
המדינות הערביות שיתאחדו תחת קואליציה אחת | עיצוב מפה: אלכס גורביץ׳, תמונות: www.h-schmidt.net/map ,Khaled Desouki/AFP/Getty Images ,Bandar Aldandani/AFP/Getty Images
באפריל 1948 התכנסו נציגי צבאות ערב ורקחו תוכנית להשמדת מדינת היהודים לכשתוקם. במאי פלשו צבאות סוריה, עיראק, לבנון, ירדן, מצרים וערב הסעודית למדינת ישראל, וכמו בתנועת מלקחיים ניסו לעקור אותה.
בימים אלה, כ-70 שנה מאוחר יותר, מתכנן הממשל האמריקני להקים לתחייה חלק מאותם צבאות ולאחד אותם. אלא שהפעם המטרה תהיה שונה: במקום מתקפה על ישראל – מתקפה על גרורותיה של איראן במזרח התיכון ובלימת השפעתה.
אף על פי שמדובר בהתרחשות משמעותית באזורנו, הסיפור לא זכה לכיסוי משמעותי בתקשורת העולמית והישראלית. בתחילת אוקטובר אישרה מחלקת המדינה האמריקנית את תוכניתה להקים גרסה ערבית של נאט"ו – כוח צבאי סוני שיאחד את סעודיה, מצרים, ירדן, כווית, עומאן, בחריין, איחוד האמירויות הערביות וקטאר. טים לנדרקינג, סגן עוזר מזכיר המדינה לנושא מדינות ערב שבמפרץ הפרסי, אישר בראיון לסוכנות החדשות The National ב-26 בספטמבר כי הוא עסוק בימים אלה בדיפלומטיה שקטה שמטרתה להניח את היסודות לוועידה שתתקיים בינואר 2019 – שבה יוכרז על הקמת הכוח שייקרא (MESA The Middle East Strategic Alliance).
לאחר שדווח בסוף אוגוסט האחרון כי איראן העבירה לעיראק טילים המסוגלים להגיע עד תל אביב, הציעו גורמים ישראלים כי עיראק עשויה להפוך לחזית חדשה במלחמה נגד איראן
החשש של מדינות ערב הסוניות הוא מהתחזקותה של איראן, שהתבססה כבר בעיראק, בסוריה ובלבנון, ותומכת בשיעים הנלחמים בתימן. "האינטרס של איראן הוא להבטיח את יציבותה ואת ביטחונה, ובאותה מידה להשיג שליטה על המפרץ הפרסי ועל הנפט הערבי", כתב באוקטובר השנה ג'ורג' פרידמן, מומחה לגיאו-פוליטיקה בעל שם עולמי מסוכנות הידיעות הגיאו-פוליטיות GPF. "זה איום רחוק, אבל באיומים רחוקים עדיף לטפל מוקדם מאשר מאוחר".
לפי דיווח בוושינגטון טיימס, במהלך העצרת השנתית של האו"ם, שנערכה בספטמבר השנה בניו יורק, נפגש מזכיר המדינה של ארה"ב, מייק פומפאו, עם שרי החוץ של מדינות ערב הסוניות במטרה להכין את הקרקע לוועידה, אף שלוחות הזמנים אינם סופיים ועשויים להשתנות בהתאם לנסיבות.
הרעיון שמוביל פומפיאו אינו חדש. ב-2015 הסכימה "הליגה הערבית" להקים כוח צבאי משותף שיתנגד להשפעתה של איראן ויילחם בארגוני טרור כמו דאע"ש. אולם ההסכמה לא הביאה לתוצאה מוצלחת במיוחד. ניסיון נוסף נצפה במלחמה בתימן. מאמר שפורסם בסוף יולי השנה במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים (BESA) טען כי סעודיה הצליחה ליצור קואליציה של מדינות ערביות שביחד עם שכירי חרב מערביים נלחמה נגד המיליטנטים החוּתִ'ים בתימן, הנתמכים על ידי איראן. הקואליציה רשמה לא מעט הצלחות, אף על פי שנתקלה באין-ספור מכשולים, כמו "כוחות קרקע לא מאומנים, אזור קרקעי קשה שאתגר את המערכה האווירית שלהם ומודיעין פגום או משובש שהגיע מבעלות ברית מערביות".
אתגר נוסף העומד בפני הקמת הכוח החדש מגיע מכיוונה של קטאר. ב-2017 החליטו יתר החברות בקואליציה להטיל סנקציות על קטאר בגלל תמיכתה בטרור וגם באיראן. קטאר דחתה את הטענות, ומאז היא מנסה באמצעות לוביסטים לשכנע את ממשל טראמפ ללכת לקראתה.
עמדת ארה"ב בנושא אינה ברורה לגמרי. בינתיים קטאר כלולה בקואליציה שארה"ב מתכננת להקים. "זה אחד היתרונות של הנאט"ו הערבי", כותב פרידמן. "זה יקרב את מדינות ערב זו לזו ויקבע אותן, בדיוק כפי שברית נאט"ו עשתה לאירופה. זה יתחיל כפלטפורמה הגנתית שתספק תמיכה צבאית, כלכלית ופוליטית, כדי להגביל את השפעתה של איראן. בהמשך הברית תוכל לקבל צורה התקפית, וכך לבטל את השפעותיה של איראן באזור".
מנקודת מבטה של ארה"ב, כוח ערבי לוחם ומתואם הפועל למען מטרה משותפת יאפשר לצמצם את מספר החיילים האמריקנים הנשלחים למזרח התיכון. ארה"ב גם לא תמיד תצטרך להתערב ישירות בנעשה על הקרקע – מהלך שיצמצם עבורה עלויות כלכליות ודיפלומטיות. בנוסף, התעשייה האמריקנית תוכל ליהנות מעסקאות נשק לכשתמכור למדינות הקואליציה.
ובכל זאת עולות כמה שאלות. ראשית, האם בסופו של דבר כל זה אכן יבשיל – האם בינואר יוכרז על הקמת הקואליציה? ומה יקרה אם האיראנים ייכנעו ללחץ הסנקציות וישבו למשא ומתן עם טראמפ – האם ידרשו לבטל את כוח הלחימה הסוני?
פרידמן תוהה על שאלות נוספות שעדיין אינן ברורות: "האם הברית [הסונית] תכלול סעיף הגנה קולקטיבי, הדומה לסעיף 5 בברית נאט"ו, הקובע כי אם אחת החברות מותקפת – כל האחרות חייבות לנקוט בפעולה [להגנתה]? האם ארה"ב תסכים להתחייב לכך גם כן? האם תהיה לברית [הסונית] מִפקדה של כוחות מכל מדינה המחויבים ללחימה, כפי שקורה בברית נאט"ו?"
"עולות מכך גם שאלות אסטרטגיות", הוא כותב, "אם הברית באמת תעבוד, הערבים יהפכו מכוחות עוינים ומפורדים, לכוח בעל פוטנציאל להיות חזק ומאוחד. קיים סיכוי ממשי שזה יאיים על טורקיה ועל ישראל".
החזית החדשה של צה"ל בעיראק
בתוך כך מתחזקים היחסים בין מדינות המפרץ הערביות לישראל, טוענים בסוכנות הידיעות הגיאו-פוליטיות "סטרטפור", במאמר מה-26 באוקטובר. "במשך עשורים, סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות, השתמשו בקונפליקט הישראלי-פלסטיני כאמצעי להגברת הלגיטימציה שלהן בביתן (במדינות שלהן, א"ל). בכך שתמכו במטרות הפלסטיניות, הם קשרו אוכלוסיות שבטיות במדינותיהן, שהזדהו עם אותם רעיונות, לשלטון שלהן. אבל כעת כל זה משתנה".
מדינות המפרץ החלו לשנות כיוון בעקבות השינויים הדרמטיים שחלו באזור. מאז שנות ה-70 הבטיחה ארה"ב לשמור על ביטחונן של מדינות המפרץ, אם יותקפו או שאספקת הנפט אליהן תיפגע. היא השקיעה מיליארדי דולרים באבטחת נתיבי סחר הנפט במפרץ הפרסי – בנתה בסיסים צבאיים ושלחה נושאות מטוסים. כל עוד ההבטחה עמדה בעינה, לשליטים בסעודיה ובאיחוד האמירויות הערביות לא היו סיבות משמעותיות לסטות מאזור הנוחות שלהם. אולם שני אירועים מרכזיים שינו את התמונה: הראשון היה "האביב הערבי" שהוכיח שאף שלטון בעולם הערבי אינו בטוח, ותמיכה בפלסטינים בוודאי לא תבטיח זאת. במיוחד המהפכה במצרים הוכיחה שהאסלאם אינו משמש כדבק המחזיק את המדינות הערביות יחד, אלא דווקא מאתגר אותן.
האירוע השני היה מדיניות ממשל אובמה שהכריז על פנייה לאסיה (Pivot to Asia), והעלה חששות במזרח התיכון שארה"ב תצא לגמרי מהאזור ותפסיק לאבטח אותו. מנקודת המבט הסעודית, הסכם הגרעין עם איראן שנחתם ב-2015 הוכיח שארה"ב מוכנה להקל על איראן. לא למנוע ממנה להמשיך לפתח טילים בליסטיים וזרועות טרור ברחבי המזרח התיכון.
"כשמדינות המפרץ הפרסי ראו שארה"ב אינה מעוניינת להילחם בעלייתה של איראן, הן פנו למדינה היחידה שהייתה חזקה ומחויבת מספיק ללחימה נגד איראן: ישראל", כותבים בסטרטפור. "הן פנו בזהירות לישראל כדי לבדוק מה יוכלו להשיג ממנה, ולמה האוכלוסיות שלהן יוכלו להסכים".
הוכחה לכך היא ד"ר אנואר עשקי, גנרל בדימוס בצבא הסעודי, שהוביל ב-2016 משלחת סעודית לביקור קצר בישראל. בראיון שערכנו איתו למגזין זה טען עשקי כי ישראל היא גורם מייצב שצריך להגיע איתו לנורמליזציה.
מאז עלייתו של דונלד טראמפ, חזרה ארה"ב להדגיש את הקו הנוקשה נגד איראן, ולמרות זאת הקשרים בין מדינות המפרץ הפרסי לישראל המשיכו לצמוח. "אחת הסיבות לכך היא שארה"ב עדיין לא אותתה שתעשה ככל יכולתה להילחם בכל ההשפעות האיראניות במזרח התיכון. וושינגטון הגבילה, למשל, את פעילותה בתימן, שבה החות'ים, בני הברית של האיראנים, נלחמים בקואליציה שמובילים הסעודים. ארה"ב גם נמנעה מלבצע מתקפה כוללת על הגרורות של איראן בסוריה, ואין הבטחה שהיא תפציץ באיראן אם האיראנים יחליטו לפתח נשק גרעיני".
בה בעת נחלשה ההתנגדות מבית של מדינות המפרץ להתקרבות לישראל. אחת ההמחשות לכך הייתה לאחר שארה"ב הכריזה על העברת השגרירות האמריקנית לירושלים – דמויות מסוימות בכלי תקשורת במדינות המפרץ ופקידי ממשל המשיכו לתת גב פומבי להתחממות היחסים עם ישראל או למפגשים החסויים עם אנשי ממשל ישראלים, אף על פי שהמשיכו לחזור בציבור על הנרטיב הפרו-פלסטיני.
כעת נכנסים לתמונה שני אלמנטים נוספים – טילים בליסטיים שהעבירה לאחרונה איראן למליציות שיעיות בעיראק (ועלולים לאיים על ישראל); ויכולתם של המורדים החות'ים המגובים על ידי איראן בתימן לאיים ולפגוע במשלוחים ימיים ישראלים בשווי כ-15 מיליארד דולר העוברים לא רחוק מחופי תימן.
"לאחר שדווח בסוף אוגוסט האחרון כי איראן העבירה לעיראק טילים המסוגלים להגיע עד תל אביב, הציעו גורמים ישראלים כי עיראק עשויה להפוך לחזית חדשה במלחמה נגד איראן", כותבים בסטרטפור. "ההרהורים של אותם גורמים מגיעים זמן לא רב אחרי שנתניהו איים לשלוח ספינות מלחמה ישראליות להבטיח שמצר באב אל-מנדב בים האדום (בסמוך לתימן) יישאר חופשי מהשפעות איראניות".
כמובן שמתקפה אווירית נקודתית על אתרי הטילים בעיראק לא תבטיח שהאיראנים יפסיקו להעביר טילים נוספים. לכך תידרש מערכה ארוכה יותר. ומערכה כזו עשויה לחזק עוד יותר את הקשרים בין ישראל לסעודיה, טוענים בסטרטפור. במיוחד אם ישראל תפעל נגד החות'ים בתימן או אף אם רק תשתף פעולה עם הקואליציה שנלחמת בהם (ומונהגת על ידי הסעודים) בכך שתעביר לה מודיעין וטכנולוגיה. אם ארה"ב תצמצם את קשריה עם סעודיה, בעקבות רצח העיתונאי הסעודי, עשוי להתחזק עוד יותר שיתוף הפעולה עם ישראל.