Quantcast
Channel: מגזין אפוק
Viewing all 1459 articles
Browse latest View live

האם ניתן "לשכור"עורבים כעובדי ניקיון בפארק?

$
0
0

כריסטוף גאבוריט מאלף את העורבים בפארק פוי דו-פו בצרפת | תמונה: © Puy du Fou

הדבר בולט לעין במיוחד בבוקר יום ראשון או למחרת חג – סביב פחי האשפה בפארק הירקון ניתן לראות תפזורת של ניירות, שקיות ניילון, שיירי מזון ובדלי סיגריות שהשאירו יום קודם האנשים הרבים שגדשו את הפארק.

פעמים רבות, בזמן הליכת הבוקר, כאשר הבחנתי בלכלוך המפוזר בפארק, תהיתי מדוע אנשים השליכו את האשפה באקראיות ובחוסר תשומת לב. ההבנה הגיעה ביום בו ראיתי עורב מסיט את המכסה, מחטט בפח, ומוציא במקורו ניירות ושקיות, אולי בחיפוש אחרי דבר מאכל. בפעם הראשונה כשראיתי את המחזה, הדבר הכעיס אותי וחשבתי שצריך למצוא דרך לגרש את העורבים מהעיר. כעבור זמן, כשראיתי עורבים מפזרים אשפה גם ברחובות העיר, חשבתי שכדאי לעשות משהו אך לא ידעתי מה.

לאחרונה, התברר לי לשמחתי, כי בפארק פוי דו-פו (Puy du Fou) בחבל הלואר שבמערב צרפת מצאו דרך יצירתית להתמודד עם העורבים השובבים. במקום לנסות לגרש אותן ציפורים אינטליגנטיות, החליטו ללכת בדרך ההפוכה – לאלף אותן דווקא לאסוף אשפה. שישה עורבים (בובו, במבו, ביל, בלאק, בריקול ובאקו) אולפו בהצלחה לאסוף אשפה ובדלי סיגריות ולשים אותם בפח מיוחד.

ששת העורבים שאומנו למשימה החלו "לעבוד" ארבעה ימים בשבוע, תחת פיקוח מלא

הרעיון הגיע מכריסטוף גאבוריט (Christophe Gaborit), מאלף הבזים של הפארק. מאז ומתמיד הפריע לו שהפארק האהוב עליו מתמלא לכלוך שהשאירו אחריהם בני האדם. אהבתו לטבע ואהבתו לציפורים השתלבו יחדיו לרעיון מקורי. גאבוריט ידע שבעבר היו מאלפי בזים, שכחלק ממופע האילוף שלהם, הצליחו לאלף עורבים להביא שושנים לנסיכה. בהסתמך על הידע הזה הצליח כריסטוף גאבוריט, בשנות ה-2000, לאלף שני עורבים שגידל בעצמו, לעשות דבר דומה עם אשפה. גאבוריט קיבל השראה מקוסם שהראה לו כיצד להשתמש בתיבת קסמים בעלת מגירה כפולה. העורבים הכניסו בדלי סיגריות בחריץ של מגרה אחת, והופ – גאבוריט פתח מגירה שמתחתיה והוציא להם ממתק. בזכות הקשר האישי שלו עם העורבים הצליח גאבוריט לחזור איתם שוב ושוב על המשחק עד שהחלו לקשר בין איסוף האשפה, לבין קבלת התגמול.

כריסטוף גאבוריט מאלף את העורבים בפארק פוי דו-פו בצרפת | תמונה: © Puy du Fou

ב-2018 החליטה הנהלת הפארק לשחזר את הרעיון של עורבים כמנקי אשפה, בעזרת גאבוריט כמובן. הפעם הוקם צוות ניקיון מסור של שישה עורבים. גאבוריט גידל ואילף אותם מגיל ינקות, הפך להיות "האימא והאבא" שלהם, וכדבריו "לו יכולתי לעוף איתם… הייתי עושה זאת".

הוא אוהב אותם כמו את ילדיו, מחבק אותם, מקלח אותם ואף משחק אתם תופסת. כמו לפני שנים, גם הפעם העורבים למדו במהירות את הטריק והפכו לצוות חרוץ וקפדן. עורבים הם יצורים רכושניים למדי, כך שלאחר שקלטו את העניין, אין לשום חתיכת לכלוך סיכוי לחמוק מעיניהם. מי שלא מעוניין לפגוש מקרוב בעורב נחוש, מוטב לו להצניע את הלכלוך במהירות ובזהירות.

מכונת חטיפים לעורבים

בשנת 2007 חוקר צעיר בשם ג'ושוע קליין מאוניברסיטת ניו יורק הגדיל לעשות והמציא מכשיר הבנוי כך שבלא כל התערבות אנושית, הוא מאפשר לעורבים לא מאולפים ללמוד שאם ישלשלו מטבעות לתוך תיבה – יקבלו ממתק, בדיוק כמו מכשיר מכירת חטיפים המיועד לבני האדם. קליין הסביר כי העורבים הם מבין בעלי החיים שהסתגלו באופן הטוב ביותר לנוכחות האדם שפלש לבית הגידול שלהם. הם חכמים, זוכרים, ויודעים להעביר ידע מאחד לשני. בני האדם, לעומת זאת, לא הסתגלו לעורבים, ולא השכילו לשתף עמם פעולה אלא רק להתלונן. כך או כך הניסוי הצליח וקליין פרסם את המצאתו בפלטפורמות שונות ואף מוכר ערכה אוטומטית בבלוג האישי שלו (Crow Machine).

תמונה: © Puy du Fou

בשנת 2003 חוקרים מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת אוקלנד בניו זילנד תיעדו כיצד אוכלוסיות שונות של עורבים בטבע למדו, בלי הדרכה אנושית, לייצר ולהשתמש בכלים כדי להשיג את מזונם. כלים כגון מקלות עם קרס, בעוביים שונים ובצורות שונות. החוקרים תיעדו יותר מ-5,000 כלים והבחינו בתהליך מדורג של התפתחות הכלים לאורך זמן. הם גם הבחינו בכך שבאוכלוסיות שונות של עורבים חלו בנפרד התפתחויות דומות בלי שהייתה תקשורת ישירה ביניהן. תופעה שכזו מכונה "התפתחות תרבותית קולקטיבית" והיא הייתה ידועה עד כה רק בקרב בני אדם. התגלית המרעישה נותרה שנויה במחלוקת משום שהמדענים התקשו להסביר את תהליך הלמידה של העורבים, שמנגנון החיקוי שלהם דווקא אינו מפותח (Hunt & Gray, 2003).

אולם מחקר שפורסם ביוני 2018 על ידי קבוצת חוקרים באוניברסיטת קיימבריג', לקח את המחקר צעד נוסף קדימה ואישש את ההשערה הקיימת לגבי "התפתחות תרבותית קולקטיבית" של אוכלוסיות עורבים. בניסוי שהם תכננו ובצעו ניתן היה לראות בבירור את המנגנון שאפשר לעורבים ללמוד זה מזה ולפתח ידע קבוצתי. המנגנון כלל שימוש במה שכינו החוקרים "תבניות מנטליות", כלומר העורבים יכלו לזהות את התבנית של הכלי עצמו ולנסות לייצר דבר דומה בעצמם, בדומה לתהליך בו גוזלי ציפורים לומדים "לשיר" (Jelbert, Hosking, Taylor & Gray , 2018).

יכולות הלמידה של עורבים עוזרות להם גם לזהות מצבי סכנה ואויבים. הביולוג ג'ון מרזלוף למד זאת על בשרו לאחר שערך ניסוי בו היה עליו ללכוד עורבים. בכל פעם שחזר למקום האירוע העורבים הממורמרים זיהו אותו כגורם מאיים ותקפו. נוסף על כך, קבוצת התוקפים הלכה וגדלה. העורבים הממורמרים "הלשינו עליו" לחבריהם וכך עוד ועוד עורבים החלו לזהות אותו כאיום (Cornell, Marzluff, Pecoraro, 2011).

ניסויים רבים נעשו במהלך השנים לבחון את יכולות הלמידה של עורבים והם לא מפסיקים להפתיע. חוקרים גילו כי יש ביניהם יחסים חברתיים מורכבים, הם מסוגלים לתכנן לעתיד, ועוד. עם כל זאת, אף על פי שהדבר ידוע ומוכר, ניצול משמעותי של יכולותיהם עדיין נחשב ליוצא דופן.

ובחזרה לפארק הצרפתי פוי דו-פו. ששת העורבים שאומנו למשימה החלו "לעבוד" ארבעה ימים בשבוע, תחת פיקוח מלא. מטרת הפיקוח היא לא להגן על העורבים (שדווקא ידועים ביכולות הגנה עצמית מרשימות למדי), אלא כדי למנוע מצב בו אנשים ישליכו בכוונה ניירות על הארץ כדי לצפות בפלא של העורבים המנקים.

מכיוון שלא רק בני אדם מפזרים אשפה אלא גם עורבים, אילופם לאסוף אשפה נראה כפתרון אידיאלי, ובתחום בעלי החיים העוזרים לאנשים – מהפיכה של ממש. בעבר, בני אדם אילפו סוסים, כלבים ושוורים לעזור בעבודות השדה, ואף אילפו בעלי חיים למטרות בידור. האם פארק פוי דו-פו עלה על טרנד חדש? האם יש מקום להרחיב את הפרקטיקה למקומות נוספים?

אף על פי שכרגע נדמה כי גם העורבים וגם בני האדם עשויים להפיק תועלת "מהסכם עבודה" זה, עדיין יש מקום לנהוג בזהירות. ניסיון העבר הוכיח כי לא כל מערכת יחסים בין בני אדם לבעלי חיים הייתה רק לתועלת הדדית. היו שהפכו ברבות השנים למערכת של ניצול.

אולי כדי שגורל העורבים לא יהיה דומה, מוטב להשאיר את האילוף ליחידי סגולה כמו מאלף הבזים כריסטוף גאבוריט, שהגה את הרעיון לניקוי הפארק מתוך הערכה אמיתית לעורבים, ומיישם אותו באהבה ובתשומת לב לצורכיהם.


הגולש המשותק ששבר את כל השיאים

$
0
0

תמונה: Bruno Hansen ,brunocean.com

בשביל ברונו האנסן האוקיאנוס היה אהבה ממבט ראשון. כשעבר עם הוריו, בגיל 17, להתגורר בעיר החוף דרבן שבדרום אפריקה, הוא טבל את רגליו בפעם הראשונה במימי האוקיאנוס ההודי. נישא לגמרי על הגלים, הוא הרגיש חופשי ומאושר כפי שלא חש אף פעם בחייו, וידע שהאוקיאנוס יהפוך למרכז חייו. בשנים הבאות הוא בילה את רוב היום בגלישות, בצלילות ובקפיצות למים, כשהוא משפר בכל פעם מיומנויות והישגים.

בדצמבר 2004 האנסן היה לבד בספינה כאשר הצונאמי היכה בתאילנד. גלים בגובה של עשרה מטרים טלטלו ושטפו את הספינה

יחד עם השיפור המתמיד ביכולותיו, התאהב האנסן בגופו השרירי והמוצק. הוא אהב להפגין את כוחו, נהנה להיכנס לעימותים ומאבקים עם אנשים, ואף לא חשש להפגין תוקפנות כלפי אחרים. כאשר הצליח גם להשיג חגורה שחורה בקארטה – הוא הרגיש על גג העולם. הים הפך בשביל האנסן לעוד יריב לקרב. מול כל גל ששטף אותו, המחשבה הראשונה שעברה בראשו הייתה: "אני אנצח אותך, אני אבקע אותך לשניים".

החיים נגמרו בבת אחת

האנסן נולד ב-1971 ברודזיה (כיום זימבבואה), ואת ילדותו המוקדמת בילה בעיקר בחיק הטבע. הוא היה צועד לבית הספר ברגליים יחפות, בדרך שלעתים קרובות נחצתה על ידי בבונים, נמרים ופילים. מלחמת האזרחים במדינה קטעה את החיים השלווים של המשפחה. הוריו היו בטיסה שגרתית לבירה, סולסברי, כאשר המטוס שלהם יורט בטיל על ידי קבוצה של מורדים. הוריו היו בין הניצולים היחידים. רודזיה כבר לא הייתה מקום מבטחים בשבילם ובמשך יותר מעשור הם נדדו ממדינה למדינה, מחפשים מקום חדש להשתקע בו.

תמונה: Bruno Hansen

במשך 12 שנים החליף האנסן 14 בתי ספר: בדנמרק, בפורטוגל, בספרד, בצרפת, בגרמניה ועוד, כשהוא לומד להסתגל לשפות חדשות ולהיפרד שוב ושוב מחברים, חיות מחמד ובתים. בסופו של דבר השתקעה המשפחה בדרבן, והאנסן התאהב בים. בשנים הבאות הוא הפך למדריך צלילה וגלישה, ולקברניט של יאכטות ששטו בדרום מזרח אסיה. ואז הגיעה הטרגדיה שהפכה את חייו.

זה קרה בדצמבר 1998 כאשר האנסן היה בן 27. הוא נסע במכונית, עם ידידה, על כביש ראשי בשעה מאוחרת בלילה. הם ירדו מהכביש הראשי בפנייה הלא נכונה, ואחרי מספר דקות, מכונית עקפה אותם במהירות וחבורה של פושעים חסמה את דרכם עם אקדחים שלופים. הם גררו אותם מהמכונית, היכו אותם, ודרדרו את המכונית יחד עם האנסן והידידה במדרון. האנסן לא זוכר הרבה מהאירוע. שלושה חודשים מאוחר יותר הוא התעורר בבית חולים, ורופא שעמד לצדו אמר לו: "בלי שום גינונים, אני יורה ישר מהמותן. חוליות בגבך נשברו, אתה משותק ולעולם לא תוכל ללכת".

כיום אני הרבה יותר חזק מבחינה מנטלית, וזה רק משום שאיבדתי את התנועה ברגליי

בחמש השנים הבאות האנסן היה שקוע בחשכה של דיכאון וייאוש. מדי פעם הוא נסע, עם חברים, למקומות שונים בעולם שהציעו תרופות או ניתוחי פלאים לעורר את רגליו המשותקות, אבל כלום לא צלח. כאשר היה נדמה לו שאבדה כל תקווה, שהוא אינו מסוגל לפרנס את עצמו ולחיות בלא תלות באחרים, הוא ניסה מספר פעמים להטביע את עצמו בים – אבל להפתעתו גופו סירב לשקוע במים.

באחת הפעמים האלה, הוא שכב על הגלשן וחתר הרחק לעומק הים, ואז החליק את גופו מהגלשן, מקווה לשקוע במצולות. באותו רגע, כמו בתזמון מדויק, הגיע גל קטן ועדין, שעִרסל את גופו ונשא אותו עליו, ובעדינות רבה הניח אותו על החוף. האנסן הרגיש שמה שמתרחש מול עיניו נוגד את כל חוקי ההיגיון והפיזיקה. אבל אותו גל עדין הצליח לעורר משהו בתוכו לחיים. "ראיתי את המים נעים מתחתיי, ותחושת הגלישה חזרה אליי. משהו קרה, ואני לא יודע מה בדיוק, איכשהו התחברתי שוב לאוקיאנוס", מספר האנסן בראיון מצולם לסרט Human (Humankind Production, 2015).

"קורים לי דברים מדהימים"

בשנים הבאות האנסן לימד את עצמו שוב לגלוש ולצלול. יחד עם חבר הוא בנה לעצמו ספינה ולמד להשיט אותה. בהדרגה גופו הלך והתחזק והוא התחיל להציב לעצמו אתגרים חדשים, כמו בעבר.

ואז שוב הגיע מבחן של חיים ומוות. בדצמבר 2004, האנסן היה לבד בספינה כאשר הצונאמי היכה בתאילנד. גלים בגובה של עשרה מטרים טלטלו ושטפו את הספינה כמו קליפת אגוז. הוא זוכר את המחשבה שעברה בראשו. "עד כמה החיים שלנו חסרי חשיבות, ועד כמה אנחנו חושבים את עצמנו לחשובים. הכול יכול להשתנות ברגע. ובסופו של דבר הטבע תמיד ינצח". עד היום הוא לא מבין איך הוא שרד כאשר אלפים סביבו נספו. אבל באופן מוזר, הצונאמי דווקא מחק את שאריות הפחד שהיו לו מהאוקיאנוס אחרי שגבו נשבר. "עכשיו, אחרי ששרדתי את הצונאמי, אני יכול לגלוש בלי פחד גם בגלים גבוהים, בדיוק כמו שגלשתי בעבר לפני התאונה".

היכולות שלו הוכיחו את עצמן כאשר זכה שלוש פעמים ברציפות באליפות הבין-לאומית לגלישה לנכים, בשנים 2018-2015. ואולי כל הניצחונות האלה הם בעיקר בגלל השקפת עולמו שהשתנתה לגמרי. האנסן מאמין שהתאונה שקרתה לו הייתה כדי שילמד שיעור עמוק בחיים, כפי שהוא מספר בעצמו: "לפני התאונה אהבתי להילחם והייתי תוקפני מאוד, גם בגלישה בים. הייתה לי מנטליות לוחמנית של לחתוך לשניים את הגל שמגיע מולי. אז באופן אירוני חתכתי את עצמי לשניים. אולי האנרגיה השלילית הזאת שאנחנו מקרינים החוצה, באיזשהו אופן חוזרת אלינו. אני מאמין שמשכתי אליי את התאונה הזאת שקרתה לי, אני חתכתי את עצמי לשניים. ואז החיים אמרו לי 'אוקיי, עכשיו תלמד'. כך קרה שהאובדן של מחצית מגופי, הכריח אותי לאזן את החלקים האחרים בחיי, באופן מנטלי ורוחני.

"כיום אני הרבה יותר חזק מבחינה מנטלית, וזה רק משום שאיבדתי את התנועה ברגליי. הראייה והשמיעה שלי גם הן חדות הרבה יותר מאשר בעבר. אני לא מנתח יותר מדי את החיים או שואל יותר מדי שאלות. אני יכול לזרום עם החיים ותמיד להיות במקום הנכון בזמן הנכון. וכך תמיד קורים לי דברים מדהימים, אני פוגש אנשים מדהימים, אני באמת בר מזל. אבל זה מגיע מהאמונה בכוח שיש למחשבה שלנו למשוך דברים טובים לחיינו. אם אלוהים היה מופיע בפניי ואומר לי שהוא מחזיר לי את הרגליים שלי, אבל לוקח בחזרה את כל מה שלמדתי ב-13 השנים האחרונות, הייתי עונה לאלוהים שאני מוותר על הרגליים. כי רק ההתנסות שהייתה לי בכיסא הגלגלים אִפשרה לי לראות את החיים מזווית אחרת. ההתנסות לימדה אותי ברמה הרוחנית לקבל ולשמוח עם כל מה שבא, לרכוב על הגל, לזרום עם הגל במקום לחצות אותו לשניים".

הירושימה של היתושים

$
0
0

ביצעת עריכה גנטית? הטכנולוגיה החדשה של "מנועים גנטיים" תאפשר להפיץ את העריכה לכלל האוכלוסיה | תמונה: Cristina Aldehuela/AFP/Getty Images

הם היו 450 במספרם וחיו להם יחד, בקהילה המבודדת שלהם. המזון היה בשפע, כך שלא היו להם הרבה דאגות. כשהגיעו 150 החברים החדשים, ההתרגשות הייתה גדולה ואלו נקלטו בשמחה בקהילה.

אבל אז התחיל לקרות דבר מוזר – אט אט נולדו בקרבם עוד ועוד עקרות. בהתחלה נולדו רק מעט כאלו, אך מדור לדור מספרן הלך וגדל, ויחד איתן הקהילה כולה הלכה והצטמצמה.

מתברר שהצרה הזו הגיעה עם המצטרפים החדשים. אף אחד לא חשד שהם מוטנטים. הרי הם נראו והתנהגו ממש כמו כולם. בעקבות המוטציה שנשאו בקרבם, תהליכי ההתפתחות המינית של הבנות כשלו, ואילו הבנים, גם אלו שנשאו את המוטציה, גדלו והתפתחו ללא פגע.

כך, כעבור שמונה דורות המוטציה התפשטה בכל רחבי הקהילה עד שלא נשארו בה אימהות פוטנציאליות בכלל. בשלב הזה, המעטים שעוד שרדו מהקהילה כבר הזדקנו להם בבדידות, חשוכי ילדים, מלבד אחד שהצליח להימלט לקהילה רחוקה וחדשה.

הסיפור הזה, שנשמע כמו סרט אימה, אינו מגיע מאולפני הוליווד, אלא ממעבדות האימפריאל קולג' שבלונדון, כפי שתועד בכתב העת Nature Biotechnology בספטמבר השנה (Kyrou, Hammond, Galizi, +5, 2018). והקהילה, היא קהילה של יתושי אנופלס גמביה – אלו שמפיצים את טפיל המלריה. ההבדל בין התסריט שלמעלה למחקר שנערך במעבדה, הוא שבסופו של המחקר כל האוכלוסייה הושמדה. שום מוטנט לא הצליח לחמוק ממנה, כך שיתושי העולם יכולים בינתיים לנשום לרווחה – הפצת המוטציה הקטלנית נבלמה.

אבל כפי שנראה כרגע, הסרת האיום היא זמנית בלבד. הניסוי מהווה רק בדיקת היתכנות במסגרת מהלך גדול הרבה יותר שמאחוריו עומדים חוקרים רבים ברחבי העולם במימונם של ביל ומלינדה גייטס. במסגרת המאמצים לסייע לנזקקים באפריקה, בני הזוג שמו להם למטרה להכחיד את מחלת המלריה ממנה מתים מדי שנה מאות אלפים ברחבי העולם, מרביתם ילדים אפריקנים. "קרן ביל ומלינדה גייטס" מממנת מגוון מחקרים בתחום. באוניברסיטת קליפורניה באירווין, למשל, צוות חוקרים שוקד על מניפולציה שתגרום לכל אוכלוסיית היתושים להיות חסינים לטפיל המלריה. כך ימשיכו היתושים לחיות כמנהגם, ואפילו לעקוץ בני אדם, אבל בלי להפיץ את המחלה. לעומתם, החוקרים באימפריאל קולג' שבלונדון, כפי שראינו, בוחנים כיצד יוכלו להכחיד את אוכלוסיית יתושי האנופלס גמביה מיסודה, וכך לא יהיה יותר מי שיוכל להפיץ את הטפיל.

המנועים הגנטיים מאפשרים להפיץ עריכה גנטית, מוטציה, לכל הצאצאים. אם בהורשה רגילה (בצידו השמאלי של התרשים) לתכונה כלשהי של ההורה יש סיכוי של 50 אחוז לעבור לצאצאים, השימוש במנועים הגנטיים מאפשר לתכונה לעבור בסבירות גבוהה לכל הצאצאים | תמונה: Mariuswalter/CC-BY-SA 4.0

אבל לא פשוט להפיץ מניפולציות כאלו בכלל האוכלוסייה, הרי לא סביר שנגיע לכלל היתושים ונטפל בכל אחד מהם. כאן נכנסים לתמונה המנועים הגנטיים – טכנולוגיה חדישה המאפשרת להפיץ במהירות גן מהונדס על פני אוכלוסייה נרחבת.

ברמה התיאורטית, חשבו על הרעיון להפיץ גנים מסוימים בקרב אוכלוסיית מזיקים כבר בסוף שנות ה-60. פרופ' אוסטין ברט מהאימפריאל קולג' הציע לראשונה, ב-2003, לנצל את טכנולוגיית ההנדסה הגנטית כדי להפיץ בקרב אוכלוסיית מזיקים גנים שיפגעו בפוריות שלה. אבל קפיצת הדרך האמיתית הגיעה רק בשנים האחרונות, כשטכנולוגיית ה"קריספר" עלתה לבמה – אותה טכנולוגיה המאפשרת לחתוך גנים במקום הרצוי ולערוך בהם את המניפולציות הנדרשות, בקלות שלא הייתה מעולם.

בדרך כלל, בתהליכי ההורשה הרגילים, לכל תכונה של כל אחד מההורים יש סיכוי של 50 אחוז לעבור לכל אחד מהצאצאים. המנועים הגנטיים משפרים את הסיכוי של הגן המהונדס לעבור הלאה עד לרמה של כמעט 100 אחוז.

ברמה הטכנית, כשהחוקרים מהאימפריאל קולג' ביצעו את המניפולציה שלהם על היתושים, הם לא רק עשו את העריכות הגנטיות הנדרשות, אלא גם ציידו את הגנים של היתושים במנגנון הפעולה של קריספר, כך שגם הצאצאים יורשים מההורים את המוטציה ואת המנגנון שמוודא שהם יורישו את החבילה גם לכל צאצאיהם. כאשר 150 היתושים החדשים הצטרפו לכלוב היתושים, הצאצאיות שלהן היו עקרות, אבל גם הזכרים שנולדו להם הפיצו את המוטציה בשאר האוכלוסייה – כך שבסופו של דבר כל הצאצאים נולדו איתה.

מוטציה שיוצאת משליטה

וכאן הבעיה. כשמדובר בתנאי מעבדה, כשברור שאף יתוש לא בורח, הבעיה פחות חמורה. חוסלו 600 יתושים וכאן נבלם התהליך. אבל מה היה עלול לקרות אם כמו בתסריט שלנו, אחד מהם היה מצליח לצאת לעולם הרחב ולהפיץ את המוטציה הלאה? יישום לא מבוקר של הטכנולוגיה עלול להוביל להכחדתם של מינים שלמים. האם בעתיד, הודות לטכנולוגיה, כל קבוצה שתחפוץ בכך ותעמוד לרשותה הטכנולוגיה, תוכל לתמרן מין חי כלשהו כרצונה?

לא כולם מרגישים נוח עם הרעיון הזה. בדצמבר 2016, ביוזמת הארגון הסביבתי "ידידי כדור הארץ", 160 ארגונים ברחבי העולם קראו לממשלות העולם להשעות את המחקר והפיתוח של טכנולוגיית המנועים הגנטיים, ולמנוע כל שחרור לטבע של יישומים כאלו, כל עוד לא ייבחנו הסוגיות האתיות הנוגעות לכך. "חסרים לנו עדיין הידע וההבנה לפני שנוכל לשחרר לסביבה מנועים גנטיים. אנחנו אפילו לא יודעים אילו שאלות לשאול. להובלה מכוונת של מינים להכחדתם יש השלכות אתיות, חברתיות וסביבתיות חמורות. חיוני שנעצור, כדי לאפשר לקהילה המדעית, לקהילות המקומיות ולחברה בכללותה לדון ולשקול את הנושא. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות מובלים על ידי טכנולוגיות חדשניות. לעת עתה, חיוני להשעות את תהליכי הפיתוח", נכתב בהודעת הארגון.

אולם לפי שעה, הקריאה מ-2016 לא השפיעה על המחקר והמאבק הפוליטי בסוגיה נמשך, עם פרק נוסף בעלילה ממש בתקופה האחרונה. לקראת ועדת האו"ם לגיוון סביבתי שנערכה השנה בסוף נובמבר בשארם א-שייח שבמצרים, הועלתה קריאה לעצור את המחקר בתחום. הדיון בנושא, במסגרת הוועידה נמשך שבועיים וב-29 בנובמבר גובשה הסכמה, מעורפלת במידת מה, בקרב הצדדים: המחקר יוכל להימשך אך ביתר זהירות.

בהתאם להסכמות, לפני כל שחרור של טכנולוגיה בסביבה, יידרשו שני תנאים חדשים: על החוקרים להוכיח שהאורגניזמים המהונדסים גנטית שהם מתכננים לשחרר אינם מהווים סכנה, ובנוסף לכך, תידרש גם הסכמה מוקדמת וחופשית של תושבי האזור. כשמדובר באי מרוחק באוקיאנוס השקט ברור מיהם התושבים, אבל מה כשמתכננים לשחרר יתושים מהונדסים ברחבי אפריקה?

כיצד האקדמיה מטעה את הציבור בנוגע לסין

$
0
0

איור: מושיק גולסט

פרופ' רוברט ביקרס (Robert Bickers), מומחה להיסטוריה של סין המודרנית באוניברסיטת בריסטול שבבריטניה, נזכר בימי התום של תחילת שנות ה-90. ביקרס, אז חוקר סין מתחיל, ביקר בהתרגשות בארכיון ההיסטורי שזה עתה נפתח בנאן-ג'ינג. בראיון לעיתון ההונג-קונגי "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", במאי 2017, הוא תיאר בנוסטלגיה כיצד היה צופה בפקיד הארכיון עובר על התיקיות שביקש להשאיל, ותולש מהערימה דפים שבהם מצא מילות מפתח רגישות. לבסוף כשסיים, היה מושיט לביקרס את מה שנותר.

כיום, הסביר ביקרס, זה כבר לא יקרה. פשוט משום שמרבית הארכיונים שהיו רלוונטיים למחקרו סגורים, ובאלה שנפתחו חלקית לציבור, חסרים חומרים שהוא מעוניין לעיין בהם כדי לכתוב המשך לספרו (*Out of China, 2011), עליו היה מועמד לפרס וולפסון להיסטוריה. הסיבה הרשמית לסגירת הארכיונים היא כדי להפוך את החומרים לדיגיטליים. "במקום לקבל את החומרים כמקשה אחת, אתה מקבל כל מסמך בנפרד, וכך אתה לא יכול לדעת מה חסר [בהם]", אמר ביקרס. הרשויות יכולות להריץ בקלות בדיקה למציאת קבצים או מילים רגישות, כמו טיבט או שין-ג'יאנג ואז להסיר את הקבצים האלה.

אנחנו לא מדברים על 'עצמאות טייוואן', אלא על יחסים 'משני צדי המיצר'. אנחנו לא קוראים לטבח ה-4 ביוני 'טבח', אלא 'תקרית'

באופן אירוני, בעת הראיון עם ביקרס, התקבל בחשבון הטוויטר שלו ציוץ ובו תלונה כי בבית ספר בין-לאומי בבייג'ינג, קיבלו המורים הוראה לצנזר את שיעורי ההיסטוריה שלהם.

המצב שמתאר ביקרס, כך מתברר, אינו נותר בגבולות סין, אלא מחלחל עד מסדרונות האקדמיה במערב. לאוניברסיטאות בישראל ובעולם יש קושי ארוך שנים לספק לסטודנטים ולציבור תמונה אמינה של המתרחש בסין. פרי לינק, פרופ' אמריטוס בלימודי מזרח אסיה באוניברסיטת פרינסטון, טוען שמסיבות שונות (בעיקר כדי לקבל גישה למחקר או לימודים בסין), אקדמאים אמריקנים מצנזרים את עצמם בנושאי סין, ואף מאמצים את הנרטיב הרשמי של השלטון הסיני כשהם מדברים על נושאים רגישים.

"אנחנו לא מדברים על 'עצמאות טייוואן'. אנחנו מדברים על יחסים 'משני צדי המיצר'. אנחנו לא מדברים על 'כיבוש טיבט'. אנחנו לא קוראים לטבח ה-4 ביוני 'טבח' – זו 'תקרית' ה-4 ביוני, או משהו בסגנון", אמר פרופ' לינק, במהלך דיון שנערך ב-24 באוקטובר, במסגרת "פורום מארק פלמר: האתגר הגלובלי של סין לחופש דמוקרטי" במכון הדסון שמושבו בוושינגטון.

פרופ' רוברט ביקרס | תמונה: robertbickers.net

"אני חושב שהתרבות שבה אנחנו לא מספרים לסטודנטים שלנו, לא כותבים בספרים שלנו, ולא מדברים עם התקשורת במושגים כנים וישירים, מאפשרת לפערים של ידע להיפתח, והם מתמלאים בזבל". כדי להמחיש זאת, סיפר פרופ' לינק על "ניסוי" שערך בגוגל, כאשר הפנה למנוע החיפוש כמה שאלות הקשורות בסין וקיבל תשובות המתאימות לנרטיב שרוצה המפלגה הקומוניסטית הסינית להציג לעולם. לדוגמה, כאשר חיפש בגוגל "האם בסין יש דמוקרטיה?" מנוע החיפוש הציע לו תשובה מתוך רשימה הנקראת "מה אנשים אחרים חיפשו בנושא". התשובה הייתה ש"סינים הביעו סקפטיות כלפי דמוקרטיה בסגנון מערבי, משום שאינה מתאימה לתרבות הסינית המסורתית. הם טוענים שממשלה היא לגיטימית לא כאשר אנשים משפיעים על החלטותיה, אלא כאשר היא מייצגת את האינטרסים הגבוהים ביותר שלהם".

על פי ידיעון החוג למזרח אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, בתואר הראשון במדור סין יש קורסים בודדים העוסקים בסין המודרנית – עד שנות ה-90 של המאה שעברה

תשובה בעייתית נוספת, המתאימה לנרטיב שרוצה להציג המפלגה הקומוניסטית הסינית, הוצגה לו כאשר שאל את גוגל "מדוע התרחש הרעב הגדול בסין?". "על פי הממשלה, והמפלגה הקומוניסטית הסינית, הרעב הגדול נגרם בשל שרשרת של אסונות טבע. היסטוריוגרפיה קומוניסטית מתייחסת לכך לא כ'רעב גדול' אלא כ'שלוש שנים של אסונות טבע'. יש גרעין של אמת בטענה זו".

"בגלל הצנזורה העצמית [שלנו] ומאמצים של משרד התעמולה של המפלגה הקומוניסטית הסינית", הסביר פרופ' לינק, "כשאנשים מחפשים באינטרנט מושגים או מונחים מסוימים, הם מקבלים את הנרטיב של המפלגה הקומוניסטית".

כינוס של מכון קונפוציוס. הוקמו מכונים כאלה בשליטת המפלגה הקומוניסטית ביותר מ-90 ארצות | תמונה: UCL Institute of Education/Flickr

בטני אלן-אברהימיאן, כתבת לשעבר לענייני ביטחון בעיתון ה"דיילי ביסט", דיברה בפורום של מכון הדסון על האופן בו המפלגה הקומוניסטית הסינית שולטת בפזורה הסינית, כולל באקדמאים ובסטודנטים סינים בארה"ב, באמצעות השגרירויות שלה. היא אמרה שלכל שגרירות וקונסוליה סינית יש "מחלקת חינוך" שמטפלת באזור מסוים. כל פקיד ב"מחלקת החינוך" מטפל בחלק מתוך 100-150 סטודנטים סינים והתאגדויות אקדמאיות בארה"ב. ה"טיפול" כולל פתיחה של קבוצות בווי-צ'אט (הגרסה הסינית לווטסאפ) עם נשיאי האגודות האקדמאיות כדי לאפשר להם לשלוח מיידית הודעות לכל חברי הקבוצה. לדוגמה, כאשר מנהיגי המפלגה הקומוניסטית באים לבקר בארה"ב, המפלגה הקומוניסטית יכולה לארגן אלפי סטודנטים סינים לבוא לקבל את פניהם ובתמורה מציעה להם כסף, אוכל וסידורי לינה.

אלן-אברהימיאן טוענת שמטרתן של הפעילויות הממומנות האלו היא לשלוט בנרטיב, גם באמריקה וגם בסין. היא אמרה שאנשים בארצות הברית עשויים להתחיל לתהות, "אני חשבתי שהסטודנטים הסינים האלו יבואו לארה"ב ויתאהבו בדמוקרטיה. למה כה רבים מהם תומכים במפלגה הקומוניסטית הסינית? אולי טעינו? אולי יש משהו במפלגה הקומוניסטית? אולי יש משהו בשלטון של מפלגה אחת, כי נראה שאנשים אוהבים את זה. אולי דמוקרטיה לא מתאימה להם?"

פרופ' פרי לינק | תמונה: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

לתמונה נכנסים גם מכוני קונפוציוס, גופים היושבים פיזית בתוך האוניברסיטאות (בישראל, באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית), עוסקים בלימוד השפה והתרבות הסינית ופועלים במימון המשטר הסיני. עד היום הוקמו מכונים כאלה ביותר מ-90 מדינות ברחבי העולם.

רשל פטרסון, חוקרת ב"איגוד הלאומי לאקדמאים" (NAS), אליו משתייכים פרופסורים מאוניברסיטאות ברחבי ארה"ב, חקרה 12 מכונים בניו יורק ובניו ג'רזי. היא השיגה חלק מהחוזים שנחתמו מול האוניברסיטאות, שוחחה עם אין-ספור מרצים ואנשי סגל הקשורים אליו, ותיעדה כיצד המכונים ממומנים, מה מלמדים בשיעורים וכו' – תחקיר שנמשך 18 חודשים. פטרסון הסבירה שהמכונים וכיתות הלימוד מטעם מכון קונפוציוס לא מכסים נושאים רגישים, כמו הטבח בכיכר טיאננמן, או הרדיפה אחרי השיטה הרוחנית "פאלון גונג", או שמציעים נרטיב ידידותי למפלגה, לדוגמה בנושא טייוואן. לדבריה, פקידים סינים רמי דרג תיארו את מכוני קונפוציוס כחלק חשוב בתעמולה של המפלגה הקומוניסטית מעבר לים וכזרוע בעלת "עוצמה רכה" שמפעילה סין.

לא לחינם מסכימות האוניברסיטאות שיקומו מכונים בשטחן. הן מקבלות מדי שנה מענק של כ-100 אלף דולר ממשרד “האן-באן" השולט במכוני קונפוציוס, כמו גם 3,000 ספרים בשנה ומורים ללא תשלום. "גילינו שחלק מהפרופסורים האמריקנים הרגישו לחץ לצנזר את עצמם מסיבות שונות. כמה פרופסורים אמרו לי שהרגישו שהאפשרות שלהם לקבל קידום או מימון למחקר מותנים בתמיכתם במכוני קונפוציוס. זאת כיוון שלפעמים מנהל מכון קונפוציוס הוא גם חבר בכיר במחלקה ללימודי מזרח אסיה ואחראי לקידום שלהם", היא אמרה בראיון לאפוק טיימס. גם אם הצנזורה העצמית מתונה יחסית, מדגישה פטרסון, לצנזורה אידיאולוגית מכל סוג שהוא אין מקום בהשכלה הגבוהה – מוסד ציבורי.

האקדמיה בישראל

על פי ידיעון החוג למזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב לשנת 2019-2018, מתוך 25 קורסים העוסקים בסין, לא כולל לימודי שפה, 9 עוסקים בסין המודרנית. מבט בסילבוסים מגלה התמודדות עם נושאים כגון המיעוטים האתניים בסין, בעיות עוני בסין ומדיניות הילד האחד, כמו גם התמודדות עם עולם התרבות והפוליטיקה הטייוואני.

על פי ידיעון החוג למזרח אסיה באוניברסיטה העברית בירושלים, בתואר הראשון במדור סין ישנם רק קורסים בודדים העוסקים בסין המודרנית, אך בידיעון התכנית המשולבת ללימודי אסיה ויחסים בינלאומיים ובתכנית המשולבת ללימודי אסיה ועסקים באוניברסיטה העברית, ניתן למצוא קורסים נוספים העוסקים בסין המודרנית, כמו גם בחומר הקריאה לתואר השני.

אף על פי שהתוכן המועבר אינו על פני השטח תעמולה, הבעיה נמצאת בדיוק באותם הדברים שאינם נאמרים בשל המגבלות הידועות מראש

על פניו נדמה כי דבר לא חסר, אך למרות הכותרות המבטיחות, משיחות שערכנו עם סטודנטים לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, עולה כי בתכנית המתמקדת בסין, העיסוק בסין המודרנית מוגבל עד שנות ה-90 של המאה שעברה. בנוסף, שאלות בנוגע לרדיפות פוליטיות אקטואליות נענות בכך שהחוג אינו עוסק בפוליטיקה. באופן אירוני – זו בדיוק התשובה הפוליטית "הנכונה" שמשמעה במקרה הטוב שעדיף לא להסתבך בנושאים רגישים, ובמקרה הרע, הצדקה של נרטיב המפלגה הקומוניסטית, וחזרה על אותם טיעונים בהם היא משתמשת כדי להשתיק את מבקריה. "עיסוק בפוליטיקה" בסין שווה ערך להתנגדות למשטר, וכל גורם שאינו מיישר קו לחלוטין עם אידיאולוגיית המפלגה מתויג באופן שלילי כ"עוסק בפוליטיקה".

טקס פתיחת מכון קונפוציוס באוניברסיטה העברית בירושלים ב-2014 | תמונה: צילום מסך מפייסבוק

שיחות דומות שערכנו עם סטודנטים ומרצים באוניברסיטת תל אביב בשנים האחרונות, מעלות כי יש מרצים המבקשים להעביר תמונת עומק של סין המודרנית על המורכבות שבה, ולעורר דיון ביקורתי, ואף עושים זאת במידה לא מבוטלת. אולם, גם כאשר מרצים מעוניינים לעורר דיון, הם עדיין מוגבלים על ידי סוג הידע שהם מכירים. כלומר, הבעיה נמצאת דווקא במה שלא נכנס לתוך הסילבוס.

נכון להיום, אף על פי שהידע בנושא זמין לכל דורש ואף מצוי ברשת, אין מרצים ישראלים בתחום של מזרח אסיה המעזים לחקור את נושא הפאלון גונג, למשל, באופן רשמי. ככל שהמרצה עוסק בסין המודרנית, מצבו רגיש יותר משום שמחקר אקטואלי והיסטורי על סין מצריך ויזה לסין.

מתוך שיחות שערכנו עם הסטודנטים עולה כי בעיני מרביתם נושאים של זכויות אדם שמורים לאקטיביסטים ולוחמי חופש המוכנים לשים את חייהם ואת הקריירה שלהם על הכף, והם לא ידע רלוונטי העשוי להיות בעל השפעה על לימודיהם או בחירותיהם בעתיד. אלו המעוניינים בכל זאת להכיר את הנושאים, עושים זאת בזהירות ובצנעה, מתוך הבנה שהם נמצאים במיעוט. ללא גיבוי ממסדי, עליהם לשמור על איזון בין מה שראוי בעיניהם ובין המחיר שהם עלולים לשלם.

כך קרה לדוגמה שבפברואר 2014. סטודנטים פעילים בתחום של זכויות אדם בסין יזמו באוניברסיטת תל אביב, דרך אגודת הסטודנטים, הקרנת סרט ומפגש פתוח עם שניים מתוך שלושת כותבי הדוח של קצירת האיברים בסין שביקרו בארץ לצורך דיון בנושא זה בכנסת. להקרנה הגיעו כ-100 איש, אך למרבה הפלא את הסטודנטים בחוג למזרח אסיה אפשר היה לספור על יד אחת. במהלך השנים, אירועים או מפגשים העוסקים בזכויות אדם בסין היו נדירים ביותר, ומעיון בסילבוסים של קורסים על סין המודרנית, נראה כי נושא הפאלון גונג, הנחשב לטאבו בסין, כלל לא נדון בשיעורים.

באוניברסיטה גם מורגש שיתוף הפעולה עם מכון קונפוציוס. בשנים הראשונות מאז שהוקם המכון ב-2007 שיתוף הפעולה בין המכון לבין החוג למזרח אסיה היה מוגבל לתרומת קייטרינג לאירועי תרבות של החוג. דבר זה בעצמו הספיק כדי לייצר צנזורה עצמית של הסטודנטים המשתתפים, כדי לא לפגוע ברגשות התורמים הסינים ולקלקל את ההרמוניה. במפגש חברתי שנערך לסיכום שנה, מחקו הסטודנטים מיוזמתם את המילה פאלון גונג שהשתרבבה לטקסט ההופעה שהכינו, משום שמכון קונפוציוס תרם את הארוחה ונציגיו ישבו בקהל.

אך אם בשנים הראשונות ראשי החוג למזרח אסיה נהגו משנה זהירות ביחס למכון קונפוציוס והגבילו את שיתוף הפעולה לאירועים חברתיים ולשיעורי עזר חינמיים בסינית, החל משנת 2018 החוג למזרח אסיה החל ביצירה משותפת ואקטיבית של אירועי תרבות והעשרה בשיתוף מכון קונפוציוס, כמו אירוע פתיחת שנה ומסיבת חנוכה משותפת לסטודנטים סינים וישראלים. מכון קונפוציוס מממן, והאוניברסיטה מספקת תוכן. מדי חודש נשלח אימייל משותף של האוניברסיטה ומכון קונפוציוס או לחילופין של מרכז תרבות סין, השייך לשגרירות סין.

אף על פי שהתוכן המועבר באירועים, אינו על פני השטח תעמולה, הבעיה נמצאת, כפי שהראנו בכתבה, בדיוק באותם הדברים שאינם נאמרים בשל המגבלות הידועות מראש. חיבור כה הדוק עם נציגי הממשל הסיני, נוטה לייצר, בין אם הדבר מכוון או לא, נורמות של שיח פומבי מצונזר, ולהגדיר מה ייחשב לנושא לגיטימי ורלוונטי, ומה לקיצוני, פרובוקטיבי, או "פוליטי". 


* Out of China: How the Chinese ended the era of Western Domination

ג'ניפר זנג היא כתבת אפוק טיימס בוושינגטון.

מה ידעו המצרים הקדמונים שאנחנו לא?

$
0
0

"הדפוסים של צ'לדני" מוצגים בתערוכה באוניברסיטת סאו פאולו | תמונה: Rodrigo Tetsuo Argenton/CC-BY-SA-4.0

כנסיית רוזלין (Rosslyn) הסקוטית הסמוכה לעיר אדינבורו התפרסמה בעולם ב-2006 בעקבות הסרט "קוד דה-וינצ'י" שצולם בה, בכיכובו של תום הנקס. הכנסייה, שנוסדה ב-1446, מלאה בפסלים של מלאכים ואנשים המנגנים מזמורים לאל. מעליהם, לאורך התקרה, יש קוביות מפוסלות עם סמלים מסתוריים. שנים לא היה ברור מה מוצג בהם, עד שבמחצית השנייה של המאה ה-20, המוסיקאי הסקוטי תומס ג'יי מיטשל חקר את הסמלים המסתוריים, ולבסוף הצליח לפענח את סודם: הוא גילה שהם מציגים תווים של יצירה מוסיקלית.

מיטשל הבין כי כל אחד מהציורים מייצג צורה של צליל הנוצרת באופן טבעי באוויר כאשר מנגנים תו בתדר מסוים. אלו לא היו סמלים שרירותיים שהמציא אדם כלשהו, אלא יצירה מדויקת של הטבע. בשנת 2006, בנו של תומאס מיטשל, סטיוארט מיטשל, הגדיל לעשות וארגן פרויקט שחזור בכנסייה עצמה. מקהלה בסגנון ימי הביניים ביצעה את המזמור הקדוש הרשום על התקרה, בליווי כלי נגינה מסורתיים.

החול התנקז למספר קווים שדמו לאלמוגים או הזכירו את ההירוגליפים – הציורים שהרכיבו את כתב החרטומים

כדי להבין כיצד הגיע מיטשל לתובנה הזו, נצטרך לחזור לסוף המאה ה-18, לפיזיקאי ולמוסיקאי הגרמני ארנסט צ'אלדני, מי שנחשב לאבי האקוסטיקה. צ'אלדני היה הראשון בעת המודרנית שהצליח לראות בניסוי מדעי כיצד צלילים שונים מסוגלים להציג בחומר תבניות ציוריות הייחודיות להם.

צ'אלדני פיתח מכשיר מיוחד: משטח מתכתי דקיק ושטוח שרובו משוחרר. רק במרכזו הוא מחובר למתקן שמתחתיו, מה שמאפשר לכל הדפנות שלו לרטוט בחופשיות. על המשטח הוא פיזר גרגרי חול וניגן צלילים באמצעות קשת של כינור לכיוון אחד מדפנותיו. כך החל המשטח לרטוט, וגרגירי החול שעליו החלו לקפץ ולנוע.

קוביות אבן ובהן מפוסלים תרשימים הדומים ל"דפוסים של צ'לדני", על התקרה של כנסיית רוזלין | תמונה: Tom Parnell/CC-BY-SA-2.0

החלק המדהים בניסוי היה שבמהרה הגרגרים המקפצים התנקזו במתואם לאזורים מסוימים על המשטח וכך הציגו על פניו תרשימים ויזואליים מעניינים. התרשימים היו רבים ומגוונים. צ'אלדני הבחין בכך שכל תו מייצר על פני המשטח איור ספציפי אחר, והאיור חוזר על עצמו באופן עקבי כאשר מנגנים את אותו התו שנית. את ממצאיו הוא פרסם ב-1787, בספרו "גילויים בנוגע לתיאוריה של המוסיקה", ומאז התרשימים שגילה מוכרים בכינוי "הדפוסים של צ'אלדני" (Chladni patterns).

חוקרים רבים שיחזרו לאורך השנים את הניסוי של צ'אלדני והדגימו את הדפוסים המרשימים. אחד מהם היה הרופא השוויצרי האנס ג'ני (Hans Jenny) ששכלל עוד יותר את המחקר בתחום ואף נתן לו את השם בו הוא מכונה עד היום – "קימטיקה". בספר שפרסם בשני כרכים (1967, 1972) הוא צילם שחזורים של דפוסי צ'אלדני שהפיק באמצעות גרגירי חול שחשף לתווים מוסיקליים. במחקרים שלו הוא גם הבחין בתופעה מעניינת נוספת – ככל שהתדר גבוה יותר, כך הצורות שיוצרים גרגירי החול מורכבות יותר.

האקוסטיקה שבלב הפירמידה

עשרים שנים חלפו, ובקצה השני של העולם גילה מהנדס האקוסטיקה הבריטי ג'ון סטיוארט ריד (Reid) תגלית מעניינת. באתר האינטרנט שלו הוא מספר על החוויות שלו כשביקר בפירמידה הגדולה בגיזה שבמצרים ושחזר במעמקיה את הניסוי של צ'אלדני.

בשנת 1996 ביקר ריד בפירמידה במסגרת טיול עם אביו. הוא מספר שאת האקוסטיקה הייחודית של הפירמידה הוא התחיל לחוות מיד כשנכנס אליה והבחין בשקט המיוחד השורר בה – הוא הצליח לשמוע אפילו את הדם הזורם באוזניו. אבל החוויה העוצמתית ביותר התרחשה לדבריו ב"חדר המלך", השוכן בלב הפירמידה.

כמהנדס אקוסטי סקרנה את ריד האקוסטיקה בחדר המלך, ובמיוחד בתוך הסרקופג – ארון הקבורה עשוי הגרניט המוצב בחדר. הוא החליט לעשות ניסוי קטן – נשכב בתוך תיבת הגרניט והשמיע בקולו צליל שהלך ועלה לאורך אוקטבה. בתור מומחה לאקוסטיקה, ידע ריד כי בכל חלל ישנו צליל מסוים המהדהד טוב יותר מצלילים אחרים, ועל כן עבר על פני האוקטבה עד שהגיע לצליל המדויק והרגיש כי התהודה נמצאת בשיאה. ריד מספר על רטט נעים ששטף אותו מכף רגל ועד ראש, וכל תא מגופו הגיב לו. זו הייתה תחושה נפלאה, לדבריו.

כל אותו יום הוא המשיך והרהר בחוויה, והגיע למסקנה שהתהודה המדהימה הזו בלב הפירמידה אינה מקרית. כנראה שהמצרים הקדמונים, כשתכננו את הפירמידה, יישמו הבנה עמוקה באקוסטיקה. הוא החליט שהוא חייב לחזור שוב לחדר המלך ולסרקופג, רק בפעם הבאה עם כל הציוד האקוסטי שלו, כדי שיוכל לערוך ניסויים מעמיקים ומקיפים יותר.

ג'ון סטיוטארט ריד מתבונן בסיימסקופ, 2008 | תמונה: CymaScope.com

אחרי שחזר לבריטניה, הוא הסתקרן ללמוד מה היה ידוע לאורך ההיסטוריה לגבי האקוסטיקה בפירמידות. בסקר ספרות בנושא הוא מצא טקסט יווני משנת 200 לפנה"ס, שבו סופר על טקסים ווקאליים ייחודיים שערכו הכוהנים המצרים. זה כבר הצית את דמיונו: איך נשמעו המזמורים הדתיים האלו בתוך האקוסטיקה הייחודית שבמעמקי הפירמידה?

בפעם הבאה שהגיע לפירמידה, בתחילת 1997, הוא כבר היה מצויד הרבה יותר וערך מגוון ניסויים. במאמר שכתב בסיום הניסויים (2001, Egyptian Sonics), הוא סיפר שהבחין בתופעה מעניינת – התדר שהדהד ברמה הטובה ביותר בתוך חדר הקבורה היה כמעט אותו התדר שהדהד בתוך הסרקופג עצמו (ריד ייחס את הפערים לבלייה ושבירה של הסרקופג). לא רק שהיה זה אותו התדר. כשביקש למדוד את תדר הלב של עובר העומד להיוולד ושל תינוק בן יומו, הוא גילה כי התדר כמעט זהה – טווח של 129-121 הרץ. הממצא התאים להשערות של היסטוריונים כי בחדר הקבורה התנהלו טקסים דתיים שמטרתם הייתה לסייע למלך פרעה להיוולד מחדש בגלגולו הבא. משמעות נוספת לממצאים היא כי הידע שהיה בידי המצרים הקדמונים בנוגע לתדרים וצלילים, היה מפותח הרבה מעבר לדמיוננו.

בניסוי נוסף שערך ריד הוא שיחזר את הניסוי של צ'אלדני: הציב מגבר בתוך ארון הקבורה, כיסה את הארון ביריעת PVC דקה, ופיזר עליה גרגרי חול. במגבר הוא השמיע צלילים שנועדו לדמות את מזמורי הכוהנים הקדומים.

כמו בניסוייו של צ'אלדני, גם הפעם החול התנקז במהרה למספר קווים אך הפעם, הם נראו מורכבים הרבה יותר: היו כאלו שדמו לאלמוגים ואחרים הזכירו את ההירוגליפים – הציורים הפשוטים שהרכיבו את כתב החרטומים. נוסף על כך, שרידיו הראשונים של כתב החרטומים התגלו באותו מקום ובאותה תקופה בה החלו המצרים הקדמונים לפסל בגרניט. מה גרם לצורות מיוחדות אלו להיווצר אז והיום? האם הבחינו בהם גם המצרים הקדמונים ונעזרו בהם בפיתוח כתב החרטומים? אין לכך תשובה חד משמעית, אך הממצאים בהחלט מעוררי השראה וטעונים מחקר נוסף.

הגילויים בפירמידה של גיזה עוררו את ריד להמשיך ולפתח מכשור רגיש ומדויק יותר. ב-2002 הוא הציג את אב הטיפוס למכשיר מדידה חדש שפיתח – סימסקופ (Cymascope), מכשיר המסוגל להראות ולצלם את הדפוסים הייחודיים הנוצרים עקב השמעת צלילים בתדרים שונים. באב הטיפוס הראשון הוא התחיל עם קרומית PVC דקיקה, ובדגם מאוחר יותר עבר ללטקס. אבל פריצת הדרך הגיעה כשמצא תחליף דווקא לחול. בגרסה הסופית של המכשיר, העובדת עד היום, פני השטח הרוטטים הם פשוט פני שטח של מים. מתברר שהמים מגיבים בגמישות רבה יותר לצלילים השונים שמגיעים אליהם.

להקשיב למים

ראשונים שיישמו את הטכנולוגיה החדשה שהציע מכשיר הסימסקופ היו אמנים, ששילבו אותה ביצירותיהם. הטכנולוג היצירתי אוון גרנט מספר למשל בהרצאת טד ב-2009 כיצד הוא משתמש בסימסקופ כדי לייצג בצורה ויזואלית היבטים של העולם שהיו נסתרים מאיתנו עד כה. גרנט ממחיש כיצד ניתן בעזרת תדרים ומוסיקה (בטהובן, פינק פלויד ואף צלילים המופקים על ידי דולפינים באוקיאנוס), לייצר בסימסקופ תבניות המזכירות פתיתי שלג, כוכבי ים וצורות נוספות המוכרות לנו מעולם הטבע.

תרשימים מתוך צילומי וידיאו של טיפות מים שנצפו בסיימסקופ לאחר שהושמעו להן תווים בפסנתר | תמונה: CymaScope.com

בשנים האחרונות, גם בעולם המדע מתחילים להיעזר בכלי המחקר החדש. פרופ' גואן דינובה ופרופ' לילה פיין, למשל, שתיהן מאוניברסיטת ריירסון שבקנדה מנצלות את המכשיר (DiNova, pine, 2015) כדי לנתח את שפת הדיבור האנושית. במיוחד את ההבדלים בין האנגלית שמדברים אמריקנים ילידים ממקורות שונים והאנגלית שמדברים אמריקנים לבנים, כדי ללמוד על השורשים התרבותיים של בני הקבוצות האתניות השונות.

גם פרופ' סונג'ול ג'י מאוניברסיטת ראטגרס שבארה"ב משתמש במכשיר ככלי לחקר שפות, אך ברמה המולקולרית – ג'י מבקש בעזרת הסימסקופ לגלות דפוסים של תקשורת קולית בהם משתמשים לדבריו תאי גוף האדם כדי לתקשר ביניהם (Ji, 2017). בתחילת 2017 סייע פרופ' ג'י לג'ון ריד לפתח יישום דיגיטלי של מכשיר הסימסקופ. האפליקציה שפיתחו מציגה, מתוך נתונים השמורים בזיכרון שלה, ייצוג ויזואלי של הצלילים המושמעים לה.

ג'ק קסוביץ', מחבר הספר "Speak Dolphin" מנסה כבר שנים רבות לפענח את שפת הדולפינים. הוא השתמש במכשיר בניסיון ללמוד על אוצר המילים של דולפינים וב-2016 טען שהמכשיר אף עזר לו לפענח מה דולפינים רואים באמצעות מנגנון הסונאר הפנימי שלהם, אם כי הוא עדיין לא הצליח לבסס זאת בצורה מדעית מספיק.

ביולי 2018, פרופ' בראיין ג'וזפסון (Brian Josephson) מאוניברסיטת קיימברידג' שבבריטניה, זוכה פרס נובל בפיזיקה לשנת 1973, הציג בהרצאתו בחברה המלכותית לרפואה, כיצד שילב את מכשיר הסימסקופ במחקרו בנוגע לזיכרון של מים והראה כיצד תבניות שנוצרו במים בעקבות תדרי המוסיקה, נשמרו בהם, גם לאחר שהשמעת התדר הופסקה.

כנראה שנותר לנו רק להמתין ולראות אילו תגליות חדשות על מסתרי העולם ייחשפו בפנינו בשנים הבאות הודות לכלי המחקר החדיש, שמאפשר לנו לראות את צלילי הטבע ולנתח אותם. דבר אחד כבר ברור – להיסטוריה עדיין יש מה להציע לנו. שפות נסתרות נעשות זמינות לנו ורמזים היסטוריים על ידע שאבד הופכים לקצה חוט שניתן לעקוב אחריו, ולגלות עוד טפח מהמסתורין של העולם הסובב אותנו.

* סייע בהכנת הכתבה שי דנון, מפעיל אתר האינטרנט "מעלים את התדר"

פרשנות: כיצד הוליווד משנה את ההיסטוריה

$
0
0

איור: מושיק גולסט

בשנת 1775, פרצו ברחבי צרפת מהומות. מחירי הדגנים עלו ואיתם מחירי הלחם – מרכיב עיקרי בצלחת של כל צרפתי. המהומות, שנערכו בין אפריל למאי, הובילו את המלכה מארי אנטואנט להפגין אטימות וניתוק מהעם. מאוחר יותר יוחס לה המשפט המפורסם: "אם אין לחם, תאכלו עוגות". בסרטה של הבמאית סופיה קופולה ("מארי אנטואנט", 2006) מגלמת קריסטין דאנסט מלכה אנוכית האוכלת כל היום מאפים ונהנית מאורח חיים עשיר מגיל 15 עד 33.

מארי אנטואנט רחוקה מלהיות העיוות ההיסטורי היחיד שמגישה לנו הוליווד

יש רק בעיה אחת בכך – המלכה מארי אנטואנט הייתה ככל הנראה דמות מורכבת הרבה יותר. כצעירה ממעמד אצולה, אהבה מארי אנטואנט דברים טובים ויפים. שלטונו של בעלה אכן הוביל לעוני ולמחסור בקרב האוכלוסיות החלשות בחברה. אולם, היסטוריונים שחקרו את דמותה מצביעים על כך שאופייה משתנה בתקופה שחיה בארמון ורסאי. היא מתבגרת מילדה תמימה לאישה אינטליגנטית, רהוטה שיודעת להביע חמלה. לא קיימת עדות היסטורית אחת שבעקבות פרוץ המהומות, או בשלב מאוחר יותר, אמרה מארי אנטואנט את המשפט שיוחס לה (שבצרפתית הוא "אם אין לחם, תאכלו בריוש"). למעשה, באותה תקופה היא כתבה מכתב למשפחתה שבאוסטריה: "זה די ודאי שאנחנו חייבים, יותר מתמיד, לעבוד קשה עבור אושרם של אנשים המתייחסים אלינו טוב, למרות חוסר המזל שלהם".

מארי אנטואנט (2006)

בתקופת המהפכה הצרפתית גם האשימו את אנטואנט שהיא שוכבת עם בנה, שהיא בוגדת במדינתה, ועוד שלל אמירות ששלהבו את ההמונים לרצוח אותה בדם קר במשפט מכור מראש. כשביקשו מאנטואנט, במהלך משפט שדה שנערך לה, רגע לפני הוצאתה להורג, להשיב לטענות לפיהן שכבה עם בנה, היא אמרה: "אם אני לא עונה על השאלה הזאת זה משום שהטבע עצמו מסרב לענות על האשמות כאלו כנגד אֵם".

סרטה של קופולה ממציא אגדות נוספות על מארי אנטואנט המנציחות באיזשהו אופן את דמותה. למשל, הקושי שהיה לה להרות. בעוד שקופולה מראה שלואי ה-16 נמנע מקיום יחסי מין בגלל פחד פתולוגי מסקס, היסטוריונים טוענים כי המלך סבל ממצב רפואי שנקרא "פימוזיס" שגרם לו לסבול במהלך קיום יחסי מין. מלבד זאת בסרט קיימים אי דיוקים היסטוריים רבים כמו נורות חשמל, עדשות לעיניים ודברים נוספים שהומצאו בתקופות מאוחרות יותר.

מארי אנטואנט רחוקה מלהיות העיוות ההיסטורי היחיד שמגישה לנו הוליווד. צ'ה גווארה, למשל, מתואר בסרט "דרום אמריקה באופנוע" (2004) כרופא צעיר ושרמנטי, בעל אופי מרדני, שהתעורר לעוני ולעוולות מהם סובלים אנשים בדרום אמריקה, והחליט לתקנם. הסרט, שהופק במשותף עם רוברט רדפורד, מדגיש את אופיו המרדני והשרמנטי של גווארה. הוא מתעלם לגמרי מפרק ב' בחייו, הכולל הוצאות להורג שביצע במסגרת תפקידו בצבא ובממשלה של הדיקטטור פידל קסטרו, וממחנות העבודה בכפייה שעזר להקים. הסופר הבריטי אנת'וני דניאלס, הקביל זאת לסרט שמישהו יעשה על אדולף היטלר, בו יציג אותו רק בתור צמחוני, אוהב חיות, המתנגד לאבטלה.

לב אמיץ (1995)

דוגמה נוספת היא הסרט "לב אמיץ" (1995), המגולל את סיפורו של וולאס, לוחם סקוטי אמיץ שהתקיים בהיסטוריה. בתחילת הסרט אנחנו למדים שבמאה ה-13 הונהג בסקוטלנד דבר איום ונורא – "זכות ראשונים" (פרימה נוקטה) – שאפשרה לפיאודלים האנגלים ששלטו בסקוטלנד לאלץ בתולות סקוטיות לשכב איתם רגע לפני ליל כלולותיהן. כשוולאס מגלה שהאנגלים מנסים לאנוס את בחירת לבו (במסגרת "זכות הראשונים") ורוצחים אותה, הוא יוצא למסע נקמה והורג כל אנגלי שנקלע בדרכו. אלא שבמציאות, המנהג האיום לא התקיים באנגליה ובסקוטלנד בתקופה המתוארת בסרט, לפי ד"ר שרון קרוסה, היסטוריונית החוקרת את סקוטלנד בימי הביניים.

אם לא די בכך, הסרט מסתיים כשוולאס מוצא להורג. אולם רגע לפני סיומו אנו מתבשרים כי דווקא מצפה לו המשך טוב – שכן דקות ספורות קודם לכן וולאס ניהל רומן עם הנסיכה הצרפתייה איזבלה, הנושאת ברחמה את בנו ויורשו שאולי ימשיך את מאבקו. המציאות, כמובן, מנוגדת לכל דמיון – שכן איזבלה האמיתית הייתה רק בת תשע באותה תקופה.

עיוותים דומים הם מנת חלקם של כמעט כל סרטי הוליווד הנוגעים בדמויות היסטוריות אמיתיות. "גלדיאטור" (2000), למשל, נפתח בסיפור על מרקוס אורליוס, הקיסר האגדי של רומא מהמאה השנייה לספירה, שנופל מכס השלטון כאשר בנו רוצח אותו. במציאות, אורליוס לא נרצח, ובנו המרושע, קומודוס (שמגלם חואקין פניקס) הוא דמות מומצאת שנוצרה משילוב של כמה דמויות שחיו בערך באותה תקופה. בנו האמיתי שלט לצד אביו כשהיה בן 15, ועלה לשלטון בגיל 19 לאחר שאביו מת – ממחלה.

הוליווד עושה סרטים בשביל כסף. זו אותה סיבה שבגללה מקדונלד'ס עושה המבורגרים

הבעיה אינה רק באי הדיוקים ההיסטוריים, אלא בעובדה שאנו נוטים להאמין לנרטיבים שהסרטים מציגים ולקבל אותם כמציאות. "מחקרים מראים שכשאתה רואה סרט, אפילו אם אתה מכיר את האירועים ההיסטוריים המתוארים בו, העובדות הדמיוניות המוצגות בו יכולות לעצב מחדש את האמונות שלך [לגבי מהלך ההיסטוריה]", הסביר בראיון למגזין "וראייטי" ב-2015, ג'פרי מ. זאקס, פרופ' לפסיכולוגיה שחקר את הנושא.

ב"טיטניק" (1997), סרטו הנודע של המפיק, הבמאי והתסריטאי ג'יימס קמרון, הושקעו 200 מיליון דולר. בתחילה נראה היה שקמרון רצה להיצמד להיסטוריה: הוא שחזר את הספינה הגדולה, את האביזרים שהיו בה ואת הקישוטים והציורים שעיטרו את קירותיה. הוא אף שילב צילומים מרהיבים מהספינה המקורית השוכבת עד היום במעמקי האוקיאנוס.

הפילוסוף סלבוי זיז׳ק | תמונה: Andy Miah/CC-BY-SA-2.0

אולם בעלילה הוא שזר נרטיב פיקטיבי: סיפור אהבה בין בחור עני (ליאונרדו דיקפריו) שזוכה במקרה לעלות לספינה, ואישה עשירה החיה חיי מותרות (קייט וינסלט) המייסרים אותה. הבעיה אינה ברומנטיקה של סיפור האהבה עצמו או בעניין שהוא מייצר, אלא במסר הסמוי שהוא מעביר. הפילוסוף הנודע סלבוי זיז׳ק הסביר זאת בראיון טלוויזיוני לצ'ארלי רוז האמריקני ב-2011. לדבריו, בני המעמד הגבוה בסרט כולם מתוארים כרשעים, אגואיסטים ופחדנים, ובני המעמד הנמוך מצטיירים בדרך טובה. מארק קארנס, פרופ' להיסטוריה מאוניברסיטת קולומביה, כתב במאמר Shooting (dawn) the Past: Historian Vs. Hollywood (2004) כי קמרון מציג במכוון את המעמד העליון באור רע. "הסרט מאשים ללא הפסקה את האליטה החברתית הזאת בחומרנות רדודה ובהתעסקות עם עושר", הוא כותב.

אבל ההיסטוריה האמיתית אינה פשוטה כל כך. "היא מסורבלת ומבלבלת, הגיבורים שלה לא מושלמים והסיפור שלה לא פשוט כל כך כמו שהבמאים ההוליוודיים מציגים אותו", כותב קארנס, שטוען כי צורת הצגה פיקטיבית כזו מרדדת את הנושא ואת ההיסטוריה. לכן הוא ממליץ לא ללמד ילדים היסטוריה באמצעות סרטים. במיוחד לא לומר להם במה הסרט טעה, שזה שווה ערך ללימוד איות באמצעות טעויות איות, או לימוד שירה באמצעות שירים גרועים. "הוליווד עושה סרטים בשביל כסף. זו אותה סיבה שבגללה מקדונלד'ס עושה המבורגרים", הוא כותב. "לפעמים מקדונלד'ס עושה את זה נכון, אבל אנחנו לא מדברים על התרומה שלו לאמנות הקולינרית".

ד"ר קווין, הרופאה שהגיעה להציל את המערב | תמונה: The Sullivan Company

רופאה ליברלית במערב

העיוותים שיוצאים מהוליווד לא נעצרים ברובד ההיסטורי. כשהסדרה "ד"ר קווין – הרופאה מהמערב" עלתה לשידור בארה"ב, ולאחר מכן ברחבי העולם, היא לא דמתה לאף סרט שנעשה באותו ז'אנר. עד אז, דמות הטוב בז'אנר המערבון הקלאסי סבבה סביב שריף קשוח, שומר חוק, שנלחם באומץ ברעים. והנה לפתע מופיעה גיבורה אישה, רופאה מלומדת ונאורה המגיעה מחייה הנוחים במזרח להתמקם במערב. בדרך היא גם מנסה להשפיע ולשנות סדרי עולם "פרימיטיביים". הנושאים המרכזיים שמובילים את הנרטיב בסדרה הם רב תרבותיות וצדק חברתי.

ד"ר קווין מגנה על כל אותם קורבנות של חוסר סובלנות שהחברה דוחקת הצידה, בהם יהודים, שחורים ונשים, ובמיוחד אינדיאנים. מי שעומדת לצידה במאבקה היא דורותי ג'נינג, עיתונאית העיירה, כמו גם זוג אפרו אמריקנים מקופחים ומי שהופך לבעלה – סאלי, החצי אינדיאני.

הסדרה למעשה מתארת את המערב הישן מתוך רעיונות ליברליים עכשוויים העוסקים ב"צדק חברתי". ד"ר קווין וחבריה מנסים לשכנע את חברי העיירה הלא ליבראליים שיעשו "מה שנכון" לעשות. והמסר שעובר לצופה, מלבד הדאגה לאחר, הוא שכדי לעשות טוב צריך להיאבק בשמרנים, הלא הם כל אנשי העיירה.

בספרו "Primetime Propaganda" (2011) מתאר עורך הדין ואיש הטלוויזיה השמרני בן שפירו כיצד ראיין עשרות במאים, מפיקים ותסריטאים בהוליווד שחשפו בפניו כי הם מנסים להעביר דרך הסדרות אג'נדה אידאולוגית מסוימת שמתאימה להם, במקום תמונה נאמנה של המציאות. "היסטוריה, כך אומרים, נכתבת על ידי המנצחים", כותב שפירו בספרו, "זה בהחלט נכון במקרה של הטלוויזיה".

אין זה סוד שהוליווד נשלטת על ידי דעות המאפיינות את השמאל. כולם יודעים זאת. שפירו מסביר בספרו שהמגמה התפתחה מאז רצח קנדי. "כשקנדי מת, הפכנו מליברליזם מלא תקווה, לליברליזם פסימי שאומר שאמריקה היא מקום רע שחייב להשתנות". במילים אחרות, הוליווד הפכה, לדבריו, לכלי פוליטי מרכזי של השמאל, והטלוויזיה מנוהלת היום לגמרי על ידי אנשים המשתמשים בה כדי להשיג את המטרות הפוליטיות שלהם. "הם הבינו שאם הם מחליקים את המסר שלהם לתוך הסיפור זה אפקטיבי הרבה יותר מאשר אם הם 'יכו' בך בזה בפנים. אז הם יוצרים דמויות שאנחנו אוהבים ושאנחנו רוצים לבלות איתן וגורמים להן להתנהג בצורה מסוימת".

שפירו ראיין במהלך שנות ה-90 מפיקים ובמאים שהתוודו בפניו שזה בדיוק מה שהם עושים. באותם ימים זה נעשה בסוד, בשקט. כיום הקו הזה כבר ברור ושקוף לקהל. עם עלייתו של הנשיא דונלד טראמפ הסדרות נעשו חריפות הרבה יותר, כמו "הומלנד" או "הטובות לקרב", המביעות את עמדותיהן הפוליטיות. כשיוצרי "הטובות לקרב" נשאלו בראיון ל-USA Today, במאי האחרון, מה הם מקווים שהקהל הצופה בהם ייקח מהסדרה, בין אם הוא ליברלי, שמרני או עצמאי, הם ענו: "הדקו את החגורות. הצד הימני השתגע. עכשיו זהו תורו של הצד השמאלי".

כך במקום לעקוב אחר שינויים היסטוריים שחלים בחברה שלנו, להנציח רגעים בעלי משמעות היסטורית לאנושות שלנו או פשוט להגיש סיפור טוב ללא מסרי לוואי, הוליווד מייצרת את הערכים שלה ומשפיעה על ההיסטוריה.

האבולוציה שמעבר לדרווין

$
0
0

איור: מושיק גולסט

בצפון המרוחק של שוודיה, הסובל מתנאי מזג אוויר קיצוניים, לא תמיד היה מזון בשפע. במהלך המאה ה-19, למשל, היו שנים קשות בהן סבלו התושבים מרעב חמור, אבל היו גם שנים אחרות, שנים של שפע. קבוצת חוקרים מאוניברסיטת אומאו שבשוודיה גילתה שמצב הרעב של השוודים מאותה תקופה, או ליתר דיוק כמות המזון שעמדה לרשותם של הנערים הצעירים, השפיעה מאוחר יותר לא רק על תוחלת החיים שלהם, אלא גם על זו של נכדיהם (Bygren LO, Kaati G, (Edvinsson S ,2001.

אנחנו יודעים שהדברים מורכבים הרבה יותר מדרווין. מדובר במהפכות גדולות מאוד בהבנת האבולוציה יחסית להבנה שאליה הוא הגיע

בשנת 2001, מיפו החוקרים את מצב התזונה באזור בכל שנה לאורך המאה ה-19 ואספו גם נתונים לגבי משך החיים של הצאצאים – שני דורות מאוחר יותר. מתברר שבמקרים בהם הסבים סבלו מתקופה של רעב בגילים 12-9, זה עזר לנכדים שלהם להיות "מחושלים" מעט יותר כך שהם זכו לחיים ארוכים יותר. אם לעומת זאת, הסב נהנה משפע של מזון, באותם גילים, אורך חייו של הנכד היה קצר יחסית. במקרים קיצוניים זה אפילו השפיע על משך החיים בכ-12 אחוזים, לשני סוגי הנכדים.

פרופ' יצחק פלפל, המחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן | איור: תמונה: מכון וייצמן למדע

הבעיה היא שהשפעות סביבתיות שכאלו לא כל כך מתאימות לסיפור האבולוציוני שאנו מכירים מהתיאוריה של צ'ארלס דרווין. מאז אמצע המאה ה-19, כשהוא פרסם את "מוצא המינים" (1859) תמיד ידענו שמה שאנחנו מורישים לצאצאים שלנו דומה למדי למידע הגנטי שקיבלנו מהורינו, למעט אולי קומץ מוטציות – טעויות מקריות בהעתקת הגנים. אבל ממצאים מהשנים האחרונות מראים שזה בעצם רק חלק מהתמונה, ואפילו חלק די קטן ממנה. עוד ועוד מחקרים מראים שתהליכי ההורשה וההתפתחות מורכבים הרבה יותר משחשבנו.

מעבר לאותן מוטציות אקראיות, עיקרון מרכזי בתיאוריה של דרווין – "הברירה הטבעית" מסביר כיצד המוטציות המועילות מבין סך כל המוטציות יצליחו לשרוד ולהשפיע בטווח הרחוק על התכונות של האוכלוסייה, ובטווח הרחוק עוד יותר אפילו להוביל להתפתחותו של מין חדש. תכונה חדשה שפוגעת בכשירות הצאצא תפגע גם בסיכויים שלו להותיר אחריו צאצאים רבים, כך שסביר שהיא תיכחד במוקדם או במאוחר.

"אנחנו יודעים שהדברים מורכבים הרבה יותר מדארווין", אומר בראיון לאפוק טיימס פרופ' יצחק פלפל מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן. "מדובר במהפכות גדולות מאוד בהבנת האבולוציה, יחסית להבנה שאליה הגיע דארווין".

עץ החיים כפי שלא הכרתם

את המהפכה הראשונה מבין השלוש פרופ' פלפל מכנה "המהפכה הלמארקיאנית". בתחילת המאה ה-19, הרבה לפני שדרווין פרסם את התורה שלו, הנטורליסט הצרפתי ז'אן-בטיסט דה למארק דיבר גם הוא על האופן בו המינים החיים מתפתחים מחיים פשוטים יחסית למורכבים יותר. אבל להשקפתו, כל זה נובע מהתאמות שעושה היצור החי לשינויים בסביבה. תחשבו למשל על הצוואר הארוך של הג'ירפה. בדוגמה שנתן למארק, במקור הצוואר של הג'ירפה לא היה ארוך כל כך. אבל כתוצאה משינויים בסביבה, עם הזמן, כשהעלים שהיו זמינים למאכל נמצאו בעיקר בחלקים הגבוהים יחסית של העצים, הג'ירפה התרגלה למתוח את צווארה כדי להגיע אל האוכל. לאורך הדורות, כשנמשך הצורך למתוח את הצוואר כדי להגיע לצמרות העצים, הצאצאים המאוחרים יותר של הג'ירפות כבר מלכתחילה נולדו, לשיטת למארק, עם צוואר ארוך יותר.

במחצית הראשונה של המאה ה-19 הרעיונות האלו זכו להכרה, אבל מרגע שתורת האבולוציה של דרווין עלתה לבמה, הרעיון שאנחנו יכולים להוריש לצאצאים שלנו תכונות נרכשות הושלך מאחור. דרווין קיבע את התפיסה שהמטען הגנטי שלנו כמעט ואינו משתנה. כלומר, המידע התורשתי שאנחנו יורשים מההורים זהה פחות או יותר למה שאנחנו מעבירים לילדינו. לא רק שההשפעות הסביבתיות עליהן דיבר למארק הושלכו, למעשה הן אפילו ספגו ביקורות נוקבות.

אבל בשנים האחרונות, מאז שה"אפיגנטיקה" עלתה לבמה, מתברר שהביקורת לא הייתה במקום. האפיגנטיקה עוסקת במנגנונים הקובעים אלו מהגנים יבואו לידי ביטוי. לאחרונה מתברר שלא רק שהסביבה יכולה להשפיע על המנגנונים האפיגנטיים, אלא שהודות ל"אפיגנטיקה" אנחנו גם מורישים לדורות הבאים את ההשפעות האלו מהסביבה.

פרופ' פלפל לוקח את ההשפעות הסביבתיות האלו צעד נוסף קדימה. לדבריו, לפי המהפכה הלמארקיאנית לא רק שאותן השפעות אפיגנטיות מהסביבה יכולות לעבור לדורות הבאים, בסופו של דבר ההשפעות הסביבתיות האלו יכולות לחלחל לרמה עמוקה יותר ולהיכתב בגנום שלנו – להופיע כמוטציות במידע התורשתי.

החידה הגדולה ביותר היא בנוגע לשלבים שקדמו להתפתחות החיים, כיצד התפתחו החיים מלכתחילה | תמונה: Fotolia

במאמר שפרסם בכתב העת Cell (Yona, Frumkin, Pilpel, 2015) הוא מדמה את ההשפעות הסביבתיות האלו למרוץ שליחים. בתחילה ההשפעות מופיעות ברמה הפיזיולוגית בלבד, למשל כשבתגובה לשהות בסביבה הררית גבוהה, במקומות בהם החמצן דליל יחסית, הגוף מתחיל לייצר יותר כדוריות דם אדומות. אם מתברר בהמשך שהשהות בתנאים הקיצוניים היא ממושכת, המקל במרוץ השליחים מועבר לרמה עמוקה יותר – לרמה האפיגנטית כך שיבואו לידי ביטוי שינויים במנגנונים שמווסתים את הפעלת הגנים. בשלב האחרון, כשיתברר שהסביבה השתנתה לטווח רחוק המקל יכול לעבור אפילו לרמת הקידוד של הגנים – ייתכן שיופיעו בגנים מוטציות שיעזרו לאדם ליצר חלבונים המותאמים יותר לסביבה דלה בחמצן.

כדי להמחיש לי את השלב האחרון, בו ההשפעות מהסביבה כבר מקודדות בגנום, פרופ' פלפל מציין בשיחה את מנגנון ה"קריספר" בצורה הטבעית שלו. בדרך כלל אנחנו מכירים את קריספר ככלי טכנולוגי חדש המאפשר למדענים לערוך רצפים גנטיים בקלות יחסית, אבל למעשה הכלי הזה מבוסס על מנגנון טבעי במערכת החיסון של חיידקים.

כשנגיף פולש לתא חיידקי, החיידק משתמש בקריספר כדי לקצץ את הגנום של הנגיף, וכך גם לחסל אותו. אבל זה לא מספיק. כדאי לחיידק גם לפתח חסינות לנגיף. באמצעות מנגנון הקריספר, החיידק משלב את קטעי הגנום החתוכים של הנגיף בגנום שלו עצמו, כך שבהמשך, אפילו צאצאיו של אותו חיידק יהיו חסינים לנגיף. "זה מראה שבסביבות מסוימות ובתנאים מסוימים, שינוי בתכונות האורגניזם הנובע משינויים בסביבה, יכול להפוך בסופו של דבר גם לשינוי בקידוד הגנטי", וכתוצאה מכך גם הדורות הבאים יירשו אותו.

המהפכה השנייה אליה מתייחס פרופ' פלפל קשורה ל"עץ החיים", או לפחות מה שבעבר חשבנו שהוא עץ החיים – אותו תרשים מסועף המציג, לשיטתו של דרווין, כיצד כל מגוון המינים כאן התפתח מאב קדמון משותף.

"מקום נוסף שבו הדרוויניזם למעשה אינו מחזיק הוא 'עץ החיים'. לפי דרווין החיים התפתחו בטופולגיה של עץ, כלומר היה אב קדמון אחד משותף לכל היצורים, והצאצאים שלו הלכו והתפצלו זה מזה. אז זו כמובן טעות טיפשית לחשוב שאנחנו הצאצאים של הקוף".

המהפכה שמדבר עליה פרופ' פלפל מתייחסת לכך שבשנים האחרונות כבר לא מדובר על עץ, אלא על רשת סבוכה הרבה יותר. "מה שאנחנו יודעים היום זה שאורגניזמים מעבירים מאחד לשני די-אן-איי בהעברה אופקית, כך שאת יכולה לקבל די-אן-איי מיצורים מאוד מאוד רחוקים".

דוגמה מוכרת להעברה אופקית כזו של גנים היא מעולם החיידקים. שם התגלה בשנים האחרונות כיצד העברה אופקית מאפשרת להם להפיץ, ביעילות, את החסינות לאנטיביוטיקה, לכל חיידק שכן.

לאחרונה מתברר שאנחנו מורישים לדורות הבאים גם השפעות מהסביבה מכונות לא בונות את עצמן, ומכונות פשוטות לא בונות מכונות מורכבות יותר

בראיון למגזין Quanta, פרופ' ניגל גולדנפלד מאוניברסיטת אילינוי, ראש המכון לביולוגיה אוניברסלית של נאס"א, מסביר כיצד העברות אופקיות כאלו האיצו את תהליכי התפתחות החיים על כדור הארץ, לפחות בראשיתם. במקום מוטציות אקראיות המרחשות מעת לעת, מתרחשת הפצה אופקית נרחבת של תכונות מועילות העוברות בקרב אורגניזמים סמוכים, גם אם אין שום קשר משפחתי ביניהם. העברה אופקית שכזו יכולה להאיץ במידה ניכרת את ההתפתחות.

"המהפכה השלישית היא המהפכה של 'האבולוציה הניטרלית'. היא התפתחה בשנות ה-60 על ידי מוטו קימורה היפני, והיא אומרת שרוב השינויים המצטברים בגנום הם בכלל ניטרליים, הם לא תוצאה של סלקציה".

מאז ימיו של דרווין ההשקפה המוקבלת הייתה שמוטציות הן אלו שמשנות, עוזרות לשפר, הן אלו שגרמו למינים השונים להיות שונים זה מזה. "אבל קימורה הסביר לנו שזה ממש ההפך. רוב המוטציות שקורות הן בכלל לא חשובות, אלא ניטרליות ולא תורמות או גורעות מהכשירות של האורגניזם", מסביר פרופ' פלפל.

מכונות לא בונות את עצמן

אם כך, נראה שהתובנות מהשנים האחרונות מדגימות שהתיאוריה של דרווין, כפשוטה, לא מספיקה כדי להסביר את התפתחות החיים כאן בעולם שלנו. אבל יש מדענים שטענו את זה כבר מזמן, בלי קשר לממצאים החדשים.

אחד מהם הוא הכימאי האורגני פרופ' צ'ארלס גרנר, מאוניברסיטת מיסיסיפי שבארה"ב. בראיון לאפוק טיימס הוא העלה מספר סוגיות שעדיין לא נפתרו לטענתו בהקשר של תורת האבולוציה, בעיקר בכל הנוגע לתהליכים הראשוניים, אלו שהובילו להתפתחות החיים מלכתחילה.

אבני הבניין של החלבונים מופיעות בצורה סימטרית, אבל כדי להרכיב חלבון נדרשות רק אלו השמאליות | תמונה: NASA-PD

אחת הסוגיות קשורה למבנה של אבני הבניין. מתברר שבטבע, גם אבני הבניין של החלבונים (המכונות חומצות אמינו) וגם אלו של הסוכרים מופיעות בצורה סימטרית, קצת כמו כפות הידיים שלנו. כל חומצת אמינו מסוגלת להופיע בשני סידורים שונים, שבטבע מופיעים בחלוקה שווה. דמיינו שמחצית מאבני הבניין שמופיעות בטבע הן כמו יד ימין – והן מכונות "בעלות סיבוב ימני" ומחצית חומצות אמינו ערוכות בכיוון ההפוך כמו יד שמאל, והן מתוארות כ"בעלות סיבוב שמאלי".

וכאן בדיוק המלכוד – מתברר שאם אנחנו רוצים לבנות חלבון שיצליח לתפקד בתאים שלנו, נוכל להשתמש רק באבני הבניין "בעלות סיבוב שמאלי". ואילו, לשם בניית סוכר מתפקד, נזדקק רק לאבני בניין שכולן "בעלות סיבוב ימני".

כל עוד יש כימאי שמרכיב את המולקולה הכול טוב ויפה, הוא יכול לבחור רק חומצות אמינו בעלות סיבוב שמאלי ומשם להתחיל במלאכת ההרכבה. אבל מה אם הכול אקראי? דמיינו תערובת בה מומסות באופן שווה חומצות אמינו משני הסוגים. בהתחשב בכך שחלבון קטן יחסית מורכב מכ-50 חומצות אמינו, הסבירות שבאורח אקראי יתחברו זו לזו אך ורק חומצות האמינו בעלות הסיבוב השמאלי הוא נמוך באופן קיצוני.

כפי שמסביר פרופ' גרנר, כשבעבר נערכו ניסויים שנועדו לשחזר את התפתחות החיים באורח אקראי, אכן הופיעו בהם חומצות אמינו, אבל הן הופיעו בחלוקה שווה בשני הכיוונים – מחציתן בעלות סיבוב ימני ומחציתן בעלות כיוון שמאלי. אף אחד מעולם לא הצליח ליצור חלבונים פעילים משילוב של חומצות אמינו משני הסוגים.

פרופ' צ'ארלס גרנר

"אז זו אחת הבעיות הגדולות עם התיאוריות המקובלות למקור החיים, המתארות כיצד המולקולות האלו התפתחו מלכתחילה. למעשה זה יותר מזה, יש מספר בעיות ממש גדולות עם התיאוריות המקובלות של מקור החיים שמעולם לא קיבלו מענה ראוי.

"בעיה נוספת קשורה לזמינות של אבני הבניין. במחקרים שנערכו עד כה לגבי מקור החיים לא הופיעו כל חומצות האמינו המוכרות כיום, וגם לא כל הסוכרים, או כל הנוקלאודיטים (אבני הבניין של הדי-אן-איי, ר"ת). יש עוד סוגים רבים של אבני בניין שעדיין חסרות, שמעולם לא נראו.

"בעיה אחרת היא שאפילו אם ישנן כל אבני הבניין הנדרשות, איך מרכיבים אותן יחד, בסדר הנכון? החוקרים שערכו את הניסויים של ראשית החיים, הדגימו שאפשר לעשות רמה נמוכה של הרכבה בתנאים מאוד מסוימים, אבל שום דבר לא מאוד מרשים".

כדי להמחיש את זה, נחשוב על חלבון. נדמה את החלבון למילה הבנויה מאותיות. זוכרים שאמרנו קודם שחלבון קטן יחסית מורכב מ-50 חומצות אמינו? בדימוי שלנו זה אומר שחלבון קצר כזה מורכב מכ-50 אותיות. בדומה לא"ב שגרתי, מהשפות המוכרות שלנו, גם ה-א"ב של החלבונים מורכב מסדר גודל של עשרים אותיות – קיימים 20 סוגים של חומצות אמינו שונות. זה אומר שאם אנחנו רוצים שחלבון מסויים ייווצר באורח אקראי, צריך שבכל מקום במילה שלנו תשתלב בדיוק האות הדרושה, אחת מסוימת מבין 20 אפשריות.

"מספר הצירופים האפשריים בחלבון בעל 50 חומצות אמינו הוא אסטרונומי. ובתא חי פשוט נדרשים לפחות 200 חלבונים כדי שהוא יתפקד", מסביר פרופ' גרנר ומוסיף שהזמן שיידרש עד שחלבונים כאלו ייווצרו באורח אקראי הוא כה ממושך, אפילו יותר מגילו הנוכחי של היקום.

אם נחשוב על שלבים מאוחרים יותר, כשכבר היו חיים כך שניתן לדבר על מוטציות אקראיות ועל ברירה טבעית, אולי אלו יכולים להסביר את הגיוון הרב שאנחנו רואים היום?


"יצורים חיים הם מורכבים מאוד ואולי יש להם היכולת להתפתח בדרך זו, אבל אני סקפטי בנושא. אני חושב שמכונות לא בונות את עצמן, ומכונות פשוטות לא בונות מכונות מורכבות יותר. אולי תהליכי האבולוציה הביולוגיים בכל זאת לא מתקרבים למידת חוסר הסבירות של תסריטי ראשית החיים, אבל התיאוריה עדיין לא סבירה ולדעתי היא גם עדיין רחוקה מלהיות מיושבת בשאלה האם זה בכלל אפשרי.

"ובעשורים האחרונים הבעיה הופכת לגדולה הרבה יותר. ככל שאנחנו לומדים יותר על יצורים חיים אנחנו מבינים שהמורכבות גדולה הרבה יותר. באפיגנטיקה, למשל, יש שכבות על גבי שכבות של מורכבות כך שהבעיה שמנסים להסביר [באמצעות הדרוויניזם] גדולה הרבה יותר משחשבנו, והראיות שיש כדי להסביר [מורכבות זו] לא גדלו בכלל.

"ככימאי אורגני, אני חושב שיש לי הבנה מסוימת מה מולקולות מסוגלות לעשות, ונראה לי שהם [הדוגלים בדרוויניזם] מבקשים הרבה יותר מדי ממולקולות אורגניות, בעיקר בשאלה של מקור החיים.

"אבל יש חלופה לכל זה, היא מציעה סוג כלשהו של תכנון תבוני. אני חושב שהדברים האלו לא הופיעו מעצמם. הייתה מאחוריהם כוונה".

כל מה שצריך לדעת לפני שקונים רכב חדש

$
0
0

בירור תקציב

לפני שתתחילו לגבש לעצמכם מהו הרכב בו אתם מעונינים, תחילה עליכם להבין מהו התקציב שיש בידכם ומהו הסכום החודשי אשר תוכלו לשלם לצד ההוצאות השוטפות האחרות. סכום הכסף הוא הבסיס לכל שאר ההחלטות שיתקבלו בהמשך. במידה והתקציב שבידכם קטן וברצונכם להגדילו כדאי לברר לגבי הלוואות חוץ בנקאיות. ישנם מספר גורמים אשר תוכלו לקבל מהם הלוואות חוץ בנקאיות למשל: חברות אשראי אשר יתרונן הגדול הוא השירות המהיר והיעיל. אישור הלוואות חוץ בנקאיות הוא כמעט מיידי והעברת הכסף לחשבונכם תתבצע תוך ימים ספורים, לעתים אף תוך מספר שעות. נמליץ לכם לערוך השוואה בין החברות השונות על מנת לקבל הלוואות חוץ בנקאיות בתנאים הטובים ביותר ובריבית הנמוכה ביותר.

רכב משומש או חדש

לאחר שגיבשתם את התקציב תוכלו לדעת האם אתם יכולים לרכוש רכב חדש או שהוא מספיק לקנית רכב משומש בלבד. קנית רכב חדש יכולה להתבצע ישירות מן היבואן או חברת ליסינג וקנית רכב משומש תתבצע מול אדם פרטי או סוחר מכוניות.

הבנת הצרכים

מומלץ להגדיר לעצמכם מהו הרכב לו אתם זקוקים. הגדרת צרכי הרכב תלויה באורח חייכם ושאלות אלה יסייעו לכם להחליט מהו הרכב הנכון ביותר עבורכם:

  • גודל הרכב – האם יש צורך ברכב משפחתי או שרכב קטן מספיק?
  • מספר הרכבים במשפחה – האם זהו הרכב העיקרי או שיש רכב נוסף?
  • שימוש שוטף ברכב – עד כמה שמיש הרכב במהלך השבוע?
  • פעילויות סוף שבוע ונסיעות מחוץ לעיר – האם הרכב הזה יהיה יותר בשימוש בסופי שבוע? האם מרבית הנסיעות שלכם הן מחוץ לעיר או בתוכה?
  • חלל אחסון – האם אתם זקוקים לחלל אחסון גדול של תא המטען נניח במידה ויש לכם עגלת תינוק שתונח שם באופן קבוע או שניתן להסתפק בתא מטען בינוני או קטן?

רמת בטיחות

בטיחות הרכב היא נושא שאין להקל בו ראש. חשוב לוודא כי הרכב בו אתם מעונינים עומד בתקני בטיחות וכי מותקנים בו כמה שיותר אמצעים הדואגים לבטיחותכם ולמניעת תאונות.

בדיקת הרכב

בין אם בחרתם לקנות רכב חדש או משומש חשוב לערוך בדיקה של הרכב.

בבואכם לקנות רכב חדש נמליץ לכם לערוך נסיעת מבחן על מנת להרגיש את הרכב בזמן נסיעה. למשל: כוח המנוע, אבזור, מהירות תגובה של הרכב, נוחיות הנסיעה ועוד.

בקנית רכב משומש הדברים מורכבים יותר והבדיקה חייבת להיות עמוקה ומקיפה. ראשית חשוב לוודא כי הרכב אינו מעוקל או משועבד לטובת הלוואה. במידה וכך הדבר יש להתנות את רכישת הרכב בהסרת השעבוד.

כמו כן, חשוב לבדוק את היסטורית הטיפולים והתאונות של הרכב ואף לערוך בדיקה במוסך.

רשיון הרכב יכול להעניק מידע רב הכולל את מספר הבעלים הקודם של הרכב, טסט קרוב, התאמה בין פרטי הרשיון לפרטי המנוע ומספר השלדה ועוד.

במידה ובחרתם לרכוש את הרכב מסוחר רכבים וודאו כי יש בידיו תו סוחר וכי ביכולתו לתת לכם טופס גילוי המפרט את כל פרטי הרכב. במידה ואחד מן השניים חסר, אל תתפתו לבצע את העסקה עד כמה שתראה לכם טובה.

לפני סגירת העסקה מול המוכר כדאי לקחת את הרכב לבדיקה באחד מן המכונים המורשים לכך ולקבל הערכה אמיתית על הרכב ומצבו מבחינת פחחות ומכניקה.

ביטוחי רכב

ביטוח החובה לרכב הוא כשמו, חובה, ולכן יש לקחת בחשבון את מחירו בתוך תקציב הרכב. מומלץ לערוך השוואת מחירים ולבחור בחברת הביטוח המציעה את מחיר הביטוח הזול ביותר. לביטוח החובה המגן מפני נזקים בגוף כדאי להוסיף גם ביטוח מקיף או ביטוח צד ג' אשר יגנו עליכם מפני פגיעות ברכב ובצד שלישי, גניבות, תאונות ועוד.

לסיכום, סמכו על עצמכם ועל הידע שלכם, אל תתפשרו על הדברים החשובים לכם אך היו מודעים ליכולות הכספיות שלכם וכך תקנו את הרכב המושלם עבורכם. בהצלחה!


טיול ג'יפים ביוון האחרת

$
0
0

יש אקרופוליס וטברנה על החוף ויש יוון אחרת

עם יד על הלב (וכוסית אוזו ביד) – מה עולה בראשכם כשאתם שומעים את המילה יוון? אקרופוליס, בוזוקי, טברנה על חוף ים זהוב, אי ועוד אי… רוב התיירים מכירים את "היוון הזאת", אבל יחד איתם תתפלאו לגלות שיש גם יוון אחרת, פחות תיירותית, יותר פראית ואותנטית ובעיקר הרבה יותר מסעירה ומרתקת. ביוון האחרת יש רכסי הרים מדהימים שביניהם כלואים אגמי טורקיז, יש מצוקים עוצרי נשימה ונהרות יפהפיים, מנזרים נידחים ומעניינים באותה מידה, כפרים שמחוגי הזמן נעצרו בין בתיהם הנטועים בלב חורשים טבעיים, טברנות מסורתיות שלא דומות לשום טברנה מתויירת שבה ביקרתם, תושבים מזן אחר, פסטיבלים סודיים שתיירים לא מכירים ועוד. כל אלה הם רק חלק ממאפייניה של יוון האחרת. אחת הדרכים לגלות את החלק הזה באישיותה של יוון היא במסע ג'יפים.

טיול ג'יפים ביוון – אם אתם צמאים לחוויה ולא רק לטיול

טיול ג'יפים ביוון ההררית, שרוח סיפורי המיתולוגיה עוד מרחפת בה,  מזמן חוויה לא שגרתית. מעבר להנאה העילאית שבנסיעת שטח באזורים מרהיבים, טיול כזה יוביל אתכם למחוזות נסתרים, שכף רגלם של תיירים עדיין לא שחקה. יש מקומות שלא ניתן להגיע אליהם בדרך אחרת, וזו כבר סיבה טובה להיכנס לג'יפ ולדלג בין הרים ובין סלעים. טיולי ג'יפים ביוון מאפשרים לעבור בקלות מכפר ייחודי אחד למשנהו, לעצור כדי להתרענן ברפטינג באמצע, להשתהות לרגע כדי להתפעל מתצפית מרגשת, ללגום צ'יפורו אמיתי בטברנה מקומית, בקיצור – לחוש את יוון מהבטן. כדי להמחיש זאת, ריכזנו עבורכם מספר "דברים לא רגילים" שאפשר לעשות במסגרת טיול ג'יפים ביוון.

לבקר במנזרים התלויים על צוקי מטאורה

צוקי מטאורה האדירים הם פלא טבע שמתנוסס במחוז תסאליה כבר עשרות מיליוני שנים. החל מהמאה ה-14 התווסף גם הפלא האנושי בדמותם של מנזרים שתלויים ממש על ראש הצוק. מכיוון שאזור הצוקים אינו נגיש, הוא שימש כמסתור לנזירים מתבודדים שהגיעו למקום כבר במאה ה-11. עם הזמן הם הקימו את המנזרים ואט אט גם שכללו את דרכי הגישה אליהם. מתוך 24 מנזרים תלויים שהוקמו, כיום יש רק 6 פעילים. במהלך טיול ג'יפים אפשר לעבור ביניהם ולנשום את העבר. מומלץ לבקר בעיקר במנזר מגאלו מאורו, הידוע שבמנזרי מטאורה, להתרשם מציורי הקיר שהשתמרו מהתקופה הביזנטית ומעבודות רקמת הזהב, ולבקר במוזיאון שבמנזר. מנזר מעניין נוסף הוא איאס טריאדוס המאופיין באווירה קדמונית, ואף היווה תפאורת רקע דרמטית לאחת הסצנות בסרט ג'יימס בונד "לעינייך בלבד".

להגיע לקניון העמוק בעולם – קניון ויקוס

בצפון מערב יוון, באזור אפירוס, מוקף בכפרים המיוחדים של זגוריה (הארץ שמעבר להרים), שוכן קניון הסלע המתהדר בתואר: הערוץ העמוק בעולם. ללא ספק מדובר באטרקציה המובילה באזור זה. קניון ויקוס מתחיל בכפר מונודנדרי המתנשא לגובה של 1092 מטרים מעל פני הים, כאן גם ניתן לצפות עליו מנקודת תצפית יפה במיוחד. תצפית מרהיבה נוספת על הקניון נמצאת בכפר ויקוס. ערוץ  הקניון מסתיים בכפר פאפיגו. נחלי המים זורמים בקניון ויקוס כל ימות השנה, ובכל עונה מתחלפים כאן הגוונים בהתאם לצמחייה ולמשקעים. שכבת השלג שמכסה את האזור בעונת החורף ממחישה עד כמה המקום הזה שונה משאר אזורי יוון המוכרים יותר. באביב ובקיץ הקניון הוא יעד נפלא לטיולים, ועם זאת הליכה בערוץ לאורך 12 ק"מ מזמנת טרק לא פשוט שמתאים למטיילים מנוסים יחסית. לפני ואחרי הטיול בקניון, תוכלו לעבור בין כפרי זגוריה המקסימים. מי יודע, אולי אפילו יפתחו לכם שולחן באיזו טברנה משפחתית.

לגלות ששווייץ זה ביוון – אבריטניה

המסע ביוון ההררית מחייב ביקור בחבל אבריטניה, שנופיו מזכירים מאוד את שווייץ או את צפון איטליה. כל האזור הזה עוצר נשימה בנופיו היפים אך לפחות פעמיים זו ממש חובה לעצור את הג'יפ – האחת כדי לטפס אל המערה השחורה, והשנייה כדי לטייל בקניון מפלי הגשם הנצחיים. המערה השחורה נקראת כך בשל קירות הגיר הכהים שלה. אל המערה מובילים מסלולי טיול חווייתיים, שאחד מהם, וייה פרטה, הוא אפילו מעט אתגרי. בערוץ קניון מפלי הגשם הנצחיים תשכחו שאתם ביוון ותרגישו ממש כמו בג'ונגל טרופי, כשתהיו מוקפים בצמחייה העשירה ובפלגים והמפלים השוצפים מסביב. אפשר כמובן לנסוע ולסייר בין הכפרים בחבל אבריטניה, ומומלץ ביותר לעצור בכפר מגאלו חוריו וליהנות מעוגת חלב מתוקה ומענגת בבית הקפה השוכן במרכז הכפר.

להשתתף בפסטיבלים סודיים שתיירים בקושי מכירים

אפשר לחגוג ביוון בפסטיבלים לאומיים ידועים, ואפשר להגיע גם אל הפסטיבלים המקומיים יותר וליהנות מחוויה מסוג אחר. זה מה שיקרה לכם אם תגיעו אל פסטיבל הצ'יפורו המתקיים בנובמבר בכפרים השונים בהם מופק משקה הצ'יפורו – באזור חצי האי פיליון, במחוז אפירוס ובכפרי זגוריה וצומרקה. הצ'יפורו המיוצר מרסק הגת הוא אוזו מחוזק, הטוען לכתר המשקה הלאומי של יוון.

בכפרי זגוריה וצומרקה מתקיים גם פסטיבל הראפטינג שפותח רשמית את עונת הראפטינג ביוון. זה קורה במאי כשהשלגים מפשירים מרכס הרי הפינדוס, ומימיהם ממלאים את נהרות הוידומאטיס והאראכטוס. המקומיים חוגגים את המאורע עם הנחות וצ'ופרים גם לתיירים.

 זה הזמן להתניע…

 

 

צירי הלידה של ביטקוין.

$
0
0

למרות הירידות ולמרות שיש מי שכבר מספידים אותו בפעם המי יודע כמה, כבר עשור שביטקוין רק צובר תאוצה בנוף הכלכלה הבינלאומית. את ראשית ההיסטוריה של ביטקוין נהוג לסמן באוקטובר 2008, עם פרסומו של "המסמך הלבן" שתיאר מערכת תשלומים מבוזרת שאינה תלויה בגוף מרכזי. אולם, הניסיון לפתח מערכת תשלומים עצמאית המתפקדת מחוץ למסגרת הממשלתית חוזר אחורה ומוביל את הנוסעים בזמן למסע אינטרדיסציפלינרי מרתק  שמספר את סיפורה של החברה האנושית מנקודת מבטו של הכסף.

כסף כאמצעי תקשורת ביד השלטון

כסף הוא למעשה אמצעי תקשורת המבטא הסכמה בין צדדים שונים בנוגע לפעילות כלכלית, מאין חוזה חברתי שעומד בבסיס ההתקשרות בין פריטים בחברה. על אף שברוב ההיסטוריה האנושית כסף לבש מלבוש פיזי כמו צדפים, פנינים, מתכות או ניירות, במהותו כסף הוא רעיון מופשט וערכו נגזר מתוך המרכיב האמוני קולטקטיבי של המשתמשים בו.

כסף, כמו שאנחנו מכירים אותו היום, הוא לא יותר מפיסת נייר או ייצוג דיגיטלי של מספר. בעבר הונהג "תקן זהב" כשמאחורי כל שטר כסף שהונפק עמדה כמות מסוימת של זהב. אולם, תמורות גיאו-פוליטיות וכלכליות של העולם המודרני ערערו את תקן הזהב בהדרגה עד שהאמריקאים ביטלו אותו לחלוטין ב-1971 לצורך מימון מלחמת ויאטנם. הקמת הבנק הפדרלי, החרמת הזהב מידי האזרחים, ביטול תקן הזהב ומעבר לכסף "פיאט" שערכו נקבע לפי חוק ריכזו כוח רב בידיים מעטות והפכו את המערכת המוניטרית למערכת אינפלציונית חזקה המעודדת חובות ונוטה לזעזועים.

למרות שאנחנו לא אוהבים לחשוב על זה בצורה כזו, עבור רובנו כסף מהווה גורם מרכזי והעיסוק בכסף גוזל את רוב המשאבים שלנו. אנחנו דואגים לו, עובדים כדי להשיג אותו, משקיעים אותו או סתם מבזבזים אותו. עם זאת, על אף העיסוק הרב סביב כסף, רובנו לא עוצרים לחשוב על המשמעות של כסף בפועל.  כסף הוא למעשה כלי שאנו משתמשים בו כדי להעריך  את הזמן שלנו, כישרונות, חוכמה, ידע, שירותים ומיומנויות – או במילים אחרות, אנרגיה. כסף הוא אנרגיה.

לכן, כאשר הממשלה בוחרת במשטר מוניטרי אינפלציוני ששוחק את ערך הכסף, היא למעשה שואבת את האנרגיה של האזרחים שלה – היא משעבדת אותם לצרכיה.  בספרו של חתן פרס נובל לכלכלה פרידריך האייק, "הדרך לשעבוד", מתריע האייק מפני הסכנות שבהתערבות הממשלתית בכלכלה ובריכוז הכוח שנובע ממנה באופן טבעי, עד לכדי שלטון טוטליטרי.

רעיונותיו של האייק התגבשו טרם עידן האינטרנט, אבל המשיכו להדהד לכל אורך המאה ה-20 ואף הגיעו לאוזניהם של מדעני מחשב, שכבר בשלבים מוקדמים ראו כיצד האינטרנט יכול להוות מוקד כוח שלטוני נוסף שהופך את הדיבורים על דמוקרטיה למסך עשן שמסתיר את "האח הגדול" שעומד מאחורי שלטון ההון.

קריפטו אנרכיסטים – תנועת מחאה טכנולוגית מודרנית

בזמן שבעיית הריכוזיות במשק הגלובלי צברה תאוצה, קבוצה מעניינת במיוחד, "הסייפר פאנקס", פעלה מאחורי הקלעים של התודעה הקולקטיבית כדי למצוא פתרונות והקדישה את עצמה כדי לבנות מערכות אנונימיות שיישמרו על הפרטיות בעידן המידע ויחזירו את הכוח לקבוצות ויחדים לתקשר באופן חופשי שאינו תלוי בריבון ובגחמותיו. כאמור, גם כסף הוא סוג של תקשורת והטכנולוגיות החדשות יכולות לקחת אותו למחוזות חדשים ולהפוך אותו לכלי של מהפכה חברתית-כלכלית מודרנית.

פיתוחים מוקדמים של כסף אלקטרוני החלו לצוץ כבר בשנות השמונים של המאה הקודמת, כשהמפורסם שבהם היה Ecash של דיויד צ'אום שהצליח לפתור את בעיית הפרטיות באינטראקציה בין גורמים שונים, אבל לא פתר את בעיית הריכוזיות. כלומר, העברות במערכת שבנה צ'אום היו אנונימיות והשתמשו בפרוטוקולים קריפטוגרפים שצ'אום עצמו פיתח, אבל המערכת עצמה הייתה תחת תאגיד ריכוזי שלא הצליח להתרומם עד שפשט רגל בסוף שנות התשעים.

ניק זאבו, מדען מחשב ומשפטן שעבד על  Ecash הכיר היטב את הבעיות שהיו למערכת הריכוזית של צ'אום, במיוחד בעיית האבטחה שדורשת אמון בצד שלישי שתפקידו לאשר את העסקאות ברשת התשלומים. וכמו שמשברים כלכליים רבים במהלך המאה ה-20 הוכיחו, אמון הוא לא מצב אידיאלי כאשר מדובר בכסף. לפיכך, פיתח זאבו את הרעיון של ביט גולד, כסף דיגיטלי המורכב מתמהיל טכנולוגי ייחודי שניסה למצוא פתרון לבעיית האמון בצד שלישי שהיא למעשה חלק מבעיית הריכוזיות. ביט גולד בעצם תוכננה על רעיון תקן הזהב באדפטציה לעידן הדיגיטלי ועל אף שמעולם לא יושמה, היא נחשבת כתקדים שנתן השראה לסטושי נקומוטו, יוצר הביטקוין.

מהו ביטקוין ובמה הוא שונה מכסף ריבוני?

להבדיל ממודל שלטוני ריכוזי הנתון להטיות קוגניטיביות ולחצים פוליטיים, ביטקוין הצליח לייצר מודל הגבלים אורגני מבוזר המחייב את כלל השחקנים להגיע להסכמה בנקודת איזון האינטרסים של השחקנים השונים. אפשר לחשוב על זה כעל חוזה חברתי המגובה בחוקה מתמטית המוסכמת על כולם ללא הבדלי דת, גזע או מין. תיקון לחוקה (שינוי חוקי הפרוטוקול) דורש הסכמה רחבה וקשה להשגה שאינה יכולה להיכפות מלמעלה. זהו מודל שטוח המבטיח שימוש מעשי בידע מקצועי העובר ביקורת עמיתים ומתעדף את טובת הרשת ככלל על פני טובתם של יחידים, חכמים או כריזמטיים ככל שיהיו.

הביורוקרטיה הממסדית שעוצבה בשלהי המאה ה- 19 יעילה מאוד בקידום אינטרסים מערכתיים ומאפשרת בקרה ושליטה יעילה בשורות הארגון. אולם, זהו מודל מסורבל בטבעו הלוקה בחוסר יצירתיות וממאן להתאים את עצמו לשינויים תכופים. בעידן של התפשטות אקספוננציאלית של ידע וחדשנות, מבנים ביורוקרטיים מתקשים לעמוד בקצב השינוי ולתת מענה רגולטורי-אינטגרטיבי מהיר והולם. לכן, הם בוחרים בניסיון למחוץ חידושים המאיימים על מקומם. אולם, טבעו המבוזר של ביטקוין עוקף את המבצר הביזנטי כאשר הוא מציע חלופה שאין לה נקודת כשל בודדת שעליה יכול הממסד לדרוך.

למרות הביקורות ולמרות ההספדים הרבים שספג ביטקוין מאז יצא לאוויר העולם, הוא עובד כמו שעון שוויצרי באופן מאובטח וללא גוף שלישי שבו צריך לתת אמון. אולם, עקומת הלימוד של ביטקוין היא תלולה ומלאה הטעיות ולשם כך בדיוק מגיעים לארץ חלוצי התחום, דיויד צ'אום וניק זאבו שיקחו חלק בועידת הביטקוין הישראלית שתתקיים באוניברסיטת תל אביב בתאריך ה-8 לינואר וצפויה למשוך כ-1000 משתתפים. הכנס יערך בדגש על נושאים טכניים, אקדמיים, רגולטורים ויעסוק גם בתעשייה, יזמות, חדשנות ועתיד הכלכלה. בואו לשבת בשורה הראשונה של ההיסטוריה כדי לצפות בתופעת המטבעות הקריפטוגרפים צוברת תאוצה, זה הולך להיות מרתק.

לפרטים נוספים: https://bitcoin-summit.info/.

 

 

שלושה טיפים חשובים לתרגום אתר

$
0
0

קיימות בארץ מספר חברות תרגום המציעות שירותי תרגום אתרים. בין החברות המובילות בתחום נמצאת טומדס, המספקת שירותי תרגום מקצועיים, שריכזה עבורכם מספר טיפים חשובים לסיוע בתהליך תרגום האתר.

1. שימוש בכלי תרגום טכנולוגיים

חברות תרגום מקצועיות יודעות לבצע ולייעל את עבודת התרגום בעזרת התממשקות לכלי ניהול תוכן ומערכות פיתוח מוכרות. תרגום אתר בעזרת כלים אלו, כגון WPML, Crowdin ועוד, מקנה יתרונות רבים עבור הלקוח. רוב הכלים מאפשרים למתרגם לראות באותו הרגע כיצד נראה התרגום באתר ולקבל החלטות ויזואליות כמו קיצור הטקסט. מערכות אלו מזהות פסקאות החוזרות על עצמן ובכך מקצרות ומייעלות את זמני עבודת התרגום. שימוש בכלים מאפשר ללקוח הסופי לעקוב אחר סטאטוס השלמת פרויקט תרגום האתר בזמן אמת.

2. עולם חדש של מושגים וביטויים

בשונה מתרגום מסמכים משפטיים, תרגום אתר מצריך את המתרגם להיות בעל יכולות שיווקיות ולעיתים אף להתמחות בקופירייטינג. חשוב לבחור במתרגם החי במדינת היעד ובקיא בחידושי השפה, סלנג וביטויים נפוצים. המתרגם השיווקי יכול להציע חלופות לכתיבה המקורית ולהמליץ על שימוש במושגים טרנדיים בכדי לייצר תקשורת טובה, משכנעת ומכירתית מול הלקוח הפוטנציאלי במדינת היעד. הוא ידע להעלות בפניכם נקודות חשובות להתייחסות בזכות הכרותו המעמיקה עם מאפייני תרבות הלקוחות במדינה ולעיתים אף לייעץ לגבי שינויים בטקסט או בחשיבות דפים מסויימים. כל זאת, בכדי להגדיל את אחוזי המרת הלקוחות באתרכם בזכות התחשבות במאפייני לוקאליזציה.

3. תהליך תרגום אתר תקין

כאשר בוחרים מתרגם לתרגום האתר, מומלץ לשלוח לו את האתר המקורי ולבחון עימו האם העבודה מתאימה ליכולותיו, הבנתו ובקיאותו בתחום הספציפי עליו מדובר באתר. מעבר על דפי האתר והבנת פרופיל החברה טרם תחילת התרגום, יקל מאוד ויזרז את ביצוע התרגום. בזכות פעולה זו, ימנע מצב בו המתרגם מחליף נוסח תרגום באמצע העבודה, לאחר שהבין את הקשר המילה הנכון, ונאלץ לחפשה ולשנותה בכל הדפים שכבר תורגמו.

כשאתם בוחרים לתרגם את אתרכם בעזרת שירותי חברת תרגום, יהיו סמוכים ובטוחים שייבחר עבורכם המתרגם המתאים ביותר למשימה. חברת תרגום מתחשבת בתחום בו עוסק האתר ומעסיקה מתרגמים מקצועיים בלבד בהתאם לצמד השפות הנדרש ומדינת היעד לה מתרגמים.

מול החוטף, עם כדור בקנה: המודלים הפסיכולוגיים החדשים של האף-בי-איי

$
0
0

תמונות: BlackSwanltd.com

באוגוסט 2000, הכריז ארגון אסלמי קיצוני בפיליפינים כי הצליח לחטוף סוכן של הסי-איי-אי שהתחזה כמוסלמי. החטוף לא היה סוכן של הסי-איי-אי, אלא אזרח אמריקני מקליפורניה, בן 24, בשם ג'פרי שילינג, שטייל באזור שבו נמצא הבסיס של הארגון. תג המחיר על ראשו היה עשרה מיליון דולר. איש הקשר של החוטפים היה טרוריסט ותיק בשם אבו סאבאיה, שהיה ידוע בעבר האלים והאכזרי שלו. הוא אהב לצלם את מעשי האכזריות שלו בווידיאו, כולל אונס, רצח ועריפת ראשים, ולשלוח אותם לתקשורת בפיליפינים. כעת הוא איים שיתחיל לענות את שילינג.

כאן נכנס האף-בי-איי לפעולה. המטרה שלהם הייתה לשחרר את שילינג ולתפוס את החוטפים. אבל איך עושים את זה? איך מנהלים משא ומתן עם רוצח? האם זה יכול בכלל להצליח? לתמונה נכנס כריס ווס (Voss) שהתמנה מטעם האף-בי-איי לנהל את המשא ומתן מול החוטפים.

רק כשאדם מרגיש שבאמת מקבלים אותו באופן מלא, כפי שהוא, עם כל דעותיו, מחשבותיו ורגשותיו, הוא יהיה אולי מוכן לשנות את התנהגותו

בספרו (Never Split the difference 2016) מספר ווס שבשעה שהתמנה לנהל את המו"מ עם החוטף, הוא היה בתפקיד בכיר ביחידת העילית של האף-בי-איי לניהול מו"מ במצבי משבר (Crisis Negotiation Unit). באותה תקופה פיתחו ביחידה מודל שאמור היה לעזור למנהלי המו"מ לגרום לשינוי בהתנהגות של טרוריסטים, חוטפים, שודדי בנקים או אנשים אחרים במצבי מצוקה. המודל היה מבוסס על התיאוריה של הפסיכולוג האמריקני קרל רוג'רס, מאבות הפסיכולוגיה ההומניסטית, שפיתח בשנות ה-50 שיטה הנקראת "טיפול ממוקד בלקוח".

לפי רוג'רס, תרפיסט יכול להביא לשינוי התנהגות אצל אדם אחר, רק אם הוא מקבל את המטופל באופן מלא כפי שהוא. דבר זה נקרא "קבלה בלתי מותנית" של האחר, כולל דעותיו, מחשבותיו ורגשותיו כלגיטימיים. הקושי הוא, לפי רוג'רס, שאנחנו לא ממהרים לחשוף את הרגשות והמחשבות שלנו, כי התרגלנו מגיל צעיר מאוד שמקבלים אותנו רק בתנאי שנתנהג לפי מה שמצפים מאיתנו – ההורים, המורים או החברים שלנו. לכן כאשר באמת רוצים לשנות התנהגות של אדם, צריך לפני הכול ליצור סביבה לא שיפוטית שבה אדם ירגיש שמתחילים לקבל אותו. כאשר בתהליך הדרגתי נוצר אמון מלא בינו לבין התרפיסט, והאדם מרגיש שבאמת מקבלים אותו באופן מלא, כפי שהוא, הוא יהיה אולי מוכן לשנות את התנהגותו.

מקרה אמיתי בסין, 2014: אדם חוטף אישה ומאיים להרוג אותה. השוטרים מנהלים איתו מו"מ | תמונה: AFP/AFP/Getty Images

את המודל הזה ניסה ווס ליישם, אחרי היסוס רב, מול הטרוריסט אבו סאבאיה. לשם כך הוא הגיע למנילה, בירת הפיליפינים, כדי לעקוב מקרוב ולתדרך את איש הקשר של ממשלת הפיליפינים מול החוטפים. אחרי ההודעה הראשונה על החטיפה, התקשר סאבאיה למשטרת מנילה וביקש להודיע לתקשורת שהחטיפה היא בגלל 500 שנות דיכוי ופגיעה במוסלמים בפיליפינים, מעשי טבח נגדם ופגיעה בזכויות הדיג שלהם.

ווס היסס עדיין להשתמש במודל החדש, וניסה לפנות להיגיון של אבו סאבאיה. "תשאל אותו איך שילינג קשור ל-500 שנות דיכוי של המוסלמים", תידרך ווס את איש הקשר. "וגם תגיד לו שעשרה מיליון דולר זה בלתי אפשרי". ווס התכוון למשוך את אבו סאבאיה להתמקחות על גובה כופר הנפש, וכאשר הם יגיעו למחיר מוסכם, לעשות לאבו סאבאיה תרגיל עוקץ שיביא ללכידתו. אבל אבו סאבאיה לא התפתה להיכנס למשא ומתן על גובה הכופר. במשך ארבעה חודשים תמימים, ככל שניסו לפנות להיגיון שלו, הוא רק חזר שוב ושוב לספר לאיש הקשר את סיפור הפגיעה במוסלמים, וגם חזר שוב על האיום שהוא עומד לפגוע בשילינג.

בשלב זה החליט ווס ליישם את המודל הפסיכולוגי החדש שבנו באף בי איי. לשם כך הוא היה צריך לגלות מה באמת מניע את אבו סאבאיה בעומק ליבו. הוא רשם תדרוך מפורט לאיש הקשר איך לנהל את השיחה, בפעם הבאה שאבו סאבאיה יתקשר: במקום להתווכח איתו על חוסר ההיגיון של הקשר בין הסבל של המוסלמים לחטיפה של שילינג, רק להקשיב לו. להקשיב לו קשב רב, ואחר כך לחזור על שלוש המילים האחרונות שלו, שבהן הוא מתאר את הסבל של המוסלמים. אם הוא אומר "מאז שהמיסיונרים הקתולים הגיעו לפיליפינים במאה ה-16, המוסלמים סבלו מדיכוי אכזרי". עליו לחזור במדויק על המילים "סבלו מדיכוי אכזרי", מה שנקרא בעגה הפסיכולוגית "שיקוף". לפי ווס, מכל מיומנויות המשא ומתן מול חוטפים, השיקוף הוא הקרוב ביותר למעשה קסמים. "אחרי השיקוף, היריב שלך תמיד ירחיב עוד ועוד את מה שנאמר, וכך ישמור ויעמיק את התקשורת שהחלה להיווצר".

התכוונתי לפגוע בשילינג", הוא אמר, "ואני לא יודע מה אתה עשית שבגללו נמנעתי מלפגוע בו. בכל מקרה, מה שעשית – עבד

בהמשך, ינסה איש הקשר לתת שם לרגשות שאבו סאבאיה הביע בתיאורים שלו, ולהביע הזדהות איתם. למשל, "כל זה נראה כל כך לא הוגן, באופן טרגי. אני מבין עכשיו למה אתה נשמע כועס כל כך". אחר כך איש הקשר יחזור על דברי אבו סאבאיה במילים שלו עצמו, כדי להראות שהוא באמת הבין אותו לעומק, ולא רק חוזר כמו תוכי על דבריו. בין לבין לתת מקום לשתיקות ארוכות, כדי לתת לאבו סאבאיה הזדמנות לשפוך ולנקות את כל הרגשות, ולעודד את המשך השיחה במילים קצרות כמו "אהה", "כן", ולבסוף לחזור ולסכם את כל מה שנאמר, עם כל העובדות, כביכול, שעלו, וכל הרגשות הנלווים אליהם.

בפעם הבאה שאבו סאבאיה התקשר, השיחה התנהלה במדויק לפי התדרוך של ווס. לבסוף, לאחר שאיש הקשר סיכם את כל מה שנאמר ביניהם, אבו סאבאיה שתק במשך דקה שלמה, ולבסוף אמר: "נכון מאוד" (That’s right) על דברי הסיכום ששמע. מתוך ניסיונו של ווס, למילים "נכון מאוד" יש חשיבות מכרעת, ונחזור אליהן בהמשך, אבל ברגע זה התברר, לפי ווס, שההתנהגות של אבו סאבאיה החלה להשתנות. בימים הבאים כשהוא התקשר, הוא לא דיבר יותר על סבל המוסלמים, ולא הזכיר בכלל את עניין כופר הנפש עבור שילינג. למעשה השמירה על שילינג התרופפה כל כך שהוא הצליח לברוח, וכל עניין החטיפה הסתיים. שבועיים אחרי הבריחה של שילינג התקשר אבו סאבאיה לאיש הקשר ושאל אותו האם קיבל קידום, ואם הוא לא קיבל, אז מגיע לו. "התכוונתי לפגוע בשילינג", הוא אמר, "ואני לא יודע מה אתה עשית שבגללו נמנעתי מלפגוע בו. בכל מקרה, מה שעשית – עבד".

אמפתיה של רופא

"בלהט המשא ומתן לא נתתי משקל למילים 'נכון מאוד'", כותב ווס בספרו. "אבל אחרי שקראתי שוב ושוב את תמלול השיחה, הבנתי שזו הייתה נקודת המפנה. זה היה הרגע שסאבאיה הרגיש שהוא מיצה את גרסתו לסיפור החטיפה. שהקשיבו למניעים העמוקים שלו והבינו אותו, והוא היה מוכן לזוז מהמבוי הסתום שאליו נקלע, ואפילו, בעומק ליבו, לוותר על החטיפה.

להפתעתו של ווס הוא גילה שלאותן מילים, "נכון מאוד", יש השפעה מכרעת גם במכירות, כפי שסיפרה לו אחת הסטודנטיות שלו בקורס שלימד בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת דרום קליפורניה. אותה סטודנטית, שהייתה אשת מכירות של חברת תרופות גדולה, ניסתה למכור תרופה חדשה לרופא שהיה אחד הקליינטים הגדולים של תרופה דומה. הוא הקשיב בחוסר עניין להסברים שלה ודחה אותם בזה אחר זה. הסטודנטית הייתה בטוחה שלאותה תרופה יש יתרונות ברורים, והיא חיפשה דרך לשכנע את הרופא לנסות אותה. איך לשכנע? היא קראה ולמדה כל מה שמצאה על שיטות העבודה של אותו רופא, ומה מניע אותו בעבודתו.

בפגישה הבאה שלהם, היא בכלל לא דיברה על התרופה החדשה. היא פשוט חזרה וסיפרה לו מה שלמדה שחשוב לו: "אני מבינה שחשוב לך מאוד לתת לכל מטופל את מלוא תשומת הלב, ולהתאים לכל אחד באופן אישי את הטיפול המיוחד שמתאים לו", היא אמרה. "הרופא התבונן בה ארוכות, כאילו שהוא רואה אותה בפעם הראשונה ואמר: 'נכון מאוד'. אני באמת מרגיש כאילו שאני מטפל במגפה שרופאים אחרים לא שמים לב אליה, כלומר, מטופלים רבים בכלל לא מקבלים את הטיפול שמתאים להם". הסטודנטית חזרה על דבריו, ובשלב זה, כשכבר נוצר אמון בסיסי, היא שוב יכלה לספר על התרופה החדשה, בעלת היתרונות הברורים. "התרופה הזאת יכולה אולי באמת להתאים למטופלים שלי שבשבילם התרופה הקודמת לא עבדה", אמר הרופא, "אני מוכן לנסות אותה".

המילים "נכון מאוד", שווס גילה כמילות קסם בתהליך המשא ומתן, שונות מהבעת הסכמה עם המילה "כן", ואת זה ווס למד בדרך הקשה.

מי עושה את ההחלטות

בשנה הראשונה לעבודתו באף בי איי, שובץ ווס ליחידה ללוחמה בטרור בניו יורק. בתוך כך התעורר בו עניין עמוק בטיפול במצבי משבר, במיוחד כאלה הקשורים בחטיפה של בני ערובה. השלב הראשון בהכשרה שלו לטיפול במצבים כאלה היה מענה לקריאות לעזרה בטלפון, בקו החם "הלפ-ליין". אחד המטלפנים הראשונים היה אדם בשם דריל, שהייתה לו פוביה ליציאה מהבית מפחד שיאבד את ביתו ואת עבודתו. "מתי בפעם האחרונה מישהו ניסה לפגוע בך כשיצאת החוצה?" שאל ווס. "אני באמת לא זוכר מתי זה היה", ענה דריל.

ווס המשיך בפינג פונג של שאלות ותשובות עם דריל. "נכון שהעולם בחוץ לא נורא כל כך?" שאל ווס. "כן", ענה דריל. "נכון שאין כל כך מה לפחד בחוץ?" שאל ווס, "כן", ענה דריל. "נכון שלרובנו יש מעט מאוד ממה לפחד בחוץ?" שאל ווס. "כן", ענה דריל. אחרי כעשרים דקות של שיחה, כשדריל עונה "כן" לכל השאלות, הרגיש ווס שהוא עשה עבודה מצוינת. דריל אפילו צחק כמה פעמים במהלך השיחה, והודה לו על כך שהוא עזר לו מאוד. אבל בשיחת המשוב שהייתה לווס אחר כך עם המנחה שלו הכול התהפך: "זו הייתה אחת השיחות הגרועות ביותר ששמעתי", אמר המנחה. ווס היה המום.

"אבל שמעת שהוא הודה לי?" שאל ווס. "זה אחד הסימנים שזה היה גרוע", אמר המנחה. "במקום להודות לך, צריך להגיע למצב שהוא מודה לעצמו בסיום השיחה. כשהוא הודה לך, זה סימן שאתה עשית יותר מדי. אם אנשים מרגישים שאתה פתרת את הבעיה בשבילם, איך זה יעזור להם בעתיד להתמודד עם בעיות?"

לאחר שהקדיש זמן רב ללימוד ולהדרכה מקצועית, המסקנה של ווס היא שהמילה "כן" היא פעמים רבות סוג של הסכמה מזויפת שנועדה לרצות את הצד השני או לנפנף אותו "שיפסיק להציק". ומסקנה נוספת היא שבכל סוג של משא ומתן או הסכם, התוצאה נובעת תמיד מהחלטה של הצד השני, לא שלנו. "אם למרבה הצער אנחנו מאמינים שיש לנו היכולת לשלוט או לתמרן החלטות של אחרים, עם פשרות וטיעונים הגיוניים, אנחנו מפסידים בגדול. אבל אנחנו כן יכולים להשפיע על אחרים, אם ניכנס לתוך העולם שלהם, ונראה ונשמע מה בדיוק הם רוצים. אנשים זקוקים באופן עמוק להרגיש בטוחים במקום שהם נמצאים בו, ושיש להם שליטה בעולם שלהם, אלו דחפים ראשוניים שלנו כבני אדם. אם סיפקת את הדחפים האלה, יש לך סיכוי להשפיע".

הצורך של בני אדם בשליטה בעולם שלהם, או לפחות אשליה של שליטה, הביא את האף בי איי לפתח מיומנות נוספת של משא ומתן מול טרוריסטים.

"מהיכן אשיג את הכסף?"

ב-2003 הגיעה לאף בי איי קריאת חירום ממשרד החוץ: אזרח אמריקני בשם חוסה נחטף בג'ונגל של אקוודור על ידי קבוצת מורדים שבסיסה בקולומביה. חוסה הדריך במשך שנים, יחד עם אשתו ג'ולי, טיולים בג'ונגל סמוך לגבול עם קולומביה. הם הצליחו להעביר לתיירים את האהבה הגדולה שהייתה להם לחי ולצומח בג'ונגל, והעסק שלהם שגשג. באחד הטיולים, כשכבר היו ממש חמש דקות לפני האכסניה, קבוצת מורדים עצרה אותם, הצמידה אקדח לראשה של ג'ולי, שהייתה עם התינוקת שלהם על ברכיה, וחטפה את חוסה. הקבוצה דרשה כופר נפש של חמישה מיליון דולר.

ווס, שמונה לנהל את המשא ומתן מול החוטפים, החליט לנסות את מה שלמדו באף בי איי מכישלונות קודמים: "משא ומתן מוצלח כרוך בכך שאתה נותן ליריב שלך לעשות את העבודה בשבילך, ולהציע בעצמו את הפתרונות שיהיו טובים בשבילך. זה מספק ליריב אשליה של שליטה, כשלמעשה אתה הוא זה שקובע את מהלך השיחה".

השיטה שהם פיתחו הייתה של שאלות פתוחות, כאלה שאין עליהן תשובה של "כן" או "לא". ווס החליט לנסות אותה כעת. הוא הדריך את ג'ולי שבכל פעם שהחוטפים יתקשרו, לכל בקשה שלהם לענות רק בשתי שאלות פתוחות. השאלה הראשונה: "איך אני אדע שחוסה בחיים?" והשאלה השנייה: "מאיפה אני אשיג סכום כזה של כסף?" איש הקשר של החוטפים ביקש זמן לחשוב על התשובות לשאלות, וזה נתן לו תחושה שהוא השולט במשא ומתן. ומנגד, האף בי איי הצליחו לקנות זמן.

בינתיים, כשג'ולי המשיכה לשאול "מאין אני אשיג את הכסף" החוטפים התחילו להוריד את מחיר כופר הנפש עד שהגיעו לסכום של 16,000 דולר – שאותו דרשו מידית. אבל ג'ולי עדיין המשיכה לשאול "מאיפה אני אשיג את הכסף?" כשהיא קונה עוד ועוד זמן. מה שקרה בהמשך הוא שחלק מהחוטפים התעייפו מהתהליך המייגע שהכריח אותם לחשוב בעצמם על פתרונות, ונעלמו. נשאר רק נער ששמר על חוסה. חוסה ניצל את ההזדמנות וברח. "מאז אותו מקרה, אותן שאלות שהדרכנו את ג'ולי לשאול, היו תמיד התגובה הראשונה שלנו לחוטפים שדרשו כופר נפש, ואף פעם זה לא נכשל", כותב ווס.

ווס מספר שאותה שיטה עבדה גם בשביל רואת חשבון בשם קלי שבאה להתייעץ איתו. אחד הלקוחות שלה הייתה חברה גדולה ששכרה את שירותיה מספר פעמים, אבל לא שילמה לה. היא המשיכה לעבוד בשבילם מתוך ציפייה שהתשלום יגיע סוף סוף, וזה היה סכום נכבד. בפעם הבאה שהם ביקשו שוב את שירותיה, היא ענתה בנימוס רב: "הייתי שמחה מאוד לעזור לכם, אבל איך אני אמורה לעשות את זה?" לפי ווס הטריק עבד, והיא קיבלה את התשלום מידית.

ווס מסביר שאותן שיטות פסיכולוגיות, שפיתחו באף-בי-איי להתמודדות עם טרוריסטים, עובדות גם במשא ומתן לגבי רכישת מכונית, בעת משא ומתן על העלאת שכר, או בוויכוחים מול מתבגרים, והוא מזמין את כולנו לנסות.

האנשים שחיים כמו סוקרטס

$
0
0

תמונת היצירה: Jacques Louis David – "The Death of Socrates") PublicDomain)

בשעת ערב מוקדמת מקס מקסוול נכנס לבר מקומי במערב ארה"ב. הוא עולה לבמה, מחזיק במיקרופון ומתבונן בקהל. כמה מהאורחים כבר שיכורים, אורחים אחרים צופים בצד במשחק פוטבול בטלוויזיה. הוא מקיש כמה פעמים על המיקרופון, כדי לוודא ששומעים היטב, ומזמין חמישה מתנדבים לבמה לשוחח איתו על הנושאים החשובים בעולם.

רבים נרתעים, מסתובבים, מקצתם צוחקים במבוכה, וכמה אמיצים מתגברים על ביישנותם ועולים לבמה. מקסוול מסביר למשתתפים ולקהל מה הולך לקרות: ״היום הבמה כולה שלכם – אני אשאל אתכם שאלות ואתם תענו. השאלה תהיה קשורה אליכם, כך שאני שואל מתוך סקרנות ואין תשובות נכונות או לא נכונות״.

גם את סוקרטס האשימו שהוא יודע את כל התשובות, אבל האמת היא שהוא לא ידע אותן וגם אני לא יודע

האדם הראשון שעולה לבמה הוא עורך דין במקצועו, ומקסוול מפנה אליו שאלה: ״מכיוון שאתה עורך דין, תגיד לי בבקשה, האם לדעתך אנשים כמוני וכמוך יכולים לדעת מהו צדק״

״ברור שכן״, עונה עורך הדין מבלי להסס.

״אלו חדשות טובות״, משיב מקסוול, ״כי אני מרגיש שחסר לי הידע הזה. בבקשה תסביר לי, מה זה צדק?״

״צדק הוא שחזור ההתנהגות האנושית למצב שבו היא פועלת על פי חוקי הטבע הקיימים בעולם״, עונה עורך הדין.

מקסוול: ״אז אני מבין שצדק הוא סוג של שחזור התנהגות. תגיד לי, כשאנחנו משחזרים משהו, האם אנחנו לא צריכים סוג של ידע שיעזור לנו לעשות את זה?״

״למה אתה מתכוון?״

מקסוול: ״אם אני רוצה לשחזר או לשקם רהיט ישן, אני חייב לדעת איך לטפל בעץ ובאילו חומרים ושיטות להשתמש. אם אני רוצה לשקם מנוע של מכונית, אני חייב שיהיה לי ידע של מכונאי רכב. כשרוצים לשחזר התנהגות אנושית, האם לא חייב להיות לנו ידע מסוים שהופך את השחזור שלה לאפשרי?״

״כן. תצטרך ידע של חוקי הטבע בעולם״.

מקסוול: ״כשההתנהגות שלנו מושפעת ממחלה שיש בגופנו, האם גם אז אנחנו בהכרח צריכים ידע של חוקי הטבע בעולם, או שאנחנו זקוקים לידע רפואי שיסייע לנו לשקם את גופנו?״

״תזדקק לידע רפואי״.

מקסוול: ״ואם נעליים לא נוחות מכאיבות לרגליים שלי עד כדי כך שהכאב משנה את התנהגותי, האם במקרה כזה ידע של חוקי הטבע בעולם או ידע בסנדלרות יסייע בשיקום הנעליים?״

״ידע בסנדלרות נחוץ יותר במקרה הזה, או לפחות ידע היכן ניתן להשיג נעליים טובות יותר״.

מקסוול: ״אז נראה שלא בהכרח נחוץ לנו ידע של חוקי הטבע בעולם הזה כדי לשחזר את ההתנהגות האנושית ולהגיע לצדק אמיתי״.

״כן, נראה שזה נכון״.

מקס מקסוול | תמונה: Daniel Pietzsch/Flickr

עורך הדין יורד מהבמה ובמקומו עולה אדם אחר שמתקשה להתמודד מול השאלות שמקסוול מציב בפניו. שכן מקסוול מצליח לפרק לטענתו, בזה אחר זה, כל תפיסה שיש למישהו בקהל.

לא נראה לך שאתה קצת מתנשא? שאלתי את מקסוול ב-2016, שנראה כמו מי שיודע כבר את כל התשובות לשאלות, ורק נהנה להעביר את האדם השני תהליך ארוך ומייגע שבסופו הוא מגלה מה מקסוול חושב.

״גם את סוקרטס האשימו שהוא יודע את התשובות״, משיב מקסוול, ״אבל האמת היא שהוא לא ידע אותן, וגם אני לא יודע את התשובות לשאלות שאני שואל. מתוך השאלות שאני שואל אני מנסה באמת לגלות את התשובה הנכונה״.

״למעשה, בדיאלוג הספציפי הזה", הסביר לי מקסוול, "ניסיתי להתרכז ב'פועל' שהוא בעצמו ציין: לשחזר (או לשקם), וממנו התקדמתי בתהליך החקירה הסוקרטית. אפילו לא הייתי צריך להבין מה משמעות ׳חוקי הטבע של העולם׳ כדי לשאול את השאלות. הפישוט הזה אפשרי מכיוון שמוקד השאלות הסוקרטיות הוא ב׳פועל׳. מהמקום שעצרתי אפשר להמשיך לשאול שאלות נוספות המתאימות לשיטה הסוקרטית, אפילו אם אין לנו ידע בכל התחומים. זה כמו בשחמט, שהמהלך הבא שלך מוכתב על ידי אילוצים".

על פניו, מקסוול לא נראה אדם יוצא דופן. במקצועו הוא מפתח תוכנות למידה מבוססות על אנימציה. אך בפועל הוא מקדיש את חייו ללימוד ולחקירה עצמית בהשראת המודל שלו: סוקרטס.

אם אשתמש בשיטה הסוקרטית רק כדי שתסכימי איתי בסוף זאת לא השיטה הסוקרטית. להשתמש בה כדי לעשות מניפולציה זה רע

סוקרטס לא השאיר אחריו שום דבר בכתב, אבל תלמידיו, בעיקר אפלטון וקסנופון, סיפרו עליו ביצירותיהם. הם סיפרו שבשנים שקדמו למותו (סוקרטס מת מספל יין מורעל שהוגש לו) נהג סוקרטס להסתובב ברחובות אתונה, לעצור עוברים ושבים, אצילים ופשוטי עם, זקנים וצעירים, ולהציג להם שאלות בענייני מידות טובות, מוסר וצדק.

השאלות היו סוג של חקירה, כאשר בכל פעם סוקרטס היה משתמש בתשובות שקיבל מבן שיחו כדי להפריך את מה שאמר קודם, וכך להראות לבן שיחו שאינו יודע דבר. חוכמתו של סוקרטס והליכותיו הפכו אותו לדמות נערצת באותה תקופה. אולם השאלות ששאל ונגעו בלב ליבה של התרבות והערכים של האימפריה האתונאית, הרגיזו את מנהיגי אתונה והוא הואשם בכפירה באלים ובהשחתת המידות של בני הנוער. הוא נידון למוות באמצעות שתיית רעל. תלמידיו ניסו לשכנע אותו לברוח, אך סוקרטס, שלא פחד מהמוות, סרב בטענה שאדם החי במדינה מסוימת חייב לקבל עליו את חוקיה.

כמה ממשתתפי "קפה סוקרטס" בעת ביקור של כריסטופר פיליפס, הוגה הרעיון. כריסטופר פיליפס (שני משמאל) ורוג'ר ברייש (ראשון מימין)

כיום קיימות שיטות לימוד שונות המתבססות על הדרך בה שאל סוקרטס שאלות. הן מכנות את עצמן "השיטה הסוקרטית". רובן מצמצמות את השיח הסוקרטי, המתבסס על גילוי וחקירה, לסט שאלות שמטרתן להשיג תוצאה מסוימת. אחרות רוצות להיות נאמנות לדרך השכנוע הסוקרטית על ידי חקירה שאין לה ידיעה מוקדמת של התוצאה שאליה רוצים להגיע.

אם אדם מתקשר ואומר שהוא רוצה לסיים את חייו ואתה אומר לו: 'תסתכל על כל הדברים הטובים בחייך', האדם פשוט ינתק את השיחה

כך עושה רוג'ר ברייש, בוגר MIT, מרצה, סופר ומדריך. ברייש החליט להקים קבוצת "קפה סוקרטס" בבית קפה הממוקם בחנות ספרים קטנה באזור שיקגו. כמו מאות אנשים אחרים בעולם, הוא קיבל השראה מספרו של כריסטופר פיליפס "קפה סוקרטס" (2002). שוחחתי עם ברייש בטלפון בשעות בוקר מוקדמות, לאחר שהנחה מפגש מסוג זה. "למישהו יש שאלה?" סיפר ברייש כיצד פתח את המפגש. בין רגע החלו ידיים לעלות. הוא הבחין באישה שישבה בקצה החדר והרימה את ידה בהיסוס. "מה השאלה שחשבת עליה?" הוא פנה אליה באדיבות.

"אני אחות במקצועי", היא אמרה בקול זעיר ונבוך. "ביליתי רגעים רבים בחיי לצד אנשים שהלכו מהעולם. ראיתי את נשימתם האחרונה, וההבעה שאני לעתים קרובות רואה על פניהם היא חרטה. זה כאילו הם שואלים את עצמם: 'האם בזה מסתכמים כל חיי?' לכן המטרה שלי היא לא למות עם הבעת חרטה על פניי".

בניגוד למקסוול, המאתגר את בן שיחו באמצעות שאלות המגלות את הטעות הלוגית שבטיעון שלו, ברייש מקפיד שלא לעשות זאת. הוא פשוט מאפשר לנוכחים להגיב לנושא שהועלה באמצעות שאלות נוספות שזה מעלה בראשם.

"הנושא, כפי שהבנתם, הוא חרטה", אמר ברייש וניסח שאלה: "האם נכון לומר שרוב האנשים מסתכלים בסוף על חייהם בחרטה ולא בהערכה? למה זה קורה?"

כך נוצרת שיחה פתוחה ואסוציאטיבית שיכולה להגיע למחוזות רחוקים שאינם בהכרח נצמדים ללוגיקה. "אולי הדחף שיש לנו ליצור דברים חדשים כל הזמן ישאיר אחריו באופן טבעי תחושה של חרטה, של משהו לא גמור?" שואל אחד המשתתפים. אחר תוהה: "מה היה קורה אילו היינו מתים היום?"

"הרעיון של קפה סוקרטס זה לא להגיע למסקנה", אומר לי ברייש, "או להגיע לשורה תחתונה. כי הצורך להגיע למסקנה עוצר את תהליך הגילוי". אמנם ברייש אינו נצמד לדיאלוגים המדויקים של הפילוסוף היווני, אבל הדברים שהוא עושה בחייו, בין אם זה לשכנע אנשים לקנות מוצר שהוא מוכר, לנהל את "קפה סוקרטס", או לענות לטלפונים ב"קו החם למניעת התאבדויות", הוא עושה בהשראת השיטה הסוקרטית של שאילת שאלות.

"כבר 15 שנה שאני עובד ב'קו החם למניעת התאבדויות', כארבע שעות בשבוע. מה שלמדתי בעבודה הזאת הוא שהדרך הטובה ביותר להבין מה באמת קורה בעולמו של אדם אחר היא באמצעות שאלות. אם אדם מתקשר כי הוא מדוכא או חושב לסיים את חייו ואתה מתחיל להגיד לו: 'תסתכל על כל הדברים הטובים בחייך', או 'אתה לא צריך להרגיש כך' – זה מראה שאתה לא באמת מקשיב, והאדם פשוט ינתק את השיחה".

רוג'ר ברייש, מנהל "קפה סוקרטס" | תמונה: באדיבות רוג'ר ברייש

תן לי דוגמה לאופן שבו אתה משכנע מישהו לא להתאבד באמצעות שאלות סוקרטיות.

"מתקשר אלי מישהו שרוצה להתאבד. החיים מציפים אותו בקשיים ובדברים שהוא לא מצליח להתמודד איתם. אני מתחיל לשאול אותו: 'מכל הדברים שאתה מוצף בהם, מה הדבר שאתה עומד מולו ונותן לך את התחושה הגרועה ביותר?' הוא יכול לענות לי: 'בדיוק התווכחתי עם אשתי או עם החבר הכי טוב שלי'.

"בשלב הזה אגיד לו: 'האם יש צעדים קטנים שאתה יכול לעשות כדי להוריד את זה ממך?' הוא יחשוב על זה ויענה: 'כן, אני צריך ללכת להתנצל בפניהם, או אני צריך ללכת לדבר איתם'.

"כפי שאת רואה, אלו לא הפתרונות שלי, אלא שלהם. לא רק שזה לא יעזור אם אנסה לכפות את הרעיונות שלי על אדם אחר, זה יהיה אפילו אלים. כשמציעים פתרונות לאנשים הנמצאים במצוקה, על פני השטח זה נראה נכון, כאילו אנחנו רוצים לעזור להם, אבל בעצם זה מקל עלינו – אנחנו בורחים מהכאב ומהבעיה שלהם. זה מאפשר לנו לא להיות מעורבים. אם באמת רוצים לעזור למישהו, חקירה פנימית היא הדרך הטובה ביותר, לא הצעת פתרונות או תיקונים".

תן לי דוגמה מאתגרת יותר. 

"פעם קיבלתי טלפון מנערה בתיכון שהייתה בכאב גדול וחשבה לסיים את חייה. תוך כדי שיחה, אחד הדברים שאמרה לי הוא שהיא מאמינה שהיא יודעת להיות אוזן קשבת טובה כשחבריה נמצאים בצרה – הם באים אליה והיא אוהבת לעזור להם. שאלתי אותה: 'האם פנית למישהו כדי לספר לו על הכאב שלך?' 'בשום פנים ואופן', היא ענתה. 'אני לא יכולה לעשות את זה. כולם יתאכזבו ממני, אני לא רוצה להכביד על מישהו אחר'.

"אז שאלתי אותה: 'תגידי לי, כשהחברים שלך מבקשים עזרה ממך, האם את מאוכזבת מהם או רואה אותם כעומס בחיים שלך?'

"ברור שלא, כשהם מגיעים אליי ובוטחים בי שאעזור להם, זאת מתנה לחיי".

"האם יש מישהו בחייך שאת יכולה לבטוח בו?"

"יש מורה אחד".

"אז למה את מונעת ממנו את המתנה בחיים שלו, ולא באה אליו ואומרת שאת צריכה עזרה ושאת בוטחת בו שיעזור לך?"

"לאחר שתיקה היא אמרה שתלך לדבר איתו למחרת. זאת דוגמה הממחישה איך את לוקחת היגיון של מישהי ורק עוזרת לה להשתמש בו".

יש אנשים המשתמשים בשיטה הסוקרטית כסוג של חשיבה ביקורתית. כטכניקה לשלול את ההיגיון שמציג הצד השני בשיחה, שלפעמים באמת יש בו פגמים. 

"המילה שהשתמשת בה, 'לשלול' רומזת שהם כבר יודעים את התשובה. אם אני שולל משהו, אני כבר בטוח בראיית העולם שלי. אם אני מתעניין בלשאול שאלה ולא בלשלול, זה סיפור אחר. אם אשאל: 'האם העולם היה שונה אם לא היו דתות בעולם?' – זו שאלה שלא מבטיחה שמישהו ישנה את דעתו בסוף התהליך, אבל כולם יצאו מהתהליך עם תובנות. אם אשתמש בשיטה הסוקרטית איתך רק כדי שתסכימי איתי בסוף, זאת לא השיטה הסוקרטית. אם אשתמש בה כדי לעשות מניפולציה אני חושב שזה רע. אנחנו משתמשים בשיטה כדי לחקור וללמוד, וכדי שכל אחד מאיתנו בסופו של דבר ילך בדרך שלו ויצא אדם קצת שונה מהשיחה".

מקסוול משתמש בשיטה הסוקרטית לא רק כדי לאתגר אנשים בבארים ברחבי ארה"ב, אלא גם כדי לשפר את עצמו. ״אני לומד, באופן יום-יומי, כמה שאני יכול ומנסה להיות אדם טוב יותר", הוא אומר. "אני משתדל לחיות כל הזמן לפי המסקנה הסופית שאליה הגעתי לאחר שחקרתי נושא מסוים לעומק. למשל, מה זה אומר לנהוג בידידות ובחמלה כלפי אויב, כפי שמלמד הבודהיזם? כשאתה מנסה באמת לעשות את זה, אתה מבין כמה קשה ליישם את התובנה הזו וכמה פערים יש לך. אני משתמש במושגים וברעיונות האלה כדי לשפר את האופי שלי כל הזמן ולרומם את עצמי כאדם. החיים בשבילי הם כמו ניסוי אחד גדול״.

 

זן ואמנות ניהול הצוותים של ריי דליו

$
0
0
ה"כת" - משרדי ברידג'ווטר בלב יער בקונטיקט | תמונה: RufusNunus/CC-BY-SA-3.0

ה"כת" – משרדי ברידג'ווטר בלב יער בקונטיקט | תמונה: RufusNunus/CC-BY-SA-3.0

הפגישה עם העובדים הסתיימה, והמיליארדר ריי דליו חזר למשרדו, התיישב על כיסא המנהלים המרווח ופתח את המחשב. בתיבת המייל כבר המתינה לו הודעה חדשה מאחד מעובדיו: "הי ריי, מגיע לך ציון 'D' על ההופעה שלך היום בפגישה. לא התכוננת אליה כלל, בגלל שאין מצב שהיית יכול להיות לא מאורגן כל כך. בעתיד, אבקש/נבקש ממך להקדיש לכך זמן ולבוא לפגישה מוכן. אולי אני יכול אפילו לבוא לפני כן ולהתחיל לדבר איתך, כדי לחמם אותך או משהו, אבל אי אפשר לתת לזה לקרות שוב. אם אתה חושב שהדעה שלי מוטעית, בבקשה פנה לאחרים, או שאנחנו יכולים לדבר על זה בינינו".

למדתי לשנות את הלך המחשבה שלי מ'אני צודק', לשאלה: 'איך אני יודע שאני צודק?'

דליו סגר את המחשב, נשען לאחור על כסאו, שילב את אצבעותיו זו בזו וחייך בסיפוק. במשך שנים, דליו וקרן הגידור המצליחה בעולם שהקים Bridgewater Associates, חיו תחת מעטה מסתורין ועוררו סקרנות רבה בקרב עיתונאים ועסקנים, ובצדק. דליו בחר להקים את משרדי החברה במבנה שקוף בלב יער בקונטיקט ומשם לא הפסיקו להגיע שמועות ועדויות מעובדים לשעבר, שהתפטרו או סולקו, על הפילוסופיה החריגה שהנהיג בחברה – סט של "עקרונות" יוצאי דופן ונוקשים שחיבר בעצמו. עיתונאים החלו לכנות את דליו "גורו" ואת הצוות שניהל "כת".

ריי דליו | תמונות:TED Conference/Flickr

ריי דליו | תמונות:TED Conference/Flickr

מה שמשך במיוחד את תשומת לב הציבור היא העובדה שדליו וצוותו עשו הרבה מאוד כסף ולאורך זמן רב – החברה מנהלת נכסים בשווי 160 מיליארד דולר (נכון ל-2017) והצליחה לשמור על מעמדה במשך עשרות שנים כקרן הגידור המצליחה בעולם.

מה דליו וצוותו יודעים שהאחרים לא?

בשנתיים האחרונות, כשהוא קרוב לגיל פרישה, יצא דליו מהקונכייה – הוא החל להתראיין לעיתונות, הוציא לאור ספר שבו הוא חושף את העקרונות שלו (Principles: Life and Work), הופיע ב"טד", ולאחרונה אף פרסם סדרת סרטונים. ה"עקרונות", טוענים דליו ואנשיו, הם הסיבה להצלחה שלהם. אם הם צודקים, ייתכן שהמודל שמציע דליו יחולל בעתיד מהפכה של ממש בניהול צוותים ועובדים. מהפכה טובה? לא בטוח.

השיטה

הסיפור של דליו לא התחיל בדירת שני החדרים שלו במנהטן, שם ייסד את ברידג'ווטר בגיל 26, אלא שמונה שנים אחר כך. כשהיה בעל משפחה בת שני ילדים, הפך לשם מוכר בעולם ההשקעות האמריקני והתחכך עם משקיעים מכובדים. באותה תקופה, תחילת שנות ה-80, ארה"ב נכנסה למיתון, ודליו, שהכיר ולמד היטב את ההיסטוריה של הכלכלה, חזה בניגוד להערכות אחרות, שזאת עומדת להתרסק בקרוב מאוד. הוא החל להכין את עצמו לתסריט שכזה, והחל להשקיע בזהב, למשל, לעומת מניות.

הוא שיתף אחרים ובמיוחד את הלקוחות שלו בהבנותיו, וציפה לנפילה הקרובה. תחזיותיו, שנשמעו הגיוניות, החלו לקבל במה. הוא הוזמן להתארח בתכניות כלכלה נצפות בטלוויזיה, ואף הוזמן על ידי הקונגרס להעיד על מה שלדעתו עומד לקרות.

תמונה: ValueWalk/CC-4.0

תמונה: ValueWalk/CC-4.0

אולם, זמן קצר אחרי כן התברר שהוא טעה בהערכותיו. דליו לא רק הפסיד את כל כספו, הוא הפסיד את הכסף של לקוחותיו, ונאלץ להיפרד מעובדיו בכאב לב. הוא התחיל שוב מאפס. בספרו הוא מספר שהגיע למצב שנאלץ ללוות מאביו 4,000 דולר כדי לשרוד.

אך התקופה הקשה, טוען דליו, הייתה השיעור הכי חשוב שלמד, והזדמנות לשנות את כל תפיסות החיים הקודמות שלו וגם – לרסן קצת את האגו. "למדתי לשנות את הלך המחשבה שלי מ'אני צודק', לשאלה: 'איך אני יודע שאני צודק?'" הוא כותב בספרו. השינוי המחשבתי הוביל אותו לנסח בכתב את הבנותיו. "ראיתי שהדרך היחידה להצליח היא: 1. לחפש את האנשים החכמים ביותר שאינם מסכימים איתי כדי שאוכל לנסות להבין את שיקול דעתם. 2. לדעת מתי לא להביע דעה. 3. לפתח ולבחון באופן שיטתי עקרונות אוניברסליים חסרי זמן. 4. לאזן את הסיכונים בדרכים שישמרו על היתרונות ויפחיתו מהחסרונות".

דליו הבין שלא יוכל להמשיך לנהל את ברידג'ווטר בשיטה היררכית שבה הוא מחליט הכול, כי הרי הוא כבר לא היה בטוח יותר בכלום. עם זאת, הוא גם ידע שאין לו עניין לנהל חברה דמוקרטית המתייחסת לדעות של כולם באופן שווה ושואבת את מסקנותיה מתוך דעת הרוב. הוא חשב שאם הוא רוצה להגיע לתוצאות הטובות והבטוחות ביותר הוא צריך שהחברה שלו תהיה "מריטוקרטיה", כזאת שאין בה שוויון ושהדעות הטובות ביותר מנצחות.

אבל איך מגיעים לדעות הטובות ביותר? המשימה קשה עוד יותר בתחום ההשקעות, המושפע מאין ספור גורמים פסיכולוגיים של ציבור המשקיעים, כמו גם משינויים בלתי צפויים בחברות ובעולם הגיאו-פוליטי באופן כללי. אבל דליו חשב שמצא דרך לעשות זאת. הוא החל לקבץ ביחד אנשים חכמים בעלי דעות שונות שישמרו בשיח ביניהם על "שקיפות קיצונית". אם המטרה, חשב דליו, היא להגיע לדעות הטובות ביותר, יש לוודא שלא יוכנסו, בדרך למטרה, כל מיני אינטרסים אישיים, רגשות ומניפולציות.

דליו בשיחה עם עיתונאי הניו יורק טיימס | תמונה: Larry Busacca/Getty Images for The New York Times

דליו בשיחה עם עיתונאי הניו יורק טיימס | תמונה: Larry Busacca/Getty Images for The New York Times

איך מבטלים רגשות, אגו ואינטרסים אישיים? דליו מסביר בספרו ש"גרם" לכולם להגיד את האמת האישית שלהם בכל רגע, וגם את האמת על האחרים, כדוגמת אותו אימייל שקיבל מעובד לאחר פגישת צוות. דליו מאמין שכאשר נבנית תרבות ארגונית המבוססת על ישירות שכזו, אנשים מגלים שלכולם יש נקודות מבט שונות, שכולם יכולים לטעות, כולל הם עצמם, וזה מפתח אצלם סוג של צניעות נטולת אגו. כך הם מתרגלים לקבל החלטות ממקום "לא רגשי" אלא רציונלי.

אגב, האימייל שדליו קיבל היה זמין לכל עובדי החברה. הפגישות בברידג'ווטר מתועדות כולן במצלמה והצוות מסתובב עם אייפדים ומשתמש בתוכנה הנקראת Dot Collector כדי לנקד את התפקוד של הקולגות. הניקוד זמין לכולם, כל אחד יכול לראות בכל רגע נתון מה כל קולגה חושב עליו. כך אוכף דליו את "ביטול הרגשות" בחברה.

הדרישה בברידג'ווטר היא שכל עובד יכיר את העקרונות שניסח דליו, ינהג ויקבל החלטות לפיהם. כמו למשל (מתוך ספרו): "תבין שאין לך מה לפחד מלדעת את האמת", ו"תהיה ישר ודרוש זאת גם מהאחרים", או "אל תהיה נאמן לאנשים העומדים בדרך לאמת ולרווחת הארגון", ו"אל תהיה תמים לגבי חוסר כנות".

כל עובד שופט את העובדים האחרים על פי העקרונות ונותן להם ציונים באמצעות האפליקציה. האלגוריתם שדליו הזין בתוכו את "העקרונות", אוסף את כל הנתונים ומגיע למסקנה לגבי כל אחד מהעובדים: מהי רמת האמינות שלו, המקצועיות או היצירתיות שהוא ניחן בהן. כשבעיה כלשהי מונחת על השולחן וישנן דעות שונות כיצד לפתור אותה, האלגוריתם קובע מהי ההחלטה הטובה ביותר בהתבסס על הניקוד שהוא נותן לכל "משמיע דעה", כמו גם על מידת ה"אמינות" של אותו אדם (דליו קורא לזה Believability).

האלגוריתם מסייע גם לחבר בין עובדים כדי שיעבדו יחד על משימה ויבצעו אותה על הצד הטוב ביותר. הוא יכול, למשל, לצוות עובד יצירתי מאוד עם עובד שאינו יצירתי, אבל מעשי מאוד, כזה שגורם לדברים לקרות. "לכתוב את 'העקרונות' ואז להמיר אותם לאלגוריתמים שמקבלים החלטות בו זמנית, היה הרוטב הסודי שלנו", הסביר פעם דליו בראיון לתכנית בוקר ברשת "פוקס".

אוטופיה מריטוקרטית

"בין אם תרצו או לא, שקיפות רדיקלית וקבלת החלטות אלגוריתמית באים לקראתכם מהר, והם עומדים לשנות את חייכם", כך פותח דליו את הרצאת הטד שלו. והוא לא היחיד שטוען כך.

עוד ועוד מדענים טוענים שקבלת ההחלטות שלנו מושפעת מאוד מגורמים פסיכולוגיים בלתי מודעים, ממצבי רוח או מרגשות. לפיכך, בעלי חברות כמו דליו, שרוצים להיות בצד הנכון של המזל, אומרים לעצמם: אם רק היינו יכולים "לנטרל" את ההשפעות האלה, היינו "גורמים" לעובדים שלנו להגיע להחלטות הנכונות ולחברה להצליח.

מי שקורא את הספר של דליו מרגיש שהוא קורא ספר עזרה עצמית, כזה שמחבר בין תובנות כביכול עמוקות על החיים עם מסקנות שמניעות לפעולה. הספר מנסה להמחיש עד כמה תהליך "השקיפות הרדיקלית" הוא תהליך פנימי ועמוק, העוזר להיפטר מהאגו ולהגיע למערכות יחסים כנות עם אנשים אחרים.

אבל מאחורי הכביכול אוטופיה מריטוקרטית של דליו עומדים הרבה סימני שאלה. במהלך כ-50 ראיונות שערכו כתבי ה"ניו יורק טיימס" עם עובדים נוכחיים בברידג'ווטר או עובדים לשעבר, השתקף כי אלו שצייתו לעקרונות של דליו חיו בשגרה מגבילה מאוד ולא נעימה. כמה עובדים חוו חוויות משפילות כתוצאה ממפגנים ציבוריים לאחר שלא "צייתו" לעקרונות והתנהגו "רע". עובדים אחרים הובאו עד לידי דמעות.

העובדים דיווחו שהם נבחנים בכל יום על הידע שלהם ובקיאותם ב"עקרונות". העיתון מתאר אנשים שמסתובבים עם אייפדים מלאים בכללים ושיטת ניקוד להערכת העבודה של חבריהם לעבודה ושל הממונים שלהם, בעוד שתפקידם של אנשים אחרים בחברה הוא לפקח שהכללים נשמרים.

אפשר היה לחשוב שהשיטה מתאימה ליחידי סגולה, שבזכות הדרישות הגבוהות שלהם מעצמם הם מגיעים לתוצאות ומרוויחים הרבה מאוד כסף. אולם, תחקיר שעשה העיתון האירי "The Times", שמוזכר בכתבה בניו יורק טיימס, גורם לחשוב על כך שוב. בכתבה נטען כי תהליך ההשקעות האמיתי של ברידג'ווטר הוא למעשה סודי. לא רק בפני המשקיעים אלא בפני רוב 1,500 העובדים בחברה. מתברר שלא יותר מעשרה אנשים יודעים בדיוק איך החברה סוחרת. "האם זאת קרן גידור או ניסוי חברתי?" אמר טים ברדלי שעבד ב-2010 במשך שנה בלבד בחברה, כותב הניו יורק טיימס.

עובדים רבים כמו ברדלי עזבו את החברה אחרי זמן קצר שהיו בה – עובדה שדליו וצוותו אינם מסתירים, להיפך. הם נותנים לזה מספר: "מצאנו של-25 עד 30 אחוז מהאוכלוסייה זה פשוט לא מתאים".

עוד ועוד חברות מתנסות בשילוב אלגוריתמים בתהליכי קבלת החלטות. אין כמעט ספק שלאלגוריתמים תהיה בעתיד השפעה על כוח האדם שנדרש כדי להשלים משימה, אבל, האם תהיה להם השפעה גם על האופן שבו בני אדם חושבים? מה שדליו קורא לו "טיפול באגו" – ההבנה שאנשים או מחשבים יכולים להגיע למסקנות טובות יותר ממני – יכול להיות בפועל דיכוי האינטואיציה ורידוד החשיבה האנושית לסט של מערכים לוגיים.

דליו טוען שברמה של היחסים הבין אישיים, יישום "השקיפות הקיצונית" והחתירה להישגים נטולי רגשות, רק מחזקים את הקשרים בקרב האנשים. אך האם כאשר דבר כזה נעשה מתוך דרישה ולא מתוך בחירה ורצון חופשי של האדם, הוא משיג את אותו האפקט? האם הוא בונה או מחסל את היחסים בקרב האנשים? האם תפיסה כזו לקבלת החלטות הייתה עובדת מחוץ לסביבת העבודה? לא בטוח.

העין השלישית אינה אגדה

$
0
0

בלוטת האצטרובל, המסומנת באות H כפי שדימה אותה רנה דקארט במאה ה-17 בתור "מושב הנפש" | תמונה: Wellcome blog post-CC-BY-4.0

כדי שתצליחו לקרוא את השורות האלו, לתאים ברשתית העין יש תפקיד חשוב: בעזרת חלבונים קולטי אור מיוחדים, הם הופכים את האור שמגיע אליהם לאותות חשמליים – דחפים עצביים שמועברים לקליפת הראייה במוח. רק שם, לאחר שלבים נוספים של עיבוד המידע, הולכות ונבנות להן מחדש השורות הכתובות שמולכם, לתמונה שאתם רואים. מה שמפתיע הוא שחלבונים קולטי אור שכאלו נוכל למצוא לא רק ברשתית.

בלוטת האצטרובל (Pineal Gland) שוכנת עמוק בתוככי המוח שלנו, ממש במרכזו. אורכה נע בין חמישה לתשעה מילימטרים ומשקלה פחות מחמישית הגרם. במחצית השנייה של המאה ה-20 רבים חקרו את הבלוטה, בעיקר בתפקידה בוויסות השעון הביולוגי שלנו. הורמון ה"מלטונין" שהיא מפרישה, המכונה גם "הורמון החושך", עוזר לגוף שלנו להבחין בין שעות היום ללילה ובין עונות השנה.

שנים חשבו שחלבונים שחיוניים לתהליך קליטת האור פעילים רק ברשתית, אבל קליין ושותפיו הצליחו לגלות מהם גם בבלוטת האצטרובל האנושית

אבל במסורות עתיקות רבות, כמו למשל במצרים ובסין, ייחסו לבלוטת האצטרובל גם יכולות נוספות. תיארו אותה כ"עין שלישית" דרכה ניתן לראות מציאויות מקבילות ונסתרות הקיימות בו זמנית.

ד"ר דיוויד קליין מהמכון האמריקני הלאומי לבריאות הילד ולהתפתחות האנוש הסתקרן ללמוד על החלבונים הפעילים בבלוטות האצטרובל (Huang, Klein, Korf, 1992). בעיקר עניין אותו לדעת האם יימצאו בקרבם גם חלבונים קולטי אור, בדומה לאלו הפעילים ברשתית העין. לשם כך הוא נעזר בבלוטות אצטרובל שאסף מנתיחות שלאחר המוות. שנים חשבו שחלבונים כמו "רודופסין" או "S-Antigen" שחיוניים לתהליך קליטת האור פעילים רק ברשתית, אבל קליין ושותפיו הצליחו לגלות מהם גם בבלוטת האצטרובל האנושית, בריכוזים נמוכים יחסית, ורק בחלק קטן מהתאים, אבל בכל זאת הם היו שם.

מה החלבונים קולטי האור האלו עושים במעמקי המוח? רמז לכך מציעות האיגואנות.

העין השלישית של האיגואנה

בראשה של האיגואנה, למעלה, שוכנת "עין קודקוד" – עין שלישית המקושרת לגוף האצטרובלי ורגישה לאור | תמונה: Fotolia

העיניים של האיגואנה פונות לצדדים, אבל במבט מלמעלה מגלים שביניהן מסתתרת נקודה בהירה המכונה "עין הקודקוד". כעין, היא אמנם קטנה הרבה יותר בהשוואה לשתי העיניים הרגילות, והיא גם פשוטה מהן במידה ניכרת, אבל בכל זאת, היא רגישה לאור. היא מסוגלת להבחין בין אור לצל.

מהיבט אחד, האבחנה הפשוטה הזו בין אור לצל מאפשרת לעין הקודקוד לעזור לאיגואנה להתגונן מטורפים שמתקרבים מלמעלה. אבל יש לה גם תפקיד נוסף – כשהיא מקושרת לבלוטת האצטרובל של האיגואנה, היא מספקת לבלוטה מידע לגבי התאורה בחוץ, וכך, בדומה לבלוטת האצטרובל שלנו, עוזרת בוויסות הפרשת הורמון החושך, המלטונין.

מתברר שלא רק האיגואנות נהנות מעין שלישית שכזו. נוכל למצוא "עין קודקוד" דומה גם אצל צפרדעים, מגוון סוגים של דגים, לטאות מסוגים שונים ועוד. מחקרים מראים שעין קודקוד כזו גם דומה במידה רבה לעיניים הרגילות – היא כוללת קרנית, עדשה ורשתית.

אצל יונקים לעומת זאת, לפחות לפי ההשקפה המקובלת, המצב שונה. גם אם בעבר היו לבלוטות האצטרובל של היונקים יכולות מסוימות לקלוט אור, היכולת הזו התנוונה לאורך השנים. במקום שהבלוטה תקלוט את האור ישירות, היא מקבלת את המידע לגבי האור והחושך שבחוץ מהעיניים הרגילות שלנו, דרך תאי העצב. אז מה בכל זאת עושים בבלוטת האצטרובל אותם חלבונים קולטי אור?

ההשקפה המקובלת כיום מציעה שהרחק בהיסטוריה, רבים מהיצורים החיים היו מצוידים בעין שלישית שכזו בסמוך לגולגולת, אפילו עם נקב מיוחד בגולגולת שאפשר לאור להגיע אליהן. אבל מאוחר יותר, למשל אצל היונקים, העין הזו הועברה למרכז המוח, התנוונה ואיבדה את כישורי הראייה שלה.

בלוטה שהולכת ומסתיידת

פסל Fontana della Pigna בוותיקן שברומא | תמונה: Fotolia

פרופ' מייקל מנקר, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וירג'יניה שבארה"ב רצה לבדוק את משמעותה של ההתנוונות הזו. עניין אותו לדעת מה המצב אצל יונקים צעירים. אולי אצל תינוקות תאי בלוטת האצטרובל בכל זאת מסוגלים לקלוט אור? הוא אסף תאים מבלוטות אצטרובל של חולדות בנות יומן (Tosini, Doyle, Geusz, 2000), גידל את התאים בתרבית ובהמשך חשף אותם לאור ובדק האם הם מצליחים להפיק את הורמון החושך. ניסוי דומה הוא גם ערך עם תאי בלוטות אצטרובל של חולדות מבוגרות מעט יותר, בנות שבעה או תשעה ימים. ההבדל היה ברור, התאים של החולדות בנות היום הצליחו להבחין באור ולהפיק את המלטונין אבל לתאים של החולדות בנות השבוע כבר לא הייתה היכולת הזו.

פרופ' ודקדת' גיריג'מוני מהמכללה הרפואית בטריסור שבהודו לקח את זה צעד נוסף קדימה ורצה ללמוד מה קורה לבלוטת האצטרובל האנושית לאורך השנים (Arunkumar, Jayanthi, Girijamony, +1, 2015). לשם כך הוא ושותפיו אספו בנתיחות שלאחר המוות, כ-90 בלוטות אצטרובל של אנשים בוגרים, ממגוון גילים. הם השוו את גודל הבלוטות ואת רמות ההסתיידות שלהן והתברר שלאורך השנים בלוטת האצטרובל שלנו הולכת ומתנוונת. מידותיה הולכות וקטנות וגם שיעורי ההסתיידות גדלים עם הגיל.

מחקרו של פרופ' גיריג'מוני רומז שיכול להיות שבדומה לחולדות הקטנטנות, גם תאי בלוטות האצטרובל של תינוקות אנושיים מסוגלות במידה זו או אחרת להבחין באור מהסביבה. ייתכן שתינוקות נולדים עם רגישות מסוימת שהולכת ונעלמת ככל שהם מתבגרים ומסתמכים עוד ועוד על העיניים הרגילות שלהם.

מנקודת מבט היסטורית, את סמל האצטרובל נוכל למצוא במסורות רבות בעולם. בוותיקן שברומא שוכן הפסל Fontana della Pigna – אצטרובל עשוי ברונזה בגובה של ארבעה מטרים ולצדו שני טווסים קטנים. גם באיורים ממצרים העתיקה, מאשור, ממקסיקו, מהודו ועוד נוכל למצוא את הסמל, כשבתרבויות רבות האצטרובל מקושר לראיית הנסתר ולתהליכי התפתחות רוחנית.


מתברר שטכנולוגיה אינה טובה לחינוך

$
0
0

קריקטורה: מושיק גולסט

לפני שנים אחדות העסיקה את ביל גייטס, מייסד מיקרוסופט, שאלה בלתי פתורה. גייטס לא הצליח להבין מדוע אף חוקר רציני לא ניסה עד היום להבין באמצעים טכנולוגיים מה מבדיל בין מורה טוב למורה בינוני ולייעל את תהליך ההוראה.

כך נולד פרויקט הענק (MET Measures of Effective Teaching) – "מדידת הוראה אפקטיבית". הפרויקט נכנס למאות בתי ספר בשלושה מחוזות בארה"ב, סחף אחריו אלפי מורים ועשרות אלפי תלמידים, בהשקעה עצומה של 250 מיליון דולר. כל מורה התקין בכיתתו מצלמה שסיפקה תמונה פנורמית של השיעור. בוחנים שישבו במקום מרוחק ניתחו את התמונות והעריכו את רמת ההוראה לפי קריטריונים קבועים מראש. בנוסף, תלמידים מילאו שאלוני משוב. כל הנתונים הוזנו לתוך מערכת ממוחשבת, ששקללה אותם, הגיעה לתובנות וסיפקה למורה משוב.

חשוב לדעת שאלו שהחלו לטעון שהרפורמות האלו טובות, הן חברות הטכנולוגיה ולא אנשי חינוך

מטרת הפרויקט הייתה להוכיח שהתקנת מערכות דיגיטליות בכיתות בתי הספר (מצלמה וכלים ממוחשבים לאבחון ומתן משוב) היא דבר חיוני ומועיל. "כל כיתה יכולה להיראות כך", אמר גייטס בהרצאת טד שנשא ב-2013. "יום אחד נרצה שכל כיתה באמריקה תיראה כך". גייטס טען שמערכת כזו תחולל מהפך בחיי המורים והתלמידים ותביא אותם לפסגת המצוינות.

אז זהו, שלא. דו"ח של מכון ראנד שהתפרסם ביולי 2018 (והוזמן על ידי גייטס) הראה שהפרויקט שהתחיל ב-2009 ונמשך שש שנים, היה כישלון ובזבוז גדול של כסף. החוקרים מצאו שהמערכת של גייטס לא שיפרה את ציוני התלמידים וגם לא באמת שיפרה את ביצועי המורים. הדבר היחיד שהיא אולי עזרה להם להבין, לפי דיווחים של מורים, זה מה לא לעשות בשיעור.

ביל גייטס נואם בטקס הענקת תארים באוניברסיטת סטנפורד, 2014 | תמונה: Justin Sullivan/Getty Images

בנאום שנשא גייטס באוקטובר השנה הוא התייחס לממצאי הדו"ח: "אנחנו לא משקיעים יותר באופן ישיר בהערכת מורים, אבל נמשיך לאסוף מידע על ההשפעה של המערכות האלו ולעודד את השימוש בכל הכלים האלה שעוזרים למורים לשפר את עבודתם".

כישלון היוזמה של ביל גייטס אינו המקרה הראשון המצביע על שילוב בעייתי שבין טכנולוגיה לחינוך. "אני חוקר את תחום הטכנולוגיה והחינוך כבר 22 שנה ומתעניין מאוד בכל דבר הקשור בנושא. אנשים המתעסקים בזה מקווים תמיד שהטכנולוגיה תהיה הפתרון לבעיות החינוך שלנו. אבל היא לא", אמר בראיון לאפוק טיימס פרופ' ניל סלווין (Neil Selwyn) מאוניברסיטת "מונש" האוסטרלית.

תלמידים המסכמים במהלך השיעור בלפטופ שלהם, עונים גרוע יותר על שאלות נושא מאשר תלמידים הרושמים בעט או בעיפרון

פרופ' סלווין ערך מחקר על שלושה בתי ספר גדולים באוסטרליה המשלבים טכנולוגיה באופן קבוע והגיע למסקנות דומות לאלו הנובעות מהפרויקט של גייטס – שטכנולוגיה אינה פותרת את בעיות הלמידה או תורמת לשיפור בציונים (Selwyn, Nemorin, Bulfin, Johnson, 2017). "החוקרים ששלחתי לבתי הספר ערכו עבודת שטח שנמשכה 25 חודשים. הם התבוננו, ערכו ראיונות, השתתפו במפגשים ובפעילויות ותיעדו את הדברים בכתב, בסרטונים ובהקלטות אודיו, ולמדו היטב את המערכות הממוחשבות. השגנו דיווח פרטני מ-1,174 תלמידים (גילים 18-11) ומ-156 מורים".

מחקרו של פרופ' סלווין הוא נדבך אחד נוסף בגוף עצום של מחקרי חינוך שנערכו בשני העשורים האחרונים ומצביעים על בעייתיות הקיימת בשילוב טכנולוגיה בחינוך. בתור התחלה הראו המחקרים שכאשר תלמידים משלבים במהלך השיעור אמצעים טכנולוגיים מסיחי דעת, כמו מכשירי סלולר או מחשבים ניידים הגורמים להם לחלוקת קשב, יש לכך קשר ישיר לירידה בתוצאותיהם במבחנים (Fried, 2008; Jacobsen & Forste, 2011; Junco, 2012; Ravizza, Hambrick & Fenn, 2014).

תלמידי בית ספר ממלכתי בהודו בשיעור ממוחשב כחלק מתכנית המקודמת על ידי גוגל, 2018 | תמונה: Sam Panthaky/AFP/Getty Images

מחקר שפורסם במגזין Educational Psychology ביולי השנה (Glass, Kang, 2018) הראה שאפילו כאשר לא הייתה למכשירים השפעה על ביצועי התלמידים במהלך השיעורים, בטווח הארוך הייתה להסחת הדעת שהם יוצרים השפעה לרעה על תוצאות המבחנים.

מחקר אחר, שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטאות פרינסטון וקליפורניה (Oppenheimer, Mueller, 2014) גילה שתלמידים המסכמים במהלך השיעור בלפטופ שלהם, עונים גרוע יותר על שאלות נושא מאשר תלמידים הרושמים בעט או בעיפרון. המסקנה שהגיעו אליה היא שפעולת הרישום עוזרת להטמיע את המידע ולהבין אותו.

חברות ההיי-טק הגדולות הן כמו 'משרדי חינוך בצללים', יש להם השפעה על החינוך יותר מאשר לכמה ממשלות

גם הטענה שלמידה מרחוק באמצעות טכנולוגיה (מה שמכונה "בתי ספר וירטואליים") יעילה יותר מלמידה רגילה, התגלתה כמופרכת. באוקטובר 2015 פורסם מחקר שבדק למידה מרחוק באמצעות בתי ספר וירטואליים. את המחקר, שנערך על 200 בתי ספר וירטואליים בארה"ב, ערכו שלושה גופי מחקר, בהם גוף היושב באוניברסיטת סטנפורד (CREDO). המחקר הראה שבתי הספר הווירטואליים השיגו תוצאות נמוכות משמעותית במתמטיקה ובאנגלית מבתי ספר רגילים. החוקרים השוו את הלמידה מרחוק לתלמיד שמפסיד 180 ימי למידת מתמטיקה ו-72 ימי קריאה בשנה. אמנם למידה מרחוק יעילה וזולה עבור נזקקים שאינם יכולים להגיע מסיבות מסוימות לבתי הספר, אבל חינוך לא קשור רק ביעילות, אלא גם באיכות.

"קורסי MOOC (קורסים אינטרנטיים הפתוחים לקהל הרחב, מ"מ), למשל, נוטים להועיל לתלמידים שכבר ממילא מחונכים מאוד, יודעים דברים רבים ויש להם כסף ומוטיבציה ללמוד", אומר פרופ' סלווין. "אבל הקורסים האלו לא משפיעים על תלמידים בצורה שווה. במקרה הטוב, דרכי החינוך המקוונות, שתלמידים משתמשים בהן באופן עצמאי, נוטות להועיל בעיקר לאלה שיצליחו בכל מקרה.

פרופ' ניל סלווין

"אני לא אומר שטכנולוגיה בבתי הספר זה דבר רע, אלא שלא נכון להתייחס אליה באופן אוטומטי כפתרון לבעיית החינוך. יבגני מורוזוב, סופר מבלארוס החוקר את ההשפעות החברתיות והפוליטיות של הטכנולוגיה, המציא לזה מושג: 'סולושיוניזם' (מלשון solution – פתרון) – זאת חשיבה שמתאימה מאוד לעמק הסיליקון. הם חושבים שהבעיות שלנו דומות לבעיות מחשב – אם רק נוכל לתכנת את הקוד מחדש, או להוציא את הבאג מהמערכת, נוכל להגיע לפתרון. אבל הבנו שזה לא עובד כך עם חינוך ושזאת אפילו דרך הסתכלות מסוכנת בתחום הזה".

פרופ' סלווין מסביר שסוג חשיבה כזה מתאים לממשלות המחפשות פתרון מהיר וקל. במקום להשקיע כסף במורים טובים יותר או להעלות את שכר המורים, הממשלות משתמשות בטכנולוגיה כעלה תאנה לומר "אנחנו עושים משהו". פרופ' סלווין אינו אומר שהממשלות טיפשות, אלא שההבטחה שניתנת להן מחברות טכנולוגיה ברחבי העולם היא מפתה מאוד.

גוגל היא השחקנית החזקה ביותר בשטח הזה. "לגוגל יש אפליקציות לחינוך ותוכניות שלמות המאפשרות לתלמידים ולמורים לתקשר אלו עם אלו ולנהל יומן. היא מוכרת מחשבים ניידים ומכשירים אחרים ואחראית על פיתוח מקצועי של מורים. במובנים רבים יש לה השפעה רבה יותר על החינוך מאשר לכמה ממשלות", טוען פרופ' סלוויין. "חברות ההיי-טק הגדולות הן כמו 'משרדי חינוך בצללים'. הן מספקות הכשרות למורים, תעודות הסמכה וליווי במקרה הצורך – כמו שעושה כל משרד חינוך בעולם. גוגל אף דוחפת במדינות מסוימות באופן עקבי לביצוע רפורמות. היא חוברת לפוליטיקאים, מנסחת תקנות בחינוך, ומשפיעה על מה שקורה בכיתות. דוגמה לכך היא הדרך שבה הכניסו 'תכנות מחשבים' לתוכנית הלימודים בבריטניה. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל, שכנע אותם להכניס את זה ב-2011. מאמציו הם חלק ממה שחוקרי מדיניות מכנים 'מדיניות מהירה' המאפיינת מאוד את מדיניות הטכנולוגיה בחינוך".

חשוב לדעת, מדגיש סלווין, שאלו שהחלו לטעון שהרפורמות האלו טובות, הן חברות הטכנולוגיה ולא אנשי חינוך. "חברות כמו מיקרוסופט, דל ואפל מעורבות בתחום החינוך כי זה תחום רווחי מאוד. זה גם מאפשר להן להשפיע על לקוחותיהן העתידיים ולהשיג דאטה. דרך הדאטה הזה הן יכולות למכור שירותים נוספים.

מחקר שנערך באוניברסיטת קולורדו ופורסם באוגוסט 2017 (Boninger, Molnar, Murray) מצא שבתי ספר המשלבים תוכניות דיגיטליות כדרך עבודה, חושפים את התלמידים למעקב והופכים אותם לקהל יעד פוטנציאלי לשיווק של החברות הגדולות. המחקר מצא שגוגל, לדוגמה, רשמה מעל ל-30 מיליון תלמידים ומחנכים לאפליקציות גוגל לחינוך (GAFE) ועוקבת אחר התלמידים כשהם מבצעים פעולות נוספות שאינן קשורות לאפליקציות, כמו ביקור ביו-טיוב.

הפעילויות האלו, טוען המחקר, מאיימות על זכות התלמידים לפרטיות ובנוסף משפיעות פיזית ופסיכולוגית על איכות חייהם ועל יושר החינוך שהם מקבלים. העובדה שהמעקב הדיגיטלי והשיווק הם תמידיים ואינם מוטלים בספק, הופכים אותם לנורמה עבור התלמידים שמקבלים כעובדה את התפקיד של החברות העסקיות בחינוך ובחייהם.

בישראל, כמו בעולם, עוד ועוד בתי ספר משלבים מערכות לימוד מקוונות ואפליקציות בתוכנית הלימודים. חלקם עושים זאת באופן עצמאי וחלקם, כמו רשתות "אורט" ו"עתיד", עובדות באופן שיטתי יותר עם גוגל. "אני לא נגד טכנולוגיה", מסכם פרופ' סלווין, "אני לא אומר שאנחנו צריכים לחזור לעידן האבן, בלי מחשבים. אלא שאני רוצה שיהיה דיון כן על השפעות הטכנולוגיה, מה טוב, מה רע, מה לא מזיק. זה לא רק נוגע ללמידה ולמורים, זה גם משפיע על יחסי האנוש – בין ילדים למורים, בין ההורים לבית הספר. יש כל כך הרבה שאלות ורק תשובות מעטות".

מדוע שוויון הוא עיקרון שגוי

$
0
0

קריקטורה: מושיק גולסט

כשווילפרדו פארטו צעד בגינת האפונים שבביתו ב-1880 הוא גילה דבר מעניין – מספר קטנטן של תרמילי אפונה הניב את מרבית האפונים. פארטו היה כלכלן איטלקי, והאפונים הציתו בו רצון לבדוק את הנושא לעומק בעזרת כלים מתמטיים. כך הוא החל לבחון האם ההתפלגות הלא שוויונית הזאת מתקיימת גם בתחומי חיים נוספים.

בתחילה הוא חקר את העושר במדינות שונות. כשבחן את התפלגות העושר באיטליה, הוא גילה להפתעתו שכ-80 אחוז מהאדמות באיטליה היו שייכות רק לכ-20 אחוז מהאנשים. בדומה מאוד לתרמילי האפונים בגינתו, רוב המשאבים נשלטו על ידי מיעוט. כשהמשיך לנתח את הנתונים הכלכליים במדינות אחרות הוא גילה אותה תבנית. אחרי שנבר, למשל, במסמכי מס ההכנסה הבריטי הוא ראה שכ-30 אחוז מהאוכלוסייה הבריטית הרוויחה 70 אחוז מההכנסה הכוללת, כפי שהוא מתאר בעבודתו Cours d'Économie Politique (1896).

ההבדל בין המקום הראשון לשני יכול להיות דק כחוט השערה, אבל הוא יזכה את המנצח בתגמול גדול

ככל שהמשיך במחקרו, גילה פארטו שהמספרים אמנם אינם זהים לחלוטין בכל המקרים (לפעמים היחס הוא 90/10, 95/5 או 70/30) אך המגמה נשארת עקבית ומצביעה על חוסר איזון אוניברסלי הקיים בעולם. בעשורים הבאים הפכה עבודתו של פארטו לתורה כלכלית, והעולם החל לקבל את הרעיון שאחוז קטן של "דברים" אחראי למרבית התוצאות. לפתע, החלו אנשים לראות את התבנית הזאת בכל מקום. לימים זה נודע כעיקרון פארטו, או כפי שהוא מוכר כיום בשם 80/20.

וילפרדו פארטו | תמונה: Kelson/CC-PD-Mark

המהנדס האמריקני ד"ר ג'וזף דוראן, למשל, מצא ב-1941 ש-80 אחוז מהבעיות במוצרים נגרמו מ-20 אחוז מתקלות הייצור. ארבעה כלכלנים יפנים שניתחו כ-100 מיליון רכישות בחנויות AM/PM ביפן הבחינו ש-80 אחוז מהרכישות בוצעו על ידי 20 אחוז מהלקוחות (Mizuno, Takayasu, 2008). דבר דומה קורה בספורט. בעוד שעד היום 77 מדינות השתתפו בגביע העולם בכדורגל (המונדיאל), רק שלוש מדינות – ברזיל, גרמניה ואיטליה – ניצחו ב-13 מתוך 21 המונדיאלים שנערכו. הנה דוגמאות נוספות: ב-2015, מנוע חיפוש אחד, גוגל, קיבל 64 אחוזים משאלות החיפוש, וב-1950 שלושה אחוזים מאזרחי גואטמלה היו הבעלים של 70 אחוז מהקרקעות במדינה.

מדוע זה קורה? מדוע מעט אנשים, קבוצות וארגונים נהנים ממרבית התגמולים בחיים? כדי להשיב על כך אפשר להתבונן בדוגמה מהטבע. יער האמזונס שבדרום אמריקה הוא אחת המערכות האקולוגיות המגוונות ביותר בעולם. מדענים קטלגו בו כ-16,000 זנים שונים של עצים. אבל לצד מגוון העצים העצום הזה, גילו החוקרים שיש בסך הכול כ-227 זני עצים "היפר-דומיננטיים" התופסים כמחצית משטח האמזונס (Pitman, Sabatier, Baraloto, +117, 2013). כלומר, רק 1.4 אחוזים מכל זני העצים באמזונס תופסים נתח של כ-50 אחוז מעצי היער. אבל מדוע?

תארו לעצמכם שני צמחים הצומחים זה ליד זה. בכל יום הם יתחרו על אור השמש ועל האדמה. אם צמח אחד יגדל רק טיפ-טיפה מהר יותר מהאחר, הוא יוכל להתארך, לתפוס יותר שמש ולגמוע יותר מי גשמים. ביום למחרת, תוספת האנרגיה (שמש ומים) תאפשר לצמח לגדול אף יותר. הדפוס יימשך עד שהצמח החזק ישתלט על האזור וייהנה מהחלק העיקרי של השמש, האדמה והמזון.

לא משנה אם בעל מפעל היה טוב או רע, מוסרי או ערכי, כל עוד הוא השתייך למעמד הבורגני הוא נתפס כסוג של פושע

לצמח המשיג יתרון על פני הצמח האחר תהיה, מן הסתם, יכולת טובה יותר לפזר זרעים ולהתרבות, מה שייתן לזן הזה טביעת רגל גדולה יותר בדור הבא. תהליך כזה חוזר על עצמו שוב ושוב עד שהצמחים שיגדלו ויתרבו מעט טוב יותר ישתלטו על היער כולו. זה נקרא "יתרון מצטבר". מה שמתחיל ביתרון קטן, גדל במשך הזמן והפך ליתרון גדול. צמח אחד זקוק רק לפער קטן על הצמח השני, כדי להתרבות ולנצח בתחרות.

תהליך דומה מתרחש בחיינו. כמו הזנים השונים באמזונס, אנשים מתחרים פעמים רבות על אותם משאבים. פוליטיקאים שונים מתחרים על אותם קולות בוחרים. אתלטים מתחרים על אותה מדליית זהב. חברות מתחרות על אותם לקוחות פוטנציאליים. תוכניות טלוויזיה מתחרות על אותן שעות צפייה.

מרקס. הניע את מעמד הפועלים להיאבק נגד בעלי המפעלים. לונדון, 1878 | תמונה: Henry Guttmann Collection/Getty Images

ההבדל בין המקום הראשון לשני יכול להיות דק כחוט השערה, אבל הוא יזכה את המנצח בתגמול גדול. נניח, למשל, שאתם מחפשים עבודה ו-200 מועמדים מתחרים על אותו תפקיד. העובדה שתהיו רק מעט טובים יותר מהמועמדים האחרים תבטיח שתזכו במשרה. במצבים מסוג זה, הבדלי ביצוע זעירים מובילים לגמול עצום, והם מתרחשים בדרך כלל במקרים שבהם נהוגה השוואה יחסית – שבהם הביצוע שלכם ביחס לביצוע של אלה מסביבכם הוא הפרמטר הקובע את הצלחתכם.

כמובן שלא כל דבר בחיים פועל כך. אך כמעט כל תחום מושפע ממגבלה במשאבים (זמן או כסף), ומגבלה במשאבים מובילה בדרך כלל למצב המתואר, שבו אדם אחד מקבל גמול גדול הרבה יותר ביחס לאחרים. אם ניקח את זה שלב נוסף קדימה, נראה שממצב של יתרון – עם מזומנים בבנק, עם אקזיט מוצלח או מתוך החדר הסגלגל בבית הלבן – מתחיל אצל המנצחים תהליך של צבירת יתרונות נוספים המקלים עליהם לנצח גם בהמשך. מה שהתחיל כיתרון קטן ושולי על המתחרים, הופך בהדרגה לחוק 80/20.

מקור הבעיה היא שהענקנו למדינה כוח גובר להתערב בחיינו… ולהעביר כסף וטובות מיוחדות אחרות לקבוצות לחץ המציגות עצמן ככאלה הפועלות לטובת הציבור

אם כביש אחד נוח קצת יותר מהאחר, מרבית האנשים ייסעו בו, ואז ייבנו לאורכו יותר עסקים. ככל שייבנו יותר עסקים, תהיינה לאנשים סיבות נוספות לנסוע בכביש הזה כך שהוא ייעשה עמוס עוד יותר. מהר מאוד נבחין שעל "20 אחוז מהכבישים נוסעים 80 אחוז מכלי התחבורה".

אם לעסק אחד יש טכנולוגיה חדשנית יותר מאשר לעסק אחר, רוב האנשים יקנו שם את המוצרים שלהם. ככל שהעסק ירוויח יותר, הוא יוכל להשקיע בטכנולוגיה נוספת, לשלם משכורות גבוהות יותר, ולשכור אנשים מוכשרים יותר. ברגע שייתקל בתחרות, יהיו לאנשים מספיק סיבות להישאר אצלו ולא לעבור למתחרה. לא ייקח זמן רב עד שהוא ישלוט בשוק.

אם סופר מסוים כותב רב מכר, המו"לים יתעניינו בספרו הבא. כאשר ספרו הבא ייצא לאור המו"ל ישקיע יותר משאבים בשיווק שלו, דבר שיסייע לספר להגיע שוב לראש רשימת רבי המכר. מהר מאוד תבינו מדוע מעט ספרים נמכרים במיליוני עותקים בזמן שמרבית הסופרים נאבקים למכור מהדורה אחת.

במילים אחרות, הבדלים קלים בביצוע יכולים להוביל לאי-שוויון בהתפלגות ההכנסות, העושר או הפרסים לאורך זמן. מדובר בעיקרון אוניברסלי, בלתי נמנע, המשתקף בטבע. הוא נובע מהשוני הקיים בינינו – באינטליגנציה, ביכולות המנטליות ובאינטרסים של כל אחד מאתנו. שונות המביאה כל אדם להתמחות, באופן טבעי, במשהו שהוא טוב בו, לקבל שכר עבורו ואף לשווק או לסחור בו עם אחרים.

נקודת המפנה

המילה "שוויון" מופיעה היום כמעט בכל הזדמנות כערך שיש לקיימו ולהגיע אליו, אבל זה לא תמיד היה כך. התחלנו לדבר על שוויון (לא במובן של שוויון בפני החוק ושוויון בזכויות אדם, אלא על שוויון חומרי) בעקבות נקודת מפנה משמעותית שהתרחשה לפני 150 שנה, כשקרל מרקס האשים את בעלי המפעלים וההון הבורגנים בכך שהם מדכאים את הפרולטריון – אלו המקבלים שכר תמורת עבודתם ואינם מחזיקים ברכוש כלשהו. לא משנה אם בעל מפעל היה טוב או רע, מוסרי או ערכי, כל עוד הוא השתייך למעמד הבורגני הוא נתפס כסוג של פושע. אנגלס, שותפו של מרקס לכתיבת המניפסט הקומוניסטי, הגדיר במסמך שכותרתו "עקרונות הקומוניזם" (The Principles of Communism) מ-1847 כי הקומוניזם הוא דוקטרינה של המצבים שיאפשרו לשחרר את הפרולטריון מהניצול הקפיטליסטי.

מרקס. הניע את מעמד הפועלים להיאבק נגד בעלי המפעלים. לונדון, 1878 | תמונה: HultonArchive/Illustrated London News/Getty Images

הדרך להשיג זאת היא באמצעות השתלטות על התעשייה ועל מוקדי הייצור ושחרורם "מידי אינדיבידואלים מתחרים, וייסוד מערכת שבה כל ענפי הייצור מופעלים בידי החברה בכללותה – כלומר, עבור חשבון משותף, לפי תוכנית משותפת ועם השתתפות של כל האנשים בחברה", כתב אנגלס.

מנקודת מבטם של מרקס ואנגלס, המדינה צריכה לקחת על עצמה את האחריות להטיל מסים כבדים, לבטל את הירושה, להפקיע בהדרגתיות אדמות ומפעלים מבעליהן, להעביר את כל ההון והאשראי לניהול המדינה ולדכא את כל הבנקים הפרטיים והבנקאים. כל זה יוביל, לפי תפיסתם, לביטול הרכוש הפרטי והעברתו לבעלות משותפת כלשהי שתדאג לחלק אותו בצורה שווה. מרקס ואנגלס ראו בביטול הרכוש הפרטי את החלק המשמעותי ביותר במהפכה הקומוניסטית.

בסין, בבריה"מ ובמדינות הקומוניסטיות של מזרח אירופה, שדדו המפלגות הקומוניסטיות בעלי אדמות וביצעו בהם לינץ', הלאימו מפעלים של "קפיטליסטים" ורצחו "אויבים מעמדיים".

במדינות מערביות דמוקרטיות, לעומת זאת, השתמשו באמצעים רכים כדי להשיג את אותה מטרה. האמצעים היו העלאת מסים והתערבות ממשלתית בכלכלה. מס גבוה הוא צורה אחרת של הלאמת רכוש פרטי וחלוקתו מחדש. אם בחברות קומוניסטיות אמצעי הייצור והחומרים נמצאים בבעלות המדינה, אזי בחברות מערביות הייצור אמנם מנוהל באופן פרטי, אבל ההכנסות ממנו הופכות, באמצעות מסים, לנכסים של המדינה – המחולקים מחדש למטרות שונות. בשני המקרים מדובר בשוד של העושר פרטי. במקום ש"השודדים" ישתמשו באלימות, כפי שקורה בחברות קומוניסטיות, הם עושים זאת במערב בחסות החוק והדמוקרטיה.

וכך, אם ב-1900 רק שבע מדינות הנהיגו מס הכנסה (לפי Genovese, Scheve, Stasavage, 2014) כשאיטליה בראש עם שיעור מס של עשרה אחוזים, ב-1925 כבר ב-18 מדינות הנהיגו מס הכנסה. שיעור המס המקסימלי הגיע ל-60 אחוז בצרפת, ול-50 אחוז בקנדה, נורווגיה ובריטניה. החל משנות ה-70, שיעור המס הממוצע המקסימלי החל לרדת עד ל-38 אחוז ב-2013. בשנים האחרונות, עולה מנתוני ה-OECD, כי מתוך 35 כלכלות מפותחות, 27 גובות מהאזרח מס הכנסה בשיעור העולה על 30 אחוז. נוסף על מס של כ-20 אחוז שהן גובות מאתנו כאשר אנו אוכלים במסעדה או רוכשים חולצה בקניון.

בעקבות השפל הגדול של שנות ה-30, מדינות רבות במערב הושפעו גם מתיאוריות הכלכלה הקיינסיאנית, שפותחו על ידי הכלכלן הבריטי ג'ון מיינארד קיינס, הדוגלת בהתערבות ממשלתית פעילה בכלכלה וברגולציה שלה. בחברה נורמלית, תפקיד הממשלה אמור להיות מוגבל. רק במצבים מיוחדים היא צריכה להתערב בכלכלה, כמו בעת אסון טבע או מתקפה חיצונית. אולם כיום, התיאוריה הקיינסיאנית השתלטה על הכלכלות ברחבי העולם, וממשלות כל המדינות מתחרות ביניהן מי תשלוט טוב יותר על הכלכלה שלה. כלכלנים ופוליטיקאים אף החלו לפתח יוהרה לגבי יכולתם להתערב בכלכלה ולהציל אותה. אחד מהם הוא מרווין קינג, שהיה נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, בזמן המשבר הכלכלי העולמי של 2008, והודה בכך בראיון שערכתי איתו לפני כשנתיים.

ובישראל: המס הפרוגרסיבי תמיד ״ידביק את הקצב״

בכל פעם שהמדינה מתערבת בכלכלה היא יוצרת אפקט דומינו על השוק. חוקים או רגולציות שמונהגים יכולים להקים או להפיל תעשיות וגורמים למשקיעים לפתח תלות בהחלטות הממשלה. כך נוצר מעגל מסוכן נוסף: כאשר אנשים נתקלים באתגרים, או כאשר השוק החופשי לא יכול לספק מה שהם חושקים בו, הם יפעילו לובי שידרוש התערבות ממשלתית גדולה אף יותר שתספק את דרישתם.

הכלכלן הידוע פרידריך האייק הזהיר בספרו "הדרך לשעבוד" (1944) מפני התערבות ממשלתית שכזו. לדבריו, התערבות תחבל באופן בלתי נמנע בשוק ותוביל לעליית טוטליטריזם, בין אם מדובר במדינה דמוקרטית ובין אם לא. בסופו של דבר אנשים יאבדו את החופש שלהם, פשוט בדרך איטית והדרגתית.

אובמה ושטיגליץ

השפעתו של מרקס הגיעה לשיא ב-2013, כאשר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נשא בדצמבר את אחד הנאומים המפורסמים שלו. "האתגר המוגדר של זמננו הוא אי-שוויון הגדל… המסכן את יכולת ההתמקחות של מעמד הביניים האמריקני – שאם אתה עובד קשה, יש לך סיכוי להתקדם", אמר. זוכה פרס נובל לכלכלה, ג'וזף שטיגליץ, כתב שנה קודם לכן בספרו The Price of Inequality (2012) כי "אי-השוויון ההולך וגדל… [הוביל למצב] שהעשירים מתעשרים יותר, בעוד היתר נתקלים בקשיים הנראים צורמים לחלום האמריקני". גם הכלכלן הצרפתי תומא פיקטי המתמחה בחקר אי-השוויון, כתב בספרו Capital in the Twenty-First Century (2013) כי "הקפיטליזם מייצר אוטומטית אי-שוויון שרירותי ולא בר-קיימא".

אם נולדתם עניים, טענו שלושתם, רוב הסיכויים שתישארו עניים – פשוט כי אי-השוויון או הפערים בחברה מקבעים את המצב שלכם ולא מאפשרים לכם להתקדם ולצאת ממנו. אי-השוויון גם פוגע בצמיחה הכלכלית, הם הסבירו. בעוד העשירים ממשיכים להתעשר, העניים ומעמד הביניים דורכים במקום. הם צורכים פחות, מרוצים פחות ולכן פרודוקטיביים פחות. מצב שהוא פשוט לא הוגן לתפיסתם. לפי שטיגליץ, אי-שוויון הוא פשוט תוצר של אי-צדק – העשירים מנצלים את היתר, בעוד העניים מנוצלים.

תמונה: Aude Guerrucci-Pool/Getty Images

"העשירון העליון כבר לא אחראי לשליש מההכנסה [הלאומית שלנו] – הוא כעת אחראי למחציתה", אמר אובמה באותו נאום מפורסם. "אם בעבר, המנכ"ל הממוצע היה מרוויח 20 או 30 פעמים יותר מהשכר של העובד הממוצע, כיום מנכ"ל מרוויח 273 פעמים יותר".

בשורה התחתונה, מציעים אובמה, שטיגליץ ופיקטי: חייבים לצמצם את אי-השוויון – להוריד את אלה שלמעלה ולהעלות את אלה שלמטה. איך? בדיוק כפי שהציע מרקס: באמצעות מסים גבוהים על ההכנסה של העשירים (מעל 50 אחוז), הגדלת המיסוי על ירושות, הגברת הרגולציה על עסקים גדולים, הגבלת שכר המנכ"לים ועוד. פיקטי, אותו כלכלן צרפתי, אף מציע בספרו להטיל מס גלובלי שנתי של 80 אחוזים על אלו המקבלים את השכר הגבוה ביותר.

ההנחות השגויות

ירון ברוק, מרצה למימון באוניברסיטת סנטה-קלרה, טוען בספר Equal Is Unfair (2016) (אותו חיבר עם דון וטקינס) כי יש בכך כמה הנחות יסוד שגויות. כשאובמה טוען שהעשירון העליון לא אחראי לשליש מההכנסה, אלא כבר למחציתה, הוא מניח שההכנסה נוצרת על ידי החברה כולה באופן שווה ושייכת לחברה כולה באופן שווה ולכן יש לחלק אותה באופן שווה.

כשהכלכלנים רוברט פראנק ופיליפ קוק ערכו ניסוי מחשבתי וביקשו משלושה אנשים לחשוב מה יעשו עם 3,000 דולר שקיבלו מתורם אנונימי, חילקו האנשים את הכסף ביניהם שווה בשווה (The winner Take All Society, 2016). "אם העוגה שייכת לכולנו, נדרש מאתנו לחלק אותה בצורה שווה, ולא לאפשר לקבוצה מסוימת לקחת חלק גדול יותר מההכנסה שלנו… אבל [בעולם האמיתי] העושר אינו עוגה השייכת למדינה כולה", כותב ברוק. "העושר מורכב מערכים פרטיים שנוצרו על ידי אינדיבידואלים פרטיים (שבדרך כלל עבדו ביחד בקבוצות) והוא שייך לאינדיבידואלים הפרטיים האלה. העושר אינו מחולק על ידי החברה: הוא נוצר ונסחר על ידי אנשים היוצרים אותו. כדי לחלק אותו, החברה תצטרך קודם כל לעקל אותו מהאנשים שיצרו אותו".

לצורך המחשה הוא מספר על רובינזון קרוזו ואדם נוסף הנמצאים על אי בודד. קרוזו מגדל שבעה דלועים והאדם השני רק שלושה. האם זה אומר שקרוזו קיבל חלק גדול יותר בעוגת הדלועים? לא. הוא פשוט יצר יותר עושר מהאדם השני. "נשקר אם נאמר שקרוזו לקח 70 אחוז מהעושר באי".

אבל אפילו אם נתייחס לעושר כאל עוגה המשותפת לכולם, אין זה אומר שהצלחה כלכלית של אנשים מסוימים באה על חשבון מנת חלקם של אנשים אחרים. יזם שביצע אקזיט ומכר את הסטארט-אפ שלו ב-200 מיליון דולר ועקב כך רכש בית מפואר עם בריכה ומכונית יקרה, לא מונע מאחרים להצליח. פשוט כי העוגה שכל אחד לוקח ממנה חתיכה, מסביר ברוק, לעולם אינה בגודל קבוע. אנשים יוצרים כל הזמן עוד ועוד עושר ולכן העוגה תמיד גדלה. אם מישהו ביצע אקזיט, מכר ברווח גדול שטח נדל"ן או פרסם רב מכר, החלק הגדול שלקח מהעוגה לא הקטין את החלקים האחרים (כיוון שהעוגה כאמור גדלה).

כמובן שיש תמיד אנשים המנצלים אחרים, מרמים, יוצרים אפליה ומשתמשים בכוחם הפוליטי כדי להשיג מה שלא אמור להיות להם. כל זה בהחלט קורה – אבל זה לא קשור ב"שוויון", שהוא בפני עצמו עיקרון שגוי, אלא פשוט בחוסר צדק.

ברוק טוען שאם רוצים לתקן את חוסר הצדק ואת קשרי ההון-שלטון, צריך להפנות את תשומת הלב קודם כל למערכת הפוליטית – שיוצרת חוסר צדק אמיתי. "בארץ ההזדמנויות, האינדיבידואל צריך להצליח או להיכשל על בסיס הכישורים והיכולות שלו, ולא על בסיס הפריווילגיה הפוליטית שהוא זוכה לה… כיום אנשים מסוימים זוכים להצלחה שלא מגיעה להם באמצעות פריווילגיות פוליטיות. מקור הבעיה היא שהענקנו למדינה כוח גובר להתערב בחיינו, לבחור מנצחים ומפסידים, להציב מחסומים בדרך להצלחה, ולהעביר כסף וטובות מיוחדות אחרות לקבוצות לחץ המציגות עצמן ככאלה הפועלות לטובת הציבור. חלק מאי-הצדק הזה באמת מגביר את אי-השוויון הכלכלי, אבל לא 'אי-השוויון' צריך להטריד אותנו – אלא [פשוט] חוסר צדק".

המחשה לכך היא ילד ממעמד נמוך הלומד בבית ספר גרוע שלא מחנך אותו כראוי. "זאת טרגדיה", כותב ברוק, "אבל הבעיה אינה בכך שילדים אחרים מקבלים חינוך טוב יותר, אלא בכך שהממשלה יצרה מערכת חינוך שלעתים קרובות אינה מחנכת כראוי, ומצב שבו כמעט בלתי אפשרי למצוא אלטרנטיבה חינוכית אחרת – אלא אם אתה עשיר". האם ראוי לעזור לאותם חלשים או עניים? בהחלט. זה רצוי וטוב, אבל לא באמצעות שדידת העשירים.

מים מותפלים יכולים להזיק לבריאותנו

$
0
0

קריקטורה: מושיק גולסט

במשך שנים, ידע כל ילד בגן לדקלם בעל פה פרסומות על ישראל המתייבשת ועל חיסכון במים. בחמש השנים האחרונות במיוחד, חוותה ישראל בצורת קשה ומתמשכת. עם זאת נדמה כעת כי על פניו נרגע הלחץ. יש לכך סיבה – חמישה מתקני התפלה הפועלים בישראל סיפקו ב-2018 כ-587 מלמק"ש (מיליון מטר קוב מים שנתי) – קרוב למחצית מתצרוכת המים השנתית של המדינה. על פי תוכנית של רשות המים ההספק עתיד לגדול, ושני מתקני התפלה נוספים נמצאים בתכנון.

למרות האזהרות הנושא לא קיבל התייחסות ובתקן של משרד הבריאות לאיכות המים נושא הדיטריום כלל לא מוזכר

כשלראשונה החלו לקום מפעלי ההתפלה, נשמע קול מחאה מצד פעילי סביבה שטענו כנגדם כי הם מבזבזים כמות אדירה של אנרגיה, מוסיפים לזיהום האוויר ועלולים אף לפגוע בסביבה הימית. אך הטענות מנגד כי מדובר בנושא של חיים ומוות (אין מספיק מי שתיה), כמו גם הטענה כי ניצול יתר של מאגרים תת קרקעיים מזיק לא פחות לסביבה, ומעבר לכך כמויות הכסף המכובדות שעתידות היו להיכנס לקופת המדינה מהפרויקט, גברו. בהמשך התגלה כי במים מותפלים חסרים מינרלים כגון יוד ומגנזיום הנמצאים במקורות מים טבעיים וחשובים לגוף.

אך ישנה בעיה אחת שכמעט ולא הוזכרה כלל במרחב הציבורי דובר העברית, אף על פי שהיא נחקרת בשנים האחרונות בכלים המתקדמים ביותר על ידי פרופסורים באוניברסיטה של קליפורניה בלוס אנג'לס UCLA. את הבעיה הזו ניתן לסכם במילה אחת – דיטריום.

אטום מימן (פרוטון אחד ואלקטרון אחד) מול אטום דיטריום (פרוטון, אלקטרון ונייטרון) | תמונה: פרופ' לזלו בורוס, מכון למחקר ביו-רפואי, אונ׳ UCLA

"כל מי שלמד פיזיקה שמע על דיטריום, אלא שבדרך כלל הם לא זוכרים מהו", אומר פרופ' לזלו בורוס מאוניברסיטת UCLA בראיון לאפוק טיימס, ומסביר: "דיטריום הוא איזוטופ כבד של מימן. יש לו פרוטון אחד ואלקטרון אחד כמו למימן רגיל אבל בנוסף יש לו גם נויטרון. מה שחשוב לדעת עליו זה שהוא כבד פי שניים ממימן והמשקל הכפול הזה הופך אותו לקשה מאוד לתפעול בשביל מערכות ביולוגיות".

למעשה דיטריום נמצא באופן טבעי באוויר ובמים בכמויות מזעריות, ואף דרוש להתפתחות התקינה של גוף האדם. כבר משנות ה-90 מוכרת החשיבות של הדיטריום במנגנון הגדילה וידוע שהוא דרוש לגוף לקיום תהליכי חיים (Somlyai, Jancsbb, Jhklib, +4, 1992). הבעיה מתחילה כאשר גוף האדם נחשף לכמות דיטריום רבה מכפי שהוא רגיל להתמודד עמה.

יש לדיטריום השפעות על מחלות שונות כולל סרטן, סוכרת, השמנת יתר, דיכאון ועוד מצבי מחלה רבים אחרים

"זה פוגע בתאים שלנו", מסביר בורוס, "במיוחד במולקולות החלבון המפיקות אנרגיה לתאים שלנו. המולקולות האלו, המכונות ATP, נוצרות בתוך אברון מיוחד בשם מיטוכונדריה, המצוי במרבית תאי גוף האדם".

כפי שמסביר בורוס, בתוך המיטוכונדריה קיימים ננו-מנועים המסתובבים ואחראים לייצר את מולקולות ה-ATP. תוך כדי סיבובם מופקים מים המכונים "מים מטבוליים". אבל כאן בדיוק הבעיה. מה שמסובב את המנועים האלו הם אטומי מימן שנכנסים אליהם. כיוון שהדיטריום כבד פי שניים מהמימן, כשהוא נכנס לתוך הננו-מנועים הוא שובר אותם וזה פוגע בייצור האנרגיה, דבר המביא למחלות. "יש לזה השפעות על מחלות שונות כולל סרטן, סוכרת, השמנת יתר, דיכאון ועוד מצבי מחלה רבים אחרים" אומר בורוס.

ננו-מנועים בתוך המיטוכונדריה מייצרים מולקולות המכונות ATP בעזרת אטומי מימן | תמונה: פרופ' לזלו בורוס, מכון למחקר ביו-רפואי, אונ׳ UCLA

בורוס הוא פרופסור לרפואת ילדים ומנהל התוכנית לחינוך וניתוח מידע מטבולי ב-UCLA. יום אחד הוא מצא את עצמו מול מקרה שגירה את סקרנותו. אצל מטופל שלקה בסרטן כליות התגלתה מוטציה באנזים שתפקידו להפיק את המים המטבוליים במיטוכונדריה. המטופל נפטר מהר מהצפוי, ובורוס התחיל לחשוד שאולי המים שבתוך המיטוכונדריה ממלאים תפקיד משמעותי יותר ממה שנהוג היה לחשוב. אחד המאפיינים של מים אלו הוא שאין בהם דיטריום. בורוס החל לעשות ניסויים עם מים מופחתי דיטריום שייצר באופן מלאכותי מחוץ לגוף האדם, ובדק את השפעתם על תפקוד המיטוכונדריה.

פריסה של מתקני התפלה ברחבי הארץ

בעקבות העניין שגילה בורוס בדיטריום, הוא חבר לחוקרים נוספים ויחדיו הם הקימו את "המרכז להפחתת דיטריום" – גוף עצמאי שמטרתו מחקר וחינוך בנושא דיטריום. המרכז ממומן חלקית על ידי מכון המחקר הביו-רפואי של אוניברסיטת קליפורניה, ובו נערכים ניסויים רפואיים קליניים ומתנהל מעקב אחר המטופלים ותגובותיהם להפחתת דיטריום.

"התחלנו לקחת את המידע מהניסויים לעבודה במרפאות. מדדנו דיטריום בנוזלי גוף כולל רוק והבל פה של נשימה, ולמדנו שיש תהליך של הפחתת דיטריום שמתקיים בתוך הגוף שלנו. כשיש יותר מדי דיטריום, התאים שלנו לא מסוגלים לייצר אנרגיה. כתוצאה מכך אנחנו עלולים לפתח מספר מחלות, תלוי אילו רקמות ואילו תאים ספציפיים בתוך המערכת שלנו נפגעו מדיטריום באופן הקשה ביותר".

למעשה בשנים האחרונות המים מופחתי הדיטריום קיבלו באיחוד האירופאי חותמת של מים רפואיים, בעוד שבארה"ב זה נחשב לתוסף מזון. ייצור של מים מופחתי דיטריום קיים בסין ובארצות נוספות כמו רוסיה, רומניה והונגריה. כאשר הונגריה – ארץ הולדתו של בורוס, היא הראשונה לייצר מים רפואיים מופחתי דיטריום, והיחידה לדבריו אשר עושה זאת תחת הבדיקות המחמירות של האיחוד האירופאי.

במספר מחקרים שבהם נבדקו תגובות של תאים סרטניים למים מופחתי דיטריום ניתן היה לראות כי התפתחות הגידולים נבלמה (Boros, Javaheri ,Davari, +4, 2016; Gyongyi, Budan, Szabo +5, 2013).

עודף דיטריום במי השתיה

מחקריהם של בורוס ועמיתיו מתרכזים בשיפור המצב הבריאותי באמצעות הפחתה יזומה של דיטריום בעזרת תזונה מותאמת ושתיית מים רפואיים מופחתי דיטריום. אך מתברר שעוד לפני שבורוס ועמיתיו ב-UCLA התחילו לחקור לעומק את ההשפעות הבריאותיות של דיטריום, הנושא משך את תשומת ליבם של חוקרים בצד השני של העולם. בעיר אקטאו שבקזחסטן, השוכנת לחופי הים הכספי, החל לפעול ב-1973 כור גרעיני המספק לה אנרגיה וגם מפעל התפלת מים, המגיעים מהים הכספי.

לאחר כ-15 שנה בהם הכור הגרעיני ומפעל התפלת המים היו בפעולה, אחוז התחלואה של תושבי האזור זינק לשמים וכלל לידות של תינוקות מתים ומחלות כרוניות קשות. ב-1987 הוזמן ויקטור וטשטיין (.Vetshteyn V), פרופסור לגיאולוגיה שבעברו חקר את נושא הדיטריום ואף פרסם על כך מאמרים אקדמיים (В. Ветштейн, Google scholar), להשתתף בסמינר מטעם מכון בוגומולץ (Bogomoletz) לפיזיולוגיה ואונקולוגיה של האקדמיה האוקראינית למדעים. הסמינר עסק באופן מיוחד בהפקת לקחים מהמקרה של העיר אקטאו.

תמונה: Fotolia

במאמר שפרסם באתר האינטרנטי הרוסי "מעוף" (МАОФ*), וטשטיין מספר כי בסמינר דנו בסיבות שונות שיכלו לגרום לכך ובהן שתיית מים בעלי אחוז גבוה של איזוטופים כבדים לאורך שנים. בשנות ה-80 לא היה אינטרנט, ומידע נוסף בנושא קשה למצוא אך בפרסומים מהשנים האחרונות ניתן לראות שניתנת באקטאו תשומת לב לכמות האיזוטופים במי השתייה.

הסטנדרט של ההתפלה בכור של אקטאו כיום, לאחר עשורים של למידה, כולל הפחתת דיטריום עד לרמה של 125ppm (חלקיקים למיליון), בעוד הרמה הממוצעת במי הים הכספי היא mpp551 (Aleksandrov, Laguntsov, Kurchatov, +2, 2018).

באתר הישראלי בשפה הרוסית "Israland" ניתן לקרוא מכתב פתוח משנת 2007**, המופנה לרשויות בישראל. על המכתב חתומים חוקרים ומדענים ישראלים דוברי רוסית. המכתב מזהיר מפני אחוז הדיטריום הגבוה במי הים התיכון המותפלים בישראל, ואף ממחיש את הסכנה על ידי השוואת אחוז הדיטריום בים התיכון לאחוז הדיטריום שנמצא בים הכספי – היכן שהרשויות בחרו לתת תשומת לב מיוחדת לכמות האיזוטופים הכבדים במים.

במאמר נוסף שפורסם ב-2010 במגזין הרוסי האינטרנטי Samizdat (Самиздат) פורסמו תוצאות מדויקות של רמות דיטריום שהתגלו בדגימות מים מישראל. הדגימות נשלחו על ידי כותבי המאמר למעבדה של המכון לגיאולוגיה באקדמיה למדעים במוסקבה ברשות ד"ר בוריס פוקרובסקי (Pokrovsky Boris Glebovich) והתוצאות שחזרו היו דומות לרמות הדיטריום בים הכספי.

"הים התיכון מכיל רמות גבוהות מאוד של דיטריום", אומר לי בורוס. "אם את נפטרת ממלח בתהליך ההתפלה, זה לא בהכרח אומר שנפטרת מדיטריום, כי דיטריום יוצר את המים בנוכחות חמצן בדיוק כמו שמימן עושה. ככל שאני יודע, גשם מזרח תיכוני כמו ערפל מזרח תיכוני מכילים אחוז גבוה של דיטריום ומים מותפלים מהים התיכון הם אולי לא המים הכי טובים לשתייה".

בישראל לא מכירים בבעיה

למרות האזהרות שניסו להעביר המדענים הרוסים תושבי ישראל למשרד הבריאות, הנושא לא קיבל התייחסות ובתקן של משרד הבריאות לאיכות המים נושא הדיטריום כלל לא מוזכר. ייתכן כי אחד הגורמים לכך היא העובדה שעד השנים האחרונות המחקרים שנעשו בנושא היו בעיקר בשפה הרוסית ופחות נגישים, וגם עתה הנושא טרי יחסית ונחקר בעיקר במעבדות רפואיות.

הוראות הכשרות בתנ״ך יכולות ללמד אותנו על תזונה מופחתת דיטריום

כשחיפשנו היכן בישראל מודדים דיטריום במים, מצאנו את מכון צוקרברג למחקר מים שבאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע שבו עורכים בדיקות מים לצרכי מחקר. את נושא הדיטריום והשפעותיו הבריאותיות עדיין לא חוקרים, אך כחלק מבדיקות כלליות שנערכות נמדדת גם כמות האיזוטופים במים (בעיקר חמצן 18 ודיטריום).

חוקרים מהמכון עמם שוחחנו, הסבירו כי מי הים לרוב עשירים בדיטריום יותר מאשר מים מתוקים. הסיבה לכך נובעת מהעובדה שבים האידוי רב יותר ולכן מולקולות מים "רגילות" מתאדות מהר יותר ממולקולות המים המכילות דיטריום (שהן כבדות יותר).

מתקן ההתפלה בחדרה | תמונה: Embassy Tel Aviv/CC BY-SA 2.0

כמו כן הסבירו החוקרים ממכון צוקרברג כי סביר ששיטת ההתפלה הנהוגה בישראל – שיטת האוסמוזה ההפוכה – אינה משנה בהרבה את ריכוז הדיטריום משום שאינה מכוונת לכך, אלא לסינון מלחים ומזהמים שונים. אולם יש לערוך מחקר מסודר ומבוסס כדי להצהיר על כך באופן חד משמעי.

פרופ' ויקטור וטשטיין התלונן במכתבו הפתוח על כך שמחקר ראוי לא נערך ושלמעשה האוכלוסייה כולה משמשת כשפני ניסוי. כאמור הוא לא הסתפק בכך ושלח דגימות מים לבדיקה במוסקבה, ועל פי התוצאות שחזרו (מי ים ומי ברז בערים שונות) ההתפלה לא שינתה דבר בכמות הדיטריום.

"רוב המפעלים העוסקים בהפחתת דיטריום", אומר לי בורוס, "מייצרים מים דרך תהליך המכונה 'Fractionation'. הם מרתיחים מים בוואקום. כשמורידים את הלחץ האטמוספירי המים מתחילים לרתוח ומתאדים. זה דומה להתפלה אבל זה קורה בלחץ נמוך ובטמפרטורה נמוכה. המולקולות הקלות יותר של המים יתאדו ראשונות בעוד הכבדות יותר יישארו במצב נוזלי. ניתן ללכוד את המים שהתאדו וכך מופחתת כמות הדיטריום. יש שיטות נוספות, לדוגמה במפעלים לאנרגיה אטומית מפחיתים דיטריום על ידי שינוי החומציות או הבסיסיות של הנוזל. אפשר גם להיעזר באלקטרוליזה. יש טכנולוגיות רבות אבל אני מאמין שהכי מדויקת והכי חזקה היא זו שעושה שימוש בעיקרון האידוי".

פרופ' לזלו בורוס | תמונה: באדיבות פרופ' לזלו בורוס

אז מדוע לא כל מדינה מפותחת נלהבת לנסות את זה בהתחשב בכך שההשפעה כה משמעותית?

בורוס צוחק. "זו שאלה טובה מאוד. עם הזמן זה יגיע. למעשה אנחנו יודעים על קיום הדיטריום פחות ממאה שנה, והשפעתו על תהליכים מיטוכונדריאליים תוך תאיים התגלו על ידינו רק לפני 6-5 שנים. אני מאמין שזה ייקח קצת זמן ובסוף זה יהיה מחקר אקדמי רציני. אני אפילו אומר שזאת תהיה יוזמה בריאותית משמעותית ב-20-10 השנים הבאות והרבה מדינות וממשלות יהיו מעורבות בכך".

המרכז להפחתת דיטריום, שבו עובד בורוס, מתחזק בסיס מידע גדול בנושא השפעות הדיטריום. בסיס המידע, שנבנה על ידי אחד מחוקרי המרכז, ד"ר גבור שומליי Gábor Somlyai)), כולל קרוב ל-7,000 מטופלים ומפורסם בחלקו בספרות הרפואית. "יש טבלאות קליניות שהראו שמים מופחתי דיטריום מרפאים או לפחות מעכבים את ההתפתחות או ההתקדמות של סרטן ויש מחקרים על בעלי חיים המראים את אותו הדבר", אומר בורוס.

חלק מהנתונים נמצאים במאמרים רפואיים ואפשר למצוא אותם בחיפוש באתר המרכז, אך לא כולם מפורסמים. "ד"ר שומליי עוקב אחרי מטופלים שמשתמשים במים מופחתי דיטריום. אנחנו עוקבים אחרי התוצאות אבל לא הכול מתועד בצורה מחקרית", הוא אומר. נכון להיום, באתר המרכז להפחתת דיטריום מפורסמים כ-100 מאמרים בנושא.

יש לנו דרך למדוד דיטריום במים שבברזים שלנו?

"כדי למדוד דיטריום במים צריך להשתמש במכשירים די יקרים, שעלותם 90-80 אלף דולר. הגודל שלהם, כולל כל האביזרים הנוספים, הוא בערך חצי מהמקרר שלך, אז כרגע זה לא פרויקט שמתאים למטבח ביתי. אבל, אנחנו מקווים שככל שהנושא יתפתח, חברות ימציאו או יפתחו מכשירים שיאפשרו לציבור למדוד דיטריום לפי היוזמה או העניין שלהם. כרגע יש שירותים במעבדות רפרנס אקדמיות המאפשרים למדוד דיטריום וזה מה שאנחנו עושים. אנחנו מודדים דיטריום בעזרת השירותים של המעבדות האלו".

האם קיים מקום נוסף בעולם שחוקר את זה מלבד המכון ב-UCLA?

"ככל שאני יודע, בעיקר המכון ל'מדע על-לאומי' (Transnational Science) של UCLA מבצע את המדידות האלו כרגע, במיוחד למטרות ושיקולים בריאותיים. הוא גם היחיד שמבצע את המדידות מנוזלי גוף שונים ועוקב אחר מטופלים לראות מה היתרונות של הפחתת דיטריום ומה התגובות הקליניות שאנחנו מקבלים".

אז מה האדם הפשוט יכול לעשות עד שיערכו המחקרים ויתוקנו התקנים? איך הוא יכול להפחית דיטריום שנכנס לגופו?

בנקודה הזו בורוס עובר לדבר על מחקרי תזונה. הוא ועמיתיו ממליצים לצרוך מזון המורכב בעיקר מחלבונים ושומנים, ומעט סוכר. בורוס מסביר כי השומן שמייצר גופם של בעלי חיים, כמו גם שומן שמייצרים צמחים, מכיל מולקולות מים ללא דיטריום, וכך כאשר אנו אוכלים מזונות שמנים, גופנו מקבל מהם מים ללא דיטריום.

"אם את אוכלת מזון שמן את יכולה לייצר מים בשביל עצמך", אומר בורוס. "בעלי חיים במדבר כמו הגמל מאחסנים שומן כדי להפוך אותו למים, אז את יכולה להתאים את עצמך למזג אוויר חם בכך שתשרפי שומן ותשתמשי בריאות שלך כדי לייצר מים" הוא מוסיף בחצי צחוק.

באופן מפתיע, בורוס מספר שהוראות הכשרות מתאימות לתזונה מופחתת דיטריום. "הדיאטה הכשרה ממליצה לאכול את הסטייקים השמנים", הוא אומר, "בנוסף הכתבים מדברים על שריפת שומן במקדש ויש הוראות ספציפיות לגבי איזה שומן לאסוף כדי לשרוף. התורה אומרת לא לאכול את הדם, ובדם יש דיטריום גבוה. כשהיהודים היו במדבר, למשל, נאמר להם לאכול מן וטל שהוא מופחת דיטריום בפני עצמו ולאכול אותו מוקדם בבוקר כשהוא קפוא מסביב למחנה. כל אלו הן שיטות להפחתת דיטריום. ככל שאני יודע הם מעולם לא שתו מים במדבר. הם היו אוכלים מן, שזה למעשה מקור של מים מופחתי דיטריום".

יש פתרון גם לצמחונים?

"צמחים מפחיתים דיטריום כמעט באותה יעילות. פוטוסינתזה היא למעשה תהליך של הפחתת דיטריום בכך שהיא מפרקת מים שיש בהם מימן במקום כאלה שיש בהם דיטריום. כל הזרעים השמנים, אבוקדו, אגוזי מלך, בוטנים, מכילים שמן או שומן שהם מופחתי דיטריום, אז צמחונים שאוכלים מזון טבעי יכולים גם כן להפחית דיטריום".

אף על פי שבורוס מפרסם מאמרים אקדמיים ומקבל תקציבי מחקר מ-UCLA, הוא רוצה לעודד את הציבור להיכנס וללמוד לבד על השפעות הדיטריום. הוא מסביר שכל המידע זמין לציבור באתר של המרכז שהקים. ב-8 בפברואר הוא אף יגיע לישראל להרצות על כך.

בורוס עומד להשתתף בכנס הביו-האקינג השלישי שמארגן "ביו-האקר" מקומי בשם שי דנון, בין הבודדים שאי פעם פרסמו מידע בנושא דיטריום בשפה העברית (באתר האינטרנט שלו "מעלים את התדר"), מאז המכתב הפתוח שנשלח ונשכח בשנת 2007, המתריע מפני שתיית מים מותפלים.

"המיטוכונדריה צריכה סביבה ספציפית כדי לעבוד טוב", אומר לי דנון. "לא רק המים והאוכל שאנו צורכים משפיעים על האופן שבו המיטוכונדריה מתפקדת, אלא גם הסביבה שלנו. לדוגמה, אור ואלקטרומגנטיות משפיעים על המיטוכונדריה". דנון הוא גם בין הבודדים המפרסמים באופן קבוע מידע בעברית בנושא "רפואה מיטוכונדריאלית" ומראיין מדענים העוסקים בנושא באתר שהוא מפעיל.

"זה נכון", מאשר בורוס את דבריו ומסכם, "אור השמש, במיוחד בטווח האדום, עוזר לשפר את התפקוד של המיטוכונדריה. אנחנו צריכים להישטף במים הקרים של האוקיאנוס ואנחנו צריכים להיחשף לאור. אנחנו צריכים לאכול מזון שהוא טבעי ושמן, ממקור צמחי או מבעלי חיים אוכלי צמחים, כדי לשמר את הבריאות שלנו. אני חושב שהפחתת דיטריום צריכה להיות חלק מהחיים".

* maof.rjews.net/aspect/33-economics/14260

** www.isra.com/news/86251

האם יעקב אהב את לאה ולא את רחל?

$
0
0

תמונה של הציור: Public Domain

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של סיפורי המשפחה בתנ"ך הוא היותם קצרים מאוד. לעתים קרובות סיפור שלם נדחס לתוך מילים ספורות.

השפה החסכונית שבה השתמשו סופרי התנ"ך היא כנראה אחת הסיבות שבגללן הם פיתחו טכניקת כתיבה מיוחדת, שבה השמות שנתנו לגיבורים שימשו להרחבת היריעה הכתובה. נעמי, למשל, קראה לבנה הבכור מַחְלוֹן (מחלה) ולבנה הצעיר כִלְיוֹן (כליה) (מגילת רות א, ב). אין שום ספק שאלה הם שמות ספרותיים המגלים לקורא שבניה של נעמי נקראו, כביכול, על שם אחריתם המרה. נבל הכרמלי נקרא כך משום מעשיו הרעים. בדומה לכך אפשר להציג עשרות דוגמאות נוספות המראות ששמות גיבורי המקרא תורמים להבנת הסיפור הקשור בהם ומרחיבים אותו.

רחל העקרה חזתה במו עיניה כיצד אחותה הפורייה משפרת מהריון להריון את מעמדה בבית יעקב

הסופר שהביא את משחק השמות לרמה של גאונות ספרותית, שבהם השמות מספרים סיפור סמוי בתוך סיפור גלוי, היה זה שהעלה על הכתב את סיפורם של יעקב ושתי נשותיו, לאה ורחל. כולנו גדלנו על המסורת המספרת על אהבתו הגדולה של יעקב לרחל היפה ועל שנאתו ללאה – זה אכן כתוב בתנ"ך. אלא שהשמות של שנים עשר בניו, מספרים סיפור סמוי בתוך הסיפור הגלוי. סיפור שהוא אחר לחלוטין.

לשיטת המחבר, לאה העניקה את השמות לבנים שילדו היא ושפחתה זלפה. ורחל העניקה את השמות לילדיה שלה ושל בלהה, שפחתה.

״ יעקב ורחל בבאר״ James Tissot (1902-1836) | תמונה של הציור: Public Domain

נפתח בשמות שמונת הבנים שהעניקה לאה לבניה, ודרכם נקשיב לקולה של אישה המספרת על החיים שראתה לצדו של יעקב, מן היום שבו הוכנסה במרמה למיטת הכלולות של אחותה.

למרות שנאתו של יעקב ללאה, הוא לא הדיר עצמו ממנה, ולאה הרתה וילדה לו בן בכור. וכך היא אמרה:

וַתַּהַר לֵאָה וַתֵּלֶד בֵּן וַתִּקְרָא שְׁמוֹ רְאוּבֵן: כִּי אָמְרָה: כִּי רָאָה ה' בְּעָנְיִי כִּי עַתָּה יֶאֱהָבַנִי אִישִׁי. (בראשית כט, לב)

לשורש ע.נ.ה כמה שימושים: נתן תשובה; מילא בקשה; התעללות פיזית וגרימת ייסורים; השפלה וביזוי. המשמעויות האלה, שמצויות בפירוש שמו של ראובן, מעידות על מעמדה הנחות של לאה: "כִּי רָאָה ה' בְּעָנְיִי".

אולם, בלשון התנ"ך יש לשורש ע.נ.ה משמעות נוספת, שלא קיימת בעברית של ימינו – אונס. התנ"ך לעולם לא משתמש בביטוי "אונס אישה" אלא ב"עינויה" (בראשית לד, ב שמואל ב' יג, יב-יד; דברים כב, כג-כד, כט; דברים כא, י-יד; וכן שופטים יט, כד; כ, ה).

העובדה שהתנ"ך משתמש בשורש ע.נ.ה במשמעות של אונס אישה, מעלה את השאלה האם השתמשה לאה בלשון התנ"ך כדי לומר שיעקב אנס אותה? ייתכן.

אך גם אם נפתור את יעקב מאשמת אונס במשמעות המשפט המודרני, אין להתעלם מכך שבפירוש שנתנה לאה לשמו של ראובן, היא השתמשה במונח שמבטא אונס, התעללות פיזית, השפלה וביזוי.

אלה שמות שהעניקה אישה שיכלה לכבוש לעצמה מקום בבית בעלה רק בדרך אחת, המסורתית – ולאה היא מנצחת גדולה

ולאחר מכן היא הרתה וילדה את שמעון.

וַתַּהַר עוֹד וַתֵּלֶד בֵּן וַתֹּאמֶר: כִּי שָׁמַע ה' כִּי שְׂנוּאָה אָנֹכִי וַיִּתֶּן לִי גַּם אֶת זֶה; וַתִּקְרָא שְׁמוֹ שִׁמְעוֹן. (שם, לג)

בשמו של שמעון הנציחה לאה את שנאתו של בעלה אליה, ואז היא הרתה בשלישית:

וַתַּהַר עוֹד וַתֵּלֶד בֵּן וַתֹּאמֶר: עַתָּה הַפַּעַם יִלָּוֶה אִישִׁי אֵלַי כִּי יָלַדְתִּי לוֹ שְׁלֹשָׁה בָנִים; עַל כֵּן קָרָא שְׁמוֹ לֵוִי. (שם, לד)

לוי בא מלשון ליווי, הצטרפות. וכאן, ההתרסה הכואבת המצויה בשמם של ראובן ושמעון כבר אינה קיימת. בשמו של לוי קיימת תקווה, המעידה על שינוי זהיר שחל במעמדה של לאה.

לבנה הרביעי קראה יהודה, ועתה המפנה שחל במעמדה מפורש וגלוי לעין.

וַתַּהַר עוֹד וַתֵּלֶד בֵּן וַתֹּאמֶר: הַפַּעַם אוֹדֶה אֶת ה' עַל כֵּן קָרְאָה שְׁמוֹ יְהוּדָה וַתַּעֲמֹד מִלֶּדֶת. (שם, לה)

רחל ולאה.
Dante Gabriel Rossetti (1855) | תמונה של הציור: CC-BY-NC-ND 3.0

בשמו של יהודה, "הודיה לאל", יש שמחה אמתית והכרת תודה לאלוהים. לאה המעונה והשנואה הפכה לאישה שמחה.

לפי סדר העניינים שקובע ספר בראשית, אלומת האור עוברת עתה לאוהלה של רחל. אבל נמתין עם השמות שהעניקה רחל לבניה, ונמשיך לעקוב אחר שמות הבנים שנולדו במחנהָ של לאה. את שני הבנים הבאים ילדה זלפה שפחתה. ומכיוון שבני השפחה היו בני הגבירה, לאה העניקה להם את שמם. הראשון היה גד:

וַתֵּלֶד זִלְפָּה שִׁפְחַת לֵאָה לְיַעֲקֹב בֵּן. וַתֹּאמֶר לֵאָה: בָּגָד, וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ, גָּד. (ל, ט-יא)

"גד", פירושו מזל, ו"בגד" פירושו בא-גד, בא מזל. ואחרי גד, נולד אשר:

וַתֵּלֶד זִלְפָּה שִׁפְחַת לֵאָה בֵּן שֵׁנִי לְיַעֲקֹב. וַתֹּאמֶר לֵאָה: בְּאָשְׁרִי, כִּי אִשְּׁרוּנִי בָּנוֹת וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ אָשֵׁר. (שם, יב-יג)

"אשרוני בנות" משמעו: "אשריה"! וכדי להוסיף שמחה ואושר לאושרה, היא ילדה עוד שלושה ילדים:

וַיִּשְׁמַע אֱלֹהִים אֶל לֵאָה וַתַּהַר וַתֵּלֶד לְיַעֲקֹב בֵּן חֲמִישִׁי. וַתֹּאמֶר לֵאָה: נָתַן אֱלֹהִים שְׂכָרִי אֲשֶׁר נָתַתִּי שִׁפְחָתִי לְאִישִׁי וַתִּקְרָא שְׁמוֹ יִשָּׂשכָר. (ל, יז-יח)

בשם יששכר מופיעה המילה "שכר", וכך פירשה לאה את שמו של המצטרף החדש למחנה שלה. אחר כך הוסיפה וילדה בפעם השישית:

וַתַּהַר עוֹד לֵאָה וַתֵּלֶד בֵּן שִׁשִּׁי לְיַעֲקֹב. וַתֹּאמֶר לֵאָה: זְבָדַנִי אֱלֹהִים אֹתִי זֵבֶד טוֹב הַפַּעַם יִזְבְּלֵנִי אִישִׁי, כִּי יָלַדְתִּי לוֹ שִׁשָּׁה בָנִים וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ זְבֻלוּן. (שם, יט-כ)

המילה "זבד" פירושה מתנה, שי או מנחה. כאשר דרשה לאה בשמו של בנה השישי, היא אמרה: "זבדני אלוהים זבד טוב", שמשמעו: קיבלתי מתנה משובחת ודשנה במיוחד. "זבול" משמעו מקדש או ארמון. כלום ביקשה לאה לומר שאחרי שהעמידה לבעלה שמונה בנים, שישה מהם מרחמה שלה, היא חשובה בעיני עצמה כמלכה בארמון?

ייתכן שכך הרגישה.

לבסוף ילדה לאה גם בת לזקוניה שאת שמה לא דרשה:

וְאַחַר יָלְדָה בַּת וַתִּקְרָא אֶת שְׁמָהּ דִּינָה.(שם, כא)

שמות הבנים שהעניקה לאה לבניה מציגים סולם מעמדי עולה שבו השלבים הראשונים נמוכים, מושפלים וכואבים. ואילו שלביו העליונים הם התפוצצות של שמחה וגאווה.

ואחרי שאמרנו את הדברים האלה, נתפנה לסולם השמות שהעניקה רחל לבניה, המתחילים נמוך ויורדים אל הקבר.

לשיטת מחבר הסיפור שלנו, רחל העקרה חזתה במו עיניה כיצד אחותה הפורייה משפרת מהיריון להיריון את מעמדה בבית יעקב. היא הבינה את משמעות השמות שטבעה לאה בשמות בניה, ושמה לב כיצד אחותה השנואה והמושפלת הופכת לאישה מאושרת. ורחל האהובה, הפכה אישה אומללה, נטל על צווארי בעלה.

משהגיעה אל התחתית, היא השיאה לו את שפחתה. בלהה הרתה וילדה לו בן, ורחל קראה לו: דן.

וַתַּהַר בִּלְהָה וַתֵּלֶד לְיַעֲקֹב בֵּן. וַתֹּאמֶר רָחֵל, דָּנַנִּי אֱלֹהִים וְגַם שָׁמַע בְּקֹלִי וַיִּתֶּן לִי בֵּן עַל כֵּן קָרְאָה שְׁמוֹ דָּן. (ל, ג-ו)

המילה "דן" פירושה שופט. "דנני אלוהים" משמעו "שפט אותי אלוהים לעקרות ממושכת". בלהה הרתה בשנית, ולנולד החדש קראה רחל נפתלי:

וַתַּהַר עוֹד וַתֵּלֶד בִּלְהָה שִׁפְחַת רָחֵל בֵּן שֵׁנִי לְיַעֲקֹב. וַתֹּאמֶר רָחֵל: נַפְתּוּלֵי אֱלֹהִים נִפְתַּלְתִּי עִם אֲחֹתִי גַּם יָכֹלְתִּי וַתִּקְרָא שְׁמוֹ נַפְתָּלִי. (שם, ז-ח)

בשמו של נפתלי הנציחה רחל את התחרות שהתקיימה בין שתי האחיות על מעמדן בבית יעקב. הבן השלישי שנולד במחנה של רחל, היה סוף סוף הבן שלבואו חיכתה שנים רבות כל כך:

וַיִּזְכֹּר אֱלֹהִים אֶת רָחֵל וַיִּשְׁמַע אֵלֶיהָ אֱלֹהִים וַיִּפְתַּח אֶת רַחְמָהּ. וַתַּהַר וַתֵּלֶד בֵּן וַתֹּאמֶר: אָסַף אֱלֹהִים אֶת חֶרְפָּתִי. וַתִּקְרָא אֶת שְׁמוֹ יוֹסֵף לֵאמֹר: יֹסֵף ה' לִי בֵּן אַחֵר.(שם, כב-כד)

בשמו של יוסף יש שני פירושים שונים. האחד מנציח את העובדה שעקרותה של רחל, כמו עקרותה של כל אישה שחייתה בזמנה, נחשבה לחרפה: "אסף אלוהים את חרפתי". והפירוש השני הוא הבקשה: "יוסף ה' לי בן אחר".

ואכן רחל המסכנה הרתה בשנית. אך בעת הלידה דבר מה השתבש, וברגע האחרון, ברגע שחתם את חייה הקצרים והאומללים, היא הספיקה להעניק לבנה השני את שמו הנורא:

וַתֵּלֶד רָחֵל וַתְּקַשׁ בְּלִדְתָּהּ. וַיְהִי בְהַקְשֹׁתָהּ בְּלִדְתָּהּ וַתֹּאמֶר לָהּ הַמְיַלֶּדֶת: אַל תִּירְאִי, כִּי גַם זֶה לָךְ בֵּן. וַיְהִי בְּצֵאת נַפְשָׁהּ, כִּי מֵתָה וַתִּקְרָא שְׁמוֹ בֶּן-אוֹנִי וְאָבִיו קָרָא לוֹ בִנְיָמִין. (לה, יז-יח)

למילה "און" שתי משמעויות סותרות. "און" הוא כוח וחוסן (בראשית מט, ג), אבל הוא מתפרש גם במשמעות של מוות, צער ואבל. ומפיה של אישה גוססת, שזו לה נשימת חייה האחרונה, השם "בן-אוני" איננו מתפרש ככוח ועוצמה, כי אם במשמעותו השנייה: "הבן המבשר את מותי" או "הבן שהביא למותי". יעקב שינה את שמו של בן זקוניו וקרא לו בנימין – "בן-הדרום", שכן הוא נולד בארץ כנען הנמצאת מדרום לחרן.

לסיכום, לא לכל השמות בתנ"ך יש משמעות, ולא כל שם מרחיב את גבולות המסגרת הסיפורית שבה שובץ. ברם, כאשר אנחנו קוראים סיפור שבו לכל שמות הגיבורים יש פירוש, עלינו לברר איזה תפקיד הם ממלאים. הערה זו חשובה במיוחד כאשר המחבר נותן לאישה את זכות הדיבור. במקרה שכזה יש להקשיב ביתר דריכות לדבריה, משום שהתנ"ך הוא יצירה גברית ונשים כמעט שאינן משמיעות בו את קולן.

השמות שלאה העניקה לבניה מלמדים על צמיחה ועל התבססות. אלה שמות שהעניקה אישה שכבשה לעצמה מקום בבית בעלה רק בדרך אחת, המסורתית – ולאה היא המנצחת הגדולה.

השמות שרחל העניקה לבניה הם שמות של שקיעה ועצב. הם מתחילים ממקום נמוך, ומנמיכים עוד יותר, עד הקבר.

אנחנו מעריצים את אהבתו של יעקב לרחל, אבל אם יש ערך כלשהו לבקשה האחרונה שמשמיע אדם לפני מותו, ראוי שניזכר בבקשתו האחרונה. לפני מותו כינס אליו יעקב את בניו וציווה עליהם לקוברו לצִדה של לאה, ולא לצִדה של רחל:

וַיְצַו אוֹתָם וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם: אֲנִי נֶאֱסָף אֶל עַמִּי, קִבְרוּ אֹתִי אֶל אֲבֹתָי: אֶל הַמְּעָרָה אֲשֶׁר בִּשְׂדֵה עֶפְרוֹן הַחִתִּי. בַּמְּעָרָה אֲשֶׁר בִּשְׂדֵה הַמַּכְפֵּלָה, אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי-מַמְרֵא, בְּאֶרֶץ כְּנָעַן… שָׁמָּה קָבְרוּ אֶת אַבְרָהָם וְאֵת שָׂרָה אִשְׁתּוֹ, שָׁמָּה קָבְרוּ אֶת-יִצְחָק וְאֵת רִבְקָה אִשְׁתּוֹ; וְשָׁמָּה קָבַרְתִּי אֶת לֵאָה… וַיְכַל יַעֲקֹב לְצַוֹּת אֶת-בָּנָיו וַיֶּאֱסֹף רַגְלָיו אֶל-הַמִּטָּה וַיִּגְוַע, וַיֵּאָסֶף אֶל עַמָּיו. (בראשית מט, כט-לג).

* ד"ר ליאורה רביד היא דוקטור לתנ"ך, כותבת ומגישה את הפודקאסט של התנ"ך. המאמר הוא עיבוד של פרק מתוך ספרה "התנ"ך היה באמת".

מה אם ההחלטות הכי קשות מתקבלות בתוך…שלוש שניות

$
0
0

תמונה: Fotolia

ארבעים נבדקים התבקשו להחליט איזו מבין ארבע המכוניות הם רוצים לקנות. לכל מכונית היו כ-12 נתונים, ובחלוף ארבע דקות הם התבקשו לבחור אחת. החוקרים חילקו את הנבדקים לשתי קבוצות: למחצית מהנבדקים הם אִפשרו להתרכז ולשקול את הנתונים בכובד ראש, ול-20 האחרים הם יצרו "רעש" – הם אתגרו אותם עם חידות מילוליות.

בניגוד למצופה, דווקא אלו שלא יכלו להפנות את תשומת ליבם לנתונים, ונאלצו לענות מתוך "תחושת בטן", הצליחו לבחור במכונית המיטבית. כ-60 אחוז מהם בחרו בה, בהשוואה לכ-25 אחוז בלבד בקרב אלו שהתאפשר להם להתרכז בנתונים.

דווקא אלו שלא יכלו להפנות את תשומת ליבם לנתונים, ונאלצו לענות מתוך "תחושת בטן", הצליחו לבחור במכונית המיטבית

אבל כאן לא נגמר הסיפור. במקביל ל-40 הנבדקים, הובאו 40 אנשים נוספים שהשתתפו בניסוי זהה כמעט לחלוטין, למעט הבדל אחד – הם קיבלו מהחוקרים רק ארבעה נתונים לגבי כל אחת מהמכוניות – כלומר התלבטותם הייתה פשוטה יותר. מתברר שבמקרה כזה שיקול הדעת המודע במצב מרוכז הניב תוצאות מוצלחות יותר מתחושת הבטן (Dijksterhuis, Bos, Nordgren, +1, 2006).

"לפחות מנקודת המבט של קבלת החלטות בניהול, בעשר השנים האחרונות רמת העניין בחקר האינטואיציה גברה משמעותית, יש סוג של פיצוץ בכמות המחקרים בנושא", אמר בראיון לאפוק טיימס פרופ' יוג'ין סנדלר סמית' מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת סורי שבבריטניה, חוקר אינטואיציה שחיבר מספר ספרים בנושא. "אני חושב שזה בגלל שאנשים הבינו שהמודל הרציונלי של קבלת החלטות אמנם שימושי מאוד, אבל הוא לא יכול לעזור למנהלים בכל מצב. הבינו שבמצבים מסוימים מנהלים צריכים לקבל החלטות גם בעזרת האינטואיציה שלהם".

פרופ' דניאל כהנמן | תמונה: Sean Gallup/Getty Images for Burda Media

כפי שהסביר פרופ' סנדלר סמית', אחד היתרונות הבולטים של מערכת החישוב הלא מודעת שלנו הוא זמני התגובה המהירים שלה. דוגמה לכך היא משחק של הימורי קלפים, כפי שהראה במחקר שלו פרופ' אנטוניו דמסיו מאוניברסיטת דרום קליפורניה (Bechara, Damasio, Tranel, +1, 1997). מול הנבדקים במחקר, שמטרתם הייתה להרוויח כסף, הונחו ארבע ערימות קלפים. אם לקחו קלף משתי הערימות הראשונות (A ו-B) הם הרוויחו 100 דולר עבור כל קלף, לעומת 50 דולר בלבד משתי הערימות האחרות (C ו-D). אבל בין הקלפים הסתתרו גם קלפים של קנסות. מה שהנבדקים לא ידעו בהתחלה, זה שבערימות A ו-B הקנסות היו גבוהים יותר, כך שבטווח הרחוק כדאי היה להם לקחת דווקא קלפים מהערימות C ו-D.

לאחר כל עשרה סיבובים של משחק שאלו את הנבדקים מה הם מבינים ממה שקורה שם. לקח לנבדקים בממוצע 80 סיבובים עד שהם ידעו להסביר שעדיף לקחת קלפים מערימות C ו-D. אבל בדיקות פיזיולוגיות של מוליכות העור שלהם, המעידות על רמת הדריכות והחשש שלהם (כמו שעושים למשל בטיפולי ביו-פידבק), הראו שכבר אחרי עשרה סיבובים הנבדקים ממש חששו לפני שלקחו קלפים מהערימות "המסוכנות", בעוד שהיו רגועים למדי כשלקחו קלפים מאחת משתי הערמות האחרות. איזשהו קול פנימי בתוכם הרגיש את הסיכון הרבה לפני שהם ידעו לבטא אותו במילים.

אחד החוקרים שקידם את הבנת האינטואיציה הוא הפסיכולוג הישראלי אמריקני פרופ' דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה לשנת 2002. כהנמן הציע מודל המסביר כיצד אנחנו מקבלים החלטות, שזכה לפרסום נרחב בעקבות ספרו "לחשוב מהר לחשוב לאט" (2011). הוא מציע שכאשר אנחנו נדרשים לקבל החלטות, יש שתי מערכות הפועלות במוח במקביל. למערכת האחת אנחנו מודעים – היא עובדת על המחשבות המודעות שלנו ונחשבת לאובייקטיבית, לאנליטית, פעמים רבות היא גם מבוססת על כללים מסודרים, והיא בדרך כלל איטית יחסית.

מומחי אמנות הצליחו בתוך שניות ספורות להבחין שיצירת אמנות היא מזויפת, אף על פי שמחקר מדעי קפדני של 14 חודשים לא הצליח לזהות זאת

באותו הזמן פועלת גם המערכת הבלתי מודעת שלנו, שאנחנו לא מודעים לשיקולים ולתהליכי עיבוד הנתונים שלה. היא נחשבת לסובייקטיבית, להוליסטית ולמושפעת מהרגשות שלנו. כיוון שהיא פועלת ברקע, מבלי לצרוך את משאבי המודעות שלנו, היא פועלת בכמה ערוצים במקביל ולכן הקיבולת שלה גדולה הרבה יותר. אינטואיציה היא אחד המרכיבים במערכת הבלתי מודעת הזו.

פרופ' סנדלר סמית' מדמה בראיון את שתי המערכות האלו לשתי נפשות (Minds) שפועלות במוחנו בה בעת. "מצד אחד יש לנו נפש אנליטית, רציונלית, לצידה יש לנו נפש אינטואיטיבית שבמובן מסוים אנחנו לא אחראיים עליה. היא עושה מה שהיא רוצה באופן בלתי תלוי למדי. היא עובדת ברקע כל הזמן, בין אם אנחנו רוצים את זה ובין אם לא, והיא מתערבת כשהיא חושבת שהתגובה שלה חיונית".

העיתונאי מלקולם גלדוול מתאר בספרו "ממבט ראשון" (Blink) שהתפרסם ב-2005 תהליך מהיר ובלתי-מודע המתרחש במוחנו, המבצע ניתוח מקיף בתוך שניות בודדות כדי לקבל החלטות נכונות שחשיבה רציונאלית אינה מסוגלת להגיע אליהן. גלדוול מתאר כיצד מומחי אמנות הצליחו בתוך שניות ספורות להבחין שיצירת אמנות היא מזויפת, אף על פי שמחקר מדעי קפדני של 14 חודשים לא הצליח לזהות זאת. ומספר את סיפורו של מאמן טניס שהצליח לנבא בדיוק מפתיע מתי הולך להיכשל שחקן טניס בהגשה, אף על פי שלא יכול היה להבין בעצמו כיצד הוא מבין זאת. "הייתי שוכב במיטה וחושב, איך אני עושה את זה?" אמר המאמן. "לא ידעתי. זה שיגע אותי, ממש סבלתי".

בספר Learn Better (Ulrich Boser, 2017) מתואר סיפורו של ד"ר ברור סאקסברג (Bror Saxberg), כיום מומחה ללמידה. בהיותו סטודנט לרפואה בהארוורד, עבד סאקסברג ביחד עם חבריו לצוות על מקרה רפואי מורכב של חולה. הוא ניסה להגיע לאבחון באמצעות איסוף רחב של נתונים וניתוחם. הוא ערך בדיקות בסיסיות, כמו לחץ דם ובדיקות מעבדה. לאחר מכן הוא חזר לספרי הלימוד וחיפש פרטים על מחלות חריגות שאולי קשורות בכך. אבל בסופו של דבר, למרות כל הנתונים שאסף וניתח, ובדיקות נוספות שביצע, לא הצליח להגיע לאבחון ברור.

נואש, הוא פנה לד"ר וילדנשטיין, אחד הרופאים הבכירים בבית החולים. לתדהמתו, רגעים ספורים לאחר שווילדנשטיין פגש את המטופל הוא הכריז על אבחון. כפי שמתאר סאקסברג, לקח לווילדנשטיין פחות מדקה להבין מה לא בסדר ומהי הדרך להביא להחלמה. סאקסברג הבין מכך שבעוד שלרשותו ולרשות חבריו הסטודנטים עמד אוסף גדול של עובדות ונתונים, לווילדנשטיין הייתה היכולת לזהות תבניות ולהבחין מה חשוב. כפי שמוסבר בספר, כמעט כל מקצוען פיתח את מה שסאקסברג מכנה מיומנויות של "זיהוי תבניות". החל מטייסים ומאדריכלים ועד לשחקני כדורסל ולמוסיקאים – מומחים חושבים בדרכים מקושרות יותר ויחסיות יותר.

Viewing all 1459 articles
Browse latest View live