לשבור. כל צורות הביון, המודיעין, הבנקאות, הכול יהיה פתוח בפני – אוכל לפצח כל קוד״, מסביר פרופ' גפן. גם יכולת החיזוי שלנו צפויה לקפוץ קדימה, החל מתחזית מזג האוויר ועד להתנהגות הבורסה בימים הקרובים.

המרוץ לפיתוח מחשב קוונטי התחיל באקדמיות, אבל כיום, אומר פרופ' גפן, ״גם חברות כמו מייקרוסופט וגוגל ומדינות כמו ארה״ב והאיחוד האירופי לוקחות חלק במרוץ, כך שתקציבים עצומים מושקעים בזה״.

אבל איך בעצם המחשבים הקוונטים אמורים לבצע כל כך הרבה חישובים בו-זמנית? מערכת קוונטית לא נמצאת אף פעם במצב קבוע שאפשר להגדיר. אפילו המיקום של כל חלקיק בתוכה, אלקטרון למשל, אינו מוגדר, וגם מסלול התנועה שלו לא מוגדר, כפי שמסביר פרופ' גפן: ״בפיזיקה הקלאסית, כשאנחנו עוברים ממקום אחד לשני יש לנו מסלול מסוים, יש היסטוריה אחת שמתארת את המסלול והיא מוגדרת ויחידה. יכול להיות שמחר אבחר מסלול אחר. אבל בכל פעם אני בוחר מסלול אחד ויחיד״.

יכולת החישוב המקבילית של המחשבים הקוונטיים מאפשרת להם להגיע לרמת יעילות שצפויה להשאיר את המחשבים הרגילים שלנו הרחק מאחור | תמונה: Fotolia

יכולת החישוב המקבילית של המחשבים הקוונטיים מאפשרת להם להגיע לרמת יעילות שצפויה להשאיר את המחשבים הרגילים שלנו הרחק מאחור | תמונה: Fotolia

אבל בפיזיקה קוונטית זה אחרת. ״גם בפיזיקה הקוונטית אני יכול לבחור במסלול זה או אחר, אבל ההבדל הוא, שאני יכול גם לבחור את כל המסלולים בעת ובעונה אחת. וזה בדרך כלל מה שקורה, כלומר לכל חלקיק יש הרבה מסלולים שבהם הוא עובר בו זמנית״. בדיוק כמו דוגמת המטבע שמסתובב ללא סוף באוויר, בלי להחליט אם הוא עץ או פאלי.

וכאן בדיוק היתרון של החלקיקים הקוונטיים. לדברי פרופ' גפן, אם נתייחס לכל מסלול אפשרי כזה כאל חישוב נפרד שרץ במקביל, אז עם כל המסלולים האפשריים שמתקיימים בו זמנית, נקבל המון חישובים שנעשים במקביל, באותו הזמן בדיוק.

בעשור האחרון מתנהל מרוץ כלל עולמי מטורף לפיתוח המחשבים הקוונטים

אם זה טוב כל כך, למה אנחנו מדברים רק על הפוטנציאל של המחשבים האלו? איך זה שהמחשבים הקוונטיים עדיין לא פרצו דרך? כי המחשבים הקוונטים הקטנים יחסית שפותחו עד היום הם ממש לא יציבים. כל רעש רקע בסביבתם יכול להרוס את הפעולה שלהם. אפילו טלפון שמצלצל במרחק הורס את יכולתם לבצע חישובים מקבילים. כך קורה שהם מצליחים לתפקד רק בטמפרטורות שקרובות מאוד לאפס המוחלט (-273 מעלות צלזיוס) וגם זה לכל היותר למשך סדר גודל של אלפית השנייה. בפרק הזמן הקצר הזה הם אמנם מספיקים להריץ לא מעט חישובים, אבל במהרה הם קורסים למצב מוגדר, מאבדים את יכולת החישוב המקבילית המדהימה שלהם, ואז צריך שוב לאתחל אותם מחדש.

פרופ' יובל גפן מהמחלקה לפיזיקה של חומר מעובה במכון ויצמן | תמונה: Fotolia

פרופ' יובל גפן מהמחלקה לפיזיקה של חומר מעובה במכון ויצמן | תמונה: Fotolia

במעבדה של פרופ' גפן מנסים לפתור את הבעיה הזאת. בשנים האחרונות הם משלבים שני אמצעים שונים, זה על גבי זה כדי לייצב את המחשבים האלו, והם הראשונים בעולם שחשבו על השילוב הייחודי הזה. האחד הוא אותן מדידות חלשות שהזכרנו קודם, שרק מציצות על המערכת ולא פוגעות בה. ״אם יש לי מחשב קוונטי שרץ ואני יכול להוציא ממנו אינפורמציה מטושטשת ככל שתהיה, אבל לתת לו להמשיך לפעול, זה יתרון גדול מאוד״, אומר פרופ' גפן. ״אבל זה גם מצריך שינוי כולל של כל שיטות העבודה – איך להכניס למחשב את הנתונים ואיך להוציא אותם ממנו אחר כך״.

האמצעי השני הוא תחום מחקר חם מאוד בשנים האחרונות בפיזיקה, המכונה ״חומרים טופולוגיים״. המיוחד בחומרים האלה הוא שהם יכולים להיות בהרבה מצבים שונים. זה קצת דומה למצבי צבירה שונים של חומרים שאנחנו מכירים, מים למשל, אבל החומרים הטופולוגיים יכולים להיות בהרבה יותר מצבים. אבל בשונה ממערכת קוונטית, המצבים השונים שלהם מאוד מוגדרים ואפשר להבחין ביניהם. לכן, כאשר בונים מהם את המחשבים הקוונטיים, והחישובים הקוונטיים מבוצעים למעשה במצבים השונים, ההבחנה הזו עוזרת להם להיות יציבים יותר.

אז בעתיד הקרוב נראה סוף כל סוף מחשב קוונטי פועל לאורך זמן? האם המדידות החלשות והחומרים הטופולוגיים יהיו התשובה לבעיה? אפשר רק להמתין לכך. בינתיים, אולי הגיע הזמן לשנות פרדיגמה לגבי תפיסת הזמן-מרחב.

העתיד משפיע על ההווה במעבדה – מחקר של פרופ' קאטר מארץ'

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

במחקר שפורסם בשנה שעברה, פרופ' קאטר מארץ' מאוניברסיטת וושינגטון שבסנט לואיס וחבריו לצוות ניהלו משחק ניחוש. הם ניסו לנחש את מצבה של מערכת קוונטית ברגע מסוים, לפי שילוב של שני סוגי מידע – הנתונים הרגילים, שמגיעים מהעבר, מההיסטוריה של המערכת, ביחד עם נתונים שמגיעים מהעתיד שלה. ומתברר שהשילוב בין שני סוגי המידע עזר להם מאוד במשחק הניחוש.

בניסוי שלהם המערכת הקוונטית הייתה מעגל חשמלי זעיר שבטמפרטורות נמוכות במיוחד יכול היה להיות בו זמנית בשני מצבים קוונטיים שונים: האחד הוא רמה אנרגטית נמוכה יחסית והשני ברמה אנרגטית גבוהה יותר. בניסוח פיזיקלי יותר, כיוון שאנחנו מדברים על מערכת קוונטית, זה אומר שבכל רגע המעגל הזה נמצא בשילוב מוזר ובו-זמני בשני המצבים האלו. למשל 80 אחוז ממנו ברמה האנרגטית הנמוכה ו-20 אחוז ממנו עם קצת יותר אנרגיה.

החוקרים הכניסו את המעגל החשמלי הזה לתוך קופסה, וכדי שיוכלו לעשות עליו ״מדידה חלשה״, הם הזרימו לתוכה זרם קטן של חלקיקי אור, פוטונים, בתדר של גלי מיקרו.

הפוטונים האלו, כשנכנסו לקופסה ובאו במגע עם המעגל החשמלי, הושפעו קצת מרמת האנרגיה שלו. כשבסופו של התהליך הפוטונים התנתקו מהמעגל החשמלי, אחרי שהסתובבו זמן מה בקופסה, הם נשאו בקרבם עדות מסוימת לגבי רמתו האנרגטית של המעגל החשמלי. עדות חלקית אמנם, לא מאוד מהימנה, אבל בכל זאת, כזו שמספקת מעט מידע. כך כשמארץ' וחבריו לצוות בדקו את מצבם של הפוטונים האלו אחרי שהם יצאו מהקופסה היה להם מושג מסוים וחלקי לגבי מצבו הנוכחי של המעגל החשמלי.

ברגע מסוים, באמצע הניסוי, הם גם ביצעו בנוסף ״מדידה חזקה״, כזאת שמאלצת את המעגל החשמלי להיות במצב קוונטי מסוים ויחיד, וכך נותנת תמונה מדויקת על המצב של המעגל. אבל החוקרים הסתירו מעצמם את התוצאות של המדידה הזו. למה הסתירו? כי בעצם מהותו של הניסוי היה משחק הניחוש שהם שיחקו: האתגר שלהם היה לנחש, על סמך הנתונים הרציפים שנאספו מהמדידה החלשה, גם מלפני המדידה החזקה וגם מהנתונים שהמשיכו להיאסף אחריה, מה בעצם היו תוצאותיה של המדידה החזקה.

ומתברר שהמידע מהעתיד היה כלי חשוב בתהליכי החיזוי שלהם. בלעדיו, כשהיו להם נתונים רק מהעבר הם הצליחו לנחש נכון רק במחצית מהמקרים, אבל הודות לנתונים מהעתיד הם כבר ממש הצליחו לנחש את המצב – שיעורי ההצלחה שלהם עלו ל-90 אחוז.

מה אומרים הקולות שבפנים

$
0
0
איור: Fotolia

איור: Fotolia

לפני 600 שנה, אישה בשם מרג'ורי קאמפ עזבה את ביתה בקינגסלנד, נורווגיה, ונסעה לעיר השכנה, נורווג', לפגוש את הנזיר הקדוש ג'וליאן. רבים באו לג'וליאן כדי לקבל ייעוץ רוחני, ומרג'ורי הגיעה אליו כי כבר זמן מה היא שמעה קולות בראשה. לפעמים הקולות היו ברורים וחזקים, כאילו עוד אדם עומד לצידה, במקרים אחרים הם היו מופשטים יותר ולא מזוהים.

הנזיר ג'וליאן חי בחדר קטן שבו שני חלונות השקיפו החוצה. מהחלון האחד הוא דיבר עם אנשים שבאו להתייעץ איתו, והחלון השני השקיף אל הכנסיה. לג'וליאן עצמו גם היו בעבר התנסויות של שמיעת קולות. הם היו כה חזקים, שאת רוב ימיו מאז הוא העביר במדיטציה עליהם. מרג'ורי וג'וליאן בילו מספר ימים בשיחה על הקולות ששמעו בראשם, והשיחה הזאת שינתה את חייה של מרג'ורי. לבסוף היא העלתה את סיפורה על הכתב.

אנחנו כל הזמן מייצרים בראשנו עולמות, בונים תסריטים, דיאלוגים, וכל זה מתרחש במקביל לעולם שאנחנו חיים בו

600 שנה מאוחר יותר קרא הפסיכולוג והסופר צ'רלס פרניאו (Fernyhough) את הגירסה המודרנית של הספר שכתבה מרג'ורי, בפליאה ובהפתעה: ״גם אני שומע קולות״, הוא חשב לעצמו. ״אני שומע את מרג'ורי וג'וליאן מדברים בעודי קורא עליהם״. הוא גם שמע קולות כשקרא רומנים, או כשכתב על דמויות בדויות שהמציא. ככל שחשב על כך, הוא הבחין שהוא מקדיש זמן ניכר מחיי הערות שלו כדי לייצר ולנהל דיאלוגים עם עצמו, שרק הוא שומע. ״אני חושב עם מילים, ולפעמים כשאני מנסה למצוא פיתרון לבעיה, אני אפילו מדבר לעצמי בקול רם״.

הדיבור או הקולות שמתרוצצים בראשו של פרניאו, מוכרים אולי לאנשים רבים: תכנון של סדר היום, שיחות עידוד או ביקורת שאנחנו מנהלים בראש כלפי עצמנו או כלפי אחרים, הכנה לראיון, שחזור שיחה עם חבר, שיר שקיבל חיים משל עצמו וחוזר ומתנגן לנו בראש, קטע מסרט ועוד אין-ספור מונולוגים ודיאלוגים שמתקיימים בראש רוב הזמן. חלק מאיתנו, שאינם חולי נפש, ממש שומעים פיזית את הקולות.

פילוסוף סוקרטס הרהר על נושא הדיבור הפנימי מתוך התנסות אישית | תמונה: Sanzio

פילוסוף סוקרטס הרהר על נושא הדיבור הפנימי מתוך התנסות אישית | תמונה: Sanzio

אף שהחוויה נפוצה כל כך, פרניאו הגיע למסקנה שאף אחד לא ממש חקר אותה בכלים מדעיים. במשך זמן רב פילוסופים ופסיכולוגים חקרו את הדיבור הפנימי רק מתוך התנסות. בספר ״תיאטטוס״ מהעת העתיקה, סוקרטס שואל: ״למה שלא נסתכל בעדינות ובסובלנות על המחשבות של עצמנו, לבחון ולראות מה הם באמת המראות האלו שבעצמנו?״. לעומתו, הפילוסוף רנה דקארט מהמאה ה-17 לא ראה שיש כאן יותר מדי מה לבחון. בזמן שישב ערב אחד בחליפת השינה שלו ליד האש, הוא הסתכל לתוך מחשבתו והגיע למסקנה שהעובדה שהוא חושב משמעה שהוא קיים.

אחריהם, היו אנשים שניסו למצוא כלים מדעיים יותר, כמו הפילוסוף והפסיכולוג ויליאם ג'יימס שניסה במאה ה-19 לפתח שיטה שתלמד אנשים להתבונן ולבחון את המחשבות שלהם. ג'יימס דימה את הניסיון להתבונן על המחשבות כמו ״לנסות להדליק את הגז [במנורת הגז] מהר מספיק כדי לראות איך נראית החשיכה״.

פרניאו חשב שאם יצליח לראשונה לנתח בכלים מדעיים את הדיבור הפנימי, ולהבין אותו, זה יאפשר לנו להיות מודעים אליו ויסייע לנו במצוקות היום-יום ובפתרון בעיות.

חיים בעולמות מקבילים

כדי לעשות זאת, פרניאו ריאיין פסיכולוגים ופסיכיאטרים, וערך ניסויים שאפשרו לו להתחיל להבין את מקור הקולות. הוא נעזר במחקר שמנהל ראסל הורלברט, פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת נבדה. הורלברט פיתח שיטה שבה הוא נותן למשתתפים, נשים וגברים מכל הגילים ומכמה ארצות, להתהלך עם ״ביפ״ מיוחד שהוא פיתח, שמצפצף בזמן לא צפוי במהלך היום. לארה, נערה סינית אמריקנית שלומדת בברלין היא אחת המשתתפות בפרויקט, והיא נושאת עימה לכל מקום את הביפ וגם מחברת שבה היא כותבת על מה שחשבה והתנסתה ברגע שבו הביפ ציפצף.

כך יום אחד, בעת שלארה ישבה בבית קפה בברלין, הביפ צפצף. ״בדיוק הנחתי על השולחן את כוס הבירה הריקה שלי וחשבתי: האם אני רוצה עוד אחת? ואז הביפ צפצף״, סיפרה לארה לאחר מכן על התנסותה להורלברט. ״אמרת לעצמך את המילים האלו בדיוק?״, שאל אותה הפסיכולוג. ״אני לא יכולה להגיד במאה אחוז שאלו היו המילים המדויקות״, ענתה לארה, ״כי לא כתבתי את זה בדיוק כפי שזה היה… אני זוכרת שהייתה לי ברגע הזה תחושה של הנאה משתיית בירה קרה ותהיתי: 'האם אני רוצה עוד אחת?'

״והאם שמעת את המילים האלה כמו קול?״, המשיך הורלברט, ״האם קראת אותן או ראית אותן?״

״כן, שמעתי אותן ובקול שלי, כאילו שמישהו שאל אותי שאלה. העניין הוא שבזמן שאני עונה על השאלות שלך אני חוששת שמה שאני אומרת על הרגעים האלו אולי ישתנה כי אני מדברת עליהם״.

הפסיכולוג והסופר צ'רלס פרניאו. "גם אני שומע קולות"

הפסיכולוג והסופר צ'רלס פרניאו. "גם אני שומע קולות"

״יש לשיטה הזו מגבלות מסוימות״, אומר פרניאו בראיון לאפוק טיימס, ״כי אנשים מתבקשים להגיב רטרוספקטיבית על החוויה הפנימית שלהם״. לדבריו הבעיה היא שהדיווחים תמיד תלויים בזיכרון, והזיכרון יכול לתעתע בנו. אבל מצד שני, המשתתפים בפרויקט נעשים מיומנים יותר עם הזמן, ויכולים לדייק יותר ויותר את מה שנאמר, כמה אנשים אמרו את זה, באיזה טון ובאיזו שפה.

כשאני שואלת את פרניאו אילו סוגים של דיבור פנימי יש, הוא מפרט כמה. אחד מהם למשל מתבונן על העבר, כשאנחנו משחזרים את ההתנהגות של עצמנו, כמו למשל כשמשחזרים שיחה שערכנו עם מישהו והיינו עושים אותה אחרת לו היינו יכולים, או הרצאה מוצלחת שנתנו והאדרנלין עדיין גורם לנו לשחזר אותה. סוג אחר הוא זה שמתכנן, בו אתה אומר לעצמך מה לעשות, למשל, כשחובט במגרש בייסבול מסתכל על המגרש ועל השחקנים ומתכנן את מסלול הריצה שלו. מיד אחר כך, הוא מצמצם את מבטו ואומר לעצמו לעקוב אחר תנועותיו של השחקן שימסור לו את הכדור.

סוג אחר הוא כזה ש״מגיב״ ונועד ״להסדיר״ את החוויה שאנחנו עוברים ברגע מסוים. הוא מסדיר את הרגשות שלנו באמצעות עידוד או ביקורת, למשל, ״יהיה בסדר״, ״אני אצליח לעשות את זה״.

״לדיבור הפנימי יש תפקיד בהבנה של עצמך״, אומר פרניאו, ״יש לו פונקציות שונות וצורות שונות. המחקר שלי התמקד בעיקר בדיבור פנימי שבו השפה הרבה יותר דחוסה ומצומצמת (שבו לא הכול נאמר במילים, אבל יש הבנה של מה שנאמר על ידי האדם שחווה את הדיבור הזה, מ״מ)״.

״אתה לא הולך להפסיד את המשחק הזה״

הם סיימו לאכול אבטיח לאחר שחזרו מהגן, והילד אותת לאמו שהוא רוצה שישחקו יחד. האם מוציאה פאזל חדש, הם מתיישבים על השטיח והילד מרים חלק שדומה לחלון של בית. ״איפה להניח את החלק הזה?״, הוא שואל את אמו. היא עונה: ״תסתכל על הצורות, מה אתה רואה?״

״אני רואה ריבועים״, עונה הילד. ״נכון, האם אתה רואה ריבוע כזה במקום כלשהו על הלוח?״ שואלת אימו בחיוך.

ילדים משתמשים בדיבור פרטי כדי להתגבר על בעיות | תמונה: Fotolia

ילדים משתמשים בדיבור פרטי כדי להתגבר על בעיות | תמונה: Fotolia

בפעם הבאה כשהילד יגש לפתור את הפאזל הזה, או כל פאזל אחר, הוא יזכור את הדרך שבה הוא פתר אותו עם אמו בעבר. הוא ישאל את אותן שאלות, אך הפעם ישאל אותן בעצמו. לפי לב ויגוצקי, פסיכולוג שחקר בשנות ה-30 את עולמם הפנימי של ילדים, מה שמתרחש בין האם לבנה הוא התחלה של תהליך החשיבה כפי שאנחנו מכירים אותו. וחשוב מכך, הדיאלוג החיצוני הזה, שמתקיים בין האם לילד, הופך עם הזמן לדיאלוג פנימי של הילד.

ויגוצקי הגיע למסקנה שכאשר הילד גדל הוא מנהל את הדיאלוג הזה בעצמו. כולנו מכירים את התופעה של ילד בין שנתיים שמדבר אל עצמו בזמן שהוא משחק, ואומר: ״עכשיו אני אשים את הפיל בתוך הקופסה״, ״עכשיו אני אוציא אותו מהקופסה״.

פרניאו שאב השראה מהתיאוריה של ויגוצקי כדי לערוך ניסויים בעצמו. את חלקם פירט בספרו ״הקולות שבפנים״ (The Voices Within, 2016). בהתחלה על ביתו בת השנתיים. כשעקב אחריה גילה שלדיבור העצמי שלה בקול רם, יש כמה פונקציות: היא מדברת לעצמה כשהיא נתקלת באתגר מסוים שגורם לה לתכנן מראש מה לעשות. למשל, היא אומרת לעצמה שתכניס למשאית שתי מכוניות לפני שהכניסה אפילו אחת. במקביל, הוא הבחין שהיא עושה לעצמה שיחת עידוד באמצע המשחק: ״החלק הזה קשה״, היא אומרת לעצמה כשהיא נכשלת בחיבור חלקי המשאית. כשהיא מצליחה, היא נותנת לעצמה חיזוק חיובי: ״הנה, הצלחתי!״.

מה שיקרה לפי ויגוצקי ופרניאו, שבעוד מספר שנים, אותם ילדים שמדברים לעצמם יגיעו לבית הספר. בבית הספר המורה תגיד להם לשמור על השקט, ואז הם יתחילו ללחוש את מה שהם רוצים להגיד, ולאחר זמן מה יעבירו פנימה את כל הדיאלוג הזה שהם עושים עם עצמם.

אם היית תקועה לבד על אי בודד, קרוב לוודאי שהיית מתחילה לדבר לעצמך בקול רם

״ויגוצקי טוען שלילדים קטנים אין דיבור פנימי״, אומר פרניאו בראיון, ״במשך תקופת זמן מסוימת הם מפנימים את הדיבור החברתי ועוברים דרך שלב הנקרא דיבור פרטי, שבו הם מדברים לעצמם בקול, ואז הם עוברים לדיבור פנימי. אנחנו יודעים מעט מאוד איך דיבור פנימי מתפתח מעבר לשלב הזה. אבל אנחנו יודעים שדיבור פרטי ממשיך גם בבגרות, רבים מאתנו מדברים לעצמנו״.

אתה בעצם אומר שדיבור של בת שנתיים שמדברת לעצמה בקול ברחוב ואנשים מחייכים אליה, ודיבור של הומלס ברחוב שמדבר לעצמו ואנשים מתרחקים ממנו בגלל זה, מגיע מאותו מקור?


״קרוב לוודאי שכן. ויגוצקי אומר שהילדה בת השנתיים מדברת לעצמה בקול כי היא חושבת בקול רם. לדעתו אין לה עדיין דיבור פנימי כי היא צעירה מדי. עם הזמן, במקום לנהל את השיחה הזאת בקול רם, היא עושה את זה בפנים, בשקט.

״ההומלס נמצא בעולם חברתי שונה מאוד משאר האנשים. הוא במובן מסוים 'מחוץ לחברה'. אם היינו מדברים לעצמנו בקול, כל הזמן, היינו מעצבנים אנשים אחרים. היינו יודעים תמיד מה אחרים חושבים עלינו, והם היו יודעים מה אנחנו חושבים עליהם. זה לא בהכרח דבר טוב. אבל מישהו שחי בעולם חברתי שונה, כמו ההומלס, לא ירגיש את הלחץ החברתי הזה״.

אתה מאמין שאם לא היה הלחץ החברתי אנשים פשוט היו מדברים לעצמם בקול רם? 


״זה הניחוש שלי. אם היית תקועה לבד על אי בודד, קרוב לוודאי שהיית מתחילה לדבר לעצמך בקול רם״.

מאמן הספורט טימות'י גאלווי חקר ב-1974 את הדיבור הפנימי של שחקני טניס ותיאר אותו כך: ״רוב השחקנים מדברים לעצמם במגרש כל הזמן. 'קום בשביל הכדור', 'תכוון ל'אחורית' שלו', 'תשמור את העיניים שלך על הכדור', 'תכופף את הברכיים'. עבור חלק מהשחקנים זה כמו לשמוע בתוך הראש קלטת מוקלטת של שיעור למשחק. אחרי שהמכה יוצאת, מופיעה מחשבה אחרת במוחם שיכולה להביע את הדבר הבא: 'אתה מגושם, סבתא שלך הייתה יכולה לשחק טוב יותר'״.

ידעתי שאני צריך לשנות את מה שהולך אצלי בפנים, אז התחלתי לדבר אל עצמי. בהתחלה זה הרגיש לי די מוזר, אבל הרגשתי שמשהו השתנה. ידעתי שאני יכול לנצח את המשחק

שחקן הטניס אנדי מוריי, שמדורג בזמן כתיבת שורות אלה מס' 2 בעולם, מעולם לא דיבר לעצמו בקול רם, לא על המגרש ולא מחוץ לו, עד שיום אחד מצא את עצמו משחק מול אלוף העולם, נובאק ג'וקוביץ, ומפגר בשתי מערכות מתוך חמש. בהפסקה, מוריי הלך לשירותים ומצא את עצמו לפתע עומד מול המראה ונותן לעצמו שיחת עידוד. ״ידעתי שאני צריך לשנות את מה שהולך אצלי בפנים״, הוא סיפר בראיון ל-London Times ב-2013. ״אז התחלתי לדבר אל עצמי, בקול רם. 'אתה לא הולך להפסיד את המשחק הזה', אמרתי לעצמי. 'אתה לא הולך להפסיד את המשחק'. התחלתי בקטן אבל פתאום הקול התגבר. 'אתה לא הולך לפספס את זה. תן את מה שיש לך'. בהתחלה זה הרגיש לי די מוזר, אבל הרגשתי שמשהו השתנה לי בפנים. הייתי מופתע מהתגובה שלי. ידעתי שאני יכול לנצח״.

מוריי המשיך לדבר לעצמו כשחזר למגרש, הדף את המכות של ג'וקוביץ ועבר בסופו של דבר להוביל במשחק. באותה שנה הפך לבריטי הראשון מזה 77 שנים שזוכה באליפות ווימבלדון לגברים. למעשה מוריי עזר לעצמו כמו שהילדה בת השנתיים דיברה לעצמה כדי להצליח להכניס שתי מכוניות למשאית.

לטוב ולרע

פרניאו טוען שאם נהיה מודעים יותר לדיאלוגים או למונולוגים שמתרחשים במוחנו, העולם הפנימי שיתגלה בפנינו יהיה מקור עשיר ועמוק להבנה עצמית וגם לקבלה עצמית – של הפחדים, השאיפות וכל יתר הרגשות שלנו, ואולי אפילו זה יסייע לנו לשחרר רגשות שמזיקים לנו.

סדרת הטלוויזיה ״אלי מקביל״ היא אולי דוגמה טובה לכך. הסדרה שמספרת על חבורת עורכי דין, משלבת בתוך הסיפורים גם את עולמן הפנימי של הדמויות. הדוגמאות הן לפעמים קיצוניות, למשל הופעה של זמרים כמו אל גרין וארתה פרנקלין, ששרים לאלי מקביל בדמיונה בזמן שהיא טוענת בבית המשפט. אבל במקום לקחת פרוזאק, כפי שממליצים לה, מקביל בוחרת להתמודד בכוחות עצמה עם ההזיות האלה. היא מחליטה ״להסתכל להזיה בפרצוף״. ההתמודדות הזאת מביאה אותה למקום בטוח יותר, שלא מפחד ולא בורח מהקולות הפנימיים שלה.

מה קורה כשאנשים לא עושים את זה? אני שואלת את פרניאו. ״זו באמת אחת החידות. אנשים שמספרים שהם סובלים מדיכאון ומחרדה, מדברים בדרך כלל על מחשבות שליליות, אבל הם לא חושבים על כך בהקשר של דיבור פנימי. כשמישהי סובלת מדיכאון ושומעת קולות שאומרים לה 'את חתיכת זבל', אפשר לתרגם את זה כקול שבתוכה, קול של דיבור פנימי שאומר עליה דברים שליליים. אני בטוח שרבים מהמושגים השליליים האלו נוצרים דרך השפה, וזה לא נחקר עד כה לעומק״.

דיבור פנימי יכול להיות דבר טוב ויכול להיות דבר רע. הגישה הטובה ביותר היא להיות מודע אליו

דיבור פנימי גם משקף רגשות כמו פחד וקנאה? האם יכול להיות שהוא משמש גם כמראה לדברים הקשים שאיתם אנחנו מתמודדים? 


״אנחנו משתמשים בו באופן אינסטינקטיבי כדי להתמודד עם קשיים קוגניטיביים ועם אתגרים רגשיים. אם אנחנו מפחדים, זאת יכולה להיות דרך שבה הפחד מבטא את עצמו, אבל זו יכולה גם להיות דרך שמייסעת לנו להסדיר את הפחד שלנו. למשל, הייתי בתוכנית בשידור חי ברדיו באנגליה לפני כמה חודשים. זה היה קצת מפחיד, ואני זוכר שאמרתי לעצמי לפני הריאיון בצורה ברורה מאוד: 'וואו, אני הולך להיות בתוכנית הזאת'. ואז עניתי לעצמי כשאמרתי 'עשית את הדברים האלה בעבר'. זאת הייתה דרך להגיד לעצמי, אל תפחד. כלומר, אני גם משקף את החששות שלי וגם מנסה להסדיר אותם״.

אבל האם אפשר להשתמש בדיבור הפנימי כדי להסיר את הפחדים מהעולם האמיתי?


״אני חושב שדיבור פנימי יכול לבטא רגשות וכתוצאה מכך להסדיר אותם. אבל כשמצב נהיה פתולוגי ונמצאים בדיכאון למשל – האני הפנימי שלנו הופך לשלילי. במקרים כאלה, היכולת להסדיר את הרגשות אינה מאוזנת וזה יכול להעצים את הבעיה.

״דיבור פנימי יכול להיות דבר טוב ויכול להיות דבר רע. הגישה הטובה ביותר היא להיות מודע אליו. כך נדע מתי זה חיובי ומתי שלילי. מדיטציה היא דרך שמסייעת לנו להיות מודעים יותר לדיבור הפנימי. יש סוגי מדיטציות שטוענות שדיבור פנימי אינו דבר טוב, אבל אני לא חושב שזה נכון. אני חושב שאנחנו צריכים להיות מודעים יותר אליו, ואז להבחין בין סוגים טובים יותר וסוגים לא כל כך טובים מבחינה פסיכולוגית״.


איך לנצח מבלי להילחם?

$
0
0
איור: SMYang/ET

איור: SMYang/ET

לפני שנים רבות, במאה החמישית לפני הספירה, כשסין הייתה מחולקת למדינות קטנות שלחמו זו בזו, השליט שיאנג הכה בגונג וקרא לצבא להתגייס ולהתכונן לצאת לקרב. כמה ימים קודם לכן אביו הלך לעולמו, ועתה, כשירש את השלטון, אחת הערים שתחת שליטתו החלה להתמרד, והעבירה את נאמנותה למדינה עוינת. שיאנג היה נחוש בדעתו לצאת לקרב ולכבוש אותה בחזרה.

הצבא יצא למסע. הוא היה צריך לעבור יותר מ-150 קילומטר כדי להגיע אל העיר הסוררת. החיילים כבר היו מוכנים להסתער, אבל כשעמדו מול שערי העיר, דבר מוזר קרה: קטע מחומת העיר קרס, והותיר את העיר ללא הגנה ראויה.

להפתעתו של הצבא, דווקא אז, כשקיבל יתרון ויכול היה לכבוש בקלות את העיר, שיאנג הכה שוב בגונג וקרא לצבא לסגת ולחזור אל עיר הבירה. אחד מיועציו המופתעים מחה בפני מנהיגו: ״ברגע שהגענו אל העיר להעניש אותה על פשעיה, החומה קרסה. האין זה סימן משמים שעלינו להשלים את כיבוש העיר? ולמה עלינו לוותר על המתקפה?״

שיאנג ענה לו: ״שמעתי שאיש חכם אמר פעם: ׳אדם מוסרי אינו מנצל אחרים כשהם מרוויחים, ולא תוקף אחרים כשהם במצוקה׳. קודם כל נאפשר לעיר לתקן את חומותיה. רק לאחר מכן נתקוף אותה״. כשאנשי העיר שמעו על חוש הצדק של שיאנג, הם ביקשו להיכנע ללא מאבק.

גם החכם הסיני סון דזה היה מצביא דגול. הוא חיבר במאה השישית לפני הספירה את יצירת המופת על אסטרטגית ״אמנות המלחמה״ ובמשך שנות חייו נרשמו לזכותו נצחונות צבאיים מרשימים. הוא אף הצליח פעם להכניע צבא שהיה גדול מצבאו פי עשרה.

עם זאת, סון דזה העדיף שלא להילחם. הוא כתב: ״להשיג מאה ניצחונות במאה קרבות – אין זה שיא המצוינות. שיא המצוינות הוא להכניע את צבאו של האויב ללא לחימה״. מצביאים רבים בסין לאורך ההיסטוריה למדו את ספרו של סון דזה, והרעיון של ״להכניע את האויב ללא לחימה״ הפך לאידיאל.

הקיסר השני של שושלת טאנג, טאנג טאי-דזונג (649-598 לספירה), נחשב לקיסר מופתי בהיסטוריה הסינית. בשנות שלטונו גדלה האימפריה של שושלת טאנג, במקרים רבים ללא צורך במאמץ צבאי. הקיסר טאי-דזונג נחשב כקיסר שדאג לעמו כמו אב לילדיו, כולל לבני המיעוטים ולעמים השונים שחיו תחת האימפריה.

באותה תקופה הגוקטורקים במערב היוו איום ומטרד לשושלת ולעתים קרובות פלשו לתחומה של טאנג. יום אחד, החלו סופות שלגים קשות שהעמידו את הגוקטורקים במצוקה גדולה. כבשים וסוסים רבים מתו והאנשים היו מוכי רעב ומותשים. למרות שהייתה זאת תקופת רגיעה בין הצדדים, פקידים רבים הציעו לטאי-דזונג לנצל את ההזדמנות כדי להתקיף את הגוקטורקים. אבל טאי-דזונג אמר: ״אם ננצל את אסונם עבור האינטרסים האישיים שלנו, זה לא יהיה מעשה טוב. אם נתקוף אותם בזמן מצוקתם הגדולה, זאת תהיה פעולה לא מוצדקת. אפילו אם כל הגוקטורקים יעזבו את שלטונם וכל בעלי החיים שלהם ימותו, לא אתקוף אותם. רק אם יבצעו עוד פשע כלפינו נצא בפעולה צבאית נגדם״.

פעם הסביר טאי-דזונג מדוע לדעתו הוא הצליח להרחיב את הגבולות באופן נרחב כל כך וחסר תקדים. חלק מהסיבות שאותן ציין היו העובדה שהקים ממשל תקין ומוסרי, ושדאג כמו אב אפילו לשבטים המקיפים את סין, ששליטים לפניו נהגו להתייחס אליהם בזלזול.

הפילוסוף הסיני מנציוס אמר: ״כשמכניעים אנשים באמצעות כוח, זה לא משום שהלב שלהם נכנע, אלא משום שהכוח שלהם אינו מספיק כדי להתנגד לכך. ואילו כשמכניעים אנשים באמצעות המוסריות, זוהי כניעה בשמחה ובלב שלם״.

מנציוס הטיף לכך שעל השליט לבנות חברה יציבה עם חוסן חברתי, ורק כך תוכל להרתיע באופן טבעי אויבים מחוץ. הוא אמר: ״מדינה ששלטונה נמצא בידיו של איש מידות, שהמשרות הממשלתיות נמצאות בידיהם של אנשים ראויים, אפילו מדינות גדולות יראו מפניה״.

”העתקתי הוראות צביעה מדף של טמבור, והוספתי בסוף את המשפט:
 צבע את חדרי נשמתך”

$
0
0
צילום: ערן Chief

צילום: ערן Chief

מיהו דן תורן?

״אבא של יעל ואיתי, מוסיקאי ואדם חושב, מרגיש, איש חי הולך…״.

אתה כותב שירים כבר הרבה שנים, כתבת גם לזמרים אחרים כמו יהודית רביץ וברי סחרוף. אתה זוכר את השיר הראשון שלך?

״כשהייתי בן 15 הוצאתי עם עוד שלושה חברים ספר שירים שנקרא ‘ארבעה אגני חמצון׳, יש בו שיר אחד שלי שאני זוכר – העתקתי הוראות צביעה מדף של טמבור, והוספתי בסוף את המשפט: ‘צבע את חדרי נשמתך׳״.

אתה יוצא עכשיו עם אוסף שמסכם 30 שנות פעילות מוסיקלית. אילו יחסים יש לך עם השירים שיצרת לאורך השנים?

״אני מופיע ברציפות עם השירים שלי משנת 1987 והיחסים איתם משתנים כל הזמן. בגדול הם חברים שלי ואני חבר שלהם. לפעמים אני משנה בהם משפט או שניים תוך כדי הופעה כדי להתאים אותם למה שקורה בהווה. למשל, ב׳אימפריות נופלות לאט׳ לפעמים אני מוסיף למשפט ‘ילד נרדם וחולם על קרבות שהיו׳ את המשפט ‘והלוואי שכבר לא יהיו׳, ולאחרונה אני מוסיף ואומר: ‘Damn it׳״.

כשאתה יוצר, אתה כותב לפי איזושהי תבנית? יש לך שיטה ליצור מוסיקה?

״בכתיבה, אני רוצה שהמאזין יוכל לראות את הסיפור של השיר בעיני רוחו, כאילו זה היה הקליפ שלה או שלו על השיר. לגבי המוסיקה, אני מחפש לשנות את שיטת ההלחנה כל הזמן, לפעמים באמצעות כלי הנגינה, לפעמים עם מכונת תופים, לפעמים בלי שום דבר, רק עם הדמיון״.

מה הופך שיר לשיר טוב?

״כשכל פעם ששומעים אותו הוא נשמע לך קצת אחרת. זה קורה בשירים שיש בהם מצב אנושי מובהק או קונפליקט פנימי חזק״.

אתה כותב על עצמך וגם על אחרים. האם כתיבה על אחרים חושפת לך משהו על עצמך?

״כן בטח, למשל בשיר ‘בך לא נוגע׳, שכתבתי והלחנתי ליהודית רביץ, לקח לי זמן להבין שהדואליות בשיר היא פנימית לא פחות מחיצונית. הקונפליקט הפנימי בין האלימות והרצון בשקט, קיים כנראה בגזע שלנו״.

יש לך ולמאיר גולדברג סדנת שירים הנקראת ״סלון הפזמון״ וגם עזרת למוסיקאים נודעים כמו ברי סחרוף לכתוב בעצמם את מה שניסו ולא יכלו – איך עוזרים למישהו ליצור?

״אני יכול להגיד הרבה דברים, אבל בעיקרון אני משתמש ביכולת שלי כשחקן, אני מנסה להיות ‘הוא׳ או ‘היא׳ כשאנחנו עובדים. השאר זה סודות מקצועיים…״

האם אמן יכול, בישראל של המאה ה-21, להישאר כן ואמיתי ליצירה שלו על רקע המצב הכלכלי והצורך בפרסום ובהכרה?

״בטח שכן, אף פעם לא היה קל יותר לחדור לשוק. הזמן הנוכחי שונה מזמנים אחרים, אבל לא במספר האנשים שמודים שהם רוצים לבטא את עצמם, וזה נהדר. להכיר לעולם את השירים שלך? זה תמיד היה קשה מאוד לכולם״.

בשיר ״אדוני הממון״ אתה כותב ״לא מכיר מישהו ששינה את דרכיו בגלל איזה שיר״. האם לאמנות יש כוח לשנות?

״ודאי שיש לה, בגלל זה אני אומר את ההיפך״.

הכוכב המסתורי בגלקסיה

$
0
0
תמונת אילוסטרציה: Fotolia

תמונת אילוסטרציה: Fotolia

ד"ר תבת׳ה בויג׳יאן (Tabetha Boyajian) לא חשבה לרגע שתחבור לאסטרונום שמחפש חייזרים בשמים. כמדענית קונבנציונלית באוניברסיטת ייל (ארה"ב) היא רק רצתה לחקור כוכבים וכוכבי לכת מרוחקים, בטח שלא להתעסק במבנים היפותטיים של חייזרים.

אבל לפני שלוש שנים הראו לה בפעם הראשונה את התופעה המוזרה הזו – כוכב KIC 8462852, שקיבל לאחרונה את הכינוי "הכוכב המסתורי ביותר בגלקסיה". גודלו קצת יותר מזה של השמש שלנו, הוא מרוחק מאתנו בכמעט 1,500 שנות אור ואת ההתנהגות המוזרה שלו, נכון להיום, אף אחד לא מצליח להסביר.

כדי להבין את המוזרות שלו, צריך להבין מדוע בכלל הסתכלו עליו, ומה ציפו לראות בו. מי שאיתר אותו הייתה קבוצה של אסטרונומים חובבים שחיפשו סימנים לכוכבי לכת מרוחקים. "ציידי הפלנטות" הם נקראים.

אם אכן קיימות תרבויות אינטליגנטיות נוספות בחלל הן יהיו הרבה יותר מתקדמות מאתנו

באמצעות טלסקופ החלל "קפלר" הם עוקבים אחרי שמשות מרוחקות ורואים את הבהירות שלהן. ברגע שכוכב לכת עובר במסלול שבין הטלסקופ לבין השמש המרוחקת, הוא מסתיר מעט מהאור שהשמש מקרינה. ככל שהוא מסתיר יותר אור, כך אפשר להבין שכוכב הלכת גדול יותר.

כדי לקבל פרופורציה, כוכב לכת שגודלו כמו זה של צדק (שקוטרו גדול פי 11 מזה של כדור הארץ) יפחית רק אחוז אחד מכמות האור שמגיעה מהשמש המרוחקת.

כעת נחזור לכוכב הלכת המסתורי שלנו. בתצפיות שנערכו עליו ב-2009 ראו הפחתה די גדולה, של כעשרה אחוזים בעוצמת האור, שנמשכה שבוע כמעט. התופעה המוזרה הזו גרמה לאסטרונומים החובבים להבין שמשהו כאן מוזר, אבל הם לא הפנו לכך תשומת לב מיוחדת.

העניינים חזרו פחות או יותר לשגרה, עד מרץ 2011, כששוב המוזרות חזרה והפעם בעוצמה גדולה יותר – 15 אחוז, רמה בלתי נתפסת בהשוואה לכוכבי לכת נורמליים.

הסיפור החל להסתבך עוד יותר כשצורתם של הגרפים המתארים את עוצמת האור נראתה מוזרה. בדרך כלל, באותה מהירות שבה פוחתת עוצמת האור, כך היא גם חוזרת לתקינותה. אבל במקרה של הכוכב המסתורי הזה, האור חזר לעוצמתו הרגילה בקצב מהיר הרבה יותר.

גרף: אלכס גורביץ׳

גרף: אלכס גורביץ׳

בשלב הזה האסטרונומים החובבים החליטו שהגיע הזמן להראות את הגרפים המוזרים לאסטרונומים המקצועיים שמפעילים אותם באוניברסיטת ייל. ד"ר בויג׳יאן הייתה הכתובת. אבל בויג׳יאן לא השקיעה בכך תשומת לב מיוחדת.

הטירוף סביב הכוכב המסתורי התחיל בפברואר 2013, כשנתונים שנאספו הראו שכעת כבר לא מדובר בעמעום יחיד בעוצמת האור, אלא בעמעומים רבים ומגוונים הנמשכים לאורך תקופות שונות. חלק נמשכו יום או יומיים, הארוכים נמשכו שבוע. ברצף האירועים הזה, שנמשך כשלושה חודשים, הפחתת האור המרבית הגיעה לשיעור של 20 אחוז, נתון בלתי נתפס שאפשר להקביל לכוכב לכת שגודלו בערך פי 1,000 מכדור הארץ שלנו.

"בשלב הזה, כשדברים הפכו לממש מטורפים, התחלנו לעבוד על הכוכב הזה במרץ", מספרת בויג׳יאן בראיון לאפוק טיימס. והיא לא הייתה היחידה. במהרה גם עשרות אסטרונומים נוספים החלו לחקור מה בעצם קורה שם, והכוכב קיבל את השם "הכוכב של תבי", על שם ד"ר תבת׳ה בויג׳יאן.

ד"ר תבת'ה בויג'יאן מאוניברסיטת ייל | תמונה: Flickr

ד"ר תבת'ה בויג'יאן מאוניברסיטת ייל | תמונה: Flickr

מה חשבת כשראית את הנתונים שמגיעים מהכוכב? 


"כשהסתכלתי על הנתונים, הדבר הראשון שעלה בדעתי היה שאולי משהו בנתונים עצמם לא בסדר. אספנו נתונים מיותר ממאה אלף כוכבים שונים, אבל באף אחד מהם אין בעיות כאלה בנתונים.

"לכן ניסינו לחפש לזה הסבר טבעי כלשהו, אבל בשביל זה היינו צריכים קודם כל ללמוד על הכוכב ולאפיין אותו. גילינו כמה הוא גדול, כמה הוא חם, והאם יש לידו שותפים סמוכים שיכולים בדרך זו או אחרת להשפיע על הבהירות שלו. זה מידע חשוב, שמאפשר לבחון איזה מהתרחישים שהעלנו בדעתנו מסוגל להסביר את התצפיות".

מעל עשרה תרחישים היו על הפרק. שניים מהם למשל דיברו על ענני אבק וגז שאולי מקיפים את הכוכב ומסתירים את האור המגיע. דבר שיכול להתרחש רק כאשר הכוכב עדיין צעיר, בתהליכי התגבשות, כשענן האבק ממנו הוא נוצר עדיין ממשיך להישאב אליו. כשהכוכב מתבגר, כל ענן האבק נעלם – הוא נשאב בעיקר אל הכוכב עצמו ולפעמים גם קצת לכוכבי הלכת המקיפים אותו.

תרחיש דומה מציע ששני כוכבי לכת התנגשו ליד הכוכב ויצרו כתוצאה מכך ענן אבק גדול, אבל גם זו תופעה שמאפיינת רק כוכבים צעירים, שעדיין לא התייצבו.

"הכוכב הזה לא הציג אף אחת מהתכונות שיש לכוכבים צעירים – לא ראינו עדויות לענן אבק וגז כזה וכשבחנו את האור שמגיע ובדקנו את הספקטרום שלו, לא מצאנו שם שום דבר שמעיד על כך שהכוכב הזה צעיר. וגם רמת הפעילות שלו לא נראתה כמו זו של כוכב צעיר".

תרחיש נוסף שבחנו בויג׳יאן ועמיתיה הציע שאולי תהליכים פנימיים המתרחשים בתוך הכוכב עצמו, בפעילות הפנימית שלו, הם אלו שגורמים להפחתות הנצפות בעצמת האור. אבל כנראה שגם התרחיש הזה לא ממש רלוונטי: מתברר שהתופעה שבה כוכבים מסוימים מפחיתים את רמת הבהירות שלהם כתוצאה משינויים פנימיים בפעילותם מוכרת למדענים, ובמקרים כאלו הגרפים נראים אחרת לגמרי. כך נפסל גם התרחיש הזה, כמו נוספים שלא נפרט כאן.

הסברה היחידה שתואמת לממצאים, אך גם היא לא ממש סבירה, מציעה שמאות שביטים ענקיים מסתירים את אורו של הכוכב המסתורי | תמונה: NASA/JPL-Caltech

הסברה היחידה שתואמת לממצאים, אך גם היא לא ממש סבירה, מציעה שמאות שביטים ענקיים מסתירים את אורו של הכוכב המסתורי | תמונה: NASA/JPL-Caltech

רק תרחיש אחד הצליח לשרוד עד היום. זו האפשרות שבעיני בויג׳יאן נראית גם כיום כסבירה ביותר. הרעיון הוא שאולי קבוצת שביטים גדולה מקיפה את הכוכב. אבל יש בו בעייתיות מסוימת שגורמת לבויג׳יאן להרגיש ממש לא נוח.

"כמות השביטים שנדרשת כדי לגרום לעמעומים שראינו היא עצומה, בסדר גודל של כמה מאות שביטים ענקיים. אבל מכל הרעיונות הגרועים שהיו לנו, זה היה הטוב ביותר, כך שאותו הצגנו במאמר שפרסמנו.

"היה לי חשוב לפרסם את זה כדי שאולי אחרים יוכלו להבין מה קורה שם ואולי אפילו יעלו פתרונות שלא חשבנו עליהם". אבל זה לא קרה. רבים התייחסו למאמר, אבל רעיונות חדשים, קונבנציונליים לפחות, לא עלו על הפרק.

העלילה מסתבכת

תפנית חדה בעלילה הגיעה בימים שבהם בויג׳יאן כתבה את המאמר שפרסמה, ונפגשה עם עמית שלה, פרופ׳ ג׳ייסון רייט מאוניברסיטת מדינת פנסילבניה ("פן סטייט") שגם הוא מנסה לאתר ולזהות כוכבי לכת מרוחקים.

אבל מעבר לחיפוש כוכבי לכת מרוחקים, יש תחום מחקר נוסף שמרתק את פרופ׳ רייט, וגם בו הוא משקיע חלק ממרצו. כבר בלימודי התואר השני שלו באוניברסיטת ברקלי, בסביבות שנת 2003, המנחה שלו הציע רעיון מעניין – אם אכן קיימות תרבויות חייזריות מתקדמות בחלל, ייתכן שהן מקימות מבנים מלאכותיים מסיביים. "תהינו האם נוכל להשתמש בנתונים קיימים כדי לחפש מבנים כאלו, אבל ראינו שבשלבים המוקדמים ההם עדיין לא היו סקרים טובים שיכלו לשמש אותנו לכך", מספר פרופ׳ רייט בריאיון לאפוק טיימס.

אבל טלסקופ החלל Wise, ששוגר ב-2009, פתר את הבעיה. הטלסקופ סקר בצורה נרחבת באור אינפרה אדום כמעט את כל כיפת השמיים וכך איפשר לפרופ׳ רייט להיכנס גם לכיווני המחקר הנועזים האלו.

פרופ׳ ג׳ייסון רייט מאוניברסיטת מדינת פנסילבניה | תמונה: wright

פרופ׳ ג׳ייסון רייט מאוניברסיטת מדינת פנסילבניה | תמונה: wright

בקיץ 2015 הוא שקד על מאמר חדש, שנותן דוגמאות לתופעות חריגות שהתגלו בחלל, ושלדעתו כדאי לבחון יותר לעומק, כי אולי הן אכן מעידות על מבנים חייזריים מלאכותיים. אבל כשפגש את ד"ר בויג׳יאן ושמע ממנה על הכוכב המסתורי, הוא החל לכתוב את המאמר מחדש. "זה משהו שעשרות אסטרונומים חיפשו", הוא קרא בהתלהבות.

"יש עוד אובייקטים מוזרים בשמיים אבל אותם לפחות אפשר להבין בבירור. ׳הכוכב של תבי׳ מוזר במיוחד. בניגוד אליו, רוב אלו שהזכרתי במאמר שלי כבר קיבלו מאז הסבר לא רע".

אז אתה מציע להשתמש בנתונים כמו אלו שהגיעו מהטלסקופ "קפלר" כדי לזהות מבני על חייזריים שכאלו?


"כן, אבל המבנים האלו חייבים להיות מאוד מאוד גדולים כדי שבכלל נבחין בהם".

על אילו סוגים של מבנים מדובר? במאמר שפרסם פרופ׳ רייט בכתב העת The Astrophysical Journal – 2015 הוא מציע מגוון של מבני ענק היפותטיים, שמדענים מתחום חיפוש החיים התבוניים הזרים, כמו גם חובבי מדע בדיוני, מדברים עליהם כבר שנים. אחד מהמוכרים שבמבנים האלו, שמצית כבר עשרות שנים את דמיונם של רבים, נקרא "כדור דייסון". מדובר בכדור ענק, אטום או מרושת, שנבנה על ידי חיים תבוניים מסביב לשמש שלהם ומקיף אותה (כן, מקיף את השמש), כך שבעזרת קולטים סולריים למשל הוא מסייע לאלו שבנו אותו לנצל חלקים משמעותיים מהאנרגיה שמפיקה אותה שמש. "כדור דייסון היא רעיון אחד, אבל יכולים להיות המון סוגים של מבנים שיחסמו את האור מהשמש".

אני חושב שחייבת להיות ציוויליזציה אינטליגנטית נוספת בכל היקום הענק. לא בטוח שנצליח לפגוש אותה, אבל חשוב שנחפש

כדור דייסון כזה נשמע כמו פרויקט ענק, שדורש משאבים עצומים.


"כן, זה פרויקט אדיר. אבל אם אכן קיימות תרבויות אינטליגנטיות, הן מתקדמות הרבה יותר מאתנו וכנראה קיימות כבר המון זמן, אולי מיליוני שנים, בזמן שלנו המין האנושי יש טכנולוגיה רק במשך 6,000 שנה".

מבנה היפותטי אחר מבין הרבים שפרופ׳ רייט סוקר במאמר שלו, הוא סוג של "מגדלור". "מדובר במתקן המשדר במכוון אותות מלאכותיים מסוג כלשהו, כדי שלתרבויות אחרות בגלקסיה יהיה קל להבחין באותות האלו ולדעת על קיומה של הציוויליזציה. האסטרונום הצרפתי לוק ארנולד הציע את הרעיון הזה במאמר שפרסם ב-2005".

הדמייה של כדור דייסון היפותטי - מבנה על חייזרי ענק המקיף שמש מרוחקת | תמונה: Flickr

הדמייה של כדור דייסון היפותטי – מבנה על חייזרי ענק המקיף שמש מרוחקת | תמונה: Flickr

אז אתה למעשה מאמין שביקום העצום הזה קיימת ציוויליזציה אינטליגנטית נוספת.


"בכל היקום הענק הזה? כן, אני חושב שחייבת להיות, לא בטוח שנצליח לפגוש אותה, אבל חשוב שנחפש".

איך הרגשת בפעם הראשונה כשדיברת בפומבי על חייזרים? זה נשמע קצת כמו ׳לצאת מהארון׳ של הקהילה המדעית. 


"אני לא חושב. אנשים עוסקים בפרויקטים דומים כבר עשורים, כך שכבר קיימת ספרות שלמה בנושא. נעשתה המון עבודה של חוקרים אחרים".

איך הרעיונות שלך מתקבלים כיום בקהילה המדעית? 


"לאנשים שונים יש תגובות שונות. אני חושב שמי שקרא את המאמר שפרסמנו הבין שההצהרות שלנו זהירות ושאנחנו לא סנסציוניים".

בשלב הזה פרופ׳ רייט מנסה למתן את דבריו. "אני לא חושב שמדובר כאן בעדות לחייזרים. כולם מסכימים שהכוכב הזה מוזר מאוד ושאנחנו צריכים להבין אותו. הוא תעלומה, ובזכות תעלומות כאלה המחקר מצליח בסופו של דבר להתקדם. אבל במקרה הזה ספציפית אנחנו חייבים נתונים נוספים כדי להבין מה קורה שם".

מעקב צמוד אחר הזר המסתורי

גם פרופ׳ בויג׳יאן חושבת שחייבים נתונים נוספים, אבל כיוון שזמן המחקר של הטלסקופים האלו יקר במיוחד, היא נאלצה לפנות לעזרת הציבור הרחב. בגיוס המוני שהשיקה באתר "קיקסטרטר" והסתיים באמצע יוני השנה, היא הצליחה תוך חודש לגייס קצת יותר מ-100 אלף הדולר שרצתה. "זה יממן את המשך התצפיות באמצעות רשת טלסקופים בין לאומית שתאפשר לנו לעקוב אחרי הכוכב במשך כל שעות היממה, כי יש לנו טלסקופים מסביב לעולם. כשהשמש זורחת בהוואי למשל, נוכל לצפות בו ממקום אחר".

אם נמצא חיים תבוניים נוספים בחלל, נוכל ללמוד הרבה על עצמנו: מהיכן הגענו, מהיכן מגיעים החיים ומה המשמעות של החיים כאן

ומה את חושבת על הרעיון של מבנה על חייזרי? יכול להיות שהוא ההסבר למה שקורה שם?


"זה אמנם רעיון מעניין אבל אני חושבת שגם הוא לא כל כך טוב. כשפרופ׳ רייט הציע אותו, הסתקרנו לבדוק אותו, אבל לדעתי, כמדענים, כיוון כזה חייב תמיד להיות המפלט האחרון".

אז את מאמינה או לא מאמינה שבמקום כלשהו בחלל העצום הזה קיימות תרבויות אינטליגנטיות נוספות?


"אני מקווה שכן. זה יהיה קצת מדכא אם לא. אבל מכיוון שהיקום עצום כל כך, קשה לי להאמין שנצליח לפגוש אותם בתקופת החיים שלנו, אני ממש לא צופה שזה יקרה.

"אבל בכל מקרה, אני חושבת שהחיפוש אחרי חיים מחוץ לכדור הארץ הוא חשוב וכדאי, זה יעזור לנו להכניס דברים לפרופורציות. אם נמצא חיים כאלה, נוכל ללמוד הרבה על עצמנו – מהיכן הגענו, מהיכן מגיעים החיים ומה משמעותם של החיים כאן. אני חושבת שזאת אחת השאלות הגדולות שיש – האם אנחנו לבד?"

איך הגיבה הקהילה המדעית לרעיונות המבנים החייזריים? 


"זה ללא ספק דבר שמאוד הטריד אותי. כשכתבנו את המאמר לא רציתי לערב את נושא החייזרים כי חששתי שזה יפגע בקריירה שלי. אבל העניינים התגלגלו בדרך מפתיעה, ואני חושבת שהקהילה המדעית קיבלה את זה טוב מאוד, אולי מכיוון שטיפלנו בזה בדרך הנכונה".

כשראשי הערים ישלטו בעולם

$
0
0
מפה: Fotolia

מפה: Fotolia

"אם ניתן יותר כוח לערים הן יוכלו לפתור בעיות שמדינות לא יכולות. קחי לדוגמה את אוקראינה ורוסיה – קשה לפתור את הקונפליקט כשנותנים לפוטין לנהל משא ומתן מול פוליטיקאי אוקראיני. אבל מה היה קורה אם היית מבקשת משני ראשי ערים לנהל משא ומתן זה עם זה ולחשוב איך לעבוד יחד? כשראשי ערים מדברים ביניהם הם יותר יעילים".

לפרופ׳ בנג׳מין ברבר, תיאורטיקן פוליטי, מומחה לדמוקרטיה ומחבר רבי מכר, יש חזון מעניין. הוא טוען שבמקום להמשיך במה שנתפסת בעיניו כשיטה כושלת, שבה מדינות מנסות אבל לא מצליחות לפתור בעיות מורכבות שצצות בזו אחר זו ברחבי העולם, כמו הגירה מסיבית והתחממות האקלים, ניתן לראשי ערים לפתור אותן. למה? כי הם האנשים המנוסים ביותר בפתרון בעיות – הם יודעים להיות פרגמטיים וענייניים.

הערים אומרות, אנחנו פותרות את הבעיות, אנחנו מייצרות 80 אחוז מהעושר של העולם, אנחנו רוצות תפקיד חשוב יותר

"תמיד האמנתי שלחיפה ולחברון יש סיכוי גדול יותר לשתף פעולה מאשר לישראל ולרשות הפלסטינית. אני לא מדבר רק על שיתופי פעולה כלכליים, אלא גם ביטחוניים. ראש העיר של ניו יורק לדוגמה, מייקל בלומברג, כבר יצר רשת מודיעין נגד טרור שאינה תלויה רק במידע שסוכנויות הביון הממשלתיות מספקות לה, אלא מתחברת לערים אחרות בעולם ומקבלת מידע מרשתות המודיעין שלהן".

אתה מדמיין עולם שבו הערים שולטות, כמו שהיה בעבר בפירנצה, באתונה וברומא?

"אני לא אומר שהמדינות ייעלמו. אני מדבר על איזון מחדש של מערכת היחסים בין המדינות לערים. בנציבות האירופית למשל יש ועדה שאחראית על האזורים והערים באירופה. הייתי רוצה שלערי אירופה תהיה ועדה על הנציבות האירופית. יש לממשלות נטייה טבעית לחשוב שערים הן מעין ׳חברות בת׳ שנמצאות בדרגה נמוכה בהיררכיה. כי התפקיד שלהן הוא לציית.

"אבל הערים אומרות, רגע אחד. אנחנו פותרות את הבעיות, אנחנו מייצרות 80 אחוז מהעושר של העולם. כדי לתקן דברים אנחנו צריכות יותר סמכות שיפוטית. אנחנו רוצות תפקיד חשוב יותר, שוויוני ושתהיה לנו אוטונומיה".

בנג'מין ברבר, היזם של פרלמנט ראשי הערים העולמי שיתכנס לראשונה בספטמבר

בנג'מין ברבר, היזם של פרלמנט ראשי הערים העולמי שיתכנס לראשונה בספטמבר

זה כמו לתת לחתול לשמור על השמנת. בישראל ובמדינות רבות אחרות, הרשות המקומית נחשבת למערכת המסואבת במדינה. ראשי ערים לא תמיד חושבים על אינטרסים של אחרים.

"אבל זה נובע מכך ששיטת השלטון בישראל ובמדינות רבות אחרות היא היררכית – המדינה שולטת בערים. אם ראש עיר רוצה להיות אפקטיבי הוא חייב לעבוד עם המפלגות הלאומיות. אבל אם חושבים על זה, מרבית אוכלוסיית ישראל נמצאת בערים. כל האוניברסיטאות ומרכזי התרבות הם בערים. גם רוב העושר נמצא בערים. כספי המסים באים מהעיר ואז הולכים למדינה, אבל המדינה מבזבזת אותם על נשק ועל מלחמות. מצד שני האנשים שמביאים את הכסף (ראשי הערים, מ"מ) לא מקבלים ממנו מספיק בחזרה כדי לטפל בבעיות שלהם.

"כך שהכוח האמיתי נמצא בערים. אבל כשהמדינה גונבת את הכוח הזה וטוענת שהוא שלה, היא מכריחה את הערים לשחק משחק דומה. מה שאני רוצה לעשות זה להפוך את זה".

מעט תיאורטיקנים מצליחים להפוך את השקפת עולמם למציאות. אבל נראה שברבר, שנפגש וייעץ במשך תקופה לנשיא האמריקני לשעבר ביל קלינטון, עבד עם המפלגה הדמוקרטית בגרמניה ואפילו ייעץ לקדאפי בנושאי דמוקרטיה, עומד להגשים משהו מחזונו.

בספטמבר הקרוב הוא יקים את מה שהוא מכנה "פרלמנט גלובלי של ראשי ערים" מכל העולם. 100 ראשי ערים ייפגשו בו, ביניהם מישראל ומהרשות הפלסטינית, כדי לנסות לדון יחד כיצד לפתור בעיות עולמיות חשובות כמו טרור, הגירה והתחממות כדור הארץ. וגם כדי לדון בשינוי שיטת הדמוקרטיה כפי שהיא היום. "אנחנו רוצים לבחון איך הערים יכולות לתקן את הבלגן שהמדינות עשו", אומר ברבר.

מתיקון ביוב לשלום עולמי

מספרים שלפני כ-30 שנה, ראש עיריית ירושלים טדי קולק אירח במשרדו מנהיגי כמה דתות – אימאמים, רבנים וכמרים. כל אחד בתורו סיפר לראש העיר את הנרטיב שלו והסביר למה דווקא לקהילה שלו מגיעה גישה למקומות הקדושים בירושלים. כשכולם סיימו את דבריהם קולק קם ואמר: "תחסכו ממני את הסיפורים שלכם, ואני אתקן את הביובים שלכם".

"זאת שורה נפלאה", אומר ברבר, שכתב על הסיפור על קולק בספרו "אם ראשי ערים היו שולטים בעולם" (2013). "כראש עיר אתה אומר לעצמך שאתה לא יכול לפתור את השאלות הנרטיביות ההיסטוריות הגדולות, את השאלות הדתיות, או את אלו הקשורות לאידיאולוגיה. אבל אתה יכול לגרום לאוטובוסים לנסוע, אתה יכול לתקן את הביוב ואתה יכול להפוך את ירושלים לעיר אפקטיבית עבור כולנו, לכל האנשים מכל הדתות".

אנחנו מנסים לפתור את הבעיות הגלובליות של המאה ה-21, עם שיטות מהמאה ה-17

איך מתיקון ביוב הסקת שהפתרון הוא לתת לראשי הערים יותר סמכויות?


"הדבר הראשון שצריך להבין הוא שמדינות הלאום לא מתפקדות כמו שצריך, ושאנחנו מנסים לפתור את הבעיות הגלובליות של המאה ה-21, עם שיטות מהמאה ה-17". ברבר מסביר שלפני 400 שנה נמצאה צורת שלטון חדשה שהתחילה באירופה והתפשטה לכל רחבי העולם: מדינות הלאום. לפני זה היו אימפריות וערי מדינות.

"המדינות קמו במאות ה-16 עד ה-18 כדי ליצור סוג של ממשלה שתאפשר לנבחרי ציבור לטפל בכל הבעיות שיש לאנשים בתוך גבולות מסוימים", הוא מסביר. "כך נוצר הלאום הצרפתי, האנגלי, הגרמני, הדני, המקסיקני והיפני. הממשלות בארצות האלו יכלו בקלות לטפל בבעיות כלכליות, באבטלה, במחלות, בבריאות הציבורית, בתחבורה וכמעט בכל הדברים שאיתם האנשים מתמודדים.

ניר ברקת. האם גם ראשי ערים ישראלים יצטרפו לפרלמנט ראשי הערים? | תמונה:U.S. Embassy Tel Aviv/Flickr

ניר ברקת. האם גם ראשי ערים ישראלים יצטרפו לפרלמנט ראשי הערים? | תמונה:U.S. Embassy Tel Aviv/Flickr

"המדינות גם איחדו את האנשים באמצעות היסטוריה משותפת, דת משותפת וגזע משותף. כך התבססה הלאומנות, המונו תרבות – תרבות אחת שיש לה לאום. במשך 400 שנה זה עבד די טוב. הייתה כלכלה צרפתית, תחבורה צרפתית, חינוך צרפתי, ביטחון צרפתי, הכול קרה בתוך צרפת. ואותו הדבר קרה במדינות אחרות. רוב בעיות העולם התחלקו בתוך הגבולות.

"אבל בעולם המודרני, מאז מלחמת העולם הראשונה ובמיוחד מאז מלחמת העולם השנייה, החלה להיווצר בעולם תלות הדדית. כל הבעיות שאיתן אנחנו מתמודדים הפכו לגלובליות. אין התחממות בניו יורק, או התחממות בתל אביב, יש התחממות גלובלית. אין יותר מחלות סיניות או אפריקאיות, הן מופצות בכל העולם. קרטלי הסמים הם גלובליים וארגוני הטרור לא רק באים מתימן או מאפגניסטן, הם הפכו לגלובליים. אנחנו חיים בהדרגה בעולם בלי גבולות, אבל עדיין משתמשים בשיטה מלפני 400 שנה. זה פשוט לא עובד".

אבל גם בתוך השיטה הנוכחית אפשר לפתור בעיות. מדינות העולם מנהלות ביניהן קשרים רבים, הן נפגשות לדון על בעיות האקלים והטרור ויש ועדות שהוקמו לכך. זה לא אומר שזה לא עובד, אלא שהבעיות הפכו לסבוכות יותר. 


"קחי לדוגמה את עניין ההתחממות הגלובלית, במשך 20 שנה מנהיגים נפגשים ושום דבר לא קורה. המצב מתדרדר בינתיים והמדינות לא מצליחות למצוא מספיק דרכים לשתף פעולה. אנחנו רואים גם איך קשה להם לפתור בעיות הקשורות בכלכלה הגלובלית. המדינות לא יכולות לשלוט על מקומות העבודה ועל ההון שנע מסביב לעולם, כי הדברים האלה זזים כאילו שאין גבולות.

"אז שאלתי את עצמי האם יש היום בעולם ישויות פוליטיות שהן כן אפקטיביות בפתרון בעיות. ערים היו התשובה. הערים הן פרגמטיות, לא אידאולוגיות, הן פותרות בעיות. הן גם הרבה יותר רב-תרבותיות מהמדינות. פריז יותר רב-גונית מצרפת, ניו יורק יותר רב-גונית מארה"ב, דמשק יותר מגוונת מסוריה, קהיר ממצרים, טוקיו מיפן וכו׳. ערים תמיד היו מקום מעבר שמשתנה, מקום מסחר שאנשים באים והולכים אליו. לאום לא יכול להגדיר את תושבי העיר וזה דבר טוב, כי זה קרוב הרבה יותר למציאות הרב-תרבותית שבה אנחנו חיים. מציאות שבה יש אנשים שונים. השורה התחתונה היא שערים יכולות לתפקד באופן יעיל היכן שהמדינות אינן יכולות.

"הבעיה הבסיסית היא בשיטה הדמוקרטית, שבה מדינות עם גבולות וחומות כבר לא יכולות לטפל בעולם ללא גבולות".

לפעמים גבולות הם מה שנחוץ לביטחון שלך. 


"את רואה היום אנשים שרוצים לשים גבולות, כמו דונלד טראמפ שאומר: ׳בואו נבנה חומה בגבול מקסיקו׳, כאילו שהחומה הזאת תטפל בעובדה שכבר יש בארה"ב 12 מיליון מקסיקנים בלי אישורי עבודה. ולמקסיקו יש מיליון גואטמלים בלי אישורי עבודה. באירופה רואים שהרבה מהמהגרים שמגיעים מהמזרח התיכון ומאפריקה מגיעים בלי ויזות, הם פשוט שם. הם חוצים את הגבולות. דונלד טראפ, המפלגה הקיצונית באוסטריה או מרי לה פן בצרפת, מנסים לחזור אחורה – לשים חומות וליצור צרפת בשביל הצרפתים".

לנו גם יש חומות. 


"אבל זה לא עובד, לא אצלכם ולא בשום מקום אחר. כשאנשים מפחדים הם רוצים ללכת לאחור, לעולם של גבולות ומדינות נפרדות. חומה על גבול מקסיקו לא תעצור את המעבר, ולא תטפל ב-12 מיליון מקסיקנים שכבר נמצאים בארה"ב. כשזה לא יעבוד יצטרכו לשים חומה בגבול עם קנדה, ואז חומה באוקיינוס האטלנטי ובאוקיינוס השקט. וגם אז, מחלות, מטוסים, כלכלה ופרנסה ייצרו מצב שהחומות לא משנות שום דבר".

החומה או הגדרות שבונים בישראל מצליחות להפחית בשיעור ניכר את ניסיונות הפיגועים ומסייעים לשמור על ביטחון המדינה. 


"אבל אז הם חופרים תעלות כדי לעבור מתחת. אתה בונה חומה והם באים דרך הים, אתה בונה חומה וערבים מוסלמים שגרים בתוך ישראל הופכים לכלי טרור. מצד שני אני לא נאיבי, ואני יודע שעד שהנושא ייפתר ישראל זקוקה לחומה כדי להגן על עצמה.

"בנוסף, יש כאן סיטואציה רחבה יותר, שבה רוב הפלסטינים שנכנסים לישראל לא באים לעשות טרור, הם באים לחפש עבודה. מציאות דומה קיימת במקומות רבים אחרים בעולם. זו מציאות של תלות הדדית. אנשים נוסעים ממקום למקום. יש 60 מיליון אנשים בעולם שנקראים ׳אנשים ניידים׳. האם חומות יעבדו בטווח הארוך?

"אז אם נחזור למה שדיברנו עליו, גם בישראל יש שיטה היררכית של שליטה מלמעלה למטה, שבה המדינה שולטת, אבל קשה לה להודות שהיא כבר לא יכולה לפתור את הבעיות ולעשות מה שעשתה בעבר. אני חושב שאם נחזור לשיטת ׳מלמטה למעלה׳ נחיה בעולם יותר דמוקרטי יותר, סובלני יותר ושליו יותר. האם זה יצור גן עדן? כמובן שלא. אנחנו בני אדם, עדיין תהיה שחיתות. אבל האם העולם ישתפר? אני מאמין שכן".

מתאימים את השטיחים לסגנון העיצוב

$
0
0

tibat_501-19_hight_re

ההחלטה על השטיח המתאים ביותר לאחד מחדרי בית שלכם היא בדרך כלל החלטה לא פשוטה בכלל, אתם נכנסים לאולם תצוגה עטור שטיחים במגוון של סגנונות, חומרים טקסטורות וצבעים, ועכשיו, בלי שום הכנה מראש, אתם צריכים לעצום עיניים ולהתחיל לדמיין כיצד יראה הבית שלכם עם שטיח כזה או אחר. גם לאלו מבנינו שזכו בדמיון מפותח מדובר במשימה קשה.

petch_wide_f_re

magnificentבנוסף לכך, בניגוד לתחומים אחרים שקשורים לעיצוב הבית, בתחום השטיחים אין טרנד אחד ברור, אלא להיפך, כמעט כל סגנון או חומר נחשב לרלוונטי כל עוד הוא מתכתב עם הסגנון העיצובי שקיים בחדר בפרט ובבית בכלל.

בניגוד לעבר, שטיחים נמכרים כיום בכמויות גדולות בכל חודשי השנה, אפילו בחודשי הקיץ החמים, שכן האוכלוסייה מבינה את חשיבותם בעיצוב הבית.

hermes_202-90final

אם בעבר הציגו אמנות על קירות הבית, רשת 'כרמל פלור דיזיין' מוכיחה שגם רצפת הבית יכולה להתהדר בה.

מעצבי כרמל מחדשים מדי שנה את הקולקציות על-פי הטרנד העכשווי בהשראת המגמות המובילות בעולם.

הרשת הישראלית הבינלאומית מכתיבה את האופנה בתחום השטיחים בארץ ובעולם ומובילה את הענף בישראל. היא מתמחה באומנות העיצוב של מרבדים מודרניים וידועה ביכולתה לבצע עבודות איכותיות, בעיצובים מפתיעים. בעולם נחשבת כרמל לחברת בוטיק איכותית המציגה חדשנות טכנולוגית בפיתוח השטיחים וחדשנות אופנתית בעיצובים מיוחדים.

himalaya_304-60re

מבחר מוצריה משווקים לחמישים מדינות וביניהן: יפן, סין, קוריאה, אוסטרליה ,דרום אפריקה, ארצות הברית, קנדה, אנגליה, ספרד, פורטוגל , איטליה פולין, רוסיה דנמרק ועוד.

השטיח הוא אלמנט בלתי נפרד מעולם אפנת הבית, משתלב בכל חלל, מעניק צבע ועניין, יוצר תחושה חמה ואינטימית, מעניק מדרך נעים וסוגר את העיצוב.

מעצבים לא יוותרו מעולם על השימוש בשטיח, העיצוב לא יהיה מושלם בלעדיו לדבריהם.

החיבור של הרצפה עם שאר האלמנטים בחלל החדר, מעניקים שדרוג מדהים לאזור אותו רוצים לעצב.

  • השטיח מאפשר לתחום ולהגדיר חלל בצורה מושלמת.
  • השימוש בשטיח מקנה אווירה חמימה ומשרה נינוחות והרגשה ביתית.
  • ניתן להתאים שטיח לכל שפה וסגנון עיצובי.
  • השטיח הוא כמו 'תכשיט' ייחודי המעניק סגנון ואמירה עיצובית.

urban prestige

כמו בעולם האפנה, שימוש בטכנולוגיה מתקדמת בתעשיית השטיחים ושימוש בסיבים איכותיים מאפשרים כיום ייצור שטיחים אשר קלים לניקיון ותחזוקה.

שימוש בסיבים איכותיים וצביעה ברמה גבוהה, הופכים את השטיח למוצר איכותי השומר על מראהו לאורך זמן. השטיחים המיוצרים כיום נעים בקשת רחבה של סגנונות ואינם נחלתם של עשירים בלבד.

carmellogo

למידע על הסניף הקרוב לביתך:
www.carmelfloor.co.il  |  03-9081929

מעצבים
 לראש השנה

$
0
0

ראש השנה בעיני אינו סתם New Year’s Eve, אלא יום מיוחד עם אנרגיות סגוליות, שמזמין את כל השפע שיזרום אלינו בשנה הקרובה, והוא גם הזדמנות נפלאה לרכוש לעצמי בגד מעניין שמסתנכרן עם השנה החדשה והטמפרטורות היורדות.

ניצן קיש

מתוך קולקציה של ניצן קיש | צילום: ניצן יוגב

מתוך קולקציה של ניצן קיש | צילום: ניצן יוגב

ניצן קיש סיפרה בעבר לאפוק טיימס על קולקציית התכשיטים המיוחדת שלה, שמכילה אלמנטים להגנה עצמית, המבוססים על תנועות טבעיות של נשים שמפעילות את מנגנון ההגנה.

לתכשיטים שמיוצרים במדפסת תלת-ממד יש טאצ׳ עתידני, מודרני קשוח, המשחק על הגבול של הנשי והרך. היכולת לצבוע אותם במגוון צבעים כמו כחול וורוד מעניקה להם רכות מסוימת וחיות, שמפיגים מעט את הנוקשות האורבנית.

במהלך השנה האחרונה קיש הקימה את מותג התכשיטים שלה Miz.NK , ובחודשים האחרונים היא עוברת לשלב חדש בייצור התכשיטים. ״הבנתי שהתכשיטים שאני עושה מעלים את נושא ההגנה העצמית של נשים לשיח הציבורי״, היא מספרת. בימים אלו היא מחפשת פתרון כיצד להפוך את התכשיטים לאובייקט המשדר סימני מצוקה מידיים, ולא כמה דקות אחרי האירוע. הפתרון: להפוך את התכשיטים ל״חכמים״ – כאלה שיודעים לשדר לסביבה הפיזית על מצוקה בזמן אמת. הצ׳יפ בתכשיטים יידע לזהות את המצוקה על פי מדדים מדויקים, כמו למשל שעון חכם, וישדר את המצוקה לאפליקציה.

מתוך קולקציה של ניצן קיש | צילום: ניתן קיש

מתוך קולקציה של ניצן קיש | צילום: ניתן קיש

NUMA של דנה מליק

מתוך קולקציה של דנה מליק

מתוך קולקציה של דנה מליק

דנה מליק מעצבת כבר שנים לקהל הישראלי. את השראתה היא שואבת מבחירת הבדים המעניינת. במקום רעיון או מוטיב המאגד תחתיו את הקולקציה, ההשראה מגיעה מהטקסטיל עצמו, שמכתיב גזרה וסגנון. ״אני מתחילה מהבד״, היא מסבירה, ״והוא אומר לי מה הוא רוצה להיות״.

מליק בוחרת שלא להתרכז במענה לצורך של רבות למזער את עצמן. במקום זה היא בוחרת בגזרות, בצבעים ובהדפסים שעושים עבודה מצוינת בהדגשת חוש ההומור או בחשיפת תכונות נאצלות כמו אומץ וחוכמה. כך מוצאים בעיצובים שלה הרבה הומור וקלילות, בין אם בבדים צבעונים או בפרינט של ברווזים או חיתוך של לב בשמלה.

מתוך קולקציה של דנה מליק

מתוך קולקציה של דנה מליק

אך הכיוון החדש והבלתי צפוי ביותר של מליק הוא עיצוב בגדי ים סקסיים וצבעוניים. הליין שלה כולל בגדי ים שלמים ובשני חלקים, שנותנים תמיכה טובה לחזה ומכסים אזורים שהיא רואה כרגישים אצל נשים במידות גדולות.

הבדים חלקים או בהדפסים שובבים ומצחיקים; למשל, בגד ים עם הדפס לווייתנים או בננות. כל אלה הם חלק מההומור והקריצה של המעצבת. אם בעבר נשים מלאות שמעו בים הערות כמו ״לווייתן שעולה מן המים״, בגד ים עם הדפסי לווייתניים הוא כעת תגובה הולמת.

מליק סיפרה שבשנה הבאה היא תעצב קולקציה המושפעת מסדרות טלוויזיה קלאסיות ומסרטים.

(NUMA – אבן גבירול 169 תל אביב)

ONCHIQ של המעצבת לירון הורוביץ

מתוך קולקציה של לירון הורוביץ | צילום: טל צבר, דוגמנית: טל שביט

מתוך קולקציה של לירון הורוביץ | צילום: טל צבר, דוגמנית: טל שביט

מותג חדש שיצא לאוויר העולם בסוף אפריל השנה. קולקציית הביכורים של המותג החדש היא אסופת בגדים מדויקת ועכשווית המסמנת כיוון חדש, רענן ונכון. העיצוב שלה הוא אורבני מינימליסטי, שמשלב בתוכו מידה רבה של תחכום שמאפשר לקהל המבוגר יותר להתחבר לרוח הבועטת של המותג. הקולקציה היא מונו-כרומטית שלא מחוברת לטרנדים, אלא למגע האישי של המעצבת, עם גזרות נקיות מאוד אך דרמטיות, ולכן על זמניות.

אפשר למצוא בה שמלות וחולצות מפאנלים גיאומטרים שיוצרים מרקם חדש, שמלות לגברות אלגנטיות שמגיעות עד הברך, עם חיתוכי אלכסון אדג׳יים, כאשר בתוצאה הסופית מתקבלים הרבה פריטים שנשענים על קלאסיקות נצחיות, אבל זוכים למבט אחר, אורבני יותר ועכשוי יותר.

הורוביץ מעצבת מתוך ראיה כי גם שחור הוא ״צבעוני״, ובגד שעשוי נכון משמש בסיס שאליו הלובש יוצק את התוכן.

התגליות החדשות של ממציא תורת השכנוע

$
0
0
צילום: באדיבות ד״ר רוברט סיאלדיני

צילום: באדיבות ד״ר רוברט סיאלדיני

בגלגול הקודם שלו פרופ' רוברט סיאלדיני (Cialdini) היה סוג של סוכן חשאי. הוא הסתנן לכיתות לימוד, השתלמויות וכנסים של שורה רחבה של בעלי מקצוע שמקדישים את זמנם לשכנע אותנו להסכים להצעות המפתות שהם מציעים לנו. הוא הקליט את השיעורים שניתנו למנהלי שיווק, לסוכני מכירות, למומחים ליחסי ציבור ולמגייסי עובדים לתאגידים. הוא רצה לחשוף מהן טכניקות השכנוע הטובות ביותר שתמיד עובדות.

להפתעתו הוא גילה שכמעט תמיד אמרו למשתתפים שלכל מקצוע יש את דרכי השכנוע המיוחדות שלו. שכנוע בתחום הפרסום עובד אחרת מאשר בשיווק, ואחרת בגיוס תרומות ואחרת ביחסי ציבור, ואחרת בגיוס עובדים.

יותר מכך, אפילו באותו מקצוע, כך טענו, יש הבדלים: מכירת משאיות שונה ממכירת מכוניות, מכירות באינטרנט שונות ממכירות בחנויות, מכירות ליחידים שונות ממכירות לעסקים וכו' השאלה שהטרידה אותו הייתה: למה מתמקדים רק בהבדלים, אולי יש גם עקרונות שכנוע שמשותפים לכולם? אם אכן יש עקרונות כאלה, שנמצאים בבסיס של כל שכנוע יעיל, שאפשר ללמוד וללמד אותם, הרי שפרטי ההבדלים בין המקצועות השונים יהיו הרבה פחות חשובים.

חברות שישתמשו בטכניקות השפעה בצורה לא אתית, יסבלו מהפסדים שאף פעם לא יצליחו לכסות

סיאלדיני החליט לאסוף את כל טכניקות ושיטות השכנוע היעילות ביותר שבהן השתמשו במקצועות השונים, ולבדוק האם יש קווי דמיון ביניהם. לאחר שניפה את כל מה שחופף ודומה, הוא הצליח לצמצם את כל אין-ספור הטכניקות לשישה עקרונות בלבד, שלדעתו הם אוניברסליים כמעט, עובדים לאורך כל הדרך אצל כולם בכל המקצועות: הדדיות, חיבה, הוכחה חברתית, סמכות, נדירות ועקביות.

את ששת העקרונות הוא פרסם לפני יותר מ-30 שנה בספרו ״השפעה: הפסיכולוגיה של השכנוע״ (Influence 1984). הוא לא יכול היה לדמיין שהספר הזה, שאמור היה למעשה לסייע לצרכנים לגלות מתי ואיך מנסים לעבוד עליהם בדרכים לא אתיות, יהפוך תוך זמן קצר לרב מכר, יצא בכמה מהדורות, יימכר ביותר משלושה מיליון עותקים ויתורגם ל-30 שפות.

סיאלדיני נחשב כיום למומחה הגדול ביותר בתחום השכנוע וההשפעה, והחברה שהקים, Influence At Work, מספקת ייעוץ לארגונים כמו גוגל, מיקרוסופט, סיסקו, יב״ם, קוקה קולה, אוניברסיטת הארוורד ומשרד המשפטים האמריקני.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

אז אחרי שלושה עשורים, כשפרופ' סיאלדיני החליט סוף סוף לכתוב ספר חדש, Pre-Suation, הסתקרנתי מיד לקרוא אותו. לא הייתה לי אפילו סבלנות לחכות לחודש הבא, כשהוא יתפרסם, וביקשתי עותק מוקדם.

״למה לקח לך כל כך הרבה זמן לכתוב ספר חדש?״ אני שואלת אותו בראיון טלפוני למשרדו באוניברסיטת אריזונה, ארה״ב.

״האמת היא שלא היה לי רעיון מספיק גדול שיכל להתחרות בספר 'השפעה'״, הוא אומר לי, ״ולא רציתי לשתול שיחים קטנים מסביב לעץ הגדול ש'השפעה' הפך להיות. רציתי לחכות עד שיהיו לי מספיק זרעים בשביל עץ נוסף״.

סיאלדיני מספר שאת הזרעים וההשראה לספרו החדש הוא קיבל משני מקורות, ושניהם הפתיעו אותו. האחד היה לאחר שספרו הראשון התפרסם, רק מעט ארגוני צרכנים התקשרו אליו כדי לקבל ייעוץ ואינפורמציה נוספים כיצד להגן על צרכנים מפני דרכי שכנוע לא אתיות. לעומת זאת הטלפון שלו לא הפסיק לצלצל עם בקשות משני סוגים: מנציגי תאגידים שביקשו ממנו לתת הרצאות לחברות שלהם, ומאנשים פרטיים שביקשו עצות כיצד להשפיע יותר ביעילות על עמיתים בעבודה, חברים, שכנים ובני משפחה. הוא הבין שיותר מאשר לגלות איך עובדים עליהם, אנשים רוצים בטירוף לדעת איך להיות בעצמם משכנעים יותר יעילים.

המקור השני היה מחקרים חדשים שלא התאימו למודל הרגיל של השפעה. ״לפי המודל הדומיננטי, אם אתה רוצה לשכנע מישהו, למשל לקנות מוצר מסוים, אתה חייב לשנות את הדעות או האמונות או החוויה של האדם, כך שירצה לקנות את המוצר. אבל מחקרים חדשים הראו שלמרות שיש הרבה ראיות לכך שהמודל הדומיננטי עובד, יש מודל אחר שגם עובד מצוין. ולפי המודל החדש אפשר לשנות התנהגות של אנשים מבלי לשנות את האמונות או העמדות או החוויות שלהם. למעשה לא צריך לשנות שום דבר אצל האדם שרוצים לשכנע, מלבד את המחשבה, הרעיון או האסוציאציה שקופצים לו בראש, רגע לפני שהוא עושה את ההחלטה, כלומר לתזמון יש חשיבות קריטית״.

סיאלדיני מוסיף הסתייגות חשובה – גם במודל הישן וגם בחדש הוא מדבר על הסתברויות גבוהות יותר לשכנוע, כי ״כל מי שמדבר על ודאויות בנוגע להתנהגויות של בני אדם, הוא פשוט מצחיק״.

יין צרפתי או גרמני?

האם אפשר לשכנע מבקרים בחנות אינטרנטית לתת יותר משקל לשיקולי נוחיות על פני שיקולי מחיר? למשל להעדיף ספות יותר נוחות, ויותר יקרות, על פני ספות יותר זולות? סיאלדיני מספר על מחקר שבו חוקרים שמו על המסך של דף הנחיתה באתר החנות, טפט של עננים צמריריים, קלילים, מרחפים. כאשר המבקרים באתר נשאלו מה הם מחפשים בספות, הם ייחסו חשיבות רבה יותר לנוחיות, וחיפשו באתר אינפורמציה נוספת על איפיוני נוחיות של הספות באתר, ובעיקר נטו בסבירות גבוהה יותר לציין ספות יותר נוחות, ויותר יקרות, כבחירה מועדפת.

תמונה: Fotolia

תמונה: Fotolia

בקבוצת הביקורת, לעומת זאת, על הטפט בדף הנחיתה היו מטבעות במקום עננים. תשומת הלב של המבקרים בקבוצה הזו נמשכה יותר לשיקולי מחיר ובסופו של דבר הם העדיפו ספות יותר זולות.

זה נשמע כמו פרסום סמוי שמעורר הרבה מחלוקת.


״זה לא סמוי. אנשים ראו את האיורים על הטפט, לפני שהם ראו את התוכן של האתר, והמחשבה שלהם 'התיישרה' לפי מה שמשך את תשומת ליבם, והם פעלו לפי זה״.

אבל בכל זאת זה עובד על תת המודע.


״זה ברובו תת מודע. במחקר הזה אנשים סירבו להאמין שהם הושפעו על ידי העננים או על ידי המטבעות שראו על הטפט״.

במחקר אחר, השמיעו בחנות יינות שיר בצרפתית, לפני שאנשים ביצעו את הקנייה. כך התברר שהם נטו יותר לקנות יינות צרפתיים, וכאשר היה ברקע שיר בגרמנית, אנשים נטו יותר לקנות יינות גרמניים.

״לאן שתשומת הלב שלנו נמשכת, זה הדבר שהופך לבולט במוח שלנו, ולדבר הזה נייחס יותר חשיבות ונתנהג לפי זה״, מסביר סיאלדיני. ״זה דומה לרעש ששומעים פתאום בחשכה, או לעשן באולם קולנוע, או המנכ״ל שקם לדבר״.

אולי התקשורת לא כל כך מצליחה בדרך כלל לומר לאנשים מה לחשוב, אבל היא מצליחה בצורה מדהימה לומר לאנשים על מה לחשוב

אולי להורים קל להבין את זה באופן אינטואיטיבי כאשר הם מושכים את תשומת הלב של פעוט צורח לצרור מפתחות. גם בן גוריון ידע את זה כאשר, לפי האגדה, בכל פעם שדיון בכנסת לא מצא חן בעיניו הוא היה צועק ״אלטלנה״, וכולם היו עוברים מיד לוויכוח לוהט על אחד הנושאים הכי כאובים באותה תקופה.

אבל אולי יותר חשוב מאלו, הוא איך דיווחים בתקשורת משפיעים לאן תלך תשומת הלב שלנו ולאיזה נושאים נייחס חשיבות. כפי שכתב ברנרד כהן, חוקר במדעי המדינה: ״אולי כלי התקשורת לא כל כך מצליחים בדרך כלל לומר לאנשים מה לחשוב, אבל הם מצליחים בצורה מדהימה לומר לאנשים על מה לחשוב״.

סיאלדיני טוען שלפי התיאוריה הזו, למפלגה שתהיה עמדה משכנעת יותר בעניינים שבכותרות, יהיה גם סיכוי רב יותר לזכות בבחירות. ומה קורה אם לכלי התקשורת יש מסיבות שונות אג'נדה מסוימת, מה כן ומה לא לשים בכותרות?

חייל אמריקני במלחמה בעיראק. השיח הציבורי בארה"ב התמקד ב"איך" של המלחמה והוסט מה"למה" יצאו למלחמה | תמונה:Abdelhak Senna_AFP_Getty Images

חייל אמריקני במלחמה בעיראק. השיח הציבורי בארה"ב התמקד ב"איך" של המלחמה והוסט מה"למה" יצאו למלחמה | תמונה:Abdelhak Senna_AFP_Getty Images

דוגמה אחת כזאת מביא סיאלדיני בספרו מתקופת מלחמת עיראק ב-2003. לאחר שכוחות הקואליציה בהובלת ארה״ב הצליחו להפיל את המשטר העיראקי, והתברר שלסדאם חוסיין אין נשק להשמדה המונית, ממשל בוש עמד בפני ביקורת קשה. בניסיון לאזן את הביקורת עם סיפורים על הצלחות בקרב, התקבלה החלטה להקים את ״התכנית של עיתונאים 'משובצים'״. במסגרת התכנית נשלחו כ-600 עיתונאים מרשתות תקשורת גדולות בארה״ב וממדינות אחרות, ללוות את החיילים בחיי היום-יום שלהם – לאכול ולישון איתם בבסיסים, וללוות אותם בתוך הקרבות.

זו הייתה הזדמנות פז שלא ניתנה לעיתונאים בעבר, לא בתקופת מלחמת המפרץ ב-1991 ולא בפעולות הצבאיות באפגניסטן. אחת התוצאות הלא מכוונות של התכנית הזו, לפי סיאלדיני, הייתה שהתקשורת הוצפה בכותרות ראשיות עם סיפורים מרגשים ונוגעים ללב על חיילים בחזית, שידוע שקוראים נמשכים אליהם במיוחד. וכך השיח הציבורי, לפחות באותה תקופה, התמקד ב״איך״ של המלחמה, והוסט לגמרי מה״למה ומדוע״ בכלל יצאו אליה.

כוחו של הלינק

דמיינו שאתם יועצים פוליטיים למועמד לראשות עיר שאחת הבעיות הקשות בה היא עלייה חדה בפשיעה. המועמד ידוע בעמדותיו הבלתי מתפשרות בנושא: אפס סובלנות, לתפוס, להעמיד לדין ולכלוא פורעי חוק. הוא מבקש שתייעצו לו כיצד לשכנע את הבוחרים שעמדותיו אכן יפתרו את הבעיה. העצה שתתנו קשורה לתוצאות סקר שערכו חוקרים בסטנפורד על כוחן של מילים או מטאפורות.

כפי שכותב סיאלדיני בספרו, העצה למועמד תהיה: ״בכל כנס בחירות, דיון בנושא או הצהרה לתקשורת, דבר על העלייה בפשיעה כחיית פרא שמשתוללת בעיר. למה? כי חיית פרא משתוללת צריך לתפוס ולכלוא. במוחם של המאזינים תיווצר אסוציאציה בין טיפול בחיית הפרא המשתוללת לטיפול בפורעי החוק שמשתוללים.

אם לעומת זאת, גישתו של המועמד היא שיש לטפל בגורמים החברתיים של הפשע, כמו עוני או אבטלה, העצה שתתנו לו, כדי לשכנע את הבוחרים בעמדותיו, תהיה לדבר על הפשע כווירוס שמתפשט ומדביק את כולם. כדי לטפל בווירוס צריך לסלק את הגורמים הראשוניים שמאפשרים לו לחיות ולהתפשט, כלומר לטפל באותם גורמים חברתיים שלדעת המועמד הם אלה שגרמו לעלייה בפשיעה.

לפי סיאלדיני, למפלגה שתהיה עמדה משכנעת יותר לגבי העניינים שבכותרות יהיה סיכוי רב יותר לזכות בבחירות | תמונה: Ze'ev Barkan_Flickr

לפי סיאלדיני, למפלגה שתהיה עמדה משכנעת יותר לגבי העניינים שבכותרות יהיה סיכוי רב יותר לזכות בבחירות | תמונה: Ze'ev Barkan_Flickr

מאותה סיבה, מסביר סיאלדיני, מלמדים סוחרי מכוניות לא לומר ״מכונית משומשת״ שמעלה אסוציאציות של בלאי ושחיקה, אלא ״מכונית מבעלות קודמת״, וצוותי תעופה במקומות מסוימים מלמדים לא לומר ״היעד הסופי״ שמעלה אסוציאציה של מוות. במקום זאת הם אומרים רק ״הגעתם ליעד״, ובמקום ״טרמינל״, הם אומרים במידת האפשר ״שער״.

עולם האסוציאציות עובד לא רק לגבי מילים, כותב סיאלדיני. למשל המושג ״כבד״ קשור באופן מטאפורי למושגים כמו רציני או חשוב, ואכן במחקרים מצאו שאנשים שקראו דוחות או קורות חיים או הצעות למיזמים שהיו מחוברים ללוח כתיבה כבד, ייחסו להם יותר חשיבות ורצינות מאשר אלו שקראו אותם כאשר הם היו מחוברים ללוח כתיבה קל.

״המחקרים האלה צריכים לעורר את יצרני הספרים האלקטרוניים, שמחפשים דרכים לעשות אותם יותר ויותר קלים״, כותב סיאלדיני. ״אולי אנשים יתייחסו למה שהם קוראים במכשירים האלה כפחות חשובים ורציניים או עמוקים מבחינה אינטלקטואלית״.

אסוציאציות אחרות קשורות לדימויים ויזואליים: במחקר שנערך, קבוצה אחת של מגייסי תרומות לאוניברסיטה קיבלה את התדרוך על דף רגיל. אבל קבוצה אחרת קיבלה אותו כאשר על אותו דף הייתה גם תמונה של אצן שזוכה במירוץ. בסיומה של משמרת בת שלוש שעות, הקבוצה עם תמונת האצן גייסה כ-60 אחוז יותר כספים.

סיאלדיני. "לא צריך לשנות שום דבר אצל האדם שרוצים לשכנע, מלבד את המחשבה, הרעיון או האסוציאציה שקופצים לו בראש, רגע לפני שהוא עושה את ההחלטה" | צילום: באדיבות ד״ר רוברט סיאלדיני

סיאלדיני. "לא צריך לשנות שום דבר אצל האדם שרוצים לשכנע, מלבד את המחשבה, הרעיון או האסוציאציה שקופצים לו בראש, רגע לפני שהוא עושה את ההחלטה" | צילום: באדיבות ד״ר רוברט סיאלדיני

אבל מה שמביא את מטען האסוציאציות החיוביות הרב ביותר, לרוב האנשים, הוא כל מה שקשור לאנחנו עצמנו, מה שמכנים בעגה המקצועית ״אגואיזם סמוי״.

לפעמים הקשר הוא טריוויאלי אבל יכול לשמש כקרש קפיצה להצלחה בשכנוע. כך אנשים נוטים יותר לשתף פעולה אם מתברר שהאדם שעומד מולם נולד באותו תאריך או גר באותה עיר או שיש לו אותו שם. יותר מכך, האגואיזם הסמוי עובד לא רק לגבי אנשים, אלא גם לגבי מוצרים: מצאו שאנשים מעדיפים קרקרים, שוקולד ותה, כשבשם המוצר יש אותיות הדומות לשמות שלהם עצמם. סניף חברת קוקה קולה באנגליה השתמש במידע הזה כאשר בקיץ 2013 כתב על 100 מיליון בקבוקים את אחד השמות הנפוצים ביותר בבריטניה.

מוזרות אחרת של המוח שלנו שמשפיעה על ההחלטות שנעשה, קשורה במספרים, כפי שסיאלדיני מספר בספרו: ״במחקרים מצאו שאנשים היו מוכנים לשלם יותר עבור ארוחה כאשר שם המסעדה היה 'סטודיו 97', לעומת מסעדה ששמה היה 'סטודיו 17', וצופים העריכו שביצועיו של אתלט יהיו גבוהים יותר כאשר המספר על חולצתו היה גבוה יותר״.

אולימפיאדה של מספרים

חלק מהתובנות שאתה מביא מהמחקרים שמצוטטים בספר נראות לגמרי כמו ״שכל ישר״, וגם ידועות מתחומים כמו פסיכותרפיה, היפנותרפיה, NLP ועוד. אתה יכול לספר על משהו שהפתיע אותך במיוחד?


״היו לא מעט דברים שהפתיעו אותי. הנה אחד מהם – במחקר שעשו בבלגיה, חוקרים הראו לנבדקים תמונות של כל מיני חפצי בית: סכו״ם, טוסטר, מנורה ועוד. לשליש מהנבדקים שמו מאחורי תמונת החפצים, ברקע, תמונה של אדם יחיד עומד.

לשליש אחר הייתה ברקע תמונה של שני בני אדם עומדים במרחק זה מזה. ולשליש נוסף הייתה ברקע תמונה של שני בני אדם עומדים קרוב מאוד זה לזה.

אחרי שהראו את כל התמונות, החוקר קם מהכסא וכאילו במקרה נפלו לו עטים וניירות שהתפזרו על הרצפה. החוקרים רצו לדעת איזו קבוצה מבין הנבדקים תעזור הכי הרבה לאסוף את החפצים שנפלו. כפי שאפשר לשער, אלו שראו את התמונה עם שני בני אדם סמוכים זה לזה עזרו הכי הרבה. אבל הדבר המפתיע באמת הוא שכל הנבדקים היו תינוקות בני 18 חודשים״.

אם אנשים רוצים לפתוח את המחשבה לחשיבה יצירתית או מקורית על נושא מסוים, כדאי שילכו לשבת בחדר עם תקרה גבוהה

זה באמת מפתיע.


״זה גם מראה עד כמה התהליך הזה קדום במוח שלנו. מה ש'שותלים' במוח האדם לפני הפעולה, זה מה שישפיע עליו, ובמקרה הזה, בני אדם סמוכים זה לזה יוצרים אסוציאציה של 'יחד' ושל עזרה, מבלי שבכלל ביקשנו.

״אפשר ליישם את התובנה מהמחקר הזה באופנים מפתיעים נוספים. למשל, אם אנשים רוצים לפתוח את המחשבה לחשיבה יצירתית או מקורית על נושא מסוים, כדאי שילכו לשבת בחדר עם תקרה גבוהה״.

תסביר למה.


״זה מכיוון שהסביבה שבה הם נמצאים, חדר עם תקרה גבוהה, מתקשרת מיד במוח, באופן לא מודע, לפתיחות, לרוחב ולמרחקים, שזה כמובן גם רוחב ועומק מחשבה״.

בוא נחזור לשאלות שעולות משימוש לא אתי בהשפעה ובשכנוע, כדי לרמות או לעשות מניפולציות על אנשים.


״כן, חשוב לדבר על זה כי באמת הפוטנציאל של שימוש לא אתי הוא מפחיד, וחשוב תמיד לצרף אזהרה. עשינו מחקרים וניסויים וסקרים בנושא הזה, ואני רוצה להתרכז בסקר לאומי שעשינו בארה״ב, כי קל להבין אותו.

בסקר ביקשנו מאנשים לדרג את רמת המוסר בארגון שבו הם עובדים, מגבוה, לבינוני, לנמוך. בארגונים שעליהם דיווחו על רמת מוסר נמוכה קרו שלושה דברים: ראשית, אותם אנשים דיווחו על רמה נמוכה של תפוקה בעבודה, ושנית זה גרם לאנשים עם רמת מוסר גבוהה יותר לעזוב את החברה. אבל הדבר המעניין ביותר הוא שדיווחו שבחברות כאלה אנשים בארגון נטו יותר לרמות את ההנהלה ואת הארגון: לגנוב מוצרים, להפריז בדיווח על הוצאות ולעשות הסכמים מתחת לשולחן עם ספקים או שותפים עסקיים.

״כל שלושת הדברים האלה גורמים להוצאות ענקיות לחברה שאף פעם לא יוכלו להחזיר. כלומר, גם אם אף פעם לא יתפסו אותם ברמאות, כמו שקרה לחברת פולקסוואגן לאחרונה, הארגון שלהם יסבול הפסדים בגלל הסיבות שמנינו״.

כשסיימתי את הראיון, סיאלדיני ביקש ממני להתעכב עוד רגע. ״דינה״, הוא אמר לי, ״השאלות ששאלת הן באלף מונים טובות יותר מאלו שבדרך כלל שואלים אותי״. וואוו! מחמאה כזאת ממנו. יומיים התהלכתי כמו טווס, עד שהביטחון שלי התערער. אולי הוא משתמש בעיקרון ה״הדדיות״ כדי להשפיע עלי לכתוב כתבה אוהדת?


איש הסוד שמושך בחוטים של טראמפ

$
0
0

1_mainpic-smallלא רבים מכירים את נבחרת היועצים הכלכליים שלוחשים לאוזנו ומעצבים את מדיניותו של המועמד לנשיאות, דונלד טראמפ. 13 איש נמנים על הנבחרת וביניהם מנהלי חברות נדל״ן, טייקון בנקאות מטקסס, וגם מי שהיה עוזר שר האוצר בשלטונו של רייגן.

אבל בתוך החבורה הזו נמצא גם כלכלן מסוג אחר – איש אקדמיה שמושך בחוטים מאחורי הקלעים ומשפיע כנראה יותר מכל האחרים על מדיניותו הכלכלית של איל ההון – פרופ' פיטר נבארו מאוניברסיטת קליפורניה, אירווין. ״התפקיד שלי במערכת הבחירות הוא לוודא שהניתוח הכלכלי חזק כסלע, שהעובדות נכונות״, הוא אמר לאחרונה לרשת בלומברג.

אבל נבארו עושה הרבה יותר מזה גם בתוך הקמפיין וגם מחוץ לו. עם דוקטורט מהרווארד בידו, הפך נבארו במשך השנים לאחד הכלכלנים הפרודוקטיביים ביותר בארה״ב. הוא חקר וכתב על אין-ספור נושאים שונים ומגוונים – מתרומה לצדקה, מחיר הטרור, ועד למאמרים בנושאי עלויות אנרגיה גרעינית.

כמות הספרים שכתב מעידה אף יותר על פעילותו הענפה: ב-2002 פרסם ספר בנושא שכינה ״מאקרו-השקעה״, בו הוא מציע תיאוריה המאפשרת למשקיעים לצפות לאיזה כיוון ינוע השוק; ב-2009 השיק ספר נוסף, הפעם בנושא המחזוריות העסקית בעולם הניהול; ושנה לאחר מכן פרסם ספר המבקר את המדיניות הכלכלית של הממשל האמריקני. בזמן שכלכלנים באקדמיה התמחו בנושאי מחקר ספציפיים, בנה פרופ' נבארו קריירה של כלכלן ״כללי״.

הנושא הסיני השפיע על הקמפיין של ברני סנדרס והילרי קלינטון | Justin Saglio_AFP_Getty Images

הנושא הסיני השפיע על הקמפיין של ברני סנדרס והילרי קלינטון | Justin Saglio_AFP_Getty Images

אבל זה היה רק חימום. המנה העיקרית הגיעה כשנבארו החליט לצלול לחקר הנושא הסיני, שנחשב עד לקמפיין הבחירות האחרון כדבר המעסיק רק את השוליים של החברה האמריקנית. הוא הוציא שלושה ספרים בנושא, חיבר עשרות מאמרים, הפיק שני סרטים דוקומנטריים והצליח להראות מדוע, לדעתו, העניין הסיני הוא הגורם הכלכלי החשוב ביותר לאומה האמריקנית. וזה בדיוק מה שהדהד באוזני צוות הקמפיין של טראמפ. אבל לא רק באוזניו.

מה שנבארו עשה השפיע גם על הקמפיין של ברני סנדרס ושל הילרי קלינטון, והפך מנושא שוליים לדבר שגור במיינסטרים של אמריקה, שתפס כותרות ונהייה לשיחת היום. ״העובדה שסין גונבת וסוחרת באופן לא הוגן עלתה לאמריקה במיליוני מקומות עבודה והפכה לרעיון מרכזי שאומץ על ידי דונלד טראמפ וברני סנדרס״, אומר לי נבארו. ״גם הילרי קלינטון מסכימה עם זה״.

מבחינת נבארו, זו בדיוק התוצאה שקיווה להשיג – נושא שחוצה מפלגות ודעות פוליטיות. בראיון שאני עורך איתו הוא אינו מגדיר את עצמו כרפובליקני או כ״איש של טראמפ״ במלוא מובן המילה. בשנות ה-90 הוא ניסה לרוץ לקונגרס כמועמד דמוקרטי בכלל, ניסיון שנכשל. בשיחה שלנו הוא מגדיר את עצמו כ״כלכלן פרגמטי״ ו״דמוקרט שננטש על ידי מפלגתו״ ואיבד אמון בכלכלה האמריקנית ובביטחון הלאומי.

נבארו מנסה להדגיש בפניי שהוא עוסק ״במה שנכון״ ולא במה שפופוליסטי. הוא קורא לזה ״האמת״ וחושב שהיא גדולה וחשובה יותר מפוליטיקה. אבל מה היא אותה אמת?

״הם הורגים אותנו״

נבארו מעולם לא פגש את טראמפ, לפחות לא לפני שהצטרף לקמפיין שלו. הקשר ביניהם החל ב-2011 כשטראמפ הזכיר בראיון לעיתון אמריקני את אחד הספרים שכתב נבארו על סין, ובהמשך שיבח את הסרט הדוקומנטרי שהוציא נבארו – Death By China, המבוסס על ספרו באותו השם. ״הסרט הדוקומנטרי הזה מתאר את הבעיות שלנו עם סין בליווי עובדות, מספרים ותובנות״, כתב טראמפ, ״אני ממליץ לכם לראות אותו״.

נבארו פנה לטראמפ כדי להודות לו, צעד שהוביל מאוחר יותר להצטרפותו לקמפיין ולאִמרה המפורסמת של טראמפ: ״סין הורגת אותנו״. זו גם הסיבה שרציתי לשוחח עם נאברו – יועצו הבכיר של האיש שעשוי, אולי, להיות הנשיא הבא של ארה״ב.

רציתי להבין מדוע הוא חושב שהבעיה הגדולה ביותר של הכלכלה האמריקנית היא הגירעון המסחרי מול סין – נושא שנמצא גם כיום בלב קמפיין הבחירות. ולמה הוא מתכוון ב״סין הורגת אותנו״ או ב״מוות בידי סין״ (תרגום לספרו ולסרטו).

וולמארט האמריקנית מוכרת רק מייד אין צ'יינה | תמונה:Tim Boyle_Getty Images

וולמארט האמריקנית מוכרת רק מייד אין צ'יינה | תמונה:Tim Boyle_Getty Images

״אם לא נפתור את הבעיה הסינית, לא נפתור את הבעיות הכלכליות של אמריקה״, מדגיש בפניי נבארו. ״זה בכלל לא עניין של ימין ושמאל או דמוקרטים ורפובליקנים, זה עניין של נכון ומוטעה. מאז שסין החלה לסחור איתנו, 70 אלף מפעלים אמריקנים נסגרו ויותר מ-25 מיליון אמריקנים מתקשים למצוא עבודה הולמת. זה גם הוביל לכך שאמריקה חייבת כיום יותר מטריליון דולר לאחת המדינות הטוטליטריות הגדולות בעולם״.

במסגרת מחקרו ראיין הכלכלן עובדים רבים שפוטרו מעבודתם, ושורה ארוכה של מומחים מהתעשייה, ממכוני מחקר וגם אנשי ממשל בארה״ב. ניכר שנבארו לא מפנה את האשמותיו רק כלפי סין, אלא גם כלפי ארה"ב.

כדי להסביר את התזה שלו הוא חוזר ל-2001, כשסין הצטרפה לארגון הסחר העולמי שמטרתו לקדם סחר חופשי בין מדינות העולם ובכך להגדיל את הצמיחה שלהן. צעד שנעשה בתמיכתו של הנשיא הדמוקרטי ביל קלינטון, אבל גם בתמיכת הקונגרס הרפובליקני. ״אם אתם מאמינים בעתיד של פתיחות וחופש גדול יותר לאנשים הסינים, אתם צריכים לתמוך בהסכם״, אמר קלינטון, כמה חודשים קודם לכן במסיבת עיתונאים.

״אם אתם מאמינים בעתיד של שגשוג גדול יותר לציבור האמריקני, אתם בהחלט צריכים לתמוך בהסכם. אם אתם מאמינים בעתיד של ביטחון ושלום באסיה ובעולם, אתם צריכים לתמוך בהסכם. זה הדבר הנכון לעשות. זו הזדמנות היסטורית, ואחריות אמריקנית עמוקה.

״בפעם הראשונה סין תסכים לשחק לפי אותם כללי מסחר שאנחנו משחקים לפיהם. זה מעולם לא קרה. בפעם הראשונה, החברות שלנו יוכלו למכור ולהפיץ מוצרים בסין, שיוצרו על ידי עובדים כאן, באמריקה״.

יצרן רכב אמריקני נאלץ למכור בסין מכונית ב-25 אלף דולר, במקום ב-30 אלף | תמונה: J.D. Pooley/Getty Images

יצרן רכב אמריקני נאלץ למכור בסין מכונית ב-25 אלף דולר, במקום ב-30 אלף | תמונה: J.D. Pooley/Getty Images

אבל עוד לפני שהתייבשה הדיו על הסכם הסחר, החלה סין להציף את ארה״ב בסחורות זולות ולמעשה לסחור מולה באופן בלתי חוקי, המנוגד לעקרונות ארגון הסחר העולמי, טוען נבארו. מהלך זה פגע אנושות בכלכלה האמריקנית – מפעלים נסגרו, חלקם העתיקו את פעילותם לסין, ומיליוני עובדי צווארון כחול איבדו את עבודתם. ״המשטר הסיני החל להשתמש 'בכלי נשק' כלכליים כדי להוציא לפועל מתקפה הרסנית על המפעלים ועל מקומות העבודה שלנו״.

״כלי הנשק״ הראשון שהאמריקנים הבחינו בו היה שהממשל הסיני מעניק סובסידיות – תמריצים כספיים גדולים לחברות הסיניות שמקטינות את הסיכון העסקי שלהן, ומאפשרות להן לבצע מהלכים שהחברות האמריקניות לא מסוגלות לעשות.

״זה מתחיל בדברים הקטנים״, כותב נבארו בספרו Death By China. ״למשל, כשחברה סינית מוקמת היא מקבלת מהממשל הסיני אדמה וגישה כמעט בלתי מוגבלת להלוואות בריבית נמוכה. חברה סינית גם לא צריכה לחשוש יותר מדי ממתחרה אמריקני 'שיתקוף' אותה במגרשה הביתי בסין. כי אם יזם אמריקני רוצה למכור את מוצריו בשוק הסיני, הממשל הסיני מחייב אותו להקים בסין חברה חדשה בשותפות עם משקיע סיני, לפעמים אפילו עם המתחרה שלו. כך הוא מבטל את התחרות״.

דוגמה לסובסידיה פחות מוכרת לרוב האנשים התגלתה כשזיהום האוויר בסין חצה כל רף הגיוני. כיום, 16 מ-20 הערים המזהמות בעולם נמצאות בסין, ופחות מאחוז (1%) מאיכות האוויר בסין עומדת בדרישות האיחוד האירופי. איך זה קשור למסחר לא הוגן ולסובסידיות?

נבארו מסביר שהמפעלים הסיניים לא מחויבים לעמוד בדרישות הרגולציה הסביבתיות שקיימות כבר עשרות שנים בארה״ב ומחייבות כל חברה אמריקנית. הם יכולים פשוט לשפוך את החומרים המזהמים שהם לא צריכים לנהרות, לאדמה בסביבתם או לשחרר אותם לאוויר. דבר המעניק להם יתרון כלכלי משמעותי מאוד.

״אם חברה כמו BaoSteel, יצרנית הפלדה הגדולה בסין, יכולה לשפוך את החומרים המזהמים שלה לנהר היאנג צה שבסין, בעוד שלחברות פלדה אמריקניות אסור לעשות את זה באמריקה, היא נהנית מיתרון תחרותי, מכיוון ששמירה על הסביבה עולה לחברות האמריקניות כסף״, כותב נבארו.

״זה נותן לה יתרון של בערך 40 דולר לכל טון פלדה שהיא מפיקה, שזה בערך חמישה אחוזים מעלות ייצור הפלדה״, לדברי תום דנזצ'ק, נשיא איגוד יצרני הפלדה בארה״ב ואחד המרואיינים של נבארו. ״בתעשיית הפלדה, חמישה אחוזים זה יותר מהרווחיות שלנו״.

במקביל לכל הסובסידיות האלה, הבנק המרכזי של סין מקפיד תמיד לוודא שהיואן הסיני נשאר חלש ביחס לדולר ולא נסחר בחופשיות בשוק המט״ח, דבר ההופך את הייצוא הסיני לאמריקה לזול מאוד, ואת הייבוא לסין ליקר ואף חוסם אותו במידת מה. לפי הערכות מקובלות, בדרך זו היצואנים הסיניים מרוויחים בין 25 ל-40 סנט עבור כל דולר. במלים פשוטות זה אומר שיצרן קפה סיני יכול למכור יחידת קפה בארה״ב ב-10 דולר ליחידה, במקום ב-15 או ב-20 דולר, ויצרן רכב אמריקני נאלץ למכור בסין מכונית, למשל, ב-30 אלף דולר, במקום ב-25 אלף.

התוצאה היא גירעון מסחרי ענק שנוצר לארה״ב מול סין. גירעון שפוגע בצמיחה האמריקנית. ב-2010 הצטרף להבנה הזו גם הנשיא אובמה, כשאמר בפברואר של אותה שנה שהמטבע הסיני החלש מעניק יתרון תחרותי גדול לחברות הסיניות.

הממשל הסיני אפילו לא מכחיש זאת. למעשה, הוא אף הודה בכך בעבר, כשאמר שהוא מבצע מניפולציה במטבע כדי לסייע לעובדים הסינים. ראש ממשלת סין לשעבר, וון ג'יא-באו, אמר בעת ביקורו בארה״ב ב-2011, שאם יאפשר למטבע הסיני לחזור לרמתו הנורמלית מול הדולר, החברות הסיניות פשוט יפשטו רגל.

הורדת מחירים

אבל את המכה הקשה באמת החלו להרגיש היצרנים האמריקנים כשגילו שהחברות הסיניות מבצעות מהלכים אסטרטגיים מחושבים של הורדת מחירים, בניגוד למה שמתיר ארגון הסחר העולמי, מתוך ניסיון לפגוע בהם, מסביר נבארו.

מקרה בולט שכזה התפתח לפני יותר מעשור, כשפקידים מסוימים במפלגה הקומוניסטית הבינו שאדמת סין עשירה ב״מתכות נדירות״ (Rare Earth) הנחוצות לייצור רכיבים בתעשיית ההיי-טק. מה הם עשו? החלו להזרים סובסידיות גדולות לחברות ממשלתיות כדי שיכרו את המתכות מהאדמה ויפיקו אותן. ״מטרתם הייתה להפוך את סין לאופ״ק של המתכות הנדירות״, מסביר נבארו.

קרטל המתכות הנדירות של סין גרם לחברות מערביות לפשוט את הרגל | תמונה: STR/AFP/Getty Images

קרטל המתכות הנדירות של סין גרם לחברות מערביות לפשוט את הרגל | תמונה: STR/AFP/Getty Images

כדי להקים קרטל סיני כזה של מתכות נדירות, התקבלה החלטה ליצור במכוון עודף היצע בשוק הבין-לאומי של המתכות הנדירות וכך להוריד את מחירן בעולם. וזה עבד. מחירי המתכות הנדירות נפלו, הרבה מתחת לעלות הפקתן, וגרמו לחלק לא מבוטל מהמתחרים המערביים בשוק לפשוט רגל ולצאת מהמשחק.

תאגיד אמריקני בשם Molycorp היה קורבן למהלך. מי שנחשב למלך המתכות הנדירות שסיפק אותן לכל העולם בזכות המכרה שלו בקליפורניה, הנחשב לגדול בעולם, נאלץ לסגור את המכרה ב-2002.

כמה שנים חלפו, הקרטל הסיני צמח והתבסס, ועבר לשלב הבא באסטרטגיה – העלאת מחירי המתכות הנדירות באמצעות הגבלת הייצוא שלהן, מסביר נבארו. כך מחירה של תחמוצת צריום למשל, המשמשת כרכיב קריטי בתאי דלק, עלתה מ-3 דולר לקילוגרם ב-2007, ל-23 דולר לקילוגרם ב-2010 והמשיכה לטפס בשנה שלאחר מכן. המהלך החזיר את Molycorp לשוק, אבל לא להרבה זמן. כעבור שנה הסינים חזרו להוריד מחירים והפילו שוב את התאגיד, שכיום נמצא בהליכי פשיטת רגל.

תעשיית הפלדה צומחת בסין בזכות סובסידיות ממשלתיות לא חוקיות. החברות האמריקניות לא יכולות להתחרות מול זה

הורדת מחירים מסוג קצת אחר נצפתה גם בשוק הפלדה. סין מייצרת כ-45 אחוז מהפלדה בעולם, בעלויות ייצור גבוהות. ולמרות זאת, גילו האמריקנים, היא מוכרת את הפלדה במחיר הנמוך בעולם, דבר שלא מפריע לתעשיית הפלדה שלה להמשיך לצמוח בקצב גדל. כיצד זה אפשרי? בזכות סובסידיות ממשלתיות לא חוקיות לתעשיית הפלדה, טוען נבארו. ״החברות האמריקניות לא יכולות להתחרות מול זה״, הוא אומר.

דוגמה דומה נצפתה בתעשיית ייצור התאים הסולאריים, אותם מתקנים חסכוניים המפיקים אנרגיה מאור השמש. ב-2006 היו רק שתי חברות סיניות ברשימת עשרת יצרני התאים הסולאריים הגדולים בעולם של רשת בלומברג. אבל אז החליט הממשל הסיני להזרים כסף לחברות הסיניות באמצעות ״הבנק לפיתוח סין״ שבבעלותו, ובתוך ארבע שנים בלבד התמונה השתנתה: ב-2010 כבר היו שש חברות סיניות ברשימה, והיצרנית הגדולה בעולם הפכה להיות חברת ״סאן-טק״ הסינית.

המהפך הדרמטי התאפשר אך ורק בזכות קו אשראי עצום לחברות הסיניות בסדר גודל של 30 מיליארד דולר, פי שלושה מסך כל ההלוואות שבנקים אחרים העניקו לחברות הזרות בתעשייה הזו. לאחר שהחברות הסיניות קיבלו את הגב הכלכלי הן הורידו מחירים, מתחת לעלויות הייצור, וכך הוציאו מהמשחק את החברות המתחרות שלא הצליחו להתחרות במחירים נמוכים כאלה.

״לכל זה״, אומר נבארו, ״מתווספת גניבת קניין רוחני מחברות אמריקניות, תופעה מוכרת ונפוצה, שהתחילה בהעתקת תקליטורי 'דיסני', ונמשכה בגניבת טכנולוגיות מתקדמות״. ראש האף-בי-איי, ג'יימס קומי, מעריך את הנזק בכ-300 מיליארד דולר בשנה, כפי שאמר בתוכנית התחקירים 60 Minutes.

מנסים להיות סינים

התוצאה של כל זה הייתה סגירת מפעלים על אדמת ארה״ב, אבטלה והעברת חלק גדול מבסיס הייצור של אמריקה לסין. ״אפל״ למשל, מעסיקה כיום כ-13 אלף איש במשרדי מחקר ופיתוח בארה״ב, אבל מעל 100 אלף בקווי הייצור שלה בסין (מספרים מדויקים יותר קשה להשיג). ג'נרל מוטורס נהפכה לחברה סינית כמעט לגמרי, וג'נרל אלקטריק מנסה להיות כזו. מי שייכנס לרשת וולמארט האמריקנית יגלה שהיא מוכרת רק ״מייד אין צ'יינה״, ובחנויות לאורכה ולרוחבה של ארה״ב קשה למצוא מחשב או מדפסת המיוצרים באמריקה, ואפילו זוג נעליים – 90 אחוז מהנעליים מיובאים.

״אנחנו כבר לא מייצרים דברים הנמכרים לצרכנים בכמויות גדולות״, מסכם נבארו. גם עובדי הצווארון הלבן – אלה העובדים במשרות ניהול, שיווק ומכירות – הבינו שהמשרות שלהם עוברות בהדרגה לסין. ומסיבה פשוטה – אם משרות הייצור עוברות לשם, גם המשרות התומכות עוברות לשם.

ארה"ב יכולה כיום לייצר מטוס חמקן אבל היא לא יכולה לייצר מצנח לחיילים שלה. היא לא יכולה להמשיך להיות מעצמה עולמית אם היא לא יכולה לייצר את הדברים הבסיסיים האלה

״ארה״ב יכולה כיום לייצר מטוס חמקן״, כותב נבארו בספרו. ״היא עדיין יכולה לעשות את מה שאף מדינה אחרת לא יכולה. אבל היא לא יכולה לייצר מצנח לחיילים שלה. ארה״ב לא יכולה להמשיך להיות מעצמה עולמית, אם היא לא יכולה לייצר את הדברים הבסיסיים האלה… אתה לא יכול לשמור על צמיחה כלכלית בת קיימא, ללא בסיס ייצור״.

אבל בסיס הייצור שעבר לסין הוא רק הבעיה הראשונה. כשחברת כימיקלים אמריקנית כמו DuPont למשל, מעבירה את הייצור שלה לסין, היא בדרך כלל מעבירה גם את כל שרשרת האספקה העסקית שלה. היא עושה את זה לא רק מטעמים לוגיסטיים – סין מאלצת חברות מערביות הנכנסות לסין להשתמש ב״תוכן סיני מקומי״ וכך לסייע לפתח את שרשרת האספקה הסינית.

״כשראיינתי מנהל בחברה אמריקנית גדולה היושבת בשנגחאי ומספקת חלקי מטוסים, למדתי על זה ממקור ראשון״, כותב נבארו: ״החברה מביאה בקביעות לסין מהנדסים אמריקנים שמלמדים ספקים סינים איך לשפר את איכות דיוק החלפים שלהם. באמצעות התהליך הזה, החברה יכולה להחליף את השותפים האמריקנים שהיא עבדה איתם במשך שנים״.

Matt Cardy_Getty Images

Matt Cardy_Getty Images

החשש של נבארו הוא שבסופו של דבר החברות האמריקניות יעבירו לסין גם את מרכזי המחקר והפיתוח שלהן, וכך ילמדו את הסינים לעשות גם את זה.

״לפני שסין הצטרפה לארגון הסחר העולמי״, אומר לי נבארו, ״הכלכלה האמריקנית גדלה בקצב ריאלי של כ-3.5 אחוז בשנה (2001-1947). אבל בין 2002 ל-2015, הקצב נפל לכ-1.8 אחוז בשנה. זה נשמע אולי לא נורא כל כך, אבל כשאתה מחבר את המספרים אתה מבין שמדובר ביותר ממיליון מקומות עבודה שאבדו בשנה, ובסך הכול ביותר מ-20 מיליון מקומות עבודה עד היום – שזה בדיוק המספר הדרוש לנו כיום כדי להחזיר את הכלכלה לתעסוקה מלאה בשכר הוגן״.

בסופו של דבר, ממשיך נבארו, הצטרפותה של סין לארגון הסחר העולמי אפילו לא גרמה לה להיות דמוקרטית או חופשית יותר, כפי שאמר קלינטון בנאומו. בדיוק להיפך – המשטר הסיני מצא דרכים מתוחכמות לשמור על שלטונו הטוטליטרי, הוא אומר ממש במלים אלה.

אחד הביטויים לכך היה הקמת חומת האש הגדולה – המערכת הדיגיטלית המתקדמת בעולם לצנזורה על האינטרנט ושליטה עליו, שהמשטר הסיני מפעיל כבר יותר מעשור. מספר לא ידוע של סינים, שלפי הערכות מגיע לאלפים, מוחזק כעת בבתי כלא בסין בגלל דברים שפרסמו באינטרנט.

איך הסינים הקימו אותה? למרבה האירוניה בעזרת חברות אמריקניות כמו סיסקו – שמכרה את היכולות שלה למשטר הסיני, וכך אפשרה לו לעקוב אחרי 600 מיליון משתמשי האינטרנט בסין.

״לאף ממשל לא היה האומץ להתמודד מול הסינים, לדחוק אותם לפינה ולהכריח אותם להתנהג כמו שצריך ולסחור בהוגנות״, מסכם נבארו את כוונותיו. ״צריך לבנות מחדש את בסיס הייצור האמריקני, ולבצע רפורמות במסחר שלנו עם סין״.

האם זה יקרה בסופו של דבר עם טראמפ? קשה לדעת. בכל מקרה, נבארו כבר עשה את שלו, כשהצליח להביא את הנושא הסיני לראש סדר העדיפויות האמריקני.

 

האם צרפת בדרך למלחמת אזרחים?

$
0
0

1_mainpic__pd-croped-small ״הם ממתינים להוראה לצאת למלחמה ולהילחם. זה עלול לקרות בקרוב מאוד״, אומר לי בנז׳מן אֶרְבִּיבּוּ, בטון לא מתלהם, אחרי עוד יום עבודה שגרתי שבו נפגש עם מוסלמים קיצוניים במטרה ״לנטרל אותם״ – להניא אותם מלבצע ג'יהאד בפריז, בניס או בכל מקום אחר במדינה.

״רק מסביב לניס, יותר מ-650 איש עברו הקצנה דתית״. הוא מסביר. ״חלקם נסעו לסוריה או לעיראק [להצטרף לדאע״ש], אבל אחרים נשארו כאן. יש לנו כיום כ-15 אלף מקרים מדווחים של קיצוניים דתיים בצרפת כולה״.

ארביבו אינו סתם אדם מהרחוב שהחליט ביום בהיר אחד להיפגש על דעת עצמו עם אלה הנחשבים כ״פצצות זמן״ מהלכות. הוא מומחה למדעי החברה העובד לצד פסיכולוגים, מומחים לאסלאם וסוציולוגים, בארגון הכפוף לממשלת צרפת, Entr׳Autres, ומתמחה ב״פירוק״ פצצות מהסוג הזה.

הם מרגישים מושפלים. האידאולוגיה הג'יהאדיסטית מספקת להם את התשובה המתאימה שהם מחפשים

הארגון מנסה באמצעים הפשוטים ביותר – שיחה של פנים מול פנים – לשנות את הרדיקלים המוסלמים שבין תושבי צרפת, שלא רוצים להשתלב בחברה, אלא בדיוק להיפך – לשנות אותה ולשלוט באמצעות הנחלה של חוקי שריעה קיצוניים. מטרה שהם רוצים להשיג, לפי כמה הערכות, באמצעות אינתיפאדה או אף מלחמת אזרחים.

ההערכות התחזקו כאשר ביולי 2016, ראש השב״כ הצרפתי (DGSI) פטריק קלבר, אמר: ״אנו על סף מלחמת אזרחים״, משפט שממש לא נפלט לו במקרה. הוא אמר את הדברים בפני ועדה פרלמנטרית העוסקת במתקפות הטרור שהתרחשו בשנה שעברה.

כחודשיים קודם לכן, במאי, הוא אמר דברים דומים בשימוע פרלמנטרי שנערך בדלתיים סגורות בפני ועדה אחרת, וחלקו הודלף לתקשורת. ״יהיה עימות בין הימין הקיצוני והעולם המוסלמי״, הוא אמר בהתייחסו לצרפת, ״העימות בלתי נמנע… עוד מתקפה אחת או שתיים, וזה יקרה״. איזה סוג של עימות? ״עימותים בין-קהילות״ – שם מכובס ל״מלחמת אזרחים״.

הרבה מעבר לבורקיני

בנג'מין ארביבו. נפגש עם מוסלמים קיצוניים במטרה להחזירם לחברה

בנג'מין ארביבו. נפגש עם מוסלמים קיצוניים במטרה להחזירם לחברה

אני מראיין את ארביבו באמצע חודש אוגוסט בצרפת, כשרוב הצרפתים בחופש מהעבודה, משתזפים בחופים, וחוקי הבורקיני יוצרים מתח ומעלים שאלות נוקבות אודות השתלבות האוכלוסייה המוסלמית במדינה. ארביבו הוא בחור צעיר, דובר ערבית, שמתעסק עם בעיות גדולות יותר מאיזה בגד ים צריכות ללבוש המוסלמיות. באמצעות כישוריו הוא מנסה למגר את הטרור שמאיים על צרפת.

״תספר לי איך אתה נפגש עם הקיצוניים, איך זה עובד״, אני אומר לו.

״אנחנו שישה אנשים בצוות במשרה מלאה שעובדים עם משרד ראש הממשלה הצרפתי, ששולח אלינו התרעות על אנשים קיצוניים שהוא מגלה. יש לנו כיום אלפי התרעות כאלה. כשמגיעה התרעה אנחנו יוצרים קשר עם האדם ומנסים לשוחח איתו. לפעמים הוא מגיע אלינו למשרד בניס או בפריז. בפעמים אחרות אנחנו נפגשים איתו בחוץ. אם הוא מתחת לגיל 18, התהליך פשוט יותר, מגיע אליו שוטר והוא מחויב להגיע אלינו״.

ומה אתם עושים עם אלו שלא מחויבים להגיע? 


״במקרה של אנשים מבוגרים יותר אנחנו מנסים להגיע אליהם דרך ההורים שלהם, כי לאנשים האלה יש בדרך כלל קשר טוב עם הוריהם. ההורים הם גם אלו שדואגים לילדיהם וממש סובלים, כיוון שהם לא מבינים איך הילדים שלהם הגיעו למצב הזה, ומה הם עשו רע.

״בשיחות שאני עורך עם קיצוניים הם אומרים לי דברים כמו 'אימא שלי שותה אלכוהול – היא תלך לגיהינום, אלא אם אמות כקדוש מעונה ואגיע לגן עדן'. הם אומרים את זה כי בדרך לגן עדן מותר לקחת 70 איש. הם חושבים: 'אקח אותה, אעשה את זה עבורה כי אני אוהב אותה'.

״לכן גם ייסדנו קבוצת הורים שנפגשת איתנו בכל חודש. המטרה שלנו היא ללמד אותם איך לשכנע את ילדיהם להגיע אלינו. בשלב מסוים הם הולכים ואומרים לבן שלהם: 'אם אתה רוצה לעשות לי טובה, אתה חייב להיפגש עם הבחור הזה. דיברתי איתו הרבה והוא מבין אותך'. כך אנחנו מתחילים להיפגש ולעבוד איתם.

״אבל אני חייב לומר לך – כשמגיע אלינו מישהו רדיקלי לגמרי, קשה לנו מאוד לעשות משהו. קשה מאוד 'להחזיר' אותו״.

מה אתם עושים במקרה כזה?


״אנחנו מדווחים לרשויות״.

כמה זמן בממוצע לוקח לכם ״להחזיר״ מישהו? 


״זו שאלה מורכבת מאוד, כי רדיקליזציה היא תהליך. כשמישהו נמצא בתחילת התהליך, אנחנו יכולים להחזיר אותו בחזרה. זה עשוי לקחת בין חודש לשמונה חודשים״.

הפגנה בצרפת נגד הנחלת חוקי שריעה ברחבי המדינה | תמונה: Kenzo Tribouillard_AFP_Getty Images

הפגנה בצרפת נגד הנחלת חוקי שריעה ברחבי המדינה | תמונה: Kenzo Tribouillard_AFP_Getty Images

מאיפה מגיעים במקור רוב האנשים הקיצוניים שאתה עובד איתם?


״רובם צרפתים שנולדו כאן, ושמדינת המקור של הוריהם היא אלג'יריה, מרוקו או תוניס. חלקם היגרו לכאן, אחרים תמיד חיו בצרפת והמירו את דתם. הרוצח שנהג במשאית בניס ורצח מעל 80 איש היה תוניסאי הנשוי לאישה צרפתייה.

״בהתחלה הם רצו להשתלב ולהיות חלק מהמדינה. הם רצו לעבוד. אבל כעבור כמה שנים הבחנו בתופעה שצוברת תאוצה – ראינו שהם כבר לא רוצים להשתלב. זה קרה אחרי שהם נחשפו לדברים אלימים. אני מתכוון להטפות ששמעו והציגו את צרפת כמדינה גזענית שלא רוצה לסייע להם למצוא עבודה או להשתלב. בהטפות האלה הם שומעים שהם תמיד הקורבן – שהם מופלים לרעה בחברה, ושהחברה הצרפתית היא סוג של חברה נאצית, כמו גרמניה במלחמת העולם השנייה״.

אתה חושב שיש משהו נכון באמירה שצרפת חברה גזענית?


״אני חושב שבכל מדינה בעולם יש גזענות, ואנשים שמופלים לרעה, אבל זה לא אומר שהמדינה עצמה גזענית. אבל התפיסה הזו גורמת להם לרצות להתנתק מהחברה הצרפתית. אם אתה אומר לילדים שלך, בכל יום, שהמדינה שבה הם גרים היא גזענית, שהיא לא רוצה אותם ולא אוהבת אותם, מה הסיכוי שהאנשים הצעירים האלה ירצו להשתלב?

״דבר נוסף שהם שומעים קשור בתיאורית קונספירציה שיש נגד מוסלמים ונגד האסלאם. התיאוריה אומרת שהעם היהודי רוצה לשלוט בעולם ולהשפיל את האסלאם ואת המוסלמים. ושכל העולם מנסה להפוך את המוסלמים למגוחכים. בכל יום אני עובד עם רדיקלים. כיום אנחנו עובדים עם יותר מ-100 איש, ומכל אחד מהם אני שומע את תיאורית הקונספירציה הזו.

״אז אתה יכול להבין מדוע אלימות יכולה להיות התגובה שהם בוחרים בה – כשאתה מרגיש מושפל, ושכל העולם נגדך, אתה רוצה להתנתק מהחברה ומחפש תשובה אחרת. האידאולוגיה הג'יהאדיסטית מספקת להם את התשובה המתאימה שהם מחפשים״.

ראש השב"כ הצרפתי פטריק קלבר (במרכז): "צרפת על סף מלחמת אזרחים" | תמונה:Patrick Kovarik_AFP_Getty Images

ראש השב"כ הצרפתי פטריק קלבר (במרכז): "צרפת על סף מלחמת אזרחים" | תמונה:Patrick Kovarik_AFP_Getty Images

איפה הם שומעים את ההטפות ותיאוריות הקונספירציה האלה? 


״הם שומעים אותן בכמה מקומות שונים, ומאנשים שונים. חלקם, כמו פוליטיקאים מהשמאל, מטיפים את הדברים האלה מבלי להבין מה הם עושים, הם לא מבינים שהם למעשה מסייעים לאנשים האלה להפוך לקיצוניים״.

פוליטיקאים מהשמאל?


״כן״.

זה משהו שהקיצוניים שאתה מדבר איתם אומרים לך?


״כן, זה מה שהם אומרים בכל פעם. הם שומעים את זה בטלוויזיה. בחודש שעבר למשל, פוליטיקאי מהשמאל הגיע למקום הפיגוע בניס ואמר שהפיגוע קרה כי צרפת היא מדינה גזענית ומדינה חילונית מדי״.

הכסף מקטאר

הסופר הצרפתי המפורסם, מישל וולבק, כתב בספרו האחרון ״כניעה״, על אדם בשם מוחמד בן-עבס, מנהיג מוסלמי בדיוני, שעולה עם מפלגתו המוסלמית לשלטון בצרפת ב-2022. את דרכו לצמרת ההנהגה הצרפתית הוא מתחיל מאוניברסיטת סורבון המפורסמת, שמקבלת מימון מהסעודים ומהקטארים.

לא ברור מהיכן שאב וולבק את השראתו לסיפור שיצא בינואר 2015, אבל מעניין לדעת שהחל מספטמבר 2015 אוניברסיטת סורבון באמת החלה לקבל מימון מקטאר – 1.8 מיליון יורו כדי שתקלוט לשעריה מהגרים מהמזרח התיכון.

"הם ממתינים להוראה לצאת למלחמה ולהילחם. זה עלול לקרות בקרוב מאוד. יש לנו כיום כ-15 אלף מקרים מדווחים של קיצוניים דתיים בצרפת כולה

כבר ידוע שקטאר נחשבת למכונת הכסף שמניעה את החמאס ומטפחת אין-ספור תנועות ג'יהאדיסטיות במזרח התיכון. ח'אלד משעל, ממנהיגי החמאס, מנהל מקטאר את ענייניו הכספיים של הארגון, ובאמצעות רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה שממומנת על ידי הקטארים, מופצת לפעמים הסתה נגד ישראל והמערב.

אבל נראה שהמימון ל״סורבון״ הוא רק צעד אחד נוסף בתוכנית רחבה יותר של הקטארים על אדמת צרפת, שלא ברור מה מניעיה ומטרתה. בספטמבר 2012 פורסם שקטאר תוציא 65 מיליון דולר בפרברים המוסלמיים, ובמקביל אנשי עסקים קטארים ״קונים״ נתח לא מבוטל מהכלכלה הצרפתית באמצעות השקעה בחברות גדולות כמו לואי ויטון, חברת הנפט Total, מלון קרלטון בעיר קאן, ואפילו רכישת קבוצת הכדורגל פריז סן ג'רמן.

נתלה בפרברי המדינה: "האזור הזה נשלט על ידי השריעה"

נתלה בפרברי המדינה: "האזור הזה נשלט על ידי השריעה"

פוליטיקאים צרפתים, כמו הנשיא פרנסואה הולנד, מקווים שהכספים הקטאריים יסייעו למגר את העוני בשכונות המוסלמיות. כך שמלבד וולבק, שאולי עובד כעת על ספרו הבא, רובם לא מעלים בדעתם את האפשרות שהכסף הזה עשוי לממן, אפילו באופן עקיף, ח'ליפות אסלאמיות בפרברי צרפת. עבור ארביבו, שפוגש בכל יום כמות הולכת וגדלה של אנשים שעברו הקצנה דתית בפרברים, האפשרות הזו נראית דווקא ריאלית.

״הכספים מגיעים לפרברים מאנשים שיודעים בדיוק מה הם עושים״, הוא אומר לי. ״אלה אנשים שמגיעים מסעודיה, מאיראן ומתוניסיה ומנסים לבצע מניפולציה על הציבור המוסלמי. הם רוצים שהציבור המוסלמי יתנתק מהחברה הצרפתית וישנה אותה, במטרה לבנות, בסופו של דבר, צבא של מוסלמים שמתנהגים כמו בסעודיה.

״הם מגיעים למסגדים בפרברים, שם נמצאת רוב האוכלוסייה המוסלמית, ומטיפים כיצד על הגברים להתנהג, איך על הנשים להתלבש ואילו חוקים למלא, כמו שהם עושים בערב הסעודית. המסגדים במקומות האלה ממומנים על ידי אנשים עשירים מקטאר״.

אתה באמת מרגיש שכמות האנשים שעוברת רדיקליזציה הולכת וגדלה בשנים האחרונות?


״כן. הכמות ללא ספק עולה. זה מדאיג מאוד. גם כמות 'הרשתות' שמטיפות לרדיקליזציה גדלה. הן רוצות לשנות את החברה שלנו ולא רואות בה משהו לגיטימי. מבחינתן החוק היחיד שצריך לשלוט בצרפת הוא חוק השריעה. הם רוצים להחליף את הדמוקרטיה ואת כל ערכיה, הם אומרים שאין לנו לגיטימציה, ושאין לנו שום זכות ליצור את החוקים שלנו״.

ובכל זאת, בתוך התמונה החשוכה שמצייר ארביבו יש גם נקודות אור פה ושם. אחת מהן היא למשל בחורה בת 14 שעברה הקצנה דתית והגיעה לשוחח עם ארביבו. ״היא התחילה לקרוא את הקוראן וללבוש לבוש דתי מלא. הוריה חשבו שאם היא רוצה להיות מוסלמית, אז למה לא. הם היו פתוחים מאוד. אבל כשהיא החלה לומר להם שהם כופרים, הם התחילו לדאוג.

המשטרה לא מעזה להיכנס ל"אזורים האסורים" | תמונה:Philippe Huguen_AFP_Getty Images

המשטרה לא מעזה להיכנס ל"אזורים האסורים" | תמונה:Philippe Huguen_AFP_Getty Images

״ניסינו להבין ממנה מה היא אוהבת באידאולוגיה הזו. היא נמצאת בגיל שבו מחפשים זהות עצמית ושואלים הרבה שאלות. האידאולוגיה הזו ענתה על כל השאלות שהיו לה – החל מאיך להתנהג, איך להתלבש, ועד מה לחשוב. זה היה נוח מאוד עבורה. המשימה העיקרית שלנו הייתה לסייע לה לחשוב בכוחות עצמה – שתשתמש במוח שלה במקום לחפש את כל התשובות במקום אחר״.

ארביבו מספר שאחרי כמה חודשים הם הצליחו לשכנע אותה להפסיק לעסוק בזה. ״כיום היא לא רוצה לדבר על זה יותר. היא רוצה לשכוח. אבל שוב, זה לא היה מקרה אמיתי של קיצוניות. כשמגיע אדם קיצוני באמת, קשה מאוד לעשות משהו. לפעמים אנחנו מצליחים להתקדם איתו במשך כמה שבועות, אבל ברגע שהוא חוזר לסביבה הרגילה שלו ופוגש חברים, הוא הופך שוב לקיצוני״.

מישהו מהטרוריסטים שביצעו את הפיגועים האחרונים בצרפת היה ברשימות שלכם?


״לצערי לא. לא קיבלנו שום סימן לגבי האנשים האלה. העניין הוא שהאנשים המסוכנים ביותר מסתתרים. הם דיסקרטיים מאוד״.

אזורי המחבוא

ב-2005, החליטה העיתונאית הבלגית אינד פראהי שהיא רוצה להסתנן לאזור שנחשב למסוכן ביותר בבלגיה, שזכה בתקשורת לכינוי ״בסיס הג'יהאדיסטים״ – הפרבר הבלגי ״מולנבק״. הפרבר נהפך בעשורים האחרונים לחממה לקיצוניות אסלאמית שממנה יצאו טרוריסטים לפיגועים, ביניהם הטבח בתיאטרון הבטאקלאן בפריז, בנובמבר 2015.

מה שפראהי ראתה בחודשיים ששהתה שם הצליח לזעזע אותה, אבל את הזעזוע שלה אף אחד לא רצה לשמוע באותה תקופה. ״הופצו שם פרסומים שבהם כתוב באופן ברור שצריך לרצוח את אלו שלא מאמינים באסלאם ואת היהודים״, היא כתבה בספרה Undercover in Little Morocco. ״בפרסומים האלה נכתב שהנשים צריכות להישאר מכוסות בביתן, ושהחוק האסלמי חשוב יותר מהחוק הדמוקרטי. זה הופץ במסגדים, בספריות ובארגונים באזור״.

המשטרה פושטת על הפרבר הצפוני של העיר פריז, סן סן דני, לאחר הפיגועים הרצחניים בנובמבר 2015 | תמונה:Eric Feferberg_AFP_Getty Images

המשטרה פושטת על הפרבר הצפוני של העיר פריז, סן סן דני, לאחר הפיגועים הרצחניים בנובמבר 2015 | תמונה:Eric Feferberg_AFP_Getty Images

עשור מאוחר יותר, לאחר הפיגועים הקשים שהתרחשו בבריסל, השר הצרפתי לנושא עירוניות, פטריק קאנר, אמר כי הוא מעריך ש״יש כמאה רבעים בצרפת״ עם ״פוטנציאל דומה לזה של מולנבק הבלגית״, כפי שצוטט בלה-מונד.

רבעים מהסוג הזה נמצאים בפרברי פריז, בניס ובאזורים נוספים בצרפת. הם מכונים ״האזורים האסורים״ – המשטרה מפחדת להיכנס אליהם והם מנוהלים באופן נפרד מהחוק הצרפתי ומשמשים כמקומות לגידול ולהשבחה של הקיצוניות הדתית על אדמת הרפובליקה.

״אנחנו קוראים להם 'הטריטוריות האבודות של הרפובליקה הצרפתית'. אני פוגש לא מעט אנשים מהאזורים האלה״, אומר ארביבו.

״אלו מקומות שאליהם שוטר רגיל לא יכול להיכנס כי יפרצו לרכב שלו או ישרפו אותו. רק שוטר סמוי או כמה שוטרים ביחד יכולים להיכנס. האזור הגדול ביותר הוא סֵן-סַן-דני (צפון-מזרחית לפריז, א״ל), המאכלס לא מעט לוחמי דאע״ש. יש גם אזור מרכזי כזה בניס שבו מתרחשת הקצנה דתית חמורה״.

עצרת בכיכר הרפובליקה לזכר הנרצחים בפיגועים בפריז | תמונה: Kenzo Tribouillard_AFP_Getty Images

עצרת בכיכר הרפובליקה לזכר הנרצחים בפיגועים בפריז | תמונה: Kenzo Tribouillard_AFP_Getty Images

תחקיר באורך 2,200 עמודים בשם ״פרברי הרפובליקה״ מצא שסן-סן-דני ופרברים נוספים של פריז הופכים ״לקהילות אסלאמיות נפרדות״ מהרפובליקה הצרפתית, ושחוקי שריעה מחליפים בהם את חוקי המדינה. לפי המחקר, המהגרים המוסלמים באזורים האלה דוחים יותר ויותר את הערכים הצרפתיים, ומתמסרים לאסלאם הרדיקלי.

את התחקיר שפורסם באוקטובר 2011 על ידי מכון החשיבה הצרפתי L'Institut Montaigne, הוביל חוקר האסלאם המוערך ג'יל קפל, שהראה שצרפת נמצאת על סף פיצוץ חברתי, שייגרם בגלל חוסר יכולתם של המוסלמים להשתלב בחברה הצרפתית.

קפל גם הראה כיצד הבעיה מחריפה בזכות המטיפים המוסלמיים הקיצוניים, שמקדמים את הפירוד של המוסלמים מהחברה הצרפתית, כדי ליצור חברה מוסלמית מקבילה הנשלטת על ידי חוקי שריעה.

״כל זה התחיל בפוליטיקאים שלנו שקנו את השקט באזורים האלה״, אומר ארביבו, ״הם רצו לעצור פשעים שבוצעו שם בעבר, וחשבו שאם יאפשרו למטיפים דתיים לקבל שליטה על האזורים, הפשעים ייעצרו. כי כך הציבור יתקרב לדת, וכשאתה בתוך הדת אתה לא צריך להילחם, אתה לא צריך לגנוב – אתה צריך להתעורר בבוקר ולהתפלל״.

לאחרונה מגיעים דיווחים גם על בתי ספר חילוניים בפרברים שנכנעים ללחצים ומונהגים בהם חוקי שריעה שהקהילה המקומית דורשת. שמעת על זה משהו מהאנשים שאתה מדבר איתם?


״בהחלט. בשנה שעברה למשל הוזמנתי לבית ספר ציבורי בפרברים שבו אחד התלמידים סיפר לי שאסור לו ללכת לשיעורי מוסיקה. למה? כי 'אלוהים אוסר לשמוע מוסיקה'. כלומר, הבעיה מתרחשת אפילו בבתי ספר ציבוריים.

״יש דוגמאות רבות נוספות לדברים כאלה. היה למשל מקרה שבו מורה למדעים הגיע להתייעץ איתי וסיפר שהוא לא יכול יותר להעביר שיעורים על דרווין או על תיאוריית האבולוציה, כי יש תלמידים שאומרים שאסור לומר דברים כאלה. הם חוששים ממה שיקרה להם כשיגיע יום הדין״.

באפריל 2014, מגזין Le Figaro פרסם מסמך של המודיעין הצרפתי שהודלף, המזהיר מכפיה של חוקי שריעה בבתי ספר צרפתיים באזורים המכונים ״גטאות עירוניים״ של מוסלמים. המסמך, שאורכו 15 עמודים, מספק 70 דוגמאות ספציפיות לדרך שבה רדיקלים מוסלמים משתלטים כביכול על בתי ספר חילוניים ברחבי המדינה.

אבל למה בכלל הכוונה בכפיית חוקי שריעה? ״שריעה״ באופן כללי מתייחס ל״דרך״ שבה המוסלמים חיים את חייהם ומתקרבים לאללה. ל״דרך״ הזו יש פרשנויות רבות, שמהן נגזרים כללי התנהגות ספציפיים.

העיר פריז צבועה בצבעי כחול, לבן, אדום ומזכירה את ערכי הרפובליקה | תמונה: Matthieu Alexandre_AFP_Getty Images

העיר פריז צבועה בצבעי כחול, לבן, אדום ומזכירה את ערכי הרפובליקה | תמונה: Matthieu Alexandre_AFP_Getty Images

אם מישהו רוצה לקבוע זמנים קבועים לתפילה, לאכול ״חלאל״ (בשר שנשחט על פי הלכות האסלאם) או להימנע מאלכוהול, בהתבסס על הבנתו את השריעה, זה עניינו האישי. ובמדינה חופשית – זה לא צריך להעסיק אף אחד. למעשה מוסלמים רבים עושים בדיוק כך.

הבעיה מתחילה כשמישהו מנסה לכפות ״שריעה״ על אנשים אחרים ולהכניס את זה כחוק במדינה, כפי שמיושם בדרגה כזו או אחרת בערב הסעודית ובאיראן, בהן זה מוביל פעמים רבות לפגיעה בזכויות נשים, לקוד דיבור המגביל את חופש הביטוי, להוצאה להורג של הומוסקסואלים ולהתעללויות אחרות, כמו קטיעת איברים. או בקיצור – מה שמכונה ״שלטון שריעה״ – מסוג הדברים שארגונים קיצוניים כמו דאע״ש רוצים.

״הבעיה היא לא שיש בתי ספר מוסלמיים או בתי ספר יהודיים, אלא מה שמלמדים בהם״, אומר ארביבו. ״צריך לזכור שצרפת היא מדינה חילונית, ושהממשלה לא רוצה קשר לדת. הקו הרשמי שלה הוא לא להיכנס בכלל למסגדים או לבתי ספר דתיים. אבל כך היא גם לא יודעת מה קורה בתוכם. זה משהו שצריך לשנות״.

האם תהיה מלחמת אזרחים

ראש השב״כ הצרפתי חושב שצרפת על סף מלחמת אזרחים. בתור מי שבא במגע עם האוכלוסייה הקיצונית בצרפת, אתה מרגיש כמוהו? אתה חושב שזה אפשרי? 


״כן, אנחנו מרגישים את זה, כי יש הרבה מתח באוויר. אתה יכול להרגיש את זה. זה יכול לקרות בכל זמן. אתה ודאי זוכר שב-2005 נהרגו שני צעירים על ידי המשטרה שרצתה לבדוק את זהותם. זו הייתה תאונה. הם התחילו לרוץ ונכנסו לאזור עם שנאי חשמל, התחשמלו ומתו. זה כמעט הוביל למלחמת אזרחים כאן. הצעירים בשכונות יצאו והתחילו להצית מכוניות. מהומות התחילו. משהו כזה יכול לקרות שוב בקרוב מאוד״.

אז תחילתה של מלחמת אזרחים, אם תהיה, תיגרם לדעתך על ידי האוכלוסייה המוסלמית-רדיקלית שתצא לרחוב? 


״כן, בפעם האחרונה שזה קרה ב-2005, הם נלחמו נגד המשטרה, הציתו מכוניות, וזה יכול להיות הרבה יותר גרוע עכשיו. כיום יש פיגוע מדי שישה חודשים. זה עלול להתגבר יותר ויותר״.

ומה לדעתך הסיכוי שדווקא האזרחים, אלה שאינם מוסלמים, יצאו לרחובות ויתקפו את הקהילות המוסלמיות?


״אנחנו שומעים מדי פעם על אנשים שמוכנים להרוג כל מוסלמי שיראו ברחוב. אבל בינתיים המציאות היא שאחרי הפיגוע בשארלי הבדו, אחרי הפיגועים בפריס וגם אחרי הפיגוע האחרון בניס, לקחו חזיר ושמו אותו בכניסה למסגד, אבל מעבר לזה שום דבר לא קרה. אפילו מוסלמי אחד לא נרצח.

״מצד שני צריך לשים לב לא ליפול למלכודת הזו. האסטרטגיה של דאע״ש, שהארגון מפרסם בכל מקום, היא לגרום לציבור המערבי להשפיל ולתקוף בסופו של דבר את האוכלוסייה המוסלמית כולה, כדי לגרום לאוכלוסייה המוסלמית כולה להתמרד ולהצטרף לדאע״ש. זה דבר בסיסי מאוד״.

 

 

 

רכבת ההרים המסוכנת של הכלכלה הישראלית

$
0
0
איור: ליזה וורונין

איור: ליזה וורונין

1כשמדברים על צמיחה של משק צריך להבחין בין צמיחה מבנית לצמיחה מחזורית. צמיחה מבנית היא צמיחה הנובעת משיפור בפריון של כוח העבודה במדינה. צמיחה מחזורית היא צמיחה של משק הנמצא באבטלה כתוצאה מכך שאנשים חוזרים למעגל העבודה.

אחת הטעויות הגדולות שעושים כלכלנים כשבוחנים מצב מחזורי של כלכלה היא להתמקד בשאלה ״כמה?״ ולא בשאלה ״למה?״. מעניין אותם כמה המשק צומח וכמה מקומות עבודה נוספו, ולא השאלה למה הוא צומח ולמה נוצרו מקומות העבודה.

כלכלנים מצאו ששוק העבודה הישראלי מגלה עוצמה רבה. אלו ששואלים למה הנתונים חזקים כל כך, הם קצת פחות אופטימיים

ההבדל הקטן הזה יכול לשנות לחלוטין את התפיסה לגבי מצבו של משק מסוים. כך לדעתי קורה בשנים האחרונות במשק הישראלי. הסתכלות על ״כמה״ מראה תמונה חיובית מאוד של משק צומח עם תעסוקה מלאה וגירעון ממשלתי נמוך. הסתכלות על ״למה״ מראה תמונה מדאיגה של צמיחה מלאכותית המבוססת בעיקר על בועת נדל״ן ומשכנתאות.

2 עיקר הצמיחה בישראל מאז המשבר של 2008 בארה״ב היא בזכות בועת הנדל״ן שהתפתחה כאן. בעקבות המשבר ירדה הריבית בעולם לשפל חסר תקדים, ובעקבות כך גם בנק ישראל נאלץ להוריד את הריבית בחדות.

הריבית הנמוכה הביאה לגידול חד באשראי שניתן על ידי הבנקים, שזה הדלק של כל בועה. במקרה של בועת נדל״ן, הגידול הוא במשכנתאות שניתנות לציבור.

כל עוד האשראי (המשכנתאות) ממשיך לגדול, הציבור ממשיך לרכוש דירות, מחירי הדיור ממשיכים לעלות והנתונים הכלכליים מצוינים. כך היה בארה״ב, כשכמות המשכנתאות שניתנו גדלה כל הזמן והגיעה לשיא ב-2006; וכך היה גם בספרד ובאירלנד שנחשבו ל״נס כלכלי״ כל עוד האשראי המשיך לגדול עד 2009.

הבעיה היא שבשלב מסוים האשראי שניתן לא יכול להמשיך לגדול ואז כדור השלג מתחיל להתגלגל לצד השני – המחירים מפסיקים לעלות, דבר המוביל לשינוי בפסיכולוגיה של הציבור, שמובילה להאטה נוספת בשוק הנדל״ן ולפגיעה נוספת בפסיכולוגיה. התהליך מוביל בסופו של דבר לגידול בהפסדי האשראי של הבנקים, שהופכים להיות זהירים יותר במתן אשראי, דבר שפוגע עוד בשוק וכך הלאה.

קשה מאוד להעריך מתי האשראי מפסיק לגדול. זה תלוי הן בריבית והן בפסיכולוגיה של הלווים והמלווים. אבל עושה רושם שנוצרו התנאים הכלכליים לכך.

3 האם נוצרו התנאים להפסקת גידול המשכנתאות בישראל? לדעתי יש שלושה נתונים שעשויים להראות שהתשובה לכך היא חיובית.

הראשון הוא מלאי הדירות. למרות הדיבורים הרבים על מחסור בדירות, מלאי הדירות למכירה ממשיך לגדול והוא יותר מהוכפל בחמש השנים האחרונות, על פי נתונים שפרסמה הלמ״ס.

״אין מחסור בדירות״, אמר שר האוצר משה כחלון בראיון למתן חודורוב בחודש יולי. ״היום יש 30 אלף דירות במלאים של הקבלנים שהם עדיין לא מוכרים אותן״. והוסיף: ״המשקיעים הפסיקו לרכוש – את זה רואים מהנתונים. ולפי הנתונים של החודש האחרון – גם הזוגות הצעירים לא רצים לקנות״.

נתון נוסף שכדאי להסתכל עליו הוא הריבית על המשכנתאות שעולה די בחדות בשנה האחרונה, לפי נתוני בנק ישראל, ומייקרת את נטילת המשכנתאות עבור הציבור. זאת תופעה מעניינת במיוחד, מכיוון שבשנה האחרונה ריבית בנק ישראל לא השתנתה והריביות על אג״ח ממשלתי לטווח ארוך דווקא ירדו (בעבר הפער בין ריבית המשכנתה לתשואת האג״ח הממשלתי היה קבוע יחסית. בשנה האחרונה התנתק הקשר ביניהן).

לכן קשה לדעת מה הסיבות לעליית הריבית על המשכנתאות: אולי הבנקים מתקרבים לסף הלימות ההון שלהם (אין להם מספיק הון כדי לתת עוד אשראי), אולי הם מתקשים לגייס מקורות מימון לזמן ארוך ואולי הם סתם החליטו לתמחר מחדש את הסיכון ללקיחת משכנתה.

בכל מקרה, מדובר בהתפתחות חשובה מאוד שמקשה על הציבור לקחת משכנתאות. אחת השאלות המעניינות היא מדוע העלייה החדה בריבית המשכנתה בשנה האחרונה לא השפיעה עדיין על מחירי הדירות.

לפי נתוני הלמ״ס, מחיר עסקה ממוצעת לרכישת דירה כמעט ולא השתנה בשנה האחרונה, לכן ככל הנראה הציבור, שכושר הקניה שלו נפגע, מעדיף לקנות דירות קטנות יותר ולשלם עליהן יותר.

הנתון השלישי הוא תכנית מחיר למשתכן של כחלון, המקנה לזוגות צעירים את האפשרות לקנות דירה במחיר זול משמעותית ממחיר השוק. חשוב להבין כי שינוי בשווקים בכלכלה מתחיל בדרך כלל בשוליים. מספיק שינוי קטן בשוליים כדי לגרום לשינוי משמעותי כמעט בכל שוק. כלומר, מספיק שחלק מהזוגות הצעירים ייצאו מהשוק כדי לשנות לחלוטין את שיווי המשקל בו.

לדעתי הדבר היחיד שמונע מהבועה להתפוצץ הוא הפסיכולוגיה של הציבור, שבאופן טבעי חיובית מאוד כלפי השוק הזה אחרי כל כך הרבה שנים חזקות. אבל בסופו של דבר חוקי הכלכלה חזקים יותר מהפסיכולוגיה של הציבור וברגע שהיא תשתנה סביר להניח שהדברים יתחילו להתדרדר במהירות.

4 ולמרות זאת, עולה לא פעם הטענה שמה שקרה בארה״ב בשנות הבועה לא יקרה בישראל, מכיוון שהבנקים בישראל הרבה יותר שמרנים מהבנקים בארה״ב. הטענה הזאת אכן נכונה לדעתי, והבנקים הישראלים אכן זהירים הרבה יותר ממה שהיו הבנקים האמריקנים בשנות הבועה. ולמרות זאת, הם חוזרים על הטעות העיקרית של הבנקים האמריקנים.

הבנקים האמריקנים הלוו כספים ללקוחות עם דירוג אשראי נמוך ונתנו הלוואות במינוף גבוה. אבל לא זאת הייתה הטעות העיקרית שלהם, שמיד אגיע אליה. הבנקים האמריקנים הבינו שמדובר בהלוואות מסוכנות ונקטו צעדי זהירות – הם בדקו מה היה שיעור ההפסדים אצל לקוחות בדירוג נמוך בעבר (כ-3 אחוזים) ולקחו תוספת סיכון בהתאם. בהלוואות במינוף גבוה הם ביקשו מהלקוחות לעשות ביטוח משכנתה בחברת ביטוח חיצונית.

וכאן הייתה הטעות שלהם – הם לא הבינו שהתנאים בשוק הנדל״ן היו חריגים: אף פעם לא ניתן כל כך הרבה אשראי לדיור ואף פעם מחירי הבתים לא היו כה גבוהים ביחס להכנסה. עקב כך, אי אפשר היה להסתמך על נתוני העבר.

כשהגיע המשבר התברר שההפסדים אצל לקוחות בדירוג נמוך לא היו 3% כמו בעבר, אלא 30%, ופחות או יותר כל חברות ביטוח המשכנתה פשטו את הרגל.

גם בישראל התמונה היום דומה. אף פעם לא ניתן כל כך הרבה אשראי לדיור (ובטח שלא בריבית משתנה) ואף פעם מחירי הבתים לא היו כל כך גבוהים ביחס להכנסה. ולכן נתוני העבר לא רלוונטיים.

אני חושש מאוד שגם הבנקים הישראליים יופתעו כשיבוא משבר

יש הבדל בין לתת משכנתה ב-70% מינוף כשמחירי הבתים הם 80 משכורות (המקסימום שהם מגיעים בד״כ במדינות מערביות) וכאשר מחירי הבתים הם 140 משכורות כמו בישראל כיום (שלא לדבר על כך שחלק מ״ההון עצמי״ שמביאים הלקוחות מקורו בהלוואות שנלקחו במקום אחר). וכמובן שנתוני עבר לגבי משכנתאות בריבית משתנה פשוט אין. אני חושש מאוד שגם הבנקים הישראליים יופתעו כשיבוא המשבר.

סטנלי פישר, הוריד והשאיר את הריבית ברמה נמוכה מידי | תמונה: Lior Mizrahi/Getty Images

סטנלי פישר, הוריד והשאיר את הריבית ברמה נמוכה מידי | תמונה: Lior Mizrahi/Getty Images

5 בחודש אוגוסט אישרה הממשלה את התקציב לשנתיים הקרובות. כמו בכל פעם שמאשרים את התקציב, מתנהל ויכוח סוער סביב מספר סעיפים שתפסו כותרות. הסעיף החשוב ביותר לדעתי הוא יעד הגרעון בתקציב שהועלה מ-2.5% ל-2.9%.

כדי להחליט האם גירעון של מדינה הוא גבוה או נמוך, חייבים לדעת איפה נמצאת הכלכלה שלה. הכלל הוא פשוט – ככל שהמצב של המדינה טוב יותר, כך הגירעון שלה צריך להיות קטן יותר.

כלומר, במדינה הנמצאת במיתון עם אבטלה גבוהה, נורמלי שיהיה גירעון גבוה. לעומת זאת, במדינה כמו ישראל הנמצאת ב״תעסוקה מלאה״, רצוי שיהיה גרעון נמוך מאוד שרק ילך ויקטן.

הניסיון בעולם מראה שכשמתפוצצת בועת נדל״ן הגירעון עולה בחדות והחוב הממשלתי תופח בקצב מסחרר. גם אירלנד וגם ספרד היו בעודף תקציבי גדול בשיא הבועה, והחוב הממשלתי שלהן היה נמוך מאוד (בסביבות 30% תוצר).

בישראל החוב עומד כיום על כ-65% תוצר. על רקע זה, גירעון מתוכנן של כ-3% נראה גבוה ומסוכן.

6 ולמרות זאת, שוק העבודה הישראלי מגלה עוצמה רבה. בחודש אוגוסט פרסמה הלמ״ס את נתוני התעסוקה לחודש יולי, שהראו כי שיעור האבטלה בגילאי העבודה העיקריים נמצא בשפל של כל הזמנים (כ-4%), וגם שיעור ההשתתפות גבוה מאוד.

עבור כלכלנים שמתמקדים ב״כמה״ מדובר בנתון מעודד בהחלט, שמראה על עוצמת המשק. אבל כלכלנים שמתמקדים בשאלה ״למה״ נתוני התעסוקה חזקים כל כך, קצת פחות אופטימיים.

התשובה לשאלה למה נתוני התעסוקה כה חזקים היא פשוטה: בועת הנדל״ן. הניסיון בעולם מראה ששוק התעסוקה במשקים שיש בהם בועות כלכליות בכלל ובועות נדל״ן בפרט מראה עוצמה גדולה, שנמשכת כל עוד הבועה לא מתפוצצת. כשהיא מתפוצצת, בדרך כלל נרשם זינוק חד בשיעור האבטלה.

יתרה מכך, גם במשקים שאין בהם בועת נדל״ן, נתון האבטלה לא ממש רלוונטי לגבי עוצמת המשק. מדובר בנתון שמפגר אחרי המחזור הכלכלי, כלומר הוא משתנה רק אחרי שקצב צמיחת המשק משתנה, ולכן הוא לא יכול להעיד על חוזק המשק ועל עתידו.

השורה התחתונה היא שמנתוני התעסוקה לא ניתן ללמוד כלום לגבי עתיד המשק. כשהם חזקים בגלל בועה, זה בדרך כלל ההפך מסימן לעוצמה.

7 דבר מעניין נוסף הוא ויכוח שהתעורר לאחרונה בין כלכלנים בשאלה האם על בנק ישראל להתערב בשער השקל או לא. לדעתי זו שאלה לא רלוונטית. ראשית, רכישת הדולרים של בנק ישראל כמעט ולא משפיעה על שער החליפין של השקל. בנק ישראל קונה כמה מיליארדי דולרים בודדים בשנה – מהלך חסר משמעות בשוק שיש בו מסחר של 4 מיליארד דולר בקירוב ביום.

מה שבאמת משפיע על שער החליפין זה תנועות הון לזמן קצר. ומה שמניע בעיקר את התנועות האלה זו הריבית של הבנק המרכזי, וההתחייבות להשאיר אותה נמוכה זמן רב.

הבעיה היא שבנק מרכזי שמוריד ריבית יותר מדי כדי להחליש את המטבע, מנפח בועות נכסים (נשמע מוכר?).

בנוסף, כשמחלישים את המטבע זה הופך את הייצוא לאטרקטיבי יותר, אבל גם מייקר את הייבוא ואת יוקר המחיה. כך בנק מרכזי שמחליש את המטבע יותר מדי הופך את האזרחים שלו לעבדים – יש להם עבודה אבל הם לא גומרים את החודש בגלל יוקר המחייה.

כל זה נכון למשק הנמצא באבטלה. במצב כזה החלשת המטבע יכולה להגדיל את הביקושים לייצוא וכך לגרום לצמיחה וליצירת מקומות עבודה. אבל כשמשק נמצא בתעסוקה מלאה, כפי שקורה כיום בישראל, החלשת המטבע לא יכולה לגרום לצמיחה.

בכלל, צמיחה אמתית לאורך זמן באה רק מדברים אמתיים: עבודה קשה ויצירת התנאים והמערכות הנכונות במשק. משחקים מוניטריים למיניהם לא משפיעים על צמיחה ורמת חיים לאורך זמן. אם הם היו משפיעים, מדינות דרום אמריקה (שיאניות הדפסת הכספים) היו המדינות העשירות בעולם.

ועכשיו לגבי ישראל. מי שהוריד את הריבית לרמה נמוכה ב-2009 והשאיר אותה מאז ברמה נמוכה מדי היה סטנלי פישר. הריבית הנמוכה אכן יצרה צמיחה מהירה מאוד ויצרה הרבה מקומות עבודה. אבל מדובר היה בצמיחה מלאכותית (בועת נדל״ן) תוך העלאת יוקר המחיה.

כיום, כאמור, המשק הישראלי בתעסוקה מלאה, ומשחקים מוניטריים למיניהם הם חסרי משמעות – אין בכוחם לפתור את הבעיות המהותיות של הכלכלה הישראלית.

8 כמו מדינות רבות בשנים 2007-2003, גם ישראל נהנית בשנים האחרונות מצמיחה מחזורית חזקה המבוססת על בועת נדל״ן. כשהיא תתפוצץ נלמד כולנו שהמרחק בין ״נס כלכלי״ ל״משבר היסטורי״ הוא קצר מאוד.

 

הפילוסוף החכם שהוציא מאנשים את הטוב

$
0
0
איור: ליזה וורונין

איור: ליזה וורונין

מלך מדינת צ׳י היה נהנתן גדול, אהב לצאת למלחמות, וקנה לעצמו שם של קמצן וחסר יכולת. העם סבל תחת שלטונו. היה זה בתקופת המדינות הלוחמות, במאה הרביעית לפני הספירה. סין הייתה מחולקת למדינות רבות שלחמו זו בזו וניסו לכבוש זו את זו.

אבל הפילוסוף הסיני מנציוס, או בשמו הסיני מנג-דזה, עדיין לא איבד בו אמון, החליט לעשות מעשה, וביקש להיפגש עם המלך.

״איזו מידה מאפשרת לאדם להיות מלך טוב?״ שאל המלך את מנציוס. ״זה שדואג לעמו יכול להיות מלך טוב״.

״ואני, האם אני יכול לדאוג לעמי?״

״אתה יכול״.

״איך אתה יודע שאני יכול?״

״שמעתי פעם שראית כיצד מובילים בחצר שור. ׳לאן לוקחים את השור?׳ שאלת. ׳להיות קרבן כדי לקדש פעמון חדש׳ (טקס פולחני שהיה נהוג באותם ימים). ואז אמרת: ׳עזבו את השור! אינני יכול לשאת את המראה הזה – כולו רועד מפחד, כמו חף מפשע שמובל אל מקום ההוצאה להורג. ׳אז מה נעשה׳, שאלו אותך, ׳האם נוותר על קידוש הפעמון?׳ ׳אי אפשר לעשות זאת׳, ענית, ׳קחו כבש במקומו׳״.

מנציוס המשיך ושאל: ״האם באמת כך היה?״

״אכן״, ענה המלך.

״זהו לב שמספיק כדי להפוך אותך למלך אמיתי. כולם אמנם חשבו שאתה קמצן, אבל אני יודע שבאמת לא יכולת לשאת את סבלו של השור״.

״נכון, באמת אנשים חושבים כך. אנחנו אמנם מדינה קטנה, אבל איך יכול להיות שאקמץ על שור אחד?״

״תראה, החלפת גדול בקטן – שור בכבש, איך הם יוכלו להבין את זה? אם ריחמת על חף מפשע שמובל אל מקום ההוצאה להורג, אז מה ההבדל בין שור לכבש?״

המלך צחק ואמר: ״באמת, מה חשבתי לעצמי? לא פלא שקוראים לי קמצן!״

מנציוס הרגיע אותו: ״זה בסדר, אין בזה רע. ככה זה עובד. את השור ראית, אבל את הכבש לא ראית״.

המלך שמח ואמר: ״באמת, אחרי שעשיתי זאת, התבוננתי פנימה אל תוך עצמי, אבל לא הצלחתי להבין את לבי שלי. והנה, עכשיו כשדיברת, התעוררה בלבי החמלה. איך זה שדי בלב הזה כדי להיות מלך טוב?״

מנציוס ענה: ״אם מישהו אומר לך שהוא חזק מספיק כדי להרים מאה קילו, אבל לא כדי להרים נוצה, או שראייתו חדה מספיק כדי להבחין בשערה דקה אבל לא בעגלה מלאה בולי עץ – האם היית מקבל זאת?״

״לא״.

״הנה יש לך חמלה שמספיקה כדי להגיע לבעלי חיים, אבל היא לא מצליחה להגיע עד לעם. מדוע זה קורה?״

מנציוס המשיך והסביר שאם לא מרימים את הנוצה, זה לא מכיוון שאין כוח, אלא משום שלא משתמשים בו. אם לא רואים את העגלה, זה לא משום שלא יכולים לראות, אלא מכיוון שלא משתמשים ביכולת. אם לא דואגים לעם – אין זה מפני שלא קיימת החמלה, אלא משום שלא משתמשים בה. ״אם המלך אינו מלך טוב, אין זה מפני שהוא לא יכול, אלא משום שהוא לא משתמש ביכולותיו״.

מנציוס האמין ששלטון המתבסס על מוסר תמיד יהיה יציב יותר משלטון המתבסס על כוח. שלטון המתבסס על כוח תמיד יהיה פגיע בפני אנשים בעלי כוח מבית ומחוץ. כשהשלטון מתבסס על מוסר, העם כולו יתמוך בשלטון, ואפילו מדינות שכנות יעריצו אותו ולא יפגעו בו.

למנציוס, הנחשב לממשיך דרכו של קונפוציוס, הייתה יכולת לחזק באנשים את מעלותיהם הטובות, לעורר בהם השראה להשתפר, וכך לעזור להם לשנות את התנהגויותיהם הרעות. הוא האמין שבכל אדם קיים טבע טוב. תפקידנו הוא להרחיב אותו ולהגדיל אותו באמצעות טיפוח עצמי ושאיפה לטוב.

כל אדם שרואה תינוק שעומד ליפול לבאר, הוא הסביר, מרגיש מיד חלחלה ורצון להציל את התינוק, ולא מפני שהוא רוצה להתחבב על הוריו של התינוק או מתוך אינטרס כלשהו. באמצעות הדוגמה הזאת מנציוס ניסה להמחיש לאנשים כיצד בכל אחד מהם מצוי שורש של טוּב.

הוא האמין שאם נוכל לטפח ולהרחיב את הלב הטוב, הדואג והאכפתי הזה, המצוי עמוק בכל אחד מאיתנו, נוכל גם אנחנו להגיע להישגיהם של השליטים הקדומים האגדיים ששימשו במהלך ההיסטוריה הסינית כדוגמה ומופת.

איפה הגברים מהזמנים ההם

$
0
0
Man, Interrupted: Why Young Men are Struggling & What We Can Do About It (2016)

Man, Interrupted: Why Young Men are Struggling & What We Can Do About It (2016)

פרופ׳ פיליפ זימברדו הוא לא אחר מהפסיכולוג המפורסם שביצע את ״ניסוי הכלא של סטנפורד״ – ניסוי שנוי במחלוקת שבו מתנדבים שיחקו תפקיד של סוהרים ואסירים בסביבה מיוחדת שדימתה בית כלא, בתוך אוניברסיטת סטנפורד. הניסוי שהיה אמור להימשך שבועיים, הופסק לאחר שישה ימים כאשר ״הסוהרים״ התחילו לענות את ״האסירים״ ואף התעללו בהם מינית.

בעקבות הניסוי הזה ומחקרים נוספים שערך לאורך שלושה עשורים, כתב זימברדו את רב המכר ״אפקט לוציפר״ (2007) שבו טען שאין זה נכון שקיימים אנשים טובים או רעים, אלא כוחות סביבתיים הם המביאים אנשים טובים לבצע מעשים רעים.

גם ספרו החדש, ״גברים בהפרעה״, מתמקד במלכודת הגורמים הסביבתיים. הפעם אלו גורמים בעולם המודרני שלדעתו מכשילים נערים וגברים צעירים. אם לאורך הדורות הקודמים המשפחה המורחבת הפכה למשפחה גרעינית של הורים וילדים, שחיה בנפרד מהסבים, הדודים ובני הדודים, הרי שבעשורים האחרונים יותר ויותר משפחות הן חד הוריות, של אמא וילדים.

״בארה״ב 41 אחוז מהמשפחות הן ללא אב, וזה במגמת עלייה״, אומרת בראיון לאפוק טיימס ניקיטה קולומב, מחברת שותפה לספר. ״בנים עוברים מבתים עם דומיננטיות נשית, לבתי ספר בהם יש דומיננטיות נשית, ובאופן כללי ‘אנרגיה של בנים׳ נתפסת כבעייתית בבית הספר. אומרים להם לשבת בשקט, ואם לא, מאבחנים אותם כסובלים מהפרעות קשב״.

ללא דמויות גבריות שיכוונו וידריכו את הילד כשהוא הופך להיות נער ואחר כך גבר, גם בבית וגם בבית הספר, אומר פרופ׳ זימברדו, ״הם ישרפו את הכפר״, הוא מצטט פתגם אפריקני. במלים פשוטות, מסביר פרופ׳ זימברדו, הם עשויים להצטרף לכנופיות, לקבוצות טרור, להשתמש בסמים ובאלכוהול ולשקוע לבדידות ולריגוש של משחקי וידיאו וסרטי פורנו – דבר שכבר קורה.

לפי זימברדו, הטכנולוגיה שהופכת את משחקי הווידאו וסרטי הפורנו לכל כך זמינים ונגישים, מאפשרת לכל נער וגבר צעיר להיות מלך בעולמו, עולם שהולך ומצטמצם לחדרו בבית ההורים, שם הוא יכול בקלות להשיג שליטה וניצחון. כמו עם צריכת סמים, הריגוש הבלתי פוסק הזה דורש ריגושים הולכים ומתעצמים, עד שהחיים האמיתיים, בעולם הנורמלי, נראים דלים ומשעממים.zim and nikita-croped

נוצר כאן דור של גברים צעירים, ממשיך זימברדו, שהולכים ומתבודדים, מתקשים לפתח יחסים חברתיים, בעיקר עם נשים, לא רוצים להשקיע בפיתוח קריירה, מפחדים מהתחייבות רגשית או מקצועית ומעדיפים את הנוחות של מגורים עם ההורים. מכיוון שעיקר הידע שלהם לגבי קשרים אינטימיים ומעשה האהבה מגיע מסרטי פורנו, הם הופכים למגושמים ובורים לגבי קשרים אמיתיים.

כל מה שצריך זה להביט בנתונים ברוב מדינות ה-OECD, אומר פרופ׳ זימברדו: החל מהצלחה בבית הספר, דרך תעסוקה ועד לאריכות חיים: לבנים יש ציונים נמוכים יותר בכל הפרמטרים בהשוואה לבנות, מבית הספר היסודי ועד לאוניברסיטה. 70 אחוז מבין מקבלי הציונים הנמוכים ביותר בבתי ספר הם בנים; שני שליש מהילדים בחינוך מיוחד הם בנים; ובפעם הראשונה בהיסטוריה של ארה״ב, לבנים יש פחות שנות לימוד מאשר לאבותיהם.

ברור מתוך הנתונים ש״נשים עולות בסולם ההשכלה וגברים מתדרדרים״, אומר פרופ׳ זימברדו. יותר מכך, יותר משליש מהגברים בגילאי 24-17, לא מתאימים לשירות צבאי בגלל משקל יתר; 68 אחוז ממחוסרי הבית בארה״ב הם גברים; פי שלושה גברים מאשר נשים איבדו את משרותיהם במשבר הכלכלי האחרון; והסבירות להתאבדות אצל גברים גבוהה פי ארבע יותר מאשר אצל נשים.

מתוך שלל המחקרים והסטטיסטיקות שזימברדו מצטט, קשה להבין בסופו של דבר מהי לדעתו הביצה ומה התרנגולת. מהם התהליכים החברתיים העמוקים שמפוררים את התא המשפחתי, למה זה משפיע יותר על בנים מאשר על בנות, ולמה בנים נמשכים יותר מבנות למשחקי וידאו ולסרטי פורנו.

לכך אין תשובות מעמיקות בספרו, אבל יש כמה עצות אצבע שאפשר לסגל כדי להחזיר את הבנים והגברים למוטב. למשל, להקים גוף ממשלתי שיתייחס לבעיות המיוחדות של בנים וגברים צעירים, להכניס יותר גברים למערכת החינוך, לשכנע אבות שחיים בנפרד לקחת יותר אחריות בגידול הבנים וללמד כישורי חיים. העצות נשמעות די טריוויאליות, אבל אולי צריך להתייחס אליהן כסוג של ״עזרה ראשונה״.

כך או כך, בסופו של יום אי אפשר להכחיש שהבעיה קיימת, והיא רצינית. את מי זה צריך לעניין? הורים לבנים, הבנים עצמם וגברים צעירים, הורים לבנות שיגדלו לנשים צעירות שמחפשות בני זוג אחראים, עצמאים ומחויבים לקשר אינטימי, אזרחים שירצו לבנות חברה מאוזנת, ובקיצור, את כולנו.

מהו המפתח להצלחה

תשכחו מכך שאיי-קיו וכישרון מולד מנבאים הצלחה בבית הספר ובחיים. מילות הבאז החדשות הן ״נחישות ומטרה נעלה״. בארה״ב כבר התחילו ליישם את זה בבתי ספר.

 

Grit: The Power of Passion and Perseverance (2016)

Grit: The Power of Passion and Perseverance (2016)

כשאנגלה דאקוורת׳ הייתה ילדה, אביה נהג לומר לה בכל הזדמנות ״את לא גאון״. היא לא ידעה מה לענות לו ושתקה, גם מפאת כבוד להוריה. אבל לימים, כאשר גדלה, היא קיבלה מענק מחקר מ״קרן מק׳ארתור״ הידועה גם בשם ״מענק הגאונים״. את הספר שכתבה מאוחר יותר, בעקבות מחקר רב שנים, ״נחישות: הכוח של להט והתמדה״, היא הקריאה לאביה על ערש חוליו, ובתוכו הייתה תשובתה האולטימטיבית לקינטורים שלו: ״אבא, אולי אני לא האדם החכם ביותר בעולם, אבל בטווח הרחוק, נחישות אולי חשובה יותר מכישרון״.

לא שכישרון מולד או ״גאונות״ אינם חשובים להצלחה, כותבת דאקוורת׳, פרופ׳ לפסיכולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה היוקרתית, אבל מדגישים אותם יותר מדי. במחקר שערכה לאורך כעשור היא בדקה מיהם האנשים המצליחים ביותר. את המחקר היא ערכה במקומות הנחשבים למפרכים ולתחרותיים ביותר, ביניהם ״ווסט פוינט״ – האקדמיה הצבאית של ארה״ב, קבוצות כדורגל מצליחות, וגם בדקה סטודנטים למנהל עסקים ולרפואה ואלופים אולימפיים בשחייה.

מבין כל המשתנים שיכולים לתרום להצלחה במקומות האלה, כמו רמת איי-קיו, רקע סוציו אקונומי, יציבות רגשית, מוחצנות ועוד, היא מצאה שהמנבא הטוב ביותר להצלחה הוא מה שהיא מכנה ״חריקת שיניים״ (Grit), ובמילים פשוטות, עבודה קשה, נחישות והתמדה.

העובדה שצריך להתאמץ כדי להצליח לא מפתיעה אף אחד, ודאקוורת׳ מצטטת חוקרים רבים מהעבר הרחוק והקרוב שכבר גילו את זה זמן רב לפניה. אבל מה שהפתיע אותה, ורבים אחרים, הוא עד כמה משקל יש לזה.

כשדאקוורת׳ מדברת על הצלחה, היא לא מתכוונת להצלחה בדברים שגרתיים ויום-יומיים, אלא להשגת מטרות ארוכות טווח, כאלה שאדם בוחר מתוך להט ותשוקה, וחלק ניכר מחייו סובב סביבן. יותר מכך, האדם מאמין שהמטרה שבחר מיטיבה לא רק לעצמו, אלא גם לקהילה, לחברה או אפילו לאנושות כולה.New-photo-of-Angela-in-color-799x1024-croped

לגבי מטרות כאלה, כדי להצליח, ״חריקת שיניים״ חשובה מאוד, והמשמעות שלה לפי דאקוורת׳ היא אף פעם לא לוותר. זו ״התחייבות לסיים מה שהתחלת, לקום אחרי שנפלת, לרצות להשתפר ולהצליח ולקחת על עצמך אימון ותרגול מתמשכים, ולעתים לא נעימים, כדי להשיג את המטרה״.

הספר עמוס בציטוטים מהרבה מאוד מחקרים, ואולי כדי לקרב אותו יותר לציבור הרחב, הוא כתוב בחלקו כמו ספרי העזרה העצמית, עם שאלות להערכה עצמית וטיפים לפיתוח נחישות, וזו גם חולשתו.

בינתיים, רשויות החינוך בארה״ב התרשמו משפע המחקרים וההוכחות שדאקוורת׳ מביאה בספרה, ויישמו בהדרכתה, במאות בתי ספר, גישה חינוכית של ״בלי תירוצים״, עם משמעת קפדנית שמקווה להקנות לתלמידים הרגלי עבודה ולימודים. אבל בתוך הכוונות הטובות שכחו שהרעיון הוא לתת לתלמידים עצמם לבחור מה מלהיב אותם, ולכן כמה מבקרים טוענים שבתי הספר האלה נראים יותר כמו בתי סוהר.

האם נחישות היא תכונה מולדת? דאקוורת׳ טוענת שלא, ולכן אם הורים רוצים לטפח אותה אצל ילדיהם כבר מגיל צעיר, הם צריכים לפני הכול לשאול את עצמם האם הם עצמם מיישמים אותה בחייהם, כי ילדים נוטים לחקות את דפוסי ההתנהגות של הוריהם.

מעבר לכך, בין עשרות דוגמאות המופת לנחישות של ספורטאים, חיילים, אנשי מכירות וסטודנטים שדאקוורת׳ מביאה בספרה, עולה שהחינוך שכולם קיבלו נע על סקלה של אפשרויות: בקצה האחד של הסקלה היו הורים עם משמעת קפדנית ודרישות מחמירות, ובקצה השני היו הורים שיישמו חינוך חופשי ברוח של ״לך עם החלומות שלך״. אבל מה שהיה חשוב הוא שההורים המחמירים גם נתנו הרבה אהבה ותמיכה, וההורים המתירנים גם קבעו גבולות ברורים וחדים.

אולי בנקודה הזו התיאוריה של דאקוורת׳ מתחברת לקן רובינסון, הנחשב לחלוץ הגישה הפתוחה בחינוך, כזו שנותנת מקום להרבה בחירה חופשית וליצירתיות, כי גם הוא לא מקל ראש בצורך בעבודה קשה ובהתמדה.

האם יכולה להיות יותר מדי נחישות? דאקוורת׳ חושבת שלא, אבל אולי כל קיצוניות עלולה לגרום לתוצאות לא טובות. אנחנו אוהבים למצוא דוגמאות של אנשים שנכשלו פעמים רבות ולא התייאשו, ולבסוף הצליחו בגדול. אבל לפעמים ריבוי כשלונות דווקא יכול לרמוז שזה לא הכיוון הנכון, וצריך לדעת גם מתי להרפות.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live