![איור: ליזה וורונין]()
איור: ליזה וורונין
" פוטין חושב באופן יותר פרקטי, אני באופן יותר אידיאליסטי, אבל בסופו של דבר אנחנו חושבים דומה ופועלים באותו קו. זה רק עניין של איזון", אומר לי אלכסנדר דוגין, האיש שזכה לכינוי "המוח של פוטין" על ידי כלי תקשורת במערב, והאדם שמייצג אולי בצורה הכי קרובה למציאות את האידאולוגיה של הנשיא הרוסי ומאפשר להבין אותה.
לדוגין אין בעיה לדבר איתי בפתיחות. בניגוד לדיפלומט שאומר רק מה שהוא חייב, או לאיש מודיעין שלא אומר דבר, לדוגין אין כיום תפקיד רשמי בממשל הרוסי ולכן הוא מרגיש קצת יותר בנוח. קצת, מכיוון שגם ללא תפקיד רשמי בקרמלין, ידו מורגשת במהלכים מסוימים שמבצע פוטין. יש פרשנים שאף מייחסים לו את תפקיד "האידאולוג הראשי" של הקרמלין, באופן לא רשמי כמובן.
רוב המומחים לא מבינים את פוטין ואת העולם שלנו. הם מסתכלים על המציאות מתוך תפיסת עולם צרה. הם לא מחוברים למציאות
רק במארס האחרון נודע כי דוגין מילא תפקיד מפתח בשיחות החשאיות שהתקיימו בין רוסיה לטורקיה בעת הכי קריטית – כשיחסיו של ארדואן עם פוטין התדרדרו לתהומות לאחר שמישהו בטורקיה החליט להפיל מטוס קרב רוסי בסוף 2015. דוגין הזמין למוסקבה חמישה בכירים מהמודיעין הצבאי של טורקיה, ביניהם גנרל בדימוס, וארגן להם פגישות עם קצינים רוסים, כפי שדווח בחדשות "בלומברג".
במהלך הפגישות הוביל דוגין את המשלחת הטורקית ל"חדר סודי", והפגיש אותה עם שותפו – קונסטנטין מלופייב, מיליונר רוסי שהקים עם דוגין ערוץ טלוויזיה על אדמת רוסיה. דוגין הציג אותו כ"יד ימינו של פוטין" ו"כמי שיכול פשוט לדפוק על דלתו של הנשיא".
"ידענו שכל מה שאמרנו הועבר ישירות לפוטין", אישר מאוחר יותר איסמעיל האקי פקין, בכיר לשעבר במודיעין הצבאי של טורקיה שהשתתף בפגישות, לפי חדשות בלומברג. ביולי 2016, רגע לפני ניסיון ההפיכה, דוגין שהה באנקרה, לשיחות עם מקורבי ארדואן. בראיון לערוץ טלוויזיה טורקי הוא אמר: "עשיתי כל מה שיכולתי כדי לקרב ולפייס בין הממשלה שלי לבין ממשלת טורקיה".
![אלכסנדר דוגין | תמונה: Alexander Dugin]()
אלכסנדר דוגין | תמונה: Alexander Dugin
אבל דוגין אינו רק שליח הקרמלין למשימות פיוס או גישור למיניהן. במרבית זמנו הוא פילוסוף (גאון, יש הטוענים) ומומחה לגיאו-פוליטיקה שספריו השפיעו על קציני צבא ופוליטיקאים רוסים. אומרים שגאונות וטירוף יכולים ללכת יד ביד. אולי בגלל זה החליטו כמה כלי תקשורת מערביים לקרוא לדוגין "פשיסט" או "קומוניסט", ויש מי שהרחיק לכת ואף כינה אותו "הגבלס הרוסי". במהלך הראיון שערכתי עם דוגין, ולאחר עיון מעמיק באין-ספור מאמרים שכתב וקריאה מספריו, מתגלה איש מורכב הרבה יותר שקשה לתייג עם סיסמה פוליטית אחת. כן, יש בו משהו מסוכן, אולם ניכר גם שתווית ה"פשיסט" שהצמידו לו מבקריו אינה לגמרי מדויקת.
מבחינת דוגין פה בדיוק נעוצה הבעיה – בחוסר היכולת של המערב להבין את הפילוסופיה שלו ואת זו של פוטין. "רוב המומחים במערב לא יכולים להבין את פוטין ואת העולם שבו אנחנו חיים", הוא אומר לי. "לא רק שהם לא יכלו לחזות את כניסתו של פוטין לסוריה, אלא גם לא את ניצחונו של טראמפ. הסיבה לכך היא שהם ממשיכים להסתכל על המציאות מתוך תפיסת העולם הצרה שלהם. הם לא מחוברים למציאות".
![מפת "האימפריה הרוסית" ב-1914, רגע לפני עליית הקומוניסטים. פוטין היה רוצה להחזיר את רוסיה לגדולתה באותם ימים, כשהשפיעה על מדינות ואזורים רבים | תמונה: Geographx]()
מפת "האימפריה הרוסית" ב-1914, רגע לפני עליית הקומוניסטים. פוטין היה רוצה להחזיר את רוסיה לגדולתה באותם ימים, כשהשפיעה על מדינות ואזורים רבים | תמונה: Geographx
בחזרה לאימפריה הרוסית
בשנות ה-90, לאחר נפילת בריה"מ הקומוניסטית, ניסה הממשל הרוסי להגדיר את "המציאות" החדשה – לקבוע חזון או אידאולוגיה שתאפיין את העם הרוסי ואת הכיוון שאליו תצעד רוסיה. בוריס ילצין, שהיה נשיא הפדרציה הרוסית באותה תקופה, הקים צוות חשיבה שניסה להגיע לתשובה ראויה. במקביל קמו מספר צוותים נוספים שהובילו אינטלקטואלים ופוליטיקאים, אבל כפי שסיפר ילצין בעבר – כולם נכשלו במשימה.
החשש העיקרי של גופי החשיבה האלה היה מהחולשה הרוסית. הם האמינו שצריך לתקן את המצב ולהחזיר את רוסיה לגדולתה. ב-1999 עלה לשלטון פוטין שהתרכז בייצוב הכלכלה הרוסית והמערכת הפוליטית (יש שיאמרו באופן חלקי בלבד). אחרי שהתפנה הוא חזר כעבור מספר שנים להתעסק שוב בהגדרת האידאולוגיה הרוסית ו"הדרך", שהטרידה את קודמו.
דוגין נכנס לתמונה עוד קודם לכן, כשבתחילת שנות ה-90 החל לעסוק במה שנראה כמו "משחקים אידאולוגיים" – מצד אחד הוא נודע כאיש מאמין, אנטי קומוניסט, שתיעב את לנין. אבל מצד שני הוא סייע למשל לכתוב את מצע המפלגה הקומוניסטית החדשה של הפדרציה הרוסית.
![תמונה: Dmitry Astakhov/AFP/Getty Images]()
תמונה: Dmitry Astakhov/AFP/Getty Images
ב-1997 הוא עשה צעד רציני קדימה כשהוציא ספר בנושא גיאו-פוליטיקה (The Foundation Of Geopolitics) שהפך לרב מכר ברוסיה. "ככל הנראה לא היה ספר נוסף שפורסם ברוסיה אחרי תקופת הקומוניזם, שהייתה לו השפעה דומה על הצבא הרוסי, על המשטרה, ועל מדיניות החוץ", כתב ההיסטוריון ג'ון דנלופ ממכון החשיבה "הובר".
הספר סלל את דרכו של דוגין לעמוד ב-1999 בראש המחלקה לגיאו-פוליטיקה, במועצה לענייני ביטחון לאומי, המייעצת ל"דומה" – הפרלמנט הרוסי. כמובן שבסיוע פוליטיקאים שונים שאליהם התחבר. אבל זה לא הספיק. כדי לקדם את רעיונותיו הגיאו-פוליטיים לגבי עתידה של רוסיה, הוא הקים ב-2002 את המפלגה האירו-אסייתית, גרסה מודרנית של התנועה האירו-אסייתית שהתפתחה בשנות ה-20 של המאה הקודמת.
"כשאתה מקשיב לנאומים של פוטין ורואה מה הוא עושה, נראה שהוא פועל לפי רעיון מסוים לגבי תפקידה של רוסיה בהיסטוריה ובעולם, ומקור הרעיונות האלה הוא התיאוריה האירו-אסייתית של דוגין", אמר בראיון לערוץ טלוויזיה קנדי מייקל מילרמן, דוקטורנט למדעי המדינה ו"מומחה לדוגין" שתרגם חלק מספרו האחרון של דוגין לאנגלית. "זה מסביר בערך כל מה שפוטין עושה וקשור למערב, אבל זה לא מובן כרגע למערב".
!["כל מה שפוטין עושה הוא מתוך התנגדות לליברליזם שאובמה ייצג" | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images]()
"כל מה שפוטין עושה הוא מתוך התנגדות לליברליזם שאובמה ייצג" | תמונה: Jewel Samad/AFP/Getty Images
בבסיסה של התפיסה האירו-אסייתית פועל רעיון עקרוני אחד – במקום לאפשר לארה"ב לקדם את הגלובליזציה שלה ובכך לכפות את הערכים שלה ואת הזהות החילונית-מודרנית שלה על רוסיה ועל תרבויות נוספות בעולם, רוסיה צריכה ליצור תהליך הפוך – הפרדה בין תרבויות, וחיזוק הזהות הרוסית האותנטית. תפיסה שהייתה מנוגדת לאינטואיציה של רוסים רבים לאחר נפילת בריה"מ – שציפו שרוסיה תשתלב בסדר העולמי החדש שמכתיבה ארה"ב ותהפוך למדינה מודרנית.
"המערב תמיד מנסה לשנות את רוסיה למשהו שהיא לא", מסביר מילרמן, "הוא רוצה שהיא תהיה יותר מערבית, יותר מודרנית וחילונית, יותר כמותו, ומניח שכך זה צריך להיות ושזו הדרך הטובה ביותר… ואז פוטין עולה לבמה ואומר: אנחנו ציוויליזציה בת כ-1,000 שנה, עם מסורת דתית, אתרים קדושים וקוד תרבותי עמוק, ואנחנו לא ניתן למערב להכתיב לנו איך עלינו לפרש את ההיסטוריה שלנו או את המצב הנוכחי שלנו, ובטח לא את עתידנו".
במילים אחרות, הדרך היחידה להחזיר את רוסיה לגדולתה, לפי דוגין ופוטין, היא לשקם את הציוויליזציה עתיקת היומין שלה. איזו בדיוק? "האימפריה הרוסית", שהתקיימה החל מסוף המאה ה-17 ועד תחילת המאה ה-20, אז החליפה אותה בריה"מ הקומוניסטית.
"חשוב לא לפרש באופן מוטעה את דוגין ואת פוטין עצמו", מדגיש מילרמן. למשל, כשפוטין אמר שנפילת בריה"מ היא "הקטסטרופה הגדולה ביותר של המאה ה-20", רבים חשבו שהוא קומוניסט או אפילו פשיסט. אבל זה לא ממש כך, הוא מסביר. למעשה פוטין וגם דוגין הם אנטי-קומוניסטים. "מה שפוטין אמר היה במונחים גיאו-פוליטיים… תדמיין את בריה"מ הגדולה על מפת העולם. כעת תדמיין את גבולות רוסיה הקטנה. תראה התכווצות קיצונית מאוד, ובדיוק ההתכווצות הזו היא מה שפוטין וגם דוגין רואים כבעייתית.
![מדריך קליעה בתנועת בדלנים רוסית שפעלה בדרום-מזרח אוקראינה. עבור פוטין, סיפוח חצי האי-קרים היה "ציווי היסטורי" | תמונה:Olga Maltseva/AFP/Getty Images]()
מדריך קליעה בתנועת בדלנים רוסית שפעלה בדרום-מזרח אוקראינה. עבור פוטין, סיפוח חצי האי-קרים היה "ציווי היסטורי" | תמונה:Olga Maltseva/AFP/Getty Images
"לאורך כ-1,000 השנים האחרונות, הטריטוריה הרוסית התרחבה, התכווצה מעט ושוב התרחבה, כלומר זה אזור שמשתנה בגודלו. אבל אחרי נפילת בריה"מ ההתכווצות הייתה קיצונית באופן רדיקלי כל כך, עד שהזהות האירו-אסייתית ספגה מכה קטסטרופלית. לכן דוגין ופוטין חושבים שאם הפדרציה הרוסית תחזור לגודלה המקורי, ויהיה לה מעין איחוד אירו-אסייתי או איזושהי אינטגרציה בין מדינות באזור, מבחינה גיאו-פוליטית רוסיה תחזור לגודלה הסביר והבריא".
הדגמה של הרעיון הזה ניתנה בפלישה הרוסית לדרום-מזרח אוקראינה וסיפוח חצי האי-קרים. לפי דוגין, כל האזור של דרום-מזרח אוקראינה הוא חלק מ"נובורוסיה" – אזור שהיה חלק מ"האימפריה הרוסית" במאה ה-18 ושייך למעשה לרוסים. פוטין מסכים, ובאפריל 2014 אף אמר שמזרח אוקראינה היא "נובורוסיה".
מה טוב ומה רע?
אבל החשיבה האירו-אסייתית היא רק אלמנט אחד בתפיסת עולם רחבה יותר שדוגין מכנה "התיאוריה הפוליטית הרביעית" – שהיא הדרך האמיתית שבה רוסיה צריכה ללכת. מה היא אותה תיאוריה רביעית? דוגין מסביר בספרו The Fourth Political Theory שיצא ב-2009, כי עד היום הוצגו לעולם שלוש תיאוריות מרכזיות:
הראשונה היא הליברליזם שצץ במאה ה-18 וקידש את "האינדיבידואל", כלומר את החופש שלו מכל צורה, זהות קולקטיבית או "חברות" בקהילה כלשהי שיכולה להגדיר את זהותו; התיאוריה השנייה – שאפיינה את עליית בריה"מ וסין – היא הקומוניזם, שעסק בנושא המעמדות בחברה; ולבסוף הגיחה התיאוריה השלישית – פשיזם, שמשטרו של היטלר סימל אותה, כמו גם זה של פרנקו בספרד. הפשיזם עסק בנושא המדינה (במקרה של מוסוליני) ובנושא הגזע (במקרה של הנאצים).
העולם לא עצר את היטלר או את סטאלין או את ההפצצות על הירושימה. זאת הדרך בה ההיסטוריה מתקדמת. צריך להבין את זה
"הפשיזם הופיע אחרי שתי התיאוריות הקודמות, אבל נעלם לפניהן", כותב דוגין. "הרוח הערפדית הרעה הזו – הרוע האבסולוטי הזה נעלם… והותיר מקום למאבק בין הקומוניזם [של בריה"מ] לליברליזם [של ארה"ב], מאבק שעטה את צורתה של המלחמה הקרה".
ב-1991 הליברליזם ניצח וסימן את דעיכת הקומוניזם, למרות שהשפעת הקומוניזם עדיין מורגשת בווריאציות שונות בעולם, בין היתר בסין. "ניצחון הליברליזם", כותב דוגין, "פתר את שאלת 'הנושא'. מעתה האינדיבידואל הפך לנושא המרכזי של כל האנושות כמעט".
בעוד שרבים חושבים שאין עם כך בעיה, דוגין טוען שהתפשטות הליברליזם בעקבות הגלובליזציה, גרמה לכך ש"נושא האינדיבידואל כבר לא היה יותר תוצאה של בחירה [אישית], אלא חובה על כולם… והתלווה לזה מחיר מוסרי כבד". מנקודת מבטו של דוגין זה הוביל לשחרור ממגבלות מוסר שאפיינו חברות מסורתיות, ומוביל לפירוק מוסד המשפחה, לקידום אתיאיזם, ולחיזוק חלקים פסאודו-דתיים, כמו כת השטן ו"כתבים דמוניים" של פילוסופים מודרניים.
"רוסיה הבינה שהיא לא יכולה ללכת בדרך הזו", הוא כותב, "ומכאן נבע הצורך בתיאוריה פוליטית רביעית". אבל לדוגין עוד אין לגמרי מושג מה היא תהיה. מה שבטוח – היא לא יכולה להיות המשך של הקומוניזם או של הפשיזם הכושלים. "היא אולי תתגלה ואולי לא", הוא כותב, "והדרך לגלות אותה עוברת בהתנגדות לליברליזם, התנגדות לגלובליזציה והתנגדות למודרניות שמביא הליברליזם".
![דוגין נשלח לפייס בין ארדואן לפוטין. מנקודת המבט הרוסית, האמריקנים עמדו מאחורי הפלת המטוס הרוסי וניסיון ההפיכה | תמונות: Guneev Sergey/Host Photo Agency via Getty Images]()
דוגין נשלח לפייס בין ארדואן לפוטין. מנקודת המבט הרוסית, האמריקנים עמדו מאחורי הפלת המטוס הרוסי וניסיון ההפיכה | תמונות: Guneev Sergey/Host Photo Agency via Getty Images
"וכאן קיים פרדוקס", הוא ממשיך, "רוסיה לא יכולה להתחמק לבדה מהמודרניזציה ומהליברליזם המערבי, זה לא יהיה פשוט כל כך. המודל הסובייטי ניסה לעשות זאת, וקרס". ולכן, גילוי התיאוריה הרביעית צריך לערב גם מדינות נוספות, באירופה ובאסיה למשל. כך, באמצעות התנגדות משותפת לליברליזם, התיאוריה הרביעית תוכל להתגלות.
אז כל מה שפוטין עושה, כל החשיבה שלו, מבוססת על דחיית הליברליזם המערבי, ומנגד חיזוק הזהות הרוסית האותנטית, הזהות הקונסרבטיבית?
"נכון".
וזו לדעתך הסיבה שאף אחד בשירותי הביון במערב לא הצליח לחזות שפוטין ייכנס לסוריה?
"בהחלט. המומחים במערב ממשיכים להסתכל על המציאות מתוך תפיסת העולם הליברלית שלהם. עבורם, התקדמות החברה היא הדרך היחידה להבין את הלוגיקה של הדברים, ולהיסטוריה התרבותית אין ערך אמיתי. כשהם נתקלים במשהו שלא מתאים ללוגיקה הזו, הם מכנים את זה מיד פשיזם, קונסרבטיזם, ברבריות ועוד. ההבנה שלהם של מה 'טוב' ומה 'רע' מבוססת על זה. 'טוב' – זה קידמה, ו'רע' – זה שמרני, זה אלוהי, זה דת, זה מוסד המשפחה.
"מכיוון שפוטין קונסרבטיבי ובעד שימור מוסד המשפחה, קוראים לו פשיסט או שעושים לו דמוניזציה, עוד לפני שמנסים להבין את הלוגיקה שלו. וזו הסיבה לכך שאף אחד לא מבין את פוטין, למרות שפשוט מאוד להבין אותו. כדי שהאנליסטים במערב יוכלו להבין את פוטין, הם צריכים להניח בצד את הלוגיקה הליברלית שלהם שיוצרת דעות קדומות.
"אגב, בדיוק מהסיבה הזו עושים עכשיו דמוניזציה גם לטראמפ, כי לא מבינים את הערכים הקונסרבטיביים שלו".
אבל הדמוניזציה שעושים לפוטין לא נובעת רק מהערכים הקונסרבטיביים שבהם הוא מחזיק, אלא אולי יותר מכול, מהאופן שבו הוא אוכף אותם. בראיון לוולדימיר פוזנר מהטלוויזיה הרוסית נשאל דוגין מה הוא חושב על מתנגדיו של פוטין כמו אלכסיי נבלני, בלוגר פוליטי שמוביל מחאה נגד פוטין כבר מספר שנים, או מיכאיל קסיאנוב, ראש ממשלת רוסיה לשעבר העומד בראש האופוזיציה לפוטין. דוגין הסביר שאלה אנשים שנסעו למערב, נפגשו עם פרופסורים אמריקנים, והאסטרטגיה שלהם היא להחדיר לרוסיה את הליברליזם המערבי. "אני מתייחס אליהם כאל בוגדים", הוא סיכם במשפט.
ומה עושים לבוגדים? מעצרן של שלוש חברות להקת הרוק "פוסי ריוט" ברוסיה ממחיש זאת. דוגין מסביר שהן ניסו לגרום לעם הרוסי לחשוב שהוא נתקל במקרה במוזיקת ה"פאנק-רוק" ושהוא במקרה אוהב את זה. "אבל זה לא במקרה, הן מקבלות תמיכה מחו"ל. זו מלחמה סיסטמטית נגד רוסיה, נגד הערכים שלנו ונגד המסורת שלנו".
עם זאת דוגין לא מציע לדכא את המתנגדים בכוח, אלא להרחיק אותם מהתקשורת, שדרכה הם מנסים להשפיע על העם הרוסי. "המטרה שלנו היא לשמור על הערכים של רוסיה – לשמור על הריבונות שלה. זה משהו שפוטין ממש חושק בו ומאמין בו. כשאני אומר 'ריבונות' אני מתכוון למשהו גדול יותר מהביטחון הלאומי של מדינה. אני מתכוון לשמירה על הזהות של העם הרוסי – הזהות הדתית שלו, הזהות ההיסטורית שלו".
בסוריה אנחנו נלחמים כיום נגד הגרסה של טרנטינו לאסלאם, אבל חברים של האסלאם המסורתי האמיתי – חיזבאללה ואיראן
זה מתבטא גם במה שאתם עושים בחצי האי-קרים?
"כדי להגן על הזהות הזו, לאכוף אותה וגם להרחיב אותה, פוטין משתמש בכל הכלים הגיאו-פוליטיים שעומדים לרשותו. המלחמה בסוריה ואיחוד חצי האי-קרים, כל זה היה כדי לחזק את הזהות הרוסית. חצי האי-קרים, מבחינת פוטין, זה ציווי היסטורי לאחד את העם הרוסי ואת האנשים שמחשיבים עצמם כרוסים. אבל במקביל הוא גם חושב שהנמל הצבאי בסבסטופול (חצי האי-קרים) חשוב כל כך עד שהוא מוכן להסתכן בסנקציות כדי להשיג אותו. זה הריאליזם שמאפיין אותו".
אז מדוע פוטין משתף פעולה עם החיזבאללה? גם זה נובע מערכים?
"פוטין מתייחס לכל השיעים במזרח התיכון כשותפים אסטרטגים. לאיראן למשל, יש אינטרסים אסטרטגיים דומים לאלה שלנו, מלבד האגרסיביות נגד ישראל. אנחנו לא מתייחסים לישראל כאויב. מבחינתנו איראן לא מהווה איום קיומי על ישראל, אבל אם היא תהווה, תפקידה של ישראל יהיה להגן על עצמה. באופן דומה, גם החיזבאללה הוא שותף אסטרטגי שלנו – הקשר איתו מבוסס על אינטרס אסטרטגי. זה דבר אחד.
"דבר שני, בתוך האסלאם יש חלקים שונים. ישנו האסלאם המסורתי, המיוצג על ידי זרמים שיעים וגם סונים. ויש לאסלאם גרסה "פרוטסטנטית" – המיוצגת על ידי הסלפיזם והווהביזם, שאינה מסורתית. זה אסלאם קיצוני, סוג של יצירה מלאכותית ומודרנית ביחס לשורשים המסורתיים של האסלאם.
"כך שמה שאנחנו מתמודדים מולו כיום הוא לא הדת האסלאמית המסורתית, אלא גרסה מלאכותית ואגרסיבית שלו. זה לא אסלאם בכלל. דאע"ש הוא לא אסלאם מסורתי ואמיתי, אלא גרסה קיצונית שלו שהושפעה מסרטי טרנטינו, מפוסט-מודרניזם. בסוריה אנחנו נלחמים כיום נגד הגרסה הזו של טרנטינו לאסלאם, ולא נגד האסלאם האמיתי. ומנגד, אנחנו חברים של האסלאם המסורתי האמיתי".
חיזבאללה ואיראן?
"כן".
לישראל ברור שהחיזבאללה הוא ארגון טרור. על פי איזה קריטריון אתה מחליט שהוא מסורתי ולכן בסדר?
"אני משתייך לאסכולה הנקראת Traditionalist School, שמפרטת באופן ברור יחסית מה מסורתי ומה לא. בדרך כלל 'מסורתי' הוא משהו שמנוגד למודרניות. זו גם הסיבה שאני אנטי-קומוניסט, כי מנקודת המבט הזו הקומוניזם הרס את כל מה שמסורתי – את הדת, את האמונה, את הזהות הרוחנית, והביא למודרניזציה של החברה הרוסית. בכל מקרה, כך אנחנו מצליחים להפריד בין מה שמסורתי לבין מה שלא".
![פוטין מתייחס לכל השיעים במזה"ת כשותפים אסטרטגים | תמונה: Adek Berry/AFP/Getty Images]()
פוטין מתייחס לכל השיעים במזה"ת כשותפים אסטרטגים | תמונה: Adek Berry/AFP/Getty Images
למרות הדיבורים של דוגין על ערכים ורוחניות, העזרה שרוסיה הביאה לאסאד בסוריה, מעמידה בספק את המניעים המוסריים שמנחים אותה. בראיון לערוץ טלוויזיה טורקי הסביר דוגין שהתמיכה באסאד אינה אישית, כבן-אדם, אלא כדמות שיכולה לשמור על המערכת הפוליטית באזור. "אנחנו לא מתעקשים על אסאד, אנחנו רוצים לפתור את המצב בסוריה באמצעים שלווים. אנחנו נגד מלחמה ובעד בחירות שלוות בסוריה. אבל פירודה של סוריה לחלקים שונים יהווה איום על האזור. הוא יאיים על טורקיה למשל, ולכן גם טורקיה, מבחינה לוגית, בעד אחדותה של סוריה".
ומה בדבר הפרות זכויות אדם קשות ופשעים נגד האנושות? אתה אומר שרוסיה פועלת מתוך ערכים, האם ערכי לשתף פעולה עם אסאד?
"אף אחד לא צריך לעצום את עיניו מול פשעים כאלו. אבל עדיף שכל אחד יתרכז בהפרת הנורמות האנושיות במדינה שלו, ולא יכפה את הערכים של הציוויליזציה שלו על ציוויליזציה אחרת. אין בעולם סט אחד של ערכים אוניברסליים. העולם צריך להבין שקיים עומק ומגוון תרבותי בין ציוויליזציות".
לפי התפיסה הזו, בתקופת מלחמת העולם השנייה כל מדינה הייתה צריכה להתרכז בעצמה ולא לנסות לעצור את היטלר.
"העולם לא עצר את היטלר או את סטאלין או את ההפצצות על הירושימה, וזוועות אחרות. זאת הדרך בה ההיסטוריה מתקדמת, זה טראגי, אבל אנחנו צריכים להבין את זה".
אז לאן מתקדמת ההיסטוריה כעת? כדי להבין את הראש של דוגין, צריך להכניס למשוואה גם את טראמפ.
"אמריקה אינה עוד יריב"
למרות הסלידה מהליברליזם המערבי ומהמודרניות שארה"ב מייצגת, דוגין מאמין שעלייתו של טראמפ תביא לשינוי היסטורי. "יפהפה באופן יוצא מן הכלל – אחד הרגעים הטובים בחיי", הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו לאחר השבעת טראמפ לנשיא. וכך אחרי עשורים שבהם הוא יצא נגד וושינגטון, עלייתו של טראמפ גרמה לדוגין להכריז שהעידן האנטי-אמריקני הסתיים. "אמריקה אינה עוד יריב", הוא כתב, "אלא בעלת ברית פוטנציאלית תחת טראמפ".
!["יפהפה באופן יוצא מן הכלל - אחד הרגעים הטובים בחיי", כתב דוגין על השבעת טראמפ לנשיא | תמונה: Drew Angerer/Getty Images]()
"יפהפה באופן יוצא מן הכלל – אחד הרגעים הטובים בחיי", כתב דוגין על השבעת טראמפ לנשיא | תמונה: Drew Angerer/Getty Images
אני מקווה שטראמפ יציע משהו שיתאים למציאות שלנו. הוא יכול לומר למשל – ישראל שלי, סוריה שלכם, במדיניות הבלטיות אל תגעו, אוקראינה תלויה בכם
אז כעת, כשטראמפ נשיא ארה"ב, ומקדם אידאולוגיה קונסרבטיבית ביחס לזו הליברלית שאובמה קידם, אתה חושב שפוטין ישנה את המדיניות שלו בסוריה למשל? אולי הוא יעשה "אחורה פנה?"
"פוטין לא מתכוון לשנות כלום במדיניות שלו. צריך להבין שפוטין מתבסס על שתי הנחות. הראשונה היא שה'אביב הערבי' נוצר על ידי האמריקנים, או ליתר דיוק על ידי הגלובליסטים. הם הובילו להרס של לוב, להרס מוחלט של עיראק וליצירת בית מטבחיים בסוריה. מכיוון שלאמריקה היה חלק מרכזי בזה, היא צריכה כעת לעצור את זה. ככה פוטין חושב. במילים אחרות, טראמפ יצטרך לשנות את הגישה האמריקנית כלפי העולם הערבי, ולא פוטין.
"ההנחה השנייה שפוטין מתבסס עליה היא שמאחורי האסלאם הקיצוני פועלת אסטרטגיה אמריקנית. פוטין בטוח בזה. אם התמיכה של הממשל האמריקני בארגונים הקיצוניים תיפסק, סוריה תיכנס למצב חדש.
"במקביל, פוטין חושב שאנחנו יכולים לפתור את המצב בסוריה בהתבסס על היחסים הטובים שלנו עם איראן, על הנוכחות הצבאית שלנו בסוריה, וזאת לצד היחסים שלנו עם טורקיה והסכמים מסוימים עם ישראל. המדינה היחידה שלא מתאימה למשוואה הזו היא אמריקה, אבל פוטין יכול לסייע לה לשמור על כבודה ולסיים את המלחמה הזו. יש כמה דרכים לעשות זאת. אבל לפני כן, הוא ימתין לראות האם טראמפ הוא באמת טראמפ. כלומר, כמה הוא דומה לאיש שלפני הבחירות".
מה לדעתך יכול להניב בסופו של דבר שיתוף הפעולה בין פוטין לטראמפ?
"מה שאנחנו צריכים כעת זה להגדיר את תחומי האחריות של כל צד. בעבר, ארה"ב טענה שכל כדור הארץ הוא באחריותה, באחריות הליברלים. כולל מה שקורה בתוך רוסיה ובגבולותיה. היא הייתה נגדנו והטילה עלינו סנקציות.
"אבל כעת טראמפ הבטיח שהוא ישים סוף לגלובליזם הזה. לכן הדבר הראשון שהוא יצטרך לעשות יהיה להגדיר את 'הנקודות החמות' של אמריקה (האזורים שנשארים באחריותה, א"ל) ולהודיע לנו על כך, בדרך זו או אחרת. אחרי שנקבל את נקודות ההשפעה והשליטה האמריקנית, נשווה אותן למפת השליטה של הגלובליסטים שפעלו תחת אובמה ולמפת השליטה שלנו.
"אני מקווה שטראמפ יציע משהו שיתאים למציאות שלנו. הוא יכול לומר למשל – ישראל שלי, סוריה שלכם, במדינות הבלטיות אל תגעו, אוקראינה תלויה בכם. אנחנו צריכים להבין מה טראמפ יעשה. אנחנו כרגע במצב שבו אנחנו לא יכולים לבנות את המדיניות שלנו, עד שלא נקבל את המפה הזו ונבין עד כמה האידאולוגיה של טראמפ תהיה שונה ביחס לעבר. אבל בכל מקרה, אני מאמין שיהיה הרבה יותר פשוט להתמודד עם טראמפ מאשר עם אובמה, שאמר דבר אחד ופעל אחרת לגמרי ולבסוף האיץ את הכאוס בכל מקום".
טראמפ אמר שאחד האויבים שלו היא סין, ושהוא רוצה להפריד בינה לבין רוסיה. איך אתם רואים את זה?
"סין היא שותפה שלנו. לכן רוסיה נוקטת בגישה חיובית כלפיה. אבל אנחנו גם מבינים את הסכנה שסין מייצגת כשהיא בעד הגלובליזציה ורוצה להמשיך לקדם אותה. לכן אנחנו נוקטים בגישה פרגמטית. לא נתמוך בגישה אנטי-אמריקנית כלפי סין, אבל גם לא נעמוד ללא תנאים לצידה של סין".
דוגין מאמין שטראמפ מסתכל על סין בצורה פשוטה: "מדינה קומוניסטית טוטליטרית עם אוכלוסייה עצומה מאתגרת את האינטרסים האמריקנים באוקיינוס השקט, מאיימת לספח את טייוואן, מציפה את אמריקה בזבל זול, גונבת טכנולוגיה ברגע שהיא מניחה את עיניה עליה, והיא עושה את כל זה בהצלחה… הוא ירדוף אחריה במלוא הרצינות", הוא כתב בבלוג שלו.
"לכן אני יכול לומר שככל שהיחסים בין ארה"ב לסין יהיו גרועים יותר", הוא אומר לי, "זה יהיה טוב יותר עבורנו. אנחנו נהנה מזה. נשתמש בעימות ביניהן לטובתנו. זה ריאליזם".
האם כל זה רק אשליה?
תיאוריה נוספת גורסת כי פוטין רק יוצר אשליה ומושך זמן, בתקווה שהמציאות הכלכלית ברוסיה תשתנה יום אחד.![Graph_1]()
1. כשפוטין עלה לשלטון ב-1999 הכלכלה הרוסית התבססה על הכנסות ממכירת נפט לחו"ל. כל עוד מחיר הנפט עלה – רוסיה הרוויחה.
2. תקציב המשרדים הממשלתיים ברוסיה מבוסס על ההכנסות מנפט. אם מחיר חבית נפט יורד מתחת ל-80 דולר, המשרדים והחברות הממשלתיות נאלצים לקצץ בהוצאותיהם (בקצבאות, בשכר שהם משלמים וכד').
![Graph_2]()
3. לרוע המזל, מחיר חבית נפט החל לצנוח ב-2014, והשכר הריאלי של הציבור הרוסי ירד גם כן.
4. פוטין נאלץ להשתמש בקרן הרזרבה העיקרית של רוסיה כדי לפצות על ההפסדים. אבל לפי משרד האוצר הרוסי, קרן הרזרבה (שכללה 91.7 מיליארד דולר בספטמבר 2014) תתרוקן עד סוף 2017.
![Graph_3]()
5. כדי להסית את תשומת הלב מהירידה ברמת החיים ומהמצב הכלכלי הקשה, התיאוריות גורסת שפוטין ניסה לבנות תחושה פטריוטית בקרב הציבור הרוסי. כיצד? באמצעות הפלישה לחצי האי-קרים, הכניסה לסוריה והעימות שזה יצר מול ארה"ב.
6. בדרך זו פוטין נראה כלפי חוץ חזק (הרבה יותר מאשר הוא באמת). הכניסה לסוריה גרמה לציבור לחוש שפוטין מחזיר את רוסיה לגדולתה.
7. ההיסטוריה הראתה שבריה"מ נפלה כשהיא אולצה להיכנס למירוץ חימוש מול ארה"ב, מירוץ שהיא לא יכלה לממן יותר כשמחירי הנפט נפלו בשנות ה-80. כעת, מחירי הנפט מאיימים שוב על הכלכלה הרוסית.